Pesjak ali veriga ali elektronska ograja ali kaj drugega?

kemo · 24220

kemo

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Nikoli še nismo imeli psa, a sva si ga z ženo vedno želela, da o otrocih sploh ne govorim. Sedaj smo se pa preselili iz bloka v novo hišo z manjšim vrtom (parcela je velika 500m2), torej je osnovna ovira odpadla. Pri urejanju okolice hiše že malce upoštevamo tudi morebitnega bodočega štirinožnega prijatelja. Pes naj bi bil večinoma zunaj, tako bomo tudi izbrali primerno pasmo (razmišljamo o eni od manjših pasem švicarskih planšarjev). Za kočo je prostor že izbran, ne vem pa, kako naj omejimo njegovo gibanje v času, ko nas ne bo doma (dopoldne). Visoke ograje okoli parcele nočem in tudi ne smem postaviti. Pesjak naj bi bil najbolj OK, ampak ali je res za psa najbolje, da ure in ure čepi v nekaj kvadratov velikem zamreženem prostoru. Druga možnost je veriga, za katero pa trenutno velja, da je to mučenje živali. Ampak, radij gibanja je pri npr 5m verigi precej večji kot v pesjaku. Tretja možnost, ki sem jo zasledil, je nevidna elektronska ograja. Na papirju to izgleda idealna rešitev, ampak ali res deluje?
Kakšno je vaše mnenje?  V katero smer naj se zapodim?  ???
 



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1 : 06 April 2010, 17:44:48
Če bo pes večinoma zunaj boste verjetno tudi vi večinoma zunaj s psom, v vetru, dežu, mrazu?...Veriga je najslabša možna varianta, psi se samo naučijo zaletavat in vleči, poleg teg so na verigi ranljivi-mimoidoči psi...Zunanji boks v času ko vas ni je OK, ampak mora biti na primernem prostoru, da poleti ne seka vanj sonce, varen, da vam psa ne ukrdejo ven in umakjen pred ljudmi-draženje. Amak je bolje če kupite hišni boks in vas pes tam počaka. Zunaj je preveč dražljajev, ki ga bodo motili in tako se razvijejo neželena vednja.

Za psa je najbolje, da je v hiši s svojimi ljudmi. Ko so sami itak prespijo. In ja, v času, ko odraščajo je treba umaknit vse nevarne predmete in vse vam ljube stvari, namestit primerne varne igrače in kako žvako, ter ležišče-najboljši je hišni boks. Je pa treba vedeti, da mladiček ne bo zdržal sam 8h-saj potrebuje lulanje, kakanje, obrok....Kar pes potrebuje, ko ste vi doma, je vaš čas in aktivno ukvarjanje.

Če nočete visoke ograje-morate pač biti vi zraven zunaj psa in se ukvarjat z njim. Noben pes ne bo sam pridkano zunaj čakal.

Koliko časa in denarja ste pripravljeni vložit v psa?

Če pa psa sploh ne mislite imeti v hiši-ga pa ne imeti. Pes je socialno bitje.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 06 April 2010, 18:21:20
Če ste na tak način pripravljeni imeti psa in imate toliko prostora, je bolje da imate zajčnjak in boste šli zajčke počohat 2x na dan. In ne bo nobenih težav.

Pesjaki so neka ostarela moda, ki si jo je nekdo izmislil in zdaj velja prepričanje, da mora biti pes v pesjaku... Govorim za primer, ko ima družina enega psa - tu res ni potrebno tega edinega psa odmakniti kolikor je mogoče od njegovih ljudi... No, o ketni ne bi izgubljala besed. Res raje kupite zajčke.

Blok ni nobena ovira. V bloku imate lahko več kot enega psa, seveda pod pogojem, da vam je delo s psom v veselje in ga vsak dan 3x razlaufate zunaj, trenirate kak pasji šport... Jaz sem v hiši, pa oba moja psa psita v isti sobi kot jaz in se gibljeta v radiusu par metrov okoli mene, kamor se pač prestavim v hiši. Imamo tudi vrt, ampak psi so na vrtu le, ko smo mi na vrtu. Igramo, sprehajmo, zdivjamo se v gozdu, ne na vrtu. Vrt lahko tudi zagradim, ampak na vrtu ste le kake pol ure, ko imam jaz noter kak opravek, da se malo posončita. V tem času bevskata na vse kar se dogaja naokoli, ta mali izkoplje vse rože, ta starejša zna tudi uiti, tako da mi tale ideja imeti psa na vrtu dokazano ne deluje najbolje. na vrtu se nikakor ne sprostita, torej ni šans, da bi kar zaspala. Spočijeta si in zaspita res le v hiši, na svojih ležiščih, celo na balkonu se bolj sprostita. Res, tale vrt zadeva sploh ni primerna. Da ne govorimo, kaj se zgodi, če imate samca in se bo na vasi ena kuzlca gonila. Ko boste prišli domov, vas bo pričakala luknja ob pesjaku, pes bo pa že kdovekje.

Za psa ni pogoj kvadratura vrta. Sploh. Pogoj je le količina časa, ki ste jo s psom pripravljeni preživeti. Že že zdaj razmišljate o elektronski ograji, res bolje, da postavite zajčnjak.

Pes je žival, ki biva OB svojem lastniku, ne na njegovi parceli.

Od švicarskih planšarjev nobena pasma ni majhna. Manjši je edino Etlenburški, ki pa je že bolj lovska pasma, torej kar oreng samosvoj in moraš biti že poznavalec, da ga pripraviš do sodelovanja.  Pa pazljivo pri nakupu, mislim, da so pri berncih šteparji/preprodajalci zelo razširjeni!



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #3 : 06 April 2010, 18:24:55
načeloma sem jaz tudi stališča da več kot si s psom bolši je odnos.
vendar pa ... to je moje mnenje ;) in nekateri psi so čisto srečni kot zunanji... v kombinaciji.

Na vašem mestu bi morda šla preko tistega ograja :)... pesjak je lahko tudi povečan pesjak... ali pa v kombinaciji pasja vrata v hišo( kakšno garažo) in izhod na njegov del vrta ograjen .
Visoka ograja... je lahko tudi kakšna panelna( kovinska)... ali pa glede na to da imete manjši vrt lahko daste kovano :)... tja  do 160 pa kakšne lepe cipresce zadaj.... ( nihče vam tega ne more prepovedat ;)... če ne smete delat škarpe pač prilagodite ograjo)
... jaz če  bi imela možnost panelne , bi jo takoj naštimala , vendar pri nas je parcela hudo večja in ni ravno v linijo tako ,da ne pride v poštev.
Ravno zbiram ponudbe, za žičnato... čeprav imamo ciprese okol in okol( goste in visoke).
Pa niti ne toliko zaradi naših dveh psov , kot bolj zaradi tujih...( to rundo mi je med Dinino gonjo dokončno prekipelo :-X in mi gre pošteno na živce da ko pridem na vrt stopim v kakšno mino, ki jo pusti kakšen nepovabljen pasji obiskovalec. Da ne omenjam da me še nazija takoj ko odprem vrata ker ga ravno med sranjem ali obscanjem vogala zmotim.)

