PeSjanar.Si Forum

Ostale živali => Konji => Temo začel/a: lusy na 08 Maj 2007, 14:51:19

Naslov: Lipicanci
Prispeval: lusy na 08 Maj 2007, 14:51:19
NEVEM ZAKAJ SO MI LIPICANCI TAKO ZELO VŠEČ

lipicanci so super
Naslov: LIPICANCI
Prispeval: sailila na 07 September 2007, 12:20:45
bejbe super da ste odprle temo o nasih belih kraskih biserov ;) vendar me zanima katera je ze res jahala lipicanca?namrec tako kot so lipicanci priljubljeni(temperametni,inteligentni,dozivijo visoko starost) so po drugi strani nepriljubljeni(vecinoma so beli-kar pomeni da se takoj umazejo in so le redko res beli,ker je njihova reja cisto cista,ze vrsto let niso dodajali sveze krvi je lipicanec je lipicanes prav zaradi videza nepriljubljen pri tekmovanjih v dresuri,kjer so trenutno zazeleni visoki,atletski konji vecinoma nemske reje.in tudi slovenci ga ne znamo najbolj cenit nrp. italijani,avstrijci imajo veliko vec ljubiteljov,rejnih centrov teh konj. leta 1580 je nadvodja karel avstrijski ustanovil dvorno kobilarno v kraskem predelu pri trsu v tedanji avstriji.iz spanijej je pripeljal zrebce(za oplemenitev pasme),ki so zacetniki petih od sestih lipicanskih maticnih linij:CONVERSANO,PLUTO,MAESTOSO,FAVORY IN NEAPOLITANO.zacetnik sestsega rodu pa je bil arabski zrebec SIGLAVY.zanimivo je tudi to da ne obstajajo samo beli lipicanci ampak tudi temno rjavi in crni,ki jih predvsem vzrejajo na hrvaskem(djakovo)-po domace jim pravimo djakovski lipicanec in na madzarskem.tako kot vsak konj tudi lipicanec rabi pravilno vzgojo da postane zanesljiv sopotnik v v razlicnih konjskih panogah(terenski konj,solski konj,dresuras,vprezni konji...)
Naslov: LIPICANCI
Prispeval: deteljica na 07 September 2007, 15:13:11
jaz sem jih jahala in tudi imela.
Mnenje o njihimam, da so predvsem kulturna dediščina.
Vsekakor je to konj, ki je bil vzrejan bolj za kočijo in parade kakor za uporabno jahanje ter vizualno po "baročnem" okusu ne sodobnem.
Niso pretirano fizično sposobni in so po značaju precej problematični-beri plaši in trmasti. To sem že enkrat nekje nekje napisala in seveda so bili vsi smrtno užaljeni- ampak taka  je pač resnica.
Njihova edina prednost (ali pa tudi slabost, s stališča udobnosti  jahanja) so zelo visoki hodi iz česar izhaja zanesljivost na težavnem terenu in za šport talent za passaage in piaf. Vsekaor pa so zanimivi in za določen okus s svojo enkratnostjo lepi.
Naslov: LIPICANCI
Prispeval: andi na 07 September 2007, 17:43:58
Deteljica, zanimivo. Podajaš ravno nasprotna opažanja kot dolgoletni rejci lipicancev. Za resnico pa tvoje izkušnje ne moreš določiti. So inteligentna bitja, posledično znajo fajn uporabljati svojo voljo in nevoljo. Plašnega lipicanca pa še nisem uspela srečati; v prejšnji štali smo jih imeli; izkazali so se kot zanesljivi terenski konji in sedaj imamo v štali 3.
Zaenkrat o svojem lahko govorim samo pri delu na roko in moram reči, da je pri treh letih uspel iti iz boksa direkt v prikolico, ki je ni niti enkrat zamajal, nad nama je 50 m letel helikopter, pa je dete samo prečekiralo moj odziv in ker sem bila mirna, je bil miren on. Tudi zajec iz koruze ga ni vrgel iz tira. Na splošno pri sprehodih po gozdu in vasi nisva imela nikoli problema; z izjemo prhutajočega laboda. Prejšnji teden je prvič spoznal avtomobile in samo opazoval reakcije ljudi.
Odkar imam svojega, hodim do rejcev te pasme, spoznavam različne linije zato me je tvoj post precej presentil. Mogoče če poveš bolj konkretna dogajanja? Sploh glede fizične vzdržljivosti?
Naslov: LIPICANCI
Prispeval: andi na 07 September 2007, 17:49:04
PS: s plašnostjo sem imela večje probleme pri hanoverancih, angloarabcih.
Glede barve pa ja, obup. Sploh ne pucam več vsak dan, ker smo zjutraj spet rumeni.
Naslov: LIPICANCI
Prispeval: Bambi na 07 September 2007, 18:03:59
Deteljica, lepo še od nekoga to slišat, sem že mislila, da sem samo jaz čudna  :'(. Do zdaj sem jahala dve lipicanki z zelo podobnimi lastnostmi (pa nista ne v sorodu ne v približno bližnjih štalah) - precej udobno in zanesljivo gibanje na terenu, primerna velikost  :) (če imaš meter pa čevap, pa konj ni navajen stat pri miru, ko ga hočeš zajahat, zna bit zabavno...) in... in... potem se počasi že konča  ::). Trma, plahost, agresija, da ne govorim o kamikaze popadkih (še nisem doživela konja, ki bi zavoljo tega, da bi se (iz ljubega miru in inata, jasno) losal jahača, v galopu pognal v cca 3 metre širok pas visokih grmov in mladih dreves; in jasno, skoraj fental oba; o mojih vzgojnih ukrepih raje ne bi  :-[ ::) - je pa bila po tem dogodku pridna ko jagenjček  8) )...

V glavnem, ne vem, ali so samo moje izkušnje tako slabe, a o lipicancih (karakterju) nimam prav dobrega mnenja. No, na srečo imam dobre reflekse in tudi sama karakter istrskega osla, tako da hujših posledic ni bilo, ampak za živce sprostit pa glih niso  :D.

ps: aja, še en briljantno ujet trenutek najine medsebojne ljubezni...

(http://img.photobucket.com/albums/v654/bambi16/Razno/montapolet.jpg)
Naslov: LIPICANCI
Prispeval: andi na 07 September 2007, 18:59:36
Hudaaaaaa fotka.

Iz čistega inata pa prav gotovo ne Bambi. Je pa gleda trebat malo bolj široko. No vsaj moje mnenje je tako in bolj in bolj ko se poglabljam v Parellija, bolj se strinjam s tem.
Naslov: LIPICANCI
Prispeval: Halil na 07 September 2007, 20:31:33
Da bi zagotovo lahko rekli takšen pa takšen je ta Lipicanec,bi morali narediti analizo z ogromno konj.Na podlagi 2,3,4 konj ki smo jih videli ne moremo reči da,če imajo tej konji slab značaj,da ga imajo sedaj pa vsi.Tako so tudi možne težave,da človek slabo jaha pa konj pač reagira z lastnostmi,ki jih je deteljica naštela.Pa deteljica brez zamere,jaz ti čisto verjamem,samo ne moreš pa reči da so pa zato vsi konji(lipicanci) taki...
Naslov: Lipicanci
Prispeval: sailila na 08 September 2007, 17:17:04
najprej je treba razumeti da pasme konj ni cisto isto kot pasme psov in da pasemski konji nimajo nekaksnega standarda kot pasemski oz. rodovniski psi(en izmed taksnih primerov je npr. nemska reja kjer se v rodovniku enega hanoveranca najdejo anglezi,oldenburgi...pac glede na trenutno potrebe in tudi zrebec ene pasme je lahko registriran za plemenjaka vec pasem.se boljsi primer so npr. konji slovenske toplokrvne pasme ki so sicer  zigosani v sloveniji pod to oznako a predniki so vecinoma hanoveranci,oldenburgi,selle france,anglezi itd...)kar pomeni da tudi konji posameznih pasem nimajo niti slucajno istega karakterja.seveda je pri lipicancih malo drugace saj pravi lipicanec naj bi bil oz. je potomec enega izmed 6 zgoraj opisanih linij in ze stoletja(na zalost ali na sreco) ne dodajajo drugih pasem k reji lipicancev.in kdor koli je delale z konji resno in se v njih poglablav ve da je veliko odvisno od samega konja in ne pasme.in tako kot poznam plasne,hudobne,"storaste" arabce(halil brez zamere ;)),oldenburge,selle francis,haflingerje,frizijce,islandce... in tudi lipicance prav tako poznam tudi zelo dobre,vecnamenske in psihicno stabilne predstavnike te pasme.moje osebno mnenje o lipicancih je da so iz vizualnega stalisca kot kante za smeti z zobotrebci AMPAK  ce je lipicanec pravilno vzgojen,ujahan,se z njim dela pravilno tako pod sedlom kot na tleh je super druzinski in terenski konjicek 8) in vem da enkrat ko bom v pokoju si bom prav taksnega lipicanca umislila za terencke za duso :-*

Naslov: Lipicanci
Prispeval: Halil na 08 September 2007, 19:15:12
Dejstvo je,da večino lastnosti naredi vzgoja,tako slaba kot dobra.Pač za konja,ki se ga tepe je razumljivo,da bo potem agresivno,mislim,da se v tem pa skladamo,mar ne?
Naslov: Lipicanci
Prispeval: T.M.T na 09 September 2007, 10:02:22
Jaz sem v šoli jahala 2 lipicanca.S 1. sva se precej dobro ujela z 2. pa pod nobenim pogojem.Imel je zelo ogaben kas,spotikal se je,ves čas plašil...mi niti niso ne vem kakšen wauuuu,kljub temu,da naj bi bil takšna znamenitost.
Mi je pa vseeno lepo pogledati kakšen nastop v dresuri.

http://www.youtube.com/user/gfsai
Naslov: Lipicanci
Prispeval: deteljica na 10 September 2007, 08:55:28
Moje izkušnje?
Moje izkušnje izvirajo iz poznavanja problematike lipicancev s, katerimi sem bila jaz v stiku  :-*.

