Pozornost mladicka na vodnika(+moteci dejavniki)

BlackWolfGirl · 43601

TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #150 : 30 April 2010, 14:28:22
Pa saj jaz tudi ne razumem, pa še tisto kar razumem uspem v praksi največkrat popolnoma zašuštrat ali pa narest najmanj eno napako.. sploh pa dve leti nazaj, ko sem se končno odločila za te metode, nisem razumela skoraj nič.. ampak potem bereš, poskušaš, motoviliš, sprašuješ, obupuješ, si puliš lase, nehaš delat, začneš delat,.. se spet navdušiš ko pes kar naenkrat pokapira, pa se spet mučiš, pa skačeš od veselja, pa naslednji dan ugotoviš da je bil prejšnji dan iluzija, ker se ti sesuje kot hiša iz kart,.......  ::) ::) ..ampak po dveh letih ugotoviš da si se kar nekaj naučil, da razumeš ogromno več kot si dve leti nazaj, da ti celo v praksi kar nekako uspeva, da se je tvoj pes "čudežno" in kljub vsem napakam, ki si jih storil, razvil v pravzaprav vzornega državljana - jasno da ne popolnega, ker popoln ni nihče (ne pes, ne človek..).. malo se ti prilagodiš, malo spustiš svoje kriterije.. ogromno se pes prilagodi, uboga,....

Hočem pa povedat, da midve prav veliko ne delava na shaping (v bistvu sem v praksi zelo površna in delava malo na pol) in ne glede na vse, ni neke posebne škode. Jasno, da bi bili rezultati boljši, če bi se bolj potrudila .. ampak ni pa res, da je treba res razumet v nulo shaping in redno delat, ker sicer pa ni dobro. Je pa res, da je treba poznat osnove, ker ti sicer zna marsikaj kot bumerang priletet nazaj, pa ti sploh ni jasno zakaj ne deluje.

In glede na to da Aleks ne posluša in si ne prebere nič o kliker sistemih (do sedaj bi lahko prebral vsaj tiste tri strani osnov), ne ve kaj pomeni "vaba", sprašuje kaj sploh je shaping,.. je se mi zdi vsak nasvet tule gor bolj brezvezen.



Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #151 : 09 Maj 2010, 10:00:29
Simpl stvari se da komot na shaping delat, tudi če nisi profesionalec, dokler so ti jasne osnove in si pozoren na to, ali klikaš to kar misliš da klikaš. :P Za "domačo" uporabo seveda. Če pa s psom tekmuješ ali kaj takega, kjer morajo biti stvari v nulo narejene, pa so ti stvari itak menda jasne...

Ena res fina stran - za tiste, ki razumejo angleško - je http://www.dragonflyllama.com/%20DOGS/Levels/LevelBehaviours/LevelsBook.html in pa kdor ima čas, priporočam branje tega bloga: http://www.dragonflyllama.com/%20DOGS/%20Dog1/Blog.html.

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby