Mladicki

Švigi · 74990

maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #30 : 28 Junij 2006, 10:09:12
ali je možno, da imajo v istem leglu nekateri mladički gliste, drugi jih pa nimajo ?
lahko

Citiraj
ali pratel vpliva tudi na povečano lulanje mladičkov ?
naceloma ne, ampak stranski ucinki so lahko ful razlicni in nekateri so redki ... Prej kot povecano lulanje bi bila kaksna driska, bolec trebuh, bruhanje ...

Citiraj
rada bi jim dala tudi kakšno meso, kuhano, pečeno, tudi surovo, tako, da se naučijo na razne okuse - kdaj ?

Zobke imajo že vsi zelo dobro razvite, zanima me samo ali so v tej starosti že sposobni prebaviti raznovrstno hrano ?

mene vprasas, bi bilo bolj logicno zacet z mesom kot z briketi. Ravno iz razloga, ki ga omenjas v spodnjem vprasanju. V briketih je malo morje razlicnih sestavin. Medtem, ko v doma pripravljeni hrani so pac tiste, ki jih das... Je pa verjetno vseeno fajn zacet z lahko prebavljivo hrano, ce bos dodajala sadje in zelenjavo - verjetno le v manjsih kolicinah in pasirano ...
m.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


BenSon

  • *
    • Prispevkov: 263
    • Točke: 1
Odgovori #31 : 28 Junij 2006, 10:43:48
Miša lep pozdrav!

Gliste najpogosteje najdemo pri mladičih ter pri mlajših živali. Okužene živali z iztrebki izločajo veliko število jajčec in z njimi okužijo okolje.Jajčeca so zelo odporna tako da lahko v naravi preživijo kar nekaj let.To da nimajo vsi glist ni nič narobe,vendar daj tablete vsem mladičem tudi tistim kateri jih nimajo.

Jaz sem jih tehtal skoraj vsak dan ,ter si zapisoval njihovo težo.Pa ne zato da bi bil obseden z težo psov,ampak zaradi pregleda, nad njihovim razvojem.

Ko si napisala na namočenih briketih je čisto vredu,ne vem pa zakaj so potrebni razni dodatk,i če so kvalitetni briketi.Jaz ti sicer priporočam da jih hraniš samo z kvalitetnimi briketi, saj potem nebo nobenih težav pri hranjenju.Kot dodatek, pa jim daj namesto vode mleko za mladiče.Če ima psica dovolj mleka potem to ni potrebno.Tudi sam sem jim včasih dajal različno hrano, od briket,mesa ter raznih priboljškov vendar sem se odločil za brikete.

Ne vem točno koliko so tvoji mladiči stari,vendar če imajo že zobe, jim kar daj malo suhih briketov .Boš videla kakšno bo to veselje.

Lep pozdrav Benjamin!



Lola

  • Gost
Odgovori #32 : 28 Junij 2006, 11:09:49
Nekaj tehničnih vprašanj:

ali je možno, da imajo v istem leglu nekateri mladički gliste, drugi jih pa nimajo ?
ali pratel vpliva tudi na povečano lulanje mladičkov ?
ali še kdo prakticira vsakodnevno tehtanje mladičkov ?
mladičke dajem na mamico samo že zjutraj in zvečer, kako in kdaj jih čisto odstavim ?
sedaj so na namočenih briketih in raznih dodatkih, kdaj jih pričnem navajati na suhe brikete ?
rada bi jim dala tudi kakšno meso, kuhano, pečeno, tudi surovo, tako, da se naučijo na razne okuse - kdaj ?
Zobke imajo že vsi zelo dobro razvite, zanima me samo ali so v tej starosti že sposobni prebaviti raznovrstno hrano ?
Miša

