Madžarski kratkodlaki ptičar - vižla [Rövidszőrű Magyar Vizsla]

Taja_the_vizsla · 385649

Taja_the_vizsla

  • *
    • Prispevkov: 105
    • Točke: 1
Živjo!

Pa predstavimo še vižlo.

Tole je iz strani DLP ( http://www.pticarji.net/vsebina/pasme/FCI/057.htm )

  DOMOVINA: Madžarska

DATUM OBJAVE ORIGINALNEGA STANDARDA:   06.04.2000
 
UPORABNOST: vsestranski lovski pes, uporaben na polju, v gozdu in v vodi,  ima sledeče tipične kvalitete: zanesljiv občutek za sled, trdna stoja, odlične prinašalske sposobnosti in veselje do dela v vodi. Dobro se znajde na težkem terenu kot tudi v ekstremnih vremenskih pogojih. Naj bi bil učinkovit lovski pes, zato ne sme biti streloplah in plašen pred divjadjo, s slabo stojo na divjad in prinašanjem, prav tako ne sme imeti pomanjkljive vodoljubnosti. Zahvaljujoč njegovi prilagodljivi naravi, zlahka živi tudi v stanovanju.
 

F.C.I. UVRSTITEV:            Skupina 7 – ptičarji.
                                       Podskupina 1.1 - kontinentalni ptičarji , tip brak
                                       Z delovnim izpitom.


KRATKA ZGODOVINA: predniki madžarske vižle v svojo sedanjo domovino prišli skupaj z nomadskimi madžarskimi plemeni. Pisne vire in grafične ilustracije so našli v dokumentih iz 14. stoletja. Od 18. stoletja dalje pa je število teh psov zaradi njihove lovske uporabnosti stalno naraščalo. Ob koncu 19. stoletja so Madžari izpeljali na preizkušnjo ptičarjev pse, ki so se odlično izkazali. V tistih časih so ostale pasme  ptičarjev gotovo odigrale pomembno vlogo pri razvoju madžarske vižle. Načrtna vzreja se je začela v letu 1920, leta 1936 pa je madžarsko kratkodlako vižlo priznala tudi FCI.

SPLOŠNE ZNAČILNOSTI: srednje velikosti, eleganten lovski pes, plemenite zunanjosti, s kratko dlako pšenično rumene barve. Njegova lažja, suha in tršata zgradba odseva harmonijo lepote in moči.

POMEMBNA RAZMERJA:
- dolžina telesa nekoliko presega plečno višino,
- globina prsnega koša sega nekoliko manj kot od polovice plečne višine,
- gobec je rahlo krajši kot je polovica dolžine glave.


OBNAŠANJE IN ZNAČAJ: živahen, prijateljski, uravnovešen, lahko učljiv. Ena bistvenih značilnosti je odličen kontakt z vodnikom. Ne prenese grobega ravnanja, ne sme biti ne agresiven, ne plah.

 
GLAVA

Glava: suha, plemenita, dobrih razmerij.
 

LOBANJSKI DEL:
Lobanja: srednje široka, rahlo obokana, s šibkeje poudarjeno čelno, ki poteka od srednje razvitega zatilnice do stopa. Obrvni loki so srednje razviti.
Stop: srednje izražen.

OBRAZNI DEL:
Smrček: širok in dobro razvit smrček s čim širšimi nosnicami.. Barva smrčka je,  v nekoliko temnejšem tonu, usklajena z barvo dlake,.
Gobec: top, ni koničast, z močnimi čeljustmi, močno mišičast. Nosni greben je raven.
Ustne: tesno prileže, ne viseče.
Čeljust / zobje: močne čeljusti, s popolnimi, polnoštevilnimi in v ravno vrsto postavljenimi zobmi in škarjastim ugrizom, pri katerem naj zgornji sekalci segajo čez spodnje brez vmesnega prostora in v čeljusti stojijo navpično; 42 zdravih zob po zobni formuli..
Lica: močna, dobro mišičasta.
Oči: rahlo ovalne, srednje velikosti. Veke se dobro prilegajo. Izraz je živahen in inteligenten. Barva oči je rjava in usklajena z barvo dlake, zaželena je čim temnejša
Uhlja: nekoliko nazaj in srednje visoko nastavljena.  Uhlja sta fina,  visita tesno ob licih, končata se v obliki rahlo zaokrožene črke "V". Dolžina  uhljev znaša približno tri četrtine dolžine glave.