Na vešem mestu bi  enostavno zagradila del vrta, naštimala neko hiško kamor se lahko umakne bolj tak open space pesjak  ;D kjer pes lahko  počaka ko je sam.... ko ste pa doma boste pa tako ali tako skupaj.
Ali bo vaš pes imel dostop v hišo ali ne je pa itak vaša osebna odločitev :)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


rina

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 1.564
    • Točke: 24
Odgovori #4 : 06 April 2010, 18:55:32
Sem po naključju tole odprla in prebrala in bom malo pokomentirala, ker imam malo drugačno mnenje.
A se vam ne zdi malo pretiravanje, da mora prav vsak pes živet v stanovanju in da je vrt za psa slaba stvar? Se strinjam, da psi lahko razvijejo različna neželjena vedenja če so sami, ampak tako hudo pa spet ni.
Če se ne pretirava in ne misli samo na najhujše primere, potem je lahko pes tudi na vrtu/pesjaku popolnoma srečen. Seveda ga je ravno tako treba razgibat, pa zaposlit in se ukvarjat z njim, ampak mislim, da se glede tega vsi strinjamo.

O električni ograji za psa prvič slišim in nimam pojma kako se obnese. Pri nas imamo ograjo okoli dvorišča in vrta. Psa sta zunaj takrat, ko ni nikogar doma (predvsem dopoldne), kadar pa smo doma in ponoči, sta pa z nami v stanovanju. Pa mislim, da jima prav nič ne fali, čeprav sta dopodneve sama zunaj.

Los je car!


Kaili

  • *
    • Prispevkov: 257
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 06 April 2010, 19:07:23
Edina sprejemljiva opcija je pesjak. Vendar zanj velja enako kot za notranji box; ok je dokler se ga ne zlorablja. Da bi bil pes cel dan noter zaprt brez da bi mu namenili vsaj 3 ure aktivnosti (tako fizične kot mentale) je nedopustno. In tak pes bo gotovo razvil cel kup vedenjskih motenj. Lahko povem iz prve roke, saj ima soseda tega 'pomanjšanega švicarja' (imamo očitno v Sloveniji enga preprodajalca, ker so tudi na Bolhi stalno oglasi) in sicer kvazi Appenzeller-ja. To so psi, ki rabijo res veliiiiko aktivnosti... drugače so ekstremno uničevalski in tulijo (to ni navaden lajež) tudi po več ur skupaj :-\... No ta primerek je poleti med izpitnim obdobjem rekordno tulul 5 ur skupaj >:(
Dejansko pa ne poznam psa (ok, poznam enega :)), ki bi bil zunanji s katerim se dovolj ukvarjajo in je lepo vzgojen. Mogoče na začetku... ampak potem si ljudje rečejo 'mah sej se bo zuni podelal' ali pa 'danas je preveč mrzlo', tudi 'saj sem vendar bolan'... Večina jih pač ostane prepuščenih samim sebi v pesjakih, verigah, vrtu... kjer imajo eno in edino funkcijo živega alarma.
Treba se ja pač zavedati, da če je pes 8 ur ali več zunaj sam, kjer je izpostavljen zunanjim dražljajem (izzivajoči psi, ljudje, mimoidoče mačke...) se praktično ni mogoče ogniti vrsti neželenih vedenj (agresija, lajanje na vse po vrsti...). Pri notranjih gre drugače; treba ga je peljat ven! Treba se je z njim poigrat, ga česa učit... .ker bi si drugače sam našel kakšno neprimerno aktivnost.
Drugače pa res temeljito premislite in si čim več preberite kaj pomeni imeti psa (je na tem forumu mnogo informacij). So namreč socialna bitja, kar pomeni da jim to morate zagotoviti. Psom namreč veliko pomeni že to, da so s svojimi ljudmi; četudi samo skupaj 'pogledamo film'  :) In se mi prav smilijo te t.i. zunanje pasme, ki imajo dovolj gosto dlako, da so obsojeni na zunanje pse (ne vsi):-\ Kot je rekla že Damayanti zna bit tudi kombinacija zunaj-noter čisto ok. Ampak se je treba zevdat potencialnih problemov zaradi tega.
To, da imate zdaj hišo in otroke, ki bi meli kužka pač ni razlog za imet psa. Kot ni dovolj, da ga boste imeli radi. Imeti psa je še veliko več. Predvsem veliko časa, stroškov in dela... pa seveda veselja, če ga lepo vzgojite :)
Tako, da je optimum imeti psa kar se da veliko časa ob sebi in družini in se z njim veliko ukvarjati (igra, učenje...). Če ste večino časa zunaj (tudi, ko je -15 pa toča) naj bo zunaj.... Če pa kogarkoli moti par dlak v hiši ali stanovanju preprosto ni človek za imet psa in je bolje, da razmisli o kakšenm drugem ljubljenčku. Konec koncev vam tudi ne bo treba postavljat nobene ograje, pesjaka, elektrike... ;)
Pozanimajte se tudi o pasmah in si mogoče omislite kakšno manj zahtevno in bolj primerno za začetnika (sploh če mu ne mislite posvečat veliko časa). Prav tako se ne jemlje psov od preprodajalcev, amapak preverjenih vzrediteljev, kjer boste dobili zdravega in tipičnega predstavnika. Ta vam bo tudi znal svetovati o nastanitvi...


lp



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 06 April 2010, 19:08:02
Sem po naključju tole odprla in prebrala in bom malo pokomentirala, ker imam malo drugačno mnenje.
A se vam ne zdi malo pretiravanje, da mora prav vsak pes živet v stanovanju in da je vrt za psa slaba stvar? Se strinjam, da psi lahko razvijejo različna neželjena vedenja če so sami, ampak tako hudo pa spet ni.
Če se ne pretirava in ne misli samo na najhujše primere, potem je lahko pes tudi na vrtu/pesjaku popolnoma srečen. Seveda ga je ravno tako treba razgibat, pa zaposlit in se ukvarjat z njim, ampak mislim, da se glede tega vsi strinjamo.

O električni ograji za psa prvič slišim in nimam pojma kako se obnese. Pri nas imamo ograjo okoli dvorišča in vrta. Psa sta zunaj takrat, ko ni nikogar doma (predvsem dopoldne), kadar pa smo doma in ponoči, sta pa z nami v stanovanju. Pa mislim, da jima prav nič ne fali, čeprav sta dopodneve sama zunaj.
S prvim odstavkom se popolnoma strinjam.



