''Naravna'' hrana - hrana dostopna pasmi v času njenega razvoja

Lunette · 107071

Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #300 : 03 Oktober 2010, 09:19:14
Znanstveniki niso nič krivi, če njihove študije (ki niso mišljene kot poljubno čtivo)  berejo in citirajo  tudi tisti ki namerno ali nenamerno (zaradi pomanjkljive splošne izobrazbe) zavajajo.

za navadne smrtnike je dovolj natančno razložila že Maja, pojdi in si preberi napisano par sporočil nazaj.

In če je še to prezahtevno: ja, psi seveda lahko prebavljajo ogljikove hidrate.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Da slučajno ne bom ''smetila'' v drugi trenutno aktualni temi.  ;)

Morda je tole ena od tistih iskanih tem - debata kaj so psi jedli preden so delali brikete, preden so lahko ljudje v skrinjo basali vrečke s surovo hrano, preden so zase kuhali tak junk food kot ga jemo sedaj...in takrat, ko so pasme še nastajale, ko so se oblikovale iz volka v dejansko delovnega psa in še ne hišnega ljubljenca.

No takrat, sem skoraj da, prepričana, da ni bilo znanstvenih analiz koliko in kakšne encime je pes imel za prebavo neke hrane. Prepričana sem v dejstvo, da so se na različnih področjih nastanka neke pasme uvedle neke ''smernice'' kaj je pes kot pasma jedel - in preživel do danes.  :) In še bolj sem prepirčana, da je možno, da določene psame rajši jedo oz bolje prebavijo hrano ob kateri so nastali.

Mirno se lahko debata tukaj nadaljuje - ker je tema temu namenjena.  :)

Še vedno ''raziskujem'' kaj so moji/naši pesoti v svoji 200letni zgodovini njihovih prednikov jedli. Nekaj sklepanj od prijateljev sem že dobila pa mi je zanimivo izvedet še kakšnega.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Citiraj
In še bolj sem prepirčana, da je možno, da določene psame rajši jedo oz bolje prebavijo hrano ob kateri so nastali.
enako. ;) jaz opažam po svojih dveh, da vse vsakemu ravno ne gre najbolj .
 en link sem našla( sem ga dala tudi tja v uno temo ::)... pa  verjetno ga ni nobena od " nutricionistk" odprla
http://naturalhealthtechniques.com/veterinary_stuffblood_type_diet_for_dogs.htm
 

p.s. off topic - Kdaj boš sadila na vrtu? Sedaj že?  a se ne začne šele konec marca- tam začetek aprila pa še to samo čebulček  ...  pa  kifelčarja
 Jaz ga bom letos po vsej verjetnosti tudi  nazaj v polno funkcijo vspostavila. Kolikor mi bo ratalo kaj vzgojit   ::) to je pa druga stvar :-\
Od surove zelenjave, kaj moja psa jesta... je pa takole.
  A se to smatra pod zelenjavo -na prvem mestu so jagode ...potem daleč nič in spet jagode( al pa maline) :D  Letos grejo nazaj v vrt za mrežo... ker lani niti ene nisem bila deležna.
 potem   je korenje- surovo-  bolj  ko je veliko in hrusta raje ga imata.
Potem jesta tudi rukolo. Dina obožuje solato- najraje ima tisto tardečo nakravžljano. :D, pa motovilec ( samo motovilca in rukole ne sadim- kupim uno že oprano.
pa bučke- bučke  obožujeta- ampak na žar popečene- tako da so napol trde. (Ponavadi jih imam ene dve vrsti ene večje in cukine)
Ostalo pa kar sem imela v vrtu da je bilo  deležno tud pasje prehrane je bilo pa huhano- parjeno. Brokoli, cvetačo,  brstični ohrovt,
papriko.. stročnice jima ravno ne grejo najbolj( no pa meni tud ne :-[)
kaj boš pa ti sadila... da še kakšno idejo dobim.  ;D
 

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Setveni koledar od Marie Thun  8) mi letos po tem delamo. Se poskušam počasi izšunjati iz integrirane pridelave na eko. No del smo že sedaj imeli čisto na eko tudi zaradi potreb psov  ;)
Bojda se obnese. Dobiš pa pripočnik v skoraj vsaki štacuni s knjigami. Aja pa v Kalii sem ga srečala.