VRAT: srednje dolg, skladen s splošnim videzom. Tilnik je  zelo mišičast in rahlo obokan. Koža na vratu je tesno priležna.


TELO

Viher: izražen in mišičast.
Hrbet: čvrst, dobro omišičen, napet in raven. Vretenca naj bodo pokrita z mišicami.      Ledja: kratka, široka, napeta, mišičasta, ravna ali rahlo izbočena. Prehod med hrbtnim in ledvenim delom naj bo čvrst in kompakten.                                                                         Križec: širok in dovolj dolg, ne sme biti prekratek. Pada v zmerni črti proti repu; dobro mišičast.
Prsa: globoka in široka z dobro izraženim, mišičastim in srednje zaokroženim predprsjem.; rebra naj segajo čim dlje nazaj. Prsnica je v liniji s komolci. Rebra so srednje obokana. Zadnja rebra naj segajo čim bolj navzdol.
Spodnja linija in trebuh: V elegantnem loku  rahlo pritegnjena, napeta

 
REP: nekoliko nizko nastavljen, na korenu močan in se počasi oži. V državah, kjer krajšanje repov ni prepovedano, se rep zaradi lovske uporabnosti skrajša za četrtino. Če rep ni skrajšan, sega do skočnega sklepa in je raven do rahlo sabljast. V gibanju je rep nošen horizontalno. Je dobro in gosto odlakan.


OKONČINE

PREDNJI NOGI: gledano od spredaj, sta prednji nogi vzporedni. Gledano s strani, sta nogi navpični in stojita dobro pod telesom. Močnih kosti in dobro omišičene.
Ramena: Lopatica je dolga, poševna in dobro ležeča nazaj. Ramena prožna v gibanju. Močno in suho mišičevje. Dobra okotenost med lopatico in nadlaktnico.
Nadlaket: čim daljša, dobro omišičena..
Komolci: priležni ob telesu, vendar ne pritisnjeni, niso obrnjeni ne na ven in ne na noter. Dobra okotenost med nadlaktnico in podlaktnico.
Podlaket: dolga, ravna, dobro mišičasta. Močnih, vendar ne grobih, kosti.
Zapestni sklep: močan, napet.
Prednji šapi: rahlo ovalni, s tesno priležnimi, dobro obokanimi, močnimi prsti. Močni, rjavi nohti. Močne, odporne, skrilasto-sive blazinice. V stoji in gibanju sta šapi vzporedni.

 
ZADNJI NOGI:                                                                                                                           

Splošno: gledano od zadaj sta ravni in vzporedni. Dobra okotenost. Močne kosti.
Stegni: dolgi in mišičasti. Dobra okotenost med medenico in stegnenico.
Koleno: Dobra okotenost med stegnenico in golenico.
Golenica: dolga, dobro mišičasta in kitasta.  Dolžina goleni je skoraj enaka dolžini stegnenice. Dobra okotenost med golenico in piščaljo.
Skočni sklep: močan, suh in kitast, relativno nizko postavljen.
Piščal: navpična, kratka in suha.
Zadnji šapi: Enako kot prednji šapi.

Hoja: tipično gibanje je živahno, lahkotno, eleganten in prostoren kas (trap), z mnogo odriva. Med iskanjem na polju zmeren in vzdržljiv galop. Hrbtna linija je čvrsta in vedno ravna. Pokončna drža. Kljusanje (kamelja hoja) je nezaželeno.

 

KOŽA: priležna, brez gub. Koža je dobro pigmentirana.


KOŽUH

Dlaka: kratka in gosta, groba in trda na dotik. Po glavi in po uhljih tanjša, svilnata in krajša, na spodnji strani repa nekoliko, vendar ne občutno daljša. Pokrivati mora celotno telo; trebuh nekoliko manj odlakan. Ni podlanke.
Barva: različni odtenki pšenično rumene barve. Uhlja sta lahko nekoliko temnejša, drugače pa je barva enotna po vsem telesu. Rdeči, rjavkasti ali bledi toni so nezaželeni. Majhna bela lisa na vratu in na prsih, ne več kot 5 cm premera, je dovoljena, za hibo pa se ne štejejo niti bele lise na prstih. Barva usten in vek naj bo enaka kot barva smrčka.