Miša tudi jaz svojim dajem brikete malo namočene niso pa čist razmočeni. So baby briketi zato so majhni. Naši vagci grizejo že zelo dobro zato ni bojazni da bi jim bili ti briketi pretrdi, preveliki. Na začetku sem brikete mlela sedaj pa jih samo namočim. Zadnjič ko sem našega Bona malo po sobi spustila je šel v Lolino kastrolo in ven vzel briket za odrasle in ga zgrizel, seveda sem potem kastrolo umaknila, bilo pa mi je zanimivo da lahko zgizel velik ( zanj ) in trši briket kot pa jim jaz dajem.
Ponavadi mešam mlečni in mesni obrok ( enkrat en enkrat drugi ) zjutraj in zvečer pa jih podoji Lola. Lola ima res preveč mleka tako da bi jih skoz ona lahko dojila ( primer se uleže in pod njo luža ) ampak bogico grizejo in praskajo že preveč ( da ima kar rdeče joškice ) zato ne pustim da bi tolikokrat. Tudi ko smo zunaj, ponavadi hočejo viset na cicah, ampak jaz lepo Loli oblečem eno majico tako da jim preprečim.
Drugače pa naš mlečni obrok izgleda tako da rižolino ( ali različice Lina - ne čokolino ker čokolade ne smejo ) zmešam z vodo in mlekom, prej sem imela puppy mleko sedaj dajem že naše ampak precej razrečeno, mesni pa je tak da namočim brikete v topli vodi, včasih dam samo brikete včasih pa dam eno vrečko konzerve, s konzervami ne pretiravam, ali pa raje dam kako tuno ( tisto 80 g ali 160 ), pač vse sem po malo začela da ne bi bilo drisk.
Pri 6 tednih lahko mladiči čisto nehajo pit mamino mleko, tako bo verjetno tudi pri nas.
Jaz svojim svežega, pečenega, kuhanega... mesa ne bom dajala, briketi imajo v sebi vse potrebno ( seveda dobri briketi ) zato jaz dam svojim samo za okus malo tunice ali konzervice.
Glede tehtanja, tehtala sem jih redno vsak dan kake 3 tedne potem pa tako na 2-3 dni. Naša vaga je samo do 3 kile tako da ene ne potegne več, tiste pač ne bom tehtala več, mogoče takrat ko jih bomo cepili. Mislim da je tehtanje priporočljivo v zgodnji dobi zato da kontroliraš ali keri zaostaja, pol ko so ene 5 tednov stari mislim da je tega zaostajanja vedno manj oz. je že skoraj neopazno.
Glede glist pa, jaz sem samo pri določenih opazila gliste, tako da je čisto možno da imajo samo eni mladiči drugi pa ne. Do zdaj so bli naši že 2x razglisteni čez 1 teden jih čaka tretje razglistovanje in preden odidejo v nov dom še ta četrto.
Na lulanje pomoje ne vpliva, he he ali ti je čudno da veliko lulajo? no ja naši so kot da odpreš pipo, vsi na enkrat in vse polulano. Ampak so pridni, v kotilnici grejo samo na papir lulat, ko pa pridejo na travico pa tudi lepo vsi kakajo in lulajo, kot si ti že opazila se hitro naučijo kako poteka vsa zadeva, kje se sme lulat in kje ne



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #33 : 28 Junij 2006, 12:15:58
- glede na to, da se mladiči z glistami okužijo ze v maternici, je najbolj verjetno, da jih imajo vsi. Če glist ne vidiš nikakor ne pomeni da jih ni. Tablete (ali pasto če so še majhni) morajo itak dobiti vsi.

- nisem še opazila, da bi od Pratela mladiči več lulali, možno pa bi bilo

-mladičke smo vedno tehtali od drugega dneva pa doker niso bili tako težki, da vaga ni več potegnila. Prvič zato, ker tako najhitreje opaziš da z nekim mladičem nekaj ni v redu ali pa da bo treba predčasno dohranjevati. Druga stvar pa je, da z vsakodnevnim tehtanjem v bistvu narediš čisto spotoma ravno tiste vaje, ki jih kot nekaj novega in strašno imenitnega za maksimalni "intelektualni" razvoj mladička priporočajo (pozabila kateri) vzreditelji službenih psov.

