Motivacija

Gost · 70247

Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #60 : 07 December 2006, 19:57:53
Ja nekaj takega, ogromnega in zelo nerodnega za nositi s seboj. Ampak tudi tiste cufe iz zvozlane špage, malce krajše in tanjše - še vseeno kakih tričetrt metra dolge in kake 6, 7 cm debele, bistveno bolj pripravne, ni tako lahko uničiti.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #61 : 07 December 2006, 20:53:19
Kolega ze par mesecev uporablja kar ladijsko vrv. Sam to je pa res za norce



Target

  • *
    • Prispevkov: 270
    • Točke: 4
Odgovori #62 : 07 December 2006, 21:11:26
Poleg vsega ostalega, imenovanega "linija najmanjšega odpora" ni stvar, da hrano umaknemo iz vidnega polja ampak iz same vaje. Ok, pač naučiš psa težjo vajo s pomočjo hrane, pomembno je, da ko pes vajo obvalada in mu postane rutina, hrano umakneš iz uporabe. Ker je ne potrebuješ več. In problem dela na hrano je točno v tem, da je user friendly in postane vaba, podkupnina in odraz našega neznanja.
S cim pa v tem primeru potem nagradis psa za dobro opravljeno vajo? Se vedno govorim o psu s skromnimi nagoni za delo.

Vidiš, zato jaz ne maram šolanja s priboljški in klikerjem kot edine zveličavne metode dela s psom. In prisegam na zatezno. Poudarjam za širšo laično pasjo javnost. Tako kot teletakt moraš tudi hrano uporabljat po pameti. A si predstavljaš, da se veter obrne in začnejo v zvezde kovat KD, kjer šolajo z uporabo teletakta? Princip je popolnoma enak.....In bi bila spet proti. Pa ne zaradi teletakta - jaz osebno (priznam  :-[) ga občasno uporabim. Ampak vem, kdaj, kje, zakaj in predvsem kako. Ni pa za širšo uporabo. Zatezna je pa pač nekje vmes - vodniku zagotavlja vsaj osnovno kontrolo (fizično) nad psom, prav veliko napak načeloma ne moreš narediti, če pa motiviraš s pohvalo in priznanjem, je pa rezultat naravnost krasen.
Ne razumem funkcije zatezne v primeru, da se vedno govorimo o psu s slabimi delovnimi lastnostmi, pri katerem moramo skrbno negovati in krepiti se tisti majhen plamencek volje do dela, ki ga premore. Ni se treba dosti potruditi z zatezno in kmalu pridelamo psa, ki bo pri Poleg brez povodca vecno zaostajal.
Ne vem, samo nekako logicno se mi zdi - se vedno imam v mislih nagonsko "revne" pse - da je glavna stvar pri jih kamnito-trdno naucena vaja Pozornosti na vodnika (kliker ipd.), potem pa vse ostalo, pri cemer je Poleg le druga oblika Pozornosti na vodnika - to je Pozornost v gibanju. Glede na to, da smo pri teh psih omejeni od vsega zacetka pri vzpostavljanju cim boljse povezave vodnik-pes z vidika igre, se mi zdi bistveno, da jo lahko izgrajujemo tudi z zabavnimi igricami s klikerjem ali pac premostitveno besedo, da ga od vsega zacetka cim bolj pritegnemo nase.




malena3

  • Gost
Odgovori #63 : 08 December 2006, 00:00:23
Kal se čisto skoncentrira na piskajočo igračko-punčko iz lateksa.
Uporabljam jo izključno pri igri. Mu jo pokažem, jo ogleda, ovoha in potem mu jo skrijem.
Išče jo tako dolgo, dokler je ne najde.
Za nagrado seveda dobi briketek.

Tudi če je len in bi samo poležaval, ko vidi punčko, znori. :)
Zaenkrat nama gre dobro.



IgiS

  • *
    • Prispevkov: 388
    • Točke: 1
Odgovori #64 : 08 December 2006, 07:53:52
Target, skar govori o krdelnem nagonu (ugajati vodji krdela)
Tu ne rabiš za pohvalo igrače ali pa hrane, ampak daš za nagrado samega sebe  :o, ker pes v krdelu želi ugajati vodji, to je nam, sprejme našo pohvalo kot nagrado za uspešno upravljeno delo.
Zmotno je mišlenje nekaterih vodnikov oz. inštruktorjev, da lahko psa nagradimo samo z hrano ali pa z predmetom. So še drugi načini, ki ne pripeljejo tako hitro do rezultat, a so lahko bolj zanesljivi in predvsem "trajnejši"  ;D.
Seveda je za tak način dela potrebno biti vodja krdela, moraš se znati igrati z psom brez hrane ali pa žogice (to je zelo težko ) in pes ti mora zaupati, drugače ne gre.

