12 let star maltežan,ki ima težave s srcem

jhribar1 · 8396

jhribar1

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
takole je: imamo maltežana,ki ima 6 kg(prvih 7 let je imel dobrih 5 kg,je pa tudi malce večje rasti od nekaterih maltežanov).cca 11 let je bil zdrav kot riba in ni imel večjih problemov,glede na to,kaj je vse preživel(dva napada psov) se je kar dobro držal. 10 aprila bo star 13 let.Zadnje leto nam sreča ni naklonjena in nam je kar hudo,ker ima pri dobrih 12 letih že probleme s srcem,saj naj bi ti živeli do 15 let(naj bi mu odpovedala leva zaklopka) ter ima vodo v pljučih.


Začelo se je kakšne pol leta nazaj,ko je kašljal in smo ga peljali k veterinarju.Takrat je ugotovil,da ima slabo srce vendar je bilo stanje še dobro,ker je še vedno lahko brez problemov tekal,bil živahen za svoje leta itd.
Pred 10 dnevi pa je začel  resno kašljati in tokrat bolj hudo.Peljali smo ga na Vič na ekg,slikat in druge preiskave.Ugotovili so,da ima vodo v pljučih,ki pa naj ne bi pritiskala na srce ter kot sem že napisal še težave s šibkim srcem.

Dali so mu zdravila ter dieto.Stanje se je izboljšalo,saj pes ni več kašljal ob najmanjšem naporu tako kot prej,spet je lajal,,tu pa tam je še malo zakašljal.Seveda mu tudi nismo pustili,da bi preveč tekal itd.

Problem se je pojavil sedaj,ker so mu pri kontroli čez slab teden že našli poslabšanje ledvic,zaradi močnih tablet,ki jih jemlje.Dali so mu še druge zdravila za ledvica.Sedaj ima kontrolo čez 14 dni.

Največji problem je pri dieti.Kaj naj storimo,da bo vsaj malo jedel neslano belo meso,riž ali tisto konzervo Perscription diet.Seveda pes trpi,ker je bil prej navajen na mastno,slano hrano kot so konzerve cesar,hobby dog,kosti itd.Tu smo tudi sami krivi,ker mu nismo omogočili bolj zdrave prehrane že pri njegovih rosnih letih.
Stradati pa ga ne smemo.Tako smo v začaranem krogu?

Vode ni nikoli veliko pil,sedaj jo malo več pije vendar še vedno ne dovolj zato ker bi moral veliko vode piti zaradi tablet.

1.kakšno hrano mu še lahko damo?Kako ga pripraviti,da bo jedel neslano hrano,tisto dietno hrano,pil več vode?
2.Koliko prave hrane mora zaužiti,da ne bo sestradan?
3.Ima kdo podobne izkušnje kot mi,kaj pravite koliko časa bo kuža še živel,dokler ga ne bo treba peljati na "saj veste kaj"?
4.Zdravila mu bo verjetno treba do konca dajati?'

Prosim za nasvete hvala lp jure



Nelly

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.066
    • Točke: 18
Odgovori #1 : 31 Avgust 2006, 20:27:45
Zivjo!

