PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Reprodukcija => Zdravje => Samice => Temo začel/a: ninci na 10 Julij 2005, 17:23:04

Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 10 Julij 2005, 17:23:04
Danes se je začela Rumbina gonitev, njena prva, pri starosti več kot eno leto. Prej ni dajala nobenih tipičnih znakov razen odpadanje dlake v ogromnih količinah. Niti nama Smart ni nakazal prihoda gonitve, ki jih pri drugih psičkah pokaže že vsaj 7-14 dni prej, pri Rumbi pa nič, tudi danes zanjo ne kaže nobenega zanimanja.

Za vse, ki imate psičke pa imam eno vprašanje... in sicer Rumba je imela ponoči drisko, za večerjo je jedla enako kot Smart,ki problemov ni imel,  tudi zunaj ni bilo opaziti, da bi kaj pojedla. Je lahko driska povezana z gonitvijo ???



Lp nina

Naslov: Gonitev
Prispeval: anana na 10 Julij 2005, 19:08:36
Ooo, jaz bi bila vesela, če bi se Nara začela goniti po počitnicah (3.9.2005 bo stara 7 mesecev), ker jo takrat nameravamo dat sterilizirati. Bilo bi kar zoprno, če bi se začela goniti na morju, pol bi ji pa kkšn pes težil :-X.
Glede driske in gonitve pa še nimam izkušenj ;).
Naslov: Gonitev
Prispeval: Marko na 11 Julij 2005, 07:57:59
Pa ste le dočakali Rumbino prvo gonitev.  ;) Kolikor imam jaz iskušnje pri gonitvah, ti lahko povem, da je bila Gana prve dni gonitve malo bolj čustvena, ni imela nobenega apetita in tudi občasno se je pojavila driska. Tako da mislim, da to ni nič kaj takšnega. Če pa bi se driska nadaljevala še kakšen dan, bi ti pa svetoval posvet z veterinarjem.

Kako boste pa zdej uredili s Smartom in Rumbo?  :) :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 11 Julij 2005, 08:20:32
Citiraj
Kako boste pa zdej uredili s Smartom in Rumbo?

Nič ne bomo posebaj urejali. Včeraj sta bila cel dan skupaj in je Smart ni niti povohal, pomoje ji malo zameri, da je gonečka tečka in je niti ne nadleguje preveč. Tudi ko jo je en drug samček zasledoval in nadlegoval, Smart ni reagiral... tako da nismo nič komplicirali.

Zdaj je pa Smart itak v Lj., Rumba pa v Kranju lahko brez zadržkov osvaja vaške frajerje ;)

Kar se mirnosti tiče je mogoče res za malenkost bolj mirna kot drugače, včeraj je večino dneva prespala, apetit je odličen ::), kar se nežnosti tiče pa... ona bi itak stalno lezla v naročje in tudi včeraj ni bilo nič drugače :)

Včeraj smo začeli tudi z dajanjem klorofilnih tabletk Femme Tabs, ki naj bi deloma nevtralizirale vonj goneče se psičke, bomo videli koliko je res na tem.
Smo pa res zelo zelo veseli, da bo punca tole poštimala še pred morjem :D

Lp nina
Naslov: Gonitev
Prispeval: rosa na 08 Oktober 2005, 17:49:38
Ker imam tudi sama psicko, trenutno staro sele 5 mesecev, bi vas lepo prosila ce mi lahko povete kdaj se prvic zenijo.

In kako potem lastniki predvidevajo vnaprej kdaj bo spet prislo to obdobje?
Naslov: Gonitev
Prispeval: **Jackie** na 08 Oktober 2005, 17:58:24
hočeš reči gonijo ?
ja , ponavadi okoli 6 meseca , lahko tudi kasneje ( primer : Rumba )
Kana ima gonitev redno vsako leto 2x , na 6-7 mesecev .
Goniti se je začela 28.3. Končala 16.4.
Ron jo pa že zdaj voha , ker se bo prav kmalu začela goniti !
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 08 Oktober 2005, 18:02:23
Najina Rumba se je gonila prvič pri starosti 12 mesecev in 10 dni. Kdaj se prvič ženijo je popolnoma odvisno. Za prinašalce si lahko popolnoma brez skrbi če se gonitev začne šele pri enem letu. Lahko pa se ženijo že pri 6h mesecih. Gonitveni ciklus se pojavlja nekako na pol leta, pri nekaterih psičkah redkeje. Pomoje moraš dati skozi vsaj dve gonitvi, da veš kakšen ciklus ima psička, se bo gonila samo enkrat letni, na 8 mesecev, 6, ..
Midva trenutno niti pojma nimava kdaj bo potekala druga gonitev narčtujemo pa, da bo to enkrat februarja marca, ampak dokler se ene bo začela ne bova točno vedela ::)

Če živiš v kakšnem velikem naselju močno priporočam klorofilne tabletke Femme tabs, ki nevtralizirajo vonj goneče se psičke, kar ti močno olajša bivanje z sosedi v vročih dneh, seveda pa mora biti psička v teh dneh stalno na povodcu in pod nadzorom.

Lp nina
Naslov: Gonitev
Prispeval: rosa na 10 Oktober 2005, 13:56:29
Rekla sem "zenijo" zato ker me je vzreditelj nenehno popravljal, da se psicke zenijo, psi pa se gonijo.    ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: *nastja* na 10 Oktober 2005, 15:01:44
naš Indi se goni!!!!!!!! Na zalost sem izvedela tako da je po meni skakal!! ;D :D
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 10 Oktober 2005, 16:09:13
naš Indi se goni!!!!!!!! Na zalost sem izvedela tako da je po meni skakal!! ;D :D

Nastya naj te potolazim indi se ne goni, ampak te podreja kar pomeni, da bi rad postal šefe. O tem v temi o vzgoji ;)

Rosa ok pa recimo, da se psičke ženijo, meni je tudi ta izraz lepši ;), samčki pa se ne gonijo niti ne ženijo in bi vzreditelj to lahko vedel ::) Njih samo matrajo godne punce ;)

Lp nina
Naslov: Gonitev
Prispeval: rosa na 25 Oktober 2005, 22:56:23
Pri Rosi sem opazila malo krvave madeze na leziscu :o, pa me je to malo presenetilo...

a je mozno da se nima niti orng 6 mesecev pa bi ze imela menstruacijo?

Moram se jutri naredit rutinski pregled.  ;)

Lp

Alenka
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 25 Oktober 2005, 23:02:47
Naj te popravim... Psičke nimajo menstruacije To je ime za ciklus, ki se pojavlja pri ženskah, psiče pa tega ciklusa nimajo.

Ja je možno, tako da... kar dobro poglej pod rep, če se goni bi se moralo kar fajn videt ::)

Lp nina
Naslov: Gonitev
Prispeval: rosa na 26 Oktober 2005, 12:29:15
Lazni alarm!   :-X

Jaz ne vem kaj bo z mano, tako se pripravljam na to gonitev, kot da je to ne vem kaj.
Tako... da imam ze prebliske :o

Hvala Nina za razlago pocasi se bom naucila terminologije v zvezi s psickami... ;D
Prej smo imeli le samcke in nisi imel nobenih problemov - en teden smo prisparali na hrani, pa malo animacije smo imeli, ko so tulili in javkali...
Naslov: Gonitev
Prispeval: Jasmina na 27 Oktober 2005, 14:19:38
torej ce mi nekdo na hitro objasni, kako ves da se psicka goni? ko zacne krvavet? in potem se goni priblizno 3 tedne? kdaj pa ves, da se je nehala gonit? in kateri dnevi v gonitvi so "kriticni" oz. kdaj je plodna? ??? (komu ni vsec beseda goni, jo naj zamenja z zeni ;D)
nimam pojma o vsem tem, ce se da komu razloziti :)
ninci kako so se obnesle tablete, ki si jih dajala rumbi? mi je pa full cudno da je smart prvih par dni ni "smirglal" ???
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 27 Oktober 2005, 16:03:47
Jasmina kdaj je psička plodna je odvisno od psičke do psičke, nekateri pravijo da je to laho že 5 dan gonitve, ampak v splošnem je najhuje ta od 10-13 dneva.

