airedale terier [Airedale Terrier]

Zorek · 151772

Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #60 : 12 Marec 2008, 21:13:40
Hay,
ja to je problem, da pozabljam, da je FCI , sem si zdaj vbila v glavo, to je FCI 2 in ne pozabi tega.
Nisem vedela, da ima airedalca v sebi.
Se mi je zdelo, da mora imeti tudi nekaj s šnavcerji, ker si prej rekla, da je bil narejen za grizenje. Šnavcerji so mi pa prav tako fajni psi.
Jaz rečem, da če je pes agresiven, da ga je takšnega naredil človek, ker lahko vsakega psa pripraviš v to, da je agresiven, če pa z "agresivnimi" pasmami daš dovolj na vzgojo pa težko verjamem, da bo pes agresiven.
Možno, da mu ne nakažem dovolj nazorno kaj želim od njega, me je pa presentlo, ko sva delala slalom, na začetku nama je šlo fajn, ko pa sem ga poskušala nagrajevat s hrano, je pa vse šlo po zlu in se ga je bal, zdaj pa spet delava na slalomu vendar samo na glasu in nama uspeva.
Jaz sem gledala eno oddajo na animal planetu in je lastnik rusa rekel, da psu dela probleme most, ker je 2x bolj širok, kot pa tista deska. Ampak ko se pes navadi nanj zagotovo nima z njim problemov.
Meni je pri borderju zelo všeč, ker je hiperaktiven in Zor obožuje take pse za igro, tako da bo še bolje za Zora. Mi je pa itak border v vseh pogledih krasen pes.
lp,
Anja


lapi

  • *
    • Prispevkov: 76
    • Točke: 1
Odgovori #61 : 13 Marec 2008, 16:29:59
Joj Zorek, ce mislis, da je airedalec tezak za solanje, si nikar ne omisli borderja!
Sem vzrediteljica airedalcev in NIHCE od mojih mladicev, ki sem jih vzredila (vzredila pa sem do sedaj legla od A do Z- po abecedi, pa racunaj, da imamo povprecno vec kot 8 mladicov v leglu) ni napadalen, kaj sele tezek za vzgojo. Pravzaprav so otrocje lahki za vzgojo proti borderjem (ki jih imam tudi 4, da ne bo pomote 8)).
Vsakemu v druzino brez enega samega pomisleka prodam mladicka airedalca, borderja pa v obratni smeri- raje nikomur, zato se tudi tako zelo izogim vzreje te pasme. Kajti naceloma ne marajo otrok, ce pa se slucajno odlocijo, da bodo pasli avtomobile in podobne neumnosti, se pripravi na leto trdega dela, da ti jih (ce ti jih) to uspe odvaditi. Znacajsko so histeriki, plasni, iz plasnosti pa radi grizejo (za razliko od airedalcev, ki so pravi flagamtiki in totalno uravnoveseni psi).
Border, ki ne dela, je pravi revez. In vso flustracijo potem obrne na okolico. Od tukaj tudi mnogo ne prav srecnih lastnikov, ki so si kupili "najpametnejsega" psa.

Da se razume, v pravih rokah je border odlicen pes, airedalec pa fantasticen!

Lep dan,
Mirja
www.shadowofaire.com



**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #62 : 13 Marec 2008, 16:45:17
Ne bi moglo biti bolje napisano  :)



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #63 : 13 Marec 2008, 17:09:49
Lapi, bi še napisala več o airedalcih? Karakter, nega (kolk kej dlaka izpada?),terierska trma (imam prav, da je je manj kot pri drugih terierjih?). Tak bolj na splošno, sam iz vidika vzrediteljice in lastnice več teh psov.