To je pač tipično za forume,da vsak podaja lstne izkušnje  ::).
S konkretno mojim ni bilo večjih problemov-še najmanj pri nalagnju na prikolice, s hojami po stopnicah  in podobno- v teh disciplinah je vedno cirkuško blestel. Je pa bilio nakazano burno reagiranje na novosti in skrbno spremljanje okolice, zaradi česar ni bil v pozni starosti primeren za nobega razen izkušenega jahača , ki obvlada tudi veščine rodea  :P.
To ne pomeni,da sem imal z njim kakšne osebne težave-lahko sem ga jahal na dvojna brzdo po programih intermediere II, ali  na navadno v parkurjih L ali pa brez sedla in uzde - zgolj na aftri po terenu. Lahko je mirno nastopal v paradah dedka mraza po mestu itd- vseeno pa je vsak novinec v roku nekaj minut navadno poletel v velikem loku naokoli  ::). BIl je torej dovolj nemogoč, da je bil neuporaben za klub in so mi ga poklonili za klavno ceno že pri četrtem letu.
V klubu smo imali še nekaj lipicancev in vsi so bili na terenu občasno zelo zahtevni . Z izjemo enega starega napol nadušnega.
Kasnejše izkušnje imam iz časa ,ko sem pač živela med njimi - štiri leta sem bila namerč zaposlena v Lipici sicer  ne pri konjih, a zardi športa sem bila po štalah ves posti čas.
Pogosto sem bila tudi na turenjah, ki jih je lipica tedaj imela obilo in na mednarodnih tekmovanjih- in garantiram,da nobena druga tekmovalna ekipa z nobeno drugo vrsto konj ni imela toliko cirkusa z vednjem konj med nastanitvami in na prizoriščih ,kot mi z lipicanci. Celo na domačem terenu so bili pogosto edini, ki so se bali zastav ali transparentov,katere pač v navadnih dned ne visijo tam.
Verjamem,da kdor jaha po ustaljenit terenih in ima konja v znanem okollju ima lahko drugačne izkušnje moje izušnje so take kot so.Veseli , me da imate drugi boljše .

Da niso fizočno sposobni ni mišljeno, da so nezanesljivi v smislu varnosti. Napisala sem, da so zaradi visokih zanesljivi na terenu - se ne spotikajo in imajo ravnotežje.
Niso pa hitri, niso gibljivi  niso sposobni za več kot male preskokce. So pač konji bolj za zaprego, nošenje tovorov in parade. Če se kdo spomni kakega primerka , ki bi uspešno tekmoval v preskaovanju več kot L ali militariju naj mi sporoči  ;). Tudi od zlatih časov v 90 letih ni več nobenega v dresrnem vrhu- ali sem morda kaj zamudila in je spet kakšen kvalificiran na olimijado :o ? (mimogrede tisti , ki je bil in je še vedno konj z najboljšimi slovenskimi uvrstitvami je takrat v hlevu olipijade razbil šipo v oknu skoraj tri metre nad tlemi in vmesno odgrado spemenil v trske za kurjavo - najbrž zato ker je bil tako miren in neplašljiv v novem okolju  ::), v domačem boksu namreč ni bilo nikoli problemov  :))

Z barvo pa nasprotni nisem imal nikoli težav. Ob dovolj velikem boksu in čistem nastilju imajo občutek za higieno in se ne uležejo v drek. Izločajo navadno na kup , ne vsepovsod. Seveda pa morajo imeti možnost od malega,da se higiene naučijo in da jo lahko  vzrdžujejo. Premali boski ali privezi vsekakor niso za njih pa tudi "gorenjski" stil nastiljanja ni za to pasmo.



Naslov: Lipicanci
Prispeval: Bambi na 10 September 2007, 13:54:01
Da ne bo kdo pretirano užaljen, moj post je bil malo za šalo, malo zares - pač moje izkušnje z lipicanci niso najboljše, kar me pravzaprav niti ne moti; če bo letos ista kobila frej, jo bom z veseljem rentala  ;) , dejstvo pa je, da sem s tema dvema kobilama imela relativno obsežne izkušnje in nobena me karakterno prav zelo ne pritegne.

Prva kobila je bila vzrejena pri istem človeku, ki jo je tudi obdržal, z njo je delal tako kot z ostalimi konji, kvečjemu še lepše, saj je vedel, da jo bo obdržal... Na terenu jo je bilo super jahat - ko smo pa prišli nazaj in sem hotela razjahat je pa tipa skoraj kap in mi je zatulil, naj ostanem gor, da je lahko prišel do mene in jo prijel za glavo, da se ne bi slučajno obrnila in mi naluknjala bedro... Slabih izkušenj ni imela kje dobit, ker jo je jahal samo on in redki izbranci, poleg tega pa je bil hlev 100m od njegovega doma, torej je imel stalen pregled nad dogajanjem v hlevu in na pašniku.

Druga kobila (moj ljubi katapult  ::) ) je pa res prišla v hlev šele slab mesec preden sem jo začela jahat, tako da res ne vem, kakšne izkušnje je imela prej. Redno sem jo takrat jahala samo jaz; ko sem se po drugem nehotnem razjahanju že kar zasekirala nad svojimi jahalnimi sposobnostmi in sem to tudi priznala tistemu, ki je konjičke rihtal, je rekel, da 'nene, ona pač ima take ideje, da bi malo folk dol s sebe metala; ja a ti niso povedali?'. Ne, niso, hvala  ::) Prvič sem dol letela, ker je srna iz grmovja skočila njej skoraj na glavo, tako da ji je oproščeno, tale dokumentiran padec je pa res bil sama žlehtnoba  :P. Ampak jo bom vseeno vesela, ko jo spet dobim v roke  ;).

Nisem torej bila v stiku z n lipincanci, da bi jih lahko objektivno ocenila, to mi je jasno; ampak izkušnje, ki jih imam, mi niso pustile najboljšega vtisa o njih. Mogoče se pa to še spremeni  :).
Naslov: Lipicanci
Prispeval: deteljica na 10 September 2007, 15:11:08
sej jaz tudi nimam nič proti njim. Moj je bil sploh meni najljubši konj, tudi po značaju - je bil, namreč bolj pasji značaj , pa ne v negativnem ampak v opisnem smislu. Prihajal je na odpoklic in spuščen hodil z mano na sprehode  :) Znal je tudi precej pasjih  trikcev  8),  celo aportiranje  :o
Ampak , da niso plašljivi ali da so zanesljivi jaz žal iz mojih izkušenj ne morem trdit  ::).
Naslov: Lipicanci
Prispeval: sailila na 17 September 2007, 10:18:59
evo malo za razmisliti kaj se dogaja pri nasih sosedih glede lipicancev in v vidik kaj se lahko zgodi tudi pri nam ce se bo politika se (pre)vec vmesavala v slovensko konjerejo  http://www.zivot.hr/index.hr.php?id=369 (http://www.zivot.hr/index.hr.php?id=369)  http://www.youtube.com/watch?v=OPCg5FmGiP0 (http://www.youtube.com/watch?v=OPCg5FmGiP0)  :-X
in se peticija http://www.croatia.org/crown/articles/9224/1/Petition-for-unconditional-return-of-Croatian-Lipizzaners-from-Serbia/Stolen-Croatian-Lipizzaners-starving-in-Serbia.html (http://www.croatia.org/crown/articles/9224/1/Petition-for-unconditional-return-of-Croatian-Lipizzaners-from-Serbia/Stolen-Croatian-Lipizzaners-starving-in-Serbia.html)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: andi na 19 September 2007, 16:57:46
Deteljica; no za lipiške konje je itak znana plašnost.

Midva sva šla včeraj prvič na dolg sprehod na roki v čisto novem okolju, ki ga absolutno ni bil navajen od prej in poleg rahlega razburjenega pihanja ni bilo popolnoma nič plašnega v njemu. Prvi dan ob prihodu v nov dom pa tudi ne.
Hitrost pa....hm...naj mojega kdo ujame od dvanajstih konj na pašniku ;D Vsekakor je po Siglavy-u.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: kajcyka na 19 September 2007, 17:10:02
Salila to sem pa videla že na konji.info  :( :'( :( Grozno me je stisnilo pri srčku  :(
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Casmir na 03 Oktober 2007, 16:17:17
Vse pesjanarje in predvsem ljubitelje lipicancev vabim to nedeljo, 7.10.2007 na "Dan odprtih vrat" v Lipico. Glavna predstava se začne ob 15 uri, sicer pa se prireditve dogajajo cel vikend.  :)

Več si lahko preberete na www.lipica.org (http://www.lipica.org)

Vabljeni!
Naslov: Lipicanci
Prispeval: GoldenGirl na 08 Oktober 2007, 10:23:15
Za naš 3. Zasavski konjeniški dan smo imeli tudi točko "Lipiške šole"...
(http://www.moj-album.com/slike/1868094/H1kl97YfW57fN4rk.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/1868094/Rc59L7e4C_Rby1Cn.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/1868094/zI7fGCTXm9PW4puz.v.jpg)

Prava paša za oči  :) GG
Naslov: Lipicanci
Prispeval: T.M.T na 08 Oktober 2007, 10:26:30
Ime in priimek?
Naslov: Lipicanci
Prispeval: GoldenGirl na 08 Oktober 2007, 12:47:32
To je Nejc Turinek z lipicancem 213 Pluto Samira (Samom) iz Vzrejnega centra lipicancev Marc!  ;D GG
   
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 20 Oktober 2007, 19:58:16
Mi imamo pa doma tri konje od tega dva lipicanca in enega rjavca-mešanca.
So že stari in verjetno ko jih ne bo več, ne bomo imeli več konjev ampak te pasme ne bi
nikoli zamenjali.
Je pa zelo težko preboleti konja, nam je umrl eden in še zdej ko pogledam njegovo sliko mi gre na jok :'(
So malo plašni sicer pa najlepša pasma in kašne hode imajo :o

Lp
Naslov: Lipicanci
Prispeval: lusy na 25 Oktober 2007, 20:47:20
Meni se zdijo tako živahni,prijazni,predvsem pa po beli barvi
tako lepi.Zelo rada bi imela lipicanca vendar nimamo prostora pri hiši
zato pa ga lahko grem jahati vsak dan.
To je pa tako super.
Še posebej pa lipicanec skozi gozd ali pa po stezi. :o :o ;) :o :o
Naslov: Lipicanci
Prispeval: kajcyka na 26 Oktober 2007, 10:59:05
Men osebno lipicanci niso tok ušeč zajahat, majo meni osebno preveč trde hode  :-[
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 26 Oktober 2007, 15:46:55
Jaz sem se sicer učila jahat na Andaluzijcu ki je kar podoben lipicancu le da je višji.
Zame imajo hode taprave najlepši so za kočijo, ker so tako elegantni in imajo visoke hode.
Ste bili v Lipici?
Prej omenjeni konj je znal španski korak in letos je en lipicanec v Lipici tudi delal španski korak.
Naučili so pa samo dva konja to delat (Lipica).
Jaz sem bila že od majhnega zmeraj okoli konjev, prvi kobili je moj nono kupil v Lipici Capriola-kolika :'( in Strana ki je še med nami ima pa že 21 let.
Najlepše je pa bilo ko smo šli žigosat žrebeta, tudi potem ko jih mi nismo več imeli, saj je bil moj tata v vrejni komisiji samo je kasneje odstopil, ker ko so nekateri svoje konje zmeraj nepravično ocenjevali( zmeraj višje ocene)
Tako upam da boste kaj razumeli ;)

Lp
Naslov: Lipicanci
Prispeval: kajcyka na 26 Oktober 2007, 17:23:35
Jaz sem bila že od majhnega zmeraj okoli konjev, prvi kobili je moj nono kupil v Lipici Capriola-kolika :'( in Strana ki je še med nami ima pa že 21 let.

men je ta kolika tok zahrbtna stvar  :-\ :'(
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 27 Oktober 2007, 14:21:35
Ja kolika je res hudič :(
Nam so pogilna  že dva konja zaradi tega :(
Eden je bil najlepši plemenski žrebec v zruženju rejcev Lipicancev, bi dala tudi sliko samo takrat še nismo imeli digitalnega fotoaparata in nimamo njegove slike.

