Help!

Ula82 · 11769

Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #30 : 08 Marec 2007, 08:41:57
Ula82,

sodeč po tvojem pisanju, ste psu preveč dovolili in zdaj si vse to tudi lasti. Povedano po domače: pes misli, da je šef v hiši in se temu primerno tudi obnaša. Prva stvar, ki jo morata urediti, je da se zmenita kdo je šef. Jaz na tvojem mestu kavča in postelje ne bi dovolila oziroma samo z dovoljenjem. Dominanten pes smatra, da sme ležati, kjer hoče, če mu to prepoveste, bo z renčanjem uveljavil svojo voljo. Da to dela, si že napisala.

O tem, kako psu "dopovedat" kdo je šef v hiši, je bilo že veliko napisanega (tudi na tem forumu). Jaz ti svetujem v branje knjigi Inteligenca psov in Govorite po pasje? obe od avtorja Stanleya Corena. Dobi se v skoraj vseh knjižnicah.

Čisto na kratko pa gre nekako takole:

1. Ti odločaš kdaj se bo igra začela in predvsem kdaj končala.
2. Ne daj ji igrače, hrane, česarkoli, predno se ne usede (če to že zna ali pa kak drug ukaz).
3. Skozi vrata, po stopnicah naj gre vedno zadnja.
4. Strmenje je očiten znak izražanja dominance (in tole izsiljevanje pri mizi, je točno to).
5. A je psička kdaj tudi sama doma? Najbrž, kajne? Ko prideš domov in vsa od navdušenja skače po tebi, jo ignoriraj toliko časa, da se umiri in šele nato jo pobožaj. Ali pa naj se najprej usede in šele nato božanje.

Skratka: psička je krasna mala stvarca, ampak v družini naj bo zadnja na hierahični lestvici in to ji morate dati jasno vedeti na njej razumljiv način.

Pa veliko uspeha in prosim, obveščaj kako napredujeta.



Majcek,
vse zgoraj našteto bi prišlo prav tudi tebi, kajti tudi pri vas nimate pošlihtane stvari s psom (renčanje in grizenje do krvi).

+1

Kristinca & Florinca


Baki

  • *
    • Prispevkov: 825
    • Točke: 3
  • Ko se enkrat zaljubiš v bernčka,...
Odgovori #31 : 08 Marec 2007, 09:52:47
Jaz je popolnoma strinjam s Florico.
Pes rabi vedeti na katerem mestu je. Če ji ti to jasno ne pokažeš, bo to ves čas preverjala in se trudila obdržati na najvišjem mestu. Če ji pa daš vedeti, na katerm mestu je, bo bolj zadovoljna, ker bo vedla kam sodi. Na vsake toliko časa bo še vedno hotela prileziti kakšno mesto višje, zato moraš biti pozorna na vsakršno njeno obnašanje.



KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #32 : 12 Marec 2007, 07:13:36
No, sedaj pa imamo tudi mi devet tednov starega hudička pri hiši. Takole: jaz se obnašam, kot naša dva psa. Če skače po meni in me grize za noge, zarenčim. Na kavč ne sme, pri mizi ne prosjači. Doma imamo tri pse, če bi on imel določene privilegije, bi morala dovoliti tudi ostalima. Za vsako neprimerno obnašanje je beseda "NE", če pa mene osebno napada, pa kot sem napisala. Enako počneta ostala dva psa. Nekaj časa potrpita, nato pa zarenčita in takoj je mir. Odkar sem ga pripeljala domov, smo postavili pravila. Ima svoje ležišče, svoje igračke, v spalnico ne sme, mucinih briketov ne sme takniti, čeprav so cel dan na razpolago. Nekajkrat smo se že skrtačili. Veliko se z njim igramo, ko je konec igre, gre z igračko na ležišče in tam zaspi. Imamo ga šele dva tedna, vendar je res zelo priden. 



Panda

  • *
    • Prispevkov: 122
    • Točke: 0
Odgovori #33 : 12 Marec 2007, 09:37:31
dobro se pogovori z inštruktorjem v šoli o vsem tem, predvsem jo pa takoj in čimprej odvadi, da bo renčala na vas, če je treba naj dobi takrat tudi kakšno po nosu(ne da jo prebutaš, ampak, če bi moj pes name zarenčal bi mo sigurno takoj na zelo jasen način pokazala naj tega ne naredi nikoli več!) Tudi babica ji mora pokazat, da je nad njo, ker ko bo enkrat odrasla in velika psica, ki vas bo imela podrejene bo groza.

O načinih se pogovori z inštruktorjem, bi rekla, da ti bo znal najbolje svetovati, se pa zadeve loti takoj in bodi dosledna, vedno je čas, da zadeve spremeniš, je pa lažje, če se tega lotiš zdaj ko je še mlada.