LP
Igor


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #65 : 08 December 2006, 09:54:05
Palice imajo še eno slabo lastnost: povsod jih je polno in pes se lahko nagradi kar sam. Sem imela primer - zlato prinašalko, ki je iskala pogrešane v gozdu. Ko je našla markerja, je, namesto da bi ga pravilno nakazala - lajala, lepo pobrala palico in si tako sama vzela prisluženo nagrado. Žal se s polnim gobcem težko laja.

se pa res nisi znajdla  :o. Pravilnik dovoljuje tudi nakazovanje s prinosilom- in to je psica delala  ;). Na ovratnico se obesi prinosilo in ko pes najde markerja, prime to prinosilo v gobec in ga odnese vodniku- zgleda, da psica brala pravilnik bolj natančno od tebe :P

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


skar

  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 3
Odgovori #66 : 08 December 2006, 10:03:55
Hvala, IgiS. Težko na forumu pišeš eseje in še težje primerno na kratko razložiš, kaj imaš v svoji zmedeni glavi..

Citiraj
Ampak tudi tiste cufe iz zvozlane špage, malce krajše in tanjše - še vseeno kakih tričetrt metra dolge in kake 6, 7 cm debele, bistveno bolj pripravne, ni tako lahko uničiti.
Preverjeno in razstavljeno na prafaktorje. Če ti povem, da bebec (moj pes, op.avt.) obgloda hlod s premerom +- 20 centi in dolžine 1,5 do 2 m kot bober, samo da si naredi primerno palico za afne guncat. Mislim, tako odžagano vejo si najde sam; zato pa imam zdaj intenzivno nego doma. :(

Mogoče pa ladisjka vrv res ni slaba ideja - če pa ne, mi še vedno ostane sidrna veriga. Da vidimo, kdo bo koga  >:D

Citiraj
Sicer je res, da pri rukn cukn sistemu vodniki ponavadi prav hitro pozabijo na motivacijo in se samo še derejo in cukajo, ampak dvomim da da tako ravnanje bistveno boljše rezultate kot napačna uporaba hrane. Tudi tu gredo po liniji najmanjšega odpora.
Ej, dejstvo, se strinjam. Na salamco ne morejo pozabit, ker jim v nasprotnem primeru začne smrdet iz žepa. ;)

Citiraj
Se vedno govorim o psu s skromnimi nagoni za delo.
Kaj pa razen A in BBH še lahko delaš s psom s skromnimi nagoni za delo? Včasih je še to preveč. Imam doma lep primer  afganistansko hrtico. Se lahko na glavo postavim, s hrenovko med zobmi ali pa brez, pa še A ne bova naredili. Babe ne moreš sploh zmotivirat - ja, ampak z njo pač ne delam, ne? Je lepo socializirana, grozno čedna psička in nam je v ponos in OKRAS. Ampak šolanje...čist mimo. Za ponos in DELO imam pač belgijca.Malo je pa vseeno treba upoštevat working abilities in ne upat, da boš s svojim skromno nadarjenim ne-delovnim psom prišel v državno reprezentanco, če boš izbral pravilno obliko motivacije. Tukaj je potem stvar izbire psa, ne pa sredstva za motivacijo.




deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #67 : 08 December 2006, 10:16:26
Mislim, ne dramatizirajte in ne doktorirajte tam , kjer ni kaj za doktorirat.
Za motivacijo lahko uporabimo karkoli, kar si pes tisti hip želi in kar nam paše v koncept.
Da hrana ni primerna kot nagrajevanje za široko uporabo je neumna izjava, saj je to zagotovo najenostavnejši način nagrajevanja za katerega vodnik ne rabi nobenega posebnega znanja in občutka- in zato je uporabna ravno za začetnike in domačo rabo. Če se nekdo za domačo rabo ne uspe nikoli znebiti odvisnosti od nagrade, je pa res čist vseeno- bo pa pač imel vedno kakšen priboljšek pri sebi no problem, če lahklo nosi sabo vrvico, bo pa še piškot(al pa igračko, če je to ključ do uspeha)- . Še vedno bolje kot pa, da bo zaradi svojih pomanjkljivih sposobnosti vedno brezmočno lovil psa po okolici.