Lp
Naslov: Lipicanci
Prispeval: andi na 28 Oktober 2007, 20:09:43
"Ata" mi čeule popravlja ;D

http://www.moj-album.com/slike/8919543/J1HjiFBUTQa0RUWZ.v.jpg



..in jst morem povsod svojo surlico vtikat ;)

http://www.moj-album.com/slike/8919543/UfgQBihuqRaR7pRR.v.jpg

Tudi ponoči me matrajo :-\

http://www.moj-album.com/slike/8919543/kJhlDChJYrlNXvva.v.jpg

Moj sterjši bratec :)

http://www.moj-album.com/slike/8919543/4P3CyI_z71sC4gNT.v.jpg
Naslov: Lipicanci
Prispeval: kajcyka na 28 Oktober 2007, 21:29:26
IIiii kaki luštni horsijiii  :o  ;D  :-*
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 29 Oktober 2007, 12:45:38
Danes imam pa jaz rojstni dan. ;D
Pred devetimi leti sem za moj 6 rojstni dan sem dobila konja od moje kobile Capriole, tako da danes oba praznujeva ;D
Ni lepšega kot da te za rojstni dan pričaka majhen črn žrebiček z zvezdico na glavici :-*

Lp
Naslov: Lipicanci
Prispeval: kajcyka na 29 Oktober 2007, 13:59:02
*Lila* ves najboljše! Še na veliiiiko skupnh let!  :-*
Naslov: Lipicanci
Prispeval: andi na 04 November 2007, 11:32:56
Nekaj novih slikic najinega druženja.

(http://www.moj-album.com/slike/8919543/NaK4CQsL0kVaQOZw.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/8919543/AMHnPFIdWijlNcyI.v.jpg)


(http://www.moj-album.com/slike/8919543/p79ccVJfeqb_EPSu.v.jpg)


(http://www.moj-album.com/slike/8919543/J0zJ4INxjOphm6fi.v.jpg)


(http://www.moj-album.com/slike/8919543/kNoIC2maFqNYteqr.v.jpg)


(http://www.moj-album.com/slike/8919543/7EI4IatWZWeKPPyU.v.jpg)


(http://www.moj-album.com/slike/8919543/4yYM2tQLnqsY94PF.v.jpg)


(http://www.moj-album.com/slike/8919543/dGPAYs05eMPVDvbM.v.jpg)


(http://www.moj-album.com/slike/8919543/XlXWuIZCsFxqjt20.v.jpg)


Naslov: Lipicanci
Prispeval: ninci na 04 November 2007, 11:37:45
 :o O a tegale konjička imaš pa ti v Slapah?

Naslov: Lipicanci
Prispeval: andi na 04 November 2007, 11:39:48
Jaaaa ;D Kako veš?
Naslov: Lipicanci
Prispeval: ninci na 04 November 2007, 11:42:20
Ker sem včasih živela tam blizu, drugače tam živita moja babica in dedek in je kraj mojega otroštva ;) Tako da mi je ta konec dobro znan 8)

Lp, nina
Naslov: Lipicanci
Prispeval: andi na 04 November 2007, 11:44:19
Ja ninci, potem ti pa res ne odpustim če nas ne prideš počohat ;) Vsak dan od 16h do 19h :)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: ninci na 04 November 2007, 11:48:04
Ja ninci, potem ti pa res ne odpustim če nas ne prideš počohat ;) Vsak dan od 16h do 19h :)

Ja samo sem zdaj čisto na drugem koncu :-\ (gorenjska - Preddvor) je pa res, da se veliko vračam v te kraje sploh na dobro kuhinjo moje babice 8) :-* Mogoče pa kdaj ;)

Lp, nina
Naslov: Lipicanci
Prispeval: kajcyka na 04 November 2007, 13:48:49
andi kok sta dobra!  :o tale tvoj konček je res pravi lepotec!  :-* :-*
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 05 November 2007, 20:54:45
Kajcyka hvala še za nazaj.
Andi imaš super konja 8)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 14 November 2007, 20:41:10
(http://marc.s5.net/images/f_montana.jpg)

Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 14 November 2007, 20:41:57
No tak je bil naš pokojni konj :'(


Lp
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Casmir na 14 November 2007, 21:07:36
Kako pa mu je bilo ime?
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 15 November 2007, 15:48:01
Favory Montana
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 16 November 2007, 16:52:18
Casmir a imaš tudi ti konje doma?
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 25 November 2007, 10:59:01
Včeraj zvečer je pa ušel sosedov konj in je prišel malo "pozdravit" naše.
Pogreša družbo. Prejšni teden je bil tudi in nam je totalno razbil zid.
Je zelo pazljiv kar se tiče avtov in v 15 letih nam ga še ni razbil- toliko let že hodi k nam ;)


Lp
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Casmir na 25 November 2007, 21:02:43
Casmir a imaš tudi ti konje doma?

Ne, svojega nimam, delam pa v hlevu s konji, kjer jih "imam" 6.  :)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: kara na 28 November 2007, 20:36:32
a je lipicance težko jahati? :-\
Naslov: Lipicanci
Prispeval: najchy na 29 November 2007, 15:46:27
a je lipicance težko jahati? :-\
Meni ne,ko use druge konje
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 29 November 2007, 16:55:52
Hja no Lipicanci so bolj živi in se zato hitro vstrašijo.
So pa prav zaradi njehove živahnosti tako posebni niso kot roboti  in moraš biti vedno korak pred njimi, da te slučajno ne "presenetijo" ::).
No taki so naši in to je moje mnenje o njih ;)


Lp
Naslov: Lipicanci
Prispeval: kara na 29 November 2007, 19:53:33
no,hvala da bom vedla ko bom kaksnega jahala ;)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: piki_ca na 29 November 2007, 20:15:09
Se strinjam z *lila* da moras biti vedno korak pred njimi :D (velikokrat jih jaham pa se zmerom jih nisem čist pogruntala :/)
Vendar so pa zelo lepi, pametni in z eno besedo prečudoviti :)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: najchy na 29 November 2007, 20:17:31
Ja lepi in pametni pa so.... :o :o :o
Meni so ful ušeč črni in rjavi
Naslov: Lipicanci
Prispeval: kara na 30 November 2007, 13:05:04
ja taki so res lepi  ::) ampak tudi beli so lepi ;)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: andi na 30 November 2007, 15:44:13
Hja no Lipicanci so bolj živi in se zato hitro vstrašijo.

Predlagam link

http://www.lipizzan.com/about.html
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 30 November 2007, 19:05:11
No taki so naši in to je moje mnenje o njih ;)


Lp
Naslov: Lipicanci
Prispeval: andi na 01 December 2007, 12:57:55
Ja saj verjamem, da je tako. Vsi večinoma pišemo iz lastnih izkušenj, vendar pa to ne pomeni, da so po standardu njegove karakteristike takšne. Zakaj pa so potem takšni pa je treba pogledati na kakšen način se je z njimi delalo. Za vse ljubitelje lipicancev je fajn tudi knjiga Aloisa Podhayskiy-a. Na Amazonu se jo dobi   http://www.lipizzan.com/teacher.html
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 08 December 2007, 14:07:48
Andi maš kašno slikco, jaz zmeraj pozabim kabel in potem ne morem naložet nobene sklikce ;)
Ma tak karakter gor al dol zmeraj so mi najbolj všeč Lipicanci, tudi če bi kdaj imela drugo pasmo npr. Andaluzijca bi imela 100% najmanj enega Lipicanca.
Ko sem bila jaz bolj majhna je bilo pri nas vse bolj živo, v vasi so se dobili s konji in potem šli na pohod in zdaj imamo samo mi in še eni konje :'(
Uglavnem vse je propadlo :'(.
Še lepše je bilo ko smo imeli vsako leto najmanj 1 žrebe in sem ga zmeraj hodila gledat črnega hudička. In smo ga peljali žigosat seveda sem jaz pogledala vse žrebičke, ki so bili tam. :D
Kako pogrešam "stare čase" čeprav nisem stara ;) nikoli ne kot prej :' :(

Lp, Laura
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 08 December 2007, 14:32:35
Sem gledala nekaj po internetu in našla spletno stran našega konja, ki smo ga prodali v Nemčijo :o
http://www.lipizzaner-deutschle.de/steckbrief.htm (http://www.lipizzaner-deutschle.de/steckbrief.htm)
Ta je pa prav njegova
http://ha.hengst.info/content.php?&page=deckanzeigen&subpage=grunddaten&action=detailansicht&id=448 (http://ha.hengst.info/content.php?&page=deckanzeigen&subpage=grunddaten&action=detailansicht&id=448)

Lp :)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 08 December 2007, 14:47:55
Njegov oče pa je:
(http://www.france-lipizzan.com/convw3.jpg)

Vir-http://www.france-lipizzan.com/convw3.jpg (http://www.france-lipizzan.com/convw3.jpg)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 08 December 2007, 15:33:03
Kaj tale filemček ste že videli je zelo luškan ;D :D
*http://www.youtube.com/watch?v=fmlTD-Fu0KI (http://www.youtube.com/watch?v=fmlTD-Fu0KI)


Lp :)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: andi na 09 December 2007, 18:21:26
Hej Lila :)

Nimam nažalost nič novega za pokazat. Ko greva "delat" težko nosim aparat seboj, pa zdaj je tako hitro tema, da ponavadi žre mrak pade ko pridem k njemu.

