Hrčki

flatka · 265487

Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #630 : 18 Avgust 2017, 07:16:12
Če imaš kaj od orodja/lesa doma, je praktično zastonj. Mi smo dali za cel zajčnik cca 4x2x1m okrog 80€, od tega vsaj pol za pante in šraufe. Drugače se pa zmeniš s kolegom ki zna za hobi mal doma prčkat, na taprvi žagi odpaden les, za ostalo kar rabiš pa mal akcije/bolho pregledaš. Al pa malo predelaš kako staro omarico.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #631 : 18 Avgust 2017, 07:31:54
Zdej so me pa mal špiknili s čiščenjem in vonjem lesa:D Tk, da zdej tuhtam da "ogrodje" dam steklo-tipo akvarij, 3 stranice polepim, notranje poličke, nadstropje, igrala pa les in natur materiali.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #632 : 18 Avgust 2017, 08:08:25
Kako tri stranice polepiš? Zakaj? Iz česa je pa pokrov? Zarad zračenja mislim, da se ti ne bo amoniak not nabiral



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #633 : 18 Avgust 2017, 09:26:47
Pokrov bom dala mrežast-kovinska mreža, okoli les, tak okvir. 

Polepim kak plakat z zunanje strani za ozadje, kolikor bo čez nastilj gledalo-za moj uč predvsem :)

Prostorsko si lahko privoščim 130 x 80 x 70. Zdej morem pa še finančni del zvedet pri steklarju. Nekaj majstrov k sreči poznam, nekaj lesa je doma, keramike ,gline.

Tak pokrov, s tem, da bo pač celotna zadeva večja in bolj razgibana.




http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


bazilika

  • *
    • Prispevkov: 53
    • Točke: 0
Odgovori #634 : 18 Avgust 2017, 13:56:34
Hej Čara, se priporočam za končni izzid kletke in ceno. Tudi sama nimam predstave, koliko taka stvar pride. Vedno je fino dobiti kakšno novo idejo. Je to za Jessico ali načrtuješ/imaš novega hrčka?

Da ti malo zakompliciram življenje, kako boš ločila nadstropja? Če bo ločeno z lesom, kam bo les v akvariju pritrjen? Si naredila že kako skico? Verjetno veš, da bo pri taki velikost zadeva precej obavtna in težka lahko tudi 20+kg. Kakšne selitve, prestavljanja so problem. Če bo na tleh, pazi pri sesanju pometanju. Kar pomeni, da boš pri generalki morala z vrha pobrati vse stvari, steljo s kako lopatko in potem očistiti z vodo, krpami. (Jaz osebno obožujem svojo plastično kletko, dvigneš, flikneš substrat stran in stuširaš.)

Pa pazi na lepila, les, da bodo živalim prijazna. Pokrov te zna priti precej, a saj boš videla, kaj bodo mojstri rekli.

Saj zate že vem, da veš, a za ostale: slika, ki si jo nalepila, ima čisto premalo substrata. Tudi nam ne bi bilo všeč sprehajanje po steklu. In pri akvariju si res lahko daš duška in jim omogočiš delanje rovov.

Nameravaš omogočiti tudi plezanje po zgornji mreži? Računaj na padce, da ne bodo pregloboki ... A domnevam, da imaš glodalca žice in se zato odločaš za steklo? Če je hrček čist in bo lulal na dodeljenem kotu in ne po lesu, super. Kotna stranišča se včasih tudi za hrčke obnesejo. A če ne bo, računaj, da bo treba poličke, igrala sčasoma menjati. Saj les se da načeloma tudi oprati z vročo/vrelo vodo+kisom in sušiti na soncu (če je vroče poletje) in vsaj za nas potem vonja niti ni. Se pa potem kaj zguba, zvije in morda nima iste funkcije. Oprosti, da ti nisem v pomoč, a dobro kletko je v resnici res težko dobiti, urediti. Jaz sem imela srečo s plastično fopovo, ki je uradno mišljena za prašičke/zajčke, a je žal v Slo ne najdem več. A ti se tako odločaš za steklo, tako da oprosti :)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #635 : 19 Avgust 2017, 12:38:41
Lesena igrače, če nimajo lubja in niso barvane lahko z vročo vodo in blago milnico spereš-še bolje pa s kančkom kisa. Ostale pa daš v pečico na 100 C za pol ure.

Tista fotka z malo nastilja je sicer moja, ker po generalki-ni bilo zadosti nastilja na zalogi-je dobil drugi dan zraven.