 

VELIKOST:  plečna višina:         - psi od 58 do 64 cm,
                                               - psice od 54 do 60 cm.

Povečanje plečne višine bi bilo neproduktivno. Srednja velikost je bolj zaželena. Statična in dinamična uravnoteženost in simetrija sta bistveno bolj pomembni kot v centimetrih izražena plečna višina.

 

HIBE: vsako odstopanje od zgoraj navedenega se šteje za hibe in se sankcionirajo v glede na njihovo velikost, oz. stopnjo:


IZKLJUČITVENE HIBE:
- Izrazito odstopanje od pasemskih značilnosti.
- Močno odstopanje od spolnega tipa.
- Atipična glava.
- Lisast smrček.
- Viseče ustne ali slinjenje,
- Predgrizavost ali podgrizavost, kleščast ugriz in vse prehodne oblike.
- Eden ali več manjkajočih sekalcev in/ali  deračev in/ali predkočnikov P2 – P4  in/ali kočniki M1 in M2; več kot dva manjkajoča predkočnika P1, manjkajoči kočnik M3 lahko zanemarimo. Nevidni zobje se štejejo kot manjkajoči.                                                                 

- Nadštevilni zobje izven zobne vrste.
- Volčje žrelo, zajčja ustnica.
- Svetlo rumeno oko. Zelo ohlapne veke, entropium, ektropium, distihijaza (dvojna veka).
- Izražena podgrlina.
- Peti prst.
- Napake v gibanju.
- Atipična odlakanost.
- Temno rjava ali bledo rumena barva dlake, večbarvnost, neenotna barva. Bela lisa na prsih, ki je večja od 5 cm.
- Bele šape.
- Napake pigmenta na koži, ustnah in vekah.
- Odstopanje za več kot 2 cm od predpisane višine navzgor ali navzdol.
- Vsaka slabost v značaju.


Opomba: samci morajo imeti dve že na videz normalno razviti modi, ki sta popolnoma spuščeni v mošnji.

Vižle so zelo prijazni psi. Če si oseba, ki hoče kdaj pa kdaj mir, si ni pametno omisliti vižle. Saj jo imaš vedno za sabo, so kot tvoja senca.  :o
V Ljubljani jih je okoli 10. Po dolgem času, bo tudi leglo vižl, na Koroškem.
še fotke http://vid-laura.moj-album.com/

lp Vid


+1



ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Samo v Lj. jih je 10?  :o Noro, jaz pa nikoli nobene ne srečam. Koliko jih je pa v slo.?
Tale fotka je pa  :-* :-*


Lp nina

p.s. glede na podpis imaš napačno nastavljen spol v profilu ;)



Agnes

  • Šema
  • *
    • Prispevkov: 366
    • Točke: 21
Super, da imamo še preveden standard vižle. Zdelo bi se mi imenitno, če bi lahko predstavil še življenje z vižlo. Lp Neža

Los je car.


Taja_the_vizsla

  • *
    • Prispevkov: 105
    • Točke: 1
Bova napisala,takoj ko bova utegnila. Mogoče že danes.  8)

lp vid



Taja_the_vizsla

  • *
    • Prispevkov: 105
    • Točke: 1

kanchy

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 3.107
    • Točke: 17
  • white princess :)
Se ji pa vidi da je to lovski pes, ker ima veliko noska na tleh  :D Luštna je  :-*



CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
Ja Vid, prav imaš, po dolgem času smo končno dobili slovensko leglo vižlic na Koroškem, ki so bile skotene 20. julija. Oglas pa je tukaj: http://www.pticarji.net/vsebina/oglasi/psi_ponudba.htm.

