Zajčki, Kunci

flatka · 820441

barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #2160 : 03 Julij 2015, 12:42:36
Hvala za tole razlago (ko sem se imela zajce, knjig o kuncih/zajcih nisem nikjer dobila brez receptov zadaj... od pasem pa le kunci za meso - ta velike pasme). Ta socializirani zajcek je bil kot macek/pes, navajen na vse. Rad se je nosil po rokah, dvigovanje mu ni bilo problem (se je nosil cez ramo kot dojencki), sprehodi na oprsnici in povodcu tudi ne (sicer si sel tja, kamor je on hotel - vecinoma), ko smo se preselili v ruralno okolje pa se je lahko sprehajal brez povodca - z novofundlandcem sta se igrala - zajec ga je prav pocakal, da je pes prihlacal do njega, potem pa sta obrnila vrstni red... pes si ga je "lastil" - "materinski" nagon. v kletki je zajec sicer bil, a vecinoma izven nje. Z macjim peskom ni imel nikoli problemov, ker je tam res le opravljal potrebo - ni tam lezal ali kaj takega, jedel... to sta pocela morska prasicka, ki sem ju pazila (sta imela tudi macji pesek, fini, za WC - sta tudi opravljala vecino tam, ne pa vsega - tudi onadva nista jedla peska). So pravili, da se zajcev ne bi smelo kopati, pa sem ga tudi kopala, fenala, cesala ko je menjal dlako... in nobenega problema.

Star je bil 1 mesec, ko sem ga kupila (morda prezgodaj za odvzem od mame...), v primerjavi s tistim iz trgovine, ki ni pri nas nic vec zrastel... Z obema se je zacelo takoj "delati", in je morda zato rezultat taksen, kot je bil. Skratka zajec, ki misli, da je pes/macek...

Sem imela v tistem obdobju se sibirsko progasto veverico, ki pa je ni najbolj maral, ker ko je bila spuscena, mu je vedno tezila in kradla hrano tudi iz ust.

Ta zajec je bil res "pameten" oz. po mojem "okusu" (niti ene stvari ni, za katero bi lahko rekla, da mi ni vsec) in se bojim da neponovljiv. Enako je bilo pri hrckih, le eden je bil odlicno socializiran, da sem ga lahko jemala s sabo na pocitnice (ne brez kletke...) - ta je sprejemal vse ljudi, nobenega strahu... tudi njega sem kopala, cesala, strigla...

Za tega hrcka in tega malega zajcka bi lahko rekla, da sta bila primerna za terapevtsko delo... so pa izgleda med temi zivalmi taki primerki redki (ali pa mora clovek vloziti vec dela?).


masyka

  • *
    • Prispevkov: 104
    • Točke: 2
Odgovori #2161 : 03 Julij 2015, 13:38:05
Kunci so si karakterno izjemno različni, bi pa rekla, da so "mesne" pasme mnogo manj plahe in se dejansko pogosto obnašajo kot mačke/psi, bolj se jih da vlačit po rokah in so v splošnem bolj trpežne kot pritilikave pasme. So tudi nekatere pritlikave pasme ali posamezniki blazno pogumni, a bi rekla, da jih je precej manj. Taveliki znajo kake druge ljubljenčke tudi dobro pokomandirat, kot si opisala. Imam enkrat v planu, da vidim, kako je s terapevtskostjo ;).
Niso pa to lastnosti, ki bi se jih lahko posploševalo. Mnogo je seveda odvisno tudi od socializacije in lastnika (ampak moja, ne glede na to, da zna 100+ trikcev, ne bo šla hodit po laminatu, raje ti skoči pol metra v naročje, čeprav tudi dvigovanja ne mara - ga tolerira, ampak zameri pa tudi ;)).

Tudi oprsnice so problematične v splošni uporabi - večina jih je neprimernih in lahko kuncu, ki se splaši, povzročijo hude poškodbe. So pa tudi takšni, sploh večji, ki na njih lepo funkcionirajo celo življenje, hodijo z lastniki po parkih itd. Hočem reči samo, da lastniki ne smejo pričakovati, da je to standard, da vsi kunci v tem uživajo in da je stvar povsem varna, ker še zdaleč ni tako.
So me že spraševali, zakaj svoje nič ne peljem ven na povodcu, ko je pa tako ubogljiva in toliko stvari zna. Zato ker sem probala samo nadeti oprsnico doma in videla da jo je strah, da ji je neprijetno, da tega ne želi in hkrati mi je povsem jasno, da bi zunaj hitro zagnala kako paniko in potem ... bogve, kaj vse se lahko zgodi. Tako kot pri psih - moraš svojo žival dovolj spoznati, da veš, kaj ji paše, kaj ne, do kje jo lahko "priteraš" in kje je vse skupaj samo še mučenje. Le da kunci tega ne pokažejo tako očitno kot psi (ali bolje rečeno, večina ljudi tega ne zna razbrati).

