Mladič in grizenje

bernardinka · 63484

bernardinka

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
: 06 Julij 2006, 16:10:42
Naslov že sam vse pove. Že celo življenje imam pse, vendar kaj takega še nisem doživela. Je še zelo mlada,8 tednov in grize ko nora. Ima vse pripomočke, vendar ji niso zanimivi - zaganja se v nas ljudi. Pri tem renči ko nora, se zaletava in ne spusti prijema. Pravi mali kombajn. Kaj nam je storiti? Mogoče kakšen nagobčnik, vsaj za takrat ko ima ta hudo?



Nelly

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.066
    • Točke: 18
Odgovori #1 : 07 Julij 2006, 00:49:13
Mi smo imeli pri nasem novofundlandcu isti problem. Zacelo se je nekje pri 10 tednih. Od malega mu moras pokazati kdo je gospodar, kar velja tudi pri igri. Ko je igra postala (zame) pregroba sem jo se v istem trenutku prekinila. Pomagalo je ignoriranje. Psa ignorirajte in se ne zmenite za njegovo pocetje. Ce ignoriranje ne pomaga in se zaganja v vas se naprej ga za par min zaprite v drugo sobo, toliko casa da se pomiri.  Ne sme pa seveda kazen trajati par ur, kratko in ucinkovito ;)

 Ce se pes zaganja in hoce gristi ga lahko poskusate zamotiti tudi z kaksno igracko, da mu preumerite pozornost in mu daste nekaj kjer lahko brez problema "brusi" svoje zobke. Ce to ne pomaga in igrace niso zanimive niti v primeru, ko se skupaj igrate z njo poskušajte vedno, ko ugrizne jo prijeti (ne pregrobo) za gobcek ter reci odlocen Ne, fuj.. karkoli pac uporabljate. In pri tem bodite dosledni. Ko popusti prijem naj sledi velika  pohvala in nagrada. To je pri nas zaleglo v veliki meri, sicer se sedaj pri starosti 6 mesecev se kdaj spozabi in prime, vendar zadostuje beseda "ne" in takoj popusti prijem. Ker mu je jasno, ce bo igra primerna bo se naprej trajala, ce bo pregrob bo pa tudi igre konec. Je pa to sedaj vse skupaj samo igra in 8 tednov star mladic se ne zaveda, da je pregrob..to mu moramo pokazati mi. Vendar brez agresije ampak jasno in odlocno. Zavedati se pa moramo da je mladic in vse skupaj ne gre cez noc. Vstrajnost se splaca, verjemite.

Nagobcnika ji pa jaz v nobenem primeru nebi dajala gor, ker nagobcnik naj nebi sluzil kot zascita vodje krdela pred lastnim psom. In kmalu se lahko zgodi, da bo psicka zacela nagobcnik jemati kot kazen, kot nekaj slabega - kar pa niti slucajno ni dobro. In tudi iz druge plati  - psa je potrebno obvladati drugace. Mora ubogati iz ljubezni, pripadnosti,  iz zelje ugoditi svojemu gospodarju ne iz strahu, sedaj je vse skupaj samo igra.. cez cas se pa to lahko prelevi v agresivnost, ce ji ne boste jasno zacrtali njenihi mej in dolocili njene pravice in dolznosti. Zavedati se morate, da kljub vsemu ste vi gospodar.

Bi jo pa pocasi navajala na nagobcnik, ker vcasih pride situacija, ko ga pac mora imeti, recimo pri veterinarju neglede na to ali je agresivna ali ne. Vendar ji nagobcnika ne dajajte gor kadar naredi kaj narobe, ampak ji poskusajte predstaviti nagobcnik kot nekaj lepega, nekaj kar prinasa nekaj dobrega..seveda zanjo. Tudi ne natikajte nagobcnika na vso silo, ker bo zanjo vedno bav bav.. poskusajte psico zvabiti, da bo sama gobec vtaknila v nagobcnik. Drzite nagobcnik malo stran od njenega gobcka, na drugi strani pa drzite briket.. ce je vsaj malo pozresne sorte bo sama vtaknila gobcek v nagobcnik, da bo prisla do hrane. Nagobcnik ji ne pustite dalj casa, prvic ga cim prej odstranite (niti se ne prevec obremenjevati ali je zapet ali ne.. zadostuje ze to, da obstoji vsaj par sekund na gobcku) in potem cas vedno malo podaljsujte. Vedno pa, ko odstranite nagobcnik naj sledi velika pohvala in seveda nagrada.



meta

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 920
    • Točke: 25
Odgovori #2 : 07 Julij 2006, 11:33:41
Z Atro smo imeli podoben problem... Grizla je vse po vrsti....strgala mi je polno majic, hlač,..... Na rokah se mi še zdaj poznajo črte od njenega praskanja in ugrizov (pa je že več kot leto od takrat :-\).

