PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Hrana => Hrana za posebne potrebe => Temo začel/a: Mikki na 05 September 2016, 19:00:56

Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 05 September 2016, 19:00:56
Pozdravljeni!

Ravno kar smo od veterinarja in ugotavljamo, da imamo doma alergika. 12 letna mešanka med jazbečarjem. Stalno se nekaj čoha.
Ker pa je testiranje na alergije dokaj drago (280€), smo se prvo odločili poskusit z menjavo hrane.

Na veterini so mi dali Eukanubo Dermatosis Veterinary Diets.

Sestavine: krompir, ribja moka, živalska maščoba, posušena pesina pulpa (3,9%), ribji hidrolizat, dikalcijev fosfat, kalcijev karbonat, natrijev heksametafosfat, fruktooligosaharidi (0,39%),  kalijev klorid.

Analitske sestavine: surove beljakovine 22,0%, surove maščobe 15,0%, omega-6 mašč. kisline 1,70%, omega-3 mašč. kisline 0,60%, surovi pepel 8,00%, surove vlaknine 1,80%, vlaga 8,00%, kalcij 1,15%, fosfor 0,85%

Kako se vam zdi ta hrana?
Sem gledala tudi Lupo Sensitiv 20/8, vendar vsebuje piščanca in zaradi tega ker ne vemo na kaj je alergična, bi vzeli raje nekaj, kar ni jedla tako pogosto kot piščanca.

Kot ena zanimivih hran mi je TOTW - Pacific Stream Canine. Bi ta sploh bila dobra za alergika?

Sem pa zasledila še kar nekaj hipoalergenih hran:
Exclusion Diet
Happy Dog Supreme Sensible Irland
Nutrivet
Forza 10

Torej katere? Kakšen nasvet za nekoga ki se na novo srečuje z tem.
Kakšna pomoč od nekoga, ki ima izkušnje z tem.

Z Miko se vam že v naprej lepo zahvaljujeva :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 05 September 2016, 19:53:22
Sem pogledala tvoje prispevke in v prvem si napisala da hraniš z acano, a jo želiš zamenjati. Kaj je jedla pa pred tem? Vedno isto hrano?

Če je navajena domače hrane, surove ali kuhane, priporočam izločevalno dieto - en vir beljakovin in en vir OH, katerih idealno še nikoli prej ni jedla. Poišči po pesjanarju, imamo že o tej dieti veliko napisanega, ker si ne upam bit preveč pametna po koliko časa bi se naj izboljšalo ipd.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 05 September 2016, 20:04:52
Oila.

Sem hranila z Acano Light&Fit ker je potrebovala nekaj kilogramčkov za izgubiti in ji je šlo kar v redu. Vendar pa ni bila nekako navdušena nad njimi, da bi jih pojedla. Potem smo imeli eno manjše pakiranje Lupo Natural in nato prešli na Almo Nature Losos in riž. Predvsem zaradi tega, ker lososa, do zdaj še ni jedla. Vendar se njeno praskanje kljub lososu ni izboljšalo.

Sem pa ravnokar razmišljala, da mogoče sploh nima problemov s hrano, pač pa z pršico, saj z nobeno hrano ki smo jo zamenjali, se praskanje/lizanje ni vsaj malo umirilo.

Vajena pa je surove in kuhane hrane, tako, da bom pogledala po forumu še za to izločevalno dieto.

Baje pa naj izboljšanje po menjavi hrane bilo po nekje treh tednih, kot nam je veterinar povedal.

Najlepša hvala :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 06 September 2016, 06:36:11
Zanima me, kaj je jedla pred acano  :) Namreč, če je pes navajen ene hrane celih 12 let in potem prešaltaš na drugo, tretjo, četrto, ni nič nenavadnega da faše probleme, kot jih ima tvoja, tudi če greš iz manj na bolj kvalitetno. Je malo nenavadno, da bi se alergija pokazala tako pozno v življenju, če pa gre res za to je pa tudi možno da gre za pršice, ali kaj drugega v okolju.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 06 September 2016, 11:02:14
Testiranje  sline z Bicom aparatom te pride cca 40€ (Nabergoj, Petsanus, mogoče še kdo). Eni smo kar zadovoljni z rezultati in izboljšavami.

Problem je da, ta hipoalergenih zadev ni.

Preglej vse sestavine, ki si jih hranila do sedaj in izberi hrano s takimi sestavinami, ki jih pes še v življenju nikoli ni jedel. Poleg tega so lahko problem tudi prehranske pršice, hišna pršice, okoljski alergeni. Pri prehranski pršici se najbolje obnese kuhana ali surova hrana.

Čim manj kortikosteroidov, ker na dolgi rok naredijo še večje sranje.

Znanka ima psa, ki je alergičen na vse kar ima perje, kunca, svinjino, žita, prehransko in hišno pršico in še kup drugih zadev.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 06 September 2016, 14:40:09
Pred tem je bila na Arden Grange. Je pa tud res, da se alergija ni tako pozno pokazala. Zgleda, da ima alergijo že precej časa.
Vendar smo vsako stvar posebej zdravili. Uha smo v nedogled zdravili z kapljicami, zmeraj je bilo štos v temu, da naj ji nebi redno čistili uh, ker so se vnetja kar naprej ponavljala. Za tačko, so nam pa itak kar naprej dajali drugačne kreme za mazat, kar za čuda niti ni pomagalo.

Smo šli pa pred morjem spet zdravit vnetje uh in smo se tudi bolj natančno pogovorili (hvala bogu ni bilo spet eno mazilo) in smo prišli do tega, da ima najverjetneje alergijo in samo mazanje tac in čiščenje uh nebo pomagalo, če ne odpravimo vzroka. In tako sem tukaj in se zanimam kaj bi bilo za narediti.

Včeraj smo dobili inekcijo kortizona, ki naj bi pomagal 2 dni in dobili 1kg pakiranja Eukanube.

Moram priznati, je zamenjala kar nekaj hran. Na začetku je šla iz alla merkatorjevih hran na arden grange (še dobro, mi je uspelo prepričat mamo, ko je imela težave z blazinicami, da žita in soli niso dobri za psa :) ) in nato smo naredili menjavo zadnjih treh. Me je zmeraj mučilo, da nekaj ne more biti v redu, ker se je toliko praskala, zato sem pa probala zamenjati, ma ni nikoli pomagalo. Ji kupujem pa veliko pakiranje (12/15kg), tko da ga ima za dober mesec in pol, če bi se pokazalo da je dobra (naj bi se po 3 tednih po besedah veterinaja), vendar tudi tazadnji losos ni pomagal. Edino hrana popolnoma brez žitaric. To bi bila opcija, ker se mi dozdeva, da so v vsaki hrani bile žitarice, čeprav v manjših količinah. Čeprav ta od Eukanube se mi zdi pa da nima žitaric.

Se pravi, da če bi ji kuhali nebi imeli težav z pršicami in žiti. Bi bilo kar za probat.
No zdej pa kar naprej, moram it poštudirat, kako psu pripravit uravnotežen obrok :D

Kortikosteroidi je verjetno isto kot kortizon? Vsekakor, čim manj inekcij in se raje potrudimo z pripravo hrane. Najlepša hvala za vašo pomoč :*

Zdaj samo še ugotoviti kaj v naši mesnici prodajajo še, kar še ni jedla. Še enkrat hvala useem :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: *star* na 07 September 2016, 08:27:22
Zanimivo, da res ne bi rekel, da se lahko alergije pojavijo tako pozno, ampak sem se pogovarjala s kar nekaj posamezniki, ki so rekli, da je njihov pes dobil alergijo na hrano pri cca.10,11 letih. Prej je bilo pa vse normalno, nobenih problemov.
Kaj pa če poskusiš monoproteinsko hrano recimo konja? Večini je to odgovarjalo, pa res je treba pazit, ko se to daje, da je to res striktna dieata in nikoli ne "pade" nič od mize... :)
Jaz imam sicer forzo 10 renal, se nam kar obnese. Sicer za dermo nimam izkušenj, je pa po sestavi dokaj podobna eukanubi, mogoče malček boljša:) Sestavine:
krompir, ribja moka (21%), rastlinske maščobe in olja, ribje olje, pesni rezanci, minerali, suhi kvas (Bio MOS), FOS, juka schidigera.
(AFS tablete - 7% prehrane): hidrolizat ribjih beljakovin, hidrolizat krompirjevih beljakovin, minerali.
Dodatne snovi:
Vitamini: Vit. A 15.100 IU/kg, vit. D3 998 IU/kg, vit. E 200 mg/kg, holin klorid 1.000 mg/kg, nenasičene maščobne kisline omega3 302 mg/kg.
Oligoelementi: bakrov aminokislinski kelat, hidrat 20 mg/kg. Prehranski dodatki: DL-metionin 500 mg/kg. Tehnološki dodatki: antioksidanti, konzervansi, izvleček, bogat s tokoferoli, naravnega izvora 20.8 mg/kg.
Organoleptični dodatki:
Botanično opredeljene rastlinske sestavine: Arctium lappa 154 mg/kg, Aloe vera 116 mg/kg, Ribes nigrum 94 mg/kg, Malva sylvestris 56 mg/kg, Rosmarinus officinalis 0.4 mg/kg
Če imaš možnost, da doma sama pripravljaš, je pa to veliko boljše kot vsak briket, moraš pa res paziti, da bo pravilno uravnotežen obrok :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 07 September 2016, 12:12:44
Mesarstvo Krušič ima po neki normalni ceni odrezke konja, računaj pa tudi na to da so v mesnicah manjši kosi dražji - recimo kg jagnjetine/koze 10-15€, cel trup okrog 6€ (gre pa primerno razkosan cel v en predal klasične zamrzovalne omare). Če imaš kake kmetije z drobnico blizu dobiš kako starejšo ovco/kozo že spucano za okrog 2-3€/kg. Podobno se da v ribarnicah dobit "slabe" ribe za cca 4€, hofer ima ponavadi sardele za 3€.. Se splača mal pogledat naokrog (s.p.-ji so najbolj fleksibilni), ker sklepam da imaš malo večjega psa in se da kar nabrat.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: alenkab na 07 September 2016, 22:02:08
Mikki ali je to ista psicka iz teme o klopih? Ki je dobila Nexgard?
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 08 September 2016, 23:18:53
Star, se največji problem je ta, ker ta alergija niti ni tako nova, vendar smo šele sedaj prišli na to možnost, da pa na nekaj je alergična. Prej so nas filali pa s takimi kremicami pa z drugačnimi, pa z kapljicami za uha in na koncu mi rečejo, da brez da pozdraviš alergije tud vnetja neboš. In pol si zamisliš, prav hvala, kje ste bili 5 let prej
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 08 September 2016, 23:22:49
Nekaj se je vtaknilo umes in mi pol odgovora odrezalo
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 08 September 2016, 23:23:37
Vsekakor verjamem, da je kuhano dosti dosti boljše kot briketi, problem je le uravnotežen obrok napravit. Sedaj je tudi dobivala kar večkrat na teden kuhano/surovo, vendar ker so bili briketi "zadaj" je bilo nekako lažje. Bo pa treba nekaj sigurno probati. Samo pa nevem kje bi konja lahko dobila pri nas (goriška, nova gorica). Se bom morala še pozanimati
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 08 September 2016, 23:25:48
Kaj pravite pa o divjačini (srna, divji prasec)? To vem da se pri nas dobi.
Bom pogledala pa se za forzo 10. Marsikdaj pridejo prav tudi briketi, za štukati ali če se kam gre. Sej veste kako je :D

Nika hvala, še en dober nasvet. Bom morala stopiti v kontakt z kakšnim kmetom, jih je kar nekaj tukaj okoli. Jaa en namig pa se takoj spomniš da je še kakšna možnost.
Sardele se tudi da psu? Tako kar cele? Glede tega se mi pa še sanja ne kako to gre :O nisem še nikoli ponudila psu ribe. So kakšne posebne vrste rib? Verjetno pa moreš prej kosti pobrati vn? Zanimivo res.
Imam pa psičko mešanko z jazbečarjem, zavetiščarko z dolenjske. Ima pa 15kil. No nekaj sigurno poje, požrešna, vsak večer lačna kot da 14 dni nebi nič jedla haha :D vendar jo kontroliramo. Je zdej na idealni teži... juhuu :D

Alenkab ja to je ista psička ja :)

Super ste vsi. Toliko novih informacij, da sem vam iz srca hvaležna :D tisto o ribah me pa res zanima. Bom prašala še strica googla če kaj ve
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 09 September 2016, 07:36:02
V štartu pri izločevalni ni za komplicirat z uravnoteženim obrokom, na dolgi rok boste pa itak ugotovili v čem je problem in prehrano prilagodili. Težka bo s prehrano samo, če gre za alergije na kakšne trave in podobno, tisto ima pa prehrana vpliv samo kot "boost" za imunski sistem, ampak osnovo je treba pa nekako drugače pozdravit.

Divjačina je super. Pri manjših ribah ala sardelah ne rabiš kosti ven dajat, medtem ko pri večjih je to že potrebno. Ribe nerada dajem surove, nekateri jih, sama jih za ene 10min pokuham in je to tudi dovolj da gredo kosti lepo ven. V splošnem pa seveda manjše kot so boljše so za psa in ljudi (težke kovina, biomagnifikacija..). Pa probaj prvo, eni psi bi se raje izstradali preden bi ribo pojedli.

Uf, 15kilski žakelj ima moj 50kilaš za mesec in pol  :o zato sem mislila da ste večje sorte ;)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 09 September 2016, 07:52:10
Pa divjačine ne bi glih surove dajala, sploh če je direkt od lovcem in ni pregledano. Nimrod sicer prodaja odrezke za 2€/kg, zna pa bit včasih veliko loja zraven. Divji prašič je najbolj problematičen glede raznih bolezni.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 09 September 2016, 08:35:56
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=200.new#new (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=200.new#new)

Kar se tiče uravnovešanja-zdej je najbolj važno ugotoviti alergene v prehrani, pa tudi iz okolja (še 1x ful priporoam vsaj bioresonančno testiranje, ki je precej cenej od pošiljanja krvi v Madrid).

Potem pa gledaš na to, da se v roku 10 dni uravnovesi vnos vitaminov, mineralov. Čisto do pikice natančno ne gre, tudi z briketi ne.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: alenkab na 09 September 2016, 14:13:16
Alenkab ja to je ista psička ja :)

Meni to prej deluje kot reakcija na Nexgard kot na hrano. Že v enem prejšnjih postov je Nika omenila, da ni ravno običajno da bi se alergija kar sama od sebe pojavila pri taki starosti.

Nexgard je v bistvu pesticid v tableti, ki jo pes zaužije. Iz telesa lahko gre tole v najboljšem primeru  (vendar pod pogojem da tega več ne daješ) tam nekje v osmih mesecih.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 09 September 2016, 14:24:53
Aha, sepravi na začetku nebomo zelo falili. Pač ugotovit prvo kaj ji ne paše in se nato ukvarjati z uravnoteženim obrokom. Mislim da bi to kar šlo :D

Ko smo z veterinarjem pogovarjali kaj bi lahko bilo, smo prišli do zaključka da je najverjetneje hrana. Predvsem zato, ker ni da bi se recimo pozimi umirilo ali spomladi ko se začne cvetenje bilo bolj intenzivno. Pač pa je čez celo leto zelo podobno.

No potem divjačina je super. Sepravi da za začetek oziroma ne dobimo drugega bo odlično. Sem pa mislila da bi začela kar v mesnici. Pomoje tam nimam kaj zgrešiti pa se pogovorila če bi bilo možno še kaj dobiti. Če prodajajo za ljudi za začetek glede bolezni naj nebi smelo biti težav.

Bom poskusila kako se obnese z sardelami. Mi deluje zelo dobro in zdravo :D če bo le hotela jest haha :D če pa bo, se bom z veseljem obrnila na vas, da vidim kakšne ribice so še primerne za psa :)

Ne ne smo mihni crteki :) vendar pride ceneje kakšen večji žakelj. Mislim pa da naš zdrži tam ene 2 meseca, pojma nimam, nisem nikoli gledala koliko cajta ga rabi. Potem maš pa še akcijo, če vzameš 2 žaklja maš še toliko bolj poceni in na koncu smo zasuti z pasjo hrano :D

Čara, sem pogledala za to bioresonančno testiranje in se mi zdi kar zanimivo. In glede na to da lahko pošljem in mi ni treba psa voziti tako daleč, se bom kar odločila za to. V roku naslednjega tedna bom provala to izvest in nato bomo čakali kaj dobimo nazaj :) res hvala ti za to informacijo. Nisem niti vedla da obstaja kakšna alternativa madridu.

Super ste punce :)

Alenkab. Sepravi tudi te tablete niso tako dobre kot jih oglašujejo? Ne, verjamem da ni alergija zardi teh tablet. Je dobila le dve, eno nekoliko pred morjem eno zdaj v kratkem, vendar se nam to vleče pa recimo 4 leta.

Da nebo kdo mislil, ni nevem kako hudo. Pač nad repom se zelo rada praska in na srečo ima klop ravno prave višine in se potem kar sama in pa mi haha :) pa desno sprednjo tačko ima rdečo (med prsti). Čeprav je zmeraj bolje odkar smo na eukanubi (zaenkrat). Inekcija kortizola ki ga je dobila pa se mi zdi da prav dosti ni pomagal. Ravno tako se je praskala.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 27 November 2016, 01:34:17
Pozdravljeni nazaj.

Zopet se vam oglašam. Tokrat z izvidi biovet-a (Nabergoj).
Situacija je sledeča. Hrano smo zamenjali za taste of the wild - pacific stream canine. No trgovci me zmeraj bombardirajo da je za mojega psa v tej hrani preveč beljakovin (25%) in mi ponujajo drugo hrano z pozor 24% beljakovinami. Bi jih najraje nekam poslala. Sicer se je po tej hrani začela občutno majn praskati po hrbtu, drugo je ostalo enako. Edino zelo zelo liže splovila.
Sicer bomo morali v vsakem primeru menjati, ker po tej hrani ima ogroomen kakec in kaka tudi veliko več kot prej.
Glede mesa pa nismo bili uspešni oziroma nismo dobili nič. Tako da dobi večkrat kar meso iz lokalne mesnice.

No, tukaj pa rezultati izvida:
1. Hrana in kontaktni alergeni
Svinjsko
Govedina
Sladkor
Mačka (dlaka)
Jagode
Jajčni rumenjak
Jajčni beljak
Mlečni sladkor
Kravje mleko
Pršica briketi
Oves

2. Inhalacijski alergeni
Seneni prah

4. Obremenitve okolja
Stres
Smog

8. Obremenitev z glivicami
Kožne glivice I
Kožne glivice II

Obremenitve po organih - meridijanih: pljuča, debelo črevo, srce, tanko črevo,vranica- pankreas, jetra, žolčnik, želodec, ledvica, mehur.

Življenska energija srednja.

Neglede na izvid ne priporočajo: jajčni beljak, čokolado, rozine in grozdje, avokado.

To je to.
Sepravi, pri hrani vemo vse in se bomo dotičnih stvari pač izogibali.
Kaj narediti glede stresa in smoga? Moj bogi kuža je v stresu. S čim omiliti??  ???
Kaj bi bile kožne glivice I in II? Sem nekaj že prebrala na to temo in naj bi povzročalo praskanje, lizanje tac, vnetje ušes in veliko posvečanje intimnim predelom.
In vse to dela moja psička! Sepravi največje sra*** delajo glivice in ne alergije.
Zelo zelo veliko se liže okoli zadnjika. In to je začela par dni po praznenju analnih vrečk in od takrat ni nehala.


Kaj pa so obremenitve po organih? To me zelo zanima, saj je veliko podčrtanega.
In kaj bi bila življenska energija srednja?

Kaj zdaj. Se odpraviti do veterine z izvidi ali doma zdraviti vsa žarišča (tačke, trebuh, intimne predele) in mazati z kremami (canesten, lamisil)? Po trebuhu ima kožo nekoliko črno, kar sem ravno tako brala da je posledica glivic.
Če se slučajno odpeljem do veterinarja in mi da kakšne antibiotike in inekcije, je kaj možnosti da se bo kaj izboljšalo?
Do zdaj smo zdravili vsako stvar posebej. Šele pri zadnjem obisku so bile omenjene alergije. Ne vem več, če bi mi znali sploh pomagati, glede na to kolikokrat smo bili že pri njih, koliko denarja zapravili pa je moja psička še zmeraj v slabem stanju.

Aja pa zraven izvidov sem dobila še, da mi priporočajo izdelavo specifičnega zdravila za med hrano na osnovi poslanega vzorca, narejenega s pomočjo bicom bioresonančnega aparata in vsebnostjo homeopatskih zdravil, ki bi pomagali raztrupiti organizem in dvigniti imunski sistem.
Ali kdo ve kaj bi to bilo? Kaj bi zdravilo? Tudi glivice?

Joj, upam, da mi ne boste preveč zamerili, ker toliko pišem. Se obračam na vas, ker verjamem, da mi boste znali marsikaj svetovati, vsekakor bom pa še kaj sama pobrskala po internetu.

Najlepše se vam zahvaljujem :-*
Lep pozdrav
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 27 November 2016, 01:55:32
Še nekaj sem pozabila dodati. Kaj je seneni prah? Alergija na cvetni prah? Ali atopični dermatitis?
Ker kot sem prebrala pri dermatitisu so ravno tako žarišča trebuh, zadnjik...

Je toliko stvari, da ne vem kje bi se lotila. Vse povezano in podobno a zdravljenje verjetno povsem drugačno.
Po pravici povedano so me izvidi šokirali, koliko je vsega in ji ne znam pomagati. Precej frustrirajoče.

Se pa vam z mikico zahvaljujeva za pomoč še enkrat  :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 27 November 2016, 08:16:54
Ja ti srota boga..

Bi rekla, da je res tako kot praviš že v prvem postu glavni problem prehranska pršica, pol se pa na to nabirajo še ostale zadeve. Opcija je zamrzovanje briketov po porcijah, pred serviranjem pa jih preliješ še z vrelo vodo, ali pa acana pacifica kjer pri naročilu poveš da bi rada imela vakumiran izdelek (ogromno ljudem tudi na tem forumu so ti briketi pomagali).
Seneni prah je prah od sena, omejite ji stik z nji in ostalimi alergeni.
Za življenjsko energijo se pomoje ni za sekirat, pri 12 ne more bit visoka, je pa super da ni nizka.
Za glivice pomaga šampon plivasept (tip I in II, mogoče primarne in sekundarne? če gugl kej na to temo najde?)
Js bi ziher vzela to homeopatsko zdravilo, mogoče zna res pomagat; predlagam tudi "boost" imunskega sistema (vmp vitaminčki so najbolj vsestranski, pri nas so očitno razliko naredili že v dveh dneh).

O temu si zaenkrat upam pametovat, analke in meridijane pa komu drugemu prepustim  :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Minana na 27 November 2016, 08:57:13
Mi smo dali že vse to skozi, mogoče par nasvetov:
- atopični dermatitis je enostavno rečeno diagnoza, ki jo postavijo alergikom;
- če je problem prehranska pršica, bi bilo najbolje opustiti brikete, baje se to prelivanje/zmrzovanje ne obnese najbolje;
- prehranska pršica se nahaja tudi v nekaterih drugih živilih, predvsem žitaricah,
- večino težav res povzročajo glivice, ki se naselijo na vneto kožo, je pa to res velik problem, ker se jih zelo težko znebiti, dokler ni pozdravljen vzrok - to pa so alergije, ki jih je tudi grozno težko pozdraviti (obstajajo sicer načini, s katerimi se lahko vzdržuje stanje, ne pa tudi pozdravi/odpravi);
- za glivice, srbečo, vneto kožo: šamponi malaseb, clorexyderm (sušita); seboderm (za vlaženje), koloidno srebro, antiseptični robčki; dobijo se tudi spreji s kortizoni ali pa mokri robčki; če vsi ti razni zdravilni pripomočki preveč izsušijo kožo zna tudi to srbeti - se dobi tudi poseben sprej za vlaženje kože. S temi zadevami se da stanje precej omiliti, sploh če psički ni problem redno tuširanje/umivanje (naša se zelo boji vode :/);
- pomagal bi naj tudi silicijev gel, ker potegne iz organizma toksine (entero zoo);
- alergije: preizkusili smo bioresoncanco (groza, samo vedno huje je bilo, je pa baje pomagala mnogim); Nabergojev pripravek o katerem govoriš (ni bilo posebnega učinka); kortizone, steroide (pomaga, dokler se jih redno daje); Medrol (pomaga); Ciklosporin (pomaga); imunoterapija (jo izvajamo približno 9 mesecev, tako da še ne moremo sklepati o konkretnih učinkih). Zdaj je na slovenskem tržišču nova zadeva: Apoquel (baje zelo pomaga, jaz oklevam, ker je relativno nova stvar in je bolj malo znanega o dolgotrajnih učinkih na organizem).

Mi smo na vsak način želeli naravno, z bioresonanco, ampak ni šlo. Na koncu smo se morali odločiti: potencialno krajša življenjska doba (zaradi grdih stranskih učinkov tablet - medrol, ciklosporin...), pa bolj kvalitetna. Ali pa potencialno daljše in bolj žalostno življenje, s konstantnimi mukami.


Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 27 November 2016, 15:26:52
Pozdravljene.

Super ste, najlepša hvala za vaše nasvete  :)

Začela bom vsekakor, kot ste predlagali z vmp vitamini. Upajmo, da se bojo tako super obnesli kot vam  :)
Koliko časa pa je to potrebno dajati?

Minana pravi, da zvarek, ki ga naredi ni posebno učinkovit, je pa prekleto drag, tako da bom prej poizkusila z čim drugim. Je pa še vedno možnost, da poskusimo tudi z tem. Euro gor ali dol, se gre za mojo psičko.

Nato se bomo začeli kregati z prehransko pršico. Za začetek bom poizkušala zamrzniti brikete, tako kot ste opisali. Nato pa bom poskušala še enkrat preizkati vse možnosti za sveže meso, drugači pa predlagane brikete.

In končno poskušali omiliti te glivice. S čim trenutno še ne vem. Se mi nekako zdi, da sta prva dva koraka nekoliko lažja  :)
Se mi zdi, da bomo začeli z kremo lamisil, ki jo imamo doma in sem tudi prebrala, da so jo nekateri uporabljali.
Vsekakor si bom poskusila prebrati čimveč o izdelkih, ki jih je Minana predlagala in videla kaj bi vzeli.
No naša obožuje vodo in sovraži banjo  ;D vendar nebo problema, ker se kar pusti stuširati samo se zelo tišči k robu banje in stavi glavo čez njo haha. Ma če ji le bo pomagalo.

Vglavnem super ste, ste mi dale kar nekaj materiala za predelati. Se bom pa sigurno še oglasila. Za kakšno mnenje in napredek stanja  :)
Upam da vam nebo odveč  :P
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 27 November 2016, 17:45:52
Hmmm moja je mlajša, pa je Nabergoj označil, da ima slabo življenjsko energijo. Zdravilo sem vzela, ampak ne vem, če je bila kaka razlika. Opazna sigurno ne. + zelo nerodno doziranje iz flaše.

S tem, da jaz VMP ne morem dajat, ker je not sojin lecitin in sladkor. Kako bi ji dvignila nivo energije? S sproščanje, vitaminčkanjem?

Drugače pa do glivic pride v veliki meri zaradi alergij.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 27 November 2016, 19:32:21
Sem šla gledat in piše v sestavi vmpjev, da vsebujejo meso in stranske mesne proizvode, mogoče zaenkrat preskočiš glede na to da ji omejuješ alergene. Osredotoči se na prehransko pršico (zamrzovanje + prelivanje) in seno, sploh če ste na kmetiji ali blizu. Ko boste alergijo spravili pod kontrolo bodo tudi glivice šle, najverjetneje pa tudi težave z analkami. Pomoje je še vseeno najceneje priprava domače hrane, surove ali kuhane, kjer vržeš ven alergene in upaš, da je alergična sam na tisto, kar vama piše.