Za tistega, ki pa zna in zmore več pa itka vsaka nagrada postane za psa samo sporočilo o uspehu in tud ni problema.

Obenem me moti, da nekateri povezujejo kliker  in nagrajevanje s hrano.
Neštetokrat se j eže povedalo da klik je označitev vedenja.
Kliku lahko sledi kakršna koli nagrada ne samo hrana. Tudi opevana igra med psom in vodnikom brez predmeta ali pa samo božanje ali pa samo lep pogled.
Edino smo spet tam kot prej- dajanje koščkov hrane je najenostanejše nagrjevanje in najbolj praktično-če le pri vašem psu deluje in smo tam kot je vedno v šali rekel moj kolega :
"Motivacija ? Ni problema- pri nas je nikoli ne zmanjka, ker jo pri mesarju prodajajo"

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #68 : 08 December 2006, 10:25:38

Kaj pa razen A in BBH še lahko delaš s psom s skromnimi nagoni za delo? Včasih je še to preveč. Imam doma lep primer  afganistansko hrtico. Se lahko na glavo postavim, s hrenovko med zobmi ali pa brez, pa še A ne bova naredili. Babe ne moreš sploh zmotivirat - ja, ampak z njo pač ne delam, ne? Je lepo socializirana, grozno čedna psička in nam je v ponos in OKRAS. Ampak šolanje...čist mimo. Za ponos in DELO imam pač belgijca.Malo je pa vseeno treba upoštevat working abilities in ne upat, da boš s svojim skromno nadarjenim ne-delovnim psom prišel v državno reprezentanco, če boš izbral pravilno obliko motivacije. Tukaj je potem stvar izbire psa, ne pa sredstva za motivacijo.



Lahko delaš še Rally in agility - ampak najbrž ne boš zmagal na svetovnem prvenstvu  ;), pravzaprav lahko delaš vse- samo če se ti da- samo "splača" se ne  :P No s hrti edino sledit res nima smisla ::)

Za Afganistansko hrtico pa bi moralo bi mogče delat s plenom- kajti ti psi naj bi tekli za plastično vrečko z velikim veseljem.
Seveda pa mora zadeva ves čas dela ostat kar se da dinamična in ne moreš korigirat, pravzaprav je najbolje,da hrt ne opazi,da ga šolaš.
Sem pa zadnjič ravno gledala en posnetek obedienca in je tekmala tudi afganistanec- čist solidno samo počasi in vzvišeno je izvedel vse vaje , vključno z aportiranji...

Torej, kdor se odloči,da bo delal s pasmo , ki ni konkurečna pač sprejme dejstvo, da bo moral več razmišljat in da bo udeležba najbrž glavni uspeh.Je pa zanimivo , če ne drugega.
Kdor pa hoče  delat "resno" mora najprej kupit primernega psa, kot si že sam ugotovil.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


IgiS

  • *
    • Prispevkov: 388
    • Točke: 1
Odgovori #69 : 08 December 2006, 10:38:46
Mislim, ne dramatizirajte in ne doktorirajte tam , kjer ni kaj za doktorirat.
Za motivacijo lahko uporabimo karkoli, kar si pes tisti hip želi in kar nam paše v koncept .....

Zanimiva izjava: kar si PES tisti hip želi  :P
Zato mnogo vodnikov študira, da pes izgublja motivacijo, ker se je naveličal briketov X, no pa dejmo poizkusiti z briketi Y, al pa zamenjamo žogico za kong, pa klobaso za frizbi .....
Je veliko oblik motivacije, doktoriraš lahko iz vsake, samo znati jo moraš uporabljati  8)

LP
Igor

p.s.
postavlja se mi vprašanje, kdo je koga  ??? človek psa, ali pes človeka  :o


skar

  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 3
Odgovori #70 : 08 December 2006, 10:59:38
Citiraj
Za Afganistansko hrtico pa bi moralo bi mogče delat s plenom- kajti ti psi naj bi tekli za plastično vrečko z velikim veseljem.
Edino, kar damo premakne z mesta, je mačka. Živa. NIsmo mi za delat. Je pa res, da znotraj vsake pasme obstajajo izjeme. Saj zna tudi ona "sedi" in "prostor" in lepo hodi na vrvici, ne "poleg". Ko jo pa spustiš.......dobro, da imam terenca, ker sem zadnjič pol Barja prekrižarila, da sem jo našla.

Citiraj
Obenem me moti, da nekateri povezujejo kliker  in nagrajevanje s hrano.
Ne gre za enačenje, gre za navedbo trenda.

