PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Reprodukcija => Zdravje => Samci => Temo začel/a: Mašy na 18 Februar 2006, 11:03:22

Naslov: Kastracija
Prispeval: Mašy na 18 Februar 2006, 11:03:22
No, naš Tyson je bil kastriran ko je bil star malo več kot leto dni. Pa ne ker bi mi tako hoteli, ampak se mu eno modo ni spustilo in so veterinarji šele pri letu dni to opazili (mi pa prej tudi nismo kaj preveč gledali na to, čeprav nam je bilo malo čudno). Odstranili so mu kar oba, saj itak nismo imeli namena parjenja z njim, pa tudi zakaj ne bi odstranili še prvega če bodo že drugega?! Zdaj nam je sicer malo žal da so mu odstranili oba, ker se je Tyson po kastraciji začel redit in se je tudi nekoliko zredil (kljub temu da smo pazili na prehrano), a kaj hočemo. No, saj tako hudo pa tudi ni. Pa tudi ni se kaj preveč spremenil, le da je postal malce mirnejši in podobno (a ima seveda v sebi vseeno še veliko razigranosti in energije). ;) Drugače pa je operacijo dobro prestal, le tisti ovratnik okoli vratu ga je po operacji silno motil, ampak je pretrpeli. Sicer pa ga ni imel cel dan na sebi, ampak samo kadar je bil sam ali pa če ga nismo mogli imeti cel čas na očeh. ::)

Zanima pa ne kakšno je vaše mnenje o kastraciji? Recimo pri psih s katerimi ne nameravajo imeti mladičev? Ali pri psih iz zdravstvenih razlogov - tistim, ki se jim eno modo ne spusti - se vam zdi bolje da se mu potem odstrani oba ali samo enega? Pa pri agresivnejših psih - da se bi potem umirili? ??? Pa napišite kakšne so kaj vaše izkušnje po kastriciji (dobre/slabe)...

Lp, Maša

+1 točka
Naslov: Kastracija
Prispeval: Sammy na 18 Februar 2006, 13:20:36
Sammy je bil kastriran pri 10 mesecih iz več razlogov - nisem ga nameravala pariti; dajala ga je puberteta in sem slišala, da postanejo psi po operaciji bolj umirjeni in nimajo toliko težnje po "obvladovanju" lastnika; nisem želela, da bi se zaradi spolnega nagona potepal (predvsem zaradi njegove varnosti in da ne bi bilo neželenih mladičev), ko bi se v bližini gonila kakšna psica ... Večkrat sem dobila vprašanje obiskovalcev njegove spletne strani, alii imamo mladičke oz. ali ga bomo dali pariti, vendar sem morala vse razočarat z dejstvom, da je kastriran. In potem sem marsikomu morala pojasniti tudi, zakaj.

Nikoli mi ni bilo žal, da sem se odločila za njegovo kastracijo. Edino prvih nekaj dni, ko je bil nemočen in je komaj vstal, da je lahko jedel (sicer zelo malo) ter opravil potrebo, me je stisnilo pri srcu. Pa takrat, pred operacijo, ko je zaspal ob meni, ne vedoč, kaj ga čaka in takrat, ko ga je veterinar odnesel v avto. Toda vedela sem, da je tako najbolje za vse. Potem je bilo tudi malo čudno vse skupaj, ker nisva hodila na sprehode (prej pa vsak dan), dokler mu niso odstranili šivov.

Kastracija, če ne nameravamo s psom vzrejat, torej vsekakor da! Še posebej bi morali kastrirat vse mešance in nerodovniške pse (psice pa sterilizirat). Sicer bi bilo vseeno, če bi kastrirali vse samce ali sterilizirali vse samice, vendar to se ne bo nikoli zgodilo, zato je pač nekako dopustno, ali kako bi rekla, izmenično.
Da bi bil kastriran pes agresiven, še nisem slišala. To bi bilo verjetno teoretično možno, če bi zares živel v obupnih razmerah (na verigi, brez sprehodov in rednih stikov z ljudmi). Ker namreč tisti lastniki, ki dajo psa kastrirat, so odgovorni in torej tudi drugače skrbijo za psa (za prehrano, nego, socializacijo, fizično aktivnost ipd.)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 18 Februar 2006, 13:39:38
To bi bilo pa skrajno žalostno, ko bi bili kastrirani vsi mešanci!
Naslov: Kastracija
Prispeval: newfka na 19 Februar 2006, 14:17:51
Baje, da se kastriranim (in steriliziranim psicam) dolgodlakim psom, po kastraciji spremeni struktura dlake in lahko dlaka zraste nenormalno dolga. Ali kdo ve kaj več o tem, zakaj do tega pride in ali to sploh drži?

Lp
Naslov: Kastracija
Prispeval: Mašy na 19 Februar 2006, 14:28:29
Glede tega da dlaka lahko zraste nenormalno dolga jaz ne bi vedela nič. A pa to samo pri dolgodlakih? ???
Pri našem Tysu (sicer je kratkodlak) dlaka ni nič zrastla, čeprav ima za majhno malenkost daljšo kot ostali bokserji, ampak takšno je imel že pred kastracijo. Drugače pa tudi mene zanima kaj več o tem, če je to res?!

Lp, Maša
Naslov: Kastracija
Prispeval: Rinchy na 19 Februar 2006, 14:39:32
Rini se na trebuhu prav vidi,kje je bila pobrita.Dlaka je drugačna na otip,ampak nič daljša kot ostala-mislm da celo malenkost krajša(je pa od sterilizacije že več kot 1leto).

Lp
Naslov: Kastracija
Prispeval: newfka na 19 Februar 2006, 14:40:30
No, če sem prav natančna, sem jaz to zasledila v povezavi z njufi, ampak če drži za njufe, verjetno drži tudi za katero drugo dolgodlako pasmo. Namreč njufom, ki so imeli pred kastracijo oz. sterilizacijo normalno dolgo dlako, je po posegu dlaka lahko tako zelo zrasla, da so jo imeli skoraj do tal.  ???

Lp
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 19 Februar 2006, 18:27:06
Pogosto se pri steriliziranih psicah (za pse ne vem, verjetno je podobno) pojavi  t.i. mladičkasta dlaka. Niti ne, da bi bila toliko daljša, kot je gostejša in slabe kvalitete. mehkejša, bolj volnasta, rabi več nega, ker se vozlja. to sem opazila pri goldenčkih - tu je še ena zoprnost - taka dlaka se premoči. Pri samojedih je še bolj zoprno, saj se ne molsajo več redno, ampak se jim dlaka kar nabira. Nekatere psice jo imajo ogromno in jo je res težko negovati.
Zanimivo pa je, da do tega ne pride pri vseh psicah. Nekatere ohranijo čisto normalno dlako. Od česa je to odvisno, pa ne vem.
Naslov: Kastracija
Prispeval: *nastja* na 28 Marec 2006, 13:07:10
No mi razmišljamo o kastraciji. Zdej pa me zanima, če je res to, da so psi zaradi kastracije manj agresivni, lažje vodljivi in da pač potem redko zbolijo zaradi težav s prostato?

Pa še nekaj .. videla sem veliko psov in psih, ki so se po sterilizaciji ali kastraciji zredili? Ali se to da preprečiti pač z manj hrane, več gibanja?



Hvala
Naslov: Kastracija
Prispeval: *nastja* na 28 Marec 2006, 13:08:58
aja še nekaj:
- ali se kaj spremeni njihovo obnašanje (naskakovanje)?
Naslov: Kastracija
Prispeval: scythe na 28 Marec 2006, 13:17:35
Naskakovanje lahko s kastracijo preneha, lahko pa tudi ne.  :-\ Kakor vem, je več primerov, da pes preneha z naskakovanjem. Vendar samo v opozorilo, da vseeno pa ni nujno, da bo s tem prenehal!

Običajno se psi zredijo po kastraciji/sterilizaciji - vendar seveda lahko to kontroliraš s tem, da mu uravnavaš prehrano in gibanje. (torej se da preprečiti pridobivanje teže)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 28 Marec 2006, 20:52:19
definitivno so manj agresivni do drugih samcev, vse ostale oblike agresije pa se načeloma ne spremenijo. So lažje vodljivi v toliko, da jih goneče psičke ne motijo tako zelo, da bi pozabili na vse ostalo. Koliko se spremeni vedenje - naskakovanje recimo je pa odvisno od tega, koliko je pes ob kastraciji star in koliko se je tega navadil pred kastracijo. če mu je prišlo v navado, verjetno ne bo nehal, kakor se tudi ne bo nehal kar sam od sebe potepati, če mu je že prišlo v strast. S prostato imajo res manj težav (če že imajo težave s prostato, je zelo učinkovito zdravilo ravno kastracija).
Eni se zredijo, drugi pa ne. Žal vedno tega z dietno hrano ne moremo preprečiti - nekateri psi izgubijo elegantne linije in postaneji "vrečasti" čeprav ne tehtajo nič več kot prej.

+1
Naslov: Kastracija
Prispeval: Sammy na 28 Marec 2006, 21:13:54
nastja, ne vem, če sem že kaj glede pridobivanja teže napisala v prvem postu v tej temi ... midva sva takrat (ko si je opomogel od kastracije) ravno začela obiskovati malo šolo in kmalu sva začela tudi z agilityjem, tako da se njegova teža ni spremenila verjetno ravno zaradi velike količine gibanja.

glede naskakovanja pa mislim, da je takole - če pes pred kastracijo naskakuje, ker je vzburjen, tega po operaciji več ne bo počel. če pa naskakuje zato, da bi pokazal svojo nadvlado (torej da je on šef), potem je velika verjetnost, da bo s tem po operaciji nadaljeval, razen če se toliko spremeni njegov karakter (da postane bolj podredljiv).
Naslov: Kastracija
Prispeval: irenchy na 28 Marec 2006, 21:32:20
imam dva primera ;D

1.- samček od prijateljev....dali so ga kastrirat mislim, da je bil star okoli 1 leta in pol. ven so dobili popolnoma drugega psa. vedenje se je spremenilo sicer že prej ni bil agresiven do nikogar zdaj sploh ne. ni mu bilo več do igre in postal je zelo zelo len. prej se je učil zelo rad zdaj pa se uči zato, ker oni to hočejo...zelo nerad.

2.-prav tako samček :D ;) od prijateljice, ki je bil ob kastraciji star okoli 3 let. pes je bil popolnoma isti kot prej samo da so preprečili uhajanje med gonitvami psic. imajo sicer nekaj problemov z debelostjo mislim so jih imeli. k temu so prilagodili potem tudi hanjenje.

mi smo resno razmišljali o kastraciji ampak po svetovanju z večimi !! veterinarji so vsi priporočali, da ne ker je kuža že prestrar.

sicer pa če prav vem je z debelostjo prav tako kot pri kastraciji problem tudi pri sterilizaciji.

lp
Naslov: Kastracija
Prispeval: *nastja* na 29 Marec 2006, 06:54:56
No sem si že premisnla. Ker se odkastrirat ne da, bomo imeli kar nekastriranega psa.  ;D :D fajn rima.
Odločla sem se prav zaradi tega, ker ... 1. nočem lenega psa (to se čist lahko naredi da bo tako), 2. novofundlandci so že tako nagnjeni k debelosti, mu ne bom še olajšala te zadeve. Ker zdej se Indi ful giba, sam če bi potem postal len, ne vem kaj bi blo.
Nočem tvegat, da bi se ful umiril, ker to bo pa pol drugi Indi, jz hočem pa takega kot je zdej, sam brez naskakovanja (pa sej to bomo pa tudi odvadli BREZ KASTRACIJE).   ;D
Naslov: Kastracija
Prispeval: Sammy na 29 Marec 2006, 15:11:18
Nastja, koliko pa je Indi star? Sammy se ni karakterno nič spremenil, igriv še vedno 100/h, uči se tudi zelo rad - samo, da se jaz ukvarjam z njim (sicer pa učljivost ni povezana s kastracijo). Poznam tudi eno psico, ki ima super linijo, odzivnost na višku, po mnenju lastnikov se karakterno prav tako ni spremenila. Če ga ne boste dali kastrirat, boš morala nanj bolj paziti, da ne bo potem nezaželenih mladičev, ki bodo težko dobili takšen dom, kakršnega si zaslužijo. 
Naslov: Kastracija
Prispeval: irenchy na 29 Marec 2006, 20:48:10
nastja pri kastraciji imaš obe možnosti. kot je sammy napisala...možno, da bo popolnoma normalen kot je njen in se nič spremenil. imaš pa tudi primere ki se. jaz sicer sem za kastracijo, ker psu res olajšamo to zadevico ;). sama se odloči in dobro premisli.

lp
Naslov: Kastracija
Prispeval: *nastja* na 01 April 2006, 09:56:34
Joj, zdej pa res ne vem ..   :-[ :-X mladičkov resda nočem, nočem pa tudi lenega psa  :-\ :'( no bomo še videli, se bomo mal pomenli.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Mašy na 01 April 2006, 10:36:33
Joj, zdej pa res ne vem ..   :-[ :-X mladičkov resda nočem, nočem pa tudi lenega psa  :-\ :'( no bomo še videli, se bomo mal pomenli.

Saj ni nujno da bo len. Naš Tyson tudi ni bil takoj lenoba, ampak se je polenil s časom. Danes ko ima že skoraj 5 let je res len, ampak pomojem mnenju bi bil bolj aktiven, če bi imel malo manj kilogramov in ne bi bil tako debel. Sedaj pridobivamo kondicijo in malce hujšamo - upam, da nam uspe. Pa mimogrede tale lenoba ... ne vem za druge kastrine pse, vendar mislim, da preveč len ne bo, če se bo pravzaprav sploh kaj polenil. ;) Ni pa tole 100%, lahko da bi res postal len, čeprav jaz dvomim.

Sicer pa ... vaša odločitev! Kakorkoli se boste odločili bo v redu. :) Sporoči odločitev, ko bo ta padla.

Glede mladičkov pa ... saj če jih nočeš še ni potrebno kastriranje. Dovolj je da ga odvadiš naskakovanja in pa paziš pri gonečih psičkah. Je pa res, da je kastriranje bolj zanesljivo. Ampak kot sem že rekla: vaša odločitev!

Lp
Naslov: Kastracija
Prispeval: Sammy na 01 April 2006, 11:29:22
nastja, a misliš, da je pes, ki skače preko mene na vse načine, ki se neutrudno igra s psi, ki je vesel, če lahko kaj z mano dela, len? ok, to je samo en primer. moje mnenje je tako, da če ti ne boš spremenila odnosa do njega in se boš še dalje igrala z njim, ga učila in skrbela za njegovo fizično aktivnost, da se nima kaj spremeniti.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Neyka na 01 April 2006, 11:50:22
Nastja lahko tudii uvedeš light hrano. Njufki pa se itak malo umirijo ko so starejši. Neon je ratal prava lenačina in prav preveč poslušen. Če je sam mu sploh ni da bi se premaknil, če sva na sprehodu nikoli ne teka naprej, za srnjami se požene dva koraka potem pa ugotovi da se mu ne da več in se pride malo počohat pa gremo dalje. Star je pa dobri dve leti. Kastriran pa tudi ni. Je dokaz vseh 10 mladičev  ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 01 April 2006, 12:18:13
Lahko tudi malo počakaš, da boš videla kako se bo pes obnašal, ko bo dozorel. Nekateri psi nimajo zaradi gonečih psic v okolici in ostalih zadev, ki jih povzročajo hormončki , nobenih težav. Če tvoj pes sodi med te srečneže, ne vidim nobenega vzroka, da bi ga pa ravno morala kastrirati. Saj mladičkov tudi ne more narediti kar po zraku psici v sosednji ulici.
Če pa je pes celo gonitveno sezono čisto ubog, ne more ne jesti, ne spati in samo gleda, kako bi jo stisnil k izvoljenki, potem pa bi katracija pomagala njemu, tebi in mogoče tudi sosedom. Tudi psi, ki jih  kar razganja od potrebe, da bi potolkli vse morebitne tekmece in na sprehodih v glavnem samo opazujejo, kje se bo pojavil kakšen partner za pretep, so resni kandidati za kastracijo.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Neyka na 01 April 2006, 12:58:34
Uf ja sem se zdele spomnla ko je Lanabela rekla da ne more psice kar čez cesto oplodit...njufki se zlo težko parjo. Vedno je treba pri načrtni paritvi pomagat, če pa to ne gre pa umetno. Verjetno bi se s kakšno srednje veliko, voljno psički uspel tudi sparit.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 01 April 2006, 13:06:24
he, he, takrat, ko bi bilo najmanj treba, jim ponavadi najbolje uspe...
Naslov: Kastracija
Prispeval: Neyka na 01 April 2006, 13:19:56
Tud ja pa ni čist nenevarno med paritvijo če je pes bol štorast  >:(
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 01 April 2006, 13:23:01
Za koga?
Naslov: Kastracija
Prispeval: Neyka na 01 April 2006, 13:53:26
Za psa vem verjetno pa tud za psico. Predvsem mislim na del ko ma psica krče al pa če ga pes ven potegno ko se mu že nardi bunka pa te fore.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 01 April 2006, 14:00:20
Viš, jaz iz svojega zornega kota najprej pomislim na moj (oz lastnika psice) hrbet, ko mora lepo pridno podpirati psico povprečno 20 minut (enkrat je trajalo več kot uro), da ne bi psa kaj zabolelo, če bi se psica mogoče premaknila. Pri samojedih prideta pes in psica skupaj malo manj kot 50 kil, pri novofundlandcih pa....
Naslov: Kastracija
Prispeval: Neyka na 01 April 2006, 14:38:02
Naša dva sta mela okrog 110 - 120kg skupaj ampak smo itak umetno parli tak da še nisem mela priložnosti videt "naravnega" parjenja  ;)

Sam neki mi povej...a se samojedi samo tako dolgo (samci) ne zasučejo okrog da sta psa potem združena ali se sploh ne zasučejo?
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 01 April 2006, 16:36:01
Odvisno koliko je kakšen neroden. Ampak na splošno so samojedi kar spretni in se lepo obrnejo, potem je lažje držati psico. So pa bili bolj nerodni zlati prinašalci. Enkrat sta Iča in njen partner končala v strašno smešnem položaju - psica spodaj na hrbtu, pes je stal na njej, skupaj sta bila strašansko dolgo, mimo so hodili šolarčki in njihovi komentarji...no niso za objavo na forumu.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Neyka na 01 April 2006, 18:47:48
Aha hvala!

Njufki se bol težko obračajo  ::) Zato je treba tudi toliko pomoči. Prvo da pes sploh zlezze na psico in začne vse skupaj, potem pa da se še zasuče tako da ostaneta skupaj... ::) Ka majo psi problemo  :D ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: *nastja* na 16 April 2006, 19:46:13
Padla je odločitev. Ker nočemo mladičkov, naskakovanja, agresivnosti smo se odločili za kastracijo. Tako, da bo naš Dindo maja enkrat kastriran.
Me pa nekaj zanima, ali je primerno recimo vse opravit naenkrat .. cepljenje proti pasji kugi, cepljenje proti klopom in bolhan, kastracija.
Ali je bolje da opravimo najprej cepljenja in šele na to kastracijo.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 16 April 2006, 20:44:04
ali obratno. Naenkrat pa nikakor ne.
Naslov: Kastracija
Prispeval: *nastja* na 17 April 2006, 13:24:49
Hvala Lanabela. Bomo mi to vse porihtali. Samo res škoda ker se verjetno ne bo dalo pred srečanjem.
Me pa še zanima cena, če kdo kaj ve. Mogoče pa že imam dovolj tako da bi mogoče kastrirali še pred srečanjem, da ne bo prišlo do naskakovanja, mladičkov .... itd. itd.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Mašy na 17 April 2006, 13:28:29
Pred srečanjem pomoje ne bi šlo. Tudi če gledaš potem "okrevanje", pa da odstranijo šive (ali pa da sami odpadejo, odvisno kakšne bo dobil).

Kar se tiče pa cene, se pa jaz ne spomnim več. Najbrž je pa malce odvisna tudi od tega kje nameravate kastracijo opraviti. ;)

Lp
Naslov: Kastracija
Prispeval: newfka na 17 April 2006, 13:32:50
Nastja, kolikor jaz vem, se učinki kastracije ne pojavijo takoj. Hormoni nekaj časa še vedno krožijo po krvi, zaradi česar se pes obnaša enako kot pred kastracijo. Tako da ne gre tako, da danes kastriraš, jutri bo pa tvoj pes že popolnoma umirjen in miroljuben. Glede tega, da naskakovanje drugih psov lahko po kastraciji psloh ne preneha, pa so ti itak že povedali.

Lp
Naslov: Kastracija
Prispeval: ninci na 17 April 2006, 13:45:19
Mogoče pa že imam dovolj tako da bi mogoče kastrirali še pred srečanjem, da ne bo prišlo do naskakovanja, mladičkov .... itd. itd.

Mladičkov pa tudi ne bo, ker je večina psičk steriliziranih, druge pa tudi najbrž ne bodo prišle sredi gonitve ;)

Lp nina
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 17 April 2006, 17:54:52
Pa saj psi ne delajo mladičkov kar tako mimogrede. Najprej se mora psica goniti. Če se ne goni, lahko pes skače po psici kolikor mu duša poželi, pa ne bo nič. Tudi če se goni, mora biti ravno eden od tistih pravih dni. Če je prezgoden ali prepozen, ga bo psica nagnala. potem mora biti pes zato, da psico takole na hitro za hrbtom lastnikov, zelo spreten in izkušen. Mladenič, ki še niti odrastel ni do konca je ponavadi tako neroden, da ne ve, ali bi se psice lotil od spredaj ali od zadaj. Novofundlandci so ponavadi še prav posebej nerodni. tako da ne vidim nobene nevarnosti, če pripelješ na srečanje nekastriranega samca. sploh pa so lastniki gonečih psic dolžni paziti nanje, če že slučajno kakšno pripeljejo na srečanje.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Jasmina na 28 April 2006, 10:33:44
irenchy ko si napisala , da so ti pri rondotu odsvetovali kastracijo, ker je "prestar"..kaj to pomeni prestar? da se vzorci obnasanja ne bi spremenili? (razen umiritve hormonov pri psicah)?? .. ali kaj?
kaj mislite pri kastraciji pri dveh letih? ker tu se tudi ze nekako priblizno izoblikuje karakter, potem ne morem pricakovati nekih sprememb, ce kastriram psa ali kaj ???
Naslov: Kastracija
Prispeval: ninci na 28 April 2006, 10:37:06
Pomoje prestar zaradi nevarnosti narkoze ker pri starejših psih hitreje pride do zapletov.

Lp nina
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 28 April 2006, 12:25:14
To pa sploh ni res. Nekateri veterinarji celo veliko raje operirajo zdrave starejše pse kot mlade - ker so nepredvidljivi zapleti pri narkozi redkejši. Pravijo, da najpogosteje pride do zapletov pri sterilizacijah, kastracijah in rezanju uhljev... pri mladih živalih, zaradi neodkritih težav s srcem... Pri starejših so problemi predvidljivi - težave z ledvicami in podobno se da odkriti pred operacijo s krvnimi preiskavami. Sicer pa pogosto kastrirajo stare pse, ki imajo težave s prostato.

+1
Naslov: Kastracija
Prispeval: ninci na 23 Avgust 2006, 23:21:19
No evo moja izkušnja,... če me kdo danes vpraša bi se vsekakor še enkrat odločila za kastracijo. Smart se je od kar je brez "onega" pomlajšal vsaj za 3 leta, če ne še več. Zdaj smo spet v fazi ko bi on vlekel za vrv, skakal po meni, se igral non stop, lavfal, me cukal, vlekel za žepe, ... zdi se kot da se on zdaj v svoji koži bolje počuti in ima več energije. Prej je bil že tak zamorjen pesjan, ki je samo razmišljal kje in kako bi prišel do kakšne babnce. Skratka meni je zdaj 100x bolj všeč. Doma so sicer jezni, ker je pogled nanj ko leži na hrbtu z nogam na razen res prav smešen ;D Gleda na njegovo obnašanje bi zdaj lahko rekla da je spet v puberteti ali pa da je res vsa njegova pamet bila v jajcih >:D

Lp nina
Naslov: Kastracija
Prispeval: matrox na 05 September 2006, 08:49:46
Kako je potem s šivi pri kastraciji?
V kolikem času se pes opomore?

Ali na sprehodih potem pes izgubi zanimanje za vohanjem psičiniga urina (SLINJENJA)?
Naslov: Kastracija
Prispeval: ninci na 05 September 2006, 09:42:56
šivi ostanejo noter 10 dni, v tem času so sprehodi omejeni, na najnujnejše. Po 10ih dneh pa normalno naprej. Ne povoha več vsakega grmička ampak samo še kakšnega res interesantnega, polulanih mest ne liže več, in tudi on na sprehodu ne markira, iz tistih 100x na sprehod se spremeni nekako na 2-3x ;D

Lp nina
Naslov: Kastracija
Prispeval: scythe na 05 September 2006, 14:08:27
Ne povoha več vsakega grmička ampak samo še kakšnega res interesantnega, polulanih mest ne liže več, in tudi on na sprehodu ne markira, iz tistih 100x na sprehod se spremeni nekako na 2-3x ;D
O madona, tole pa se sliši skoraj too good to be true.  :o Bomo videli....  ::)
Naslov: Kastracija
Prispeval: rožica na 05 September 2006, 14:10:39
O madona, tole pa se sliši skoraj too good to be true.  :o Bomo videli....  ::)

Kaj bomo videli  ???  ;) A se nisva tole že zmenili  ;D ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: scythe na 05 September 2006, 14:27:59
Kaj bomo videli  ???  ;) A se nisva tole že zmenili  ;D ;)
Ja, ja...še vedno je tako kot sem rekla.  ;D Ideja o kastraciji je...čakamo še, da dozori. Pa da gremo vmes za foro na kakšno razstavo. Ampak imam občutek, da slej ko prej bo padlo.  :D Zgolj občutek.  ::)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Mašy na 05 September 2006, 15:59:42
Ne povoha več vsakega grmička ampak samo še kakšnega res interesantnega, polulanih mest ne liže več, in tudi on na sprehodu ne markira, iz tistih 100x na sprehod se spremeni nekako na 2-3x ;D

Ok, tega pri Tysu ni. Če se le da prevoha vse. Prav tako označi skoraj vsako grmovje ali kar koli drugega. ::)
Naslov: Kastracija
Prispeval: *nastya_lony* na 09 Oktober 2006, 22:13:07
Tudi pri nas je padla odločitev, da gre Lon na kastracijo--peljali ga bomo v Ljubljano. Sedaj me pa zanima kako je z pitjem vodo pred kastracijo? Ali lahko pes pije vodo pred kastracijo? Ker se bomo sigurno vstavili na kakšni bencinski, da gre lulat, zato me zanima če lahko pije.

Lp,  ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: scythe na 09 Oktober 2006, 22:39:18
Po moje vodo lahko. Samo jesti ne sme. Ker mora biti tešč. In če izhajam iz "človeške terminologije", pomeni biti tešč, da ne zaužiješ nič drugega kot vodo (nič čaja, sokov ali kakršnekoli hrane).
Naslov: Kastracija
Prispeval: ninci na 10 Oktober 2006, 10:44:18
Mi smo ga peljali zjutraj ob 8h na kastracijo, prejšnji dan je zvečer ob 8h dobil še normalno večerjo, potem pa čez noč in zjutraj samo vodo. Tudi takoj po kastraciji ne daječ hrane ampak najprej samo vodo.

Lp nina
Naslov: Kastracija
Prispeval: MAP na 10 Oktober 2006, 13:15:14
Nastya lepo prosim, če mi potem ko bo končano napišeš vse - kako je potekalo, a je bil kaj bogi.....Jaz se namreč tudi odločam - namesto psa seveda in bi to naredili pri cca 8. mesecih in par dni.... (ravno okrog božiča).... in seveda kakšni so kaj stroški ....naš bo tehtal po moje okrog 50 kg.....Sončka vsem... ;D Maja
Naslov: Kastracija
Prispeval: ninci na 10 Oktober 2006, 13:37:11
MAP nič ni hudega. Psa pripelješ v ordinacijo, najprej mu dajo pomirjevalo, tako da je že ves mehek, ko se ga da na mizo. Tam potem dobi narkozo in ti odideš iz operacijske. Psa pobrijejo med zadnjimi nogami in opravijo kar je za opraviti. Vse skupaj traja kakšne pol ure. Ti greš med tem malo naokoli, ali domov odvisno kako daleč si. Pes gre pri njih v boks, kjer počaka, da se zbudi vet. pa lahko nadzorjujejo njegovo stanje. Ni fino, da bi ga še vsega omotičnega odpeljala iz klinike. Po cca. 2-3 urah psa prevzameš. Samčke malo bolj skeli kot punce. Dobi cca. 10 šivov, mazat ni potrebno nič, antibitoik dobi že tam in ga potem ni treba nič več dajat (to je odvisno od veterine do veterine, nekje dobiš antibiotikov za 10 dni s sabo). Čez rano dobi obliž, ki tam ostane naslednje 3 dni in ga potem odstraniš. Če se obliž zmoči (sneg, dež, ...) ga odstraniš že prej, da je rana na suhem. Mi smo imeli največ problemov ravno z odstranjevanjem tega obliža, ker se je kar močno zalepil na kožo in še sklelelo ga je full, ko sem ga dajala dol. Ampak je preživel brez jokanja in stokanja. Po 10-ih dneh, če je rana suha, si je ni lizal (ko pes ni pod 100% nadzorom priporočam nošenje ovratnika) se šive odstrani. Po tem sploh ne ve, da mu med nogami kaj manjka, Smart se ni poskušal nič lizat ali grist ko so bili šivi ven, prej je bilo seveda drugače ::) Ves zgoraj opisani postopek je postopek, ki ga izvajajo v Lescah ampak kakor mi je znano je povsod več ali manj enako. Sicer ga pa lahko pelješ v Lesce, vmes greste z otroci na kremšnite na Bled in potem nazaj po Fredija ;)
Cene so približno povsod enake, za 40kg psa se mi zdi da je prišlo okoli 30.000.

Lp nina


Naslov: Kastracija
Prispeval: MAP na 10 Oktober 2006, 13:47:01
 ::) Sem ti že omenila, da si zlata? Imam jaz večjo tremo .....Naš fant je že ornk dec, 64 cm ima v višino, kilogramov pa ne vem koliko, ker se malo težko tehtava...Hormončki mu tudi malo nagajajo, ker veliko kaže "šminko" kot pravi naša "tamala" :P.....Bomo kastracijo preložili na konec male šole, da ne bo vmes nobenih obveznosti.... :-* , Maja
Naslov: Kastracija
Prispeval: ninci na 10 Oktober 2006, 13:53:29
::) Sem ti že omenila, da si zlata? Imam jaz večjo tremo ....

Saj je bilo mene tudi malo strah ... ampak se imamo pa zdaj toliko bolj fino. Pogovori se z veterinarjem, pokliči da vama rezervira termin, naj da kakšno tako uro, da ni toliko ljudi, da ti vse lahko še enkrat razloži, da greš z psom lahko v operacijsko in počakaš, da zaspi. Tako sploh ne bo vedel kdaj si odšla, ko ga pa prideš iskat bo pa še prav prikupno zadet poskušal zlesti v naročje ;) Bomo držali pesti in tačke za vaju pa za Nastjo in Lon-a tudi.  :)

A Fredi že dviguje tačko? Če je še ne... počakaj boš potem videla, kaj se temu reče pasja puberteta :P To, da samo kaže "šminko" ni še nič ;D

Lp nina
Naslov: Kastracija
Prispeval: *nastya_lony* na 10 Oktober 2006, 19:18:11
Priznam, da je tudi mene kar malo oz. kar "fejst" strah. Mi gremo na kastracijo v naslednjem tednu. Bomo poročali kako bo.
Samo nekaj me še zanima: ali veterinar, da uspavalo po priporočljivem odmerku po teži psa ali, da uspavalo kar "na oko"?