Kaili

  • *
    • Prispevkov: 257
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 06 April 2010, 19:16:27
Pesjak naj bi bil najbolj OK, ampak ali je res za psa najbolje, da ure in ure čepi v nekaj kvadratov velikem zamreženem prostoru.

Če bo imel dovolj aktivnosti bo prez težav počakal, da se vrnete iz službe in ga spet znorit. Razen mladič ne more bit tako dolgo sam; že zaradi fizioloških potreb. Sem pa tudi jaz imela mojo na začetku v pesjaku kadar je bila sama (drugače je notranji pes in je bil ta namenjen izključno času, ko ni bilo nikogar doma) pa sem ji dajala veliko igrač (napolnjenio kongi, žvečke, kartonaste škatle za uničevat...) in ni bilo problema. Seveda je vmes nekdo prišel domov, da smo jo dali lulat in se malo poigrali (prve 2 tedna je bil oči na dopustu, da ni bila sama). Če pa vas res ni ure in ure doma, ker imate svoje aktivnosti oz. morate otroke razvozit okoli, si pač časovno psa ne morete privoščiti :-\

Rina; je res, da ni tako hudo. Samo kot sem že rekla... v večini primerov ljudje pozabijo na potrebe svojih psov. Seveda pa ne vsi!



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #8 : 06 April 2010, 19:44:42
Jaz sem do zunanjih boksov, privezov skeptična ravno iz tega razloga, ker ne poznam nikogar, ki bi imel psa zunaj in bi se z njim dovolj ukvarjal čez dan. Pa tudi razne ograje. Izkažejo se za potuho človeku.
Sploh pa pes v razvoju-potrebuje ogromno našega časa za ukvarjanje, večkrat čez dan. Ne samo 3x po pol ure...

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #9 : 06 April 2010, 20:23:03
Ne razumem tega "večino časa zunaj". Zavedati se moramo, da pozimi gremo v službo v temi in se vrnemo domov v temi. Kaj lahko s psom "zunaj" počneš, prav nič! Kaj naj potem pes počne tam zunaj sam, tudi nič! če mi ne počnemo nič, pes pa tudi ne, potem ne vem, zakaj bi ga imeli  :-\.



kemo

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 06 April 2010, 22:28:49
A ni zanimivo, da se na vsakem forumu (pa naj bo to avtomobilski, popotniški in kot kaže tudi pasji), na katerem začetnik poskuša dobiti kakšne koristne informacije, najprej oglasijo največji pametnjakoviči tega sveta in ti solijo pamet.
Najprej o zajčkih. Če bi si želel domačo žival, ki bi spala v moji sobi, bi verjetno izbral zajčke. Tako si pa želim kompanjona za moje tekaške večere in izlete v hribe. Pa tudi ostali člani družine so kar aktivni.
Tukaj bi lahko začeli filozofsko debato, ali je res vlogi psa, ki se je razvijala skozi stoletja, bližje poležavanje na kavču in gledanje televizije ter spanje v gospodarjevi postelji. A nima smisla.
Verjamem tudi, da večina tudi lastnikov psov hodi v službo, otroci pa v šolo, tako da je hočeš ali nočeš pes cel dopoldan sam doma. Ali jih res vsi pustite v hiši oz. stanovanju? Tista ideja o posebnem ograjenem delu vrta ni za na odmet. Še kakšna ideja?   



Kaili

  • *
    • Prispevkov: 257
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 07 April 2010, 00:05:31
Tukaj bi lahko začeli filozofsko debato, ali je res vlogi psa, ki se je razvijala skozi stoletja, bližje poležavanje na kavču in gledanje televizije ter spanje v gospodarjevi postelji. A nima smisla.
Verjamem tudi, da večina tudi lastnikov psov hodi v službo, otroci pa v šolo, tako da je hočeš ali nočeš pes cel dopoldan sam doma. Ali jih res vsi pustite v hiši oz. stanovanju? 

Jaz se vam opravičujem, če sem bila pregroba :-[ Samo tak pač postaneš, če to ni vseeno, ko dnevno vidiš zanemarjene zunanje pse. Je pač dejstvo, da je bistveno bolje godi tistim, ki imajo kot družinski člani tudi vstop vsaj v kakšno sobo hiše (npr. dnevno sobo). Vsaj v večini primerov je tako. Sicer pa res ne vem kdo je omenjal izključno poležavanje in spanje v postelji ? Če se še 1x natančno vse preberete boste videli, da se govori o vsem; gibanju, interakciji in konec koncev tudi poležavanju (ne pa samo temu!, nikakor! ;))... Vse to imajo psi radi! Ker je pes krdelna žival; in to vsak dan, cel dan! Ne samo za večeren tek in nedeljski sprehod! Vsak dan. In ja, res je veliko že to, da mora bit sam, medtem ko smo v šolah in službah. Pa mora biti sam tudi takrat, ko smo doma? Je res potrebno, da je pes med našo boleznijo omejen na interakcijo z nami, ko ga gremo nahranit. Verjemite, da bi z vami raje preležal cel dan ob postelji, kot pa bil zunaj sam;) Ali pa da je sam, ko je zunaj 1m snega in se na da it laufat? Pa ko je zunaj nevihta? Za to torej gre, ne pa za zagovarjanje lenarjenja.
In to sem tudi napisala...  Tudi mi puščamo psa poleti zunaj (pozimi in ob slabem vremenu pa v hiši), ker ko je sam je pač sam. Ampak imamo za to idealne pogoje in praktično ni bojazni, da bi psica dobila kakšne koli negativne vedenjske vzorce. Če teh pogojev ni in ima do pesjaka dostop vsak in pes vidi vse, potem se je treba zavedat potencialnih neg. posledic. Je pač rajši zunaj ko je sama, vendar nam potem z največjim entuziazmom sledi v hišo, ko se vrnemo. Do pesjaka zato nimam nikakršnega odpora, dokler ima pes vseeno zagotovljenega dovolj ukvarjanja. Samo ste sami rekli, da bi bil pri vas zaprt ure in ure …. In do takih odpor imam. Ker gre tukaj pač za zanemarjanje.
Sploh pa… kaj pa vi pričakujete, da bo pes delal ko bo sam? To sprašujem, ker pravite, da vas skrbi da bo imel premalo prostora. Mislite, da bo telovadil in tekal gor in dol, če bo imel prostora več? Kje pa, našel si bo eno zaposlitev v stilu lajanja, kopanja lukenj, uničevanja koče… In to ne glede na velikost svojega 'bivališča'. No, do tega seveda ne pride, če ga prej primerno zmatramo in zadovoljimo vse potrebe (v tem primeru bo izbral najbolj udoben kotiček in zaspal). Za kar pa je zopet potreben čas.;) Poznam pse, ki so cel dan v majhnih pesjakih in pa takšne, ki imajo zase cel vrt. Pa vendar se oboji poslužujejo enakih destruktivnih aktivnosti;)
Kar se tiče pametnjakovičev... je pač tako, da se pride na javne forume vprašat, ker znanja manjka in bi ga radi imeli (mislim, da smo vsi ravno zaradi tega začeli pregledovati forume)... in ne vem kaj je potem tako narobe, če kdo hoče pojasnit kaj je za psa optimalno. Če bi radi slišali preprost odgovor 'na ketno ga dajte' pač taki forumi niso za vas, ker se tukaj zbiramo predvsem ljubitelji in tisti, ki hočemo in se trudimo za njih optimalno poskrbeti (navkljub vsem drugim obveznostim ;)). Če se začuti, da gre nekdo v napačno smer oz. ima napačne predstave kaj je skrbnik psa (ne lastnik, ampak skrbnik!) se to pač pove...