Citiraj
Še vedno bolje kot pa, da bo zaradi svojih pomanjkljivih sposobnosti vedno brezmočno lovil psa po okolici.
Koliko jih pa zaradi "uporabe briketov X" brezmočno lovi psa po okolici?

Citiraj
Da hrana ni primerna kot nagrajevanje za široko uporabo je neumna izjava
Ja, ja - neumna gor ali dol, je pač posledica zaznav sveta okoli nas. Koliko psov si "popravljala" zaradi široko propagirane uporabe hrane? Koliko psov, ki so hodili v pasjo šolo, vidiš na sprehodu, da sploh opazi lastnika in njegov priboljšek, kamo-li da ga še ubogajo? 

Citiraj
kar si PES tisti hip želi 
Moj si vedno in povsod želi koga zagrabit - zaščitna oprema gor ali dol. Najlepša nagrada in motivacija za tega psa  je vonj adrenalina preplašenega predstavnika človešlke vrste. Kaj pa, če meni to paše v koncept????? Ej, calm down!



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #71 : 08 December 2006, 12:14:17
Citiraj
Pravilnik dovoljuje tudi nakazovanje s prinosilom- in to je psica delala
Dovoljuje že, ampak v praksi ga še nisem videla. Takrat, po tistem pravilniku (ne boš verjela kako pogosto se spreminjajo) te možnosti niti ni bilo. Poleg tega je bila psica že dobro naučena, da markerja ne sme zapuščati. Sicer smo pa zadevo preprosto rešili. Dokler je imela psica palico v gobcu (in ni mogla lajati), toliko časa se ni nihče premaknil. Je trajalo kakšne pol ure, da se je spomnila, spustila palico in začela lajati. Lastnik je šel proti njej, ko je prijela palico se je ustavil...itd, vaja je trajala sicer nepričakovano dolgo, kaj hujšega se pa ni zgodilo.

Citiraj
Mogoče pa ladisjka vrv res ni slaba ideja - če pa ne, mi še vedno ostane sidrna veriga. Da vidimo, kdo bo koga 
Včasih, ko še ni bilo petšopov in dragih fancy zadevic (ki so večinoma itak neuporabne) so si lastniki pasjih demonov delali "klobase" iz gasilskih cevi. Poljubno dolge. Bile so odlične, samo ne vem kaj so uporabljali za polnilo. Mi običajni smrtniki smo si jih delali iz zvitih krompirjevih vreč. Če jo je uničil, si si pa zvil novo. Šala mala.

Citiraj
Koliko psov si "popravljala" zaradi široko propagirane uporabe hrane?
Ni problema, samo lastnika navadiš da postopno odlaga nagrado na kasnejši čas. In da uvede tudi še kaj drugega, recimo prijazno pohvalo. Bolj problem je popraviti pse, ki so zaradi brezveznega cukanja in (da tudi takega sem dobila iz tečaja pred leti) brcanja, povsem otopeli in delajo samo še zato, da se izognejo kazni.

Citiraj
Kaj pa razen A in BBH še lahko delaš s psom s skromnimi nagoni za delo? Včasih je še to preveč.
Odvisno od psa, da se delati skoraj vse, a, kot je napisala Deteljica na svetovnem prvenstvu ne bodo blesteli. S samojedom (ki sodi med tiste najbolj butaste pasme, ki se jih ne da šolati) se da delati poleg agilitija in RO tudi reševanje (vse discipline vključno s sledenjem), poslušnost v kakršni koli obliki na kakršnem koli nivoju in seveda vse discipline, ki so jim pisane na kožo (vleka sani, vleka težkih tovorov in kar je še podobnih disciplin, nekateri se gredo celo pasenje. Delajo solidno, jih pa na vsakem področju jasno da namažejo specialisti.
S kolikor toliko spodobnim afganistancem bi se dalo delati vsaj coursing če nič drugega. Pa sem prepričana, da bi lahko delal vsaj še agility (bolj za silo, ker je prevelik) in RO.
Ključ za uspeh je v tem, da znaš prepričati mladiča, da je sodelovanje s teboj prijetno, zanimivo in da se splača. Pri odraslem ponavadi ne gre.

