babezioza

shinegirl · 19503

shinegirl

  • *
    • Prispevkov: 177
    • Točke: 1
  • Poodles bring happines :)
: 20 Avgust 2007, 19:59:05
Pozdravljeni  8)

Ker o tej bolezni na forumu tema še ne obstaja sem se odločila, da jaz odprem novo.
Že pred dvemi tedni je naš kuža postal sumljivo miren, želel je samo spati, ni se hotel igrati, ni prinašal igrač in vse skupaj se je stopnevalo  :(. Po dveh dneh ni niti pomahal več z repkom, ko je kdo izmed domačih prišel domov, sploh se ni odzival na naše klice in bil skrajno nezainteresiran. Ko sem prvič poklicala veterinarja po telefonu in mu opisala kužkovo stanje je sprva rekel, da gre verjetno le za utrujenost zaradi tlaka in vremenskih sprememb. Ker pa je bil naslednji dan potem še bolj miren sem ga napokala v avto in peljali smo se k vetu. Telesna temperatura ni bila povišana. Krva slika je pokazala, da so poškodovane rdeče krvničke- eritrociti.
Veterinar je kužku odvzel 3 epruvete krvi, da jih bo poslal na testiranje za borelijo, erlihijo in babezijo. Med tem časom, ko čakamo na izvide pa smo dobili Synulox. Kuža je dobil tudi injekcijo z nekim sredstvom proti krvnemu zajedalcu, ki ga povzroča babezija.
Med čakanjem na izvide je kuža že postal nekoliko bolj živahen, vsak dan je bil spet bolj igriv in zanimala ga je okolica, zdaj spet laja  :P.
Potem so prišli prvi izvidi - erlihija: negativna. Danes so prišli izvidi za borelijo: negativna. Za babezijo pa izvidov žal ne bo, ker so iz fakultete v Ljubljani, na katero je poslal veterinar kri za testiranje babezije, sporočili, da tam testov ne delajo več. Sedaj delajo teste v Munchnu. Ponoven odvzem krvi in pošiljanje v Munchen pa zdaj nebi bila več smiselna, saj je kuža že dobil sredstvo proti temu zajedalcu v obliki injekcije in slika nebi bila realna.
Naš kuža pa je zdaj že skoraj povsem normalen, kar je tudi znak, da gre najverjetneje za babezijo. Danes smo, po navodilih veterinarja, ukinili antibiotike in edino kar je, moramo 1. septembra ponoviti še enkrat tisto injekcijo proti zajedalcu, ki povzroča babezijo.
Ujema se tudi to, da le-ta napada eritrocite, kar je bilo razvidno iz krvne slike našega kužka.

Zanima me, ali ima tudi kdo od vas izkušnje s to boleznijo? Sama sem namreč zasledila pretežno forume o erlihiji in boreliji.
Upam, da nam ga bo uspelo dokončno pozdraviti, je pa že zdaj občutno boljši  :)  in skoraj povsem normalen.  :o

Hvala za odgovore že vnaprej

shinegirl :-*

+1

Dan se nasmehne tistemu, ki se mu zna nasmehniti.


šnufi

  • *
    • Prispevkov: 384
    • Točke: 3
  • Janko
Odgovori #1 : 30 Avgust 2007, 19:19:22
Pri nas so tudi delali teste za babeziozo, ker je baje v pomurju dosti pogosta, vendar je manj znana. Pri nas je na srečo niso odkrili.

Je ta bolezen taka kot ostale klopne, da lahko znova izbruhne?


Lp

Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali vedele, da ljudje ne mislijo (anon.)


Živa

  • *
    • Prispevkov: 549
    • Točke: 4
  • Živa & Grom
Odgovori #2 : 01 Oktober 2007, 14:42:39
Tukaj so moje čisto sveže izkušnje:

Babezioza je baje pogosta in ne samo v pomurju. Glavni simptom je utrujenost (baje tudi bolečine v sklepih), saj parazit uničuje eritrocite, zato pride do pomanjkanja kisika v telesu. Zaradi tega je pes tudi v nevarnosti za odpoved srca, ker je to preobremenjeno. Sum na babeziozo se da postavit (poleg zunanjih simptomov) že s preprostim urinskim testom - povišane beljakovine, bilirubin, predvsem pa eritrociti v urinu, so znak za preplah. Ni nujno, da je urin že na oko drugačne (temenjše) barve. Tudi ni nujno, da so takoj tako drastične spremembe, kot jih opisuje shinegirl, lahko gre dosti bolj počasi.