Mi imamo doma 15 let starega maltija. Iz lastnih izkusenj ti lahko povem, da smo imeli oz. se imamo isti problem. Diagnoza je bila odkrita pred 6 leti. Zacelo se je isto kot pri vas, stanje se je do neke meje poslabsalo, vendar potem postalo stabilno. Kaslja se sedaj, voda se mu nabira v pljucih, srce ima pa slabse ze od rojstava zaradi neke prirojene napake. Ampak je kljub temu docakal 15 let in zaenkrat je zivahen, nori okrog, ceprav ga drzimo nazaj, laja se vedno na vsekega, ki gre mimo hise, ceprav potem kaslja kot nor. Cisto nazaj drzati se ga ne da, ker je mali hiperaktivec. Tudi nas je izbircen tako, da nikoli ni hotel jesti nic drugega kot kuhano belo piscancje meso. In to ze kot mladic, eksperimentirali smo skoraj 1 teden po tistem, ko je prisel k hisi kaj mu naj damo da bo jedel, razen kuhanega piscanca, ki ga je jedel ze pri "vzreditelju"... po tem, ko 5 dni ni hotel jesti bolj zdrave hrane smo obupali mi in mu nazaj kuhali tisto kar je jedel. Nasa napaka.. vem..ampak drugace ni slo. Na zacetku je dobival tablete, vendar smo po tem, ko smo 1 mesec vsi pogrizeni hodili okrog, ker mu je bilo skoraj nemogoce dati tiste tablete, ki jih je povecini v roku 15 min na silo izbruhal.. obupali. Od tedaj je brez  tablet in zaenkrat se se kar drzi imela sem celo obcutek da je brez tablet boljse kot takrat ko jih je jedel. Dieto smo imeli tudi mi, ampak je raje stradal kot pa jedel. Ko nam je ze skoraj grozila infuzija smo spet mi popustili in je dobil svoj stalni obrok. Vode popije tako malo da ni omembe vredno. Veliko raje pije caj. Zato je veterinar priporocal, da se mu kuha caj, ki se dobi v lekarni, ki pomaga pri izlocanju vode iz pljuc in krepi srce. Od takrat je malo boljse. Smo tudi ze mi pomislili na uspavanje, ze pred leti, ker se mi mali smili ko se na trenutke davi, kot da ne pride do sape. Ampak, ker je pes v lasti babice je vsakrsna diskusija v to smer naletela na gluha usesa.

Mali zaenkrat se kar zivi, je zivahen in ce nebi kasljal se mu na prvi pogled nebi videlo, da je kar koli narobe, ker normalno f/$cionira. Mogoce ti bo vse skupaj v tolazbo, da tudi ta diagnoza ne pomeni takojsnje smrti in lahko pes se dolgo zivi.. odvisno je tudi od kriticnosti stanja. Nam je takrat veterinar rekel, da lahko pes zivi se 10 let, lahko pa umre cez 10 dni. Odvisno od stanja ter kako hitro bolezen napreduje.

Tablet, ki mu tako vplivajo na ledvica mu pa jaz nebi dajala, ce nebi bilo res nujno potrebno. Da ne pride se do kaksne odpovedi ledvic.. kjer pa ni pomoci. Razen, ce je stanje tako resno, da mu brez tablet grozi se kaj hujsega.

 Glede kolicine se pa ne sekiraj, na zacetku vsaj pazi, da bo vsaj kaj pojedel... ves kaj pri polni skledi hrane se nihce ni umrl od lakote.

Upam, da ti bo kaj pomagalo... ce pa najdes recept kako ga prepricati da se kaj drugega poje.. pa sporoci ;)

+1


jhribar1

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 01 September 2006, 20:32:06
dober mesec nazaj,ko smo šli na morje za en dan je kar naenkrat padel kot da bi padel v nezavest.polili smo ga z vodo in čez nekaj časa je vstal.sprva so nam lokalni veterinarji rekli,da gre za božjast vendar so nam v Ljubljani povedali,da je tudi to zaradi srca.

Pes je bil danes videti normalen,ko smo prišli domov je bil vesel,živahen,lajal je,nič ni kašljal.Čez 3 ure je na dvorišču počasi tekel dobrih 15 metrov in začel kašljati in takrat ga je ZAGRABILO Saj se je  zgrudil tako kot na morju,mislim da je imel srčni napad,ker je čisto potiho zacvilil,kot da bi ga fajn stisnilo v srcu.Pritekel sem zraven in ga začel rukati,čez pol minute si je opomogel in vstal.Potem je miroval,videti je bil spet normalen vendar smo bili ob njemu in ves čas v mukah kaj če se to spet zgodi?naj omenim še da smo mu danes dali malo pohanega piščančjega mesa vendar samo meso smo mu dali,ker ni hotel nič jesti.

Nočem da pes pogine v mukah nočem pa ga prekmalu peljati na uspavanje,če bi slučajno še lahko živel 3 leta.Če kdo ve naj mi prosim samo odgovori,KAKO RESNO JE STANJE??

Nelly ali je pri vas tudi kdaj imel tak napad?