Sicer je pa zdaj v fazi ko je čisto neskladen he he, pa medvedkasto dlako ima, pa vala se vsak dan v blatu in je nasploh lepota ::)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 09 December 2007, 19:11:06
Sicer je pa zdaj v fazi ko je čisto neskladen he he, pa medvedkasto dlako ima, pa vala se vsak dan v blatu in je nasploh lepota ::)

Isto pri nas ga lepo umiješ in se vrže potleh in rata rjav lipicanec :D
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 22 December 2007, 17:08:21
To je naš Favory:
-http://www.moj-album.com/uredi/collies/10441875/ (http://www.moj-album.com/uredi/collies/10441875/)

Lp
Naslov: Lipicanci
Prispeval: kara na 27 December 2007, 10:14:55
ful   je luškan! a je prijazen?  ;)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: andi na 27 December 2007, 11:05:38
Mi imamo tudi nove slikice ;D

(http://www.konji.com/modules/coppermine/albums/userpics/17496/26_12-2.jpg)

(http://www.konji.com/modules/coppermine/albums/userpics/17496/26_12-3.jpg)

(http://www.konji.com/modules/coppermine/albums/userpics/17496/26_12_-4.jpg)

(http://www.konji.com/modules/coppermine/albums/userpics/17496/26_12-7.jpg)

(http://www.konji.com/modules/coppermine/albums/userpics/17496/26_12-8.jpg)

(http://www.konji.com/modules/coppermine/albums/userpics/17496/26_12-10.jpg)

(http://www.konji.com/modules/coppermine/albums/userpics/17496/26_12-11.jpg)

(http://www.konji.com/modules/coppermine/albums/userpics/17496/26_12-12.jpg)

(http://www.konji.com/modules/coppermine/albums/userpics/17496/26_12-14.jpg)

(http://www.konji.com/modules/coppermine/albums/userpics/17496/26_12-15.jpg)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: kara na 27 December 2007, 11:07:53
prav lep je!
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 27 December 2007, 11:34:17
ful   je luškan! a je prijazen?  ;)
Ja on zelo rad nagaja njegovo najljubše opravilo je pokanje žog ga je navadla njegova mama :P
Andi zelo lep konjiček koliko pa je star in kako se kliče?

lp
Naslov: Lipicanci
Prispeval: andi na 27 December 2007, 11:46:37
Mlad je še. 3 leta ima. Rodovniško je Siglavy Betalka. Drugače po domače Ziggy :)

Tudi tvoj je lep. Daj ga še celega slikaj.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 27 December 2007, 12:06:51
Naš je rodovniški Favory capriola XVI.
Ja ga bo treba malo umit ker je rjav. Naši konji se zelo radi mažejo :D... nalboljše se je sveže umit vršt na tla :D  . Edino Nil ki je rjav se sploh nič ne umaže. Zanimivo... ;)
Ziggy je pa čist  :o

Lp
Naslov: Lipicanci
Prispeval: andi na 27 December 2007, 12:16:07
Cel je rumen he he ampak mene res to nič ne moti. Je tak pacek, ker po vsem boksu kaka in potem se ponoči direkt na toplo uleže. Pa zelo rad se v napajalnik ali korito pokaka.  ::)

Tako da, z veseljem bomo gledali tudi rumene lipicance ;D
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 27 December 2007, 12:28:55
Cel je rumen he he ampak mene res to nič ne moti. Je tak pacek, ker po vsem boksu kaka in potem se ponoči direkt na toplo uleže.
Isto je z našimi ko ga bom kaj poslikala bom dala slikce ;D
Imate že sneg?
Favory zelo rad nori po snegu in se ko pade pridrsa po riti do boksa ki je navzdol :D
Naslov: Lipicanci
Prispeval: andi na 27 December 2007, 12:35:56
Še slike lipicanke za katero delno skrbim sedaj ko ima lastnica veliko dela za faks. Prišla je iz Pule, njena lastnica študira tukaj veterino.

(http://i151.photobucket.com/albums/s122/Loola29/LindiliBelindili.jpg)

(http://i151.photobucket.com/albums/s122/Loola29/DSC00750.jpg)

(http://i151.photobucket.com/albums/s122/Loola29/DSC00711.jpg)

(http://i151.photobucket.com/albums/s122/Loola29/NHE%20stuff/DSC01773.jpg)

Kobila je stara 5 let in odraščala je brez stika z ljudmi, tako da ves čas praktično delamo na zaupanju.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 27 December 2007, 12:42:02
Lepa  :D
Andi koliko konjev imate vi?
Naslov: Lipicanci
Prispeval: irenchy na 27 December 2007, 17:10:55
Andi ful je lep tale tvoj konjiček. je pravi medo ;D ;). mi imamo naše dve pobrite in so mi prav lušni nepobriti konji. :)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: andi na 30 December 2007, 14:28:57
Lila; jst imam enega. V štali jih je pa 13. Sami privatniki, ni klub.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: andi na 31 December 2007, 12:38:24
(http://konji.info/modules/coppermine/albums/userpics/17496/midva2.jpg)

(http://konji.info/modules/coppermine/albums/userpics/17496/midva5.jpg)

wiiiiii

(http://konji.info/modules/coppermine/albums/userpics/17496/midva7.jpg)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: kajcyka na 31 December 2007, 13:37:11
andi koook sta dobra!!  :o Ful, prou za skupi  ;) ;)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 01 Januar 2008, 17:53:20
(http://www.moj-album.com/slike/10155786/LjWVjxhT3RgpZjAf.v.jpg)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 01 Januar 2008, 18:01:38
andi koook sta dobra!!  :o Ful, prou za skupi  ;) ;)
Se strinjam ta zadnja je dobra :-*
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Scarlett na 20 Maj 2008, 16:29:37
Za vse ljubitelje lipicancev:

19. maj, Dan lipicanca. Na ta dan se vsako leto spominjamo zgodovinskega dogodka iz daljnega leta 1580. Vladar takratnih slovenskih dežel,  karantanski nadvojvoda Karel II je 19. maja 1580 kupil posestvo Lipica s kobilarno kraških konj.

Kobilarna Lipica bo Dan lipicanca že drugič obeležila s promocijskim dogodkom v Ljubljani.
V soboto, 24. maja 2008 bodo lipiške kočije z vpreženimi belimi lepotci brezplačno vozile po ljubljanskem Tivoliju.
Vabljeni!

Vir: www.lipica.org
Naslov: Lipicanci
Prispeval: andi na 21 Maj 2008, 09:29:08
http://www.konji.com/modules/coppermine/albums/userpics/10095/ziggy_in_taris.jpg

Moj mali je končno prišel na 10 ha velik pašnik, kjer uživa življenje na prostem 24 ur na dan.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Scarlett na 10 Junij 2008, 22:00:55
Danes so lipicanci na Brdu pri Kranju nastopili za predsednika Busha ;D

dve fotki:
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Scarlett na 10 Junij 2008, 22:01:43
še ena
Naslov: Lipicanci
Prispeval: kajcyka na 10 Junij 2008, 22:03:04
Sem ravno videla po TV, ko je bil prenos. Je bilo res luštno za gledat.  ::)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Nusaa na 10 Junij 2008, 22:11:16
Po slikah sodeč je bilo lepo za pogledat  :).
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 11 Junij 2008, 15:10:47
Scarlett si bila v Lipici?
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Scarlett na 11 Junij 2008, 17:17:06
Scarlett si bila v Lipici?


Jaz sem vsak dan ;)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 11 Junij 2008, 17:58:18
Aha ::) kr sem videla takega psa kot je Tera v štalah, kjer so bili Slo in ruski konji.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Scarlett na 11 Junij 2008, 19:02:53
Tisti pes kot Terra je bila kar Terra :D 
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Scarlett na 27 September 2008, 19:34:46
Da malo osvežim temo :)

Bližajo se dnevi kobilarne Lipica. Na kratko program za naslednji teden:

četrtek, 2.10.2008 - 12.00-17.00: Državno prvenstvo v vožnji eno in dvovpreg (dresura) ter mednarodno tekmovanje v vožnji štirivpreg. Lokcija: Hipodrom Kobilarne Lipica

petek, 3.10.2008 - 12.00-17.00: Državno prvenstvo v vožnji eno in dvovpreg (maraton) ter mednarodno tekmovanje v vožnji štirivpreg. Lokacija: Hipodrom Kobilarne Lipica + okolica
15.00: Predstava klasične šole jahanja (po rednem urniku)

sobota, 3.10.2008 - 12.00 - 17.00: Državno prvenstvo v vožnji eno in dvovpreg (spretnostna vožnja) ter mednarodno tekmovanje v vožnji štirivpreg. Lokcija: Hipodrom Kobilarne Lipica

Prikaz podkovanja konj (ploščad pred kobilarno):
od 11.00 do 12.00 , od 14.00 do 15.00, od 16.00 do 17.00
10.00 - 18.00: Tržnica domače in umetnostne obrti;

nedelja, 4.10.2008- dan odprtih vrat (ni vstopnine)
10.00 - 18.00: Tržnica domače in umetnostne obrti
13.50: Predstavitev Društva ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije
Prikaz podkovanja konj(kovačija): od 11.30 do 13.00, od 16.00 do 17.00

14.00 - 16.00: 12. TRADICIONALNA LIPICANSKA GALA PREDSTAVA:
- predstavitev novih rejskih predstavnic v Kobilarni Lipica
- predstavitev najbolje ocenjenih plemenskih žrebcev v letu 2008
- predstavitev letošnjega naraščaja po šestih plemenskih žrebcev v Kobilarni Lipica
- Združenje rejcev Lipicanca Slovenije se predstavi
- "Čikoši" - ponos madžarske tradicije
- predstavitev velike šolske kvadrilije Kobilarne Lipica
- pas de deux - korak lipicanskih žrebcev v zrcalni sliki
- predstavitev evropskih lipicanskih kobilaren
- šola nad zemljo Kobilarne Lipica
- mojstrska vožnja s kočijo mednarodnih elitnih tekmovalcev
- čez drn in strn z vozovi v skakalnih sedlih
- stepski drnec v madžarskem stilu - "Čikoši"
- pozdrav kobil z žrebeti