Nam so v mali šoli svetovali, da se psa ignorira...ampak vem kako težko je to narest, če se ti "tamal" obesi na roko in noče dol....Tako da jaz sem Atro začela "metat" iz prostora kjer je začela težit. Ponavadi sem jo samo zagrabila pod sprednjimi tacami in odkorakala z njo skozi vrata na hodnik in jo tam pustila dokler se ni umirila (če je cvilila), drugače sem jo pa tam pustila kakšnih 10 minut, potem pa sem jo spustila nazaj. In če je ponovno začela, ko je prišla nazaj, sem samo ponovila vajo. In počasi je zaštekala.

Še bolj učinkovito pa je, če ti zapustiš prostor. Tako ji boš vzela nekaj dobrega (zanjo) - grizenje. Pri meni je bilo to bolj težko izvedljivo, ker bi težko še celi familiji zraven rekla "ajd bejžte iz dnevne".

Komande NE/FUJ verjetno še ne pozna....lahko pa takrat ko to dela, glasno rečeš NE/FUJ in jo pri tem spraviš dol s sebe. (iz lastnih izkušenj-->meni tudi to ni pomagalo).

Ima pa Atra še zdaj kdaj "izpade tečnobe" sploh zvečer, ko smo vsi že "mrtvi" ona pa bi se še igrala. Takrat preprosto zvijem časopis in jo čisto narahlo kresnem po riti. Samo to je zdaj uporabno šele par mesecev. Prej se je tudi s časopisom hotla igrat.

Nagobčnik pa mislim, da ni ravno način reševanja takih problemov, ker potem boste psički lahko celo življenje dajali gor nagobčnik.

bernardinka sporoči še kaj...

Lp, Meta & Atra

Flatcoated Retriever - once you are owned by one, you understand

http://www.freewebs.com/atra-flat-coated-retriever


bernardinka

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 14 Julij 2006, 16:32:02
Hvala za obširne odgovore. Naj povem, da se je mala kepa že malo umirila, tako da je vsem lažje.
Ko dobim kako slikico, vam jo pa prilepim.



meta

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 920
    • Točke: 25
Odgovori #4 : 17 Julij 2006, 17:07:46
No super! Držim pesti, da boste lepo prišli čez pasjo puberteto in bo potem samo veselje s psičko! ;) :)

Lp, Meta & Atra

Flatcoated Retriever - once you are owned by one, you understand

http://www.freewebs.com/atra-flat-coated-retriever


JacqueS

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 31 Avgust 2006, 15:12:51
Pozdravljeni!

Vidim, da je bila ta tema že odprta, a vseeno odpiram novo (upam, da jo moderator ne izbiše).

Moja punca je kupila nemškega bokserja. Star je 9 tednov, dobila ga je pred 2 tednoma.

Je zelo igriv in navihan in funkcionira kot "dan in noč".

Ko se naspi oz. spočije, je pravi mali razbojnik...

ko se z njim igramo (razni pripomočki: vrvi, igračke, plišasti medo, copata,...) se na začetku vedno lepo igra z igračko in vse je lepo in prav. Čez čas pa začne na mesto igračke grizti roke (zapestje, prsti) in pa tudi noge (copate, gležnji, obutev). Zelo težko je preusmeriti njegovo pozornost na druge igrače, nočemo pa izvajat prevelike agresije nad njim.

