Res, da je debata stara, ampak vseeno...
Nikoli se ne ve kdo in kdaj bo bral to na forumu.
Ni mi jasno zakaj ljudje klatijo neumnosti po forumih, preden se vsaj malo potrudijo preveriti določene informacije. Je to preveč zahtevno ali je kriva prevelika samozavest v lastno logiko?
Najprej kar se tiče cianida. Najnevarnejši je npr. iz sredic koščic marelic. V povprečju vsebujejo te sredice 3 mg cianida na gram, vendar nam dostopne koščice, veliko manj. Smrtna doza za psa je nekje najmanj 1 mg/kg. Simptomi zastrupitve so glavobol, zmedenost, nezavest, težave s srcem, koža postane rožnata... Redko kdaj se pojavijo kakšne spremembe na ledvicih.
Koščice grozdja imajo nekje največ 0,001 mg cianida na gram. To je samo ena specifična sorta, večina ostalih sort vsaj 25-krat manj. Se zavedate da bi moral pes dobro prežvečiti in pojesti vsaj 10 kg pečk naenkrat, najbrž tudi več, da bi se zastrupil s cianidom?
Vir:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=vitis%20vinifera%20seed%20cyanideKot piše na Wikipediji (najbrž ste si prebrali) sumijo nek mikotoksin, torej toksin neke plesni, ki nastane na grozdju. Sicer tega toksina niso še identificirali, kar pa ne pomeni, da ga ni. Tudi jelenjad, ki je grozno umirala v ZDA, imela oranžen urin ipd. je umirala zaradi zaužitja nekega lišaja, za katerega še do sedaj ne vedo katere snovi v njem so škodljive.
Tudi sam poznam pse, ki so pojedli ogromno grozdja in živeli skoraj 20 let, tako da je vprašanje kaj v grozdju škodi in komu. Mogoče so samo potrebni specifični pogoji, da omenjen toksin na grozdju nastane, kar je po glede na število zastrupitev precej redko.
Tisa in Loa, obstaja veliko sort grozdaj brez pečk. In tiste rozine v trgovinah so pripravljene ravno iz teh sort. V rozinah si najbrž našla kakega posušenega črva. Ti pa priporočam da poskusiš doma posušiti grozdne pečke, da vidiš koliko se zmanjšajo