Razstave - podkupovanje, ocenjevanje na podlagi handlerja, prednikov,...

Mašy · 16575

GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Katie! Se ne strinjam...Slovenci hodijo pariti v tujino, ker v Sloveniji ni tradicije in psarn...Še vedno govorim o škotih!!! :P

Koliko vzreditelj škotov je sploh v Sloveniji??? Mogoče eden ali dva! Pa še to nisem prepričana! Jaz trenutno, govorim za blue merle in tricolor, ne bi imela kje kupila škota v Sloveniji...saj tudi če bi jih želel jih ni! Škot ni popolarna pasme v Sloveniji...torej edina rešitev...iti v tujino po mladiča ali po plemenjaka! GG


meta

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 920
    • Točke: 25
Golden Girl tudi pri drugih pasmah, ki jih v Sloveniji ni hodijo v tujino parit ;) Pa tudi če je samec neke pasme na voljo in če lastniku samice ne bo ok bo verjetno raje šel v tujino parit, kot pa da bi bil nezadovoljen s 'srečnim izbrancem'.

Lp, Meta & Atra

Flatcoated Retriever - once you are owned by one, you understand

http://www.freewebs.com/atra-flat-coated-retriever


katie

  • *
    • Prispevkov: 974
    • Točke: 0
  • eternal flame
Katie! Se ne strinjam...Slovenci hodijo pariti v tujino, ker v Sloveniji ni tradicije in psarn...Še vedno govorim o škotih!!! :P

Koliko vzreditelj škotov je sploh v Sloveniji??? Mogoče eden ali dva! Pa še to nisem prepričana! Jaz trenutno, govorim za blue merle in tricolor, ne bi imela kje kupila škota v Sloveniji...saj tudi če bi jih želel jih ni! Škot ni popolarna pasme v Sloveniji...torej edina rešitev...iti v tujino po mladiča ali po plemenjaka! GG

S tem se strinjam. Vzrediteljev je malo, ravno tako tudi plemenjakov...nažalost :-\

Aydeen Collies
... don't stop believin', hold on to that feelin'


valvasor

  • *
    • Prispevkov: 1.221
    • Točke: 8
  Ojla!

  GG- nekaj bi ti rada razlozila glede paritev v tujini. Zakaj hodimo parit ven? Ker so tam dobri psi.  Ampak ne zato. ker imajo za sabo tudi ime psarne....poanta je v tem, da psi, ki prihajajo iz psarn z dolgoletno tradicijo, nosijo s sabo dolocene znacilnosti, ki so nam vsec in bi jih radi imeli pri svojih mladicih. Te znacilnosti se prenasajo ze 3, 4 ali 10 generacij....torej imamo vec sans, da jih v svojem leglu dobimo tudi mi. Pri vzrediteljih, ki so vzredili samo 1 ali 2 legla, pa se ne moremo vedeti ali je do te znacilnosti prislo po srecnem slucaju, ali pa je ta linija res tako utrjena, da to prenasajo na svoje mladice.  Zato je za vzreditelje bolj zanimiv plemenjak, ki prihaja iz takih linij iz velikih dolgoletnih psarn , kot pa en slucajen Reksi, ki je po moznosti se sin od Runota in Pike, o katerih pa seveda spet ne vemo nic.  Vsak gre pa raje na preverjeno varijanto, kot pa igro na sreco....in caka, ce si bodo mladici sploh podobni med sabo, oz. ce bodo sploh zgledali kot predstavniki svoje pasme.
  Moj Samson se je moral tudi dolgo dokazovat...scasoma pa so tudi k njemu prisle psice iz Rusije, Mađarske, Italije, Hrvaške......