Hrčkov jaz že nekaj let nimam. Problem teh žičnatih kletk je, da so nevarne za tačke-posebno ob vratcih in pa da so majhne, pa še nastilja ne moreš dat toliko not-tale v terariju je navadno imel  15cm. Tiste za kunce imajo navadno prevelik razmak med žicami-sploh za tamale hrčke. Za tavelikega hrčka je pa res nekje 80x 70 nek minimum, ampak, če je prostor, bi res rada izkoristila in naredila top domovanje, z globokim nastiljem, že samo kolo pri sirijskem zavzame precej prostora premer 27cm (woodent wheel-ga dobiš v Avstriji). Tak razdelilec noter se mi zdi uporaben, da malo razdeliš nivoje, kje je ekstra globok nastilj in kje ga daš malo manj.
https://www.youtube.com/watch?v=YhQfIdHBtZI

Poličke bodo najbrž na nogah oz. bo to najbrž dve taki hiški ipd-bom videla tekom ustvarjanja.

Pri čiščenju pa-smetišnica metla, sesalec, vlažna krpa. Ob smrti in bolezni pa dezinfekcija-kak kis, ecocid...Za sprotno čiščenje sem polulano ven jemala in pomalem nadomeščala. Ob generalkah sem pa 1/3 starega nastilja vrnila.

Po zgornji mreži pa ne bo plezanja, bo toliko dvignjeno, da ne bo dosega.

daj fotkni kletko in napiši mere.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


bazilika

  • *
    • Prispevkov: 53
    • Točke: 0
Odgovori #636 : 19 Avgust 2017, 16:11:46
Hej, oprosti, zdaj sem šele videla, da je tvoj prispevek o hrčici datiran 2015  :'(.

Huh pečica, nisem niti pomislila. A kar suh les si dajala v pečico? Pri kakšni temperaturi pa se les vžge? Da ne bom kakšne žurke naredila v stanovanju ...

Kletka je v osnovi taka.

http://www.fop.it/roditori/tamburino-natura
 
Stojalo za seno sem seveda umaknila. Ta lesena hiška je pa še v rabi, ne kot hiška, ampak kot ogromen vhod do wcja :). Je pa veliko bolj vodoravno položena zaradi stelje. Plus druge lesene stvari, kolo, tunelčki pa malo menjam vsake toliko. Ni največja, niti za pritlikavega ne, je pa kul za nastilj. Plus saj veš, izpusti. Včasih imam slabo vest, a to je bilo res največje, kar sem dobila. Če ji omogočim izpust in tunel do doma, gre po raziskovanju kar hitro nazaj  v kletko, tako da domnevam, da ji ustreza. Plus to da so žice zgoraj dovolj skupaj, da mi kot mladič ni mogla ven zbegnit.

Malo spremljam par drugih hrčjih forumov in se precej ljudi odloča za čisto navadne (čim večje) plastične škafke iz malo bolj trde plastike in zaobljene, da ne morejo začeti gristi. Menda se obnese. Zgoraj čisto odprte (ne gre, če so druge hrčkom nevarne živali pri hiši in paziti moraš, da ti stvari iz mize ne padajo noter, če imaš škatlo na tleh :) ). Je pa steklo seveda super, ker imaš vpogled še v spodnja nadstropja.

Verjetno spet odvisno od hrčka, kaj mu bolj ustreza. Moja ima tisti plastični leteči krožnik, gladkega lesenega in negladkega lesenega, in še enega večjega plastičnega od Trixija. (Ta se posede sčasoma v steljo, tako da ga je treba privzdigniti, da se vrti.) V "igralnici" vedno znova izbere plastičnega, tako da tega puščam v kletki. Se tudi najbolj gladko vrti. (Sem kupila tudi enega ogromnega lesenega, a ga niti obrniti ni mogla. Dejansko je splezala preko 90 stopinj pa se ni premaknil. 28 cm ima premera, tudi od Trixija, bi morala manjšega naročit. Za kakšnega močnejšega zlatega hrčka bi morda bil ok. Zna biti, da sem ga že vrgla stran.)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #637 : 19 Avgust 2017, 19:57:01
Aha, vidim, da ima tudi Trixie kolesa, večja, to stane manj kot woodent wheel ali pa silent spinner (30 eur).
https://www.trixie.de/heimtierbedarf/de/shop/Kleintier/Beschaeftigung2222/LaufraederLaufteller/?card=12001

Ja, sirijskega me mika imeti.

Kakšnega imaš ti? Še imaš? Kakšna slikca?

Na YT je kanal, glede lesa (med kupom ostalih videov)
https://www.youtube.com/user/ErinsHamsters/search?query=cleaning

evo še nekaj, kar bi mi pred leti, ko sem imela dva dolgodlaka prav prišlo. Pristala sem pri rednem striženju "riti".
https://www.youtube.com/watch?v=L6fEPLzeJFk

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


bazilika

  • *
    • Prispevkov: 53
    • Točke: 0
Odgovori #638 : 20 Avgust 2017, 17:03:48
Aaaa Erin ... poznam ja. Se malo trudim zmanjšati gledanje yt, sem jo pa imela na redni listi. Ženska je zakon, res poštima stvari v nulo.

