PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Zdravje => Cepljenja, zajedalci (bolezni in preventiva) => Temo začel/a: Urška na 31 Marec 2006, 22:20:26

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Urška na 31 Marec 2006, 22:20:26
Kaj je najboljša preventiva proti tej nadlogi in kdaj točno se zadevo aplicira?

+1
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: aska na 31 Marec 2006, 23:26:44
Ampule Stronghold naj bi bile zelo učinkovite za te srčne gliste. Te gliste prenašajo komarji - to sigurno že veš, pri nas naj bi bila nevarnost samo na primorskem, če je nevarnost z njimi že sedaj pa ne vem. Je pa še druga možnost, da se psa predno se gre v te okužene konce da pri veterinarju cepiti in ko prideš nazaj pa spet.  Samo sedaj je pomojem še vseeno prehladno, da bi komarji že brenčali nakoli...lp

+1
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Urška na 31 Marec 2006, 23:57:55
Čez mesec dni grem predvidoma raziskovati Istro in to z dvema kratkodlakima kosmatincema. Ajka je na Stronghold alergična, tako, da bom morala najti drugo rešitev. Iščem pa seveda preventivo, ki je 100%.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: aska na 01 April 2006, 00:05:23
A tako, no,če kaj zvem o kateri drugi zaščiti, ti sporočim...lp
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Jolly na 01 April 2006, 08:19:14
Jaz pa prvič slišim za srčne gliste  ??? V čem se pa razlikujejo od ostalih glist, če sploh tam spadajo  ???
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: aska na 01 April 2006, 08:46:23
Jaz pa prvič slišim za srčne gliste  ??? V čem se pa razlikujejo od ostalih glist, če sploh tam spadajo  ???

Te gliste spadajo kot ostale v skupino glist. Prenašajo jih klopi. Pri nas  je nevarnost zaenkrat samo na slovenskem primorju, če je kje drugje tud že, naj me kdo popravi. Za razliko od ostalih je v tem, da te, ko jih pes dobi, se kot ostale razmnožujejo in to pod kožo v pljučih in srcu. Zdravljeneje je zelo težavno, če ugotovimo pravi čas, je verjetnost, da ozdravi pes velika, če pa prepozno, pa je zdravljenje bolj težavno in v velikih primerih pes lahko tudi umre.  Za pse so te gliste zelo nevarnme, za mačke pa ni take nevarnosti. Zato je bolje preventivno ga prej zaščititi.

lp
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: matrox na 01 April 2006, 09:36:26
Meni so na kliniki povedali, da so okuženi komarji (prenašalci srčnih glist) pri nas v primorju prisotni že več kot 15 let. Te gliste se v okuženem psu nahajajo v srcu in žilah. Če okuženega psa ne zdravimo te gliste povzročijo okvaro srca in drugih organov. Nastopi počasna in boleča smrt.

Ker se tudi sama rada potepam po Istri vem, da  ima to območje ogromno komarjev. Zlasti če so deževna poletja. Tako zgodaj spomladi Urška, ko greš ti v Istro jih jaz še nisem opazila.

Sem se pa tudi sama letos že pozanimala kakšno preventivo uporabiti, pa so mi rekli tako:
- ampule s katerimi nakapaš pasji kožuh preden greš na dopust in s tem odženeš komarje ali
- ko prideš iz dopusta (14dnevmega) pri veterinarju dobiš preventivni sirup, ki uničijo razvoj glist, če je slučajno prišlo do pika okuženega komarja

Sama vse čas hodim po malem na morje in se mi tole s sirupom ne zdi ravno pametno, saj bi moral moj pes potem ves čas piti ta sirup. Jaz bom raje uporabila prvo možnost.
Pa še podnevi komarjev ni, ponoči pa pes spi notri.

Je pa vredno tole zadevico dobro premisliti in povprašati več veterinarje za mnenje in se potem odločiti.

+1

Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: scythe na 01 April 2006, 11:41:32
Kaj pa preventivna cepljenja? Ne vem zakaj imam v glavi, da so tudi za filarijo možna... Lahko pa, da se motim.  :-X
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: aska na 01 April 2006, 12:08:09
Da bi se preventivno cepilo pse kot npr. za kužne bolezni še nisem zasledila. Da se psa preventivno cepiti predno greš na take predele, kjer obstaja nevarnost okužbe in pa nato ko prideš od tam spet nazaj greš šeenkratna veterino, da pes dobi to inekcijo. Sicer eni pravijo, da je dovolj že samo to, da ko prideš iz takega območja, da v roku enega meseca pelješ psa na veterino in da dobi preventivno cepivo.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 01 April 2006, 14:33:48
Filaria se prenaša preko komarjev in ne klopov. Ko te gliste zrastejo so dolge tudi do 20 cm, širke nekaj milimetrov. Ker se nahajajo v krvem obtoku je ta seveda moten. Ko pridejo do srca pa se ustavijo in ga zabašejo. Zaradi tega, pomanjkanja s tem kisika, se pojavijo znaki podobni kot, da bi psu popuščalo srce (sej v bistvu mu res), dobi vodo v pljučih, prizadeti so ostali organi.
Preventiva je različna...
Stronhold ampule, tablete, tekočina, verjetno kako cepivo, ampak pri nas na obali inekcije ne uporabljajo kot preventivo ampak kurativo.
Pomembno je tudi vedet, ali naš kuža določena zdravila prenaša. Koliji in njim sorodni psi, tudi nekateri hrti, so občutljivi na določeno snov (imena ne bom napisala, ker se ga ne spomnim, bom pa poiskala in pripopam naknadno).
Ta zdravila v bistvu ne preprečujejo, ampak pobijajo glistice, ki so že v telesu. Tako ne pride do težav, ker jih pobijemo, ko še ne naredijo škode v telesu.
Je pa dokaj razširjena zadeva na obali v istri. Preparate začnemo dajati ponavadi konec aprila, začetek maja, lahko pa že prej. Odvisni smo seveda od populacije komarjev in se držimo njihovega urnika.

Zdravljenje je pa problem, ker je bolezen ponavadi pozno odkrita in je žival že oslabela. Ker gliste bobijejo z močnim strupom, organizem tega ne prenese in podleže. Zato je najbolje preventiva in sprotno dajanje zdravil, ker ko kuža začne kašljati, kar je eden od znakov pri popuščanju srca, je lahko že prepozno.

+1
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 01 April 2006, 14:44:18
Cepljenje je, stane baje okrog 6000, ni ga pa veliko. Drži eno leto. To verjetno za počitnikarje ni potrebno... Najboljše je pa verjetno kar veta vprašat.

No tista snov v zdravilu, ki sem ga prej omenjala pa je IVERMEKTIN so pa še nekatera. Ta je sicer najbolj pogost.
Tes ni drag, je pa dobro vedet, kaj kuža prenese in kaj ne.

Kopiram:

Vesela novica!
V Sloveniji (Veterinarska Fakulteta v Ljubljani, IAHE, laboratorij za genetiko in molekularno biologijo) je od sedaj naprej mozno opravit MDR1 test. Za vse, ki imate colije raznoraznih vrst in oblik, in njihovo zlahto in vas skrbi ce prenesejo Ivermektin in nekatera druga zdravila, je to zelo razveseljiva novica.
Nekaj o MDR1 si lahko preberete tu:
http://www.vetmed.wsu.edu/depts-VCPL/
pasme, ki imajo lahko omenjeno tezavo:
 http://www.msnbc.msn.com/id/5518665
in se za nemsko govorece:
http://www.vetmed.uni-giessen.de/pharmtox/mdr1_defekt.html
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 01 April 2006, 14:45:36
aja...na pogled so podobne riževim testeninam.... bljak... :-X
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: aska na 01 April 2006, 15:08:51
uf  andreja res zmotila se pri tipkanju >:(, se opravičujem, sem mislila komarje napisat,katere sem pa itak že v prvem tukajšnjem postu napisala :)..lp
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: aska na 01 April 2006, 15:12:41
No mojem postu se razume ;)..Pa super tole si napisala, še bolj natančno :)
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: kanchy na 01 April 2006, 15:18:17
A potem tisti kužki ki živijo v Istri (saj jih najbrž ni malo ne  :) ) zelo pogosto zbolevajo za to boleznijo? In kako to potem pri njih rešujejo; kar s temi cepljenji in ampulami? To pa najbrž ni ravno poceni  ;D .Pa še nekaj: A se da to prenašat z mamice na mladička (ne vem kako naj rečem; in gensko tudi? )
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 01 April 2006, 17:49:41
Bi bilo treba na kaki kliniki vprašat koliko jih zboli. Vem pa da vsakega psa, ki kašlja, oz njegovega lastnika vprašajo, če je dobival preventivo in če ni naredijo test.
Drago pa spet ni toliko... Sej 6000 na leto pa res ni tako zelo drago, da si nebi mogli privoščiti. Sigurno pa vsako leto kakšen kuža pogine zaradi tega. Veliko je tudi takih ki ne pridejo do veta in se ne ve... :-\
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: scythe na 01 April 2006, 18:19:22
Ne vem no... Jaz bom po vsej verjetnosti raje svojega psa cepila pred počitnikovanjem, kot pa zaupala strongholdu (oz. preventivnim mažam, ki jih sami nanašamo) ali pa post injekcija pri veterinarju. Seveda - če je injekcija oz. cepljenje vsaj 95% uspešno pri preventivi.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: aska na 01 April 2006, 20:22:57
Meni se ta znesek cepiva ne zdi drago. Mojo bom vsekakor peljala k vetijem preventivno cepit proti temu.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Urška na 02 April 2006, 04:05:27
Hvala za vse informacije. Očitno bo res najbolje obiskati veterinarja. Mislim, da bom šla kar do dr. Tozonove, pa da vidim, kaj najbolj priporoča.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: aska na 02 April 2006, 09:13:55
O Urška dr. Tozonova res super veterinarka. Jaz bom mojo tudi ravno k njej peljala kot prvo na posvet in cepljenje oz. to kar bo priporočala...lp
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tina na 02 April 2006, 09:22:42
Andreja, a se da v Italiji dobiti kakšne ampule proti srčni glisti, ki ne vsebujejo ivermektina?
Ali pa če kdo za Avstrijo kaj ve?
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: maja01 na 02 April 2006, 10:06:46
Tina, dobis pri nas - Stronghold (selamectin)
m.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 02 April 2006, 12:03:39
ja. Stronhold je baje brez. So pa tudi neke tablete brez te snovi, ki se jih dobi čez, včasih jih je bilo možno dobiti tudi pri nas se mi zdi...

A cepivo to vsebuje? Nič bo treba do veta. Berry je na testu bila +/- tako da ne vem ali bi vseeno dajala te stvari ali ne. Ma verjetno se bom odločla za cepivo ali pa Stronhold.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Urška na 02 April 2006, 14:27:00
O Urška dr. Tozonova res super veterinarka. Jaz bom mojo tudi ravno k njej peljala kot prvo na posvet in cepljenje oz. to kar bo priporočala...lp

Vem, da je super. Jaz moje vozim izključno v Mestni log, katerega veterinarja izberem pa je odvisno od problema, ki ga ima pes.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tina na 02 April 2006, 14:27:45
Ja, Stronghold je brez ivermectina, ima pa podobno snov selamectin. Na spodnji povezavi je omenjen Stronghold (v 1. kategoriji), ampak je moja nemščina preslaba, da bi točno razumela kaj piše v zadnjih 4 vrsticah tega odstavka. A je nevaren ali ni?
http://www.vetmed.uni-giessen.de/pharmtox/mdr1_defekt/genotyp_mi_mi.html

Lp,
Tina
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 02 April 2006, 20:02:43
pojma nimam nemško... :(
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 02 April 2006, 20:38:43
Stronghold nima ivermectina, ampak kolikor sem razumela, je za MDR1 -/- v vecjih kolicinah lahko tudi nevaren.

Kot preventiva dobis:
- tekocino, ki vsebuje Ivermectin
- cepljenje - Urska, ce ti bo Tozonova kaj vec povedala o tem, lahko sem sporocis?
- Stronghold
- v Italiji tablete Cardotek, ki vsebujejo Ivermectin
- v Italiji tablete Interceptor (http://www.ah.novartis.com/products/en/cab/interceptor.shtml), ki je narejen prav za pasme z MDR1 defektom.

Jaz bom dala Interceptor... za vsak slucaj... ceprav je Grin +/-.
Tina: sem ze z Domnom zmenjena, da kupim tablete tudi za njih... ce hoces lahko tudi zate.

Dodala link na Interceptor.

+1
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: aska na 02 April 2006, 21:09:06
Urška potem greš ti k dr. Tozonovi še ta mesec, no sporoči, kaj ti bo svetovala. Drugače tud jaz prisegam na to vet.kliniko. Vsak vet. je za neki dober. Glede klopov je pravi specialist in očitno tud glede komarjev je ta Tozonova. Moja se je že srečala z okuženim klopom, zato sem še toliko bolj pozorna na vse te nevšečnosti..lp
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tina na 02 April 2006, 21:50:29
Lilit, prosim če vzameš še zame (Chics je MDR1  -/-). Potrebovala bom samo za na morje...
Najlepša hvala!
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 03 April 2006, 07:59:42
Lilit. A to dobiš v lekarni ali v kaki posebni trgovini v Italiji?
Jaz bom tudi kar te kupila, če cepivo ne bo prišlo v poštev...
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: _Tyra_ na 03 April 2006, 08:35:35
Za Tyro sem nekaj časa uporabljala pastile Cardotek + in so se super obnesle. Naj bi se dobile v vsaki lekarni v Italiji.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 03 April 2006, 11:41:47
Tudi Interceptor dobis v lekarni.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lola na 05 April 2006, 20:32:26
Članek iz Kinologa št 10 letnik 2004, avtor dr. V. Simčič. Opravičujem se za morebitne tipkarske napake :) Slike so vzete s spleta in dodane med tekst


Zajedavci srčnih votlin in pljučnih krvnih žil

DIROFILARIOZA

Dirofilario imitis omenjajo prvič v Italiji leta 1626, detajlneje pa jo je opisal Leydi leta 1885 v Filadelfiji (ZDA) in jo imenoval Filaria canis cordis, leta 1856 pa jo je isti avtor preimenoval v Filaria immitis. Način okužbe psov in razvojni krog zajedavca pa so podrobneje razvozlali šele v začetku 19. stoletja. Dilofilaria immitis spada med zajedavce iz družine filarij, ki jih je več kot 500 vrst. Pes je gostitelj le štirim; poleg omenjene še Dirofilarie repens, Dipetaloneme grassi in Dipetaloneme reconditum. Te tri so zajedavci podkožja in medmišičnga tkiva, kjer povzročajo življenjsko nepomembne spremembe. Ker teh zajedavcev pri nas doslej nismo ugotovili jih ne bom opisoval.

(http://ryoko.biosci.ohio-state.edu/~parasite/pictures/dirofilaria_1.gif)
slika vzeta s strani: www.biosci.ohio-state.edu/.../dirofilaria.html

Dirofilarioza, imenujemo jo tudi srčno-pljučna filarioza, je bolezen, ki jo povzročajo valjasti, dvospolni zajedavci bele barve. Z njimi se okužijo predvsem psi, redkeje mačke in ostali mesojedi ( lisica, volk, medved…). Zreli samci parazita merijo 12 do 18 cm v dolžino, njihov premer je od 0,7 do 0,9 mm. Zrele samice pa merijo v dolžino od 23 do 30 cm in od 1 do 1,3 mm v premeru. Naseljujejo predvsem krvno žilo, ki odvaja kri iz srca v pljuča (pljučno arterijo) in njene večje veje (levo in desno pljučno arterijo). Zaidejo pa tudi v srčen votline, predvsem v desni prekat in tudi desni preddvor ter v dovodnico venske krvi v srce (vena kava) , izjemoma pa jih najdemo v krvnih žilah tudi drugje v telesu (v jetrih, veliki srčni odvodnici – aorti, žilah okončin, ledvic in v krvnih žilah osrednjega živčevja).

Razmnoževalno-razvojni krog in okužba gostiteljev. Dirofilarie preživijo v gostiteljevem organizmu do osem let, vendar je njihova sposobnost razmnoževanja nekoliko krajša in traja približno pet let. Spolno zrele oplojene samice izločajo neposredno v kri ličinke (larve) imenovane mikrofilarie, ki predstavljajo prvo razvojno stopnjo zajedavca. Le-te ne morejo dozoreti v spolno zrelo obliko brez vmesnega gostitelja – komarja. Zaradi njihove majhnosti, dolge so od 286 do 340 mikrometrov in široke le približno 7 mikrometrov, raznese mikrofilarie krvni obtok tudi v obrobne krvne žile – krvne lasnice (krvne kapilare). V gostitelju ostanejo žive in sposobne za nadaljnji razvoj približno dve do tri leta. Zelo nenavaden fenomen mikrofilarij je v tem, da se podnevi zadržujejo pretežno v pljučnih krvnih žilah, zvečer in ponoči, ko so komarji najbolj aktivni, pa jih v večjem številu najdemo v periferni krvi kože. S takšno prilagoditvijo dnevno-nočne časovne selitve, si je zajedavec zagotovil biološki obstanek. Ko vmesni gostitelji – različne vrste komarjev (iz rodov Anopheles, Culex, Aedes) med piki sesajo kri okuženega psa, posesajo iz krvnih lasnic kože tudi mikrofilarie. V komarju se potem, približno po dveh tednih, mikrofilarie dvakrat prelevijo in preidejo naprej v drugo, potem pa v tretjo larvalno stopnjo (larva = ličinka). Samo tisti komarji, v katerih se je razvila tretja larvalna stopnja, lahko s piki okužijo zdravega ali še dodatno že okuženega psa. Po vnosu ličink tretje stopnje s piki okuženega komarja v gostitelja, se le-te po 3 do 6 dneh zadrževanja v koži prelevijo v četrto larvalno stopnjo. Tedaj se iz krvnih in mezgovnih lasnic odplavijo v večje žile, kjer preživijo približno 40 dni, preden se preobrazijo v peto lervalno stopnjo. V nadaljnjih 80. do 120. dneh pa zrastejo v dolžino 3 do 11 cm. V tej razvojni fazi se navadno dokončno naselijo v velike pljučne žile dovodnice in v srčne votline.

Ves opisani razvojni krog zajedavca v gostitelju (psu) od vnosa njegove tretje razvojne stopnje s piki komarja do spolne dozoritve in začetka izločanja ličink – mikrofilarij, se sklene približno po šestih mesecih.

(http://www.s-h-l.com.au/images/Dirofilaria.gif)
slika vzeta s strani: www.s-h-l.com.au/dog_heartworm_details.htm

Škodljiv vpliv dirofilarij na organizem in potek bolezni. Bolezenske težave, ki jih povzroča dirofilaria pri psih, so različne. Odvisne so predvsem od števila odraslih zajedavcev v gostitelju. Če jih je le nekaj, poteka bolezen večinoma nezaznavno ali včasih z znaki rahle utrujenosti, brezvoljnosti in hitrejšega utrujanja ob običajnih naporih. Pri velikem številu zajedavcev, v psu jih je lahko več deset ali več sto, postanejo bolezenska znamenja slej ko prej zelo očitna. Ko so združene ali prepletene v klobčič zelo ovirajo pretok krvi skozi pljučne krvne žile ali pa nekatere povsem zamašijo in povzročijo pljučno embolijo. Zaradi oteženega pretoka mora srce potiskati kri v pljuča z veliko večjo močjo, kar sčasoma privede do njegovega počasnega popuščanja in odpovedovanja (srčna insuficienca). Posledica mehanskega pritiska zajedavcev in posledica izločanja njihovih strupenih produktov presnove so odebelitve ostenja in zožitev svetline žil, to pa dodatno poveča upor v njih in še dodatno upočasni pretok krvi. Opisani so tudi primeri ovijanja dirofilarij okoli srčne zaklopke, kar ovira tesno zapiranje in odpiranje prehoda med prekatom in preddvorom in omogoči nasprotni tok krvi med srčnimi akcijami. Dodatne težave organizmu povzročajo odmrle dirofilarie. Zagozdijo se v krvne žile in s tem ožijo njihovo svetlino ali nekatere zamašijo. Med razkrajanjem pa lahko sprožijo škodljiv imunski odziv organizma. Tudi odmrle ličinke – mirofilarie, ki so prisotne v žilah povsod po telesu, zaradi majhnosti mašijo krvne lasnice (kapilare). S tem sprožijo v mnogih organih (jetra, ledvice, srce, možgani, koža) tkivne reakcije, zaradi katerih nastajajo v njih številni drobni vozlički t.i. mikrogranulomi.

(http://ryoko.biosci.ohio-state.edu/~parasite/pictures/dirofilaria_2.gif)
slika vzeta s strani: www.biosci.ohio-state.edu/.../dirofilaria.html

Zaradi opisanih in drugih neopisanih bolezenskih dogajanj, ki jih povzročajo mikrofilarie gostitelju, so večinoma v ospredju bolezenska znamenja značilna za prizadetost in odpovedovanje delovanja srca in pljuč. Tista, ki jih lahko sami opazimo in ugotovimo, pa so: hitro utrujanje ob najmanjšem naporu, apatija, potrtost, neješčnost. Oteženo dihanje, pospešen in spremenjen žilni utrip in suh kašelj. V nekaterih redkejših primerih se omenjenim bolezenskim znamenjem pridružijo še znamenja okvare osrednjega živčevja, alergična pljučnica, trebušna vodenica, srbeče kožne razjede, znamenja okvare ledvic in še kaj. Druge za dirofilariozo bolj ali manj značilne vendar neopazne spremembe pa lahko ugotovimo samo s kliničnimi preiskavami in laboratorijsko.
Bolezen navadno traja mesece in leta, preden preide do izčrpanja in pogina psa, ali pa pogin nastopi akutno zaradi odpovedi srca, pljučne embolije ali toksičnega šoka

POENOSTAVLJEN PRIKAT RAZVRŠČANJA DIROFILARIOZE V TEŽAVNOSTNE RAZREDE

V prvi razred razvrščamo t.i. asimptomatske pse, pri katerih najdemo v krvi prvo larvalno stopnjo – mikrofilarie, ne najdemo pa nobenih drugih zdravstvenih odstopanj. V drugi razred razvrščamo pse, pri katerih najdemo v krvi mikrofilarie ali dokažemo pristnost dirofilarij, poleg tega pa ugotovimo manjšo prizadetost pljuč in/ali srca. V tretji težavnostni razred pa sodijo vsi psi z dokazano dirofilariozo in s težkimi okvarami srca, pljuč in drugih organov. Na tej osnovi se potem opredeljuje način zdravljenja, uporaba določenih vrst zdravil, napoveduje se nadaljnji možn razvoj bolezni in se odloča o usodi psa.

UGOTAVLJANJE BOLEZNI

Okužbo z Dirofilario immitis lahko dokažemo na več načinov. Ne povsem zanesljiv, vendar poceni in enostaven način je ta, da vzamemo psu kapljico periferne krvi, ki jo položimo na stekelce in v njej pod drobnogledom iščemo mikrofilarie. Na ta način jih vedno ne najdemo še posebej, kadar je kri vzeta podnevi, ko je v periferni krvi manj mikrofilarij. Na voljo pa so še druge, bolj zanesljive, vendar dražje metode. Danes so v uporabi tudi pri nas predvsem t.i. hitri testi, s katerimi v nekaj minutah   v vzorcu krvi zanesljivo dokažemo navzočnost dirofilarij v telesu.

Težavnostno stopnjo bolezni, ki je v največji meri odvisna od števila odraslih zajedavcev, ugotavljamo s klinično preiskavo psa. Poleg osnovnega pregleda opravimo še rentgensko slikanje pljuč in srca (EKG), ultrazvočno preiskavo in po potrebi še preiskave drugih prizadetih organov.

(http://www.emedicine.com/med/images/19292297dicxr.jpg)
slika vzeta s strani: www.emedicine.com/med/topic3446.htm


ZDRAVLJENJE DIROFILARIOZE


Pse s srčno-pljučno filariozo zdravimo s posebnimi zdravili, kot so: Caprasolate (thiacetarsamide) in Immiticide, RM 340 ( melaarsomine dihidroklorid). Pred dajanjem teh specifičnih zdravil je treba dajati psu zdravila, ki preprečujejo strjevanje krvi (antikoagulante), in izboljšati njegovo splošno stanje. Ves čas zdravljenja in določeno obdobje po njem pa je psa nujno nadzorovati in po potrebi dodatno zdravstveno obravnavati. Uničeni zajedavci ostanejo v žilah in srcu in povzročajo težave do popolnega razkroja.

PREVENTIVA (profilaksa) DIROFILARIOZE

Za preprečevanje okužbe z dirofilariami se uporabljajo t.i. mikrofilaricidna ali larvacidna zdravila: Cardotek (ivermectin) in Interceptor (milbamycin) tablete, uporaben je tudi Iverktin (ivermectin) v obliki tekočine, ki ga proizvaja hrvaška tovarna zdravil Pliva. Vsi navedeni mikrofilaricidi uničujejo razvojne stopnje (ličinke – larve) Dirofilarie immtis, vendar samo en mesec po okužbi. Prav zato se zdravilo daje psom enkrat mesečno, in sicer v času biološke aktivnosti komarjev, to je od zgodnje spomladi do pozne jeseni. Temu primerno je v škatlicah zdravil priloženih samo 8 oziroma 9 tablet. Odmerek učinkovine je v tabletah odmerjen za različne teže psov, kar pa je na škatlicah tudi označeno. Da ne pride do zmote, so jih dodatno obarvali še z različnimi barvami. Pred preventivnim dajanjem tablet je priporočljivo opraviti pri psu preiskavo krvi zaradi skrite, asimptomatske okužbe. Če preiskave ne naredimo, pes pa je okužen, bomo z mikrofilaricidno tableto uničili samo mikrofilarie, ne pa tudi odraslih zajedavcev. Le-ti lahko postanejo zaradi delovanja zdravil sterilni, česar posledica je nadaljevanje skrite okužbe.

Mikrofilaricidna preventiva je priporočljiva zlasti za pse, ki živijo na endemičnih območjih tega zajedavca. Pri nas je takšno območje del primorske, zlati okolica Kopra. Preventivno zdravljenje pa je priporočljivo tudi za pse, ki jih lastniki vodijo na ta območja, npr. v času poletnih počitnic.

Možnost okužbe z dirofilariami je dokazano večja pri psih, ki živijo na prostem, in tistih s kratko dlako. Zvečer in čez noč so komarji nadležni. Psi tedaj spijo in se jih ne branijo, če pa imajo kratko dlako, so pikom še bolj izpostavljeni. Iz omenjenih razlogov je priporočljivo pse zvečer in čez noč zapreti, da jih po nepotrebnem ne izpostavljamo še večji nevarnosti okužbe.

(http://ryoko.biosci.ohio-state.edu/~parasite/pictures/dirofilaria_4.gif)
slika vzeta s strani: www.biosci.ohio-state.edu/.../dirofilaria.html

+1
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 21 Maj 2006, 16:14:03
Cepivo obstaja, ampak pri nas še ni registrirano in če ga kje imajo je na črno. Če hočete cepit, se cepivo baje lahko kupi v tujini in se cepi pol pri nas.

Ne vem kaj majo toliko za mlet ti naši odgovorni za cepiva. Če je preverjeno in v redu za pse v Evropi naj bi bilo tudi za naše slovenske...

+1
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: aska na 21 Maj 2006, 16:25:16
Točno tako andreja, naj končno to cepivo pride tudi k nam, naši zmeraj nekaj komplicirajo in mečkajo :(
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: majchi_na na 21 Maj 2006, 18:44:35
advantix deluje proti filariji?v bistvu mislim bolj če odžene komarja tako da sploh ne piči,ker če ne piči ol tudi bolezni ne prenaša.sem iz izole tako da tu naj bi blo kr ogroženo območje.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Geri na 21 Maj 2006, 23:42:12
Ojla!

jaz ne živim na "ogroženem" območju- kakor vem naj bi bilo to v SLO do Črnega Kala in ne več gor, bom pa šla s psičko vsekakor vsaj za kakšen dan na morje. Torej, ker je stronghold učinkovit tudi za bolhe (blaži tudi alergije, ki jih te povzročajo), pršice, gliste itd. sem se odločila da uporabim to preventivo za filarijo. Stronghold sem dala edino psički katero bom vzela 100% na morje, ostalim trem sem dala frontline. Izkazalo se je, da živim na območju kjer je klopov kot listja >:(. Geri je že par dni po nanosu (vem da stronghold ne ščit pred klopi) dobila 10 klopov- na srečo je majhna in svetla tako da klope poberem še isti dan dol (mislim da v tem primeru ne pride do infekcije tudi če je klop okužen?). Drugi dan je dobila 7 klopov itd... ker se mi ne da vsak dan pobirat klopov in trepetat ob tem da bom kakšnega spregledala sem se odločila da zamenam preventivo. Najbrž bom šla kar na advantix- ki se je za klope zaenkrat kar izkazal. Ampak sicer naj bi advantix ščtil pred piki komarjev, seveda pa ni 100%, še posebno zato ker se ful izpira in če se bo Geri kopala ne bo držal 1 mesec, na boj pogosto pa ne bom dajala.

Zanima me ali se vam zdi ok, da če grem za 1 dan Geri pošpricam za avtanom (tako sem lani naredila), ko pa grem za več dni in ima advantix dobi v roku 14dni stronghold? Stronghold naj bi pobil do 30 dni stare filarije, torej bi moralo to zadostovati? Ne bi je rada filala z zdravili, niti s cepivi ker ti naši pesjani dobivajo že vsega boga za vrat pa pod kožo, kar se mi ne zdi ok rešitev.

+1
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 22 Maj 2006, 09:14:17
Tudi autan odganja komarje pa te vseeno kakšen piči. Jaz se nebi igrala s tem...  :-\
Najlažje je uporabljati tisto tekočinco, če nimate doma kolija, sorodne pasme ali borzoja.

Stronghold je tudi v redu, na žalost se pa strupom, ki so sicer tudi v ampulah ne moremo izognit  :(
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: petrca na 13 Junij 2006, 13:52:49
Mene pa zanima, kako je kaj s kombiniranjem ampul kot so Frontline, Advantix, ... in Stronghold? Če smo pred kratkim psu dali ampulo za zaščito pred klopi, ali lahko vseeno nanesemo ampulo Stronghold-a?  ???
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 13 Junij 2006, 14:08:09
Naj ne bi, ceprav jaz sem enkrat nansela v razmaku 1 tedna, pa ni bilo nic hujsega :-[ poznam pa tudi primer, ko dajajo psu Frontline in Stronghold z 2 tedensko razliko, pa je uredu.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: rožica na 13 Junij 2006, 14:30:08
Glede na to, da gremo ta vikend na morje, me zanima, kaj naj uporabim za zaščito pred komarji. Pred enim tednom je dobil Frontline.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Geri na 13 Junij 2006, 15:03:42
Ojla!

Tudi mi bomo šli kmalu na morje in se še nismo odločili kako z zaščito.

pogovarjala sem se z več veterinarji okrog ampul. Tudi advantix ne 100% zaščiti, čeprav naj bi odganjal komarje. Edino stronghold 100% zaščiti pred filarijami. Zaradi že zgoraj omenjenega problema klopov pa zame ne pride v poštev. Tako da imam dve možnosti. Ali dodatno zaščitim za klope ali pa za komarje. V mojem primeru bi se splačalo raje dobiti dobro zaščito za klope in za filarijo dodatno zaščito.

Meni se nanašanje ampul na 14 dni ne zdi ok. Kratkoročno sicer lahko ni nobenega učinka, kaj pa dolgoročno? Po nekaterih študijah v ZDA naj bi nekaj psov baje (dokazano ni ker so študije nenadoma izginile ::)) dobilo kožnega raka na mestu nanosa frontilina. Če je bilo zaradi frontlina ali česa drugega pa žal niso raziskali. Vseeno pa da človeku misliti, da je več psov dobilo kožnega raka na dotičnem mestu.  :-\ Jaz nikoli ne nanašam pogosteje kot 1 mesečno in ko nanašam ampulo razporedim po celem vratu (zadnji del) in ne samo na eno mesto. Tisti, ki imate večje pse je to še lažje izvedljivo. Dejstvo je da so te ampule polne kemikalij in ne morejo blagodejno vplivat na psa. Če pes dobi vsak mesec amplulo je to 12 ampul na leto!! Recimo da povprečno pes dobi 120 ampul v življenju če je povprečna doba življenja 10 let. Sicer jaz pozimi dajem redkeje ampule, na 2-3 mesece oz. pač po potrebi, ampak vseeno. Predstavljajte si koliko strupa se v tem času nabere v psu in pomislite... Glede tega tudi advantix poleti odpade, saj se spira v vodi in če se pes kopa bi bilo za učinkovito zaščito potrebno nanašanje vsakih 14 dni.

Jaz ne bi rada, da zaradi tega da pes ne bo poginil zaradi klopnih bolezni, filarije itd. potem pogine zaradi strupov, ki sem jih z dobrim namenom nanašala. Kaj lahko sploh storimo? Brez ampul nekako ne gre, z njimi je spet težava... jaz sem se odločila, da bom poleti (od maja do oktobra- čeprav so aprila že komarji ampula pobije do 30 dni stare filarije, prav zato se doza prenese tudi na oktober) dajala stronghold, ker vseeno je učinkovit za filarijo in bolhe, za klope pa bom Geri dajala ovratnico za klope ko bova šli na sprehod. Kolegica že prakticira ovratnico pa je ok.