Ne poznam dosti nevzgojenih borderjev, ker večino itak vidim na agility tekmah, in nisem vedla, da so z njimi tut taki grozni problemi. Vem, da je nezaposlen border živa groza, sam nobenga še nisem videla..  :-[ Ko se z rusom zaklapaš, dobiš ven najboljšega spremljevalca kar jih je. Kot rečeno, z vzgojo nisem imela nobenih problemov, pa ne vem al smo meli sam take mevže doma al sem jaz tak karakter. Nekaterim mogoče tak pes ne bi bil všeč, ker jim ne predstavlja ne vem kakega izziva, saj storijo vse, za kar se jih lepo prosi  :D Ne uničujejo, ne trmarijo, ne izsiljujejo, ne delajo sranja in lahko jih vzameš kamorkoli. Naletiš potem ponavadi na ljudi, ki se ga bojijo, mamice ki vlečejo otroke stran, sam sej je boljš tko. Res so krasni psi. Pred njimi sem bila dolgo zaljubljena v airdalce, mislim da ravno zaradi Lapi-jeve psice (al je bil pes?  :)) iz agilitya. In ni izključeno, da bi si ga še kdaj privoščila. za borderja lahko pa skor trdim, da si ga ne bom.



lapi

  • *
    • Prispevkov: 76
    • Točke: 1
Odgovori #64 : 13 Marec 2008, 21:55:48
Ni problema. Rada povem veliko o airedalcih  :o.
So srednje veliki, precej lahki psi. Naceloma zelo zdravi, nimajo problemov s kolcno displazijo, tudi drugih pogostih zdravstvenih tezav ne opazam, razen, da ima kar veiko populacije tezave s scitnico. Sicer ni nevarna bolezen, ce pa je raven scitniskega hormona nizka, rabi pes dozivljensko terapijo v obliki tablet.
Dlaka je resasta in se ne vozla, tudi, ce je pocesan le parkrat na leto. Dlaka mu sploh ne izpada, vonja prakticno nima. Potrebno ga je vsaj 4 x letno trimati.
So odlicni druzinski psi, res izvrstni za druzbo otrokom, sicer pa zelo pohodni in zelo delovni. Odsvetujem ga vsakomur, ki se ni pripravljen vsaj uro in pol na dan posvetiti psu (tako ali tako bi to odsvetovala vsakomur, ki si kupuje psa, ne glede na pasmo). Imajo res ogromno energije, ki jo lahko, ce je ne porabijo na sprehodih, vlozijo v unicevanje kake nam zelo ljube stvari  :o (mislim pa, da to velja prakticno za vse pasme s prevec nepotrosene energije). Airedalec ni pravi terier, saj je bil le v svojem zacetku uporabljen kot lovski pes, prakticno mnogo dlje pa kot sluzben pes in spremljevalec. So ucljivi, navezani na svojega gospodarja, po mojih izkuznjah nikoli trmasti. Z nepravilno vzgojo (ali bolje receno ne-vzgojo) pa lahko postanejo problematicni v smislu lovljenja drugih zivali, uhajanja,...amapk, kot ze zgoraj napisano, to velja za vse povprecno do zelo aktivne pasme psov. Vsi moji airedalci obozujejo ostale zivali, od zajcev do mack, ker so pac tako nauceni od mladica naprej.
So naceloma zelo dolgoziva pasma, neredko docakajo 16 in vec let.

+1



Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #65 : 14 Marec 2008, 14:42:01
Hay,
lapi moj border bo pasel, trenirala bova agility, doma bova delala trikce in frisbee če bo le psu to všeč.
Zagotovo je borderja (je pa seveda odvisno od psa do psa) lažje naučiti kot pa Zora, ki kaže svojo trmo pri večini trikcev, če pa vidi hrano bo pokazal vse trikce, ravno tistega ne, ki mu ga ukažem in ravno zaradi tega ga ne učim s pomočjo hrane.
Jaz v vsakem psu vidim inteligentnost po eni strani in nikoli nimam borderja za najbolj inteligentnega psa. Kajti tudi afganistanca bi se dalo naučiti toliko kot borderja in borderja nič je pa seveda odvisno tudi od vzgoje in koliko se da na šolanje, kot pri vsakem psu.
Naš Zoro lovi voluharice z dedanom, kar meni niti najmanj ni ušeč, a kaj moram, ker če rečem kaj proti dedanu, pa menda že mučim živali (menda je zanj mučenje živali, če psa postrižeš in se igraš z njim).
Lapi jaz sem nekje prebrala, da imajo lahko kot dedno bolezen trzanje mišič. A je to možno? In kaj sploh naj bi to bilo?
Mogoče veš kako Zora odvaditi, da ne uničuje svoje blazine? Smo že preizkušali več načinoov, pa nam ni uspelo. Mu postiljam najmanj 3x na dan pa vse nazaj odkrije in raztrga.
lp,
Anja