Mi smo opazili na tleh kapljice krvi, pogledali pod rep in "tamala" je bila rdeča. Klorofilne tabletke moraš začeti dajat že prvi dan, zato morajo biti že na zalogi pred gonitvijo, da te zadeva ne preseneti na praznike ali v nedeljo ::) Obnesle so se super, glede na to, da Smart skače po vseh puncah že 1 mesece preden se začnejo gonit, sva mislila, da bo tudi z Rumbo tako, pa ni bilo z njim nič. Do nekako 6 dne, ko bi pa on že malo pogledal če je punca sposobna imet otroke :P Klorofilne tabletke se dozira glede na težo.

Te tabletke ubistvu nevtralizirajo vonj, v sosednjem vhodu se je pred Rumbo gonila maltežanka, mlajša od Rumbe pa so imeli samcev pred blokom kolikor jih hočeš, prav tako so stokali drugi lastniki v okolici, Rumba pa se je celotno gonitev gibala po naselju, potepuških psov je kar nekaj, pa ni bilo nikjer nobenega. Tako, da... mi smo zadovoljni.

Aja gonitve vsaj pri Rumbi ni bilo mogoče spregledati, ker je porabila vložkov, več kot katera koli ženska :P Tako da... se kar pripravite ;)

Lp nina
Naslov: Gonitev
Prispeval: S1b na 27 Oktober 2005, 16:14:58
jaz bi pa vprašal pri katerem letu se psice gonijo in kolikrat ... pa vprašal bi, če je lahko 7,5 letni pes še vedno ploden ( mislm tko da lahko naredi mladiče)...

LP
Naslov: Gonitev
Prispeval: rosa na 27 Oktober 2005, 16:55:27
Od moje kolegice psicka pa je nosila plenicke za invalide. In to se tako pridna je bila da si jih ni nikoli dol strgala.  :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: rosa na 27 Oktober 2005, 16:57:31
Pozabila sem vprasat kje dobis te tablete. Pri veterinarju ali jih imajo v trgovini?
Naslov: Gonitev
Prispeval: trigi na 27 Oktober 2005, 18:05:03
jaz bi pa vprašal pri katerem letu se psice gonijo in kolikrat ... pa vprašal bi, če je lahko 7,5 letni pes še vedno ploden ( mislm tko da lahko naredi mladiče)...

Iz lastnih izkušenj ti lahko povem samo da se psičke ponavadi prvič gonijo od 6-12 meseca. Kdaj se nehajo (če se sploh nehajo) ne vem. Glede plodnosti 7 let starega samca pa sem skoraj prepričan da je še vedno ploden, lahko pa je tudi odvisno pasme, verjetno veš da imajo različne pasme različno predvideno življensko dobo.

Od moje kolegice psicka pa je nosila plenicke za invalide. In to se tako pridna je bila da si jih ni nikoli dol strgala. :)

Je pa zelo pridna psička :) No saj pri rumbi tudi ni bilo velikih problemov... ona je imela stare gate z vložkom pa jih tudi ni nikoli dol vzela.

Pozabila sem vprasat kje dobis te tablete. Pri veterinarju ali jih imajo v trgovini?
Klorofilne tabletke sem jaz kupil v trgovini Zoo-Preis na Trnovem v Ljubljani ... verjetno pa jih imajo še kje drugje. Najbolje da malo pobrskaš po internetu. Imaš pa na voljo manjše pakiranje (dovolj za manjše pasme) in flaško z 100 tabletami kar pa jih je dovolj tudi za največje pasme.

Doziranje je pa nekako takole:
dan gonitveDo 5kg5-15kg15-30kgnad 30kg
1-31223
4-151/211+1/22
nad 161/21/211+1/2

LP, Črt
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 27 Oktober 2005, 18:54:31
Pes je sposoben narediti mladiče ne glede na starost, no ja vsaj po večini ::) Prav tako, pa se ciklus gonitev samičk ne konča tako kot pri ženskah, ne pridejo v meno ;) tako da... je pa odvisno od psice do psice do kdaj so sposobne imeti mladičke.

Femme Tabs lahko naročite tudi preko interneta Tule (http://www.trgovec.net/zoo-preis/product_info.php?products_id=496).

Lp nina
Naslov: Gonitev
Prispeval: anana na 05 November 2005, 13:02:43
Živjo!
No, pa se še Nara goni. Včeraj zvečer je zelo lizala svojo rit pa se čudno vedla. Mami ji je trebušček malo obrisala z robčkom in na njem je bila rdečkasta sled; pa ko jo malo dregneš z roko ob zadnjo taco, odmakne rep vstran. Drugače smo pa že dolgo čakali na to, ker so jo psi skoz nadlegovili  :P ;).

Lp, Ana
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanyca na 05 November 2005, 15:30:41
Vsi, ki imate psičke v stanovanju in se gonijo, kaj naredite? Mi smo Lani dali gor otroške plenice in stare, manjše spodnje hlače. :)
Tako, da je lahko bila v stanovanju. Prve dni je Lane bruhala in samo ležala. Potem pa je blo bolje. klicali smo Laninega učitelja pa je rekel, da je to vse povezano z gonitvijo.

Lp
Lanyca ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: trigi na 05 November 2005, 16:36:38
Ja... prve dni gonitve lahko samičkam zelo pade odpornost in imajo razne težave... bruhanje, driska in podobno.

jaz sem rumbi dajala damske vložke pritrjene na star spodnjice.

LP, Črt
Naslov: Gonitev
Prispeval: anana na 05 November 2005, 17:31:39
Pri nas Nara nima nobenih težav - ne bruha in ne rabi (še) hlačk :). Trigi, ali imaš mogoče kakšne slikce, ko ima Rumba vložke + spodnjice ::) ;D.

Lp, Ana
Naslov: Gonitev
Prispeval: trigi na 05 November 2005, 17:41:34
hehhe... verjetno bi se kje našla kaka slikica... moram malo pogledati :)

LP, Črt
Naslov: Gonitev
Prispeval: katya na 06 November 2005, 10:28:20
To pa tudi mene zanima, spodnjice + vložek  ;D ...No mi pri Gani teh problemov nimamo-ker ponavadi leži pri vhodnih vratih (očitno ji takrat tam najbolj paše) tako, da nimava po stanovanju krvnih madežev.
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 06 November 2005, 10:32:50
To pa tudi mene zanima, spodnjice + vložek  ;D ...No mi pri Gani teh problemov nimamo-ker ponavadi leži pri vhodnih vratih (očitno ji takrat tam najbolj paše) tako, da nimava po stanovanju krvnih madežev.

Pa saj sploh ne zgleda tako smešna. V stare spodnjice kakšne otroške izrežeš luknjo za rep, noter namontiraš Alwayske z krilci ;D ;D in jih potem menjaš po potrebi. Ko gre na sprehod se jih pa sleče ;)

Bom šla pa zdajle res poiskat kakšno sliko, če je kje.

Lp nina
Naslov: Gonitev
Prispeval: T.M.T na 06 November 2005, 10:44:55
Ja ampak na always testirajo živali :P ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: trigi na 06 November 2005, 20:23:43
Slik na žalost nisem našel ... izgleda da jih ni... mogoče bo Nina kakšne našla :)

Še malo offtopic:

TMT... a ti to resno al to ti mal za hec ??? :)

LP, Črt
Naslov: Gonitev
Prispeval: S1b na 06 November 2005, 20:28:45
jaz bi vprašal kdaj točno se psice gonjo? kako to točno vidiš...
Naslov: Gonitev
Prispeval: Rinchy na 06 November 2005, 20:29:58
Citiraj
TMT... a ti to resno al to ti mal za hec
Clairol, Max Factor, Pantene, Old Spice, Oil of Olaz, Head&Shoulders , Sally Hansen, Ariel, Always, Pampers, Ponds, Fenjal, Aquafresh Vaseline , Colgate ( se pa zelo trudijo za odpravo testiranja na živalih in uporabo alternativnih metod), Palmolive.