Lp,  ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: ninci na 10 Oktober 2006, 19:32:02
Priznam, da je tudi mene kar malo oz. kar "fejst" strah. Mi gremo na kastracijo v naslednjem tednu. Bomo poročali kako bo.
Samo nekaj me še zanima: ali veterinar, da uspavalo po priporočljivem odmerku po teži psa ali, da uspavalo kar "na oko"?

Lp,  ;)

Po teži psa. Najprej ga boste stehtali potem bo pa določil koliko odmerka mora dobiti za njegovo težo.

Lp nina
Naslov: Kastracija
Prispeval: *nastya_lony* na 14 Oktober 2006, 19:21:43
V sredo ob 8h zjutraj moramo biti v Ljubljani. Tako, da držite pesti za Lona, po kastraciji pa vse poročam.

Lp,  ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: *nastya_lony* na 17 Oktober 2006, 21:48:48
V sredo ob 8h zjutraj moramo biti v Ljubljani. Tako, da držite pesti za Lona, po kastraciji pa vse poročam.

Lp,  ;)

Sedaj je kastracija prestavljena, ker je mami zbolela :'( :'( . Tako, da imamo kastracijo v petek 25.10 ob 8h.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Tecka na 18 Oktober 2006, 20:38:31
Petek 27. ali sredo 25. ;) ? Da vemo držat pesti
lp
T.
Naslov: Kastracija
Prispeval: *nastya_lony* na 18 Oktober 2006, 21:30:31
Petek 27. ali sredo 25. ;) ? Da vemo držat pesti
lp
T.

V petek 27.10 :-[ :-[, se opravičujem :-[ :-[
Naslov: Kastracija
Prispeval: *nastya_lony* na 26 Oktober 2006, 20:10:28
Mene samo nekaj zanima. Jutri smo naročeni na kastraciji v Ljubljani in me je strah, da bi se mu po kastraciji kaj zagnojilo oz. bilo kar koli narobe z Lonom. Ali  se mu lahko po kastraciji kaj zagnoji oziroma ali je lahko kaj narobe z njim? :-\ :-\
Naslov: Kastracija
Prispeval: ninci na 26 Oktober 2006, 20:13:03
Če bo pridno nosil "sateli", da ne bo dosegel svojih bjuših "jajčk" ne bi smelo biti nič narobe.

Lp nina
Naslov: Kastracija
Prispeval: Neyka na 26 Oktober 2006, 21:38:44
OK mi smo končno dali kastrirat mačkona...in mu ni treba nosit satelita in se včasih tudi liže...a je lahko kej narobe?
Naslov: Kastracija
Prispeval: maja01 na 26 Oktober 2006, 22:29:56
naj se ne lize, ker se s tem povecuje moznost, da gre kaj narobe (vnos bakterij, ki jih je v macji slini veliko) na rano + razdrazenje rane zaradi lizanja samega (mehansko) + spotoma lahko pregrizne kaksen siv. Vsaj 2 dni naj bi pustil rano pri miru...
m.
Naslov: Kastracija
Prispeval: *nastya_lony* na 27 Oktober 2006, 17:30:33
Naš kužon je uspešno prestal operacijo in je sedaj v domači oskrbi. Je že kar živahen, bil je že tudi na sprehodu--samo toliko da je opravil potrebo.Dobil je tudi dve tabletki za domov in eno inekcijo proti bolečinam na veterini.  Imam pa spet eno vprašanje. Ali je kaj narobe z Lonom, ker ima malo napihjen trehuh :-\? Trebuh ga na dotik ne boli.

Lp, Nastja ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: matrox na 03 November 2006, 19:02:17
Nastja kako je sedaj kaj z Lonom?
Že hodita na okoli? Kdaj pa gresta dat šive ven?

Se Lon kaj drugače obnaša ???
Naslov: Kastracija
Prispeval: *nastya_lony* na 03 November 2006, 21:53:57
Lon je že super, na sprehode že tudi hodiva. Šive ima pa takšne, da mu bodo padli sami ven.
Obnaša se res malo drugače, zelo zdi se mi, da se je pomladil ::) . Postal je pravi divjak, z vsakim psom bi se igral--pred kastracijo se mu je moral vsak pes prej podredit. Začel je tudi veš jesti in se je malo poredil. Uboga pa sedaj 100 krat bolje, k sosedovi psički ne beži več, na sprehodu je lahko spuščen, ker uboga na odpoklic tudi v bližini psov.
Tako da mi ni čisto nič žal, da smo ga kastrirali.

Lp,  ;)


p.s.: Lony vsem psom pošilja en velik slinast  :-*
Naslov: Kastracija
Prispeval: *sara* na 06 Januar 2007, 10:25:29
kastracija je odlična stvar. Mi smo našega kastrirali, ko je imel 7 let. Prej ej pogosto "poniknil" izpred dvorišča, vlekel na sprehodih in dobesedno sovražil vse samce v soseščini. Po kastraciji pa blažen mir. Oboževal je dvorišče, bil je prav tako živahen, le bolj vodljiv, tudi samci ga niso več motili in nič več skrbi, da bo kakšen sosed prišel na vrata z novico, da so najbrš dobili naše mladičke ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: irenchy na 06 Januar 2007, 21:10:06
Meni je zelo žal, ker našga nismo kastrirali samo zdaj, ko berem sara tvoj post pa ... naš je star tam okoli 7 let. najbolj me moti točno to, da samcev ne prenaša. enkrat je vredu so mu vsi všeč, enkrat pa se v vse zapodi. doskrat poskuša sam po svoje, velikokrat mu ne uspe, ko se pa kakšna psica goni smo imeli pa tudi že cele akcije. zdej pa nevem ali bi ali ne......kaj menite ostali, bi bilo pametno?
Naslov: Kastracija
Prispeval: *sara* na 07 Januar 2007, 16:34:40
irenchy, je bil rondo že kdaj pod narkozo? če takrat ni bilo problemov, jih tudi tokrat ne bi smelo biti. Sicer pa se posvetuj z veterinarjem. Meni je bilo po tem, ko smo Oskarja kastrirali najbolj všeč ravno to, da smo lahko šli mirno na sprehod tudi na kraje, kjer je bilo več samcev brez strahu, da bo kakšnega napadel. ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: majcek na 07 Januar 2007, 18:03:01
no jaz svojega ne mislim kastrirati zato ker ga raje ne bi (ne zamerite samo ne najdem noben boljši razlog ;D)



LP, Maja in Maks
Naslov: Kastracija
Prispeval: deteljica na 07 Januar 2007, 19:37:50
kdorkoli se odloči, da se je naveličal "pasjih jajc ", ni za poseg nikoli prepozno. Vem tudi za 10 in več let stare samce, ki so bret težav in s pozitivnimi učinki prestali "stilsko preobrazbo".
Navadno je bil vzrok povečano število samic v družini in življenje v krdelu z mnogo občasno zelo seksi mladimi damami je za kastrate mnogo bolj veselo in udobno.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 07 Januar 2007, 19:46:45
za njihove lastnike tudi.
Naslov: Kastracija
Prispeval: irenchy na 07 Januar 2007, 21:31:51
ja do zdaj je bil 2 pod narkozo, pa je bilo vse vredu. jutri bom malo poklicala pa se še tam pozanimala.

hvala

lp
Naslov: Kastracija
Prispeval: Bugz na 12 Januar 2007, 20:55:15
No mene pa zanima če lahko lastiki kastriranih psov povejo če so se karakterno spremenili...in če so postali leni?
ima kdo katriranega psa pa dela z njim agility, reševanje, poslušnost, RO - ima pes še voljo do dela?
to sprašujem ker razmišljam o kastraciji Bugza - se pa zelo bojim da bi se karakterno spremenil in nebi bil več živahen in nebi več imel volje do učenja.

Aja pa še to - kako se drugi samci obnašajo do kastriranega samca?

Bi se pa za kastracijo odločla ker ga ne nameravam parit - ker ne podpiram nerodovniške vzreje in mislim da b mu blo dosti lažje - meni pa tudi. Pa še psice in vonjave ga nebi tolko motile.

Povejte čimveč vaših izkušenj z kastracijo!
Naslov: Kastracija
Prispeval: ninci na 12 Januar 2007, 21:02:04
Bugz moja izkušnja je eno stran nazaj: http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1283.msg64326#msg64326

Nismo nič bolj leni, prej obratno, s samci nimamo problemov niti jih nismo imeli prej. Poredili se nismo, niti ne pazimo pretirano na linijo, hrana in sprehodi so ostali enaki.... Več pa na prejšnjih straneh.  ;)

Lp nina
Naslov: Kastracija
Prispeval: Bugz na 12 Januar 2007, 21:11:38
Ja sej sem prebrala celo temo ampak hočem še več izkušenj od drugih lastnikov - sej meni se zdi če bi blo tako kot pri tebi ninci to idealna stvar - ampak se full bojim da bi se spremenu in nebi bil več isti Bugz.
Naslov: Kastracija
Prispeval: doggy na 12 Januar 2007, 21:29:11
Moj je kastriran od 7-ega meseca, v agilityju tekmuje že šesto leto, RO delava odkar je pri nas, je hiperaktiven (kolikor mu dopušča lumbosakralna stenoza in okruški v komolcih). Sprehod pod uro in pol ne pride v poštev, ker je potem doma še vedno naspidiran ko  >:D. Obroke smo imeli pa že pred kastracijo manjše in so še zdaj, ker ga moj predragi fotr z mize futra in se mu pač ne da dopovedat nič - pa pes pač je manjši obrok. Do vseh psov se odnaša enako, psice ga ne zanimajo, odpoklic pa je prav posebno terierski - kadar mu pač v glavo nekaj kapne moram bit bolj tečna kot on...
Kako se drugi samci obnašajo do njega? Večinoma se igrajo. Še samci, ki so bili znani po tem, da v druga samce skačejo in se z njimi tepejo, se do našega obnašajo, kot da ni samec (no, sej v bistvu res ni...).

V glavnem, meni je kastracija mojega terierja prinesla same dobre stvari, čeprav v osnovi ni bila predvidena. Moj je bil kastriran, ker je imel kot torzijo testisov.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Tecka na 12 Januar 2007, 21:30:16
Sicer nimam lastnih izkušenj, lahko pa povem znankine... Po kastraciji je pes postal bolj energičen, bolj pozoren in navezan nanjo, bolj učljiv, se ne pretepa več s samčki (to je bil razlog za kastracijo), je veliko manj dominanten. Sicer pa se spremembe niso zgodile čez noč, je trajalo približno 4 mesece do končne "preobrazbe".
Če ti kaj pomaga..
lp
T.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tjasav na 12 Januar 2007, 21:33:24
Moj je bil kastriran, ker je imel kot torzijo testisov.
Kaj to pomeni?
Naslov: Kastracija
Prispeval: Bugz na 12 Januar 2007, 21:36:14
Ko prebrem kej takega da so psi postali še bolj energični, pozorni učljivi, manj dominantni bi se takoj odločila za kastracijo - samo se bojim da bi se zgodilo kot je nekdo omenil v temi na prejšnjih straneh da se pes čisto spremeni - da sploh ni več isti. Jaz se bom verjetno odločila ko bom vidla kakšen učinek bo imela sterilizacija na Kibo - če bo učinek pozitiven oziroma se en bo spremenila se bom verjetno odločila tudi za kastracijo Bugza.
Naslov: Kastracija
Prispeval: ninci na 13 Januar 2007, 08:33:11
Ko prebrem kej takega da so psi postali še bolj energični, pozorni učljivi, manj dominantni bi se takoj odločila za kastracijo - samo se bojim da bi se zgodilo kot je nekdo omenil v temi na prejšnjih straneh da se pes čisto spremeni - da sploh ni več isti. Jaz se bom verjetno odločila ko bom vidla kakšen učinek bo imela sterilizacija na Kibo - če bo učinek pozitiven oziroma se en bo spremenila se bom verjetno odločila tudi za kastracijo Bugza.

 :o Ja to si brala v temi o malamutih, kjer je nekdo, ki z kastracijo nima popolnoma nobenih izkušenj in se mu zdi, da poterm to ni več pes, napisal da bo pes len, debel itd.  ::)
Pes se spremeni 100%, ne samo moj ampak tudi od večina ljudi, ki so se odločili svojega psa kastrirati. Spremenijo pa se na bolje. In vsi lastniki, ki so se zavedali da je možnost, da se bo zaradi hormonske spremembe pes zredil so bili na to pozorni od začetka, in ko se je pes začel redit (če se sploh je), so ga začeli manj hranit ali pa so uvedli daljše in bolj aktivne sprehode.  ;)

Lp nina
 
Naslov: Kastracija
Prispeval: Bugz na 13 Januar 2007, 19:17:35
Sej če je problem samo v hrani - pri nas ni panike - ker bo itak full aktiven tako da zredil se sigurno nebo - čene pa zmanjpap obreka pa je - sicer pa je Bugz itak na bolj neješči strani.
Naslov: Kastracija
Prispeval: irenchy na 13 Januar 2007, 22:10:43
pri nas je odločitev padla. Rondota bomo kastrirali....po naslednjem tednu, saj smo za naslednji vikend povabljeni nekam smučat in bi bilo preveč hudo, da bi mogel mirovat Rondo na snegu ;D.

Včeraj sem pa tudi zvedela...naši prijatli, ki imajo prav tako rotta so ga dali kastrirat kot starega 8 let. prenesel je super, hiperaktiven je še vedno, mogoče še malo bolj, ne naskakuje vsake psice, ki jo zagleda. igra se z vsako premikajočo se stvarjo. :) so zelo zadovoljni.

Jaz tudi mislim, da če pride do debelosti je to najmanjši problem, ki se lahko pojavi.

Nekaj strani nazaj sem pisala, da se je en pes po kastraciji spremenil na slabše....zadnjič sem poklicala in vprašala...pes je samo rabil čas ..po 4 mesecih ko je bil kastriran ni bič več agresiven in počasi postajal bolj norček, zdaj ga razganja od energije in veselja do dela.

lp
Naslov: Kastracija
Prispeval: Bugz na 14 Januar 2007, 15:24:09
No po irenchynem postu je tudi pri meni padla odločitev , Bugz bo kastriran in sicer pred zimskimi počitnicami, da bom lahko potem jaz doma malo pazila na njega.

Upam da bo tako super prenesel kastracijo kot vsi vaši samčki - in da mu bo potem življenje brez tolko vseh vonjav lažje :P
Naslov: Kastracija
Prispeval: Juja na 28 Januar 2007, 19:45:50
no ko ste na 1. strani toliko ugotavljali če se pes kaj zredi.
mislim da je debelost psa po kastraciji bolj odvisna od lastnikove raztresenosti oz. nepazljivosti. Psa hrani ko on hoče in ne pomisli da se pes po kastraciji zaradi umiritve bistveno manj giblje.

obstajajo pa tudi izjeme: moj pes naprimer je bil kastriran pri 3 mesecih, na dan poje 2x več kot sosedov pa je še vedno suh in ohranja vitko postavo :D

aja pa še to: moj kuža, od kar je bil kastriran (od tega je kasno leto in pol) se grize tam kjer naj bi bila drugače moda. Občasno se mu naredita tudi 2 majhni bunkici kot da bi jih se imel. pred kastracijo pa je imel tiso, da se mu niso spustila [opisano v 2 pošti pod to temo] mogoče kdo ve kaj bi to lahko bilo?  :-\
uprašala sem tudi že veterinarja pa mi je rekla da se zaradi razteglivih šivov ki se po jedi skupaj s trebuhom napnejo.
je to možno?  ???
Naslov: Kastracija
Prispeval: icey na 20 Februar 2007, 20:07:13
Kot berem ste imeli vsi srečo pri kastraciji, ker je potekala brez zapletov. Pri nas žal ni tako - po včerajšnji kastraciji mojega 5 letnega bernca Kinga je celo noč rahlo krvavel iz podkožnice na območju mod, 'moda' - mošnja je bila močno otečena - skratka sama težava. Danes sva šla takoj zjutraj nazaj in so ga še enkrat operirali - imel je notranjo krvavitev, katere vzroka niso uspeli najti, so jo pa sanirali, tako da je zdaj zaenkrat ok. A ima kdo izkušnje s kakšnimi podobnimi pooperativnimi zapleti??? Ima pa zdaj King še vedno mošnjo, le da je normalno velika in ni otečena.
Naslov: Kastracija
Prispeval: cacy na 21 Februar 2007, 23:37:18
Mene pa neki zanima...
Naš haski je bil 3 tedne nazaj kastriran, ampak še vedno ga zelo srbi in "grize", zato vsakič ko ima šanso si na novo naredi kako rano tam... tako da ima "satelit" še vedno gor in ga tud 2 sekundi ne smemo pustit brez...
Kaj naredit? je možno da ga took grize ker mu dlaka raste?? Res je naporno, da mora imeti tisto okol vratu skoz, čeprav je veterinar reku da bo treba le 7-10 dni. :-\

Kak nasvet? Al nej grem kr k veterinarju? (čeprov jih ne mara pretirano in ga bom "mučla", da ga bom v ordinacijo spravla :-\
Naslov: Kastracija
Prispeval: Satin na 22 Februar 2007, 08:34:12
Icey ste mogoče izključili hemofilijo kot vzrok te nenavadne krvavitve glede na to da ne najdejo mesta krvavitve?!

Cacy prej se probaj samo po telefonu pogovorit z vetom o vzrokih zakaj ga še vedno srbi, lahko je samo psihološko ali pa alergija na kaj s čimer prej ni prišel v direktni stik, da ga ne boš takoj mučla z obiskom k vetu ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Melizia na 04 Marec 2007, 16:02:09
Naš je sedaj star 8 mesecev. V prihodnosti ga bomo peljali kastrirati ampak sedaj bo začel hoditi v malo šolo in zato bomo s kastracijo počakali. Mislite, da če bi ga dali kastrirati Junija ne bi bilo nič narobe? Mislim že zaradi vročine ipd....
Naslov: Kastracija
Prispeval: kaskae na 04 Marec 2007, 18:42:36
 :D :D :D A se men samo zdi, al pa se tukaj samo ženske pogovarjajo in odločajo o kastraciji  ???
Naslov: Kastracija
Prispeval: zoe na 05 Marec 2007, 18:39:17
Glede na to, da je na forumu velika večina članov ženskega spola, kaj takega niti ni tako čudno, kajne? V večini tem se pogovarjamo v glavnem ženske. Sem pa tja se v kakšni zanimivi ali občutljivi temi oglasi kakšen moški  :P
Naslov: Kastracija
Prispeval: Juja na 05 Marec 2007, 19:19:46
Cacy:

podobno se dogaja našmu. Skos se grize tam kjer naj bi imel moda, sam da se očitno ne grize tako močno, zato ne rabi krožnika...
tose mu posebaj dogaja po hranjenju.
Ko smo to omenili veterinarki sploh ni vedela za kaj gre  ???
res, nevem kaj bi to bilo...
Naslov: Kastracija
Prispeval: sabrina na 04 Maj 2007, 08:51:19
evo za šona je bil danes DAN D.

Kastriran je bil v Podlogu, ker oče tam pozna veterinarja in smo do sedaj vedno tam zdravili naše pse in mačke. Kastracija je traja nekje pol ure. Ko sem prišla po Šona, mi je veterinar razložil, da sploh nima šivov, ker se rana tako ali tako sama zaceli. ??? Men se je zdelo to zelo čudno, ampak je rekel, da to vedno dela tako. Kaj vi mislite o tem?

Šon tudi tistega "ovratnika" ni dobil. Zelo čudno se mi je zdelo, ko sem veterinarja vprašala po tem ovratniku pa mi je rekel, da si mora pes lizati rano, ker se tako hitreje zaceli. A ni tako, da mora rana biti na zraku oz. ne sme biti vlažna? Proti bolečinam ni dobil nič. Tudi tablet za domov nisem dobila. Rekel je, da mu lahko dam aspirin. Mu res lahko dam aspirin? Kaj pa ketonal? kaj je najbolše? Šon se počasi prebuja, jaz sem pa zelo skeptična zaradi tiste odprte rane. :(

Prosim za vaše nasvete...:(
Naslov: Kastracija
Prispeval: Bugz na 04 Maj 2007, 08:55:38
Jaz mislim da so mu dali tiste notranje šive, ki potem sami razpadejo. Sicer še nikoli nisem vidla kako to z notranjimi šivi zgleda - ampak mislim da rana vseeno nebi smela bit odprta ???


drugače pa tema že obstaja :

http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1283.0
Naslov: Kastracija
Prispeval: Felina na 04 Maj 2007, 09:04:54
Hmmm...to pa je zanimivo....kaj pa mu je ob kastraciji naredil, nekje ja menda moral zarezat ???......zanimivo, ker če zna opravit operacijo tako, da ni nikjer šivov svaka mu čast...še nisem slišala za takšno varianto.

Glede lizanja rane (no odvisno kako velika je) jaz nikoli ne paničarim...si moj hipeaktivc vsakih toliko poškoduje blazinico in si vedno zliže in ni panike.....baje je v slini nekakšno antibiotično sredstvo

aspirina pa mu jaz ne bi dajala, ker redči kri in sploh po operaciji se mi zdi to malo tak tak, ko ne veš kako se bo celilo in če je vse ok, da ne bi prišlo do kakšnih krvavitev

jaz mojemu nikoli še nisem dala tablet proti bolečinam (niti po kastraciji, niti po poškodbi tačke, ker bi se on normalno obnašal), ker itak ni kazal bolečin in se mi je zdelo boljše, da ga mogoče tu in tam kaj zaboli, da bo bolj pazljiv, ker je itak že drugi dan po kastraciji dirkal kot nor, tako da nisem videla potrebe....kako bi šele bilo, če ne bi resnično nič čutil-adijo šivi!

Pa tudi tega ne bi smel narediti, da te je domov poslal s spečim psom...pes se mora zbuditi ob veterinarju na kliniki, ker ravno ob prebujanju zna priti do težav...mogoče, da se nikoli ne prebudi, ker mu nismo znali doma pomagati in nismo vedeli kdaj je čas za prebujanje in na kakšen način.....po takšni napaki, me ta veterinar ne bi več videl (o načinu kastriranja pa ne morem sodit, ker ne poznam vsah načinov....nisem iz te stroke, tako da bi kdo drug vedel kaj več)
Naslov: Kastracija
Prispeval: sabrina na 04 Maj 2007, 09:25:45
Bugz vem, da tema že obstaja. Sem tudi vse prebrala, ampak nikjer nisem zasledila, da bi kateri veterinar pustil kar odprto rano.  ???  ???

Tudi jaz mu za 1x ne bom dala nič...Drugače pa mu bom dala ketonal (50g) in ne aspirina. Sicer pa ne vem kakšen vpliv ima ketonal na kri...? Se je že skoraj popolnoma zbudil in že hodi naokoli, vendar ga še precej zanaša. Rane si še ni začel lizati, ampak mislim da mu še tak ni sploh jasno, kaj se je zgodilo.

Tudi jaz sem slišala, da ima slina neko zdravilno vsebino, ampak povsod, kjer sem brala o kastraciji je pisalo, da je bolše, če je na zraku oz. da se hitreje zaceli če je suha, kar je nekako tudi logično. Zdaj ne vem, ali mu naj pustim, da si jo liže ali mu to nekako preprečim?

Ja tudi meni se je zdelo to zelo čudno, ko je reku, da ga lahko kar domov vzamem in jaz definitivno več ne grem tja. Do sedaj še nisem bla nikol tam, ker je prejšnega kužka in mačke vedno oče pelal tja. Raje plačam več, ampak vsaj vem, da je vredu narejeno.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Taj na 04 Maj 2007, 09:29:53
Sabrina - kaj če bi poklicala kakšnega drugega veterinarja, samo informativno, da ti pove svoje mišljenje.

Meni se ne sliši dobro, da bi pes lizal rano, ker menim, da se tako kasneje zaceli. Ne vem. Vem pa da skoraj vedno povdarjajo, da si pes ne sme lizati ran. Jaz bi na tvojem mestu res poklicala k drugem veterinarju - lahko jih pokličeš tudi več, da vidiš, kakšne odgovore ti bodo dali. ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: katka na 07 Maj 2007, 14:02:44
Živjo!!

Naš Bart je bil tudi kastriran že nekaj časa nazaj. Dobil je ovratnik in inekcijo proti bolečinam ( ali pa so bile tablete ne vem, ker je dobil kar pri vetu.), ampak je imel šive, katere sva šla kasneje tudi pobrat in prav tako je pod nujno dobil tudi ovratnik, da si ni lizal rane. Da je v slini antibiotično sredstvo je res, vendar ne vpliva na celjenje take rane, sploh take, kot nastane pri kastraciji. Moda in mošnja sta pri kastraciji odstranjeni in zato je potreben rez, ki povzroči odprtino-rano. Vse skupaj se ne zaceli lepo, če ni šivano. Predstavljaj si, da si na operaciji, pri kateri ti vstavijio železo v roko in ti pustijo rano kar odprto, češ, da se bo sama zacelila  ;)  :-X . Mislim, da tukaj vet ni bil popolnoma odgovoren  :-[

lp!!
Naslov: Kastracija
Prispeval: LeA :) na 14 Maj 2007, 20:26:04
Hej!
Jaz se ne znam odločiti za mojega Nalla ( kastracija)....Včasih razmišljam,da bi ga parla , sam bi me pa motilo,če bi ga recimo imela spuščenega in bi mimo slučajno prišla psica,pa bi jaz umaknila pogled  za sekundo in bi jo naskoču .. jaz pa sploh ne bi hotela  mladičev z njo... Drugače bo star 10 mesecov čez 8 dni.A je to že prepozno za kastracijo?

Lp Lea :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Sammy na 14 Maj 2007, 20:34:11
Lea, nikoli ni prepozno za kastracijo. Je pa res, da čim prej, tem boljše (s tem preprečiš nastanek bolezni, do katerih lahko pride, če pes ni kastriran). ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: LeA :) na 14 Maj 2007, 21:36:28
A je med njimi katera zelo nevarna ? :(... kaj mi priporočate? ???
Naslov: Kastracija
Prispeval: kaskae na 14 Maj 2007, 22:11:52
Hej!
Jaz se ne znam odločiti za mojega Nalla ( kastracija)....Včasih razmišljam,da bi ga parla , sam bi me pa motilo,če bi ga recimo imela spuščenega in bi mimo slučajno prišla psica,pa bi jaz umaknila pogled  za sekundo in bi jo naskoču .. jaz pa sploh ne bi hotela  mladičev z njo...
Lp Lea :)
Psi se ne sparijo v sekundi  :o, glede tega ti priporočam, da se še malo poučiš kako to gre, potem pa razmišljaj o kastraciji  :P
Naslov: Kastracija
Prispeval: LeA :) na 14 Maj 2007, 22:18:17
Ja saj vem ja,samo recimo da bi šla nekam...ali pa da bi videl gonečo psičko in bi se pognal za njo...zelo težko ga je ujet...mah to razmišljam že 4 mesece o kastraciji ,ker ne vem če je res kot sem napisala ,da se požene za gonečo se psičko( odvezan je) ? Ko sem bila maja na morju in se je od naših sosedov mešanka med maltežanom pa še nevkom gonila,mu je vseskozi rit nastavlala..on ,ko je pa še majhen jo je pa kar v glavo khm....sej sm ga stran potegnla :) En dan je bil pa zelo žalosten ,saj jo je vidu čez oken in je poj začel cvilt...Ta moj pes :D

Naslov: Kastracija
Prispeval: Nelly na 14 Maj 2007, 23:15:21
LeA :), ce so v blizini gonece psicke ga pac ne spuscas iz povodca in ga drzis pri sebi in nima kam zdivjati.  Ni pa tvoj pes cisto nic cuden ampak se temu preprosto rece nagon. starejsi kot bo bolj lahko ta nagon postane izrazit. Ce postane motece za vas, ker ga hormoncki prevec mecejo in v koncni fazi tudi zanj (ko skozi okno prezi na nesojene ljubice >:D ) je najbolj enostavna resitev kastracija. Sparil se ti pa v sekundi sigurno ne bo, brez skrbi  ;) Bos morala malo dlje gledati stran kot samo za trenutek   :P

Glede bolezni, niso nedolzne.. lahko pride do raznih rakavih obolenj itd. Vendar brez panike, nikjer ne pise da vsak nekastriran pes zboli - se pa z kastracijo (sploh zgodnjo) te moznosti zmanjsajo na nizji procent. Zdaj ce ne mislite pariti (a ima kuza rodovnik?) in psu hormoncki res povzrocajo preglavice je najbolj enostavna in ucinkovita metoda kastracija. Za kastracijo pa sigurno ni prestar. Kastrira se lahko vsak pes v vsakem zivljenskem obdobju, ce mu to dovoljuje njegovo zdravstveno stanje (narkoza itd..)
Naslov: Kastracija
Prispeval: KARMEN na 15 Maj 2007, 08:20:16
Mi pa bomo našega Jona (8 let) kastrirali, ker ima težave s prostato (degenerirana) in sta to svetovala dva različna veterinarja.
Naslov: Kastracija
Prispeval: katka na 15 Maj 2007, 15:51:23
Upam, da bo vse dobro potekalo :) LeA, jaz mislim, da če ne misleš met potomcev, če se ne misleš ukvarjat z vzrejo in hodit po zarstavah je pametno ga dat kastrirat. Pri sosedih imajo psičko in če se je gonila je naš skoraj znorel, uglašal se je kot krava (lačna krava) Glede tega mi ni žal, ker bi imela probleme-uhajanje, in še na sprehodih bi ga težko zadržala ker so najine kile izenačene, s tem, da je on v prednosti, ker ima 4 pogone  :-[ Sej sem že napisala,da nam je včasih žal,ampak se vedno spomnimo dobrih strani kastracije in spet vsi z nasmeškom hodmo ukol. Tako, kot je že Nelly spisala, kastracija lahko prepreči kake okužbe in to...tudi pes (vsaj naš) se bolj zadržuje doma, bolj je poslušen itd. Edino kar je, je to,da je postal požrešen in se rad zredi.

lp!

Katja & Bart
Naslov: Kastracija
Prispeval: soncica na 10 Julij 2007, 10:55:18
Imam 1 leto starega labradorca, ki je sicer iz rodovniškega legla, a nima rodovnika. Doma se vnema pravi prepir glede njegove kastracije. Naj omenim, da živimo na deželi (kmetiji) in da ima kuža zelo veliko svobode, vedno je pri ljudeh pri vseh opravilih je prisoten,zraven nas hodi v planine, v gozd.... ponoči pa ga zapremo v večji ograjen prostor. Zelo se bojim, da bi kuža začel odhajati na daljše nedovoljene sprehode (kot se je zgodilo s prejšnjim, ki smo ga potem dali evtanazirati, ker je bilo stanje nevzdržno(odsoten je bil tudi po več dni) postal je celo agresiven). Vedno ga imam na vrvici, kadar odidem z njim na sprehod, a pri prejšnjem to ni pomagalo, ker se okrog sprehaja veliko psov (in psičk), za katere lastnikom ni mar kje so. Zanima me, kakšne so vaše izkušnje s kastracijo, bi to pomagalo, bo potem kuža še vedno tako živahen, kakšni so lahko zapleti in kdaj je najbolj primeren čas za to? Upam, da se nisem preveč razgovorila. Cenim vsak nasvet, ker res ne bi rada izgubila tega kužka, ker nam je vsem zelo prirasel k srcu. Hvala že vnaprej!
Naslov: Kastracija
Prispeval: ninci na 10 Julij 2007, 11:21:58
soncica kar nekaj izkušenj si lahko prebereš že tule: http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1283.0
 Upam, da bo pomagalo k tvoji odločitvi. Moj odgovor v tvojem primeru bi bil kastracija da.