Citiraj
Tu ne rabiš za pohvalo igrače ali pa hrane, ampak daš za nagrado samega sebe
Se strinjam, večina vodnikov in trenerjev pozablja, da je iskrena pohvala in veselje vodnika ob uspehu več vredno od koščka hrane, ki ga mehnsko porineš psu v gobec. To pa ne pomeni, da se ne da kombinirati vsega skupaj.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #72 : 08 December 2006, 12:42:52
Koliko jih pa zaradi "uporabe briketov X" brezmočno lovi psa po okolici?

noben zaradi uporabe , pač pa kvečemu kljub uporabi  ;)

 

Moj si vedno in povsod želi koga zagrabit - zaščitna oprema gor ali dol. Najlepša nagrada in motivacija za tega psa  je vonj adrenalina preplašenega predstavnika človešlke vrste. Kaj pa, če meni to paše v koncept????? Ej, calm down!
 

sem imela tudi jaz takega in sem trenirala na malo nenavaden, a učinkovit način- če je bil priden je lahko zagrabil mene  :o
Najina poslušnost je bila malo podobna spremljanju v francoskem ringu-pri čimer sem jaz bila marker  :P pač je obema pasalo v koncept, sodniki so bili tud zadovoljni v videnim na tekmah  ;).
In celo ko sem ga nagrajvala s hrano - o groza  :o je to zgledalo tako ,da sem jo potem kao v strahu pred njim odvrgla , ko je pokazal željeno - malo inovativnosti ne škodi  :P

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #73 : 08 December 2006, 12:46:48
Dovoljuje že, ampak v praksi ga še nisem videla. Takrat, po tistem pravilniku (ne boš verjela kako pogosto se spreminjajo) te možnosti niti ni bilo.
ja no.. ,je bila pač malo pred svojim časom  :P

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #74 : 08 December 2006, 12:49:47

p.s.
postavlja se mi vprašanje, kdo je koga  ??? človek psa, ali pes človeka  :o

pes človeka SEVEDA   :o -vsaj on mora tako mislit  ;)

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


blumina

  • *
    • Prispevkov: 1.413
    • Točke: 11
Odgovori #75 : 08 December 2006, 12:56:14
Skar in Igis, dajta mi malo razlozit kako bi na vajin nacin zateznih ovratnic in krdelnega nagona naucil psa, ki ima hudo preteklost, da bo cez cas z veseljem opravljati kaksno pasje delo? Kako bi ga prepricali z zateznim nacinom, ki ga tako opevata, da je ovratnica super stvar, da bo povezoval povodec z dobrim, da se nauci sodelovati z clovekom in mu pricne neizmerno zaupati? Ga pripraviti za zivljenje in ne le to, ga pripraviti, da opravlja delo za nas ljudi z veseljem in mahajocim repkom? Kako bi naj mu pomagal krdelni nagon, ce smo mu ga pa cisto zatrli? Kako?

In to psa, ki si ni upal niti dihati naglas, ki ni upal niti pomisliti, da bi prestopil crto cloveskega praga, psa ki si ni upal niti lajat?

Pa se da! Z veliko prijaznosti, potrpljenja in ogromno nagrad. Ja, tako necislane hrance.
Ce bi le pomislil na cukanje, bi padel pri ucenju in odnosu se nizje kot si bil prej.

In se vec, taksnega kuzka, ki se je bal vsega, ki se o ogranju s predmetom ni upal niti pomisliti, taksnega psa se da s hranco, klikerjem in zopet veliiiko potrpljenja nauciti tudi igrati, pa prinasati ta predmet. In sedaj se upa lajat, da ga je veselje poslusat, in zna prestopat vse cloveske prage in se vec, iz njih resuje cloveske duse, katerih en bedni predstavnik mu je uspel prva leta njegovega zivljenja tako grozljivo zagrenit.

In kar je najlepse, to opravlje tudi, ce mu ne mahas pred nosom s hranco. Pa smo mu ravno z njo dopovedali, da smo ljudje – ljudje v pozitivnem smislu besede.

In car je tisti instruktor ali pa skrbnik psa, ki pozna in zna uporabit razlicne tehnike ucenja. In izmed njih izbere tiste najbolj pozitivne, ki se prinasajo rezultat.

Lep pozdrav
Blumina

+1



IgiS

  • *
    • Prispevkov: 388
    • Točke: 1
Odgovori #76 : 08 December 2006, 12:58:13
pes človeka SEVEDA   :o -vsaj on mora tako mislit  ;)
problem nastane, ko se začne tako tudi obnašati  :o, prav zanimivo, kako jim hitro pridejo pod kožo vse neumnosti.
Pravijo, da naj bi se vaja utrdila po 100 ponovitvah, za neumnosti pa je dosti samo ena  >:(  :o


IgiS

  • *
    • Prispevkov: 388
    • Točke: 1
Odgovori #77 : 08 December 2006, 12:59:35
Skar in Igis, dajta mi malo razlozit kako bi na vajin nacin zateznih ovratnic in krdelnega nagona naucil psa ....

