Belgijski Ovčar [Chien de Berger Belge,Belgian Shepherd Dog]

ursa · 528385

Polona

  • *
    • Prispevkov: 98
    • Točke: 3
Odgovori #1560 : 17 Maj 2015, 17:32:32
Ne treniram obrambe, ker mi je ta šport všeč samo od daleč. Poleg tega imam precej rajši pse, ki telesno niso ustrezni takšnim treningom. Kar pa še ne pomeni, da tisti, ki tega športa ne treniramo nimamo kaj dosti pojma. In ob pregovarjanju, naj ne sodimo (sej ne...samo komentiramo...sodijo naj sodniki) kakšna oprema se uporablja na psih pri treningih obrambe, ker nimamo pojma, se samo gladko nasmejem.

No, tisti, ki obrambe nikoli niso trenirali vsekakor lahko vedo marsikaj o marsičem, jaz pa lahko zase odkrito priznam, da kljub temu, da za obrambo šolam svojega drugega psa (dveh različnih pasem) o obrambi vem vedno manj. :P Dejstvo je, da je šolanje obrambe precej drugačna stvar kot trikci, agility, poslušnost,... tu pač pes funkcionira v visokih nagonih, prekljaplja iz enega v drugega, prenaša pa tudi velike fizične kot tudi psihične obremenitve. "Sterilno" naučena oziroma naklikana obramba - drži, spusti, drži, spusti ni zares obramba. Je samo sosledje trikcev. Je približno tako, kot lahko vsakega psa naučimo, da na povelje teče v desnih in levi polkrogih, pa temu še ne moremo reči paša, tudi če lepega dne to počnemo okrog ovac. In ravno učenje paše je še bolj nazoren primer tega, kar želim povedat.
Ja, dejstvo je, da psu vsega tega ni treba počet. Je pa res tudi nekaj drugega - izživljanje teh nagonov na konstruktiven in kontroliran način je za takšnega psa lahko bolj terapevtsko kot 1000 klikeraških seans skupaj. Vem, ker imam eno takšno psico doma. Dobro poznam sistem kliker treninga in veliko ga uporabljam, moram pa priznat, da me moti to dosledno vkalupljanje psov v "calm and controled state of mind". Čeprav se verjetno vsi strinjamo, da je v takšnem stanju lepo in zdravo preživet večino časa, so močna čustva (nagoni) nekakšen ventil skozi katerega ohranjamo duševno zdravje. In nisem pristašica tega, da se iz psov ustvarja "zombije" ki se nikoli ne smejo razjezit ali poblazneno razveselit. Raje delam na tem, da psi takšna čustva znajo prepoznat in obvladat.
Predvsem pa ne maram posploševanja. Povsem res je, da je v IPO športu na žalost pogosto preveč nepotrebnega nasilja nad psi. Vendar pa vsaka korekcija še ni nasilje. Zato zame že zdavnaj ni več merilo kakšne metode nekdo uporablja ampak kakšno je razpoloženje psa med treningom in njegov odnos do vodnika. Če želimo ohranit nepristranskost lahko povem, da sem videla že čisto preveč ortodoksnih klikerašev s zafrustriranimi psi, ki so povsem izgubljeni v svetu "svobodnih odločitev". Da ne govorim o tem, da lahko tudi pretirano omejevanje dobrin (hrane, gibanja), ki se ga v svetu pozitivnega treninga lahko poslužuješ, dodobra prestopi mejo lepega ravnanja z živaljo.
Probem nikoli ni v metodi šolanja, ampak nepremišljeni uporabi le-teh, brez občutka za psa.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48

Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #1562 : 18 Maj 2015, 08:20:34
Ja, dejstvo je, da psu vsega tega ni treba počet.

Povsem res je, da je v IPO športu na žalost pogosto preveč nepotrebnega nasilja nad psi.