Jaz se bom morala prav po prstih, da ne bom katere domov privlekla.  :-\


Taja_the_vizsla

  • *
    • Prispevkov: 105
    • Točke: 1
Verjetno jih bom šel pogledat. Kot naročeno je CAC Koroške kmalu :D
Če sem prav obveščen je 5 samčkov in 2 samički.

lp vid



Taja_the_vizsla

  • *
    • Prispevkov: 105
    • Točke: 1
Včeraj smo šli ven  okoli 21.30. Srečali smo eno psičko in smo jo spustili da se malo poigrata. Psička in lastnica sta kmalu šli, nakar je prišel Orki (muci-bici kuža) mešanc med bulldogom in še neki. Seveda sta bila oba odvzana. Nakar se nam pribiža, kar vod policajev ( okoli 6-8 jih je bilo). So bili kot kaka četica. Seveda so nas začeli buzerirat >:(, ker psa nista bila na povodcu in urbano okolje itd. Še dobro, da nam niso začeli težti ker je bila ura že 22. To se je dogajalo okoli 100m od bloka.
Policajka nam je še povedala, da so psi lahko spuščeni samo na vadbišču oz. prostoru ki je namenjen za pse.
Človek še pred blokom nima miru pred policaji.

lp vid



CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
vid, mislim da je ravno obratno 5 samičk in 2 samčka. Tudi jaz že komaj čakam, da jih vidim.

Glede policajev pa: saj veš, da so trenutni ravno psi na tapeti, pa morajo težit. Po drugi strani pa imajo uradno prav, ker po zakonu moraš v urbanem okolju imet psa na povodcu in imaš srečo, da nisi dobil kazni. Moti me pa predvsem to, da težijo samo lastnikom večjih psov. Jaz sem imela do sedaj le eno tako izkušnjo, pa še to z varnostnikom pred našimi bloki, ko sem Cubo kot mladička ravno pripeljala domov in mi je zabičal, da jo moram dat takoj na povodec, ker so taka pravila (takrat še vedla ni kaj je povodec ali ovratnica). Sicer pa mi nimajo kaj težit, ker je odvezana samo na travniku, kjer ne moti ostalih psov in ljudi s svojo "torpedo" eksplozivnostjo  :-[ .

Lepo počohaj svojo lepotičko Tajo, pa se lahko kdaj zmenimo za kakšno dirkanje brez policajev, če ti je prav  ;)


CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
Sicer smo se z Lauro, Vidom in njuno pesjanko Tajo uspeli po pesjanarsko srečati že sredi avgusta, ampak sem šele sedaj uspela fotke naložit na album. Pridružila se nam je tudi seterka in so se naše pesjanke ptičarjem primerno zletale. Nekaj slikic ptičarskih lepotičk:

   

ostale pa na http://www.moj-album.com/album/4804904/


CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
V nedeljo pa smo le uspeli prit do Koroške in legla malih vižlic. Še dobro, da že imam svojo pesjanko, drugače bi šla direkt ena izmed vižlic z mano domov. Da se bojo še vam malo sline cedile:

   

ostale slikce so še na: http://www.moj-album.com/album/4804481/

Njihova mama Sola, je pa sploh super mama. Se vidi da ima zelo fajn lastnika. Škoda ker so tako daleč, drugače bi šla vsak dan malo pokukat lepotce.


CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
Še en članek o teh madžarskih lepotcih si lahko preberete tukaj


Taja_the_vizsla

  • *
    • Prispevkov: 105
    • Točke: 1
Pozdravljeni!


Leto se bliža svojemu koncu, tu je čas pošiljanja novoletnih voščilnic, peke dobrot, novoletnih obljub, ki se jih bomo prav zares držali ter čas letnih poročil:) Tako smo tudi mi malce potegnili črto pod letom 2006 in ugotovili, da se nam je poleg mnogega, zgodilo tudi sledeče:

Vid in Laura sta se v začetku tega (2006) leta preselila v skupni domicil in začela plačevati prve skupne račune. Ni minilo dolgo, sta že začela kovati razne načrte... Ena od želja se je glasila: Čez kakšno leto ali dve bi imela psa. (seveda madžarsko vižlo, v katero sva se nekoč v Tivoliju zatrapala).
No, pa je bila sredi januarja razstava psov v Ljubljani. Ale, pejva pogledat... tko mal, sam pogledat. Tam sva srečala nekaj lastnikov vižel, ugotovila, da se jih pri nas pač ne dobi. Spoznala sva dva Madžara (Rito in Tiborja), ki sta razstavljala, nato  smo v neki broken nemščini skupaj ugotovili, da ima kolegica te gospe, ki je razstavljala, ravno leglo malih vižlastih kepic. Od tu dalje, sva bila skoraj dva meseca prilepljena na monitor in tipkovnico, obrnila razne pasje spletne strani, kontaktiktirala vzrediteljico Anno, ki naju je pridno zalagala s fotkami in prijazno odgovarjala na najina, včasih trapasta vprašanja.
Ko so bili mladički stari dober mesec, sva midva pobasala avto pod noge in via Ballatonlelle - kraj naše bodoče vižle. In sva si izbrala deklino - tole, ta večjo, ki ima belo liso na prsih in belo na zadnji levi tački.