Lp nina
Naslov: Kastracija
Prispeval: pika* na 10 Julij 2007, 11:33:43
Tudi jaz bi rekla kastraciji da. Zakaj? Puberteta, neželeni mladiči (ti jih ne boš imela lahko pa bo lastnik psiščke ki jih bo mela zelo jezen in si jih ne želi imeti), v času gonitve so povsem svojeglavi in neposlušni, ponavadi postane boljši odnos med lastnikom in psom (vsaj tako je pri nas), v našem primeru tudi samo še občasno ko ima svoje dneve vleče na vrvici drugače pa ne več...
Tudi pri nas so bili doma ostali proti samo jaz sem bila za to, vendar ko smo hodili v pasjo šolo so tam še inštruktorji rekli besedo, dve o tem in odločitev je padla.
Preberite si kaj na internetu, poiščite informacije in nasvete pri veterinarju, kinologih...
Pa srečno, odločitev je na koncu vedno vaša.
Naslov: Kastracija
Prispeval: kaskae na 10 Julij 2007, 14:03:46
Kastracija ne !!!  :P
Naslov: Kastracija
Prispeval: Florinca na 10 Julij 2007, 14:25:28
Po prebranem, bi rekla ja. Glede na to, da živite na vasi in je večina psov in psic spuščenih, je tako bolje. Nihče vam ne bo mogel očitat nezaželjenih mladičev, potepanja bo manj itd. Ampak izkušenj iz prve roke nimam, zato bo verjeto res najbolje, da si več o tem prebereš na linku, ki ga je dala Ninci.
Naslov: Kastracija
Prispeval: soncica na 10 Julij 2007, 15:18:55
Hvala vsem!! Upam, da se bo labi strinjal z mojo odločitvijo :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Jana* na 21 Julij 2007, 00:01:38
No da še jaz povem svoje mnenje - tudi mi smo mogli dat kastrirat našega višavca.. rodovniškega, odlični starši, ponudbe za parjenje še preden je sploh zrastel, odlični rezultati iz poslušnosti,....  :(    zakaj kastracija? Ker se mu je pojavila bula na modih in tako je bila tole edina možnost..   Ok, js sem se sprijaznla s tem da pač nikol nebo mogu met mladičkov, sam ok, po drugi strani sm se pa tolažla, če ne bi bil kastriran - vrjetno nebi dosegala z njim vidnih rezultatov v poslušnosti   ::)

definitivno je po tem posegu postal nagnjen k debelosti, zato sem že od vsega začetka pazla da se mi ni zredil. Umiril se je glede agresivnosti (prej je znal pokazat tudi zobe), ni pa mu padla energičnost in živahnost. Tako da sem zadovoljna kako se je obrnilo in čeprav nebo mogel met mladičkov, bom vsaj jaz vesela z njim in njegovo poslušnostjo  :)


lp, Jana
Naslov: Kastracija
Prispeval: don1 na 22 Avgust 2007, 20:09:11
Imamo eno leto starega zlatega prinašalca.Živi z nami v stanovanju in je res zlati kuža.Doma je priden, zunaj pa zadnje čase zelo vleče in označi vsak grmiček.Padla je odločitev, da ga damo kastrirat-jutri ima datum. Ko prebiram pogovore na forumu pa večkrat pomislim ali bo potem kaj boljše ali bo enako vlekel in ovohaval, ter označeval grmičke.Hvala za mnenja
Naslov: Kastracija
Prispeval: kaskae na 22 Avgust 2007, 20:17:58
To kar ste navedli je normalno obnašanje psa in nikakor ne razlog za kastracijo. Jaz sicer nimam teh izkušenj, ampak naj bi se kastriralo pse z zelo problematičnim in dominantnim vedenjem.
Vem da se bo zdaj vsul plaz argumentov za in proti, ampak jaz predlagam, da tega ne storite, če to zares ni potrebno, pa nikar ne nasedajte izjavam, da boste imeli potem ful pridnega in ubogljivega psa  ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: pika* na 22 Avgust 2007, 20:26:56
Razpredelnica: plus pomeni da so to prednosti, minus pomeni da so to slabosti  :D

-slabost kastracije je, če je pes npr. rodovniški in nameravaš pariti
-možnost povečanja telesne teže, zato je treba paziti pri prehrani
+ kot je že napisala kaskae, dominanten pes bo s tem imel manj moških hormonov, ki pripomorejo k dominantnosti (poleg kastracije pa je potrebna še primerna vzgoja /avtoriteta)
+nimaš težav, ko so v bližini goneče psičke
+veliiiiko manj možnosti, da ti pes uide
+neželeni mladiči
+pri našemu se je spremenilo tudi obnašanje (prej je na povodcu vlekel sedaj veliiiko manj kot je prej, bolj poslušen-to je bil tudi prvotni razlog zakaj gre na kastracijo pri nas)
+manj "označevanj" ozemlja z lulanjem na vsakih 5 metrov (tudi to moramo izvajati-vsaj jaz delam tko- tako, da poleg kastracije ne pustimo, da se pes na sprehodu ustavlja in bere "časopis" ob cesti ter lula na vsakih 5 metrov, kaj hitro bo skapiral da se lula na začetku sprehoda večjo količino in je potem cel sprehod mir)


Tole sem se zaenkrat jaz spomnila in takole delamo pri nas, res pa je da se psi med seboj razlikujejo.
Pa srečno.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Sammy na 22 Avgust 2007, 20:29:50
O kastraciji že marsikaj piše tukaj (tudi dobra in slaba plat): http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1283.0
Naslov: Kastracija
Prispeval: n+n na 29 September 2007, 22:24:07
Za našega Nerota je bil dan D v četrtek. Danes smo mu z največjo muko odstranili obliž (so pomagali v vet. ambulanti).
Že v četrtek smo za domov dobili tudi jod in navodilo, da naj mu po tem, ko mu bomo odstranili obliž, rano 3-4x na dan umijemo z razredčenim jodom.
Nikjer nisem zasledila, da bi kdo posebej omenjal to umivanje in me zanima, koliko je sploh to umivanje nujno?  ???

Bi bila pa tudi hvaležna za kakršen koli nasvet, kako naj se k temu sploh spravim, saj kuža zažene celo paniko že ko samo malo bolj od blizu pogledaš proti "bivšim jajčkom", kaj šele, da bi se ga sploh dotaknil? Da ne omenjam tega, da se ti potem pol ure ne upa niti približati, pa tudi če z zrezkom mahaš pred njegovim nosom... :-\

Lp Nina
Naslov: Kastracija
Prispeval: Jana* na 29 September 2007, 22:35:01
huh mi nismo meli obliža, samo z nekim srebrnim sprejem je blo pošpricano. Pol smo ga mogli nazaj peljat k vetu da so mu šive vn potegnli :S  pa je blo cviljenja kolkr hočeš..   ampak doma potem pa smo ga lahk prebožali tam okrog pa ni nč kej mrdnu, kr ležav je pa se pustu čohat  ;D
Naslov: Kastracija
Prispeval: katka na 30 September 2007, 09:53:34
huh mi nismo meli obliža, samo z nekim srebrnim sprejem je blo pošpricano.

?? kakšnim sprejem? Naš je imel le šive in vesoljski ovratnik ::

lp!
Naslov: Kastracija
Prispeval: nyssa na 30 September 2007, 11:07:44
Ja,Paxx in Gaja sta bila tud srebrna  8) Paxxu se je vidu tist sprej še kak teden po tem,ko smo šive pobrali(ker je črn)  ;D Leteči krožnik okoli glave in srebrna zadaj-sta bila čist futuristična  :o
Naslov: Kastracija
Prispeval: Jana* na 30 September 2007, 13:56:02
Ja,Paxx in Gaja sta bila tud srebrna  8) Paxxu se je vidu tist sprej še kak teden po tem,ko smo šive pobrali(ker je črn)  ;D Leteči krožnik okoli glave in srebrna zadaj-sta bila čist futuristična  :o


Jaa  ;D  dober opis - tudi tery se jima pridružuje  ;D


emm mislim da je tisti sprej imel neke zveze z razkužilom da se ni zagnojilo in je ščitlo rano. Ker se je tak zaščitni film gor naredu.
Naslov: Kastracija
Prispeval: katka na 01 Oktober 2007, 19:18:14
Aham, okej. MI ni blo takoj jasno, kakšen srebrn sprej=)
Naslov: Kastracija
Prispeval: nutella na 01 Oktober 2007, 23:35:27
Ojej, si sploh ne znam predstavljat, da bi bilo treba pri Gusiju šive ven vlečt. On je imel notranje šive, ki so sami razpadli pa tisti obliž (mogoče je bil spodaj posprejan s srebrnim sprejem, se ne spomnim), ki ga je bilo treba povlečt dol 2 dni po kastraciji. Jest sem bila čisto preveč živčna za kaj takega, tako da se je mati spravila k zadevi in naredila tako kao mimogrede. Je šla z Gugijem na sprehod in sta se nekje sredi poti malo ustavila, pa mu je začela postopoma kar v stoje odlepovat obliž, vsakič malo več, enkrat je čivknil, ampak potem je obliž hvalabogu padel dol. Potem ni bilo treba nič z jodom mazat, samo enostavno pustit, da se na zraku zaceli, pa ovratnik je imel, seveda (kljub temu je izkoristil trenutke brez ovratnika in si en šivček na plano privlekel, ampak ni bilo hudega). Je pa jemal antibiotike, ker je imel hkrati s kastracijo drugo operacijo.
Naslov: Kastracija
Prispeval: katka na 02 Oktober 2007, 13:45:05
Naš ni nič čutil, ko so mu dajali šive ven, mahal je s tacam, da bi ga čohali  :o Se mi zdi, da je bila bolj muka hodit nekaj korakov po kastraciji, ker se je želel kar vsest in it nikamor, verjetno, da ga je srbelo. Drgugač pa tut za čip(tosto mesarsko iglo) ni tut trznil ne, medtem, ko je en kuža pred nami čist znorel  :P

lp!
Naslov: Kastracija
Prispeval: zvezdicazaspanka na 02 Oktober 2007, 14:17:23
Naš je bil kastriran kar dvakrat :(, ker je mel en jajček not enga pa zunej. Pa prvi veterinar ni najdu notranjega, no čez čas se je spustu pa še drugi. Kastrirali smo ga predvsem ker je mešanček in pa tud ostali razlogi, k so že našteti v temi so pripomogli k temu. Bil je srebrn, dobil smo ovratnik, mel je notranje šive, vendar so mu hkrati odstranili še analne vrečke, tm pa je blo treba šive vn pobrat, in za konec smo dobile še jod.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Jana* na 02 Oktober 2007, 19:11:58
Naš ni nič čutil, ko so mu dajali šive ven, mahal je s tacam, da bi ga čohali  :o Se mi zdi, da je bila bolj muka hodit nekaj korakov po kastraciji, ker se je želel kar vsest in it nikamor, verjetno, da ga je srbelo. Drgugač pa tut za čip(tosto mesarsko iglo) ni tut trznil ne, medtem, ko je en kuža pred nami čist znorel  :P

lp!


Naš se je drl kot bi ka kdo klal...  Tudi pri mikročipiranju..   sicer je imel pa že toliko slabih izkušenj pri veterinarju, da sedaj vedno ko ga dam na mizo pa se ga veterinar še dotakne ne, se začne z grozljivo predirljivim glasom dret..   ampak to je samo pri veterinarju..    popolnoma enake stvari bi mu lahko jaz doma počela brez da bi čivknil  ;D
Naslov: Kastracija
Prispeval: nyssa na 02 Oktober 2007, 19:16:12
hehe,Paxx se je pa lepo nastavil,ker je mislil,da ga bo veterinarka počohala po trebuščku,pol pa sva ga mogle obe držat,ker je začel bezljat in skakat,ko mu je začela šive ven pobirat  :o Bučman  :D
Naslov: Kastracija
Prispeval: Gigosy na 03 Oktober 2007, 09:51:43
Naš se je drl kot bi ka kdo klal...  Tudi pri mikročipiranju..   sicer je imel pa že toliko slabih izkušenj pri veterinarju, da sedaj vedno ko ga dam na mizo pa se ga veterinar še dotakne ne, se začne z grozljivo predirljivim glasom dret..   ampak to je samo pri veterinarju..    popolnoma enake stvari bi mu lahko jaz doma počela brez da bi čivknil  ;D

Naš se je drl kot bi ga s kože dajal ko mu je veterinah hotel samo iglico ven iz noge vzet  :D Ko pa ga je nemški ovčar pohodil pa je revček šepal cele 4 dni. Ko sem ga peljala na pregled in slikanje je blo pa dost da ga je vet. samo pogledal in je že blo tuljenje  >:( No potem je sledila dvojna doza pomirjevala, ker enkratna ni zadostovala. Po drugi dozi je reku vet. da bi zdej že konja ubil, on pa je še kar skaku  :D  Jaooo bolj občutljivega bitja pomoje ni kot je naš  ::) Danes ga peljem kastrirat in me že full skrbi kako bo on to preživel  ???
Naslov: Kastracija
Prispeval: malena3 na 03 Oktober 2007, 12:36:42
Naju pa vse to še čaka...in sicer ima en jajček v trebuščku.

Ampak, bomo že. :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Jana* na 03 Oktober 2007, 16:53:22
Naš se je drl kot bi ga s kože dajal ko mu je veterinah hotel samo iglico ven iz noge vzet  :D Ko pa ga je nemški ovčar pohodil pa je revček šepal cele 4 dni. Ko sem ga peljala na pregled in slikanje je blo pa dost da ga je vet. samo pogledal in je že blo tuljenje  >:( No potem je sledila dvojna doza pomirjevala, ker enkratna ni zadostovala. Po drugi dozi je reku vet. da bi zdej že konja ubil, on pa je še kar skaku  :D  Jaooo bolj občutljivega bitja pomoje ni kot je naš  ::) Danes ga peljem kastrirat in me že full skrbi kako bo on to preživel  ???

to mi je pa znano  ;)  mi smo rabli dat dvojno pomirjevalo ko so mu pregledovali jajčke preden smo ga mogli dat kastrirat (nismo ga dali namreč po svoji volji ampak bolj iz zdravstvenih razlogov - imel je neko bulico na eni jajčki  :-\ )  ampak je po dveh pomirjevalih še kr skakal in so ga 4je držali + nagobčnik da so ga lahk z ultrazvokom (beri - NEBOLEČE) pregledli  ::)  jao
Naslov: Kastracija
Prispeval: n+n na 04 Oktober 2007, 14:30:54
Sobota se bliža in s tem pobiranjem ven šivov pri našemu kužmanu.

Zanima me, če ima slučajno kdo od vas izkušnje z Bio-groomovim  lido med anti itch sprejom (http://www.djdon.si/index.php?option=com_content&task=view&id=166&Itemid=37)

Zanima me, če je pametno (predvsem pametno v tem smislu, da nebi naredila več škode kot koristi s tem), če ga našpricam s tem sprejem po "rani" potem ko bodo šivi ven pobrani?

lp Nina
Naslov: Kastracija
Prispeval: Gigosy na 04 Oktober 2007, 14:43:22
Hmmm zanimivo, to bi pa tudi mene zanimalo  ::)
Naslov: Kastracija
Prispeval: tjasav na 04 Oktober 2007, 18:38:58
Po moje pa ni treba ni kaj ekstra komplicirati, saj ko so šivi zunaj gre tudi ''lučka'' dol in se v bistvu že lahko čoha, če se hoče. In takrat tudi ne srbi več tako, saj je že velik del celjenja za njim. Vsaj pri nas je bilo tako...
Seveda pa bi se o uporabi prej pogovorila z veterinarjem za ziher.  ;)

Gigosy...zdravo tudi tukaj!  ;D

Lp, Tjaša
Naslov: Kastracija
Prispeval: Gigosy na 04 Oktober 2007, 19:45:37
 :D
Naslov: Kastracija
Prispeval: Urseek na 05 Oktober 2007, 07:38:23
Ali se lahko psa kastrira tudi pri petih letih? Naš je namreč precej napadalen in mora na sprehodu zato prebiti precej časa na vrvici. Sicer zelo uboga vendar, ko enkrat vidi psa mu vsa ta ubogljivost "uide" iz glave :(. Ali bi kastracija pomagla, da nebi bil več tako zelo napadalen?
Naslov: Kastracija
Prispeval: tjas na 05 Oktober 2007, 07:44:23
Ali se lahko psa kastrira tudi pri petih letih? Naš je namreč precej napadalen in mora na sprehodu zato prebiti precej časa na vrvici. Sicer zelo uboga vendar, ko enkrat vidi psa mu vsa ta ubogljivost "uide" iz glave :(. Ali bi kastracija pomagla, da nebi bil več tako zelo napadalen?

Seveda, da lahko kastriraš psa pri 5 letih, ne bo čisto nič narobe.
Če je napadalen do drugih samcev se bo to s kastracijo zelo omillo. Vendar ne gre izključevati posebnih primerov. ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Jana* na 06 Oktober 2007, 13:57:59
Ali se lahko psa kastrira tudi pri petih letih? Naš je namreč precej napadalen in mora na sprehodu zato prebiti precej časa na vrvici. Sicer zelo uboga vendar, ko enkrat vidi psa mu vsa ta ubogljivost "uide" iz glave :(. Ali bi kastracija pomagla, da nebi bil več tako zelo napadalen?


Agresivno vedenje se pri psih najbolj opazno popravi (ob kastraciji) če se psa kastrira do devetih mesecev starosti. Seveda ga lahko daš kastrirat tudi kasneje, ampak da se bo vedenje opazno popravilo pa ni več 100%.  Sploh če mu je agresija že prešla v kri in nimajo hormoni in nagon več prevlade..   poskusiti ni greh pravijo  ;)  slabše po kastraciji vsekakor ne bo  :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: cowgirl na 10 Oktober 2007, 14:19:47
nekaj branja o kastraciji pro/contra (žal v angleščini):

http://www.doglistener.co.uk/medical/neuter.shtml
http://www.dogsey.com/dog-articles.php?t=12202
http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1625&articleid=911
Naslov: Kastracija
Prispeval: kaskae na 10 Oktober 2007, 19:02:09
Seveda ga lahko daš kastrirat tudi kasneje, ampak da se bo vedenje opazno popravilo pa ni več 100%.  Sploh če mu je agresija že prešla v kri in nimajo hormoni in nagon več prevlade..   poskusiti ni greh pravijo  ;) 
Če hormoni in nagon nimajo več prevlade, potem jo ima kdo ali kaj  ???  Najbrž ga obsede sam hudič, pol ga lahko pelješ samo še k župniku, poizkusit ni greh :o

slabše po kastraciji vsekakor ne bo  :)
ja, v najslabšem primeru bo lažji za kak dekagram  ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Jana* na 10 Oktober 2007, 19:38:39
Če hormoni in nagon nimajo več prevlade, potem jo ima kdo ali kaj  ???  Najbrž ga obsede sam hudič, pol ga lahko pelješ samo še k župniku, poizkusit ni greh :o
te]

npr. pes se je z agresijo branil pred nezaželenim božanjem - ker pri tem ni dobil primerne kazni, se je naučil, da če bo pokazal agresijo, mu bodo dali mir.  Tega se je naučil in navadil, tudi po kastraciji se tole ne bo spremenilo  ;)
v takem smislu sem tole mislila..

ja, v najslabšem primeru bo lažji za kak dekagram  ;)

ali pa še to ne če lastnik ni seznanjem s tem da se presnova kastriranega psa spremeni  ;)  in zato marsikateri pes dobi prekomerno težo.. žal.
Naslov: Kastracija
Prispeval: kaskae na 10 Oktober 2007, 21:20:46
ali pa še to ne če lastnik ni seznanjem s tem da se presnova kastriranega psa spremeni  ;)  in zato marsikateri pes dobi prekomerno težo.. žal.
Me veseli, da se omenijo tudi negativne stvari  ;D
Naslov: Kastracija
Prispeval: Jana* na 10 Oktober 2007, 21:48:24
vsak plus ma svoj minus..   zato je pač treba stvari dat na tehtnico in ugotovit kaj je bolje  ;)


aja, zakaj se pa ne bi omenjale tudi slabe stvari?  ???   saj navsezadnje tudi te pripomorejo k naši odločitvi a ne  :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 13 Oktober 2007, 14:03:23
Zato, ker so kastracije postale taka moda, da te že postrani gledajo, če imaš psa, ki mu nisi porezal kar ima odveč. Ker naj bi celi psi in psice imeli celo morje težav, ki jih "popravljeni" nimajo. Ker naj bi živeli huhu dlje, ker naj bi ne imeli nobenih vedenjskih motenj več, s kastracijo psov bi naj kar na hitro rešili vse probleme s potepanjem, agresijo, dominantnostjo in kaj jaz vem kaj še vse.
No za psice lahko rečem, da je res problem, ko se pri kakšni prastari psici naredi kakšno vnetje na rodilih, ki se naj bi dalo pozdraviti samo z operacijo, ta pa zaradi starosti ne pride več v poštev. No potem se izkaže, da se da omenjene težave čisto lepo zdraviti tudi brez operacije, samo precej več dela imajo veterinarji in manj pokasirajo. Poleg tega pa pri nas nobena sterilizirana psica še ni dočakala niti približno tako visoke starosti. Samo slučaj, pa vseeno vredno omembe.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tjas na 13 Oktober 2007, 17:51:44
te]
ali pa še to ne če lastnik ni seznanjem s tem da se presnova kastriranega psa spremeni  ;)  in zato marsikateri pes dobi prekomerno težo.. žal.

S tem je seznanjev sigurno vsak. Itak je pa tukaj krivda lastnika, če se njegov pes zredi in ne direktno kastracija. ::)

Zato, ker so kastracije postale taka moda, da te že postrani gledajo, če imaš psa, ki mu nisi porezal kar ima odveč.

S tem se pa jaz definitivno ne strinjam.
Naslov: Kastracija
Prispeval: kaskae na 13 Oktober 2007, 21:19:26
če je pes agresiven, dominanten se rad potepa in kajtijstvem kaj še, je treba najprej poiskat napake pri gospodarju. Ker, če ga kateri od mojih psov tako biksa, potem najbrž šepa moja vzgoja in za to niso kriva pasja jajca niti psica ki je v fazi gonitve  ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 14 Oktober 2007, 15:18:31
Citiraj
S tem je seznanjev sigurno vsak. Itak je pa tukaj krivda lastnika, če se njegov pes zredi in ne direktno kastracija.
No ja, kakor se vzame. Dejstvo je, da se metabolizem spremeni. Zakaj pa mislite, da so kopuni boljši za jest od petelinov? Normalno je, da se razmerje med maščobo in mišicami spremeni tudi pri živalih ki se ne zredijo.
In dejstvo je, da so nekateri bolj nagnjeni k debelenju. Lastnik to lahko prepreči. Ponavadi. Če je pes nagnjen k temu, da se bo zredil, lastnik to lahko prepreči le z velikim trudom in disciplino. Včasih se zdi, da pes skoraj nič ne je, pa kar leze narazen. So pa tudi psi, ki se po kastraciji ob enaki hrani sploh ne zredijo.

Citiraj
če je pes agresiven, dominanten se rad potepa in kajtijstvem kaj še, je treba najprej poiskat napake pri gospodarju. Ker, če ga kateri od mojih psov tako biksa, potem najbrž šepa moja vzgoja in za to niso kriva pasja jajca niti psica ki je v fazi gonitve
Drži. Res pa je, da je prevzgoja takega psa po kastraciji ponavadi (žal ne vedno) lažja. Poudarek je pa na vzgoji, saj se bo brez tega tudi kastriran pes enako grdo obnašal. Edino vasoval ne bo več.

Citiraj
Zato, ker so kastracije postale taka moda, da te že postrani gledajo, če imaš psa, ki mu nisi porezal kar ima odveč.

S tem se pa jaz definitivno ne strinjam.

No mogoče malo pretiravam, gre pa trend v tej smeri in to zelo hitro.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tjas na 16 Oktober 2007, 08:00:33
Jaz se s tem trendom kar strinjam, če gledam koliko preveč je nezaželjenih mladičev, prekupčevalcev "čistokrvnih brez rodovnika",..
Jaz sem svojega psa dala kastrirati zaradi povečane prostate pri  5 letih. Teh prvih 5 let je bilo "grozljivih", kamor koli si odšel na sprehod se je kaka psica gonila, pes pa valda glavo dol in na vsakem vogalu scat,... >:( To zame definitivno ni bil sprehod. Da ne govorim kako je doma cvilil,tulil, zavračal hrano,...zdaj pa tega ni več in mi je zelo všeč. ::) Pri naslednjem psu naj si bo to psica ali pes definitivno dam sterelizirati/kastrirati če ne bom želela imeti legla (čistokrvnega z rodovnikom,...).
Tako je pač moje mnenje in večina ljudi gleda iz tega vidika. Res pa ne vidim nič slabega v tem. ;) :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 16 Oktober 2007, 12:10:21
Lahko daš kastrirat čisto vse pse pri "običajnih" lastnikih, pa preprodaje "čistokrvnih" mladičev to ne bo prav nič prizadelo. Prepradajalcem bi bilo takšno stananje strašansko všeč. Njihovi dobički bi se izjemno povečali.
Če je samec prepotenten in ga lastnik zaradi tega težko obvladuje, če je v okolici takega psa veliko gonečk (ali pa imamo kakšno tako kar doma), potem je kastracija vsekakor najboljša rešitev. Obstajajo tudi samci, ki zaradi svojih jajc nimajo kakšnih posebnih problemov in lastniki, ki se jim zdi nekaj povsem normalnega da pes na vogalu dvigne taco in da ga okolica nasplošno bolj zanima kot samice. Ne vidim čisto nobenega razloga, zakaj bi pa po vsej sili morali kastrirati takšne pse.
Predvsem pa vidim zelo malo razlogov zakaj bi morali kastrirati pse prej, preden do konca odrastejo in dozorijo.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Yo na 16 Oktober 2007, 18:57:40
Mi smo našega bedaka dali kastrirati in sicer v sklopu vsega, kar bi ga lahko "motilo", ker je psihopat na več področjih. Moram priznati, da se zaradi kastracije ni čisto nič spremenilo. Še vedno je hiperaktiven, histeričen, nemogoč, še vedno dviguje taco 1,5 milijonkrat na vsakem sprehodu in še vedno bi se pretepal in grizel.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 17 Oktober 2007, 12:17:55
Če ima v sebi dovolj terierja, potem bi namesto kastracije potreboval lobotomijo da bi se mogoče kaj malega spremenil  >:D
Naslov: Kastracija
Prispeval: Yo na 17 Oktober 2007, 12:46:14
Če ima v sebi dovolj terierja, potem bi namesto kastracije potreboval lobotomijo da bi se mogoče kaj malega spremenil  >:D

Ne boš verjela, da vsak dan najmanj 100x pomislim, da bi mu lobotomijo opravila kar sama  >:D

Ja, ima pa v sebi pomoje kar 1000% terierja oz. več le njih. In očitno je od vsakega podedoval ravno najbolj nemogoče lastnosti.
Pa da ne bo zdaj kdo mislil, da je to samo moje mnenje - do sedaj je še čisto vsak, ki ga je spoznal na koncu rekel, da takega cepca pa ne bi imel doma za nič na svetu.

No, očitno kakršen lastnik, takšen pes. Tudi jaz verjetno nisem najbolj prisebna, da vse njegove izpade sploh še prenašam.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 17 Oktober 2007, 13:08:38
he, he, meni se taki psi zdijo najbolj zabvni in najbolj srčkani in oh in slpoh...dokler je njihov trpeči lastnik kdo drug uin ne jaz.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Yo na 17 Oktober 2007, 13:11:46
he, he, meni se taki psi zdijo najbolj zabvni in najbolj srčkani in oh in slpoh...dokler je njihov trpeči lastnik kdo drug uin ne jaz.

Enako. Saj srčkan in zabaven se zdi vsem. Tudi meni bi se, če ne bi bila obsojena na to, da sem njegova lastnica  >:(
Naslov: Kastracija
Prispeval: andi na 17 Oktober 2007, 13:22:01
Ne boš verjela, da vsak dan najmanj 100x pomislim, da bi mu lobotomijo opravila kar sama  >:D

Ja, ima pa v sebi pomoje kar 1000% terierja oz. več le njih. In očitno je od vsakega podedoval ravno najbolj nemogoče lastnosti.
Pa da ne bo zdaj kdo mislil, da je to samo moje mnenje - do sedaj je še čisto vsak, ki ga je spoznal na koncu rekel, da takega cepca pa ne bi imel doma za nič na svetu.

No, očitno kakršen lastnik, takšen pes. Tudi jaz verjetno nisem najbolj prisebna, da vse njegove izpade sploh še prenašam.


 ;D ;D ;D


Edina pozitivna stvar kastracije je seveda, da ne cvili ko se bejbs goni; drugače ni imel težav s hormončki in gonečimi psicami. Je bil normalno obvladljiv. Je pa kastracija izredno pripomogla k izboljšanju prebave; zakaj ne vem ??? Odkar je kastriran ni več driskic.

Psiho je pa še vedno, zdaj se mu že leta malo poznajo ampak v biti je pa isti he he.
Naslov: Kastracija
Prispeval: andreja na 17 Oktober 2007, 13:29:58
Verjetno ga vseeno manj živcira okolje pa je nehal z driskicami...?
Naslov: Kastracija
Prispeval: andi na 17 Oktober 2007, 13:35:01
Niti ne, še vedno ga živcira ::)

Mora že biti ena povezava med hormoni in prebavo.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 17 Oktober 2007, 13:55:10
Nekaj že mora bit. Pri meni ena psica med gonitvijo redno dobi kolitis - v taki čisto mili, komaj opazni in nemoteči obliki sicer, po končani gonitvi pa čudežno izgine sam od sebe. Veterinar se bolj nagiba k temu, da so vseeno krivi živčki.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Tadeja na 28 Marec 2008, 09:42:47
Po dolgem času spet odpiram to temo...

