Rafeiro do Alentejo, Alentejo Mastiff

maya · 2383

maya

  • *
    • Prispevkov: 1.632
    • Točke: 5
: 21 Marec 2007, 20:18:44
Rafeiro do Alentejo

Rafeiro do Alentejo je pastirski pes, na videz ravnodušen in miren, v resnici pa izredno pozorno spremlja vse, kar ga obdaja. Uporabljali so ga za varovanje čred ovc (ovac) in goveje živine med pašo na prostem ter kot čuvaja hiš in kmetij. Zunaj svoje domovine je skoraj ne poznan.

Spliošni videz
Je masiven, na videz neokreten in počasen pes. Ima glavo podobno medvedji. Gobec je debel in raven, s skoraj nevidnim stopom. Majhne oči, eliptične oblike so kar temne. Trikotni uhlji visijo v gubah na lica. Gosta debela, kratka ali srednje dolga dlaka je črna, volčje siva, rumenordečkasta z belimi marogami ali bela z marogami drugih barv. Visoko nastavljen rep je dobro odlakan in na konici zvit.

Zgodovina
Rafeiro do Alentejo izvira iz Portugalske pokrajine Alantejo, po kateri je dobil ime. Spominja na pirenejskega mastifa ali na špansko dogo, s katerima ga povezujejo dalnji skupni predniki.

Značaj
Po naravi je nezaupljiv in sumničav. Napadalen je predvsem ponoči, ko bolj čut svojoi čuvajsko odgovornost. Drugače je miren, poslušen, navezan na gospodarja; potrebuje dovolj velik ograjen vrt, kjer se lahko prosto giblje.

+1



maya

  • *
    • Prispevkov: 1.632
    • Točke: 5
Odgovori #1 : 21 Marec 2007, 21:06:21
In še nekaj:

Poreklo- Portugalska
Tip- molosoidni
Plečna višina- pes
                 66-74cm
                  psica
                 64-70cm
Teža- pes
      40-50kg
        psica
       35-45kg
Uporaba- čuvaj