Več pa tule: http://www.lipica.org/?vie=cnt&str=evn&id=2008013013011901&lng=slo (http://www.lipica.org/?vie=cnt&str=evn&id=2008013013011901&lng=slo)

Vabljeni! :)







Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 28 September 2008, 14:50:12
Danes in včeraj sem bila v Lipici na žigosanju in na ocenjevanju je bilo še kar nekaj lepih konjev. Bom  potem prilepla nekaj fotk
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 28 September 2008, 17:41:02
Pa še slike:
(http://www.moj-album.com/slike/10155786/OJfjUFbJgAud4CYs.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/10155786/iwhvEdQHyEeg0to3.v.jpg)
Številka
(http://www.moj-album.com/slike/10155786/oR3Q7owXVviYyojx.v.jpg)
Valdamora z žrebičko
(http://www.moj-album.com/slike/10155786/ZnVBkBxFPSWkxeSw.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/10155786/cel26cV3ROYr_a96.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/10155786/r8gRkgUm487wXNg7.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/10155786/K885iplzepjjiio5.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/10155786/YiBDe7I_1_iQaR4O.v.jpg)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: *Lila* na 28 September 2008, 17:41:54
(http://www.moj-album.com/slike/10155786/KdjXIjf5KNimTxC_.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/10155786/a4zmW7ui_WNTprUt.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/10155786/RPv4MTdw_0faYpoe.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/10155786/M3aa0tu9ZZx6LpIp.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/10155786/v8rBXq3n6bZ7Hqcq.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/10155786/8ICeD6WJSXRUD3At.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/10155786/mqtlArkwZHQAHPjj.v.jpg)

Lp, Lila
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Scarlett na 05 Oktober 2008, 18:05:17
Danes so se v Lipici končali dnevi kobilarne. Bila je dvourna predstava in kar mi je bilo najlepše- ogromno ljudi. Čisto poln stadion :o Je kdo gledal?
Naslov: Lipicanci
Prispeval: najchy na 11 Oktober 2008, 23:04:24
Nekaj slik:

(http://www.moj-album.com/slike/9892671/AqyLQSXfmlI3C45U.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/9892671/OesGsCBeqbikZvSz.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/9892671/lFwCWObqs0_tPz0o.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/9892671/XFGGWIYJdWvQ73zE.v.jpg)

(http://www.moj-album.com/slike/9892671/1xrvF0o9UzQ9s8ks.v.jpg)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: kala,runo,bella na 27 November 2008, 14:35:37
Par fotk od včeraj iz Lipice
(http://zimskeradosti.jalbum.net/Lipica/slides/lipica0017.jpg)
(http://zimskeradosti.jalbum.net/Lipica/slides/lipica0020.jpg)
(http://zimskeradosti.jalbum.net/Lipica/slides/lipica0023.jpg)
(http://zimskeradosti.jalbum.net/Lipica/slides/lipica0024.jpg)
(http://zimskeradosti.jalbum.net/Lipica/slides/lipica0025.jpg)
(http://zimskeradosti.jalbum.net/Lipica/slides/lipica0029.jpg)
(http://zimskeradosti.jalbum.net/Lipica/slides/lipica0012.jpg)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: svetlana na 17 Maj 2009, 15:53:00
V soboto 16.5.2009 pa so lipicanci prišli v Ljubljano in v Tivoliju prevažali svoje oboževalce na krožni vožnji. Bilo je super. :)
http://www.svetlana.si/?p=2052
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Scarlett na 30 September 2009, 15:41:47
Ta vikend se bo v Lipici dogajalo :):

Četrtek, 1.10.2009

10.00: Mednarodno tekmovanje v vožnji enovpreg, dvovpreg in štirivpreg (dresura)
Lokcija: Hipodrom Kobilarne Lipica

Petek, 2.10.2009

11.00: Mednarodno tekmovanje v vožnji enovpreg, dvovpreg in štirivpreg (maraton)
Lokacija: Hipodrom Kobilarne Lipica + okolica

15.00: Predstava klasične šole jahanja (po rednem urniku)- vendar nastopa velika šolska kvadrilija (8 konj)

Sobota, 3.10.2009

09.00 Mednarodno tekmovanje v vožnji enovpreg, dvovpreg in štirivpreg (spretnostna vožnja)
Lokcija: Hipodrom Kobilarne Lipica

Nedelja, 4.10.2009 - DAN ODPRTIH VRAT (Vstopnine ni!)


13.50: Predstavitev Društva ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije


14.00 - 16.00: 13. TRADICIONALNA LIPICANSKA GALA PREDSTAVA

Predstavili se bodo:
# Klasična šola jahanja Kobilarne Lipica z nastopi: Velika šolska kvadrilija, Šola nad zemljo, Pas de deux

# Slovaška državna lipicanska kobilarna Topol’čianky z nastopom: Šola nad zemljo

# Madžarska državna lipicanska kobilarna Szilvásvárad s Quadrigo lipicanskih konj

# Čikoši - ponos madžarske tradicije

# Združenje rejcev Lipicancev Slovenije in

# Srce Kobilarne Lipica – plemenska čreda

Za vikend bo tudi kmečka tržnica, delavnice za otroke, zabavni program,...

Vse to in še več na: http://www.lipica.org/?vie=cnt&str=evn&id=2009042214025187&lng=slo (http://www.lipica.org/?vie=cnt&str=evn&id=2009042214025187&lng=slo)

Kratek video od lani :) http://www.youtube.com/watch?v=YmYTCb9Ns_I&feature=player_embedded#t=34 (http://www.youtube.com/watch?v=YmYTCb9Ns_I&feature=player_embedded#t=34)

VABLJENI :)


Naslov: Lipicanci
Prispeval: Scarlett na 21 Maj 2010, 22:51:40
19. maja smo v Lipici praznovali 430 let obstoja kobilarne. Imeli smo posebno predstavo, umetniško obarvano :)
TV Slo jo je prenašala v živo, posnetek si lahko ogledate tule http://tvslo.si/predvajaj/slavnostna-akamedija-ob-430-letnici-kobilarne-lipica/ava2.69978432/ (http://tvslo.si/predvajaj/slavnostna-akamedija-ob-430-letnici-kobilarne-lipica/ava2.69978432/)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: kislica na 21 Avgust 2011, 13:09:57
moja sestra ima lipicanca zato pa sem to temo tudi vstanovila
vsi vaši podatki so zanimivi ampak nekaj bi vas vprašala
kakšne trikce lahko naučiš konja, no saj našega morfa
smo nekaj trikcov  že naučiliampak kaj bi jih pa vseeno
še rada izvedela

in hvala za vse vaše podatke
to ne pomeni da ne pisat več ampak
da napišete še kaj
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Tara na 10 December 2011, 17:41:52
Na prodaj je kobila Lipicanka 531 Monteaura XIX, visoka 156 cm, priznana za rejo, breja po rjavem plemenjaku 23 Maestoso Gaetana. Kobila je prijazna z zelo lepimi hodi. Trenutno ima ob sebi 6 mesecev staro žrebe po istem žrebcu. Na prodaj posamezno ali z žrebetom ZELO UGODNO!

NA PRODAJ VEČ KOBIL, ŽREBET, KASTRAT IN LICENCIRAN PLEMENJAK!

Za info mi pišite na [email protected]

(http://s8.mojalbum.com/395878_16186431_19272141/slike-za-forum/19272141_z.jpg)

ŽREBEC PO KATEREM JE BREJA IN IMA ŽREBE

(http://s8.mojalbum.com/395878_16186431_19272135/slike-za-forum/19272135_z.jpg)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Alchy na 07 Junij 2012, 12:37:28
Od kar sem jih šla gledat v Lipico so mi tako pri srcu da me včasih prime da bi nagovorila starše če ga lahko dobim. :D :D :D
Naslov: Lipicanci
Prispeval: ELČ na 22 Februar 2013, 19:45:56
meni osebno pa lipicanci niso preveč všeč. značajsko že, ampak se mi zdi, da res niso jahalni konji. so čisto tipični vprežni.
Za tiste, ki ne veste:
eno, kar mi gre na živce, pa je, da nekateri trdite, da so avtohtoni. pravprav so potomci orientalskih žrebcev (sicer parjenih z domačimi kobilami). natančneje enega samega "belega" arabca.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Lucky_one na 01 Julij 2013, 21:20:45
O končno ljubitelji psov in lipicancev  :D


Še malo mojega in Googlovega znanja o lipicancih. Bom začela z zgodovino...

Na spletni strani Združenja rejcev lipicanca Slovenije piše približno takole:
Čas 16.stoletja je začetek načrtne reje lipicanca.Burne vojaško-politične razmere in potrebe po kvalitetnih vojaških konjih, ki bi se dobro odrezali na bojnem polju so nadvojvodo Karla napeljale k nakupu posesti Lipica. Lipiški konji so tako že lahko sodelovali v odločilni bitki s Turki, bitki pri Sisku leta 1593, v kateri so zaustavili turško prodiranje na Balkan.

Pa še nekaj s spletne strani hervadi.com
Sprva so pasmo poimenovali »konji kraške pasme lipicanske reje«, kasneje pa so ji nadeli ime »lipicanec« - po  vasi Lipica, od koder izvirajo. Tri stoletja so jih vzrejali samo v Lipici. Pozneje, v 19. in 20. stoletju, pa so se lipicanci razširili tudi drugod, sprva znotraj habsburške monarhije potem pa še izven. Lipicance so uporabljali zlasti v vojaških konjenicah, izjemno jih je cenilo evropsko plemstvo, pogosto pa so se pojavljali tudi kot vprežni konji gosposkih in poštnih kočij. Najboljši žrebci so bili privedeni na Dunaj in izšolani v elitne dresurne konje. Ko so na Dunaju dopolnili dvajset let, so jih vrnili v Lipico, kjer so jih do pozne starosti uporabljali za plemenitenje matične črede.