  Cao-Slavi



GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Valvasor! To je jasno in imeti svojo linijo, ki jo prepoznajo mora biti najlepša stvar za "TA PRAVEGA" vzreditelja...Imeti uspešnega psa, ki si ga kupil pri nekem vreditelju nekaj pomeni. Pomeni pa 100x več če so tvoji mladiči, ki so rezultat tvoje vzreje uspešni in po njim njihovi mladiči!  ;) ;) GG


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
V Sloveniji tega še nisem doživela
Počakaj da bo med flati kaj več konkurence, sploh če se bo pojavilo več vzrediteljev.  :P

Sicer pa se strinjam s tem, da bo dober sodnik ocenjeval po kvaliteti pse, samo žal je takih dobrih sodnikov malo (ali pa se tako slabo spoznajo na standarde). Je pa včasih res več psov zelo enake kvalitete in potem mora tudi malo subjektivno oceniti, komu bo dal naziv. To me niti ne moti, sploh če sodnik obrazloži svojo odločitev. Moti pa me, da se ne upošteva standarda pri ocenjevanju, ko podeljujejo ocene odlično, prav dobro, dobro ... Ne razumem, kako je lahko nek pes enkrat dober, drugič pa odličen - poznam konkreten primer. 

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


meta

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 920
    • Točke: 25
Počakaj da bo med flati kaj več konkurence, sploh če se bo pojavilo več vzrediteljev.  :P

To se bom pa načakala :P Pa na zadnji razstavi ni bilo nič kaj videt, da bi zmagala vzrediteljica (se je kar pošteno videlo kdo je vzreditelj) ;)

Sicer pa se strinjam s tem, da bo dober sodnik ocenjeval po kvaliteti pse, samo žal je takih dobrih sodnikov malo (ali pa se tako slabo spoznajo na standarde).

Če te to tako zelo zelo moti potem pač še preden se prijaviš na razstavo naredi celo študijo o sodniku, da boš vedela a ima kaj pojma ali ne ;) Lahko pa pač hodiš na vse razstave po vrsti in ti nekaj pomenijo samo ocene od 'profi' sodnikov tiste ostale so pa pač 'samo' ocene. Jaz hodim na razstave iz enega velikega užitka - na eno in edino razstavo, ki sem jo obiskala zaradi sodnice je bila v Tullnu in ko sem dobila oceno in videla vse skupaj mi na koncu tista ocena praktično nič ni pomenila (zapisnikar je na računalniku delal copy - paste in dobila sem izjavo, da ima Atra poškodovane spredneje tace - res ne vem zakaj je potem rentgen ok). Tako da če povem po pravici mi samo par ocen, ki jih je Atra dobila nekaj pomeni ostale, do ostalih je pa prišla, ker sem si jaz želela na razstave (ok priznam so me malo zasvojile :-[).

Lp, Meta & Atra

Flatcoated Retriever - once you are owned by one, you understand

http://www.freewebs.com/atra-flat-coated-retriever


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Meta nisem imela v mislih tega, da zmaga nujno vzreditelj, ampak da bodo na razstavah psi od večih vzrediteljev -> kolikor vem je pa v Sloveniji samo ena resna vzrediteljica (tvoja) in zato tudi psi iz njene psarne posegajo po naslovih. Sicer pa flatovsko sceno premalo poznam, da bi lahko sodila, ali je kuhinja ali ne. Zato sem glede tega govorila izključno za svojo pasmo.

Sicer pa meni največ pomeni ocena iz specialke, zato sem se je udeležila kljub Lunini gonitvi. Razstavljati sem začela pa predvsem iz firbca in zato, ker mi je več različnih poznavalcev reklo, naj grem na kakšno razstavo, ker imam super psico. In sem šla probat. Tako da niti ne vem, če bom sploh še razstavljala, ker se v tem ne vidim najbolj. Čeprav me po drugi strani malo mika, ker ji je šlo do sedaj zelo dobro. Bomo videli.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


skar

  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 3
Živ,

mogoče bo tale namig uporaben vsem, ki hodite na razstave in se pritožujete nad sodniki:
- ko prijaviš psa na določeno razstavo, s tem izbereš tudi sodnika in s prijavnino dejansko plačaš za njegovo mnenje.