Vseeno grem razmeroma veliko z Geri na obalo in zato tista zdravila a po dopustu ne pridejo v poštev. Upam, da se bo moja rešitev obnesla. Moram pa povedati da Geri po vsakem sprehodu pregledam (ker je majhna je to seveda lažje) in tudi če se kak klop izmuzne ga najdem. Ostali psi s Frontlinom nimajo klopov. Žan (njega samo skrtačim pa ni možnosti da se klop prime :P) bo pa tudi prešel na stronghold.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tara na 13 Junij 2006, 16:58:45
Jaz Tari dajem proti filariji kapljice, ki jih izdeluje Izolska lekarna in so se do zdaj kar obnesle. Dajem jih v gobček ker v hrani nisem 100%, da bo pojedla. To apliciram pa že kake 3 leta non stop, tudi pozimi, ker tu nikoli ne veš s tako milimi zimami kdaj se bo pojavil kak komar. Proti klopom in bolham pa jo špricam z  biokilom, ker Tara ne prenese nobenih ampul.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 15 Junij 2006, 10:28:23
Tara a kar po kapljicah?
Jaz točno doziram po brizgi ali kapalki...

Jaz delam tako: ampula zunanji zajedalci, tableta ali kapljice za notranje.

To pa zato, ker preko ampule ponovno dobi sredstvo za bolhe...
Ampulo pa dajem na dva meseca ali celo na daljše obdobje. Fronlain drži za bolhe tri mesece in to je najdaljše obdobje.
Moram povedat da klopov zadnje tedne sploh nima pa čeprav naj bi že minila ta zaščita...

Malo mi ni jasno... Ko naj bi držal frontlain (prvi mesec) smo vsake toliko kakega našli, klopa seveda... Zdaj po mesecu pa pol pa ni NOBENEGA!  :o
Kombiniram pa s kisom in biokilom občasno.

Za filario pa od maja redno vsak mesec... Pozimi se mi ne zdi potrebno. Sploh pa ne nonstop. Sploh letos je bilo na obali, kot bi bili v Sibiriji...

Geri, nimaš kolija in sordnjih pasem, ne? Torej samo tisto tekočinso kupi in jim jo razdeli po teži pa je. To pa narediš, ko prideš z dopusta. To je najlažje in najcenejše pa še na tak način ciljaš točno na določen organizem, filario, brez dodatkov... Se ne podvajajo stvari...

Ali pa če zamenjaš stronghold s prejšnjo ampulo. Samo pol bodo klopi navalili pa še maš pse različnih velikosti in bo treba kupit različne ampule pa tudi ponavadi nimajo vsega na zalogi...
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tara na 15 Junij 2006, 11:06:10
andreja- jaz imam tudi dozo in ji z brizgo pol vbrizgnem v gobček. Ne vem meni je vet. svetoval da spustim december in januar, druge mesece pa da ji dajem. Do zdaj ni bilo težav, pa imam majhno in občutljivo psičko, tako da bom kar nadaljevala ;).
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 15 Junij 2006, 17:54:27
a res?
Meni je vet rekla, da ji dam največ en mesec potem ,ko se pojavijo komarji.

Važno, da ji ne škodi
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Geri na 15 Junij 2006, 23:38:39
Ojla,

Andreja, hvala za nasvete. To tekočino ko pridem z morja dajem koliko časa? Pri Geri je malo problem, ker se velikokrat dobimo na obali s čivavami- vsaj lani smo se, in bi tako tekočino mogla dajat celo poletje.
Za Žana- whippet sem se že odločila da bom kar celo poletje na strongholdu, saj res 100% ni še nikoli imel klopa, ker vedno po sprehodu skrtačim celega in so klopi takoj vidni in jih ne morem spregledat :P
Maša in Kaja- mešanki ne bosta šli z mano na morje ampak verjetno samo k reki tu na Krasu, če pa bosta šli kaj na morje, pa bom potem dala preventivo po morju- celo poletje je v njunem primeru res nesmiselno. Pa frontline je nujen ker ne vedno najdem klopa po sprehodu zaradi goste dolge dlake :'(
Za Geri pa še vedno ne vem...  :-\ Prejšnji mesec je dobila stronghold, sedaj pa frontline... mogoče bom najprej spet poskusila stronghold + dodatno ovratnica za klope ko bova zunaj in seveda vsakič pregledala po sprehodu, kar je za tako malega psa še izvedljivo. Bom videla kako se obnese, pa bom poročala! ;)

Tara, a si ziher da ji ne škodi če celo leto dobiva? Mogoče pa se to samo ne pozna... mogoče pa bo šele čez nekaj časa škodilo. Jaz mislim da pozimi res ne bi bilo treba :P
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: rožica na 16 Junij 2006, 07:15:08
O kakšni tekočini to govorite? :-\
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tara na 16 Junij 2006, 08:51:57
ma po treh letih bi se že poznalo če bi ji imelo za škodit glede na to da je tako občutljiva.Dobiva pa itak 1x na mesec. Me skrbi edino to ker so tu komarji tudi po zimi. Vedno kakšen ostane skrit za kako omaro :o
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 16 Junij 2006, 09:20:30
Ena taka tekocina, ki jo delajo pri veterinarju, vsebuje pa ivermectin.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: ella na 16 Junij 2006, 11:03:20
Ojla!

Mene zanima če kdo tu pozna Petvital? Je ena naravna zadeva proti klopom in bolham in super deluje. Nanaša se tako, da se psa po telesu pošprica in vtrira v kožo. No, ali kdo ve, če se lahko naenkrat uporablja Petvital in stronghold?

lp
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: rožica na 16 Junij 2006, 12:24:34
Petvital se lahko uporablja skupaj z ampulami.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 16 Junij 2006, 17:08:52
Geri, daš enkrat. Pobije klice stare en mesec. Zato mi dajemo vsak mesec.

Tara, ma kaj živiš v močvirju?  ;) :P

Jaz se držim preverjenega postopka, ko me prvi piči malo pogledam na koledar in v roku kakega tedna dobi pes to sredstvo.
Je pa tako pri meni, če je v sobi 20 ljudi in en komar, bo ta pičil mene :( >:(

Kako pa kaj mačke? A kdo daje zdravilo tudi mačku?
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Mel na 17 Junij 2006, 21:39:58
Ojla!

Mene zanima če kdo tu pozna Petvital? Je ena naravna zadeva proti klopom in bolham in super deluje. Nanaša se tako, da se psa po telesu pošprica in vtrira v kožo. No, ali kdo ve, če se lahko naenkrat uporablja Petvital in stronghold?

lp

Poznamo - imamo. Zraven lahko uporabljaš druge ampule, saj je namenjen tudi kot dopolnilna oz. dodatna zaščita.  lp
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: niki23 na 13 Julij 2006, 10:01:18
Živjo,

pred nekaj dnevi sem v reviji Ona prebrala členek o nekakšnih srčnih črvih... Na morju oz. v tujini povzročajo piki komarjev hudo bolezen, ki se imenuje srčni črv ... To naj bi bila zelo hudo bolezen za naše štirinožce ...
Več si lahko preberete še v naslednjem članku :


Večina vestnih in odgovornih lastnikov se tudi za poletne mesece ustrezno pripravi na nevarnosti, ki jih s seboj prinaša to letno obdobje in čas dopustov ter počitnic. Takrat se po najboljših možnih močeh oborožimo z vsem mogočim proti ugrizom klopov, pikom kač in žuželk, napadom bolh, pojavu notranjih zajedalcev,… in podobno. Med notranje zajedalce sodi tudi tako imenovani srčni črv, ki je eden najnevarnejših, med drugim tudi zaradi tega, ker ga veliko lastnikov psov še vedno premalo ali pa sploh ne pozna. Po njem se enako imenuje tudi bolezen, ki jo povzroča.
Srčni črv je bolezen, ki jo povzroča notranji zajedalec Dirofilaria immitis. Gre za zajedalca, ki pride v telo živali in se naseli v njenih pljučih in srcu. Bolezen je najpogostejša in najbolj razširjena na toplih in vlažnih področjih, kjer so tudi komarji. Bolezni so predvsem izpostavljeni psi, vendar pa zanjo lahko obolijo tudi mačke. Do okužbe z virusom bolezni pride s pikom komarja. Komar s pikom oziroma ugrizom v telo vnese mikrofilarije oziroma mikroskopsko majhne črve. Ti pod kožo živali ostanejo približno dva meseca, po tem času pa preidejo v kri in krvni obtok. Po približno šestih mesecih ti črvi pridejo do srca in pljuč živali, kjer se dokončno razvijejo v odrasle živali. Do 30 cm dolge odrasle živali so bele barve. Kot omenjeno, bolezen prenašajo komarji. Ko komar ugrizne okuženo žival, s pitjem krvi vsrka tudi mikrofilarijo. Po približno štirinajstih dneh mikrofilarija v komarju dozori in jo komar prenese naprej na drugo žival s pikom, preko katerega v telo živali prenese tudi majhne črve. Odrasel črv v srcu ali pljučih živali lahko doživi tudi celo sedem let. Če v telo živali prideta samec in samica, lahko samica posledično parjenju v telo gostitelja izloči tudi več sto majhnih črvov.

Srčni črv je ena tistih bolezni, katere znaki prisotnosti se običajno pojavijo šele nekaj let po piku komarja in okužbi. Znaki prisotnosti bolezni so predvsem izguba energije, interesa in moči za igranje, oteženo dihanje, bruhanje, pogosti kašelj, izguba apetita, zvišanje krvnega pritiska,… Srčni črv posledično povzroči tudi pljučnico, srčno kap in trombozo.

V primeru obolelosti za boleznijo srčnega črva je potrebno seveda čimprejšnje ustrezno zdravljenje. Zaradi daljšega časa, potrebnega za ugotovitev prisotnosti bolezni in posledičnih težav, ki jih bolezen povzroča, je zdravljenje lahko tudi težavno. Bolezen se običajno odkrije s preiskavo krvi, rentgenom in ultrazvokom. Če preiskave pokažejo prisotnost večjega števila črvov, je potrebna operacija. Bolezen je moč zdraviti tudi z injekcijami in tableti. Nadvse pomembno je ustrezno preventivno zdravljenje. Glede na to, da se črvi prva dva meseca zadržujejo pod kožo gostitelja, je žival priporočljivo po vrnitvi s počitnic odpeljati k veterinarju, ki bo nadaljnji razvoj in napredovanje bolezni zaustavil z injekcijo, s katero popolnoma uniči mikrofilarije. Druga možnost preventive, še posebej če smo s psom na morju ali v predelih, kjer je bolezen prisotna ali pa vsaj obstaja nevarnost zanjo, pa je ta, da v aktivnem obdobju komarjev (od marca do septembra) psu vsak mesec dajemo tablete, ki jih predpiše veterinar. Pravočasna preventiva je torej vsekakor boljša, učinkovitejša in nenazadnje tudi cenejša od vsakega zdravljenja in dodatnih nepotrebnih skrbi ter žalosti.

lep pozdrav

Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Blond na 13 Julij 2006, 10:17:58
Ali so s tem okuženi tudi komarji okoli Dubrovnika ? ali je to samo v Istri ???

Razmišljam pa še nekaj druga.... kako bo se komar prikopal do kože in pičil našo Malamutko ?
Verjamem, da je večja možnost pri kratkodlakih psih. Pri Malamutu pa pri vsej tej dlaki ?
Razen na trebušček ali okoli smrčka..

samo razmišljam.... če se motim, me prosim popravite.

LP
Blond
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: meta na 13 Julij 2006, 10:48:24
Drugače so v Sloveniji na voljo kapsule Advantix. Psa zavarujejo pred zajedalci in tako ni možnosti, da bi se okužili s srčno glisto.

Jaz sem z njim zelo zadovoljna, Atra pa zagotovo še bolj, ker ima mir pred vsemi nadlogami :) Res sem sama na morju videla kako je komar letel okoli nje in ko se je usedel nanjo je kar nazaj "odfrčkal" .
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 13 Julij 2006, 10:56:28
ti komarji so po vseh obalah Sredozemlja, če se ne motim. Prišli so pa iz Amerike, tako, da so lahko povsod v bližini raznih luk.
Če pa prihajajo tudi z letalom pa ne vem.

Sicer je mene komar piču skozi supergo in sigurno nisem edina...

Tudi tačka je navadno lepo dosegljiva...
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: petrca na 13 Julij 2006, 11:05:17
Pri nas je proti srčnim glistam na voljo le Stronghold. Advantix ne ščiti psa proti srčnim glistam!!! (preverjeno pri veterinarju)
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: petrca na 13 Julij 2006, 11:09:26
Ja...komarji naj bi se počasi razširili na celo Sredozemlje  >:(
Tudi  moja psička je dolgodlaka, pa sem šla pred odhodom vseeno k veterinarju po ampule (nanos cca 3 dni pred odhodom in 1 mesec po prihodu). Če mi bo uspelo, dobim iz Italije tablete proti filariozi  :o. Naslednje leto se bomo šli pa verjetno kar cepit v Trst.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 13 Julij 2006, 17:15:36
Katere tablete?

Ja komarji so ze nad celim Sredozemljem :D okuzeni se pa baje res sirijo.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: petrca na 13 Julij 2006, 21:51:17
Katere tablete?

Tablete CARDOTEK in INTERCEPTOR.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 14 Julij 2006, 03:38:01
Zakaj pa obojne ???
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: petrca na 14 Julij 2006, 06:55:00
Sej ne uporabljaš oboje. Za te dvoje tablete sm slišala  ;D. Če se ne motim, so bile tudi v tej temi omenjene. Dobijo se v lekarnah v Italiji.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Topfield na 14 Julij 2006, 08:44:16
Petrca ima prav; advantix ni zaščita proti dirafilariji. Pri nas je na voljo Strnghold (ampule) in tekočina ivermektin, ki se daje oralno (prav tako 1x na mesec glede na kilažo psa).
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 14 Julij 2006, 09:26:28
Glede na to da maš borderko vzemi interceptor.
Ali si že testirala za MDR in maš ++?

Ta najnovejša novica, ki jo mamo tudi na temi avstralski ovčar, ki jo je prispevala Sirtaki, kaže na to da tudi psi z +- niso varni... In ta zadevščina ni tako redka.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: petrca na 14 Julij 2006, 09:39:39
S 5rco sva se pogovarjale, da greva naslednje leto kar cepit najini borderki v Trst.
Letos moje borderke še nisem nič testirala  :-[. Kje pa lahko opravim test? Potem bi bilo pa dobro še tablete kupit. Najprej sem imela eno "ponudbo" (nakup in dostavo) zanje, pa do sedaj nisem še nič dobila  :(.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 14 Julij 2006, 09:54:13
Na tej povezavi je krasno napisano. Brezveze da prepisujem ;)

http://rescue.facelock.net/viewtopic.php?t=111&start=0&postdays=0&postorder=asc

Se pa nekaj govori, da rabiš po novem recept v Italiji za te zadevščine... :(
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: petrca na 14 Julij 2006, 10:03:39
Hvala za povezavo  :o ;)

Recept vem, da moraš imeti. Samo meni je ena pisala, da mi lahko prinese tablete. Sedaj pa ni več glasu o tem  :(
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 14 Julij 2006, 10:07:18
mogoče pa še ni šla...
Ti recepti so pa res za gužvo. Lahko bi te tablete začeli prodajati tudi pri nas, uffa.
V Italiji so že vsaj 10 let!!!
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Satin na 14 Julij 2006, 10:59:55
Andreja kako pa je kej z okuženostjo komarjev s to nadlogo v Kvarnerju in Dalmaciji, sem se s sosedi pogovarjala dva dni nazaj pa sem jim omenila tole zadevo in glede na to da sta zdej prvič slišala za to ju zdej zanima kako je kej s tem v teh dveh obmorskih območjih, čez vikende s svojo malo westijko hodijo na Krk namreč pa sta zdaj malo zaskrbljena, sicer sem jim omenila da so stvari ki se ji lahko dajo ko pridejo z dopusta, sem jih tudi že napotila na ta forum (sam ne vem če imata računalnik doma glede na to so starejša generacija). :)
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: petrca na 14 Julij 2006, 11:28:03
Tudi jaz sem enega hrvata spraševala o srčnih glistah in je prvič slišal  :-\. Je pa rekel, da se bo pri svojem veterinarju pozanimal glede zaščite.
Nekaj postov nazaj je bilo napisano, da naj bi se komarji razširili po Sredozemlju. Če to velja tudi za Krk, pa ne vem. Vsekakor pa je bolje preventivno psa zaščititi, kot kasneje ukrepati.
Pri nas se dobi le ampule Stronghold, ki jo pes lahko dobi tudi do 1 meseca po prihodu domov. Ne vem pa, koliko so te ampule zanesljive. V tujini so povsod dosegljive tablete in cepiva. Le pri nas je problem uvoza  >:(
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Satin na 14 Julij 2006, 11:42:13
Sem jim tudi že jaz nekaj namigovala v to smer da najbrž so, da pa nisem prepričana in da bom malo naokrog prešnjofala. Mala je njihov cuker in so zdaj malo zaskrbljeni, jah pri nas v notranjosti te veterinarji ravno ne ozaveščajo preveč o tem, še ko jim omeniš da potuješ na morje, pozabijo da bi tako malo by the way omenili to nevarnost >:( Hvala bogu za forume kjer dobiš in najdeš veliko dobrih informacij.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: rosa na 14 Julij 2006, 11:49:19
Jaz sem zadnjic bila pri Matkotu, pa so mi dali kot zascito Stronghold. A to je dovolj?

Rekli so mi da naj ji nanasem en teden pred morjem.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: petrca na 14 Julij 2006, 12:29:58
Jaz sem zadnjic bila pri Matkotu, pa so mi dali kot zascito Stronghold. A to je dovolj?

Rekli so mi da naj ji nanasem en teden pred morjem.

Saj pri nas se "uradno" drugega kot Stronghold ne dobi. Jaz sem moji 3 dni pred odhodom na morje dala ampulo Strongohlda. Nisem bila sicer najbolj navdušena, ampak nisem imela druge izbire. Zato iščem druge rešitve.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: rosa na 14 Julij 2006, 12:36:29
A pa obstane Stronghold gori, cetudi se vsak dan kopa v morju in seveda potem stusira?
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 14 Julij 2006, 13:01:14
Zdravila za filarijo vsa po vrsti pobijajo klice in jih je obvezno nanesti ali dati psu po počitnicah. Če se držimo navodil proizvajalca nebi smelo biti nič narobe. Mislim da dan ali dva po nanosu pes nebi smel v vodo, pol pa naj bi bilo vse OK.

Ni pa samo Stronghold, je tudi tekočinca - ivermekktin ali kako se že napiše in btw cenejša ;)

Ne pride pa v poštev za pasme, ki so sorodne s koliji in niti za borzoje, če prej niso naredili MDR1 testa, ki pokaže, če ima pes mutiran gen, ki je kriv za neprenašanje ravno ivermektina in še določenih snovi, katere je dobro poznat.
Jih moram it prebrat, oz. se napiflat na pamet, ker veterinarji ne vejo vsega!
moja ma en gen normalen(+), en pa mutiran(-).

Si bom verjetno vse opise sprintala in mela sabo v modri knjižici ali v mapi z njenimi dokumenti, da bo vedno dosegljivo...
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: *LuNa* na 14 Julij 2006, 21:17:54
Jaz sem pa dobila Iverktin, ki se da v hrano, 1x na mesec in ga lahko kombiniraš s katerim koli pripravkom proti bolham in klopom. Tako da bom kombinirala z Advantixom. Strongholda pa nisem želela, ker ne deluje proti klopom in bi potem morala kombinirat dvoje ampulc ...
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 15 Julij 2006, 11:22:50
Eko to je to.... :)
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: petrca na 18 Julij 2006, 11:15:59
mogoče pa še ni šla...
Ti recepti so pa res za gužvo. Lahko bi te tablete začeli prodajati tudi pri nas, uffa.
V Italiji so že vsaj 10 let!!!

Sem dobila odgovor. V Italiji se tablet ne dobi več kar tako. Moraš imeti recept zanje. Pri nas pa redko kateri veterinar ta "listek" napiše  :-\ :(
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 18 Julij 2006, 11:56:21
Glede na to, da imas pasmo, ki je podvrzena MDR1 defektom, bi ti morali napisat recept!!!
(na to racunam tudi jaz, letos sem ocitno dovolj zgodaj kupila tablete)
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: rina na 18 Julij 2006, 12:22:34
Stronghold pobije 30 dni stare gliste, deluje pa tudi en mesec. Torej ena ampula pokrije 2 meseca?
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 20 Julij 2006, 12:28:42
deluje en mesec ja in pobije do enega meseca stare klice... torej deluje še vedno samo en mesec, ampak od dneva ali nekaj dni po nanosu.
Če si bila na morju, lahko psu daš ampulo kake tri tedne po prihodu domov. Odvisno pač koliko časa si bila na počitnicah. Lahko pa daš tudi takoj ko prideš, lahko takrat ko greš, če pa da kakšen teden pred odhodom, je pa dobro po enem mesecu še enkrat dozirat...
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 20 Julij 2006, 12:52:14
Ma kolikor sem razumela, Stronghold ni preventiva ampak kurativa... torej pobije klice za en mesec nazaj, ne preprecuje pa, da bi se nove razvile.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Koki na 26 Julij 2006, 15:42:37
Urška potem greš ti k dr. Tozonovi še ta mesec, no sporoči, kaj ti bo svetovala. Drugače tud jaz prisegam na to vet.kliniko. Vsak vet. je za neki dober.
Saj govorimo o Kliniki za kirurgijo in male živali na Vet. fakulteti v Mestnem logu, kajne? Ne poznam še, kako tam funkcionira sistem, zato prosim za kakšno informacijo, ker tudi sama nameravam obiskovati to kliniko. V kratkem grem z mladickom na cepljenje proti kuznim boleznim, predvidevam, da za to ni pomembno, kateri veterinar je. Sicer pa - kako izbirate? A ti ga ne "dodelijo" na recepciji, ko prides? A prej poklicete, da veste, kdo je kdaj dezuren? In kateri veterinarji so za kaj dobri? Ful vam bom hvalezna za pojasnila.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 28 Julij 2006, 09:24:36
lilit, seveda je kurativa, ampak če ostane en mesec v organizmu in če klice pridej z nanosom ali po nanosu, ampak še vedno v tem mesecu bi jih moralo prav tako pobiti, kot če so klice že pa se da dovolj zgodaj, da ne preteče več kot en mesec bivanja klic v pasjem telesu...

Mam navodila pred sabo (Interceptor Flavor) in piše da je prvi nanos potrebno dati v tridesetih dneh, ko bi lahko prišlo do okužbe. Torej lahko damo tudi takoj ko pridem domov, važno pa je da ne preteče določeni čas.
Zadnjo tabletko pa damo po 30-ih dneh, ko jih ni več.

Hm... piše pa da pomaga tudi pri najbolj pogostih črevesnih zajedalcih...


V bistvu bi bilo najbolje, da se da tabletko, ko se pride domov in še enkrat ponovit čez en mesec.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 01 April 2007, 18:09:11
Da zopet osvežimo temo: kdor je z Obale, je že dal psu kaj za filarijo? Mi smo danes dali obema tekočino z Veterinarske postaje v Kopru, malemu aussiju pa Stronghold ampulo. Naslednji mesec pa bom šla v Trst po Interceptor tabletke za malega, ki ne vsebujejo inverktina, ampak selamectin. Ponavadi dam zadnjo dozo decembra, saj imamo pri nas novembra še veliko komarjev.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 01 April 2007, 18:11:45
Jaz sem ta teden komaj opazila komarje, tako da najbrz v roku kaksnih 10 dni dobi Interceptor. Bi rada prej se testirala kri, za vsak slucaj, ceprav je lani do novembra dobival zascito.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 01 April 2007, 20:16:04
Veterinar mi je povedal, da če ni minilo več kot pol leta od zadnje tablete, ni potrebe po testiranju. Naša pavza je bila 4 mesece pa nekaj. Sem začela dajat že konec februarja, ker sem opazla komarje že takrat, oz. celo prej.

Karmen, če misliš, da mali vragec nima ++ tudi stronghold ni dober.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: 5rca na 01 April 2007, 20:17:44
Karmen, če misliš, da mali vragec nima ++ tudi stronghold ni dober.

Res ne? Ker veterinarji ga brez problema dajejo (tudi tisti, za katere vsi govorijo, kako dobri so)...

Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 01 April 2007, 20:19:59
Prebrala sem, da ni dober. Vsebuje ivermektin. Če maš škatilco magari preveri.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Taj na 01 April 2007, 20:20:45
Mene pa zanima, koliko časa pred odhodom na morje mora pes dobiti zaščito proti srčnim glistam?


Lp
Tina
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 01 April 2007, 20:22:40
lahko takoj preden greste, še bolje pa takoj ko pridete nazaj. Tam nekje.

To namreč ni ravno preventiva v pravem pomenu besede, ampak pobije filario šele ko pride v organizem. Za nazaj. Drži pa približno en mesec.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 01 April 2007, 20:24:16
Preventivo se daje za nazaj, se pravi najboljse takoj, ko pridete z morja.

Stronghold ne vsebuje ivermectina. Pise pa na strani od MDR defekta, da so nekateri -/- psi tudi lahko obcutljivi na Stronghold - ni samo ivermectin tisti, ki je problem, tega pa verjetno vecina veterinarjev ne ve.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 01 April 2007, 20:26:34
Nisem zasledila, da Stronghold vsebuje ivermektin, ampak selamectin, bom takoj sedaj preverila.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 01 April 2007, 20:27:20
Saj ima selamectin, ne ivermectin, so pa nekateri obutljivi tudi na selamectin.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: 5rca na 01 April 2007, 20:28:48
A če je do sedaj dobivala Stronghold občasno pa ni imela problemov, verjetno ni občutljiva, a ne?
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Taj na 01 April 2007, 20:33:52
lahko takoj preden greste, še bolje pa takoj ko pridete nazaj. Tam nekje.

To namreč ni ravno preventiva v pravem pomenu besede, ampak pobije filario šele ko pride v organizem. Za nazaj. Drži pa približno en mesec.

Preventivo se daje za nazaj, se pravi najboljse takoj, ko pridete z morja.

Stronghold ne vsebuje ivermectina. Pise pa na strani od MDR defekta, da so nekateri -/- psi tudi lahko obcutljivi na Stronghold - ni samo ivermectin tisti, ki je problem, tega pa verjetno vecina veterinarjev ne ve.

Se pravi, da zaščita ne preprečuje ampak zdravi... če sem prav razumela! :-[ :)

Najlepša hvala za odgovore! :)

Lp
Tina
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 01 April 2007, 20:54:36
Sem sedaj prebrala na eni italijanski spletni strani vsa navodila in podatke o Strongholdu, kjer piše, da so preizkušali petkratno dozo na collijih, ki so občutljivi na ivermektin in niso zasledili stranskih učinkov.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 01 April 2007, 21:14:43
Neka fora je torej bila... Mah sigurno je sigurno. Obutljivost po moje ni enaka alergiji in se težave lahko pojavijo tudi po določenem času, če sploh.

V vsakem primeru, jaz se nebi igrala, bi testirala, do takrat pa tisto kar najmanj škodi. Ni namreč samo ena snov na katero moramo pazit, ampak jih je kar nekaj. Tudi neko pomirjevalo.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sparks na 03 April 2007, 13:29:39
Mi smo začeli proti koncu marca s prvo tableto in sicer kupujem čez mejo, Cardotek 30 Plus, na recept. Nisem se srečala s problemom, da mi veterinar recepta ne bi hotel izdati, ker ga itak plačam, le s sabo sem imela embalažo, da so vedeli kaj napisati. To je to. Recept v lekarni pokažeš in ti ga vrnejo nazaj. Nedvomno bilo fanj, če bi bilo moč dobiti te tablete tudi pri nas, da ne skačemo vedno čez, kljub temu, da meja ni daleč.
Tablete pa dajem vseskozi, tam nekje do (sredine-konec) novembra oz. dokler komarji plešejo naokoli. Začnemo pa nekje marca, kljub temu, da komarjev še nisem zasledila. No, lažem, včeraj je 1 moskito nadležno letel okoli mene.
Sem pa iz Obale, natančneje nad solinami, kjer se nam komarjev ne manjka, lahko bi jih izvažali na sever. Je kdo za "biznis"?
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Xsara na 08 April 2007, 10:15:05
Tudi mi dajemo Interceptor, ko se vrnemo z morja (v roku 30 dni od prve izpostavljenosti). Pri veterinarju v Kopru dobimo recept, ki ga itak placas (zato ti ga z veseljem dajo), potem pa se zapeljes cez mejo v lekarno in kupis tablete, ki jih zopet placas. Poceni ni, se mi pa to zdi najbolj zanesljiva moznost. Gremo ravno naslednji petek na obalo po tablete in na sprehod.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 08 April 2007, 21:10:17
Zakaj pa dajes Interceptor ??? Cardotek je cenejsi...

Sicer pa baje spet ni treba recepta za Interceptor (mi je zadnjic preverila kolegica izza meje). Nisem pa sla se osebno sprobat...
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Xsara na 08 April 2007, 22:14:32
Interceptor mi je vsec, ker deluje tudi na crevesne zajedalce, kar je pri drekozerih kot so beagli zelo priporocljivo. Drugace bi ji morala dajat Cardotek in Pratel hkrati, pa ji dam raje samo eno tableto za vse nagravzne crve hkrati.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 09 April 2007, 07:17:55
Samo deluje samo na ene 3 vrste crevesnih zajedalcev, kar ni prav dosti... jaz sem Grinu vseeno dajala tudi Pratel (tudi on je svinjarijozer).

Obstaja tudi Cardotek plus, ki ima sirsi spekter delovanja na notranje zajedalce (samo ima ivermectin, jaz si pa ne upam reskirat, za beagla pa ni problematicen).
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Xsara na 09 April 2007, 07:58:39
Saj obcasno dobi tudi Pratel, da pobije se ostalo golazen, ampak samo tam nekje na stiri mesece. Interceptor pa dobi skoraj vsak mesec, ker smo kar veliko na morju (kolikor se pac da). V teoriji bi ji potem lahko dala tudi Cardotek plus, se bom pozanimala pri veterinarju, ko bomo sli po recept. Nekako sem sklepala, ce ima toliko psov tezave z ivermictinom (res da so to v glavnem collieji, ampak lahko so tudi druge pasme obcutljive), da je verjetno kar agresiven pa da je mogoce Interceptor boljsa resitev.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 09 April 2007, 08:16:20
Ne gre za agresivnost ivermectina, coliieji in sorodne pasme imajo gensko okvaro, zaradi katere ga ne prenasajo. Mislim, da za bigla ne bi smelo biti problemov.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Xsara na 09 April 2007, 09:03:01
Bom probala poiskati, kje sem prebrala, da se z ivermictinom mocno onesnazuje okolje ... Sicer pa najbolje, da vprasam veterinarja. Naceloma je pa res, da beagle ne bi smel imeti tezav z zdraviili, tudi zato, ker so zelo zdrava pasma.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Xsara na 09 April 2007, 09:18:06
evo, na wikipediji piše:

However, pure (as opposed to the diluted GUP formulations) avermectin formulations are both highly toxic to insects and mammals (as well as aquatic life, such as fish). One study reports an oral LD50 of 10 mg/kg in rats (qualifies as toxicity category I—high toxicity).

Some dog breeds, most notably the collie, exhibit signs of ivermectin related central nervous system toxicity at ivermectin doses exceeding 150 to 200 µg/kg. The cause of CNS toxicity in succeptible dogs has been traced to a mutation in a gene responsible for the MDR1 pump protein. This has led some people to conclude that collies should not be treated with ivermectin or any other avermectin. Commonly prescribed veterinary formulations of ivermectin used for heartworm prophyllaxis limit dosages to the range of 6 to 12 µg/kg and are generally considered safe. A severe overdosage of ivermectin is required to produce ivermectin toxicosis. A test is available that checks dogs for sensitivity to ivermectin as well as several other drugs. (See P-glycoprotein)

Skratka čisti ivermektin je zelo strupen za sesalce, insekte in vodne živali. Je pa zanimiva tudi ta trditev, da doze ivermektina, ki ga predpisujejo za srcno glisto, tudi za collieje naceloma niso skoljive.

Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sparks na 09 April 2007, 10:08:24
Sam Cardotek Plus ni zamenjava za tableto proti parazitom, ker deluje samo na določene in je zato razne tablete proti parazitom še vedno potrebno dajati.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sparks na 09 April 2007, 10:11:42
Sicer pa baje spet ni treba recepta za Interceptor (mi je zadnjic preverila kolegica izza meje). Nisem pa sla se osebno sprobat...

Upam, da je res tako...čeprav malo dvomim, glede na to kar je bilo rečeno :-\.
Bom pa povprašala naslednjič, ko grem čez.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 09 April 2007, 18:44:26
Ma kaj se pol že malo zmišljujejo?!  ???
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Bay na 12 April 2007, 23:21:19
Jaz sem kupil Interceptor dober mesec nazaj in me niso vprašali za noben recept, sem ga dobil brez problema.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Xsara na 15 April 2007, 00:22:42
Tudi mi v petek nismo potrebovali recepta, so pa zmanjsali stevilo tablet v skatlici na sest. Cena je okoli 31 evrov.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sparks na 15 April 2007, 14:03:53
Torej je samo Cardotek na recept ???...no, če je tako, pa toliko boljše, bom vsaj prišparala na času.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: doro na 24 April 2007, 15:20:34
Mene pa zanima samo,če sem prav razumla navodila (in sicer za Interceptor)...1x na mesec po eno tableto?