Evo delček prekopiran iz tistega (dolgega :-\) seznama.

Sorry za off topic ;)

Lp,Nina

p.s.
To vidiš,ko samci začnejo za psičko hodit,in psička spušča rdeče madeže.
Naslov: Gonitev
Prispeval: rina na 06 November 2005, 22:07:42
Witty se pa ful neopazno goni. Krvi skoraj ni, prvi in drugi dan malo (pa nič na tleh, ležišču...) potem pa nič. Pa tudi kakšnih zelo vztrajnih snubcev nikoli ni bilo. Noben ni vzrajal več kot en dan. Pa nikoli nismo nobenih tabletk, spreja, ne nič uporabljali. :) Mam srečo, ane?

Sib, to se najbolj opazi po tem, da ima psica ful povečano "tamalo". Pol so pa še ostali znaki, ki niso vedno prisotni: kri (Rumba in Witty, vidiš kakšna je lahko razlika med psicami), snubci (to je bolj odvisno od psov, kot od psice, ampak se mi tudi zdi da kakšne psice bolj "dišijo" kot druge), sprememba vedenja (Witty je normalna, edino pred gonitvijo začne naskakovat razne blazine. ::))...

lp, rina
Naslov: Gonitev
Prispeval: Marko na 07 November 2005, 10:58:25
Kaj pa kakšne tampončke! Haha!  ;D ;D Kako bi kaj psička izgledala s tistim štrikcom.  :P ::) ::) LooLLL  ;D ;D
Naslov: Gonitev
Prispeval: rosa na 07 November 2005, 11:25:27
Saj bi verjetno bilo prakticno, samo ne vem "kam" bi ji ga dali in predvsem kako bi ga sprejela...   ;D
Naslov: Gonitev
Prispeval: Jasmina na 07 November 2005, 13:04:18
anana koliko je zdaj tvoja stara, ko se je začela gonit? (sem lena pa se mi ne da it brat starih postov, da bi sama izbrskala :-[)
kaj te tablete Femme lahko kupis v vseh zoo trgovinah? ??? ali pri vetu? ???
vi kar govorite o gonitvi, mi bo vse se kako prav prislo ko se bo mala zacela gonit :-\ se prav bojim ze tega,pa ne vem zakaj ???
aja, kaj psice v casu gonitve, so normalno aktivne, ali so bolj lene, pa ne potrebujejo toliko gibanja kot ponavadi ???
Naslov: Gonitev
Prispeval: T.M.T na 07 November 2005, 16:00:58
Kaj pa kakšne tampončke! Haha!  ;D ;D Kako bi kaj psička izgledala s tistim štrikcom.  :P ::) ::) LooLLL  ;D ;D

Tako kot je enkrat Pika Božič na enem nastopu lol  ;D ;D ;D ;D ;D :D ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: anana na 07 November 2005, 16:05:55
Jasmina, Nara je bla 3.11.9 mesecev, 4.11. pa se je začela gonit. Na isti dan se je začela gonit tudi ena od njenih sestric ;D ;).

Lp, Ana
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 07 November 2005, 16:09:58
Jasmina Femme tabs naročiš na linku, ki sem ga dala na prejšnji strani. Pri vetu jih nimajo prav tako v nobeni drugi pasji trgovini v Ljubljani, kot v eni v Trnovem, vsaj mi smo dobili tako informacijo. Kje bi jih ti dobila v Mb. se mi niti sanja ne, tako da najbolje, da naročiš preko neta pa ti dostavijo.

A ta mala bo zdaj pri vas za vedno? ??

Jasmina glede gonitve sva bila midva full pozorna na markiranje, kdaj bo začela bolj lulat, pa kdaj bo postala lena, ali pa se bo branila igre z samčki, pa kdaj Smartu ne bo več dovolila, da ji rine tja spodaj. Pa ni bilo nič, NIČ. Madona, pa toliko sva prebrala in čakala, potem pa kar naenkrat krvava.

Nobenega predznaka, pač so drugačne med sabo, tako kot tudi pri nas ne poteka pri vseh enako ;) Koliko pa je stara zdaj mala?

Lp nina





Naslov: Gonitev
Prispeval: Jasmina na 09 November 2005, 14:59:20
Mala je zdaj 7 mesecev pa par dni.. samo nimam se nekaj filinga , da se bo kmalu gonla :P
ninci ni mi nekaj preko neta za narocat, bi raje kar sla v trgovino pa kupla :D
bom pa pozorna ce se bo kaj obnasanje spremenilo, samo zdaj jo komaj spoznavam, tak da dvomim da bi sploh opazla da je kak durgacna ::) ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Marko na 18 December 2005, 22:34:37
Danes se je Gani začel gonitem. Tako da ni čudno, da je bil Smart včeraj tako "poskočen" Haha  ;D ;D ;D ;D

Zdej bo pa potrebno malo bolj paziti na Gano, da nebi dobila nepričakovane obiske sosedov.  :-\ :-\ ;) ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 19 December 2005, 07:16:37
Glede na to, da je bila gonitev tako blizu (sem ti rekla, da je :P ;D), se je obnašal zelo uvidevno in jo po večini samo vohal in lupčkal :).

Lp nina
Naslov: Gonitev
Prispeval: meta na 05 Januar 2006, 10:07:40
No pa smo tudi pri Atri dočakali gonitev :) Večina sestric je že šlo čez to, ko smo mi še čakali. Že dva meseca smo govorili, da se bo zagotovo zdaj zgodilo, pa ni bilo nič.
V prvih dneh je bil ne flat. Samoležala je pa crklala bi se pa vse kar je blo po tleh jo je zanimal. Čisto vsak papirček, list, ....
Sedaj smo že v "nevarnih" dneh in imamo kar dosti oboževalcev, sploh tistih, ki se brez lastnikov sprehajajo po Tacnu >:(
Imamo pa sprej ampak ne pomaga. Psi jo še vedno zavohajo  :(

Ali kdo ve kako ja ko se neha gonit?Ali ta vonj še ostane na psici?

lp meta
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 05 Januar 2006, 12:59:27
Kar skrijte se! Meni se zdajle goni vseh 6 psic, nimam nobenih sprejčkov in tabletk. Imamo enega občasnega oboževalca, ki polula vrata, se pokaka pred vrata ali pod okno (dvakrat sem stopila v packarijo, ko sem prišla domov v temi), ukradel je tavelko torbo in predpražnik, torbo smo našli v grmovju, predpražnik je pa izginil. Psa, pravzaprav cucka, je čisto majhen pa praktično nikoli ni videti, pride, naredi škodo in gre. To je pa več ali manj tudi vse, na kavču je stara rjuha, ki bo po gonitvi končala v smeteh in psice se veselo naskakujejo med seboj.
Proti koncu gonitve psice večinoma postanejo zelo hude na sitne snubce, vsaj moje psice vsakega kar lepo nabijejo, če se kaj sili. dišijo pa še nekaj časa po končani gonitvi.
Naslov: Gonitev
Prispeval: anana na 05 Januar 2006, 13:05:32
O, pa se Atra končno že goni ;D. Pri Nari prva gonitev ni bila huda, saj je tako skoraj vedno pri prvih gonitvah in velikokrat je tudi lastnik ne opazi ;). meta, pri nas je tudi nekaj potepških psov in ko se je Nara gonila smo šli nasprehod in od nekje pride ogromen pes (samec), hitro smo šli do avta in se odpeljali na pregleden travnik prb 1km daleč in čez nekaj časa spet pride ta pes :o. Naro smo hitro privezali, mami in sestrica sta šli v avto z njo, jaz pa sem psu rekla sedi in bila pred njim dokler nista bili mami in sestrica z Naro na varnem ;D. Medtem je prišel mimo en človek in povedal, da ima ta kuža zelo velik teritorij tod okoli, da je pa prijazen sem pa že sama opazila ;).
meta, pri Nari je bil vonj hujši pred gonitvijo, saj vmes niso nič prihajali psi, pred tem pa je bilo "veselo" ::). Mi smo s sprejem našpricali okolico hiše, da je malo odgnal pse in da niso označevali ozemlja, če smo pa našpricali Naro, pa ni kaj dosti pomagalo :P. Raje si omisli ene črne hlačke za na sprehode, če slučajno pride kakšen "nasilen" pes in da ne bo mladičkov ;). Aja, pa še kakšno rezervno vrvico imej za na sprehode, da lahko začasno privežeš nadležne samce ;).