Kar se tiče kopanja ravno priporočljivo ni, se jih lahko v nujnih primerih, sploh pri kakih z iztrebki zapacanih zadkih.

Kunci imajo eno problematično lastnost, zaradi katere z njimi "ni problemov". So tihe živali, z drugačno telesno govorico kot jo imajo psi in mačke. In najbrž ne bom pretiravala, če rečem, da je vsaj 80% lastnikov niti približno ne razume. To, da kunec otrpne, da je pri miru v rokah, da leži na hrbtu in sploh ne trza v naročju, da se pusti pod vodo obračati v vse smeri in ne pokaže nobenega znaka neugodja ... vse to je pravzaprav iz strahu, celo tistega "trans, umrl bom" strahu. Saj se tudi navadijo in potem ne travmirajo v nedogled, a reakcija primarno vseeno ne izhaja iz sproščenosti in ugodja. O tem se je začelo govoriti šele v zadnjem času in logično je, da lastniki pred leti o tem niso vedeli nič. Upam pa, da se bo to začelo spreminjati. Ko enkrat razumeš kunčjo govorico, ko vidiš, kako so inteligentni, šele dojameš razsežnost krivice in trpljenja, ki se jim ga, v veliki meri tudi povsem nehote in nevede, povzroča.

Kar se mačjih peskov tiče pa res - bognedaj, se kuncev včasih niti z operacijo ne uspe rešit. Ne vem, pred koliko leti si sicer imela tako - včasih se mačji peski niso grudili in posledično niso bili tako problematični. Zdaj je veliko takih, ki se, ko se razmočijo, tudi primejo tačk, če so te vlažne, ko si jih kunce sčisti, to zaužije in ... Res ni vredno tveganja, je toliko enih proizvodov na tržišču. Saj pogosto niti trgovci ne vejo, kako nevarna je zadeva, sem zadnjič ravno ene klicala, da sem jih opozorila, naj umaknejo slabo zastavljeno reklamo (in ja, so jo :)).

Jaz sem tudi mislila, da je moja Mili povsem edinstvena in da je nivo treninga, ki sva ga dosegli splet res izjemnih okoliščin. Pa zdaj s tadrugim vidim, da ni čisto tako. Tudi s tadrugim, ki ga nimam od mladiča in je bil v tako slabih razmerah, da je bil odvzet z inšpekcijo, sva navezala stik, uspešno trikcava in dokazujeva, da se da, če se hoče in zna :). Ni pa nobeden od njiju tak, da bi dobro prenašal nepoznano okolje, tuje ljudi, hrup ipd., sta preveč "zajca" po karakterju za kaj takega. Z večjo pasmo z bolj mirnim karakterjem in boljšimi živci, bi pa s takim delom pomoje dobil super terapevtsko živalco. Kot rečeno, enkrat ;) ...

Hja, tudi z veveričkami imam več kot 10 let izkušenj in računam pri naslednji, ki jo bom imela predvsem na to, da sta moja kunca na zanjo povsem nezanimivi brezžitni hrani ;D. Smo sicel že imeli srečanje, bilo je hudo ljubko, ko sta se Mili in prejšnja veverička noskali, ampak večinoma sta se imeli pa na ignor.



"Za vedno si odgovoren za tisto, kar si udomačil." (Mali princ)


