Privajanje na pasjo uto

ALIAS · 905

ALIAS

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
: 02 November 2009, 00:17:31
Pozdravljeni ljubitelji in poznavalci psov!


Pred kakšnimi petimi dnevi sem iz zavetišča posvojil 3 leta staro mešanko z nemškim ovčarjem. Psica je kar zelo podobna nemškemu ovčarju, nekako se mi zdi da je gobec bolj velik in dlaka daljša in gostejša. V glavnem, to sploh ni važno. Rad bi povedal, da se je psička, na mene in ostale družinske člane kar dobro navadila. Prvi dan je še po dvorišču dosti lajala, saj ji je bil teren še tuj, sedaj se je mislim da že počasi ''aklimatizirala''. Moje mnenje je, da je bila pri prejšnjih lastnikih redno negovana in dobro hranjena. Tudi vsak dan se gre z njo na sprehod in se jo počasi uvaja v okolico na podeželju izven Maribora, seveda tudi z obilo drugih psov.  V glavnem povedati sem še hotel, da je res nepopisen občutek, ko vidiš psa, ki ga odneseš iz azila in vidiš, da ti je hvaležen.

Skratka, prebivamo v enodružinski hiši,v neposredni bližini gozda, z ograjeno parcelo, tako da je za nene potrebe prostora cca 600 kvadratnih metrov. Čez dan je pes ves čas zunaj, za čez noč pa nastane problem, saj se meni in mami zdi, da psičko ponoči zebe. Spi pa na stopnicah pred vhodom v hišo, kljub temu, da sma z očetom že Februarja zgradila pasjo uto, z pregrado in kompletno izolacijo. Izolirala sma jo z dvema plastema trdega stiroporja( tudi po površini strehe ). Po dimenzijah, ki sma jih vzela, ji ni premajhna in ne prevelika.

Sicer ima na stopnicah postavljeno ležišče ( podloga armaflex in koca ), ampak bi jo raje spravil v uto. Poskušal sem že vsemogoče stvari, od vabljenja z priboljški, do nastavljanja hrane. Enkrat sem celo jaz šel v uto in jo vabil noter. Sicer v uto psička gre in seveda poje hrano, toda potem gre spet nazaj ven. Ali takšni psi gredo v zavetja res samo ob slabem vremenu in grmenju? Ali pa so mogoče ovčarji takšni po naravi in raje ''čuvajo'' na stopnicah, kot pa se skrivajo v utah? Po njenem obnašanju bi lahko rekel da so. Ali pa je kljub jutranjemu tresenju preprosto ne zebe in nima potrebe po uti? Nevem
Ali je mogoče, da je pri prejšjih lastnikih imela slabe izkušnje z zapiranji v boxe? Ali pa je strah pred zaprtimi prostori dobila v azilu, tam bi naj bila tri tedne.
Ali še obstajajo kakšni pristopi za takšen problem. Ali jo bom sploh kdaj spravil v uto? Čudno je to, da v hišo ne sili preveč, tako da mislim, da v hiši ni spala.
Vem, da kratkodlake pse pozimi zebe, toda ali mogoče njo tudi-kljub njeni dolgi dlaki in lepo narejenem ležišču?

Nevem, zato pa prosim za vaša mnenja in nasvete.

Lep pozdrav!

Aljaž & Senna