PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Vzgoja in šolanje => Šolanje s pozitivno motivacijo => Temo začel/a: trigi na 29 September 2005, 18:09:33

Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: trigi na 29 September 2005, 18:09:33
Živjo

Mene pa zanima če je kdo od vas učil svojega psa "poleg" z klikerjem??

Zanima me seveda tudi postopek kako ste se tega lotili ....
in na koncu tudi če je blo uspešno ali ste pač kombinirali z "normalnim" pristopom?

LP, Črt
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: rina na 29 September 2005, 18:33:16
Mogoče bi ti tole pomagalo:
http://www.mojpes.net/modules/news/article.php?storyid=366

Ampak tega z Witty nisva probale. J eže znala poleg iz šole ko sem to prebrala.

lp, rina
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Rinchy na 29 September 2005, 18:35:16
Midve delava poleg na kliker.Jo daš na sedi klik+pohvala.Zvabi pozornost nase in naredi korak naprej(tako da te gleda in je ob tebi) ukaži "poleg" in takoj klik+nagrada.Postopoma postopoma bosta prišla na več korakov,nikoli pa ne delaj predolgih dolžin(npr. da bi čez cel travnik hodila poleg).Par korakov in dovolj.

Pa poročaj kako vama gre ;).

LP,
Nina
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Alya na 04 Januar 2008, 18:58:47
Nevem kaj naj dam, upam da paše sem.

S Chappijem že dalj časa nisva delala poleg, pa se "boji" iti hitro poleg mene. Na začetku ko grem ful počasi gre vse vredu, potem ko pa pospešim hodi še vedno tako počasi. Zadnjič ko sem ga hotela po "počasni" vaji pobožat se mi je umaknil, tako da se zgleda res boji. ??? Kaj zdaj naj? Vze od začetka?

Lp
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Bambi na 08 Januar 2008, 19:05:20
Na tvojem mestu psa ne bi obremenjevala z vajo, pač pa bi se z njim igrala in ga 'dvignila' oz odprla, se obračala stran od njega in ga vabila, da hodi prbiližno vštric z mano; ko bi mi lepo sledil, bi ga hvalila, božala itd, ampak zelo mimogrede, ne bi silila v psa, da ne bi čutil nobenega pritiska zaradi mene ali najine interakcije. Šele ko bi mi to uspelo spraviti na eno zadovoljivo raven, bi začela delati iz tega vajo Poleg, torej klikala za pravilen položaj in po možnosti očesni kontakt. Če se rad igra, bi raje delala z igro, saj moraš za nagrajevanje s hrano iti bolj v psa (če hrano mečeš psa pošiljaš stran od sebe, ker se težko uskladita, da vsakič ujame priboljšek (sicer naj ne bi drugih sodila po sebi, a vseeno, nama ne uspe  :-[ ), poleg tega pa s šnofanjem po tleh in žvečenjem izgubljaš stik s psom, z igro ga pa ohranjaš), medtem ko pri igri psa lažje dobiš k sebi, pa še dlje časa lahko nagrajuješ, pri tem pa ga npr z eno roko na hitro potapkaš, da se navadi na stik... Skratka, jaz tega ne bi popravljala z direktnim rinjenjem v psa in izsiljevanjem hitrosti z ne vem čim, ampak bi ga poskusila toliko zanimirati z igro, da bi mi sledil v pravem tempu, potem pa iz tega izpeljala Poleg...

Upam, da bo vsaj kak predlog malo pomagal.

+1
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Alya na 09 Januar 2008, 13:51:34
Hvala bambi! Bova še z  igro poskusila, pa bomo videli kako bo šlo. :)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: maja72 na 29 Maj 2008, 12:00:49
Nekateri ste me prosili za Morganovo shemo VR pri vaji Poleg, pa je nastalo tole.

Variabilno nagrajevanje krepi vedenja, ker pri psu spodbuja razmišljanje »Če bom nadaljeval s tem, kar počnem, bom slišal klik. Enkrat že.« Pes nikdar ne ve povsem natančno, kdaj se bo to zgodilo - element presenečenja ga ohranja v fokusu, kar je pri dolgotrajajočih vedenjih ključnega pomena.

Morgan Spector je prav v te namene razvil shemo nagrajevanja pri vaji poleg, ki naj bi ključno prispevala k izgradnji vztrajnosti, torej k trdnosti tega vedenja. Spector učenje razdeli na več nivojev in za vsak nivo predvidi, na koliko korakov naj bi vodnik kliknil in nagradil psa. Shema ne samo da zgleda zapleteno, dejansko je zapletena. Zato je vsaj na začetnih nivojih v izjemno pomoč nekakšen sekundant, ki nam šteje korake in klika namesto nas.

»You are getting substantial increases in the amount of heeling done from one level to the next, but to the dog it does not seem so bad because it is in doses measured by the VR (variable reinforcement) schedule.«

(http://www.kliker.si/files/heelwork3.jpg)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: deteljica na 29 Maj 2008, 15:11:59
teloi recepti majo eno veliko slabo lastnst  ::)- da jih nekateri celo upoštevajo   :P
In če piše klik na korak 5,1,7,3,1,5, 3,1,7  ::)
bod tako klikali tako kot piše ,ne glede na to ,da jih pes gleda na korak št:
1,2,3; 2,3,4,5,; 1,2,4,6,; itd  >:D
in se potem čudili, da "kliker metoda" ne deluje  :o
Ampak se pa strinjam, da je Morgan Spector našel odlično tržno nišo za služenje  :)
poznate tisti pregovor?
"Nabolje je prodajat pamet, ker vedno najdeš koga, ki je ima še manj kot ti."  ;)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: WolfSLO na 29 Maj 2008, 15:18:55
To je ravno tako, kot da bi vas od doma nekdo poklical kdaj morate psa pohvalit  >:D Mi daje asociacijo ˝piflanja na pamet˝  :P


Ta način je povsem skregan z logiko šolanja: prvi pogoj je, da znaš opazovati psa! Kar pa po tem principu ne pride v poštev  :P
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Lanabela na 29 Maj 2008, 16:18:17
Saj verjetno niti avtor ni mislil, da bo kdo shemo vzel dobesedno in štel korake. Se pa iz same sheme vidi en vzorec, ki ga lahko približno upoštevaš tudi ko opazuješ psa in klikaš ko dobro dela. Če že ravno ne veš točno, kako naj bi variabilno nagrajevanje zgledalo in rabiš neko shemo.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: maja72 na 29 Maj 2008, 18:06:36
Mišljeno je, da šteješ korake po vzorcu iz sheme. Pri čemer je poanta sheme 8 nivojev ter oblikovanje vzorca. In predpogoj je, da pes poleg že zna, torej nima niti pri 1. niti pri 100. koraku nič v luft gledati  :D. Uporabnost sheme je v izgrajevanju vzrtajnosti oz. stabilnosti vedenja, ki je že pripeljano do točke odličnosti.

Jaz sem to počela in se mi je enkratno obneslo  :P. Niso pa se mi obnesle številne metode domačih pametnjakovičev, ki so mi svetovali samo iz izkušenj z delom s svojim psom; po možnosti enim samim, po temperamentu čisto nič podobnim mojim  ::). Saj glede najinega poleg sem tako prepričana v psa, da se grem takoj vseh 349 korakov meriti s komer koli  :P. Na koncu poletja lahko kar z obema psoma, vsakim na eni strani  ;D.

Si pa ne znate predstavljati, kako srčna rada bi od slovenskih strokovnjakov za delo s psi kdaj kaj tehtnega prebrala  ::), ne samo tega, kako se psa nauči tačko dati (ali kakor že vi ponavadi napišete)  :P. Do takrat pa sem s Spectorjem izjemno in povsem zadovoljna, saj njegovi napotki v primerjavi z recepti domačih stručkotov celo delujejo  8).
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: deteljica na 29 Maj 2008, 22:04:19
mislim, da pojem variable izhaja z matematike- naj bi gatorej obvladal vsak, ki je hodil v O.Š. Je pa to prikaz variable- se strinajm .
Kar pa se tiče poplnega poleg,ki mu samo podaljšujemo trajanje- ja na nek način, ampak meni je bolj všeč narajevanje po variabli, ki pa sledi nekem dnevnem kriteriju , ne izključno po variabli,.

Koliko pa kaknšna variabla deluje (oz recept) pa je odvisno od psa. Izveš pa šele po dveh sezonah rednih tekem (brez varaible)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: maja72 na 29 Maj 2008, 22:25:40
mislim, da pojem variable izhaja z matematike- naj bi gatorej obvladal vsak, ki je hodil v O.Š.
Najbrž naj bi taisti tudi vedel, da so vzorci odvisni od okoliščin - ne samo od psa do psa, ampak tudi pri istem psu glede na določene cikle idr. okoliščine. Ali tisti, ki zna svojemu psu napisati dobro dnevno shemo, sheme torej sploh ne potebuje?  ::) A zapiski čemu služijo ali je res vse samo filing  ::). Bistvo Spectorjevega VR je pa ravno podaljševanje po variabli; pri čemer misli enako kvaliteten poleg od prvega do zadnjega koraka in ne stremi k n-dolgim sekvencam/podaljševanju zaradi podaljševanja ...

Ne razumem, zakaj naj bi se delovanje receptov izkazalo na tekmah  ::). Spectorjevo delo je namenjeno tekmovalni poslušnosti (obedience), v kateri se, kolikor mi je znano, pri nas itak ne tekmuje  ::). Konkretno jaz pa v šolo nisem šla zato, da bi tekmovala, ampak da bi mi pomagali psa naučiti eno osnovnih vaj poslušnosti. No, pa so nekako prišli do zaključka, da imam kretena od psa, ki se ga ne bo nikoli dalo naučiti kaj več kot dati tačko  ::). Hočem samo reči, da se mi je potem tole zgoraj obneslo in temule spodaj ne vem če se reče ravno kretensko zanič  ::). V tem smislu sem torej jaz govorila, da se mi obnese, popolnoma nič bolj pretencioznega nisem in nimam v mislih.

(http://www.kliker.si/files/backo2.jpg)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: deteljica na 04 Junij 2008, 22:40:33
1) Ali tisti, ki zna svojemu psu napisati dobro dnevno shemo, sheme torej sploh ne potebuje?  ::) 2)A zapiski čemu služijo 3)ali je res vse samo filing  ::). 4)Bistvo Spectorjevega VR je pa ravno podaljševanje po variabli; pri čemer misli enako kvaliteten poleg od prvega do zadnjega koraka in ne stremi k n-dolgim sekvencam/podaljševanju zaradi podaljševanja ...

5)Ne razumem, zakaj naj bi se delovanje receptov izkazalo na tekmah  ::). Spectorjevo delo je namenjeno tekmovalni poslušnosti (obedience), v kateri se, kolikor mi je znano, pri nas itak ne tekmuje  ::).


AD 1) tako je  ;)
ad 2) zapiski lahko komu služijo , odvisno od osebe. če npr gledaš američane hodijo na oglede agility parkurjev z zapiski- a vseeno niso še nikoli zmagali. Silvija pa brez zapiskov že dvakrat  :P Je pa tako- komur zapiski pomagajo pri razmišljanju naj si pač zapisuje- res čist v redu. Meni se sicer šolanje psa še vdno zdi relativno preprosta zadeva ( v primerjavi z recimo kvantno fiziko npr), tako da se da tud brez zapiskov in prenosnikov  delat  :)
ad 3) ni nujno vse filing, ampak kdor ga ima ne rabi drugega   8)
ad 4) da je treba podaljševati variablo je jasno že iz osnosv koncepta klikerja. Pa tudi variablo je treba varirat (kar shema ne pokaže  ;D ). tako da je to lahko pač samo en matematični primer. Nevarnost je, da postane za nekatere zakon. V tem smislu so vsi recepti škodljivi. Ljudi omejujejo pri feelingu, razmišljanju in opazovanju- ker preveč mislijo na variablo in Spenserja  in premalo na psa in svoj cilj ::)
ad 5) ker samo tekme ali uporaba, kjer velikokra zapovrstjo ni več nobene variable ali čeasrkoli (tudi vrvice ne  ;) ) - in to serija, več sezon ne ena al pa dve - pokažejo "izplen" sistema. Vse ostalo je blef.(zato mene tekme vlečejo  :) ) Ni pa važno kaj tekmuje, ker vsak pač trenira za tisto kar rabi oz klar se zahteva. .
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: IgiS na 05 Junij 2008, 09:29:36
teloi recepti majo eno veliko slabo lastnst  ::)- da jih nekateri celo upoštevajo   :P
In če piše klik na korak 5,1,7,3,1,5, 3,1,7  ::)
bod tako klikali tako kot piše ,ne glede na to ,da jih pes gleda na korak št:
1,2,3; 2,3,4,5,; 1,2,4,6,; itd  >:D
in se potem čudili, da "kliker metoda" ne deluje  :o
Ampak se pa strinjam, da je Morgan Spector našel odlično tržno nišo za služenje  :)
poznate tisti pregovor?
"Nabolje je prodajat pamet, ker vedno najdeš koga, ki je ima še manj kot ti."  ;)

Recimo da delaš s psom aktivno cca. 5 let in da nagrajuješ po lastnem receptu (enkrat prej, enkrat kasnej, enkrat na koncu, enkrat nikoli  :o ....) lahko rečeš, da na podlagi 1200 treningov nagrajuješ po lastni ala "IgiS" metodi in jo prodaš za masten denar  ???
Jaz sem z zanimanjem prebral Spector-jevo knjigo, a sem se na podlagi veliko knjig naučil samo eno: INSTANT RECEPTI NE DELUJEJO  ;D ;D ;D ;D in ŠE NOBEN NI IZNAŠEL RECEPTA, KI DELUJE POPOLNO TUDI NA MOJEM PSU  :o
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: maja72 na 05 Junij 2008, 14:38:11
V tej debati imam mnenje samo o deteljici (+) in IgiSu (+). Namreč samo ta sta podala svoje poglede na potrjevanje z variablo. Z nekaterimi deteljičinimi ugotovitvami se strinjam oz. so me intrigirale do točke, da bom poskusila kaj novega. Rada imam ljudi, ki me zalagajo z novimi idejami (hvala deteljica, pa IgiS v bistvu tudi - četudi ne vem, zakaj se ti Spectorjev špeh zdi instant  ::)). Z deteljico in IgiSom bi se torej čisto rada pomerila in sem tudi prepričana, da bi znalo biti ne samo zabavno, ampak celo poučno. Ampak ne na RO tekmah; prosim.

O ostalih oz. njihovih metodah si pa ne mislim prav nič, ker do te točke nobenega vsaj približno konstistentnega mnenja o variabli niti podali niso  ::). S svojimi pisanji, ki niti v eni sami besedi ne zadevajo potrjevanja z variablo oz. metod šolanja na poleg, torej predmeta te debate, pa vsak pisec drugim razgalja sebe. Vsak je svoje sreče kovač; in jaz sem zelo srečen in srčen človek.

Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: deteljica na 05 Junij 2008, 14:42:52
Ni bilo prvič, pa na žalost najbrž tudi zadnjič ne, da ko pride do nestrinjanja s tvojo idejo ali metodo, se debata sprevrže v nesramnost in še kaj hujšega.

jaz pa priznam,da sem očitno blond  :-\.
Kajti ne vidim nobenega nestrinjanja z metodo  ::). In sploh ne razumemem, zakaj taka vojna  :o
metoda shapinga je priznana in se z njo strinjamo -oz večina v tem debatnem krožku  ;).
metoda nagrajevanja po variabli je znana in se z njo vsi strinjamo- kot z enim od bistva shapinga  :).
Tudi Spenser je čist v redu- se vsi strinjamo  :).
napisal je pač en primer variable- tu niti nasprotovanja niti dvoma- pač en matematični primer imaginarnega  :P (pa dejstvo da je to tabelco dobro prodajal me tud ne moti, naj jo, kaj vse se dandanes prodaja. Obenem mogoče le vsak ne ve kaj je to variabla,pa si naj ogleda primer- ampak kot primer, ne recept)

Edino kar se ne strinjamo (al pa samo ne razumemo ::)) je, da je točno ta ena edina S. variabla  neakj, kar je super uprabna receptura- ker pač bistvo variable je, da je nepredvidljiva in zato že s filozofskega stališča ne more bit napisana kot formula  :D.

Poleg tega smo večinoma taki, ki vaj nimamo tako izdelanih, da bi nabijali samo še dolžino, zato nagrajujemo pretežno oz izključno po kriteriju (do čiste variable pač nismo sposobni prit  :-[ )

Tud ne vidim zakaj se ne bi šli 400 + x korakov poleg. Čist zanimivo bi bilo to videt- kot maratonski slalom pri Američanih (ene 100 količkov agility slaloma). To so pač show preiskusi za zabavo in kot štos - kaj rabiš ne vem kakšen plemenit namen za to  ??? ?
In če obenem vsak da 1 al pa 5 EUR za kaj vem kaj- je zame to čist primeren plemenit namen  ;D.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: maja72 na 05 Junij 2008, 15:01:19
Nimam ravno časa poiskati kaj hudo uporabnega  :-[, zato za tiste, ki jih variabla (VR) zanima, pa ne vejo čisto točno, o čem govorimo - tale link: http://en.wikipedia.org/wiki/Reinforcement Če se bo roberdu ljubilo, bi nam pa on še kaj poiskal; pliiiiiz roberd  :-*.

deteljica: vse tisto, kar glede plemenitih idr. namenov nisi razumela - sem vljudno želela prositi za kulturen nivo komunikacije o pasjih in samo pasjih stvareh. Pasje stvari so vedno plemenite; ljudje znamo pa biti ...
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: IgiS na 05 Junij 2008, 15:02:29
pa IgiS v bistvu tudi - četudi ne vem, zakaj se ti Spectorjev špeh zdi instant  ::))

Nisem noben maher v šolanju psov, sprobal sem že kar nekaj metod in videl večino možnega v klasiki.
Vse kar sem se naučil v 4 letih je to, da nič ni tako, kot naj bi bilo  :P če sem bil 100% prepričan da bo pes delal, mi ga je vtaknil, če sem bil pesimist me je presenetil... skratka že samo šolanje je ena velika VARIABLA  ;D.
In še nekaj sem se-so me naučili - opazuj psa in ga nagrajuj sproti glede na njegovo delo. To se sliši čisto simpl, a jih NI v Sloveniji veliko, ki imajo to zmožnost opazovanja in predvidevanja psa. Če zadeneš ENO pohvalo/nagrado v popolnem trenutku ti prinese več kot 100 nagrad po neki shemi.

In strinjam se z deteljico - če bi merili uspešnost šolanja psov po prodaji knjig bi bili Amaričani vedno na vrhu, a na žalost niso.

LP
Igor
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: maja72 na 05 Junij 2008, 18:42:45
Ni pa važno kaj tekmuje, ker vsak pač trenira za tisto kar rabi oz klar se zahteva.
Obenem mogoče le vsak ne ve kaj je to variabla,pa si naj ogleda primer- ampak kot primer, ne recept. Edino kar se ne strinjamo (al pa samo ne razumemo ::)) je, da je točno ta ena edina S. variabla  neakj, kar je super uprabna receptura- Poleg tega smo večinoma taki, ki vaj nimamo tako izdelanih, da bi nabijali samo še dolžino, zato nagrajujemo pretežno oz izključno po kriteriju (do čiste variable pač nismo sposobni prit  :-[ )
Mislim, da metoda nagrajevanja po variabli deluje, ni potrebno da je tabelarično zapisana, lepo pa je vsaj meni pokazala, da sem kot kaže prehitro zvišala kriterij in s tem kar nekaj izgubila. Tako, da sedaj nagrajujem bolj po kriteriju kot po variabli (oz. sem prelena, da bi šla toliko nazaj, da bi lahko delala naprej samo po variabli).
Meni se pa zdi, da je uporabnost Spectorjeve sheme "idealna" za obedience. Se ne hecam, ampak resno mislim, da je tip nagrajevanja, pa s tem povezane sheme, odvisen od tipa poleg, ki ga pričakuješ oz. zahtevaš od psa. Torej od vrste športa, za katerega poleg potrebuješ. Bom navedla tisto, kar sem sama delala - pri RO rabiš relativno kratke sekvence, ki jim sledijo vaje, mnoge med njimi so za psa lahko potrditev. Recimo mojemu psu so razni obrati velika zabava, pa preskok in gugalnica tudi. Tako da je edina nevarnost na progi ta, da bo pravzaprav prehiter, ker ve/vidi, da ga čaka potrditev že na progi. Tu ne rabim dolgega marširanja na poleg in je poleg v bistvu samo način transporta od ene vaje do druge; tako to razumejo tudi pravila, zato večina poleg ni idealnih; ampak je tako tudi čisto prav, ker je bilo tudi mišljeno tako in RO na srečo ni ekshibicija poleg ;).

Pri CF rabim bistveno drugačen poleg, ker je celotna koreografija pravzaprav en dolg poleg z vmesnimi elementi. Pes mora biti pripravljen v poleg se vrniti kadar koli in biti tam poljubno dolgo. To se mi zdi kar težko  :-\ in s tem se trenutno največ ubadam. Spectorjeva shema je bila zelo koristna, ker sem delala vmesne prekinitve z drugimi vajami glede na nivo oz. na večkratnik števila 8 (zdaj sva v najboljšem primeru šele na 16). Tu je zelo pomembno to, da kriterija ne višaš prehitro in da največ ponovitev narediš na število, ki mu je pes dorasel. Pri Amelie sva nivo 2 preskočili, z Bajkom trajbamo 3 do nadaljnega, ker se prehod z osnovne enote 10 na 12 kaže zelo očitno  :-\.

Pri obedienceu ali klasiki pa je po moje stvar še bistveno, bistveno drugačna. Tam poleg ni način transporta od vaje do vaje (kot pri RO) ali povezovalna nit (kot pri CF), ampak bistvo vsega skupaj. Nič potrditev z ovirami ali "trikci". In tako visoko stopnjo tako dolge vzdržljivosti po moje moraš nekako doseči. Strinjamo se, da je filing eno, pa opazovanje psa ipd.; to je v podstati dela s psom. A poleg na 400 korakov naučiti je konceptualno gledano čisto nekaj drugega kot psa naučiti hoditi s tačkami na mojih nogah. Saj je to tudi težko, a zahtevnost za psa je za moje pojme neprimerljiva. Urška mi je dala na to temo veliko misliti po prihodu iz Nemčije, pa zdaj v nedeljo po pogovoru o metodah nekaterih naših inštruktorjev. Osebno se mi dopade verzija iz Nemčije, ki sem jo aplicirala na Amelie čisto nevede - da ji je namreč pozicija na levi nekakšen "homerun", in je bila sposobna dolgo tako hoditi še preden je znala formalno vajo (ki je pa še najmanj 2 meseca ne bova imeli na povelju).

Če torej pomislim, niti ni tako neumno, da vztrajnost (dolge sekvence na poziciji) učiš pred formalno dovršenostjo vaje  ???  ::)  ???. Čeprav nas teorija dela s klikerjem uči drugače  ??? ::).
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: cacy na 11 December 2008, 15:54:27
Ok, ne vem sicer če tole paše v to temo, ampak glede na to da imam problem s polegom in da ga delam s klikerjem bom kr tlele napisala ;D

Uglavnem, moj borderček je delal poleg le v mali šoli, se pravi dobre 2 leti nazaj. Mislim da je bila takrat manjša napaak od mene, ker nism zahtevala idealne pozicije (vedno je hodu rahlo pred mano ;D tko da je bil njegov zadnji del pr moji nogi, ker bi mogu bit spredni del ::) )... Vedno je malo prehiteval, zato sm v mali poli vedno malo zavijala v levo, da sm klikala idealno pozicijo (v katero je prišel na ovinku). Ok. pol je blo konc male šole in poleg nisva delala več :D

Uglavnem se zdej spogledujem z mislijo, da bi šla delat BBh ;D Ampak s takim polegom k ga mava zdej zelo težko.
Zadne čase probavam popravit položaj in ko mi uspe da je bolj zravn mene, ga pohodim >:( in potem spet hodi ene 30cm stran od moje noge ::) Začaran krog...
Ok tole prehitevanje oz. da hodi preveč naprej sva malo popravila, ampak še vedno pa ni pozicija lepa, sploh pa ni "priliman" na nogo kot morejo biti pri polegu.
Z pozornostjo nimava problemov, lahko me gleda skoz, ampak hodi pa precej stran (pa sej ga štekam, če ga pohodim vedno) :)
Zdej do marca imam čas da probat to malo popravit, če se bo dalo...

Ima kdo kako idejo?
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: ninci na 11 December 2008, 16:16:54
Cacy kaj pa če bi najprej klikala samo pozicijo ko sta pri miru? Torej nič obratov nič hoje, najprej samo pozicija potem pa počasi stopnjuješ gibanje, hitrost gibanja in višaš kriterij.

Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: cacy na 11 December 2008, 16:28:11
Pozicijo na začetku imava odlično, že od začetka... ko pa se začneva premikat gre pa vse navzdol... Vedno je hitrej hodu, pa če sm upočasnila je tud on, ampak ni nikol bil v lepem položaju.
Vedno je mel rit pr moji nogi, se pravi več kot pol metra je bil pred mano in me gledal v oči ::)
Pozicijo vedno naredi super, če gre okol mene ali pa če od spredi sam "skoči" na pozicijo...
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: n+n na 11 December 2008, 16:29:18
jaz sem lepo poleg pozicijo (na lepem tekočem poleg še delava) dobila s pomočjo škatle:

najprej sem naklikala sprednji 2 taci na škatli, potem sprednji 2 taci na škatli nasproti mene, potem sem pa klikala za vse premike proti eni ali drugi nogi (se pač rada igram in sem imela idejo, da bi kar na obeh straneh naenkrat poleg učila  ::) ). Kasneje sem klikala samo če je imel sprednji 2 taci na škatli in bil čisto zraven mene (kasneje da se je dotikal) - v poleg poziciji. To sem utrjevala tako, da  sem se včasih premaknila enkrat samo en korak v eno stran, drugič za več korakov - tako da je moral spet zraven v poleg priti.
Potem sem počasi začela umikati škatlo in spet klikala za premike proti levi/desni nogi, in tako naprej kot zgoraj s škatlo.
Ko nimaš več škatle je lažje potem se tudi po prostoru premikat (naprej, nazaj, levo desno, obrati...) in "zahtevat" pozicijo. Počasi potem podaljšuješ razdaljo in zahtevnost in nagrajuješ variabilno.

Jaz sem se za ta način odločila, ker nikakor nisem bila zadovoljna s tistim, kar sva imela prej narejeno (tudi pri meni je bil vedno nevarnosti, da ga bom pohodila)  in se nisva premaknila nikamor več s tiste točke oziroma mi nikakor ni uspelo popraviti tega.  :-[
Mogoče bi bilo za tvojega tudi to zanimivo, ker je pač "nekaj novega" in bo izgubil strah pred tvojim pohojanjem.

lp nina
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: cacy na 11 December 2008, 16:34:41
n+n, midva pozicijo samo znava, tud če se jst obračam za 90stopinj, 180, 360, naprej, nazaj... to vedno on naredi vredu pozicijo, vedno se mi tudi "nalima" na nogo, tko res obetavno deluje... ampak ko začneva pa se premikat je pa slabo :-[ ima "varnostno razdaljo" :D ::)

Ampak hvala vseeno za pomoč :)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: n+n na 11 December 2008, 16:38:17
probaj potem s čim manjšimi koraki, ravno toliko, da je še naliman in nagrajuj to. potem pa razdaljo podaljšuj. Ali pa si nekajkrat pomagaj s kakšno hrenovko pred smrčkom, da ga ne bo zamikalo, da bi se odmaknil.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: cacy na 11 December 2008, 16:54:07
Ja to sem imela v planu in sm tudi delala nazadnje, pol sm ga pa 2x pohodila :'( in moja cmera je jokala in ni več upu bliz ::) Ne vem ne vem kako bova midva tole uredila... Al je preveč bliz al pa predeleč ::)
Nč bom probavala še naprej z majhnimi razdaljami... in probala hobit po svojih nogah, ne njegovih :-[
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: n+n na 11 December 2008, 17:21:50
Drugače pa... če ti je poleg na 30 cm ok in nimaš kakšnih nadaljnjih planov (recimo RO , pa tekmovanja po bbh programu,...), bo tudi tak poleg čisto ok za izpit - sploh pa če te tudi 30 cm stran gleda.

Lahko probaš tudi s targetingom na roko, če bi ti ga uspelo bližje pripeljat in "poravnat". Verjetno bi pa morala tudi tukaj od začetka začeti.

Veliko uspeha in poročaj kako vama gre :)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: ninci na 11 December 2008, 18:25:35
Pozicijo na začetku imava odlično, že od začetka... ko pa se začneva premikat gre pa vse navzdol... Vedno je hitrej hodu, pa če sm upočasnila je tud on, ampak ni nikol bil v lepem položaju.
Vedno je mel rit pr moji nogi, se pravi več kot pol metra je bil pred mano in me gledal v oči ::)
Pozicijo vedno naredi super, če gre okol mene ali pa če od spredi sam "skoči" na pozicijo...

Kaj pa če bi se najprej premikala na mestu? Da on pozicijo obdrži kljub temu, da se ti "premikaš", ko imata to utrjeno pa potem počasne korake, nagrajuješ vsak korak ko drži pozicijo in počasi stopnjuješ. Ponavadi so ravno obrati bolj problematični in psi ali zaostajajo ali prehitevajo... :D

Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: deteljica na 11 December 2008, 18:51:06
n+n, midva pozicijo samo znava, tud če se jst obračam za 90stopinj, 180, 360, naprej, nazaj... to vedno on naredi vredu pozicijo, vedno se mi tudi "nalima" na nogo, tko res obetavno deluje... ampak ko začneva pa se premikat je pa slabo :-[ ima "varnostno razdaljo" :D ::)

Ampak hvala vseeno za pomoč :)
narediš samo en korak za začetek in klikneš in nagrada  , če se ne odmakne. Če se, se spet ustaviš in ponovno probaš. Ko obvlada en korak , delaš dva itd. Vedno ko se odmakne se ustaviš in počakaš ,da zavzame pravi položaj in tega pogosto klikneš - ampak ne vedno , in daš mal slabšo nagrado kot če je pravilno med hojo, ker drugače ni hierarhije nagrad oz napak vodi po svoje v nagrado.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: maja72 na 18 December 2008, 20:08:54
To, kar ti vsi svetujejo, je prav in absolutno deluje -  ko imaš narejen perfekten foot target na mestu, lahko iz tega postopoma izpelješ n korakov, pa pes ne bo nikdar prehiteval, ker se bo pač ravnal po tvojem koraku: http://www.youtube.com/watch?v=OU4yZuPyT9M&feature=channel_page Če želiš pozicijo, ki jo dobiš pri večjem psu najlažje na foot target, pri manjšem pa na tarčo višje na nogi, dodati kas, tega zvadiš posebej in potem dodaš v vajo. Ravno linijo dobiš s hojo ob steni, lepe zavoje pa s hojo okrog stola, pri čemer delaš notranji obrat vedno na cross korak, zunanjega pa na 90-stopinjski obrat.