BonaDea

  • *
    • Prispevkov: 40
    • Točke: 4
Odgovori #3 : 01 September 2006, 21:21:27
Zdravo! Dobri dve leti sem skrbela za maltežančka z enako diagnozo. Dobival je Enap na srce in diuretik za izločanje tekočine. Tudi on je zelo malo pil. Lastniki so se držali stroge diete - za hrano je dobival le kuhano belo meso (piščančje krače, ker so malo bolj okusne od žagovinastih prsi), občasno pa kak kos puste kuhane teletine. Pa Hillsove konzerve. Občasno je imel težave s prebavo, takrat je dobil še malo kuhanega riža. Nad hrano ni bil kaj prida navdušen, vendar je pojedel, ko je bil lačen. Prav tako ni nikoli dobil nobenih priboljškov, razen enih srčkov (vem, da jih imajo v Zooticu in so strašno dragi, imajo pa najnižji % pepela). Večina umetno pripravljene hrane namreč vsebuje kar precejšnjo količino soli, ki je pri teh bolnikih še bolj škodljiva. Kuža zdaj s to diagnozo živi že nekaj let, redno hodi na kontrole, kjer mu po potrebi spreminjajo odmerek zdravil, se pa krasno drži. Na sprehodu (10-15 min) je vsake 4-5 ur, za vikende pa tudi na kakem izletu (ko se mu ne da več hodit, ga pa nesejo).

Tudi tvoj se bo navadil na drugačno hrano, pa čeprav se zmrduje. Lakota veliko opravi, samo ne popuščat. Ne vem sicer, koliko je njegova idealna teža, ampak glede na bolezen, je bolje, če ni predebel. Pil bo, kolikor mu bo ustrezalo, samo, da ima svežo vodo vedno na voljo.
Zdravila so do konca življenja, ker se teh obolenj ne da ozdraviti, ampak se le vzdržuje stanje in skuša olajšat delovanje srca in pljuč. Billy se je včasih prav grdo odkašljeval, takrat je ponavadi rabil močnejši odmerek tablete (kar je pri teh psih zelo težko dozirat, ker režeš tablete na osmine in podobno).

Dokler ima pes voljo do življenja in je živahen, ni treba razmišljat o evtanaziji. Bi mu pa moral bolj omejiti gibanje, ker je tekanje zanj očitno že velik napor.

Želim, da bi ti še dolgo delal družbo.




jhribar1

  • *
    • Prispevkov: 3
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 01 September 2006, 21:38:33
torej mislite,da če bi mu strogo omejili tekanje in imeli dieto,da bi nam še  delal družbo?

problem je ker ne vemo a se bo spet zgrudil,kaj če pade po tleh ko smo v službi??

ali se je vaš kuža tudi kdaj zgrudil pa je potem še naprej živel?

zdravila našemu pomagajo,saj zelo malo kašlja proti prej ,samo kaj ko je danes drugič padel in nas skrbi da ga to ne bo pokopalo



mefisto

  • *
    • Prispevkov: 139
    • Točke: 4
  • Neapeljski mastifi CARSO DEL DOLAR
Odgovori #5 : 18 November 2006, 09:55:21
jhribar1,

ste bili na vet. kliniki v Mastnem Logu, pri kardiologinji dr. Domanjko?

Če še ne, pojdite izključno k njej.

Tudi sama imam po novem "srčne težave" s psom. Verjetno niso čisto iste kot pri vas, pa vendar.
Poleg klasičnih zdravil, ki se dobijo pri nas in so istočasno zdravila za ljudi z enakimi težavami, mi je predlagala tudi Vetmedin kapsule, ki so posebej prilagojene za zdravljenje popuščanja srca pri psih. Dobiš jih na vet recept v Italiji ali Avstriji. Baje izrazito podaljšajo življenjsko dobo bolnega psa.


Mel

  • *
    • Prispevkov: 312
    • Točke: 2
  • ...moj sonček...
Odgovori #6 : 26 November 2006, 22:58:21
jhribar1m, kako je zdaj s kužkom? Tudi sama imam doma Maltežana, starega 14 let, ki pa hvala bogu nima težv kakršne opisujte...

Torej, kako ste zdaj?

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/