Torej? Zakaj potem kupujete stvari, ki vam niso všeč? Špil je pač tak - ne se potem pritoževat, saj ni nihče rekel, da morate. Svoj denar ste porabili po lastni izbiri in če niste zadovoljni z "izdelkom" - ne vem, če je to problem "proizvajalca"......Vaše negodovanje kaže samo na neracionalno rabo finančnih sredstev.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Standardi so napisani tako, da se dajo razumeti na več načinov. Ponavadi zanalašč, da se v pasmi pusti določeno raznolikost.
En in isti pes pri različnih sodnikih lahko dobi različno oceno. Pes ni vedno v enaki kondicijii, ni enako dobro predstavljen ali pripravljen. Poleg tega dajejo različni sodniki prednost različnim stvarem. Veliko specialistov gladko spregleda napake v gibanju (konstituciji) in daje absolutno prednost tipu. All rounderji teh napak praktično nikoli ne spregledajo, zato jih ima veliko razstavljalcev močno v želodcu.Tudi so sodnikom eni tipi bolj všeč kot drugi, kar je povsem v redu. Dokler predstavnikom "svojega" tipa nalašč ne spregledujejo napak.


Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Hallo!

Ojej kaj berem...tega pa sploh nisem opazila, škoda! Torej, da si bomo izpopolnili podatke o moji Adrii...
tore, kot 1. slo lastnika škota še na madžarski razstavi nisem vidla (zakaj ne, ne ve; ni sramotno biti v taki konkurenci odličen ali??)...naj mi zdaj ne pride neki, ki ima škota mad vzreje

2. moja Adria je bila na KLUBSKI razstavi med 5 psicami 4. odlična...pri znanemu sodniku (Brian Hous), ki sploh ni skoparil s dobrim in prav dobrim. Zato sem kar srečna, da sem s tistim handlerskim znanjem, ki sem ga tedaj imela (in koliko imam moja Adria) in s mojo podobo (mlada punčka, ne znan vzreditelj) dobila odlično in zelo lepo ocenitev. Npr. kadar se je odločal za tretje mesto je pogledal na ime psa, kar mi je zapisničarka zagotovila, ki je moja znanka. Vsak, ki ve kaj o škotih, si upa nedvomno priznat da je klvaliteta mad. škotov res ustrašujoča. Zato sem na ta uspeh dosti bolj ponosna, kot npr. v slo dobiti celo BOB.

3. Adria ni nastala s variante "bomo pa imeli eno leglo",ker leglo res ni bilo planirano...nasploh, ker tedaj še sploh nisem razstavljala, kaj šele razmišljala o kakem leglu. Tako, da se malo brzdajte glede takih pripomb.Rina! Za registracijo psarne pa je v tem primeru bilo že pre pozno. Moram pa povedat, da ima kljub temu moja Adria zelo lep rodovnik (www.uinquesdiamond.com) in je dobra podlaga. Ah ja, madžarske vzreje je. Dokler pa ne bom našla "pravega" samca za njo pa je ne bom parila, ne kot eni gredo na to varianto "bomo pa vidli kaj bo"...ne vem na kaj gledajo ko izbirajo plemenjake, mešajo linije ko nemam pojma kaj!Pa pol mislijo, da je to neka vzreja...tričetrt slo pa celo misli, da so to neki vzreditelji. Pa da!

Ko se pojavi situacija, da so več ali manj vsi psi v krogu enake,podobne kvalitete...začnejo šteti tudi druge stvari, zakaj niste dovolj realni, da bi si to priznali?? Aja, še ne vidite razlik!...mislim na, hendling (ki če ni korektno učen že od zažetka, nikoli ne more biti dober),FACA (kdo zmaguje, če si v ringu s npr. Eleno Balazsovits-Nyitramenti-ona lahko pripelje psa enake kvalitete pa bo skoraj vedno pred eno malo šmrkljo (mano) ali kerim drugim tudi znamim vzrediteljem), ker je pač ona!In to je pravilno ali nepravilno, kako se vzame...Zato je čisto logično, da pri takem številu znanih vzrediteljev ne moreš biti npr. odl 1. Nasploh, če si v ringu s 3 manjboljšimi madžaskimi psarnami...da zmagaš v taki konkurenci, mora biti tvoj pes za par klas boljši od drugih (kar pa nikakor ni).