Namreč včeraj sem peljala mojega 6-mesečnega terierskega mešančka kastrirat. Po operaciji je imel halucinacije, kar se baje zgodi zelo redko, tako da mu je moral veterinar dati še drugič pomirjevalo. To naj bi zadostovalo in preprečilo bolečine do danes zjutraj, ko naj bi dobil pol tablete proti bolečinam (dal mu je neke močnejše, ker je zaradi halucinacij ugotovil, da je Lan "šajzer" :)). Že ob 16h je pomirjevalo popustilo in začel je jokati, tuliti... Dala sem mu pol tablete, ker je bilo prehudo. Po hiši je dirkal kot zmešan in se zaletaval, kljub zaščitnemu krožniku za na glavo, pa mu je uspelo ves čas lizati rano. Ob 23h je postalo spet nevzdržno, zato je dobil drugo polovico tablete. Nič! Spala sem 1 uro, ostali čas sem prebedela ob Lanu, ki je ves čas samo tekal iz kota v kot, se lizal in jokal. Da ne omenim, da je vsakič, ko sem se ga dotaknila, ali mu ponudila vodo, renčal name in me poskušal vgrizniti. Ob 7h zjutraj se je začel rahlo umirjati. Sedaj še vedno renči, ko se mu približam, teka sem ter tja (vendar manj kot ponoči), rano pa liže manj kot jo je vso noč. Bojim se ga in smili se mi. Kaj naj naredim?
Glede njegovega karakterja bi dodala samo še to... Ko je  bil star 4 mesece, je brez razloga zarenčal name in me tiščal vzvratno do prve stene. Ko sem mirno obstala, se je počasi umaknil na svoje ležišče. V družini sem tista, ki se z njim največ ukvarjam, igrava se, hodiva na sprehode, hranim ga - renči pa samo name. Morda pa s tem kaže dominanco nad menoj, ker sem mu vedno vse dovolila. Agresijo kaže tudi do tujcev (včasih je prav nevaren, tudi ugriznil bi koga), pa sem mislila, da se bo po kastraciji vsaj malo umiril (veliko sem brala o tem, da kastracija umiri agresijo). Zdaj pa trpiva grozne posledice. Ne poznam primera psa, ki bi po kastraciji tako trpel...
Kako naj mu pomagam?

Vsi, ki razmišljate o kastriranju, dobro premislite. V mojem primeru je groozno.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Yo na 28 Marec 2008, 09:56:25
Tole se bo slišalo zelo grdo, pa ti bom vseeno napisala.
Imam doma eno tako teriersko zverino. Nemogoč je, histeričen, agresiven, tečen, hiperaktiven.
Ampak name je zarenčal samo enkrat in nikoli več. Je dobil takšno okoli ušes, da je dobesedno po zraku odletel na drugi konec sobe. Pa kaj je s tabo, punca, da se pustiš tako ustrahovati lastnemu psu??? In to celo, ko je imel 4 mesece?
Resno razmisli o vajinem odnosu, ki s kastracijo nima nobene veze.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tjas na 28 Marec 2008, 10:01:35
Da ne omenim, da je vsakič, ko sem se ga dotaknila, ali mu ponudila vodo, renčal name in me poskušal vgrizniti. Ob 7h zjutraj se je začel rahlo umirjati. Sedaj še vedno renči, ko se mu približam, teka sem ter tja (vendar manj kot ponoči), rano pa liže manj kot jo je vso noč. Bojim se ga in smili se mi. Kaj naj naredim?
Glede njegovega karakterja bi dodala samo še to... Ko je  bil star 4 mesece, je brez razloga zarenčal name in me tiščal vzvratno do prve stene. Ko sem mirno obstala, se je počasi umaknil na svoje ležišče. V družini sem tista, ki se z njim največ ukvarjam, igrava se, hodiva na sprehode, hranim ga - renči pa samo name. Morda pa s tem kaže dominanco nad menoj, ker sem mu vedno vse dovolila. Agresijo kaže tudi do tujcev (včasih je prav nevaren, tudi ugriznil bi koga), pa sem mislila, da se bo po kastraciji vsaj malo umiril (veliko sem brala o tem, da kastracija umiri agresijo).

Že sama si napisala kje je vzrok, da pes nate renči.
Psa si kastrirala včeraj, če se ne motim, kaj misliš da se čez noč vse spremeni?
Posvetuj se s kakšnim pasjim svetovalcem in pojdi z njim v šolo, ker boš imela še veliko težav z njim če boš predolgo odlaševala.
Naslov: Kastracija
Prispeval: ninci na 28 Marec 2008, 10:06:15
In k predhodnicama dodajam še, ne pusti da si pes liže rano!!! Če ni bi rada imela še večjih komplikacij. Psu daj okoli vratu zaščitni ovratnik! Vse ostale probleme ki jih imata pa kastracija ne bo rešila, problem je v odnosu in ne v hormonih.

Lp nina
Naslov: Kastracija
Prispeval: tjas na 28 Marec 2008, 10:07:46
Pa še tole bi omenila glede kastracije in karakterja.
Mi smo našega morali kastrirati pri 5 letih zaradi povečane prostate. Sedaj je star 11 let in do prejšnjega leta ni porajtal nobene se goneče psičke. Sedaj ko je postal senilen, porajta vsako gonečo psičko. Kako je to možno? Mi noben od veterinrjev ne zna odgovoriti, saj nima več mod, ni hormonov,... Kako ga lahko sploh daje "puberteta"?
Kot sem že omenila postal je senilen in to je prineslo s seboj.
Tako da je moje osebno mnenje, da samci, ki so kastrirani pred tem, da vejo zakaj ga imajo, se dejansko pozna na kerakterju. Samci ki se kastrirajo kasneje, jih le vonj spominja na dogajanje ali na prejšne obnašanje.

Yo strinjam se s teboj, vendar nisem želela tako "grobo" napisati. Vendar je edino pravilno!
Naslov: Kastracija
Prispeval: andreja na 28 Marec 2008, 10:36:42
Treba se je zelo zamislit...  :-\

Kastracija pri tem ne bo NIČ pomagala.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Tadeja na 28 Marec 2008, 11:25:50
Zaščitni ovratnik ni nič pomagal, ker si ga je zaradi ozke glave nekako stiščal nazaj in se lizal. Sem že klicala veterinarja in greva sedaj po pomirjevalo, ker to ni normalno, kako laufa po hiši in joka... Kot da se mu je zmešalo. Upam, da ga bom sploh spravila do veterine. Veterinar je rekel, da je logično, da renči name, ker sem ga jaz peljala kastrirat.
V bistvu sem mu tudi jaz že eno primazala (mi je bilo zelo hudo, ampak ni šlo drugače), ker je renčal ob hrani. Glede tega zdaj več nimava težav. Lahko mu vzamem kost in mu jo vrnem - je moral popustiti. Težava je v tem, da kuža ni bil socializiran, ko je prišel k nam. Se je pač "zgodilo", da je psička skotila 5 mladičkov... Jaz sem bila pa dovolj neumna... Strah me je pa tudi tega, ker imam za naslednje leto rezervirano psičko Coton de Tulear. Upam, da jo bo lepo sprejel. :-\
Čisto nemogoč je... Z mucom sta kolega, danes pa me je bilo strah, da ga bo ubil, tako se mu je vtrgalo, ko se mu je muc približal. Joj, jaz nesrečni človek...
Ne vem, kaj delam narobe, ker s prejšnjim psom sva se imela super. Mislim, da je Lanov značaj poglavitni dejavnik za to "nerazumevanje". In ker dobiš mešančka, ne poznaš njegovih genov in njegovega značaja, torej ne veš, kako bi ga vzgajal. Pes za izkušene zame ne bi bil, ker sem preveč popustljiva, takšni mešančki so pa lahko problem prav zato, ker lahko izpade, kot da bi si nabavil npr. pit bulla, pa ga ne bi znal pravilno vzgojiti...
Naslov: Kastracija
Prispeval: Tadeja na 28 Marec 2008, 11:36:51
Še to...
Prvi trenutek, ko sem Lan držala v rokah, sem vedela, da ni socializiran. Bal se je vsega in vsakega, kot šiba na vodi. Ko so mi ga dali v naročje, je hotel zbezljati. Ker sem vedela, da je bila njegova socializacija do trenutka, ko sem ga dobila, slaba, sem veliko delala z njim. Seznanjala sem ga z drugimi kužki (jih lepo sprejema), z novimi osebami (že prvi teden pri nas je ugriznil teto, ko ga je dvignila), navajala sem ga na različne zvokee... Ampak ljudi pa na splošno ne mara. V domačem okolju zna biti napadalen (zadnjič je prišel veterinar in se ga je kar malo bal), v tujem okolju pa tako joka, če se ga dotakne kdo od nepoznanih, kot da bi ga dajali iz kože. Želela sem ga peljati v malo šolo, ampak v avtu bruha že do veterinarske postaje, oddaljene 10 km, medtem ko bi ga v najbližjo šolo vozila 35 km (KD Maribor). Poskusila sem s tabletami proti bruhanju, vozila sem ga sprva na čisto kratke razdalje, da bi se navadil, ampak avtomobila ne prenaša. Sama sem ga doma naučila veliko trikcev, ampak na ljudi pa ga ne morem navaditi...
Naslov: Kastracija
Prispeval: nyssa na 28 Marec 2008, 11:56:43
logično,da renči nate,ker si ga TI peljala kastrirat? To ti je veterinar rekel?
Renči nate,ker te ne spoštuje,zdaj pa renči še bolj,ker ga boli.
Morala si bosta urediti odnos,drugače to ne pelje nikamor. Dead end.
Imam tudi sama psičko,ki ne ljubi ravno tujih ljudi,ampak sem jo navadila,da vsaj ne šavsa po njih.

Aja,no-želela sem povedat,da previdno s pomirjevali. Da ne bo kakega over-dozea in tako.
Naslov: Kastracija
Prispeval: andreja na 28 Marec 2008, 12:02:23
Takoj, ko se pozdravi najdi dobro pasjo šolo in se vpiši. Pa še kake individualne ure nebi bile slabe.

Res, vsak pes ma svoj karakter in vzgojo je treba prilagodit trenutni situaciji. Zato se pse jemlje po karakterju in ne izgledu. Če se boš poglobila vanj in predsem vase in v tvoje metode in ko boš (če) vse razumela, ti bo to krasna šola!

Zato to sprejmi kot izziv in ne breme. Bo pa treba zavihat rokava in predvsem spremenit oz. naučit sebe. Psi se neverjetno hitro prilagajajo novim situacijam.
Spremljaj tudi kako se ostali iz tvoje družine, na katere kot si rekla ne renči, obnašajo z njim in poskušaj potegnit črto, kje so bistvene razlike med njimi in tabo, se o njih pogovori tudi z bodočim inštruktorjem in če so v redu, se jih drži še ti.
Ne popuščaj psu, vodi ga ti in vse kar hoče naj si zasluži. Obnašaj se mirno ("skulirano") ;) ampak odločno. Bodi ti vedno prva. Ne pusti, d aleži na višjem, sploh pa ne višje od tebe.
Ko se repenči ga ignoriraj, če se repenči nate, tega ne pustit. Lahko ga tudi zapreš v kak mali prstor da se pomiri. Naj se ti ne smili.
Naslov: Kastracija
Prispeval: andreja na 28 Marec 2008, 12:06:10
A si ga domov pripeljala, ko je bil star 3 leta, da govoriš, da ni bil socializiran? Če si ga dobila kot mladega, ga kvečjemu ti nisi socializirala ali pa si to počela narobe.
 
To, da si ga ti peljala k vetu in da zato renči nate, je pa ena kozlarija.  >:D  Sej je že prej...  ::)
Veterinarji v splošnem pojma nimajo o vzgoji ali pasji psihologiji, če se niso ravno sami poglabljali vanjo in v šolanje. Žal, tako je.
Naslov: Kastracija
Prispeval: andreja na 28 Marec 2008, 12:08:08
Probaj ga naučit, da druge ljudi ignorira. Vzemi to kot dolgotrajen trikec ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: ZEVS na 28 Marec 2008, 13:15:54
Živijo kje in kako pa voziš psa v avtu??
Tudi mojo psičko vozim v malo šolo KD Maribor 30 km daleč pa ni nobenih problemov.
Če psa daš v prtlažni prostor po možnosti še brez svetlobe potem........
Ali bruha tudi če ga imaš na zadnjem sedežu in si ti poleg njega ??
Pa še to če ima pes povezavo avto in slabe dogodke v tem primeru veterinar je vse skupaj lahko na psihični ravni. Da me v avto in potem se mi zgodi nekaj hudega.
Pes bi moral povezati avto in pozitivne izkušnje.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Kimi* na 28 Marec 2008, 13:52:02
Nekateri psi slabo prenašajo vožnjo in vedno v avtu burhajo, tako kot nekateri ljudje in tukaj se na žalost prav velko ne da narediti.

Psu prepreči lizanje rane na vsak način, saj lahko le-to pelje v vnetje in boš imela še večje probleme kot jih imaš že sedaj. Verjetno ima preveliko ovratnico, poglej če se da ta zmanjšati, če se ne da kupi manjšo in to takoj, da ne bo prepozno :(
Naslov: Kastracija
Prispeval: kaskae na 28 Marec 2008, 13:55:11
Glede njegovega karakterja bi dodala samo še to... Ko je  bil star 4 mesece, je brez razloga zarenčal name in me tiščal vzvratno do prve stene. Ko sem mirno obstala, se je počasi umaknil na svoje ležišče.

Ta stavek pove vse o vajinem odnosu. Pustila si, da te 4-mesečno ščene pritisne ob zid  ??? Jaz se ne umaknem niti pred kakšnim "komisarjem Rexom", ki se prosto sprehaja po vasi, kaj šele svojemu psu, pa je lahko še tako velik in močan. Kakšen strog in močan "marš" dela čudeže, verjemi  ;)

Spoloh pa je mišljenje, da psa samo kastriraš in vsi problemi v trenutku izginejo zelo mimo, čeprav nekateri vneto zagovarjajo kastracijo, ker potem kao iz podivjane zverine rata prav pohlevna ovčka :D



Naslov: Kastracija
Prispeval: tjas na 28 Marec 2008, 14:00:12
Oprosti Tadeja vendar mi gre ob prebiranju tvojih postov na bruhanje! >:(

Strah me je pa tudi tega, ker imam za naslednje leto rezervirano psičko Coton de Tulear. Upam, da jo bo lepo sprejel. :-\
Čisto nemogoč je... Z mucom sta kolega, danes pa me je bilo strah, da ga bo ubil, tako se mu je vtrgalo, ko se mu je muc približal. Joj, jaz nesrečni človek...

Morda le iščeš izgovor, da bi se ga znebila?  ??? :-\  Kaj misliš, da ta drugi pes ne bo ratal tak? BO če mu boš vse pustila!
Hallo pes je star 6 mesecev, sama si povedala da mu dovoliš vse, in pes se temu primerno obnaša.
Vse se da če se hoče. Glede avta so ti že ostali podali mnenje.
Naslov: Kastracija
Prispeval: kaskae na 28 Marec 2008, 14:03:13
Morda le iščeš izgovor, da bi se ga znebila?  ??? :-\ 

Ja in zato si je šla delat stroške z kastracijo  :D
Naslov: Kastracija
Prispeval: Kimi* na 28 Marec 2008, 14:08:08
Mislim nekateri ste pa res no....sploh ne vem kaj naj rečem. Punca je prosila za nasvet, nekaterim gre pa ob tem na bruhanje....mislem no....sama negativnost, raje ji dajte pameten nasvet. Očitno ji ni vseeno in pač prosi ljudi z več znanja in izkušnjami za pomoč.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Tadeja na 28 Marec 2008, 14:19:08
ips... cel post se mi je zbrisal... bom napisala še enkrat.

S fantom sva ga peljala k veterinarju. Dobil je 20 centimerski ovratnik, injekcijo za pomiritev ter injekcijo proti bolečinam. Si je pa odstranil en šiv, vendar na srečo nič hudega, tako da ni bilo potrebno šivati.
Ko me je potisnil v kot, je bil star 4 mesece. Potem sva delala na tem, da sem jaz "vodja krdela" (mora počakati pred mojo sobo in vstopi lahko šele, ko mu dovolim). Moram pa odpraviti še to, da lahko pride k meni na posteljo, ker mu verjetno da to občutek nadrejenosti. V zadnjem času so se najini odnosi izboljšali, govorila sem o začetnih težavah.
Sicer pa... Logično je, da renči, ker mene preveč skrbi za njega, kar mu pa ne paše. Poleg tega pa predstavljajte si, da bi kastrirale svoje moške. :D Bi tudi zamerili... Lan rabi samo čas, ker zdaj ga boli in srbi. Takrat pa ni noben ravno dobre volje, a ne?

Hmm... Glede tega, kako se ga želim znebiti: Prejšnjega psa sem izgubila starega 8 let, ker je ob gonitvi pobegno in se ni več vrnil. Misliš, da sem ga dala kastrirati zato, ker se ga želim znebiti? Misliš, da mi je kot študentki lahko dati 100 evrov za kastriranje, zato da bi se ga potem znebila? Daj no... Želela sem pomoč in želela sem dati na znanje vsem tistim, ki razmišljajo o kastriranju, kakšne posledice ima lahko. Napadati me pa res ni treba.
Sploh pa a misliš, da bi si želela še enega psa, če bi videla, da še za enega nimam dovolj časa? Ob študiju je to moj prosti čas. Že od otroštva sem nora na pse in misliš, da bi se potem želela znebiti tistega, kar imam najraje?
Huda obtožba...
Naslov: Kastracija
Prispeval: tjas na 28 Marec 2008, 14:30:07
Moj post definitivno ni bil mišljen kot atentat nate, vendar če malo spremljaš še ostale forume bereš take in drugačne izgovore oz. probleme in na koncu vsi pse oddajo ali pa jih želijo evtanizirati ker jim prerastejo čez glavo.  :-X

Sploh pa a misliš, da bi si želela še enega psa, če bi videla, da še za enega nimam dovolj časa? Ob študiju je to moj prosti čas. Že od otroštva sem nora na pse in misliš, da bi se potem želela znebiti tistega, kar imam najraje?
Huda obtožba...
Psa imaš že rezarerviranega, če se ne motim, a ne? Upam le da boste vstrajali na šolanju vašega psa in ga privajali na pridobitev novega. Si pomislila, kaj se bo zgodilo če pes ne bo sprejel novega?
In ni bila obtožba, ampak le vprašanje.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Tadeja na 28 Marec 2008, 14:37:32
Samo to bi še dodala...
Mislim, da veterinarjev ni treba dajati tako v nič, ker nekaj pasje psihologije pa zagotovo obvladajo. Popolnoma verjamem, da si je Lan zapomnil, da sem ga jaz peljala na kastriranje. Bom podala primer: septembra sem peljala sterilizirat psičko od babice in dedeka. Zelo pogosto grem k njima in šele zadnja dva tedna pride psička k meni. Prej je skoraj pol leta zmeraj, ko sem prišla, zbežala in se skrila pred mano. Valda, da si zapomnijo stvari, ker so zelo pametni.
Nič... grem zdaj Lana čohat, koliko mu bo pasalo... Upam, da bova zaspala, da nadoknadiva neprespano noč.

Lp, Tadeja
Naslov: Kastracija
Prispeval: Tadeja na 28 Marec 2008, 14:46:43
Če človeka osebno ne poznaš, je treba biti včasih previden... Moj Lan vsekakor ne bo pristal v azilu ali pa na evtanaziji. Želim si samo, da bi bil čim dlje z mano... (zato sem ga tudi peljala kastrirat - sosedovega psička so večji psi tako raztrgali, da je bil pri zadnjiku ves zašit).

Mladiček še ni plačan (mislim predplačilo), samo preko telefona je dogovorjeno. Sicer pa je Lan veliko z različnimi psi in se z njimi razume, pri babici se igra s psičko in psom, pa tudi s sestrinim psom (ima labradorca) se zelo rada igrata. Glede na to sklepam, da ne bo težav. Logično pa je, da se je potem potrebno z obema enako ukvarjati (a ni z otroci enako? Eni imajo več otrok, jaz imam pač rada pse). Samo želela sem vprašati tistem ki imajo več kot enega psa, kako se med seboj razumejo, verjetno pa sem vprašanje zastavila na napačen način.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tjas na 28 Marec 2008, 14:48:44
Pametno bi bilo če bi enega od teh psov, ki se razume z njimi in igra pripeljala na njegov teritorij oz. domov in ga s tem navajala na novega člana.  ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Tadeja na 28 Marec 2008, 14:59:03
Hehe... Sestra vsako nedeljo pripelje labradorca zraven, pa se veselo igrata. :) Edino to nedeljo ga bo pustila doma, zaradi Lana.
Naslov: Kastracija
Prispeval: kaskae na 05 April 2008, 19:33:18
KLIK (http://video.msn.com/video.aspx?mkt=en-US&brand=&vid=fb2442b5-fcaf-4d42-80e9-ffb545e8d47a)  :D :D :D
Naslov: Kastracija
Prispeval: nyssa na 05 April 2008, 19:53:00
 :P
Naslov: Kastracija
Prispeval: Macika na 19 Maj 2008, 09:29:35
Imam eno vprašanje v zvezi s kastracijo.
Ker mislim Taia dati kastrirat, sem zadnjič na naši veterinarski vprašala, kdaj bi se to dalo opraviti, pa mi je veterinarka rekla, da mora dopolnit 7 mesecev. Zdaj me pa zanima, če se kastracija da naredit že kaj prej? Ali pa je to odvisno od veterinarske do veterinarske? Ker bi ga rada dala kastrirat še pred prvo gonitvijo oziroma takoj ko bo to mogoče.

Lp

Barbara
Naslov: Kastracija
Prispeval: andreja na 19 Maj 2008, 09:52:17
Samci se ne gonijo...
In raje vpoštevaj veterinarja. Ni iz trte izvito, da se premladih živali NE SME kastrirat...  :-\
Naslov: Kastracija
Prispeval: medo na 19 Maj 2008, 10:43:56
Meni so našega kastrirali pri 5 mesecih pa je vse Ok,mislim,da je to odvisno od veta do veta!!!
Vsak pač ima neka svoja merila,pri nas v glavnem sploh ni bil noben problem!!!!!
Naslov: Kastracija
Prispeval: cowgirl na 27 Maj 2008, 18:34:38
Nekateri naredijo vse, tudi če to ni možno.  >:(

Pred sedmimi meseci moški pes še nima vsega razvitega. Lahko je del moda še v trebušni votlini... tako ne morejo vsega ven potegnit. Potem imaš na pol kastriranega psa. Lahko pa tudi ne.
Odvisno od sreče.  :(
Tudi ne vem, zakaj bi tako mlado žival dal kdo kastrirat, saj je še otrok...  ???
Naslov: Kastracija
Prispeval: Yo na 27 Maj 2008, 21:20:27
Tak otrok že zlahka zaplodi mladiče ali pa povzroča težave v povezavi z gonitvami.
Tisti, ki pozna svojega psa, bo že vedel, kdaj je pravi čas.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Macika na 27 Maj 2008, 21:28:07
Hvala za odgovore.
Bom potem kar počakala, da bo veterinarka določila datum, kdaj se ji zdi najbolj primerno.

Lp

Barbara
Naslov: Kastracija
Prispeval: cowgirl na 27 Maj 2008, 21:53:43
Mislim, da mora biti pes že prekleto zrel, da je pri petih mesecih sposoben oploditve.
Nekaj je -poznati psa-, drugo pa so fiziološke lastnosti pasjega telesa in anatomije. In pet mesecv starega psa noben ne pozna, kaj bo kdaj naredil, ker je še mladostno navihan in igriv.

Še nekaj:
Če bomo kastrirali psa zato, da se ne bo pojal naokoli po vasi, mislim, da je pet mesecev star pes čisto premlad, da bi ga SPLOH spuščali ven brez nadzora. To je še mladič in nima kaj iskati naokoli brez nadzora, spremstva.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Sammy na 27 Maj 2008, 22:09:08
Še nekaj:
Če bomo kastrirali psa zato, da se ne bo pojal naokoli po vasi, mislim, da je pet mesecev star pes čisto premlad, da bi ga SPLOH spuščali ven brez nadzora. To je še mladič in nima kaj iskati naokoli brez nadzora, spremstva.
Sicer se ne mislim spuščati v debato, kdaj je primerno in kdaj ni, ker za to nisem usposobljena, samo komentar na zgoraj citirano - a je sploh kdaj pes dovolj star, da ga lahko spuščamo brez nadzora? Ne. Noben odgovoren lastnik ne spušča psa, da gre "sam na sprehod". Saj vem, da je tebi to samoumevno, kdo drug pa bi lahko to po svoje interpretiral (oz. tako kot je napisano).
Naslov: Kastracija
Prispeval: cowgirl na 27 Maj 2008, 23:31:35
Sicer se ne mislim spuščati v debato, kdaj je primerno in kdaj ni, ker za to nisem usposobljena, samo komentar na zgoraj citirano - a je sploh kdaj pes dovolj star, da ga lahko spuščamo brez nadzora? Ne. Noben odgovoren lastnik ne spušča psa, da gre "sam na sprehod". Saj vem, da je tebi to samoumevno, kdo drug pa bi lahko to po svoje interpretiral (oz. tako kot je napisano).

Ja, hvala za popravek. Res mi je samoumevno, da pes ni nikoli sam na sprehodu.  ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Yo na 28 Maj 2008, 11:58:49
Kastracija itak ni "rešitev", ki bi nam omogočala, da se naši psi prosto pojajo naokoli.
Če pa pes kaže neželjeno vedenje, povezano s spolnim nagonom, potem je smiselna.
Zato pa pravim, vsak lastnik MORA svojega psa dovolj poznati, da lahko o tem presodi.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Macika na 18 Avgust 2008, 21:28:18
Vidim da je bila kar debata o mojem vprašanju. Torej, Taia bomo dali kastrirati zaradi tega ker je brez rodovnika, to je nasploh glavni razlog in niti najmanj zaradi tega, da bi lahko bil brez nadzora zunaj in tako dalje. Ker je zunaj VEDNO ampak res vedno na očeh.
Tako da nebo kdo imel napačnega občutka  ;)

Lp

Barbara
Naslov: Kastracija
Prispeval: Smrček na 19 Avgust 2008, 00:02:50
Ne da se mi cele teme brat. torej... zanima me ce je starost kako poivezana s kastracijo ???    hvala že v naprej ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: andreja na 19 Avgust 2008, 08:55:59
Zakaj pa nebi prebrala?  :P
Naslov: Kastracija
Prispeval: Smrček na 19 Avgust 2008, 18:37:37
Ja sem videla je zgoraj :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ no pa bom vprašala druače kdaj je pes prestar za kastracijo ?
Naslov: Kastracija
Prispeval: andreja na 19 Avgust 2008, 19:13:31
Nikoli, če je pač potreba. Je pa anestezija z leti vedno bolj tvegana. Kot vedno je treba pretehtat pluse in minuse. Mi smo našega kastrirali pri verjetno 10 ali 11ih letih zaradi raka.
Točno ne vemo starosti, ker ga imamo šele 2 leti in pol...
Naslov: Kastracija
Prispeval: Smrček na 19 Avgust 2008, 19:48:57
No  poznam psa ki je napadalen do drugih psov in malo razmišljajo o kastraciji (ki naj bi mu omilila težave) ampak ta pes je star skoraj osem let in mislijo da se mu karakter nebo spremenil. je to res ??? ???
Naslov: Kastracija
Prispeval: andreja na 19 Avgust 2008, 20:13:35
Odvisno od razloga zakaj napada. Ni vse v jajcih. Tako, da ne morem nič reč.

Vem pa za triletnika, ki se je po kastraciji nehal tepst. Nekako slabo leto ali pol leta je bilo potrebno. Seveda s pomočjo vodnika.

Naš se ni tepu prej in se niti zdaj. V bistvu je ostal identičen.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Smrček na 20 Avgust 2008, 10:42:30
Aja še neki bi vas vprašala :-\ a kastracija res podaljša življensko dobo ??? ???


Hvala že v naprej

Ps:hvala andreja  ;D
Naslov: Kastracija
Prispeval: andreja na 20 Avgust 2008, 11:08:39
Za moje pojme je to špekulacija. Ničesar še nisem prebrala, kar bi to dokazovalo.

Res pa, da v primeru raka praviloma podaljša, če odstraniš bilo kateri rakavi del. Ali če veš, na podlagi rodovnika, oz. poznavanja prednikov, da je nagnjen h takim oboljenjem, mogoče pomaga.

Sicer pa nisem noben veterinar in tisto kar jaz pravim, je nastalo na podlagi laičnega prebiranja internetnih strani in člankov pa kar sem sama vidla. Ne pozabit tega. To je samo moje mnenje.
Čisto verjetno je spet kaka nova študija kje objavljena  ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Smrček na 20 Avgust 2008, 11:15:12
No če ne podaljša življenske dobe ga nebomo dal kastrirat (se mi zdi brezveze) ;D ker ga itak ne spuščamo samga vn
Naslov: Kastracija
Prispeval: Ewe na 23 Avgust 2008, 22:12:50
Mi bomo našega dali v kratkem kastrirat, je pa star 4 leta. Pa me zanima če bo kaj spremenilo karakter? Nekateri pravijo, da samo do enega leta, nekateri pa, da odvisno od pasme in od psa... ?
Naslov: Kastracija
Prispeval: cowgirl na 25 Avgust 2008, 12:35:27
Naš je isti kot je bil... Starejšim se pa sploh ne spremeni karakter.
Edino to se je spremenilo, da gre sedaj lulat takrat ko ga tišči, drugače pa ne. ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Yo na 02 September 2008, 12:19:47
Naš je bil mega baraba pred kastracijo in tak je tudi ostal po kastraciji. Nobene spremembe.
Naslov: Kastracija
Prispeval: medo na 02 September 2008, 13:40:30
Tud pri nas ni nobene spremembe od začetka se mi je sicer zdelo,da je malenkost bolj miren,zdaj pa je spet hudiček naprej,edino kaj se zdaj bolj rad crklja!!!!!!!! :P :P
Naslov: Kastracija
Prispeval: Jamsi na 08 November 2008, 00:31:47
Tudi jst bom dala svojega psa kastrirati, zaradi zdravstvenih razlogov. Na živce mi pa grejo ludje, ker je njihov glavni razlog to, upajo, da bo pes spremenil karakter, da se ne bo pretepal, bil nasilen. A vzgojo ste pa izpustili?
Naslov: Kastracija
Prispeval: nyssa na 08 November 2008, 10:17:44
No, ja...takim ljudem je treba povedat, da obstaja možnost, da se psu ''omili'' karakter, seveda pa ne gre zanemarit elementa vzgoje, ki je v primerih pretepaštva in agresije zelo pomemben del.
Meni pa grejo na živce ljudje, ki ne dajo svojih psov s/k, zato, ker jih je strah, da se bodo zredili  ::)  ::)  ::)  ::) Ok, če jih vsaj ne bi potem spuščali, da se potepajo...  :-\
Ampak te stvari jim je treba povedat - tisti, ki vemo kako to gre, si lahko vedno vzamemo pet minut časa, da razložimo tisto, kar ni jasno in morda še koga prepričamo v bolj odgovorno lastništvo živalce.  :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Jamsi na 16 November 2008, 13:24:57
No, jst bom pa dala jutr svojega kužka kastrirat. Upam, da bo vse uredu, pa da se mu ne bodo več ponavljale zdravstvene težave, ki jih je imel zaradi hormonov.
Naslov: Kastracija
Prispeval: ares na 25 November 2008, 10:01:48
Jaz imam pa sledeče izkušnje z mojim Aresom. Kot mladič je imel neverjetno močen nagon, naskakoval je vse kar mu je prišlo v bližino, od ljudi, psov, psic,...  in to je bil glavni razlog da sem se odločila za kastracijo. To smo naredili ko je bil Ares star 1 leto. Karakterno se ni sprememnil razen to kar sem želela doseči, da ne skače na vse ljudi katere srečujeva in se hoče .... Tudi z odvečnimi kilogrami nimamo nobenih problemov. Ares je ostal čudovit razvajen pes. Edino kar pa me zelo čudi je to, ko se njegova "ljubica" iz vasi goni in prihaja pred naše dvorišče jo Ares še vedno naskakuje, ta teden sta se celo zlepila po opravljenem delu. Ne vem če je to normalno vendar mojemu Aresu se to dogaja. V glavnem vesela sem da sem se odločila za ta korak pa ne le zaradi mene, glede na njegov karakter in močan nagon tudi on sedaj veliko mirneje živi (razen ko ga pride kužika iz vasi snubit). Toliko z moje strani. Zanima me če ima še kdo podobne izkušnje o naskakovanju po kastraciji
Naslov: Kastracija
Prispeval: Jamsi na 25 November 2008, 13:40:37
No, pri Jamsiju se že poznajo prve dobre spremembe. Ne lula več na vsakem koraku, ampak samo še 1-2x na sprehod.  :P Moj je pa imel probleme, ker je prišlo do vnetja "glavce", zaradi preveč lizanja. To je bil glavni razlog zaradi katerega sem ga dala kastrirat. In upam, da se ne bo več ponavljalo, ker mi je doktorica rekla, da če se je navadu to počet, lahko še naprej. Težko verjamem, da bi se navadu, po moje prej zaradi potrebe.
Je pa tudi prej hotu naskakovat ljudi (nogo), sedaj pa ga sploh ne mika več. Res pa je, da je šele en teden mimo od kastracije. Upam, da je (bo) na to pozabil.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Smrček na 25 November 2008, 13:51:59
Na živce mi pa grejo ludje, ker je njihov glavni razlog to, upajo, da bo pes spremenil karakter, da se ne bo pretepal, bil nasilen. A vzgojo ste pa izpustili?