Sedaj sem dobila tiste
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: doro na 24 April 2007, 15:25:22
Mene pa zanima samo,če sem prav razumla navodila (in sicer za Interceptor)...1x na mesec po eno tableto?
(Čeprav sem z obale mi je italjanščina skoraj tako domača kot kitajščina :-[ ::))

Sedaj sem dobila tiste DO 22kg,..kaj to pomeni,da če moja psička SLUČAJNO zredi (upam da ne no :-X),morem it po novo škatlico za tiste od 23kg naprej?
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 24 April 2007, 15:31:16
Po mojem 1 kg ne bi smel igrat velike vloge, ce se pa ful zredi, je pa res boljse, da kupis za vecjo tezo...

Drugace se pa daje 1 tableto na mesec - ali na 4 tedne, se ne spomnem dobro :-[
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Xsara na 24 April 2007, 18:10:42
Pise na 30 dni in da je najbolje dajat isti dan v mesecu, da ne pozabis (se pravi ce ima mesec 31 dni ne bi smelo bit panike).
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: doro na 24 April 2007, 21:40:39
Ok,hvala,sem si nalepla nalepko na koledarček  ;D
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: babsy_ka na 08 Maj 2007, 18:27:56
kakšni so pa kaj simptomi teh srčnih glist?
kako lahko ugotovimo, mogoče samo s pregledom krvi ali se pokažejo tudi zunanji znaki?
na začetku teme sem zasledila, da kuža začne kašljati, da pa je takrat že skoraj prekasno.

hvala!
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 08 Maj 2007, 20:48:48
Sigurno zveš samo s pregledom krvi, ki je odvisen od števila mikrofilarij v krvi. Baje je kar velik procent tistih, ki jim test ne pokaže prisotnosti.

Znaki so tudi različni...

Tukaj je zelo lepo napisano:

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,7491.180.html

Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: babsy_ka na 08 Maj 2007, 21:59:35
Hvala, Andreja!
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 09 Maj 2007, 09:35:13
Mikrofilarije takoj pokaže zelo preprost krvni test z indikatorjem, ki pokaže hkrati filarijo, borelijo in erlihijo. Za odraslo glisto v srcu pa je potrebno opraviti drugačen test, zato se malo počaka. Ko smo posvojili odraslega psa iz zavetišča, je imel zelo hudo okužbo z mikrofilarijami in odraslo glisto. Zdravljenje je bilo dolgotrajno, zelo boleče in drago. Od takrat je negativen. Preventivo pa mu dajemo od prvega aprila do prvega decembra, vsako drugo leto pa testiramo kri. 
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: babsy_ka na 09 Maj 2007, 16:44:11
Tukaj sem zasledila, da uporabljate neko tekočino, če se ne motim izolskih lekarn ali nekaj takega...
kje pa lahko to kupim?
sicer nism ravno z obale (čist malo stran), sem pa v poletnih mesecih velikokrat na morju tako da me malček skrbi tudi glede tega.

hvala vsem!
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 09 Maj 2007, 21:46:43
Ivermektin?
Mi ga vzamemo pri veterinarju, oz smo ga jemali...
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 10 Maj 2007, 09:44:40
Ja, vsebuje ivermektin, proizvaja ga lekarna Izola za Veterianrsko postajo v Kopru. Pozor pri collijih, da niso alergični nanj. Jaz za avstralca kupujem Interceptor v Trstu, ki ima drugo sestavo.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 10 Maj 2007, 10:10:04
Ja, to tekocino dobis pri veterinarjih. Daje se pa en mesec po tem, ko je bil pes izpostavljen komarjem.

Drugace pride Interceptor, 23-45 kg, 8 tablet, 43 eurov.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Xsara na 10 Maj 2007, 12:12:09
Mi smo kupili skatlo sicer za 12-23kg, ampak je notri samo se po sest tablet (prejsnja leta jih je bilo pa po osem)
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 10 Maj 2007, 14:34:58
Ko sem iskala te tablete po internetu, sem videla, da obstajajo skatle 6 tablet in 8 tablet. V lekarni so sicer kupovali starsi, tako da ne vem. Mogoce si ti ravno naletela na 6 tablet, ali jim je ravno zmanjkalo 8 ???
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: doro na 12 Maj 2007, 22:57:57
Mi smo kupili skatlo sicer za 12-23kg, ampak je notri samo se po sest tablet (prejsnja leta jih je bilo pa po osem)


Ja,tudi mi smo dobili tako...(iste kile) 6 tabletk.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: babsy_ka na 12 Maj 2007, 23:05:12
so pa kar drage te tablete...
ampak saj ni bistveno sam da bo ok!
kako pa kaj stranski učinki?
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Katica na 11 Julij 2007, 21:23:53
Nam je veterinarka za zascito proti srcnim glistam priporocila advocate.
http://www.advocate-spot-on.com
Pozna kdo ta preparat?
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: nyssa na 11 Julij 2007, 22:40:41
Emmm...a še kdo jemlje ivermektin? Mene zanima doziranje za 26 kg...
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: rina na 20 Julij 2007, 12:28:48
Mene pa zanima če je treba stronghold vedno dat PO stiku s komarji, al lahko tudi prej. Konkretno: a je varno da dam 1 teden pred tritedenskim dopustom. Stronghold naj bi učinkoval ravno do konca dopusta, ampak a to velja tudi proti filriozi?
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 20 Julij 2007, 13:32:18
Jaz bi ga dala se enkrat, ko prides z dopusta...
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: rina na 20 Julij 2007, 14:35:51
Aha... No saj vrjetno bom dala kar 2x. Ziher je ziher. Drugač ne dajam strongholda pa ne bi dajala 2x če je čisto vredu tudi tako.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 20 Julij 2007, 14:53:30
Ma finta je namrec v tem, da moras pri filariji pobit licinke, ki so v krvi, potem ko komar pici. In ker se vsa zdravila dajajo za nazaj, se pravi, po okuzbi, rajsi ne bi reskirala. ce ne bi dajala dvakrat, potem rajsi ne dat prej, ampak daj samo, ko pridete nazaj.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: rina na 20 Julij 2007, 15:07:15
Ma ne, ker zdej morm dat pa še za nazaj enkrat.
Sej bom dala kar 2x pa je. Po štirih tednih stronghold vrjetno ne učinkuje več tako dobro. ::)
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: zoe na 20 Julij 2007, 16:44:33
Danes sem kupila stronghold pa v navodilih piše, da je treba dati ampulo najmanj en mesec po stiku z okuženim komarjem. Se pravi, da če smo šli na morje 9.7., dam ampulo šele 9.8.?
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: rina na 20 Julij 2007, 16:49:19
A ni tko da najkasneje en mesec po prvem stiku. ??? Potem se tiste ličinke že tako razvijejo da jih stronghold ne more več pobit.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 20 Julij 2007, 16:56:59
A ni tko da najkasneje en mesec po prvem stiku. ??? Potem se tiste ličinke že tako razvijejo da jih stronghold ne more več pobit.

Tako pise tudi v navodilih od Interceptorja...
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 20 Julij 2007, 17:59:49
hej

Meni je vet rekel, da ce grem recimo na morje za 14 dni, da ko pridem iz morja dam takoj stronghold, in ucinkuje za nazaj, ce je psa picil okuzen komar pobije licinke, in pa se 1 mesec naprej, tako da ce grem potem se enkrat na morje (v roku enega meseca od nanosa), ni potrebno dajati se ene ampule.

Pa se en podatek, ki sem ga nasla na netu o tem na strani http://www.noahcompendium.co.uk/Pfizer_Limited/documents/S3772.html (http://www.noahcompendium.co.uk/Pfizer_Limited/documents/S3772.html):
Citiraj
Heartworm (cats and dogs)

For the prevention of heartworm disease in dogs and cats, Stronghold may be administered year round or at least within one month of the animal’s first exposure to mosquitoes and monthly thereafter until the end of the mosquito season. The last dose should be given within one month of the last exposure to mosquitoes.

Aja, pa se tole iz wikipedie, kako hitro se iz licink razvije odrasla glista
Citiraj
The period between the initial infection when the dog is bitten by a mosquito and the maturation of the worms into adults living in the heart takes some 6.5 to 7 months in dogs and is known as the prepatent period.

Upam, da tole kaj pomaga..

Lp..
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: zoe na 21 Julij 2007, 00:29:10
Meni za stronghold piše tole:

Preprečevanje obolenja pri okužbi z Dirofilario immitis:
Zdravilo lahko dajemo vse leto ali vsaj en mesec po prvi izpostavitvi živali komarjem, nato pa vsak mesec, dokler traja njihova sezona. Zadnji odmerek je treba dati mesec dni po zadnjem stiku živali s komarjem.
Če smo kakšen odmerek izpustili in mesečni presledek med dvema odmerkoma prekoračili, bomo s takojšnjim dajanjem zdravila in s ponovnim mesečnim odmerjanjem možnost razvoja odraslih oblik parazita zmanjšali na najmanšjo možno mero.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: majča na 28 Julij 2007, 10:14:51
Hmmm, berem, berem, pa še vedno ne vem kaj naj naredim :-[

Naslednji teden greva z mojo pesjanarko na morje na Hrvaško in sem klicala na Pet Vet glede srčne gliste - če se moramo po dopustu kaj oglasit.
Pa so mi rekli, da če uporabljamo Advantix ali Stronghold, ne rabimo ker je pes že zaščiten. Pač redno naj dobi ampulo in to je vse.  Da tisti psi, ki pa dobivajo Frontline, pa morajo v roku 1 meseca po dopustu priti da dobijo neko injekcijo v podkožje.

Uglavnem - Pupa ima Advantix, tako da naj bi bilo to to, ampak ko berem tale forum pa pišete, da Advantix ni OK ???.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: *LuNa* na 28 Julij 2007, 13:11:03
Stronghold daje zaščito, ker uničuje ličinke, medtem ko jih Advantix ne. Advantix naj bi sicer deloval repelentno na komarje, torej da jih odganja, ampak če komar piči, pa nima nobenega učinka na ličinke srčne gliste. Mi tako kombiniramo Advantix in Ivermektin, ki se daje 1x na mesec v hrano psu. Se mi zdi še najboljša kombinacija.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: majča na 30 Julij 2007, 15:14:36
Luna hvala za odgovor. Me pa še nekaj "matra" - zakaj pa ne pelješ Luno npr. k vetu po morju, da dobi to injekcijo, ki pobije morebitne ličinke?
Ker jaz zdaj ne vem, kaj je bolj prav oziroma neškodljivo oz. priporočljivo - da jo pač peljem vseeno po morju k vetu al da zdaj kar sama nabavim Ivermektin :-[?

Mi lahko prosim kdo zaupa ceno te tekočine (okvirno)??
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: majča na 31 Julij 2007, 10:35:22
Že spet jaz :o

No, sem se odločila in bom kupila Stronghold in ji nanesla po morju :P
Edino to me še malo bega, da bo nanos sovpadel tudi s Pratelom, ki ga dam Pupi na 3 mesece - je s tem kaj narobe (mislim, da ne bi bilo predoziranja, glede na to, da je oboje proti notr. zajedalcem) ???

Pa tudi Advantix naj bi nanesla ravno takrat enkrat (nas odlično varuje proti klopom), pa zdaj ne vem, ali bo to že preveč "posegov" v enakem obdobju...

Pozdravčke vsem, ker mi odhajamo na mooorjeeee :-*
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: nyssa na 31 Julij 2007, 10:40:47
Luna,kakšno pa je doziranje Ivermektina?
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 01 Avgust 2007, 08:15:08
Doziranje ti piše v navodilih, ko kupiš stekleničko.
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 14 Avgust 2007, 10:55:10
hej

Eno vprasanje za vse tiste, ki ste ze uporabljali stronghold. Zanima me, koliko casa po nanosu je dlaka mastna na mestih nanosa? Recimo po advantixu je imel moj mali najmanj 14 dni mastno dlako, strongholda pa se nikoli nisem uporabila, tako da ne vem. Greva pa cez 12 dni na razstavo, in nocem da bi imel tako dlako. Pa tudi, kako je s temi ampulami in kopanjem? Kajti tudi skopala ga bom s samponom, verjetno pa tudi pri teh ampulah ni priporocljivo, da se psa skopa po nanosu?

Hvala za odgovore..

Lp..
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: tajchy na 14 Avgust 2007, 17:45:16
Čaw

Tudi jaz prvič slišim za to bolezen, vendar nekateri simptomi,ki ste jih našteli so podobni tistim, ki jih je imel moj Boni( žal mu niso mogli pomagati pa nas je zapustil :'() Boniju je zelo oslabelo srce, jedel ni nič, nato pa so veterinarji ugotovili, da se mu nabira voda v želodčku. To smo poskušali odpraviti z različnimi zdravili pa ni šlo,zato so mu vodo iz želodčka punktirali. Peljali smo ga tudi v Zagreb, vendar so rekli,da mojemu kužku ni več pomoči :(

Sedaj pa,ko sem to brala sem kar nekako obstala- da ni mogoče moj Boni imel tega. Samo, če pravite, da je to samo na Primorskem in v Istri...Mi smo namreč na V Slovenije

LP
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: nyssa na 15 Avgust 2007, 14:04:11
Doziranje ti piše v navodilih, ko kupiš stekleničko.
Založila sem navodila  :-[ Če ga ima kdo pri sebi,bi bila res hvaležna,če bi mi lahko doziranje napisal....
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 15 Avgust 2007, 15:00:01
 5 kg  0,25 ml
10 kg 0,50 ml
15 kg 0,75 ml
20 kg 1,00 ml
25 kg 1,25 ml
30 kg 1,50 ml
35 kg 1,75 ml
40 kg 2,00 ml
45 kg 2,25 ml
50 kg 2,50 ml
55 kg 2,75 ml
60 kg 3,00 ml
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: nyssa na 15 Avgust 2007, 18:27:26
KARMEN,hvala ti (http://www.smeski.com/razni/razni/bowdown.gif)(http://www.smeski.com/razni/razni/bowdown.gif) (http://www.smeski.com/razni/smejoci/magbiggrin.gif) Kolk pa je ena kaplica? (http://www.smeski.com/razni/zmedeni/11_confused.gif)
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: san-san na 15 Avgust 2007, 19:56:44
Pa kaj vi to po kapljicah dajete? Kaj nisi dobila zraven inekcije?
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 15 Avgust 2007, 20:48:18
5 kg  0,25 ml  13 kapljic
10 kg 0,50 ml  25
15 kg 0,75 ml  38
20 kg 1,00 ml  50
25 kg 1,25 ml  63
30 kg 1,50 ml  75
35 kg 1,75 ml  88
40 kg 2,00 ml  100
45 kg 2,25 ml  113
50 kg 2,50 ml  125
55 kg 2,75 ml  138
60 kg 3,00 ml  150
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: nyssa na 15 Avgust 2007, 22:46:47
Karmen hvala ti še enkrat! San-san,prej sem dobila z dozico,zdej pa so kapljice...
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: san-san na 16 Avgust 2007, 07:40:30
aaa.Moram it kupit ta mesec,js sm imela zdej še une od lani.Kaj drugače je isto zdravilo,v taki beli flaški?
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 16 Avgust 2007, 08:00:43
A res noben ne ve kaksna je dlaka po nanosu ampule?  ???

Lp..
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 16 Avgust 2007, 08:35:39
Če ma tvoj še dva tedna mastno bo imel tudi po tej verjetno. Moja ima dlako pri različnih ampulah vedno mastno kake tri dni.

Sej po nekaj dnevih lahko normalno kopaš psa. Ni priporočljivo le dva dni (ali koliko že) po nanosu. Piše vse v navodilih. Dajte jih brat ;)  :P
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 16 Avgust 2007, 10:30:01
Če ma tvoj še dva tedna mastno bo imel tudi po tej verjetno. Moja ima dlako pri različnih ampulah vedno mastno kake tri dni.

Sej po nekaj dnevih lahko normalno kopaš psa. Ni priporočljivo le dva dni (ali koliko že) po nanosu. Piše vse v navodilih. Dajte jih brat ;)  :P

Nisem se sla nabavit ampule, tako da se nimam navodil  :P Vseeno pa hvala za info  ;)

Lp..
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 16 Avgust 2007, 10:36:46
Po mojem pa ne bi smel imet tako mastne dlake... ker Advantix se vpije v kozo (in ostane na kozi), Stronghold pa gre cez kozo v kri...
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 16 Avgust 2007, 10:44:03
Dlaka je bolj mastna tudi, če slabo nanesemo... Bolj po dlaki kot po koži...
Jaz dam vedno na več konih hkrati, da se ne razlije.

V obeh primerih se mora vpit vkožo in ne v dlako  :)
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Balu na 16 Avgust 2007, 11:30:17
Mi po Stronholdu nimamo nobene mastne dlake. Ga pa tudi jaz dam po vec mestih, saj je pomembno, da se v kozo vpije (gre pol v kri).
Po strongholdu pa se pes lahko kopa ze po dveh urah...ceprav jaz vedno pocakam en dan- se boljse pocutim. ;)

Lp
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 16 Avgust 2007, 11:41:51
Saj tudi jaz, ko nanasam advantix imam vedno pomocnika, ki mi dlako cisto razmakne, tako da lahko nanesem tekocino direktno na kozo, ampak vseeno kaksen centi oz. dva od korena dlake ostane mastno, in se vidi.. Pa tudi nanesem cez celo dolzino hrbta, kajti 4ml tekocine je kar veliko, in ravno pridem skozi od lopatic pa do korena repa. Malo sem gledala na internetu in je Strongholda kolicinsko pol manj (samo 2ml) za tezo mojega psa, tako da bo vseeno malo lazje razporediti vse.  :)
Sem se pa odlocila, da bom pocakala, da bo razstava v trbovljah mimo in mu potem dala ampulo. Casovno pa mislim da se bo se vseeno izteklo, kajti takrat bo pretekel skoraj en mesec od prvega moznega stika s komarji.

Lp..
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: nyssa na 16 Avgust 2007, 12:04:40
aaa.Moram it kupit ta mesec,js sm imela zdej še une od lani.Kaj drugače je isto zdravilo,v taki beli flaški?
Jaz sem mela tud še od lani,ker za Gajo sem v enem letu komaj porabila celo flaško,zdej ko je pa še Paxx je pa kr zmanjkuje hitro. Je pa isto,v isti flaški,samo da ima tisto za kapljice gor  ;)
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 16 Avgust 2007, 12:24:56
Zakaj pa ne nakapljaš v brizgo do prave mere in šteješ kapljice?
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: nyssa na 16 Avgust 2007, 18:12:16
Karmen sem malo namučila( :-[),ker sem pozabila brizgo+navodila v stanovanju na Obali >:(,zdaj sem pa doma in vsakega 15. dobita kapljice,v Piran pa gremo šele čez dva tedna...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 28 Avgust 2007, 11:45:56
Samo za info ce bo koga zanimalo isto, kot je mene. Po Strongholdu nimamo nic mastne dlake, kar je totalno nasprotje od Advantixa. Se mi zdi, da je advantix taka mastna tekocina, tale je pa cist drugacna, tako da se mu je normalno vpilo in se nic ne vidi, da bi sploh dobil ampulo.  :D

Lp..
Naslov: Srčna glista
Prispeval: kala,runo,bella na 12 Marec 2008, 13:55:26
Aho!

No zanima me če je kdorkoli od vas cepil psa proti srčnim glistam. Sicer ni sigurno ali obstaja cepivo v Sloveniji, ampak mogoče je kdo peljal psa cepit v tujino.
Sicer čakam klic moje veterinarke da mi sporoči, če je možno dobiti to cepivo.
Zanimajo pa me kakšnekoli izkušnje glede te bolezni in cepiva.

p.s. mogoče je tema že odprta samo jo nisem zasledila, če je prestavite ta moj post v pravo temo
Hvala in lp

Ana
Naslov: Srčna glista
Prispeval: Ovcka na 12 Marec 2008, 13:59:44
Ana tukaj (http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,1303.0.html) imas temo o tem  ;) Ceprav ne vem ce obstaja cepivo, meni je vet priporocal kar Stronghold..

Lp..
Naslov: Srčna glista
Prispeval: *Sky* na 12 Marec 2008, 14:02:44
Živjo!

Jaz sem za srčne gliste slišala prek Animal Planet-a. In pri naslednjem obisku veterinarja sem povprašala, zakaj po tv toliko govorijo o teh parazitih, od naših veterinarjev jih pa nihče ne omeni. Dobila sem odgovor da pri nas psi srčnih glist nimajo in da se mi zato ni treba prav nič obremenjevat glede tega. Veterinar je še dodal, da psi v Dalmaciji pa imajo te gliste in če bi tudi mi veliko hodil na dopust v tisti konec, šele pol bi blo smiselno cepit psa proti njim.

LP
Naslov: Srčna glista
Prispeval: KARMEN na 12 Marec 2008, 14:29:53
Pri nas na Obali pa so zelo razširjene, vsako leto zaradi tega pogine nekaj psov, zato ne vem, kateri veterinar ti je lahko rekel, da jih pri nas ni  :-? Našega Jona smo morali zdraviti in povem vam, nič prijetno ni bilo. Mi našim dajemo od spomladi do jeseni preventivo enkrat na mesec, cepivo pri nas ni registrirano, kljub temu se ga dobi, vendar je zelooooo drago, ker se plača na težo psa, moji pa imajo vsi 30 kg.
Naslov: Srčna glista
Prispeval: kala,runo,bella na 12 Marec 2008, 15:11:01
Aho!

Ovčka hvala, nisem jo najdla  :-[

No veterinarka me je klicala, žal v Sloveniji cepiva ni. Se pa pri veterinarju dobi neka tekočina, ki jo oni zamešajo (  :-[ pozabila ime ) in se potem to psu vsak mesec daje 10 ml na 10 kg. To je kot neka zaščita. Zaščitimo pa lahko psa tudi z Advantixom ( upam da je prav napisano ) , ker le ta odganja komarje, in posledično ni pikov komarjev.
V Sloveniji so ti komarji najbolj razširjeni na krasu.

p.s. moderatorje prosim, če lahko temi združijo in se opravičujem za dodatno delo  :-[

Lp
Ana
Naslov: Srčna glista
Prispeval: andreja na 12 Marec 2008, 15:17:12
Zadnja informacija o tem, ki sem jo dobila, da ni preveč dobro.

Že če se logično pogleda. Cepiva so za viruse... Filarija je pa "malo" večja od virusa. Mikrofilarije se z zdravili pobija in ne preprečuje, kot je v splošnem mišljena preventiva.
Pobit odrasle črve je pa kar hudo.

Torej, cepivo naj bi delovalo celo leto (ali kako?). Koliko strupa in kako dolgo se ta nahaja v organizmu? ... eno leto (naj bi)...

Jaz imam najraje tablete Interceptor, ki se jih dobi v tujini (Italiji) in držijo en mesec. Se pravi pobijajo mikrofilarije, ki je ena od začetnih oblik filarije, ki se prenaša preko okuženih komarjev. Pri nas se dobi pri vetu samo ivermektin (prozorna tekočina), ki ga nekatere pasme-psi, če niso testirani, sploh nebi smeli dobivat. V Franciji pa je baje kar prepovedan, ker je dokaj strupen v primerjavi z ostalimi zdravili.
Naslov: Srčna glista
Prispeval: andreja na 12 Marec 2008, 15:19:40
Ana:
Škotski ovčarji imajo zelo visok procent DMR1 defekta v svoji populaciji. Čeprav sta brez rodovnika, jima ne dajaj ivermektina, če nista prej testirana.
Če se ne motim je Ivermektin tudi v Strongholdu.
Naslov: Srčna glista
Prispeval: kala,runo,bella na 12 Marec 2008, 15:27:32
Aho!

Andreja hvala, njima tak ne bi dajala, ker je prevelik rizik. Zanimalo me je bolj za Maršija, sam ne vem če se sploh bom odločila za.  Moram še stvar malo bolj preštudirati. Ne vem če ne bom samo letno dajala v pregled krvi. Ali v pregled takrat ko bom na  okuženih območjih.

Lp
Ana
Naslov: Srčna glista
Prispeval: KARMEN na 12 Marec 2008, 15:40:16
V Sloveniji so ti komarji najbolj razširjeni na OBALI!!!!!!!!! in ne na Krasu.
Tisto cepivo, ki naj bi držalo eno leto (preventivno, drži sigurno 6 mesecev, potem pa začne počasi upadati) se dobi pri nekaterih veterinarjih, čeprav pri nas ni registrirano, lahko pa se gre cepiti v Italijo.
Naslov: Srčna glista
Prispeval: kala,runo,bella na 12 Marec 2008, 15:44:12
Aho!

Ok pa na obali, v glavnem v Sloveniji so, pa naj so na krasu ali pa na obali, mi je prav vseeno. In s tem da sem napisala na krasu nisem mislila nič slabega  :-[

Lp
Ana
Naslov: Srčna glista
Prispeval: andreja na 12 Marec 2008, 16:10:51
Sej tam so tudi ;)

Karmen, a nisi ti pravla, da se ceneje pri velikih psih pride skozi s tabletami? Pa še manj škodljive so  8)
Naslov: Srčna glista
Prispeval: 5rca na 12 Marec 2008, 16:17:57
Eno vprašanje glede Strongholda imam. Mi smo Stronghold že pakrat dali pa ni bilo nobenih težav. Verjetno, če bi bil problem pri tem, bi se pokazal že prvič, ko je Veni Stronghold dobila, ali ne?  Čeprav, ko sem brala navodila in ni nikjer pisalo, da bi bil Ivermektin v Strongholdu.  :-\
Naslov: Srčna glista
Prispeval: andreja na 12 Marec 2008, 17:04:57
Ne vem kaj je v Strongholdu. Samo neki se mi sanja...
Je pa fora v koncentraciji.
Naslov: Srčna glista
Prispeval: 5rca na 12 Marec 2008, 17:16:00
ampak če dobi vsakič isto pa nikoli ni bilo težav, menda jih tudi kasneje ne bi smelo biti...  :-\
Naslov: Srčna glista
Prispeval: maja01 na 12 Marec 2008, 19:03:34
Čeprav, ko sem brala navodila in ni nikjer pisalo, da bi bil Ivermektin v Strongholdu.  :-\

Saj NI. V strongholdu je selamectin.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: SG na 12 Marec 2008, 19:23:18
Maja01,

Ali sama uporaba Advantixa (mesečno) zadostuje in načeloma tudi preprečuje "nastanek" srčnih glist ali je potrebno še kaj dodajati (tablete, ki jih omenjajo ostali)?
Hvala za odgovor.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 12 Marec 2008, 20:08:24
Meni je veterinar lani rekel, da kljub redni uporabi Advantixa naj dam po vrnitvi iz morja se Stronghold (ter da se ti dve ampuli lahko hkrati uporabljata).

Lp..
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Bay na 12 Marec 2008, 21:23:59
Advantix naj bi odganjal komarje, da ne pikajo, kot Autan za nas, ne uničuje pa golazni. Če učinkuje tako kot Autan, pa psa sigurno komarji še vedno pikajo in dovolj je lahko že samo en pik.

Mi smo letos že dali prvo tableto konec februarja.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: kala,runo,bella na 12 Marec 2008, 21:30:15
Aho!

Kako se pa te tablete imenujejo in kje se jih dobi samo v tujini ali tudi pri nas

Lp
Ana
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: T in T na 12 Marec 2008, 22:10:08
SG,

Za zaščito pred srčnimi glistami, kater prenašajo komarji predvsem v obmorskih krajih mi uporabljamo Stronghold je podoben kot Advatix in ga dam na psico teden dni predno gremo na morje. To sem kupil na priproročilo g. Matkoja in do sedaj nismo imeli težav. Če rabiš več informacij me pokliči pa ti bom vse povedal.

lp

Toni
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 13 Marec 2008, 07:54:55
Ana... Interceptor, Italija
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Bay na 13 Marec 2008, 07:57:33
T in T
to ni OK, vsaj tablete ne učinkujejo za naprej. Kot je Andreja povedala je potrebno dati tablete PO tem ko se pride z morja in ne preden se gre, ker vse te tablete pobijejo to drhal ko je že v psu.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 13 Marec 2008, 08:15:13
Glede cen, primerjava za večje pse:
Najdražje: cepivo (v Italiji)
malo ceneje: Stronghold (selamectin)
še ceneje: Interceptor (selamectin, bom preverila doma)
še ceneje: Cardotec (PAZI! vsebuje ivermectin)
najceneje: tekočina (Veterinarska ambulanta Koper; PAZI! vsebuje ivermectin)

Čeprav mislim, da v Cardotecu piše, da v normalnih dozah ni nevaren za colllije, jaz ne bi tvegala, za vsako stvar je potrebno pred nakupom RES PREVERITI sestavine in natančno prebrati navodila!!!!
Po mojih izračunih porabim na leto povpr. za enega psa 35 eur za tekočino, 45 pa za Interceptor. Do lani sem še dajala različno, letos bom najbrž kupila za vse tri Interceptor.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 13 Marec 2008, 08:39:23
pol sem malo pomešala tole s ceno.

 :-[
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sparks na 13 Marec 2008, 09:51:08
Je Interceptor tudi na recept tako kot Cardotek?

In še nekaj: ali se izogibate tablet/tekočin, ki vsebujejo ivermectin zgolj zaradi pasme, ki jo imate doma (npr.collie) ali neglede na to priporočate raje Interceptor?
Jaz od nekdaj dajem Cardotek pa sedaj razmišljam, če ne bi res raje Interceptor kljub temu, da nimam omenjenih pasem doma.

Lp,
Saša
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 13 Marec 2008, 09:53:41
Ma to na recept/ne na recept meni ni cisto jasno :-\ vem, da je kolegica rabila recept za Interceptor, ampak jaz sem ga do sedaj se vedno dobila brez ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 13 Marec 2008, 09:54:40
Mene še nikoli niso vprašali za recept.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sparks na 13 Marec 2008, 10:12:34
Za Cardotek sem (odkar je na recept) vedno rabila recept. Interceptorja pa še nisem kupovala, tako da bomo videli, ko grem v lekarno.

Ok, še odgovor na drugo vprašanje prosim.
Hvala.


Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: lira na 13 Marec 2008, 10:14:28
v interceptorju je milbemicin, selamektin je pri peroralni uporabi prav tako nevaren za koli pse kot ivermektin.
pa tudi mene niso vprasali za recept.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 13 Marec 2008, 10:17:01
Novofundlandki sem dajala tekocino, Interceptor dajem zaradi pasme, nisem se pa nikoli poglabljala v to, koliko je katera snov skodljiva... zdrava pac verjetno ni, samo srcnih glist tudi rajsi ne bi :-[
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sparks na 13 Marec 2008, 10:30:34
Kako kombinirate, če pes presega težo, ki je zajeta v doziranje? Npr. pes ima 55kg. Doziranje: 1 tableto od 23-45kg plus 1 tab. od 5-11kg ALI 1 tableto od 23-45kg ter še košček iste ("kategorije") tablete, ki naj bi zadostoval dodatnim 10 kg?
Eh, te življenjske dileme ::).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 13 Marec 2008, 10:30:54
Se strinjam s tabo, ne bi rada še enkrat dala skozi zdravljenje. Enako mislim glede sredstev proti zunanjim zajedalcem in boreliji, erlihiji in podobnem. Prejšnji pes je dobival tekočino (ivermectin) od takrat, ko se je filarija pri nas pojavila, do svoje smrti, mislim da vsaj 10 let. Pri starosti 13,5 let mu je odpovedalo srce. Če je bil za to kriv ivermectin, bog pomagaj, doživel je visoko starost.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: babsy_ka na 13 Marec 2008, 10:57:50
A mogoče kdo ve, kje naj bi bila tista bolj ogrožena območja v Sloveniji, kjer je večja možnost da pes zboli za filariozo?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 13 Marec 2008, 11:10:22
Jaz dajem Ivermektin ne glede na pasmo. To sicer zadnje leto, ker prej določenih podatkov nisem vedla...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 13 Marec 2008, 11:20:43
Interceptor mislis ;)
Kaksnih podatkov?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 13 Marec 2008, 12:03:45
A mogoče kdo ve, kje naj bi bila tista bolj ogrožena območja v Sloveniji, kjer je večja možnost da pes zboli za filariozo?

Obala, in sicer predvsem področje Pobegov, Bertokov, Vanganela, to so podatki izpred nekaj let.
Dobro bi bilo poklicati na veterinarsko postajo v Koper, oni bolje vedo.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 13 Marec 2008, 12:29:47
babsy_ka, obala, kras...

V glavnem, zajedalci so ameriški. Prišli so v sredozemlje, se tukaj super prijeli in se širijo. Toplejša klima jim pri tem še pomaga. Torej, lahko so tudi že višje.  :-\
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 13 Marec 2008, 13:29:24
K nam so se razširili iz Padske nižine. Prišli pa so pred leti z ladjami, ki so v Evropo vozile gume.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: doro na 13 Marec 2008, 13:34:47
Obala, in sicer predvsem področje Pobegov, Bertokov, Vanganela, to so podatki izpred nekaj let.
Dobro bi bilo poklicati na veterinarsko postajo v Koper, oni bolje vedo.
To smo mi  :-\
Tisti, ki živite na Obali jih dajate tudi pozimi? Naša dobiva interceptor.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sparks na 13 Marec 2008, 14:20:12
Jaz začnem dajati Cardotek nekje v začetku marca pa vse do novembra (vključno z njim). Tistih par mesecev ne, ker nisem zaznala komarjev, sicer pa pri vedno toplejših zimah nikoli ne veš.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 13 Marec 2008, 14:31:36
Jaz dam, ko srecam prvega komarja, pa nekje do novembra, ja.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 13 Marec 2008, 15:09:15
ker sredstva pobijajo mikrofilarije do 30 dni nazaj, začnem dajati 1.aprila, pa do 1.novembra, lahko tudi 1.decembra.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 13 Marec 2008, 15:11:42
Ups... ja Interceptor sem mislila...  :-[
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: babsy_ka na 13 Marec 2008, 15:26:03
Hvala za te informacije, kljub temu da tu kjer sedaj živim nimamo niti poleti komarjev, uporabljamo preventivo, bolj me skrbi ker se selim v kraj, ki je oddaljen le 22 km od hrvaškega morja...točneje Opatija-Reka... pa bo tam verjetno še tolko večji strah pred to zlobo.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Canis na 13 Marec 2008, 19:33:46
Jaz sem Bluja lani cepila v Italiji proti filariji- cepivo je na bazi ivermectina, ki se postopoma sprošča, s tem, da je delovanje zadnje dva meseca nekoliko oslabljeno. Za Bluja sem dala okoli 38€.
Kolegica iz Italije redno cepi (vsako leto) svoje pse in nimajo težav.