- pri nas so mladički zjutraj in zvečer sesali, dokler jih je psica pustila

- suhe brikete so začeli dobivati nekje okrog sedmega, osmega tedna, postopoma tako da so bili čedalje manj namočeni. Včasih je bilo treba brikete spet namakati pri štirih mesecih, ko so menjali zobe.

- drugo hrano so začeli dobivati nekje po petem tednu, postopoma, osnova so ostali briketi. poleg mlečnega obroka (navadno polnomastno mleko nič razredčeno z dodatkom enega rumenjaka na liter in mogoče čisto malo kakšnega "linota", ali pa kakšna skutica)   pusto mleto govedino surovo ali kuhano, kuhanega piščanca ali ribo najprej samo in v zelo majhni količini, potem pa z dodatkom riža, postopoma še vse mogoče od polente do makaronov in kuhane zelenjave.
Opazila sem tudi, da je zelo v redu, če večji mladiči poleg svojih rednih briketov dobivajo še majhno količino kakšnih drugih, lahko tudi malo manj kvalitetnih v puppy varianti. Tako hranjeni mladiči pri novem lastniku nikoli niso imeli nobenega problema tudi če je (v nasprotju z navodili) začel mladiča takoj in brez prehoda hraniti z drugačno znamko briketov.


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #34 : 24 Julij 2006, 09:28:34
Kolikokrat in kako pogosto se dogaja, da samica poizkuša nahraniti svoje mladičke z izbljuvano hrano in v katerem obdobju naj bi se to prenehalo ?

Misa- ko samico odstavimo in nima vec zadostno kolicino mleka, da bi nahranila mladice- potem jih zacne hranit s svojo hrano. Izbljuva jim kar je pojedla.  Zato daj mamo po obroku stran od mladicev vsaj za 1- 2 uri- drugace bo ob prvem kontaktu  z njimi vse izbljuvala.  ( ponavadi jo mladici zacnejo lizat po gobcku)
 To je normalen pojav- ne delajo pa tega vse psice.



stanc2

  • Gost
Odgovori #35 : 20 April 2009, 19:17:32
Pred 3  dnevi je psička rodila 8 malih, sedaj sem jih imel pri njej vendar se je ze 2x zgodilo da ga je po nesreči zaležala in komaj sem ujel pravi trenutek, da sta se še izvlekla. Sedaj sem vedno zraven in jih menjam 4 po 4 vsako dobro uro. Pa tudi tako se včasih zgodi, da jih hoče s telesom pokriti in moram priskočiti na pomoč. Koliko časa bo še potrebna taka pomoč? V kotišču sem ob strani "namontiral" deske tako da jih v kot ne more stisniti vendar nanje pa se lahko še vedno uleže.
Zanima pa me ali bi lahko ponoči odtujil vse mladičke in jih mogoče 2x sredi noči nesel nazaj, kajti bol kot ne skrbim sam zanje in bi rabil nekaj spanca ;) Sedaj, če ji vzamem vse, je zelo nemirna in jih konstantno išče tako, da ne vem?
Je pa to psički prvi naraščaj.
hvala
lp



LIZA

  • *
    • Prispevkov: 1.016
    • Točke: 10
  • Aaron
Odgovori #36 : 20 April 2009, 20:57:59
Pozdravljen Stanc,

Nekaj časa nazaj sem se z vzrediteljico clumber španjelov pogovarjala ravno o tem problemu.
Oni to rešujejo tako, da je prve tri tedne z mladički 24 ur na dan nekdo-niti minuto niso sami. Klamberji so zelo nerodni in zato mladičke hitro poležijo. Zato so si namestili kotišče kar v posebno sobo, kjer je tudi blazina, na kateri spijo in TV, da si krajšajo čas, ko varujejo mladičke. Tako so lahko vsi mladički cel čas pri mamici in jih  ni potrebno dajati stran.
Ko čuvajo mladičke non-stop, imajo tudi večji nadzor nad tem, ali vsi mladički dovolj jedo in jih po potrebi odstavljajo ali pristavljajo na seske.