IgiS NE uporablja zatezne ovratnice .... :P


skar

  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 3
Odgovori #78 : 08 December 2006, 13:27:57
Citiraj
Ključ za uspeh je v tem, da znaš prepričati mladiča, da je sodelovanje s teboj prijetno, zanimivo in da se splača. Pri odraslem ponavadi ne gre.
Saj. Jaz tole nesrečno hrtico uporabljam zgolj kot primer tipično ne-delovne pasme. Dobila sem jo že več kot v zrelih letih, tako rekoč iz azila, je pa odličen primer za kaj ponazorit. Pravzaprav jo zlorabljam za namene manipulacije...  :-[

Citiraj
Skar in Igis, dajta mi malo razlozit kako bi na vajin nacin zateznih ovratnic in krdelnega nagona naucil psa ....
Jaz jo pa uporabljam. In tudi bodiko in teletakt in hrano (izjemoma) in pohvalo in načelo krdela in potrpežljivost in "kaliber 44" (ne vzet bukvalno, prosim) in igrače in markerja in.....Razen klikerja, ker nimam pojma, kako in kaj. Pač kombiniram vzpodbudo in korekcijo v odvisnosti od psihološkega profila psa in namena šolanja in psihološkega profila vodnika etc. Iz navedenega sledi, da mi ni treba razlagat, ne? Eno je razpravljanje o načelih, ki jih uporabljamo v kontekstu povprečnega, splošno veljavnega in obče koristnega, drugo so pa posamezni specifični primeri, ki zahtevajo konkreten in ne samo načelen pristop.Večina otrok v starosti med 6 in 15 let hodi v osnovno šolo - načeloma torej vsi, so pa tudi otroci, ki jim takšna čisto običajna stvar žal ni dana in hodijo v šole s prilagojenim programom, recimo - specifika. In poznamo tudi osnovnošolsko izobraževanje za odrasle, kar pa še ne pomeni, da je to povprečna, splošno veljavna in obče uveljavljena praksa.
Zdaj imam pa občutek, da me že prav za jezik vlečete in da dlakocepimo do nezavesti, zraven pa vsi (načeloma vsi) vemo, zakaj gre. Ok, se nekaj dogaja, da ni dolgčas, ampak vse ima svoje meje.  >:(




Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #79 : 22 Februar 2007, 01:47:36
Citiraj
Citiraj
Midva imava jutri prvo uro, bomo videli.
Mogoče bo malo težje, ker ni požreško, tko da včasih pada na kliker, včasih pa ne.

Potem mora priti čimbolj lačen v malo šolo.  ;)

Ja ja, stradaj psa vsaj kakšen dan, to je najbolje. Dva dni je bolje kot en dan. Tri dni pa bolje kot 2 dni  :P Mogoče bo psu na koncu kliknilo.


5rca

  • *
    • Prispevkov: 5.773
    • Točke: 4
  • Venka
Odgovori #80 : 22 Februar 2007, 06:18:04
Ja ja, stradaj psa vsaj kakšen dan, to je najbolje. Dva dni je bolje kot en dan. Tri dni pa bolje kot 2 dni  :P Mogoče bo psu na koncu kliknilo.

Lahko ti ostane pa druga možnost, da greš v kakšno šolo, kjer so še dvajset let nazaj pa psa daš na bodečko pa hodiš gor pa dol.  ::)

Če pes namesto obroka čez dan (ki ga verjetno kot mladič še ima), dobi sirček v mali šoli, mislim, da ne bo ravno stradal.  ::)


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #81 : 22 Februar 2007, 08:58:46
Lahko greš pa v kakšno šolo, kjer psi delajo po pozitivnih metodah, pa ni treba, da so zato lačni. Jih je ogromno.

Me zanima, če se je kdo med vami kdaj že vprašal kaj za mladiča (sploh kakšne malo večje hitro razvijajoče se pasme), ki naj bi jedel vsaj štirikrat dnevno, pomeni "hoditi lačen v šolo" ali zamenjevanje obrokov za nekaj kot je sir in poli salama. In da so lahko take zadeve za pasji razvoj škodljive.