lp



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #12 : 07 April 2010, 09:30:56
Vsi navajate nezaželjene vedenjske navade če je pes zunaj...
kaj pa nezaželjene vedenjske navade če je pes notri?
Naš Damč ko je bil mladič, je toliko stvari uničil, da je joj.
pa je bil lahko sam zgolj dve ali eno uro.... ma kaj včasih še to ne .. med tem ko sem šla na wc mi je v prafaktorje zdemoliral mobitel. ::)

naša dva imata notranji box...ravno zaradi tega ker je Damč take počel... pa še kleptoman je. Je odpiral hladilnik in ven kradel, pa predale je odpiral, pa košaro za umazano perilo v kopalnici je odpiral in  ven nosil , ne bom rekla kaj....... ko sem šla npr k sosedi  nekaj nest... pa sem bila vsega 40 m od hiše... je naša bajta zvečer zgledala kot da bi imeli norce not zaprte... luči so se prižigale in ugašale( ker je bila to našemu psu zabava... malo po štekarjih skakat)... da ne omenjam , tud stene so bile vse potacane v garaži..., pa, ko sem odšla je trdno spal na kavču...in podobne..
Bog ne daj da bi ga pustila v pisarni samega...
Eni psi so tudi taki.....On ga še nima in je treba vzet vse v zakup

Sedaj pa pomislite.... imaš novo bajto, vložiš celega hudiča denarja, potem pa prideš popoldan domov pa najdeš vse spraskano, pogrižene štoke, raztrgan tepih, spraskane kuhinjske elemente..itd.

V takem primeru mora potem pes v notranji box... a ne?... Kaj je sedaj boljše... da ima pesjak zunaj pa koplje luknje... ali da ti zdemolira celo bajto....

Ne vem zakaj toliko zgražanja če jih večina dneva ne bo. Peljejo psa zjutraj ven na en aktiven sprehod...  vmes pa dobijo eno sosedo da ga pelje ali da se še malo poigra z njim makar na njihovem vrtu, in zvečer spet  oni.

Kolk folka tako dela...
Pa nima pes zaradi tega nobenih fobij... sigurno ga bodo dali pozimi v najhujšem mrazu notri, pa poleti ob nevihtah ga tudi ne bodo zunaj puščali....
Pa v zakup vzemite da imajo otroke... ne enkrat 100x ga bodo v hišo pripeljali...po možnosti še čez noč notri švercali >:D....

Se mi pa zdi kot za novinca pohvalno , da vpraša,  na pasjem forumu kaj je boljše za psa pesjak/ vrv itd.......in kaj naj uporabijo ,da bo pes dejansko na njihovem vrtu.Da preprečijo pobeg.  Kar je pri mladem psu kar pogosto a ne ;)( tudi moj je/ ne daleč in ne za dolgo, ampak je/... pa še marsikakšen.... samo eni priznamo ;)... eni so pa" papeži")
Marsikdo od bodočih lastnikov  tega ne naredi.... ko speezdi speezdi in šele potem razmišljajo... ali pa še to ne ... če se vrne se vrne, če ne pa novega  :-X.

tako da.... dejte človeku konkretne nasvete...sploh tisti ki imate psa zunaj.
Jaz mu razen tega kar sem mu že svetovala ne znam... ker našadva sta notranja...ker tudi jaz delam doma.
In pa sedaj sta toliko stara in umirjena, da počakata na kavču.... bi bila pa sigurno zadovoljna ob lepem vremenu počakat kakšno uro ali dve tudi zunaj.... samo pri nas to ni mogoče zaradi sosedov...tako da sta prisiljena bit notri.






kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #13 : 07 April 2010, 09:44:26
Da se javi še nekdo ki ima psa zunaj  ;)

V glavnem, mi imamo psa zunaj, v boksu, velikem 4x5metrov, zaprtem iz dveh strani in z velikosti primerno izolirano hiško. Pozimi, ko je zelo mraz ali okoli novega leta, ko je kot na fronti, je not v garaži, drugače pa večinoma vedno zunaj. Je pa celoten boks zavarovan pred poletno vročino (mu še mami neke sončnice košate nasadi spredaj, da ja ima senco). Glede ukvarjanja bom pa tako rekla, zjutraj ima nekje pol ure do 45 minut sprehoda in malo igranja, nato ima obrok, zatem pa večinoma prespi kakšne 3 ure. Ko je buden, gre spet nekdo (po večini jaz) z njim ven za kakšno urco, potem gre spet spat, popoldan pa ali kakšen aktivni sprehod + igranje ali pa poligon (agility, poslušnost) + potem dirkanje s kolegi, zvečer še en obrok, potem pa gre v hiško in ga do jutranjega sprehoda ni na spregled  :). Je tako, da ves čas, ko je notri v boksu večinoma prespi, ker se je tako navadil, ko pa je buden, je zunaj z nami. Se mi zdi, da prav potrebuje tisti svoj mir. Je pa tudi tako, da ga hočem včasih dat malo not (še posebej poleti) ampak v hiši nima miru več kot 10 minut, zatem spet sili ven.

Moje mnenjo o psih zunaj...ja, definitivno bi ga veliko raje imela notri, ampak zaenkrat še to ni moja hiša  :-\

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #14 : 07 April 2010, 10:10:19
Evo malo pesjakov še drugače , ne ravno un standard cage :D



s pasjimi vrati za notri


en tak retro



In čisti zunanji z de-lux hiško :D... samo še bazen mu manjka he he

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #15 : 07 April 2010, 10:40:26
Tudi pri mojih starših sta bernardinka in naš mešanček (ogromno tele :)) zunaj. Zjutraj imata pol urno laufanje potem pa počitek dokler so v službi. potem pa sta večinoma zunaj, tudi ponoči. Narejen je pesjak, vsak ima svojo uto. V pesjaku so pa občasno, sicer so prosto spuščeni zunaj. Ja, bajta je ograjen, in ograjena je velika parcela zraven.
Tako da osebno sem za to da če se da, se nardi ograja. ne zato, da so tvoji psi not, ampak da drugi ne hodijo not in da nimaš neželjenih človeških kontaktov - recimo kot omenjeno draženje psov če ni nobenga doma.