čara, poglej Chassoton, posebej prilagojen starejšim psom za podporo gibalnega aparata, z vitamini in elementi v sledovih. Ali pa vražji krempelj (protivnetno, protibolečinsko), če jo slučajno kaj matra in je zaradi tega počasna. Ko je Buda dlje časa na surovi hrani (več kot teden) postane občutno počasnejši in manj energetski,samo v razmislek.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 27 November 2016, 22:48:28
Hmm tega pa nisem vidla. Sicer sem gledala na strani klinike loka in ima takšne sestavine:

Sestava:  Kvasovke in podobni proizvodi, mono-dikalcijev fosfat (23%w/w), magnezijev oksid (3% w/w), laktoza.

Dodatki na 1kg: Nutritivni dodatki: vitamin A(E672)  700.000 IE, vitamin D3 (E671) 10 000 IE, vitamin E (- tokoferolacetat)2300, vitamin B1 500mg, vitamin B2 500mg, , vitamin B6 250mg, vitamin B12 500mg, nikotinske kisline 2500mg,  folna kislina 25mg, biotin 12000 mg.

Spojine elementov v sledovih: baker 45mg,  železo 6000mg,, mangan 100mg, cink 2000mg.

Analitske sestavine: 30% surovih beljakovin, 5% surova olja in maščob, 1% vlaknine, 28% pepela, 5,4% kalcija, 4,2% fosforja, 1,8%magnezij.

Mogoče se skriva kje vmes pod drugim imenom. Sladkorja ne sme, sepravi to odpade.
Kaj pa kakšni podobni vitamini? Je skoraj tako obširna ponudba kot prehranskih dodatkov pri ljudeh, tako da na koncu res ne veš kaj vzeti :)
In glede na to, da že ima svoja leta bi verjetno bilo smotrno ji kaj dodati.

Se pravi, alergeni hrani, ki jo je označil na alergijskih testih se že izogibamo. Danes pa sem dala tudi že brikete zamrzniti.
Tako da nekaj se trudimo  :)
Glede sena pa tako. Nebi niti vedla kdaj nazadnje, če je bila sploh v stiku z senom. Edino sveže pokošeno travo.
Za seno gremo pa edino poleti en teden pomagat, vendar ne gre z nami.

Za domačo hrano, pa kot sem rekla. Bom poskusila stopiti v kontakt z več mesnicami. Do zdaj sreče še ni bilo. Dobi pa zdaj večkrat meso kar iz lokalne mesnice, bom pa poskusila dobiti kakšno boljšo varjanto, cenejšo  :P

Tako da, bomo poskušali kljubovati alergiji pa da vidimo kaj se bo zgodilo  :) upamo na najboljše  :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 28 November 2016, 06:41:15
Trenutno Binc kipi od energije- v primerjavi s poletjem. Vedno sem potem v dilemi zdravstveni razlog al pomladne temperature, temperaturni preskoki...

Od dodatkov ima trenutno Inflamex vsebuje vražji krempelj, Omega 3, ki jih prepiknem in iztisnem (ker govedine in svinjine ne sme), 4 tedne je dobivala Kelp v prahu, začela se je sezona triptofana.

Klopne ima potrjene, od takrat potem nisem več preverjala titrov, samo občasno ji naredim vitamin boost-mogoče bi morala? Sem pa preverjala ščitnico in je bilo tik nad spodnjo mejo. Zatem sem dajala kelp, zdaj pa se mi zdi psica kr OK.  Plan je, da še 1x preverim ščitnične hormone in to komplet profil.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 28 November 2016, 08:18:52
Na škatlici je meso napisano pod sestavo, za laktozo. Nimrod divjačina za pse je okrog 2E/kg, vozijo sicer meso po restavracijah in se je za zmenit kje na njihovi poti bi lahko prevzela. Vprašaj za srne, druge živali imajo več loja. Po trgovinah glej za akcijami, ponavadi znajo bit piščanci dokaj poceni. Vsi mesarji imajo razne odrezke in ostalo "odpadno meso", žal sta govedina in svinjina res najcenejši in najlažje dobavljivi, sicer jim pa le povej zakaj se to greš, ker se vsem zasmili bogi star kužek ki se ne neha in neha čohat. Konja bi ti zrihtali če bi rekla, vsaj toliko da probaš če ji ustreza, potem se pa magari enkrat mesečno zapelješ do Krušiča v Ljubljani po večjo količina odrezkov. Se mi zdi da si tam nekje okrog morja doma, še lahko malo čez mejo pogledaš..Verjetno si sicer že šla čez vse, če pa ne pa predlagam branje vseh možnih tem na forumu o alergijah, mogoče je še kaj napisano na kar pozabljamo. Vsaj srečo imaš da nimate alergije na trave, tam pa skoraj nimaš kaj omejevat.

Glede titrov ne vem (sej veš, lahko so visoki pa pes ok, al pa nizki pes pa sesut), bi se pa definitivno o tem z veterinarjem pomenla, verjetno lahko klopne vplivajo tudi na ščitnične hormone?
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 28 November 2016, 08:40:11
Bom povprašala. Na ščitnične hormone, sploh prenizke pa veliko vpliva S/K, pa lcarnitin dodatek, nekaj je v genih, so tudi pasme, kjer je hipotirodizem bolj pogost.

Dost ugodne so tudi sardele in papaline, futram očiščene, ker so se ljudje začeli pritoževati, da jim psi surovih rib več ne jedo-emmm so morali v žolč ugriznit najbrž. Piščanca se da dobit ugodno-pred rokom in občasne akcije, kjer je kila okoli 3€, pa okol po kmetih vprašat za drobovino, ko si že na TI in srečno pa zdravo novo leto s kmeti, ti bojo tudi kako staro kuro zastojn dali. Pravzaprav sem kot upokojenec, ki obrede vse lokalne trgovine in pogleda, če je kaj pred rokom in spremljam akcije (za vse trgovine imam kartice-hvaljeni bodi pametni telefon, da ne rabim vse plastike s sabo nosit in iskat po denarnici ;D ). Občasno imajo tu okoli jagnjetino, ovčetino in se zagremeb za ostanke in vampe.

Ja, moj pes mlečnega tudi ne sme. Čeprav kefir, kislo mleko, sirotka-obup in groza, bruhanje, driskanje. Žlica jogurta, košček sira brez opaznih težav. Na dolgi rok pa bi verjetno bile, mogoče ravno z utrujenostjo.

Jaz sem zelo dolgo oklevala s pripravo hrane doma...heh "pripravo". Iz strahu koliko časa bo šlo. No, res je priročna dodatna skrinja in nekaj več plastičnih posod, za lifranje v hladilnik, odtaljevanje-še hladilnik malo manj dela, če kak zmrznjen kos v hladilniku tališ, če se ti gre za ta hec. ...No in ko je bilo stanje s prebavo tako slabo, da ni blo druge opcije, sem prvi mesec, dva blazno komplicirala in na gram natančno navagala organe...No, zdaj vzamem mesečno zalogo organov in jih pofutram kakor pride, kak dan več, kak dan manj, kak dan nič. Pride mesec naokoli-nov pakl začnem.

Ker sem jo na surovo dala pozno, se kosti nikakor ni navadila-tako jih več ne dobiva. Pač pa dobi kalcij oz. zmlete jajčne lupine (predhodno splahnjene in posušene ob peči). Dobi tudi kako žlico pkuhane zelenjave in to je vsa umetnost. Krvna slika je bila nazadnje boljša. creatinin prvič v zlati sredini referenčnih vrednosti.

Ja pa marsikomu hecno za videt, ko pridem na trening s torbico in latex rokavico, ker imam pač surove koščke za futrat in je večji poc + zdaj je že hladno. Včasih jih na hitro popečem, da je mici bolj kompaktno. V glavnem pa kar surovo.

Občasno še dobi brikete. Navadno za jutranji obrok, če pozabim iz skrinje vzet zvečer.

Aaa še to. Seniorka španielka je imela težave z analkami-konec briketov-začela s kuhano hrano-konec težav z analkami. S tem da je za pse bistveno lažje kuhat, ke rmeso sam na hitrco mal popečeš, zelenjavo podušiš in zmiksaš, ker je večina ne bo prav veliko pojedla. Za nas je bistveno dolgotrajneše kuhanje in cel kup začčimb.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: resa na 28 November 2016, 13:12:07
Se javljam kot "sotrpinka".
Minana - imaš občutek, da imunoterapija vsaj malo pomaga? Je praskanje še vedno enako intenzivno? Po 9 mesecih bi že lahko bil pozitivni rezultat  :-\ ... Tudi pri nas smo jemali ciklosporin (konjsko dozo), srbež se je umiril, ampak ne povsem. Stranski učinki bruhanje in skoraj tekoče blato kljub linexu. Malaseb ji je povzročil kraste. Test alergije na bolhe in malasezio čista NULA - 0,00 .... Glavni alergeni so hišna pršica, prehranska in plesni. Brikete smo ukinili.

Odločila sem, da ciklosporina ne bom več dajala, ker je to kot bi ji pisala smrtno obsodbo. Praska se od 8. tedna, izhajam od tu ... torej - cepljenje, čip, prah in hrana. Vsi letni časi enako ... IN - v štirih letih boja in iskanja imam toliko znanja in izkušenj kot dohtarji ali je enako NIČ. Če mene vprašaš ... mogoče je pa čip, čeprav me imajo vsi za noro, ko to možnost omenim. In sigurna sem, da ne bo nič drugače, če grem v švicarske alpe po neoporečno meso, ker alergen ni samo eden in istočasno vsi ostali podirajo uspeh. Odpravit bi morala vse naenkrat, da bi se praskanje nehalo, tega pa ne znam  >:(
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 28 November 2016, 13:22:07
Antidepresivi? Stres?

Plesen v hiši nimate absolutno nič?

Kako se boriš proti hišni pršici? Na to je namreč moja občutljiva, vendar v bolj blagi obliki-recimo če 1x na teden ne globinsko sesam, ne zamenjam prevlek se bo praskala in grickala, vendar brez glivic, krast....Tega še ni bilo.

Drugače je akopunktura uspešna v boju proti alergijam, pri uravnovešanju imunskega sistema, vendar mora to terapevt obvladat.

Lahko probaš še bioresonančno testiranje. ja, lahko bi telo zavračalo čip, zakaj pa ne.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Minana na 28 November 2016, 16:44:31
Minana - imaš občutek, da imunoterapija vsaj malo pomaga? Je praskanje še vedno enako intenzivno? Po 9 mesecih bi že lahko bil pozitivni rezultat  :-\ .

Težko ocenim, ker vzporedno jemlje (sicer zelo nizko) dozo medrola. So obdobja, ko se mi zdi, da gre na bolje, potem pa se spet poslabša. Objektivno gledano mislim, da ne (bo) pomaga(lo) :'(, bomo pa še malo vztrajali.

Drugače pa sočustvujem in (vem, sebično) vsaj malo utehe poskušam najti tudi v tem, da nismo edini s takšnimi problemi. Ker je res grozljivo konstantno gledati psa v mukah, z odprtimi ranami po tačkah, telesu, pa ne veš kako bi mu pomagal. Moj mož je skoraj eno leto spal na tleh, na blazini, ob psičkini postelji, da se ni ponoči zgrizla/spraskala do živega. Jaz sem tudi naštudirala že vse živo, menjali smo kar nekaj veterinarjev, vsak je presenečen nad tem, kaj vse smo že poskusili, s čim smo seznanjeni in kaj ni delovalo, pa potem ne ve več kaj bi še svetoval. Da o tem, kakšen vpliv ima vse skupaj na hišni proračun, raje sploh ne začnem (pa ni bistveno, ker itak bi dala vse kar imam, če bi le pomagalo).

Naši je na bioresonančnih testih (opravila je 2 različna) pokazalo vse in svašta (in popolnoma različno), krvni pa so pokazali 3 pršice (d. farinae, t. putrescentiae, acarus siro) in eno travo - prstasti pesjak.

Problem je, ker so to takšni akutni primeri, da samo umik alergena nič ne pomaga, ker je zrušen celotni imunski sistem; potem pa še te sekundarne okužbe... Jaz se počasi poskušam sprijazniti, da se pozdraviti ne bo dalo in iščem načine kako čimbolj neinvazivno krotiti situacijo in omogočiti kvalitetno življenje.

Ups, šele zdaj vidim, da je naslov teme vezan na prehrano... Se opravičujem za tele tangente.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 28 November 2016, 17:53:19
Problem medrola je, da zelo pomaga dokler ga redno daješ. Ko ga ukineš, alergija/težava butne ven še z večjo močjo kot prej, tako da se dejansko mora telo spucat medrola preden lahko začne nazaj vzpostavljat ravnovesje. začaran krog..
Mojemu imunoterapija 100% pomaga (trave, prehranska pršica), se je tudi dokaj kmalu videlo da zadeva učinkuje, jo bomo morali pa najverjetneje izvajat doživljensko.

Ups, šele zdaj vidim, da je naslov teme vezan na prehrano... Se opravičujem za tele tangente.

Samo naslov, bistvo teme si čisto zadela  :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: resa na 28 November 2016, 18:59:40
Minana - hvala za odgovor. Res je čudno, da ima toliko psov take nemogoče alergije. In res je, da ko nehaš z zdravili, si na istem ali še slabšem. Zato sem toliko časa odlašala in iskala vse možne načine. Še bolj je čudno, da testi pokažejo vse mogoče in različno, zato tudi ni vse verjeti. Če iščeš primerno hrano, niti ne moreš preverit ali je v tistem času praskanje zaradi hrane ali vsega ostalega.
Naša je trenutno v najboljši dlaki, tako da golih mest, ki nastanejo po šapah, ni. Poleg pršic je alergična še na brezo in trpotec. Zanimivo, da se zunaj NIKOLI ne praska. Glede beljakovin v hrani, so nam predpisali Hills Z/D, kjer naj bi bile beljakovine hidrolizirane.
Kot nočna mora ...
Hvala tudi ostalim za izkušnje.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 28 November 2016, 22:06:28
Bom kontaktirala še nimrod, da vidimo do kje pridejo. Če pridejo dosti blizu bi se splačalo jemat pri njemu. Sem kontaktirala par mesnic danes in jih povprašala za odrezke za psa, jim povedala da ne govedino in svinjino in mi ponudijo govedino za 3.50€. No ja, mogoče za drugega psa, za tega sigurno ne  ;D

Čene pa akcije ja  ;D na to sem najbolj ciljala glede na to, da ko sem kontaktirala par mesnic so mi rekli, da nimajo nič ker porabijo vse za hrenovke. Bomo pa 25% popust v sparu in mercatorju porabili za meso  :P in obvezno bo treba v nabavo skrinje  :D

Prebrala pa o tej vse kar je bilo napisanega  :)
Glede na to, da je moja alergična na kravje mleko, bi ji kozje mleko/sir delala kaj težav? Ve kdo? Ker je blazno nora na sir, šalam bomo mogli pa itak črtat, pa usaj sirček.