vmes je prišlo še od Lanabele: Kar šest naenkrat :o?!? Kako pa reagirajo med gonitvijo na samce? Nara je še en mladič in še ne ve kaj hočejo samci od nje, če bi jih malce narenčala, bi imela mir pred njimi ;D. Lanabela, kdaj so pa začele psice odganjati samce, oz. kdaj so se jih naučile odgnati?

Lp, Ana
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 05 Januar 2006, 13:43:11
Hvalabogu, da se gonijo vse naenkrat. Nekaj časa nazaj se jim je sistem nekaj podrl in se je gonitev tako postopoma vlekla dva meseca. Če na domačem vrtu najdejo samca, ki jim ni všeč (najbolj všeč so jim veliki, črni, po možnosti kakšne polarne pasme ali pitbul tip) ga neusmiljeno spodijo. Če slučajno najdejo takega, ki jim je všeč (kar se že zelo dolgo ni zgodilo) ga prav nesramno osvajajo, in moram jaz pošteno pohiteti in jih poloviti. Na sprehodu so lahko spuščene, vendar jih samci bolj zanimajo kot običajno (ponavadi tuje pse bolj ali manj pustijo pri miru), jaz se moram malo bolj dreti in občasno uporabiti "čudežno" besedo - ki ni za objavo na forumu- vendar so še vedno povsem obvladljive.
hude proti koncu gonitve postanejo zaradi hormonske spremembe, vendar to še ne pomeni, da kakšen dovolj mačo ne bi psice vseeno mogel naskočiti in da psica ne bi mogla ostati breja.
Naslov: Gonitev
Prispeval: meta na 05 Januar 2006, 15:24:55
Ja z Atro imamo težave ker markira celo pot >:( in potem za nami hodi po pet psov in jih probamo s kepami plašiti in nam še kar ratuje, ker se vsi ti potepuški psi očitno tega bojijo.
Se pa gospodična, tam kjer ve da so psi za ograjo, štima, pa rep dvigne, pa k ograji rine pa samce izziva tako, da se mi samci smilijo pa jokajo božčki za ograjo, naša frfa jih pa izziva.
Gre pa zdaj že proti koncu tako da upam da bo kmalu konec te norišnice :P
Naslov: Gonitev
Prispeval: Jasmina na 05 Januar 2006, 16:23:30
mi pa se kar cakamo :).. zdaj bo ze 9 mes. stara, ap se nic.. saj ne da se pritozujem, bi najraje gonitev kar preskocla ;D ;D.. samo po drugi strani pa komaj cakam da bo prva mimo, da se jaz poleg veryke dozivim "prvo gonitev" ;D ;D ;D
vi kar pisite kako se vase obnasajo,mi bo sigurno prislo prav ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: meta na 07 Januar 2006, 16:58:52
No Atra je zdaj že pošteno tečna!!!
Cel čas teži, pa niti mal ne more u miru ležat pa ne skakat okrog. Če hočeš met mir more met kost, tako da hodimo v trgovino večinoma samo zaradi njenih kosti :) Imela je tudi obdobje naskakovanja, ampak je že bolš.
Je pa tudi ena dobra stvar. Takrat ko ne teži se pa cartamo, kar prej sploh ni bilo mogoče. Ful bolj je ratala nežna pa sama se ponuj, da bi se čohala. Prej je samo na hitro prišla do tebe te malo polizala pa se že hotla igrat.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Jasmina na 06 Februar 2006, 16:46:08
tako, pa je še veryka postala ženska :P ..danes je ze 4 dan :)..
sem si sla se enkrat prebrat temo (na sreco sta samo slabi 2 strani :-[), pa koncno ugotovila zakaj zadnje dni manj je, jaz pa sploh nisem pomislila, da bi to lahko vplivalo na apetit ::) .. drugace pa ostalo je vse enako, edino malo manj je zivahna se mi zdi.. saj ne vem.. kak vi vozite vaše na sprehode, ko se gonijo? enako ali manj?
drugace pa dobiva femme tabs tablete, pa res pomagajo.. na sprehodih noben pes sploh ne opazi , da se goni.. johyn ap je zaenkrat tudi se stari.. sicer jo vec voha, samo naskoci pa je ne.. ker cim jo zacne vohat, ga veryka naskoci, tako da on nje ne uspe :P .. ju pa imam vedno na oceh, tako da se ups res ne more zgodit.. dokler bo se tako stanje kot zdaj, bota ostala skupaj, cim pa se bo johnyju zacelo mesat, pa ju bomo cisto locli (verjetno bo sel johny k mami)..
drugace pa mala zdaj ze dva dni kar fajn krvavi, tako da nosi hlacke.. samo ji jih moram vedno gor popravljat, ker, ko se zaceen lizat, ji dol zlezejo :( .. kak ste vi to resli z hlackami?? pa kako dolgo traja krvavitev??
Naslov: Gonitev
Prispeval: meta na 06 Februar 2006, 17:55:18
Atro smo na sprehode isto vozili samo cel čas je bila na povodcu, ker se zna zgodit, da psica "odluta".

S hlačkami smo imeli tudi mi probleme, ker si jih je vlekla dol  >:( in smo imeli potem krvave fleke po stanovanju. Je pa krvavitev trajala okrog 10 dni. Na začetku je bilo čisto malo, nato gosta in rdeča na koncu pa čisto redka in komaj opazna. Je pa to odvisno od vsake psice posebaj.

Pa še to da te opozorim!!! Atra je tik pred gonitvijo "fasala" demodex (kožni zajedalec). Ker psici pade odpornost se lahko razvije tudi kakšna druga bolezen. Tako, da ji kakšni vtamini zagotovo ne bodo škodili ;)

Pa še kaj sporoči, če se bo kaj zanimivega zgodilo...

Lp meta
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 06 Februar 2006, 20:11:24
Naša mala je krvavela od prvega dne pa tja do 14-15 dni, konstantno, z hlačkam smo imeli na začetku probleme ampak kar se mora se pač mora, tako da na koncu ni bil več problem in je prav ponosno z "gatam" po stanovanju paradirala ;D
Glede sprehodov, smo imeli že izbrane manj obljudene potke, če bi imeli veliko snubcev, pa ni bilo nikjer nikogar, tako da... so bili sprehodi standardni, in brez snubcev.

da bi čim prej minilo in da bi johnny čim lažje prenesel ;) Sicer pa se vam bomo v kratkem pridružili ;)

Lp nina

Naslov: Gonitev
Prispeval: rina na 06 Februar 2006, 22:05:07
Witty pa krvavi en dan ali dva. Pa še to samo enkrat na leto. Pa še to se sama čisti.
Nimamo nobenih tabletk ali sprejev. Kakšnih psov pred bajto skoraj ni... Občasno pride kakšen majhen kužon in potem gre. Največ škode je naredil nek pes, ki je skopal 10 cm luknjo pod ograjo in s tem fliknil iz zemlje 4 čebulice od tulipanov. Pa kakšen kakec je bil kdaj na vrtu.
Na sprehode hodimo malo manj, ampak po podobnih lokacijah in ob podobnem času. S tem da je Witty spuščena samo tam, kjer imam dober pogled daleč na okoli (barje) in kjer ni ničesar zanimivega, kar bi jo utegnilo zelo zanimati.
Aja, pa med gonitvijo Witty ni nikoli sama na vrtu oz dvorišču. Je v hiši (razen sprehodov).