Letos smo pa zaradi alergične reakcije (na cepivo proti kužnim) spet na tekočini morem pa mamo spominjat naj mu daje...

Meni so rekli, naj bi se preventiva dajala celo leto...še posebno Bertoki, Pobegi, okolica Škocjanskega zatoka, Škofije, Ankaran...je pa dobra novica, da po podatkih, ki jih zbirajo že nekaj časa, je okuženost s srčno glisto padla iz skoraj 99% pred nekaj leti na 20%
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 13 Marec 2008, 21:15:28
Okuženost pri psih ali komarjih?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Canis na 14 Marec 2008, 07:44:22
Pri psih, posledično pa tudi pri komarjih, ker se je krog zajedalca v velikem odstotku prekinil.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 14 Marec 2008, 09:32:11
SUPER!  :o
Naslov: Re: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Majchy na 07 Junij 2008, 12:05:14
Stronghold nima ivermectina, ampak kolikor sem razumela, je za MDR1 -/- v vecjih kolicinah lahko tudi nevaren.

Kot preventiva dobis:
- tekocino, ki vsebuje Ivermectin
- cepljenje
- Stronghold
- v Italiji tablete Cardotek, ki vsebujejo Ivermectin
- v Italiji tablete Interceptor (http://www.ah.novartis.com/products/en/cab/interceptor.shtml), ki je narejen prav za pasme z MDR1 defektom.


Čez malo več kot 1 mesec se odpravljamo na morje. S sabo bom vzela borderko pa me zanima glede zaščite za srčne gliste...
Se tablete Interceptor še vedno lahko dobi le v Italiji?  ??? Ali se jih da dobiti že v Sloveniji?
Če sem prav razmela se gre najprej v Koper po recept, ki se ga plača in nato po tablete v ITA v lekarno?

Je kdo v kratkem opravljal test MDR1 na veterinarski?
V kolikem času dobiš rezultate in kako potekajo testi?  :-[
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: alenkab na 07 Junij 2008, 13:21:56
Interceptor se še vedno dobi le v Italiji. Delaj se, kot da jih že celo življenje kupuješ pa te verjetno ne bo nihče vprašal za recept  :D. Meni še nikoli niso rekli za recept, pa sem bila v treh različnih lekarnah. V poštev ti verjetno pridejo rumene 12-22 kg oz. zelene 5-11 kg.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 07 Junij 2008, 14:22:03
Še nikoli me niso v lekarni v Trstu vprašali za recept. Zanimivo pa je to, da so tablete lani stale 42 EUR, letos  pa 30 EUR  ????
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 07 Junij 2008, 14:52:18
Ma kje si jih kupila za 30 € :o jaz sem za 12-22 kg dala 38 € ali nekaj takega :(

Mogoce si pa kupila skatlo s 6 tabletami namesto 8?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 07 Junij 2008, 16:30:25
Ne, in neumna sem bila, da nisem takoj rekla, naj mi dajo še dve škatlici. Tablete so za pse od 23-45 kg, notri jih je osem, stanejo pa 29,99 eur, je odtisnjeno na nalepki na vrhu škatlice. Kupila pa sem jih v lekarni takoj za tunelom.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 07 Junij 2008, 17:05:42
Jaz tudi ??? ne razumem...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sparks na 07 Junij 2008, 22:59:40
Sicer kupujem Cardotek in imam recept v denarnici, tako da ga apriori pokažem v lekarni. Sem pa zadnjič na veterini iz firbca vprašala kako je z receptom za Interceptor in je veterinarka rekla, da je potreben za oboje.
Verjamem tudi, da se lahko kdo "prešverca" kar se tega tiče, ampak načeloma naj bi se tablete izdajale na recept.  ???
Naslednji teden grem v nabavo ponovno in se bom naredila francoza, da vidim če mi rata.

Lp,
S.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Bay na 08 Junij 2008, 07:14:08
Mene še niso vprašali za recept. Pa tudi sosedov ne.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 08 Junij 2008, 10:01:55
Mene tudi ne. Ampak poznam vec primerov, da so sprasevali za recept za Cardotek. Mogoce je fora v temu, da ima Cardotek ivermectin?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sasha na 11 Junij 2008, 15:27:26
Meni je veterinarka rekla, da ce mislim hodit redno na morje (vsak vikend) se mi bolj splacajo tablete, v nasprotnem primeru (grem na morje za 14 dni v kosu, pa se kaksen vikend) se mi pa bolj splaca Stronghold, saj drzi 1 mesec za naprej in 10 dni za nazaj.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 11 Junij 2008, 15:35:23
Pa zakaj vsi narobe razlagajo uporabo Strongholda???  ??? ??? ???

For the prevention of heartworm disease in dogs and cats, Stronghold may be administered year round or at least within one month of the animal’s first exposure to mosquitoes and monthly thereafter until the end of the mosquito season. The last dose should be given within one month of the last exposure to mosquitoes.

Torej!

Stronghold se daje za nazaj! Nanesti ga je treba vsaj v casu enega meseca po prvem stiku s komarji! Ne deluje za naprej!
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Mr_Globus na 21 Junij 2008, 21:48:54
Mi dajemo ivermectin. Pride sorazmerno poceni - cca 15-20 eurov za celo sezono; vsak mesec doza (labradorka pa ma 30kg) Pa doma se ga da kupit  :D

Pa cool je ker (zmerno) deluje še proti klopom in bolham in se v kombinaciji s Frontlinom res nič ne prime ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: nyssa na 22 Junij 2008, 12:59:41
Ja, tudi mi uporabljamo Ivermectin.
Morda kdo ve cene Strongholda?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Kimi* na 23 Junij 2008, 11:00:19
Ena ampula Strongholda 5-10 kg je ca 11 €
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Kimi* na 23 Junij 2008, 11:03:11
Ovčka kje pa v navedenem citatu piše da deljuje samo za nazaj oz. da sploh ne deluje za naprej?

LPK
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: petrca na 23 Junij 2008, 11:24:03
Ovčka kje pa v navedenem citatu piše da deljuje samo za nazaj oz. da sploh ne deluje za naprej?

... at least within one month of the animal’s first exposure to mosquitoes and monthly thereafter until the end of the mosquito season. The last dose should be given within one month of the last exposure to mosquitoes.


Tukaj piše, da daš do 1 meseca PO zadnji izpostavljenosti komarjev.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 23 Junij 2008, 11:24:40
Kimi* at least within one month of the animal’s first exposure to mosquitoes. Nikjer ne pise Apply before first exposure, ali kaj podobnega. No, pa tudi vet mi je tako svetoval.. Ko pridem z morja, dam. In tudi razlozil, da pac ampula NE preprecuje, da bi ga okuzeni komarji picili, ampak da potem ko prides z morja in das ampulo, pomori vsa jajceca oz. licinke srcne gliste, ki so se lahko zredile v telesu zaradi pika okuzenega komarja.

S tem, da mi je en drug vet ravno ta teden rekel, eno pred in eno po morju..  :-\
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 23 Junij 2008, 11:50:37
Verjetno ker pač deluje en mesec. Ampak bolj učinkovito je pol kot prej...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Kimi* na 23 Junij 2008, 14:15:43
No saj to me je zanimalo ali kje piše da lahko tudi prej. Meni je namreč vet svetoval isto kot tebi eno pred in eno pol....Prej sem vedno dajala po prihodu iz morja, sedaj sem ji pa ravno včeraj dala ampulo. Pri teh ampulah me jezi samo to da punca v tem času ni zaščitena proti klopom.

lpk
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: petrca na 23 Junij 2008, 15:54:09
Pri teh ampulah me jezi samo to da punca v tem času ni zaščitena proti klopom.

Zato sem jaz letos vzela tablete  ;D.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 23 Junij 2008, 18:26:35
Žal ne obstaja sredstvo, ki deluje proti bolham, klopom, vsem notranjim zajedalcem, vključno s filarijo ter preventivno odganja klope in komarje. Bi bilo fino  ;).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: MIŠA na 23 Junij 2008, 22:47:32
Ima mogoce katera doma kompletno skatlico Cardoteka? Zanima me, ali je kje na skatli napisan rok uporabe. Jaz sem skatlo vrgla vstran in obdrzala samo zapakirane tablete, sedaj pa ne vem ali so se o.k. ali je mogoce rok uporabe potekel.

Missa
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sasha na 24 Junij 2008, 06:51:01
Miša ponavadi bi moral biti tudi na blisterju odtisnjen rok uporabe.. Ga ni nikjer na teh tvojih tabletah?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Balu na 24 Junij 2008, 07:57:58
Mi smo sli pred par dnevi v nabavo za Interceptor in ratalo mi je tablete dobiti se ceneje kot Karmen! :o
Bela skatlica (23-45 kg) je imela ceno 29,90 EUR. Ker pa sem imela s sabo recept sem dobila se 30% popusta in na koncu me je stala 21 EUR. 8)
Torej a se splaca recept met? Meni ja.
Je bilo pa to v Lekarni v Trstu- je za tunelom, na vogalu, pri Planetu (ali vsaj tako se je v mojih casih imenovala una trgovina z oblekami).

Lp Ziva
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 24 Junij 2008, 08:04:55
Oho!
Doro vedet. Bo treba počasi it po novo zalogo.

Aska še rabiš?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Bay na 24 Junij 2008, 08:44:03
Koliko pa si plačala recept?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Balu na 24 Junij 2008, 09:02:03
Recept sem dobila, ko sem itak bila na pregledu pri vetu. Ne vem kaksna je cena ce prides samo po recept. :-\
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sparks na 24 Junij 2008, 14:00:34
Ima mogoce katera doma kompletno skatlico Cardoteka? Zanima me, ali je kje na skatli napisan rok uporabe. Jaz sem skatlo vrgla vstran in obdrzala samo zapakirane tablete, sedaj pa ne vem ali so se o.k. ali je mogoce rok uporabe potekel.

Missa

Jaz imam 2 škatli doma s tabletami, lahko pogledam, ko pridem domov. Rok uporabe je odtisnjen na škatli, če me ni spomin zapustil.

Ker pa sem imela s sabo recept sem dobila se 30% popusta in na koncu me je stala 21 EUR. 8)
Torej a se splaca recept met? Meni ja.
Koliko tablet Interceptor je v tej škatli?
Ali imajo 2 vrsti pakiranja kot Cardotek, in sicer po 6 ali 9 tablet?

Koliko pa si plačala recept?
Ne more biti veliko. Menda je bilo še v starih tolarjih nekaj čez jurja. Recept ti ostane in ni potrebno vedno po novega, tako da je enlratna naložba ;)

Lp,
S.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: petrca na 24 Junij 2008, 14:43:20
Jaz sem za slabih 30 EUR dobila 8 tablet Interceptor (tako je bilo pakirano).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Balu na 24 Junij 2008, 15:02:05
V mojem paketu jih je tudi 8, pa je bil 21 EUR. ;)

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sasha na 24 Junij 2008, 15:13:57
Kako pa dozirate te tablete? Oz koliko jih porabite v povprecni sezoni? :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Mr_Globus na 25 Junij 2008, 13:34:42
Glede na to, da je učinkovina ivermectin, 1x mesečno skozi vso sezono komarjev. Mi dajemo (sicer ivermectin za brizge, ker je ceneje) od marca/aprila do novembra - oz. dokler kaj brenči v zraku  :P
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Balu na 25 Junij 2008, 13:59:52
Interceptor pa dobis v razlicnih kilazah:
0-4,5 kg
5-11 kg
12-22 kg
23-45 kg

Ucinkovina je mylbemicin in praviloma more pes dobiti 0,5 mg/kg telesne teze. Tako da pol lahko kombiniras tabletke glede na pasjo kilazo 1X na mesec. Ni nic komplicirano. :P
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Mr_Globus na 25 Junij 2008, 21:38:58
Sem bral na hitro, pa avtomatsko prebral Cardotek namesto Intercerptor.. Lol  :P
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 03 Julij 2008, 16:34:15
Sedaj sem prebrala lep članek, ki ga je napisala Majchy, rada bi samo še nekaj dodala: Ne zanašajte se na znake, ki naj bi jih imel  pes, obolel za filarijo. Naš Jon je imel zelo hudo okužbo z mikrofilarijami in odraslo glisto, pa ni kazal nobenih znakov obolenja. Bil je zelo, zelo živahen, nevzgoejn, da ne rečem skoraj podivjan pes, zelo ješč, izgledal je v zelo dobri kondiciji. Niti enega znaka ni imel. Ko sem ga vzela v zavetišču, je imel zelo hudo kožno alergijo, bil je poln glist (3x sem mu morala odpravljati z različnimi sredstvi), vendar navidezno zelo zdrav pes. Zdravljenje filarije je bilo dolgotrajno, zelo boleče in naporno za vse nas. Ves čas smo bili v strahu, da bo podlegel, vendar se je izmazal. Po naši izkušnji lahko povem, da je edino zanesljivo testiranje krvi.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: mika-nelly na 03 Julij 2008, 16:55:13
mi se bomo letos zaščitili z adventixom pred morjem in stronghold ko pridemo nazaj, tak da upam da nebo težav. adventix odganja komarje, tak da res upam da bo vse ok. za te tablete pa še nisem slišala  :-[ zakaj točno se uporabljajo?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Teski na 08 Julij 2008, 10:21:31
http://www.tristokosmatih.si/sl/informacija.asp?id_meta_type=102&id_informacija=61

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: pupa t. na 15 Julij 2008, 12:21:44
Mi gremo v soboto na morej pa me zanima, če še ni preozno za Iverktin?  ??? :-[
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: tjas na 15 Julij 2008, 12:29:02
Mi gremo v soboto na morej pa me zanima, če še ni preozno za Iverktin?  ??? :-[

Pupa t. jaz sem danes dala Tari kar Stronghold.
Mislim da nisi čisto nič prepozna, meni so celo danes svetovali naj ji dam Advantix, nato pa naj pridem nazaj ko bo konec pohajkovanja po morju, po Iverktin.
Odločila sem se za Strongohold, ker direktno vpliva na filarozo.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 15 Julij 2008, 13:07:25
Ma, kolkokrat smo ze rekli :-\ zdravila proti filariji se daje za nazaj! Se pravi, (do 4 tedne) po izpostavljanju okuzbi!
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sibila na 23 Julij 2008, 11:54:28
Še jaz vas bom malo zagnjavila...Se mi ne ljubi vsega za nazaj brat :-[
Torej,če pridemo iz morja domov,ji recimo čez kak teden oz.deset dni dam Stronghold ali pa te neke tablete?Kaj najbolj priporočate?Naj povem,da ima moja bokserka veliko težav z alergijami in se trudim dozo zdravil zmanjšati na minimum.Ampak nekaj bi ji vseeno rada dala,da ne bo slučajno kaj potem narobe.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sasha na 30 Julij 2008, 11:18:44
Tale sestavek sem prej dala v napacno temo..tule bo bolj prav :)

Evo, samo za vas ( :D) in za to, da razčistimo tole misterijo glede Strongholda in dajanja le tega, sem poklicala na Pfizer Animal Health in se pri njih pozanimala kako in kaj.

Stronghold se absorbira in se nato počasi sprošča, zato lahko psa kopate že dve uri po nanosu, in se učinek delovanja ne zmanjša.

Uporablja se ga za zdravljenje in preprečevanje infestacij z bolhami, za preprečevanje obolenj zaradi infestacij z mikrofilarijami, razvojno obliko Dirofilarie immitis, z mesečnim nanosom, v 80% pa je učinkovit tudi proti klopom. To pa pomeni, da svetujejo, da psa proti klopom še dodatno zaščitimo (vprašajte veterinarja katere ampule oz spreje lahko kombinirate).
Uporablja se ga tudi za zdravljenje ušesnih garij vrste Sarcoptes, za zatiranje infestacij z ušmi in za zatiranje odraslih intestinalnih nematodov.

Stronghold  lahko varno dajemo tudi živalim, infestiranimi z odraslimi oblikami parazita. Kljub temu se priporoča, da vse živali stare 6 mesecev in več, ki živijo v državah, kjer obstaja prenašalec mikrofilarij, pred pričetkom zatiranja s Strongholdom, testiramo na prisotnost infestacije z odraslimi oblikami Dirofilarie immitis. V okviru preprečevanja dirofilarioze priporočamo periodično testiranje psov na morebitno okužbo z odraslo dirofilarijo, tudi takrat, ko Stronghold uporabljamo mesečno. Stronghold ne učinkuje na odrasle oblike D. immitis, ampak samo na razvojno obliko mikrofilarij, ki so v krvnem obtoku tudi do 18 mesecev po okužbi.

Za zdravljenje odrasle oblike D. immitis se dobijo druga zdravila, vendar obstaja večje tveganje za pogin psa, saj lahko pride do okužbe zaradi velikega števila odmrlih parazitov, ki se izločajo v kri.

Stronghold drži 1 mesec. Lahko se ga daje pred izpostavljenostjo psa komarjem (kar je priporočeno, zato da se možnost okužbe zmanjša, prav tako se zmanjša možnost, da se razvijejo odrasle oblike), lahko pa ga dajemo po izpostavljenosti psa (se pravi, da je pes že okužen z mikrofilarijo).

Tole je pa iz povzetka glavnih značilnosti zdravila:
Stronghold so testirali pri več kot 100 različnih čistih pasmah psov, vključno s koliji, in pri mešanih pasmah ter 16 čistih pasmah mačk in niso odkrili nobenih drugih stranskih učinkov. Zdravilo so v trikratnem priporočenem odmerku uporabljali pri  mačjih in pasjih samcih in samicah za vzrejo, vključno pri brejih in doječih živalih, ki imajo leglo z mladiči in v petkratnem priporočenem odmerku pri kolijih, občutljivih za ivermektin, vendar niso opazili nobenih neželenih učinkov.

Upam da bo komu pomagalo  ;D

+1
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 30 Julij 2008, 12:05:03
SUPER! :D
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sibila na 30 Julij 2008, 13:21:24
Superca!Grem ravno danes k veterinarki po Stronghold,da ga imam na zalogi za potem,ko pridemo nazaj...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 31 Julij 2008, 12:05:26
V Trstu sem kupila letos že drugo škatlico Interceptor za velike pse (8 tablet) in potrdim, da je letos res cena 29,90 eur  :o. Bila sem celo v drugi lekarni, ker je tista za tunelom zaprta zaradi dopusta.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Blue Pearl na 05 Maj 2009, 21:03:10
Ali kdo ve, če je bojazen filarije tudi v Ajdovščini?
Drugače pa grem ta vikend v Umag, tam so verjetno okuženi komarji? Ali ji lahko dam ob vrnitvi stronghold, čeprav je dobila pred enim tednom advantix? Sky je stara 6 mesecev.
Hvala za pomoč!
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 05 Maj 2009, 21:10:42
Časa imaš 1 mesec! Ni treba hitet. Počakaj vsaj 2 tedna. Ni panike  ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Blue Pearl na 05 Maj 2009, 21:56:51
Hvala Andreja...kaj pa potem, za klope, naj pač imam samo stronghold, ki je 80%, ali naj spet čez ene 2-3 tedne dam advantix?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 06 Maj 2009, 19:24:59
Stronhold ni za klope, bo treba za zaščito drugače poskrbet. Lahko pa še vedno daš z razmakom dveh tednov. Tako so meni povedali na veterinarski. Samo tega nikoli še nisem naredila, ker dajem Interceptor.

Drugače pa, če imaš MDR ++, lahko daš tudi dozo ivermektina, ki jo dobiš pri vetu ali pa se ustaviš še v italiji in kupiš interceptor (v lekarni). To je izključno za pobijanje mikrofilarij...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Medvedka na 27 Maj 2009, 13:45:55
Mi bomo šli na dopust v dalmacijo in za klope uporabljam sprej Zyzek... ali kdo ve, če ga lahko kombiniram s Stronholdom? Drugače se mi zdi pa smiselno, kar je sasha napisala (da lahko damo pred izpostavljenost), se mi zdi bolj logično...

drugače pa, kaj bolj priporočate... tablete al ampule??

lp!
 
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Blue Pearl na 27 Maj 2009, 16:14:35
Za MDR moram še testirat, pa menda da tudi če je ++ ni 100%, da bo pes ok prenesel ivermektim, jaz raje ne bi tvegala. Bom kar kupila scalibor (za klope), ko vsi tako hvalijo. A Interceptor so te tablete iz italije za srčno glisto ki naj bi bile ok za collije, ali je to kaj drugega?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: san-san na 27 Maj 2009, 19:47:26
ja to je to
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 27 Maj 2009, 20:10:11
Ima mogoce kdo informacijo koliko stane Interceptor ali Cardotek, ter koliko tablet je v enem pakiranju? Ker tale Stronghold sploh ni vec tok poceni  ??? ::)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 27 Maj 2009, 20:16:15
8 tablet Interceptorja je 30€, priblizno (mogoce kaksen evro vec).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 27 Maj 2009, 20:22:08
To je pa ful ugodno! Za eno ampulo strongholda sem prejsnji mesec dala 17,72 eur  ::) ::) In ce mislim celo poletje dajat, jooj groza. :-[

A je prepozno, ce zacnem sedaj vmes med sezono dajat tablete? Saj za mojega je ubistvu vseeno ali Cardotek ali Interceptor.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 27 Maj 2009, 20:25:04
Ma ja, pac naslednjic ko bi dala Stronghold, das tableto, sej je vseeno. Cardotek ne vem kolko stane. Se pa baje dobijo po novem v Sloveniji tudi neke tablete proti filariji, Milbemax...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 03 Junij 2009, 14:29:29
hej

No, sem malo brskala po internetu, in sem nasla par informacij..
Interceptor 6 tablet za pse od 23-45kg stane 22,40 eur, Cardotek Plus taveliko pakiranje (ne najdem po kilah) je pa 31 eur. Samo kaj ko barabe tega po internetu ne prodajajo.
Torej, ker sem v soboto ravno v Portorozu na razstavi me zanima, kam se mi najbolj splaca skocit cez mejo po Interceptor? Pa dol drugace v smeri Italije ne poznam nic, tako da, vsaka informacija je dobrodosla.  :)
Pa se to, a je za interceptor sedaj potreben recept ali ne?

Hvala za info in lp..
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 03 Junij 2009, 14:34:44
Ce gres cez mejni prehod Skofije, takoj cez mejo gres na prvem izhodu ven (Muggia), na kroznem kriziscu spet prvo desno, do konca ceste in potem levo, se prikljucis desno na cesto, ki gre cez tunel, za tunelom sta v razdalji 100m dva semaforja, 15m za drugim semaforjem zavijes desno. Upam da bos nasla, sicer se tudi s ceste vidi znak (zelen utripajoc kriz, spodaj je ura).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 03 Junij 2009, 18:46:44
8 tablet Interceptorja za pse nad 23 kg stane 29,99 eur. recepta ne rabiš!
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 03 Junij 2009, 19:14:10
Hvala obema! :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Scarlett na 03 Junij 2009, 19:14:21
Jaz sem lani kupila tablete v lekarni na Fernetičih, 100 m naprej od mejnega prehoda, na levi strani (če gledamo proti Trstu). Če je komu bližje ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: lira na 04 Junij 2009, 09:17:32
od letos so tudi v slo na voljo tablete proti filariji in sicer MILBEMAX. poleg milbemicina, ki ubija filarijo in druge gliste, vsebuje se sredstvo proti trakulji, tako da pokrije se vec parazitov. je pa obcutno cenejsi, paketek 2 tablet je nekje 5 evrov, ne vem tocne cene, na sezono pa jih porabis 8, max 10, tako da je cenejsi od interceptorja, pa se v italijo ni treba. v postev ful pride za tiste, ki niste celo poletje na morju, saj ni potrebno kupit 8 tablet ampak lahko le 2. povprasajte pri veterinarjih, jaz vem samo za veterino Jang v novem mestu, da jih sigurno imajo.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 04 Junij 2009, 09:56:41
Evo:

http://www.ah.novartis.com/products/en/milbemax_dog.shtml

Pa še to:

http://www.uradni-list.si/files/RS_-2007-057-03053-OB~P001-0000.PDF
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 04 Junij 2009, 10:14:21
In še nekaj v italijanščini:

http://www.ilprogressoveterinario.it/aziende/allegati/novartis_milbemax.pdf
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 04 Junij 2009, 11:35:09
Kaj pa kaksne izkusnje ce deluje? :-[

Kaj pa vem...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 04 Junij 2009, 14:24:13
Sem sla malo raziskovat, in ce prav razumem, imata Interceptor in Milbemax isto sestavino - milbemycin oxime - s tem da ima Milbemax dodan se praziquantel, ki deluje na gliste in ostale parazite (moj cuden lasten prevod). Oboje proizvaja Novartis.

Torej, ni mi jasno zakaj potem taka blazna razlika v ceni (sicer moras za tezo psa pri Interceptorju dati eno tableto, pri Milbemaxu pa 2, ampak se vseeno pride bistveno ceneje), ce je po napisanem skoraj Milbemax boljsi, ker deluje na sirsi spekter zajedalcev.

Kaksna ideja?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: lira na 04 Junij 2009, 17:06:54
v milbemaxu je 1mg milbemicina vec kot v interceptorju, kar pomeni, da pride na kg zivali malo vec ucinkovine, se vedno varno za koli pasme. pa ucinkuje proti trakulji, kar se meni zdi kul, ker zdej pri interceptorju mi lih to ni vsec, da je celo sezono zascitena proti glistam, trakulji pa ne. da bi ji pa dajala zraven se eno tableto se mi pa ne zdi ok.
tko da letos porabimo se interceptor, pol pa presaltam. me pa zanima, kaksne so cene v it.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 04 Junij 2009, 17:20:10
Ne računaj na zaščito proti glistam ob Interceptorju, naša Biba jih je lani fasala, kljub rednemu dajanju  :-\.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 04 Junij 2009, 17:47:09
me pa zanima, kaksne so cene v it.

Evo ti: http://farmaciaonline.it/farmacodetail.asp?minsan=103615225 (http://farmaciaonline.it/farmacodetail.asp?minsan=103615225)

Ce prav razumem so 4 tablete to.. Se pravi isto kot pri nas..

Jao, jaz bom se doktorat naredila iz teh antiheartworm zadev  :-[
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 04 Junij 2009, 18:29:43
Ja, super za tiste, ki imajo pse od 5-25 kg in ne rabijo celo sezono.

Weight of dog
 Tablets for small dogs and puppies
 Tablets for dogs
 
0.5 to 1 kg
 ½ tablet
 
> 1 to 5 kg
 1 tablet
 
> 5 to 10 kg
 2 tablets
 
> 5 to 25 kg
  1 tablet
 
> 25 to 50 kg
  2 tablets  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
> 50 to 75 kg
  3 tablets
 
Po tej tabeli bi jaz morala trem psom dati po 2 tableti, enemu pa po eno. To pomeni 7 tablet. 4 tablete stanejo 22,90 eur, 7 naj bi stalo ca. 40 eur. Interceptor pa 8 tablet stane 30 eur, dam pa vsakemu eno.
Za vse gliste in trakulje mojim dajem 3-4 krat na leto, vsaj enkrat dobim gratis, ob cepljenju, pa še kdaj jih kar tako dobim za darilo. Kot sem že napisala, pri nas se Interceptor proti glistam ni obnesel, Biba jih je dobila.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 04 Junij 2009, 18:38:51
paketek 2 tablet je nekje 5 evrov,

KARMEN jaz sem sprva racunala po temu kar je lira napisala. Zdaj je vprasanje ja.. Ce sta dve tableti 5 eur, se splaca, ce so 10, se ne splaca vec. :-[

Se bom jutri tocno pozanimala koliko kostajo pri nas, potem se pa odlocila kaj nabavim..

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: lira na 04 Junij 2009, 21:59:11
ja, jaz sem racunala za 20kg psa :-[ ker za tako kilazo se pozna razlika v ceni. samo tudi interceptor pol tebi pride ta vecji odmerek v postev, ne vem kaksna je cena tam. proti notranjim zajedalcem dajem tudi jaz na 3 mesece, ampak sem se odlocila, da ji med kuro z interceptorjem ne bom dajala drugega. ce ucinkuje proti glistam je ista verjetnost da jih bo fasala kot s kaksnim drugim antiparazitikom, nic ni 100%.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 05 Junij 2009, 10:04:54
Evo, preverjena informacija: eno pakiranje MILBEMAX tablet stane 7,44 eur (v pakiranju so dve).

Tako da, za velike pse je preracunano cenejsi Interceptor.. Torej, gremo jutri v Italijo (upam, da se ne izgubim  :-[) ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: poki na 05 Junij 2009, 10:17:11
Evo, preverjena informacija: eno pakiranje MILBEMAX tablet stane 7,44 eur (v pakiranju so dve).

Tablete za mladičke ali odrasle pse??
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 05 Junij 2009, 10:29:18
Za odrasle pse, te so v temno modrem pakiranju.

Za mladice in majhne pse so pakirane v svetlo modrem pakiranju, za tiste pa nisem sprasevala  :-[
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: poki na 05 Junij 2009, 10:41:26
Hvala. Kje pa jih prodajajo? Pri veterinarjih??


0.5 to 1 kg
 ½ tablet
 
> 1 to 5 kg
 1 tablet
 
> 5 to 10 kg
 2 tablets
 

Kako pa je z doziranjem za mladička težkega približno 20 kg?? 4 tablete?? ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 05 Junij 2009, 10:51:12
poki tukajle (http://www.ah.novartis.com/products/en/milbemax_dog.shtml) si poglej, imas tabelco narisano.. Drugace pa, ce jaz prav razumem, za tako tezo mladica je potrebno dat ze eno tableto za odrasle pse.  :-[

Ja, prodajajo pri veterinarjih (ne pri vseh - pomoje je ogromno takih, ki se niti slisali niso za to). Jaz sem za ceno sprasevala tule. (http://www.jangvet.si/)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Bay na 05 Junij 2009, 15:00:36
Kolikor jaz vem je Interceptor za neko malo število vrst notranjih zajedalcev, tako da je potrebno še vedno dajati tudi kaj drugega. Tako so mi vsaj razložili pred leti v lekarni v Italiji ko sem kupoval.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Blue Pearl na 05 Junij 2009, 16:14:08
Pa je ok, če mešaš Interceptor in tablete proti zajedalcem? Tudi pri mladih psih?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sparks na 05 Junij 2009, 21:29:24
Ali sploh kdo od tukaj pisočih daje svojemu psu Cardotek?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Urška na 07 Junij 2009, 16:14:26
Jaz, obema.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: poki na 08 Junij 2009, 11:21:59
Nam je pa včeraj en veterinar rekel (smo imeli predavanje v okviru male šole), da je Cardotek boljši kot pa Milbemax.  ??? Zdaj sem pa čisto zmedena kaj naj dam mojemu psu... Baje so okužbe s filarijo tudi že na Goriškem...  :-\
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 08 Junij 2009, 18:49:31
Tudi jaz sem to že slišala.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: zoe na 14 Avgust 2009, 15:22:48
A Milbemax je treba dati tudi prej ali lahko, ko prideš z morja?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 14 Avgust 2009, 19:59:47
Te zadeve ne poznam, je pa pri vseh ostalih važno, da se da POL. Prej je pa po želji...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 15 Avgust 2009, 16:14:20
To pa zato, ker ta sredstva ubijajo mikrofilarije, stare do 30 dni.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: zoe na 15 Avgust 2009, 19:11:52
Aha, se pravi lahko dam brez skrbi PO morju Milbemax tablete?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: brina na 15 Avgust 2009, 20:30:12
Meni je veterinarka rekla naj dam Milbemax tablete pred odhodom na morje!

Lp, Brina
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 15 Avgust 2009, 21:47:11
Jaz pravim za druga sredstva, Milbemax ne poznam, bo treba prebrati navodila.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: n+n na 16 Avgust 2009, 03:50:17
Navodila so tako fenomenalno napisana, da se iz njih na žalost ne da razbrati nič  :-[
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 16 Avgust 2009, 10:43:11
Malo sem pobrskala, Milbemax ima isto ucinkovino kot Interceptor (milbemycin oxime), torej se po mojem daja po izpostavljenosti srcni glisti.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 17 Avgust 2009, 21:42:28
Še enkrat:

PREVENTIVE ZA FILARIJO NI!!!