Drugači pa, res da ne živim v nekem velikem mestu in da fant živi bolj na vasi, vendar po pravici povedano oba skupaj ne ugotoviva za eno kmetijo tukaj okoli. Imajo goveje in svinjsko meso, kaj druzga pa ne. Lovci porabijo zase oz. Prodajo med svoje. Tako da bi vedla za kako drugo meso lej....pojma nimam. Bom poskušala še kaj povprašati, bomo vidli če bo kaj uspeha.
Se mi pa nekako kar dopade, da bi ji delala sama doma, vendar je meso tisto ki dela probleme  :) za recepte pa itak vem da jih dobim tukaj in čene druzga vem da boste ve priskočule na pomoč tako da je to veliko olajšanje  :P

Sem pa tudi prebrala da je marikdo skeptičen na rezultate testov za alergije, več različnih pokaže popolnoma različno.
No za sigurno, smo mi danes naredili generalno stanovanju in bomo poskušali pustiti čim manj prahu slučajno če ji tudi to škodi. Malo truda več, bomo pa vsaj vedli da smo se potrudli za njo, pa še čisto bo  :P

Sem brala tudi da nekateri uporabljajo posteljo comfort. Kako se vam obnese? Kako se ga da čistiti? Brala sem da bi bilo super, da bi bilo ležišče dvignjeno. Prakticira kdo?

Pa za stres, ve kdo slučajno kako ga omiliti? Sploh nevem kako zgleda pes v stresu. Se stalno liže kot moja. Če je aploh v stresu  ;D

Ja čimveč poskušam zvedeti, da bi najboljše lahko pomagala moji kužiki. Na žalost pa tukaj marsikdo preveč ve.

Mirno noč vsem :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 28 November 2016, 22:18:50
Sem pa tud malo kontaktirala spletne strani z prehranskimi dodatki za pse in jim opisala situacijo.

Zaenkrat se je javila ene stran in predlagala naslednje:
http://www.naravnozdravpes.si/trgovina-cdvet/mineralni-dodatek-cdvet-micromineral/

Naravne sestavine:
 
apnenčaste alge, pivski kvas, ječmenov slad, alge (klorela in rjava morska alga), izvleček grozdnih pešk
 
Analitska sestava:
kalcij 17%, magnezij 1.16%, kalij 0.65%, fosfor 0.25%, natrij 0,63%, pepel netopen v klorovodikovi kislini 6.0%. Brez sintetičnih snovi.

So mi sporočilo da te dni promovirajo tudi neko novo stvar in sicer pasji kokos:
https://www.adrifund.com/project/view/140

Mi deluje tako kot da bi nekaj potrebovala, da ji primankuje nekega vitaminčka.
Jo bom morala v dnevu ali dveh skopati. Kar z plivaseptom, da malo ublažimo to srbečico. Pa še dlaka se ji je v zadnji 2 dnevih zelo belkasto obarvala. Pa sem jo nedolgo nazaj okopala cca 1 mesec lahko malo več. Drugači sem jo mogoče 4x na leto. Sem pa že na začetku pozabla omenit, da moja psička zelo veliko čiha in z nosa ji zelo veliko kaplja. Ve kdo kaj bi lahko bilo? Pa včasih predvsem ko smo zunaj in se igramo z žogo in laja se ji večkrat zgodi da se začne dušiti. Gre hitro mimo pa vendar se kar dosti ponavlja. Sem brala za povratni kašelj.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 29 November 2016, 07:34:22
A splošno krvno sliko ste kaj delali (hemogram, bikemija, plinska analiza in urinogram)? Tu se dostikrat vidi kako je stanje, če je treba vitaminčkat al pa ne.
Če je kihanje konstantno je prav lahko tujek v smrčku nekje. Lahko je pa alergija ali pa pa ima predolgo mehko nebo, tam pa tako nič ne moreš.

Jaz ne vidim kako korist bi pes imel od mleka? Ne vem pa kaka je razlika v beljakovinah kravjega in kozjega mleka, to je navadno problem.

o pršicah je tule http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=11685.0 (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=11685.0)

Špar ima od jutri znižana piščančja bedra, cena pod 3€. verjetno boš hranila 1.5%-3% telesne teže psa, razen če je aktivna, potem malo več.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: pavel na 29 November 2016, 07:47:43
Pozdravljeni.
Že nekaj časa spremljam to temo, sedaj bi pa tudi sam postavil par vprašanj.
Imamo leto dni starega mešančka, ki pa ima že od 5-6 meseca probleme z alergijo. Kaže se predvsem kot praskanje po tačkah, posebno med prsti, mozoljčki na notranji strani ušes in gnojni izcedek iz oči .Ni pa tako hudo, da bi imel odprte rane. Večkrat smo bili z njim pri več veterinarjih, samo do neke rešitve nismo prišli.
No, razen medrola, Apoquela, kakšnih antibiotikov in še kaj drugega smo prišli samo do diete, za katero smatram, da je delno učinkovita.

Hranimo ga po priporočilu veterinarja z kuhano hrano in to govedino, ječmenom in ohrovtom. Dodam še malo olivnega olja.Stanje se je malo popravilo, a prav dobro če ni.
Tu sem prebral i testiranju in včeraj dobil rezultate od dr. Nabregoja.

Rezultati niso ravno dobri. Alergičen je na jagnjetino, svinjino,sladkor,krompir,mlečni sladkor, kravje mleko, koruza, proso pšenica in seveda pršica briketi :(
Seveda je to samo hrana, zraven pa še ambrozija, jelša leska, kožni paraziti, smog in kožne gjivice. Ugotavlja tudi pomanjkanje vitamina E.

Iskal sem, kakšne vitaminske dodatke bi mu lahko dodajal, čeprav bo imel zdaj bolj pestro hrano, mislim da bi mu vitaminska kura po obdobju revne hrane koristila. Ne vem kaj izbrati, da ne bi bil v vitaminih še kakšen alergen.

Nekje, ne vem več kje sem bral nekaj pozitivnega o briketih brez prehranske pršice, pa ne najdem več kje. Mi lahko kdo pomaga? Ima kdo izkušnje s tem?
Zmrzovanje in prelivanje briketov z vrelo vodo bom čez čas preizkusil. ker bi mi prišlo zelo prav če za kakšen dan kam gremo.
Imate kakšne pozitivne izkušnje z dodajanjem specifičnega zdravila? Nisem kaj dosti pozitivnega prebral o njem.




   
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 29 November 2016, 08:27:21
Pri človeških mladičkih pogosto dajejo kozje namesto kravjega mleka, zaradi alergije na slednjega. Drugi si kozo nabavijo samo zaradi pozitivnih učinkov mleka na imunski sistem (če ne bi bile koze koze bi si jo iz tega razloga še js nabavla pa čeprav sploh ne pijem mleka). Kozje mleko je dejansko zdravo, s tem da je spet fajn če je direkt iz pod koze in ne trgovinsko. Za razmislit je tud o kefirju, ki je še kakih par stopničk višje na "zdravstveni lestvici", sam kuglce bi znalo bit težko dobit.

Bolan pes je v stresu, ko bo zdrava pa ne bo več, ne skrbet zaradi tega.

pavel, gre za hrano Acana pacific. Ne vem zakaj je že točno to pakiranje vakumsko, druga pa ne (neka fora v proizvodnem procesu), ampak pravijo da pomaga. Za več informacij kontaktiraj uporabnico Urško.

Js priznam, da zaradi raznoraznih spodletelih poskusov v alternativne zadeve ne verjamem veliko (kot je tudi tu omenjeno, različni terapevti ugotovijo različne alergene, sam bog pa ve kateri dejansko delajo štalo), zato sem se že v štartu ko smo se spopadali z alergijo zanašala na veterinarsko medicino (čisto statistično je bila takrat bioresonanca 50% uspešna, imunoterapija 70%), kar se je izkazalo za dobro rešitev, dražjo, a uspešnejšo. Ti recimo prek veterinarja pošlješ krvne teste v Španijo, oni ugotovijo alergene, prehranskih se izogibaš, za okoljske ti naredijo "specifično zdravilo". Je pogosto tudi tako, da ko eno sorto alergije obvladaš, tudi druga izgine - moj pes je glede na teste alergičen na svinjino, a dokler imamo okolje pod nadzorom tudi svinjina ne povzroča težav. Tudi če gledamo simptome tvojega psa, zgledajo dosti bolj okoljski (izcedki, mozoljčki, tačke) kot prehranski (želodčne težave, analke, vneta ušesa..).
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 29 November 2016, 08:54:52
Tudi krvni testi pokažejo različne alergene. Lahko daš vsak mesec testirat, pa bo vsakič malo drugače. To je normalno. To se dogaja pri ljudeh in živalih. Nihanja.

Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: resa na 29 November 2016, 09:54:43
Tudi sama imam občutek, da so pri nas glavni krivec pršice, ampak čudi me, da zdaj brez tepihov, rednega pomivanja in sesanja, mokra hrana, še vedno ni izboljšanja. Nikoli drisk ali bruhanja (razen po zdravilih), bi rekla, da hrana ni tako moteča. Prehranska pršica - sem zasledila, da ne pomaga zmrzovanje/vrela voda, ker že sam izloček pršice, dela srbež.
Berem vse mogoče in iščem logične povezave in zasledila sem tale članek o sintetičnih vitaminih. Ne vem, če bo odprlo link ... http://www.zdravahranazapse.si/vitamini-v-hrani-za-pse/?utm_source=Newsletter&utm_campaign=2c98eb52de-OKT_neaktivni10_10_2016&utm_medium=email&utm_term=0_6a245f89b4-2c98eb52de-344539245&mc_cid=2c98eb52de&mc_eid=1de2eba507
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 29 November 2016, 10:01:31
Nimam nič proti temu alternativi, če je slučajno tako izpadlo, tudi vem da v določenih primerih res pomaga. Pač, lastne preference. Bi pa rekla, da je glavna razlika  v tem, da na bioresonanco lahko prideš na zdravilih/imunoterapiji/... in so s tem simptomi zamaskirani, medtem ko pri krvnih testih mora bit pes "spucan" in s simptomi alergije, da se lahko bolj točno določi kaj povzroča težave.

Pa zanimivo mi je, da vsi ki ste testirali imate kot alergen naveden sladkor. Ne vem kje ga psi toliko dobijo, da lahko reagirajo nanj?
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 29 November 2016, 10:14:14
resa, a nisi rekla da ne hraniš več z briketi? Če tako gledamo, tudi vmpji ne vsebujejo naravnih vitaminov, a dokazano pomagajo. Poleg tega, ko punca piše o natrijevih selenitih, kalcijevih jodatih in podobno, večina naravnih stvar vsebuje te nerazumljive "kemijske formule", katere nekateri želijo prikazat kot strup - ponavadi zato, ker se jim splača. Problem nenaravnih dodatkov (ne govorim le o vitaminih) je predvsem v tem, da se jih telo navadi in jih neha delat samo od sebe. Ko dodatke ukinemo, telo ne ve kako naj nekaj samo naredi, ker smo ga razvadili.
(pa spet me ne narobe razumet, sem čist za naravne vitamine)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 29 November 2016, 10:58:32
Ne kevne slike nismo nikoli delali. Kot zgleda pa ni tako slaba ideja, tako da se bo treba pogovorit z veterinarjem o tej možnosti.
Bom nekaj časa bolj pozorna kdaj se pojavi kihanje, da vidim če je kakšna povezava.

U super, vidim da ste kar na tekočem z tem. Bo treba pa res it iskat ja. Sem mislila bolj 1/3 mesa 1/3 hidratov 1/3 zelenjave. Kar sem prebirala je bilo tako. Že vidim da me čaka veliko branja  :P

Aha super potem glede stresa, se mi ni potrebno še s tem ukvarja in se osredotočimo na hrano. Hvala pravo olajšanje  :)

Glede sladkorja je pa izključno naša krivda. Joj nič več. Drugači pa sladoled pa kak majhen košček peciva ker tko žalostno gleda. Ne se jezit ji ne dajem več
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: resa na 29 November 2016, 11:42:59
Zdaj sem res nehala z briketi. Dobila je pa kot terapijo Hillsove Z/D in te sem pofutrala v upanju, da bo kakšno izboljšanje. Zadnji njeni lani pa so bili Acana jagnje in zdelo se mi je, da sem odkrila čudež, ker je imela tako zelo lep kožuh po njej. Ko pa se je začelo mavsanje, je šlo samo navzdol in zadnjo vrečo sem še v vakumu nesla nazaj v trgovino in zamenjala za konzerve.
Teste jaz razumem takole - recimo za sladkor - bi bil alergen, če bi ga pes jedel ... če bi testirali na čip, bi verjetno tudi kaj pokazalo  :'( ...
Je pa res, da ni sladkorja nikjer omenjenega ne pri briketih, ne konzervah. Če pogledamo humane izdelke, je sladkor POVSOD.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 29 November 2016, 11:45:38
Na sladkor ni alergična. Moja ne. Ampak se mu izogibam kot hudič križa, ker psu ne koristi, enako kot pri ljudeh in pri obremenjenem organizmu je sladkor še pika na i, ki pokuri minerale in vitamine za predelavo.