A mi še vrjamete da imam nestelirizirano psico? hihi ;D

lp

-----------------------

Oh ja, vidim da sem to že enkrat napisala. ;D To je pa to, ko berem samo od tam, kjer sem nazadnje končala. ::) Eh, pa pač piše dvakrat, lahko pa tudi moderator zbriše.
Naslov: Gonitev
Prispeval: mefisto na 14 Februar 2006, 09:31:30

Živjo!

Imam eno fajn neumno vprašanje :-[ ???:

Ker sta naša samca vedno pošteno zaljubljena( ne jesta nič!) v vročih dneh naše punce, sva jo tokrat poslala na počitnice, preden je do teh dni prišlo, že 5. dan gonjenja je odšla daleč od doma.
Po njenem odhodu sta nato še normalno jedla, včeraj pa so se začeli t.i. vroči dnevi. Gospoda sta popolnoma vznemirjena, tulita, iščeta punco po hiši, zavračata hrano,....poudarjam, punce tokrat ni doma!
Se komu zdi logično, da imata samca  vgrajen čut, kdaj bi naj bili njeni dnevi oz. vohata še star urin in kri po dvorišču, pa sta kar v prazno zaljubljena???
Naslov: Gonitev
Prispeval: erika na 14 Februar 2006, 10:09:04

Nataša, kaj pa če si se zmotila? Mogoče je bil pa že 10 dan, ko si psico odpeljala na počitnice? Včasih na začetku pri nekaterih  psicah  ni krvavih madežev.

Pri nas imamo tudi veselico, gonijo se namreč tri psice hkrati  ;D. Ne uporabljam nobenih sprayev in tablet, vse gre po naravni poti, tako kot je prišlo, tako bo tudi odšlo.Edino kar uporabljam so navadne spodnje hlačke in vložki.

So pa seveda vaški snubci precej zagreti, tako, da jih tudi mraz preveč ne moti in veselo čakajo pred hišo.
Naslov: Gonitev
Prispeval: mefisto na 14 Februar 2006, 10:23:48

Citiraj
Mogoče je bil pa že 10 dan, ko si psico odpeljala na počitnice

Živ, Erika!

Ne verjamem, če pa sem se, kje hudiča je logika, da sta nekaj dni jedla, zdaj pa sta bilkota zaljubljena?! Ima kdo kakšno izkušnjo s tega področja?

Ja, nič ne koristi, jaz se lani preizkusila abnormalno predozirano dozo klorofilnih tablet, pa ni zaleglo nič - le zelen drekec je imela ;D
Sprayi so pa itak menda samo davek na bučkote ;D, bolj ko je bila pošpricana, rajš sta jo lizala, jaz pa bila prestrašena, da se bosta zastrupila!

Le pazi na vaške loverje :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: meta na 14 Februar 2006, 10:28:10
Sprayi so pa itak menda samo davek na bučkote ;D, bolj ko je bila pošpricana, rajš sta jo lizala, jaz pa bila prestrašena, da se bosta zastrupila!

Spraj tudi nam ni nič pomagal. Samo Atri je bilo neprijetno, ker se je potem tako čudno obračala in hotela grist po zadnjem delu.

Sicer je bilo ljubimcev bolj malo ampak tisti pa, ki so bili, so bili zelo zagreti in so nas cel sprehod zasledovali v varni razdalji (leteči predmeti naredijo svoje ;D).
Naslov: Gonitev
Prispeval: erika na 14 Februar 2006, 12:31:57

Nataša,

kaj pa če se v bližini goni še kakšna psica? 

Naši vaški loverji tudi niso vsi iz naše vasi, pridejo od blizu in daleč. Hočem reči, da tudi tvoja dva verjetno vohata kakšno, ki morda ni tako blizu doma.

Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 14 Februar 2006, 12:36:50
Mogoče pa nista tako neumna in sta si izračunala, da bi dama sedaj morala biti ravno taprava. saj psi točno vedo kaj se pripravlja prej kot mi. kako daleč pa je sploh šla na počitnice'
Naslov: Gonitev
Prispeval: mefisto na 14 Februar 2006, 13:29:26

JA, Lanabela, točno na to sem pomislila, da imata "timer" ;D

Daleč, daleč, 150 km, k mojim staršem, ki jo mazita in pazita 24 h dnevno, ....se bosta po dolgem času spet nabožala gubic :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: trigi na 14 Februar 2006, 18:58:55
To je pa hudič ko ima človek preveč pametne pse  ;D
Tudi jaz bi se osredotočil na dve možni varianti:
- glede na to da je bila še doma ko se je začela gonit, sta onedva lahko že naredil svoj 'bris' in ugotovila koliko dni bo trajalo da bo res godna
- ali pa je res v krogu nekaj 100m še ena psička ki se tudi goni, ne smemo podcenjevati njihovih smrčkov :)

Lp, Črt
Naslov: Gonitev
Prispeval: *LuNa* na 21 Avgust 2006, 22:39:24
Psičke naj bi se načeloma gonile 2-krat letno. Luna se je do sedaj gonila samo enkrat in sicer pri 10-ih mesecih. Zdaj ima 16. mesecev in počasi pričakujemo drugo gonitev. Pa me zanima, če so gonitve ponavadi enakomerno razporejene oz. kako pogosto se gonijo vaše psičke in če lahko kaj predvidevate, kdaj se bodo gonile?
Naslov: Gonitev
Prispeval: Marko na 22 Avgust 2006, 01:22:34
Halo *LuNa*

Tukaj imaš že nekaj naših izkušenj z gonitvami.  ;)

http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=105.0 (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=105.0)
Naslov: Gonitev
Prispeval: meta na 22 Avgust 2006, 09:25:04
*Luna* Atra se je nam tudi prvič gonila pri 10ih mesecih drugič pa se nam je pred štirimi tedni :) Ni pa nujno, da se bo psička gonila točno na pol leta. Mislim, da je ta doba med gonitvama tam nekje od 6 do 9 mesecev.
Naslov: Gonitev
Prispeval: *LuNa* na 22 Avgust 2006, 22:00:54
Hvala. Torej lahko enkrat do konca leta pričakujem, da bo prišlo do gonitve. Upam samo da ne bo med izpiti.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 23 Avgust 2006, 11:50:08
Prava figa, če bo med izpiti, bo pač delala zadnja (meni psice ravno med gonitvijo zelo dobro delajo, kakšen teden pred in kakšen teden po gonitvi pa izrazito slabo.)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Tosy na 23 Avgust 2006, 17:54:49
Huh. Tosy se goni na 8/9 mesecev. Evo slikica profesionalnih 'gatk', kupljenih v trgovini za živali:

Prva gonitev /23.8.2005/
(http://www4.slikomat.com/06/0823/090817n45o.jpg)

Druga gonitev /23.4.2006/
1. (http://tosca.moj-album.com/slike/771209/XOr4DxpJXVd8uGVD.v.jpg) , 2. (http://tosca.moj-album.com/slike/771209/ogr87ophLlEOqrij.v.jpg)
Naslov: Gonitev
Prispeval: rosa na 27 Avgust 2006, 09:31:12
Ker ima morje svojo moc, se je tam tudi Idea pri svojih dobrih 8. mesecih zacela gonit.  :P
Je se najbolj invaliden pes (res je komaj hodil) postal vitalen, ko je sel mimo nase frajle.