Možno je da so že dobili vzgojenega psa ;) ;) in če je pes trmast mu ni vsak kos :-\ :-\
Naslov: Kastracija
Prispeval: Višauska_terierka na 25 November 2008, 14:11:57
Naš bo moral zdaj enkrat na operacijo ker se mu niso spustila jajčka.Mi ga najberž ne bomo kastrirali nimamo ga pa namena parit
Naslov: Kastracija
Prispeval: Yo na 26 November 2008, 11:22:06
Naš bo moral zdaj enkrat na operacijo ker se mu niso spustila jajčka.Mi ga najberž ne bomo kastrirali nimamo ga pa namena parit

Če se mu jajčka niso spustila, ga MORATE dati kastrirat čisto iz zdravstvenih razlogov!
Naslov: Kastracija
Prispeval: Smrček na 26 November 2008, 14:30:09
Koliko je pa star ???
Naslov: Kastracija
Prispeval: skogkatt na 26 November 2008, 15:07:50
Kakšna operacija pa bo to potem, če ne kastracija? Lepotna? Jih boste samo dol potegnili? In potem? Čemu? Nespuščena moda so ponavadi zelo zakrnela in samo rizični faktor, tako da bi jih v bistvu bilo treba čist odstranit. Sej če ne mislite vzrejat, jih ne rabite!? Ali pač ???
Naslov: Kastracija
Prispeval: Višauska_terierka na 26 November 2008, 16:07:04
Star je eno leto.Jajčka bi mu samu spustili in če jast toliko vem o psih to ni kastracija
Naslov: Kastracija
Prispeval: Mr_Globus na 26 November 2008, 16:11:12
Nespuščeno modo ni dozorelo in ne opravlja dobene funkcije.. tako da z ohranitvijo (za kar prvič slišim) ne pridobiš nič
Naslov: Kastracija
Prispeval: Višauska_terierka na 26 November 2008, 16:15:09
Saj mi bi ga mu spustili..
Naslov: Kastracija
Prispeval: skogkatt na 26 November 2008, 16:38:48
Moda sta v vašem primeru že predolgo v trebušni votlini in kot ne razvita/v napačnem okolju ter kot taka rizični faktor za rakave tvorbe-tumorje. Po vsej verjetnosti boste prej kot slej morali moda odstraniti. Pri katerem veterinarju nameravate opravit ta poseg? Če že, je modo smiselno spustiti nekje pri 5. mesecu starosti, vse kar je poznej ni ok. Zato je bolje kastracija. A se vam res zdi potrebno tvegati ??? Btw. je to kar nameravate (spust moda) "lepotna operacija" torej nepotrebno mučenje psa z narkozo.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Yo na 26 November 2008, 16:54:48
Zakaj? Da bo imel večja kot sosedov ali kako?
V tem primeru ga lahko tudi kastrirate, pa date silikonske vsadke, če vam ego raste premosorazmerno z velikostjo pasjih jajc.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 26 November 2008, 17:01:46
Kot verjetno veste, zelo ne maram kastracij kar tako. V tem primeru pa je nujna. Nobenega smisla nima pri tej starosti spuščati mod, ker so verjetno že preveč okvarjena. Če je nespuščeno samo eno, lahko odstranite samo to. Če vam je res toliko do pasjih jajc.
Naslov: Kastracija
Prispeval: nyssa na 26 November 2008, 23:07:17
V tem primeru ga lahko tudi kastrirate, pa date silikonske vsadke, če vam ego raste premosorazmerno z velikostjo pasjih jajc.
Evo, popolna rešitev za vse, ki ne prenesete, da vaš pes ne bi bil ''moški''. In za vse, ki lastnike kastratov na ulici nadlegujete z vprašanji a la : a teb bi pa pasalo, če bi tebe kdo steriliziral, da ne bi mogla imet otrok? in podobnimi.

Baje se dobijo tudi v Sloveniji. Ve kdo kaj več o tem?
Naslov: Kastracija
Prispeval: Višauska_terierka na 27 November 2008, 14:48:45
Operirali ga bomo pr dr.Anton Lavrenčič,ki ima ordinacijo v Vipavi.
Nam je rekel, da ni potrebno spustiti jajčka že pri petem mesecu ampak moramo mu jih spustiti do 7 leta sicer se lahko razvije tumor.Enemu pudeljčku so jih šli ravno pred kratkem operirati in je star 2 leti. :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Mr_Globus na 27 November 2008, 15:07:03
Ja samo plemenjak tako al tako ne more več bit...
Naslov: Kastracija
Prispeval: sasha na 27 November 2008, 15:19:15
nyssa to delajo ze na kliniki 300 kosmatih ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Yo na 28 November 2008, 15:10:16
Baje se dobijo tudi v Sloveniji. Ve kdo kaj več o tem?

Ja, na klinikah "ponujajo" silikonska jajca. Pravzaprav povsod. Mislim, kar nekaj. Žalostno, da psu nabašeš silikonska jajca, da se sam počutiš... M, kaj jaz vem, kako naj bi se počutil. Bedarija v glavnem.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Višauska_terierka na 28 November 2008, 16:51:33
Nisem rekla da bi mu dali silikonska jajca!! >:( >:(
Sploh pa ali je kaj narobe če ga ne kastriramo ??? ???
Naslov: Kastracija
Prispeval: nyssa na 28 November 2008, 18:16:14
Višauska_terierka, ko se psu ne spusti modo, obstaja precejšna verjetnost, da se razvije rak in če ga pravi čas odkrijete, je super in boste itak morali dat psa spet pod narkozo in kastrirat... Če pa ga ne odkrijete pravočasno.... :(
Čudi me, da vas veterinar ni seznanil s to možnostjo  ???
Naslov: Kastracija
Prispeval: cowgirl na 01 December 2008, 15:44:36
VIŠAUSKA_TERIERKA: če se psa ima že pod narkozo zaradi takih nepravilnosti, je vseeno, če se mu pobere jajčka stran. Pes ne bo čisto nič drugačen, kot če bi jih imel.
Naslov: Kastracija
Prispeval: cowgirl na 01 December 2008, 15:49:01
Sploh pa ali je kaj narobe če ga ne kastriramo ??? ???
če ga ne kastrirate pustite več možnosti, da se tam razvije rak...
lahko da ne... ampak je več šans.
presodili boste pa sami. seveda.
in če psa nimate za pleme, ne vem, zakaj naj bi potem imel kuža nujno moda.
Naslov: Kastracija
Prispeval: aris na 23 December 2008, 18:41:22
Ker tudi mi razmišljamo o kastraciji, vas prosim za nasvete. Naš Aris bo namreč star junija prih. leto 5 let, pa me zanima, če smo morda pozni za ta poseg. Ali bi bil na sprehodih kaj mirnejši?  Zdaj namreč tako markira in vse ovohava, da se kar peni. Najhuje pa je to, da vleče kot nor in ga ne moremo tega odvaditi. Od doma ne beži, tudi naskakuje ne, ampak je nor,ko se kakšna psička blizu goni, tudi liže se tako, da kar gruli zraven.

Lep pozdrav in prelep, vesel božič vsem! Hojka
Naslov: Kastracija
Prispeval: cowgirl na 28 December 2008, 20:19:50
aris: nekaj teh problemov bo izginilo s kastracijo (npr: lizanje in penjenje), vlečenje na povodcu pa (kot smo že ugotovili) ni povezano s hormoni, ampak z vzgojo.
Manj bo markiral, ampak pri štiriletnemu psu je mogoče to že navada. Ko se bodo psičke gonile pa še vedeli ne boste, vendar šele nekaj tednov po kastraciji. ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: LUCY na 28 December 2008, 20:26:55
jaz bom tudi cookija dala kastrirat,ker se tako(baje)zmanjša možnost raka na modih in potem ni  obremenjen z razplodom(ne teče za eno psico,na drugi konec slovenije(malo pretiravam))
Naslov: Kastracija
Prispeval: cowgirl na 28 December 2008, 20:31:42
urmas je sedaj super pes. Bolj pozoren, psice ga ne motijo.
Mogoče so kastrirani psi bolj vodljivi - zaradi ne-divjanja hormonov. Baje so vsi psi, ki iščejo tartufe kastrirani prav zato.
Naslov: Kastracija
Prispeval: LUCY na 28 December 2008, 20:38:30
ja ;D
Naslov: Kastracija
Prispeval: Smrček na 29 December 2008, 10:33:03
Pa neeeeeeeee noooooooooo!! >:( moja mai je ravnokar rekla da noče da ga kastriramo >:( >:( ampak meni jo je še vedno ratal prepričat (a ne LUCY?) >:D >:D upam da bo pustila (plačala bom pa itak jaz ) koliko bi stalo kastriranje 4 kg psa? (malo lažij je) (ker če bom na koncu leta odlična dobim kar lep kupček denarja.... ;D) 600 eurov ;D
Naslov: Kastracija
Prispeval: LUCY na 29 December 2008, 10:41:46
a ti ga res ne pusti kastrirat??mi smo to odlaočitev sprejeli še preden smo ga sploh kupili!!! ::)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Smrček na 29 December 2008, 10:52:18
Mi tudi ampak zdaj se neki zmrduje ::)


PS:ne pa niste ker se spomnem kok je bla tvoja mt proti :P ::)
Naslov: Kastracija
Prispeval: LUCY na 29 December 2008, 11:01:50
ne pa ne!!kaj kr neki nakladaš!!!!???
Naslov: Kastracija
Prispeval: 1x2xx3xxx na 29 December 2008, 13:36:36
Joj,vidve ::)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Smrček na 29 December 2008, 14:42:11
Temu midve rečeva prijateljski prepir ;D včasih se tako malo za brazveze zafrkneva tako da ne tega jemati preveč osebno ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: ninci na 29 December 2008, 14:44:22
Temu midve rečeva prijateljski prepir ;D včasih se tako malo za brazveze zafrkneva tako da ne tega jemati preveč osebno ;)

Dajta se preko ZS, telefona, na štiri oči. Teme pa pustita pri miru.
 ::)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Višauska_terierka na 29 Januar 2009, 14:30:13
Mi smo včeraj našega kastrirali.Zdaj vsa bogi sedi v svoji posteljici ali pa hodi na okrog uležt se pa noče.Bojim se samo,da bi postal napadalen in len :-\
Naslov: Kastracija
Prispeval: LUCY na 30 Januar 2009, 19:56:50
eh,jaz sem slišala,da je nekaj časa malo 2čudno",ampak,da sepotem vse uredi(iz lastnih izkušenj ne morem govoriti-še)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Višauska_terierka na 31 Januar 2009, 09:18:31
No moram povedati, da je Miki malo boljše in ga ne boli več toliko.Vprašala sem veterinarja,če se mu bo res spremenil karakter ampak je rekel, da se spreminja samo velikim pasmam je rekel da bo mogoče samo bolj ubogljiv.Zdaj nevem ker nekatiri na pesjanaru imajo tudi manjše pse in se jim je spremenil karkater..
Naslov: Kastracija
Prispeval: Yo na 31 Januar 2009, 09:46:23
Pri nas se ni nič spremenilo. Pes je vedno bolj agresiven, ravno tako naskakuje psice (ok, jih ne, ker ne dovolimo), po kastraciji je postal agresiven celo do domačih.
Pa s tem ne mislim, da je kastracija kriva za karkoli od tega, daleč od tega. Dejstvo je, da je pes prtegnjen, tega pa kastracija ne more popravit.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Višauska_terierka na 31 Januar 2009, 12:49:59
Ali je bil vaš pes že pred kastracijo agresiven?
Naslov: Kastracija
Prispeval: Macika na 31 Januar 2009, 13:07:06
Moj je velika pasma in se mu karakter ni prav nič spremenil. Nevem po kateri logiki bi se karakter spreminjal samo velikim pasmam  ???
Višauska_terierka, kaj tablete proti bolečinam pa niste dobili? Mi smo dobili 2 (eno za prvi večer, polovica naslednje jutro in polovica zvečer) ampak je že brez bil v pripravljenosti noret, da sem ga morala prav nazaj držat.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Yo na 31 Januar 2009, 13:50:48
Ali je bil vaš pes že pred kastracijo agresiven?

Jp.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Ron**Kala na 09 December 2009, 13:52:11
Mi smo našega pred skoraj 2 tedni kastrirali.Zdaj je čisto ena kot je bil (živahen..),ni pa čisto nč agresiven.Smo ga pa res da pozno kastrirali (1,5 leto),zo pa zato ker ko je bil majhen nismo nič gledali njeggovih mod,ko se pa je enkrat zdaj nekaj kotalil po trebuščku,tam kjer bi imele za bit jih n bilo :-\ :)Šli smo k veterinarju a je rekel da je zdaj žal pre pozno in da so njegove mode (pre) majhne da bi se jih sploh spustilo.No naš je zdaj čiso enako kot je bil prej,EDINO NEKI.Do samoec je bil zelo napadalen,zdaj pa je manj ;D
Naslov: Kastracija
Prispeval: TYASHY na 09 December 2009, 14:48:01
Naš je tudi kastriran. Edino, ne lula z dvignjeno nogo. Nimam pojma, a zaradi kastracije ali ne. No, vsaj ko bo veter pihal se ne bo polulal =P
Lp, Tjaša
Naslov: Kastracija
Prispeval: Višauska_terierka na 09 December 2009, 18:12:42
Naš tudi ne lula z dvignjeno nogo. Nisem pa nikoli pomislila da bi bilo to lahko zaradi tega ker je kastriran. :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Ron**Kala na 09 December 2009, 18:32:34
Naš pa ''lepo'' lula z dvignjeno nogo.Že pred kastracijo je kdaj tako dvgnil nogo da je skora padel :D,zdaj pa je ne več tako,ampak normalno
Naslov: Kastracija
Prispeval: zoe na 09 December 2009, 23:26:10
Tjaša, kdaj pa je bil Jon kastriran? Ponavadi je tako, da če so kastrirani preden se navadijo dvigovat nogo, je ne bojo dvigovali tudi po kastraciji.
Naslov: Kastracija
Prispeval: TYASHY na 10 December 2009, 07:45:36
Tjaša, kdaj pa je bil Jon kastriran? Ponavadi je tako, da če so kastrirani preden se navadijo dvigovat nogo, je ne bojo dvigovali tudi po kastraciji.
Uf, majhen, okoli 4-5ih mesecev =)  A to zaradi nagona, oz. ker nimajo nagona označevat svojega teritorija?
Lp, Tjaša
Naslov: Kastracija
Prispeval: zoe na 10 December 2009, 09:48:15
Mladi psi večinom vsi lulajo brez dvignjene noge in se to razvije kasneje, kot posledica delovanja spolnih hormonov. On pa do te faze ni prišel in zato tako lula še zdaj.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Ron**Kala na 10 December 2009, 15:52:44
zoe hvala za pojesnilo.Morem reči da nisem vedela za to kar si mi povedala :P
Naslov: Kastracija
Prispeval: deteljica na 14 December 2009, 12:27:37
Razpredelnica: plus pomeni da so to prednosti, minus pomeni da so to slabosti  :D

-slabost kastracije je, če je pes npr. rodovniški in nameravaš pariti
-možnost povečanja telesne teže, zato je treba paziti pri prehrani
+ kot je že napisala kaskae, dominanten pes bo s tem imel manj moških hormonov, ki pripomorejo k dominantnosti (poleg kastracije pa je potrebna še primerna vzgoja /avtoriteta)
+nimaš težav, ko so v bližini goneče psičke
+veliiiiko manj možnosti, da ti pes uide
+neželeni mladiči
+pri našemu se je spremenilo tudi obnašanje (prej je na povodcu vlekel sedaj veliiiko manj kot je prej, bolj poslušen-to je bil tudi prvotni razlog zakaj gre na kastracijo pri nas)
+manj "označevanj" ozemlja z lulanjem na vsakih 5 metrov (tudi to moramo izvajati-vsaj jaz delam tko- tako, da poleg kastracije ne pustimo, da se pes na sprehodu ustavlja in bere "časopis" ob cesti ter lula na vsakih 5 metrov, kaj hitro bo skapiral da se lula na začetku sprehoda večjo količino in je potem cel sprehod mir)


Tole sem se zaenkrat jaz spomnila in takole delamo pri nas, res pa je da se psi med seboj razlikujejo.
Pa srečno.
danes je bil na 24 ur en članek o moškem,ki se je kastriral sam.V članku so bili navedni tudi pričakovani neg. učinki kastracije. Ker so pri psih podobni in s evedno poudraja samo + učinke , ta del članka kopiram tule:

Posledice tovrstnega dejanja so usodne za vso življenje, saj se v testisih proizvaja moški spolni hormon testosteron. Zaradi kastracije bo gospod izgubil mišično maso, razvile se mu bodo prsi, stanjšale se bodo dlake na prsih, nabirati pa se bo začela podkožna maščoba. Telo se bi hitreje utrudilo, povečala se bo možnost osteoporoze, spremenil se bo vonj kože in nevarnost je za pojav diabetesa. Pojavijo se lahko motnje v spominu, vročinski valovi, kar močno spominja na simptome ženske menopavze. Pravzaprav gre za nekakšno transformacijo v nežnejši spol in nesrečni Alfonzo se bo spremenil v damo, vsaj na tistih delih telesa, kjer je to mogoče.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 14 December 2009, 12:40:00
za tiste, ki razmišljajo o kastraciji iz zdravstvenih razlogov: kastracija res zelo zmanjša možnost težav zaradi povečane prostate. Žal pa novejše raziskave kažejo, da niti najmanj ne ščiti pred rakom na prostati.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Nika na 05 April 2010, 11:18:32
Kali je trenutno na vrhuncu gonitve in glede na Budijevo stanje mi ne preostane drugega, kot da razmišljam o posegu. Sam zdej ne vem, koga je boljš dat pod nož. Nobenga ne bom imela za vzrejo, za Kali sem sicer planirala, a sem zarad alergije to misel opustila. Problem je pa res edino v tem, da je Buda cel živčen, ne je, ne pije, noče na sprehod, cvili večino časa.. In verjetno ta živčnost dolgoročno ni ravno koristna.

Torej, na hitro - a je boljša sterilizacija al kastracija? Če je vseeno, pa je v mojem primeru sterilizacija verjetno cenejša?  :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: KARMEN na 05 April 2010, 13:23:51
Zame osebno je boljša sterilizacija psičke. Lahko tudi samčka kastriraš, če ti povzroča težave, vendar ne boš preprečila drugim samcem, da ti jih povzročajo.
Jaz sem imela sterilizirano psičko in tri nekastrirane samce.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Nika na 05 April 2010, 13:34:50
Ma, jaz najraje ne bi nobenga in tehtam, če se "samo" zaradi tega obsedenga stanja poseg sploh splača. Ostali gonitveni problemi s samci, flekci ipd., seveda so, ampak me ne motijo do te mere, da bi zarad njih šla kastrirat. Najhujše pa itak traja samo tri dni  :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: bony na 13 April 2010, 22:58:59
Moj je star 4 leta. Nismo ga dali kastrirati prej ker sem mislila, da ga bom dala parit, pa sem se kasneje premislila. Sedaj premišljujem o kastraciji, vendar me je malo strah narkoze ( čeprav vidim, da pravite, da naj to ne bi bil problem). Edini razlog za kastracijo je pri meni ta, da sem slišala, da naj bi kastrirani samci imeli manjšo možnost obolenja od raka prostate. In potem v enem od zgornjih postov preberem, da tudi to ni znanstveno dokazano. Tako da ne vem ali naj se odločim za kastracijo ali ne. Težav s tem, da bi mi pes uhajal ali bil neposlusen nimam. Ko je bil mlajši smo imeli nekoliko težav zaradi tega, ker je napadal nekastrirane samčke, ampak sedaj to ni več tak problem. To ni vzrok, zaradi katerega bi ga kastrirala. Do samcev je še zmeraj agresiven, vendar kljub temu, da je na sprehodu spuščen, uboga takoj na moj ukaz. Kadar se približuje pes, ga pokličem, privežem in ko gre pes mimo ga spustim. Tako, da s tem nimam problemov. Včasih ko gre mimo njega samec ( ki je večji od njega) moj sicer malo zarenči, ampak se ne zaganja ali karkoli drugega. Celo tako je, da če on opazi večjega psa preden ga opazim jaz, pride sam do mene, da ga privežem. Zato mislim, da je to pri njemu bolj strah do psov, kot pa hormoni in da kastracija ne igra bistvene vloge. Zanima me, ali naj se odločim za kastracijo samo iz razloga preventive pred rakom prostate?
Naslov: Kastracija
Prispeval: martina.o na 14 April 2010, 07:45:21
Prezgodnja sterilizacija/kastracija preprečuje dokončen razvoj .

Za mene sterilizacija  / kastracija  iz nemedicinskih razlogov ni prav nič drugega kot kupiranje repa, ušes ali drugi posegi zaradi človekove odločitve spreminjati kar nekaj, kar je naredila narava.

Tudi še nisem naletela na kakšno dokazano znanstveno ugotovitev o prednosti le-te.
Naslov: Kastracija
Prispeval: kodr na 14 April 2010, 09:56:21
Vsaka narkoza je v osnovi intoksikacija in kot taka nezaželena, če ni druge možnosti. Narkoza je "problematična" za nekatere pasme psov in žal še vedno predstavlja tveganje, pri vseh pa so možne komplikacije.

Kastracija samo zaradi preprečitve možnega raka na prostati je "nesmiselna".
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 14 April 2010, 10:19:16
Če bo imel pes kakšne težave s prostato, ga daš lahko kastrirat takrat. Sicer pa menda pri raku prostate ni neke bistvene koristi, je pa res, da ima veliko nekastriranih psov povečano prostato in s tem povezane perianalne hernije.
Naslov: Kastracija
Prispeval: bony na 14 April 2010, 19:11:28
Tudi sama nisem za kastracijo iz nemedicinskih razlogov, ker konc koncev otrok tud ne damo kastrirat, ko jih zacne puberteta razganjat.  Mislim, da se v večini primerov vedenjske napake da popravit z vzgojo in da zato ni potrebna kastracija.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 15 April 2010, 11:02:55
No ja, poznam precej samcev, ki bi jim kastracija silno koristila - njihovim lastnikom pa močno olajšala življenje.
Naslov: Kastracija
Prispeval: bony na 18 April 2010, 14:54:24
No ja, poznam precej samcev, ki bi jim kastracija silno koristila - njihovim lastnikom pa močno olajšala življenje.


Ja, sej jih jaz tudi poznam kar nekaj. Tudi moj bi bil med njimi, če ne bi takoj ko ga je začelo razganjat ukrepala.
Ko je bil moj border star 1 leto ga je strasno zacel metat in sem tudi sama premišljevala, da je edina rešitev kastracija. Ampak sem na koncu ugotovila, da z vzgojo lahko 90% teh njegovih vedenjskih motenj odpravim. Zdej je star 4 leta, še zmeraj vem, da ga ne morem spustit k drugemu samcu, da se igrata (sploh če je ta samec večji od njega), ampak lahko pa na sprehodu normalno funkcionirava, ni treba da je na povodcu ( samo ko vidim psa ga pokličem k nogi, in če je samec, pač ne pustim, da se povohata), ni treba mi pazit, da ne grem na sprehod takrat ko je veliko ljudi.
Naslov: Kastracija
Prispeval: čara na 17 Maj 2010, 17:12:13
A pa bi ti resno prenašala 4 tedensko ali še dlje časa dretje, tuljenje, sviljenje, lajanje, praskanje  psa, v lastni hiši-pomagalo ne bi nič, niti neke pomirjevalne tablete-niti učenje čez dan NIČ? Zaradi sosedov, pa psa tudi ne moreš v box namestit (če že mi ne moremo spat, naj vsaj oni)To smo namreč mi morali prenašat, ker je bil nekastriran in več psic naokoli.  >:( NIKOLI VEČ. Če psa preveč matra ob gonitvi psic, gre takoj, ko se mu hormoni umirijo na kastracijo. In kaj je bolj stresno za psa-prenašat goneče babe po celi vasi ali celo v hiši ali pa kastracija?

Jaz nič kaj romantično ne gledam na te stvari in psv ne primerjam z otroci. Če ima kdo oboje, ne vem, najbrž jim ni isto. Otroke se lahko izobrazi o varni spolnosti in temu, da naj imajo otroke, samo če bodo znali in zmogli za njih poskrbeti kot se spodobi, brez da bi obremenjevali z varstvi svoje starše (priznam, nisem tip za otroke)....Pri psih pa to zaenkrat ne gre in to naredimo mi, na tak ali drugačen način.
Naslov: Kastracija
Prispeval: sp30 na 06 Januar 2011, 20:30:29
jst bi pa imela eno vprašanje. Jaz sem skos mislila da bom svojega psička kastrirala ( ker ga ne bomo parili, zato ker je nerodovniški), ampak ker je imel poškodovano taco je bil večkrat v splošni narkozi ( tudi na 2 dni) + bil je pod pomirjevali ob povijanju tace ( vsaj  na začetku) in to se je vse dogajalo med tmi '' leti'' ko je čas za kastracijo najbolj primeren - 6 mesecev. No in takrat nam še na pamet ni padlo da bi vmes rekli veterinarju naj mu še to poštima - če ga bo že uspaval.

no in zdaj se ga po pravici ne upam dat kastrirat, ker je bil že tolikrat pod narkozo (3x) in ker zmanjšuje življenjsko dobo... Ali me je strah po nepotrebne in ga dam kastrirat ali ga zavoljo njegovega zdravja in daljšega življenja naj ne dam.

Naj povem da frenčiji so že po naravi bolj ''sexualni'' in pohopsajo vse kar leze -ampak ga itak mamo non stop pod kontrolo in zaenkrat ni še nič agresiven do samcev. ( če bo gre takoj pod nož)

Kaj mislite?
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 06 Januar 2011, 20:47:23
Če nimate problemov z njim ne vem zakaj bi ga sploh bilo treba kastrirati. Lahko pa to narediš kadarkoli po puberteti (če hočeš normalnega psa).
Naslov: Kastracija
Prispeval: sp30 na 06 Januar 2011, 21:12:51
ja ne vem, tolko je tega o kastraciji in vsakega k srečam prvo reče a je kastriran in itd... pa še nerodovniški je. Zaradi tega, sem mislila da jeboljše za psa!
Naslov: Kastracija
Prispeval: *LuNa* na 31 Januar 2011, 21:37:52
Končno tudi pri nas en članek, ki vsaj nakaže na to, da kastracija le ni tako idealna, kot se jo želi prikazati, in da je potreben dober premislek, preden se odločimo zanjo. V februarski številki revije Moj pes.
Naslov: Kastracija
Prispeval: lab na 15 April 2011, 14:18:40
Pozdravljeni,
odločam se za ali proti kastraciji. imam 13 mesecev starega labradorca in v zadnjem času (kakšen mesec) opažam da me hoče "nadvladati" (skakanje na hrbet, trmarjenje, dela ko hoče on, da o psičkah sploh ne govorim,.....). V KD smo se že resno pogovarjali, o kastraciji. Z njim pa ne mislim imeti paritve, čeprav on "pravi" drugače  ;D

zanima me še vaše mnjenje? kakšne so slabe in kakšne so dobre lastnosti kastracije? Katero kliniko mi priporočate v goriški regiji?

LP,
Tomaž & Lab
Naslov: Kastracija
Prispeval: barbara10 na 15 April 2011, 14:43:07
Pozitivni ucinki kastracije se ti bodo pokazalai sele cez par mesecev (kaksne 3 maksimalno). Skodovati ne more. Ce pa ni za razplod, potem pa mu jajca itak nic ne koristijo, prej skodijo. Glede na to, da doloceni ljudje ne zagovarjajo zgodnje kastracije/sterilizacije, to definitivno vec ni, saj je pes ze nekako razvit - mar ne?!
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 15 April 2011, 15:34:42
Aja? A potem tri mesece po kastraciji te bo nehal "nadvladovati" kar sam od sebe?
Kolikokrat bo še treba napisati, da kastracija ne nadomesti vzgoje?
Naslov: Kastracija
Prispeval: barbara10 na 15 April 2011, 16:07:56
Normalno da kastracija ne nadomesti vzgoje! To je itak jasno, mar ne. Je pa lazje - jaz si pri svojem psu sploh ne upam predstavljati, da ne bi bil kastriran (pa je hodil in hodi v solo, pa...) - ni nemogoc, da ne bi kdo narobe razumel, a jajca bi mu definitivno delala hude probleme.
Naslov: Kastracija
Prispeval: lab na 15 April 2011, 16:28:11
popolnoma jasno mi je da kastracija ne nasomesti šolanja oz. da bo pes kar sam od sebe začel delati drugače, kot nekateri mislijo! Kakšne pa so lahko negativne posledice operacije???
Predlagajte mi kakšnega veterinarja na primorskem (goriškem)!
Naslov: Kastracija
Prispeval: roy2 na 15 April 2011, 19:57:21
Predlagajte mi kakšnega veterinarja na primorskem (goriškem)!