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #2162 : 03 Julij 2015, 23:29:24
V bistvu je imel ta pametni zajcek  kot odrasel 1.2 kg (in je veterinar rekel, da je debel - samo se vedno ne vem, kaksna je idealna postava zajca - nam se je zdel "normalen") - je bil "pritlikav pritlikav". Sicer izgledal cisto navaden - siv, kratkodlak (ne fensi kot ga ima kokodak, ali kot je bil moj prvi "problematicni" zajcek, ki tudi ni maral po laminatu - ce sem ga dala v loze, da bi sel malo pokukati cez steklo, sem mu morala na tla dati armafleks - in ta je kakal povsod in skoz in nic kaj prida znal (bil je pa lep)...). Ta ta pametni, nas je dejansko poznal, ko si ga dvignil da je slonel na rami, je ovohaval obraz, te lizal, se vcasih stisnil z glavo na ramo... res tak cartast. Ko so prisli obiski, so vecinoma rekli, da nam tam ob steni lezi zajec mrtev. In bolj ko si jim razlagal, da le spi, bolj so trdili, da je mrtev. In smo morali reveza, ki je spal kot top (za druzbo je imel psa, s katerim sta bila res kolega, pa mislimo, da je mislil, da je pes oz. macek, ker je spal tako, kot je videl njih), pobozati, da se je predramil in malo pretegnil (ni se pa vstal...). Ta zajec je bil res legenda in glede na to izkusnjo je tezko imeti zajca, da bi bila kletka polna in "nic od njega" razen kup "problemov".

Ker ni bilo pri hisi interneta, sem bila vezana na knjiznice, kjer pa so imeli knjige s pasmami zajcev in o zajcih le o "mesnih" zajcih z recepti - in si nisem mogla z nicemer pomagati... Znanje je bilo pri hisi le o psih, mackah - o ostalem bolj malo, ker ni bilo literature in cloveka, na katerega bi se obrnil... potem si pa delal, kakor si mislil, da bi morda lahko slo - in si eksperimentiral in iskal najboljso/optimalno resitev. Ta drugi zajcek je bil pred 10 leti...


masyka

  • *
    • Prispevkov: 104
    • Točke: 2
Odgovori #2163 : 05 Julij 2015, 19:05:18
Neke take crkovinaste poze ane  :P







Take poze imajo tudi kunci, ki niso v stiku z drugimi vrstami štirinožcev ;), najboljše so t.i. "flop" poze, ko se kunec zviška vrže na bok ali skoraj na hrbet, malo potrza in obleži. Ja ja, traja, da se navadiš, da jih ni kap :D . Je pa verjetno res tudi nekaj na tem, da se lahko navzamejo vedenja od drugih ljubljenčkov, ki so pri hiši in tudi na ta račun postanejo manj občutljivi. Tu res igra ključno vlogo karakter, neko naravno plahost je težko odpraviti. Si pa dva kunca pač nista enaka in eni marsikaj poberejo mimogrede, v druge je treba vložiti pa veliko mero truda in potrpljenja. Pravzaprav je tudi kunca pametno izbrati vsaj na malo podoben način kot psa. Ogromno je kuncev, ki iščejo nove domove in pri nas ni nobenih pametnih mehanizmov za posvojitve, sploh kadar se išče parček za že obstoječega kunca, a če se ne izbira le na prvo žogo in po barvi, se najde tudi pravi karakter.
Dejansko se moramo pri kuncih - kot hišnih ljubljenčkih - vsi še marsičesa naučiti, tudi stroka. Mnogo zapisov v knjigah, sploh v zvezi s prehrano ipd. je vezanih na študije laboratorijskih in klavnih kuncev in vedno bolj se kaže, da jih ni nujno dobro posploševati na ljubljenčke. Tudi jaz še marsikaj poskušam, raziskujem, primerjam, imam pa seveda zdaj mnogo več opcij, da se pri tem oprem na izkušnje drugih. To je tudi eden od razlogov, da me kunci tako fascinirajo - tako dolgo so že z nami in tako slabo jih poznamo. Upam, da se jih bo z več znanja nehalo zanemarjati - v vseh pogledih.

Idealno postavo pri kuncih je malo težko določiti, ker so naravno bolj buckasti, mešanci so si pa tako različni po velikostih in konstitucijah, da ne veš, kakšen naj bi bil "idealen". Tole je recimo eno tako vodilo http://www.pfma.org.uk/_assets/weigh-in-wednesday/pet-size-o-meter-rabbit.pdf , čeprav tudi ne drži vedno. Moja kunčica npr. ima očitno neko genetsko predispozicijo, da nabira maščobo pod vratom in v trebuhu - čutijo se ji vsa rebra, hrbtenica, medenica ... a ima zamaščen trebuh, kljub temu da je na najbolj pravilni možni prehrani in da je njen kunčji kolega na enaki hrani v top atletski formi. Jaz bi rekla, da je še najbolj pomembno kunce redno tehtati in se tako najbolje vidi, če pridobivajo na teži in kako hitro.

