Dietna hrana za celo življenje?

Baki · 52094

Bugamara

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
Odgovori #60 : 26 Oktober 2013, 11:20:46
Za našo junakinjo sem ugotovila, da ne prenaša nekaj od naslednjega : govedine, piščančje moke (piščanca), jagnetine ali divjačine, saj je to v TOTW bizon & divjačina in se po njem praska, dobila je še vnetje uheca, tak da sem danes šla takoj po TOTW losos, ki vsebuje samo ribje beljakovine (brez piščanca, jagnjetine, divjačine ali govedine). Pojedla je že prvi obrok novih briketov, zdaj pa upam da bo čimprej boljše. Mislim da losos oz. ribje beljakovine ne bi smele povzročati problemov - kako hitro se bo nehala praskati (praska se sicer redko, a se)? Toliko da bi čimprej videla, ali ji losos tudi dela probleme in da ne bi šlo na slabše.



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #61 : 26 Oktober 2013, 13:53:24
Jaz bi jo dala na hrano, ki ste jo imeli pred TOTW in ji ni povzročala problemov, torej če sem prav razumela iz druge teme, Fitnes Trainer. Vsaj toliko časa, da se stanje ne umiri, potem pa probaj z kako novo hrano, če že želiš menjat. Ne eksperimentirat zdaj z nekimi hranami na pamet, ker to ponavadi ne prinese nič dobrega  ;)
Riba je lahko alergena, lahko pa tudi da ni. Čisto od psa odvisno ;) . Se uporablja velikokrat kot dietna hrana, ampak lahko, da tvoji niti to ne bo pasalo...



Bugamara

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
Odgovori #62 : 26 Oktober 2013, 14:20:38
Primerjala sem tole dvoje:

FITNES TRAINER RIBA & KORUZA (to je jedla nazadnje ko ni bilo problemov z alergijo)
SESTAVA: koruza 58%, moka iz posušenega lososa 15%, koruzni gluten, koruzno olje 7,5%, hidroliziran protein rastlinskega izvora, laneno seme, dikalcijev fosfat, natrijev klorid, FOS (frukto-oligosaharidi) 0,3%, kalcijev karbonat, posušeni izvleček iz orientalskega grma Goji Berry (Lycium barbarum) 0,05%.

TOTW LOSOS (to sem kupila danes)
SESTAVA: Losos, ribja moka, sladki krompir, krompir, olje oljne ogrščice, lososova moka, prekajen losos, krompirjeva vlakna, naravna aroma, holin klorid, sušena korenina cikorije, paradižniki, borovnice, maline
Beljakovine min. 32%, maščoba min. 18%, vlakna max. 3%, vlaga max. 10%, natrij max. 0,3%, cink min. 150 mg/kg, selen min. 0,4 mg/kg, vitamin E min. 150 IU/kg, omega-6 maščobne kisline min. 2,8%, omega-3 maščobne kisline min. 0,3%

EUKANUBA DIETNA DERMATOSIS - SENSITIVE (za težave s kožo)
Dermatosis vsebuje samo en vir beljakovin in en vir ogljikovih hidratov, to sta riba in krompir. Na te sestavine je zelo malo verjetno, da bi povzročale alergijske reakcije. (prepisano iz embalaže Eukanuba)
SESTAVA: krompir, slanikova moka, som, živalska mast, pesina pulpa, ribji hidrolizat, dikalcijev fosfat, KCl, natrijev heksametafosfat, DL-metionin.

TOTW BIZON (po tem je imela alergijo)
SESTAVA : Bizon, divjačina, jagnječja mesna moka, piščančja mesna moka, jajčni proizvodi, sladki krompir, grah, krompir, olje oljne ogrščice, pečen bizon, pečena divjačina, naravna aroma, paradižnikova mezga, ribja moka, holin klorid, sušena korenina cikorije, paradižniki, borovnice, maline

Med Fitness trainer riba & koruza in TOTW Losos ni nobene večje razlike (glede vira beljakovin, z katerimi ima moja psička očitno težave), krompir je tudi v Eukanubini dietni hrani, tako da le ta ne bi smel delati težav. Torej na podlagi teh sestavin sklepam, da ne bi smelo biti nič narobe z mojo menjavo za okus losos. V Taste of the wild bizon pa je bizon,divjačina, jagnje, piščanec pa še jajca, tako da ogromno od tega ji lahko povzroča težave...  pri lososu pa ni skoraj nobenih posebnih sestavin, ki jih do zdaj (v njeni prejšni hrani fitness trainer) še ni jedla. Gre se mi samo zato, da bi jedla kvalitetnejšo hrano (se pravi več beljakovin in manj mašil in ostalega sranja) ker na fitnes trainer ni imela nekaj posebej lepo dlako, pa še imunski sistem je imela skoz slab. Zdaj pa uvajam kvalitetnejšo hrano + lososovo olje (na katero ni alergična), da izboljšam imunski sistem in dlako, ampak sem ga grozno polomila ko sem kupila okus bizon... upam da bo šlo zdaj na boljše, bomo videli.