Ponoči ne bi priporočala, da date mladičke stran-zdaj, ko so še majhni morajo jesti na 2 uri, kar bi pomenilo, da bi jih vsaki dve uri morali dati nazaj k psički. Predlagala bi, da jih raje pustite pri psički celo noč, lahko pa si dvakrat ali trikrat ponoči navijete budilko in samo nahitro preverite, ali so vsi mladički v redu oziroma ali je kateri v takšnem položaju, da bi ga psička lahko poležala.

Pa veliko sreče in veselja z malimi navihanci!


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #37 : 20 April 2009, 21:04:13
Definitivno je dobro, da so mladički čimveč v stiku z mamo. Zato je najbolje, da en dežura zraven oz. da mladiče umakneš v posebno košaro, ko se najejo. Ampak to pomeni, da jih boš moral dajati mamici na dve uri oz. ko se bodo zbudili, kar je skoraj isto.

Definitivno pa, če je veliko leglo, priporočam, da daste psički vsaj kakšno uro čez dan počitka (brez mladičev). Namreč izmučena mamica bo prej poležala kakšnega mladička, kot pa če se ima vmes vsaj malo možnosti odpočiti. Če je leglo veliko, je definitivno vedno kakšen mladič priklopljen in mama ne more počivat.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


stanc2

  • Gost
Odgovori #38 : 20 April 2009, 21:24:58
Jaz sem jih tudi danes preselil v  svojo sobo, znam TV spored že na pamet ;)
hvala



Simply Perfect

  • *
    • Prispevkov: 75
    • Točke: 0
Odgovori #39 : 21 April 2009, 07:42:57
Poslali ste mi ZS, ker pa vidim, da ste odprli tudi 2 temi, vam odgovarjam tu.

Večino so vam že drugi povedali, moja edina skrb pa je, da je mama mogoče premlada za leglo - če gre seveda za psičko, o kateri ste pisali konec junija 2008, ko je bila stara 9 mesecev. 
V Vzrejnem pravilniku SKVPM (kamor spada tudi pasma angleški buldog) piše:
Citiraj
16. člen

Pse se lahko pari od starosti 15 mesecev dalje, psice pa od starosti 20 mesecev dalje glede na telesno zrelost psice posamezne pasme.

Tako, da bi jo parili lahko šele meseca maja letos, ne pa da ima sedaj že mladičke. Pravilnik je tako napisan ravno s tem razlogom in seveda, da se psic ne bi izkoriščalo. Kar pa se seveda dogaja pri nerodovniški vzreji.


stanc2

  • Gost
Odgovori #40 : 21 April 2009, 09:33:37
Živjo,
psička je stara 25 mesecev, podrobnosti in potrdilo da je res sem vam poslal na ZS.
lp



Simply Perfect

  • *
    • Prispevkov: 75
    • Točke: 0
Odgovori #41 : 21 April 2009, 09:58:10
Žal nimam nobenega ZS.

V primeru, da je psička starejša vam pa zares ne ostane nič drugega kot da sami pazite - to so vam svetovali že drugi pred menoj.
In seveda spremljajte psičkine reakcije, če ji odvzemate mladiče. Mogoče se bo kmalu navadila, saj vam najbrž zaupa in ne bo težav.


stanc2

  • Gost
Odgovori #42 : 21 April 2009, 10:01:18
Živjo,
psička je stara dobrih 25 mesecev, poležena je bila 5.4.2007,  tisti post je objavila prijateljica, ki ni vedela točno koliko je stara.
Res pa so to njeni prvi (najbrz tudi zadnji) mladicki in je najbrz malo manj pazljiva oz. preveč zaščitniška.