Ker pac nimam izkusenj, me zanima par stvari...
Narocila sem klorofilne tabletke, ampak ker smo bili nepripravljeni  :-[ , jih nisem mogla zacet dajat prvi dan - pa me zanima ali bodo sedaj sploh pomagale?

In ker se nam je prejsnji teden zacela sola, ki smo jo prespricali, ker smo bili na morju, zdaj ne vem kako dolgo ne smeva v solo. Ker ce naju ne bo 3 oz. 4 tedne, boma zamudile skoraj pol sole... A vi takrat do konca gonitve ne hodite na tecaje?

Kako dolgo naj bi trajala gonitev; 3 tedne?

Drgace pa mazemo in pripravljamo zracno pusko in flober... Potem pa naj pridejo frajerji ce upajo...  :P   ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: meta na 27 Avgust 2006, 20:06:49
In ker se nam je prejsnji teden zacela sola, ki smo jo prespricali, ker smo bili na morju, zdaj ne vem kako dolgo ne smeva v solo. Ker ce naju ne bo 3 oz. 4 tedne, boma zamudile skoraj pol sole... A vi takrat do konca gonitve ne hodite na tecaje?

Šolo goneče psičke ponavad "prešpricajo". So zelo moteče za ostale pse (bolj samčke) in zdaj ko so še bolj mladi jim tudi hormoni fuuuuul divjajo in so potem totalno out, če imajo v bližini še "lepe vonjave".

To glede koliko časa traja gonitev je pa bolj tako tako...prvikrat ponavadi traja kar nekaj časa (Atri je "taprva" trajala tam okrog 6, 7 tednov) zdaj ko se je pa drugič je bilo pa en dva tri konec (v dobrih treh tednih). Je pa res, da vonj ostane tudi po koncu gonitve in imaš še vedno "probleme" z naskakovanjem (oz. poskusi) naskakovanja samcev (vsaj pri nas smo jih imeli).

Ti pa predlagam, da ji kupiš gatke za med gonitvijo, ko pušča fleke (jih imajo v večini pasjih trgovin, samo velikost moraš tapravo dobit). Lahko pa ji kakšne stare spodnjice natakneš (samo luknjo za rep je treba narest) se tudi dobro obnese ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Apollo na 27 Avgust 2006, 20:39:24
Pri nas pa so v šoli lahko tudi goneče psice! Le tisti teden, ko je gonitev res na višku se ostane doma... Psi se morajo pač navaditi ubogati tudi v bližini gonečih psic :-\
Naslov: Gonitev
Prispeval: Chantall na 27 Avgust 2006, 20:50:47
Ko sem hodila še v malo šolo so goneče psice lahko vadile, samo malo bolj stran od ostalih, pa je šlo bp...

Citiraj
meni psice ravno med gonitvijo zelo dobro delajo, kakšen teden pred in kakšen teden po gonitvi pa izrazito slabo
pri nas je pa ravno obratno  ::)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 28 Avgust 2006, 12:14:19
Gonečim psicam med šolanjem nikakor ni treba ostati doma. Kako bo z obiskovanjem tečaja je odvisno od dogovora. Včasih je mogoče da goneča psica dela v skupini skoraj ves čas, razen tistih najbolj hudih dni, drugje pa se zmenijo tako, da je na tečaju prisoten samo lastnik, da vidi kaj in kako se dela, lahko dela s psico posebej po tečaju... možnosti je več, odvisno os tega kako se dogovoriš z inštruktorjem.
Naslov: Gonitev
Prispeval: rosa na 28 Avgust 2006, 13:19:37
Hvala!
Saj danes bom tako sla na tecaj sama in bom vprasala kako in kaj. Cetudi ta teden ne bova sle v solo, je "sreca v nesreci" ta da naslednji teden ni instruktorja in tako bo preteklo min. 16 dni njene gonitve. Potem pa upam, da ne bo vec tako mesala stren moski populaciji.
Takrat, ko sem se imela Azorja, se spomnim, da je lastnica s svojo labradorko bila na vadbiscu, vendar malo bolj proc od drugih. Samo je res verjetno odvisno, kot ste ze rekli, od instruktorja do instruktorja.
Prej sva sle ven in se je polulala na travi, pa sem naspricala tam z nekim smrdecim deodorantom, se je pa afnica cel cas valjala potem po tistem.  ::)

Drugace pa smo ji danes kupili hlacke in so res super, niti se ne upira, pa se dol jih ne dobi. Je taka kot v bikinkah...  :P
Sama sem prej provizoris naredila nekaj takega, pa je brez pretiranega truda bila kar hitro slecena. Je pa res da tudi moje rocne spretnosti niso bog ve kaj.  ;)

Ji pa blazno izpada dlaka. Saj se je ze prej misila, ampak zdaj pa res kar leti od nje, kljub intenzivnemu cesanju.
Naslov: Gonitev
Prispeval: meta na 28 Avgust 2006, 13:26:37
Prej sva sle ven in se je polulala na travi, pa sem naspricala tam z nekim smrdecim deodorantom, se je pa afnica cel cas valjala potem po tistem.  ::)

Baje da če z lakom za lase špricaš se vonj prekrije. Naj bi se lahko tudi po pasji dlaki špricalo samo jaz tega še nisem probavala (niti ne bom :)). Smo pa mi kupili v eni izmed pasjih trgovin neko šprico, ki naj bi tudi prekrila vonj psice ampak je bolj malo pomagalo...

Ji pa blazno izpada dlaka. Saj se je ze prej misila, ampak zdaj pa res kar leti od nje, kljub intenzivnemu cesanju.

Večina dolgodlakih psic med gonitvijo pušča dlako (v nenormalnih količinah >:(). Jo je Atra tudi in smo imeli cel tepih v dnevni čisto črn od njenih dlak >:( Tako da rosa sesalec v roke pa na delo :P ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: rosa na 28 Avgust 2006, 22:04:41
Vprasala sem instruktorja v soli kako je s psickami med gonitvijo, pa mi je rekel, da so vseeno zraven. Ces da se psi morajo vsega navadit.
Bogi fantje...   ::)
Naslov: Gonitev
Prispeval: MIŠA na 14 September 2006, 13:50:06
Sem prebrala celo temo a ne najdem odgovora zase. Zanima me sledeče: kdaj po kotitvi psica pade v svoj normalni gonitveni ciklus ? Zanima me tudi ali je kdo imel izkušnje, če je imel pri hiši še eno psičko, če je ta pričela odlašati z gonitvijo, da bi počakala na starejšo psičko ?

In še eno vprašanje za tiste, ki imate doma več psičk: ali se lahko psice, ki so sestrice, gonijo v istem terminu ali so neodvisne druga od druge. Zanima me predvsem, ali lahko otroci podedujeno tudi gonitveni termin od svojih staršev ali si ustvarijo svoj lastni ciklus ?

Missa
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 14 September 2006, 14:13:37
Ciklus se po kototvi ne premakne, ponavadi je enak kot bi bil sicer. Psice v isti hiši se lahko gonijo naenkrat ali pa tudi ne. Lahko se vse hkrati (oz. z majhnim zamikom nekaj dni ena za drugo), lahko se pa ena čisto drugače kot ostale. Lahko se vsaka po svoje. Lahko se čakajo.  Ponavadi se najprej začne goniti taglavna, čeprav ni nujno. (ko se je pri nas sesul vrstni red v krdelu je bil več kot eno leto pri gonitvah kaos, potem so se pa spet uskladile). Ni podedovano ampak naj bi šlo za neke feromone.
Naslov: Gonitev
Prispeval: scythe na 02 Oktober 2006, 10:53:46
Mogoče se bo slišalo malo smešno, ampak kako se pes obnaša, ko se v bližini goni neka psica?  :-[
Namreč Astor se je začel fuuuul čudno obnašati.  ??? Postal je zelo "glasen" - leži na hodniku ali na dvorišču, vrtu in cvili (joka - sicer nonstop, ampak pogosto - kar tako iz lepega). Hodi po dvorišču v smeri ceste in voha po zraku, vsem ženskam nonstop ovohava rite (prej ni tako intenzivno tega počel - sedaj pa se ne more "odlepiti" od ženskih zadnjih plati), izkoristi vsak trenutek, ko ga ne gledam, za pobeg (prvič odkar ga imam mi je pobegnil!).....  :-\ Na koncu ulice sicer uradno prebiva nesterilizirana psička, ampak nimam pojma ali se goni ali ne (lastniki niso ravno vestni). Nazadnje, ko se je gonila (oz. nazadnje ko vem, da se je), je Astor ni porajtal. Sedaj pa me skrbi ali bom morala začeti s prevzgojo (ker se preveč čudno obnaša) ali je lahko vzrok obnašanju morebitna gonitev psičke na drugem koncu ulice?