Preventiva je samo odganjanje komarjev.  :-\
Ista pašta kot pri klopnih boleznih...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Bay na 17 Avgust 2009, 22:13:02
Ni neko cepivo, ki drži 1 leto?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 18 Avgust 2009, 07:26:28
Sicer ni registrirano pri nas, ampak se ga dobi. Drži eno leto. Jaz sem preračunala ceno na teže naših psov in zame je predrago.
Izplača se, če imaš majhnega psa, za velike pride dražje kot napr. Interceptor.
Pe še nekaj: nihče ne garantira, da drži celo leto, ampak saj tudi ne rabiš, da drži toliko časa.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Bay na 18 Avgust 2009, 12:57:31
Sicer je že 2 leti od tega: v lekarni v Italiji, me je gospa opozorila, da je bilo kar nekaj smrti zaradi tega cepiva, ampak kot rečeno to je bilo vsaj 2 leti nazaj. Vem da je bila ena Šiperka cepljena (mislim, da na Kozini) in ni bilo težav.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 18 Avgust 2009, 13:27:29
Saj teh cepiv je več, odvisno s katerim so bili psi cepljeni.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 18 Avgust 2009, 20:29:18
To cepivo mi je čudno... Saj filarija ni virus.... A je pol tako velika doza strupa, da ostane tako dolgo časa v organizmu? Ne razumem principa.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 18 Avgust 2009, 20:46:20
jaz tudi ne  :-[! To cepivo sem zasledila v eni italijanski reviji o psih. Od takrat ga nekateri veterinarji nabavljajo in veliko ljudi cepi pse. V bistvu je res doza strupa, ki naj bi bila aktivna eno leto, ampak ni dokazano. Poleg tega sploh ne vem sestave, saj je lahko celo nevarno za collije.
Recimo, koze in konje lahko cepiš z Ivermectinom, ki je zelo učinkovit za notranje in zunanje parazite, drži pa kar veliko časa.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 18 Avgust 2009, 21:03:46
Zna bit, da je pol kaj podobnega...  :-\
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: lira na 19 Avgust 2009, 09:40:22
to "cepivo" ni cepivo, se ne uporablja kot preventiva, ampak je antiparazitik, ki je v obliki injekcijske raztopine in se daje pod kozo. to so granule ivermektina, ki se pocasi sproscajo v organizem. so ga pa mislim da letos umaknili iz prodaje, ne vem tocno zakaj. za koli pasme je bil itak odsvetovan. v slo ni bil nikoli registriran, se ga je pa dalo dobit ponekod. je pa res, da je drag in se ga je splacalo uporabljati samo na manjsih psih.
kot ste ze napisale, preventive za filarijo ni, vse te ucinkovine delujejo na mikrofilarije v podkozju, ki se tam zadrzujejo do 30 dni. za dat pripravek psu imamo casa torej 1 mesec od izpostavljenosti. lahko pa ubijejo tudi odrasle filarije, kar je lahko za psa nevarno, zato moramo psa testirat, preden zacnemo dajat karkoli. ce ima pes odraslo filarijo, se je poboja potrebno lotit postopoma in zelo previdno.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 19 Avgust 2009, 12:53:36
Mi smo to dali skozi z našim Jonom, bilo je zelo hudo  :'(.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Avrora na 27 Januar 2010, 11:18:50
Odstranjevanje srčnih glist

http://www.youtube.com/watch?v=VOLzFsNOJ-4 (http://www.youtube.com/watch?v=VOLzFsNOJ-4)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 27 Januar 2010, 11:25:48
mmmmm, dober tek...  :o  (http://www.cosgan.de/images/midi/ekelig/a015.gif)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: zoe na 27 Januar 2010, 12:13:59
O šit :o

A to so z ultrazvokom našli mesto, kjer se gliste nahajajo? Jih drugje ni bilo? A so vedno na podobnih mestih?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 27 Januar 2010, 12:28:40
Najprej v srcu, potem pa se lahko naselijo tudi v pljučuh.
Mi smo jih našemu Jonu pobijali z močnimi zdravili - strupom  :-\.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: HALLY na 27 Januar 2010, 12:44:24
Grozno..  :( Kako pa sploh prideš na idejo, da ima mogoče tvoj pes srčne gliste? Kako se to pozna?  ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 27 Januar 2010, 13:00:21
Z zelo preprosto analizo krvi, v nekaj minutah.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: zoe na 27 Januar 2010, 13:13:04
Najprej v srcu, potem pa se lahko naselijo tudi v pljučuh.
Mi smo jih našemu Jonu pobijali z močnimi zdravili - strupom  :-\.

Temu psu so potem skozi žilo šli v srce in gliste vlekli ven?
Kako pa je v primeru zdravljenja s strupi potem z mrtvimi glistami? Sem brala, da je problem, ker so mrtve gliste še vedno tam in blokirajo pretok krvi.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 27 Januar 2010, 13:26:18
Glih to je provblem. Lahko pogine od zastrupitve zaradi samega strupa in razpadanja srčnih glist ali pa od kapi. Mora bit čim bolj pri miru... Grozno!
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 27 Januar 2010, 15:04:41
Zdravljenje se vedno začne z ubijanjem mikrofilarij, ki so le v krvi. To ponavadi traja tri mesece. Že med tem časom se psu daje visoke odmerke raznih vitaminov, mi smo tudi dozirali majhne količine Aspirina, za širitev žil. Ko je krvni izvid na mikrofilarije negativen, se začne z ubijanjem odrasle filarije.
Takrat smo injekcije kupili v Trstu in jih aplicirali dvakrat v dvodnevnem odmerku. Pes je moral strogo mirovati, poleg tega se je hudo slabo počutil, imel je tudi hude bolečine.
No, potem smo tri tedne strogo mirovali in hodili le na stranišče na povodcu, ter redno jemali Aspirine. Po šestih mesecih smo opravili test in pes je bil negativen.
Ob zdravljenju s temi strupi gliste najprej "znorijo", potem pa poginejo. Takrat lahko zamašijo srčne žile. Potem pričnejo razpadati in potovati po krvnem obtoku, kjer je tudi možnost zamašitve žil. No, končno pa se resorbirajo  :P.
Če pes preživi celoten tretman, je rešen. Veliko psov pa ob zdravljenju pogine zaradi razpadajočih glist.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Taar na 30 Marec 2010, 17:27:01
Samo preverila bi tole: MILBEMAX tabletke se lahko dajo šetlandskim ovčarjem (torej psu tipa collie?) Po vrh vsehga ima oče mojega šeltija dokazan MDR1 gen.

Veterinar pravi, da so te tablete okaj. Ampak raje 2x preverim.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 30 Marec 2010, 17:49:32
Kakšen gen ima?
Gen imajo vsi, je pa odvisno ali je +/+, +/-, -/-

Če ne veš ali imata oba starša +/+ ali -/-, je najbolje narediti test, da veš pri čem si. Ni nujno, da je pa vsak pes tipa collie ali borzoj -/-
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 30 Marec 2010, 17:51:35
Meni so tudi na veterini zagotovili, da je Milbemax ok za collieje (ceprav bom ostala na Interceptorju, ker je cenejsi).

Bi pa na tvojem mestu res testirala Pie-ja, sploh ce ima oce -/-.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Taar na 30 Marec 2010, 18:37:23
Problem je, ker sem izgubila tisti list (skupaj z origal potnim listom), ki so mi ga dali v Franciji, kjer je pisalo točno o testu Pjejevega očeta. Tako da se ne spomnim, kako je s ++ --.

A pa to pomeni, da NE smem dati Milbemaxa, dokler ne preverim, kako je s to pozitivnostjo/negativnostjo... Mislim treba je dati v enem mesesuc, v Medulinu pri Puli sem bila dva dni 13. in 14.3. Sicer zelo varčno dajem sploh vse pripravke proti zajedalcem, ampak ta srčna glista pa ni tak hec...

Moj veterinar pravi, da je Milbemax okej, čeprav sem poudarila, čeprav so me pri Pjejevem očetu nekaj v zvezi s tem MDR1 genom opozorili.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Taar na 30 Marec 2010, 18:40:44
Aha, sem našla na njihovi strani, o Pjejevem očku tole piše:


Tests MDR1   Il est Hétérozygote   Potentiellement sensible

ADN par le laboratoire Antagene

Torej ta samec se uradno uporablja za paritve in verjetno ima tisto verzijo, ki ni toliko sporna?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 30 Marec 2010, 18:46:29
Mislite, da je kaj narobe, ce najprej dam kaksne tri mesece Interceptor, potem pa katere druge (recimo Milbemax)? Ker ne vem, ce mi bo uspelo pridet do Italije, pa se lani je imel po zadnjih dveh Interceptorjih drisko (ceprav imam se tri tablete od lani, pa bom verjetno vseeno poskusila dat, pa da vidim)..  ::)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 30 Marec 2010, 18:54:54
Nič ne bo narobe, glavno, da ne prekoračiš 30 dni. Jaz sem ravnokar prišla iz Trsta, kjer sem kupila Interceptor. cena je še vedno 30,80 eur (za velike pse).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 30 Marec 2010, 18:59:35
Taar, vedet kakšno kombinacijo ima, ti bo pomagalo tudi pri tem kakšno pomirjevalo ali zdravilo dat, če bo kdaj potreboval. Niso samo tile zoprni zajedalci oz. preparati, ki jih zatirajo problem.  :(
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 30 Marec 2010, 19:04:54
kdaj boste dali prvo tableto?
Jaz bom 1.aprila.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 30 Marec 2010, 19:10:14
Jaz tudi zdaj enkrat. Sem že pred nekaj tedni videla prvega komarja in do tega vikenda bosta oba "opremljena" ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Taar na 30 Marec 2010, 19:13:01
To vem, da je nek sedativ pri mojih genih prepovedan. Sem takoj veterinarju dala tisti list, da se je zapisalo v kartoteko, da se tistemu izogne.
Pa je zdaj Milbemax okej ali v tem primeru ne moreš biti ziher?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 30 Marec 2010, 19:15:56
Ja, Milbemax naj bi bil uredu tudi za MDR1 obcutljive. Ce je heterozygote pol je najbrz +/-. Jaz bi vseeno testirala :) toliko, da si za ziher tudi pri ostalih zdravilih.

Jaz dam takrat, ko vidim prvega komarja :)
Karmen v kateri lekarni tocno to kupujes?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 30 Marec 2010, 19:19:20
Special Precautions and Warnings
Studies with milbemycin oxime indicate that the margin of safety in certain dogs of Collie or related breeds is less than in other breeds. In these dogs, the recommended dose should be strictly observed.
The tolerance of MILBEMAX in young puppies from these breeds has not been investigated.

Skopirano od tukaj: http://www.ah.novartis.com/products/en/milbemax_dog.shtml
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ingrid na 30 Marec 2010, 19:21:44
Milbemax tablete se lahko daje psom pasme collie. Je pa treba dosledno upoštevati priporočeni odmerek, saj raziskave z milbemicin oksimom (ena od sestavin Milbemax-a) kažejo, da je meja varnosti pri nekaterih škotskih ovčarjih ali podobnih pasmah psov nižja kot pri drugih pasmah. V primeru, da se pojavijo klinični znaki, pa so le-ti podobni tistim, ki jih je mogoče opaziti na splošno v populaciji psov, ki so dobili prevelik odmerek zdravila (npr. prebavne motnje, nevrološki znaki).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 30 Marec 2010, 19:23:45
Lep prevod :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Taar na 30 Marec 2010, 19:33:18
Zdaj sem že drugič poklicala veterinarja in pravijo, da je Milbemax narejen  posebej za collie pasme, ki ne smejo dobiti ivermictina. Ja, na navodilih pa vseeno piše, da je treba točno dozirati dozo zaradi te nižje meje varnosti pri kolijih.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Taar na 30 Marec 2010, 19:34:04
Kje se pa da testirati za MDR1?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 30 Marec 2010, 19:37:12
V Sloveniji (Veterinarska Fakulteta v Ljubljani, IAHE, laboratorij za genetiko in molekularno biologijo)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 30 Marec 2010, 19:56:04
Itak je treba vsako zdravilo točno dozirati, ne glede na pasmo psa  :-\.
Andreja, največkrat kupujem v lekarni takoj za tunelom (v Aquili). Danes sem dobila tudi neke homeopatske tabletke za Dropsija, proti potovalni slabosti. Moram probat!
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 31 Marec 2010, 17:17:13
homeopatske proti slabosti :)
Super!

Sem se spomnila, da se pri nas dobi tudi homeopatsko zdravilo za filarijo. Če koga zanima naj kontaktira Krušiča. Sama nimam tega preprarata, vsi ostali stiki z zakoncema so pa fenomenalni. Obvladata.
Ampak res, kar se tiče tega zdravila, nisem še nikoli poskusila, ga pa redno jemlje kolegica za svoji dve psici.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 31 Marec 2010, 17:38:32
Pri filariji si ne upam s homeopatijo. Sem doživela prehudo bolezen pri Jonu, da bi še enkrat tvegala  :-\.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 31 Marec 2010, 18:34:06
Pa testira kri, da preveri, ce res deluje ta homeopatski pripravek? Tudi jaz si niti pod razno ne bi upala tvegat.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 01 April 2010, 15:36:00
Moram vprašat, če je kaj pregledala. JAz tudi ne upam tvegat razen, če obstaja kaka študija... Za enkrat je še nisem pod roke dobila. Je prehuda zadeva, da bi se hecali. Je pa tudi res, da sta s homeopatijo že toliko živali pozdravla...
V glavnem spremljam...  :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tullika na 27 Maj 2010, 10:24:29
Pozdravljeni,

naslednjo nedeljo odpeketamo proti morju in zdaj se tudi sama sprašujem katero zašito proti srčnim glistam naj uporabim. Ker sta šele dobila advantix, ne bi spet kapala nekaj na kožo, sploh ker se praskata kot pr norcih.

Zanima me, kako je s temi tabletami Interceptor, so primerne tudi za majhne pse (parson russlle) ali samo collije?

Pa še nekaj, gre mogoče kdo blizu italijanske meje tja ponje v roku tedna dni in jih v tem primeru vzame še zame in mi jih proti plačilu pošlje?

Aja, pa kako je z dajanjem tega, vsak dan, enkrat na teden, mesec...

Ali je zaščiten že s prvo tableto?

Hvala in lp
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 27 Maj 2010, 10:27:22
Za samo 1x se ti bolj splaca vzet Milbemax pri slovenskem veterinarju :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: zoe na 27 Maj 2010, 10:34:13
Samo preveri prej kje imajo. Zadnjič sem šla na 300 kosmatih pa niso imeli. Sem potem vzela kar Stronghold.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tullika na 27 Maj 2010, 16:28:50
Lilit: kaj, a to so tudi tablete na isti način al kako? Pa sej bom v bistvu rabila vsak mesec....:/ Vsak mesec en teden do septembra...:)

zoe: ja, bom mogla ja....pri nas nemreč nimajo, sem že spraševala....strongholda pa res ne bi...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 27 Maj 2010, 16:31:59
Tablete z isto ucinkovino, ja. Cenovno so baje priblizno na istem, tako da se ti ne splaca komplicirat :)
Dajes jih pa za nazaj, najkasneje 4 tedne po izpostavljenosti komarjem.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tullika na 27 Maj 2010, 16:35:29
Aha, najlepša hvala ti za pomoč. Še ena stvar torej na seznamu za "to do" v Ljubljani..:)

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 27 Maj 2010, 16:37:58
Aja, pa ce bos vsak mesec na morju do septembra, potem moras za vsak mesec dat, ne samo 1x za celo poletje ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 27 Maj 2010, 19:01:04
Kaksna pa je cena Milbemax-a?  :-[
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tullika na 28 Maj 2010, 18:25:52
Ja, bom dala vse te mesece, pač prvo sred junija ko pridem nazaj....

Hvala še enkrat,  :-[ :)

t.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Taar na 28 Maj 2010, 18:33:36
Torej če greš na morje, moraš dati ko se vrneš Milbamax (jaz imam šeltije, zadnjič prvič dala, smo preživeli, ampak bi se res temu rada izogibala).
A ne pomaga, če ima pes redno dajan Frontline Combo ali Stronghold (ali to nima veze?).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 28 Maj 2010, 18:35:21
Frontline Combo ni za srcne gliste, medtem ko Stronghold je.. Tako da ce dajete Stronghold ni treba drugega..  ;)

Res noben ne ve cene za Milbemax?  :-[
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: martina.o na 28 Maj 2010, 19:08:53
Če uporabljate Milbemax - ne istočasno uporabljat sredstev za razglistenje. Ni treba.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Xsara na 28 Maj 2010, 19:09:36
Frontline Combo ni za srcne gliste, medtem ko Stronghold je.. Tako da ce dajete Stronghold ni treba drugega..  ;)

Res noben ne ve cene za Milbemax?  :-[

jaz sem dala okoli 5-6 evrov za dve tableti (se ne spomnim točno). Pes ima 8kg.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: martina.o na 28 Maj 2010, 19:12:15
Strongohld se ne sme uporabljati za MDR1-/-.
Ni dolgo, ko tega en vet ni vedel in je rekel, da je varen. Pa ni.
A niso šeltiji tudi v tej "družbi"?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 28 Maj 2010, 19:25:58
Strongohld se ne sme uporabljati za MDR1-/-.

Aja, ups, nisem vedela  :-[ In ja, seltiji so tu zraven..

Xsara hvala!  ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 28 Maj 2010, 21:37:09
Strongohld se ne sme uporabljati za MDR1-/-.
Ni dolgo, ko tega en vet ni vedel in je rekel, da je varen. Pa ni.
A niso šeltiji tudi v tej "družbi"?

Ne, ni res. Stronghold (selamectin) je enako varen (al pa nevaren) kot Milbemax pa Interceptor (milbemycin). V priporocenih dozah je varen.

http://www.vetmed.wsu.edu/depts-VCPL/drugs.aspx

(Btw po tem seznamu sodec naj bi bil isto varen ivermectin, pa mi noben ne zna razlozit, zakaj potem taka panika. Zna bit, da je vse skupaj samo marketinska poteza, seveda pa ne bi tega preizkusala na mojih psih ;))
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: martina.o na 29 Maj 2010, 07:52:00
priporočam ogled ne varnih snovi na spletu, da ne bo pomot
Selamectin je na seznamu ne varnih ( v strongholdu)

adijo
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 29 Maj 2010, 08:05:28
A mas link do tega seznama? Ker na tem je tudi med varnimi:

http://www.vetmed.uni-giessen.de/pharmtox/mdr1_defekt/arzneistoffe.php

na tem ga pa tudi ni http://www.busteralert.com/
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Teski na 01 Junij 2010, 09:45:34
Strongohld se ne sme uporabljati za MDR1-/-.
Ni dolgo, ko tega en vet ni vedel in je rekel, da je varen. Pa ni.
A niso šeltiji tudi v tej "družbi"?

Vet je imel prav.
Je varen.

SPC, ki ga najdete na tej povezavi: http://www.ema.europa.eu/vetdocs/PDFs/EPAR/stronghold/V-050-PI-sl.pdf (=povzetek glavnih lastnosti zdravila) - dokument, ki je podvržen strogim predpisom namreč navaja v točki 4.10 dokumenta naslednje:

Citiraj
4.10 Preveliko odmerjanje (simptomi, nujni ukrepi, protistrupi) (če so potrebni)
STRONGHOLD so dajali v desetkratnem priporočenem odmerku in niso opazili nobenih neželenih
učinkov. Po trikratnem priporočenem odmerku, ki so ga dali mačkam in psom, inficiranim z odraslimi
filarijami, niso opazili neželenih učinkov. Zdravilo so v trikratnem priporočenem odmerku uporabljali
pri mačjih in pasjih samcih in samicah za vzrejo, vključno pri brejih in doječih živalih, ki imajo leglo
z mladiči in v petkratnem priporočenem odmerku pri kolijih, občutljivih za ivermektin, vendar niso
opazili nobenih neželenih učinkov
.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tica na 09 Junij 2010, 14:59:40
Ok, prebiram to temo in sem na pol zmedena. Danes sem pri vet. dobila stronghold, ker gremo kmalu na morje. Vet. je rekel, da naj nanesem par dni prej, tukaj prebiram, naj nanesem, ko pridemo nazaj (oz. do 1meseca po stiku s komarji) oz. celo pred in po morju. Kaj zdaj velja? Pred dopustom bo dobila tudi mesecno dozo advantixa, tako da ji zraven ne bi dajala se strongholda (ceprav baje z nekaj dnevnim presledkom lahko). Ko pridemo iz morja, pa sem jo mislila razglistit (Dehinel plus), ker je ze 3 mesece nisem. Glede na to, da je stronghold tudi za notranje zajedalce - je rajsi ne razglistim se s tableto in to storim cez 2-3 mesece?
Hvala za "razzmedenje"!  :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 09 Junij 2010, 17:17:52
Kupi Milbemax in ji daj, ko prideš nazaj pa imaš razglistenega psa in brez mikrofilarij ;) Stronghold pa zadrži za zimo, ker ni za klope. Volk sit in koza cela :P

Najmanj svinjarije je na enkrat! Če boš dala ampule, jih je bolje razdelit na največje možno obdobje torej 2 tredna. Lahko pride do reakcije na koži. To so strupi!
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tica na 10 Junij 2010, 13:45:31
Torej tale Milbemax je hkrati tudi za razglistit (kako sirok spekter pa ima?). Tudi Stronghold naj bi bil za notranje zajedalce - kateri izmed teh dveh ima sirsi spekter (ali ni bistvene razlike)? Glede na to, da gre in advantix in stronghold oboje na kozo, so tabletke verjetno res bolj ok in se bom ocitno odlocila za to opcijo. V tem primeru, a kdo kupi ampulco strongholda (za cca 20kg psa) za recimo 10eur (jaz sem dala dobrih 13)? Pozimi, ko bi jo uporabila, bi bila nasa Kala ze krepko cez 20kg.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 10 Junij 2010, 17:04:05
Tu si preberi za podrobnejšo razlago o Milbemaxu: http://www.ah.novartis.com/products/en/milbemax_dog.shtml

Ampulce pa žal ne rabim. Lahko jo pa tudi podariš kakemu zavetišču ali poskusiš prodat v ustrezni rubriki, kjer bo tole videl več ljudi  ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: ninci na 10 Junij 2010, 17:19:25
Torej tale Milbemax je hkrati tudi za razglistit (kako sirok spekter pa ima?). Tudi Stronghold naj bi bil za notranje zajedalce - kateri izmed teh dveh ima sirsi spekter (ali ni bistvene razlike)? Glede na to, da gre in advantix in stronghold oboje na kozo, so tabletke verjetno res bolj ok in se bom ocitno odlocila za to opcijo. V tem primeru, a kdo kupi ampulco strongholda (za cca 20kg psa) za recimo 10eur (jaz sem dala dobrih 13)? Pozimi, ko bi jo uporabila, bi bila nasa Kala ze krepko cez 20kg.

Če ti je ne bo noben odkupil, pozimi pač dokupiš še eno do 20kg ali do 10kg odvisno od teže psičke in ji daš obe pa je ;)

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tica na 02 Julij 2010, 14:17:04
Torej, iščem tale Milbemax, pa mi povsod ponujajo samo Stronghold. Je kdo nedavno to kupil kje v Lj?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: AndrejaŽ na 02 Julij 2010, 14:47:54
Jaz sem ga ravno danes kupila na veterinarski postaji v Mestnem logu. 2 tabletki (10-25kg) staneta malo čez 6 EUR.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 02 Julij 2010, 14:53:08
Če prihajate na dopust na Slo-morje, komot vzamete tudi na obali pri kakšnem veterinarju, ker tule imajo res vedno na zalogi.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sasha na 02 Julij 2010, 14:53:49
Na 300kosmatih so ga imeli v začetku tedna..
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Mr_Globus na 02 Julij 2010, 15:21:08
Na KKMŽ-ju (fakultetna klinika) jih je vedno polna omara  ;) Za tatežke se pa še vedno bolj splača interceptor - 3,75€ za tableto do 40kg.

Najceneje je pa kupit celo flaško ivermektina in razredčit. Če imaš 10 psov je ne porabiš cele v enem letu, stane pa 10€
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 02 Julij 2010, 15:41:42
Razredčit?! Ali misliš dozirat?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sasha na 02 Julij 2010, 15:47:31
Ne, redči se z glicerolom, da dobiš pravilno razmerje..
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 02 Julij 2010, 15:50:51
Oho! Neki novega! Pred kar nekaj leti, ko sem nazadnje to uporabla ni bilo treba redčit. Zanimivo...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sasha na 02 Julij 2010, 15:54:47
Ja jaz ga kupim razredčenega..nimam pojma zakaj ni nerazredčen.. :-[
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sibila na 02 Julij 2010, 16:04:48
A prav razumem, če kupim Milbemax, ga dam takoj po prihodu domov? Pa, če potem spet gremo, recimo čez mesec, dva, moram spet dati tabletke?
Škoda, da nisem prej natančneje brala, sem ju ravno prejšnji mesec razglistila, bi pa raje počakala...
Andreja, kje bi se pa Milbemax lahko dobil v okolici Portoroža?  :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 02 Julij 2010, 16:05:58
Na KKMŽ-ju (fakultetna klinika) jih je vedno polna omara  ;) Za tatežke se pa še vedno bolj splača interceptor - 3,75€ za tableto do 40kg.

Najceneje je pa kupit celo flaško ivermektina in razredčit. Če imaš 10 psov je ne porabiš cele v enem letu, stane pa 10€

Jaz tudi se nisem videla nerazredcenega.

Drugace pa ne vem, ce je smiselno take nasvete dajat nam laikom  ;) kot da vemo, kje dobit nerazredcenega, s cim ga redcit in v kaksnem razmerju... je prevec strupena zadeva za se hecat.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 02 Julij 2010, 16:20:32
sibila, za Portorož ne vem, je pa najbližja ambulanta Lara v Izoli v obrtni coni, lahko pa tudi v Kopru če zapelješ na cesto, ki poteka vzporedno s hitro cesto (tam, kjer je pokopališče) je nekje na sredi tabla za vet. postajo in zaviješ 50 m v hrib in si tam. Lahko seveda tudi na MArkovcu pri Janežiču (hrib z bloki nad Koprom), tudi ni težko najt, je pa lažje ostala dva ;)

Čas maš en mesec od prvega dne na okuženem področju. Če se vračaš pa daješ na isti datum. Zadnja tabletka seveda po dopustu.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tica na 02 Julij 2010, 18:35:44
Jaz sem ga ravno danes kupila na veterinarski postaji v Mestnem logu. 2 tabletki (10-25kg) staneta malo čez 6 EUR.

OK super, ta nam je najbližja. Prejšnji teden jih še ni bilo. Sibam jutri!
Prijetno dopustovanje vsem!
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Taar na 02 Julij 2010, 18:43:08
Čez 2 tedna bo tekma v Portorožu. Za zdaj bodo moji psi videli mediteran samo tisti večer. Kaj je najmanj invazivno za filarijo? Res res nočem dati še 1x Milbemaxa. Imam 2 šeltija.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 02 Julij 2010, 18:44:40
Interceptor
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Taar na 02 Julij 2010, 18:47:25
verjetno že 100x vprašano, akj je to? A je to tisto, kar se kupi le v Italiji?

Kaj pa ampula Strongholda en teden v naprej?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Mr_Globus na 02 Julij 2010, 19:05:35
Jaz tudi se nisem videla nerazredcenega.

Drugace pa ne vem, ce je smiselno take nasvete dajat nam laikom  ;) kot da vemo, kje dobit nerazredcenega, s cim ga redcit in v kaksnem razmerju... je prevec strupena zadeva za se hecat.

Laik ponavadi 3x vpraša preden gre v akcijo.. no vsaj jst  :P Razredčen je bil pred nekaj leti edino zdravilo proti filariji na obali - pakiran v 5ml flaškicah. Še zdaj majo to ponekod in je cena cca 10€. Za to ceno pa kupiš 50ml stekleničko in jo redčiš 1/10 = 500 ml ... in 50kilskemu psu daš 0,3ml na mesec  ::) Samo propilen glikola nisem nikjer dobu za redčenje tako da je za letos odpadlo - sasha glicerol lahko tudi uporabiš?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sibila na 02 Julij 2010, 19:56:11
verjetno že 100x vprašano, akj je to? A je to tisto, kar se kupi le v Italiji?

Kaj pa ampula Strongholda en teden v naprej?

Hvala, hvala! :)
Jaaa, iz istega razloga zanima mene. Jaz bom tudi samo par dni dol, na pravi dopust pa šele gremo. A pol Milbemax ni preveč dobra izbira? Raje Interceptor?
Saj vem, da že kar nekaj piše o tem, pa sem malo prelena. :-[ A to se da pol samo enkrat te tabletke? Po Interceptor pa je treba v Italijo?
Nam niti ni problem, ker itak imamo iti namen pogledat še pasjo plažo v Muggio. Najbrž se jih dobi kje v trstu?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Taar na 02 Julij 2010, 20:01:13
Torej ja, kaj je najmanj invazivno, sploh za šeltije:

- Stronghold
- Interceptor
- Milbemax

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 02 Julij 2010, 22:22:26
Nam niti ni problem, ker itak imamo iti namen pogledat še pasjo plažo v Muggio. Najbrž se jih dobi kje v trstu?

Ne vem tocno kje je pasja plaza, ampak ena lekarna je cisto ob morju.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sibila na 02 Julij 2010, 22:31:26
Ne vem tocno kje je pasja plaza, ampak ena lekarna je cisto ob morju.

A v tem kraju Milje, torej Muggio?

Saj Mimi je MDR+/+, pa itak sem ji že dala Strongold, mi ni zato problem, ampak bi ji raje tabletke, ker mi ni teh ampul toliko na njo za pocat, sploh, ker bomo morali čez čas spet nekaj dati, pa ker ima že za klope. Do zdaj sem vedno raje dala za ziher nekaj za filariozo, ampak nikoli ni bilo potrebno dati dvakrat ali več na leto, pa ni bilo panike. Letos pa mi jima res ni nonstop nekaj za dajat, pa bi nekaj čimbolj 'milega', sploh, ker bomo morali še enkrat dati čez mesec, dva...

Pa je veliko teh komarjev oz. je ta zaščita res tako nujna?
Pa tele Interceptor se dobi tudi po komadih ali moram kupit celo škatlo?
Hvala za vse info! :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 02 Julij 2010, 22:37:11
Ja ja v Miljah je to. Jaz sem tam lani kupla Interceptor, ker ga v moji obicajni lekarni ravno niso imeli. Mislim, da moras kupit celo skatlo.

Ja komarjev je kr dosti, pa okuzeni tudi so, tako da se ne mores temu izognit...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sibila na 02 Julij 2010, 22:42:47
Ja ja v Miljah je to. Jaz sem tam lani kupla Interceptor, ker ga v moji obicajni lekarni ravno niso imeli. Mislim, da moras kupit celo skatlo.

Ja komarjev je kr dosti, pa okuzeni tudi so, tako da se ne mores temu izognit...

Te jutri poiščem na tekmi in te natančno izprašam! ;D
Taar, če si za in, če bom jaz šla v Italijo, lahko kupim celo škatlico in ti odstopim še za tvoje...Tudi tebe jutri poiščem. :D
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 02 Julij 2010, 22:47:31
Jutri spricam tekmo ker sem zbolela  >:( lahko mi pa ZS posljes :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Taar na 02 Julij 2010, 23:03:48
Ja, Sibila, to sem že hotela predlagati, da jaz nekaj vzamem. Ampak če kdo potrdi, da je Interceptor res najmilejša stvar... saj Milbemax sem dala 9. aprila. Res nočem dajati ničesar... a je res nujno??? (Je pa res, da grem v Portorož na tekmo čez 7 dni).

Lilit, pa ne da špricaš, jaz mam sangrijo in piškote.... pozdravi se!
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 03 Julij 2010, 14:35:04
Po moje je najmanj Inerceptor, ker ima najmanjši spekter delovanja. Mibemax, ti pobere še notranje zajedalce. Ampak, če imaš namen dat v kratkem tudi kaj zanje, je pa Milbemax boljša izbira.

Stronghold je za moje pojme najslabši, ker ne pomaga proti klopom in moraš še ampulo za klope gor dajat in imaš dvojno dozo na majhni površini kože in še za določene zajedalce se pol podvajajo.
Plus, da so ampule aktivne cel mesec in več , tele tabletke pa daš in se v kratkem tudi izločijo. Niso v organizmu cel mesec, zato se pa tudi daje po izpostavitvi, da majo kaj odstranit ;)

To je je to, pol se je pa treba odločit na podlagi naših potreb kako bomo kombinirali... daje se pa itak vsak mesec, če si na izpostavljenem področju, na približno isti dan. Kar se je dalo prej ne pomaga za naprej.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 03 Julij 2010, 14:52:18
Če jaz ne bi živela na Obali, bi dala Interceptor ali Cardotec najkasneje 30 dni po prihodu na morje. Če bi bila v 30.dneh večkrat na morju, bi dala tabletko najkasneje 30.dan od prvega obiska.
Interceptor deluje proti: dirofilariji, notranjim parazitom (Trichuris Vulpis, Toxocara canis, Toxocaris leonina, Ancylostoma caninum) in proti demodexu (Demodex canis).
Ne deluje proti bolham, klopom, ne odganja razne flebotome in muhe, za kar moramo psu dati druga primerna sredstva.
Tako pa dajem: vsake 3-4 mesece tabletke proti notranjim zajedavcem, od aprila do novembra ali decembra redno Interceptor, poleg tega pa vse leto ampule Advantix, ki pri nas niso dovolj učinkovite, sedaj sem probala Scalibo ovratnico, ampak najhujši naval klopov pri nas je mimo.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 03 Julij 2010, 15:01:41
Scalibor ovratnica se je pri nas super obnesla in zdaj, ko je tamala nehala rast jo bom ponovno kupila. Super je, ker ni za notranje zadeve in se ne podvaja... Mi trenutno kombiniramo Interceprtor in Milbemax beri - praznimo zaloge in v kratkem bo treba spet v Italijo.