s sestrico


pri vzrediteljici

No, pa smo šli nazaj domov, trije tedno pa so se vleeeeeekli in vleeeekli kot gužva na gorenjski avtocesti.
Končno se je na koledarju pokazal datum 11. marec. Vstala sva precej zgodaj, pobrala kolegico, ki nama je pridno pomagala pri komunikaciji, ter se brrrm odpeljali znova proti Blatnemu jezeru. Tam smo prečohali še ostalih n vižel, ki jih ima najina vzrediteljica, poštimali reči za potni list in rodovnik in popoldne nazaj v Tajin nov domek.  Pesjana se je seveda prve pol ure drla kot jesihar, ampak potem je lepo pridno zaspala z občasnimi lulanji, ko smo se ustavili. Na meji niso nič komplicirali, policist je moral prav dvakrat pogledati, kjer sploh je pesjan, ker je bila taka mala kepa.
Evo nas, doma smo. Vzgoja od prvega dne... hja, koliko nama je to uspevalo, ne veva ravno. Sva pa obupovala in se spraševala: Joj, kdaj bo nehala lulat v stanovanju? Joooj, zakaj toliko grize? Pa tudo to hitro mine. še prehitro. Zunaj na sprehodih pa smo bili prava atrakcija. Ježešna, kako luštkan kuži! Kaj pa je to za ena pasma?  Midva pa s ponosom: kratkodlaka madžarska vižla, ptičar, lovski pes. :) Na drugi strani pa: Aja, prvič slišim.
Naša pesjana je rasla, spoznali smo precej pasjih kolegov na raznih koncih Ljubljane in okolice.
Šli smo seveda tudi v šolo. K veterinarki Starihi Pipan, kjer smo usvojili osnove klikerja in veselo klikali sedi, prostor in glej. Tam smo spoznali tudi kolegico Tano in njeno šefico Majo.


Tana & Taja

Šola je še prehitro minila, prišlo je poletje in dolgi dnevi. S pasjo kolegico irsko setrinjo Elin sta popolnoma okupirali PST. Spoprijateljili sta se tudi s Cubo (kratkodlako nemško ptičarko), ki pa je že malo bolj resna punca (kolikor je lahko ptičar resen  ;) )


Elin in Taja, mali divjakinji (no, Elin je malo večja, vsaj po plečni višini  8) )  (avtor: Aljaž Š.)


Cuba in Taja                                       (avtor: Aljaž Š.)

Kot se za vsakega pravega Slovenca spodobi, smo tudi mi odšli letovat na hrvaško obalo. Tajo smo seznanili z morjem, vendar vse kar nam je od tega ostalo so bile praske na naju, ko je Taja hotela ven iz vode, saj ona, dama, ne bo tle po tej solnici plavala  :-\ . Pa naslednje leto...

smo pa na Pagu iskali senco:


grizli bikovke:


na Velebitu vadili prostor (po naše couché):


in sedi ( po naše sedi :) )


se vozili s terencem:


Doma pa naravnost v šolo na tečaj VP1 (vaje poslušnosti ena) k DLP (Društvo ljubiteljev ptičarjev). Tam nas je v roke dobil inštruktor David s svojimi, nam na začetku malce strogimi načeli, a sva kaj kmalu ugotovila, da je s pesjanom treba pošteno, dosledno in veliko delati. Dobra dva meseca smo imeli dvakrat tedensko dve uri pasje šole. Morava priznati, da je bil čas pasje šole precej naporen, vendar se splača.