Žal do sedaj nisem imela konkretnih izkušenj s psom v bližini goneče psice, tako da nimam pojma kako se psi takrat obnašajo. Razen to, da si pač "želijo" h psici.
Naslov: Gonitev
Prispeval: kanchy na 02 Oktober 2006, 16:49:21
Sosedov malamut sicer lepo ampak glasno in zelo veliko zavija (tuli). Tako da je po moje možno da se tako obnaša zaradi goneče psičke.
Naslov: Gonitev
Prispeval: meta na 02 Oktober 2006, 19:19:20
Po tvojem opisu, kako se Astor obnaša, je po vsej verjetnosti, da se nekje v bližini goni psička  ;) Jaz imam doma sicer psičko ampak imam možnost v "gonečem" času videt polno samčkov  :) Tisti za ograjami cvilijo in vohajo z nosom visoko v zraku in učke tako malo priprejo. Tiste pa, ki srečam zunaj so vsiljivi in hočejo prit do zadnje strani in vohat ter lizat pod repom.

Tako da zdaj kar pazi na Astorja! Pa zvečer ga daj v hišo, da ti slučajno ne pobegne in ne naredi podmladka  ;) (poznam dosti takih primerov, ko je pes pobegnil in so ga naslednje jutro našli pri goneči samički....čez nekaj časa pa mladički....)
Naslov: Gonitev
Prispeval: scythe na 02 Oktober 2006, 19:24:26
Meta - hvala! :o Drugače, pa že od prvega pobega prejšnji teden, intenzivno pazim na Astorja. Ponoči je notri ali pa v pesjaku (iz katerega ne more pobegniti - razen če pregrizne železno mrežo  ??? ), tako da nočni pobeg ni možen. Dan pa tudi ni problem - samo tak ali drugačen nadzor potrebuje.  ::)
Uh, sedaj sem si malo oddahnila....  :-[ ::)
Naslov: Gonitev
Prispeval: *LuNa* na 09 Oktober 2006, 23:14:35
Mi imamo zdaj Dog Stop tabletke. Pa me zanima če ima kdo izkušnje z njimi.
Pri nas se zaenkrat dobro obnesejo, snubcev na sprehodu ni, tudi v šoli je danes lahko normalno delala zraven samcev.
So pa te tabletke klorofilne, edino kar me bega je doziranje. Piše namreč, da naj bi psi nad 20 kilogrami dobili 4-6 tabletk dnevno. Koliko naj jih potem dam 30-kilski psici? Zaenkrat ji dajem po 5, samo verjetno je potem v drugem tednu treba kaj zvišat dozo.
Kakšen nasvet?
Naslov: Gonitev
Prispeval: _lily_ na 10 Oktober 2006, 19:59:54
*LuNa* na moji škatlici za Dog Stop dražeje piše za pse nad 20 kg 3x dnevno 3 dražeje. Tako da je pomoje zaenkrat dovolj 5 tabletk. Drugi teden pa zvišaš dozo za tabletko, dve...po potrebi pač ( nekdo je enkrat napisal o teh klorofilnih tabletkah, da je to tako, kot da bi psica pojedla skledo solate ;D torej ji škoditi, po moje, ravno ne morejo.. )
nam so pomagale. je pa res, da niti nismo srečali nevemkoliko psov. ti, ki smo jih pa srečali, pa niso kazali nekega zanimanja zanjo

lp, tina
Naslov: Gonitev
Prispeval: *LuNa* na 10 Oktober 2006, 20:37:02
A potem je treba dajat večkrat na dan? Ker to mi tudi ni bilo jasno, ker piše samo koliko tablet dnevno. Koliko mg pa so tvoje tabletke? Mi imamo forte (20 mg klorofila), in piše da naj bi imele učinek en dan -> zato sem tudi sklepala da je dovolj enkrat dnevno.

Pri nas se zaenkrat obnesejo, imamo pa v nedeljo specialko in takrat pa res ne bi rada, da ne bi dobro "prijele".
Naslov: Gonitev
Prispeval: _lily_ na 10 Oktober 2006, 21:34:25
naše imajo 10 mg Na-Cu klorofilina, pa tudi piše da držijo en dan. je pa nek avstrijski proizvajalec.
po moje ne bo nič narobe, če ji daš tisti dan kako tabletko več
večkrat dnevno pa se mogoče daje zato, da bolj enakomerno "primejo"... ???
ve kdo drug še kaj več? ;D

lp, tina


p.s.: pa veliko uspeha na specialki ;) :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Neyka na 10 Oktober 2006, 22:13:43
Oz. da bolj močno primejo...predstavljajte si takole nekako...če vržemo 10 kamnov naenkrat v vodo bo učinek kratkotrajen oz. enkraten in bo hitro popuščal...če vržemo enega za drugim, bo valovanje bol enakomerno in trajalo bo dlje časa, da bo gladina vode spet mirna. Isto je s tabletami...če pojemo vse hkrati bo začetni učinek sicer močan ampak tudi če naj bi trajale en dan učinek verjetno počasi popušča. Če pa dajemo eno za drugo je učinek vedno približno enak. Na tak način nekako delujejo tudi antibiotiki če mi je moja zmedena doktorca prav razložila oz sem jaz njo prav razumela  ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: *LuNa* na 10 Oktober 2006, 22:41:54
Glede na to, kako kaj deluje, je čist odvisno od snovi. Pri enih zdravilih je tako, da je treba dosečt visoko koncentracijo in tista deluje, pa ni treba da je cel čas visoka, pri drugih (recimo večina antibiotikov) pa mora biti koncentracija ves čas nad določeno mejo. Ne vem pa točno kako ta klorofil deluje oz. po kakšnem mehanizmu. Verjetno se izloča tudi skozi spolne žleze in tako maskira vonj pravega izločka. Tako da bo verjetno res boljše večkrat na dan dat. Je pa problem, ker so tabletke kar trde in se težko raztapljajo, tako da se moram kar namatrat, da ji pripravim "zeleno" packarijo.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Neyka na 10 Oktober 2006, 22:53:29
A celih samih ti pa noče pojesti  ??? ali jih mogoče ne sme?  :-[
Naslov: Gonitev
Prispeval: *LuNa* na 10 Oktober 2006, 22:57:26
Cele ni šanse. Še ko je mogla jemat antibiotike (fuul micene tabletke), pa sem ji dala tabletko na 4 dele, pa skrila v košček salame ali hrenovke, je vedno zgrizla košček in tabletko pljunila ven. Je kar problem pri njej s tem. Pa še glede hrane je zadnje čase ful izbirčna in poje manj kot je priporočeno za njeno težo. Pa labiji nej bi bli kante za smeti  :P
Naslov: Gonitev
Prispeval: meta na 11 Oktober 2006, 08:55:57
*LuNa* mi smo Atri tablete kar "zatlačili" v gobec  :) Posadil sem si jo med noge, ji odprla gobček in ji dala tabletko kar dosti nazaj na jezik, zaprla njen gobček in ji nekako masirala vrat. Potem pa samo slišiš ko pogoltne  :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: _lily_ na 11 Oktober 2006, 15:23:58
jaz pa z dajanjem teh klorofilnih tablet nisem imela problemov 8) jih je pojedla kot da so cukrčki ;D za kakšne druge tabletke pa uporabljam enako 'tehniko' kot meta.. brez prošenj in modelovanja, naj poje tableto ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 11 Oktober 2006, 15:41:08
Tablete najlažje hraniš
 -ali kar na silo- se pravi odpreš gobec, tableto, ki si jo prej namazal obilo z margarino, da bolj drsi) , pa vržeš čim globje v žrelo (tam nima več okusa) in še s prstom malo potisneš navzdol. Psu potem držiš zapet gobec in dvignjeno glavo in ga malo božaš po goltancu, dokler ne pogoltne. Potem se zelo razveseliš in daš nagrado ali se poigraš.
-če taktiziraš , pa se obnese zatlačenje v mazavi sirček, ker   se prime tablete in se ne da tako razslojit kot salama s tableto.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Neyka na 11 Oktober 2006, 15:58:26
No ja jaz sem mojemu samo nakazala da bi ta tabletka meni fuuuul pasala ampak da če bo lepo prosil jo bo dobil on in sedej z dajanjem tablet ni več problemo. Tudi s tanajbolj ogabnimi ne. Samo jaz vsake toliko zaključim na igralski akademiji  ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Taroman na 21 November 2006, 17:17:53
Jaz imam pa eno vprašanje. :) Sem na hitro pregledal temo pa nisem našel točnega odgovora. :) Zanima ma kako pri samcu veš da se je gonil. So kakšni posebni znaki? ???
Naslov: Gonitev
Prispeval: jenny3 na 21 November 2006, 17:46:31
samci se NE gonijo ;) :D ;D
Naslov: Gonitev
Prispeval: Tecka na 21 November 2006, 17:57:25
Pri samcu kvečejmu veš, da se sosedova psička goni ;). Takrat pa zna na veliko vlečt na sprehodih, vohat ali celo lizat po tleh, večja je možnost uhajanja, nekateri ne jedo in se prav trapasto obnašajo. Samci se torej lahko "gonijo" čez celo leto, če bi bila v bližini vedno kakšna goneča se psička.
lp
T.
Naslov: Gonitev
Prispeval: doro na 18 Junij 2007, 13:01:44
Bom dala vprašanje v to temo,...Mogoče ne spada ravno sem...

