No tisto s tretjinami je silno starinska zadeva, po kateri smo futrali "tanobel" pse takrat, ko še ni bilo briketov (in so tisti manj "nobel" dobivali ostanke od kosila, pa mogoče kakšno polento in drugega nič. ista "formula" je bila pohvaljena pred parimi leti v reviji Dog world, ko je bila objavljena zelo odmevna serija člankov o pasjih hranah (za razliko od večine tistega, kar se dobi po netu jih je napisal neodvisen strokovnjak).
So bili briketi ameriških proizvajalcev takrat pošteno skritizirani (konzerve pa še bolj) in ne vem če je ravno slučaj, da so prav kmalu po objavi začeli opuščati močne antioksidante in da so vsaj malo popravili sestavo hran za mladiče, ki so bile prej namenoma sestavljene tako, da so čimbolj pospeševale rast.
Moje pse hranim z briketi srednje kvalitete (imajo koruzo na prvem mestu), če jim skuham, jim skuham polento ali riž, včasih dobijo tudi med riž tudi kašo ali ješprenj, perutnino in ribe skuham, pa ne zato, ker bi se bala salmonele (pa baje s salmonelo kar so problemi) ampak preprosto zato, ker moji surove perutnine ne marajo, razen če že grdo smrdi in je čisto sluzasta, surove ribe pa vzamejo ven in se po njih valjajo. zelenjavo dobijo sezonsko, paradajz jedo tudi surov, ostalo je večinoma skuhano (če pojedo surovo, pride ven v natančno taki obliki, kot je šlo noter). Poleg tega si naberejo še ogromno sadja in orehov, kadar pač so.
Glede na to, da niti en moj pes še ni imel vnete pokostnice, niti težav s sklepi in vezmi, pa niti en ni alergičen na kakršnokoli hrano, dočakajo pa nekje med 14 in 17 let bi rekla, da kaj zelo hudo narobe s hrano ne more biti.