Ja zdj se začne zadnja priprava tal - da še potem malo počije pred zasaditvijo. Sejem pa že v setvene kartone - danes recimo solato. Pa potem samo preflancam v vrt.  ;)
In seveda je zdle zadnji mesec za dokončno odločitev kaj bomo imeli v kolobarju, kar vključuje nabavo semen. Zato se mi pa ''mudi''.  :)

In a si ti opazila kakšno podobnost okusa tvojih psov z kulinariko tistega časa/kraja kjer se je pasma formirala?
Ok pustma detajle, da imaš kleptomana  :D To smo mi mel pr mački  ::) mačka ne sme jest/pit mleka...mhm pa kaj še...če ga dobla ni ga je pa ukradla - končni rezultat driska. Smo ji pa kozjega dajal, da je bla koza cela mačka pa sita  :P

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Ja veš ,da sem  opazila :o
Npr Gordon (  recimo da ni "Anglež" ampak po izvoru Škot)
Pade sem
Sight hounds include: Greyhounds, Afghans, Whippets, Irish wolfhounds, Scottish Deerhound, Salukis, Sloughis and Lurchers. They do best with the things they were used to hunt for like rabbit, chicken, turkey, and venison. Also add figs, apples, potatoes, brown rice, whole barley, bulgur and oats.
  najraje ima res  kakšnega kuhanega zajca, perutnino kuhano... Fige na morju sam obiral in to prav une zrele- sem ga uporabljala še za  to ,da mi je nakazoval katera je  res zrela. Krompir!- naravnost  obožuje, Riž  sploh.( + vse kar je bolj močnatega- makaroni- palačinke( če ve da ostanejo na pultu  tud spat ne more),kruh-  suh isto.
Poleg vsega naštetega pa Pivo. Tako kot sem že rekla v eni drugi temi. Če  se hoče dosežt ,da drži prostor zunaj pod mizo  vse kar je treba je to ,da damo piksno pira na mizo :o :D :D...
Tudi po navadh, smo ugotovili da je Škot. Po liniji najmanjšega odpora, če mu nekaj ni ga živ krst ne prepriča v nasprotno. Obožuje  gostilne in bifeje( če bi bila možnost bi bil cel dan) itd. Ko gremo kam na kakšen pohod- cilj vsega mu je oštarija- ko jo vidi začne prav vlečt tja.  :-X

Dina -Švabica- (recimo da je bolj loveske pasme kot seter)
Ona pa  Riba na prvem mestu... nič važno kakšna morska sladkovodna... samo da je riba
potem divjačina... vse vrste. Perutnina najmanj v rit ji gre ravno to- sploh navadna kuretina ali puran.
Je pa navdušena npr nad fazanom ali pa raco.
Zelenjava sploh. Kot zanimivost ona celo obožuje regrat, rukolo, motovilec, solato - sicer ji je ne kisam  ampak ponavadi pokapljam z olivnim oljem.
Olivno olje je tudi ena takih zadev, ki je čisto nora nanj- ( obožuje kakšno  mediteransko prehrano) Hobotnica, lignji
Od vsega mesa pa najbolj nora na kakšno pečeno meso- prav uno pečenko, no tukaj je izjema kura- pečena kurja kožica je njena( ji jo prav posebaj pečem) ker nihče od nas ni ljubitelj kože na kuri :D
potem pa še druge nemške navade >:D
...  sonči se tud rada( tako kot  nemški turisti :D ) http://www.mojalbum.com/damayanti/solta-1-5-07/strukl-se-sonci/12511659
Potem ima še ene par takih podobnosti  z nemci  :-[....  smo ugotavljali da  ima dost takih rasističnih izpadov( nazi -sorry ampak res  :-[)
Ne mara temnejših( mi je že naredila sramoto ,ko ni dovolila ,da bi jo ena temnopolta  gospa pobožala v Franciji) Ko so naprimer kosovni odpadki- laja na pobiralce. Ko hodijo uni"romunski" zbiralci ,okoli novega leta po hišah "za bolne otroke -kao"pobirat po hišah prispevke-  renči nanje.
Naserješ in naščuvaš jo takoj za vse- dosti labila na za kakšno neželjeno prepričanje . Diktator je itak... ona je v naši okolici  nad vsemi psi šef( ajde mogoče zato ker je tud edina samica- pa se ji butasti deci podrejajo).
 Una njena zagnanost po delu je včasih prav naporna. Ima eno svojo disciplino... glede spanja, glede hrane, npr sedaj ko pridemo not gre sama v kopalnico in čaka, da se ji tačke umijejo...ipd
In pa še ena zadeva pri hrani... izjemna preciznost in natančnost :D :D... npr polenta- ta ji ne gre v rit  ampak jo dobi ,ker damč jo pa obožuje, in če je notri meso v koščkih in kakšno kuhano korenje... s kirurško natančnostjo je sposobna ven izbrat tisto kar ji paše polento pa pusti.