"Za vedno si odgovoren za tisto, kar si udomačil." (Mali princ)


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #2164 : 05 Julij 2015, 21:45:00
Ja, poze iz 1. slikce. In res se je rad vrgel v to pozo (s casom smo se navadili, na zacetku pa res jemlje sapo).


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #2165 : 04 Avgust 2015, 13:24:27
Končno smo prišli do "rabbit-proof" izpusta, samo trava si še opomore po vseh delih  :)





Tardeč pa sam da se stiska  :-*






fluff

  • *
    • Prispevkov: 8
    • Točke: 0
Odgovori #2166 : 10 Oktober 2015, 20:53:38
Živjo  :) Želim si pritlikavega ovnača in me zanima, če kdo tukaj slučajno pozna kakšnega vzreditelja, kjer bi ga lahko vzela. Trgovine z živalmi itak ne pridejo v upoštev. Hvala za vaše odgovore.



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #2167 : 11 Oktober 2015, 08:33:18
Obrni se na društva ali zvezo društev gojiteljev malih živali



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #2168 : 03 November 2015, 13:50:37
Nika a to maš svoje rezane al cele? Sprašujem, ker zgleda, da se razumejo v ogradi skupaj. Al kako to gre?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #2169 : 04 November 2015, 05:33:49
Spuščam skupaj tiste, ki gredo skupaj. Črnobeli sta mama in hči, pri katerih je tako kot pri sestrah največja možnost da bodo shajale skupaj, tardeč pa trenutni ljubimec, s katerim se ena zastopi skozi celotno brejost, druga pa samo prve tri tedne brejosti. Ko imajo mlade ali ne želim da so breje, jih pa spuščam posebej. Tudi po mladičih, ko tidve samici nista po 3-4 mesece direkt skupaj, malo popazim kaj bosta rekli druga na drugo. Je v splošnem tako, da večji kot je prostor več šans je, da se bodo zajci razumeli med seboj, ker se imajo kam umaknit.



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #2170 : 21 Januar 2016, 11:34:10
Tudi po mladičih, ko tidve samici nista po 3-4 mesece direkt skupaj, malo popazim kaj bosta rekli druga na drugo.

Po enem mesecu "out of sight" bivanja se ne prenašata več  ::)

Letos poleti/jeseni bom prodala samčka rdečega novozelandca, neprimernega za rejo. Karakterno in vizuelno pasemsko tipičen, razvajen, učljiv, dam ga samo  v dom z rednim izpustom in bogato družbo po možnosti sebi enakega. Če koga zanima se naj javi v PM.

Šifra: Če ga nihče ne vzame gre v skrinjo  >:D



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #2171 : 21 Januar 2016, 12:53:26
Mikavno.  :-*

A še neki sem se spomnela. Jaz sem vsako zima mela silne probleme s čiščenjem. No pravzaprav je urin zamrznil in je bla zmrznjena žagovina. Jaz sem potem samo sproti še sveže nasula in slamo/seno čez. Ko so temperature spustle pa vse pometala ven.

A ma kdo drugače rešeno?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


mandarina

  • *
    • Prispevkov: 9
    • Točke: 0
Odgovori #2172 : 16 Maj 2016, 13:10:08
Jaz imam pa doma mojega zlatega Lovrota, ali po krajše Lov. Je zelo priden zajček, ki misli da je kuža saj je odraščal in še zdaj živi z tremi kužki. Sem ga pa rešila pred zakolom. Takrat se je bilo težko odločit katerega zajčka bi rešila, da ne bi na koncu pristal v kanalizaciji amppak zdaj mi sploh ni žal, da sem vzela mojega zlatega Lovrota. :) I love my rabbit Lovro.



LaLa

  • *
    • Prispevkov: 17
    • Točke: 0
Odgovori #2173 : 23 Junij 2016, 17:04:46
Pozdravljeni vsi skupaj!

Mogoče pišem v narobe temo, ampak se mi zdi, da sem bolj paše kot med oglase, ker gre za kunce in ne pse.