Zadeva je kronična, prenašajo jo klopi in komarji. Pogosto se pojavlja skupaj z erlihijo. Ob pravilnem zdravljenju je baje lahko pod kontrolo do te mere, da ne pride do ponovnih izbruhov.

Naš pesjan je dobil imizol, terapijo bo treba še ponovit, drugače pa upam, da smo iz ta hujga ven.

+1

LP Jasna, Živa, Grom in Rea

I’m trying to catch up with my dog…


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #3 : 01 Oktober 2007, 16:12:30
Kdo, Grom? Ti sment :-X drzimo tacke, da se boste lepo do konca pozdravili.

Kaj pa na krvi, se pozna, da je premalo eritrocitov?

battito animale


Živa

  • *
    • Prispevkov: 549
    • Točke: 4
  • Živa & Grom
Odgovori #4 : 02 Oktober 2007, 09:02:50
Ja Grom :(.

Krvna slika je bp (narejena pred dvema tednoma, ko sem posumila, da nekaj ni vredu), ampak...
- aparatura za štetje celic ne loči med živim in mrtvimi celicami - prešteje vse
- če hoče diagnostik videti v kakšnem stanju so celice, je potrebno delati krvni razmaz in pogledat zadevo pod mikroskopom; to se dela, če rezultati urinskega testa in ostali simptomi niso preveč jasni.

LP Jasna, Živa, Grom in Rea

I’m trying to catch up with my dog…


simi the dog

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 13 September 2012, 20:53:51
živjo!

Vidim,da je polno napisanega o tej prekelti bolezni!

Imam stafordskega pidbula(mešanček) zelo prijazen kuža.
Kot sem prebral je isto bilo pri mojem simiju.
Namreč nekega dne ni hotel iz hiše,ker je bil zelo utrujen ter miren Kar je absulutno nasprotje njegove osebe,včeraj še igriv in živahen danes pa kot da bi padel v spalni trans.

Hvala bogu mi ni dalo miru pa sem poklical Živinozdravnika,katerega os. poznam in mu razložim stanje,pri katerem sem mu rekel da ima čeljusti inzunanje fleke totalno bele,tako grdo bele kar pa ni normalno,saj ima rozane barve,če je zdrava čeljust..
Nato slišim s druge strani... babezioza....
Kako prosim sem vprašal in takoj,če je smrtno nevernao??
Je odvrnil,da naj ga odpeljem v ordinacijo in tam povem kaj sem njemu.

No pa smo oddrveli tja in opravili razgovor in  simi je oddal  kri,ter izmerili so mu vročino,katero pa je imel kar veliko 40.5celzija,kar po besedah doktorice veliko,ker je baje pasja normalna temperatura39.

Po vsem tem je tudi doktorica murskosoboške živalske ordinacije potrdila da je pes staknil babeziozo.
Simi je dobil neko močno cepivo in odredbo da naj pridemo ju3 nazaj na pregled.
Sedaj ko pišem ta post sem ga šel pogledat in vidim da je dobil tisto njegovo barvo nazaj ki smo jo vajeni,ampak kaj več pa bom vedel ju3 ko pridem od pregleda.
Na koncu be še omenil..
najlepša hvala doktorici in doktorju v živalski ordinaciji m.sobota za takojšnjo pomoč.
lp



idefix

  • *
    • Prispevkov: 420
    • Točke: 4
Odgovori #6 : 07 Maj 2013, 19:02:41
Logi je na svojem prvem izpitu iskanja pogrešanih v naravi neko soboto v Zagrebu dobil klopa, ki smo ga opazili šele po dveh dneh. Naslednjo nedeljo zvečer ni jedel (pa je labradorec ;)) in je bil ves poklapan, v ponedeljek sva šla na veterino: imel je vročino, urin barve medu, malo spremenjeno krvno sliko. Ker smo to nedeljo čez dan trenirali v vodi, so na veterini posumili na možnost leptospiroze in na anaplazmozo. Dobil je antibiotike.
Do naslednjega dne (ko je bil že čisto zatečen v vse bezgavke) sem prebrskala internet, vprašala kolegice s Hrvaške in na veterini zatežila za analizo krvi za babeziozo - in je bila pozitivna. Takoj je dobil imizol, in naslednji dan je bil že boljši.
Danes je dobil drugo dozo imizola (pa to pot ni prav nič bruhal :) ) in PCR analizo - anaplazmoza je negativna :) . In današnja analiza krvi: ok :)
Pa tudi po travnikih in gozdu bi se že kar podil, ga razganja, ker je moral biti zadnja dva tedna večinoma na povodcu :)
Skratka: zaradi branja o dogajanjih z reševalnimi psi na Hrvaškem v zadnjem letu, in nasveta kolegic, ki imajo več izkušenj, smo tegale protozojčka ujeli še pravočasno (če bi čakali na različne analize krvi, ki so sledile običajni praksi, bi za zdravljenje primerni čas pač zamudili) - in upam, da res ne bo imel posledic :)