Si pa tudi v primeru naših nikakor ne predstavljam da bi bili v hiši, ker pač doma absolutno niso za to. Imamo pa od vedno pse zunaj. Je pa običajno tudi tako, da po službi in za vikende je vedno nekdo bolj manj zunaj, tako da stikov je veliko.

se pa 100% strinjam imeti psa zunaj ali notri je popolnoma drugače. in sama nikoli nebi kupila psa da je zunaj. Kar pa ne pomeni da tudi to ne funkcionira, pač odvisno od pasme in od tega zakaj pes je pri bajti.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #16 : 07 April 2010, 10:50:32




iz neke "arhitekt svetuje" strani... rešitev pesjak za  manjše vrtove ;) ( meni so prav všečni...) Za kočo mu pa repliko vaše nove hiše naredite... hehe

sedaj pa mislim, da smo dali kar nekaj idej no :D... da ne bomo tako kot na drugih forumih, da samo pamet solimo ;) :D :D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #17 : 07 April 2010, 10:58:05
No bom pa jaz povedala, ki smo enega psa imeli v boksu potem smo ga pa na leta v hišo preseleli. Nepopisno bolje. Pravi užitek. Psa veliko bolje spoznaš, je bolj varen v hiši, ponoči spi in ne laja na mačke, ježe, vonjave... Mu kupiš fino fajno ležišče (če bi bilo po moje bi psi tak bili na kavčih) in imaš spraskan parket, dlake povsod, ampak tako se vsaj vidi, da imaš psa. Če ti čistoča preveč pomeni, potem itak nisi tip za psa. Hodi za tabo na wc, Bina nam pomaga pri kuhanju, ko se zlaga posoda v pomivalca jo absolutno preliže, sodeluje pri vseh stvareh in se razveseli obiskov, ker obožuje pozornost in cartlanje...Če bi bila zunaj. Pol tega ne bi bilo. Ker kdo pa v slabem vremenu zunaj pije kavo in gleda TV, si vzame čas za kar tako vmes klikanje in igranje. Bina obožuje bližino, samo da je zraven in se prav rada pride stisnit na postlo. Pa psa več naučiš če je cel čas s tabo, ko si doma.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #18 : 07 April 2010, 11:15:25
Meni čistoča zelo veliko pomeni ;) pa imam dva psa notri...pa metlo sesalec in lampar z vodo tudi skoz na " dohvat ruke"... da ne omenjam tale spomladanski čas :-X
Vsakič, ko grem ven na čik gresta zraven...in vsako rundo, ko prideta nazaj notri je  pranje tac+ pomivanje po tleh.
Pospravljam 4x toliko kot če ne bi stalno ven in not plundrala.
Tudi dlake... neglede  na čiščenje so povsod.
Ko perem njune cunje... jih itak posebaj...pa moram potem še enkrat stroj v prazno zalaufat, pa poorenk spucat, predno dam svoje cunje prat.

Ja sta bolj socializirana, pa boljše vedenjske navade imata...pa več smo skupaj , pa boljše življenje imata psa.... pa ne smrdita...
jaz imam pa  več dela 1000% kot nekdo ,ki ima psa zunaj :).
Mene osebno sicer to ne moti...ker je to moja odločitev da imam dva psa not....  Na čase se počutim kot njuna služkinja :P :D :D..pa p!"%im, pa drgnem... pa se potem umirim, ko se prideta prilizovat..

Enim pa tak način pomeni dodatno obremenitev... j*** ga... Samo to še ne pomeni ,da nimajo radi svojega psa in da mu ne posvečajo dovolj časa.
Tudi jaz nisem privrženec pesjakov...to -unih 4x2 - cage pajzlov- kamor se psa zapre, da se po cel dan kopa v svojem lastnem dreku...in ga enkrat na teden peljejo ven če se jim že ravno da...


kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Macika

  • *
    • Prispevkov: 2.969
    • Točke: 2
Odgovori #19 : 07 April 2010, 11:19:23
Meni osebno niti najmanj nebi bilo hudo pucat za psom not po hiši, ampak sta starša proti. Kaj morš  :-\  :-[ Se pa pride, kot že rečeno, vsake toliko cartat not, na kavč ali pa na posteljo, se razume, ker na tleh to ne velja  ;)  :D

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #20 : 07 April 2010, 11:40:31
Ko boš imela pa svojo hišo...boš pa prilagajala pohištvo+ opremo na pse :D... nekako tako je pri nas ::)...predračun za lakiranje parketa je še enkrat dražji zaradi unega laka /bolj odpornega. Pa pospravljeno je vse po omarah( odprte omare odpadejo), ker drugače je  samopostrežna.Pa stene so tud prebeljene s pralno barvo...pa na stopnicah ,ki so v lesu je tudi tekač(da se ne vidi dragih šteng :-X) pa genarlno pospravljanje je trikrat na teden...( včasih je bila sobota rezervirana za to)...
Pa stroj za cunje je tudi močnejši in dražji zarad psov...pa avto je karavan...pa sesalec bo tud dražji in močnejši... Vse to pride tudi v zakup če imaš psa notri.
tako je... :)

Edina stvar kar sem se odločila, je da verjetno ne bo več psa z dolgo in svilnato dlako...ker imam včasih občutek da Damčova dlaka kar frči po zraku :-9

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


kemo

  • *
    • Prispevkov: 4
    • Točke: 0
Odgovori #21 : 07 April 2010, 12:05:12
Saj bo, saj bo. Malo potrpežljivosti, pa dobiš kar nekaj zanimivih idej.
Kaili, saj nisem tebe misli, ko sem govoril o pametnjakovičih. Od tvojih postov se da dobiti kar nekaj koristnih informacij. Bolj so me zmotili tisti zajčki, pa Etlenburški (pravilno entlebuški) ovčarji kot lovski psi. Se pa večina debate suče okoli dileme pes v hiši ali zunaj.
Da še bolj razjasnim situacijo. Psa si želimo vsi, tudi odrasli, čeprav se še nismo popolnoma odločili, ali ga bomo res imeli, pa tudi pasma še ni določena. Api nam je res najbolj všeč, tako po izgledu, kot tudi konstituciji, vendar od njega dobivam zelo nasprotujoče informacije - da je zelo problematičen pes oz. da ni bistveno drugačen od ostalih. Tudi če bi se odločili zanj, bi ga šli iskat nekam v tujino.
Ne skrbi me, da bi bil pes zanemarjen. Jutranji sprehod, popoldanski tek, pa razni izleti v naravo, to so naša stalnica in prav prijetno bi mi bilo, če bi nas spremljal še štirinožni prijatelj. Bolj me skrbijo ure, ko nas ne bo doma. Ne bi ga rad zaprl v majhen pesjak, še manj pa v hišo. Pa ni toliko higiena problem. Na splošno je moje mnenje, da pes ni plišasta igračka, da torej ne sodi na kavč ali posteljo, njegovo mesto je nekje na dvorišču.




damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #22 : 07 April 2010, 12:18:42
Une ure, ko vas ne bo doma , se dajo čisto lepo rešit ;)... Dobite eno študentko.. ali pač nekoga , ki bo prišel vmes vašega psa sprehodit za kakšno uro .Odvisno iz kje ste. Mogoče tako osebo najdete še celo tukaj preko tega foruma ;)
Ne boste ne prvi ne zadnji ;D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
Odgovori #23 : 07 April 2010, 13:09:02
Moj je v pesjaku, ki je z ene strani zaprt z lesom, iz druge z živo mejo iz dveh strani pa odprt. Po tleh ima les, pa streho čez cel pesjak. Notri ima veliko izolirano uto in mizo, na kateri se z veseljem izležava. Ko je minus gre spat v garažo, čez dan je ponavadi vedno zunaj. Zjutraj ponavadi naredimo krajši sprehod, popoldne ali proti večeru enega daljšega z vključeno igro in učenjem. Vmes je spuščen ven za par minut. Poleti je ponavadi cel dan na zagrajeni terasi z nami, ko posveti večerno sonce se pa preseli v pesjak in kasneje na sprehod. Kljub temu, da si želim psa imeti notri se mi Neon ne zdi nesrečen. Kar je pa nezaželjenega vedenja sem pa jaz kriva, ne to da je sam zunaj. On prespi večji del.

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #24 : 07 April 2010, 13:30:41
Jaz sem imela pse že zunaj v boksu ( celo odmaknjena parcela včasih), doma , mešano in iste pse večji ali manjši del življenja tako del drugače, na dopustu in vikendu pa imamo vrt, tako da se lahko pohvalim z "multipraktik izkušnjami.

Pesjak je čist OK -če se ukvarjaš s psom najmanj enako, kot bi se, če je doma. Moji niso kazali nobene spremembe vedenja značaja ali zdravja ob katerikoli varianti bivanja. Je pa dejstvo,da se velika večina ukvarja manj ,če ima psa na vrtu ali v boksu. Ker mi ( moja familja in jaz ) smo res ves čas, ko nismo v službi, na terenu s psi. Ti so z nami vedno bili tudi vse dopuste in vikende (takrat po ves dan) ne glede na destinacijo.

Kdor si omisli psa z namenom , da bo ta v boksu, pa ni aktivni kinolog, ki trenira po več ur na dan, se jaz predvsem vprašam zakaj psa pravzaprav sploh rabi? Saj bo imel z njim samo dodatno delo, stroške, škodo, zaplete, pa nobene prave koristi. Ker če ne kupiš psa z namenom,da boš z njim delal ali tekmoval ga najbrž kupiš za družbo, kot spremljevalca. In spremljevalec je lahko le, če te spremlja- ne pa če postava na vrtu, v pesjaku ali podpira verigo.

Kdor rabi pesjak samo za čas ko je v službi se mi zdi to lahko dobra rešitev- vsaj za lepši čas leta in za mladega psa. Spet pa odvisno,kam ta pesjak namestimo. Če ne moremo psu ponudit zasebnosti (da mu hodijo okoliški cucki in mulci težit) in boljših pogojev bivanja kot bi jih imel v hiši (več prostora, lepši razgled) je spet brezveze. Je pa sveda boljše kot zapiranje mladega uničevalca v kletko ali kopalnco za vse dopoldne. Potem spet vprašanje- zoprno obdobje,ko pes kaj uniči traja nekako največ 1 do maks.  2 leta. Ali se splača investirat v drag pesjak in uničit del vrta samo za ta čas? Ali ni vseeno bolje malo potrpet s psom v hiši prvo leto, mogoče potem kupit kakšen nov kos pohištva, če smo kljub dobremu režimu imeli kakšno nesrečo?

Veriga? Nisem absolutno proti , je pa v praksi večinoma slaba rešitev. Vsekakor je tekalna veriga boljša od slabega boksa- s predpostavko,da  ima kdo veliko posest ali pa da je posest dobro ograjena in pes privezan občasno znotraj te fizične meje- bodisi,da ga želimo omejiti na del parcele ali da nimamo zanesljive ograje- sicer pa veljajo pomanjkljivosti enake kot za električno ograjo. Obenem resno dvomim,da bi vam resen vzreditelj prodal psa, če boste priznali, da bo privezan.

Električna ograja- v slovenskih razmerah takorekoč ne pride v poštev. Predvsem ne za hišo v naselju s 500m2. To je eventuelno lahko rešitev za več ha velike površine sredi ničesar- kot živijo nekateri Američani in Avstralci. V slovenskih razmerah pa je nehumano, saj omogča tujim psom in ljudem neomejen dostop na parcelo, pes pa je omejen in nezaščiten istočasno. Poleg tega,da naprava ne deluje zanesljivo, da se kvari in je draga.

Etlenburgerja pa osebno poznam dva in sta primerna izbira hišnega psa po mojem mnenju.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #25 : 11 April 2010, 21:11:25
Imamo ograjeno parcelo, na njej pesjak, psa pa sta v hiši. Meni pesjak sicer ni nekaj groznega, je pa res, da se s psi ukvarjam v bolj intenzivni obliki, vsak dan, in sta kar vesela, da imata tudi svoj mir.

Psa je potrebno zaščititi pred zunanjimi dražljaji (se pravi pred vremenom, draženjem, drugimi psi) in bival naj bi tako, da ne moti okolice. V tvojem primeru bi razmislila predvsem, če se da izvesti bivanje na tak način, da je maksimalno količino časa z vami, pa hkrati zunaj, ko vas ni. Torej neke vrste zagrajen del vrta v stiku s hišo, da je lahko maksimalno količino časa pri vas. Sploh, če imate kakšna vrata, ki bi prenesla vgradnjo pasjih vrat, pa postavite zunaj tak tip ograje, ki je iz montažnih delov (panelov), kot neke vrste začasno rečitev, pa se potem, ko boste že nekaj časa psa imeli po vašem načinu bivanja odločite za najprimernejšo dolgoročno rešitev. Pesjak je razmeroma drag in se da narediti izvedenke kot na fotkah zgoraj, ki so cenejše, bolj primerne in predvsem lastnikom in psu bolj pisane na kožo.