Situacija je tudi taka, da moj NE veliko bolj zaleže kot dekletov.

kaj predlagate, kako to preprečiti (trda roka ali druge metode???).. pa hvala in lep pozdrav



scythe

  • Pipi & Melkijad
  • Super Pesjanar
  • *****
    • Prispevkov: 2.061
    • Točke: 65
  • When I Grow Up I`ll Be Stable...
Odgovori #6 : 31 Avgust 2006, 17:58:58
Situacija je tudi taka, da moj NE veliko bolj zaleže kot dekletov.
NE je kar dovolj. Razen to, da se mora tvoje dekle navaditi, da bo tudi ona prepoved izgovarjala resno in strogo. Ker pes ve ali ti misliš resno ali ne. In se bo temu tudi primerno obnašal. Ni potrebne nobene agresije, če znaš pokazati kdo je "šef" (torej strog, resen NE). Lahko ji razložiš, da če bo tukaj popuščala bo kasneje kuža začel demolirati stanovanje in vse kar mu bo zapasalo. Tega pa nočete najbrž.

Pač je potrebno vztrajati.
Pri nas nismo imeli problema z grizenjem, ampak omejitvijo njegovega prostora. Torej na dvorišču gre lahko samo do določene "nevidne meje", ne sme na njivo, v rožne gredice...etc. To smo naredili tako, da vsakič ko je šel nekam kar ne bi smel (ali pa se zgolj približeval) smo rekli NE in ga prestavili nazaj v "dovoljeno cono". In vztrajali smo na tem. Tako pes danes vem kam sme, kam ne in tudi NE mu ni neznana besede (pri  drugih stvareh).


*nastja*

  • Indi & Nastya
  • *
    • Prispevkov: 2.950
    • Točke: 14
Odgovori #7 : 02 September 2006, 21:27:07
Baje psi bolj resno jemljejo moške. Recimo ko Indi gre tja kamor ne sme (v tem primeru so to smreke, ker nimamo ograjeno in lahko spodleze) in mu rečem Indi pridi nazaj pogleda in naprej ovohava, ko pa ati reče Indi pridi nazaj pa poklapano pride  :o.

Glede grizenja je pa bil Indi isti, ampak se je popravilo. Včasih pa še prime za majico (ko je malo preveč razigran) - navihanost se mu vidi že v očeh ko si prav želi nekaj ušpičit.  ;D



JacqueS

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 03 September 2006, 11:06:07
hvala za nasvete in izkušnje..

zanimivo pa je, da sva bila zadnjič s kolegom sama z malim bokserjem (Spy) in ima kolega zelo resen in globok glas.... njegov ne je bil res "odličen" in Spy je kar poklapano gledal, ko mu je kolega rekel "NE", ko je mali hotel gristi hlače/vezalke/čevlje... potem je nekaj časa le gledal in začel gristi travo okoli sebe....no potem smo se zzopet lovili, dokler nama ni bilo dovolj... je bil kar priden.....se mi zdi, da gre na bolje... tisti "NE" mora biti pa res odločen, mali je čisto poklapan...

Saj to ni nič hudega, kvečjemu se ve, kdo je glavni in da mora ubogat.... Tudi dekletov ne že bolj zaleže, ampak..saj Spy je star šele 9 tednov, tko da... malo vztrajnosti in pa DOSLEDNOSTI pa bo...

hvala, in če iomate še kakšne nasvete, izkušnje... kar na dan z njimi  ;D

lp



Sunshine_1

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 9
Odgovori #9 : 09 September 2006, 11:49:33
Baje psi bolj resno jemljejo moške. Recimo ko Indi gre tja kamor ne sme (v tem primeru so to smreke, ker nimamo ograjeno in lahko spodleze) in mu rečem Indi pridi nazaj pogleda in naprej ovohava, ko pa ati reče Indi pridi nazaj pa poklapano pride  :o.


Mene tudi Hektor ne uboga, pa če rečem še tako naglas ne ali pa sem (dokler ne rečem jezno potem počaaaasi uboga  ::) atija pa takoj uboga.

Lp


irenchy

  • irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.265
    • Točke: 20
Odgovori #10 : 09 September 2006, 13:00:26
Pri nas Rondo očija čisto nič ne jemlje resno in ga tudi čisto nič ne uboga razen takrat ko oči kaj je. Za razliko od mami, ki jo pa zelo upošteva in uboga. Prav tako prejšni pes...očija ni šmirglal!