P. S. CF ima 8 osnovnih heelworkov in 4 dodatne, skupaj torej 12. Pa se da naučiti tako malega cucka kot velikana na opisani način.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: pupa t. na 25 December 2008, 10:54:14
Na spodnjem linku je članek Fanny Gott, ki je vreden branja. Njen blog je res zelo poučen in se lahko naučite marsikaj. :)

Na prvem linku je teoretičen del, na drugem pa s svojo najmlajšo psico prikažeta začetke učenja "poleg".

Clicker Training Heeling (http://www.fannygott.com/clicker-training-heeling)

Videos of Heeling and Stand (http://www.fannygott.com/videos-of-heeling-and-stand)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 24 Avgust 2009, 12:55:21
Oj!

Je to dober začetek učenja poleg? Začela sem z nagrajevanjem gledanja v oči-najprej sem z louringom klikala gledanje v oči, pa ni delovalo in sem opustila in začela loviti, ko je to šlo, sem se postavila ob steno, da psica ni mogla v napačen položaj (pred mene, poševno od mene, predaleč stran od mene). Vadiva tretji dan. In postopno povečujem razdaljo, pri obratih jo hitro nagradim, zaenkrat pa vadiva v ravni liniji in pa obrat na desno, levega pa še nisma.

http://s714.photobucket.com/albums/ww148/anjasanja/Bina/?action=view&current=heel1.flv
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: andreja na 24 Avgust 2009, 13:23:47
Meni se zdi super za začetek :)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 24 Avgust 2009, 14:13:34
Čara, super delata! A to sta v treh dneh zvadili tak poleg?  :o

Drugače pa jaz pogrešam filmčke s temi vmesnimi stopnjami. Čara, praviš, da hitro nagradiš ko naredita obrat, ampak jaz nisem videla nagrajevanja na obratih (ali sem spregledala) dokler nista prišli do konca. A to pomeni, da si že ukinila tudi to vmesno nagrajevanje, ali si samo tokrat pozabila,..?
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 24 Avgust 2009, 14:22:59
Zdaj me lepo spremlja dlje časa in zato ne nagradim takoj, to sem delala na začetku in potem postopno podaljševala, je pa zato na koncu večja nagrada. V levo nama pa zaenkrat še ne gre, bo treba razdeliti vajo, ker kar v mene rine in se ne obrača, ampak tudi to bo dojela. Mogoče bi re probala footwork, ampak tak perfekcionist tudi nisem. Važno da bo dojela pomen vaje in pozicijo.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: skogkatt na 24 Avgust 2009, 16:45:44
Super  :o
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: n+n na 24 Avgust 2009, 17:14:31
Eno vprašanje... a je kdo med vami delal / poizkušal delat poleg na dvojni klik?
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 25 Avgust 2009, 14:00:28
Misliš, da med samim izvajanjem klikaš enojni klik v smislu delne potrditve, da dela prav (namesto npr. besede "priden", "še", ..), dvojni klik pa šele končna potrditev (namesto besede npr. "ja", "to",..), kot zaključek vaje in nagrada?

Mislim da če psa navadiš razločevati med dvojnim in enojnim klikom, da razume kaj pomeni en in kaj drug, to ni problem uporabljat pri katerikoli vaji v trajanju, sestavljanju vaj ipd.

http://www.kliker.si/?q=node&page=1
Citiraj
Enojni klik uporabljamo za označevanje pravilno izvedenega predhodno naučenega vedenja, ki mu sledi nova ponovitev istega vedenja ali nova ponovitev drugega vedenja. Enojnemu kliku ne sledi nagrada. Če se pes zmoti oz. z izvedenim vedenjem nismo zadovoljni, to označimo le z odsotnostjo klika. Zadnje vedenje v nizu enakih vedenj ali zadnje vedenje v sekvenci sestavljenih vedenj pa označimo z dvojnim klikom. Dvojni klik je vedno terminalen, tj. končen, vedno mu tudi sledi nagrada, en košček hrane, jackpot hrane ali igra kot nagrada. Dvojni klik se uporablja tudi pri učenju novih vedenj, in sicer takrat, kadar klasično klikeraštvo predvideva enojni klik. V komunikaciji s psom so dvojni klik, enojni klik ali odsotnost klika naše edino sporočilo psu glede izvedenega vedenja, torej služijo označevanju vedenj; besedni ali telesni signali pa so zgolj ključi, ki vedenja sprožajo, jih pa ne označujejo. Pes, ki pričakuje besedo kot sprožilec vedenj in klik kot komentar vedenja, bo vedenja izvajal bolj natančno in suvereno kot pes, ki bo moral besedo v enem kontekstu razumeti kot signal, ki sproži vedenje, v drugem primeru pa kot navodilo glede že izvedenega vedenja.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 25 Avgust 2009, 14:17:34
Čeprav čisto iskreno meni še vedno ni jasno, kako brez potrditve z nagrado,.. psu razložiti pomen enojnega klika ali beseda "priden", "še",... Ker ko psa naklikaš, pa naj bo to enojni ali dvojni klik, mu klik nekaj pomeni šele če dejansko sledi nagrada.. pes poveže klik in nagrado. S čim pa naj poveže enojni klik, če mu ne sledi nagrada?
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: dog4ever na 25 Avgust 2009, 15:02:10
Čeprav čisto iskreno meni še vedno ni jasno, kako brez potrditve z nagrado,.. psu razložiti pomen enojnega klika ali beseda "priden", "še",... Ker ko psa naklikaš, pa naj bo to enojni ali dvojni klik, mu klik nekaj pomeni šele če dejansko sledi nagrada.. pes poveže klik in nagrado. S čim pa naj poveže enojni klik, če mu ne sledi nagrada?

probaj, pa boš videla ;) jaz nisem videla nobenih težav. pes pa tudi ne :o
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: n+n na 25 Avgust 2009, 15:38:49
TibiQ, ja v mislih sem imela točno ta dvojni klik s kliker.si :)

Meni je sicer po prebranem in celo videnem v živo vse kristalno jasno... ampak ko se pa spravim k delu, se mi pa vse skupaj podre  :-[
zato me je zanimalo, če je kdo to preizkusil in kakšne so kaj izkušnje :)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 26 Avgust 2009, 08:55:06
probaj, pa boš videla ;) jaz nisem videla nobenih težav. pes pa tudi ne :o
Ja saj sem.. pravzaprav namesto enojnega klika uporabljam "pridna" ali "super" (vem, da ni najbolj dosledno in je enojni klik, ki mu na koncu sledi dvojni vsekakor boljši, ampak malo še vlečemo železno srajco), za končno potrditev pa klik ali "ja", tako da vem, da v tem smislu v praksi deluje (deluje tudi pri nama, čeprav ne vem, če pes mogoče vseeno ne razume iz tona glasu da mi je nekaj všeč, medtem ko mi je vprašljivo, če bi razumel brezosebni enojni klik, ki mu ne sledi nagrada), vseeno me pa zanima tudi sam princip delovanja, ker se načeloma težko česa lotim, ali pa nimam tako dobrih uspehov, če ne razumem v detajle kako ali zakaj deluje, zato sem vprašala.  ;)

Nina, ampak a si psa najprej naučila kaj pomeni enojni in kaj dvojni klik na kakšnem preprostem primeru (npr. pozornosti), ali si kar takoj poskusila to delat na vaji poleg? Mogoče je v tem problem.  ;)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: dog4ever na 26 Avgust 2009, 09:14:38
Jaz sem ga kar na poleg naučila na dvojni klik. Ene par novitev in mu je bilo jasno.
Sedaj po kliku sploh ne pričakuje več nagrade, edino po dvojnem. In če dela kaj novega in je bolj nesiguren, mu klik da vedeti, da dela prav (ker očitno moj glas ni dovolj ::)-bolj zaupa kliku).
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: n+n na 26 Avgust 2009, 10:40:16
Nina, ampak a si psa najprej naučila kaj pomeni enojni in kaj dvojni klik na kakšnem preprostem primeru (npr. pozornosti), ali si kar takoj poskusila to delat na vaji poleg? Mogoče je v tem problem.  ;)

Hm, problem se je pojavil že pri meni, ko sem ga sploh hotela naklikat na dvojni klik, ker sem imela občutek, da se mi bodo prsti zavozlali.  :-[
Sem sicer potem probala bolj enostavne stvari, pa mislim, da se mu je zdelo vse skupaj čudno :) Ne vem, mogoče sem pa prehitro obupala  ???
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 26 Avgust 2009, 11:10:24
Ja, odvisno od psa,.. eni lahko kakšne stvari verjetno preskočijo, za druge je mogoče vse skupaj preveč in je treba začet bolj na simpl. Treba je prilagodit psu.

Dog4ever, a poveš še, a si prej uporabljala enojni klik in si potem prešla na enojni in dvojni, ali prej sploh še nisi enojnega uporabljala.

Drugače pa se mi zdi, da bi tudi nama šlo (bova poskusili tudi s klikerjem), čeprav bi še vedno rada razumela teorijo zadaj.

Nina, dokler ti ne zaupaš oz. dokler ti ne delaš samozavestno, verjetno tudi pes ne bo  ;) .. tako da najprej naštudiraj klikanje brez psa  ;)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: dog4ever na 26 Avgust 2009, 11:56:51
jaz sem prej uporabljala enojni klik. Potem se pa za foro sprobala še dvojnega.
Saj če dobro pomislim, sem preklop naredila tako:
psa sem dala v osnovni položaj, počakala da me je pogledal in kliknila. počakala 3 sek., klik, počakala 3 sekunde, 2 klik in nagrada.
To sem naredila nekajkrat in potem sprobala še na hoji poleg.

Sedaj sem kliker bolj ali manj izpustila (sem se spet vrnila na nagrajevanje z igračami-ker moj je tak, da če sliši klik, potem ograča ni ok- hoče hrano ::))
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 26 Avgust 2009, 16:12:38
Malo več mi je jasno (tudi v povezavi s tem, da je eno klik, drugo pa popolna odsotnost klika), tudi v praksi je dokazano, da nekakšna vmesna potrditev z enojnim klikom, vsekakor ima večji učinek, kot če se psu sploh nič ne potrjuje pravilnosti početja do končne potrditve, ampak še vedno mi manjka ta teoretični delček razlage.. zakaj psu ta vmesna potrditev, brez dejanske nagrade, sploh karkoli pomeni, če pa po pravilih klikanja sam klik, brez nagrade ni nič.

Se pravi, če pri psih, po kliker sistemih delamo na pricipu koristoljubja, kdaj pes dojame, da je enojni klik potrditev pravilnosti izvajanja nečesa, če pa po enojnem kliku nekako ne sledi neposredna korist za psa.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Azu na 30 Avgust 2009, 10:26:59
Tudi jaz delam poleg na dvojni klik in se super obnese. Ni bilo nobenih težav pri prehodu, samo jaz sem na začetku nekaj za brezveze komplicirala. :-[
Ima pa zdaj še boljši poleg, ker lahko zdaj res natančno označim tiste majhne detajle med polegom (pač perfekcionist :-[ ::) ), ampak ne prekinem pa samega vedenja.

Jaz sem za uvajanje v dvojni klik uporabila vrtenje levo/desno, ker se na povelje tako dolgo vrti, dokler se ji ne zavrti ali je ne ustavim in sem potem vsak obrat enojno kliknila, potem pa enkrat dvojno in ji dala nagrado. Par ponovitev in sva lahko začeli delati z dvojnim klikom tudi ostale stvari. Imam pa za dvojni klik drugi kliker, kot za enojni klik.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: mia+zar na 30 Avgust 2009, 17:15:30
Malo več mi je jasno (tudi v povezavi s tem, da je eno klik, drugo pa popolna odsotnost klika), tudi v praksi je dokazano, da nekakšna vmesna potrditev z enojnim klikom, vsekakor ima večji učinek, kot če se psu sploh nič ne potrjuje pravilnosti početja do končne potrditve, ampak še vedno mi manjka ta teoretični delček razlage.. zakaj psu ta vmesna potrditev, brez dejanske nagrade, sploh karkoli pomeni, če pa po pravilih klikanja sam klik, brez nagrade ni nič.

Se pravi, če pri psih, po kliker sistemih delamo na pricipu koristoljubja, kdaj pes dojame, da je enojni klik potrditev pravilnosti izvajanja nečesa, če pa po enojnem kliku nekako ne sledi neposredna korist za psa.

Meni se pri Zaru zdi, da že med izvajanjem vaje komaj čaka, da bo slišal klik (dvojni) - in ko ga zasliši je to zanj nekaj pozitivnega, klik (tudi enojni!) zaradi vsega predhodnega dela postane trigger, ki sproži val veselja pri psu. In čeprav enojnemu kliku ne sledi nagrada pa psu pomeni 'super, delaj dalje' in se še bolj trudi za tisti dvojni klik. To je moja kmečka razlaga, če komu ni všeč prav, če mu je pa še boljše ;).

Lp, Živa
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Urška na 30 Avgust 2009, 17:46:25
In če se sedaj vrinem z neklikeraškim mnenjem - enojni klik je v tem primeru še najboljši približek vokalne pohvale med delom - če je iskrena, potem vzpodbudi psa, medtem, ko se mi zdi trepljanje že nekje na meji (napol nagrada). In ker kliker nikoli ne laže (malokdo pa zna res iskreno pohvaliti), se delo z enojnim in dvojnim klikom zagotovo super obnese.

Pa mislim, da se da nove vaje (kjer moraš hitro klikati), kljub temu še vedno učiti na enojni klik.

Just my 2 cents  :)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Hunda na 31 Avgust 2009, 08:49:57
Meni se tale dvojni klik za trajajoča vedenja sliši super, me pa zanima, kako potem, ko se psa uči kake trikce, uporabljaš potem za učenje kratkih vedenj tudi kar dvojni klik ali spet enojnega oz. kako potem pes loči med kliki ali kako ve, kdaj mu bo nagrado prinesel enojni in kdaj dvojni klik??
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 31 Avgust 2009, 09:21:08
Imam pa za dvojni klik drugi kliker, kot za enojni klik.
Tole mi pa ni čisto jasno;
1. a potem imaš dva klikerja ves čas v roki?
2. zakaj drug kliker - saj potem je čisto vseeno tudi če z drugim klikaš samo enojno, ker pes itak loči po zvoku.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Azu na 31 Avgust 2009, 09:39:04
1. Ne, imam samo en kliker. Ko delam z dvojnim klikom, delam SAMO z dvojnim klikom. Torej vmes nikoli ne nagradim ničesar po enem kliku. Z dvojnim klikom pa delam zaenkrat samo obedience (AU in SE sheme) in sekvence za CF pa občasno kakšno kontinuirano vedenje. Ko učim trike in nove vaje, pa uporabljam enojni klik.

2. Jaz z navadnimi (box) klikerji ne morem tako hitro dvojno klikat, kot recimo z i-clickom, tako da že zaradi tega, imam za dvojni klik drugačni kliker kot za enojnega. Samo da nimam ravno i-clicka ampak nekaj v tem stilu, le da je glasnejši. In ker imam za dvojni klik vedno en in isti kliker, mi psica do sedaj še nikoli ni pomešala, kdaj se dela na enojni in kdaj na dvojni klik.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 31 Avgust 2009, 09:44:48
Aha Azu, to mi je bolj razumljivo.