Glede pasem pa - lani sem na češkem bivala v ulici, kjer je imela vsaka hiša švicarske pse, celo naselje nič drugega, prav zanimivo. Spoznala sem vse, od berncev, velikih švicarjev (pri teh smo živeli), do appenzelerjev in etlenburgerjev. Srečevala sem jih na sprehodih, spremljala njihovo vedenje za ograjo in ob srečanjih in priznati moram, da sta mi oba manjša predstavnika pustila zelo mešane občutke. Precej reaktivni, appenzelerji tudi zelo ostri, glasni čuvaji in precejšnji bevskači. Ne ravno najboljši primeri družinskih psov.


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #26 : 12 April 2010, 07:37:46
Dino ima zanj kar velik pesjak.Po tleh je leseno.To je za blokom pod balkoni.Ima uto, nekaj sence in nekaj sonca.Peljemo ga štirikrat na sprehod, dobiva eukanubo, vedno mu menjujemo vodo, je tudi precej zaposlen.Ko nas ni spi.



Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #27 : 12 April 2010, 16:03:59
Citiraj
A ni zanimivo, da se na vsakem forumu (pa naj bo to avtomobilski, popotniški in kot kaže tudi pasji), na katerem začetnik poskuša dobiti kakšne koristne informacije, najprej oglasijo največji pametnjakoviči tega sveta in ti solijo pamet.

Pač narava takšnih ljubiteljskih forumov, kjer vsak lahko tako zastopa svoje prepričanje sploh zaradi anonimnosti , torej kot edino pravilnega...če vzameš to v kontekst pa je odlično branje ob kavi, pa še nasmejiš še mnogokrat  :P
Za nasvete in sploh prihod psa , pa res predlagam kakšno lokalno kinološko društvo, igralne urice so en tak fin korak socializacije vašega psa in pobiranje nasvetov

O zgražanju nad pesjaki, je itako damayanti kot ponavadi povedala bistvo , bi dodal da je pesjak čisto vredu, vendar ogromno ljudi slednjega izrabi (kar sploh ni vezano na "cvingerje", ampak se lahko to dogaja v blokih ali če je pes zunaj na vrtu), se ne ukvarja aktivno z psom ali potrebno skrbi. Poznam odlične pse , ki so v pesjakih odgovornih lastnikov in ogromno drugih ki so zapostavljeni
Glede na vašo situacijo se mi zdi pesjak kar pametna izbira ob pogoju, da se zavedate kakšno odgovornost slednji predstavlja

Sicer sam psa nimam v pesjaku (ima eno res fencij , izolirano  hiško katero pa seveda sploh ne pošmirgla), hiša z vrtom in imamo manjšo ograjo tako da ima prosto gibanje, spi in biva pa v hiši, tudi večino časa je z nami (zdi se mi dokaj potratno nabaviti psa in ga  nato ne imeti ob sebi)

vrt je bilo potrebno zavarovati (sploh ko je na obisku kak drugi pes je solata kar frčala...), tudi ograjo naredit "beagleproof", kar je tudi dokaj velik strošek, škode pa v stanovanju načeloma ne dela toliko (ima par copat in lesenih coklov na vesti), stanovanje je vsekakor bilo potrebno prilagodi prihodu psa. Tko da ja, pripeljati psa je še najlažje
Bom tudi potrdil ,da če je pes rado zunaj, hitro dobi kakšno nezaželeno navado , pri moje psu je to lajanje nad velikimi in ropotojočimi tovornjaki (moćno sumi , da zaradi saubermacherja), kljub temu da je mogoče zunaj ko nas ni doma ali uro dve, razlajha se itak ob vsakodnevme sprehodu

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #28 : 13 April 2010, 14:35:16
Pač narava takšnih ljubiteljskih forumov, kjer vsak lahko tako zastopa svoje prepričanje sploh zaradi anonimnosti , torej kot edino pravilnega...če vzameš to v kontekst pa je odlično branje ob kavi, pa še nasmejiš še mnogokrat  :P
Za nasvete in sploh prihod psa , pa res predlagam kakšno lokalno kinološko društvo, igralne urice so en tak fin korak socializacije vašega psa in pobiranje nasvetov

O zgražanju nad pesjaki, je itako damayanti kot ponavadi povedala bistvo , bi dodal da je pesjak čisto vredu, vendar ogromno ljudi slednjega izrabi (kar sploh ni vezano na "cvingerje", ampak se lahko to dogaja v blokih ali če je pes zunaj na vrtu), se ne ukvarja aktivno z psom ali potrebno skrbi. Poznam odlične pse , ki so v pesjakih odgovornih lastnikov in ogromno drugih ki so zapostavljeni
Glede na vašo situacijo se mi zdi pesjak kar pametna izbira ob pogoju, da se zavedate kakšno odgovornost slednji predstavlja

Sicer sam psa nimam v pesjaku (ima eno res fencij , izolirano  hiško katero pa seveda sploh ne pošmirgla), hiša z vrtom in imamo manjšo ograjo tako da ima prosto gibanje, spi in biva pa v hiši, tudi večino časa je z nami (zdi se mi dokaj potratno nabaviti psa in ga  nato ne imeti ob sebi)

vrt je bilo potrebno zavarovati (sploh ko je na obisku kak drugi pes je solata kar frčala...), tudi ograjo naredit "beagleproof", kar je tudi dokaj velik strošek, škode pa v stanovanju načeloma ne dela toliko (ima par copat in lesenih coklov na vesti), stanovanje je vsekakor bilo potrebno prilagodi prihodu psa. Tko da ja, pripeljati psa je še najlažje
Bom tudi potrdil ,da če je pes rado zunaj, hitro dobi kakšno nezaželeno navado , pri moje psu je to lajanje nad velikimi in ropotojočimi tovornjaki (moćno sumi , da zaradi saubermacherja), kljub temu da je mogoče zunaj ko nas ni doma ali uro dve, razlajha se itak ob vsakodnevme sprehodu
Si s tistem zgoraj mislila mene ??? ???Jaz sem povedala kako je z njim in nisem čisto nobena pametnjakovička :-\.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #29 : 13 April 2010, 19:33:03
Ne morem, da nebi.
Najprej en lep pozdrav vsem. Naj podam še svoje izkušnje. Imam več psov. Eden živi zunaj, dva notri. ''Zunanji'' je pač zunaj, ker se nikakor ne mora navaditi na sobno čistočo (v oskrbo sem ga dobila starega okoli 4 leta in do takrat je bil skozi zunaj). Ima redne sprehode, igranja, tekanja z nami po dvorišču takrat, ko smo doma. Izgleda najbolj srečno bitje pod soncem. Rad ima muce, rad ima kokoši, rad ima pse (jih imamo več), rad ima otroke, rad ima cel svet...razen nekaj sosedovih psov, ki mu vsak dan pridejo lajat pred pesjak, nekaj sosedovih mačk, ki se gonijo okoli voglov, pa sosede, ki mu nosijo hrano v pesjak  >:( kar se kljub ograji ne da preprečit povsem... itd.