lp ž & l & h


simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #7 : 07 Maj 2013, 21:49:06
Super za Logija, da je bolje. To da ni bruhal je zelo dober znak ;)
A imizol si pri nas dobila, ker nekaj časa se ga ni dalo dobiti.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 07 Maj 2013, 22:12:27
Idefix, kako lepo je bilo pebrati, da je Logiju dobro..

Še malo, pa bo "stari"Logi. Vesela sem za vaju oba.

Ja, definitivno je v takih primerih hitra  reakcija "zlata" vredna. Torej je brzina "vrlina" ;D.
Posledic pa ne bo imel.. Tako pravi "vedeževalka" :P :P :P

Lepo bodita. Oba.



idefix

  • *
    • Prispevkov: 420
    • Točke: 4
Odgovori #9 : 07 Maj 2013, 22:55:10
Hvala za lepe želje :)
Ja, za imizol so morali preverit, kje ga imajo, pa da mu še ni potekel rok trajanja ;) Sva šla ponj v drugo ambulanto  ::)
Logi pa že itak misli, da je ok, in da mora tole vrvico not prnest , čim ga spustim ;)


Še tole: v Ljubljani je bilo menda v teh tednih kar ene 6 primerov babezioze - je treba bit pozoren in opozorit veterinarja, ker na to bolezen še niso prav povsod pozorni in jo lahko na začetku, ko se jo lažje zdravi, spregledajo!

lp ž & l & h


SašaRo

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 1
Odgovori #10 : 21 April 2017, 11:58:12
Zdravo, vsem,

sem se odločila, da napišem svojo svežo izkušnjo, še najbolj zato, ker bo mogoče komu pomagalo, tako kot je meni pomagal ta forum oz. en točno določen zapis (v nadalj.).

Naš skoraj 2-letni kavalirček je dobil naslednje simptome: iz danes na jutri poklapan, neješč, očitno ga je nekaj bolelo, ker je občasno zajokal, nič pil, temen urin. Peljala sem ga k veterinarju, povedala, da edino, kar je bilo drugače je, da sem mu pred nekaj dnevi odstranila dva klopa, vendar to pri pregledu ni igralo veliko vloge, češ, da se klopne bolezni ne pokažejo tako hitro. Dobil antibiotike Enrotron (ker so menili, da ima najbrž neko vnetje), krvi, niti urina niso vzeli.  Nič kaj veliko upanja mi  niso dali, češ, da so kavalirji v osnovi zelo občutljiva pasma in da imajo cel kup nekih prirojenih bolezni, tako, da bo verjetno kaj od tega. Težko mi je bilo to slišati, ker je bil do zdaj izredno aktiven in zdrav kuža. Naslednji dan je moral dobiti infuzijo, ker je bil že močno dehidriran, ostal je na kliniki, kjer so naredili tudi krvne preiskave, urin, ultrazvok in rentgen (zelo ga je bolel vrat), vendar niso ugotovili drugega, kot da je zelo slabokrven in naj nadaljujemo z antibiotiki, vsak dan pokličem zdravnika. Naslednji pregled je bil čez 3 dni, za odtenek je bil Kai sicer boljši, hranili smo ga bolj kot ne kar z injekcijo direktno v usta (hrano z dodatki vitaminov ipd.), enako z vodo. Zelo sem bila razočarana, ko je krvna slika bila še slabša in je bilo že celo govora o morebitni transfuziji, če ne bo bolje. Dobil še Sucralfat, Ranital in Ronaxan, ker klopne bolezni vendarle niso bile izključene (nadaljnjih krvnih testov še nismo delali, saj je bilo odprtih ogromno možnosti, kaj bi lahko bilo...). Seveda sem bila vsa v strahu, kaj bi lahko bilo, psa je očitno še vedno nekaj močno bolelo, ker vedno, kadar je poskušal vstati, je zajokal, po stopnicah smo ga nosili, pa še takrat je kaj zajokal...