Takole smo poslušali napotke:


in izvajali prakso:


Šli smo seveda na izpit, kjer pa smo veselo pogrnili. Tako nama je pesjana dala pošteno brco v rit, da je potrebnega še več dela za cilj, ki sva si ga zadala - šolan, ubogljiv pes. Tako danes delamo še vedno in kjer se le da, da vadimo našo poslušnost. V zadnjem mesecu, dveh smo se tako (na)učili še nekaj trikcev, nekaj takih za družinski cirkus, ves čas pa delamo na odpoklicu, ki pa ga moramo vaditi še in še in še.
V mesecu novembru je bila Taja tudi sterilizirana, saj sva se odločila, da ne bomo imeli malih vižlastih kepic. Še vedno sva zagovornika sterilizacije, smo pa imeli ob tem tudi nekaj težav, ki so se na srečo hitro rešile. Taji se je namreč zagnojilo tam, kjer je dobila inekcijo, tako da smo 1 teden hodili naokrog z drenažo od veterine in domov, pravtako je imela vnetje nožnice. Tako, da sterilizacija ni vedno brez zapletov, vendar po najino podobnega ranga kot navidezna brejost. Če se odločate, sterilizacija - ja. Vendar pa smo sedaj že čisto okej, naša stara Taja, vedno v iskanju pozornosti in nekoga, ki jo je pripravljen čohat :).


Še nekaj fotk za posladek:

že kot majhna sem potrdila svoje ptičarske gene


šnofjla vedno in povsod v akciji


Taja pravi, da saj gre v vodo (ampak samo tace not  ;) )

(avtor: Aljaž Š.)

ko Cubi ukrade konga...

(avtor: Aljaž Š.)

a sva že omenila, da rada teče?

(avtor: Aljaž Š.)


Takole, en kratek povzetek, kaj se nam je letos dogajalo. Pred nami pa je leto polno pasje vzgoje, saj nas čakajo VP2 (vaje poslušnosti dve) ter ptičarski preizkušnji PNZ in JZP. Vam vsem pa želimo lepo sončno leto 2007! :)

Laura, Vid in vižlasta Taja




zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
V nedeljo pa smo le uspeli prit do Koroške in legla malih vižlic. Še dobro, da že imam svojo pesjanko, drugače bi šla direkt ena izmed vižlic z mano domov. Da se bojo še vam malo sline cedile:

Njihova mama Sola, je pa sploh super mama. Se vidi da ima zelo fajn lastnika. Škoda ker so tako daleč, drugače bi šla vsak dan malo pokukat lepotce.

Ene pesjanček iz tega legla se je zadnjič sprehajal po viškem delu PST-ja. Z Ginny sta se takoj ujela in bi bezljala skupaj, vendar je bila Ginny zaradi bližine ceste pripeta, potem pa je vižlek s svojima lastnikoma odšel po drugi poti. Upam, da ga še kdaj srečava, ker je bil res simpatičen.

Taja_the_vizsla, super povzetek leta  :D

lp

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
Taja in njena vdana podanika,

super povzetek preteklega leta! Mi 3je vam želimo, da vam v novem letu ne zmanjka humorja pri šolanju. Držimo pesti, da vam bodo šli izpiti naprej kot po maslu. Pa čimveč ptičarskih vragolij naj vam polepša leto 2007, da bomo drugo leto lahko brali še bolj zanimiv povzetek.

Katarina, Aljaž in Cuba


Ene pesjanček iz tega legla se je zadnjič sprehajal po viškem delu PST-ja. Z Ginny sta se takoj ujela in bi bezljala skupaj, vendar je bila Ginny zaradi bližine ceste pripeta, potem pa je vižlek s svojima lastnikoma odšel po drugi poti. Upam, da ga še kdaj srečava, ker je bil res simpatičen.