Urška ja, tudi jaz sem razmišljala v tej smeri, da je enojni klik podoben verbalni pohvali (mimogrede, kakršnokoli trepljanje, kjerkoli na telesu, je moji psici zoprno in ji je prej kazen, kot nagrada in dosegam ravno kontra učinek, zato sem ga sploh opustila), s to razliko, da pri verbalni pohvali, če je iskrena,.. mi je le vse skupaj bolj razumljivo - pes namreč čuti zadovoljstvo vodnika ob izvajanju vaje (tako kot čuti slabo voljo ali slabo počutje, tudi če se vodnik trudi to skriti in se trudi prikazovati zadovoljstvo), medtem ko je klik popolnoma neoseben in ker mu ne sledi niti nagrada, mi še vedno ni jasna teorija zakaj bi to psu moralo pomeniti neko potrditev.

Mia+zar, verjamem, da v praksi to vse deluje in je res tako, kot pišeš, s teoretičnega vidika se mi pa še vedno zdi, kot da je enojni klik samo neke vrste "fintiranje" psa.. nekaj podobnega, kot ko zamahneš, da mu vržeš žogico, pa mu je v resnici potem ne vržeš. Teoretično se mi zdi, da psa enojni klik prej zmede (ker ni dobil nagrade), kot da bi ga še dodatno "dvignil".

Hunda, kot sem jaz razumela, potem tudi za trikce uporabljaš samo še dvojne klike. Če temu ni tako, potem pa tudi mene zanima odgovor.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Azu na 31 Avgust 2009, 09:52:58
Jaz za trike še vedno uporabljam enojni klik. Zaenkrat pride meni dvojni klik prav le pri dlje trajajočih vedenjih in sekvencah, osnove pa so narejene z enojnim klikom.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Urška na 31 Avgust 2009, 10:05:35
Samo vseeno se mi zdi tu Tinino razmišljanje na mestu. Kaj ni potem en klik brez nagrade samo zavajanje psa?

Kako se na enojni klik odzivajo psi, ki so bili učeni vse samo z dvojnim klikom?
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 31 Avgust 2009, 10:29:16
Azu, pri tebi je verjetno malo drugače tudi zato, ker za vaje, ki temeljijo izključno na enojnem kliku, uporabljaš drug kliker.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Roxy na 31 Avgust 2009, 10:37:23
Mia+zar, verjamem, da v praksi to vse deluje in je res tako, kot pišeš, s teoretičnega vidika se mi pa še vedno zdi, kot da je enojni klik samo neke vrste "fintiranje" psa.. nekaj podobnega, kot ko zamahneš, da mu vržeš žogico, pa mu je v resnici potem ne vržeš. Teoretično se mi zdi, da psa enojni klik prej zmede (ker ni dobil nagrade), kot da bi ga še dodatno "dvignil".

Jaz sem že nekaj časa nazaj sprobala kako bi tale zadeva delovala in se je psica hitro navadila na enojen klik. Je bilo malo zmede, ampak ne toliko, da bi vedenje prekinila. Zdaj sem po daljši prekinitvi začela na ta način delat poleg in ti vmesni kliki psico dejansko dvignejo. Pri prvem sicer še vedno pričakuje nagrado, ampak ne prekine vedenja in naprej lepo dela. Nekako se mi zdi, da je trenutno v stanju med "fintiranjem" in potrditvijo. Ampak to sva imeli res samo par minut dela po res dolgem premoru. Z malo vaje sem prepričana, da bo nehala pričakovati nagarado po enojnem kliku (ker mi je to že enkrat prej uspelo doseč, ampak potem znanja nisva utrjevali).
Ti vmesni enojni kliki so dejansko isto kot, če psu vmes govoriš "še" (to uporabljam jaz za vspodbudo in nadaljevanje vedenja), samo, da s klikom psa nehote ne "vržeš" ven iz vedenja kot meni uspe včasih, če jo vzpodbujam preveč navdušeno in na to vedno odreagira. Pa tudi nisem ravno dosledna pri tem "še", uporabljam še besede "ja", "super", "bravo"... Samo ena pomeni konec vaje, ampak večkrat pozabim nanjo... Pri kliku pa to niti ni možno narest :) .
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 08 September 2009, 17:47:08
Okej. Nama pa dela problem obrat v levo. Kaka ideja kako naučiti psa, da ostane na levi in te lepo spremlja? Jaz ne vem. Okoli okrogle mize, ker je pač ohlapno gre OK, če pa hočem malenkost bolj ostro zaviti pa nima vredu pozicije in jo butnem s kolenom, ko stopim, kar ni ravno idealno, če jo hočem naučiti da hodi "prilepljena" ob mene. Lahko tudi posnamem to zmešnjavo.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Lilit na 08 September 2009, 18:25:57
Nauci jo, da zna premikat rit (oz. da ve, kje jo ima :D) - tista vaja od Silvie, ki jo imas tudi na videu od Xsare, kako ucit polozaj poleg (krozenje okoli sklede z zadnjimi tacami, ko so sprednje na skledi).
Potem - lahko sicer probas tudi brez krozenja okoli sklede - delaj obrat na levo na mestu, ampak ne cel krog, sam majhne delcke, in klikaj za vsako sledenje tebi...
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Nika na 08 September 2009, 18:31:19
Targeting njene plečke na tvoje bedro
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 08 September 2009, 20:23:55
Sem probala s skledo pa rit precej dobro vrti na mojo desno, na levo ji pa nikakor ne gre. Mi stopi dol z lavorja, zavrti pa se ne na mojo levo. S čim pa bi lahko oblepila lavor, ker ji drsi in zdrsava dol z njega. S targetingom pa še nisva probale, ker ne vem kako to gre. ??? No, saj v četrtek se začne tečaj, mogoče pa bo inštruktorica vedela kako in kaj, na srečo ona ve princip klikerja in shapinga.

Ampak tole s skledo ne vem če je res dobro, ker je velika, jaz pa ne morem tako zelo stran od lavorja stat, ker nimam tako dolgih rok, morem jo pa vodit, skoraj tik pred gobčkom. Posledično tudi, ko se na desno vrti ni v idealnem položaju, daleč stran od tega.

Na targeting pa ne znam delat. :-[


NO, tak štor sem jaz in trenutno brez idej. Mogoče inštruktorica ve kako naj naredim targeting plečke na nogo. :)
Zaenkrat takole nekaj čaram http://s714.photobucket.com/albums/ww148/anjasanja/Bina/?action=view&current=heel1.flv
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Hunda na 09 September 2009, 12:14:09
Čara poglej si tale filmček, mogoče vama bo pomagalo pri vrtenju riti v vse smeri  :)

http://www.youtube.com/watch?v=xsvNvK8T1z8&feature=channel_page (http://www.youtube.com/watch?v=xsvNvK8T1z8&feature=channel_page)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: dog4ever na 09 September 2009, 12:17:21
Čara poglej si tale filmček, mogoče vama bo pomagalo pri vrtenju riti v vse smeri  :)

http://www.youtube.com/watch?v=xsvNvK8T1z8&feature=channel_page (http://www.youtube.com/watch?v=xsvNvK8T1z8&feature=channel_page)

Saj na podoben način uči Silvija.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Lilit na 09 September 2009, 12:20:28
Ampak tole s skledo ne vem če je res dobro, ker je velika, jaz pa ne morem tako zelo stran od lavorja stat, ker nimam tako dolgih rok, morem jo pa vodit, skoraj tik pred gobčkom. Posledično tudi, ko se na desno vrti ni v idealnem položaju, daleč stran od tega.

Pa ne jo vodit... naklikaj premikanje na shaping. Druga varianta, ce ti shaping ravno ne gre, pa je ta, namesto da jo vodis z roko, stopis proti njej, in ona se ti bo "umikala"...

Se vedno po mojem naklikaj sledenje. Daj jo v polozaj poleg in se premikaj po tretjino koraka v vse mozne smeri...
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 01 December 2009, 20:02:47
No Binč na približno dela poleg ok-ampak jaz hočem, da RAZUME POMEN-POZICIJO (se pozna pri obratu v levo kjer buta ob nogo). Torej se bom med zimskimi počitnicami lotila foot targeting in ker jaz določeno stvar bolj počasi sprocesiram, bi rada, da nekdo pove, če je ta link OK?  :-[ Je kdo iz iz LJ (čez teden)  ali koroška, velenje, ki bi mi lahko foot targeting-čisti začetek demonstriral?

http://www.servicedogtraining.org/foot-targeting-in-dog-training (http://www.servicedogtraining.org/foot-targeting-in-dog-training)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: zoe na 01 December 2009, 20:17:37
Če prav razumem bi ti rada naučila Brino, da je tarča tvoja leva noga, in da se je more tiščat z desno plečko?

Če je tako, potem ta link in filmček ni pravi, ker uči psa, da se s šapico dotakne predmeta na tleh.

Kakšni so pa koraki učenja plečke na nogo pa tudi mene zanima  :)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: skogkatt na 01 December 2009, 20:20:36
A vzvratno hojo zna? Vama bo prav prišlo, ker se veliki psi pogosto ne zavedajo uporabe zadnjih tac.

Pri nama je deloval že klasični zaključek odpoklica, ko se je iz sedi pred mano okoli mene premaknil v OP. S tem je razumel kje je OP in da je tu položaj poleg. Ko je prihajal iz katerekoli smeri v pravilni OP sem se začela odmikati naprej nazaj levo desno, da se je moral popravljati.

Tolk na hitrco.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 01 December 2009, 20:22:48
thx ravno sem ti mejl napisala. Rikver švoh, zna se premikat nazaj, ko hodim jaz proti njej. Ampak nima pa še take hitrosti.

Zoe, ja da se dotika leve in ko bi obvladala eno smer, potem še desni poleg.in potem še stranski, stranska hoja. Poleg v vseh možnih načinih.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: skogkatt na 01 December 2009, 20:31:45
Torej fejst rikverc na tvoji strani v položaju poleg in fejst zaključke vadit :)
Z Neli to tudi delama, nisva še prišle dlje ;D
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 01 December 2009, 20:49:06
uuuuu si pa zahtevna. ;D Ona hodi rikverc, če hodim jaz proti njej. Hm bom probala ostvarit tako ozek hodnik, da ne bo druge variante.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Nika na 01 December 2009, 21:49:27
Jaz sem takoj po zaključenem BBH izpitu ukinila usedanje ob ustavljanju, tako da je lahko prosto stal ob moji nogi. Ima to zdaj za osnovni položaj, če grem delat pa bbh shemo mu je pa čist logično, da se usede. Naslednja ukinjena stvar je bil obrat okoli vodnika v osnovni položaj po odpoklicu, delala sem samo še s flipom. Pri flipu sem se mu nato začela umikat, tako da se je mogu parkrat "flipnat" v osnovni položaj. Nato pa sem flipanje upočasnjevala, tako da je z zadnjimi nogami krožil, veš čas pa se je trudil priti v osnovni položal. Tu bi vam verjetno prav prišlo kroženje okrog predmeta. No, potem sem se mu odmikala v razne strani, on pa se je vedno priflipal do moje desne noge in mu je prišlo že čist v kri. Od tu naprej ni težek niti rikverc poleg. jaz sem se na začetku premikala diagonalno desno nazaj v mojo desno,ker je Buda tako najlažje hodil, da se ni zapletal z vsemi štirimi tacami  :D  Ko sem se začela hitreje premikati nazaj, se je z glavo opiral v moj trebuh in držal ravnotežje za naravnost it
Z veliko vaje dobi pes zavedanje celga sebe. In mene, ker more vedet kam se priključit  :) 

Buda ma najrajš te poleg vaje, zato sva temu posvetila res veliko časa, obdelala sva jih v čimveč možnih zanimivih situacij, izpeljevala razne druge "elemente"..

Pa ponosna sem na sebe, ker sem tamalo s klikerjem naučila poleg  ;D  Sej klikat niti ni tko slabo  ::)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Roxy na 01 December 2009, 23:26:47
Jaz sem učila dotik s plečko ob nogo čisto tako na hojladri... Zahtevala sem položaj poleg potem pa sem jo z roko vodila, da se je vsaj malo premaknila, ko se je ponesreči butnila s plečko v mojo nogo, sem kliknila  :) . Simpl, ko pasulj... Ko je dojela kaj hočem, so bile vaje RO z obrati v levo takoj osvojene. Uporabila sem čisto novo povelje in potem sem z majhnimi premiki v vse možne smeri dosegla, da se je popravljala. Ob majhnih premikih se tudi psu ni treba veliko premaknit (ni mu treba hodit) in se premakne potem s celim telesom po najbližji poti (moja velikokrat skače). Sem dotik uporabljala tudi za izboljšavo vaje poleg, ampak se mi to v bistvu zdaj ne obnese tako dobro, ker mi hodi po nogah. Pa hoje v rikverc tudi ne učim tako, čeprav se mi dejansko sama od sebe postavlja s plečko ob nogo. Ampak pri tem spet hodiva ena po drugi. Mogoče sva samo obe štorasti  :P .
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 02 December 2009, 08:12:51
Čara, poskusi kupit kaj takega, namesto lavorja;
http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/80159519

Drugače sva pa midve tudi imeli težave z osnovnim položajem, sploh ko sva uvajali flip, potem ga je pa kar naenkrat čez noč znala in naredila v prvo. Se mi zdi, da mora (vsaj moja) včasih vse skupaj malo prespat.  :D

Imava še vedno težave z obračanjem (rit) proti desni. Prav tako hodiva druga po drugi, ali pa mi zamuja,.. Nazaj gre tudi lepo samo ob steni, sicer pa ji začne rit vlečt v levo, tako da skoraj konča v "front" poziciji. Meni se zdi, da ni toliko problem, da ne bi razumela, ker če jo počakam, se sama popravi nazaj v pravilen položaj, ampak bolj, da ji je to toliko težje narest.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Ovcka na 04 December 2009, 19:16:54
Ima kdo kaksno idejo za besedo/komando za desni poleg?  :-[ Ze par dni tuhtam pa sploh ne dobim taprave/izi za zapomnit si ideje  ::)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Lilit na 04 December 2009, 19:18:59
Jaz imam DIS.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: agility loving girl na 04 December 2009, 19:29:04
'side', vzeto iz CFja :)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 04 December 2009, 20:24:07
Heel, noga,fuss. Nekaj od tega bom imela jaz.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Nika na 04 December 2009, 21:20:12
gelop  :-[
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Ovcka na 04 December 2009, 21:35:10
"Noga" imam ze za flip  :P

Mah, saj ne vem.. Dajte se predlogov, pa bom vzela meni najboljsega  ;) :P
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: skogkatt na 04 December 2009, 21:39:35
midva imava tudi fuss, pa deluje navaden poleg tudi, s tem da mu stran pokažem  :D
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: zoe na 04 December 2009, 21:46:38
Meni je všeč heel
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Urška na 04 December 2009, 22:35:39
Ima kdo kaksno idejo za besedo/komando za desni poleg?  :-[ Ze par dni tuhtam pa sploh ne dobim taprave/izi za zapomnit si ideje  ::)

Kaj imaš pa za levo? Poleg?

Desna  ???  noga  ??? in vse možne izpeljanke ali pa izraz za poleg v kakšnem drugem jeziku.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Živa na 05 December 2009, 09:21:35
Jaz imam "poleg" za levi poleg in "zraven" za desni poleg... in moram presneto pazit, kaj rečem, ker Grom natačno ve katero je katero :)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 03 Marec 2010, 21:46:58
Bina še ne zna poleg hodit. Mislim meni res ni jasno KAKO jo naučiti POZICIJE. ::) Ni problema z dajanjem šape, mrtva, skakanjem, dajanjem šap na predmete, mahanja s tačko, obrati v levo, desno, dotikanjem stvari s smrčkom.