Nekej je na tem od kod izvirajo :D :D :D jaz sem v to prepričana ;D


kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Jaz še morem izbrskat kam moji sploh pašejo k so mixi  :D

Ampak tamala, ki je še najbol pudl - francoske navade. Bi znal bit  ;D Ko pije, pije tok fino, da hudo. Če dobi v posodico kaj mehkega za pojest je čisti problem, ker si lahko brkce umaže. Rajši ne poje/popije  >:D tud, če je njena najljubša jed. Kosti se ne obira na poselji, deki - ker potem to umažeš  :) Tudi se jih ne obira na travi, ker so potem umazane - bljak. Še najboljš če koga nažica da ji drži. Ma učasih tak zgleda ko da bo rabla srebrni pribor- vilčke+nožek pa prstek dvignjen  :P
Druga -mix čivava - itak je ostra, ko en mali čili  >:D

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Damayanti, kira huda stran je tole  :o  ;)
http://naturalhealthtechniques.com/veterinary_stuffblood_type_diet_for_dogs.htm

No tale dr. očitno razmišlja približno tako kot jaz. Pasma je nastala / obstala prav zaradi hrane na področju kjer so nastajali. Ker ni bilo briket in ker niso dajali vsak dan celega plena so rasli-se razvijali-več generacij zaporedoma prav na področni hrani.
Ampak jaz še kar iščem kaj bi naj moji v zgodovini jedli, k so mixi  :D


Lep pozdrav,
Lunette &Co.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Dobra a ne  ;) ;D

 ja pr mix- ih  boš mogla pa malo ugibat, pa opazovat. :)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Samo me pa res zanima kako so hranli recimo pastirske pse. Ima kdo doma?
Glede na njihovo maso so pojedli najbrž dosti...pasli so pa tam ene 30 drobnice recimo...no si ne predstavljam njihove količine hrane.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Ria

  • *
    • Prispevkov: 602
    • Točke: 0
Odgovori #309 : 16 November 2012, 08:24:24
Damayanti, kira huda stran je tole  :o  ;)
http://naturalhealthtechniques.com/veterinary_stuffblood_type_diet_for_dogs.htm



Je začel kdo po tem hranit? Kakšni so rezultati?

Once you go boxer, you never go back :)


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #310 : 16 November 2012, 21:06:19
Pod kaj pa tukaj spada kraški ovčar?

Mi je zanimivo, pa bi mogoče malo prilagodila prehrano, da bi bila temu podobna... Sedaj za zlatega prinašalca vem, mogla bi pa vedet tudi za kraškega ovčarja...



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #311 : 17 November 2012, 11:47:04
Za kraševca ne vem pod kaj bi spadal. Si pa poskušam predsavljat kaj so kot pomočniki ovčarjem imeli na dostopu. Zna bit da poleg raznih predelanih/fermentiranih/surovih mlečnih stvari (kozje mleko, skute, siri...) še kakšne kaše (zna bit da predvsem ajdove).