Danes imamo Sloveniji v nekaj čez 600 lipicancev - 308 v kobilarni Lipica in okrog 300 pri zasebnih rejcih. Slovenska matična čreda lipicancev predstavlja dragocene vzrejne konje in pomeni edinstveno ter izvirno jedro svetovne reje lipicancev. Danes najdemo lipicance v 19. državah Evrope, Amerike, Avstralije in Afrike. Kljub temu da so prisotni v tolikem številu držav pa sodijo med zelo redke in dragocene. Znane kobilarne izven Republike Slovenije so kobilarna Piber na avstrijskem Štajerskem, Monterotondo v Italiji, Topolcianky na Slovaškem, Szilvasvarad na Madžarskem, hrvaška kobilarna Đakovo in Simbata de Jos v Romuniji. Po ocenah strokovnjakov, je vseh lipicancev okrog 6000, od tega jih je, kot smo že rekli, dobra desetina v Sloveniji. Toda le približno 3500 lipicancev je dejansko plemenskih konjev, ostali pa mednje ne sodijo. Zato ima slovenska čreda še večji pomen. Leta 1986 je bila v domovini lipicanca, v Lipici, ustanovljena mednarodna organizacija rejcev lipicanskih konj – Lipizzan International Federation, ki ima namen zagotoviti obstanek ogrožene pasem lipicancev.

Še nekaj o samem izgledu...
Sodi med toplokrvne konje, po rasti je srednje velik, globok in širok konj s povprečno višino okrog 165 cm. Ima visok korak, zelo graciozno gibanje, je inteligenten, ponosen in dostojanstven, a hkrati skromen in zdržljiv, dobesedno ustvarjen za paradnega konja ter seveda za visoko jahalno šolo. Ker ga odlikuje visok in ritmičen hod, se lipicanec se šele v gibanju pokaže v vsem svojem sijaju. Eleganca in reprezentativnost sta mu naravnost prirojeni. Glava je plemenita, njegove oči so velike in žive, pogled pa inteligenten in zaupljiv. Krasijo ga visoko nasajen, usločen in elegantno nošen vrat, pravilno oblikovana ušesa ter polne, široke nozdrvi. Viher je lepo izrazen, hrbet dolg in raven, križ pa je mišičast in lepo položen, kar mu omogoča dobro gibanje v zadnjem delu trupa. Prsi so globoke in široke ter izražajo njegovo moč. Griva in rep imata gosto, košato, vendar kot svila tenko žimo. Nekaj posebnega in zanj značilnega, je prav drža njegovega repa. Zaradi svoje izredne čustvene inteligence, dobrohotnega značaja in živahnega temperamenta, potrebuje veliko pozornosti svojega lastnika, kar pa zna vselej vračati. Doseže lahko zelo visoko starost, tudi okrog trideset let.

Slikice pa so vam že drugi člani pesjanarja pokazali  :)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Lucky_one na 01 Julij 2013, 21:28:14
ELČ : Lipicanci so jahalni konji. Že v preteklosti so jih uporabljali za jahanje, zdaj imaš veliko jahalnih šol, v katerih lahko jahaš lipicance, itd.Sploh pa so značilni po dresurnem jahanju. Spanish riding school - španska jahalna šola

(http://www.luxurytraveler.com/destinations_spanish_riding_school.jpg)
http://www.luxurytraveler.com/destinations_spanish_riding_school.jpg (ftp://www.luxurytraveler.com/destinations_spanish_riding_school.jpg)


Je pa res da se uporabljajo tudi za vprego, katera pa ni njihova glavna značilnost.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: manca5 na 02 Julij 2013, 12:31:29
Mislim da Elč ni mislila istega kot ti. Jasno da so jahalni konji, saj se jih jaha. Tako kot se jaha tudi frizijce ipd. Ciljala je na to da so konstitucijsko mogoče malo bolj vprežni kot jahalni. S čimer se strinjam.
Seveda se jih lahko jaha, in ja so dresuraši, vendar ne taki kot hanoveranci, oldenburžani, in podobne pasme. Zato pa tudi težko vidiš lipicanca na grand prixu v dresuri. Nekatere like izvaja fantastično, predvsem tisto kar bi laiki opisali za akrobacije, ampak dresure, ki jo vidiš npr pri Totilasu pa ne zmore, točno zaradi svoje konstitucije...
In močen vrat, visok korak, širok konj meni govorijo, da je bolj vprežen kot jahalen.

Za primerjavo:
Totilas, dresuraš, pasma KWPN:
(http://www.bazakoni.pl/photos/00082356/0000014816_Moorland_s_Totilas.jpg)

Lipicanec:
(http://users2.ml.mindenkilapja.hu/users/lovak999/uploads/lipizzaner-8001.jpg)

Frizijec:
(http://dutchbred.com/custom/time4.jpg)

Shire:
(http://www.wolfmanorestate.com/images/conformation.jpg)

Vidiš podobnosti med shirom (čisto tipični vprežni konj), frizijcem in lipicancem? Itak da sta frizijec in lipicanec mnogo lažja in bolj primerna za jahanje, ampak imata pa tudi še kar nekaj vprežnih značilnosti, podobnosti s shirom. Kwpn jih nima toliko.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Weaver na 02 Julij 2013, 14:59:25
meni osebno pa lipicanci niso preveč všeč. značajsko že, ampak se mi zdi, da res niso jahalni konji. so čisto tipični vprežni.
Za tiste, ki ne veste:
eno, kar mi gre na živce, pa je, da nekateri trdite, da so avtohtoni. pravprav so potomci orientalskih žrebcev (sicer parjenih z domačimi kobilami). natančneje enega samega "belega" arabca.


Glede na to, kdaj so začeli z lipicanci, po tej logiki niti en ameriški konj oz pasma ni avtohton...
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Weaver na 02 Julij 2013, 15:06:37
lipicanec je močnejše konstitucije med drugim tudi zato, ker so domače kobile, ki so jih uporabili za parjenje, bile tip konja, ki se je uprabljal kto bojni konj za nošenje vitezov in drugih težkooborožencev...
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Scarlett na 02 Julij 2013, 17:14:27
Lipicanci se med seboj precej razlikujejo, nekatere kobilarne (predvsem madžarske) so usmerjene v rejo lipianca za vprege, druge (npr. Piber) pa v jahalni tip lipicanca. V Lipici najdemo vsakega po malo ;)
Kar se tiče nastopanja lipicanca v športu je za mednarodne arene bolj primeren za vprege, kjer predvsem madžari dosegajo z njimi lepe uspehe. V dresuri je dandanes z lipicancem zelo težko konkurirati na mednarodni sceni, vsake toliko se najde kakšen konj, ki bi bil tega sposoben, so pa bolj redki. Za nacionalne tekme pa ni problema, bi bilo lepo, če bi se pojavljalo več lipicancev na tekmah ;)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: ELČ na 02 Julij 2013, 20:00:50
Weaver ja prav maš... :-\ ja sej so avtohtoni. :-\ :-[ pravzaprav so ker so le potomci teh konj, ustvarjeni pa so pri nas (in v avstriji ter na madžarskem).

Za nacionalne tekme pa ni problema, bi bilo lepo, če bi se pojavljalo več lipicancev na tekmah ;)
Še kako se strinjam... ;)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Lucky_one na 03 Julij 2013, 16:36:49
manca5 : mislim da je nedvomno skoraj bez smisla primerjati Totilasa (tako rekoč "popolnega" konja) da ne govorim o dosežkih... S konjem, ki verjetno nikoli ni dosegel takšnih standardov kot on...Saj se opazi razlika ampak spet pa ni takšna da bi bila lipicanci primerni za vprego.  Totilas je drugače po sliki sodeč imel veliko treningov, kateri vprivajo na njegovo postavo, mišice...

Podobnosti so ampak pri tej slike še veliko bolj izrazite...

Dam primer Totilasa - v vrhunski formi
(http://www.bazakoni.pl/photos/00082356/0000014816_Moorland_s_Totilas.jpg)
IN primer konja enake pasme ki ni treniran
(http://www.hippostar.nl/pics/Image/paardenras-kwpn.jpg)
http://www.hippostar.nl/pics/Image/paardenras-kwpn.jpg (http://www.hippostar.nl/pics/Image/paardenras-kwpn.jpg)
Res je da je veliko tudi odvisno od rodovnika ampak vseeno...


Še nekaj lipicancev...
(http://www.breeding-stallions.com/upload/360/62_307_1.jpg)
http://www.breeding-stallions.com/upload/360/62_307_1.jpg (http://www.breeding-stallions.com/upload/360/62_307_1.jpg)

(http://images.24ur.com/media/images/600xX/Oct2008/60207398.jpg?d41d)
http://images.24ur.com/media/images/600xX/Oct2008/60207398.jpg?d41d (http://images.24ur.com/media/images/600xX/Oct2008/60207398.jpg?d41d)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Lunette na 03 Julij 2013, 16:49:55
Ok sej je res nekaj razlike to je dejstvo. In to dejstvo kaže izklučno na to da so Lipicanci tolk vsestranski, da se lahko ''enostransko'' usmerjeni konji skrijejo  :) je lah Totilas en mal fauš da lahko njegovi beli bratje opravljajo več stvari na enkrat.  ;)
Vsekakor se pa strinjam da je nekaj v konstrukciji, ogromno je pa tudi v fizični pripravljenosti na določeno delo. Maš lahko ponija, ki zna vlečt pa ima temu primerno kondicijo in se lahko skrijejo v pripravljenosti vsi njegovi veliki bratje, ki kondicijsko niso v formi.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: ELČ na 03 Julij 2013, 18:54:29
 :D :D :D dejmo lipizanerji!  :-* pazte da boste prjazni do totilasa ko je tak omejen konj... ubožec! da ga ne bo sram če vas vidi! :-X >:D
ampak a ni tak da ma edvard gal enga novga zej? pa na olimpijskih mu ni tak dobr šlo ne?
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Lunette na 03 Julij 2013, 19:57:45
Ej a veš, da moja kobila ni L od lipizanerja  :) Miksika brez ''perspektive'' kot športen konj.  ;) daje pa več kot se da kupit.  :-* Aja mam učasi tud mal smisla za hec  ;)
Kar se pa Totilasa tiče...potlej je posameznik, ki je dosegel toliko kot je kot posameznik. Kar lepo pove, da je točno taprav osebek na točno tapravih treningih in tekmah dosegel največ iz sebe. Kje je potem fora v pasmi, če je pa posameznik car. Če bi bila pasma odločilna čudno, da zdaj pa kar vsi ne zmagujejo, če so tok dobri. Izstopa eden - najbolje treniran.;)
Mam sicer čist rada korošce tak, da ne zamerit, če je kdo iz tam kje...Mazejeva je dosegla ogromno v svetovnem kovu pa nekak to še zdaleč ne pomeni, da so vsi korošci naravni talenti za smučat na svetovnih. Taprav osebek na tapravih treningih ...skupek večih dejavnikov.  :) Na kratko - Talent. :)
Ista ti je fora z borderji na agilitiyu. So res daleč najbolj zastopani in temu primerno se v takšni množici najlažje doseže, da vidiš borderja, ki bolj pogosto zmaga. Če bi se populacija druge pasme dvignila v tem športu bi ravno tako BP našli posameznika, ki bi dosegel več. Malo se pa gre za to, da je bolj kot trud važna ''lažja pot'' za doseganja svojega cilja. Torej ko bodo imeli dovolj ja..c da bodo začeli med drugimi pasmami iskat talente bo fino gledat konkurenco.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: manca5 na 03 Julij 2013, 21:04:38
Konstitucija lipicancev je drugačna kot konstitucija KWPNjev, hanoverancev, in podobnih. Pa pika. Drugače je brez veze da se jim reče lipicanci. In to se vidi tudi na tvojih slikah. Lipicanca sta enostavno telesno drugačna od tistega drugega kwpn-ja, čeprav slike niso reprezentativne.
Od zgoraj navedenih dresurnih pasem se lipicanec loči po močnem, kratkem vratu, širokih plečih itd. In to piše v opisu pasme, ni le opaženo na tem in onem predstavniku pasme. To so lastnosti ki jih lipicanec naj bi imel. In zame to pomeni nekaj indikatorjev vprežnega konja. Ga zato ne smatram kot jahalnega konja? Nikakor ne. Dober jahalni konj je. Ga kdo ima za skakalca? Ne. Pa to ne pomeni da se z njimi ne da skakat, pomeni da ni konkurenca tekmovalnim skakalnim konjem. Je dresuraš? Do neke meje. V klasični dresuri je boljši kot marsikatera pasma, vendar ni konkurenca KWPNjem, hanoverancem in podobnim. V haute ecole pa jih daleč presega. Je vprežni konj? Ja. Konstitucijsko in tekmovalno. Zato jih pa v Lipici tudi vozijo. Je dober kot shire? Ne.