No, tole. Samo tole je sporno pri vsem IPO. Psu ni potrebno. Še najmanj vsakemu psu, ki ima vsaj malo genetske zasnove za tak šport. In pa dejstvo, da se lahko nagone v ''obrambi'' potrenira na način, ki ne prinaša vrhunskih rezultatov, pri psu pa še vedno sprosti nagone. Daleč od klikcanja, ampak je tudi daleč od točno začrtane IPO slike. In smo spet pri izvajanju slike po IPO, ker si to vodnik želi. Ker si vodnik želi točno določenega športa.
In kuj, ko ima nekdo psa neke pasme (ala malino, NO...) že takoj sprašuje, ktero opremo, ker bi imel zdresiranega psa. ::) Opa. Najprej imaš psa, kot živo bitje (pri katerem je seveda nujno potrebno upoštevati njegove naravne potrebe). Potem je pa tu šele važno športno udejstvovanje po začrtani IPO sliki.
Daleč od tega, da sem proti treningom obrambe. Tudi daleč od tega, da me moti vsa oprema na psih. Grozno moti me en kup mašinerije na psu.
A pa za sprostitev nagona, za potešitev pasjih potreb (dejmo stran original IPO sliko) res ne gre brez tega (zatezne+bodeče+elektrika+dvojno pripenjanje...dresura torej)? No to čisto preprosto ne verjamem. In pa ne, nisem ortodoksni klikeraš. Ravno zato sem že prej omenila:
Pod kategorijo ''psu ni potrebno'' štejem seveda tudi druge športe, kjer vodniki pozabijo, da se dela/trenira s psom in pametjo, zaradi lepote športa, pri katerem psu nudijo najboljši izkoristek njegovih dednih zasnov. In ne zato, da jim je pes orodje za doseganje vodnikovih ciljev.
A čem še dodat, da takšni športi niso za vsakega vodnika? Še najmanj za takega, ki že pred nakupom psa ali takoj za tem razmišlja o izbiri ''močne opreme'', ker želi imet zdresiranega psa.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1563 : 18 Maj 2015, 11:04:02
Če si si že kdaj ogledala (dobro voden) trening obrambe, si verjetno opazila, da je to tisti del šolanja, ki se ga psi najbolj veselijo in v katerem daaaleč najbolj uživajo, ne glede na namontirano opremo.

Ja, v IPO je še vedno preveč nepotrebnega nasilja nad psi, vendar si je treba pošteno priznat, da je nasilje nad psi povsod tam, kjer so vodniki za eno točko ali sekundo več, kot jo je pes v danem trenutku sposoben doseči, pripravljeni narediti karkoli. Tudi fizično ali psihično poškodovati psa. In dajmo si enkrat priznat, da je to mogoče storiti tako z "opremo", kot tudi brez nje.


Vix

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Odgovori #1564 : 28 Maj 2015, 13:20:05
Hej,
sama imam belgijskega ovčarja in mi na kraj pameti ne bi uporabila bodečko.
belgijskimalinois, če prav razumem imaš še mlado malinco, za začetek pojdi v enega od osnovnih tečajev (pa čimprej, midva sva šla pri dobrih treh mesecih v malo šolo), da začneš s socializacijo in vzgojo, preden ti pes zraste prek glave. Za IPO boš imel še čas, ko pes odraste oz. dozori. Belgijci so v bistvu precej "občutljivi" in jim hitro zafuraš karakter. Menim, da z vsakim psom, sploh z belgijcem na osnovi pozitivne motivacije narediš največ, tudi pes bo rad delal in vez med vama bo močnejša. S to "prisilno" opremo narediš več škode, kot dobrega in mislim, da ga ni inštruktorja, ki bi ti svetoval h tem pripomočkom, sploh pri vzgoji mladega psa. Ti pa priporočam enega res dobrega inštruktorja, ki je že delal s pasmo (so kar posebni :)). Še vedno moraš ti živeti s svojim psom in verjamem, da bi rad imel čim lepše sobivanje z njim..in, da nočeš psa, ki bo relativno funkcioniral na poligonu, drugače bo pa podivjana beštija. Z vsakim psom, sploh pa z belgijcem (ki res potrebuje dosti gibanja in ima hitre odzive na okolico/dogajanje) je potrebno delati-vsak dan, večkrat na dan (postavljaj mu čiste meje doma, na sprehodu), ampak pusti tudi psu, da je pes. Veliko sreče!