Jaz sem mojo psičko peljala na sterilizacijo na kliniko v Postojno, pa imam dve ambulanti skoraj dobesedno pred nosom.
Jaz goriškim vetom zaupam zgolj za neke osnovne preglede in cepljenja, za vse ostalo je prof.Butinar oz VF v Ljubljani.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Max_xie na 29 Julij 2011, 12:11:26
Pozdravljeni, moj pes - cavalier je star leto in dva meseca. Nikoli ni pobegnil od doma, pa četudi je bil cele popoldneve zunaj in se igral na našem ogromnem travniku. Zadnje čase pa tudi če ga zunaj pustim le pet minut uteče. Vedno gre k isti psici, tako da vem kam ga moram iti iskat, vendar je problem ker je vmes glavna cesta. Razmišljala sem o tem da bi ga kastrirala. Ima kdo izkušnje glede tega, kakšno je vaše mnenje?
Naslov: Kastracija
Prispeval: Ovcka na 29 Julij 2011, 13:03:36
To, da je sam zunaj na neograjenem vrtu pac ni ok. Kastriran ali ne. V vsakem primeru mora biti pes pod nadzorom, ali privezan ali da ga nekdo pazi, da ne uide. Lahko ga date kastrirat, ampak problem s tem ne bo izginil, kajti pes je ugotovil, da je po svetu fajn hodit, in bo se vedno uhajal. In glede na to, da je blizu glavna cesta, je samo vprasanje, kdaj ga boste nasli povozenega..  ::)
Naslov: Kastracija
Prispeval: sabinca1987 na 28 Avgust 2011, 20:22:45
pozdravljeni! rabim nasvet!
moj kuža bo sta 2 leti. Je dominanten pes ampak uboga sicer samo mene. vendar imam težave na sprehodih, zelo vleče. in zelo je napadalen do drugih psov, in morem biti zelo pazljiva da kakšnega psa ne srečam. ali bi k takšnemu obnašanju pomagala kastracija ali ne? prosim za odgovor hvala!
Naslov: Border Collie
Prispeval: big-b na 25 Marec 2012, 18:37:31
moj pes je biu kastreran pred 4 meseci pred kastracijo je biu dominantn, agresivn itd.
zdaj je miroljubn prijazen in noče zbežt za kuzlami
Naslov: Kastracija
Prispeval: ninci na 25 Marec 2012, 20:15:36
Piši slovensko!
Naslov: Kastracija
Prispeval: BlackDevil na 25 Marec 2012, 21:08:57
pozdravljeni! rabim nasvet!
moj kuža bo sta 2 leti. Je dominanten pes ampak uboga sicer samo mene. vendar imam težave na sprehodih, zelo vleče. in zelo je napadalen do drugih psov, in morem biti zelo pazljiva da kakšnega psa ne srečam. ali bi k takšnemu obnašanju pomagala kastracija ali ne? prosim za odgovor hvala!

Imam 50 kg psa, druge pse napade takoj ko jih vidi, izjemno dominanten.. Iz osebnih izkušenj ti lahko povem da kastracija ne bo spremenila ničesar. Njegov karakter je popolnoma enak, agresivnost dominantnost - nespremenjena, moj nasvet je da ga namesto na kastracijo peljete v pasjo šolo, na sprehodih uporabljate Halti itd. bo veliko bolj pomagalo.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 25 Marec 2012, 21:11:21
Sabina, pomagala bi primerna vzgoja in šolanje. Zadeva je že precej zamujena, zato samo običajen tečaj v pasji šoli verjetno ne bo dovolj.
Naslov: Kastracija
Prispeval: urš(k)a na 20 April 2012, 11:45:48
no,mi se tudi počasi približujemo trenutku odločitve...moj mali je star 10 mesecev in nikoli nismo načrtovali mladičkov.. Vedno smo bili za kastracijo,sedaj pa.... Glede na to,da še nikoli ni skušal nobene naskočit,da se tudi z gonečimi punčkami igra čisto normalno....Ga najraje ne bi dala kastrirat. :) Sicer markira vsakih nekaj metrov,ampak to me sploh ne moti... Bolj me je strah,da se bo njegov nagon še ojačal in bo revež cel ubogi... Sem pa slišala,da ni dobro prepozno kastrirat..Kakšno mnenje?? :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: SinM na 20 April 2012, 13:04:55
Če dvomiš, potem ne daj.
Če se bo pokazalo, da ima z gonečkami probleme (hude), gre pa še vedno lahko pod nož.  ;)
Starost pa: so minusi pri prezgodnji kastraciji...
In zakaj naj ne bi bilo dobro "prepozno" kastrirati? Pa kdaj je to sploh "prepozno"?

 
Naslov: Kastracija
Prispeval: andreja na 20 April 2012, 13:25:22
Nikoli ni prepozno  ;)

Jaz nebi, če bi imela pomisleke, ker sama kastracija prinaša tudi minuse. V tvojem primeru, glede na opis, pa nebi bilo nekih plusov.
Naslov: Kastracija
Prispeval: diva1 na 20 April 2012, 13:31:13
no,mi se tudi počasi približujemo trenutku odločitve...moj mali je star 10 mesecev in nikoli nismo načrtovali mladičkov.. Vedno smo bili za kastracijo,sedaj pa.... Glede na to,da še nikoli ni skušal nobene naskočit,da se tudi z gonečimi punčkami igra čisto normalno....Ga najraje ne bi dala kastrirat. :) Sicer markira vsakih nekaj metrov,ampak to me sploh ne moti... Bolj me je strah,da se bo njegov nagon še ojačal in bo revež cel ubogi... Sem pa slišala,da ni dobro prepozno kastrirat..Kakšno mnenje?? :)

Urš(k)a,

A misliš čisto resno ?>:( >:( >:(
Še ena, ki razmišlja, da bo pohabila zdravega, mladega psa...
Pa brez zamere.
Naslov: Kastracija
Prispeval: KARMEN na 20 April 2012, 13:42:41
Za kastracijo ni nikoli prepozno. Dandanes se že veliko skrbnikov samcev odloči za ta poseg. Če je pes dominanten do samcev in se z njimi zelo rad pretepa, zaradi gonečih psičk uhaja in je popolnoma neposlušen, svetujem kastracijo. Še posebno, če je pes "večjega formata", ker s tem lahko povzroči večjo "škodo" ob pretepih in uhajanju, oz. zna biti nevarnejši od majhnega psička.
Jaz sem se kar nekaj časa odločala pri mlajšem avstralcu, ker se je zelo rad tepel s samci, oz. je bil zelo pogumen in jih je izzival, zaradi njega se je potem pretepal starejši, ki pa sam po sebi ni dominanten do samcev, oz. ga skoraj ne zanimajo. Ko pa sem ugotovila, da to počne le zaradi sigurnosti in podpore, ki mu jo večji nudi, sem sprejela drugačno odločitev. Na sprehodu ob kočljivih situacijah pripnem starejšega in se z njim umaknem, ta mali hudiček nima več "zaledja", zato mu na pamet ne pade, da bi izzival samce. Ponavadi se le ovohavajo, nato pa se umakne in vrne k nam.
Glede na to, da je plemenjak, sem kastracijo zaenkrat odložila.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Azu na 20 April 2012, 14:49:10
Mojega tamalega terierja (trenutno 1,5 let) čaka kastracija čez par let. Zdaj, ko imam doma samo sterilizirano psico (zdr. razlogi), je OK, tudi zunaj na sprehodu ga gonečke ne motijo, ima pa probleme, ko je dlje časa v istem prostoru oz. blizu gonečke, sploh v najbolj vročih dnevih. In ker bo naslednji pes psica, nesterilizirana, bo šel takrat 'pod nož'.
Definitivno pa ne mislim nobenega psa kastrirat, preden vsaj do konca na opdraste, tako fizično kot mentalno.
Naslov: Kastracija
Prispeval: urš(k)a na 20 April 2012, 15:34:57
diva1,"pa brez zamere"....takih izjav, kot je tvoja, je na tem forumu čisto preveč.. Se ti res zdi,da bi pisala še sem,če ne bi želela samo najboljšega svojemu psu?! Kje med vrsticami si razbrala, da smo se za poseg že odločili? Trenutno zbiram vse možne informacije, da se bom lahko pravilno odločila,ko bo čas prišel... Zato sem se med drugim obrnila tudi na ta forum...ker imam prvič psa...ker še ne vem vsega, čeprav stalno berem, kličem in sprašujem... Pisala sem, ker me je zanimalo mnenje ljudi, ne pa pridige in neki neumni zaključki ("še ena taka"), do katerih si prišla čisto brez osnove... Nazadnje, ko si mi naredila takole pridigo, sem spraševala na forumu o negi dlake koker španjelov....ti si mi naredila cel očitajoč spisek stvari, ki bi me mogle skrbeti prej kot njegova dlaka! Mislim, halo.... Človek bi se že vprašal o čustveni stabilnosti nekaterih...

Pa brez zamere, nekdo bi moral trikrat pomisliti o stvari, preden napiše takole bedasto izjavo.... Pa lahko kar zaključiva tu, ker se ne mislim pregovarjat s tabo..

Kar se pa tiče tega, zakaj smo o kastraciji sploh razmišljali- ker je to veljalo za običajen postopek pri psu, pri kateremu ne načrtuješ legla... ker nisem nikoli razmišljala o tem kot o posegu v naravo, dokler ni prišel moj mali k nam domov.. Zdaj sem odločno proti nepotrebnih postopkih, ne želim ga izpostavljati nevarnosti, če se le da, mu želim dati čim lepše življenje.. tudi, če to pomeni kastracijo.. Brala sem, da neoperirani samci, ki jih ne daš  parit, blazno trpijo... In da ni zdravo za njih, ves ta nagon in nobene možnosti za izživetje te... kaj pa vem...moj mali je tako ali tako na pol gej ;) Še tistim, ki lajajo nanj, da poljubček :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: barbara10 na 20 April 2012, 15:56:04
Kastracija/sterilizacija je izkljucno odlocitev lastnika/placnika. Zakaj ja/ne, mora sam premisliti. Glede zdravja lahko razlgabljajo le veterinarji, vecina na forumu to ni. Sicer pa to ni nek bavbav (sploh lastniki/vzreditelji kokerjev, ki se jih je do nedavnega kupiralo, ne bi smeli imeti mnenja, da je kastracija pohabljanje).

Mi imamo vse macke/mackone S/K, vse pasje samce K, vse mesance S/K. Pri hisi zaenkrat nekastriranih samcev ne mislimo imeti, ker imamo nesterilne samice (pa ne eno) - ki delajo preglavice tudi enemu izmed kastratov (v casu gonitve seveda, ce mu pridejo direktno na nos; pred kastracijo je ta fantic naskakoval vse kar je lezlo, sedaj vec ne (koliko je pomagala kastracija in koliko prevzgoja - kdo bi vedel)).
Naslov: Kastracija
Prispeval: diva1 na 20 April 2012, 17:50:13
Urš(k)a,  očitno si pozabila, kar nekaj težav »vaju« (tebe in tvojega kužka) je pestilo… In si iskala pomoč na forumu.  Saj s(m)o ti ljudje z največjim veseljem pomagali z nasveti… O sterilizaciji in kastraciji pa smo napisali že cele romane. Pro&contra...  Samo prebrati bi bilo treba prispevke in se potem odločiti....

Sem samo na kratko povzela tvoje poste. 
_____________________________ _____________________________ _____________________
1.   Pri  11-tednih starosti –skrbele so te  mladičkove oči in bolhice
Citat:
 No,ali to zdaj pomeni,da ima moj mali bolhe?!! Dali smo mu ampulo Frontline,redno ga prečešem,tudi praska se ne,razen za ušesi,ker ga rahlo moti ovratnica...v glavnem.meša se mi,ker se mi bolhe RES gnusijo!!! Kuža je star šele 11 tednov,nekih sprehodov v gozd še ne delava,pa tudi druži se samo s kužki,ki so zaščiteni z ampulami. Prebrala sem, da se ne morejo bolhe razmnožiti,če se uporablja ampula-da se samo kakšna lahko najde na psu??? 
_____________________________ _____________________________ ___________________
Potem je bilo tole:  Citat:
2. Jaz sem čisto obupana in na robu joka..

mam 4 mesece starega koker španjela...pred kakšnim mesecem je pojedel kos plastične vrečke, zato sva morala k veterinarju, kjer je po dozi peroksida revček izbrual presneto reč...grozen dan zanj in za moje živce...seveda je dobil zdravilo in antibiotik,ker mu je proces "uničil" želodčno sluznico...naredili so tudi ultrazvok, tako da je sedaj vse vredu...vendar pa od takrat zelo redko kaka....torej-včasih mine tudi 12 ur od obroka pred opravljanjem potrebe..spet druge dni je čisto vredu... Bi mu lahko antibiptiki rahlo porušili ta "ritem" in se bo sčasoma pač vrnil v svoj star "urnik"??
Je še ena stvar, ki bi lahko vplivala na prebavo-mali je precej hitro zrastel (prehitro), zaradi česar se mu včasih treseta sprednji tački. Po nasvetu številnih ljudi smo prešli na hrano za odrasle (isti okus, ista znamka; N&D), dobiva pa tudi vitaminske tablete za boljše sklepe in kosti.
_____________________________ _____________________________ ________________________
In čez nekaj dni še tole: Citat:
3.   moj kokerček danes že cel dan driska...2x je celo bruhal...Zjutraj je bil njegov kakec(še od včeraj) normalen in čvrst,danes pa je sama rjava voda. Jedel je to, kar običajno, vendar pa smo mu kupili kost iz posušene kože, ki naj bi bila dobra za kužke, ki menjavajo zobe. To je edina stvar, ki je bila drugačna v njegovem jedilniku. Ne bi delala panike, če ne bi brata zasledila v njegovih iztrebkih malce krvi.

ko se je nazadnje pokakal, je bilo znatno več svetlo rdeče krvi, zato smo odbrzeli k veterinrju...Baje naj bi bila neka bakterijska okužba, ki jo je verjetno staknil ali nekje zunaj ali pa res s tiso kostjo..Dobil je 2 injekciji (za drisko in bruhanje),za 4dni antibiotikov in dietni načrt razkuhanega riža ter belega piščančka...kar se hrane tiče, bo verjetno navdušen  ! --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4.In čez nekaj časa še ena težavica
Citat:
mi imamo IDENTIČNO zadevo....rjavkaste lise samo po modih...danes sva oprala predel z antiseptično tekočino,pa ni rezultata...čez 10 dni imava kontrolo glede ušeskov,pa bom še za to vprašala in sporočim....zaradi kužnega kašlja mu je padla odpornost in je zaradi tega staknil glivice v ušekih...veterinarka je rekla,da je okužba lahko povezano tudi s prevelikim razmnoževanjem garij  dala nama je stronghold in antibiotične kapljice...
kakorkoli-sporočim diagnozo..
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In spraševala si še o negi  dlake koker španjela…


In ker sem ljubitelj te pasme že v več kot 30 let, sem si z največjim veseljem vzela čas in odpisala. In še danes sem istega mnenja...
Da je zdravje pomembneje do česanja  "zavesic" in dolge, valovite dlake... Ker če je pes zdrav, je lepa tudi dlaka. Seveda ob primerni oskrbi. 

_____________________________ _____________________________ ________________________
Dobesedni citat:

--Urš(k)a, čestitam za novo pridobitev... Črnega kokerčka.
Glede na to, da pasmo kar dobro poznam, morda nekaj "nasvetov" ne bo odveč.

Veš, tvoj kuža je še "dojenček", tako, da je skrb za dlako v tem trenutku odveč. Glede na to, da prihaja iz dobre psarne in premišljenje paritvene kombinacije , te dlaka na rabi skrbeti...

Pomembneje kot dlaka je v tem trenutku pravilni razvoj in zdravje tvojega novega prijateljčka.
Saj si verjetno seznanjena, vendar nekaj besed najbrž ne bo odveč.

1. Hrana

Za mladega psa je nujno potrebno izbrati kvalitetno hrano.  Saj je v bistvu dlaka tudi na nek način" ogledalo" kakovostne prehrane. (mimogrede, s čim ga hraniš?)
Pri kakovostni tovarniško pripravljeni prehrani za mladiče dodajanje vitaminskih in mineralnih pripravkov ni potrebno - nasprotno: s tem lahko naredimo več škode!!, korist imajo le trgovci in proizvajalci. V teh vročih dneh se mu  bo prilegla tudi posneta skuta, probiotični jogurt...

Število obrokov: 4-5 na dan
Meni je zelo pomembno, da ima kuža "red" pri hranjenju... Približno ob istem času...
Psi so živali navad. Če ne drugače, se ti bo "red"  obrestoval pri urniku iztrebljanja psa.


2. Zdravje

Ne pozabi na odpravljanje notranjih (gliste, trakulja) in zunanjih zajedalcev (bolhe, uši, klopi...). Za notranje zajedalce lahko dobi kuža tabletko ali pa pasto..Jaz osebno raje uporabim pasto (npr. Biovermin). Odmerek (glede na kilažo) izstisnem  na svoj prst , odprem gobček in mu "namažem" na nebo.. Odpravljanje glist je zelo pomembno, še posebej za mladička.Glistavi mladiči zaostanejo v rasti in čutijo posledice zajedavcev vse življenje. Razglistimo ga približno na mesec in pol do dva..Do starosti enega leta. Odrasle pse pa 2 do 3 x letno (tabletka).

Bolhe, uši in klopi - ampule (npr. Frontline).
Sicer pri odraslih psih notranje zajedavce odpravljamo 3x letno (spomladi, poleti in jeseni), obvezno pa pred vsakim cepljenjem oziroma pred drugimi posegi. Bolhe prenašajo trakuljo, kar je dodaten razlog za pozornost.V borbi pri tem so" najuspešnejše" ampule s sredstvom, ki zajedavce odganja. Delujejo od enega do treh mesecev (odvisno od vrste proizvoda) in lahko psu prihranijo neprijetno srbenje in boleče alergične reakcije kože, nam skrbnikom pa visoke stroške zdravljenja in zahtevno nego. 

Cepljenje proti nalezljivim boleznim (pasja kuga, parvoviroza, kužno vnetje jeter, kužni kašelj in leptospiroza) je bilo opravljeno v leglu med 6. in 8. tednom starosti, ponoviti ga je nujno v presledku 1 meseca, sicer izgubi učinek in je potrebno serijo cepljenj pričeti znova.  Tako, da ne pozabi!!!!

Po 3. mesecu starosti (po cepljenju proti nalezljivim boleznim naj pretečejo trije tedni), mladička cepimo proti steklini.  Meni osebno se zdi cepljenje proti steklini pri 3 mesecih malce prezgodaj.... Jaz raje "počakam" še kak mesec...Cepljenje je je obvezno po zakonu.

Nega dlake: Mehka krtača s ščetinami ,gumijasta rokavica, ki pobira odmrle dlake in masira kožo ter dolžini dlake primeren glavnik so čisto dovolj.. Česanje enkrat na teden povsem zadošča. Česanje naj bo prijetno in ne predolgo. Pridnost vedno nagrajuj. In kar je pomembno: kužka češi vedno na  istem mestu: najbolje na kaki mizi na vrtu . Nego bo "razumel" kot prijetno" dolžnost".

Mladega kužka običajno ne kopamo - mokrega le obrišemo z brisačo - dokler se sam poleti ne poda v vodo. Tudi takrat mokrega osušimo z brisačo in počešemo. Mladiči imajo namreč zelo slabo razvito termoregulacijo, zato je nevarnost, da ga prehladimo, velika.

Oči in ušesa čistimo z robčki, ki se dobijo v boljših trgovinah ali pri veterinarju in so prepojenimi z blagim razkužilom.


Glede frizurce:  Nezzek ga bo uredila, da bo "pravi maneken".. V to sem trdno prepičana... Tako, da bo v dobrih rokah...

Ti pa poskrbi za njegov pravilen razvoj in primerno socializacijo.. In pa veliko gibanja, da bo "razvil" mišično maso in postal postaven mladenič... Saj veš, puncam so všeč" mišice"... Vsaj včasih je bilo tako...

In pa veliko užitkov in vragolij s svojim novim prijateljčkom ti želim... Ja, pa kakšno "diverzijo" ti bo tudi ušpičil... Kar pripravi se na to..

Tatjana
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Citat:
In to je bil tvoj odgovor na moje sporočilo.
Uf,kakšno dolgo sporočilo  Predvsem zelooo poučno!


In če me spomin ne vara, sva bili tudi v kontaktu, ko ste kupovali  kokerčka… Preko e-mailov. Sem ti vedno odpisala. Z veseljem.

Sicer pa bodo bralci presodili.....

Ja, glede tiste opazke o čustveni stabilnosti... škoda besed... 

Tebi in tvojemu kokerčku pa želim veliko lepih dni. In predvsem zdravja!

Tatjana

Naslov: Kastracija
Prispeval: diva1 na 20 April 2012, 18:01:58
Pisala sem, ker me je zanimalo mnenje ljudi, ne pa pridige in neki neumni zaključki ("še ena taka"), do katerih si prišla čisto brez osnove... Nazadnje, ko si mi naredila takole pridigo, sem spraševala na forumu o negi dlake koker španjelov....ti si mi naredila cel očitajoč spisek stvari, ki bi me mogle skrbeti prej kot njegova dlaka! Mislim, halo.... Človek bi se že vprašal o čustveni stabilnosti nekaterih...




Glede "pridig" ... Bile so in še  vedno so  dobronamerne.  Zavoljo psov.

Naslov: Kastracija
Prispeval: ursa_9 na 20 April 2012, 18:42:31
Tudi jaz razmišljam o kastraciji, sicer je res to še v povojih, ampak vseeno. Jaz s svojim nisem imela problemov, in bo star čez mesec 2 leti, ampak zadnje mesece je pa res obupen, kar se tiče psic in vonjav...pa ga že vzgajam od samega začetka, takoj, ko sem se odločila za psa, sem vedela točno kaj bom počela z njim in vse, ampak včasih tudi vzgoja se mi zdi ni dovolj...čeprav sem bolj proti kastraciji, ampak če ne gre drugače pač ne gre, ker vidim, kaj ga vonjave in sploh psice mikajo...imam pa še vseeno upanje, da se mi kaj umiri, predno me resnično razjezi in ga odpeljem ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lunette na 21 April 2012, 08:16:17
Se mi zdi da je povsem odvisno kake izkušnje ima kdo s stem.

Mi imamo same pozitivne (no bolj s sterilizacijo-pa vendar je to podobno). In če bi lahko bi tudi našega samca dala takoj kastrirat v mlajših letih. Ima danes kar fajne težave s prostato.

Nimam niti ene inkotinentne psice. Niso agresivne do psic. Niso imele nobenega drastičnega pomanjkanja mentalnega razvoja. Edino razvoj je potekal bolj umirjeno. Pri prejšnjih nesterilnih psicah je bila gonja tak velik opazen preskok - iz danes na jutri. Pri teh sedaj pa sicer neopazno ampak so vse mentalno enako razvite pri isti starosti kot so bile nesterilne. Dlaka lepa lepa. Tudi misenje ni nič bolj izrazito. Niti ne opazim kakršnih koli drugih težav, ki so toliko ''težavne''. Nekaj S pred prvo gonjo, nekaj po prvi in ena celo po paritvi. Kako bi bilo če nebi bile sterilizirane? Ne vem. Niti ne more vedet kdor koli drug. Prav tako ne moreš vedet če je stvar obratna (ni K in kaj bi bilo če bi bil - no to se sicer da ''preverit''  ;)). Niti ne trdim, da naslednja psica bo 100% sterilizirana (zna biti da ne).

Stvar posameznika kje vidi + in kje -. Niti ena niti druga odločitev ni 100% dobra.

Glede na to, da tudi pasma (al pa mixi) ni nastala brez vpliva človeka (ki ni zanemarljiv) je biti bolj papeški od papeža malce za lase privlečeno. Od vseh zgodovinskih kupiranj psov za lepši izgled, pa pomanjševanje pasem, kratkogobčnost, ekstrem nizki psi, podrti hrbti...se mi kot odločitev človeka za S/K ne zdi toliko problematična, če nekdo vidi korist pri tem (pa tudi če je to samo lastni ''kumot'').

Če že vplivamo na njihova življenja je za moje pojme manjše zlo za psa pri povprečnem lastniku kastracija. Se vsaj meni zdi, da je tudi mentalno za psa bolje, če je K pa da zato ni deležen slabih živcev lastnika zaradi pobegov, markiranja, agresije zaradi hormonov...
Naslov: Kastracija
Prispeval: urš(k)a na 22 Maj 2012, 03:52:48
draga diva1 :/ Mislim,da ti dolgujem eno veliko opravičilo... Zares me je sram, da sem tako besno odreagirala-to ni v moji naravi in nikoli ne želim biti nesramna-pa sem tokrat vseeno uspela biti :(
Zelo sem občutljiva glede svojega psa,ker je moj največji zaklad,ker mu želim dati vse najboljše in zagotoviti,da ne bo nikoli niti malo nesrečen in neizživet..  V vseh svojih objavah (razen v tistih dveh z bakterijsko okužbo in plastično vrečko-za katero se je sicer izkazalo,da je sploh ni pojedel) sem zganjala paniko..res po nepotrebnem....ampak taka sem,ko pride do mojega lumpa.. Z vsak "drek" sem letela k veterinarjem,ker me je bilo enostavno strah,da bom kot nova mama naredila kaj narobe in da bom spregledala kaj pomembnega..ker je bilo to malo krhko bitje popolnoma nebogljeno in odvisno od mene... <3 In me je gledal kot da sem njegov cel svet.. Od tu vsa nepotrebna panika in trapaste objave..In klici veterinarjem (ki me imajo verjetno poln kufr).. Ne bi prenesla misli,da bi se mu kaj lahko zgodilo... verjetno tu nastopi moja čustvena nestabilnost  ::)
Zaradi mojega paničarjenja (ki sem ga do danes uspela vsaj malo omejiti), so me razni veterinarji obrali do kosti...z raznimi zgodbicami z garjami v ušesih (za katere so drugi veterinarji potrdili,da jih nikjer ni in da ima kuža čista ušesa kot malokateri kokerček- in drugega niti ne bi pričakovala,glede na nego, ki je je razvajenko deležen),pa preventivne kontrole... Navadni prehlad je bil kar kužni kašelj- ampak hvalabogu za zdravo pamet moje mami,ki je rekla DOVOLJ in kuža je bil čez 3 dni ok...brez antibiotikov in brez kontrole...
Verjetno sem zato nesramno odreagirala-ker so mi svoja mnenja vsiljevali razni veterinarji in sem imela še tu občutek,da sem napadena.. Diva1-moraš priznati,da sem malo pa tudi bila.. ;)

Kar sem želela povedati je, da se imam kot nova pasja mama še veliko za naučiti..temu učenju verjetno nikoli ne bo konca.. Da pa bi bili lahko ljudje vseeno malo bolj previdni z besedami,še posebno ko gre za izražanje mnenja glede stvari,ki so dovoljene z zakonom in ki niso SAMO negativne.. ki znajo imeti tudi dobre posledice.. Prišla sem po mnenje in pogovor,ne kritiko in napak :)

Je pa res,da si mi vedno lepo odgovorila na vsa vprašanja in da sem se v končni fazi sama obrnila na ta forum :) Resnično mi je žal za ostre besede-upam,da so lahko pozabljene...  :-[

Kar se pa kastracije tiče-smo jo vsaj do nadaljnjega preložili.. Razlog je bil predvsem v tem,da mali ne skuša naskočit nikogar,niti ne tuli v vrata,ko se punčke gonijo.. Zdaj je znan kot kuža, s katerim se gonečke lahko igrajo ;D Edini znak njegovega odraščanja je markiranje vsakih nekaj metrov.. ;) Ki je pa itak samo zabavno za opazovati,ker lovi ravnotežje z dvignjeno nogo,pa ugotovi,da je pretežko in potem dokonča kot punčka   :P
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 22 Maj 2012, 11:39:38
Če tudi v prihodnje ne želiš problemov, potem naj ne hodi blizu gonečk.
Naslov: Kastracija
Prispeval: urš(k)a na 22 Maj 2012, 12:13:33
vem,kaj misliš ;p Ampak naj te pomirim,da je to zaključena družba dveh samičk in Wall-eja; igra konstantnih pasjih kolegov,ki nikoli niso brez nadzora svojih lastnikov :)

Eden izmed razlogov, zaradi katerih sem sploh razmišljala resneje o kastraciji, so bili predvsem trije psi, ki se vedno "prosto po prešernu" motajo po okolici, puščajo za seboj neskončne kupe pasjih potičk in pojejo serenade gonečkam. Bala sem se, da bi skušali napasti W na teh osvajalskih pohodih  >:(

Dejstvo,da te ljudi vedno prijavljajo zaradi brezskrbena ravnanja, pa v zadnjem trenutku psi oddidejo nazaj domov in tako gmajnice nimajo koga pobrati, je noro..  ???
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 22 Maj 2012, 13:48:40
A ne, očitno ne veš. Boš že videla....
Naslov: Kastracija
Prispeval: urš(k)a na 22 Maj 2012, 13:50:44
Pa dobro- saj povedati,zakaj, verjetno ne boli,kaj?
Naslov: Kastracija
Prispeval: zvezdica88 na 21 Avgust 2012, 00:05:32
Pozdravljeni!!

Imam maltežana starega 8 mesecev in je že približno 2 meseca kastriran. Že od malega je naskakoval svojo plišasto igračko v igri v smislu nadrejenosti, sedaj pa se je začel spolno izživljati na njej tako da mu spolni ud zellooo močno nabrekne (kar preveč) in potem kr utrpne in se sploh nemore premikat ker ga -tako zelo povečan ud- močno moti. To je moj prvi pes in tudi sicer nevem kako to zgleda pri nekastriranemu psu ampak takšno vzburjenje pri kastriranemu psu?

Se zahvaljujem za kakršnokoli mnenje..
Naslov: Kastracija
Prispeval: manchy na 21 Avgust 2012, 10:04:58
Kaj pa če mu recimo ne bi dovolila, da naskakuje plišasto igračko?? Po mojem mnenju bi to morala preprečiti in nadaljevati s preprečevanjem že, ko je to začel delati in ga naučiti, da ne sme tega početi. Tako kot ne sme lulati v stanovanju, uničevati pohištva, tako se ne sme "spolno izživljati" nad igračko. Ne vem, jaz ne bi želela imeti psa, ki bi naskakoval igrače, ostale pse, ljudi... Ker to se lahko še samo stopnjuje.
Takšno je pač moje mnenje o teh situacijah, sem pa zasledila, da nekateri pač to pustijo in jim je še celo smešno, ko pes naskakuje igrače, cel čas med igro druge pse (moj tega ne počne in niti ne toleriram, da ga drugi pes štepa pol ure), in še celo ljudi... :-\
Naslov: Kastracija
Prispeval: zvezdica88 na 21 Avgust 2012, 10:17:27
Ojla hvala za odgovor!

Ničesar in nikogar druzga ne naskakuje kot samo eno svojo plišasto igračko čeprav jih ima več..z drugimi se lepo igra razn enega zajčka naskakuje..ampak mene samo zanima če je takšno stanje (vzburjanje) normalno za kastrata???
Drugače pa ja sem mu vzela zdj to igračo z upanjem da se bo odvadu..
Naslov: Kastracija
Prispeval: BlackDevil na 18 Oktober 2012, 21:28:18
Mi smo psa dali kastrirat pri enemu letu starosti predvsem zato ker je imel konstantno neke izcedke iz spolovila (vnetja), srbelo ga itd. in smo ga imeli konstantno pri veterinarju. Po kastracije se je vse skupaj močno umirilo in od takrat nismo več imeli problemov s tem.

