Prehrana

sonchy · 27784

Ribica*

  • *
    • Prispevkov: 620
    • Točke: 0
Odgovori #60 : 18 Maj 2010, 21:55:09
Ribica,

kaj pa hraniš poleg briketov? Mislim čisto vse, od a do ž, vse priboljške. Vidim, da si omenjala krompir, polento, kruh za čiščenje zob... (?)
Vnetje ušes si omenila, točno kakšne prebavne težave imate, kakšna je diagnoza?


Pred dieto je dobivala marsikaj, od priboljskov, do mesa ipd. Potem je bila en mesec res samo na eukanubi dermatosis, pa so bila usesa ok, se je pa skoz praskala. smo menjali za RC sensitivity control. Ker je zacela trdo kakat, smo zacel dodajat sadje (jabolko, banana, po ananasu je imela drisko), zelenjavo (bucko, korenje) in probioticni jogurt (jogurte in mleko normalno prebavlja). Ker je prej jedla hills ovco in light (piscanca) ne vemo na kaj od tega je alergicna - a je to piscanec, a je to riz, a je to ovca, a je to kaj v briketih ipd. No, za riz smo nekako ugotovili, da ji ne pase najbolj. Vmes sem ji skuhala ribo (file bele ribe), pa dobila je zraven kus kus, polento sem tudi enkrat ji dala, pa se ne spomnem reakcije, ampak mislim, da je bilo ok (pred tem je bilo vse ok). Kruh ji pa damo sem in tja, ker ga je dobivala ze prej in je bilo ok in po kruhu nima reakcij na usesih. V tem casu v bistvu ni imela vnetih uses ali pa ni prislo tako dalec, da bi rabila zdravila - otresala je ene 3x zdaj v pol leta, pa sem ji sprala in je bilo ok. Diagnozo ima pa zaenkrat samo kronicni gastritis (s tem, da je bila pred dobrim letom zaradi gastritisa na enomesecni dieti z rizem, piscancem, ranitalom in actimelom, pa potem s Hills light briketi, pa je bilo vse ok  ???), pa pac stalna vnetja uses.

Zdaj, kar dobi poleg briketov je: kak koscek suhega kruha, 2-3x na teden (majhen), kak koscek prepecenca, jabolko, banana, bucke (surove in kuhane), jogurt, skuta, kisla smetana, otroske sadne in zelenjavne kasice (brez riza, testenin, mesa). Dobi se doma pecene bananine piskote (PZ moka, ovseni kosmici, banana, olje, voda). Bruhala je pa po pokvarjenih briketih (so oksidirali in zasmrdeli), travo je jedla tudi samo po briketih, odkar dobi se en majhen obrok pred spanjem, se je pa to nehalo - ker je verjetno zadnje dni to pocela ze bolj iz navade. Zgledalo je namrec tako, da je jokala pred vrati, med 2. in 4. uro, sva sle na travnik, se je najedla trave, prisla domov, obrisala tace, fehtala za brikete, se igrala in norela po kavcu sredi noci, odsla spat, med 5. in 6. tezila za zajtrk, cez dan bila vsa poskocna in non-stop lacna.

Aja, riz. Ko sem ji dala riz + ribo je mehko kakala + bruhala ponoci, ampak je tisti vecer dobila se nekaj zraven. Zdaj nazadnje sem ji dala riz, je ponoci spet jedla travo, bruhala ni.  :-\ Se mi zdi, da delam ze celo znanost iz tega.

It doesn't matter how much money you have, owning a dog means you are rich. [Madeline Bamford]


Ribica*

  • *
    • Prispevkov: 620
    • Točke: 0
Odgovori #61 : 18 Maj 2010, 21:57:14
Se to - test za glivice ali kakrkoli ze preverjajo na vet. fakulteti je bil pa sterilen.