Lahko po 1/3 hraniš, bo čisto vredu, potem pa sproti vidiš. Eni priporočajo 50% mesa in 1/4 OH in 1/4 zelenjave. Sama žit takih in onakih ne dajem, tudi krompirja ne, bolj z vidika, ker se mi prehitro poredi. Samo meso in zelenjavo, pa nekaj sadja si sama nabere. S tem, da je pri meni res večinoma meso in to surovo, ker je bolj sočno, psica mi pa zelo malo vode pije. Dokler je jedla brikete, je imela creatinin tik pod zgornjo mejo, po cca 2-3 mesece surove, pa je že padlo proti sredini. Ko je pa vrt bujn in je treba porabit, pa dobi tudi vsak dan kako žlico, dve špinače, bučk, brokoli, cvetača, korenje. Zelenjavo ji vedno skuham. Čisto zadosti je, če hraniš 3 različne vire beljakovin (pri meni se večinoma izmenjuje divjačina, piščanc, sardele...občasno nabavim jagnjetino/ovčetino, kadar imajo viška ostanke).

Lahko se pa oba s psom lepo sproščata v nežni masaži na kavču, nežno masiranje uhljev, počasno božanje, dotiki čeljusti. Zadovoljna bosta oba :)

V pomoč pri doma pripravljeni hrani ti je lahko ta blog nanook.si (http://nanook.si)

Sladkor je VMP tabletah, pa pri ostalih, ki so prevlečeni s sladkorjem, tista gladka površina-to je cuker glazura. Od drowesta jih je nekaj takih.

Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: pavel na 29 November 2016, 13:19:34
Potem VMP tablete odpadejo? A je kakšna alternativa brez sladkorja?
Pri kuhani hrani se nekje držim 1/2 mesa, 1/4 OH in 1/4 zelenjave. Poskusil bom pa še s surovim mesom, vsaj občasno.
Že dolgo mu nisem dajal piščanca, ker sem ga smatral za glavnega povzročitelja alergij, zdaj ko so rezultati za piščanca negativni, bom preizkusil najprej to. :)
V naslednji fazi, po tednu ali dveh, bo pa na vrsti Acana Pacific.
Upam, da bo boljše, čeprav mi je že en veterinar rekel, da po znakih misli, da je alergija na kakšne trave. V tem primeru bo pa res potrebno testiranje krvi in po potrebi kakšna imunoterapija.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 29 November 2016, 13:39:55
Nič se ne bomo jezili  :D Zdravemu psu kak keks itak ne škodi, tu sem bolj jaz pozabila da od nas tudi marsikaj dobijo, verjetno zna biti tudi v kake pasje kekse ala choco dropse dodan cuker. Se pa le o vsem tem tudi z veterinarjem pomeni, tule znamo kako bistveno stvar pozabit. Glede mesa imam tud jaz raje če ga je vsaj polovica, s tem je tud manj OHjev, če se ti drugače rada redi.

http://www.vet4you.com/b2c/psi/prehranski-dodatki/vitamini Tule jih lahko vprašaš, kaj točno vsebujejo določeni preparati. Tudi zoohit ima razne vitaminske dodatke, pa verjetno še kje. So pa pogosto na internetu zgolj okrnjene verzije sestavin (kot pri vmpju, kjer so kar spustili meso..kaj če bi bil uporabnik vegan?:P)

resa, js bi zgolj informativno vprašala na uvhvvr, če bi v takem primeru pustili izrez čipa in kakšna bi bila nadomestna identifikacija. Povej če ne boš, da bom jaz, me firbec matra  :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: pitra na 29 November 2016, 13:41:29
Prebrala sem vaše odgovore. Eni pišete, da dajete psičkom medrol, ki je zelo nevarno zdravilo tako za ljudi, kot živali. Preberite kontraindikacije. Za te težave, alergijo, priporočam smolo industrijske konoplje. Ni psihotropna in ne more se predozirati, brez vsakih primesi in varna in resnično pomaga. 
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 29 November 2016, 13:46:17
večina naravnih stvar vsebuje te nerazumljive "kemijske formule", katere nekateri želijo prikazat kot strup

Evo, en sam strup.. in zanimivost, v jajcih je očitno cuker.
(https://jameskennedymonash.files.wordpress.com/2014/01/ingredients-of-an-all-natural-egg2.jpg)

pitra, brez medrola bi bil en kup kužkov že najverjetneje mrtvih, tako jim je dal pa čas da so zadeve stuhtali in zdaj bolj ali manj zdravo živijo brez nekih hudih posledic zaradi jemanja medrola. Vsekakor pa ima dolgotrajno jemanje hude stranske učinke. Kje se pa kupi ta tvoja smola?
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: pitra na 29 November 2016, 13:55:54
nisem prepričana, da je temu tako. Medrol je hudo nevaren. Moja psička bi morala biti že mesec dni pokojna- maligni tumor, ki je zelo agresiven, pa sploh ne raste in se psička odlično počuti - jemlje pa smolo 4x dnevno - intenzivna kura, kot pri ljudeh. Preverjeno odlično! Jaz ti smolo podarim, ampak bi rada, da se o tem še prej pogovoriva. Napiši mail, te kontaktiram.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 29 November 2016, 14:28:54
Ti kar tule napiši, kar rabimo o tem vedet, da bo še komu drugemu prav prišlo  :) Če je pa res tako zasebno, se mi pa na zs oglasi.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 29 November 2016, 14:34:43
A če je tako bom pa raje pol pol dajala. Smo zdej na idealni teži, smo se pa malo namatrali da smo do nje prišli. Ne smem zdaj vsega pokvariti :P
Nevem, začeli bi z piščančkom in korenčkom. Za oh pa nevem kaj bi ker ji riž popolnoma ne gre po riti  :D kaj bi predlagali? Nekaj sem gledala v trgovini podobno kot polenta pa sm pozabla kako se kliče  :D
Pa bomo 1 teden samo z tem probali, da vidimo če ji ustreaza pol pa postopoma kaj dodajali.

Še eno vprašanje tko mimogrede...koliko pride okvirna cena krvne slike če kdo ve?

Čara, si pozabla da moramo biti obvezno pokriti z kovtrom  :D tudi v svoji posteljci ma svojega pa se vsako noč zarije pod njega. Pol se pa čudim da se zunaj trese  :D

Ja če bi vedli prej ne. Za rečt smo hodili ful h veterinarju, pa za hernijo k je bila vsak 2 dan, pa za uha, pa za tačko pa use. So se zmeraj čudili, da smo spet pri njih. Vedar v tolikih letih sploh ni noben omenjal alergij, tako da sem kar malo razočarana. Nas pa že dobro poznajo in smo dobili zelo ugodno ceno ko smo zdravli hernijo.
Bom pa šla prašat o alergiji, če ne druzga zaradi firbca. Bom nesla pa izvide sabo.

Evo, tudi jajca smo ji dajali  :D smo pa takoj ko smo dobili izvide prenehali dajati, za vse kar je pisalo.

Tudi mene zanima kaj več o tej smoli.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: pitra na 29 November 2016, 14:48:11
mi smo dali za pregled krvne slike, ker je šla psička na operacijo 50 EUR, Če mi napišeš mail, se ti oglasim in se pogovoriva.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 29 November 2016, 14:57:12
PITRA  sama prodaja to industrijsko smolo in jo pač oglašuje povsod. Na zelenem forumu so jo zaradi tega opozorili in okrcali.

Nika jaz sem ciljala bolj na tisti trsni sladkor, bele ali rjave barve, hihi.  ;D Jajce je super-no, zame je, za Bino spet ni, ne prenaša. Saj tudi preveč sadja in OH, pa vse ima "cuker"....ampak ni vsak cuker po defoltu škodljiv in nekoristen. Sploh ne tisti, ki s sabo da tudi polog vitaminov(sadje, jajce).

Če imaš s kilažo težave potem ji raznih polent, ječmena, ovsa, prosene kaše...ni treba dajat. Lahko pogledaš tudi po glikemičnem indeksu.

Cena za  komplet hemogram, biokemija, plinska je različen od veterinarja do veterinarja. Ampak, če jim ne rečeš da želiš to troje v celoti, bodo samo osnovno sliko nardili. Ker pa ima psica 12 let, si zasluši malo bolj podrobno pogledat. Mogoče tudi UZ trebušne votline in srca (ampak, za to se psa pobrije, pa bo rabila plašček pri teh temperaturah. Lahko na pomlad prestaviš.

veterinarji pa žalostno-nikomur ni padlo na misel, da bi lahko bil vzrok v intolerancah in alergijah. Škoda.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: pitra na 29 November 2016, 15:04:23
Pitra ne prodaja smole, ampak samo pove za kaj je dobra in koristna in ni psihotropna. Če so me kje okrcali so me po nepotrebnem, ampak dobro je, da vemo kako lahko našim živalicam pomagamo, brez nepotrebnih zdravil. Še enkrat, se zavedate, da CBD zdravi raka?, alergije, starostne težave, astmo, revmo, srčne težave, bolečine, anksioznost,....še in še, dajte berite in pomagajte na naraven način svojim živalicam. Se pogovarjam tudi z veterinarji, moja psička je živ primer kako zdraviti naravno, stara je 12 let in pol. Ja, vse več je tudi zdravnikov in veterinarjev, ki se tega zaveda. Res je farmacija se temu zelo upira.
Torej kdor hoče, se lahko pozanima, kdor ne, pač ne.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: pitra na 29 November 2016, 15:05:36
Ok še to Pitra lahko smolo tudi podari.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 29 November 2016, 15:30:13
Tam je problem, ker se oglaševat ne sme kar tako, tule lahko brez problema. Pri marsičemu bi znala smola res pomagat, sam je treba o zadevi javno pisat, bolj kot se skriva bolj smrdi.

Sej vem, sam ful mi je zanimivo da je cuker v jajcih, sploh nisem pričakovala  ;D

OHjev treba res ni, je pa fajn ker pocenijo obrok in če boš psičko pozorno spremljala boš hitro ugotovila, koliko jih lahko daješ in kateri ji najbolj ustrezajo.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: resa na 29 November 2016, 18:32:11
Nika bi bila zelooo vesela, če se pozanimaš glede čipa. Mene noben resno ne jemlje, kadar sem komu to omenila ... "Ne, to pa ni še nikoli nobenega psa motilo," so mi rekli vreditelji pa vsi veterinarji. Tudi ne vem, če bi našla koga, ki bi bil pripravljen to odstranit. Res ne vem zakaj ga ima??? Zaradi tistih, ki pse zavržejo. Vsak, ki psa samo izgubi, ga bo tudi našel. Moja je na vseh koncih označena.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 30 November 2016, 10:48:34
Eno hitro vprašanje  ;D
Moja psička ima 15 kil. Dajala bi ji 2% telesne teže.
To pomeni 300g, če sem prav izračunala  :P
Dajem ji pa 2 obroka na dan. To pomeni 2x300g ali 300g razdelim na dva dela? Ja, malo težav kot začetnik  ;D

Glede piščančjih beder pa, jim odstranite kožo in kosti?

In še zadnje. Koliko velike posode imate za shranjevat? Imamo zelo majhno skrinjo, ubistvi kombinacijo hladilnika in skrinje, pa da nebi kupila prevelike in bi zasedlo preveč nepotrebnega placa. In saveda, da bi šel obrok v posodo.
Bom še malo sama pogledala in poskušala ugotoviti glede na njeno posodo.

Popoldne pa v nabavo in kuhanjee :o
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 30 November 2016, 11:03:29
V skrinjo dajem v vrečkah, niti ne v posodah. Tapasja skrinja ima 124L, pa je takrat, ko nardim zalogo nekje do polovice polna + še kake zadeve za humani del so not.

Moja ima težave s kostmi, zato zrežem meso stran od kosti, potem pa kar se že drži na kosti skuham z malo zelenjave in potem lažje dol dobim kar je še mesa.

So pa psi, ki kosti do 10% dnevnega obroka BP prenašajo. Kosti so glavni vir kalcija in če jih ne je, je treba dodajat kalcij ali pa zmlete jajčne lupine, nekaj kalcija se najde v zelenjavi...

Prvih 14 dni se nekak ne svetuje, da bi hranila kosti, pa ker je starejša psica in če jih dosedaj ni dobivala, jih morda ne bi niti začela dajat oz. lahko probaš s kakim piščančjim vratom in počakaš 2-3 dni, da vidiš rezultat.

Pri sardelcah pa ni problema, tudi če malo popečeš ribe, ne bo težav. Ostale kosti pa termično ne smejo biti obdelane.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 30 November 2016, 12:36:27
Javno objavljanje mailov mislim da je prepovedano, pravijo pa da je čip iz stekla, ki sicer ne povzroča alergij; v znanstveni literaturi ni nikjer navedenih povezav med čipom in alergijo; in da med stranskimi učinki navedenimi od proizvajalcev ni alergije (so pa določene akutne kožne reakcije).

Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: resa na 30 November 2016, 12:58:25
Me res zanima, kaj bi pokazali rezultati, če bi mi vsi, ki se tukaj ubadamo s praskanjem, dali testirat kri na čip  >:( - Seveda nimajo podatkov, ker se še nihče ni ukvarjal s to raziskavo. Alergija ni nič drugega, kot napačna prepoznava imunskega sistema na določeno nenevarno snov   :(
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 30 November 2016, 18:04:08
Sepravi piščančje kosti niso tak bav bav kot vsi govorijo. Edino je ena bolj drobna koščica zraven, ki bi jo vsekakor rada vn spravla.
Je pa kosti kar vajena. Največ v toplih dneh ker jih lahko zunaj je. Ima pa pač takrat trši kakec.
Aa z časom se bomo že bolj znajdli  :P
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 01 December 2016, 13:48:00
Pri alergijah, ki se kaže predvsem v srbenju in ranicah, ni za pozabit pioderme (vsaj mislim da se tako reče) kjer vsaka poškodba kože rezultira v ranici/hotspotu/ipd. Ravno zato znajo bit te ranice predvsem po tacah oz delih, ki jih pes doseže in si jih še dodatno ziritira. Resa, mogoče je bilo podobno pri tebi ko se je psica misila in si jo verjetno še bolj česala, s tem pa poškodovala kožo. Ko ima moj izbruh (ponavadi serum poštarji predolgo nosijo) ga ne češem, ne sprehajam po poteh obdanih s trnjem, pazit da ga recimo poleti kak mrčeš ne popika pa ne rabim zaradi dlake, ampak pri krajšedlakih je pa to potrebno.