5rca, meni je pa pes v šoli delal tudi sit brez problema, še danes ga lahko popolnoma sitega (reciva iz varnosti 1 uro po obroku) peljem na sled, pa dela s polnim interesom. Morajo biti šole, ki sem jih obiskovala res ful za časom.

Tudi ne razumem, zakaj se predstavlja kot da obstaja samo klikanje, vse ostale šole so pa 20 let za časom in uporabljajo bodeče ovratnice. Ja, pa svet je črno-bel.

Meni je pa sistem - ko delaš-ješ - popolnoma mimo. Samoohranitveni nagon je pa zakon.  ::)


nikexxx

  • Gost
Odgovori #82 : 22 Februar 2007, 09:54:04
Ja kaj pa vem, jaz nisem popolnoma ne na eni strani, ne na drugi.
Malo sem bila razočarana v šoli, da psa lahko pripraviš, da te uboga le na hrano.
Tam so bili vsi nori na hrano in bi naredili vse, da bi jo dobili.
Jaz mu hrenovk in sirčkov ne mislim dajat, ker še ugotavljam ali je res alergičen in na kaj- še vedno otresa z glavo, namreč.
Včeraj mu pred šolo sploh nisem dala za jest, pa vseeno ni bil čisto zainteresiran- nekatrei psi pač ne dajo toliko na hrano.
No ja, hodila bom, če pa Nat ne bo ne vem kako priden pa tudi prav.
V petek bom poskusila z jabolkom, ker ga ima ful rad, bom videla.
Nikoli se ne ve...
Aja s tem, da me doma vedno gleda, ko mu dajem brikete, tam pa je pač bolj zanimiva trava, kužki...



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #83 : 22 Februar 2007, 09:55:22
Pa kaj se rszburješ Urška  :o. Nikomur ni treba delat , kar mu je čist mimo- niti tebi . Vpis v tečaje je popolnma prostovoljen  :).
Izbira na tržišču je pestra  8).
Agility Ilirija pač nudi malo šolo s klikerjem  :).
Kaj kdo dela po kliku se določi v sodelovanju z inštruktorjem in je največkrat hranjenje z običajnimo hrano, ki jo sicer pes je za obrok ali pa igra.
Nekateri psi pa so bolj zbirčne sorte in tsitim pač ponudijo kar jim je všeč. Veliko jih pade na slamico in sirček.
Poleg tega se seveda upošteva tako neperedvidljivost nagrajevanja  kot tud nepredvidljivost vrste nagrade , pa tudi stopenjsko nagrajevanje (oz velikost motiva), kar pomeni , da noben pes ne dobiva samo ene vrste nagrade. Ampak vsaka stvar ob svojem času- ne vse že prvo uro.

V nagrajevanju s hrano ni nič revolucionarnega in nič spornega. Mimogrede že pred 20 leti smo mnogi polagali na sled koščke hrane, tako da metoda nagrajevnja s hrano ni nič bolj ali manj moderna od ostalih  ;).

Razlagati pa s tem v zvezi o ohranitvenem nagonu in lakoti je pa čist mim  ::).

Mogoče ne bi škodilo, če bi si prebrala v kakšni knjigi o klikerju poglavje "deprivacija : motivacija"  ;)

Sem že predlagala, da najbolje, da uvedemo sprejemne izpite  :P
Sprejmemo vse pse, vodniki pa morajo za sprejem prebrati  in poznati osnovno terijo in izkazovati vsaj minimalno fleksibilnost v razmišljanju.

Nikexxx - zakaj pa misliš da traja mala šola nekaj mesecev- če bi vsi vse znali prvi dan , bi bil dovolj enkratni 5 minutni tečaj  ;).

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


cacy

  • *
    • Prispevkov: 3.427
    • Točke: 4
  • Bode, Lin, Arriel in Dreamy
Odgovori #84 : 22 Februar 2007, 10:02:22
Nikexxx, moj je načeloma della s hrano, ampak njegov bratec pa z igračo, in ko je moj videl bratca da se igra, sm mogla tud jst njemu v zameno ponudit igračo, drugače ni hotu delat, ker bi se on rajš igral in imel žogice, kot pa hrano (imela vsa Poli) ;D

Upam, da bom ugotovila na kaj bi delal tvoj kuža in da ti bo bolj všeč ratalo ;)



nikexxx

  • Gost
Odgovori #85 : 22 Februar 2007, 10:29:36
Deateljica ne vem zakaj se razburjaš- spoloh, ker nekaj leti tudi name.
To je že drugič na tem forumu, ko sem napisala le mnenje in nikogar nisem obsojala nikoli pa sem že drugič bbrez veze nadrta- in zato mi je ta forum vedno manj všeč.
Jaz sem tukkaj gor da se nekaj naučim, da poberem čimveč koristnih informacij, ki mi bodo pomagala na psu, ne pa da me nadira vsak, ki ima pet minut časa in misli, da je najbolj pameten.
Nisem smrklja in ne dovolim, da se do mene tako kdo obnaša.
lepo vprašam ali povem in pričakujem obratno!