Moja zverina je na sliki, protestira menjavi hrane :) Se opravičujem za kvaliteto slike, živahne majhne stvari in moji refleksi. Upam, da mi je ratalo prilimati.

Ima kar osebnost. Nikoli me ni ugriznila, je pa na začetku jasno in glasno povedala, da ji kaj ne ustreza :). Sem dobro nabasala na družino, ki je imela leglo, se je pustila prijeti že praktično od začetka. Drugi naši so bili iz trgovin in vsi precej bolj plašni. Je tudi sicer bolj socialna in potrpežljiva od drugih hrčkov, ki smo jih imeli doma, ko sem bila še otrok. Ni pa crkljiva, potrpi mrcvarjenje, a po parih sekundah gleda, kje je nagrada/kaj ima ona od tega  :D. In če ji ni do druženja čaka, da grem spat, pač samostojna baba :D

Dvomim, da bom imela še kakšnega. Trenutno je stara cca 21 mesecev, so me pri vetu opozorili, da sodi že med seniorje. Je zoprno slišati. Saj imamo vsi omejeno življenjsko dobo, a je grozno, ko se postarajo, zbolijo. Pri psu vsaj upaš na izboljšanje, še na nekaj let, mesecev. Pri hrčkih pa moraš kar hitro začeti razmišljati o kvaliteti življenja  v primerjavi z dolžino. Brrr, ne bomo o tem v toplem poletju :)

Zlatkoti imajo, če se ne motim vseeno malo daljšo življenjsko dobo? So ti simpatični prav dolgodlaki, ali je bilo to bolj naključje? Že kaj povprašuješ? Fino je, če poznaš koga in veš, kakšne so kaj razmere. Saj s potrpežljivostjo se da marsikaj, veliko je verjetno tudi prirojeno, a vseeno. Jaz nisem nikogar poznala, tako da, saj pravim, enega rejca sem se po začetnem zanimanju v velikem loku izognila, potem sem imela pa srečo.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #639 : 21 Avgust 2017, 07:07:46
Ne, nič ne povprašujem. Zdej pripravljam teren, ta moment pa tudi ne podarjajo hrčkov okoli. Imam name nvzet iz druge roke, ko se naveličajo živali.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #640 : 21 Avgust 2017, 14:23:50
Mimgrede...Vidim, da je bilo omenjeno, pa sem malo spregledala. Plastični zaboji so v bistvu fajn ideja. Dva z merama (40 x 60 x 43) lahko med sabo povežem s kako manjšo cevjo recimo ali pa tistimi tuneli, vmes še izrežem kaka večja okna in dam čez mrežo, kupim košaro s pokrovom in ga prav tako zgoraj odrežem in namestim kovinsko mrežo.

Malo ustvarjanja, malo matranja-ker sem štor, pa bo.

Tudi za selitev je tako potem lažje :)

Evo z okni sem mislila kaj takega in to z vseh strani. Po potrebi (ko si kdo naumi balkon odpret pa lahko zakrijem s kakim kartonom ob straneh.


pokrov nekako takole
http://i235.photobucket.com/albums/ee135/elie111/Zimas%20Bin%20Cage%203.jpg

Mislim, da se bom kar tega lotila, postopno, zdaj na poletje se mi ravno ne ljubi, je še pretoplo. Bo tudi ceneje (čeprav računam, da bodo vsa igrala (nekaj domača izvedba, nekaj kupljeno), nastilj, hrana, posodice prišlo za dobrih 100€...sicer bi me sam akvarij prišel ravno toliko, če ne kak cekin več....ko pa bo domovanje in stanovalec, pa objavim kako fotko čudesa. :D 

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


EmaTosca

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #641 : 30 Oktober 2017, 05:59:51
Pozdravljeni,
Moj prvi hrček Rudi je živel eno leto in pol. Imela ga je tudi sestrična, ki je tudi dočakal eno leto in pol. Bila sem stara 7 let in od takrat ga več ne smem imeti. Ampak jaz si ga vseeno zares želim. Slikici bom poiskala kasneje.
Lp, Ema.



EmaTosca

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #642 : 30 Oktober 2017, 06:07:15
Pozdravljeni,
Sem nova na tem forumu in bi vam rada povedala nekaj o mojih izkusnjah s hrcki...
1. Ime mu je bilo Rudi in je zivel leto in pol. Cartek. Zraven je moja sestricna dobila  hrcka Valdota, ki je zivel leto in pol.
No sedaj si ga res zelim, ampak ga vec ne smem imeti. Upam, da se kaj spremeni. :P
P.S.
Ce najdem slikci, posljem.:D
Lp, Ema.