Piščančje kosti so ok, puranje se znajo pa grdo v špice lomit.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 02 December 2016, 12:25:32
Tako. Mi jemo doma pripravljeno hrano ;D
Piščanček, korenček, proseno kašo malo olja in peteršiljček. Pa bomo videli kako ji bo ustrezalo. Zmanjka pa zelo hitro.

Edin zdi se mi količinsko zelo malo. Saj po teži dobi več kot briketov na obrok, vendar v njeni skledi zgleda zelo malo. Bomo videli kako bo, hitro pokaže če je še lačna  ;D
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 06 December 2016, 14:35:00
No, moji psički je domača hrana zelo dobra. Vendar mi pokaže, da ima 180g na obrok premalo. Se vsede zraven svoje posodice in čaka.
Nevem, bi ji morala dajati več?
Pa tudi korenček in prosena kaša pride ven točno taka kot je šla noter. Kaj to pomeni? Ji ne paša in bi morala menjati?
Tudi kakec je takšen bolj čuden, kompakten ampak vleče na rumeno, oranžno. Zaradi kaše in korenčka :) naj ji dam riž pa kakšno drugo zelenjavo?

Uglavnem smo pa prejeli tudi paket divjačine  :o iiiiin že čakamo pri posodi  :o prav dosti narobe ne bo, če zdaj odmrznem in še enkrat zamrznem?

Drugači nam gre pa v redu, edino srbečica se je preselila. In to na trebuh. Je že vsa rdeča.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 06 December 2016, 14:51:58
Majhni psi načeloma rabijo večji % kot veliki. Očistno več tudi porabijo za ogrevanje telesa, termoregulacijo...
Moja dobi 1x več kot surove kot briketov, toliko za orientacijo.
Na rumeno bi lahko vlekel tudi zaradi preveč kosti.

za 15kg je 2% dnevnega obroka 300g. Jaz bi 7-14 dni hranila tistih 360g dnevno pa potem zvagala psa oz. pretipala. Če je shujšala-daš mici pici več, če ne pa manj.

15kg je idealna teža al je predebela? Poglej si GI hrane, ki jo daješ. Nižji kot je, postopno sproščanje energije in bolj stabilna bo glede prebave-lakote.

Zakaj pa bi odmrznila in še 1x zamrznila? Če je bilo zamrznjeno s hitrim in globokom načinom, potem lahko, pa tudi sicer, neke škode ne bo. Menda se okus spremeni.

Aja še to, sama prakticiram, da dobi zjutraj manjšo porcijo 1/4 obroka. Zvečer pa preostanek. Se je tudi ta lakomnost stabilizirala pa zame je bolj praktično po vseh aktivnostih nafutrat psa zvečer.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 06 December 2016, 16:30:12
A da rabijo več? Tega pa nisem vedela. Trenutno dobiva moja na obrok tudi 1x več.
Briketov je imela tam nekje povprečno 80g, surovega ji pa na obrok dajem 180g - 190g in mi še zmeraj stoji pri posodi. Bo verjetno res treba, zjutraj manj, zvečer pa več. Mi pa na splošno deluje, da postane prej lačna. Tudi za prvi obrok jo že matra lakota in poseda pri posodi, kar prej tega ni bilo. Ja pri kosteh sem tudi opazila, da pride rumen kakec, vendar zdaj že nekaj časa ni jedla kosti.

Ma 15kg, bi rekla, da je kar idealna. Se ji zelo lepo čutijo rebra in tudi linijo ima tapravo in ne zalito. Bom pogledala še GI.

Ubistvu, sem od Nimroda dobila zamrznene kose divjačine in bi jih morala razdeliti po obrokih in nato nazaj zamrzniti. Samo za to :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 06 December 2016, 17:10:00
Kuhane hrane naj bo na oko nekje 3x toliko kot briketov. Količino lahko brez skrbi malo povečaš (naj se boga reva naje:)), v 14 dneh se ne bo na polno zredila in potem naprej štartaš. Računaj, da pri posodi morda poseda, ker je zdaj notri boljša hrana ;) Korenje pretlači, če bo potem mogoče kaj boljše, sicer pa zamenjaš za kaj drugega ja - očitno ne pokoristi in ni fore da ji še naprej daješ. Pa poskusi zdaj nekaj časa (3 tedne, mesec) dajat samo eno stvar - torej recimo divjačina, brokoli in rjavi riž oz. pri zelenjavi in OH daj nekaj takega kar še ni jedla, saj zna bit da je na kaj drugega še tud alergična glede na to da se ji alergija seli. Tako da kakršne koli priboljške ukini, samo osnovno hrano. Poglej si malo o izločevalni dieti, mislim da jo boš mogla sprakticirat.
Saj drugače ni treba vsak obrok posebej pripravljat, nazadnje vem da je imel Nimrod cca polkilske kocke, tako da to kamot v hladilniku hraniš surovo par dni, če pa kuhaš lahko pa tudi za več obrokov naprej pripraviš. Sicer pa njihovo meso lahko odmrzuješ ja, včasih smo 10kilske pakete dobivali, tako da je tole luksuz. Super, da si dobila, sporoči kako ji bo všeč  :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 06 December 2016, 18:02:18
nimrod ima  cca pol kilcke kocke. In kamot 3 dni zdrži v hladilniku, zdej v matematiki sem slaba, računat se mi ne da...ampak mislim, da bi to pri tvoji šlo skozi ;) Mogoče malo povečaš delež mesa, pa malo manj Oh ali zelenjave, če je lakomna. To je pomagalo pri nas.

Če je prej imela kake bolj beljakovinske, mesnate brikete, bi lahko povečala% mesa na 50-70%-da bi prej porabila meso v hladilniku recimo ali pa če bi to pomagalo pri manjši lakomnosti... Če je pa navajena briketov, kjer meso ni št. ena, je pa tale po sistem 50% mesa in ostalo zelenjava in kaka ajdova kaša čist super. S časom se boš ulovila kaj psu ustreza, kaj prebavi in kaj ne. Kar gre celo skozi ni OK. Al je treba skuhat al pa zmiksat-zelenjavo recimo se preakticira da se skuha in zmiksa, nariba, pretlači, da bolje prebavijo.

Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 06 December 2016, 19:57:34
Ujooj 3x toliko? Potem ji moram pa obvezno kaj dodat haha :D pomoje pa ne, pomoje še zmeraj sedi pri posodi, ker je lačna. Je isto delala ko je jedla brikete, če je dobila premalo je tudi čakala pri posodi. Ima pa neke svoje fore tako, da točno vem kaj kdaj  :D
Ko je bilo dobro in se je najedla, se začne mousati ob svojo posteljco. Če je bilo ok in se je najedla, se samo vleže v posteljco oziroma na kavč. Če je dobila pa premalo, začne hoditi okoli, nekaj časa čaka pri posodi, če pa je ne vidiš se ti vsakič malo bolj približa in godrnja  :o
Je kar taka zanimiva  :D

Ja trenutno jo nekje 6 dni hranimo samo z piščančkom, korenjem in proseno kašo. Meso je surovo, korenje zmiksano, kaša pa skuhana. Se pravi, bo treba menjati. Ja, nekako se mi je zdelo, da ni vredu, da prihaja ven enako kot je šlo noter. Zgleda ji res ne paše. Čene ima pa kakice zelo majhne (verjetno zaradi tega ker premalo poje haha  :D boga). Bi pa mogla, probat korenje še skuhat, da vidim kako je. Pol bom pa vidla, če ji popolnoma ne paše v nobeni obliki se ga pač črta. Manjka se zelenjave, mi se pa dajemo o korenju  :D
Bom pa pogledala še o izločevalni dieti. Hvala  :-[

Ja ja so take kockice ja  :) Ma do zdaj, sem kar kašo skuhala, pa korenje zmiksala pa dodala še meso in kar zapakirala in dala v skrinjo, zdaj pa samo ven jemljem. Nevem, sem mislila, da je tako ok. Maste vi kakšen preprostejši način?  ;D
So bli pa zelo prijazni, so mi skoraj domov pripeljali  :)

Uglavnem dobri nasveti, so mi res zelo pomagali. Vemo nekaj več. Najlepša hvala  :)
Haha se mi zdi, da imate še največ dela z mano  :-[ :P
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 06 December 2016, 21:15:59
Tak jo fotri, da ne bo godrnjala pa bo :D Sej pomoje so neke smernice točno koliko se da, ampak tega pa res ne vem..

Večina psov slabo prebavlja surovo zelenjavo, tako da skuhaj jo le, sicer pa s korenčkom ni nič narobe. Kakca bo avtomatsko manj kot po briketih, Buda kaka vsaj enkrat manj na domači pa čeprav dobi kdaj "overdose" (pri samo surovi je kakal pa samo 1x na dva dni, tudi kdaj na overdosu, kar se mi pa ni zdelo zdravo). Pa bolj bobkasti so ponavadi kakci.
Js bi skuhala kašo + korenje in zamrznila po obrokih, meso pa sproti jemala iz skrinje in hranila v hladilniku ter dodajala k obroku, itak imaš eno kocko za max 3 dni. Je pa tudi tvoj način čisto uredu, kakor je tebi lažje/boljše, meso ne bo v nobenem primeru slabše.

Js imam tudi kar v domačem kraju prevzemno mesto, res prav pride da ni treba okol letat :) Je še 2€/kg?

Če le lahko pomagamo srbečemu kužku  :-*
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 06 December 2016, 21:32:50
Haha ja, druge ne bo  :D
Aha no super. Potem bomo pa zelenjavco kar pokuhali.
Aaam, nevem kakšne kocke imate vi, jaz se nisem niti spomnila jo zvagat, ampak pri nas kvečjemu traja za 3 obroke  ??? nevem jst kaj je to.
Sem odkrila pa eno težavo. Kako dajate to meso vašemu psu za jest? Jaz sem mislila ga zrezat, pa je to tako mučno, ker je kar žilasto. Ga ne moram zrezati. Dati kar v kosu?
To meso (divjačino) prekuhate ali date kar surovo? Sem vidla nekaj dlak, potem raje prašam, kot da zakuham kakšno močno. Je treba kaj očistiti?

Drugači je pa še 2€/kg ja :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 07 December 2016, 07:24:49
Ja, to so odrezki in so kitasti. Zdej, js mam večjega psa in to normalno dobi-posesa vase.

Ko pa rabim met narezano, zaradi nagrajevanja na treningu pa nahitro pokuham in se da veliko lažje narezat.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 07 December 2016, 07:37:52
Ni treba rezat, neki ogromni kosi itak niso notri pa še za zobe bo fajn če bo malo grizla, sicer pa zrežeš ko je še napol zmrznjeno. Že par ur po tistem ko vzameš iz skrinje je kos na videz še zmrznjen, ampak reže se pa ful lepo. Jaz sem dajala surovo ali kuhano, čisto odvisno, grejo pa pri nas 2-3 kocke dnevno za 50kg psa, tako da bo verjetno kar prav koliko ti poje. Čistila nisem nič, se pa včasih kaka šibra kje najde, da te ne bo presenetilo.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 26 December 2016, 13:09:27
Pozdravljene.

Imela bi eno vprašanje. Je normalno, da je po domači hrani iztrebek skoraj črne barve?

Bova pa kot zgleda morale spet obiskati veterinarja.
Nad repom se ne praska popolnoma nič več, tako da to je super. Lizanje tačke je tudi nekoliko zmanjšala, kar je tudi super. Se bojim pa, da se nam bo kaj kmalu spet ponovilo vnetje uh. Se je pa namesto tace spravila na zadnjik. In ga obdeluje sto na uro. Včasih jo moraš fizično umaknit da neha, pa še takrat se upira. Včasih zgleda, da rata vse tako na hitro. Kot, da bi jo nekaj špiknilo in se začne lizati kot nora. Nevem kaj bi lahko bilo. Zadnjik liže dosti več kot prej tačko. Kadarkoli jo pogledaš se liže.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 26 December 2016, 13:48:22
Uf  :-\ Črn kakec je znak prebavljene krvi (krvavitev v zgornjem delu prebavnega sistema). Pri ljudeh je lahko zelo temen tudi zaradi rdečega vina, pri psih pa ne vem kaj bi lahko povzročalo nenevaren črn kakec, žal.. Ritka bodo pa verjetno analke, ne ji pustit da se liže. Kak pa je drugače kakec, zelo trd, srednje, mehek?
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 26 December 2016, 15:33:08
Ojoj zelo zelo slabo. Ma kakec je tako, bolj srednji do mehek.
Se je pa začela intenzivno lizati ritko prav po praznjenju analk.
Bomo poskušali še enkrat, pa da vidimo če bo boljši.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 26 December 2016, 16:07:04
Moja ima temen, ampak normalen drek po divjačini :D , srcu ali čem drugem fajn krvavem, temnem mesu. No, pa 1x od črnic. Drugače pa ja, temen, črn drek je lahko od zelo bogate hrane (železo oksidira al tako nekako)...Če ni slaboten, ne bruha, nima takih težav, jaz ne bi delala panike zaradi temnega kakca.

To z lizanjem riti je pa zoprno. Naš tastari je to počel zaradi ene bulice, ki ga je motila.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 26 December 2016, 18:30:38
Ja, prebavljena divjačinska kri bi znala bit opcija. A daješ surovo? Probaj skuhat zdaj par dni pa da vidiš če bo kaj drugače; je dovolj, če ene 20min rahlo vreje.
Pri mehkem drekcu se analke ne čistijo same in je treba drek strdit, pri čemer si pa nič ne upam predlagat, dokler ni kakec svetlejši  :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Polona na 26 December 2016, 19:22:08
Moji znajo imet po kakšnem krvavem mesu zelo črn iztrebek. Ampak je barva dejansko drugačna kot takrat, ko krvavijo iz prebavil. Takrat je bil iztrebek skoraj malo svetlejši, z kovinskim pridihom. Kot tisti zelo temni avtomobili "kovinske" barve. Problem pa je, ker lahko test na prisotnost krvi v iztrebku opraviš samo, če pes ni hranjen z surovo hrano. Sicer je vedno pozitiven, pa seveda ne gre za pasjo kri.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 05 Februar 2017, 16:07:31
No tako. Kot izgleda je imela res črn iztrebek zaradi divjačine. Tako da je ena skrb odveč. Je pa kakec premehek. Kaj bi se dalo narediti pri tem?