Ampak doumeti pozicijo za poleg-pa ne gre. Trenutno pregledujem vse možne načine.
In zdaj vprašanje-targeting njene plečke ob mojo nogo-naj uporabim target stick? Jo najprej naklikam dotikanja sticka s plečko in potem postavim na mojo nogo? Se bojim, da če ji dam stick pred nos-da ne bo kapirala, da ji klikam pozicijo plečke in ne "nosu". Sem pa res antitalent za tale poleg no :-[ ::)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Macika na 03 Marec 2010, 21:59:55
Kaj pa da ko ona sedi, se ti postaviš ob njeno plečko in ji začneš ta položaj klikat? Pa potem dodajaš ukaz. Potem pa nadgrajuješ, ko si malo dlje stran, pa da se začneš postavljati pred njo. Ali pa da jo, če trza na hrano, s koščkom hrane (ali pa z igračo) "pripelješ" ob svojo nogo na položaj poleg (in ga seveda klikaš).
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 03 Marec 2010, 22:08:51
Hja, če še kdo to potrdi, pol bi res tk probala. Poimenovala pa bom, ko bo že razumela pozicijo.
Problem pri uringu je ta, da ona ne bo razumela da ji klikam dotikanje plečke moje noge, ampak da sledi roki s hrano. :-\
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Nika na 03 Marec 2010, 22:13:41
A zna iti poleg?
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 03 Marec 2010, 22:19:39
Ne, ne zna. Hodi ob levi strani, ampak prehiteva in hodi rahlo postrani (zadnje tace rotirane v levo), obrat v levo je katastrofa-je NEIZVEDLJIV. Obstale sva na tej točki.
http://www.youtube.com/watch?v=YTubcz4iFKo (http://www.youtube.com/watch?v=YTubcz4iFKo)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: ninci na 03 Marec 2010, 22:23:04
Ne, ne zna. Hodi ob levi strani, ampak prehiteva in hodi rahlo postrani (zadnje tace rotirane v levo), obrat v levo je katastrofa-je NEIZVEDLJIV. Obstale sva na tej točki.
http://www.youtube.com/watch?v=YTubcz4iFKo (http://www.youtube.com/watch?v=YTubcz4iFKo)


Hodit poleg zna ;) Samo ni v taki poziciji kot jo ti hočeš.  :P
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: agility loving girl na 03 Marec 2010, 22:24:45
Kaj pa poleg ob steni? Ali pa kaj takega: http://www.youtube.com/watch?v=97a2JT_6sX4  ?

Hm, čeprav meni se zdi na posnetku čisto lepo.. ???
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: ninci na 03 Marec 2010, 22:27:05
Mimogrde -- po ogledu videa. Manj bo hodila v klin če boš nagrajevala z leve roke ampak bo nekaj časa trajalo, ker zdaj pričakuje priboljšek iz desne strani. Za to se je psica potegnila naprej - prehiteva + še hodi v klin ker čaka tvojo desno roko. Lahko tudi menjaš roke.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: ninci na 03 Marec 2010, 22:28:23
Kaj pa poleg ob steni?

Hm, čeprav meni se zdi na posnetku čisto lepo.. ???

Mislim, da bi čara rada naučila nekaj takega http://www.youtube.com/watch?v=4SlYUVX6NzY

Ne psa, ki hodi "poleg" ampak tak taprav " prilepljen na nogo" poleg ;)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: agility loving girl na 03 Marec 2010, 22:33:09
Aha, no saj potem bi bil link, ki sem ga dodala od Tani pomoje čisto primeren? Vem, da se mi je moja s to metodo prilepila na nogo, ampak sem za kaj takega jaz preveč štorasta, ker jo začnem pohojat, ker ni ravno velika.. :-[
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 03 Marec 2010, 22:35:35
Lahko je tudi 10cm stran-kar še raje vidim, ker sem štor in če se mi na nogo nalima, začnem jaz poševno hodit. Samo, da se z mano vred obrne v levo, da je ne butam in se spotikam ob njo kot se dogaja zdaj.  :-[ Nagrajujem jo že iz leve roke in se izboljšuje.
S posodo sma probala-zahisterira ko ji ne nagradim samo stopanja na lavor. Premakne se samo, če se jaz premaknem  ;D Bučmanka (ona ali jaz, tega pa ne vem)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Nika na 03 Marec 2010, 22:42:34
Delaj obrate v levo, lahko tudi krožiš in jo s tem malo odrivaš stran. Te stvari je fajn počet zunaj, kjer je več manevrskega prostora pa še tempo lahko spreminjaš. Saj na začetku ni treba, da se te drži kot klop, glavno je da te spremlja po desni strani. Pozicijo utrjuješ in potrjuješ s samo vajo poleg, namesto klasičnih 90° obratov rahlo vijugaš, kar psa prisili, da se osredotoča na tebe. Tud ni treba, razen če hočeš, da te stalno gleda. Tako uporablja tud druge čute, ki ji povedo kje točno se nahajaš (dotika se te s plečko, stopi ti na nogo) in če je kje v bližini luknja, v katero boljš da ne pade. Nekako tako kot v avtošoli - vsakih par sekund je treba pogledat v vzvratno ogledalo, zraven pa vozit in spremljat.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 03 Marec 2010, 22:47:10
Bom poskusla.In poročala, če bo kak napredek. Tako realno. V kolikem času lahko pričakujem, da ne bo več spotikanja in butanja? Bom šla na naš travnik-postavila tri sode daleč narazen, pa bomo videli kako bo. Sem probala vijugat-cca 1.5M narazen drva, pa ni šlo.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Nika na 03 Marec 2010, 23:36:02
Ne, ne mislim okrog ovir. Vzam si enih 20m in na celotno dolžino pridejo 4 rahle vijuge, dve desno dve levo, glih tolikšne, da se malo odmakneta od začrtane linije.  Glavno da imata tekoč tempo in da se v povprečju držita smeri. Kasneje boš lahko delala tudi ostrejše ovinke, šele s temi pa boš dobila tisto pozicijo, ki jo zdej hočeš naučit.

Za butanje naredi kak oster krog v levo in jo s tem blokiraj. Nato s hitrim tempom naravnost, da nima cajta zadnjih nog štimat, upočasniš, pa spet krog v levo. Sam moraš bit ti hitrejša od nje in ukrepat še preden začne pred tebe rinit.
Časovno pojma nimam, sem pa mnenja da se kontakt gradi šele skozi delo. Za to, da te pes lepo spremlja in da te dojema s celotnim telesom, je potrebno veliko vaje in truda. Pa igreeeeeee  :P
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Urška na 04 Marec 2010, 02:40:19
Mia uči poleg z luranjem.

Če želiš popraviti tale poleg na posnetku pa začni graditi vajo znova. Ker za popravljanje zafurane vaje potrebuješ trikrat več časa kot za učenje na novo.

1. začni z samozavedanjem telesa
2. nauči pivotiranje v levo in desno (ja, za začetek moraš nagrajevati tudi dajanje tac na nek višji predmet, vajo moraš graditi postopoma); res je, da je luranje lažje, jaz sem to vajo naredila izključno na shaping http://www.youtube.com/user/urskapax?feature=mhw4#p/a/u/0/dodhOaKcmVQ, najprej premikanje nasproti meni in potem pivotiranje, se pravi, da se je zavrtela ob moj bok; tu moraš biti ekstremno natančna, da ne priučiš napačne pozicije, paziti moraš do milimetra, kje je poravnava plečke in noge
3. nauči foot target, vzemi nek ožji pravokotnik in naklikaj obe sprednji taci na njem, potem ga postavi "poleg" sebe in naklikaj hojo nanj 
4. delaj vse na levi in na desni, s tem zmanjšuješ možnost ukrivljanja psa, pa še pri RO-ju boš to potrebovala, pa je dobro, če že od začetka učiš (s hijenco delam vse vaje levo in desno, ker je za psa to zelo preprosto v fazi učenja)
5. ko znižaš predmet, na katerem pivotira pes, uporabi ta tvoj pravokotnik s katerim si učila prihod na pozicijo in ga postavi ob bok -> če si vse prej naredila pravilno, bo oboje "padlo skupaj" v perfektno pozicijo
6. šele, ko imaš to narejeno (vključno s pogledom navzgor, nagrada mora biti izročena vedno tam, kamor želiš imeti obrnjeno glavo), lahko začneš s premikanjem, korak po korak

Precej uporabnega o pivotiranju najdeš tule http://www.youtube.com/user/Paws4Fun1
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Roxy na 04 Marec 2010, 08:09:37
Čara, jaz bi še dodala, da raje ne uči dotikanja s plečko, ker ti psica hodi v klin in bosta potem samo hodili ena po drugi. Učenje znova se ti verjetno res najbolj splača, kot je rekla Urška.
Zavoje levo pa jo uči posebej kot ločeno vajo in dodaj nov ukaz, bo lažje (če imaš v mislih RO zavoje na mestu). Mene moja psica tudi prehiteva, ampak za vajo levo se pomakne nazaj, ko se ustavim in naredi vajo kot je treba.Seveda bi bilo lažje in lepše za videt, če prehitevala sploh ne bi  ::) .
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Urška na 04 Marec 2010, 11:25:34
Če misliš obrat levo na mestu - moja 7 mesečna hijenca ga naredi brez, da bi bil učen posebej.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 04 Marec 2010, 13:29:34
Začela bom z nule, seveda. In na novo poimenovala, ko bo usvojeno.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Roxy na 04 Marec 2010, 13:56:27
Če misliš obrat levo na mestu - moja 7 mesečna hijenca ga naredi brez, da bi bil učen posebej.

To je po moje odvisno od tega kako se lotiš učiti poleg. Jaz sem najprej delala poleg samo za bbh in se šele kasneje odločila za RO. Šele takrat sem tudi začela učit psico uporabljat vse štiri noge v vse mogoče smeri in zato so vsi obrati naučeni posebej.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 04 Marec 2010, 15:21:27
Jaz bom preko RO prišla do BbH. Mi je tista shema čisto dolgočasje, ne vidim pomena. Še BbH ne bi šla delat, če ne bi bil pogoj za tekme.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Roxy na 04 Marec 2010, 16:31:17
Jaz se bom naslednjič tudi odločila za to možnost. Prej je še ni bilo.

Glede na tale odgovor iz teme o RO pravilniku pa ne rabiš bbh le za tekme, ampak tudi za nadaljnje opravljanje izpitov:

Ojla Roxy,

naj ti na hitro odgovorim:

Imaš prav, to res ne piše v pravilniku ... je bil pa popravek "napisanega" že potrjen na sestanku Komisije za RO in se bo dopisalo v naslednjo izdajo pravilnika (kjer se bodo popravile še vse ostale bolj slovnične napake, novih sprememb pravilnika (vaj in pravil) ne bo). Se pravi: Vsakdo (ne glede na to ali želi tekmovati ali opravljati le izpite) mora skupaj z RO-II opraviti tudi Bbh izpit (razen če ga ima že od prej) ... je pa zato omogočeno, da za ceno enega izpita in le z enim preizkusom opravi oba izpita (RO-II in Bbh).

Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 08 Marec 2010, 09:33:14
S posodo sma probala-zahisterira ko ji ne nagradim samo stopanja na lavor. Premakne se samo, če se jaz premaknem  ;D Bučmanka (ona ali jaz, tega pa ne vem)
Ko stopi na posodo, nagradi to, da stopi gor, potem pa ko je še gor in te še gleda, nagradi še to, potem nagrajuj vse tvoje premike k njeni plečki, dokler še stoji na posodi in nagrajuj ko si ob njej in še stoji na posodi. Tako bo s časoma dojela da ni hec samo v stopanju gor in dol, ampak tudi v stanju gor. Potem nadaljuj s premikanjem v levo.. nekako tako, da ko stojiš ob njeni desni plečki, naredi čisto mali korak v levo, proti njej, kar bo pomenilo, da se mora tudi ona čisto malo premaknit v levo.. takoj C&T .. potem kriterij samo zvišuješ. Ko bo enkrat dojela sistem, začni še s premiki v desno.

Tule je najin raztresen trening, ki je čisto izven kontrole  ::) :o,.. tudi poleg na podstavku ni izdelan,... pa najbolje da se posluša brez zvoka, ker z namigi jaz narobe delam.. je pa na 1:14 in 1:38 približno prikazano kako pes pride v pravilno pozicijo in tudi ve, da se mora premaknit v tako pozicijo in tu ga nagradiš.  ;)
http://www.youtube.com/watch?v=tMvXUEV1vLg

2. nauči pivotiranje v levo in desno (ja, za začetek moraš nagrajevati tudi dajanje tac na nek višji predmet, vajo moraš graditi postopoma); res je, da je luranje lažje, jaz sem to vajo naredila izključno na shaping http://www.youtube.com/user/urskapax?feature=mhw4#p/a/u/0/dodhOaKcmVQ, najprej premikanje nasproti meni in potem pivotiranje, se pravi, da se je zavrtela ob moj bok; tu moraš biti ekstremno natančna, da ne priučiš napačne pozicije, paziti moraš do milimetra, kje je poravnava plečke in noge
Sicer se strinjam z napisanim (podčrtanim), mi pa nekako to ne gre skupaj s shapingom, kjer se na začetku nagrajujejo približki.  ???

Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Roxy na 08 Marec 2010, 10:11:07
Ko stopi na posodo, nagradi to, da stopi gor, potem pa ko je še gor in te še gleda, nagradi še to, potem nagrajuj vse tvoje premike k njeni plečki, dokler še stoji na posodi in nagrajuj ko si ob njej in še stoji na posodi. Tako bo s časoma dojela da ni hec samo v stopanju gor in dol, ampak tudi v stanju gor. Potem nadaljuj s premikanjem v levo.. nekako tako, da ko stojiš ob njeni desni plečki, naredi čisto mali korak v levo, proti njej, kar bo pomenilo, da se mora tudi ona čisto malo premaknit v levo.. takoj C&T .. potem kriterij samo zvišuješ. Ko bo enkrat dojela sistem, začni še s premiki v desno.

Tule je najin raztresen trening, ki je čisto izven kontrole  ::) :o,.. tudi poleg na podstavku ni izdelan,... pa najbolje da se posluša brez zvoka, ker z namigi jaz narobe delam.. je pa na 1:14 in 1:38 približno prikazano kako pes pride v pravilno pozicijo in tudi ve, da se mora premaknit v tako pozicijo in tu ga nagradiš.  ;)
http://www.youtube.com/watch?v=tMvXUEV1vLg
Sicer se strinjam z napisanim (podčrtanim), mi pa nekako to ne gre skupaj s shapingom, kjer se na začetku nagrajujejo približki.  ???



TibiQ, sem si ogledala posnetek in imela vseeno prižgane zvočnike  :P . Jaz na tvojem mestu ne bi poveljevala poleg, ko delata to vajo. Ti ji klikneš že, ko se psica še obrača in ne, ko je v poziciji poleg. Glede na to, da se ti tudi brez podstavka lepo postavi v poleg pa sploh ne. Če ukažeš poleg in klikneš, ko je psica postavljena pravokotno nate, samo kvariš pozicijo poleg. Raje delaj brez ukazov dokler ne bo obvladala "vrtenja".
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: n+n na 08 Marec 2010, 10:52:42
TibiQ,
a si slučajno probala že s kašnim nižjim podstavkom? Ker tole zgleda en mejčken nevarno :)
Jaz sem z mojim delala na podstavku, ki je bil samo par cm dvignjen od tal - ravno toliko, da mu je bilo jasno, da je nekaj drugače.