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #312 : 17 November 2012, 12:10:25
Aja pa tipično kraško...teran pa pršut :D Resno pa imajo kraške jedi precej raznih pogač, neke variante žlikorofov če se prav spomnem, pa mlince, šparglji...od meseka pa poleg raznih kozjih, ovčjih še nekaj od perutnine ala race bolj kot piščanci. Bi se mogoče splačalo malo po kulinariki pobrskat pod tipične kraške jedi.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #313 : 17 November 2012, 13:57:03
Meni se je najbolj zdelo da spada pod isto skupino kot berni. Ovca, zajec in piščanec, od žit in zelenjave pa krompir, peteršilj, korenček, ovseni kosmiči in ječmen  :)  . Čudno mi je, da v nobeni skupini ni nobenega mleka, pa so ga pastirci jedli  ::)

Ampak če hraniš po takem itak bankrotiraš zraven :P . Ovca, zajec, raca so kar dragi.... Noben pa nima svinjine, pa govedino ma samo eden npr. tako da potem pride malo rdečega mesa, ki pa bi ga psi mogli največ pojest... Ne vem no :P . Jaz se bom po tem ravnala samo pri žitih in zelenjavi  ;) . Pa verjetno bom vključila ribo spet, kako raco, purana ali kaj podobnega pa imam itak že v načrtu občasno dat, če bom kje našla kaj poceni  ;)



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #314 : 17 November 2012, 14:07:54
Sej tudi dvomim, da bi kraševci v osnovi jedli pršut pa teran za poplaknat  :D :D :D ok jedli že sam dvomim, da so ga dobili pogosto. :P
Hja okol tehle mesekov kok so dragi...učasih je pač blo tako da si zajca lažje odtalal psu (al pa kako staro koko...) kot pa svinetino/govedino. Je bilo še nedavno tega tako meso bolj ''sveto'' - za taboljše praznike. Poleg tega je prirast počasen in ene krave ali ovce pač ne greš za psa klat, če ti je vir preživetja. Brez večjega problema pa so zredili kakega kunca več za psa. Danes pa je seveda drugače, da imamo tako meso za drago, ker je kvalitetno. Rdeče pa se dobesedno ''stran meče'' toliko ga je na trgu. Isto ko bel pa črn kruh danes in učasih.  ;)
Lah pa sam rečem vsa sreča, da lahko psu daješ katero koli meso in zbereš tistega, ki ti je cenejši. Ko imaš doma alergika, ki ti ne sme jest ''poceni'' mesa ampak samo tiste ''drage'' sorte :-\
Važno, da ti dobro poje in fino prebavi ter, da se dobro počuti  :)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #315 : 17 November 2012, 14:35:24
Po moje so kraševci dobili kake ostanke kuhanih žit, pa kake ostanke zelenjave, kuhane in pečene kosti od kosila, pa kake mesne obrezke (po moje res ovce, koze, kako perutnino), nekaj organov, gole surove kosti in ostali odpad, ko so bile koline. Pa seveda mleko in mlečne izdelke. Verjetno so si še kakega malega glodalca ali ptiča ulovili.

Ta hrana ki so jo jedli se mi pa ravno ne zdi zdrava... Ker je bilo večino samo odpad in premalo mesa. Tako da ravno hrane po takem razmerju ne bi hranila. Bolj me zanimajo vrste hrane, ki so jo jedli  :) . Saj če malo pomislim kaj so jedli kmečki psi včasih (pa nekateri še vedno) se mi zdi da imam kar prav...