**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #66 : 14 Marec 2008, 15:37:43
Anja, oprosti za komentar, ampak si mogoče kdaj pomislila, da ni nekaj narobe s psom (oz. njegovo trmo) pač pa da ti ne znaš tega premagati in ga pruimerno zainteresirati? Mišljeno izključno dobronamerno...



Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #67 : 14 Marec 2008, 19:59:05
Hay,
Zina: trmo pokaže pa greva na drugo motivacijo, je pa spoznal, da bom jaz bolj dolgo vztrajala, če ne bo šlo bo pač 2-5 minutni odmor in bova potem nadaljevala. Če res ne gre mu vržem igračko, da leti za njo, tako recimo, če noče skozi noge, potem vržem igračko skozi noge, če moj glas ne deluje ali pa mu jo držim na drugi strani in bo naredil, če bo delal z muko, bova z igro zaključila tisti del in bova šla na drug trikec. Na začetku mi je res delal težave pri trikcih, zdaj pa sploh ni več težav, razen če se preprosto uleže ali pa stoji pred mano in me ima za norca, potem pač vztrajam in nama gre. Zor že vidi, da bom vztrajala dokler ne bo naredil, pa da bo šele potem lahko pavza.
Tudi drugače, ko ga spravljam spat in mi gre na živce če na stopnicah gode in ga 2x pošljem v košaro pa o ostal na začetku je pa skos hodil nazaj na stopnice.
Tut Zor me na začetku ni maral, potem pa sva začela s trikci in tut s sprehodi (na začetku ga nisem obvladovala na sprehodu, ker je bil močnejši od mene), zdaj pa ubistvu skos hodi za mano in ga moram prav podit, da mi da mir, ko ga želim imeti. In tudi ko hoče v mojo sobo vztrajam, da ne bo prišel notri takrat, ko bo želel, ampak ko bom jaz to želela in se je Zor že po parih mesecih to naučil in tudi to se je naučil, da ga bo brat ven spustil in ne jaz, ker ga učim, da ne bo uveljavljal svoje volje, ampak jo bom jaz, ko bom to želela.
Drugače pa bolj, ko delava na trikcih, lepše se Zor obnaša ob meni in manj izraža trmo, jo še, ampak zmeraj manj. Drugače opažam kako inteligenten je, ker recimo na sprehodih, ko ga  nekaj parkrat opozorim in se sploh ne zavedam, da bi se Zor tega naučil, ampak se sam. Recimo tako sem ga naučila, da ne vleče, da če ga spustim, da gre naprej šele, ko mu dovolim, do takrat pa mora lepo poleg itd.
lp,
Anja


**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #68 : 15 Marec 2008, 08:32:32
Ok, hvala za tako dolg odgovor pa vseeno...
Sama opažam, da vse več ljudi (hm, ja mogoče sem tudi jaz včasih) s terierji dela že s samim kompleksom da "moj pes je pa trmast" in se tako ne premaknejo nikamor. Ker so obremenjeni z navidezno trmo, in niso skoncentrirani na psa, in za lasten neuspeh spet krivijo pasjo trmo.
Kar pa niti podrazno ni prav.
Dokler sem jaz delala na ta način, psička ni nikamor prišla, jaz pa enako ne- trmasta je menda...
Ko pa sem začela nanjo gledati drugače pa se vidi da se ona v resnici zelo, zelo trudi ustreči meni, samo jaz ji nisem dopuščala možnosti da bi to storila. Ker sem bila preobremenjena s trmo. Sedaj pa seveda delam z njo, kot bi delala z ovčarjem, goničem, nemško dogo ali čivavo (s fizičnim prilagajanjem seveda  :) ). In rezultati so več kot vidni, ker skoraj da znori ko vidi da štimam briketke zanjo, ko greva delat, da je ne zanima več lulanje ko je v igri delo in da je kje se je včeraj polulal sosedov pes najmanj pomembno ko se gre za mojo pozornost. Vse je v lastniku, četudi je pes star 10 let, četudi je trmast ko hudič in tudi če je delavna ali razstavna pasma, tudi če je kavč pes ali hiperaktivnež. Z nekaj prilagajanji je vedno isto  in za svoj uspeh ne smemo nikdar kriviti trme. Če je pes pač trmast, bodimo mi še bolj. In mislim, da je pri vama Anja, še vedno največji problem to, da ga ti ne znaš dovolj dobro zmotivirati(morda tvoj način dela) in ne Zorova rtma. Navsezadnje si mi omislimo psa, ne on nas in mi se mu moramo prilagoditi v teh pogledih ne on nam  ::)  :) .