Njegova agresija je ostala na istem nivoju kot prej. Lačen je pa itak vedno, ampak ni predebel - je aktiven.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Papillonček na 19 November 2012, 19:43:22
Pozdravljeni!
Sem v dilemi kastracija da/ne.
Imam skoraj dve leti starega papillona, težak je 3.2kg. Nič se ne ukvarjava s kakim športom, bi pa šla spomladi trenirat agility. Ker sem prebrala, da se pes po kastraciji poleni me zanima, če se to da kako preprečiti(redni sprehodi vsak dan, igra...)?
Zanima me še, če je glede na njegovo težo in velikost operacija kaj riskantna?veterinar je sicer rekel, da ni nič riskantno ampak še vedno raje vprašam tukaj, saj gre veterinarjem večino samo za posel/dobiček.
Naslov: Kastracija
Prispeval: lejca_ na 21 November 2012, 21:33:03
Če nimaš kakšnega posebnega razloga za kastracijo, potem se mi ne zdi smiselno.
Naslov: Kastracija
Prispeval: HUDMA na 22 November 2012, 10:20:22
Naša črnuha po kastraciji /sterilizaciji ni postala popolnoma nič bolj lena. Nasprotno, smrklja poka od energije in skoraj vsak dan ušpiči kaj novega, gibanja in igranja pa ji ni nikoli dovolj.
Govoriva pa o 32-kilski mrcini ...
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 22 November 2012, 11:40:12
To je normalno. Morebitni neprijetni (ali prijetni) učinki se začno kazat čez nekaj mesecev/let
Naslov: Kastracija
Prispeval: HUDMA na 22 November 2012, 12:25:57
To je normalno. Morebitni neprijetni (ali prijetni) učinki se začno kazat čez nekaj mesecev/let
Sedaj je od tega preteklo 6 mesecev. Torej lahko pričakujem, da se bo črnuha na račun kastracije polenila čez nekaj let? Kdaj konkretno si imela v mislih? O ostalih morebitnih težavah tokrat ni bilo govora. 
Naslov: Kastracija
Prispeval: barbara10 na 22 November 2012, 12:42:48
Ce s psicko nadaljujete aktivno zivljenje naprej, potem ne bo nobene razlike. Razlika se bo pojavila ali kot posledica poskodbe, bolezni oz. v najboljsem primeru starosti. Ne glede na pasmo ali nepasmo, ne glede na spol, ne glede na sterilnost ali nesterilnost.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Papillonček na 22 November 2012, 17:03:38
kastrirala bi ga zaradi nevarnosti bolezni na testisih... pa še zelo suh je, upam da bi se kaj poredil
Naslov: Kastracija
Prispeval: Sleepy na 22 November 2012, 18:13:12
Nič se ne ukvarjava s kakim športom, bi pa šla spomladi trenirat agility. Ker sem prebrala, da se pes po kastraciji poleni me zanima, če se to da kako preprečiti(redni sprehodi vsak dan, igra...)?
Zakaj naj bi se pa polenil? Kastracija vpliva samo na tisto, kar je povezano z razmnoževanjem, ne ostalo.

Sem brala en ameriški članek, bo res že par let mimo, da psi, s/k v rani mladosti, ostanejo bolj otročji in da se pri psih, s katerimi naj bi se resno delalo, priporoča poseg po prvem letu starosti. Jaz bi to priporočala tudi ostalim psom, ker je po porvem letu rast že zaključena. Ni pa najbolj logično, da bi se pes zaradi kastracije polenil, razen če za polenitev šteješ to, da ni nervozen vsakič, ko se kakšna psička v soseščini goni. To je pa itak smisel kastracije. 
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 22 November 2012, 19:15:04
Hudma - inkontinenca, ki sploh ni redka,  se pojavi nekaj mesecev ali let po sterilizaciji, enako sicer veliko redkejša osteoporoza, pa še par redkih a zoprnih težav. Poleni se zaradi kastracije ne, prav tako se karakterno ne spremeni, lahko pa se poleni kasneje, če se zredi. Ali se bo zredil ali ne, je odvisno bolj od metablizma kot od prehrane - nekateri lahko jedo enako kot prej, pa se jim nič ne pozna, drugi se žal redijo tudi ob zelo zreducirani hrani. Prav tako se šele kakšno leto po sterilizaciji/kastraciji  pokažejo problemi z dlako pri dolgodlakih (preveč dlake, nekvalitetna, "mladičkasta" dlaka, ki jo je težko negovati), ampak pri labradorcu teh težav ni.
Naslov: Kastracija
Prispeval: HUDMA na 22 November 2012, 19:42:04
Lanabela, hvala za odgovor.
Naslov: Kastracija
Prispeval: baron1 na 19 Februar 2013, 11:40:09
Zdravo

Odločili smo se, da gre naš kosmatinec na kastracijo. Zaenkrat jo še odlašamo zaradi financ, vendar pridobivam podatke, ki me zanimajo. Nikjer pa še nisem zasledila, da bi bilo govora o premagovanju vsakodnevnih ovir kot so stopnice, odrivi na posteljo ali kavč,... po posegu.
Predvsem me zanima, kako je s hojo po stopnicah takoj, ko pes pride domov, ker 45kg psa ne moreš ravno nesti ven, da se polula in pokaka. Če hoja ni priporočjiva, moram najti nekoga, ki bi bil pripravljen skrbeti zanj teh 14-21 dni in bi mu, seveda, 100% zaupala nego takšnega psa.

Sicer gremo itak k etu čez slabih 14 dni, pa ga bom vprašala. Samo me vseeno zanima, kako je bilo naročeno in svetovano ostalim.

Lp in hvala za morebitne odgovore.
Naslov: Kastracija
Prispeval: BlackDevil na 19 Februar 2013, 11:52:42
Po stopnicah po posegu ne more hodit. Jaz sem svojega nosila iz pritličja v 2. nadstropje - je pa takrat imel pribl. 40 kg, ko se ga meni ni več dalo nositi sta ga nesli dve osebi tako da predvidevam da bi pri vas lahko naredili isto?

Moj je bil popolnoma zadet prvi dan. Kar naenkrat se mi je vstal in začel tečt proti stopnicam jaz pa čisto panična za njim (me je bilo strah da mi bo zgrmel po stopnicah dol), na posteljo in podobno. ga ne dajat, ker se lahko zgodi da bo kar naenkrat skočil dol. Jaz sem mu dala na sredo sobe odeje da je tam gor spal in zaprla vrata ker je bil res čisto zadet in je brezglavo poizkušal pobegnit.
Naslov: Kastracija
Prispeval: SinM na 19 Februar 2013, 12:05:12
Nočem "pametit", ampak pejte do vet-a, ki vam ne bo vrnil še čist zadetega psa...
Pes naj gre domov zbujen. Če je zbujen, ni nobenega problema s hojo.
Mirovanje je priporočljivo prvih 10 dni oziroma dokler se ne odstrani šivov in je rana zaceljena.
Naj bo ta čas na povodcu.
Rana naj bo čim bolj suha ves čas (zaščititi na sprehodu). Pa vsaj dvakrat na dan naj se pogleda na blizu, če je s šivi vse ok.
Psu ne dovolit, da si rano liže. Če ne gre drugače, naj ima zaščitni ovratnik neprestano na sebi. 
Naslov: Kastracija
Prispeval: maja01 na 19 Februar 2013, 12:38:41
Se strinjam. Ce dobis zival tako kot bi moral - povsem zbujeno, pes lahko sam hodi. Tudi po stopnicah, morda le potrebuje kaksno minuto dlje. Prvi dan je mozno, da je vseeno se malo "pocen", naslednji dan pa mora biti povsem ok.

7-10 dni po posegu naj bo gibanje omejeno, sprehodi na povodcu in ne pretiravat. Ko vas ni zraven naj ima gor zascitni ovratnik, da se ne lize in to je to.
Naslov: Kastracija
Prispeval: BlackDevil na 19 Februar 2013, 13:25:20
To je pač moja izkušnja. Pri istemu veterinarju smo še pred psom sterilizirali mačko, je ta bila veliko "boljša" po posegu (zaspana in malo omotična je vseeno bila) kot pa pes. Hodil je lahko (si ne predstavljam kako naj bi ga peljala ven lulat če mi hodit ne bi mogel  :-\ ), ampak da bi ga pa po stopnicah silila mi ni pa na pamet ni prišlo, se mi je zdelo da je to malo prevelika obremenitev za šive. Drugače je pa naslednji dan pes bil ok.
Naslov: Kastracija
Prispeval: SinM na 19 Februar 2013, 14:18:35
BlackDevil - moj komentar ni letel nate, res ne.  ;)
Napisala sem samo, na kaj je potrebno paziti oziroma v naprej vprašati glede narkoze. In to pri kateremkoli posegu.
Je pomembno, da je v času prebujanja žival pod veterinarskim nadzorom.
Naš bi pa markiral že pred ambulanto, če bi mu pustili.  ::)
Naslov: Kastracija
Prispeval: baron1 na 19 Februar 2013, 14:57:27
Hvala za odgovore. Kar se tiče šivov, mi je jasno, da morajo biti suhi in se pes ne sme lizati. Smo imeli že kar nekaj izkušenj z raznimi ranami. Vedno mora biti rana suha, da se čim prej pozdravi. Upam, da bo operacija lahko še v času, ko sem doma in bo pod stalnim nadzorom.

Glede stopnic pa sprašujem, ker živimo v 2. nadstropju - na žalost brez dvigala- in zelo rad zalaufa gor po njih (preventivo sprašujem zaradi morebitnih komplikacij zaradi povečanega odriva na zadnji del telesa in moje nosečnosti-ni variante, da dvignem in nosim tako težo). Povodec pa je v igri vedno, že zaradi njegove varnosti.
Izvedela sem za veterino, kjer je v ceno kastracije vključena 4-dnevna kontrola oz. neke vrste opazovanje in tudi odvzem šivov, vendar se moram it še osebno pozanimat, kaj smatrajo pod to kontrolo in kdaj po posegu naj bi lahko prevzela psa.
Naslov: Kastracija
Prispeval: andreja na 19 Februar 2013, 15:30:10
Psa na štrik in lepo počasi. Naš je bil kastriran iz zdravstvenih razlogov pri desetih letih in je brez problemov hodil po stopnicah. Tudi operacija je bila bolj komplicirana in rana precej večja pa sploh ni bilo problema. OK. Prvi dan smo ga nesli, ampak smo v četrtem nadstropju.

Če te skrbi ali ga morda malce zanaša si pa lahko pomagaš tudi s kako brisačo, ki jo potegneš pod trebuh in mu pomagaš tako, da prevzameš del njegove teže.
Naslov: Kastracija
Prispeval: rooxye na 19 Februar 2013, 19:41:32
Mogoče kdo ve kje je kastracija najcenejša pa da je vse skupaj še vedno izvedeno kvalitetno in profesionalno?
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 01 Marec 2013, 14:48:52
Mislim da je kastracija dokaj poceni (sterilizacije so občutno dražje) . Okrog 70-90eur. Zdaj na začetku pomladi ima kar nekaj veterin akcijo 20% popusta na kastracije. Iz kod pa si?
Naslov: Kastracija
Prispeval: rooxye na 01 Marec 2013, 14:58:11
Lj z okolico pride v poštev. Če je kje občutno ceneje pa tudi drugod.

V poštev pride tudi Gorski Kotar na Hrvaškem, kjer sem vsak vikend...

Za 15kg so kolikor sem gledal cene 120+...?
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 01 Marec 2013, 19:27:12
Jaz sem iz Gornje Radgone in sem danes pogledala prav na cenik, ker sem peljala našo samičko na sterilizacijo-piše, da je cena za kastracijo 15-25kg 60eur. temu moraš prištet še analgetik pa hemogram, tako da bi te prišlo cca 100eur minus 20%. To pomeni 80eur.
Drzgače pa ti predlagam, da greš na Vet kliniko v okviru Veterinarske fakultete. Mi smo tja vozili dvakrat psa na operacijo in je bila cena kar za nekaj odstotkov nižja kot pri zasebni ordinaciji.
Pa na to se resnično lahko zaneseš, da opravijo kastracijo strokovno. Tudi naš kuža je bil tam kastriran. :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: riry na 01 Marec 2013, 20:16:41
Poglej na veterini mačje hiše v Lj - mislim, da imajo daleč najugodneje S/K - pa glede na to koliko posegov so opravili odkar so odprti, tudi veliko prakse ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: baron1 na 04 Marec 2013, 15:45:23
Smo bili pri vetu. Stopnice po posegu kastracije niso problem, saj to ni tako globok poseg kot pri sterilizaciji in tudi pes ne obremenjuje toliko spodnjega dela kot sem mislila.

Za veterino Kamnik Perovo (sama bi dala pri dr. Lončarju-z njim sem zelo zadovoljna, glede na to da smo vsak mesec pri njih) je za 45 kg cena 132€. Tako da, mogoče je cena za manj težkega nižja.
Sem pa tudi sama se zanimala za Veterino Mačja hiša, pa mi je kolegica zelo odsvetovala, ker naj bi "baje" (ne me obtoževati, če to ni res) bili veti direktno iz šolanja in dokaj brez izkušenj. Je pa res, da imajo najceneje.

Pokliči še na Veterinarsko fakulteto (kolikor mi je znano, operirajo veterinjarji in ne študentje), mogoče bo kaj ceneje, glede na to, da so poleg tudi študentje.

Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 04 Marec 2013, 16:16:06
Na veterinarski fakulteti operirajo veterinarji, študenti zraven asistirajo. Vsaj v našem primeru je bilo tako.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 04 Marec 2013, 16:18:36
Aja, še to. Naša psička je bila v petek sterilizirana, pa ni imela nobenih težav z hojo po stopnicah. Prav tako ni potrebovala tistega obroča za zaščito. Vse je bilo ok. Je pa menda odvisno, če se ne motim, kaj zajema sterilizacija-pri mladih psičkah v večini primerov odtsranijo samo jajčnike, pri starejših pa tudi maternico. Zato imejo lahko najverjetneje tiste psičke, kjer gre za totalno odstanitev reproduktivnih organov za malo daljše okrevanje in s tem težjo hojo.
Naslov: Kastracija
Prispeval: rooxye na 04 Marec 2013, 17:02:21
Mi lahko tisti, ki ste kastracijo opravili pri starejšem(odraslem) psu poveste ali se je kaj spremenilo njegovo vedenje?

Predvsem me zanima, če so psi bolj mirni? Je namreč zelo vznemirjen... To je tisto vprašanje, ki me NAJBOLJ zanima.
Vem, da v teoriji naj se "zasidrana" vedenja naj ne bi ponavljala. Praktično pa se baje umirijo?

Tudi če je gonitev že vsakoletno "ustaljeno" dejanje se po kastraciji tudi če je pes kastriran naj ne bi ponavljalo? Prav tako je z pretiranem markiranjem, ne?

Tisti vaški samci, ki v njem čutijo konkurenco ga konstantno napadajo. Se bodo vsakotedenski napadi ponavljali tudi po kastraciji(zdaj, ko so navajeni, da ga napadejo vsakič)?


Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 04 Marec 2013, 17:06:12
V bistvu jaz nisem opazila, da bi se kaj ekstra spremenilo. Ko je bil kastriran je imel že 10 let in takrat se je že zaradi same starosti umiril. Ni pa nikoli pretirano markiral. Vidim pa pri svoji samici, da se je po sterilizaciji umirila.
Jaz sem sicer veterinarko vprašala, če bo razlika po kastraciji, pa mi je rekla, da se zna zgodit da bo bolj miren, ampak da to ni nujno. Tako da...
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lunette na 04 Marec 2013, 17:07:03
Od kolegice samec je bil kastriran tam okoli 4-5leta. Nekje po pol leta mu ni blo več jasno zakaj točno nos tišči v grmovje.  ::) Potem se je umiril. Pa je bil prej glavni vaški provokator.
Kaj bodo pa sosedovni mislili je pa predvsem odvisno od njih. Bojda enim kastrati celo ''dišijo'' po babje. Kakor koli važno je, da bo tvoj manj reagiral, pa se zna tudi to potem samo od sebe spremenit.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lunette na 04 Marec 2013, 17:10:21
Aja mirnost mojih sterilizranih psic...kaj je že to :D Enako nore babe kot prej oz primerjalno z nesterilizranimi...isti šmorn. Mirne so, ko je čas za to, ko je pa čas za žurko so pa vedno prve zraven.
Naslov: Kastracija
Prispeval: rooxye na 04 Marec 2013, 17:13:36
Hvala. Ma, odlašam s kastracijo že dva mesca pa mislim da je skrajni čas da preizkusimo še to...

Je možno da postane len?
Ker to bi me pa pošteno motilo - želim namreč z njim delati trike, ko se popolnoma umiri hoditi na agility... Tako da lenega psa res ne bi rad. :)

In pa še to: se glavne spremembe(ne zanimajo ga psice, neha pretirano markirati...) zgodijo takoj po kastraciji ali čez nekaj časa?

Ne mislim te mirnosti... Govorim o tem da je moj živčen....pretirano živčen. Ko so gonitve je v bližini psic z njim štala... Pa tudi nasplošno čutim tisto njegovo notranjo živčnost, vznemirjenost...  Problem je, da zunaj nikoli nima časa za mirnost.... To je tisto kar upam, da bi kastracija pomagala.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 04 Marec 2013, 17:26:34
Mislim, da se bo v tem smislu skuliral. Vsaka kastracija ali sterilizacija prinese neke spremembe, pri nekaterih je bolj vidna kot pri drugih. Je pa res, da je seveda odvisno kdaj je pes steriliziran/kastriran.
Ni pa res, da odrasel samec po katsraciji drugim/nekaterim diši kot samica. Niso moda edini proizvajalec testosterona, še vedno je samec, še vedno ima več testosterona v telesu kot samice, samo da je po katsraciji ta nivo manjši.
Če že, izgubijo svoj specifičen vonj psi, ki so kastrirani/sterilizirani pred prvo gonitvijo, pa še to ni nujno.
To je recimo kot pri funkciji vranice...vranica je za ljudi kot živali zelo pomemben organ tja do pubrtete-zato je problematična odstranitev vranice pred tem. Kasneje, ko je pes odrasel, vranica nima več tako velike funkcije, da bi z odstranitvijo le-to ogrožali življenje psa. Lahko se recimo pojavi, da ima slabši imunski sistem...pa lahko povem, da so našemu opdstranili tudi vranico, pa ni bilo težav.
Hočem povedat, vsak organ ima svojo funkcijo, in z odstranitvijo določen organov se dogajajo spremembe, pri nekaterih večje, pri drugih manjše. Je pa recimo kolegica morala prav tako pri psu odstraniti vranico in njegov imunski sistem je bil kakšno leto v totalnem razsulu...
Rooxye, koliko je pa tvoj pes star?
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 04 Marec 2013, 17:32:01
Aja, rooxy, tudi če ga bodo študenti kastrirali ni to nič takšnega. Vedno je prisoten zraven veterinar, ki spremlja celoten postopek in vodi študenta. To je v bistvu rutinska operacija in ni bojazni, da bi ti ga kdo zašuštral...če bi vedeli kakšne operacije je imel naš pes na veterinarski...takrat bi rekli, da so to resnično velike operacije..pa ni imel nobenih težav z kakšnimi stopnicami in podobno...
Naslov: Kastracija
Prispeval: rooxye na 04 Marec 2013, 17:36:05
Star je 4 leta.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lunette na 04 Marec 2013, 17:39:27
Seveda je živčen v bližini psic. On bi pa, ne gre/ne sme :P ni fino bit skoz ''repetiran''. :D
Zakaj se enim zdijo psi po kastraciji leni? Zato, ker prej dirkajo in jih aktvino vlačijo na sprehodih od grma do grma. Pa skoz bi bli zunaj. Pridejo noter pa gasa nazaj vn. Sploh v ''vročih dneh''. Potem pa tega ni več. Ostala živahnost je povezana z ukvarjanjem lastnika. Posledično rejenje psa. Seveda je nekaj odvisno od hormonov...ampak po večini pa jih poznam debelih kastratov samo zaradi tega, ker pes ne dirka več okrog, začne ga lastnik zanimat...lastnik ga pa pita ''čemepatakolepogleda''. ;)
Saj pravim od kolegi pes je po pol leta povsem pozabil. Do takrat pa tko po malem ''kwa zdj to voham ???''   ::)
Torej, če si se odločil...samo potem ga motiviraj pa bo. Hrano mu eventuelno kako light potem daješ. Ampak če ti kaj pove podatek. Moje 3 sterilizrane imajo po navadi hrano za zelo aktivne pse, pa sta dve kljub temu izredno suhi eno pa čisto en malo nazaj držimo.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 04 Marec 2013, 17:40:13
Mislim da se bo pomiril kar se tiče samic, bo pa še vedno živahen, saj je še mlad pes. Ni bojazni. ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 04 Marec 2013, 17:45:00
V bistvu, ni direktne dokaza, da se pes po kastracij redi zaradi same kastracije. čeprav je prebava po kastraciji počasnejša, ampak z enakim tempom od prej, se pes ne bi smel zrediti. Če bo jedel isto kot prej in se tudi gibal isto kot prej, potem bo njegova kilaža ostala tam kjer je bila.
Naslov: Kastracija
Prispeval: rooxye na 04 Marec 2013, 17:51:42
No pa še enkrat bi prosil odgovor konkretno na tole vprašanje.

Zdaj so nekatera vedenja pogojena hormonom. Se pravi ima en kup vedenj pogojenih hormonom, nagonu, ki jih sicer odpravljam a včasih hormoni pač zmagajo.

Bo te težave lažje premagovat, ko ga bo k njim spodbujala le še navada, ne pa hormoni?

Se pa opravičujem ker toliko sprašujem  :-[, samo želim točno vedeti kaj lahko pričakujem in kaj je brezpredmetno pričakovati. :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 04 Marec 2013, 17:59:59
Točno tako. Nekaj bazirana podlagi hormonov, nekaj bazira na podlagi izkušenj in navad.
To je tako, kot banalen primer-grizenje nohtov. Najprej začnemo gristi nohte zaradi nervoze, potem nam pa to pride v kri in delamo to iz navade.. ;)
Katsracija ni tako slaba stvar. Tudi če ne bo pomagala v takšni meri kot si želiš, je še vedno psu zaradi kastracije prišparana marsikatera muka, ki bi se lahko pojavila v starosti.
Sem pa skoraj prepričana, da bo kastracija prinesla neke pozitivne spremembe.  ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 04 Marec 2013, 18:09:02
No takole. Kastracija starejšega (dokazano) spremeni presnovo. Kar precej. Tudi če se pes ne zredi se skoraj vedno spremeni razmerje med mišicami in maščobo. Odvisno od njegovega metabolizma je, ali se bo ob enaki hrani in gibanju redil ali ne. kar precej se jih, precej jih pa samo izgubi linijo (postanejo žaklasti).
Po kastraciji se počasi umiri kar se tiče gonečih psic (čeprav so nekateri kastrirani samci še vedno sposobni naskočiti samico), večina jih tudi manj ali skoraj nič markira. Teritorialna agresija (do ljudi in do psov) se ne spremeni, agresija zaradi "dominance" se ne spremeni, agresija do drugih samcev se lahko zmanjša, lahko ostane enaka, lahko se poveča. Drugi samci do kastratov načeloma niso agresivni, jih pa zelo pogosto vztrajno naskakujejo (tudi samice jih).
Pri nekaterih pasmah je posledica kastracije dlaka slabše kvalitete ("mladičkasta")ki jo je težje negovati in se hitreje premoči in maže. Pes ima manj težav s povečano prostato in ne more dobiti raka na modih, se pa poveča možnost za  ostale oblike raka (tudi na prostati), več je hormonskih težža in težav z imunskim sistemom.
Naslov: Kastracija
Prispeval: rooxye na 04 Marec 2013, 18:12:48
Ojej.  :-[ :'(

Zdaj sem pa spet v dvomih. Preedvsem me skrbi to, da se poveča možnost za nastanek raka in pa da se lahko poveča agresija do psov.  :-\

Bom še enkrat vse razmislil in pretehtal ali se splača...  :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 04 Marec 2013, 18:22:28
Presnova starejšega psa je avtomatsko počasnejša, ne glede na kastracijo. Starejši psi se redijo zaradi počasnejše presnove in manj gibanja. Starejšega psa smo kastrirali, pa se ni zredil zaradi kastracije, ampak zaradi obveznega mirovanja en mesec, ker je bila operacija obsežnejša.
Kar se tiče raka po odstarnitvi mod-to tudi ni res. !!! Prostata se po katsraciji zmanjša in je v fazi mirovanja. Pogoste ciste na prostati, rak na prostati, povečana prostata je težava predvsem pri psih ki niso kastrirani.
Prav tako ni nikjer povezave med kastracijo in oslabljenim imunskim sistemom, saj sama moda ne igrajo vloge pri imunskemu sistemu-to vlogo igra v neki meri vranica in predvsem limfni sistem-bezgavke.
Največ hormonskih težav je spet pri psih, ki niso kastrirani in ne pri tistih ki so.
kar se pa tiče dlage..moj pes je imel po kastraciji fantastčno lepo dlako. Prej je imel zelo redko dlako na nekaterih mestih (rep, hrbet), po kastraciji se mu je dlaka na teh mestih zgostila, po strukturi je ostala ista-rahlo žimasta. Nisem pa iemla nobenih težav z nego dlake-isto kot prej.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 04 Marec 2013, 18:24:00
Še to, po mirovanju, ki ga je moral imeto en mesec, smo ga nato v manj kot dveh mesecih spravili na njegovo kilažo pred kastarcijo-odmerek hrane je ostal isti, torej samo z rednim gibanjem.
Naslov: Kastracija
Prispeval: rooxye na 04 Marec 2013, 18:25:39
No mislim da sem se odločil. Hvala vsem za pomoč! Konec tedna prekličem veterinarske postaje in se še pogovorim z veterinarji.  :o

Iskrena hvala vsem za pomoč!
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 04 Marec 2013, 18:32:00
Kaj se bo zgodilo z agresijo do drugih psov ne moreš vnaprej predvideti - če samo reagira na postavljanje drugih samcev bo verjetno bolje, vprašanje pa je, kako se bo odzival na naskakovanje (zanimivo je, da tudi ne naskakujejo vseh, ampak tiste, ki jih pa lahko tudi zelo vztrajno in nesramno celo samice). Zaradi raka pri kastraciji odraslega psa se ni treba žreti, saj ne gre za ne vem kako velik %, bolj se pozna pri kastriranih pred puberteto. Za premislit je samo, če je pasma kot taka ali po sorodstveni strani nagnjenost k raku velika. Sem pa večkrat pri samcih, ki so bili kastrirani kot starejši opazila da so imeli kakšno leto po kastraciji precej več zdravstvenih problemov kot prej, a so se s časom spet stabilizirali.
Če je okrog vas veliko gonečk in ima pes zaradi tega težave, se kastracija še vedno splača. Če pa bi radi s kastracijo rešili vedenjske probleme druge kot so goneče psice, pa ne.

Pri kastratih je manj težav s povečano prostato in s cistami, žal pa so nove študije tisto o manjšem pojavljanju raka na prostato ovrgla. Ga je nekoliko več kot pri nekastriranih, tako kot tudi ostalih oblik raka - povečanje ni zelo veliko, je pa in je posledica izgube varovalnega učinka spolnih hormonov. Hormonski sistem je kompleken in če nekaj odvzameš, se lahko poruši ravnotežje. Zato se poveča možnost za hormonske težave, od premajhnega delovanja ščitnice naprej. Zaradi porušenega ravnotežja in izgube zaščitne vloge hormonov se poveča možnost za nastanek avtoimunskih bolezni.
Pa še nekaj: ekstremno visoko starost doseže precej več intaktnih živali kot kastratov in steriliziranih samic - spet posledica zaščitne vloge spolnih hormonov.

Kar se tiče dlake imajo težave predvsem nekatere pasme recimo irski seter, zlati prinašalec, samojed. Dlake je preveč, je predolga in pregosta, se moči in maže.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 04 Marec 2013, 19:17:56
Ne morem se strinjat v celoti....saj povezavo med katriranostjo, prirojenimi boleznimi in še v upoštevajoč okoljke faktorje je težko dokazovati nastanek raka zaradi (ali samo zaradi) kastracije.
moj briard je doesegl staorst skoraj 13 let, kar je za to pasmo lepa starost. Ni pa poginil zaradi posledice kastracije in/ali pomankanja kakršnihkoli hormonov.
Naj povem, da so mu morali poleg mod odstraniti tudi celoten penis, aj je dobil raka na penisu. Ob pregledu pred posegom je imel povečano prostato, številne atipične ciste po prostati, povečano vranico, povečane bezgavke na vratu. vs ekar bi lahko predpisala pasmi-briard-kot njihova nagnjenost k boleznim je tumor na vranici, ki pa se je s pregledom odkril šele lepo in pol kasneje.
povečana vranica in bezgavke so bile lahko reakcija na tumor, ni pa nujno (kar je zatrdila tudi vet). Vranica in bezgavke so se po operaciji in kastraciji znormalizirale, kar pomeni, ne raven dve leti starega psa, ampak na raven 10 in več let starega psa.
Torej je indikacij za tumor, še posebej tumorje prostate velikovečja med tistimi, ki niso kastrirani.
Prilagam citat vet:
Kastracija psa pomaga pri teh neželenih spremembah vedenja, močno pa zmanjša tudi možnost kasnejšega obolenja prostate, raka na modih in v okolici anusa.
Najprimernejši čas za kastracijo je pri starosti 6-8 mesecev, lahko tudi pozneje. Vedeti pa moramo, da kastracija v kasnejšem starostnem obdobju lahko pomeni delno ohranitev nagona (markiranje, potepanje…).

in še..
NEKASTRIRANI PSI SO NAGNJENI K OBOLENJEM PROSTATE IN NASTANKU TUMORJEV
OBOLENJA PROSTATE
Zaradi delovanja spolnega hormona testosterona, ki ga izločajo moda, se pri nekastriranih psih lahko pojavi benigno povečanje prostate, rak prostate, bolj dovzetni pa so tudi za vnetje le te -  prostatitis. V vseh primerih se prostata močno poveča, pritisne na črevo, kar otežuje odvajanje blata in lastniki velikokrat mislijo, da je njihov kuža zaprt. Pojavi se krvav izcedek iz penisa, ki ga velikokrat lahko zamenjajo s krvavim urinom. Prostata lahko pritisne tudi na sečnico, zato je uriniranje lahko boleče, curek stanjšan ali lulajo po kapljicah. Pri vnetju lahko vaš kuža postane apatičen, ima vročino in neha jesti. Veterinar z rektalnim pregledom in ultrazvokom prostate ugotovi, da je le ta povečana, na njej lahko opazi tudi ciste. Pri benignem povečanju in cistah je terapija kastracija, saj z njo prekinemo izločanje spolnega hormona in s tem dosežemo zmanjšanje prostate. Pri vnetju pa so potrebni tudi antibiotiki. Rak prostate je zelo agresiven, ob ugotovitvi so velikokrat prisotni že zasevki v pljučih ali kosteh.
TUMORJI MOD IN OKOLICE ANUSA
Tumorji na modih se pogosteje pojavljajo pri starejših psih. Pri samcih se pogosto zgodi, da se ne spusti eno ali obe modi (take pse imenujemo kriptorhidi). Modo lahko zastane v trebušni votlini ali v ingvinalnem kanalu. Taki psi so še bolj podvrženi tumorjem mod saj je v  trebušni votlini in kanalu višja temperatura kakor v mošnji in velikokrat pride do sprememb celic iz normalnih v tumorske. Zato se kastracija pri kriptorhidih še toliko bolj priporoča. Tumorji v okolici anusa nastanejo zaradi stimulacije testosterona. Navadno se pojavijo posamično, lahko močno zrastejo in pričnejo krvaveti. Potrebno ga je operativno odstraniti, zraven pa se kužka še kastrira, saj tako močno zmanjšamo možnost nastanka novih tumorjev.

Poleg tega se sterilizacija smaic in kastracija samcev priporoča pred prvo gonitvijo, saj je pozitiven učinek v smislu preprečitve nekaterih bolezni veliko večje kot po kastr./steril. Za samice velja skoraj 100% zmanjšana možnost raka na seskih, vnetja maternice, cist na maternici ipd.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 04 Marec 2013, 19:28:44
Novejše študije so trditve starih že ovrgle, kar se tiče raka prostate (je pa res presenetljivo). In ja, to imaš prav, analne fistule so pri nekastriranih starih psih lahko huda nadloga, kastracija pomaga.