Z lipicanci počnejo tisto kar jim je namenjeno. Pa to ne pomeni da ne bi mogli izvajati westerna, pomeni da jih njihova konstitucija, njihovo gibanje ne bi moglo pripeljati do rezultatov npr quarter konja.
Tudi Totilas bi lahko vozil. Če bi zmogel toliko kot lipicanec pa ne verjamem. In če nočeš popolnega konja ti predstavim našo holštanjko. Daleč od popolnosti, pa je v primerjavi vseeno bližje Totilasu kot lipicancu.


(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/s720x720/599236_457668764244768_619975638_n.jpg)

Vsestranskost meni osebno ne pomeni nič. Pomeni da konj v ničemer ni posebej dober. S Totilasom, ozr. katerim koli drugim nepopolnim konjem, ki še vedno dobro predstavlja svojo pasmo, se da večino stvari da opravljat na rekreativnem nivoju. Tekmuješ (in to resno) pa lahko povečini samo v eni, in še to samo če je konj boljši od povprečja. In boljši (poleg ostalih pogojev) bo samo če bo fizično tega sposoben. Fizično bo verjetno sposoben če bo imel fizično sposobna starša. Zato je neumnost parit lipicanca in quartra. Verjetno boš dobila konja ki ne bo dober ne v dresuri, ne v vožnji, ne v westernu. Bo pa rekreativen. Vse ostalo bo zanj fizično pretežko. Sledijo artritis, poškodbe, itd.


Gre za standarde pasem. In ko pomislim na določeno pasmo mi skoči v misli določena konstitucija in ena sama disciplina v kateri se ta pasma odlikuje. To ne pomeni da ne more počet nič drugega, samo v čem je najboljša. Me to pretirano obremenuje če želim rekreativnega konja? Ne... Če hočem tekmovat pa ja. Ker bodo zahteve potem tako visoke da bi bilo lahko škodljivo za zdravje konja. Da o dosežkih sploh ne govorim.

In če se gremo na talent posameznega konja in njegovo srce, potem lahko vse pasme odpovemo. Ker ti potem zadostuje vsak mešanec. In nič ni narobe s tem. Samo klasifikacija razvita čez stoletja je potem neumna, ne?
Vse dokler se ne gre za dosežke, za rejo konj, za denar. In na žalost, ali pa tudi ne, je še vedno denar vodilo konjeništva.

Primerjava z Mazejevo tu nima nobene veze. Pri tekmovalnih konjih se gleda konstitucija, temperament, rodovnik, dosežki. Ko boš Mazejevo pripustila pod vrhunskega smučarja z dosežki na svetovni ravni in konstitucijo ki dopolnjuje Mazejevo, otroka vzgajala in trenirala za dosežke na le tem področju pa lahko primerjaš Mazejevo z njim. V tem je pomen pasem. Razmnožuje se le odlične predstavnike pasme, ker bodo ti verjetno dosegali predvidljive rezultate. In jih bo možno prodajati.

In nočem nobenega užalit. Tudi sama imam rekreativne, nepopolne, vsestranske konje in mi pomenijo več kot Totilas in ostali popolneži. Samo za besedo pasma gre v temlem mojem spisu... In ko pomislim dresura pomislim KWPN. Ko pomislim lipicanci pomislim haute ecole. Ko pomislim holštanjec pa ne razmišljam o skakanju ampak o počasnem terenčkanju z mojo babo xD
Naslov: Lipicanci
Prispeval: manca5 na 03 Julij 2013, 21:21:24
Evo iz strani Lipice, natančneje rejski program za pasmo lipicanski konj, v pdf dokumentu na strani 12:

Shematični prikaz organizacije reje in priprave konj v Kobilarni Lipica
MLADI ŽREBCI DRESURNO JAHANJE
v 4.letu starosti
ŽREBČKI PREIZKUS DELOVNE KLASIČNA DRESURA
v 3.letu starosti SPOSOBNOSTI ŠPORTNA DRESURA
ŠPORTNA VPREGA
ŽREBČKI
v 2. letu starosti
PRIPRAVA TUJIH KONJ
PLEMENSKI ŽREBCI V TRENINGU OSNOVNA PRIPRAVA
ŽREBCI NADALJEVALNI TRENING
OSNOVNA PRIPRAVA VRHUNSKI TRENING
ŽREBETA NADALJEVALNI TRENING
Od odstavitve do ŠOLA JAHANJA
prevedbe VRHUNSKI TRENING
v 1.letu starosti TURISTIČNA ŠOLA
JAHANJA
OSNOVNI PROGRAM
ŽREBICE V TRENINGU PROGRAM DRESURNEGA J.
PLEMENSKE
KOBILE ŠOLANJE V VPREGI
Z žrebeti do PROGRAM VOŽNJE
odstavitve ŠOLANJE POD SEDLOM TURISTIČNI
ŠOLA VOŽNJE
ŠOLA VOŽNJE
ŽREBIČKE ŽREBICE
v 2.-3.letu starosti v 4.letu starosti
PREIZKUS DELOVNE DRESURNA VPREGA
SPOSOBNOSTI ŠPORTNA VPREGA

Citiraj
Kje je potem fora v pasmi, če je pa posameznik car. Če bi bila pasma odločilna čudno, da zdaj pa kar vsi ne zmagujejo, če so tok dobri. Izstopa eden - najbolje treniran
Poznaš statistične podatke? Da konj sploh pride na evropsko, svetovno, grand prix in podobno, veš koliko mora dokazati? In statistika kaže da je največ konj na teh nivojih določene pasme. Če želim ti lahko poiščem. Vem da so lani na skakalni sceni največ dosežkov imelo holštanjci. In zakaj niso bili quartri? Zaradi slabega treninga?
Vedno bo na tekmi zmagal samo en. Ampak jaz še nisem slišala da je to bil vsestranski mešanec med posavcem, holštanjcem, arabcem, bosanskim planinskim ponijem in lipicancem.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Lunette na 04 Julij 2013, 19:20:32
Manca5 nje se razburjat.  ;) Men je jasna pasma. Mi je pa jasno, da eni favorizirajo Enega konja zraven pa pozabljajo, da je poleg pasme pomembno še ogromno dejavnikov, ki vplivajo, da je prav TA konj tisti Popolni. Zraven se pa posmehujejo ostalim pasmam, ki niso iste pasme kot ''favorit''. Tudi za tega favorita je marsikaj potrebnega - od staršev, ki so konstitucije tiste taprave, do treningov in pri ježi v končni fazi za tistega, ki je del ''para''. Tukaj se pa tudi marsikaj postavi na glavo.  ;) Pa še enostavno splet okoliščin, ki so pripeljale do izrazitega odstopanja.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: manca5 na 04 Julij 2013, 21:15:21
Sploh nisem hotla govorit o popolnih posameznikih. Totilas je bil samo primer pasme. V dokaz da se fizično razlikuje od lipicanca. In vsak povprečen KWPN se razlikuje od povprečnega lipicanca.

Vse kar praviš drži, ampak začne se pa pri konstituciji. Pasma naj bi predstavljala določeno konstitucijo, povprečen konj naj bi ugajal določenim merilom, da ima rodovnik. Zakaj je pa treba konja pregledat in ocenit ko dobi žig?
Lahko vložiš ves denar tega sveta v trening konja s slabo konstitucijo  ozr konstitucijo neprimeno disciplini, poiščeš najboljšega jahača in konju omogočiš vso nego, pa ne bo mogel doseči niti povprečnih tekmovalnih rezultatov brez zdravstvenih težav. Brez konstitucije ne gre, vsaj ne brez artritisa. In lipicanec nima konstitucije za klasično dresuro na nivoju grand prixa. Ljudje ne mečejo milijonov za konja določene pasme kar tako...
Če hočeš bit tekmovalen rabiš konja, ki bo to fizično zmogel, nato se pa odpraviš delat na treningu. In določene konstitucije so dokazano primerne za določene discipline, in te konstitucije imajo ime določene pasme. Seveda lahko iščeš holštanjca za endurance in ga tudi najdeš. Manjšega, ožjega, lažjega. Ampak zakaj bi se mu potem reklo holštanjec? Enostavno ni predstavnik svoje pasme, arabske pa tudi ne.

Povprečno grajen holštanjec s treningom in fizično pripravljenostjo bo lahko skakal meter brez problemov. Povprečno grajen arabec s treningom in fizično pripravljenostjo bo odtekel 80km. Obratno? Kako dolgo bosta počela te stvari z istimi rezultati in enako količino dela kot prej drugi brez da bi utrpela poškodbe?
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Scarlett na 04 Julij 2013, 21:50:03
In lipicanec nima konstitucije za klasično dresuro na nivoju grand prixa.