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #69 : 15 Marec 2008, 09:44:32
Ni problema. Rada povem veliko o airedalcih  :o.
So srednje veliki, precej lahki psi. Naceloma zelo zdravi, nimajo problemov s kolcno displazijo, tudi drugih pogostih zdravstvenih tezav ne opazam, razen, da ima kar veiko populacije tezave s scitnico. Sicer ni nevarna bolezen, ce pa je raven scitniskega hormona nizka, rabi pes dozivljensko terapijo v obliki tablet.
Dlaka je resasta in se ne vozla, tudi, ce je pocesan le parkrat na leto. Dlaka mu sploh ne izpada, vonja prakticno nima. Potrebno ga je vsaj 4 x letno trimati.
So odlicni druzinski psi, res izvrstni za druzbo otrokom, sicer pa zelo pohodni in zelo delovni. Odsvetujem ga vsakomur, ki se ni pripravljen vsaj uro in pol na dan posvetiti psu (tako ali tako bi to odsvetovala vsakomur, ki si kupuje psa, ne glede na pasmo). Imajo res ogromno energije, ki jo lahko, ce je ne porabijo na sprehodih, vlozijo v unicevanje kake nam zelo ljube stvari  :o (mislim pa, da to velja prakticno za vse pasme s prevec nepotrosene energije). Airedalec ni pravi terier, saj je bil le v svojem zacetku uporabljen kot lovski pes, prakticno mnogo dlje pa kot sluzben pes in spremljevalec. So ucljivi, navezani na svojega gospodarja, po mojih izkuznjah nikoli trmasti. Z nepravilno vzgojo (ali bolje receno ne-vzgojo) pa lahko postanejo problematicni v smislu lovljenja drugih zivali, uhajanja,...amapk, kot ze zgoraj napisano, to velja za vse povprecno do zelo aktivne pasme psov. Vsi moji airedalci obozujejo ostale zivali, od zajcev do mack, ker so pac tako nauceni od mladica naprej.
So naceloma zelo dolgoziva pasma, neredko docakajo 16 in vec let.

Popolni torej?  :D  Kaj so pa lovili? A se kdaj kak drugače obarvan skoti? A na dvorišču lajajo na tujce? To je pri nas pogoj, ker smo doma bogu za hrbtom, skoraj brez sosedov, pa vsake tolk cajta dobimo nenapovedane obiske  ::)  Pa še zvonec nam ne dela in je fajn met psa  :P



Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #70 : 15 Marec 2008, 10:58:00
Hay,
Popolni torej?  :D  Kaj so pa lovili? A se kdaj kak drugače obarvan skoti? A na dvorišču lajajo na tujce? To je pri nas pogoj, ker smo doma bogu za hrbtom, skoraj brez sosedov, pa vsake tolk cajta dobimo nenapovedane obiske  ::)  Pa še zvonec nam ne dela in je fajn met psa  :P
Če lahko jaz.
Popolni so kakor za koga, meni so krasi psi, vendar bi rada poskusila še z drugimi pasmami. So pa pravi otročaji, jih je zanimivo gledati.
Lovili so vidre, nekaj časa tudi medvede.
Pri AKC so dovoljeni tudi čisto črni, pri FCI pa samo black&tan.
Naš na tujce laja, tudi prejšnji je, Zoro varuje celo okolico in ga imajo sosedi radi, ker napove obiske.
Zina: Jaz nikoli ne krivim psa za neuspeh, ampak lastnika oz. vodnika, torej pri nama z Zorom mene. No ubistvu nisem jaz njegov lastnik, ampak oče in jaz delam z njim. Če noče delat, spremenim motivacijo in res zmeraj poskrbim, da bo naredil nekaj, kar želim.
Na začetku me Zoro sploh ni maral in je bilo težko delat z njim, ampak bolj ko sva sodelovala, bolj mi je uspevalo pridoivati njegovo spoštovanje do mene. Trme je zmeraj manj, večino trmo izraža v moji sobi, kjer želi on določiti kje bo ležal in mu potem jaz spodbijam to, da bo on ležal kjer jaz želim.
Na začetku sem se res preveč obremenjevala z njegovo trmo, ampak ker sem želela nekaj doseči pri njem sem začela delat na drugačen način in trmo spregledovat, pač jaz uveljavim mojo voljo in ne on svoje.
Midva sva delala na začetku z briketki, pa ni delal ok in zato sva jih ukinila, ko me je začel spoštovati, ker nama je šlo bolje z igračko, če nama z glasom ni šlo.
Zina kot sem že napisala v prejšnem postu jaz vztrajam bolj kot on, ampak na začetku nisem in je bil to problem. Tudi na začetku mi ni šla motivacija, ampak zdaj nama gre, ker sem se jaz čez čas naučila in sem si vedno več brala o vzgoji psa in se tudi Zoru prilagajala in nama je uspelo, zdaj nama gredo trikci, čeprav mi včasih naredi problem, da ga moram malo dlje motivirati, ampak nama uspe, čez en čas bova že pravi team.
lp,
Anja


lapi

  • *
    • Prispevkov: 76
    • Točke: 1
Odgovori #71 : 15 Marec 2008, 21:09:34
No ja Zorek, sploh se mi v bistvu ne ljubi polemtizirati z ljudmi, ki imajo doma enega psa, pa ugotovijo, da ta ne izpolnjuje njihovih zahtev, pa si kupijo drugega (dobro, da so vsaj tvoji domaci pametni in ti to ne dopustijo). Pa se vedno imam en grozen priokus, ko mi nekdo razlozi, kaj vse bo delal z novim psom, tisti, ki ga ima doma pa ni vreden nicesar od tega. Zelim ti, da ti bo border bolj usojen kot airedalec, ceprav ga pri meni prav gotovo ne bi dobila. Vse o tem mi pove tudi tvoje navdusenje, ki ga spremljam ob vsakem leglu borderjev, ki se skoti. Mogoce bi mogla pac malo razmislit o temu, da bi za airedalca uporabila malo drugacen sistem solanja, kot ga imas (ce sploh imas kak sistem)...namesto da mislis, da je za vse krivo tvoje sorodstvo in pasma in ne pomislils, da mogoce sama kaj narobe delas, ali pa sploh ne delas, no ja...kot receno, vec srece z borderjem!

Sicer nisem nikjer v Ameriki vidla niti v njihovem standardu ni napisano, da bi airedalci lahko bili crni. Pa sem tam nekaj casa prezivela, pa se kak standard prebrala :).
Povzetek ameriskega originalnega standarda:
The head and ears should be tan, the ears being of a darker shade than the rest. Dark markings on either side of the skull are permissible. The legs up to the thighs and elbows and the under-part of the body and chest are also tan and the tan frequently runs into the shoulder. The sides and upper parts of the body should be black or dark grizzle. A red mixture is often found in the black and is not to be considered objectionable. A small white blaze on the chest is a characteristic of certain strains of the breed.


Dugace so bili namenjeni lovu na vidre, vendar zares nikoli uporabljeni kasneje v zgodovini kot lovski psi. Pac delovni. Tudi jaz naredim s psi delovne izpite (B-BH in SCH), pa tudi vsi znajo in nekateri tudi tekmujejo v agilityju (Fina je bila drzavna prvakinja, pa potem se enkrat druga in enkrat tretja).