Torej, oddam mlade zajčke, skotene 23. 3. 2016 in 2. 4. 2016. So zelo prijazni, ne grizejo, pustijo pa se crkljati. Pridejo, ko jih pokličem in so sproščeni v človeški družbi. Bodo srednje veliki, nekateri s povešenimi ušesi. (spodaj so linki do posnekov)
Imam samčke in samičke. Za zajčka bi bilo najbolj primerno življenje zunaj na vrtu, pri družini (z otroki), ki bi zanj imela dovolj časa. Zajček je lahko ljubeča domača žival, če le razumemo njegove potrebe in navade. Novi lastnik dobi vse napotke (in tudi hrano za prve dni) pri meni.
Zajčki so iz dveh gnezd, a so si v sorodu.
(Kp z Bolha.com)

Na forum se obračam, ker na bolhi gredo v promet večinoma le pasemski kunci, pa še to v večini za nadaljno rejo ali zakol. Ti zajčki so tako ljubeči, vsak s svojim karakterjem, in si jih res ne morem predstavljati v majhnem boksu ali na krožniku. Zaslužijo si svojega človeka. Če je mogoče kdo zainteresiran ali pozna koga, ki je, naj me prosim kontaktira. Zajčki se nahajajo v Slovenj Gradcu. Načeloma imam najraje osebni prevzem v SG, da si vsak izbere zajčka, ki mu najbolj ustreza. Razllike v barvi so minimalne, zato je težko izbrati po sliki.
Temnih je 9, od teh eden ostane doma, belih pa 5.

https://www.youtube.com/watch?v=8bfM6XwP_VI

https://www.youtube.com/watch?v=Ff0dkduel2Q

https://www.youtube.com/watch?v=ckNgtbcuhjg

https://www.youtube.com/watch?v=_CmyG8UMrPo


Pa še link do oglasa na bolhi, kjer so slike:
http://www.bolha.com/zivali/male-zivali/glodalci/zajcki-1304974039.html?aclct=1466682146&kw=zaj%C4%8Dki

Slike so stare, zdaj imajo že vsi beli zajčki skoraj v celoti povešena ušesa. Naložim nove, takoj ko bom pri času.

Hvala in lep pozdrav!




Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #2174 : 10 Julij 2016, 09:26:37
A še neki sem se spomnela. Jaz sem vsako zima mela silne probleme s čiščenjem. No pravzaprav je urin zamrznil in je bla zmrznjena žagovina. Jaz sem potem samo sproti še sveže nasula in slamo/seno čez. Ko so temperature spustle pa vse pometala ven.

A ma kdo drugače rešeno?

Ne vem kako sem tole zgreisila. Cez zimo jih imam na globokem nastilju iz "odpadnega" sena, ki ga pomecejo iz jasli. Nikoli nic ne zmrzne, skidam ko se nabere nekje 10cm.



Tit

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Odgovori #2175 : 07 Avgust 2016, 20:10:50
Js si bi kupu obarvanega pritlikavca pa me prej zanima kak je s tem če bi ga imel zunaj?



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #2176 : 10 Avgust 2016, 10:39:14
Z utico, ki sciti pred vremenskimi vplivi ter vkopanim in pred plenilci varovanim izpustom mu nima kaj bit, edino pred boleznimi ni tako dobro zavarovan kot v hisi. Gledeena to na bo zunaj imel manj stika z ljudmi priporocam druzbo, z dvema samickama iz istega legla je v teoriji najmanj problemov.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #2177 : 11 Avgust 2016, 09:41:01
Nika kako je s tvojim novozelandcem? Išče dom ali je v loncu?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #2178 : 11 Avgust 2016, 11:05:24
Kebab, segedinar in jusna osnova  ;)



alesha04

  • *
    • Prispevkov: 17
    • Točke: 0
Odgovori #2179 : 31 Avgust 2016, 20:43:01
Hej, spomladi bom dobila hisnega kunca. Pozimi mi bo oci naredu zajcnik za uzunaj. Zeloooo velikkkkk. O njih rabim par informacij:
Kdaj jih lahko dam ven na travo? (marca,aprila..)
Katero zelenjavo lohk jedo?
Katero sadje?
katero listje?
Mu lahko za obrabo krempljev dam tisto za macke za skrabat (skrabalnik za macke),ki kupis v trgovini?
doma imamo ograjeno del vrta (ograja je dolga 25 m). Je to dovolj za njegov izpust?
kako rad se mi bi carklal?
kaksno je tveganja nakupa zajca v trgovini? Katere rejce mi priporocate?
Katere pasme so najboljse? ne strahopetne, srednje, in se rade bozajo in cartkajo.
Hvala
lp