Joj, kolk bi rada še enkrat vidla tele pesjankote, zdaj ko so malo večji. Me prav zanima kakšni vragci so. Glede na to, da sem iz Viča, bom dala oči na peclje  :o


zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Joj, kolk bi rada še enkrat vidla tele pesjankote, zdaj ko so malo večji. Me prav zanima kakšni vragci so. Glede na to, da sem iz Viča, bom dala oči na peclje  :o

Upam, da ti uspe. Se mi pa zdi, da so se na PST pripeljali z avtom...

lp

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Res dober povzetek leta ;D Pa fenomenalne slike :o sploh tista, kjer gredo samo tace v vodo :D

Cowtarina in Zoe vidve sta pa sosedi, samo da je Zoe na hribčku nad Cowtarino ;)

Lp nina



aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Super povzetek leta in super fotke :o..lp


CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
Cowtarina in Zoe vidve sta pa sosedi, samo da je Zoe na hribčku nad Cowtarino ;)

 :o :o :o Opa, Zoe, potem pa pozdravljena soseda! Zdaj mi je jasno, da smo se enkrat doooooolgo nazaj srečali pri biotehniški pri mostičku, ko je mela naša pesjanka povito taco, pa je vseeno tvojo skoraj v vodo nagnala  (>:D hudič babji), samo si jaz ne zapomnim obrazov tako dobro in sem mislila, da je bila na pikniku ena druga psička (in tudi lastnica, seveda). Zdej se mi končno vse poklapa, pa tako blizu smo!

Zdej pa ne smem več smetit teme o vižlah, bom rajši še kako slikco teh lepotcev zbrskala.....že  iščem....


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Zdej pa ne smem več smetit teme o vižlah, bom rajši še kako slikco teh lepotcev zbrskala.....že  iščem....
To pa le :o


CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
Uf, končno sem se prebila čez 20.000 fotk v arhivu!

Taja v akciji:


Bijou:


CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
Nekaj Gajevih:





Vižle iz Madžarske:

kratkodlaka verzija:


resasta verzija:



Ostale pa na: http://cuba.moj-album.com/album/6238080/


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska

CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
Še en članek o teh madžarskih lepotcih si lahko preberete tukaj

Se opravičujem  :-[, ker zgornja povezava ne odpre članka, čeprav je taprava. Do članka lahko pridete tudi malo naokoli Http://pticarji.net in nato pod ČLANKI najdete O PASMAH PTIČARJEV, kjer se skrivajo vižle  >:D


zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Soseda, pozdravljena nazaj ;) Je pa tukaj nekje še ena ptičarka za katero sem vedno mislila, da je Cuba, samo se mi zdi, da ni.
Ful lepe fotke mimogrede!

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


CowTarina

  • *
    • Prispevkov: 401
    • Točke: 3
Hvala, hvala vsem za pohvaljene slike. Saj če je lep model, tudi fotka ne more bit ravno slaba  ;). Nekaj je mojih, večina pa fantovih, da se ne bo samo mene hvalilo!

Ja, Zoe, pri nas je res še ena rjava ptičarka Ajka, Cubina kolegica, ki pa je malo manjša, predvsem pa bolj pridna in malo manj siva okrog gobčka.

Sem pa na razstavi končno uspela videt enga mladička slovenskega legla vižlic - Asa, ki je pri svojih dobrih petih mesecih že pravi mačo, lepo vzgojen in zna bit res lep predstavnik svoje pasme:



Sammy

  • Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.571
    • Točke: 29
  • Beauty and brain

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard


Taja_the_vizsla

  • *
    • Prispevkov: 105
    • Točke: 1
Živjo!

Smo že šli v akcijo in klicali lastnika. Lastnik oddaja psa zaradi pomanjkanja časa ter alergij v družini. Hudo mu je zaradi tega, vendar ga raje oddaja sedaj, ko je še mlad. Samec je iz psarne Danubius iz Bratislave. Ni šolan, je pa dokaj ubogljiv.
Upajmo, da najde dober dom.

lp Vid & Laura & zaspana Taja



Ajda

  • *
    • Prispevkov: 8
    • Točke: 0
Halo.Moje ime je Ajda, itak, da sem najlepša, najpametnejša, najbolj pridna in skratka oh in ah vižla na tem planetu. Stara sem 6 mesecev in sem iz prvega legla v slo ;D Moj prvi podrejeni se z vsem tem ravno ne bi strinjal, me pa to prav malo briga. Nekaj me sicer straši z nekim tečajem al šolo al nekaj podobnega pa mu ne morem dopovedat, da je to zame ena sama izguba časa, ki itak ne vodi nikamor ;) No, lepo se imejte, Ajda