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #86 : 22 Februar 2007, 10:51:40
Deateljica ne vem zakaj se razburjaš- spoloh, ker nekaj leti tudi name.
To je že drugič na tem forumu, ko sem napisala le mnenje in nikogar nisem obsojala nikoli pa sem že drugič bbrez veze nadrta- in zato mi je ta forum vedno manj všeč.
Jaz sem tukkaj gor da se nekaj naučim, da poberem čimveč koristnih informacij, ki mi bodo pomagala na psu, ne pa da me nadira vsak, ki ima pet minut časa in misli, da je najbolj pameten.
Nisem smrklja in ne dovolim, da se do mene tako kdo obnaša.
lepo vprašam ali povem in pričakujem obratno!

a si lahko tako dobra in najdeš kje se jaz razburjam?  :o
-pa kje si ti nadrta?
 Moj IQ žal ni dovolj visok, da bi iz postov našel ti dve postavki .

Koristnih informacij je pa bilo dovolj:
da jih skoncentriram-
- KD Agility Ilirija se dela malo šolo s klikerjem
- kdor noče delat s klikerjem naj gre drugam (to ni nobeno raburjanje ampak izključno koristna in resnična informacija)
- normalno je, da se psi prve ure še ne vedejo tako na koncu tečaja in normalno je, je pri nekaterih psih treba mal eksperimentirat preden se ugotovi kaj jim najbolj ustreza.

Kdor pa bi moral imeti nic name "mimoza" pa bo užaljen na vsakem forumu, ker pisna sporočila so zelo pogosto napačno razumljena.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #87 : 22 Februar 2007, 11:00:42
Deteljica, sploh se razburjam  :)

Smo pa na forumu, pa lahko napišem svoje mnenje. In moj odgovor se je nanašal na tiste višje od mojega. Nerazumljivo mi je, da se klikanje obravnava kot moderno, vse ostale metode pa kot zastarele.

Poznam raznorazne metode, nekaj še iz mojih konjeniških časov, recimo odtegnitev vode (pa potem konja na infuzijo). Pa pri psih raznorazne metode delanja sledi z lačnimi psi, pa hranjenje obrokov samo na sledi. Mogoče bi sem lahko dala še tisto staro metodo, ko pri šolanju enega psa drugega privežeš, da malo histerira.

V zgornjih metodah ne vidim žal s pasjega vidika prav nič pozitivnega, delujejo mi kot izsiljevanje in psihičen pritisk na psa, katerega posledice so lahko bolj negativne kot uporaba kakršnekoli korekcije med šolanjem. Tako v žeji kot v lakoti ne vidim pozitive.

Zgornje je samo moje mnenje, daleč od tega da bi trdila da je pravilno, kaj šele edino pravilno.

Pri vsem, kar na tem forumu piše o pravilni prehrani pa bi tudi že lahko vedeli, da je poli salama ipd. daleč od hrane, ki bi lahko nadomestila kvaliteten uravnotežen pasji obrok, še posebej pa, da bi dejansko predstavljala obrok za mladiča.





dog4ever

  • *
    • Prispevkov: 961
    • Točke: 13
Odgovori #88 : 22 Februar 2007, 11:06:20
No, ja, mala šola je 1x na teden in jaz res ne vidim problema, če pes za 1 obrok (ali polovico obroka, če gre za veliko pasmo) dobi hrenovko ali salamo ali sir.
Me prav zanima, kako bi drugače šolali psa, ki ne bi imel nagona za igro? ??? Ideje na plan. Bi jih potrebovala, ker imamo doma enega takega psa ::) Z lepo besedo? Ga ne briga. S hvaljenjem? Ga ne briga. Še kakšna ideja? Na hrano vsaj dela pol ure :P



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #89 : 22 Februar 2007, 11:18:37
Ne vem sicer če je na meni, da ti razlagam, da je za kakršenkoli učinek potrebno s psom delati vsak dan in ne enkrat na teden na poligonu kinološkega društva. Drugače je v šolo sploh brezveze iti.