Naslednji dan sem visela na netu in brskala za vsem živim, nekako sem intuitivno sumila, da je kaj v zvezi s klopi (ker jih je imel v preteklosti že kar nekaj) in nato v nekem trenutku naletim na ta forum in na zapis od 'idefix': "Logi je na svojem prvem izpitu iskanja pogrešanih v naravi neko soboto v Zagrebu dobil klopa, ki smo ga opazili šele po dveh dneh. Naslednjo nedeljo zvečer ni jedel (pa je labradorec ) in je bil ves poklapan, v ponedeljek sva šla na veterino: imel je vročino, urin barve medu, malo spremenjeno krvno sliko. Ker smo to nedeljo čez dan trenirali v vodi, so na veterini posumili na možnost leptospiroze in na anaplazmozo. Dobil je antibiotike.
Do naslednjega dne (ko je bil že čisto zatečen v vse bezgavke) sem prebrskala internet, vprašala kolegice s Hrvaške in na veterini zatežila za analizo krvi za babeziozo - in je bila pozitivna. Takoj je dobil imizol, in naslednji dan je bil že boljši..."

Pes je imel popolnoma enake simptome in šele takrat mi je usekalo, da smo tudi mi bili 2 tedna pred tem v Zagrebu in da je od tam imel tista dva klopa. Res nisem nobenega pomena pripisovala Zagrebu, ampak kot sem lahko ugotovila, imajo tam res veliko babezioze. Tako, da je naš kuža še isti dan dobil imizol in že čez 3 ure je bil povsem drug, stranskih učinkov, razen povečanega slinjenja, ni imel.

Danes je 7 dni po imizolu in lahko rečem, da je spet tak kot je bil. Preverjamo še njegovo kri, ki še ni čisto bp, je pa že precej boljša, sledi ponoven pregled čez 3 dni, ter še ena injekcija imizola čez teden dni.

Dali smo tudi testirati kri, izvide še čakamo, lahko, da ne bo pokazalo parazitov oz. babezioze, kar pa še pomeni, da jih ni. Niti ne vem, kaj to pomeni za naprej, lahko, da se bodo še kdaj pojavili simptomi.

Res je težko verjeti, kaj lahko naredi en sam okužen klop! Zato previdnost nikakor ne bo odveč in bodite pozorni na to, kadar bo vaš kuža kar 'čez noč' povsem  opešal. Simptome se res zlahka lahko zameša s čim drugim, je pa na žalost umrljivost kar 98%, če ne ukrepamo pravočasno - ker pes postane zelo na hitro zelo slabokrven. Ko HCT pade pod 15% namreč pes nujno potrebuje transfuzijo!

Tako, upam, da bo komu v pomoč. Jaz preprosto nisem mogla 'kupiti', da je moj pes kar naenkrat zbolel in da je to 'pač tako pri nekaterih pasmah'. Moram pa še priznati, da me je veterinarka vmes vprašala, če smo bili zadnje čase kaj na Hrvaškem ali v Prekmurju in ker sem bolj asocirala na morje, sem na Zagreb povsem pozabila. Če bi ji to omenila, bi verjetno ona že takoj posumila na to, vendar pa me je naslednji dan tako ali tako napotila na drugo kliniko, ker pri njih Imizola niso imeli.

Hvala Idefiks, tvoja izkušnja in zapis sta bila za Kaia in za našo družino neprecenljiva!!! :) :) :)



sreča

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 1
Odgovori #11 : 27 April 2017, 11:17:58
Zdravo,

tudi meni je pomagal tale forum in infomacije glede babezioze. Moj 3 letni Niko, pekinezarček, je v ponedeljek prenehal jesti in piti, bil popolnoma apatičen, na sprehodu je bil popolnoma nezainteresiran in začel lulati kri. Kri sem opazila na popoldanskem sprehodu in ga odpeljala k veterinarju, katerega nisva uspela dobiti, bila sva prepozna. Mali je bil celo noč nemiren, sedel je in gledal v prazno, ali ležal z dvignjeno glavico. V torek zjutraj sem ga odpeljala na pregled, postavili so diagnozo vnetje mehurja in dobil je antibiotike z inekcijo. Kljub temu še vedno spet cel dan ni jedel niti pil.  Hranila sem ga po inekciji in silila z vodO. V sredo dopoldan se je začel močno sliniti in njegove dlesni in jezik so postali bledi. Odpeljala sem ga k veterinarju, kjer so mu vzeli kri in ugotovili, da mali potrebuje transfuzijo krvi sicer bo poginil. Tako je od 15.00ih do 17.oo ih dobival v eno tačko infuzijo (bil je popolnoma dehidriran) in v drugo tačko transfuzijo. Ko sem ga pripeljala domov je bil čisto izmučen. Veterinar mi ni dal zagotovila, da je rešen - ugotovilii so da ima bebeziozo.