DOGS ARE NOT OUR WHOLE LIFE, BUT THEY MAKE OUR LIVES WHOLE!
Roger Caras


kanchy

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 3.107
    • Točke: 17
  • white princess :)
Odgovori #11 : 10 September 2006, 10:28:17
Pri nas je tudi oči tisti ki ga Kana najbolj posluša  :( Ja jst jo pa na sprehode vozim, pa jst hodim z njo v šolo, pa ponavadi je skoz pri meni kadar gremo k vetu...  >:( :( To je prov krivica  ::)  :D



Tosy

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 25
Odgovori #12 : 10 September 2006, 10:59:51
Pri nas pa Tosy v bistvu zares (razen če ima kdo drug kaj 'dišečega' v roki) uboga samo mene, ker sem jo od malega ven tudi učila samo jaz. ;)

"Modern life is so thin and shallow and fake. I look forward to when developers go bankrupt, Japan gets poorer and wild grasses take over."


*nastya_lony*

  • *
    • Prispevkov: 486
    • Točke: 13
  • uživam pasje življenje...
Odgovori #13 : 10 September 2006, 14:36:46
Lony večinoma uboga samo mene. Naprimer, ko mu ati reče lezi ga Lon gleda kot tele v nova vrata, ko mu pa jaz rečem lezi se pa takoj uleze.Atija ima pa ful rad, ampak uboga ga pa ne ::) . Uboga pa tudi mamico, predvsem pri odpoklicu. Ko gre k sosedom >:( se mami "zadere" za njim "sem" pa pride takoj nazaj, jaz mu moram pa petkrat rečit "sem" da bo prišel ::)

Lp, Nastya ;)



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #14 : 11 September 2006, 10:20:34
Vsa fora je samo v doslednosti in s tem, da tisti, ki hoče komandirat se mora tudi počutiti tako.
Sila je totalno od več, ampak ko šefu kaj ne paše in to resno misli, bo pes takoj prenehal z dejanjem. Če pa oseba ni šef je pa druga pesem in se pes očitno rangira z njo...

Za dražljaje od zunaj in prepovedi recimo hoje k sosedu ali dirkanje za mačko je pa malo drugačna pesem, ampak ne tako zelo.

Moški, ženseke in psi: baje raziskave kažejo da so ženske primernejše in v povprečju boljše vodnike, ker se lažje vživijo v psa in njegovo psihologijo. Kar pa niti slučajno nič ne pove in ni nobena garancija koga bo keri bolj ali manj ubogal...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #15 : 10 November 2006, 19:47:44
Baje psi bolj resno jemljejo moške.

kaže,da sem jaz peder (spim z moškomi ) poročena z lezbijko (spi z ženskami )  :P

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #16 : 21 November 2006, 20:48:58
Mamo temo "mladi bokser in grizenje" in "mlada bernardinka in grizenje" tak da res ne bom odpirala nove teme ;D

V bistvu nimamo problema, ker mali cucl ne grize, ampak grizlja. Ponavadi se ob vecerih spravi na konec kavca k bosim nogam in jih zacne cisto nezno, z obcutkom grizljati. Naklonjenost, podrejanje? Res mi je zanimivo, ker so prsti bolj obcutljive narave, grizlja jih pa tako da se balona ne bi prepiknil, ce bi se nanj spravil.

Sam pase pa :D



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #17 : 21 November 2006, 21:40:00
Ja čoha te!  8)  ;D
Mene moja zjutraj obvezno umije, ker če ne bi umazana okrog hodila  ::)
Pol mi da pa še dva udarca z glavo in pol sem pa res zbujena...  :P

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


*ana*

  • *
    • Prispevkov: 317
    • Točke: -10
  • moj,moj "cukr" španjel...
Odgovori #18 : 22 November 2006, 19:43:12
mene tut umije, pol me tolče po glavi s svojo glavo potem mi prnese še en copat in mi ga vrže direkt na nos, ku pa hočem copat wzet, mi ga pa jasno ne da... >:D >:D >:D >:D
Če se pa delam, da spim, dobim pa še zvočne učinke... ::) ::)

Lp, Ana & Bono  :-* :-*

Podpis je besedilo ki se samodejno prikaže ob koncu vsakega sporočila...  al neki tazga^^


malena3

  • Gost
Odgovori #19 : 02 December 2006, 09:43:01
Najprej se opravičujem, če bi kam drugam morala pisati tole....