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #63 : 26 Oktober 2013, 14:56:53
Fajn je, da hočeš na boljšo hrano. Ampak moje mnenje je, da se naj najprej vse pošlihta potem pa eksperimentirat. Jaz bi jo dala na Trainer za kaka 2 tedna oz. dokler stanje ni čisto ok, potem pa lepo počasi na lososov TOTW. Tedve hrani sta si že dokaj različni (TOTW je bolj "močna"), zato bi jaz pri občutljivem psu šla počasi, ker jim lahko hitro kaj zaškodi. Bolje počasi kot pa da imaš probleme... Sicer je to samo moje mnenje, zdaj kako boš delala je tvoja odločitev ;) .

Sicer pa je čisto odvisno od psa na kaj bo reagiral ;) . Sicer ni nek alergik, ampak moja je zadnjič dobila neke vrste alergijo (prebavne težave, mozolčki, ki so se potem spremenili v kraste) in sem skoraj 100% prepričana da je bil za to kriv krompir pa naj bi veljal za nealergeno hrano. Sem jo dala takoj nazaj na stare sestavine, ki ji dokazano ne delajo problemov, krompir pa bom še dala, da vidim ali ji res v tem problem  ;) . Je pa zanimivo, da ji skoraj noben beljakovinski vir ne dela problemov (je pa jedla že svašta - svinjino, govedino, piščanca, purana, lososa, sardine, še kake druge ribe, kunca, srno, jagnjetino, jajca, mlečne izdelke.., samo skuša iz konzerve ji je povzročila drisko in bruhanje), pri njej, če je problem, je problem v viru ali količini ogljikovih hidratov  ;) Tako, da ja, vsak pes je razred za sebe  ;)



Bugamara

  • *
    • Prispevkov: 19
    • Točke: 0
Odgovori #64 : 27 Oktober 2013, 19:34:17
Hvala za odgovore ;)
Imam pa še eno vprašanje... kaj kuhate svojim psom tisti, ki jim doma pripravljate obroke in imajo psi drugače težave z alergijami ali občutljivo kožo in v kakšnih razmerjih (B in OH)?



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #65 : 28 Oktober 2013, 11:51:00
Sicer ni neki fejst alergik, ampak:
50-60% beljakovin
40-50% OH in zelenjave (recimo pol-pol ali malo več OH)

Za beljakovine zaenkrat uporabljam svinjske goltance, kurje glave in bedre, razne svinjske, goveje in piščančje obrezke, tudi lepo goveje in svinjsko meso dobi večkrat, občasno tudi sardine, purana, srce, jezik, tuno, jajca in mlečne izdelke. Redno dajem tudi drobovino, predvsem govejo, včasih tudi svinjsko ali piščančjo (jetra, vranica, ledvice). V kratkem bom vključila še pljuča in lososa (repi in glave).
Za OH zaenkrat uporabljam riž, ovsene kosmiče, polento in makarone (malo sumim, da ima alergijo, še moram probat).
Od zelenjave pa zaenkrat uporabljam korenje, rdečo peso, brokoli, zelje, regrat, zeleno solato, hruške, jabolka, jagode, paradižnik in peteršilj (z njim sem sedaj za nekaj časa nehala, ker sumim, da zaradi njega veliko večkrat lula). Ne prenaša graha.
Dajem pa še tudi surove mesnate kosti, zaradi čiščenja zob in kalcija. Zdaj trenutno dajem največ svinjske glave, drugače pa razne svinjske in goveje kosti, ter občasno kak puranji vrat ali piščančji hrbet.
Občasno dodam alge in olja (lososovo, olivno, bučno, sončično).

Sicer na kuhani hrani še ni nekaj dolgo, nekje tako okvirno 2 mesca, mogoče malo več. Prej smo kombinirali surovo in kuhano, še prej pa samo surovo. Je pa treba počasi dodajat sestavine, ko gre za alergike ;) . Potem točno veš v čem je problem v čem pa ne. Jaz dajem beljakovinske vire enake kot jih je jedla že prej, pri surovem, ostalo pa uvajam počasi, ker je na ostalo bolj občutljiva in tega prej ni kaj dosti jedla  :)

Drugače pa za alergike - najprej vzameš samo 1 beljakovinski vir (takega, za katerega veš da ne dela problemov ali enega ki še ga ni jedla) in 1 vir OH (isto kot pri beljakovinah). Potem počasi dodaš kak vir zelenjave in potem počasi uvajaš še nove vire ostalega. Če se pojavi reakcija potem točno veš zakaj  :)