Simply Perfect

  • *
    • Prispevkov: 75
    • Točke: 0
Odgovori #43 : 21 April 2009, 10:32:40
Ravno zato, ker je to njeno prvo leglo ji morate biti vi posebno v pomoč.
Psička se mora zavedati, da vam lahko zaupa in da ne bo nič narobe, če se bo sama malo spočila, saj so mladički v dobrih (vaših) rokah.

Je kotila naravno ali s carskim rezom?

Žal je pri buldogih (za druge pasme ne morem govoriti, ker jih ne poznam tako dobro) navadno tako, da je dela z leglom ogromno, sploh če je imela psička carski rez. Mi smo imeli stalna dežurstva, ponoči smo se zbujali na 2-3 ure, jih umivali, skrbeli za rano samice po carskem rezu...


stanc2

  • Gost
Odgovori #44 : 21 April 2009, 13:09:30
Danes je že bolje, je bolj mirna in manj živčna. Je pa rodila s carskim rezom, vendar je že pridobila tisti pravi materinski nagon.
Hvala vsem za odgovore upam oz. mislim, da bo vse v redu. Bom poročal, s kakšno fotografijo. Pa še tole, po kakšnem času so mladiči že dovolj samostojni oz. "žilavi" da jih ne more več poležati?
lp



Simply Perfect

  • *
    • Prispevkov: 75
    • Točke: 0
Odgovori #45 : 21 April 2009, 14:46:33
Največja smrtnost je v prvih 14 dnevih, kar pa se tiče tvojega vprašanja pa mislim, da bodo mladički pri 3-4 tednih že kar pravi :)

Navadno so psice, ki imajo carski rez (vsaj v našem primeru) v šoku že zaradi tega posega in potrebujejo nekaj časa, da se navadijo na novo stanje. Najbrž je bila tudi zato tako zaščitniška.



stanc2

  • Gost
Odgovori #46 : 22 April 2009, 13:42:26
Pa še nekaj me zanima koliko moraj mladički približno dnevno pridobiti teže in če slučajno mami zmanjka mleka, ali se lahko uporabi sveže kozje mleko ali potrebno kupiti nadomestek pri veterinarju?
Hvala
lp



Simply Perfect

  • *
    • Prispevkov: 75
    • Točke: 0
Odgovori #47 : 22 April 2009, 15:28:49
Obvezno nadomestek pri veterinarju vsaj prvih 14 dni - 3 tedne.
Pri teži mladičkov je zadeva zelo relativna, vendar je važno da pridobivajo na teži po principu več je bolje. Najbolj pomembno pa je, da teže ne izgubljajo.

Kaj pa o teh zadevah pravi vaš vzreditelj?
On najbolje pozna linijo iz katere je vaša psička in s tem posledično tudi psihično stanje (morda zato izgublja mleko), morebitne fiziološke spremembe...


stanc2

  • Gost
Odgovori #48 : 22 April 2009, 21:07:39
Zaenkrat ne izgublja mleka, zanima me samo zato ker jih je 8 in mogoče lahko zato pride do tega.
lp



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #49 : 22 April 2009, 21:32:23
V prvem tednu naj bi mladič podvojil težo.



*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #50 : 22 April 2009, 22:15:05
V prvem tednu naj bi mladič podvojil težo.
Naj bi, vendar če je leglo veliko, lahko da ne bodo podvojili teže. Pomembno je le, da teže ne izgubljajo.
Če psički manjka mleka, pa boš opazil po tem, da bodo psički nemirni, pa baje zelo glasno cvilijo.
Sicer pa veliko leglo še ne pomeni, da bodo "problemi". Pri nas je bilo 10 mladičev, psica je imela dovolj mleka, mladiči so pa v prvem tednu tudi podvojili težo, čeprav sem mislila, da ne bodo.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


stanc2

  • Gost
Odgovori #51 : 04 Maj 2009, 21:03:32
Živjo, z veseljem poročam, da so vsi živi in zdravi. Zanima pa me, kdaj je pravi čas za dohranjevanje? Prebral sem da je to nekje okoli 21 dneva ter to z kravjim mlekom+rumenjak in najprej samo zvečer, čez par dni zjutraj in zvečer nato dodamo namesto jajca mleto meso..?