Ampak mojemu Kalu je smisel preživljanja dneva-grizenje.
Grize non-stop....In to tudi ljudi, katere vidi prvič.
Vem da za starost 7 tednov to ni zanj nič pretresljivga, ampak rada bi ga čimprej odvadila tega.

Torej, kupila sem mu igrače, ki so bolj trde, pa mu ne dišijo več.
Raje grize lesene robove od košarice, ali moje hlače, ali karkoli vidi.
Če pa mu rečem FUJ pa me nazija nazaj, z zvokom, ki je značilen za sibirčke. On se niti pod razno ne obremenjuje s tem, da sem huda nanj.
Včeraj se je lotil rjuhe na postelji in je bil tko trmast, da sem mu komaj odrpla gobček. Ko sem ga kregala, pa se je samo obrnil stran in šel napadati svojo tačko.
Problem je tudi ta, da je trenutno notri in lula na časopis. On ko norc trga časopis in bi ga seveda pomalčal, če mu nebi vzemala iz ust.

Gre se tudi zato, da bi ga rada zaposlila v času, ko nisem vedno ob njemu.
Igračke mu niso zanimive, se jih takoj naveliča, če pa je res zoprn, pa tuli ko norček.

Nekdo mi je predlagal, da naj čimprej začneva hoditi v vrtec-na igralne ulice.
Kak nasvet?



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #20 : 02 December 2006, 10:15:28
Igralne urice imate lahko tudi doma. Ni treba hodit nekam samo za to, da se bo igral z drugimi psi. Če pa bi šla v malo šolo, kjer bi se tudi kaj učili pa toplo priporočam.

Psu je dolgčas in se zabava :)

Lahko začneš s tem, da sta več zunaj. Lahko ga učiš da začne počasi prinašat predmete, lahko kake trikce ali pač tisto, kar meniš da ti bo prišlo prav. S tem tudi psa bolj usmerjaš nase. Čim več se z njim ukvarjaj in ga prehiti pri delanju neumnosti.
Zabavat se mora s tabo.
Umakni čim več spornih stvari, ko je sam je verjetno že v "varnem" prostoru.

Za zabavo sam s sabo so zelo primerni predmeti, ki so votli. Lahko je tista plastična žoga ali kocka, ki s kotalenjem spušča brikete, lahko kong, kamor natlačiš kako paštetko, skuto, kruh... Ostale gumijaste zadeve, vseh mogočih oblik...
Glede na to, da so mu všeč tkanine, lahko vzameš tudi tisti štrik z vozli, ali kakšno plišasto igračko v pasji trgovini.

Za grizenje je pa bolj zanimiva mehka guma, sploh pri mladičkih, ki nimajo še tako močnih zob (mlečni) in ugriza. Je večji gušt žvečit kot glodat ;)
In za enkrat mehke gume večinoma ne morejo uničit... še...

Grizenje obiskov se bo pa prenehalo, ko bo videl, da mu noben ne pusti.
Da bo pa razumel, kaj pomeni ne ali fuj, ga je pa treba prej naučit  ;)

Bolj ko ga boš utrudila, bolj bo priden. ::)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


malena3

  • Gost
Odgovori #21 : 02 December 2006, 10:22:45
Andreja, hvala za odgovore.
Trenutno se najbolj zaposli z kuro iz lateksa, ker je ne more tako ugrizniti kot si on zaželi.
Samo potem se hitro naveliča in gre gristi košaro.

Da me bo postopoma razumel kaj je beseda FUJ, mu jo večkrat izrečem, malo požugam ali kako?
Zadnjič sem gledala te igračke, v katere lahko daš npr. briketke ali kaj drugega in so tudi meni zanimive.

Glede na to, da ob tem, ko vgrizne, levo in desno stresa z glavo enostavno uživa.
Za igralne urice mi je prvič omenil znanec, za malo šolo pa sem takoj rekla, da bova šla.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #22 : 02 December 2006, 10:54:34
V dobro šolo, greš lahko takoj če hočeš. Sej zdaj so spet vpisi, če se ne motim.

Kako naučit vajo fuj ali ne ali pusti... Je več načinov, ene boljše druge slabše, spet tretje pa zanič.