Dokazovnje zaradi česa je pes dobil raka ni mogoče, je pa možno delat statistike. Torej samo povečanje/zmanjšanje možnosti ali pa ni nobenega vpliva. Enako velja za avtoimunske in hormonske bolezni

Pa eno je kastracija/ sterilizacija zaradi zdravstvenih vzrokov, drugo pa kar tako ali zaradi odprave vedenjskih problemov.

Kastracija/sterilizacija pred puberteto ima več pozitivnih a na žalost tudi več resnih negativnih posledic. Osebno se za kastracijo/ sterilizacijo živali pred polno spolno zrelostjo in končano rastjo ne bi odločila pod nobenim pogojem, razen če bi bilo življenje živali sicer  ogroženo.

Torej obračaj kakor hočeš, vedno imaš rit zadaj. Nikjer nimaš samo dobrih strani ampak pookasiraš tudi slabe.
Naslov: Kastracija
Prispeval: martina.o na 04 Marec 2013, 19:57:52
Poleg tega se sterilizacija smaic in kastracija samcev priporoča pred prvo gonitvijo, saj je pozitiven učinek v smislu preprečitve nekaterih bolezni veliko večje kot po kastr./steril. Za samice velja skoraj 100% zmanjšana možnost raka na seskih, vnetja maternice, cist na maternici ipd.

Samo na tole odgovor: ni res, da se priporoča kot pišeš in statistično drži, da se s sterilizacijo pred prvo gonitvijo in kastracijo pred delovanjem testosterona poveča možnost hemangio- in osteosarcoma.
Tudi pri kriptorhidih - mono ali bi,  se priporoča kastracija PO spolni zrelosti.
+ gre tudi za psihično zrelost, še posebno za pse, ki delajo.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 04 Marec 2013, 20:14:41
Seveda vsaka stvar prinese dobre in slabe strani-če imaš ali nimaš jajc.. :D :D :D malo heca..
Drugače pa me čudijo tele nove raziskave, ker jih nisem zasledila, niti mi jih ni omenil noben veterinar, pa imamo enega vet tudi v družini.
Kar se pa tiče kostneka raka je pa zeeeeeeeeeelo redek in spet je težka povezava zgolj med sterilizacijo in samim pojavom bolezni.
pojav recimo tumorja na seskih pri samicah je pa zelo pogost in velikokrat tudi usoden/posebej za pasmo briard govorim. Pri dveh briarkah, ki sem jih imela-obe z ponavljajočim tumorjem na seskih, nobena sterilizirana, obe kotili...prva pogin zaradi odpovedi srca med operacijo tumorja na seskih-starost 12 let, druga pogin zaradi metastaz na pljučih-13,5let, samec-evtanazija zaradi odpovedi zadnjih nog in zasuka želodca-starost skoraj 13 let, kastriran pri 10 letih.
Kar se pa tiče priporočil-do sedaj sem govorila z cca 8 veterinarji in vsi priporočajo sterilizacijo pred prvo gonitvijo. kar se pa delavne pse-kolegica ima avstr.ovčarko-je reševalka, steril. pri starosti 5 mesecev-brez težav.
se pa strinjam še enkrat-vsaka stvar ima dobre in slabe posledice...
Naslov: Kastracija
Prispeval: andreja na 04 Marec 2013, 20:54:16
Ni treba verjet, študije so dejstvo. Žal mi pa je, da je več kot očitno, da veliko veterinarjev ni v kontaktu z najnovejšimi študijami, sploh, ko so dostopne celo nam laikom.  Moja veterinarka se recimo nebi strinjala z izjavo telih vetov...

 evo eno:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0055937
Naslov: Kastracija
Prispeval: maja01 na 04 Marec 2013, 21:33:56
Kar se pa tiče kostneka raka je pa zeeeeeeeeeelo redek

To absolutno NE drzi. Zal.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 04 Marec 2013, 21:44:00
za kostnega raka sem govorila za briarde, da je pri njih zelo redek. čeprav spada pod večje pasme.
pogostejši je predvsem pri dogah in irskih volčjih hrtih...
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 04 Marec 2013, 23:53:38
Tumorje na seskih smo pri nesteriliziranih psicah imeli v izobilju, smo jih sproti dajali ven ko so bili še zelo majhni, pri nekaterih so se tudi ponavljali, nobena psica ni niti poginila niti imela posledic zaradi tumorjev, vse so doživele starost nad 15let (večina krepko nad 15, najstarejša nad 20). Žal ima težave s seski tudi psica sterilizirana takoj po prvi gonitvi, sicer menda ni tumor, se pa nikakor noče pozdravit, tako da bo šel sesek po vsej verjetnosti vseeno ven. Pa bomo videli, kaj je. Pa je psica še mlada. In nedolgo tega sem videla pri psici, ki je bila zgodaj sterilizirana  tumor take gnjusne oblike ( lastnik je mislil, da je s sterilizacijo psico zaščitil pred tumorji in da je to kr neki), da je bil skoraj zagotovo rakast in vprašanje, če ni šel že naprej. Tako da.....Aja, tega, da je tista naprve omenjena psica tudi inkontinentna še nisem povedala....Pa da ji moram preštevat brikete ker se sicer v hipu razleze tudi ne.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 05 Marec 2013, 00:20:43
Za katero pasmo gre?
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 05 Marec 2013, 00:37:47
Kaj pa to...
Podatke smo zbirali s pomočjo združenja "Animals without Frontiers", ki je poskrbelo za statistično dovolj veliko število informacij in je pridobivalo od pasjih gospodarjev podatke tudi po tem, ko je pes poginil. Združenje je tudi organiziralo transporte pasjih trupel iz celotne Belgije v incinerator v Boomu. Za vsakega psa je bil izpolnjen ustrezen vprašalnik.
 
Nekatere prirojene lastnosti psa (pasma in velikost) zelo močno vplivajo na življenjsko dobo psa in nanje lastnik ne more vplivati. Lahko pa vpliva na številne druge dejavnike. Študija je ugotovila, da vrsta bivališča in sestava družine lastnika na psa nimajo pretiranega vpliva. Najbolj izrazite posledice za življenjsko dobo psa sta imeli sterilizacija in vrsta hrane.
 
Sterilizacija lahko podaljša življenje psov, saj je povprečna življenjska doba steriliziranih živali v tej preiskavi znašala 12 let in 3 mesece, za nesterilizirane pa 10 let in 6 mesecev. Razlog je v tem, da sterilizacija zmanjša pojavnost določenih bolezni, kot so rak ali vnetja genitalij. Dr. Gerard Lippert in Bruno Sapy
ne vem kako to, da se raziskave med seboj izključujejo?
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 05 Marec 2013, 10:39:37
Citiraj
Za katero pasmo gre?
Upoštevala sem vse naše psice, ne samo moje. Zlati prinašalci, samojedi, husky mix, majhna terierska mešanka (to je tista, ki je živela neznano koliko čez 20 let), velika mešanka, ki ima v sebi RW. 6 je še živih, med njimi dve šestnajstletnici in ena v petnajstem letu. Eno (mlajšo) med njimi sem dobila sterilizirano, žal, ena je bila sterilizirana pri 13 letih, ostale so bile cele, enako že pokojni samec.

To, da dajejo statistične  raziskave različne rezultate ni nič posebnega - odvisno je kaj se gleda in kako. Ponavadi je povprečna življenska doba kastratov daljša, pa ne zaradi boljšega zdravja ampak so vzroki drugje (nekaj mladih povoženih samcev, ki so se potepali zaradi gonečk lahko fino zniža povprečno starost recimo. En zelo velik dejavnik, ki ga je v takšni splošni statistiki zelo težko ujeti, je odgovorno skrbništvo. Nekastriranega psa ne bo povozil avto, če mu bomo preprečili potepanje. Psica ne bo poginila zaradi vnetij ali tumorjev na seskih, če bomo na to možnost računali in bili pozorni, enako pri pozornem lastniku samec ne bo poginil zaradi raka na modih, rak na maternici pa pri psicah ni tako pogost, da bi vidnoi vplival na statistiko). Pri tej zgornji statistiki me močno čudi, da niso zaznali razlike v življenski dobi glede na bivališče psa - namreč psi, ki preživijo zime zunaj imajo načeloma vsaj kakšno leto krajšo življensko dobo, ker se pri njih prej pojavijo artroze.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 05 Marec 2013, 13:09:47
sem vesela, da imaš lahko kosmatince dolgo ob sebi.. ;D
Vseeno sem pa brala da imajo samojedi kar dolgo življensko dobo, 14-16let...?
Ne glede na vse, za briarde recimo piše življ. doba 10-13 let in so po tej teoriji vsi moji birardi doživeli zgornj mejo starosti, ne glede na kastr.-ali ne kastr.
Vsi po vrsti so imeli raka, nekaj je pasemske predispozicije, nekaj pa tudi vpliv same starosti na psa.
Kar se pa tiče tumorja na mlečnih žlezah je pa tako...da kadar je tumor viden in je samica stara cca 12 let, je veterinar ne bo operiral, če bo imela slabe izvide EKG-vet navadno svetujejo, da se tumor sicer spremlja, v primeru, da se razpoči, pa potem na operacijo. V bistvu je pa največja težava teh tumorjev, da se zelo radi ponavljajo in razi delajo zasevke v pljuča.
Glede bivališča psa je pa tako-odvisno kje pes zunaj spi-ali ima uto, izolirano itd. naša prva samica je živela zunaj v svoji uti, razen kadar je grmelo smo jo dali v klet, ker je bila streloplašna...pa ni imela ne artroze, ne revme nič podobnega...in v tistem času so vsi imeli zunaj pse v boksih, nobeden ni razmišljal da bi psa imel v hiši...pa so bili pogini psa skoraj v vseh primerih povezani ali z rakom, ali z možgansko kapjo ali zaradi odpovedi ledvic...kadar je šlo za zasuk želodca, pa so ponavadi psa pri višji starosti evtanazirali.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 05 Marec 2013, 13:10:17
Sem pa poslala tele linke veterinarjem, me zanima kaj se bodo oni razpisali na to temo.  ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 05 Marec 2013, 13:46:51
Hmmm, ne vem kakšne veterinarje imaš. Pri nas smo operirali psico z zasukom želodca pri 13 letih (seveda veterinarji pred operacijo govorijo, da je zaradi starosti zelo tvegano, pa kako pride po operaciji do srčne aritmije ect, predvideni stroški so tudi zelo visoki, ker pedvidevajo komplikacije, a odločitev je na strani lastnika. Naša je operacijo prestala brez vsake komplikacije in je šla naslednji dan že domov, po treh letih je še živa). Tumorji na seskih so šlo ven v velikosti od riževega zrna, največji ever je bil v velikosti fižola. Tako majhni načeloma še ne metastazirajo, operirali smo psice tudi pri 15 letih, pri teh se je delalo pod pomirilom in lokalno anestezijo. Ponavljajo sicer se, a če je dobro narejeno, se ne ponovi na istem mestu ampak pač na drugem sesku. Vsakega veterinarja, ki svetuje lastniku naj čaka na to, da bodo tumorji začeli pokati bi poslala direkt v pokoj. Vem pa da nekateri pri starejših psicah to še vedno počnejo. In ja pri eni psici smo imeli neverjetno srečo, ali pa je psica čudežno trpežna, saj je premagala velik sarkom v medenični votlini, pa ji je bilo prerokovano samo še nekaj tednov. Tudi ta še živi. Dve sta šli v 15 letu zaradi tumorja na jetrih, eno je pokopala možganska kap, druge pa je pobrala starost in ne bolezen.
Hja. Pričakovana življenska doba po literaturi za zlate prinašalce 10 - 12 (ne morem verjeti, a tako piše, naše psice so imele 14 - 16). Življenska doba za samojede pa je po istih virih 12 -14 (kar je dokaj realno, naše 15 -17 zaenkrat). Po istih virih je življenska doba briardov 10 -12 let. tako za primerjavo.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 05 Marec 2013, 13:52:01
Kerere linke? Da ti pošljem še kakšnega, če ti slučajno kateri  manjka.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 05 Marec 2013, 14:02:53
Ja tale link, ki ga je poslala Andreja..pa še nekaj sem jih našla na to temo-predvsem raziskave v ZDA. Imaš še kakšnega?
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 05 Marec 2013, 14:12:21
Aja, glede tumorjev. Pri prvi samici se je pojavil tumor na sesku pri starosti 10 let, operacija je bila zelo rizična, ker je zelo slabo prenašala narkozo. Med opreacijo jo je veterinar kar dvakrat oživljal, zato, ko se je tumor pojavil skoraj leto in pol kasneje, so zaradi slabega EKG in starosti operacijo odsvetovali.
Pri drugi samici prvič operacija pri enajstih letih, ponovitev turmorja naseskih pri 12 letih, pri malo več kot trinajstih letih pri pregledu ugotovijo metastaze po pljučih in ponovni tumor na mlečnih žlezah, ki ji ni izraščal na ven.
Samec, prebolel dva raka, srce bp, zadnja operacija pri starosti 11 let. Evtanazija pa zaradi odpovedi zadnjih nog in popolne torzije želodca. Operacija pri njemu sploh ne bi bila problem pri takšni starosti. Šlo je bolj za smislenost operacije, glede na to, da so mu zadnje noge popolnoma odpovedale, tako smo ga imeli doma 1 teden, na protibolečinskih tabletah..in brez pomoči koga drugega, ga sploh nisem mogla spravit i hiše-imel je namreč 50kg.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 05 Marec 2013, 14:42:45
Telele gotovo že imaš, jih je še več, a se mi jih trenutno ne da iskati. Ko mi pride kakšen pod roke, ga pošljem. Se pa nabirajo, vsako leto jih je več.

Long-Term Health Risks and Benefits Associated with Spay / Neuter in Dogs - http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf (http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf)
Non-reproductive Effects of Spaying and Neuteringon Behavior in  Dogs - http://www.acc-d.org/2006%20Symposium%20Docs/Duffy2.pdf (http://www.acc-d.org/2006%20Symposium%20Docs/Duffy2.pdf)
Determining the optimal age for gonadectomy of dogs and cats - http://avmajournals.avma.org/doi/pdf/10.2460/javma.231.11.1665 (http://avmajournals.avma.org/doi/pdf/10.2460/javma.231.11.1665)
A Healthier Respect for Ovaries - http://www.gpmcf.org/respectovaries.html (http://www.gpmcf.org/respectovaries.html)


http://news.ucdavis.edu/search/news_detail.lasso?id=10498#.URxUMXZBtoC.facebook
 (http://news.ucdavis.edu/search/news_detail.lasso?id=10498#.URxUMXZBtoC.facebook)

Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 05 Marec 2013, 17:56:01
Hvala za linke...ne vseh teh nimam, tako da jih bom posredovala, pa poročam kaj bom zvedla.  ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 06 Marec 2013, 14:48:24
Danes sem prejela enega izmed odogovor veterinarke...potrebovala bi kakšen link, kjer je opravljena kakšna raziskava, ki potrjuje, da je življenje katr. in steri. psov krajše, v primerjavi z drugimi... ;)
Torej njen odogovor je bil sledeč:
to študijo poznam, je pa res pred kratkim prišla ven. Pri samicah poudarja predvsem pojav več hemangiosarkomov in mastocitomov pri pozno steriliziranih. Ortopedske težave pa se bolj pojavljajo pri zgodnjih posegih.
Tako da so mnenja kdaj narediti poseg (če ga narediti) deljena in bolj stvar osebnega mnenja.
Tako kot ali sterilizirati/kastrirati sploh.

Pri samicah je zame stvar vseeno jasna, saj imamo v zadnjih letih, ko je precej psic steriliziranih, dosti manj tumorjev mlečne žleze in praktično nobenega nismo imeli pri psici, ki bi bila sterilizirana zgodaj. So pa pri tistih, ki so bile pozno (v zreli dobi). In ker je frekvenca tumorjev mlečne žleze zelo velika v primerjavi s hemangiosarkomi..., jaz še vedno svetujem sterilizacijo. Kljub starim ali novim spoznanjem.

Če so ti posegi narejeni zgodaj, se epifizne (rastne) linije kosti zaprejo kasneje (vpliv spolnih hormonov), zato so lahko te živali malo večje.

Torej, ali sterilizacija ali ne, v vsakem primeru nekaj izgubimo ali nekaj pridbimo. Kot sem že sama napisala, je tumor na mlečnih žlezah kar pogost in ni tako nedolžna stvar kot sprva zgleda. Na drugi strani pa so kostni raki tudi težava, ampak niso tako pogosti kot rak na mlečnih žlezah. Kot je napisala vet, se rastne linije kosti zaprejo kasneje in so zato psi veje rasti...zato pride do večjih abnormalnosti na kosteh-od raka do otropedskih težav in podobno. Zato je kostni rak bolj pogost pri tistih večjih pasmah (nemške doge, irski volčji hrti itd.). Vendar je umrljivost teh večjih pasem v večini primerov povezana z kardio težavami, ki se začnejo kazati z mravljičenjem predvsem v zadnjih tacah-pes si večkrat grizlja tačke in to naj bi bil eden izmed pokazateljev-da je pregled srca potreben. Prav tako danes psi obolevajo za skoraj vsemi vrstami raka-in kot sem napisala je recimo pri briardih pogost sarkom na vranici in ga žal ne moremo z ničemer preprečiti...spremljanje morebitnega nastanka srakoma na vranici pa spet ni tako enostavno. Povečana vranica še ni znak obolelosti, saj se ponavadi lahko vranica poveča že zaradi same starosti psa. prav tako je lahko le pokazatelj za kakšno drugo bolezen, ki jo pes preboleva ali pa jo celo že prebolel.
Naš samec je bil po rasti izven vseh standardov za briarde-z plečno višino 73cm in 50kg...pa če še upoštevamo, da je njihova konstitucija, da je daljši kot višji...to pomeni je njegov rastni hormon v mladosti pošteno deloval.. :D :D :D pa ni imel težav z kostnimi raki, displazijo kolkov, komolcev itd. na koncu so mu zadnje tačke odpovedale zaradi diskus hernije...imela pa je celo drugo paleto rakov...tako da je konec koncev odločitev v rokah vsakega posameznika...nobeden pa nima moči predvidevati za naprej-kaj bo in kaj ne bo... ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 06 Marec 2013, 15:59:32
Točno tako. Kot sem rekla: kakor se obrneš rit imaš vedno zadaj. Imaš + in imaš - (jaz poudarjam - zato, ker so plusi napisani vsepovsod kamor pogledaš, včasih močno pretirani, pogosto povsem zlagani). Odločiti se mora vsak sam na podlagi poštenih podatkov, ne pa na podlagi AR agitk. Meni se pri sterilzaciji samic edina zares velika prednost (ki ni nikjer omenjena) zdi to, da imaš pri zelo starih psicah (pri mojih pasmah po 15 letu) veliko težav z gonitvami, ki smo se jih sicer naučiti obvladovati, so pa zoprne. Običajne babje težave psic (tumorje na seskih, piometro) dovolj dobro poznam, znam pravočasno ukrepati, vem kako ukrepati in se jih ne bojim. Tako da zame sploh ni vprašanje. Kdo drug se bo odločil drugače.
Je pa nekaj. Če je pes nagnjen k rakastim obolenjem, bo raka tudi dobil. Na organih, ki so odstranjeni ga ne more, ga bo pa kje drugje. Ponavadi takega, ki se težje zdravi. Hormonska nihanja znajo povzročati probleme, pomanjkanje hormonov pa tudi. Predvsem je moteča izguba zaščitne vloge, ki pomeni povečano tveganje za veliko težko obvladljivih bolezni.

Aja, pri vplivu kastracije na rast ni glavni problem ta, da se rast pozneje zaključi in je pes kakšen cm višji, večji problem je, ker vse  kosti ne prenehajo rasti naenkrat. Če je pes kastriran takrat, ko se rastne linije enih kosti že zaprejo drugih pa še ne zna priti do nesorazmerja, ki povzroči večje probleme kot dodaten cm ali dva.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 06 Marec 2013, 16:27:08
Živjo, še evdno pa nsiem našla linka, kjer bi potrjevali da ster./kastr. živijo krajši čas...
Težava rastnega hormona je v tem, da lahko povzroči težav v smislu, da deluje dalj časa kot je potrebno, ne pa v smislu da je pes večji.
Naslov: Kastracija
Prispeval: andreja na 06 Marec 2013, 17:21:48
Pes je lahko višji in ožji...
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 06 Marec 2013, 18:55:31
Citiraj
Težava rastnega hormona je v tem, da lahko povzroči težav v smislu, da deluje dalj časa kot je potrebno
Ne govorimo o rastnem hormonu ampak o testosteronu, ki ima v razvoju organizma precej pomembnih vlog. Med njimi vpliva tudi na rast kosti. Če testosterona ni, se epifize zapirajo dlje časa - posledica je daljša kost.

Citiraj
Živjo, še evdno pa nsiem našla linka, kjer bi potrjevali da ster./kastr. živijo krajši čas.
Najprej je treba ločiti povprečno starost, ki je, zaradi že znanih vzrokov - (ne)odgovorno lastništvo - dejansko višja pri kastratih obeh spolov. Na "cele" živali je pač treba  paziti: jih imeti pod kontrolo,  občasno preverjati seske, moda, si pri psicah zapomniti kdaj so se gonile in koliko časa....Nič posebnega v bistvu, a za nekatere očitno preveč.

Govora je o ekstremni starosti, to je  30% nad pričakovano življensko dobo. Tu pa je velika razlika med živalmi, ki so bile kastrirane v prvih letih življenja in tistimi, ki so ostale cele ali kastrirane po 6 letu (8 pri manjših). Študij je zdaj že več, link imam samo do te: http://www.gpmcf.org/respectovaries.htmlv (http://www.gpmcf.org/respectovaries.htmlv) kateri je govora o vplivu ovarijev na starost psic. Govora je o 4.5 -9 krat večji verjetnosti, da nesterilizirane (ali zelo pozno sterilizirane) psice dosežejo ekstremno starost.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 06 Marec 2013, 20:02:59
Na tem linku ni ničesar... ??? ???
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 06 Marec 2013, 20:08:32
Sem našla.  :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 06 Marec 2013, 20:20:09
Citiraj
http://www.gpmcf.org/respectovaries.html
Sori, pri prvem se je  v naslovu znašel en v preveč.
Naslov: Kastracija
Prispeval: tina-briard na 06 Marec 2013, 20:20:44
Vprašala pa sem tudi nekaj trenerjev kaj mislijo na steri.kastr., v koliki meri vpliva na obnašanje in šolanje psa..in pa tudi (ne vem kdo je že trdil tukaj na forumu, da takšni psi niso za delovne pse). Vsi so rekli, pa delajo na različnih področjih-mala šola, polic.psi, reševalci itd. da je v bistvu sterilizacija zgolj ok stvar, ker je lahko pes bolj skoncentriran na delo, ga ne ovirajo hormončki...še posebej če te izkušnje še nikoli niso imeli (torej ster. pred prvo gonitvijo). in vsi priporočajo, da se psičko/psa steril./kastr. pred prvo gonitvijo, če seveda lastnik nima interesa da bi psičko paril...
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 06 Marec 2013, 20:35:09
Tukaj boš pa dobila odgovorov različnih kolikor je trenerjev. V zadnjih letih sicer res vse pse, ki so namenjeni za vodnike slepih, pomočnike invalidom...pokastrirajo/sterilizirajo, a kolikor jih poznam nikakor ne pred dopolnjenim enim letom.  Reševalci eni imajo pse pokastrirani, pri različnih starostih, drugi ne, neke razlike v delovni sposobnosti med njimi ne vidim. Agilitaši  eni kastirajo/sterilizirajo, drugi ne, razlik v delovni sposobnosti nisem opazila, klasiki načeloma kastracij ne marajo, sterilizacije so - so, a načeloma raje ne. Policisti samic ne šolajo, samcev pa ne kastrirajo (mogoče tiste za specialne naloge, tega ne vem), vojaki svojih tudi načeloma ne. Lovci tudi ne.
Naslov: Kastracija
Prispeval: chackk na 06 April 2013, 11:36:55
Mi lahko kdo pove kako je s temi šivi, ki naj bi sami odpadli po kastraciji? Nevem ali se šivi razgradijo ali dobesedno odpadejo. Mi smo namreč našega pred dobrimi dvemi tedni kastrirali, kasneje bili pri veterinarju na kontroli in rana se je lepo zacelila. Danes pa sem kaksen cm nad zarezo (rano) opazil, da mu ven gleda rozasta nitka od šiva. Je to normalno?
Naslov: Kastracija
Prispeval: sibila na 06 April 2013, 12:57:35
Tudi nam se je podobno zgodilo, in baje je normalno, ti zunanji šivi počasi začnejo iti ven, kakšen tudi poči, tako, da baje ni to nič sumljivega. Po desetih dneh, če si pes ni lizal in odprl rane je pa baje itak vse ok kar se tiče pa notranjih šivov. No, pri nas je zdaj že kak mesec od kastracije in se vidi samo še krastica. Se nam je pa tudi po kakih 12 dneh en zunanji očitno strgal in je celo bila mini ranica tam, pa so mi takrat pri veterinarju razložili zgoraj opisano. :)
Naslov: Kastracija
Prispeval: chackk na 06 April 2013, 21:47:16
Hvala ti sibila :) bomo malo spremljali, pa bomo videli kako bo.
Naslov: Kastracija
Prispeval: miško na 27 Avgust 2013, 22:21:48
Pred slabega pol leta se je naša samička prvič gonla. Ker imamo tudi samca nismo imeli nobenih vaških snubcev. Je pa bil naš samec grozno zaljubljen.. Ni jedel par dni, samo tulil in jokal ker sta bila ločena.. Sedaj pa sem zopet začela razmišljat o kastraciji. Ima kdo kake izkušnje z vaškimi snubci če imaš doma kastriranega psa? Prej ko smo imeli samo starejšo psico je bilo pri nas polno psov ko se je gonila. Sedaj tega ni bilo, predvidevam da zaradi domačega samca.
Načeloma nisem neki pristaš kastracij, samo naš skače po psički zdaj par dni vsak dan, in psička se ne goni. Prav tako to skakanje ni dominanca. No, v glavnem me zanimajo vaše izkušnje, ker če našega kastriram, in bo dvorišče polno vaških psov nisem naredila nič...
Naslov: Kastracija
Prispeval: KARMEN na 28 Avgust 2013, 09:07:56
Zakaj pa psičke ne sterilizirate, ali je namenjena vzreji?
Naslov: Kastracija
Prispeval: Lanabela na 28 Avgust 2013, 10:48:32
V čem je problem? Da pes skače po psici ko se ne goni? Tega kastracija ne bo odpravila. Logistični problemi ob gonitvi? Pes ne bi bil več tako zelo zaljubljen, ne bi je več mogel oploditi, bi pa še vedno naskakoval in tudi naskočil verjetno. Snubce je pri nas odvračal tudi kastrat, vendar jih ni bilo veliko niti niso bili pretirano vztrajni.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Nika na 28 Avgust 2013, 11:00:58
Ni jedel par dni, samo tulil in jokal ker sta bila ločena..

Naš samec vsako gonitev lažje prenaša, zdej po dveh letih ga že celo pripravimo da tahude tri dni je in pije. Del dneva ju imamo skupaj in ju je treba samo malo opozarjat, naj si data mir, velikokrat tamalo tud v boks zapremo če se hoče preveč nastavljat. Bolj se nam obnese, če ju mamo skupaj, tako jima vsaj rata malo počivat, če pa sta ločena jima gre pa stalno po glavi da je objekt poželenja na drugi strani vrat in da je na vsak način treba zraven.

Če rata pa gresta starša s psičko za tri dni na vikend in je to to, preostala gonitev itak ni tako problematična.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Angye na 11 September 2014, 16:34:54
Zdravo,

mene zanima kje ste opravili kastracije?
In ali katero kliniko še posebej priporočate?

Ali ima mogoče kdo izkušnje z Mačjo hišo? Sem videla da so precej ugodni, pa me zanima, če so tudi dovolj profesionalni?

Lp,

:)
Naslov: Kastracija
Prispeval: Nika na 11 September 2014, 19:34:08
Sem videla da so precej ugodni, pa me zanima, če so tudi dovolj profesionalni?

Po zadnjih podatkih nulta smrtnost in minimalno zapletov ob/po posegih s/k  ;)
Naslov: Kastracija
Prispeval: _ZOYA_ na 08 Marec 2016, 23:41:16
Nisem še prebrala teme, se bom spravila brati takoj, ko bom imela čas, imam pa nekaj vprašanj.

Imam samca starega 5 let, septembra bo 6 let. Je maltežan, pod narkozo je bil le enkrat zaradi zobnega kamna, to je dobro prestal.

Razmišljam v tem da bi ga dala kastrirati, pa imam vseeno malo dvomov. Strah me je kakih komplikacij med samim posegom, narkoze, in pa da bi se mi pes čisto spremenil, bi postal len, se zredil, vglavnem postal čisto drugi.

Kastrirati bi ga pa dala, ker pes markira in to tudi po hiši ( pa da ne bo kdo rekel, da moj pes ni vzgojen, se trudim to odpraviti) potem pa je problem vonj, ovohava vse, na agilityju zato težje dela, ker ga vonj zmoti, in če nisem dovolj hitra tudi polula ovire.


Je rodovniški, vendar ga ne mislim ne razstavljat, ne pariti.

Ali s kastracijo preprečimo obolenja prostate, ter mod.
In ali je res, da če imamo doma gonečko, da lahko to povzroča psu kar nekaj težav in posledic za rakom prostate, zaradi "neizživete ljubezni"

Lp, Annabela&Maly
Naslov: Kastracija
Prispeval: čara na 08 Junij 2016, 21:15:21
Jaz ti lahko odgovorim za markiranje po hiši. Dve zadevi. Ko je tastari to nardil, je dobil v glavo prvo stvar pri roki. In kot drugo takoj zatem delo, delo in hišni boks, omejitev prostora, lahko je tudi privezan za radiator in ga pač navadiš, da v hiši leži na svojem ležišču ali v boksu, razen kadar se odločiš, da se bosta igrala, negovala, trikcanje etc.

V začetni fazi rabi več reda, doslednosti in omejitev. Potem pa postopno opuščaš tale boks/privez. Glede na njegovo obnašanje-markiranje.

Zelo pomaga tudi štrikec, ki ga vleče za sabo (mislim, da bo 1M zadosti v hiši). Dokler ne odpraviš markiranja, naj vleče štrik, da ga lahko zaustaviš. In če bi mu zratalo markirat, bi mu jaz dala jasno vedet, da je to NE, dejansko bi ga cuknila oz, frcnela in uvedla strikten nadzor-boks-sprehod-boks-negovanje-igra(na vrvici)-boks. 

Samo jeze ne kuhat nad psom. Hladno kot špricer, ga frcneš, če že pride do tega da dvigne taco in boks.
Naslov: Kastracija
Prispeval: Anjica na 15 September 2017, 13:36:44
js mam tako malo smešno vprašanje za vas  ;D

našemu lumpu so odstranili nespuščen jajček iz trebuha, obenem pa so odrezali še drugega, tako da je po novem kastiran. Sem pa mislila da mošnjo odrežejo, ampak so samo ven vzeli jajček, mošnjo pa pustili. Veterinar pravi da bi se morala skrčit, mene pa zanima od vas kake imate izkušnje. Je šlo čisto nazaj da se komaj vidi, ali še vedno "nekaj visi" med nogami  ;D
Naslov: Kastracija
Prispeval: čara na 02 November 2017, 10:42:03
Mošnja se načeloma res skrči. Odvisno kako velika jajca je imel  ;D Enim se potem skoraj nič ne pozna od mošnje, enim se pa vidi, da nekaj je tam bilo, da bi prav visela še nisem videla.