Mojim je strogo prepovedano lajanje, noro cuvajo avto, dvorisca ne smejo, ker zivimo prakticno v centru Ljubljane. Je pa res, da jih nikoli brez nadzorstva ne pustim na vrtu. Ko me ni, so v stanovanju, prav tako ponoci. Mislim pa da nauciti ga lajanja res ne bi smel biti problem  :o.

Pa lep dan,M.



Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #72 : 15 Marec 2008, 21:37:48
Hay,
lapi kdo je pa rekel, da želim od tebe borderja.
Jaz delam z Zorom, kar se da doma, postaviva kdaj tudi kakšen agility poligon in vadiva, če ga že trenirat ne moreva, Zoro paše, ker mu je to ušeč in ga nikoli nismo silili, nam je sam pokazal, da ga to veseli in da zna, čeprav ga je bilo na začetku treba popraviti. Delala sva nekaj časa frisbee, potem pa je nama frisbeeje deda stran vrgel in zdaj si jih moram na novo nabavit, delava trikce in se igrava, hodiva a sprehode, tečeva, zoro se skata, če imama skate, teče ob kolesu, svoj terrierski nagon uporablja zraven dedana na lovu za voluharicami, kjer lahko prekoplje cel travnik in celo njivo, le da bo dobil voluharico, nam je že večkrat miši prinesel v hišo, uglavnem uživa in mu je ušeč tak način življanja. In nikoli in nikdar ne bi pustila Zora na cedilu zaradi drugega psa, če se ne bi izšlo raje dam drugega psa nazaj k vzreditelju, ampak sama vem da bi imela dovolj časa in potrpljenja še za enega psa, pa četudi bi bil ta pes najbolj težaven za šolanje. Jaz z Zorom in tudi prejšnjim psom nisem bila v KD in posledično nisem na začetku vedela, kako psa šolat in potem sem se začela v to bolj poglabljat in se učit prek interneta, revij, knjig tudi kakšen lastnik mogoče tudi vzreditelj mi je pomagal, da sem se učila, marsikdo mi reče, da znam pa že preveč, vendar jaz rečem nikoli ni preveč in se še zmeraj izobražujem, vem pa da bi bilo bolje če bi obiskovala KD, kjer bi mi še več razložili. In bom z naslednjimi psi naredila malo šolo in B-bh, mogoče še kakšen izpit.
Kaj pa naj pes je očetov in on bo izbral pasmo, ki mu je ušeč, se pa on poleti dosti ukvarja z njim, čez zimo se pa ne more in mi je pač rekel, če se brat noče ukvarjati več z njim se pa naj jaz in je bil problem, ker me Zor ni maral, ampak zdaj pa mi lazi povsod pod nogami, nisem rekla da mi ne gre z njim, mi gre, vendar pri kakšnem težjem trikcu traja več dni, da ga naučim tisti trikec, pri lažjih pa ponavadi že 5-15 minut dovolj. Jaz nikoli ne krivim pasme ali sorodstva, krivim sorodstvo samo za izbiro pasme, čeprav ko smo izbirali novega psa, sva z bratom rekla da bo točno tak kot je bil Macho, na izgled je bil, po karakterju pa ni bil, ampak zdaj sta si zmeraj bolj podobna, tako sem tudi spoznala kako je pri psu pomembna vzgoja in šolanje. Za vse napake pri psu krivim lastnika oz. vodnika, ker pač pes je podoba lastnika oz. vodnika in kakršen bo on bo tudi pes, ker bo njega upošteval. Kar koli je z Zorom narobe zdaj krivim sebe in poskušam sama popraviti če je kaj narobe in če ne vem načina, vprašam druge ali pa poskušam najti literaturo za določen problem.
Jaz sem pa videla že nekaj airedalcev v Ameriki črnih, mislim da jih nekdo priznava. Drugače pa vem da naj bi bil tisti črni flek v obliki plaščka, tako da so tačke, del glave, prsi in lahko tudi rep rjavi. A belina na prsih pri FCI je dovoljena?
Zoro lahko laja le če ima razlog, torej za živali (ne prenese, če so one zunaj, on pa ni) in za ljudi, pa še tukaj lahko parkrat zalaja in ne sme lajat, kot nek blaznež, zaradi drugih razlogov pa niti najmanj ne sme lajati.
Naš je čez dan pod nadzorom zunaj, drugače pa znotraj, ponavadi na balkonu in hodniku, ker mu tam najbolj paše.
lp,
Anja