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #52 : 08 Maj 2009, 10:23:33
Tako je. Samo s kravjim mlekom bodi previden, ker lahko povzroči drisko. Jaz sem raje uporabila kozjega.



stanc2

  • Gost
Odgovori #53 : 10 Maj 2009, 12:03:44
Hm, bil sem pri veterinarju, kateri pa je rekel da rumenjak ni vredu, prav tako kravje mleko ne ker ga mladiči ne prebavijo, in mi je priporočil rižolino narejen z vodo? Ali so obe varjanti OK?



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #54 : 12 Maj 2009, 19:25:04
Kot sem rekla, bolje je kozje mleko. Instant rižolino pa meni ne gre v račun, saj vsebuje tudi sladkor in druge dodatke. Jaz sem mladičem dajala kuhan riž v kozjem mleku, kozjo skuto, namočene in speštane brikete za mladičke, speštanega kuhanega piščanca. To je seveda za začetek, ko se še učijo sami jesti. Pozneje briketov in mesa ni treba več tako peštati.



Simply Perfect

  • *
    • Prispevkov: 75
    • Točke: 0
Odgovori #55 : 30 Maj 2009, 22:26:50
stanc2, zakaj pa vaše leglo ni objavljeno v Kinologu? Niso tam objavljena vsa RODOVNIŠKA legla?


chory

  • *
    • Prispevkov: 616
    • Točke: 0
Odgovori #56 : 15 Junij 2009, 17:46:33
Ali mladički že ližejo hranico.Jaz sem pri svojih začela s čokolinom in mlekom ki je bilo 0,01 maščobe.Navadno in zalito z malo tople prekuhane vode.Če driske ne bo, lahko nadaljuješ.Treba pa jih bo učiti jesti in sicer tako da jim v gobček naneseš na prstu čokolino.Veliko ljudi naredi napako in mladičke nepravilno hrani po brizgici .Z vbrizgavanjem lahko nekaj hrane pride v sapnice in povzroči pljučnico.Zato zelo previdno dokler ne začnejo sami jesti.To da so nekaj časa vsi umazani in lepljivi je normalno.Po obroku jih umij z vlažno krpo in osuši z brisačko.Če pa je toplo se lahko posušijo sami.
Veliko sreče.



kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #57 : 15 Junij 2009, 17:52:32
Mi lahko poveš, zakaj čokolino?

Meni se to zdi popolnoma neprimerna hrana za pse. Vsebuje kakav, ta pa je za pse škodljiv. Da ne govorim o sladkorju itd.



Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #58 : 15 Junij 2009, 18:22:25
Se strinjam. Pa še nekaj - vsak, ki se odloča za leglo, naj se najprej nauči (med drugim) tudi pravilnega dohranjevanja (hranjenja na dudo, brizgo, najboljše tudi na sondo). Nikoli namreč ne veš, kaj vse gre lahko narobe... Pljuča namreč zaliješ samo v primeru, da ne znaš hraniti mladiča, sicer pa ne. In v kolikor je zaradi kakršnegakoli razloga potrebno dohranjevanje v najzgodnejši dobi, bi ga moral vzreditelj obvladat.


GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #59 : 15 Junij 2009, 21:41:18
Moji so pri 3 tednih vsi pridno sami jedli..brez mašenja in brizge... brikete Starter Rroyal Canin, politi s posebnim mlekom za mladiče....čez 2-3 dni sem pa dodala mleto meso in so vsi lepo zrastli brez driske in ostalih problemov... pasto proti zajedalcem so pa dobili pri 14 dneh, pol pa vsakih 14 dni... GG

Čisto prvi obrok!  ;DGG