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1565 : 25 September 2015, 22:31:27
Pred kakšnim letom ko sem prvič delala s Spino, 11 letno malinojko  :) Rabila par minut, da sem pogruntala kako jo zmotivirat in je šlo.


https://www.youtube.com/watch?v=JKRx1ojFNTw


urbana

  • *
    • Prispevkov: 51
    • Točke: 0
Odgovori #1566 : 01 Marec 2016, 14:39:36
nisem brala vsega,mogoče je kje napisano... zanima me kdo vzreja belgijce (malinois)?

every day is my day


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1567 : 23 Februar 2017, 22:40:32
Spoštovani!

Znanec se odloča za nakup belgijca in sicer črne varjante (groenendael) in me je prosil če zanj zastavim par vprašanj.
Sem prilezla do 45 strani teme, ampak nisem zasledila odgovorov na njegova vprašanja, bi lepo prosila če bi si kdo vzel čas, magari na hitro, da odgovori.

Zanima ga:
Ali ima v sebi ta varjanta belgijca kaj čuvajskega, zaščitniškega nagona ali so tako zadržani da ne pride do izraza? Pravi, da bi mu bilo všeč,če bi lahko punca šla s psom ven, brez da bi on bil v skrbeh, da se ji kaj zgodi glede na trenutne razmere po Mariboru.

Ali imamo sploh kakšno prihajajoče leglo v SLO ali na HR, drugam žal ni pripravljen po psa, zanima ga še če je Srbija ok? Ker je našel ta kennel in somu všeč: http://www.sunydayskennel.com
Kolikor je meni zunano ima Srbija izredne pogoje indobiš psa prepozno, zamudiš en del socializacije,ki je ključen.
Ali so to uničevalni psi,lahko pričakuje raztur stanovanja v njegovi odsotnosti in ločitveno tesnobo?


To je naenkrat vse.  ::) :)
Hvala za vaš čas!
Tale fant vam bo hvaležen,punca pa tut.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1568 : 24 Februar 2017, 10:54:56
Žal Bambi ni več aktivna na tem forumu, je prava zakladnica kar se tiče belgijcev. Jo pa najdeš na FB Medvedsek Ursa.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #1569 : 24 Februar 2017, 11:25:32
Kakšne so pa trenutne razmere v Mariboru? Je pomoje bolje denar porabit za tečaj samoobrambe, kot za psa, ki bo prvič ko bo pokazal svojo sposobnost zaščite fasal nagobčnik in povodec.. Večina psov se obnaša zaščitniško do lastnika in večina mladincev zna doma uničit pol stanovanja, sicer pa so tačrni samo malo bolj nežna ali pa recimo temu urbana verzija malinojev. Niso toliko nori, so pa lep približek pri čemer je nujno treba bit z njimi zelo aktiven in držat pod kontrolo negativno stran karakterja (agresija, nezaupljivost, lovljenje in ščipanje vsega..). Zahteven pes, v glavnem.



neznalec

  • *
    • Prispevkov: 18
    • Točke: 0
Odgovori #1570 : 26 Februar 2017, 14:57:36
Hm, tudi mene zanima, kakšne so trenutne razmere v MB; razen da je po vsaki nogometni tekmi manj košev, v katere lahko ob Dravi daš vrečko z iztrebki.



Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #1571 : 01 Marec 2017, 13:42:55
Aaaa, zeh zeh (se pretegujem in zbujam iz hibernacije, ker me na forumu ni bilo že ulala časa  :P ).

Očitno sem vas začutila v kolenu, da sem po par letih prišla na forum pogledat, če je kaj novega  :). Hvala za promo, čara  ;D.