**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #73 : 19 Marec 2008, 06:17:58
lapi, torej bi lahko mirne vesti trdili, da so airedalce lahki za šolanje, vodljivi in na lastnika navezani psi z velikim potencialom za skoraj vsako delo?  :)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #74 : 19 Marec 2008, 08:03:31
lapi, torej bi lahko mirne vesti trdili, da so airedalce lahki za šolanje, vodljivi in na lastnika navezani psi z velikim potencialom za skoraj vsako delo?  :)

Od strica airdalec je že tak, samo delat moraš z njim pa je super. Pa ostali v okolici SG so prav takšni-je odvisno na kak način delaš s psom. Ampak načeloma so takšni.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #75 : 19 Marec 2008, 12:57:54
Hay,
ali so lahki za šolanje? odvisno od lastnika do lastnika in od psa do psa, enim se zdi ful lahki enim pa težki. Meni je nekaj srednjega, tudi odvisno od trikca, ker se razlikuje pri motivaciji, vleče pa bolj na enostavno pri Zoru, pri prejšnjem bi rekla da ne bi moglo biti bolj enostavno.
Na lastnika navezani psi? Zoro se nas boji zapustiti, na začetku ko smo ga ven spustili in je šel kdo samo v hišo nekaj pogledati, je cvilil in skakal po vratih, no potem pa smo ga navadili, da je lahko kdaj pa kdaj malo sam, vendar še zmeraj zvesto čaka. Pa ni takšen, da bi se navezal samo na enega človeka, ampak se naveže na celo družino, zato so odlični družinski psi.
Za delo? Naš bi delal vse, se pozna, ker nam paše kokoši, ko mu to ukažemo, jih pa na začetku sploh ni mogel pustiti na miru, je skos hotel pasti.
To so moje izkušnje.
lp,
Anja


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #76 : 19 Marec 2008, 15:09:07
Meni so vsi terierji lahki za šolanje  :).
Ker niso zamerljivi in ker se zlepa ne naveličajo  ;D.
Je pa čist stvar okusa kaj je komu lahko in kaj težko  ;).
Mnogim te čist iste lastnosti- da je pes nezamerljiv, neobčutljiv in da se nikoli ne naveliča pomenijo, da je težak za šolanje  :P


Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #77 : 19 Marec 2008, 15:28:50
Bi se kar strinjala s tabo deteljica- pa vedno je kakšen nov izziv s terierjem  >:D :P
Trmo se pa zlahka obrne v lasten prid  :)



lapi

  • *
    • Prispevkov: 76
    • Točke: 1
Odgovori #78 : 19 Marec 2008, 16:33:28
Meni so super za solanje, nikoli se ne navelicajo, pa ce jih slucajno kaj narobe naucim, se hitro od-naucijo. Za razliko od borderjev  :-[, ko jih naucim kaj narobe, znajo to celo zivljenje  ;).



Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #79 : 19 Marec 2008, 17:18:42
Hay,
jaz ne vem kako je s šolanjem ostalih pasem, zato bi rada poskusila še z ostalimi, če mi border ne bo ušeč, ga bom obdržala in naredila zanj kar se da najbolje in se kasneje ne bi več ukvarjala s to pasmo, ampak s kupljenim psom bi se, pa naj bi bil še tako težaven za šolanje.
Sem pa slišala, da border ne prenese grobosti ali povzdigovanja glasu in ti bo to takoj zameril, med tem ko airedalec ne bo zameril za nobeno figo in bo prenesl tudi povzdigovanje glasu.
Jup, šolanja se ne naveličajo, če jim ne bo ušeč si bodo pa sami ustvarili zabavo.
Meni je pri njih najbolj ušeč, ker zganjajo kakšne norčije in te zmeraj spravijo v smeh.
Lapi: a imaš slučajno kakšen predlog kako airedalca odvaditi uničevanja svoje postelje? Res ne vemo kaj naj še poskusimo, ker potem koščki iz blazine letijo po celi hiši. Dela pa to, ko nas ni doma in sem poizkušala, da mu puščam igračke s katerimi se igra, vendar ne delujejo prav dosti.
lp,
Anja