Pa tako kot je rekla Roxy, besede poleg jaz tukaj nebi uporabljala. Sem pa začela uporabljati besedico zraven, ki pomeni prilepi se mi na nogo (in je za obe strani ista) :)

Sicer se strinjam z napisanim (podčrtanim), mi pa nekako to ne gre skupaj s shapingom, kjer se na začetku nagrajujejo približki.  ???

Jaz mislim da je fora v tem, da dobro opazuješ psa in si v naprej zamisliš kako naj bi stvar zgledala. Potem pa poskušaš čim bolj temu slediti. Oziroma si vmes prilagajaš "program"

lp nina
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 08 Marec 2010, 11:12:27
Ja tile podstavki. Pri mladićčkih je lažje, ker niso tako težki in veliki.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Urška na 08 Marec 2010, 12:18:01
Če pogledaš posnetek TibiQ (ki je res zmeda in zato je tudi Jazz zmedena) vidiš, da je za trening najpomembnejše, da si narediš dobro strukturo treninga, se pravi, da imaš vnaprej izdelan kriterij potrjevanja in da imaš priboljške tam, kjer je treba (najbolje v roki, v kateri držiš kliker), psa na očeh, da ga potrjuješ in skrbiš za to, da imaš minimalno 10 klikov na minuto. Če pogledaš, ko dam jaz posodo na tla imam kliker in priboljške že pripravljene, da potrdim prvi poskus dajanja tac na pravo mesto. Pomembno je, da si umirjena in da potrjuješ gibanje in ne zaključek premikanja. Potrjuješ pivotiranje kot tako. Ko bo psica ob boku pa bodi pozorna, da nagrajuješ iz smeri, kamor hočeš, da je obrnjena glava. Če bom našla čas bom posnela, kako to izgleda sedaj pri nama.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 08 Marec 2010, 13:30:47
Haha.. strinjam se z vsemi in sem tudi sama že ob objavi povezave napisala da je trening popolna zmeda in tudi jasno, da je zmeda zaradi mene, ne zaradi Jazz.  :D

Posnetek je pravzaprav nastal ravno zato, da si lahko ogledam kje vse sem delala napake (ki jih je jasno da ogromno)  :-[ in seveda sva vmes že dosti popravili.

Absolutno je osnova za dober trening, kot piše Urška, da si najprej narediš dobro strukturo, da si zamisliš točno kaj želiš, kako naj bi potekalo, predvidiš kje bi znali biti problemi in kako jih boš reševal in seveda, da imaš vse pripravljeno (kliker, priboljške, prostor,..). Optimalno je še da si delaš zapiske, delaš s štoparico, šteješ klike in odsotnost klikov,.. potem pač vidiš koliko si napredoval. Pa še nekaj je zelo pomembno za dober trening - razpoloženje vodnika. Konkretno na posnetkih, ki so nastali v tem času, sem bila sama zelo nerazpoložena za delat karkoli in sem delala bolj zaradi neke slabe vesti, kot pa iz užitka. Jasno, da je potem šlo marsikaj narobe, kar sicer ne bi šlo in da je bilo vse skupaj neskončno šlampasto, nepripravljeno, furijasto,...

Tale video sem objavila iz dveh razlogov;
1. nisem imela drugega (in zato sem za Čarin primer napisala da ga je treba gledat brez zvoka in kater časovni moment, za podlago pa napisala kdaj se klika,..)
2. ravno iz vseh teh napak se pa lahko ogromno naučiš, če jih znaš opaziti ali te nekdo drug opozori nanje  ;)

Bom tudi jaz poskusila posnet kakšen bolj umirjen in načrtovan trening - kar je tudi del odgovora na vprašanje od Ninci - ni nevarno, če ni tako hektično, kot je bilo tole  ;)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 08 Marec 2010, 21:07:13
Bina zna stopit na lavor in se obračati proti tisti smeri v katero jaz stopim, kot Hijena in Urška. To nama gre. Ne vem pa ali naj kar čakam, da bo sama naredila korak proti meni in se skupaj z mano pomikala v isti smeri kot jaz? Ali naj tukaj uporabim luring-sicer še ne vem kako bi ga pametno uporabila. Saj me gleda v oči ko to vadima. Če se recimo postavim par cm zraven, se ne spomni da bi naredila korak proti meni-premaknila zadnje tace proti meni. Huh....

No, če se dobro spomnim. Če ji tišim roko s priboljškom pred gobec, potem se premika v moji smeri.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 08 Marec 2010, 21:18:15
Še en uporaben link. Ki mi odgovori na moje vprašanje-kako jo naučiti da se premika v isti smeri kot jaz. :)
http://www.youtube.com/watch?v=xsvNvK8T1z8 (http://www.youtube.com/watch?v=xsvNvK8T1z8)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Urška na 08 Marec 2010, 21:19:24
Če boš uporabila vabo, potem jo daj tako, da imaš levo roko nad njeno glavo, zato, da je glava vedno obrnjena navzgor, nagrajuj pa iz druge roke. Uporabi le nekajkrat, da ugotovi kaj sploh želiš, potem naprej poskusi s shapingom, ker daje trajnejše rezultate.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 08 Marec 2010, 21:29:21
Aha. Bom poskusila tako. Tudi sicer mi je shaping ljubši.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 16 Marec 2010, 15:56:16
No. Mi napredujemo In sicer na shaping. Rahlo pozno mi je kapnilo, da bi ji klikala vsak premik zadnje tace-sem se pa usmirila v desno stran-desni poleg. Luring-je bil pa polom, ker se mi je pač vrtela, kot je naučena. ;D

Bi blo OK-če hkrati vmes povadim še za levi poleg? Al jo najprej dobro naučim po desni strani in potem še na levi?
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: n+n na 16 Marec 2010, 21:00:55
Jaz, če bi začela od začetka učiti poleg, bi ga učila na obeh straneh istočasno.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 14 Maj 2010, 21:50:31
Samo vseeno se mi zdi tu Tinino razmišljanje na mestu. Kaj ni potem en klik brez nagrade samo zavajanje psa?

Kako se na enojni klik odzivajo psi, ki so bili učeni vse samo z dvojnim klikom?
Na prvo se mi zdi da sem mogoče celo našla odgovor. Nagrada za enojni klik je malo zakasnel dvojni klik, ki mu dejansko potem sledi konkretna nagrada  ??? :-[ ;D

Odgovor na zadnji odstavek pa pravkar preizkušam.  ::)

A mi lahko kdo pove kako bi konkretno naučila psa, ki je dosedaj delal na enojni klik, razlikovat med enojnim in dvojnim klikom? Za enojni klik je namreč neko jasno pravilo kako se to najlažje naredi.. psu vržeš priboljšek, ko te pogleda če mu boš še kaj dal, klikneš, nagradiš ponavljaš in prej ali slej dojame, da mu klikaš za pozornost in da kliku sledi nagrada. Kakšen bi bil pa najenostavnejši način za dvojni klik naučit?

Sedaj sem imela recimo problem, ker me je Jazz gledala, sem kliknila in tisti moment, ko sem kliknila, je ona pogled preusmerila proti moji roki, iz katere po enojnem kliku vendo dobi priboljšek. Sem sicer dvakrat ponovila enojni klik in potem dvojni in nagradila šele po dvojnem, ampak po vsakem enojnem kliku je bila pozornost prekinjena. Res tudi da nisem več vztrajala, ker si nisem na jasnem ali sem bila na pravi poti ali ne in se mi bolj zdi da ne.  ::)

Zanima pa me še tole (pa ravno danes sem imela s kolegico eno debato na to temo);
Sistem 1:
Obika učena:shaping.
Prva vaja iz katere izpelješ športno hojo ob nogi je pogled v oči. Iz tegai zpelješ hojoob vodniku ob čimer pes ves čas gleda vodnika v oči. Potem še malo oblikuješ pozicijo.
Sistem 2:
Oblika učenja: Targeting
Prva vaja- naučiš,dase pes z določenim delom telesa dotika tarče (plečka, lice glave). Tarčo namestiš na soje telo. Sčasoma tarčo odstraniš.
Sistem 3:
Targetng do luring
Prva vaja :psa naučiš, da se dotika ali z očmi sledi target sticku ali roki. Le to potem nosiš v poziciji ,ki zagotavlja pravilno pozicijo psa. Sčasoma ukineš target (roko za RO lahko ohraniš).
Ko sem razmišljala prav o vaji poleg in ali jo je bolje učiti na targeting ali shaping (luring me ne zanima), sem začela ugotavljat, da shaping dejansko vsebuje elemente targetinga, s tem da pri čistem targetingu naj bi bila tarča nekaj, kar kasneje umakneš, pri shapingu pa tarča ostane ves čas prisotna?  ???

Npr. če delaš poleg na shaping, so tarče (ki jih nikoli ne umakneš) tvoja leva noga, tvoje oči, čisti shaping pa mogoče pozicija glave in dvigovanje tac?

Dalje potem razmišljam, zakaj bi se pri določenih stvareh človek obremenjeval z nekimi tarčami, ki jih kasneje odmakneš, če lahko narediš tarčenje na tarčo (npr. svoje telo v primeru vaje poleg), ki jo itak nikoli ne rabiš umikat?
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Azu na 15 Maj 2010, 06:31:14
Jaz sem mojo rdečo zver na dvojni klik naučila tako, da sem delala tako kot navajanje na enojni klik. Torej dvojni klik, potem pa nagrada, pa dvojni klik in nagrada. Vmes ni bilo nič enojnih klikov. Potem sem ji pa rekla, naj naredi nekaj, kjer se isto vedenje ponovi večkrat (torej v njenem primeru je bilo to vrtenje v levo/desno, ker se vrti sama toliko časa dokler se kam ne zaleti ali je ne ustavim) in sem ji potem po 1 vedenju kliknila z enojnim klikom. Ona se je potem ustavila, ker je pričakovala nagrado, ko pa je videla da je ne bo, se je zopet zavrtela in takrat sem ji kliknila z dvojnim klikom. Sva še parkrat ponovili, na začetku se je sicer po enojnem kliku, če ne že ustavila vsaj malo upočasnila, proti koncu je pa delala brez ustavljanja.  :)
Isto je bilo potem pri polegu, parkrat se je na začetku malo ustavila, ko pa je videla da ni nagrade po enojnem kliku ampak po dvojnem je pa zopet začela delat. Po parih seansah je pa čisto preklopila in se tudi na začetku ni več nič ustavljala po enojnih klikih.
Imam pa za dvojni klik en kliker ki zveni malo drugače od drugih.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 15 Maj 2010, 10:17:46
Aha, potem nekako tudi sama nisem katastrofalno zgresila s poskusom ki sem ga opisala prej, ampak verjetno ji bo res bolj jasno ce jo naklikam  na dvojni klik npr. na "poleg" ali pa obkrozanje predmeta.

Hvala Azu! ;)

To, da ti uporabljas razlicna klikerja sem pa ze brala malo nazaj po temi, ampak mi je tudi sele sedaj jasno. Je verjetno res bolj prakticno in tudi za psa bolj jasno.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: deteljica na 15 Maj 2010, 20:09:24

Dalje potem razmišljam, zakaj bi se pri določenih stvareh človek obremenjeval z nekimi tarčami, ki jih kasneje odmakneš, če lahko narediš tarčenje na tarčo (npr. svoje telo v primeru vaje poleg), ki jo itak nikoli ne rabiš umikat?

ja za poleg tudi jaz ne vidim nekaga smisla. Tanja iz Zagreba je Rudija naučila poleg kot tarča: lice psa dotik njenega stegna in zgleda super.
Tudi mi ni jasno zakaj naj bi bil target stick, ki ga potem umakneš za poleg kaj bolj imeniten kot target na roko ali prst, ki jo potem tudi umakneš. Meni se vidi samo bolj sofisticirano, teoretično pa ne najdem razlike. U bistvu ne vidm razloga zakaj target na roko ne bi bil enakovreden targetingu na stick. Razlika oz luring je upravičeno imenovanovan zgolj v primeru vidne vabe.
Meni se target na posrednik zdi prednost v vajah, ki se izvajaj stran od vodnika oz ki sploh miso vezane na pozicijo vodnika.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 15 Maj 2010, 22:08:07
No, potem sem še malo razmišljala o teh tarčah in sem prišla na par idej, da so tarče (ki niso deli našega telesa ipd.), pač nekaj toliko bolj nevsakdanjega in specifičnega, da je psu mogoče lažje ločiti točno kaj želimo,.. ker roke imamo pač ves čas pri sebi in če je tarča naša roka, zna biti dostikrat karkoli počnemo s psom, malo konfuzno (ali pa tudi ne  :-\).. druga ideja je pa da se eni poslužujejo tarč, ker so psa že prej navadili na neko tarčo in jim je lažje samo prehod narest, kot pa na novo shaping delat na novo tarčo, ail pa tretja varianta, da eni to počnejo, ker jim je preprosto všeč samo experimentiranje z raznimi pristopi in jim ni toliko važen cilj, v smislu kdaj ga dosežejo.

Sva pa danes z Jazz poskušali malo dvojnega klikanja in ker je v dežju bedno delat (fleksi v eni, marela v drugi,..kliker in sir pa..  ??? ;D ), sva namesto na "poleg" ga trenirali kar na vaji "nazaj" (= hoja rikverc od mene) in se mi zdi, da je proti koncu kar začela dojemat. Bom pa v prihodnjih dneh bolj točno vedela ali je res dojela in ali delam prav ali ne.  ;)

Aja Azu, sedaj te tudi razumem, zakaj z box klikerjem težko klikaš dvojne klike. Sicer mi večinoma uspeva, ampak včasih se mi pa vseeno ponesreči in med prvim in drugim zašteka - samo za trenutek, ampak pomojem dovolj, da pes dobi nejasen signal.

Razlika oz luring je upravičeno imenovanovan zgolj v primeru vidne vabe.

No, tole me je tudi še zanimalo, čeprav tule ne vem točno kaj si želela povedat oz. na kaj točno se je to nanašalo, namreč sama imam še nekaj vprašanj; je tarča lahko tudi neke vrste vaba v nekem smislu ali je vaba v klikeraškem kontekstu samo tisto, s čimer psa nagradimo in kaj če mu je nagrada že samo delo in torej tarča, ki je potem nekakšen sinonim za delo, predstavlja nagrado ::) ?
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 16 Maj 2010, 22:14:49
Kako se pa z marelo in psom sprehajaš? A ni bolj enostavno met nepremočljivo vetrovko s kapuco in pa rokavic gor? :)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 17 Maj 2010, 08:51:03
Meni ne, ker mi gre blazno na živce ko mi teče s pelerine na hlače in imam potem hlače od kolen dol čisto premočene. Imam sicer tudi "pelerinaste" hlače, ampak v teh stvareh mi je pa itak ful vroče, ker pač ne dihajo,.. Pa ni mi še uspelo najti pelerine z normalno kapuco in od štirih pelerin, ki jih imam doma, mi pri vseh lezejo kapuce dol, ali pa so prekratke in mi potem dežuje na obraz, lasje lezejo ven,... Pa potem tisto svaljkanje premočene hrane po rokah, pasja slina, dlake od mokrega psa,...  potem si moraš pa lase nazaj popravit in imaš takoj sir in slino v laseh...  ::) Obup!  ::) :D

Sem to prakticirala nekaj časa, ampak sem potem ugotovila, da me čisto preveč znervira vse skupaj in ker je Jazz ekstremno občutljiva na moje razpoloženje, pa tudi ona ne mara preveč dežja (najrajši sploh ven ne bi šla ko dežuje in jo moram prvih par metrov dobesedno vlečt za sabo), potem itak nimava nič od treninga, tako da ob dežju imava sedaj kar neaktiven sprehod in aktivnosti potem rajši doma na suhem  ;)

Z marelo pa ni nobenega problema, ker Jazz pač lepo hodi,.. edino malo zoprno je če menja smer in kaj povoha, ker je treba potem ali se zavrtet ali pa fleksi prestavit iz ene roke v drugo.