Pri groenih je, tako kot pri drugih variantah in tudi pasmah, pač odvisno od linije in posameznega psa. V osnovi je to vsekakor pes, ki IMA čuvajski in zaščitniški nagon, so pa pri tem v povprečju manj ekstremni kot denimo malinoisi. Moj prvi groen, Sambo, je bil kar dostojen čuvaj, sicer vprašanje, kaj bi bilo, če bi šlo zares, ampak ušlo mu ni popolnoma nič, ne doma in ne zunaj, doa se je vedno oglasil in opozoril na prihod tujcev, recimo, na sprehodih pa načeloma ni bilo panike - verjetno sicer predvsem ali pa vsaj v veliki meri zato, ker sem od prvega dne zelo veliko delala na socializaciji in na tem, da bo pes v urbanem okolju brez problem funkcioniral, in je. Je pa tako, da v bolj 'škatljivih' okoliščinah, recimo v temi, je bil precej bolj 'proaktiven' in sem mu kdaj za kakšnega mimoidočega morala namignit, da je vse ok; ne bi sicer šel vanj, ga je pa nacentriral in ga ni spustil z oči. Zdajšnji, Volt, je sicer po eni strani še bolj mamin sine kot je bil Sambek, je pa k svojim čuvajskim nalogam pristopil še dosti bolj resno. Spet - res je, da je svet mogoče malo bolj čuden, kot je bil 15 ali 10 let nazaj in pri Sambotu sem namensko nazaj držala njegove obrambne težnje, pri Voltu pa si mislim, da konec koncev naj bo vsaj malo čuvaja.

Ne vem sicer, kaj se dogaja v Mariboru, v Ljubljani oz tam, kjer se gibljem, je tako, da se redkokdaj počutim ne-varno, pa ne na račun psa (oz psov, ker sem redko samo z enim). Je pa res, da mene nikoli ni bilo strah it laufat po neosvetljenem PSTju in po Rožniku(sprehajalna pot okoli Lj, opomba priseljene žabarke) ob 22ih ali kasneje, ko sem imela težave s hrbtom, sem se sprehajala sredi noči, da sem imela mir, pa me res nikoli ni stisnilo. Bolj zaradi družbe kot zaradi nekega strašnega efekta, je pa res, da prav lahkotno redkokdo pristopi k človeku z velikim črnim volkoidnim psom. V glavnem, groen je lahko tudi dober čuvaj in 'varovalni' spremljevalec, ampak je treba izbrati ustrezno linijo, vzreditelja, starša in konkretnega mladiča. In potem še ustrezno delati, da nimaš bodisi kukavice od psa bodisi 'trigger happy' psa, pri katerem se spet ne moreš sproščeno šetat naokoli, ker ti bo šavsnil karkoli se premakne meter okrog njega.     

Nekaj Suny days psov sem poznala, delala sem tudi s Sunčico, ki mi je delovala precej ok, ampak ona je takrat že bila ... na Cipru, se mi zdi, in je bila samo še formalno v Srbiji. Je pa to bilo kakih7 let nazaj, tako da ne vem, kje se zdaj nahaja. Izbire je pri belgijcih kar nekaj, tudi v naši bližini. Dejansko imajo Madžarska, Češka, Slovaška v redu vzreditelje in pse, pasma pri njih ni tako redka in dobiš kredibilne dolgoletne vzreditelje. Volt je iz psarne Red Fox in mi je vzrediteljica zelo ok, ostaja v stikih (čeprav 'hr ingliš not sou gut') in želi vedeti, kaj se s psom dogaja, prav tako imam dober vtis še pri drugih psarnah iz teh držav.

Ker so pametni, živahni in iznajdljivi, so lahko uničevalni, čeprav sama nimam takih izkušenj; Sambo je zgrizel eno knjigo iz knjižnice (res je kar požrl znanje o akvarijskih ribah), Nord mi je zgizel eno polovico paščka plastičnih coklov za 4 eur, Volt pa drugo polovico istega paščka. No, pa Sambo je od pregradne stene v 'dvosobni' uti pustil samo eno lajšto, tako da si je naredil enosobno garsonjero. Ker so zelo čustveni, so nagnjeni tudi k ločitveni tesnobi. Pri Sambotu je to pomenilo nekajurno zavijanje v pesjaku ponoči par mesecev (zaprt je bil le čez noč oz kot mladič tudi ob naši odsotnosti čez dan, potem le čez noč), Nord in Volt sta le kazala skrajno nesrečo, če sem se odpravljala sama od doma, oz eventuelno kako mencanje in rinjenje k vratom, ampak nič ekstra.

So pa belgijci res specifika in (tudi dolgolaske) tako 'zelo' vse, da če ni to pes zate, te bo samo živciral in bosta nesrečna oba. Tako da naj se prepriča, da je to pasma za njiju, naj spozna več primerkov, potem pa po vrstnem redu, kot napisano zgoraj  :).