Zmenili smo se, da ga pripeljem danes zjutraj (četrtek) na infuzijo. Ko je mali v sredo zvečer po transfuziji spal sem iskala na netu informacije glede bebezioze in našla ta forum, kjer navajate zdravilo Imizol. Takoj sem poklicala svojega veterinarja in vprašala kje naj ga dobim. Našla sem dežurnega zdravnika v Šiški, ki mi je potrdil, da zdravilo ima. Tako sem Nikota ob 22.30 naložila v avto in ga odpeljala na Imizol. Sedaj upam in čakam, da si mali opomore. Popolnoma je izčrpan od inekcij in bolezni.

Ravnokar sva se vrnila od svojega veterinarja, iz infuzije. Zvečer ob 19.00 greva še na eno, potem pa bi se moralo stanje stabilizirati.

Hvala za vse deljene informacije glede simptomov in zdravila za bebeziozo. Upam, da bo pomagalo tudi nama. In še pomembna informacija - midva nisva bila nikjer na Hrvaškem, niti na obali. Živiva v okolici Ljubljane, tako, da bodite pozorni na klope in nenadno spremembo v obnašanju ljubljenčka vsi. Očitno je klop prisoten tudi pri nas.



sunness

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 1
Odgovori #12 : 03 April 2019, 12:34:25
Še naša zgodba z babezizo. Ki ni tipična in bo mogoče pomagala komu v prihodnosti.

Začelo se je februarja. Naš takrat 11 mesečni bernski planšar se je začel počutiti slabo. Ni bil živahen, pojedel je pol porcije. Drugih simptomov ni bilo.
Ko smo v petek prišli na veterino so mu izmerili vročino, ki je pokazala 40,3 in "rdeče grlo" Dobil je diagnozo prehlad-angina. Dobil je dve injekciji ( antibiotik in sredstvo proti bolečinam )
Na drugi dan smo se vrnili, temperatura mu je padla za 1 stopinjo. Spet je dobil antibiotik in sredstvo proti bolečinam. Za naslednje dni je dobil antibiotik v tabletah.
Takrat smo verjeli, da bo kuža ok in da je najhujše za nami.
V nedeljo je sledil šok - kuža še slabši.
Šli smo nazaj na veterino, kjer so mu prvič vzeli kri. Sledil je šok trombociti so mu padli na 8, RBC 4,9.
Diagnoza je bila zastrupitev z podganjim strupom. Dobil je infuzijo, nekaj injekcij vitamina K. Odšli smo domov. Vrnili smo se naslednji dan, ko je kuža bil še slabši. Prav grozno ga je bilo gledat. Ni mogel it, je samo ležal, ni pokazal interesa za nič.
V ponedeljek smo spet vzeli kri, katera se je razumljivo poslabšala. Trombociti so padli na 7, RBC na 4,2.
Sledila je transfuzija, injekcija vitamina K in antibiotik. Šli smo domov. Vrniti bi se morali naslednji dan.
Tisti dan se je kužku še poslabšalo. Bil je kot mrtev. Ni dvignil niti glavice, niti ni pogledal ko smo ga poklicali. Zato smo ga naložili v avto in ga odpeljali nazaj na veterino, kjer je preživel noč. Takrat se je diagnoza spremenila na zastrupitev s hujšim strupom ali morebitni tumor na vranici. Mogoče celo avto-imuna bolezen.
Zjutraj so mu preverili kri. Trombociti so se dvignili na 17, RBC pa je ostal isti. V tej točki se je prvič pokazal rjavkast urin. Šel je domov. Dobil je tudi imunosupresing, Klimicin in vitamin K.
Začelo se je vsakodnevno filanje s tabletami. 5 tablet vitamina K in 1 tableto Klimicina. To so bile muke. Saj kuža ni sodeloval. Prišli smo do točke, ko nam ni več zaupal, začel se nas je bat. Bilo je grozno.
Čez nekaj dni smo se vrnili nazaj. Stanje se je malo izboljšalo, kar se tiče krvi. Njegovo splošno stanje je ostalo isto. Bil je žalosten, prestrašen. Jedel je samo iz roke in še to kakšen košček ali dva. Veliko se je slinil. Imel je tudi malo bolj motne oči. Na splošno je bil anemičen.
Spet smo se vrnili čez nekaj dni in ker se stanje ni bistveno izboljšalo je dobil Depomedrol.
Spet smo se vrnili čez 4 dni in ker je takrat imel povečane levkocite je dobil večjo dozo Klimicina. Začel ga je dobivati 3x na dan 
Vrnili smo se čez 5 dni, takrat je imel izvide super. Trombociti so bili na 220, RBC na 5,6. Diagnoza - kuža je zdrav. Prenehal je dobivati Klimicin.
Veselo smo odšli domov, ker je končno ta morija za nami. To je bilo v soboto
In sledil je nov šok v torek zjutraj. Kuža je bil bel kot smrt, nikjer niti pikice roza barve, ni jedel, ni pil, ni bil vesel, razpoložen...
Šli smo seveda nazaj so mu vzeli kri. Šok - trombociti na nuli, RBC tudi slab. Naredili so krvni razmaz in našli babeziozo
Dobil je Imizol skupaj z še enim antibiotikom, ter Depomedrol. Po približno 8 dneh je začel postajati spet tisti vesel in razigran kuža.
Na 13 dan od injekcije je spet prenehal jest. Šli smo nazaj po novo dozo. Kri je ok, trombociti so šli iz 0 na 122. RBC pa na 6,3 ( najnižji je bil 3,6 ). Bilo nam je povedano, da nekaterim drži prva doza Imizola tudi samo 10 dni in da to ni nič hudega.
Danes, ko to pišem je 8 dan od druge doze Imizola. Kuža je lepe roza barve, nima motnih oči. Sicer ne poje še cele porcije. Večinoma je iz roke. Slini se še precej. Lula belo. Pije veliko. Energija se mu je začela vračati. Upam, da je zdaj OK. Potihem se sama pri sebi bojim, da nima slučajno še Anaplazmoze. Ker sem tekom njegove bolezni izvedela, da je sosedov pes zbolel za babeziozo in anaplazmozo.. Testov trenutno zaradi Depomedrola ne moremo delati. Lahko samo držimo pesti in upamo na najboljše.