It doesn't matter how much money you have, owning a dog means you are rich. [Madeline Bamford]


Xsara

  • *
    • Prispevkov: 995
    • Točke: 0
Odgovori #62 : 18 Maj 2010, 22:32:43
odkar dobi se en majhen obrok pred spanjem, se je pa to nehalo - ker je verjetno zadnje dni to pocela ze bolj iz navade.

Če ji nagaja želodčna kislina, je to precej normalno. Želodec celo noč dela na prazno, zato se zjutraj bolnik najlabše počuti. Zato pravijo, da je dobro dat manjši obrok pred spanjem v takem primeru, po možnosti kaj nevtralnega (malo suhega kruha ali prepečenca, na primer).



Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #63 : 18 Maj 2010, 22:37:48
A hrana lahko  povzroči vnetje ušes ?

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


Ribica*

  • *
    • Prispevkov: 620
    • Točke: 0
Odgovori #64 : 18 Maj 2010, 23:58:36
A hrana lahko  povzroči vnetje ušes ?


Ja, ce je pes alergicen na njene sestavine.

It doesn't matter how much money you have, owning a dog means you are rich. [Madeline Bamford]


solata

  • *
    • Prispevkov: 233
    • Točke: 0
Odgovori #65 : 19 September 2012, 19:09:45
Prebrala sem, kaj je napisala Taar- katere kosti so prepovedane.
Zanima me, katere kosti (če sploh) lahko dobi mlad, odraščajoč pes ali pa pes, ki menja zobe?



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #66 : 19 September 2012, 21:05:25
Odvisno od velikosti psa.
Primerne bi bile kake piščančje četrtinke in polovice, cel piščanec, kaka svinjska in goveja rebra, svinjska prsnica, svinjski repki, če je pes ne golta ali je mali tudi kaki piščančji vratovi, perutničke, bedre, hrbti in pač ostali kosi piščanca.
Jaz moji dajem kose svinjske glave (ostanejo samo zobje, ostalo zmelje  :) ), kurje noge, kurje glave, svinjske prsnice, piščančje hrbte, piščančjo prsno kost, tudi kosti za v juho (goveje in svinjske), svinjsko hrbtišče. Ampak zadnjo dvoje je zelo trdo in ni preveč fajn za zobe, moja dobi nekje 1x do max. 2x na mesec to, pa še to samo malo obgloda, dol potrga vse meso in poliže mozeg  :) . Ostalo roma v koš  ;) . Ko je bila mladiček je pa jedla goveje rebre, piščančje prsnice, piščančje hrbte in svinjsko hrbtišče. Bi ji z veseljem dala vse že prej našteto, ampak se takrat še nisem nekaj znašla in nisem imela kje dobit ;)
Edina kost z katero imam res slabe izkušnje so svinjske nogice. Dala 2x, obakrat ni dovolj zgrizla kosti, 1x je ven zbruhala, 1x je pa šla kost skozi in se ni čisto prebavila, zato je imela kri in sluz v blatu ter drisko. Smo jo kar lepo odnesli, bi lahko bilo veliko huje. Tako da nikoli več, res ne  :(



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #67 : 20 September 2012, 22:28:57
Tejch je že večino napisala. Jaz edino ne dajem govejih kosti, razen redko kaka hrustančasta rebra, če že zastonj dobim. Za mladega psa je vseeno, kaj daješ, sploh če še nima stalnih zob. Mlečni naj se komot polomijo/odpadejo, ne bo škode. Verjetno bo kužku surovo glodanje tudi zelo prijalo, da si olajša srbenje ali skelenje dlesni. Boš videla, kaj bo tvoj pes lahko pojedel. Sem čuvala malega pudlčka (odraslega) in se je že s svinjskim repkom mučil (ni daleč prišel). Ne dajaj pa preveč kosti - če dam kake mehke perutninske kosti, jih moji dobijo lahko skoraj vsak dan, ko pa dam večji kos svinjskega hrbta, naredim 2 dni pavze, nič kosti. Za glodanje so fajn tudi kaka svinjska ušesa in drugi hrustančasti deli (če kje najdeš).