V 12 letih smo ji enkrat spraznili analke in to je bilo lani okoli novembra. In ze kak dan po tem, je imela napad na rito, pa čeprav je bil takrat kakec še primerno strukturiran (je bila na briketik). Prej nikoli problemov, po enkratnem praznjenju analk pa pravi kažin.

Analiza po dveh celih mesecih na surovi hrani. Sprememb ni.
Edino srbenje se je iz hrbta preselilo na trebuh, kjer je zdaj dosegljivo in vse rdeče. Veliko krem sprobanih - izboljšanj nobenih. Edina pomoč je bepanten, ki celi ranice. Rdeča koža in dlaka in srbečica ostajajo. Zdravimo samo ranice da se ne širi oziroma poslabšuje. Mažemo tudi eno sprednjo in eno zadnjo tačko, predel okoli lulice in ritke, vse bepanten. In tedensko čistimo uha (roza tekočina, ki jo dobimo pri veterinarju. Mogoče razredčen plivasept?)

To je to. Ampak mi še vztrajamo in iščemo rešitve  :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 05 Februar 2017, 17:26:29
Za analke manjši kos mesnate kosti, recimo en piščančji/zajčji (ne vem točno na kaj je že alergična) vrat dnevno.

Za ostalo pa nimam več pojma. Kortikosteroidi bi pomagali, je pa to ponavadi zadnjazadnja opcija. Mogoče specialist veterinar, dermatolog? Pa si se res striktno držala ene diete, nič priboljškov, nič ostalega surovega, samo eno in isto dva meseca? To da se je preselilo, mora nekaj pomeniti..
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 05 Februar 2017, 19:34:51
Lahko kak alergen ni bil odkrit. Ste delali krvne teste?

Razmišljam na glas. Premehek iztrebek je lahko zaradi preveč organov (stehtaj 10% surove teže), lahko so krive bakterije (kuhano vs. surovo), premalo kosti oz. kalcija, lahko bi bil kak alergen, preveč maščob.

Srbež: kontaktna alergija (plesen, detergent, mehčalec, hišna pršica, ovčja koža, matereial ležišča), pomanjkanje vitamina E povzroča težave s kožo (jaz sem našla tele, ki so ok Solgar, Natural Liquid Vitamin E, Solgar, Vitamin E, Nature's Way, Vitamin E-400,
Healthy Origins, Sunflower E, Natural Factors, E 400 IU) in če 2-3x na teden dodaš 1 kapsulo je OK, sploh če dodajaš omega 3, lahko je tudi depresija, stres.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 17 Februar 2017, 00:27:48
Bomo poskusili dati kakšen vrat pa da vidimo.

Smo pa neke steroide že poskusili, takoj na začetku ko nam je veterinar onenil da je lahko alergija. Sicer nevem kakšni steroidi so točno bili vendar se še danes zelo dobro spomnim, da ji kaj dosti niso pomagali. Bi pa vseeno poskušala prej na kakšen drug način to omiliti.

Z veterinarjem bomo še govorili. Itak jo bom mogla v kratkem peljati na praznjenje analk ker to je prav grozno že. Vendar nekako nisem zadovoljna ker že nekaj let mi samo kreme in čistila za uhe prodajajo. Bolj kot trgovina. Bomo vidli.
Ta dva meseca je jedla divjačino, korenček in na začetku kašo pa smo nato presedlali na riž.
Edino sem razmišljala. Moja je alergična na tudi na svinjsko.
Je kakšna razlika med domačo in divjo svinjo? Po študiranju sem prišla do zaključka, da je mogoče v zamrznjenih kosih divjačine od nimroda tudi kakšna divja svinja pa se zaradi tega popolnoma nič ne izboljša. Nevem več.
Ja tudi selitev mi ni prav nič všeč. Prej je bilo nedostopno zdaj pa je vse živo rdeče. Tudi ko se lote grickat/lizat nimaš druge kot iti do nje in jo fizično odmaknit.

Ne krvnih testov še ne. Dajem denar za to na kupček vendar gre bolj počasi. Takoj ko zberem teh 300€ gremo dati kri. Se mi pa vseeno zdi nekam obupno huda cena.

Hmm plesen je možna. Za detergent ji bom zdaj ko bo sončno posteljo kar z parnim očistila. Hišna pršica možno, čeprav ko smo ugotovili alergijo na prehransko pršico smo tudi začeli bolj pteventivno čistiti. Mehčalca ne uporabljamo, ovčje kože nimamo. Ležišce, bom pogledala kaj je (sintetika).

Vidim, da si že naštela vitamine. Najlepša hvala. Bom poskusila še to. Kakšne omegs3 pa? Trenutno ji ne dajem nobenih dodatkov.

Na testih, ki smo jih delali je bil tudi stres ja. Kako se pa tega lotiti?

Najbolj žalostno je ker ta stvar karkoli že je prav vidiš kako se širi. Od pol do enega leta nazaj, smo imeli problem z uhi, hrbtom in eno tačko. Zdaj je pa že skoraj vse. Tudi vidim jo da je drugačna. Največji problem pa je ker ji ne znam pomagati. Ne jaz ne veterinarji. Jooj čimprej nabrati ta denar da vidimo kaj se dogaja.

Se vam pa zelo zelo zahvaljujem. Sta pravi duši, vedno pripravljene pomagati. Najlepša vama hvala :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 17 Februar 2017, 08:19:11
Uf, to je pa res hudo. Js bi se za ta denar zapeljala do veterinarja dermatologa, hiter google me pelje do Trstenjak-Zajc, verjetno je še kak drug tudi. Kolikor vem v vašem koncu vsi jamrajo da ni dobrih veterinarjev, tako da bi ti verjetno Postojna bila še najbližje, tam so tudi dobri. Pacat psa naprej pri veterinarju, ki v parih letih ni nič pametnega naštudiral se mi zdi izguba denarja.

Kortikosteroidi zavrejo vnetne procese v telesu in definitivno pomagajo, za nas so bili zlata vredni v procesu ugotavljanja alergenov. Je pa restreba najti vzrok, ker dolgoročno "zdravljenje" z njimi ne pelje v nič dobrega.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 17 Februar 2017, 09:06:43
http://www.mojpes.com/revija/zdravje-nega/bolezni-koze/ (http://www.mojpes.com/revija/zdravje-nega/bolezni-koze/)

Pojdi v knjižnico, naj ti zbrskajo tale izvod....Če ne, mislim, da imam doma v eni škatli. Sicer pa-najdit nekog,a ki se spozna na kožo.  Za t ačas pa taki spošni ukrepi-stran s čistili, pozdravljen navandi alkoholni kis, limona, soda bikarbona in vse kar je neagresivno in natur, zračenje, naravni material, sesanje, brisanje.

Koritikosteroidi so na dolgi rok ob pogosti uporabi uničujoči za kožo in organizem- če je nujno s ejih vzame, vedno pa je treba najti vzrok.

Ko najdete vzrok se pozanimaj kako je z uravnovešenjem imunskega sistem (akupunktura pomaga, ampak more tist ki to dela obvladat. Najbrž pa ni dobro v ranjeno kožo kaj zbadat).

Res je-pacanje brez dagnoze, pa tisto zdravilo, pa tole, pa še kak test....ti bo naneslo več cekinov, kot pregled pri strokovnjaku za kožna obolenja.

Če je na pujsa. Ovčetino lahko je? Kunca? Najdi si kake okoli, ki koljejo stare, jalove ovce, kunce in povej zgodbo o psu alergičnem, koža obup, veterinarji dragi...pa znaš prit s ceno pri ovčetini okoli 3€/kg, kunec je pa dražji.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 17 Februar 2017, 11:21:37
Pri dermatologu...če niso glivice plesen, bakterije, če ni kriva alergija...Kaj pa hormonsko neravnovesje (ščitnični profil te stane nekaj čez 100€), nadledvična žleza....Ravni insulina...tipam v temi, ampak hormoni so tudi vladar telesu, imunskemu sistemu, razpoloženju...In če je neravnovesje-je "veselica".
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: *star* na 25 Februar 2017, 12:49:11
Mene pa samo zanima koliko telesne teže mora približno pojest mladič briket? Zdaj imam za mladiča brikete za odrasle, ker ima intoleranco na žita in piščanca. Ima pa zdaj slabih 6mesecev. Nekje sm zasledila da 5% telesne teže, je to ok?  :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 25 Februar 2017, 13:26:10
Kaj zdaj ti mešaš doziranje briketov s surovo al kako?

Brikete doziraš glede na tabelo na žaklju in malo po občutku-se redi, hujša in nikakor ne bo znašalo 5%, precej manj. Surovo hrano pa
5-10% trenutne teže. Tu nekje, vedno so odstopanja.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: *star* na 25 Februar 2017, 16:26:57
za surovo vem, da je okoli 10%, za brikete sem nekje zasledila 5% nekje pa 2,5%.. Za doziranje na tabeli piše samo za odrasle pse, zato vprašam, ker sklepam, da mladič potrebuje več kot odrasel pes.. Ampak ok, zdaj dobiva okoli 220g na dan in je čist solidno, me je samo zanimalo, kako je s tem, če kdo ve. :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 25 Februar 2017, 18:12:42
Jaz BCju ne bi dajala hrane, ki je za odrasle pse, ipak ni tako zelo majhna pasma in razvoj, rast potrebuje malo drugačna razmerja. S čim pa to futraš?

Jaz sem na briketih ki so za mladiče in potem juniorje vedno našla tabelo po tednih, mesecih starosti. Tako,da me malo bega.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: *star* na 25 Februar 2017, 18:57:58
Ma sem mela za mladiče, pa ni blo ok.. sem menjala že kar nekaj hran.. Sem pa gledala, da ima sestavo dokaj podobno kot pa hrana za mladiče. Tako da trenutno imam za odrasle pse, zraven pa dodam še vitamine in pa lososovo olje. Zvečer pa dobi še surovo meso. Trenutno se nama je tole izkazalo kot najboljša rešitev, ker se je po hrani, ki je imela noter žitarice praskala, smo nehal dajat to, sm imela eno za mladiče, pa je bil noter piščanec in se stvar še vedno ni izboljšala, zdaj ima hrano z lososom in se stvar počasi spravlja na svoje tire.. Dlako je dobila ful lepo, praska se ne več... Tako da upam, da bo. :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 31 Marec 2017, 17:51:44
Mikki, kako vam kaj gre? Upam, da bolje?
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 19 April 2017, 12:37:21
Pozdravljeni.

Da se spet malo oglasim.
Mislim, da se naše stanje nekako izboljšuje. Gre počasi, vendar se premika navzgor, na bolje  :) kar je, je boljše kot prej.
Se pravi, hrano imamo "tapravo" za njo. Brez alergenov, ki jih je Nabergoj naštel in še kakšne druge, ki so pogosto alergeni.
Rdeča mesta spiramo z žajbljem in špricamo z propolisom. Ni več toliko vneto, tudi ranice, ki so prej bile, se celijo. Vneto je malček, rdeče je še in malo srbi. Ni pa več tako hudo kot prej. Uha tudi redno čistimo, zaenkrat nam je uspelo brez vnetji.
Bomo pa še prenovili njeno posteljico in jo oblekli v antialergijsko prevleko proti pršicam. Če bo kaj pomagalo bo ODLIČNO!  :)

Je pa ena nova težava. Zjutraj je neutolažljivo kašljala in kašljala in kašljala. Je bilo kar meni neprijetno. Včasih je tudi prej kaj malega pokašljala, vendar je bilo danes prav nevzdržno. In smo odšli do veterinarja.
Naredili ultrazvok in rentgen, spraznili analne vrečke, ugotovili šum na srcu, popuščanje srca in bronhitis, dobili 9 injekcij in dvojne antibiotike in odšli domov.

Bomo zdaj kakšen dan ali dva pustili alergije na miru in se lotili raziskovanja kaj šum na srcu, popuščanje zaklopke in bronhitis sploh pomenita za mojega psa in ali je kakšna možnost, da bi zadevo vsaj upočasnili.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 19 April 2017, 14:53:44
Super. Srčka se da pa ponavadi s tableti kar lepo rihtati  :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 19 April 2017, 15:38:59
Mi znaš povedati kaj več o tem? Meni je rekel veterinar, da se nič ne da narediti. Samo, da bo zmeri slabše delovala zaklopka.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 19 April 2017, 17:16:57
No ja....Ampak s tableti se olajša in upočasni slabšanje. Kaj pa če greš do koga, ki se malo bolj spozna na pasje srce? Že tale "naš" ki ni kardiolog, je imel kar nekaj pasjih pacientov, ki so jim diagnosticirali popuščanje srca in dali na tablete.

http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,5204.msg184079.html#msg184079 (http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,5204.msg184079.html#msg184079)
http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,3550.msg108720.html#msg108720 (http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,3550.msg108720.html#msg108720)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 19 April 2017, 17:24:23
Na srce se ne spoznam, sam do zdaj so vsi poznani stari psi, ki so imeli težave s srcem, še potegnili par let s tableti. Na sosednjem forumu imaš en kup tem o raznoraznih srčnih zadevah http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,63.0.html

Kardiologinja je dr. Domanjko, drugače pa lahko skočiš samo do Postojne.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 19 April 2017, 20:32:27
Najlepša hvala za linke. Se bom kar lotila brati.
Bomo vidli, kaj bo naslednič rekel naš veterinar. Če nebo nič, grem v vsakem primeru še drugam. Če je kakršnakoli možnost za pomagati jo bomo izkoristili.
Ne pa da mi govori, da se nič ne da. Jooj.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 19 April 2017, 21:31:48
Čimprej. Kašlanje je znak zastajanje vode v pljučih. So dali kaj za odvajanje vode?
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 19 April 2017, 22:00:54
Ne mislim, da nismo nič dobili. Edino antibiotike...pogledam.
Mamo enroxil in synulox, ma to baje zaradi bronhitisa. Jooj je bilo težko razumeti tega veterinarja ;D bolj kot da bi govoril sam s sabo. Se je pa lepo posvetil no.
Hvala bogu vode nimamo v pljučih. To sem ga pa jasno razumela. Nam je pa na ultrazvoku lepo pokazal kako popušča zaklopka. Mi pa ni jasno, zakaj mi ni nič razložu glede vzdrževanja stanja z tabletami. Pa sem ga ravno o tem vprašala.
Po odhodu od vetwrinarja danes zjutraj nismo nič kašljali. Kak lep zvok je to...tišina.