Lp, B

ps: V Slo sicer ni legel (pač občasno se pojavi tu in tam kakšno, ampak to na par let), na Hr sicer so, ampak to, kar vidim, mi sploh ni prepričljivo. Madžarska je isto blizu, tudi Češka ni daleč, pa še na eno avstrijsko vzrediteljico sem se spomnila, mislim, da je celo na 'mariborski' strani Avstrije doma, lahko jo vprašam.



spanoul39

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Odgovori #1572 : 03 April 2017, 21:44:14
pozdravljeni
na forum sem se prijavil kot velik ljubitelj belgijskih ovčarjev, zelo si želim imeti prvega belgijskega ovčarja o sami pasmi sem že veliko prebral, slišal se pozanimal itd, na vas dragi ljubitelji psov pa se obračam, ker nevem oz nenajdem nobene psarne ki bi prodajali malinoise, če kdo ve oz pozna koga ki ima na prodajo malinoise bi vas prosil na mi pusti kontakt
hvala



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1573 : 04 April 2017, 10:32:06
Kontaktiraj klube, pojdi na njihov IPO trening in boš hitro dobil kontakte vzrediteljev. Lahko se obrneš tudi na KZS za slovenska legla.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #1574 : 29 April 2017, 19:05:48
Nika, jaz ne morem vplivati na vprašanja nekoga drugega, dotična oseba me je pač prosila če lahko nekoga vprašam kar ga zanima, ne mislim pa mu moralizirat, da v današnjih časih histeričnih žensk in frocov pač ni pametno gledat na psa kot obrambo, kaj šele kot orožje, ker kar hitro stakneš kazen ali register nevarnih psov.
Razumem pa njegovo stališče, kajti tudi sama se včasih počutim nezaščiteno, ampak za dotične stvari imam solzivec. Je pa res, da bo vsak 2x premislil če imaš ob sebi velikega črnega psa, ki po možnosti še z lajanjem opozarja na prisotnost.

Bambi, najlepša hvala za obširen odgovor. Ta fant se iskreno zahvaljuje in pravi, da si mu v veliko pomoč- sem mu skopirala odgovor. Zanima ga le še v kakšni meri se kaže ta silna občutljivost, čustvenost, ki jo opisuješ in če je cena za tega psa še vedno okrog 400-600 eur kot baje pred leti?

Lepo vas vse pozdravljam.


Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #1575 : 17 Junij 2017, 20:53:29
Spet sem pozna, oprosti.

Ni za kaj, me veseli, da mu je v pomoč  :). V kakšni meri se kaže, je zelo odvisno od posameznega psa - njegove dedne zasnove oz. značaja ter tudi izkušenj. Belgijec vsekakor potrebuje stabilnega vodnika, v nasprotnem primeru se obetajo težave (lahko se zelo hitro zaživčka, lahko da bo ugotovil, da ima koleričnega in/ali nepredvidljivega in/ali nesposobnega vodnika, pa bo še sam postal nepredvidljiv oz. bo skušal sam prevzeti vajeti, kar bo zelo verjetno vključevalo vokalno in zobovno spremljavo). V glavnem, 'tipičen' belgijec je sicer čustven in zelo dovzeten za lastnika, ne sme pa biti labilen (kar ne pomeni, da se ne najdejo taki). Najbolje bo pa interesent to izkusil in spoznal v živo. Glede cene pa je seveda odvisno, kje se zanima za psa, ampak načeloma ja (okrog).

Pa da bo malo slikovne popestritve, Voltozaver aprila, ko je praznoval svoj sedmi  :o rojstni dan . Papizaver počasi odrašča!  ;D



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1576 : 18 Junij 2017, 08:17:24
Vse najboljše Volt z zamudo! :D Naj bo tako odprt do ljudi in cartljiv še naprejm, pa obilico zdravja in dobrot, pa se še na kakšni RO tekmi srečamo.  :-*

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #1577 : 01 Julij 2017, 12:15:39
Volt se zahvaljuje za čestitke in pravi, da se ni za bat, da ne bi tak ostal tudi še naprej  ;D. Se priporoča za čohanje tudi še naslednjič!  :P