Da pes sploh razume kaj hočeš od njega, brez kazni, moraš met nekaj na kar preusmeriš pozornost.
Kot vse mora biti tudi to postopno.
Najprej se greš preusmerjanja v "sterilnem" okolju in z varnostnimi ukrepi. V bistvu moraš psa, še preden se začne zabavat s prepovedanim, oz še preden stvar prime, preusmerit nase. Ali z igračko ali s hrano, lahko samo z besedo... Odvisno od psa in tebe.

Torej, si recimo v čisto prazni sobi, kjer ni ničesar, kar bi psa zanimalo. Na tla daš "prepovedano". Lažje je če maš pomočnika. Cilj je torej, da psa preusmeriš nase. Pomočnik pa zadevo umakne, če pes na začetku vseeno noče k tebi.
Če je prepovedana zadeva manjša, lahko tudi stopiš nanjo če ti rata, važno je, da pes ne pride do predmeta.
Če se pa ne zmeni za predmet je pa seveda nagrajen z igro s tvoje strani. Ko redno prihaja k tebi, ko ga privabiš, lahko začneš uvajat povelje.

Pes zagleda nekaj zanimivega, se usmeri proti temu, ti rečeš recimo ne in pritegneš njegovo pozornost, kot veš in znaš he he, oz. kot si se naučila do zdaj.
Pes naj bi se pri tem naučil, da ne pomeni, da tisto kar se njemu zdi zanimivo, ni tako zanimivo kot ti.
Pol težavnost povečuješ, samo ne prehitro, da ne bo pozabil tistega kar že zna.

To je ena možnost.
Če misliš klikat lahko tudi klikaš, samo meni se zdi bolje, da ga preusmerjaš z igro in lastno zanimivostjo.

Pes se večinoma uči s ponavljanjem. Tako da večkrat ko boš ti rekla ne in bo pes pustil zadevo nedotaknjeno, bolje bo ubogal. Če ti pa pri tem zbeži in napade prepovedano, si takoj kak korak nazaj. In pomeni, da greš prehitro ali pa a moraš še malo bolj utrjevati.
Zato je lažje s pomočnikom, da psu prepreči, da bi do prepovedanega prišel, med tem, ko si ti na drugem koncu.

Ko res to dobro obvladate lahko začneš s tem, da pes zadevo, ki ni najbolj zanimiva, že malo zagrabi, ko rečeš ne. Vsak korak mora biti postopen.

Ne pričakovat, da bo, ko boš rekla ne pri eni stvari, ki mu itak ni preveč zanimiva in bo vedno ubogal, da bo ubogal tudi, ko bo že visel na rjuhi. To je prevelik preskok.
In večkrat ko boš uporabila povelje in te pes ne bo ubogal, večkrat se bo to v bodoče dogajalo. Tako, da bolje, da si tiho, če veš da te pri določeni stvari ne bo ubogal, kot pa se začneš dret in jezit. Sej pes takrat še ne bo vedu zakaj se jeziš, če mu prej nisi razložila kaj ta beseda pomeni.

Isto pri odpoklicu, isto pri sedi in isto pri vsem.
Sicer se bo pes naučil, da ta beseda čisto nič ne pomeni, ali celo to, da ko jo izrečeš mu boš najboljšo igračo vzela in on bo brez. Po se zna zgodit, da bo bežal od tebe in podobno...

Tako, da bo treba vadit in razmigovat pasje možgane. ;D

Ti moraš izkoriščat velik plenski nagon, ki ga imajo haskiji. To bo verjetno pri tebi še najbolj učinkovito. Eno staro nogavico v roke in gasa!  :P
Uporabi nekaj kar se lahko zvija po tleh. Sigurno ga bo zelo pritegnilo.
Ko pa je igre med vama konec, mu vedno daj kaj v zameno. Ali drugo igračko, ali hranco, tisto s čimer sta se pa vidva igrala pa vzemi.
Imej ločene igračke s katerimi se pes sam igra in tisto s čimer se igrata samo vidva. Vsaj eno ali dve igrački si pusti, ki bosta služili res izključno igri med tabo in psom in ko je igre konec to zamenjaš.
Tako, mu bodo bolj zanimive in nekaj posebnega.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #23 : 02 December 2006, 11:24:45
V dobro šolo, greš lahko takoj če hočeš. Sej zdaj so spet vpisi, če se ne motim.

Z psom, v stanju v kakršnem je Kal še nekaj časa ne bo mogla v šolo. Glej temo o Huskyih.