Milbemax se mi pa vseeno zdi super za občasno jemanje. Dobiš jih posamično pa še notranjih zajedalcev se znebiš  ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: botticelli na 03 Julij 2010, 20:04:46
Ok jaz sem ravno danes iz obipa ker kupijem zadnji dan pred odhodom na morje kupila nekaj ampul Strongholda, točneje 5 kom, in zapravila dobrih 65 €  >:( >:( >:( Ko berem cene za ostale zadeve me kar pošteno stiska, ampak ok.

Sedaj pa vprašanje, Milbemax in Interceprto sta samo za srčne gliste ali tudi delujeta recimo na bolhe? Poanta je, da žal tam kjer letujem moji vskao leto staknejo bolhe, in letos bom raje preventivno dala prej ampulo. ampak valda če dam sedaj stronghold, to itak nebo imelo efekta na srčne gliste, bom pa zato dala čez 3 tedne še Milbemax, ko bomo doma. me pa vseeno zanima kakšen spekter delovanja ima.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: botticelli na 03 Julij 2010, 20:06:22
Aja pa da ne omenjam, da je prijazna gospa na 300 kosmatih rekla, da komot dam takoj jim stronghold in je to dovolj zaščita... kolikor vem moraš dati kasneje, po izpostavitvi...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 03 Julij 2010, 20:57:21
Preberi moj post zgoraj  ;).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: botticelli na 03 Julij 2010, 21:16:15
Ups sem ga zgrešila prej :) Hvala :)

Bomo dali stronghold in potem še Milbemax ko se vrnemo :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sasha na 03 Julij 2010, 22:34:37
boticelli: Na 300kosmatih dobiš tudi Ivomec - jaz svoji raje dajem standardne ampule, za srčno glisto pa Ivomec v gobec :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Mr_Globus na 03 Julij 2010, 23:19:47
Zakaj še milbemax? Stisni strongold ko prideš nazaj pa je. Sej na kitajčkih se nimajo bolhe kje primit  :P
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 04 Julij 2010, 11:15:14
Milbemax se mi pa vseeno zdi super za občasno jemanje. Dobiš jih posamično pa še notranjih zajedalcev se znebiš  ;)

Nisem vedela, da jih dobis po komadih  :-[ Namrec do avgusta imam se zalogo Interceptorja, potem septembra ce bomo pa se kaj sli, ko pridemo nazaj mi pa ena sfali.. Fajn vedet, da lahko tole nabavim  ;D Hvala za info  ;)

Mi lahko se kdo napise pri katerih veterinarjih v Lj (ali pa v Ce) se jih dobi? Pri nas jih namrec nima..  :-[
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sibila na 05 Julij 2010, 13:19:25
Jutri spricam tekmo ker sem zbolela  >:( lahko mi pa ZS posljes :)


Ja, sem videla. :) Čimprej okrevaj!
Torej, kot kaže je naš kratki dopust pod vprašajem, torej najbrž sploh ne bom potrebovala ničesar sedaj...Če bomo pa vseeno šli pa bom pač kupila pol pri nas Milbemax, Interceptor pa enkrat kasneje, ko bomo šli kaj v Italijo.
Te takrat povprašam za lekarne.
Tako, da, Taar, za nas je tekma pod vprašajem, Italija in nakup Interceptorja pa itak odpadeta. Žal sem tokrat vzrok jaz, ki s svojo nogo komaj hodim, kaj šele, da bi agility tekla. :)

Hvala vsem za vse info!
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Zemirah na 23 Julij 2010, 19:29:47
Punce, v ponedeljek grem v Portorož za en teden in gledam kaj vzeti proti tej nadlegi.

-Pes je bil danes! razglisten z Dehinelom
-V četrtek sem mu dal ampulo Fronelinea

Kaj vzeti? Na veliko hvalite Milbemax ampak deluje tudi proti notranjim zajedalcem. Je pametno uporabiti njega, če sem psa pravkar razglistil?


Hvala!
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 23 Julij 2010, 19:52:51
Skoči še čez mejo v prvo lekarno in vzemi Interseptor, ampak jih dobiš v škatlici najmanj 6 (rok trajanja je 2 leti cca). Drugače pa komot lahko vzameš Milbemax in ga daš čez kake 3 tedne, v bistvu maš čas en mesec od prvega dne na okuženem območju. Samo ne pozabit pa je.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Zemirah na 23 Julij 2010, 20:38:47
Čez mejo nažalost ne morem skakat, ker grem z vlakom na morje. :( Pri nas ga ni?

Nekako ni mi lagodno izpostavljati psa brez zaščite. Ne želim biti tečen ampak samo potrditev: So lahko problemi, če dam v ponedljek Milbemax?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 23 Julij 2010, 20:45:24
Nekako ni mi lagodno izpostavljati psa brez zaščite. Ne želim biti tečen ampak samo potrditev: So lahko problemi, če dam v ponedljek Milbemax?

Pes ne bo nezasciten!!  ::) Zdravila proti srcni glisti se dajejo PO izpostavljenosti, v roku enega meseca, ko prides iz morja.. Torej, ce gres v ponedeljek na morje, imas cas do 23. avgusta, da das tableto  :P :P :P Brez panike...  ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Zemirah na 23 Julij 2010, 20:55:40
Yay, hvala! :P Nisem vedel, da se daje zadevo ko se vrne z dopusta.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 24 Julij 2010, 09:44:33
Preberi kakšno stran nazaj, je bilo že večkrat ponovljeno  ::).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 24 Julij 2010, 12:07:53
No, mi je pa nismo razglistili z Milbemaxom. Bla je pa 5 dni v začetku maja na morju v Portorožu. Vet je reku, da dejansko ni treba.  :-\  Če bi jo hmm s tem razglistila sedaj, ko bo počasi čas da jo "normalno" razglistim pa najbrž nima učinka, ali pač?

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 24 Julij 2010, 12:26:10
Na podlagi česa ti je pa vet reku, da ni treba? Dovolj je en komar in ena minuta, lahko si pa celo leto nekje in ne bo nič. Določena območja so bolj okužena kot druga. Koper z okolico vem, da je zelo. Ankaran z okolico je bil pred leti baje zelo zelo visoko procentualno, Žusterna prav tako. Istrsko zaledje je baje doooosti manj. Majo pa tudi na krasu in okolici. Je pa res, da tigrov še do pred kratkim v istrskem zaledu ni bilo, zdaj pa so. Prav tako kot komarji se lahko širi tudi tale zajedalec, ki drugače ni vezan na tigraste komarje.

Vprašaj Karmen kaj vse je dala skozi s svojim posvojenim psom, ki je dobil odraslo boliko filarije oz. si to lahko prebereš v tej temi nekje.

Kdo pa je ta vet? Zdaj ne pomaga nič od teh zadevic, ki jih dobiš v prostem trgu. Zato, ker so teli strupi minimalni in ko filarija preraste stadij mikrofilarije, je doza zanje premajhna, strup za odraslo obliko je pa tako močen, da če je žival švoh, ubije tudi njo, ali se zastrupi s toksini odmirajočih črvov ali pa lahko teli črvi povzročijo kap in zastoj srca.
Na obali je ogromno psov pomrlo zaradi tega, sploh na začetku, ko se še ni vedelo za tega zajedalca. Zdaj na srečo vedno več ljudi ve zanj in primerno ukrepajo, je pa še vedno veliko število takih, ki jih preprosto ne briga.  >:( :-X
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 24 Julij 2010, 12:34:42
Ne vem...Lahko tudi da si je moja mat zmislila. >:( Fajn, zdaj morem dat pa kri pregledat in plačat pregled, namesto da bi prej dali lepo Milbemax.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 24 Julij 2010, 12:36:06
 :-\
Brez veze ja.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 24 Julij 2010, 12:44:40
To misliš-brezveze, da niste preventivo dali ali brezvze zdej testirat, ker se ne bo še nič pokazalo, dokler psica ni že švoh?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Alma na 24 Julij 2010, 13:07:57
Moja ena psička je MDR1 -/-, sicer letos ne gremo na morje, mogoče pa na Balaton...
kdo ve kako je tam stanje? Interceptor ne najdem na tabeli ...



Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 24 Julij 2010, 13:14:40
Škoda, da niste dali tisto tabletko po prihodu domov, predvsem pa škoda, da veti nimajo pojma, očitno!  :-X ???

V kaki tabeli? Prepovedanih ali dovoljenih? Interseptor lahko daš psom z MDR1-/-.
Kolikor vem je to bolj značilno za Sredozemlje.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tica na 24 Julij 2010, 13:20:54
Pes ne bo nezasciten!!  ::) Zdravila proti srcni glisti se dajejo PO izpostavljenosti, v roku enega meseca, ko prides iz morja.. Torej, ce gres v ponedeljek na morje, imas cas do 23. avgusta, da das tableto  :P :P :P Brez panike...  ;)

Vem, da je tema glede tega vprasanja ze zlajnana, ampak a mi lahko nekdo pove zakaj mi "vsi" veterinarji pravijo, da se da prej??? Vprasala sem ze 3. 2 ljubljanska in enega primorskega (ta zadnji trdi, da se da prej in potem). Jaz sem moji ne glede na nasvete vet. dala Milbemax 2 tedna po morju.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 24 Julij 2010, 13:56:42
NO...mati je kr veterinarski tehnici verjela....Sicer res ni vet...ampak vseeno, to bi jih v SŠ lahko naučili. >:(
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Alma na 24 Julij 2010, 22:16:02

V kaki tabeli? Prepovedanih ali dovoljenih? Interseptor lahko daš psom z MDR1-/-.
Kolikor vem je to bolj značilno za Sredozemlje.

prepovedanih...že dolgo nisem bila na Balatonu so mi pa rekli eni znanci, da kar mrgoli od komarjev  :-\
kar še nič ne pomeni, mislim pa da bom vseeno pri kakšnem madžarskem vetu preverila
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 24 Julij 2010, 23:13:07
Pol pa še tu napiši.  ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 25 Julij 2010, 10:07:58
Vprašaj Karmen kaj vse je dala skozi s svojim posvojenim psom, ki je dobil odraslo boliko filarije oz. si to lahko prebereš v tej temi nekje.

1 leto zdravljenja, o stroških ne bi govorila, poleg tega je skoraj podlegel zaradi zdravil.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 26 Julij 2010, 15:29:06
Js sem dala zdej testirat in je negativna na klopne bolezni in filarijo. Sicer res ni kazala nobenih znakov, ampak js kot js, sem mogla dat testirat.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Smrčk na 26 Julij 2010, 16:02:14
Živijo.

Glede na to, da imate vi več izkušenj, kot pa veterinarji - očitno, vseeno je seveda OK poslušat tudi veterinarski nasvet  :) , pa vseeno... ( ker sem jaz namreč tudi dobila od treh veterinarjev različne poglede na Milbemax oz. Stronghold ) .

Kaj točno priporočate? Predvsem bi vprašala Karmen. Kateri dan pred morjem ( Hrvaška ) in kateri dan po morju bi dala katero "zdravilo" ?

Sem študirala, da če mu dam Milbemax,  potem bi blo fajn, če mu dam še ampulo proti klopom. Res mi ni jasno čisto točno, kaj narediti?  ???

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 26 Julij 2010, 16:39:05
OJ!

30 dni PO prvem dnevu na morju se da ali tabletka (Milbemax...) ali stronghold (ni proti klopom) ali Advocate (ni proti klopom).
Meni je vet. tehnik danees rekel, da lahko tudi kombiniram Advantix (na primer) in Stronghold (ne pa Advocate +Advantix) Samo, da je ene 14 dni razlike vmes. Jaz še vseeno raje dam tabletko, ki je tudi proti glistam etc-ker mi žre mačje dreke in ostalo nesnago.

Pred morjem nima smisla dajat, ker boš morala potem še 1x v roku 30 dni od prvega dneva na morju.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Smrčk na 26 Julij 2010, 16:44:12
Sem predvidevala da je to neke vrste preventiva in da se mu da prej Milbemax tableto, ( ne vem, dva dni pred morjem ) in pa potem še po morju ( kot si opisala... ) . 
Zdej, v eni škatlci sta dve tabletki. Sem predvidevala da se da eno pred morjem in eno po morju. ??  ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 26 Julij 2010, 16:49:56
Sem predvidevala da je to neke vrste preventiva in da se mu da prej Milbemax tableto, ( ne vem, dva dni pred morjem ) in pa potem še po morju ( kot si opisala... ) . 
Zdej, v eni škatlci sta dve tabletki. Sem predvidevala da se da eno pred morjem in eno po morju. ??  ???


Zdravila proti filariji niso preventiva, ampak kurativa.. Psa mora najprej okuzen komar picit, potem pa ti s tableto te mikrofilarije v krvi unicis.. Torej, preden komar sploh pici psa (se pravi pred morjem) nima smisla dajat tablet, ker nimajo na kaj ucinkovati..  ;)

Pa se to.. Predvidevam da so ti dali Milbemax za velike pse.. Mi lahko napises koliko si dala za to skatlico dveh tablet?

p.s.
Ni v skatlici nic navodil??
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Smrčk na 26 Julij 2010, 17:06:41
OK.. kurativa. ( prvič to delam, ker gremo prvič z gospodom na morje )  :(   .

 Ja v bistvu je zadeva taka, da sem naročila moji "boljši" polovici, da Milbemax vzame na Češkem, ker ga tukaj pri mojem veterinarju ni bilo.  Pa mi je prinesel dve škatlici ( za psa težkega cca 35kg ). Tako da angleških, kaj šele slovenskih navodil ni zraven  :) . Češko pa ravno ne znam prav dobro  :o . Vmes pa sem ga našla na Prva-klinika in ga naročila po pošti ( paket me čaka na pošti ).
Na češkem sta bli dve škatlici 20eur, za tukaj pa še ne vem točno, nekaj čez 10 eur ( s poštnino vred ) se mi zdi. Ena škatlica.

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 26 Julij 2010, 17:09:16
Za Stronghold baje piše, da je dobro dat tudi prej, abolutno pa pol. Sklpeam, da zato, ker se razporedi po koži. Je pa to res samo sklep. Jaz prisegam na Interceptor in/ali Milbemax.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Smrčk na 26 Julij 2010, 17:18:51
Mislim, da bo kar naslednja zadeva: hmm...

10 dni pred prvim dnevom na morje Stronghold, 2 dni pred prvim dnevom na morje ampulo Frontline .  In pa 30 dni po prvem dnevu na morju, Milbemax.

 ???   :)  definitivno me pa mal skrbi seveda vsa ta kemija potem v njegovem kosmatem teleščku...  V vsakem primeru Milbemax po morju...

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 26 Julij 2010, 17:22:01
Ena zadeva je preveč - prva. Sicer pa lahko tudi tako, če si se odločila. Samo na Milbemax ne pozabi! Pa uživajte na morju!  :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 26 Julij 2010, 17:26:46
Smrčk hvala za info..  ;)
Samo res, zakaj pa Stronghold? Saj res ni potrebno.. Pa Frontline daj raje kaksen teden pred morjem, tok, da se razporedi po kozi, ker potem se itak v vodi spira.. :)

Mi smo pa ravno predvcerajsnjim vzeli ze tadrugo tableto Interceptorja, tokrat so bile posledice brez driske, sem hkrati dala Linex  :D Sedaj konec avgusta bom pa Milbemax nabavila, je interceptorja zmanjkalo  ::)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Smrčk na 26 Julij 2010, 17:35:16
hm.. ampak res.. zdej sem tako zakomplicirala, da se ven ne  vidim  :-[  .  Frontline pred morjem in Milbemax po morju. In to je to.  Pa itak ne bo nič in bomo zdravi nazaj prišli  ;D . 
Že tako ali tako je bil prejšnji teden bogi, ker je imel vnetje mehurja...pa imava še vedno zdravila  :( . Da ga ne bom zdaj še z vsemi nepotrebnimi kemikalijami futrala...  :'(

Hvala za pomoč!  :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: lejca_ na 03 Avgust 2010, 14:04:41
Jaz sem pred morjem kupila tablete milbemax za oba psa (4,75 kg in 21 kg). Tehničarka mi je rekla, da za manj kot 5 kg ni tablet in naj manjšemu dam 3/4 tablete. Sedaj pa sem prabrala navodila, na katerih priše, da obstajajo tudi tablete do 5 kg in da se teh ne sme dajati psom lažjim od 5 kg. Sedaj sem pa v precepu ali naj poiščem kliniko, kjer imajo na zalogi tablete za manjše pse ali bo ok 3/4 velike tablete? V tableti za večje pse (doziranje: 1 tableta za pse težke od 5-25 kg) je 12,5 mg milibemicin oksima, v tableti za male (doziranje: 1 tableta za pse težke od 1-5 kg) pa 2,5 mg.
Verjetno je bolje, da mu kupim tablete za male pse  ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: TibiQ na 03 Avgust 2010, 14:26:14
Meni tudi nekaj ni čisto jasno. Včeraj sem kupila Milbemax (2 tabletki za psa 35kg - to dam obe hkrati po tem ko pridemo z morja - v roku enega meseca od takrat ko bomo šli na morje).

Ni mi pa jasno zakaj piše da učinkuje na bolezni, ki jih povzročajo mikrofilarije (če prav razumem je to Dirofilaria immitis) in ne da učinkuje na mikrofilarije in zakaj je v navodilih tudi opozorilo, da mora v primeru obiska rizičnih področij pred tretiranjem z Milbemaxom psa pregledat veterinar, da izloči morebitno sočasno okuženost z drugimi paraziti (če se prav spomnim v slovenskem prevodu piše "z drugimi", v oklepaju pa navaja Dirofilarijo).

Ni mi pa čisto jasno, ker meni ni nihče rekel da moram psa pripeljat na pregled, predno mu dam te tabletke, ki sem ji že kupila, prav zato, ker gremo na "rizična" območja.  ???

Angleška varianta;
http://www.ah.novartis.com/products/en/milbemax_cat.shtml
In heartworm risk-areas, or in the case it is known that a dog has been travelling to and from heartworm risk regions, before using MILBEMAX, a veterinary consultation is advised to exclude the presence of any concurrent infestation of Dirofilaria immitis. In the case of a positive diagnosis, adulticidal therapy is indicated before administering MILBEMAX.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: botticelli na 03 Avgust 2010, 14:37:17
lejca.... jaz sem šla kupiti tablete za lin in sunny, obe sta okoli 6-7 kg, in so mi prodali te tablete za pse do 5 kg in mladiče. tako da sem jima to dala.

drugače pa reči naj ti jih naročijo na veterini ali pa idi v lekarno in če ima tista lekarna tudi te tablete v svojem programu če nimajo na zalogi ti naročijo.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: botticelli na 03 Avgust 2010, 14:39:04
aja še to, se mi zdi bolj logično dati to psu ki ima 7 kg kot pa tablete ki so od 5-25 kg... čeprav sem to šele pol ugotovila kaj mi je prodala :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Roxy na 03 Avgust 2010, 15:11:21
Angleška varianta;
http://www.ah.novartis.com/products/en/milbemax_cat.shtml
In heartworm risk-areas, or in the case it is known that a dog has been travelling to and from heartworm risk regions, before using MILBEMAX, a veterinary consultation is advised to exclude the presence of any concurrent infestation of Dirofilaria immitis. In the case of a positive diagnosis, adulticidal therapy is indicated before administering MILBEMAX.

Tole je mišljeno za odrasle oblike, ki jih je treba drugače zdravit. Milbamex ubija mikrofilarije, ne odraslih osebkov, če se ne motim. Torej, če že živiš na rizičnem območju in še nikoli nisi odpravljal mikrofilarij, daš psa prej pregledat, če ni že okužen.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 03 Avgust 2010, 17:33:40
Tako, kot je Roxy napisala.

Kar se samih tablet tiče, so enake sestave za vse velkosti, različna je pa koncentracija verjetno, ali pa velikost samih tablet... In če je za več kg, se ustrezno zmanjša. Jaz imam Interceptor od 12 do 22 kil ali neki takega in dam malček stran, če je pes na spodnji meji.

En podoben primer: ljudje kupijo ampulo, ki je za velike pse in jo razdelijo na dva srednja. Sama sicer tega ne počnem, ampak pravijo, da je isto kot če bi kupil manjše, edino cenejše je ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 03 Avgust 2010, 20:16:11
Jaz tako razdelim Frontline ampulo za največje pse na pet mačk . Vsaka dobi tri kapljice. To početje veterinarji odsvetujejo, ker ljudje počnejo vse mogoče neprevidnosti (napr. Advantix ampulo mački - ni preživela).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 03 Avgust 2010, 21:40:04
Mene bi tudi skrbelo, kaj ce zdravilo ni enakomerno po vsej tableti... pol reskiras, da dobi premalo :-\
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: majča na 04 Avgust 2010, 09:05:56
Js sem dala zdej testirat in je negativna na klopne bolezni in filarijo. Sicer res ni kazala nobenih znakov, ampak js kot js, sem mogla dat testirat.

Koliko pa stane tako testiranje? Mogoče veš ceno testiranja samo za filarijo? Tudi jaz sem bolj "zajec" in bom šla verjetno testirat..
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: lejca_ na 05 Avgust 2010, 11:09:55
Bom malo poklicala po veterinarjih za tablete za majhne pse, bom taveliko itak naslednje leto spet potrebovala.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Gaja na 06 Avgust 2010, 11:42:58
Jaz tako razdelim Frontline ampulo za največje pse na pet mačk . Vsaka dobi tri kapljice. To početje veterinarji odsvetujejo, ker ljudje počnejo vse mogoče neprevidnosti (napr. Advantix ampulo mački - ni preživela).

Če se ne motim Advantix sploh ni za mačke. Zato ni preživela, ne zaradi prevelike doze.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 06 Avgust 2010, 12:43:42
Sem navedla kot primer  8).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Zemirah na 10 Avgust 2010, 10:33:12
Slučajno ve katera kje v Ljubljani zagotovo imajo Milbermax? Na Veterinarski postaji jih ni in pravijo, da jih ne bo do septembra. :(
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: SpelaZ na 10 Avgust 2010, 12:47:20
Js sm jih lih predvčerajšnjim dobila v veterinarski kliniki Max - na Dolenjski cesti na Lavrici. Lp
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: botticelli na 10 Avgust 2010, 13:03:42
Jaz sem jih 2 tedna nazaj dobila na 300 kosmatih na kajuhovi, zraven btc.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Smrketas King na 11 Avgust 2010, 09:10:25
Trenutno je velik problem z dobavo Milbemaxa.

Tako da je najbolje, da primeš tel. v roke in malo prekličeš naokoli.  ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Zemirah na 12 Avgust 2010, 14:41:56
SpelaZ ima prav, Max klinika jih ima. Je pa malo daleč za s kolesom zato sem poklical še v Malo Kliniko na Gorkičevi in jih tudi imajo.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: shivas_ na 16 Avgust 2010, 16:46:23
Živjo!

Eno vprašanje, če kdo ve, v Italiji sem kupila tablete Cardotek 30 plus. Sva ravno prišla z morja in zdej ne vem a naj mu dam zdej tableto, ali bi mu jo morala dati že prej? kaj pa kakšni stranski učinki?

Lp
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: zoe na 17 Avgust 2010, 19:03:34
So v Posočju tudi okuženi komarji?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreychika na 14 September 2010, 12:39:36
OJ!

30 dni PO prvem dnevu na morju se da ali tabletka (Milbemax...) ali stronghold (ni proti klopom) ali Advocate (ni proti klopom).
Meni je vet. tehnik danees rekel, da lahko tudi kombiniram Advantix (na primer) in Stronghold (ne pa Advocate +Advantix) Samo, da je ene 14 dni razlike vmes. Jaz še vseeno raje dam tabletko, ki je tudi proti glistam etc-ker mi žre mačje dreke in ostalo nesnago.

Imam eno vprašanje. Običajno sem psici po morju dala vedno Stronghold, letos pa ga pri našem vetu niso imeli, tako da sem dobila Advocate. Imam samo eno ampulo, tako da nimam navodil. Ali je ampulo treba dat točno 30. dan po prvem dnevu morja ali pač enkrat do takrat? Psico sem nameravala še razglistit, ampak koliko berem na netu, je Advocate tudi za notranje zajedalce, torej mi ni treba dajat še tablete. Ve kdo kaj več o tem?

Hvala za odgovor.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 14 September 2010, 18:53:08
Tu so navodila: http://www.bayeranimal.com.au/default.aspx?Page=50&ItemId=73

Jaz bi ampulo dala raje teden po treh tednih po prvem dnevu izpostavljenosti, ker rabi nekaj časa, da se vpije in porazdeli... plus, da ampulam ne zaupam najbolj...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: TibiQ na 20 September 2010, 09:58:36
Mi smo šli na morje 11.8.2010 ini ostali do 23.8.2010.

3.9.2010 (sicer malo prehitro glede na navodila - 1 mesec po prvi izpostavljenosti) sem ji dala Milbemax, ali naj ji dam 3.10.2010 ponovno Milbemax, ali eno doziranje zadošča?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 20 September 2010, 10:43:23
Ni treba vec dat, ce od 23.8. potem niste bili vec izpostavljeni..  ;) Je tista tableta septembra pokrila vse za nazaj  :P
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: TibiQ na 20 September 2010, 12:52:29
Nismo bili več izpostavljeni, preverjam pa zato, ker mi je en vet rekel, da lahko dam še enkrat, da bo za zihr. Po drugi strani je to strup, tko da rajši ne bi, če eno doziranje zadošča. Itak bo čez ene dva mesca mogla dobit spet za razglistenje, pa ji bom takrat magar milbemax dala, k tko al tko vse pobije.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 20 September 2010, 13:12:10
Moji psi doživljenjsko dobivajo sredstva proti filariji od aprila do decembra. Prejšnji zlati prinašalec je doživel 13,5 let, vse življenje je dobival Ivermectin. Mislim, da ga nisem z njim zastrupila. Vsekakor ne želim nobenemu probati zdravljenja, raje svetujem en mesec več preventive.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: zoe na 25 Oktober 2010, 21:39:52
Karmen, vi ste zdravili okužbo z zdravili? Sem brala, da je v obalnem zavetišču en pes okužen s filariozo :'(

V kakšnih primerih se pri okuženih psih odločijo za zdravljenje? Vseh se najbrž ne da več pozdraviti :(
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 25 Oktober 2010, 22:25:41
Jaz bi gledala na splošno zdravje in kondicijo in starost. Če bi dobila psa, ki je v slabem zdr. stanju, podhranjen... najprej rešim tiste zadeve, šele potem filarijo. Če je pes res star in ima hudo okužbo...Kaj pa vem. Po posvetu z več veterinarji verjetno.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 26 Oktober 2010, 07:39:00
Zdravljenje je zelo tvegano, veliko psov ob zdravljenju pogine. V obalnem zavetišču je verjetno več kot eden okužen s filarijo, testirali verjetno niso vseh. Ko sem posvojila Jona, sem ga odpeljala na preventivni pregled, takrat smo ugotovili, da ima poleg mikrofilarij tudi odraslo glisto. Star je bil pribl. 2 leti. Poleg filarije je imel zelo močno okužbo z notranjimi in zunanjimi zajedalci ter hudo kožno alergijo.
Na zdravljenje smo ga pripravljali pribl. 3 mesece (ne spomnim se prav dobro, nekje je moj članek o tem), ko smo najprej mesečno ubijali mikrofilarije, medtem ko je dobival močne vitaminske injekcije, vitamine b kompleksa v tabletkah in mini aspirine za krvni obtok. Šele potem, ko je bil na mikrofilarije negativen, smo se z zelo močnimi zdravili spravili na odrasle živali in sicer dve injekciji v razmaku nekaj dni. Sledilo je strogo mirovanje, zelo kratki sprehodi na povodcu, pribl.2 tedna, ko so se ostanki filarije izločali v kri. In tako počasi naprej do popolnega okrevanja.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: zoe na 31 Oktober 2010, 09:56:53
Karmen, hvala za deljenje izkušnje. Okuženim zavetiščnim psom najbrž težko pomagajo/pomagamo, dokler nimajo svojega doma :'(

Vprašanje, ki ga je objavil vinyboy glede svojega psa sem prestavila v novo temo: http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=10435.0
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Target na 21 Februar 2011, 14:11:49
Prosim za mnenje, katera zaščita proti filariji se mi najbolj splača za psa teže 55 kg in sicer bom rabila za celotno sezono. Lani sem uporabljala Milbemax.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: k94lif na 22 Marec 2011, 22:10:00
Ker se bo začela sezona komarjev, me zanima kaj predlagate Interceptor ali Milbermax? Kaj se Interceptor, da še vedno dobit na recept v Italiji?
Kakšna je cena za cirka 20 kg psa?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 22 Marec 2011, 22:31:43
brez recepta :)
In komarji so že :(

Mi bomo začeli čez en teden s tabletami.

Jaz kombiniram milbemax in interceptor. Milbemax na 3 mesece že ki ima kar velik spekter notranjih zajedalcev pokrit in interceptor v mes. Cene za letos ne vem. JE pa odvisna od tega ali vzameš škatlico po 6 ali 8 tablet.
Cene se pa res ne spomnim  ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 22 Marec 2011, 22:37:36
Kako ze, ma kje ??? ce se se niti sneg ni dobro stopil :P

8 tablet Interceptorja je tam nekje 25-30€. Odvisno kje. Najcenejse imajo v tisti lekarni v centru Trsta, takoj pri tunelu...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 22 Marec 2011, 22:47:06
malo okrog Bivja se obrneš in srečaš že kar velike krvosese  >:D >:(
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 23 Marec 2011, 07:24:32
8 tablet Interceptorja stane 30 eur. Mi začnemo dajati 1.aprila.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: lira na 23 Marec 2011, 08:30:22
brie je ze 2 meseca zascitena, v ankaranu so me prvi obletavali ze januarja  :(
do letos sem tudi jaz zacenjala s 1. aprilom in tudi jaz kombiniram, enako kot andreja.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: vesna-skway na 23 Marec 2011, 10:01:10
zakaj pa je kombiniranje dveh zdravil boljše? sicer ne živim na obali, samo občasni vikendi na morju so vseeno ...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 23 Marec 2011, 11:22:39
Isto kot je boljse kombinirat razlicna zdravila pri razglistenju... da se golazen ne navadi prevec >:D (ne toliko filarija kot crevesni paraziti, proti katerim sta tako Milbemax kot Interceptor, samo je Milbemax mocnejsi oz. ima sirsi spekter delovanja).

Ceprav sem zadnjic brala na nekem ameriskem forumu, da so nekateri psi dobili gliste kljub jemanju zdravila (Heartgard - vsebuje ivermectin) - tudi filarije naj bi ze zacele razvijat odpornost >:(
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 23 Marec 2011, 11:27:18
milbemax je tudi za notranje zajedalce prebavil, interceptor pa ne. Pa že ki se daje vse živo gledam, da dajem čim manj in ne podvajam  :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: vesna-skway na 23 Marec 2011, 13:47:48
hvala za pojasnila  :)
bomo tudi mi letos tako, lansko leto je dobival samo milbemax
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: lira na 23 Marec 2011, 14:02:18
vbistvu je interceptor samo za nematode (gliste, crevesne in filarijo), milbemax pa ima poleg milbemicina se sredstvo proti cestodam (trakuljam). ce bi dajala samo interceptor, bi morala potem vsake 3 mesece se zantel (ki pa ne deluje na filarijo) ali kaj podobnega dat, tako pa malo zmanjsam vnos zdravil in dobi 2 v enem  :)
ce bi hodila na morje samo obcasno, na dopust, ne bi delala znanosti iz tega, ampak bi dala kar milbemax po dopustu.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: vesna-skway na 06 April 2011, 14:25:05
če bodo obiski morja tako pogosti kot lansko leto bo najbrž kar kombinacija :)
hvala za dodatna pojasnila vseeno
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 02 Maj 2011, 17:26:25
Po stirih dneh v Istri je vseeno fajn dati kaksen Milbemax, ane?  :-[

Ze kdo ve kaksna je cena in koliko tablet je v pakiranju? 
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 02 Maj 2011, 20:00:38
Jaz dam za dve tableti okoli 8€ (samo sta za tezo mojih2, ne vem pa, ali obstajajo mocnejse ali se pac enostavno za tezje pse da dve tableti namesto 1).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 02 Maj 2011, 20:06:39
Vem, da je že bilo govora-ampak se je nabralo precej strani. :-[ Če se odločim za ampulo (Stronghold, Advocate)-dam prav tako PO morju oz. v roku 30 dne od prvega dne na morju oz. če gremo na kras s psom? Kaj vem od kod imam v glavi, da se to daje 14 dni pred morjem in še potem po morju.  ???

Kdo ve koliko stanejo te ampule za 30 kg psa?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 02 Maj 2011, 20:28:28
Jaz dam za dve tableti okoli 8€ (samo sta za tezo mojih2, ne vem pa, ali obstajajo mocnejse ali se pac enostavno za tezje pse da dve tableti namesto 1).