Če bi poznali mamo moje psice, za katero bi si še danes marskdo polizal prste, pa ni postala Ch, ker je bila le enkrat razstavljena (CAC,R.CACIB)...sploh ne bi komentirali neke Fifije, Pikije, Arote,...tako, da se moja Adria (samo Adria) vsekakor lahko primerja s psico enakega letnika s imenom "povprečne psarne", konkurirat pa ne more ta velikim (zgoraj navedeno koga smatram za to)...ne da sem kdaj mislila, da bi lahko...sem samo šla na par razstav, ker sem iskala plemenjaka za njo, ki ga pol na žalost nisem našla.

Dober,kvaliteten je vsekako lahko pes, tudi brez imena psarne...to pa še ne pomeni, da je zmagovalec na razstavah! Za mene je moja psica dobra, ker poznam njen potencila in se bom potrudila poiskat za njo primernega samca...upam, da mi bo to tudi uspelo. Decembra bo 4 leta!! Toliko o slutnji, da gre za neko razmnoževanje (Aro, Fifi,...).

Tako, toliko za enkrat. 


ajki

  • *
    • Prispevkov: 191
    • Točke: 0
  • WINDOR DARK DEVIL
Kar se rastav tiče, je moje mnenje talšno, pes mora biti kvalitetno predstavljen s tem se popolnoma strinjam. Naživce mi pa gre zadeva, ko sodniki psa ocenijo na podlagi hendlerja. To nikakor ni pravično in pošteno. Saj rastavljamo pse ne pa sami sebe, potem bi imeli psa kot dodatek k boljšemu izgledu. Pa recte da to ni res.

Biti pesjanar je lepo a imeti MALINOJA je pa zakon


Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Saj je po eni strani nepravično, po druga pa moraš priznat da je razstava show in handler
po navadi lepše prikaže psa kot sam lastnik pa tudi je tako, da dobri handlerji sploh nočejo razstavljajo slabih psov
(saj take sploh ne sprejmejo). Za njih šteje rezultat in denar, če je pes "slabši" ne bo mogel doseč nek dober rezultat
in tudi handler ne bo mogel kasirat. Pa handlerji, koliko vem so ponavadi zasvojeni s tem, da želijo zmagat in že
samo zaradi tega ne sprejme psa s katerin ne more doseč dober rezultat.


pia_in_co.

  • *
    • Prispevkov: 35
    • Točke: 0
Res je, da se pri handlerju steje tudi ime, ni pa vse na tem. Dober handler bo znal zakriti napake psa in bo s takimi ali drugacnimi triki tudi preslepil sodnika, znal bo psa tudi fizicno uredit, da bo zgledal  najboljse kar se da (grooming). Vsi psi oz. bom rekla raje vecina je streniranih v 0 in se znajo primerno vesti v ringu. Ce sestejete vse to kar sem napisala je vredno za sigurno 60 % celotne ocene ce ne vec, preostalo je sele dejanska kvaliteta psa. Ne bom rekla da je vedno tako je pa v vecino primerih...

Revolution of Beauty Chinese Crested's
http://www.revolutionofbeauty.tk/


ajki

  • *
    • Prispevkov: 191
    • Točke: 0
  • WINDOR DARK DEVIL
No da nebo tema samevala.
Gre za rastavo CAC Maribor 2007. Z svojim Malinojem sva dosehla BOB in PRM. Nato greva na defilje prvakov, ocenjeval ga je G Kavčič. V Pripravjalnem krogu čakamo da nas spustijo v ring, in opazim Kavčiča, kako si je ogledoval pse enega za drugim. Ogleda si psa na moji levi strani, ga pretipa se pogovori z vodnikom, oz. hendlerjem, nato sva navrsti midva se obrne stran, in nato pretipa in pregleda psa na moji desni strani.
Ja zakaj je napravil to. ZARADI TEGA, KER KAVČIČU NI VŠEČ PASMA MALINOIS. Normalno da sva takoj šla ven, nato v best in šov niti nastopila nisva, ker je zopet ocenjeval KAVČIČ.
Moje mišlenje, da sodniki v kateri koli kinološki disciplini bi morali biti popolnoma nepristranski ne pa da delajop takšno svinjarijo.

Biti pesjanar je lepo a imeti MALINOJA je pa zakon