To je naša zgodba. Upam, da komu pomaga in da se najde v njej preden se zgodi kar se je zgodilo nam. Na začetku je imel zelo, zelo blage simptome. Žal mi je edino, da nisem rekla naj pošljejo kri na test za klopne bolezni. Takrat še nisem imela pojma o tem. Zdaj bi ravnala popolnoma drugače. Bi prihranili veliko trpljenja, stresa, neprespanih noči in konec koncev kar nekaj sto evrov. Kuža uporablja Foresto ovratnico, ter elektronski odganjalec klopov. Pa še vedno tu in tam stakne klopa. 





sunness

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 1
Odgovori #13 : 04 April 2019, 14:16:15
Še nekaj sem pozabila dopisati. Verjetno bo komu pomagalo. Sem prebrala nekaj člankov, kjer piše, da je trombocitopenija ( nizki trombociti ) velik pokazatelj babezioze. V testnih skupinah je imelo 90% psov resno trombocitopenijo. Tako, da v našem primeru so bili edini simptomi slabo počutje, zavračanje hrane, povišana temperatura in potem na izvidu nizki trombociti.

Prilagam povezave do člankov ( upam, da lahko ):

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4913656/?fbclid=IwAR06V8SFvPbqVfxXN8v_ZKqLB3VIQl3YHHh_yr76C0df3NUixFh9zmceYtE

https://www.researchgate.net/publication/322039717_First_molecular_detection_of_Babesia_canis_in_dogs_from_Bosnia_and_Herzegovina



Jean

  • *
    • Prispevkov: 2.324
    • Točke: 6
Odgovori #14 : 03 Maj 2019, 12:19:13
Krvni razmaz bi morali takoj pogledati, babezia je zelo vidna pod mikroskopom. Smo imeli izkušnje z babeziozo nekaj let nazaj, tudi pri nas je bila prva diagnostika zastrupitev, dobil je Vitamin K, infuzijo, itn. Bili smo vsak dan pri veterinarju, k sreči smo prišli do prave diganoze čez nekaj dni, ko je uz pokazal močno povečano vranico, potem so pogledali krvni razmaz. Dobilje prvo dozo Imizola in bil kot nov že naslednji dan. Tvoj pes je pravi borec! Brez zdravljenja je babezioza lahko usodna že v parih dneh.