Po pravici...mene je groza kar berem  :-\
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 20 April 2017, 07:11:19
Preglej, preštudiraj, potem pa predebatirajta zakaj in koliko tablet ti naj predpiše. Bi bilo fajn, če ne bi bilo treba lastnikom tega delat, ker zato imamo veterinarje, ampak nimaš kaj..
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 21 April 2017, 17:18:32
Kolikor berem kaj se je dogajalo z drugimi kužki, se srčno bojim, da smo tudi mi bolj na koncu že  :'(
Cel dan spimo, danes, po dveh dneh od veterinarja je spet 1x pokasljala, ljubi se ji nič, še lulat jo komaj spravim. Jo nesem iz bloka in ko jo odložim jo komaj prikličem do trave. Nekako jo spravim da se malo sprehodi samo z žogico. Zadiha se zelo hitro, po parih metrih po ravnem, zelo zelo počasna hoja.
Bo treba veterinarju navit malo ušesa, da se pogovorimo o potencialnih možnostih.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 25 Maj 2017, 23:26:40
Najhujše smo prebrodili. Velik problem je bil bronhitis. Ene tabletke še dajemo. Z srčkom pa še ni tako slabo, da bi ji morali tablete dajat. Tako da 1-0 za nas  :)

Druga težava je medrol. Smo tik pred tem, da bi ji začeli dajati. Sicer jih imam doma, vendar nisem še prepričana.
Bomo še prej preizkusili nove brikete (Naturavetal), mogoče nato še z mokro verzijo te hrane.
Je pa rekel, da naj bi se po menjavi hrane na hrano brez alergenov moralo izboljšati po max 2 mesecih. Tako da zgleda kot da smo nekaj spregledali.

Če nebo pokazalo napredka, grem pa naprej. Tako, da že zdaj zbiram informacije kje bi se dalo dobiti ovčetino, konjsko meso....po neki normalni ceni? Preferirano primorski konec, teoretično se pa lahko tudi nekam dalj zapeljem.
Tako da ponovno zbiram informacije. Je kdo tukaj z primorske?
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 26 Maj 2017, 06:36:27
Akutni al kronični bronhitis? A poveš malo več, kaka zdravila ste dobili, kaka sprememba življ. stila, kako dolgo je bilo okrevanje.., na kak način si videla da se izboljšuje, ipd? Buda je ravno zaključil z antibiotiki za bronhitis in da malo primerjam  :)

Zakaj bi zdaj vmes na brikete šaltali? Konjsko meso imaš pri mesarstvu Krušič, ne vem a je samo v Ljubljani. Mogoče bi ti kdo ki je redno na relaciji Lj-primorska pripeljal? Ovčetino pri kmetih zvohaš, druge ne bo.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 26 Maj 2017, 13:02:38
Hmm zdaj ste me pa dobili. Za kater točen bronhitis ti sporočim, takoj ko pogledam na račun. Iz glave nebi vedla, niti niso poudarjali kakšen naj bi bil.
Zdravila smo imeli enroxil in synulox. Smo jih pojedli, šli na kontrolo in zdaj imamo samo še ene. Katere ti sporočim. 2/3 tablete na dan. Spremembe stila nič, edino bolj počasni sprehodi pa počitki vmes. Tempo sprehoda itak določa sama za počitek si jo pa videl kdaj je potreben.
Od odkritja do zdaj je recimo mesec pa pol, vendar smo bili nekaj časa brez tablet. Je pa res da nismo še zaključili.
Da se izboljšuje sem pa po počutju psa videla. Prej se nas je izogibala in hodila spati v sobo. Kar mi je blo zelo čudno saj je bila zmeraj rada zraven nas. Ko smo šli ven je šla samo na dvorišče in niti koraka več. Po večini je samo spala. Kljub manj hrane se je zredila in kašljala je.
Zdaj je pa zmeraj pri nas. Tudi če počiva počiva kjer smo, spi na kavču, ker prej je bila lahko do minute gore in je šla kot strela v sobo.pride se crtat več, začela se je tudi igrati. Zelo rada gre nazaj ven, tudi samo ležati na sonce na dvorišče. Sprehodi so malo bolj energični. Me je presenetila včeraj, saj smo šli na sprehod kot prej, hitrejši. Kašlja pa tudi skoraj nič več.
Je pa res, da ji postane zelo hitro toplo. Najbolj opazno je zvečer ko se odpravljamo spat. Kljub temu da ni neke vročine je grozno zadihana. In pa hitro se zadiha na sprehodu oziroma ko se začne malo bolj premikati.
Kako je pa pri vas?
Uglavnem ni miru, je skozi kaj. Zdaj je malo bolše napram prej. Vsaj vemo zakaj se gre. Alergije, bronhitis in srčno popuščanje. Zdaj mamo tri prej smo pa skozi naštevali simptome.
Še nekaj me je zanimalo. V navodilih za medrol piše, da naj ga ne bi jemali če je srčno popuščanje. Ve kdo kaj več o tem?
Veterinar je rekel da glede na to da ima 13 let, neke škode z medrolom nebi naredili. Rečeno da naj bi živela še 5 let vendar z medrolom kakovostnejše, saj se vidi da je zdaj živčna zaradi vsega srbenja. Kakšno je vaše mnenje? Bi v takem primeru vi dajali?
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 26 Maj 2017, 14:48:36
Buda je imel akutno zadevo, ker je en prah vdihnil in tako očitno zbolel, da je bil že v pol dneva pri veterinarju in je zato bila tud kura z antibiotiki samo enotedenska. Ni pa izključeno da ni to akutno poslabšanje zaradi kroničnega bronhitisa, plus tega pa kašlja še zaradi drugih stvari in smo tud ravno v procesu točne diagnoze. In če imaš akutno obliko se to pozdravi in je zadeva rešena, pri kronični pa še sama ne vem točno kako pa kaj - neko vpihovanje ventolinov, kortikosterodidov, vlaženje zraka, dnevno mokro čiščenje stanovanja ipd. Nisem se še poglabljala  :)

Za medrol je pa tako.. lepo zavre vnetno reakcijo, s tem pa tudi celotni imunski sistem. V takelem primeru kot je tvoj je verjetno izhod v sili, ker ničesar drugega ne pomaga, psica pa trpi. Poznam kar ene par psov, ki  dolgo živijo (so živeli) na dolgoročnih nizkih dozah medrola, nekateri brez problema, medtem ko so drugi zaradi stranskih učinkov medrola tudi umrli ali bili evtanazirani - recimo tanjša kožo in ko enkrat pes na medrolu faše preležanine jih je praktično nemogoče pozdravit. V glavnem cel organizem ne dela kot bi moral in počasi ugaša. Js za kratkoročne doze nisem nikoli imela pomislekov, dolgoročno je pa pač treba poštudirat.. kaj se še glede na stanje da naredit, kaj je smiselno naredit, kako dolgo psa držat v takem stanju in eksperimentirat na njem, ali pa ga pač dati na medrol in mu izboljšati kvalitetno življenja, ki mu je še ostalo in se zavedat da bo verjetno zaradi medrola to tudi krajše. V glavnem ko veš da kaj drugega nimaš za naredit, je to to. Moraš pa medrol dajat kot so ti naročili in ne bo občutku,sploh je pomembno da e ga na koncu kure počasi odvaja (manjša dozo).
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 07 Junij 2017, 22:19:28
Potem imamo pa podobne težave. Ojoj, upam da se čimprej rešite te zagate ali pa usaj ugotovite zakaj se gre.

Zaenkrat odlašam z medrolom. Tačk in trebuščka nima več tako izrazito rdečega in tudi nima stalne potrebe po lizanju. Mogoče se mi zdi da je nekoliko bolje.

Bi ji pa rada začela dodajati glukozamin med prehrano.
Se kateri svita, če je možno dobiti prehransko dopolilo z naslednjimi sestavinami:
Glukozamin
Hondroitin
Vražji krempeljc
L-karnitin
Cink
Selen
Vitamin A
Magnezij

Ali kaj podobnega in kakovostnega? Bi pa rada vsaj da vsebuje vražji krempeljc, zaradi protibolečinskih lastnosti.
Je res možno da l-karnitin pomaga pri delovanju srčne mišice? Tako sem prebrala na eni strani.
Sem prebrala že na to temo vendar jih je toliko da nevem kje se mi glava drži.
Za zbiranje hrane sem se že izvežbala. To je pa novo področje zame  ;D
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 08 Junij 2017, 07:47:07
Vse naenkrat ne bo šlo, sploh pri alergiku, tako, da priporočam, da se zakoplješ v sestavine izdelkov.
Vražji krempelj dobiš lahko tudi posebej v kapsulah. Malo dvomim, da bo OK Flexadin, ki vsebuje glukozamin, vražji krempelj...ampak tudi možnost koruze, ker maltodekstrin ni vedno iz pšenice-odvisno od razpolage na trgu, soje, hondrotin je is svinjine, možnost mlečnih derivatov.

L-karnitin-sama ne bi dajala. Zakaj? Ker so vzporednice z dolgoročnim dajanjem l-carnitina in hipotirodizmom. Razen, če bi priporočal veterinar.  Za ostale posamične sestavine-pomagaj si z selfnutrition, da vidiš koliko česa vnašaš s prehrano, pozanimaj se kakšno vsebnost vitaminov, mineralov najdeš v mesu, zelenjavi...Preglej "človeške" vitamine, predebatiraj s kakim veterinarjem, če ve, kakšna oblika je za pse boljša, lažja absorpcija.

Jaz zase (ker pač 1x na leto rabim eno tako kuro, ko so krajši dnevi) nabavim na iherbu železo in b komplex ter cink za pomoč v boju proti nečistočam.
E vitamin-tudi nabavim na iherbu.

V bistvu bi se morda posvetovala s kakim pasjim nutricionistom-veterinarjem?

Lcarntine je zaenkrat najbolj čist, raziskan tale prašek
http://www.maxximumshop.si/hujsanje/karnitin/i_1963_acetyl-l-carnitine-alcar-powder-250-g (http://www.maxximumshop.si/hujsanje/karnitin/i_1963_acetyl-l-carnitine-alcar-powder-250-g)

A možnost paralize grla ste predebatirali? Kašelj, slabo prenašanje vročine, glasno sopihanje, zatikanje hrane...
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Nika na 08 Junij 2017, 09:22:45
V sosednji temi, če je še nisi videla, pišejo o parih "zdravilih" za alergijo pri psih, ki so tudi (bili) dolgotrajno na medrolu http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,15063.0.html
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 08 Junij 2017, 21:12:29
Sem pogledala temo o dodatkih. Največ se govori o gag tabletag in Cosequin DS.
Cosequin DS se mi je dopadel dokler nisem prebrala sestavin in odkrila svinjino. Kaj pravite o gag tabletah?
Sem pa tudi gledala da bi vražji krempelj posamično kupila, samo nevem kako bi ga potem dozirala ???
Se pravi se bom za enkrat osredotočila na vražji krempelj in glukozamin.
Upam da nebom izbrala kakega mačka v žaklju  ;D

Kako misliš paralize grla? Zaradi čega naj bi se to zgodilo? Nič kaj takega nismo predebatirali. Za kašelj je rekel da je najverjetneje zaradi dlak, ker se stalno liže. Okej to bo že res, ker tudi v kakecu ima kar nekaj dlak, vendar tolko pa že vem da ne kašlja zaradi dlak. Tako da konec koncev ne vemo nič.

Sem pogledala to temo. Bom mogla malo več tudi o tem prebrati. Medrol mi ni to to. Super da je še kakšna opcija. Grem gledati če dobim kaj o stranskih učinkih.
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 08 Junij 2017, 22:09:19
Hoh, saj je tudi dobiti primeren vražji kremplej težje kot sem mislila  ;) :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 09 Junij 2017, 07:55:37
http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,11020.msg464641.html#msg464641 (http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,11020.msg464641.html#msg464641)
Poguglaj golpp sicer pa je kašljanje lahko posledica težav s srcem, zastajanje vode (in zato rabiš medrol)

Vražji krempelj
http://bodifit-shop.com/vrazji-krempelj-v-kapsulah-purasana-100-kapsul-11-gratis (http://bodifit-shop.com/vrazji-krempelj-v-kapsulah-purasana-100-kapsul-11-gratis)

Doziranje-hmm 30kg psici trenutno dajem 2 dnevno + dorwest glukozamin, ob težavah bi ji lahko dajala več.

Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: Mikki na 09 Junij 2017, 10:52:01
Ubistvi mi je medrol dal drugi veterinar. Nam je prvi veterinar rekel, da naj prinesemo urin za testirat. Ji je pregledal trebuh z ultrazvokom, ker se pač tam zelo liže in da naj bi videl nek pesek. Tako da smo urin nesli, vendar je testiral drugi veterinar, rekel da je vse bp in se čudil zakaj so nam to naročili. Potem smo prišli na srbečico/lizanje in predlagal medrol za lajšanje srbečice. Tako da nam to zdravilo ni bilo dano zaradi srca ali česa drugega. Izključno srbečica.
Naj pa ji voda nebi zastajala. Se mi zdi da zdaj največkrat kašlja ko jo nosim po stopnicah.

Evo, ta vražji krempelj sem tudi sama dobila. In se mi zdi tudi da je kar edini primeren. Sem ga naročila in pisala kako je z doziranjem. Se pravi če imate vi 2, bo za nas lih prav 1. Najlepša hvala. Zdaj pa samo da bi ji še pomagalo  :)
Naslov: Hrana za alergika
Prispeval: čara na 09 Junij 2017, 14:48:36
Jaz sem pravkar naročila prek luže, ker sem rabila vzeti E vitamin, sem pogledala še če imajo cenej opcijo glede količina/mg/cena. Pri Iherbu se splača vzeti izdelke, ki imajo oznako "shiping saver" ter izbrati navadno pošiljanje.

https://www.iherb.com/search?kw=dewil%20claw&sss=true (https://www.iherb.com/search?kw=dewil%20claw&sss=true)