Ja, mojemu moram dat dve (to sem pa nasla na uradni spletni strani). Hvala za info!  ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 02 Maj 2011, 22:23:12
čara, manj kot 30 dni pol, ker rabi nekaj časa, da se vsebina ampule vsrka v organizem. Ni kot tableta, ki vstopi takoj. Koliko časa pa rabi, verjetno piše v navodilih. Koliko je to? dan, dva? Ta čas je potrebno odštet od teh 30ih dni.
Sicer pa jaz ampulam ne zaupam preveč...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: doro na 04 Maj 2011, 23:50:30
Rabila bi eno mnenje....Kupljen je bil Interceptor za pse od 23-45kg - za 20kg psa...Dam normalno celo tableto ali samo pol kot mi je svetovala v lekarni?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: sasha na 05 Maj 2011, 06:19:04
Jaz bi dala celo..
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 05 Maj 2011, 09:44:42
jaz pa pol, oz. bi prej poklicala Laro za mnenje koliko odstranit ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 05 Maj 2011, 09:59:15
V teh za 23-45 je dvojna doza od tistih do 22 (sem enkrat gledala). Ampak ne vem, ce bi si upala dat na pol, ker ne bi bila sigurna, ce se je ucinkovina enakomerno razporedila po celi tableti - kaj, ce bi dala premalo? :-\
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: zoe na 05 Maj 2011, 13:31:42
Lahko pa psa za 3 kile zrediš pa daš brez težave celo ;D ;D Hec, hec ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: k94lif na 05 Maj 2011, 14:09:26
Lahko pa psa za 3 kile zrediš pa daš brez težave celo ;D ;D Hec, hec ;)

To pa je res najlažja rešitev.  :P

Daj oglas (malo reklame na forumu) mogoče, bo kdo odkupil ali zamenjal tablete, če je slučajno kupil napačne.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: moly na 05 Avgust 2011, 08:09:28
Uspelo mi je nabaviti Milbemax  ;) Koliko tablete naj dam 6 kg psu? (imam tableto od 5 do 25 kg). Glede na moje izračune bi bilo dovolj 1/4, vet je govoril nekaj o polovički oz. 3/4... in seveda o 2x uporabi... preden greš na morje in takoj ko prideš nazaj.

Hvala bogu za tale forum, saj drugače ne vem kako bi sploh dozirali vso to preventivo!  :P
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: botticelli na 05 Avgust 2011, 08:33:12
meni je nazadnje vet rekel da tele srčne gliste in to prodajanje teh sredstev je itak spet en velik nateg... in ti nobeden nebo povedal koliko je sploh kaj okuženih sejansko in koliko je možnost da pes to faše. rekel mi je da če je veliko komarjev ajde, naj dam, sicer pa je bedarija. na morju smo bili v okolici Zadra.

pa seveda nima smisla 2x davati :) če že hočeš dati daš v roku 1 meseca po izpostavitvi.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 05 Avgust 2011, 08:39:08
No na slovenski obali je definitivno velika moznost za okuzbo... mi pa tudi meni ni jasno, zakaj vsi propagirajo, da moras dat preventivo pred izpostavljenostjo ::)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 05 Avgust 2011, 09:41:54
Ker o bolezni dejansko nimajo pojma! Mi smo jo prestali in vem, kako to izgleda, zato se s tem ne hecamo in ne poslušamo drugih, ki pametujejo, potem pa niti ne vedo, kaj je Milbemax in se čudijo, zakaj se to potrebuje.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Inanna na 05 Avgust 2011, 09:55:11
Jaz sem dala Milbemax do sedaj 2x, vedno v roku 14 dni po morju oz. izpostavljenosti. Mislim, da je smiselno, tudi veterinarka je tako svetovala. Ko sem bila nekajkrat tam, v čakalnici, sem slišala, da vsem strankam svetuje isto in jih tudi (samoiniciativno) pouči o tem, ker mnogi sploh ne vedo za filarijo.
In seveda Milbemax daš po izpostavljenosti, prej se pa poskrbi za preventivo na druge načine :)

Pri nas je velika možnost okužbe? Če se da nekako približno določit, koliko %?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 05 Avgust 2011, 10:23:18
Ker o bolezni dejansko nimajo pojma! Mi smo jo prestali in vem, kako to izgleda, zato se s tem ne hecamo in ne poslušamo drugih, ki pametujejo, potem pa niti ne vedo, kaj je Milbemax in se čudijo, zakaj se to potrebuje.

Se strinjam!
Pa ravo vet. tehnika sem vprašala kako je s tem-ampulo...Je rek 14 dni pred morjem, zato da je pes zaščiten, da začne učinkovati zdravilo....ja čakaj malo, po taki logiki bi tudi proti črevesnim zajedalcem mogla tabletka držat še vnaprej 3 mesece...aja no, saj to mi je tudi rekel. Zdaj pa res ne vem kaki vet. tehniki so to.

Ker en drug vet mi je rekel za Advocate da dam 14 dni pred morjem in potem v roku 7-14 dni po izpostavljenosti spet. Sicer so mi tablete nekoliko ljubše, odvisno od tajminga tudi.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 05 Avgust 2011, 10:39:11
Prej je totalno brezveze dat  ::)
Mi grejo na jetra veti, ki se ne pozanimajo. Saj gre za njihovo službo in predvsem ljudi, ki jim zaupajo.  :-\
Če daš prej je isto, kot če bi dal tableto proti glistam in pričakoval, da jih v bodočnosti ne bo dobil. Ja seveda...
Tableta ne potrebuje neke koncentracijske doze...  

Govorit o tem, da mora biti veliko komarjev pa je tudi svojevrstni fenomen. Je nekako tako, kot če bi govorili, da mora biti veliko klopov.

Pred leti je bila okuženost na Debelem rtiču/Ankaran in vsaj do Žusterne ogromen. Pri vetu sem brala o več kot 90%, če je bil podatek pač pravi.
V notranjosti Istre je baje dosti manj, ampak... Okuženo je celo Sredozemlje pa še kje...

Prebolevanje bolezni oz. samo zdravljenje bolezni, ki je na koncu, če je nezdravljena itak 100% smrtna, je zelo zaj*****. Jaz se nebi hecala s koncentracijo komarjev. Če je možnost 1% bom dala. Spet pa ni potrebno dajat takrat, ko nikomer ne koristi, če pač ni treba, zakaj bi filal?

Brez panike in po pameti.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 05 Avgust 2011, 10:40:27
Čara, kar se ampul tiče, je tudi v navodilih tako. Očitno ni isto kot tablete... :-\
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: botticelli na 05 Avgust 2011, 10:57:14
ker vem za kaj gre, na srečo ga nismo imeli, sem preventivno po morju vseeno dala tableto. Vseeno pa me res zanima kakšna je stopnja okuženosti pri nas in na hrvaškem in kako je to dejansko razširjeno.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: rapgirl na 05 Avgust 2011, 11:53:17
se da te tablete kupiti še kje drugje, kot pri veterinarju?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 05 Avgust 2011, 11:55:36
rapgirl ce imas v mislih Milbemax potem samo pri veterinarjih.. Drugace pa, nas vet me je zadnjic spraseval, ce jih rabim.. Jih je zdaj vzel nekaj na zalogo, tako da..  :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: rapgirl na 05 Avgust 2011, 11:57:17
rapgirl ce imas v mislih Milbemax potem samo pri veterinarjih.. Drugace pa, nas vet me je zadnjic spraseval, ce jih rabim.. Jih je zdaj vzel nekaj na zalogo, tako da..  :)

Ufff, pol bom šla ša jih še dons iskat. :P
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: riry na 05 Avgust 2011, 13:45:54
Uh, če se smem uštulit :-[ Pri katerem veterinarju (ker jih nazadnje niso nikjer imeli), da si nardimo zalogo  ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 05 Avgust 2011, 13:46:56
tu je za Španijo:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167587705800455

tole je iz Wikipedije:

DistributionAlthough at one time confined to the southern United States, heartworm has now spread to nearly all locations where its vector, the mosquito, is found. Transmission of the parasite occurs in all of the United States (except Alaska) and the warmer regions of Canada. The highest infection rates are found within 150 miles of the coast from Texas to New Jersey, and along the Mississippi River and its major tributaries.[4] It has also been found in South America,[5] southern Europe,[6] Southeast Asia,[7] the Middle East,[8] Australia, and Japan.[4]
http://en.wikipedia.org/wiki/Dirofilaria_immitis

tuki pa še miljon ostalih raziskav:
http://scholar.google.com/scholar?q=dirofilaria+immitis+in+Europe+in+dogs+Distribution&hl=sl&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart

mogoče kaj najdeš ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 05 Avgust 2011, 13:58:44
Uh, če se smem uštulit :-[ Pri katerem veterinarju (ker jih nazadnje niso nikjer imeli), da si nardimo zalogo  ;)

V Zasavju (verjetno ne pride v postev :P). Drugace pa, v zacetku maja se Milbemaxa ni dalo dobit, uvozniku jih je zmanjkalo, sedaj je ocitno spet nova zaloga, tako da bi morali biti dobavljivi povsod..
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: riry na 05 Avgust 2011, 14:03:19
Hehe, Zasavje pa res ne bo prišlo v upoštev ;D. No, sej se itak moramo sprehodit do veterinarja, pa bomo vprašali, če so slučajno dobili...hvala vseeno ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: polonči na 29 April 2012, 15:37:46
Torej ker sem lena in sem le na površno prebrala temo me zanima par stvari. Torej do sedaj psom nismo dajali tablet proti filariji (smo sicer s primorske, vendar ne iz obale...nas ločuje Kras ;)) in letos se bom po vsej verjetnosti (ker sem naredila izpit) z njimi večkrat potepala tudi po obali in me zanima če lahko psom kar začnem dajat tele tablete, ali moram prej kaj preventivno testirat če slučajno tole golazen že majo (čeprav v teh letih ni bilo nobenih znakov)? In še katere tablete mi priporočate (kolikor sem razumela se le Milbemax dobi tudi v slo, ostalo v Ita, kamor mi jih ni problem it iskat)? Zasledila sem tudi cepljenje, a je to smiselno in ali se lahko cepivo dobi tudi v SLO? Kakšne so razlike med zaščito s cepljenjem in med zaščito s tabletami ?
Hvala, upam, da se bo komu dalo odgovorit :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 29 April 2012, 16:49:24
Pri psih, ki so bili izpostavljeni okuženemu območju s komarji in niso bili tretirani, je treba pred sredstvom proti filariji nardit krvni test, da se vidi ali so že okuženi. To sem prebrala na navodilih za Milbemax, Advocate in Stronghold.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 29 April 2012, 17:06:52
Če ti ni problem skočit v Italijo, priporočam Interceptor. JE ceneje, predvsem pa vsebuje manj sredstev (strupov), ker ima ožji krog delovanja. Če se ti splača narediti test, je pa najbolje vprašat lokalnega veterinarja, ki mu zaupaš. On bi moral vedet, če se je slučajno na tem območju kdajkoli pojavil primer okužbe. V navodilih pa piše kot je navedla Čara.

Cepljenja sama nikoli nebi naredila. Filarija NI virus, zato zanjo ne obstaja cepljenje, čeprav ga nekateri tako imenujejo. Tole "cepivo" je samo več strupov na enkrat, da pobije vse. Manjše zlo so zato tablete, ki vsebujejo manjšo količino strupov...

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ria na 29 April 2012, 19:22:00
Kaj se pa daje mladičkom? Vsaj vsak drug vikend bomo v Istri, in ne bi rada izzivala usode :-\
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 29 April 2012, 19:31:48
Gre na težo. Glede na to, da se Interceptor dobi minimalno 6 tablet na paket, je lažje vzeti Milbemax, ker se tam dobi samo 2.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: ewchy na 30 April 2012, 11:51:31
Čez vikend smo bili na morju, sicer komarjev nisem opazila, ampak bi bilo drugače vseeno dobro dati tableto ali še ni potrebno?

LP, Eva
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 30 April 2012, 12:43:43
ewchy v roku enega meseca das tableto (recimo ce boste se kaj sli, das potem).. Zdravila za filarijo se vedno dajejo po izpostavitvi, ne prej..  ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 30 April 2012, 13:10:37
Mi dajemo od aprila...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: ewchy na 30 April 2012, 14:06:36
Hvala obema za odgovor, bom za vsak slučaj raje potem kar dala... Ovcka, ja saj vem da se vedno da po izpostavitvi, ampak me je zanimalo, če je sploh že potrebno, glede na to da nisem opazila nobenega komarja, pa imajo mene ful radi  >:(
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 30 April 2012, 14:22:56
Hja... Verjetno ni bilo nič, ampak boš vsaj mirno spala ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 07 Maj 2012, 13:31:58
Hjoj jaz sem v takšni dilemi da joj!

Torej moja Binazverina ima v sebi nekaj škota. DNK testa za MDR1 nisem delala. Ampak vseeno cvikam pri tretiranju filarije. Milbemax, Stronghold se odsvetuje. v ITA ne hodim, nikoli nisem bila, ni mi blizu...tako da Interceptor ni opcija.
Kaj še ostane?

Pri Advocate ampuli sem zmedena, ker piše da je potrebno dati 1 mesec PRED izpostavitvijo in potem še PO izpostavitvi.
Psica gre pa na morje ta mesec, nekje v sredini. ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 07 Maj 2012, 13:37:18
Pasmi, ki nimajo tega defekta majo načeloma +/+ in se ne preverja tega gena, ker naj nebi bil defekten. Torej, tudi če maš škota, ki je prispeval -/-, v najslabšem primeru dobiš +/-, kar naj nebi bil problem.

Ne se sekirat  ;)

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 07 Maj 2012, 13:45:59
Ta drugi dve pasmi sta nemški ovčar in labradorec.  Zasledila sem, da je tudi pri nemcih pogosta okvara MDR1 gena.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 07 Maj 2012, 14:00:25
Sem prepozna, da bi lahko kliknila "uredi"....torej je pri zverinici možnost da je -/+ ali pa +/+..tak da lažje diham in ne bom delala DNK testa.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 07 Maj 2012, 14:01:37
Milbemax in Interceptor imata identicno ucinkovino... milbemycin. Edina razlika je, da ima Milbemax dodane se neke ucinkovine za crevesne zajedalce. Komot ji dajes Milbemax.

Sicer je tudi ivermectin varen tudi za -/- pse, ce se ga daje v ustrezno nizkih dozah. Tako da samo brez panike :)

http://www.vetmed.wsu.edu/depts-VCPL/drugs.aspx
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 07 Maj 2012, 14:07:39
nemci naj bi meli v ameriki 10%... ma veš, da sploh nisem šla za tem, da so tudi oni v "naši" skupini

http://www.vetmed.wsu.edu/depts-vcpl/breeds.aspx

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 07 Maj 2012, 14:17:43
btw - selamectin (Stronghold), milbemycin (Milbemax, Interceptor) in moxidectin (Advocat) so po tem seznamu vsi enako nevarni (v previsokih dozah).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Inanna na 09 Maj 2012, 10:03:50
A Scalibor ovratnica je dovolj za na morje? No, po vrnitvi enkrat bi dala lahko psu še Milbemax, sprašujem za preventivo.
S čim lahko kombiniram ovratnico, če bi bilo potrebno, Advocat, Stronghold?

Razglisten je bil pred dvema dnevoma in ga ne bi rada čez 2 tedna spet, čeprav z Milbemaxom...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 09 Maj 2012, 10:11:55
Ajks..zakaj si ga pa že zdaj razglistila?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Inanna na 09 Maj 2012, 10:18:22
Ajks..zakaj si ga pa že zdaj razglistila?
Do včeraj ni bilo planirano morje za vikend, jutri ga pa peljem cepit proti steklini in sem ga po protokolu razglistila:)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 09 Maj 2012, 10:20:57
Bo dobro spucan ;)

Skalibor bo čisto dovolj, sploh za dalamcijo je priporočljiva, ker odganja tudi peščeno muho, ki je prenašalka leshmanioze. Naj bi bila prisotna v sredozemskih državah.
http://en.wikipedia.org/wiki/Leishmania

Edino ne pozabi ga dat dol med kopanjem ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 09 Maj 2012, 10:24:31
Pa sej Milbemax lahko das do en mesec po izpostavljenju :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Inanna na 09 Maj 2012, 10:28:02
No, če je Scalibor dovolj, potem sploh ni panike :D
Ma čez poletje mi je vedno uganka, kako se tega lotit...ravno toliko se prevažamo na morje in nazaj, da bi moral Milbemax dobivati mesečno, kar pa ni opcija...
Interceptor potem ali enostavno ves čas Scalibor, je zagotovo dovolj? Ne bi tvegala.
Gremo pa ponavadi v bližino Pule.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 09 Maj 2012, 10:40:34
za filarijo imaš izključno tablete. Če si tolikokrat na okuženih predelih si na istem kot mi z malo "sreče"
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Nika na 18 Maj 2012, 13:23:20
Scalibor je kao preventiva, po izpostavljenosti je pa treba v roku 30 dni dat še tablete proti filariji?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 18 Maj 2012, 13:24:12
ja
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Maruša_Star na 05 Junij 2012, 10:58:37
Eno vprašanje: če grem v Istro vem, da je potrebno dati stronghold. Kaj pa nižje - kvarner?

Hvala. :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 05 Junij 2012, 15:33:00
Povsod. Celotno sredozemlje, s tem da če greš južno maš še leshmaniozo...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Maruša_Star na 06 Junij 2012, 11:15:53
Andreja, hvala.

A za tole leshmaniozo je stronghold ok?  :-\
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 06 Junij 2012, 11:19:55
Ne vem ker ga ne uporabljam
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: maja01 na 06 Junij 2012, 23:35:01
Ne, ni.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 07 Junij 2012, 08:33:21
Mislim, da je Scalibor edini za leishmaniozo, pa se to je v bistvu samo repelent za te muhe, ki to prenasajo.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lojze na 08 Junij 2012, 12:24:48
Advantix deluje kot repelent proti flebotomom-peščenim muham,do tri tedne.Scalibor ovratnica preprečuje vbode flebotomov do 5 mesecev.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: _maLiKa_ na 25 Junij 2012, 13:52:46
Imam še jaz eno vprašanje, ker zdej sem kr malo zmedena.
Ker prejšnji dve leti sem vedno dala, po nasvetu veterinarja, samo Advocate pred morjem.

Na morje gremo namreč 9.7.-16.7, pa potem še enkrat 6.8-15.8.
Torej bi morala moja psa dobiti Milbemax do 9.8.?
Kaj pa v primeru, ker bomo takrat v bistvu še na morju? Morata dobiti potem še enkrat do 6.9.?

Hvala za odgovor :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 25 Junij 2012, 14:09:03
Ja :)

Do enega meseca. In če je dlje se ponovi aplikacija po enem mesecu.

Mi, ki smo na morju dajemo praktično 8 mesecev zapovrstjo.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: P_E_T_R_A_ na 27 Junij 2012, 18:26:37
Lep pozdrav vsem!

Se opravičujem, če bom zastavila vprašanje, ki je že bilo zastavljeno in na katerega je že bil dan odgovor (nisem brala vsega za nazaj). :) V nedeljo gremo na morje in psička gre seveda z mano. Ravnokar sem govorila z veterinarko, ki mi je rekla, da naj dam Milbemax na dan odhoda in potem še mesec dni po prihodu. Sem dobila pravilne informacije? :)

Hvala za odgovor
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: maja01 na 28 Junij 2012, 08:48:48
ja.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 28 Junij 2012, 08:54:41
ja.

Kaj mogoce ves, zakaj naj bi bilo dobro dajat preventivo ze pred izpostavljenostjo filariji ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: P_E_T_R_A_ na 28 Junij 2012, 09:32:58
Kaj mogoce ves, zakaj naj bi bilo dobro dajat preventivo ze pred izpostavljenostjo filariji ???

Misliš, da samo mesec dni po tem, ko prideš domov?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 28 Junij 2012, 09:47:35
Ja. Mislim, na obali jih zacnemo dajat po tistem, ko se pojavijo komarji, ne prej - sem pa ze veckrat slisala, da veterinarji priporocajo tudi preventivo prej, pa me zanima, zakaj... glede na to, da zdravila delujejo na larve v krvi, me zanima zakaj bi jih dajal, ko larvic se ni?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: poki na 29 Junij 2012, 23:34:51
Eno vprašanjce - predvsem za tiste, ki ste bolj z obale in Goriškega konca. Ste Milbemax letos že dali? Pri nas so ubistvu komarji zadnje 2, največ 3 tedne...
In pa še to - je kdo zasledil če tudi tigrasti komarji prenašajo srčne gliste? Te golazni je pri nas več kot "navadnih" komarjev.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 30 Junij 2012, 13:15:24
Jaz dajem Interceptor od 1.aprila do 1.decembra. Včeraj sem avstralcema opravila hitri test za filarijo,borelijo in erlihijo, ki z odvzemom krvi stane ca.22 eur. Veterinarji v Kp svetujejo dajanje sredstev proti filariji vse leto.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 30 Junij 2012, 14:40:54
Jaz sem tudi začela z aprilem, oz. v sredini aprila, ker sem vidla komarje že nekaj tednov prej. Naredim pa vedno pavzo za kake 4 mesece...

Tudi mene zanima zakaj nekateri priporočate dajati sredstva pred izpostavljenostjo? Samo v primeru ampul razumem, pri tableti, ki se izloči v krajšem času pa mi ni jasno. Da se zmanjša morebitne infestacije ostalih parazitov?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: poki na 30 Junij 2012, 17:41:04
Hvala! Potem bo pa treba dat Milbemax. Škoda, da sem mu pred cca tremi tedni dala Prazinon za gliste  (pred cepljenjem) in ne kar Milbemax.  :-\ No, ja...

Za tigraste komarje noben ne ve?

andreja, jaz ti ne znam odgovorit na vprašanje. Meni je tudi veterinar rekel, da se daje Milbemax pred morjem.  ::)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 30 Junij 2012, 18:05:24
Nisem sigurna, ampak bi rekla da ja, prenašajo. Glede na to, da se je bolezen pojavla skupaj z njimi, oz. v podobnem času... Ampak to moje je špekulacija, ker se nisem poglabljala v to.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Kelly 097 na 02 Julij 2012, 18:04:50
pozdrav vsem,

jaz sm pa mojo psičko (staraje 3mesece in 3 tedne) peljala na tisto prvo ceplenje pri veterinarju... Dobila je še proti klopom in bolham pa tabletke prot glistam v črevesju itd. ... Je mogoče bilo zraven cepiva tudi kaj proti tem srčnim glistam ali jo bom morala še enkrat peljati k veterinarju, sploh preden gremo na morje...

hvala in lp
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Sammy na 08 Julij 2012, 15:01:36
Kelly097, odvisno kakšne tablete je dobila.

Mene pa zanima glede Milbemaxa. Sem prebrala nekaj strani tukaj in vidim, da bi se naj dala 1 tableta en mesec po izpostavitvi. Meni je pa vet rekel, da naj dam psom zdaj preden gremo v treh tednih 2-3x. Predvidevam, da je to napačna informacija? ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 08 Julij 2012, 15:35:26
To mene tako bega. v navodilih Milbemaxa nič ne piše o tretmaju PRED izpostavitvijo. Piše samo, da morajo dobiti v roku 30dni od prve izpostavitve.

Meni je veterinar tudi rekel 1 mesec PRED IN PO. Ob prvi možni priliki ga bom vprašala zakaj tako in zakaj ne samo po izpostavitvi.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 08 Julij 2012, 19:38:16
Kelly097, odvisno kakšne tablete je dobila.

Mene pa zanima glede Milbemaxa. Sem prebrala nekaj strani tukaj in vidim, da bi se naj dala 1 tableta en mesec po izpostavitvi. Meni je pa vet rekel, da naj dam psom zdaj preden gremo v treh tednih 2-3x. Predvidevam, da je to napačna informacija? ???

100% napačna :(
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ria na 08 Julij 2012, 20:33:42
100% napačna :(

Taka navodila smo tudi mi dobili, pa sem vseeno dala po povratuku domov.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 08 Julij 2012, 21:09:17
Edino logično bi mi bilo, če ste dobili tablete, ki so za manj kil kot je težek pes in v tem primeru se jih da na enkrat. Vse ostalo je nepotrebno pretiravanje in v nobenih navodilih za uporabo kaj takega ni navedeno. Na obali noben vet nebi reku kaj takega.  :-\
Ne vem kje je fora v takem doziranju.  ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: k94lif na 08 Julij 2012, 22:27:36
Pa ti veterinarji sploh preberejo navodila za zdravila, ki jih dajejo? Mislim, da je boljše sledit navodilom kot kakim čudnim napotkom. Do sedaj vse tablete, ki sem jih dajala psom so bile po izpostavitvi komarjem.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Sammy na 08 Julij 2012, 22:47:30
V redu, bom dala eno sedaj, ko jih dobim, da se spucamo, tako in tako sem ju nameravala razglistit, eno pa en mesec po izpostavitvi. Hvala vsem za info!
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lojze na 09 Julij 2012, 12:02:10
Halo,dekleta,Milbemax se več kot enkrat na mesec sploh ne sme dajati!Preverjeno pri proizvajalcu!
Za vse tiste,ki odhajate na morje,prva aplikacija je nekaj dni pred odhodom in nato še ena aplikacija čez mesec dni!
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 09 Julij 2012, 12:38:42
 
Za vse tiste,ki odhajate na morje,prva aplikacija je nekaj dni pred odhodom in nato še ena aplikacija čez mesec dni!

meni se vedno ni jasno, zakaj tudi prej? Nikjer v navodilih ne pise, da milbemycin deluje tudi preventivno.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 09 Julij 2012, 12:40:44
enako... 
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 09 Julij 2012, 12:51:17
Na strani od Novartisa pise, naj se dozira po teh  (http://www.esccap.org/)navodilih, in v njih pise:

"Monthly administration of macrocyclic lactones throughout the transmission season is effective against D.
immitis third stage larvae (L3) and L4 which have developed within the previous 30 days"

in

"For pets spending no more than one month in endemic areas, a single treatment, usually soon after returning home, is sufficient to assure complete protection."
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 09 Julij 2012, 17:12:03
Kar je več je torej čisto odveč.  :-\
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lunette na 10 Julij 2012, 16:18:31
A milbemax se dobi po kilaži psa ali je tako kot zantel/pratel - ena tableta na 10kg? Pa koliko jih je v škatlici? Tisti, ki jih redno uporabljate boste to najbrž vedeli bolje povedati.

Grem te dni na morje (pa morda še čez ostali del poletja) in sem razmišljala da bi bilo potem najbolje dajati letos čez celo poletje 1x mesečno dozo. Saj prav razumem, a ne? Seveda v tem času ne mislim dajati ostalih kemij na/v psa.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 10 Julij 2012, 16:35:22
Kilaza je od-do, v skatlici sta 2, cena je pa priblizno 8€.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 10 Julij 2012, 16:41:13
Ja od - do, za male in za velike...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lunette na 10 Julij 2012, 16:46:08
ena ima 5kg (ali tam do 5,3) ena pa 30-31kg. A mi lahko katera na škatlico pogleda? Mislim da po navodilih z neta piše 1 za 5kg kuža in 2 za 30kg. Moram jutri takoj letet pa rajši prej točno vem, ker ta veterina mimo katere grem mi ni glih zaupanja vredna  :-[
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 10 Julij 2012, 17:15:10
Glede na tabelo na tej strani (http://tabelo na tej strani) bi morala tamali dati eno tableto iz manjsega (light blue) pakiranja, tavecji pa dve tableti iz vecjega (modrega) pakiranja.. Naceloma bi lahko dala tamali eno tableto iz tavecjega pakiranja, samo jaz raje nebi, glede na to, da je tisto za tezo 5-25 kg..  :-[

(Tole je sicer malo cudno napisano, samo kolikor jaz vem, je pakirano po 2 tableti v skatlici - samo raje vprasaj)
MILBEMAX FOR DOGS: blue boxes containing 5 blisters with 10 round white tablets each.
MILBEMAX FOR SMALL DOGS AND PUPPIES: light-blue boxes containing 5 blisters with 10 oblong white tablets each.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lunette na 10 Julij 2012, 18:12:23
Hvala. Moram naštudirat, če imajo kako večje pakiranje, ker bi nabavila za letošnjo sezono pa še ni samo za enega psa.  ;) gledam čez ceno, če dobim večje paketke enake vsebine.

Pa še eno uprašanje. A nebi potem morda bilo bolje psu s 30kg dati 1taveliko tabletko in 1tamalo (5kg+25kg)  ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: lejca_ na 10 Julij 2012, 22:13:53
Pri našem veterinarju so imeli samo v škatlici po 2 tableti.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Inanna na 11 Julij 2012, 08:25:23
Jaz sem kupila 2 modri škatlici, okoli 7eur je bila ena. V eni škatlici sta dve tableti, pes nad 30kg dobi obe naenkrat.

Aja, meni so rekli, da mora dobiti v roku enega meseca PO izpostavitvi, prej pa ne. Za preventivo so ovratnice, ampule...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Kelly 097 na 14 Julij 2012, 23:03:24
jaz sem pa pred morjem šla k veterinarju pa mi je dal 3 tablete MILBEMAX (za 14.5 kg). Na vprašanje pred ali po morju je odgovoril po. Dejal pa je tudi, da v Sloveniji tablet ni potrebno dajati, ker tukaj te gliste ni... Vse skupaj me je prišlo malo manj kot 8 EUR.  :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: k94lif na 15 Julij 2012, 00:41:41
Ne verjet takemu veterinarju, naj malo povpraša po obalnih ambulantah koliko psov je na žalost umrlo in koliko so jih zdravili zaradi filarje.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 15 Julij 2012, 01:36:55
In odgovor na to je PREVEČ  :(
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Kelly 097 na 15 Julij 2012, 13:18:14
aja ??... malo narobe sm se izrazla ko sem rekla veterinar... to da v slo. te gliste ni je rekla pomočnica/medicenska sestra...  :-[ A je potem tudi v notranjem delu slo. ta glista ??  :-\ :-\ :(
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 15 Julij 2012, 13:54:33
A je potem tudi v notranjem delu slo. ta glista ??  :-\ :-\ :(

Tole ubistvu tudi mene zanima.. Na tistem linku (http://www.esccap.org/uploads/docs/mg9y3w58_esccapgl5vbddec09.pdf), ki ga je Lilit dala sem gledala, pa je cela Slovenija oznacena za filarijo, pa cela Hrvaska, ubistvu cela bivsa juga??? ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 15 Julij 2012, 19:18:12
Kolikor jaz vem, je razširjenost bolj ali manj le obala, mogoče še tja do Nove Gorice. je pa res, da glede na to vreme se zna zgodit, da pride tudi višje, ampak nisem še slišala za okužbo, ki bi se zgodila višje. Posebej zanimala se pa tudi nisem.
Cela Slovenija pa 100% ni okužena. Že naše vasi v Slo. Istri naj nebi bile več žarišče. Obala je pa bila pred leti, ko filarija še ni bila znana, skoraj komplet okužena  :(
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: zoe na 15 Julij 2012, 21:03:22
A ni tako, da so potencialno nevarna območja tista, kjer temperatura pozimi ne pade pod neko določeno temperaturo (sem pozabila kakšno)? Po tem merilu pride v Sloveniji v poštev samo obalno območje.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 15 Julij 2012, 21:38:36
Neki takega ja... Ampak ne pomaga tudi če nam pomrznejo vse palme  >:D
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 16 Julij 2012, 11:05:52
http://en.wikipedia.org/wiki/Dirofilaria_immitis (http://en.wikipedia.org/wiki/Dirofilaria_immitis)

Tukaj je nekaj o razvoju, temperaturi...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lunette na 16 Julij 2012, 17:44:27
Hvala za vse podatke. Smo dobili eno škatlico za velike pse in eno za male. S tem da je tavelika morala dobit obe na enkrat pred  odhodom (in še enkrat bo dobila po 30 dneh). Tamala pa ima eno škatlico malih tabletk za 2X. Cene so pa mala škatlica 3,9eur, velika 7eur. Sej ne da nehote primerjam kolk mali psi manj porabijo   ;)  :D :D :D
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Alma na 22 Julij 2012, 13:21:54
Ima kdo kaj odveč Interceptora? Bi odkupila ali mogoče kdo namerava nabavljat in bi še meni vzel??
Ob povratku z morja se zaradi gužve na cesti nismo nikjer ustavljali in sem zdaj brez ostala.

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: maša_ na 30 Julij 2012, 19:26:25
včeraj sem svojemu psu dala milbemax..natanko en mesec nazaj smo bili na morju. čez en teden grem spet na morje, vrnem se čez 10 dni in potem grem čez par dni spet na morje. kako naj mu dam tablete? vsakič ko grem na morje, točno en mesec po prvi vzpostavitvi? potem bo v enem mesecu dobil 2 ali 3 tablete ??? katere tablete priporočate? milbemax naj bi se uporabljal na vsake 3,4 mesece..

lp
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: k94lif na 30 Julij 2012, 22:39:59
TabletoMilbemax se da enkrat na mesec. Zdaj počakaj da mine en mesec od prve tablete, potem pa mu daj naslednjo. Na koledarju si označi datum in boš najlažje šla skozi.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: poki na 30 Julij 2012, 22:41:11
včeraj sem svojemu psu dala milbemax..
Naslednjič ga daš čez 1 mesec, torej 29.8. Pa če boš doma ali pa na morju.  8)
In če boš po 29.8. še na morju, mu jih daj še 1x - 1 mesec kasneje (29.9.).

milbemax naj bi se uporabljal na vsake 3,4 mesece..
Kje si pa to prebrala?  ??? Jaz mu jih dajem vsak mesec. Sem pa z Goriške.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: maša_ na 30 Julij 2012, 23:37:55
super, najlepša hvala  :)
nekje sem prebrala (čist možno je, da sem kej zamešala) da naj bi bile te tablete bolj močne in da niso priporočljive za vsak mesec. na 3,4 mesece se jih daje proti glistam, trakuljam. naj me kdo popravi.
psa imam komaj eno leto, letos prvič na morju, tako da so mi te stvari še bolj nove :-[

lp
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 31 Julij 2012, 09:40:30
če uporabljaš milbemax za odpravljanje glist, daš na 3/4 mesece, če pa za filarijo pa vsak mesec.
Milbemax ima širši spekter delovanja ni samo za filarijo, ampak TUDI za filarijo ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: maša_ na 31 Julij 2012, 20:37:51
kaj pa nova gorica, je tam tudi možnost okužbe?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: manchy na 31 Julij 2012, 20:51:52
Moj ima 24 kg. Včeraj sem šla kupit tablete (veterinar tukaj v MB itak ni imel pojma glede doziranja oziroma uporabe nasplošno...  :-\).
V škatlici sta dve tabletki, a bo dovolj, če mu dam samo eno (ena je za do 25 kg) ali za ziher še polovico druge?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 31 Julij 2012, 21:42:46
Moj ima 24 kg. Včeraj sem šla kupit tablete (veterinar tukaj v MB itak ni imel pojma glede doziranja oziroma uporabe nasplošno...  :-\).
V škatlici sta dve tabletki, a bo dovolj, če mu dam samo eno (ena je za do 25 kg) ali za ziher še polovico druge?