Dejansko pa ni Jazz nič prikrajšana zaradi tega in smo vsi lepo zadovoljni  ;)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: deteljica na 17 Maj 2010, 08:55:22
Ej Tibiqu- to pa ne mene vprašat, ker sem pri tistih, ki ne vidijo razlike  :D.
Razen,da roke ne moreš odtrgat in postavit na 100 m oddaljenost  :P

Glede marele-
Jaz tudi obilo dežnik uporabljam.
In kadar imam roke polne  uporabljam kliker word  ;).

Dvoklik mi pa ne sede v moje dojemanje  :-[.
Če hočem, da pes v neki vajo vztraja in ga samo potrdit ,da je v redu uporabim klasično besedo "priden, super " ali kaj podobnega  prijazno zagodem. Če hočem poudartit naj nadaljuje, a z večjo intenzivnostjo, razdaljo it uporabim bededo "še,še, še".
Klik pa je vedno osnovni kmečki enojni klik, ki mu sledi nagrada.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 17 Maj 2010, 09:05:33
No ja.. saj jaz tudi načeloma uporabljam kliker-words, razen če se doma prav sistematično spraviva kaj vadit, ampak dejansko sem pa ugotovila, da so psu stvari dosti bolj jasne, če uporabljam kliker (mogoče tudi zato, ker sem s klikerjem v roki sama bolj dosledna) in odkar sem to dojela, da res je ogromna razlika, se trudim čimveč delat s klikerjem in seveda zato tudi želim bolje razumet vse tele različne variante klikanja, ker se mi zdi, da dejansko pes dojame razliko in prej dojame tudi kaj želimo od njega. Verjetno, če bi bila s kliker-words bolj dosledna, bi bil efekt zelo podoben, ampak mi je lažje biti dosledna s klikerjem.  ;)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 22 Julij 2010, 11:18:13
No, pred časom sem se končno lotla "poleg". Zdaj se lepo zavrti ob moj bok-levi in desni. Popolnoma razume kaj hočem, glede na to na kateri strani podstavka sem.  Zdaj delam to da postavim podstavek in se zraven postavim, potem pa ona gor pride, včasih še vedno poševno in se potem zarotira v pravilen položaj. Sem probala brez tega podstavka-pa ne gre, še nisma dovolj daleč. Tak da sem zdej upeljala "HEEL" za levo stran in "FUSS" za desno. Mogoče bo dojela kaj ta beseda pomeni. ::)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 22 Julij 2010, 13:13:29
Poskusi najprej znižat podstavek (npr. zamenjaj s predpražnikom ali čim podobnim).  ;)

Kar se pa tiče namigov (verbalnih) jih pa itak dodajaš čisto na koncu, če sem prav razumela. Prej imaš itak namige s položajem telesa, rok,....
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 22 Julij 2010, 16:40:26
Zdaj delava na mali, okrogli kuhinjski deski. Potem bom verjetno vzela kak karton ali cunjo, mislim da drugega ni primernega doma.
Beseda-namig je pa na koncu, ko pride na pravilno pozicijo. Brez kakega kazanja z rokami etc. Glede na mojo pozicijo ( levo ali desno) ob podstavku tako se pa zarotira.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 23 Julij 2010, 10:34:36
Aja, potem pa ne.. sem mislila da delata že sedaj na višjem. Ne, potem kar umakni, edino če bi dala res mogoče na vmesni stopnji še manjšo (površinsko) in tanjšo tarčo.. ampak pomojem ni treba.

Glede namiga sem mislila pa, da ga daš na koncu, ko že delata brez tarče.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: pupa t. na 23 Julij 2010, 11:49:43
TibiQ a pa ti imaš razšiščene vse pojme klikanja? ::)

Targeting je zasnovan tako, da dodajaš povelje ali neko kretnjo preden umakneš tarčo oz. če imaš povelje za tarčo, ga zamenjuješ in šele potem tarčo umakneš. :) Če imaš ime za tarčo, zamenjuješ podobno kot maja na videu novi namig-stari namig. Namig ni samo povelje... Se mi zdi, da tole mešaš. ;)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 23 Julij 2010, 13:39:12
Ja, točno tako. Pravzprav je logično da pred umikom tarče poimenujem vedenje, ker drugače me bo bina gledala kot beli dan-kar me tudi je. Sam moja zver rabi OGROMNO časa, da poveže besedo z dejanjem, malo zaradi moje nenatančnosti, malo pa ker je taka, da prej razume kretnjo, položaj telesa...
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Roxy na 23 Julij 2010, 14:18:16
Čara, zakaj pa ne bi uporabljala za povelja kretenj? Jaz mojo trenutno za RO učim po desni strani in nimava še čisto nobenega besednega ukaza (razen že poznanih sedi, prostor...), vse zavoje, korake vstran, vzvratno okoli mene že zna narediti na kretnje z roko. Besedni ukaz bom imela jaz bolj kot pomoč, ker so si nekatere kretnje preveč podobne.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 23 Julij 2010, 14:20:02
Ah, kaj me sprašuješ pupa .. kot da imam jaz kdaj kaj razčiščeno..  :o ..še ko bi marsikdo mislil da imam, bi se jaz še vedno ukvarjala z enim vprašanjem, ki bi mi vso teorijo podrlo :D .. sem pa prej pisala o temle;
Kar se pa tiče namigov (verbalnih) jih pa itak dodajaš čisto na koncu, če sem prav razumela. Prej imaš itak namige s položajem telesa, rok,....
ker verjamem, da je nemogoče kontrolirat telesno govorico do te mere, da je pes ne bi opazil.. (če bi želeli delat čisti shaping, bi morali psa zapret v sobo in mu klikat prek zvočnika in nagrajevat prek avtomata, kar spet ne bi šlo, ker potem ne moreš sploh narest pozicije pred vodnikom) - tudi "kliker" Maja pravi, da je ugotovila, da psica sledi celo premikom njenih očesnih zrkel.

Poleg tega, če pogledaš video o pivotiranju http://www.youtube.com/watch?v=xsvNvK8T1z8 , vidiš (razen če sem jaz res kaj spregledala - tudi možno, ker se mi to dostikrat zgodi  :-[), da se verbalnega namiga ne dodaja niti med samim pivotiranjem pred vodnikom, niti potem, ko se pivotira na bok (pa pes vseeno ve kaj se pričakuje od njega) .. niti ko se umakne talni (prostorski) target.

Kar se mene tiče (oz. kakor jaz sedaj razumem na tej stopnji mojega razumevanja), se itak ne da popolnoma ločiti targetinga od shapinga, niti tarč od namigov (zame so določene tarče hkrati namigi), se pa zaradi lažjega učenja uporablja na začetku bolj očitne tarče (okoljske - podstavek in telesne - npr. položaj rok), kasneje vedno manj očitne in nekatere telesne tarče, ki so hkrati namigi, se kasneje lahko (včasih nujno, ko gre za delo na daljavo) pa zamenja za verbalne namige in prostorsko tarčo (to je razloženo na 7:40 - umik knjige).

 ??? :-[
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: pupa t. na 23 Julij 2010, 14:33:22
Če pa kikopup kdaj uporablja pravi targeting... Ona skoraj vedno, kot tudi na tem filmčku uporablja vabo.

Ja targeting je v osnovi shaping ampak ko enkrat naučiš psa, kaj pomeni tarča to vedno ve, ker je naučeno. In če je nekaj naučeno na targeting, ne moreš tarče kar odstranit ampak jo odstranjuješ postopoma, drugače je pes zmeden. Jaz ponavadi seanso (ko začnem odstranjevat tarčo) začnem s tarčo, potem pa probam kaj bo, ko odstranim po cca. desetih pomovitvah s tarčo. Če je pes neuspešen, daš freebija in še nekaj časa zvišuješ kriterij na tarči ter kasneje poskusiš ponovno. In potem jo odstranjuješ postopoma.

Kikopup pa čeprav ima neko televizijo in je zelo priljubljena ima za moje pojme veliko stvari narobe glede učenja in kliker sistema. ;)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: n+n na 23 Julij 2010, 14:54:55
jaz vseeno mislim, da pri kikopup ni vse tako črno-belo :)

punci je kliker sistem jasen. Veliko stvari glede dela je odvisnih predvsem od psa in kakšen način dela mu najbolj odgovarja.

Tudi sam luring s hrano ni v osnovi slab - treba je samo vedeti, kdaj hrano umakniti in jo nadomestiti recimo s tarčo.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: pupa t. na 23 Julij 2010, 15:00:54
Jaz sem v bistvu pogledala samo par izsekov, ampak sem jo včasih vedno spremljala in vem kako uči. Samo učenje targetinga na luring lahko pomeni, da boš moral tarčo naučiti vedno znova, ker se pri luringu pač pes ne zaveda kje je tarča ampak samo kje je hrana. ;) In to ti da še manj možnosti za uspešno odstranjevanje tarče. Se mi zdi, da se ti splača dolgoročno raje neko tarčo našejpat, ni hitrih rezultatov so pa obstojni. :)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 23 Julij 2010, 16:42:48
Brez zamere, ampak res ne razumem kaj ima luring veze s tem kar sem jaz napisala, namreč nikjer nisem omenjala luringa in ga sama tudi ne uporabljam. ???
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: pupa t. na 23 Julij 2010, 16:56:23
Bil je komentar na luring ;) ne direktno na tvoj post. Jaz sem povedala svoje mnenje že v prvem postu.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 23 Julij 2010, 17:40:13
Ja tako z mnenjem glede luringa (čsar se jaz niti nisem dotikala, mi pa ni bilo jasno zakaj se kar naenkrat govori o tem) in s tvojim mnenjem (glede tarčenja) se sicer strinjam, samo opzorila sem, da smo vedenje itak že dali na namig (telesni) in tega lahko spreminjaš potem v verbalnega, sploh če zraven upoštevaš tole...
Citiraj
•   Psa najprej naučimo vedenje do čim bolj dovršene oblike in šele nato dodamo povelje.
http://www.kliker.si/?q=node/16

in tole..
http://www.kliker.si/?q=node/235
Citiraj
Popolnoma neverjetno, ampak psi dejansko doživljajo nas in naše namige popolnoma drugače, kot si mislimo – jaz sem mislila, da posluša moje lefte in righte, ona pa je ves čas iskala informacije v mojih očeh in če zavrtim zrklo v levo in rečem banana, bo ona še vedno naredila spin.

.. tako da je v bistvu vseeno.. Meni se izide tudi tako, če pa kdo želi, pa seveda lahko dodaja verbalni namig tudi pred umikom talne tarče.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: pupa t. na 23 Julij 2010, 18:07:48
Itak, da telesni namig ni nikoli izvzet, predvsem pri učenju. Prvi navedek ima totalno prav in s tem, ko vedenje na tarčo se vse skupaj malo spremeni, najprej naučis s tarčo do dovršene oblike, poimenuješ in počasi umikaš tarčo. Jaz tako pač delam, če ti drugače... Super! Posnami se, da to vidim. Pač jaz tako dojamem in ne vsiljujem svojega pogleda nikomur. ;)

Žal so včasih naše kretnje omejene in zato je dobro dodajati neke verbalne ukaze, žal lahko zrklo oči obračaš ali za spine ali za spremembo strani na kateri naj bi bil poleg. Poleg tega je od reakcije psa odvisno toliko več, psica je najbrž pred njo delala spine, saj ne vem, ampak veliko psov ima probleme to delat npr. na strani, ker je pozicija drugačna.

Itak ne vidim več poante v debatiranju s teboj, jaz sem svoje mnenje povedala, ti pa svojega kar še razvijaj. :)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: n+n na 23 Julij 2010, 19:31:52
Targeting in shaping, oziroma tarče in oblikovanje vedenj sta itak med sabo povezana...
targetinga brez nekih osnov shapinga ne moraš delati... pri obeh je smisel postopno grajenje majhnih koščkov v celoto.
osebno imam zelo malo vedenj na verbalnih namigih, predvsem zato, ker enostavno nimam idej, kako naj poimenujem določeno vedenje :)

Moj komentar na luring je bil pa samo v tem smislu, ker se ga vedno zaničuje, kot da je najslabša metoda, kar jo poznamo... sem samo pač hotela povedati, da ni nič v osnovi slabo, če se zavedaš, zakaj si se odločil za uporabo točno te metode.

še to sem se spomnila...
No, pred časom sem se končno lotla "poleg". Zdaj se lepo zavrti ob moj bok-levi in desni. Popolnoma razume kaj hočem, glede na to na kateri strani podstavka sem.  Zdaj delam to da postavim podstavek in se zraven postavim, potem pa ona gor pride, včasih še vedno poševno in se potem zarotira v pravilen položaj. Sem probala brez tega podstavka-pa ne gre, še nisma dovolj daleč. Tak da sem zdej upeljala "HEEL" za levo stran in "FUSS" za desno. Mogoče bo dojela kaj ta beseda pomeni. ::)

mi2 sva se na ta način učila pozicije na levi in desni strani.
Ker sem jaz to začela učiti predvsem zaradi poden pozicije, ki sem jo dobila, ko sem poleg učila na luring, sem največ delala na tem, da se je premikal z mano, če sem ob okrogli tarči stopila v stran in se s plečko dotaknil mojega stegna. Tako je potem stegno postalo druga tarča in sem imela z umikom tiste, na kateri je stal s sprednjimi tacami, manj težav :)
Mogoče ti to kaj prav pride...
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 24 Julij 2010, 11:19:26
n+n točno tako zdaj delam-spreminjam tarčo iz deske v moje nogo. In ko bo ugotovila da je Fuss plečka na desno nogo in Heel na levo bom umaknila tarčo. Po 10 ponovitvah na vsaki strani sem bila preveč zahtevna in optimistična pa sem že umaknila tarčo, pa ni šlo. Zdaj bom še ene par seans delala s tarčo (recimo da bi jo po 50 ponovitvah lahko postalo jasno)....
Kretnje pa raje ne zato, ker nimam domišlije pri kretnjah, mi je lažje besedo izumit. Ko bom ugotovila kako iz kamere spravit na video, bom dala na YT da vidite, če kje delam kake napake.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: n+n na 24 Julij 2010, 11:34:48
mogoče, ko boš čisto umaknila desko, da ne zahtevaš takoj premika iz stanja pred tabo v Fuss ali Heel, ampak da recimo stojiš vzporedno z njo, enih 10cm stran od nje in je edini gib, ki ga mora narediti, da stopi v levo/desno, da pride do dotika s tvojo nogo.

ali pa, če vseeno želiš iz stanja pred tabo priti do zasuka riti v levo/desno, da se lotiš potem "od začetka" brez tarče delati na microshaping - se pravi začneš že z najmanjšim premikom mišice, ki bi nakazoval premik v levo/desno... in potem počasi stopnjuješ kriterij... ker ima osnove za tak gib narejene + mišični spomin, mislim da bi morala kar hitro ugotoviti da je stvar podobna kot prej.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 24 Julij 2010, 11:40:39
Pupa, saj nisem prav nikoli rekla da ne daješ namigov. Samo da imaš take in drugačne namige in tudi take in drugačne tarče, ki jih pač uporabljaš glede na posamezno situacijo. Hehe.. no, za primer, pravkar je n+n napisala tudi da ima težave z besedami (tudi jaz), čara pa s kretnjami..  :)

Bom ob priliki posnela (sem hotela že sedajle, pa moram najprej kartico na fotkiču spraznit), sem pa pravkar ponovno sprobala in še malo razmišljala in se spomnila na "okoli" (obkrožanje predmeta v desno) in "uro" (obkrožanje predmeta v levo) in moram reči, da sva pri tem še vedno na stopnji, ko ji moram dajat namig z roko, pa čeprav je to sedaj samo še migljaj s prstom. Kar hočem povedat je pa to, da je v bistvu čisto vseeno kakšen je namig, dokler je v situaciji uporaben. Pri klasiki pač lahko uporabljaš samo verbalne, zato je dobro psa naučit na te. Kar se pa tiče samega obkrožanja predmeta, pa če imaš to "za doma", je pa res vseeno ali psu namigneš s prstom leve ali desne roke ali mu daš verbalni namig.. narediš tisto, kar obema bolj ustreza in dostikrat niti ne rabiš nikoli dajat na verbalni namig.