Kar se pa grizenja tiče je pri nas, sploh pri Smartu bila najboljša ignoranca. Ko se je zaganjal v moje hlačnice, sem obstala pri miru in čakala da napada mine (imej oblečene primerne hlače :P), ko se je umiril je za nagrado dobil mojo pozornost (igro ali hrano).

Lp nina




andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #24 : 02 December 2006, 11:55:24
a to je še obsežnejše... Grem malo pošnofat, da ne bom pisala kaj kar ni prav ;)

Sicer pa če uživa v stresanju in grizenju rjuh, njegov cilj ni nujno ta, da hoče pozornost, ampak samo uživa v grizenju. z ignoriranjem pa tega ne bomo odpravli.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #25 : 02 December 2006, 12:11:10
Sicer pa če uživa v stresanju in grizenju rjuh, njegov cilj ni nujno ta, da hoče pozornost, ampak samo uživa v grizenju. z ignoriranjem pa tega ne bomo odpravli.

To je mišljeno za grizenje ljudi.

Lp nina



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #26 : 02 December 2006, 13:20:45
Hlače so pa celo premikajoča tarča... ::)
Upam, da se razume kaj hočem povedat.

Vse je odvisno od cilja, ki ga ima pes...


Sem prebrala. Res je bogi.

Še en dokaz, kako se tisti, ki redijo pse brez rodovnika, kmalu preusmerijo na profit, četudi trdijo drugače.

Držim pesti, da bo z njim boljše.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #27 : 02 December 2006, 14:25:23
Bodi vesela, da dela škodo, ker to pomeni, da se mu vrača zdravje. Normalno bi rekla, da naj se psa utrudi s sprehodi, vendar v takem stanju kot je, žal iz domačega dvorišča ne sme. Sploh pa nikamor, kjer bi lahko srečal druge pse. Tudi v mali šolo ali vrtec ne. Dokler ne bo povsem zdrav, cepljen in bo od prvega cepljenja minilo vsaj 10 dni. (sicer bi bilo bolje, da bi počakala do drugega cepljenja + 10 dni, ampak s tem bi več izgubila kot pridobila - pri polarčkih tistega, kar izgubiš pri vzgoji v prvih dveh mesecih kasneje ne moreš povsem nadomestiti). Upam, da ti je vzreditelj povedal, kakšnega psa si si omislila! Huskiji se po svoji naravi uvrščajo nekam čisto na vrh med vsemi pasmami - po sposobnosti narediti čimveč škode v čim manj časa (samojedi so tudi zelo visoko, ampak huskijem ne sežejo niti do pete.) Od košarice se lahko kar posloviš - nisem še videla spodobnega polarčka, ki je ne bi sesul najkasneje v enem tednu (če je zelo majhen seveda, sicer gre v kakšni uri). Zdravemu mladičku bi lahko mirno pustila trganje in če že ravno hoče tudi žretje lepenke, mojim tudi časopis, telefonski imenik ali kaj podobnega ni nič škodil. Pa razne igrače v katere bašeš brikete... Ti si nič od tega ne moreš privoščiti (zaenkrat) ker boš morala še kar dolgo zelo paziti kaj bo pes pojedel.
Vsekakor moraš najti način, kako naj kuža porabi energijo - jaz se ne spomnim nič pametnega, kar bi lahko nadomestilo sprehode pri huskiju. Večino psov se da zamotiti s kotaljenjem žogic, skrivanjem igrač, učenjem kakšnih prav preprostih in zabavnih trikcev - kaj takega pri čemer se pes giblje...ampak huskiji sami od sebe za kaj takega niso preveč navdušeni, če boš nagrajevala s hrano pa boš morala še dolgo paziti, kaj boš dala za priboljšek. In ponavadi za dijetne priboljške nočejo narediti prav veliko.
Upam tudi, da ti je vzreditelj povedal, koliko gibanja bo rabil pes, ko bo zrastel. Že razstavnega huskija se peš skorajda ne da dovolj razgibati, delovni pa so še zahtevnejši. Pri teh tek (ne hoja) kakšnih 20 km recimo trikrat, minimalno dvakrat na teden + redni dnevni sprehod ravno za silo zadošča.