No tole ne bo držalo. Konstitucija jahalnega tipa lipicanca je povsem primerna za klasično dresuro na vseh nivojih, seveda tudi na nivoju Grand Prix-a. V Lipici na predstavah redno nastopajo na nivoju Grand Prixa. Niso pa vsi primerni za najvišji GP nivo, kot tudi niso vsi toplokrvni konji (tule so mišljeni KWPN, HANN, OLD, ipd.) primerni za laufat GP. Pred 20 leti so lipicanci dosegali odlične rezultate na najvišjih mednarodnih tekmovanjih. Danes so se merila na tekmovanjih spremenila, vse gre bolj v trend t.i. "športne dresure", zato lipicanci tu težko konkurirajo. Ker imajo ostali toplokrvni konji toliko boljše osnovne hode, nasploh se je reja teh konj drastično spremenila in so toplokrvni konji danes v primerjavi s tistimi pred 20,30 leti precej drugačni.

(http://images.24ur.com/media/images/600xX/Oct2008/60207398.jpg?d41d)
Tale lipko (Favory Canissa), ki ga je nekdo prilepil par postov nazaj je primer lipicanca, ki je odlaufal kar precej GP nalog, in bil tudi na svetovnem prvenstvu v Aachnu 2006 ;)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Lunette na 05 Julij 2013, 10:14:44
Manca5 ...am moji posti v osnovi niso leteli nate  ;)

Me pa kljub vsemu zanima kaj bi se zgodilo, če bi GP imeli npr. drugačen procent izbranih pasem. Če bi se (pa vem da ''dnar'' ne bo tega pustil ;)) npr. povprečje drugih pasem dvignilo, kaj bi se zgodilo. Razmišljam v smeri, da, če je danes 500 konj KWPN in samo morda tu pa tam kak drug in da bi se spremenilo v razmerje 250 KWPNjev in 250 npr. Lipicancev. bi znala statistika tako ali tako drugače stat. Sam razmišljam na glas  :) Ok vem, da so števike drugačne, pa mislim, da sem dovolj jasno prikazala razliko. Potem rahlo dvomim, da bi bilo prvih 250 uvrščenih samo KWPNjev vse ostalo pa naprej ;)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: manca5 na 05 Julij 2013, 12:12:04
Lipicanci niso sposobni takega gibanja da bi konkurirali KWPNjem na GP nivoju. Zato jih ni. Prav tako kot KWPNji niso sposobni haute ecole na enakem levelu kot lipicanci.

V eni izmed letošnje revije o konjih objavljen intervju z enim avstrijcem (ali nemcem?), ki se ukvarja z lipicanci. Poleg tamkajšnih šol hodi tudi v Lipico trenirat, svetovat naše jahače in konje v vrhunskem treningu. Ravno v tem intervjuju je povedal da lipicanci niso sposobni konkurirat dresurnim pasmam kot so KWPNji, hanoveranci itd, na GP levelu, ker imajo konstitucijo namenjeno haute ecolu. Haute ecole ti na GP levelu klasične dresure bore malo pomaga.

Ljudje ki sodelujejo na takem nivoju vložijo ogromno časa, denarja in razmišljanja kako doseč boljše rezultate in ne izbirajo konja le na glasu popularnosti. Ocenjuje se konstitucija in gibanje. Če bi se pojavil lipicanec popolne konstitucije, takšne kot jo imajo vrhunski hanoveranci, kwpnji, itd, bi lahko konkuriral na gp levelu, ampak imena lipicanec pa skorajda ne bi bil vreden nosit, ker ne bi ustrezal merilom lipicanske pasme.

Lipicanec žal ni vrhunski klasični dresuraš.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Lunette na 05 Julij 2013, 12:53:26
Ok ok sej štekam. Ampak potem še vedno na glas razmišljam zakaj se konje primerja (predvsem posameznike) v stvari, ki ni primerljiva. Ala formula je pa formula...pha pa vsi audiji kaj šele škode.  ;) In temu primerno najbrž ne bom šla v audi temo razglablat, da pa men je pa formula pač formula oh fiina pa šumi not.   :) Lipicanc je pač edinstven prav tako kot določene druge pasme konj.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Scarlett na 05 Julij 2013, 22:48:47
manca5, a ti sploh prebereš kakšen post od ostalih??

Vprašala bi tudi, za tvojo razlago pojma "haute ecole"?

Na kakšni dresurni nalogi se ocenjuje konstutucija konja???

Naslov: Lipicanci
Prispeval: manca5 na 06 Julij 2013, 12:13:41
Na kateri post ciljaš, da ga nisem brala?

Haute ecole, visoka šola, šola v zraku. Klasična dresura s kapriolami, levadami in vsem ostalim vred.
Stvari, ki se jih na grand prixu ne izvaja. Ker jih večina dresurnih pasem ni sposobna izvest. Kvečjemu baročni tipi, kamor spadajo lipicanci, andaluzijci, ipd. Ki imajo vsi določene lastnosti vprežnega konja.

Ti tudi beri poste. Nikjer nisem rekla da se ocenjuje konstitucija na tekmovanju ozr nalogi. Ocenjuje se jo pred nakupom, saj bo od konstitucije odvisno konjevo gibanje, od njegovega gibanja pa uspešnost na tekmovanjih. Konjič s strmo ramo bo delal krajše korake, in tako naprej. Za vsako dolžino in kot med dvema kostema v konjevem telesu sledijo posledice in zato se to ocenjuje.

Je pa res da sem naredila napako v mojih spisih, pa me nihče ni opozoril. Pri tekmovanjih o katerih govorim gre za kompetitivno dresuro, ne za klasično.
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Scarlett na 06 Julij 2013, 14:25:10
Na kateri post ciljaš, da ga nisem brala?

Haute ecole, visoka šola, šola v zraku. Klasična dresura s kapriolami, levadami in vsem ostalim vred.
Stvari, ki se jih na grand prixu ne izvaja. Ker jih večina dresurnih pasem ni sposobna izvest. Kvečjemu baročni tipi, kamor spadajo lipicanci, andaluzijci, ipd. Ki imajo vsi določene lastnosti vprežnega konja.

Ti tudi beri poste. Nikjer nisem rekla da se ocenjuje konstitucija na tekmovanju ozr nalogi. Ocenjuje se jo pred nakupom, saj bo od konstitucije odvisno konjevo gibanje, od njegovega gibanja pa uspešnost na tekmovanjih. Konjič s strmo ramo bo delal krajše korake, in tako naprej. Za vsako dolžino in kot med dvema kostema v konjevem telesu sledijo posledice in zato se to ocenjuje.

Je pa res da sem naredila napako v mojih spisih, pa me nihče ni opozoril. Pri tekmovanjih o katerih govorim gre za kompetitivno dresuro, ne za klasično.

Res je, narobe sem prebrala glede konstitucije.

Glede ostalega pa- ja, že cel čas pišeš o klasični dresuri ter o tem, da lipicanci za to niso primerni. Kar je čisti nesmisel. Klasična dresura je to, kar vidimo na predstavah npr. španske šole jahanja na Dunaju. Na vseh nivojih, od mladih konjev do konjev šolanih na najvišjem, Grand Prix nivoju. In jahalni tip lipicanca je za to povsem primeren. Zelo dobri primerki lipicancev lahko tudi konkurirajo ostalim konjem, na najvišjem nivoju, gibanja seveda nimajo takega, so pa sposobni izvajat vse vaje enako dobro kot ostali konji. Konj z boljšim gibanjem ima tu pač prednost, kar pride do izraza pri določenih vajah, kjer lipicanec (in ostali "baročni" konji) pač zgublja točke.
Isto je z ostalimi baročnimi pasmami, vendar jih kljub temu najdemo na tekmovanjuh v dresurnem jahanju. Predvsem veliko najdemo andaluzijcev, PRE, lusitancev. Lipicancev bi bilo sigurno več, če bi bila populacija lipicancev v svetu večja.
Nasploh so t.i. baročne pasme vedno bolj popularne in tudi na FEI rang listi so zdaj kar 3 baročni konji med prvih 30 (vseh konj na listi je trenutno 682)!
https://www.youtube.com/watch?v=zFPyag3q0Fk (https://www.youtube.com/watch?v=zFPyag3q0Fk)  evo, to je "Ruby", lusitanec, trenutno najvišje na FEI lestvici :) V Grand Prixu konstantno dosega rezultate čez 70%, v Freestylu med 74 in 78%, ker je še kako konkurenčno vsem ostalim ;)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Lunette na 06 Julij 2013, 16:45:35
Lipicancev bi bilo sigurno več, če bi bila populacija lipicancev v svetu večja.
Torej prav sklepam, da če bi bila populacija večja bi ravno tako bili uspešni kot KWPN? Med večjo populacijo lažje najdeš boljšega mar ne. Ampak mislim, da bi mogla bit tudi populacija onih z jaj..ci, da bi si upali tvegat z manj uspešnimi in aktivno iskali uspešnejšega   >:D V športu kjer se suče denar pa mislim, da je tole utopična ideja  :)
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Scarlett na 06 Julij 2013, 17:32:31
Ne, nikakor ne bi mogli biti tako uspešni kot so ostali toplokrvci (KWPN, HANN, OLD,..) Bi jih bilo pa več- kot je npr. španskih konj.
V gibanju so omejeni in so ostali tu v prednosti. Pa spet.. tudi če si kupiš kwpn konja to niti slučajno ni zagotovilo za uspeh ;) Potreben je pravi konj, pravi jahač, pravi trener, in vsi ostali sodelujoči (vet, kovač,..) in seveda zajeten kupček dinarčkov ::) Pa pravega konja ni tako lahko najti. Že če pogledaš na stran od kwpn, kjer se prodajajo konji, najdeš tam vse sorte, od "kripljev" ki tudi če so kwpn niso sposobni dosegati velikih rezultatov, naprej..
Naslov: Lipicanci
Prispeval: Lunette na 06 Julij 2013, 20:09:02
Pa spet.. tudi če si kupiš kwpn konja to niti slučajno ni zagotovilo za uspeh ;) Potreben je pravi konj, pravi jahač, pravi trener, in vsi ostali sodelujoči (vet, kovač,..) in seveda zajeten kupček dinarčkov
Jp. To vseskozi povdarjam.