**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #80 : 19 Marec 2008, 17:21:25
Če se smem (spet) umešat, Zorek, uničevanje stvari je značilno za premalo zaposlene pse (predvsem v smeri psihičnega zaposlovanja) in morda bi premislila o tem, da ga večkrat na dan fajn "zgoniš" mu daješ kosti za žvečenje in podobno, da se bo zaposlil s čim drugim kot z grizenjem postelje. Sicer mu jo pa umakni. Naj spi na tepihu ali čem podobnem... Kdo pa pravi da more vsak pes imeti svojo rezidenco  :P



Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #81 : 20 Marec 2008, 14:07:40
Hay,
čez dan nikoli ne uničuje, samo zjutraj, ko sma z bratom v šoli in starša v službi. Če je pa kdo doma pa ni problemov. Posteljo pa mora imeti, ker Zoru paše hlad in je zato na hodniku, ker tam je hladno in če hoče ležati je najbolje, da leži v postelji, kot pa na ploščicah, ki so ponavadi mrzle, drugače pa večinoma sedi na stopnicah in opazuje okolico skozi okno, če nima odprtega balkona. Ko nam je prvič uničil svoji 2 blazini, ki smo ju dobili z njim je dobil tepih, ta pa še 1 dan ni zdržal, ko se ga je že lotil, potem pa je dobil za silo odejo na lesu in kasneje dobil košaro z blazino, katero pa tako pridno mrcvari, vendar ne dela to vsak dan, na vsake toliko časa, ima pa res zmeraj vsaj 1 igračko zraven.
lp,
Anja


Tomaž

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #82 : 21 Marec 2008, 22:25:19
Pozdrav vsem, še najbolj pa tebi Mirja, ki ti moram žal sporočiti, da mi je vlak v sredo povozil mojo Odo. Imela je izpah dveh vretenc in danes smo jo pri tvojih sosedih uspavali... Žal bi bila hroma.
Namesto, da bi imeli doma leglo se je zgodilo to.. Ko se potolažimo bomo verjetno spet imeli Airedalko.

lp,Tomaž
p.s.: Mirja, hvala za vse nasvete in nego psičke, potomke Cesarja Mehovskega.



Zorek

  • *
    • Prispevkov: 1.396
    • Točke: 1
Odgovori #83 : 21 Marec 2008, 22:27:21
Hay,
Tomaž sožalje. Drugače pa dobrodošel na tem forumu.
lp,
Anja


najchy

  • *
    • Prispevkov: 1.786
    • Točke: 2
Odgovori #84 : 21 Marec 2008, 22:28:47
Sožalje.

LP Anja
Naj album


lapi

  • *
    • Prispevkov: 76
    • Točke: 1
Odgovori #85 : 22 Marec 2008, 10:20:37
Joj Tomaz, ful grozno!
Kaj pametnega napisat v teh trenutnkih je tako ali tako nemogoce, res mi je zal, da se je to zgodilo. Cas bo pocasi zacelil rane....mogoce pa tudi kako novo airedalsko bitje.



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #86 : 22 Marec 2008, 10:41:14
Moje sožalje  :'(



Tosy

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 25
Odgovori #87 : 22 Marec 2008, 10:55:10
o, groza. :-\ sožalje.

"Modern life is so thin and shallow and fake. I look forward to when developers go bankrupt, Japan gets poorer and wild grasses take over."


**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #88 : 22 Marec 2008, 11:53:01
Groza.... Sožalje!  :'(



Tomaž

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #89 : 22 Marec 2008, 12:20:18
Ja tako je to. Naj počiva v miru.
Tomaž.