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #316 : 17 November 2012, 14:56:09
Hja že že sam tud hrana izpred 20 let na kmetih je bla boljša kot je danes. Kakšen standard je pa pes takrat imel je pa spet od družine do družine različen. Kolikor se spomnem so naši psi (babičini bolj natančno ;)) jedli z vidika naših krožnikov ostanke...z vidika pasje prehrane pa niti ne slabe kose. Je babi vedno ''ocvirke'' na grobo odrezala, če pa jih je bilo premalo pa dodala kak za nas ''slab'' kos mesa (kar pomeni da imamo radi precej burove konce, za pse pa take odrezke kot jih ma nimrod :P). Jajca, ki so se strla. Tisto za zraven pa če druga ni blo je bila domača polenta/zdrob...skuta ki se je naredila pa je predolgo ostala, krompir, ki se je kuhal za čuneke je za pse bil zakon. So zram tak stali, ko da kuhamo tavečje zrezke ;D itak se je pa zraven našel kak krmni koren ali kaka ostala zelenjava. Vse od teh nemesnih stvari so se kuhale precej dlje kot je današnji trend al-dente. Poc čisti za moj okus  ;)
Procentualno manj mesa kot ostalega. Psi so za takrat slabše pocepljene, zunaj živeče čuvaje nekje vedno NO mix vedno doživeli starost od 11-13 let. V slabšem stanju predvsem zadnje leto ali dve pa še to bolj na račun bivanja zunaj.
Medtem, ko so nekateri sosedje svojim psom (eni jim še ali slabše) zmetali čiste pomije malo da ne ono ko že s prilom posodo pomiješ ali stvari, ki načeloma romajo na kompost  :-X
Aja da ne pozabim omenit. Obvezna je bla šalica mleka...svežega direkt spod krave. Svoj čas pa je babi delala kislo mleko. To jim je bila pa ''sladica''- so ga posrkali. :) Skupaj z domačo polento pa tak za posodo okoli in okoli pomit.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #317 : 17 November 2012, 19:15:53
Moj oče je iz kmetov in pri njih so psom dajali razne ostanke iz mize, predvsem kosti, kake obrezke, žita, mogoče kako zelenjavo. Dobili so pa tudi mleko. Psi so si tudi kaj polovili (kake manjše glodalce in ptiče). Imeli so pa skos čiste mešance ali pa mešance z nemci. Kako dolgo so psi živeli ne vem. Potem bolj pozno, nekje pred 30-35 leti so pa imeli bernardica, ki so mu pa kupovali tudi kurje hrbte (in mogoče še kake druge klavnične odpadke).

Koliko jaz ugotavljam še kar nekaj psov (predvsem takih iz kmetij) živi na podobni hrani kot so včasih... Samo da dobijo še kake brikete zraven (nekvalitetne)  ;)



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #318 : 19 November 2012, 02:28:58
Glede na nastanek določenih pasem sem jaz malo skeptična po prebiranju Damayantijinega linka. "Zgodovina" nekaterih pasem je zelo mlada in so v pse za ohranitev izgleda vkrižali marsikaj (kaj ni v kraševcu celo novofundlandec?). Mojemu Paxu jagnjetina nikoli ni ustrezala, najbolje pa je izgledal na govedini, in ostalem rdečem mesu, vključno z divjačino. Staffordki najbolje ustreza piščanec in riba, malinoiski pa piščanec, govedina in divjačina (jagnjetina spet ne).