Meni se debata ne zdi brezvezna (upam da je nisi dojela kot "prepiranje", ker z moje strani ni bila tako mišljena). Brez takih debat bi svojo psico še danes cukala in rukala in verjetno imela ogromne težave z njo  ::) in zato, ker si podala svoje mnenje, sem se tudi jaz ponovno poglobila v par objav na kliker.si in ponovno v ta video, ki sem ga pogledala že 10x, pa še vedno vsakič kaj novega opazim.. pač razumem malo po svoje.. mogoče bom kdaj spremenila mnenje.. tega tudi ne pišem z namenom, da bi te prepričala da nadaljuješ z debato, to je pač stvar tvoje odločitve.. mogoče bo pa še kdo drug podal še kakšen vidik, ki ga bo dobro premislit in mogoče upoštevat  :)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: n+n na 24 Julij 2010, 13:05:16
TibiQ, ko si že ravno omenila obkrožanje predmeta z ene in druge strani...

jaz sem se zadnjič spravila tole učit. Sem se odločila, da uporabim različna predmeta za različne strani. Tako sem za krog v smeri urinega kazalca uporabila stožec, za obratno smer pa podstavek z ježki (+ zapičeno palico, da je bila stvar lažja za obkrožit in se ni dalo čez stopit) - v dobrih desetih minutah dela (vse je bilo naučeno na shaping + premišljeno postavljanje nagrade) je Nero dojel kaj želim od njega in mi sedaj brez kakršne koli pomoči kroži okrog obeh premetov. Tako da v tem mojem primeru sta sedaj stožec in podstavek namiga za vedenji.

Hočem povedati, da je smiselno za dve taki vedenji uporabiti 2 različni tarči, da psu olajšamo delo in razjasnimo vse skupaj.

Jaz sem se sicer učenja tega v osnovi lotila zaradi učenja nečesa podobnega, kot je Silvijin cik&cap (http://silvia.trkman.net/cikcap.htm), tako da zaenkrat nimam še nič na verbalnem namigu, bom pa počasi začela prenašati to na skok + dodajati verbalni namig
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 26 Julij 2010, 09:58:57
n+n, tudi jaz sem uporabila različni tarči za levo in desno. Najprej sva se naučili "okoli" (z leve proti desni - prej sem narobe napisala smer), potem sva se naučili na drugo tarčo še "ura". Potem sva delali na dve drevesi (z debli premera cca. 10cm), ki sta dosti skupaj in sicer na levega "okoli" in na desnega "ura" - še s tarčami pred drevesi. Tu je bilo malo zmede, ker se je Jazz na začetku hotela zrinit med tarčo in drevesom  :-[, ampak je hitro dojela (je pa res, da sem ji pomagala z pravilno postavitvijo mojega in začetnega položaja,... metom nagrade,..) in sem se zraven spraševala, če mogoče ne učim vaje na novo (ker sem imela občutek, da bi nama šlo isto, če ne bi nikoli delali na tarčo), če sem premalo utrdila vedenje na tarčo,.. namesto da bi delala samo na menjavi tarče in potem sem tudi zelo hitro umaknila tarče.
Citiraj
Super! Posnami se, da to vidim
Aja pupa, ne vidim sicer smisla, da bi posebej snemala in objavljala (no, mogoče ob priliki), ker v videu je vse to itak že tako prikazano (se pravi izdelano brez verbalnega namiga, tudi še po umiku talne tarče) in to dosti lepše, kot bi bilo pri meni, ko zraven sigurno še ogromno napak naredim.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 27 Julij 2010, 14:09:36
No, to so pa najine težave.  :-\ Pa ne vem ali mam js narobe sistem ali pač psica dejansko bolj počasi dojema...Video je slabe kvalitete, ampak vidi se vseeno.
danes sem sprobala brez podstavka-katastrofa. Nekajkrat je celo lepo naredla in je dobla tut večjo nagrado, ampak pol pa je pozicija bla katastrofa.

http://www.youtube.com/watch?v=zducEUpngb0 (http://www.youtube.com/watch?v=zducEUpngb0)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Urška na 27 Julij 2010, 14:19:41
In zakaj za vraga klikaš, ko pozicija ni prava?


Težko sedim, zato samo na hitro. Na tarči si jo naučila si naučila hoditi po prstih, ti hočeš pa brez tarče plesat balet. Na podstavku ti dela lepo, da ti brez podstavka ne dela lepo pa je kriva tvoja nedoslednost in želja po prehitrem napredku.

1. Dokler ti v enem povelju ne naredi na podstavku 360 stopinjske poravnave v enem kosu, ne umikaš podstavka.
2. Nagrado meci v vse smeri, da se nauči prihajat v pravo pozicijo iz vseh smeri.
3. Ko opustiš tarčo delaj natanko isto kot prej brez, ne zvišuj kriterija.
4. Kritarij zvišaj šele, ko bo vaja, ki jo delaš, tekoče šla.

Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Bambi na 27 Julij 2010, 14:44:51
5. Imej roke vedno v nevtralnem položaju, ker je očitna razlika, ko umakneš podstavek, ko te gleda samo v roke in ti zato tudi sili v klin. Dokler je na tarči, delaj na tem, da je v pravilnem položaju + vzdržuje očesni kontakt (najbrž tudi to želiš), kljub temu, da imaš ob sebi (=ob njeni glavi) roko s priboljški.
6. Naštimaj si več priboljškov v eno roko, da bo nagrajevanje narejeno z boljšim tajmingom in da je ne boš medla z različnimi položaju rok, ima, da gleda tebe, ne glede na položaj rok.
7. Preberi, pomni in ponotranji točko 4. Pa ne bodi šlampasta kot v zadnjem delu filmčka - psica ne naredi Fus, ti se premakneš, spet ne naredi, spet se premakneš, potem pa enkrat trofne in potrdiš... iz tega se nič ne nauči. Ali vztrajaj ali resetiraj, ne pa nekaj na pol.

Saj bo šlo, Bini gre super  :P ;).
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 27 Julij 2010, 14:52:12
Ja, kliki mi prevečkrat uidejo... ::)

Zdaj me zanima kako hudiča naj pri tako velikem psu pridem do 360 stopinjskega obrata s tem podstavkom-ker mi (še)ni jasno kam naj sebe postavim, da bo prihajala v lepo pozicijo. Ker, če stojim tako kot je Xara v videu za poleg, jo bom naučila prehitevanja-jaz pa hočem, da sta najini "taci" poravnani. Edina varjanta bi bla, da se prestavljam podobno kot zdaj na levo/desno stran, s tem da na tak način, da se bo Bina rotirala 360stopinj v pravi smeri?

ehhhh pač ne bo znala poleg......

Ja Bina super oh in sploh...js sem pa štor na kub...še dobro da me dobro prebere in dela točno to kar jo učim-napake  ;D....gremo zopet na delo po teh točkah...jao
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 27 Julij 2010, 15:42:13
Čara, čisto preveč se sekiraš. Meni se zdi, da vama gre odlično  ;), edino znižaj kriterije, ker zahtevaš preveč (napredka) naenkrat od psice, sploh glede na to, da ob tem ne upoštevaš svojih napakic (saj praviš da jih, ampak jih ne v resnici, ker če bi jih, se ne bi spraševala zakaj gre tako počasi in zakaj psica ne dojame ko umakneš talno tarčo) ..in tudi nisem mislila nič slabega - jaz delam še večje  :D in sem še bolj površna..  :D tudi celo tako slabo opazujem, da mi sploh ni bilo jasno Urškino opozorilo da klikaš ko ni pes v pravi poziciji.. :o

..pa kaj potem.. počasi in z vajo je že marsikaj ratalo in vsak napredek je napredek. Gre pač tako hitro kot gre. A se vama kam mudi? A bo kdo umrl če ne bosta jutri znali?  ;)

Pa super, da objaviš in sprašuješ in delaš na odpravljanju napak.. samo hočem ti povedat, da ni čisto nič narobe, če nimata "poleg" na stopnji nekih vrhunskih tekmovalcev, z večletnimi izkušnjami  ;)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Urška na 27 Julij 2010, 17:09:00
OK, meni se zdi pa brezveze nekaj delat površno, samo zato, da se kao dela, pa ker si površen in nedosleden potem ni rezultata, ki ga želiš in še nič se zraven ne naučiš. Tako, da se s tabo Tina sploh ne strinjam.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: TibiQ na 27 Julij 2010, 21:09:07
To si me pa čisto narobe razumela Urška. Jaz sem samo rekla, da se ji ni treba požret od obupa na poti do cilja, ker jima trenutno še ne gre popolno. Da smo vodniki in psi različni in je treba to upoštevat in prilagodit tempo napredovanja. In da če nekemu paru uspe npr. "poleg" v dveh tednih (govorim čisto na pamet), bo nek drug par za to porabil dve leti in s tem ni čisto nič narobe (če se ne motim, sem nekje ujela, da je Mia Skogster delal na vaji poleg dobro leto in pol, pa se Čarino znanje verjetno niti ne približa njenemu - kako naj torej Čara od sebe pričakuje da bo v parih mesecih dela, z odraslo psico iz zavetišča imela vajo dodelano do popolnosti). Nisem ji rekla naj se neha trudit, samo naj ocenjuje realno svoje sposobnosti in sposobnosti psa. In to, da se na tej stopnji ne more primerjat z nekom, ki zadevo obvlada, ker jo tudi že dlje časa prakticira, ali pa ker je naravni talent.

Torej s tem, kar si napisala v zadnjem sporočilu, se tudi jaz strinjam in nisem niti slučajno govorila o tem, oz. proti temu. Celo izrecno sem v zadnjem stavku napisala, da je super, da sprašuje in dela na odpravljanju napak.. pa v stavku prej, da naj samo umiri in prilagodi tempo ;)
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: deteljica na 27 Julij 2010, 21:33:24
Meni se zdi glavni problem, da enostavno še ni čas za umik tarče.
Pa opazila sem, da si tarčo namestila preblizu pohištva (psica nima prostora oz ima neplanirano motnjo,ko se tlači z ritjo  ob omarici.
Pri tem sistemu dela na podstavek za poleg sicer mene osebno moti, da dejansko gre vodnik okoli psa. Čist pravilno je, da pes stopa tudi nazaj s prvimi nogami, ne da jih vrti na mestu. Samo tako dobimo obrat vodnika na isti točki,kar zahteva večina pravilnikov.

Sicer pa s podstavkom tvoja vaja sploh ne zgleda slabo.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: čara na 28 Julij 2010, 13:44:53
Hvala.
Dve moji stalnici sta-prehitro hočem napredek oz. se mi zdi , da že lahko dvignem kriterij in da mi kliki uidejo, sej takoj vem da ni bil cajt za kliknit, ampak to nič ne pomaga. Pri vsaki vaji, trikcu se mi vsaj parkrat to zgodi ::)

Gremo s podstavkom naprej, in še dodelat na podstavku, metat priboljške, met roke ob telesu in čakat na pogled vame in ne rok.

Jaz drugače kot s podstavkom nisem vedela kako se poleg lotiit, ker luring je bil obup, shaping mi vzame več časa, sploh ker sem ji na začetku morala kliknit premik tace v proti mojemu boku in je trajalo precej časa, da je prišla do mojega boka, v lepo pozicijo in po kliku obstala tam in ne odkorakala vstran....Zdaj ko pomislim na to koliko seans sem rabla, da sem prišla do te točke-pozicija ob meni in da jo zadrži, vidim da me čaka še precej seans da to utrdim...Res je, da mi na podstavko dela lepo, včasih svojo rit malo tumpasto postavi.

No, saj imam čas do naslednje jeseni, ker to leto bova raje šle v agi in azilaše in ne RO.  ;D Dokler "hil" ne bo deloval ob pristonosti neznanih nenevarnih psih, nima pomena it na ta izpit, ker me bo odvlekla do psa al pa se počla na tla. ::)

Brez dvoma rada delam, ampak rada delam čimbolj pravilno, v pravi smeri, v končni fazi bi rada lep izdelek, da bo lepo za oko in funkcionalno nekega dne na izpit in da bom vedla naslenjega psa to naučiti brez spraševanja drugih in delanja osnovnih napak, kot sedaj.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Azu na 29 Julij 2010, 11:36:28
Jaz pa delam namesto s podstavkom na 35x35cm veliki kopalniški preprogi. Je dovolj velika, da lahko obe stojiva gor in se jaz premikam na mestu, Wi pa okoli mene.
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: airedale10 na 17 November 2012, 13:40:37
Jaz sem tudi poleg naučila (delno) s klikerjem. Povelje je sicer poznal že od prej, ampak ga ni nikoli prav znal in razumel. Lotila pa sem se tako: najprej sem klikala, ko je bil v osnovnem položaju, sedel in me gledal (že od prej je znal sedi pred mano-okrog mene-sedi). Potem, ko je bil pes pozoren sem se premaknila za čisto korak naprej in še med gibanjem kliknila in vrgla priboljšek, da ga je šel iskat (pes se je z mano samodejno pomaknil, ga nisem nič vabila). Potem je moral spet v osnovni položaj, počakala sem da je bil res pozoren in ponovila. Hodila sem vedno dlje, dodala obrate, ustavljanje... Je šlo pa res zelo hitro in zdaj mu ta vaja ne dela več težav (prej pa mu jih je delala veliko, poskušala sva različne metode ampak se mu je vaja čisto zamerila). ;D
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Lunette na 17 November 2012, 13:51:58
http://www.fannygott.com/teaching-heel
Kot dodatna ideja za popestritev pozicije ''poleg'' ali kar kot osnovi del treninga (tudi za klasike ne sam zaprisežene klikeraše ;))
Naslov: "Poleg" s klikerjem?
Prispeval: Jana* na 17 November 2012, 19:58:38
http://www.fannygott.com/teaching-heel
Kot dodatna ideja za popestritev pozicije ''poleg'' ali kar kot osnovi del treninga (tudi za klasike ne sam zaprisežene klikeraše ;))

všečno! Sem že na nekaj dogdancing videih videla in nameravam poizkusit. Trenutno za popestritev delama s psico "poleg" na zadnjih tacah, ob klasični poslušnosti po levi in po desni. Take popestritve vedno dvignejo motivacijo in razbijejo enoličnost  :)