Pomoje je dovolj ena (glede na navodila pade se v to kategorijo, tako da boljse da das samo eno, kot da predoziras).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: poki na 31 Julij 2012, 23:43:12
kaj pa nova gorica, je tam tudi možnost okužbe?
Baje da ja.  :-\ Jaz sem iz Ajdovščine in mojemu poleti redno dajem Milbemax (pa z njim ne hodim na morje). Predvsem ne zaupam tigrastim komarjem, teh pa je pri nas za izvoz  >:( >:(
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Rock_star na 01 Avgust 2012, 11:15:16
Moj ima 24 kg. Včeraj sem šla kupit tablete (veterinar tukaj v MB itak ni imel pojma glede doziranja oziroma uporabe nasplošno...  :-\).
V škatlici sta dve tabletki, a bo dovolj, če mu dam samo eno (ena je za do 25 kg) ali za ziher še polovico druge?

Kje pa si kupila Milbemax v Mb? :-[ Da ne iščem po vseh veterinarskih, ker tja ko mi hodimo, so mi priporočali ampule, sama bi pa moji raje dala tablete.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: GOSCH na 16 Avgust 2012, 11:22:36
Hojla!

Dva tedna nazaj smo bili čez vikend na morju. Nekaj dni pred tem sem psu aplicirala Stronghold. Glede na to, da gremo naslednji vikend ali še en vikend kasneje po vsej verjetnosti spet za tri dni "malo južnije" (odvisno od vremena), me zanima, če naj postopek ponovim, ali aplicirana ampula zadošča? Ko bomo na morju, bo od zadnje aplikacije minilo 3,5 oz. 4,5 tednov. Pes je bil dnevno 5-6 krat v vodi, prejšnji teden pa je bil skopan, ker se je povaljal v neki že fajn sluzasti in smrdeči svinjariji... :-X
Kaj je bolj učinkovito po vaše - ampula ali tablete? Ko sem na veterini spraševala, so mi rekli, da so (oni) ugotavljali, da je pri velikih pasmah ampula bolj učinkovala, pri manjših pa imajo tablete bojda boljši učinek... ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: riry na 16 Avgust 2012, 12:30:58
Tole z malimi/velikimi pasmami zveni malo nelogično? Mi naši čez poletje dajemo stronghold (kake 3 mesece), potem pa za finiš (no, vsaj upam, da je potem ta huda sezona komarjev že mimo) še milbemax (v septembru). Da bi ji vsak mesec dajala tableto se mi pa zdi prenaporno za črevesje (sploh, ker smo že imeli prebavne težave, ne sicer zaradi tega, ampak raje ne pretiravam s temi antiparazitiki). Jo pa še pošpricam z mešanico eteričnih olj (limonska trava...). Smo pa na obali čez poletje recimo 1x na mesec kak vikend, pa vmes 1x po cel teden, ko grejo starši na dopust (varuška mačke ;)).
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 16 Avgust 2012, 13:03:31
Tablete so boljše.

Sicer pa milbemax deluje "samo" za mikrofilarije, ki so stare en mesec, večje preživijo. In vprašanje kaj je slabše za organizem. Tableta, ki jo pes poje in se itak v nekaj dneh izloči iz organizma ali pa ampula, ki deluje cel mesec ;)
Pa za klope ni, kar pomeni, da potrebuje pes še dodatno zaščito. Klopne bolezni tudi niso kar tako :(

Zdravljenje filarije, če pride do nje je 100x bolj nevarno kot celo življenje tablet 1x mesečno. :-\
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: GOSCH na 16 Avgust 2012, 13:36:29
Se pravi, če gremo naslednji vikend, bi ampula načeloma še morala držati (3,5 tedne od apliciranja), če pa gremo teden dni kasneje, pa mu je priporočljivo dati ali tablete ali novo ampulo? ??? ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 16 Avgust 2012, 13:50:21
Po pravici povedano, jaz ampulam ne zaupam in z njimi nimam izkušenj. Mogoče bo še kdo kaj napisal...

Koliko časa ampula drži imaš napisano v navodilih :)

Sicer pa bi verjetno dala dva dni preden bi štartala in še pol, če bi nebi imela nič drugega. Raje par dni več kot premalo...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 16 Avgust 2012, 14:44:16
Jaz sem najprej uporabljala ivermectin v tekočini, odkar imam avstralce pa Interceptor tablete. Vsakih nekaj let (letos) sem naredila hitri test.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Alma na 16 Avgust 2012, 21:43:17
Jaz sem najprej uporabljala ivermectin v tekočini, odkar imam avstralce pa Interceptor tablete. Vsakih nekaj let (letos) sem naredila hitri test.
hitri test?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 16 Avgust 2012, 21:47:16
Isti test, ki se uporablja za hitro diagnozo borelije/erlihije preveri  tudi okuzbo s filarijo.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Alma na 16 Avgust 2012, 23:38:14
Hvala.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 17 April 2013, 22:06:36
Koliko stane Milbemax? Ali sta v škatlici dve tabletki?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 17 April 2013, 22:39:05
2 tableti, stane pa okoli 10 eur ( za 30kg psa)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 18 April 2013, 07:51:55
Še vedno se najbolj izplača Interceptor. Škatlica 8 tablet je ca.35 eur
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 18 April 2013, 08:27:40
Ja, ma meni ki sem 1x letno na primorskem (slo ali tujina) in rabim 1x letno razglistit proti tej nesnagi, se še izzide.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 18 April 2013, 08:54:47
Še vedno se najbolj izplača Interceptor. Škatlica 8 tablet je ca.35 eur

Ma ne, tam tam je cena. Milbemax je malo manj kot 10€ 2 tableti, tako da 8 tablet je ravno nekaj cez 30€. Plus za Milbemax ne rabis it v Italijo.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 18 April 2013, 19:56:53
Nad 25 kg moraš dati dve, medtem ko ima Interceptor enako ceno za različne velikosti tablet. Enako je, če imaš psa do 25 kg.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 18 April 2013, 21:20:44
Aja, za tezje pse res. Za do 25 kg pa si na istem.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Walden na 19 April 2013, 08:41:05
Ali se tale Milbemax lahko uporablja tudi v kombinaciji z drugimi zadevami - npr. ovratnica proti klopom, ...
Mi smo za razglistenje dobili Dehinel, ta verjetno proti filariji ne učinkuje? Če dam Milbemax, potem Dehinela ne rabim dajati?
Hvala!
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 19 April 2013, 08:52:43
Na vsa vprašanje je odgovor ja ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 19 April 2013, 09:23:36
Milbemax pokrije vse notranje parazite (trakuljo, gliste, srčne gliste), tak da je smiselno, da psa prej ne razglistiš s čim drugim, strup je le strup, čeprav za nekaj koristen, je za organizem vseeno naporen. Da bi recimo zdej dala dehinel/zantel/stronghold/advocate, čez par tednov pa še milbemax...Se močno odsvetuje.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Walden na 19 April 2013, 09:57:05
Hvala obema. Torej zdaj čez poletje, ko bomo tudi v "filarioznih" koncih uporabljam Milbemax, ne Dehinel za naš polavtomatski sesalec  :-\
Včeraj je sunil kravji gnoj iz sveže preštihanega vrta. Potem bi se pa "lubčkal"  >:(
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 19 April 2013, 11:53:22
Tako :)
Dehinel spravi za zimo ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 29 April 2013, 18:23:43
Kupila Milbemax v Kopru, škatlica za pse je 6,385 eur. V Kopru doplačaš še izdajo zdravil 1,20 eur.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ria na 05 Maj 2013, 10:43:37
Še vedno se najbolj izplača Interceptor. Škatlica 8 tablet je ca.35 eur

Tega se ne dobi pri nas, ne?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 05 Maj 2013, 11:18:24
Tega se ne dobi pri nas, ne?

Ne, prodajajo ga v italjanskih lekarnah..
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Li Mei na 05 Junij 2013, 13:58:33
Mi lahko prosim poveste kako dozirate Milbemax? Imam nareč različne informacije:

- da daš psu eno tableto dva dni preden greš na morje in čez en mesec ponoviš

- da daš psu eno tableto v tridesetih dneh po izpostavljenosti

Za sedem kilskega psa so mi dali tabletki od 5 do 25 kg.

Hvala za odgovor :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 05 Junij 2013, 14:25:38
Preberi navodila...  ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Li Mei na 05 Junij 2013, 19:22:54
Navodila so neuporabna, zato sem tudi postavila vprašanje.

Se bom pozanimala drugje, hvala.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Roxy na 05 Junij 2013, 19:32:31
Tablete daš 30 dni po izpostavljenosti. A v navodilih piše kaj drugega? Koliko tablet glede na težo psa pa tudi mora pisati v navodilih.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 06 Junij 2013, 09:07:11
Vse je že bilo napisano že 100x in tudi na navodilih piše.  :-\
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 06 Junij 2013, 09:40:52
Ne razumem, zakaj še vedno nekateri vztrajajo, da se da pred odhodom (2 dni)  :-\?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 06 Junij 2013, 10:03:01
Mene tudi to zanima...
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 06 Junij 2013, 10:04:54
Ne razumem, zakaj še vedno nekateri vztrajajo, da se da pred odhodom (2 dni)  :-\?

Veterinarji dajejo taka navodila. Ne vem zakaj.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 06 Junij 2013, 10:19:02
Če bi jih kdo vprašal zakaj, bi morda povedali  :-[?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 06 Junij 2013, 11:39:03
Sem vprašala, pa je bila razlaga taka, da sem mislila, da se heca. V glavnem PRED odhodom zato, da se psa "sčisti" in da je zaščiten vnaprej kar pri tabletah ne razumem. PO prihodu domov oz. v 30dneh od izpostavitve prvemu komarju pa sledi kurativa. Že sama navodila od milbemaxa nič ne govorijo o tem, da bi blo treba dat prej. dooh cela neka zmeda.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 06 Junij 2013, 11:46:35
Tablete daš 30 dni po izpostavljenosti. A v navodilih piše kaj drugega? Koliko tablet glede na težo psa pa tudi mora pisati v navodilih.
V navodilih piše še nekaj drugih stvari poleg tega, ma jih imam še doma.  :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: k94lif na 06 Junij 2013, 12:12:41
 V škatlici  sta dve tableti, morajo opravičit njihovo uporabo, da se naslednje leto kupi nova.

Glede na to kako se je okužen komar hitro razširil iz Italije k nam in je splošna klima tudi v notranjosti toplejša, kaj so se naredile kakšne študije, če se je tudi pri nas razširilo območje okužbe?

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 06 Junij 2013, 12:38:33
Dokler ne bodo imeli prvega primera psa v notranjosti slo, ne bo nič znanega.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 06 Junij 2013, 15:32:03
Edino "raziskavo" za katero sem slišala, je bila pred leti. In bolj kot raziskava je bila statistična obravnava okužb na obali.
Takrat primerov iz notranjosti naše Istre praktično ni bilo, na obali pa se je iz nenormalno visokih procentov okuženosti (največ na Debeli rtič in Žusterna) zmanjšala za več kot polovico. Ker je bilo kar nekaj časa nazaj nebi o številkah, ker dvomim, da se spomnim pravih...  :-[
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Buba na 23 Julij 2013, 14:46:21
Glede Milbemaxa... meni je moj vet rekel, da se da tabletko en dan po prihodu iz morja, zato mi ni jasno, zakaj bi se moralo dati tabletko pred morjem ali pa točno 30. dan??? Ta tabletka je namenjena proti srčni glisti, ki jo prenašajo okuženi komarji na morju in če te srčne gliste ne more dobiti na kontinentu, mi ni jasno zakaj tabletka pred morjem??? Po mojem gre tu za nateg, samo da se več tabletk proda. Moja logika je takšna, če greš na morje za 10 dni, daš psu 11. dan tabletko. Če greš na morje za 20 dni, daš psu 21. dan tabletko. Če greš na morje za 40 dni, daš 1. tabletko 30. dan, 2. tabletko pa 41. dan. 30- dnevni rok je verjetno ta ciklus razvoja te gliste, če psa piči komar že 1. dan. Meni je veterinar poleg te tabletke svetoval, da naj pred prihodom na morje damo Advantix (smo ga dali 2 dni prej), ki deluje repelento na komarje.
Pa še nekaj, ljudje ki živijo ob morju na HR sploh ne vedo za te komarje in svojim psom čisto nič ne dajejo. Sem govorila kar z nekaj srkbnikov kužkov in sploh ne vedo za te okužene komarje. Ko sem tehničarko pri vetu v ZG vprašala za te tabletke, je prvič slišala za njih. Skrbnica sestrice od moje psičke, ki živi ob morju nikoli ni slišala za te okužene komarje in je tudi njen veterinar nikoli ni opozoril na to. Tako, da vprašanje, ali je sploh to potrebno. Glede na to, da sama ne želim riskirati, sem psički prevenitvno dala Advantix, po prihodu pa bo dobila še to tabletko. Se mi pa zdi ta tabletka močnejša od drugih, ki uničujejo zajedalce (na primer Dehinel plus), zato ji jaz nisem dala tabletke pred samim prihodom na morje, ker se mi zdi to malo prevelik udarec na notranjo floro n nima smisla, če ni okuženih komarjev na kontintu. Po prihodu domov ji bomo za vsak slučaj dali testirati tudi kri.  Me samo zanima, ali lahko to analizo narediš sam doma, ali pa moraš k vetu. Ker sem nekjer na hitro prebrala, da obstajajo neki testerji. Če obstajajo, kje se jih da kupiti. Hvala za dogovor in LP ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 23 Julij 2013, 14:53:46
Tableto das najkasneje 30. dan po prvem dnevu okuzbe. Zakaj veterinarji priporocajo pred odhodom na morje, smo se v tej temi ze veckrat sprasevali. Noben ne ve tocno, zakaj ;)
Zakaj Hrvati ne dajejo nic, ne vem. Poznam par psov pri nas, ki so bili dejansko okuzeni z glistami v srcu in je zdravljenje naporno in nevarno. Jaz ne mislim reskirat.
Obstajajo testerji ja, ampak ne verjamem, da se dajo kupit v prosti prodaji - vsaj v Sloveniji ne. Je pa pri veterinarju ta test (verjetno ravno s tem testerjem, o katerem si brala) nekje 30€ in testira tudi borelijo in erlihijo.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Buba na 23 Julij 2013, 15:10:49
Lilit hvala za odgovor... bomo šli po vrnitvi do veta, tako da testira kri in da še sam oceni, ali je psička bajsi ;) ja drugač pa jaz tudi ne misli riskirat, tako da po morju tabletka zagotovo pride v upoštev ;)

drugače pa še glede razširjenosti srčne gliste... mi je vet rekel, da so na Madžarskem imeli okuženega psa s srčno glisto, ki nikoli ni bil na morju... tako da, se človek kar zamisli, kakšna je cena globalnega segrevanja in širjenja te golazni samo še bolj na sever...

aja pa še nekaj, na portalu mojpes - na forumu sem prebrala, da naj bi se celo cepilo pse proti srčni glisti... sicer nisem prebrala vseh objav, ker jih je kar veliko...prva objava je iz leta 2005, kar je kar veliko let nazaj in tako na grobo, kolikor sem uspela prebrati, cepiva nekateri naj ne bi priporočali, ker naj bi kar nekaj psov po cepljenju poginilo... drugače pa če so v tem času našli kakšno boljše cepivo, se mi zdi to super za tiste kužke, ki živijo na okuženih področjih celo leto.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 23 Julij 2013, 15:31:23
Če se gra na morje za več kot 30 dni, ni potrebno čakat do 30ega oz. ni priporočljivo dat dve dozi v manjšem časovnem obdobju kot je navedeno - 30 dni.
To je kakorkoli se obrne strup in ni dobro dat preveč na enkrat ali v premajhnem časovnem intervalu.

Če se da 30. dan od prvega dne na okuženem območju, se da ponovno čez 30 dni.
Druga možnost: daš prej, drugo pa spet po 30ih dneh od prve...
Važno je samo, da od prvega dne ne mine več kot 30 dni, med tabletami pa naj bo cca 30 dni razlike.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Buba na 23 Julij 2013, 15:37:08
...hvala za pojasnilo...  LP ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: GOSCH na 23 Julij 2013, 23:46:58
Jaz sem dala lani našemu pred odhodom na morje Stronghold, cca 4 tedne po vrnitvi z morja pa Milbemax.
Letos sem pred odhodom govorila z vetom in rekel mi je, da načeloma psom, ki so izpostavljeni okužbi manj kot 7 dni (mi smo šli za 3 dni in čez 5-6 tednov spet za isti čas), ne dajejo nič, AMPAK!! bolje preventiva kot kurativa. :) Dogovorila sva se, da bomo letos 4 tedne po vsaki izpostavitvi dali Milbemax, brez predhodnega apliciranja Strongholda.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 24 Julij 2013, 09:07:37
Ni je večje neumnosti, kot psa ne tretirat. Že prvi dan lahko nabaše na okuženega komarja.  ::) Madona eni veterinarji so pa res za luno.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: GOSCH na 24 Julij 2013, 11:45:08
Ja čara, res... Zato pa Milbemax... :)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: martina.o na 25 Julij 2013, 12:45:59
interceptor
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: tamyeat na 31 Julij 2013, 09:17:39
a se v sloveniji dobi interceptor??

nov bussines...prodam interceptor za 40+postnina...v skatli je 8 tablet...pride ena tableta na mesec....ce si malo zracunate...se posebej ce imate velikeha psa...pride nekje 5 eu na mesec...z milbemaxom...naprimer...bi za 30 kg psa...odsteli nekje 10 eu...(tri tablete...to je paketek in pol)...

Razen filarije pomaga se proti drugim glistam in zajedalcem...po novem je Intercetor plus...

(jaz sem spoznala da obstaja ene 10 let nazaj...ker sem imela skotskega ovcarja, mu invermektin kapljice nismo mogli dajati (nekoc se ni bilo milbemaxa)..bobtejli in skotski imajo lahko alergicno reakcijo na invermektin...so nam predlagali interceptor...in smo ostali pri tem...pomaga...pa se dosti bolj poceni je)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 07 Oktober 2013, 21:58:58
hej

Rabim eno mnenje. Vikend smo preziveli na morju (prespali eno noc v apartmaju), pa me zanima, a bi vi dali tableto proti srcni glisti ali ne? Komarji vem, da se vedno so, ker sem enega v sobi celo ubila.  :-\
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 08 Oktober 2013, 08:07:50
Če boš dala Milbemax, ki je tudi proti vsem glistam in trakuljam, boš ubila dve muhi na en mah  :P.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Ovcka na 08 Oktober 2013, 08:52:03
Ma ja, sem imela v mislih Milbemax, ja (pa se najcenejsi je)  :P
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 10 Oktober 2013, 13:31:43
Bi dala, ja :)
In kot je že napisano opraviš v istem mahu še razglistenje :P
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Angye na 27 Avgust 2014, 10:12:00
Meni je veterinar rekel, da moram tabletko Milbemax dati psu cca 3-4 dni pred odhodom na morje. Tako sem tudi naredila.
O kakšnem kasnejšem dajanju tabletke, po prihodu domov, ni bilo govora. Sedaj pa tu berem da je potrebno dati tudi po tem ko se vrneš z morja  :(
Sedaj sem pa rahlo zaskrbljena in jezna na veterinarja če mi je povedal napačne informacije glede odmerkov in dajanja tablet  :(
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: airedale10 na 27 Avgust 2014, 10:27:24
Mislim da je bil veterinar res napačen  :-X in moraš tableto dati PO morju. Kajti kakor jaz vem deluje tako, da le pobije gliste (oz. njihove razvojne oblike), ki so trenutno v telesu, ne deluje pa v naprej.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Angye na 27 Avgust 2014, 10:32:55
Pismuš no, zdaj sem pa res jezna! Upam, da nismo fasali kakega okuženega komarja na morju  :'(
Mislim, da se mi je veterinar malo zameril  :(
Sama pa sem tudi malo smotana ker sem mu verjela...no ampak, ponavadi itak zaupaš veterinarjem, ker naj ne bi dajali napačnih napotkov...ampak zgleda da to ne drži...
Saj se da testirat po krvi če je prisotna kakšna okužba kajne?
Torej sedaj gremo spet na morje...pred morjem psu ne dajem nobene tabletke, ampak samo prvi dan po prihodu domov?

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Roxy na 27 Avgust 2014, 10:48:47
Tabletko daš do 1 mesec po prihodu z morja (oziroma do 1 mesec po prvi izpostavljenosti). Če ta čas od morja še ni minil, daj tabletko zdaj pa potem čez en mesec, ko prideš z morja. Če se časovno izide za to enomesečno obdobje, pa potem, ko pridete z morja.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Angye na 27 Avgust 2014, 10:54:25
Na morju smo bili v začetku junija, tako da je že prepozno   :'(
Joj no, kako ti lahko veterinar da napačne informacije in s tem lahko resno ogrozi zdravje tvojega psa... ni mi jasno  :(
Pa še imeli smo ogromno komarjev v sobi, še ta udarec.
Ali se s preiskavo krvi vidi, če je okužba prisotna ?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Roxy na 27 Avgust 2014, 12:01:33
Ali se s preiskavo krvi vidi, če je okužba prisotna ?

Ja, mislim, da se okužbo preverja na krvi. Ampak, kaj bolj natančno pa ne vem.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 27 Avgust 2014, 13:24:21
Ja, z odvzemom krvi. Lahko opraviš hitri test za filarijo, borelijo in erlihijo, hkrati. Rezultate dobiš v nekaj minutah.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Angye na 27 Avgust 2014, 15:05:52
Sem klicala na kliniko vet. fakultete v Ljubljano in so mi pojasnili, da se simptomi pojavilo šele cca. pol leta po okužbi in da je testiranje pred tem nesmiselno. Mi je pa rekla veterinarka, da naj bi za en teden morja morala zadostovati zaščita tableta Milbemax, tudi če sem ga dala 3 dni pred odhodom.  Upam, da ima prav   :-\ Je pa rekla da naj vseeno dam danes še eno tableto Milbemax, tudi če sta pretekla 2meseca.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 27 Avgust 2014, 17:04:40
Veterinarka, ki ti je to rekla, je bolje, da takoj da odpoved in začne vrtnarit. Ti pa si raje preberi kaj literature o srčni glisti. Ko se pojavijo simptomi bolezni, je v krvi psa že toliko glist, da si mislit ne moreš, v tem času ima lahko źe odrasle gliste v srcu in v pljučih. Takrat je zdravljenje źe zelo tvegano za njegovo življenje.
Tukaj si malo preberi:
http://www.interceptorpet.com/mobile/owner-heartworm.html


Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Angye na 27 Avgust 2014, 17:16:21
 Joj... :-\ Torej naj grem jutri na preiskave krvi?
A priporočate mogoče kam?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Vixen na 29 Avgust 2014, 03:02:28
Na telefonske klice na kliniko VF pa kolikor je meni znano odgovarja receptor/receptorka, ki pa ne vem ce je veterinarka...

Jaz se najbolj zaupam VF ( z naso vrazicko sva kar pogosto tam  :-\  ::) ). Pa tudi vec prijateljev veterinarjev mi jo je priporocilo. Tudi izvide raznih testov dobis zelo hitro. Tako, da ce si iz Lj, bi jaz priporocala VF. Cisto mozno pa je da vzorce iz cele slo posiljajo testirat v isti lab - bodo pa drugi vedeli kaj vec povedati o tem.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 01 September 2014, 22:11:42
Ma kaj je s temi veterinarji?  :(
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Tara na 02 September 2014, 10:36:30
Jaz opažam, da mormo že sami postat skoraj veterinarji in zdravniki, če hočemo res dobro sebi in našim živalicam. Jaz sem sice pokojni psički dajala milbemax celo poletje in tudi zimo, ko sem živela v Izoli, saj so komarji bili celo leto. Ko smo se preselili v Postojno pred 2 leti sem ji še vedno dajala poleti. Vsseno nisem hotela da je glih ona prvi primer v notranjosti. Ni imela pa zaradi tabletk nobenih težav, dočakala je zavidljivih 18 let. Zdej ko imam novega psa pa še nisem povsem odločena kaj bom. Poleti sigurno Stronghold že zaradi bolh pa klopov, pozimi pa milbemax ker je mladička itak potrebno včkrat spucat notranjih parazitov.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 02 September 2014, 13:33:18
Strongholh, Advocate proti bolham že. Na klope pa nimata nobenega učinka. Je bolj smiselno Intercepter ali milbemax karkoli oralnega proti srčni glisti in na kožo nek repelent proti klopom/bolham/peščenim muham....
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Mr_Globus na 02 September 2014, 17:37:37
Veterinarka, ki ti je to rekla, je bolje, da takoj da odpoved in začne vrtnarit. Ti pa si raje preberi kaj literature o srčni glisti. Ko se pojavijo simptomi bolezni, je v krvi psa že toliko glist, da si mislit ne moreš, v tem času ima lahko źe odrasle gliste v srcu in v pljučih. Takrat je zdravljenje źe zelo tvegano za njegovo življenje.
Tukaj si malo preberi:
http://www.interceptorpet.com/mobile/owner-heartworm.html

Nic ne rabi dat odpovedi, ker je prav povedala. Test antigena na filarijo je zanesljiv sele 4-6 mesev po stiku. Torej je delanje testa sedaj brezpredmetno. Angye si je verjetno napacno zapomnila in zamesala "kazanje simptomov" s "prisotnost antigenov" ali cem podobnim.  Spomladi se nardi hitri test in bo vedla pri cem je.

Je pa res da milbemax ne deluje za naprej ker ma razpolovni cas 12 ur. No ok ce das 5 kg psu tableto 5-25kg, deluje se naslednji dan ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Lilit na 02 September 2014, 17:43:11
Samo zakaj pol tolko veterinarjev naroci, da se da tableta pred odhodom na morje ???
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Nika na 02 September 2014, 17:54:38
Naši okoliški ponavadi naročujejo eno prej in eno po, kar je logično iz njihovega stališča, samo ena prej pa res nima neke podlage.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 02 September 2014, 20:14:35
Tole s tableto prej ne priporočajo vsi veti... nekateri berejo navodila za uporabo ;)
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Mr_Globus na 04 September 2014, 15:35:37
Kdo bi vedel, očitno nekateri veti s celine naročijo raje preveč ko premalo :P Pa jih vprašajte naslednjič zakaj majo tak protokol
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Angye na 11 September 2014, 16:29:50
Zdravo, spet jaz.

Ker sem bila v skrbeh glede tehle Milbemax tablet, sem potem preklicala še pol Ljubljane veterinarskih klinik in ubistvu mi je nekje 70% reklo da naj bi tabletka učinkovala tudi če jo daš pred odhodom na morje, če nisi na morju več kot 1 teden... ostalih 30% pa mi je reklo da pred morjem je brezveze dajat, da se jo nujno da po morju (cca 30. dan ko prideš domov) ali pa v drugem primeru pred in po morju.

Potem pa vedi, kaj je res in kaj ne. če si še veterinarji niso enotni.



Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: andreja na 11 September 2014, 17:18:54
Ni 30i dan, ko prideš domov, ampak po prvi izpostavljenosti. Sicer pa ne glede na to, kaj posamezni vet pravi, so v škatlici vedno priložena navodila. Ma kaj smo res redki tisti, ki preden damo karkoli sebi ali drugim, pred tem preberemo navodila?

Lahko, da kroži po telesu še en teden, ampak koncentracija zadnji dan definitivno ni enaka koncentraciji v prvem dnevu... Če date prej, je vseeno treba dati tudi pol. Če se da prej se ne naredi nobene škode, samo brez veze je. Pol je pa nujno!

Filarija je zajedalec. Ni virus ali kaj drugega. Tableta pa pobije njihovo zgodnjo obliko. To je vse kar se potrebuje za razumet. Gliste tudi pobiješ s tableto, ko so že v telesu. To ni preprečevanje infestacije, ampak pobijanje.

In če daš prej, ponoviš čez 30 dni. Ne prej in ne pol.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 11 September 2014, 17:51:00
Najbolje, da vsak daje Milbemax, kot se mu zdi in da nehamo tukaj smetiti teme s tem, kaj je kateri veterinar rekel, ker to nikogar ne zanima.
Danes sem dobila v Kopru prvič Milbemax žvečljive tablete, do sedaj so bile navadne, bele.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Mr_Globus na 11 September 2014, 22:26:16
Zdravo, spet jaz.

Ker sem bila v skrbeh glede tehle Milbemax tablet, sem potem preklicala še pol Ljubljane veterinarskih klinik in ubistvu mi je nekje 70% reklo da naj bi tabletka učinkovala tudi če jo daš pred odhodom na morje, če nisi na morju več kot 1 teden... ostalih 30% pa mi je reklo da pred morjem je brezveze dajat, da se jo nujno da po morju (cca 30. dan ko prideš domov) ali pa v drugem primeru pred in po morju.

Potem pa vedi, kaj je res in kaj ne. če si še veterinarji niso enotni.

To ne bo drzalo, oz. je nemogoce zaradi razpolovnega casa.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: ancka6 na 24 Februar 2015, 20:03:44
Danes sem slišala, da ima Krka nove tablete z imenom Milprazon http://www.krka.si/sl/zdravila-in-izdelki/veterinarski-izdelki/milprazon-12-5-mg-125-mg-tablete-za-pse/8981/ proti srčni glisti in ostalim notranjim zajedalcem, ki naj bi bile iste kot Milbemax samo, da je drug proizvajalec. Ima mogoče že kdo izkušnje z njimi? Se jih splača vzeti namesto Milbemaxa?
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 24 Marec 2015, 18:09:00
Danes sem jih naročila v Kopru, menda so občutno cenejše od Milbemaxa. Sestava pa je enaka.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: Jean na 27 Junij 2015, 06:47:48
Mi letos tudi dajemo Milprazon namesto Milbemaxa, zaradi cene. Moji veterinarji Milbemaxa ne prodajajo več, je postal predrag.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: aegir na 28 Junij 2015, 01:20:58
Lih prejšn teden smo dal psu Milprazon, ker se mu je nenormalno vlekla driska. Smo dal vzorec blata pregledat in je dobil potrjeno pasjo glisto in pa še ene krvosese zajedalce. No sedaj se je vse končno porihtalo po Milprazonu. Kakšen teden pred oddajo vzorca in  Milprazonom je dobil Zantel, ki mu ni pomagal nič. Toliko o naših izkušnjah s tem izdelkom.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 28 Junij 2015, 15:57:45
Ja. Če dlje časa uporabljaš iste preparate se ustvari rezistenca. Enostavno ni več take učinkovitosti. Tudi, če daš pravilno dozo.
Tale Milprazon vsebuje poleg parazikvantela (tudi v Zantelu, dehinelu) še milbemicin.

Zantel ima poleg parazikvantela še fenbendazol, Dehinel pa parazikvantel, febantel, Pirantelembonat....Pač malo krožiš.

Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 29 Junij 2015, 10:45:15
za določene vrste parazitov moraš narediti posebno kuro po navodilih proizvajalca, ker enkratna doza ne zadostuje.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 17 Avgust 2016, 10:41:39
En dober članek, da malo osvežim temo:
http://www.sasap.org.rs/sr/sasap-sekcije/parazitoloska-sekcija/bolest-srcanog-crva-strucne-smernice
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: TibiQ na 28 Avgust 2017, 09:09:39
Meni ni več nič jasno. Pred časom sem brala ali slišala da se tretira 1 mesec po odhodu na rizična območja in tako smo običajno tudi naredili.

V petek mi je pa vet dal dve dozi Milbemaxa in rekel naj ponovim tretma še 1x po enem mesecu (kaj to je bolj za vsak slučaj?)

Navodila so bolj tko tko..
http://www.krka.si/media/products/si/vet/gen_pdf/2014/Milprazon_2_5_mg_25_mg_PIL.pdf

http://www.vetnpetdirect.com.au/milbemax_dogs
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: čara na 28 Avgust 2017, 11:39:23
Še njim ni jasno. Proizvajalcu je jasno, to razglistenje pred izpostavitvijo naši res, da promovirajo, ni pa nobene potrebe, ker Milbemax ni preventiven ampak, učinkuje po zaužitju kratek čas, nikakor ne mesec dni. Tako, da si prišparaj eno tabletko za drugo priložnost.

Pri ampulah (advocate, stronghold) je pa drugače, tam je pa res treba prej in potem.
Naslov: Srčne gliste - filarioza
Prispeval: KARMEN na 28 Avgust 2017, 15:12:16
Milbemax pobije do mesec dni stare mirkofilarije, Milprazon tudi.
Če ti je veterinar predlagal še eno dozo, je to le iz preventive, v bistvu, za vsak slučaj.
Meni se to zdi kar ok.
Mojim psom dajem redno mesečno od 1.aprila do 1.decembra.