Morala boš prav natančno pospraviti stanovanje, tako da psu ne bo dosegljivo nič kar bi ga lahko poškodovalo (električni kabli recimo) in nič takega, kar bi mu škodovalo če bi požrl (sobe rastline, kakšni štumfi....) in nič takega, kar bi ti zelo pogrešala, če bi uničil. Ker ne moreš noč in dan gledati kaj dela, mu takrat, ko nimaš časa omeji gibanje. Lahko ga zapreš v prostor, kjer ne more narediti škode (ponavadi si ljudje izberejo kopalnico), lahko ga navadiš na boks (lahko uporabiš tudi veliko kartonsko škatlo, še kakšen teden), lahko ga v prostoru kjer nekaj delaš tudi privežeš (ponavadi takrat ko kuhaš recimo - lahko je zraven, ne more pa izkoristiti tvoje nepazljivosti)...

Za vso škodo, ki mu jo naredi pes, je kriv lastnik sam. Ker zadeve ni dovolj dobro pospravil.


malena3

  • Gost
Odgovori #28 : 03 December 2006, 01:03:52
Ja, ravno zaradi trenutnega Kalovega zdravstvenega stanja mi je še vse oteženo.
Danes sem ga zaposlila z plastično stekleničko. Je kar 20 minut študiral in kotalil. Samo seveda se je tudi tega naveličal.

Poleg tega me je še začel izsiljevati za hrano.
Ima dieto in mora dobiti 8 minimalnih obrokov. Začuda sem bila zelo presenečena, ker mu je dietna hrana teknila.
Poleg tega bi trenutno naredil vse za kuhan rižek in mesek. Problem je v temu, da mu ta minimalni obrok ne predstavlja tistega, kar si on želi.
Ko poje, se uleže pred posodo. Ker je videl, da ne registriram, se je v bližino posode polul.
Ko sem menjala časopisni papir, je začel trgati časopis iz rok. In ker se tudi po tem nisem zmenila, je začel lajati.
To se je danes ponavljalo celi dan, dokler mu nisem bolj na strogo rekla, da je dovolj in ob vratih malo udarila z časopisom.
Se je ponižno kot polh napotil v košarico in se kujal.
Jaz sem potem šla, čeprav mi je za take stvari zelo hudo.
Sicer pa se bojim, da si je to zapomnil samo za danes in bo jutri enaka pesem.

Seveda je to le živalca, ki ne ve, da on trenutno še ne more in ne sme pojesti normalnega obroka.
In zato je vse 100% na meni, da mu skušam čimprej izsiljevanje izbiti iz glave.

Tolažim se, da ko se Kal postavi na noge in bova hodila na dolge sprehode, da se bova tudi lažje sporazumevala glede hrane in drugega..
Trenutno pa ga je res težko zaposliti, da bi mu kaka stvar ugajala.
Grize še vedno enako, tudi fuj ne registrira.
Za plišasto igračko se zmeni samo ko zadremlje, za igračke pa 5 minut.
Bom poizkusila še z kongom, drugega trenutno ne vem.

Kar j$%#l sedaj 2 dni v moji sobi, se je spravil na rjuho postelje.
Samo za tako stvar nisem jezna, ker sama nisem zaščitila postelje, to pa je bila tudi edina stvar, ki jo je lahko poškodoval.

Trenutno noči prebiva v prostoru, ki je nedokončana kopalnica. Temperaturo mu regoliramo po navodilu dr. Čop.
Edina nevarnost da bi jo grizel, so bili električni kablečki, pa še to sem vse prelimala in zaščitila.

Kot sem rekla, Kal je navajen biti zunaj. Že vzreditelj jih je imel zunaj in njemu zaprti prostori ne dišijo preveč.
Zaradi tega tudi mislim, da ga vsaka stvar interisira manj kot bi ga zunaj.



majcek

  • *
    • Prispevkov: 646
    • Točke: 1
  • Maks pa ima zelo zelo košat rep :D
Odgovori #29 : 06 December 2006, 13:43:47
tko je tud z mojim maksom...
verjem vem kako je.
kupi mu nekaj za grizt pa bo če ne pomaga mu skrij vse kar grize(samo ne mislim da delaš nore stvari)
in boš videla...
kot mene je pomagal.
 ;D ;D

je tvoja ljubezen je tvoja sreča je tebi vse, želiš si da nikoli ne umre.

LP, ***MAJA***