Druga zgodba so pa naše dve psičke, ki živita z nami v hiši (torej sta v stanovanju, kakor kdo bere). Ena je prišla k meni starejša, sobno NE-čista. Druga mlajša sobno (mladičkasto) NE-čista. Obe sta dobili hišni bivalni boks. Mladega psa tako ali tako ne moraš puščati samega doma za čas cele službe (ravno tako kot ne puščaš otrok samih-imajo zato vrtec, varstvo babic...). Sobno čist zdrav pes najbrž lahko drži fiziološke potrebe za čas naše službe, če ta traja dlje je potrebno varstvo. Nič novega ni navajenje psa na pasji wc (nekaj podobnega kot mačji wc). Uničujeta ne, ker za to nikoli nista imeli možnosti. Psički imasta redne sprehode (ravno toliko kot pes zunaj, ker smo skupaj na sprehodu). Zvečer ko smo že vsi pomečkani pred TV, se mečkata zraven. Ko gremo spat, se sami pospravita vsaka v svoj bivali boks...

Ko kaj delamo na vrtu so psi privezani vsak na svojo vrvico (okoli 7m), vsak za svoje drevo v senci s posodo sveže vode ( ja tudi ketnarji so  :P) zato da lahko v miru sadim vrt, okopavam, pulim solato itd.

Pa da ne bom še bolj na dolgo... skupek ugotovitev...
- imam psa v pesjaku (kletki)
- imam psa v hišnem boksu (kletki, če eni temu tako pravijo, meni ljubši izraz je sobica za psa)
- vsi 3-je so občasin ''ketnarji''

Rezultati so:
- pes, ki je zunaj v pesjaku je ''omejn'' na okoli 6X3m (v njem se lahko pošteno nalaufa), svežega zraka, sveže vode, kvalitetne prehrane, obilo sprehodov... v pesjaku preživi okoli 6 ur dnevno (čas službe) + nočno spanje cca 8-10ur (to je dnevno vsaj 16ur)
(je pa rahlo živčen-laja zaradi dejavnikov okolja na katere včasih ne moram vplivat, kljub ograjam in tablam ''pusti psa na miru'')

- psici ki sta notri ''omejeni'' na svoj bivalni boks (kletko) v katerem lahko udobno stojita in se obrneta na svoji osi. V boksu preživita okoli 6 ur dnevno + nočno spanje cca 8-10ur... pravzaprav enako kot zunanji pes...
(nimata pravzaprav nobenega nezaželjenega vedenja, ki bi motilu sobivanje v zapretm prostoru. Mirno spremljata dogajane v hiši. Žvečita pasje stvari. Nosita igračke. Se božata. Grejeta noge...)

- ostali čas, ko smo doma smo zunaj... če je lepo vreme... smo s psi zunaj... so privezani zaradi možnosti neumnosti, ki jih lahko počnejo (kopanje lukenj)... če je vreme slabo... smo notri z psicama... ki se zabavata z nami... bogi zunanji revež pa bivakira zunaj... v izolirani dvopredelni carski uti...

Nasvet za vse:
Če si želite psa ga imejte radi celih 15 let (tudi ko bo star in/ali bolehen) in čim več časa naj bo z vami. Če je le možno naj bo z vami v stanovanju, hiši, na dopustu...
Po nekaterih raziskavah prespimo okoli 1/3 življenja, nekje vsaj 8-10ur smo v službi, torej nam za člane družine ostane borih 6 UR. V teh 6 urah imamo morda čas skuhati kosilo, z otroci napisati domačo nalogo, se pogovarjati s partnerjem, urediti vrt,počistiti stanovanje...in še pa še je tega...

Torej je na mestu vprašanje koliko časa (realno!!!) imamo za psa, ki živi zunaj? Vsaj 3-4 ure, kvalitetnega časa za psa?! Ko pa je vendar polovico letnih časov mrzlih, mokrih, temnih,... bomo tudi takrat zraven njega ždeli v pesjaku, ga česali, božali, sprehajali (če zunaj lije?) 3-4 ure... ko bomo imeli gripo (bog ne daj), 38 vročine,...

In sedaj vprašanje, koliko časa ima notranji pes? Ko je lepo vreme in ko smo čisto zrdavi smo z takšnim psom enako veliko zunaj kot onim, ki živi zunaj. Kaj pa res slabi dnevi, in tisti čas ko enostavno moraš biti v hiši, zvečer... Čohec tu, čohec tam. Prostor zdaj, ko kuham. Prinesi mi copate. No pa naj ti bo, ti vržem žogico glih sedaj, ko sem tu. PŠŠŠT delamo nalogo. Na daj žveči bikovko, da boš tudi ti nekaj počel. Grem pod tuš. Prinesi krtačo, boš še ti urejen 5min, dlje naju ne bo nazaj pred TV ;). Pa ker danes res ni nič pametnega na TV, pa dajmo klikat. A joj...ne zdj umazanih cunj iz pralnega stroja vleč! No pa dejmo prat, da psi ne boj delal ''škode'' ;). Otroc čevle pospravlat, pa umazane nogavice ne pod postlo dajat (tega ni če je pes notri :P). Uf pa so šli usi spat. Grem sedaj knjigo brat, da si pol ure pred spanjem vzamem čas zase...ni ga lepšega kot, da ti nekdo greje noge. Pravzaprav so nas notranji psi naučili sprotne komunikacije, ki jo uporabljamo med sabo, z otroci, s partnerjem,... naučili so nas redno pospravljati za sabo... in še marsikaj... torej imamo od psa več in on od nas...

Od posameznika je odvisno kej bo njegov pes živel. Pes je lahko srečen tam kjer mu pokažemo da bo (ni toliko važno katera pasma je, ampak kakšna osebnost je. Lahko je srečen NO v pesjaku, lahko pa kup nesreče). Zagotovljene mora imeti osnovne življenske dobrine. Toplo pa priporočam vsem novim lastnikom psov naj imajo pse zraven sebe. Če to pomeni, da ima ograjen vrt, pesjak, bivalin boks... za takrat ko vas ni doma... ostali čas pa prostor zraven vas v hiši, stanovanju...

Če bi lahko sedaj naredila drugače bi tudi pes, ki ga imam zunaj živel z nami v stanovanju. Ga ''švercam'' vsakič ko je moment v hišo. In ko ima možnost, da je lahko zraven nas se pomanjša na najmanjšo možno bibo in srečen čepi zraven mojih nog. Pa čeprav je srečen zunaj je srečnejši, če je zraven nas.

Vsem bodočim lastnikom želim čimveč prijetnih dni in let s svojimi kosmatinci. Dajte jim možnost, da tudi oni vas kaj naučijo.

Lp

P.s: Se opravičujem da Dolgogovor  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.