Malo sem brala za nazaj, o žitaricah, ogljikovih hidratih ipd. Ja, seveda psi prebavljajo ogljikove hidrate, jih pa ne potrebujejo. Pomembno je tudi, kakšnega izvora so ogljikovi hidrati, ali gre za žita ali za zelenjavo in sadje. Pomembno je vedeti tudi kako dolg je prebavni trakt psa in kako se vsi tipi ogljikovih hidratov obnašajo v prebavnem traktu ter kašne so slabosti posameznega tipa OH. Pa kako dolgo traja prebava mesa skupaj z različnimi tipi OH ter kaj se ob tem v prebavilih dogaja. Pa kako učinkovito sploh lahko pes prebavi ogljikove hidrate, sploh žita. Ni vse tako zelo preprosto in vse je superduper dokler je naš pes zdrav. V trenutku, ko je z njim nekaj narobe, pa začneš iskati vzroke (sploh za kakšen artritis, pa sindrom prepustnega črevesja, ki vodi v IBD, alergije kar tako, nezadostno absorpcijo vitaminov,...), se je pa dobro najprej ozreti v vsakdanjo vsebino pasje sklede.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #319 : 19 November 2012, 18:57:43
Ni vse tako zelo preprosto in vse je superduper dokler je naš pes zdrav.
Ni vse tako zelo preprosto ko je tvoj pes ''bolan'' (intoleranten in alergičen) na veliko vrst prehrane.  ;) Še zdaleč ni zabavno.
In ko ima diagnozo da ne sme žit...ne prebavlja ti pa velike količine beljakovi...terna da ugotoviš kaj vse psi jedo, kako prebavijo, in po čem delujejo BP na highlevelu pri skoraj 11 letih.  No moj konkretno na cca 10% meseka ostalo (90%) pa je ajda, riž, krompir, korenje, jabolka... brez te diete je bil že pred leti ''odpisan''.  8) In pa psica, ki ti ni smela jest praktično večino vrst mesa. Se pa poderejo vse predstave o pravilni prebavi OH v kombinacijah in teorije o veliko-mesni prehrani psov  :P
Zdaleč ne, da zagovarjam psom dajati ''pomije'' in ostanke naše hrane. Sem prav tako pristašinja dobre pripravljene pasje hrane...v zdravi kombinaciji s še čem.

Mi je pa zanimivo (zgodovinsko gledano) na čem vse so psi do danes živeli. Pa bolj ko gledam bolj vidim da res ne na enormnih količinah mesa tako kot mačke (razen morda redkih izjem).

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #320 : 19 November 2012, 23:33:19
Pri takih težavah greš pač na osnovna živila in poskušaš kaj deluje in kaj ne, živilo po živilo. In morda ugotoviš, da recimo pes enih rib ne sme, druge pa mu ne delajo težav, pa začneš ugotavljati zakaj. Pa prideš do tega, da enega piščanca lahko, drugega pa ne in podobne štose. Pa se vprašaš, da če reagira pes, kaj šele potem ljudje.

Glede tistega z mesom - imaš pač vegija, bogpomagaj  :P . Ampak to, da so psi včasih jedli, kar so jim ljudje pač namenili, ne pomeni nujno, da so na tem živeli optimalno. 

Jaz bi se pri psu s težavami najprej vprašala, kako je tak pes jedel v leglu, ker sem že dolgo mnenja, da se vse skupaj začne že tu. Imam več takih izkušenj in pri zadnji psici sem rabila eno leto, da so ji menjave hrane nehale povzročati težave.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #321 : 20 November 2012, 15:33:40
Glede tistega z mesom - imaš pač vegija, bogpomagaj  :P . Ampak to, da so psi včasih jedli, kar so jim ljudje pač namenili, ne pomeni nujno, da so na tem živeli optimalno. 
S tem se že od vsega začetka strinjam oz. trdim da je tako. Sicer ni optimalno ampak še vedno to ne spremeni dejstva, da so predniki naših psov preživeli na marsičem in pse s takšnimi predniki imamo doma. In so temu ne/primerno razviti. Back to the nature pa v tem obratnem redu kljub vsemu ne gre tako hitro kot se zdi  ;)

Jaz bi se pri psu s težavami najprej vprašala, kako je tak pes jedel v leglu, ker sem že dolgo mnenja, da se vse skupaj začne že tu. Imam več takih izkušenj in pri zadnji psici sem rabila eno leto, da so ji menjave hrane nehale povzročati težave.
No naš je vsekakor potegnil kratko že z mamo. Pobrana praktično s ceste zahirana na cca 20kg  :-X (optimalna masa pa blizu 40kg). Nedohranjen z njene strani po sami kotitvi. Ampak prav tako pri psicah, ki so kot mladičke imele polno rit vsega različnega...nimajo sicer alergij jim pa kljub vsemu ne ustreza preveč meseka. Seveda niso tok vegi ko tavečji...vseeno bolje delujejo na mixu z več nemesnih dodatkov kot mačke.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0