Aleša
Doma imamo vzrejo dolgodlakih skotskih ovcarjev z rodovnikom.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #2180 : 01 September 2016, 09:17:55
Priporočam, da prvo prebereš celo temo, potem pa nadaljujemo. Eno stran nazaj recimo je lista varnih rastlin, na zadnjih straneh piše tudi glede izpusta in rokovanja z zajčki (načeloma niso crkljive živali, manjši kot so bolj so gajstni), za nakup in izbiro pasme pri rejcih pa se pozanimaj pri lokalnemu društvu za rejo malih živali. Nohte jim je treba strižt.



alesha04

  • *
    • Prispevkov: 17
    • Točke: 0
Odgovori #2181 : 04 September 2016, 18:25:58
Hej,za nohte vem da jim je treba stričt,ampak sem v trgovini videla manjši kartonast skrabalnik za mačke in me je pač zanimalo če bi to kaj pomagalo. Temo sem prebrala. Malo sem po netu gledala ograje-izpuste in me zanima če bi bila ta ograja pravšnja:
http://www.trgovinastern.si/default.asp?mid=sl&pid=modul_it&wid=4118&detailid=3592
Drugače pa hvala za odgovor ,Nika.  :)

Aleša
Doma imamo vzrejo dolgodlakih skotskih ovcarjev z rodovnikom.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #2182 : 04 September 2016, 19:24:07
Za minimum je ok, za srečno življenje zajčka je pa pomembno čimbolj naravno okolje z rovi, raznimi igrali, ne previsokimi zadevami za gor skakat ipd.
Prvih par slik tule ti že da kar ideje
https://www.google.si/search?q=rabbit+enclosure&rlz=1C1VDYX_enSI570SI619&espv=2&biw=1242&bih=585&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjg4raknPbOAhUpEpoKHZ9jAnsQ_AUIBigB#imgrc=_



alesha04

  • *
    • Prispevkov: 17
    • Točke: 0
Odgovori #2183 : 04 September 2016, 20:40:37
U redu. Ko ga bom dobila mu bom kaj takega naredila (spomladi).  ;D. Sem gledala po netu take zajcnike ( v obliki hiske,z balkonckom ki sluzijo kot jasli in z vecimi nadstropji. Samo so zelo dragi 300-400 eur. Bom provala nardit cim bolj naravno ,ker zajcki izhajajo iz narave. Pa se nekaj. Vem da zajcki potrebujejo druzbo,ampak jaz bi se raje enemu bolj posvetila. Pa me zanima ce se bo navadil biti sam,razen ce nase pse (dolgodlake skotske ovcarje privadim na njega)
Bi bil v takem zajcniku bolj srecen? http://www.agrocenter.si/oprema-za-male-zivali/oprema-za-glodavce/zajcniki/zajcnik-tyrol-alpin-119100119cm.html

Aleša
Doma imamo vzrejo dolgodlakih skotskih ovcarjev z rodovnikom.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #2184 : 05 September 2016, 06:59:21
Najprej štalca pol pa kravca.. V zunanjem izpustu ne rabi sploh zajcneka, ampak zgolj streho nad glavo oz. zavetje pred vremenskimi vplivi.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #2185 : 05 September 2016, 07:33:34
Meni je sila praktično seliti kunca v klet, z oknom, kadar pade zunanja temperatura okoli 0 stopinj in voda že pomrzuje.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #2186 : 05 September 2016, 07:39:39
Kaj ti je pa na sneg rekel? Mojim se čist strga, še bolj kot psom



alesha04

  • *
    • Prispevkov: 17
    • Točke: 0
Odgovori #2187 : 05 September 2016, 13:38:30
vem jaz imela običen zajčnik (izoliran in zagrajen pred vremenskimi plivi in nevarostmi),potem bi zajčka kupla,potlej bi pa ograjco zrihtala in igračke (tunelčke,...). samo kako take naravne tunelčke nardiš?

Aleša
Doma imamo vzrejo dolgodlakih skotskih ovcarjev z rodovnikom.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #2188 : 05 September 2016, 13:44:48
Betonske cevi, izdolbena debla, pustiš kar si sam skoplje..



alesha04

  • *
    • Prispevkov: 17
    • Točke: 0
Odgovori #2189 : 05 September 2016, 15:03:22
Hvala, potlej. Najrajsi bi imela ovnaca  :)  :P :P . Ki imajo useska dol.  ::). Kolkšni pa so približn,da vem kokšne cevi narest? Pa jst bi cistokrvno samičko  8)

Aleša
Doma imamo vzrejo dolgodlakih skotskih ovcarjev z rodovnikom.