Zanimam me, v kolkih dneh, po paritvi je vidno, če je psica res breja?
Gre namreč za nezaželjeno brejost (oz. vdor sosedovega psa na ograjeno posest) in gospo zanima kako hitro lahko ugotovijo,če je  njena psica res breja, da lahko primerno ukrepa.
Od takrat je minilo 24 ur,psica je stara prib. 1 leto in je v prib. 20. dnevu gonitve.  (pes je bil tam prib. 3-5 min).


Naslov: Gonitev
Prispeval: popo na 18 Junij 2007, 20:10:22
Ce je psicka breja se lahko najhitreje vidi nekje med 25-30 dnevom. Cetudi sta se s psom sparila ni nujno, da je psicka ostala breja.
Naslov: Gonitev
Prispeval: doro na 18 Junij 2007, 22:53:10
Potem naj ok. 25 dneva obišče veterinarja..In če je breja...?Odstranijo in sterilizirajo?
Je to zelo tvegano?
Naslov: Gonitev
Prispeval: popo na 18 Junij 2007, 23:51:37
Moje mnenje je, da ni potrebno cakati na potrditev ultrazvoka ali je psicka breja ali ne. Ce razmisljate o sterilizaciji ne vidim problema zakaj se ne bi opravila ze prej in bi se s tem izognili zapletom v prihodnosti. S tem mislim, da se sterilizira v vsakem primeru. Imas eno skrb manj.

Drugace pa ja. Takrat ko opravijo sterilizacijo jo "ocistijo" tudi zarodkov. Bo ti pa znal najbrz kdo drug, ki je imel podobne izkusnje, razlozit kaj vec o tem. Poglej si tudi temo o sterilizaciji. Tam bos verjetno ansla najvec odgovorov na svoja vprasanja.

Lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 19 Junij 2007, 08:31:37
Bom dala vprašanje v to temo,...Mogoče ne spada ravno sem...

Zanimam me, v kolkih dneh, po paritvi je vidno, če je psica res breja?
Gre namreč za nezaželjeno brejost (oz. vdor sosedovega psa na ograjeno posest) in gospo zanima kako hitro lahko ugotovijo,če je  njena psica res breja, da lahko primerno ukrepa.
Od takrat je minilo 24 ur,psica je stara prib. 1 leto in je v prib. 20. dnevu gonitve.  (pes je bil tam prib. 3-5 min).




če je minilo 24 ur od uspešnega a nezaželjenega zaskoka je idealen čas za hormonsko preprečitev brejosti. Psica samo dobi inekcijo in to je to. Mislim,da je čas med 24 in 36 ur za ta poseg.
Če zamudiš ta rok :Na ulrazvoku sa vidi nekje okoli 3 tedne že dobro in je še čas za streilizacijo, brez posebnega tveganja za psico. Priporočam, če psice itak nismo imeli namen imeti za vzrejo. Sterilizacije "tik pred zdajci" pa meni niso všeč , ker mi že dišijo po pobijanju mladičkov, saj so že povsem formirani. Poleg tega je nevarno za psico , ker je takrat prekrvavitev maternice zelo močna. Sterilizacije v zadnji tretini brejosti se poslužujejo predvsem v zavetoščih, kar je razumljivo, za "privat" psice pa tega nikaor ne bi priporočala.

Če je bil dotični pes pri psici manj kot 15 minut skoraj zagotovo ni uspešno zaskočil. Uspešen akt s sprijemom v 98 % traja najmanj 10 minut, običajno 15 do 20, prištej še vsaj predhodni dve minuti , da se pes namesti   na psici in najde vhod- se pravi v 5 minutah ni uspel kaj napravit  :P.
Vprašanje je samo kaj komu pomeni 5 minut- občutek za čas je namreč zelo varljiv  ;).
Naslov: Gonitev
Prispeval: doro na 19 Junij 2007, 11:00:46
Sterilizirati so jo imeli namen,ampak gospo je gonitev menda presenetila (no,pri devetih mesecih bi bilo že skoraj za pričakovat) in jo je hotela dat,ko bo kao bolj zrela (spet neka prepričanja ljudi,ko samo neki slišijo,prepričajo se pa ne),ker ji je nekdo reku,da mora bit stara vsaj 1 leto....

Pravi,da je šla samo v klet...in ko je prišla nazaj je bil pes tam..



Mene osebno pa zanima kako točno veš,da se psica ne goni več...Ker moja ne krvavi že kar nekaj časa,liže se tudi zelo poredko,ampak psi so jo še vedno čakajo pod hišo...(med njimi je tudi tisti,ki je naskočil sosedovo  >:( )
Naslov: Gonitev
Prispeval: popo na 19 Junij 2007, 12:11:24
Deteljica: ceprav se verjetno od ambulante do ambulante razlikuje katera sredstva za prekinitev brejosti uprabljajo, ti lahko povem, da se vbistvu vec ne dela tako, da se takoj po sumu dajo hormonske inekcije.
Hormonske inekcije so bile v preteklosti zelo nevarne in nekatera sredstva so tudi dan danes. Predvsem ta, ki jih apliciras ze takoj naslednji dan.
Zdaj se uporabljajo nova sredstva, katerih prednost je to, da se pocaka do 25 dneva, ko se lahko ze na grobo vidijo zarodki, da se sploh preprica ali je psica breja ali ne. Sele nato se aplicira sredstvo. Ta nova so vbistvu ze toliko izpopolnjena, da ne prihaja do vecjih komplikacijo, tako kot pri starih ko je vnetje bilo nekaj normalnega. Seveda je pa najboljse ce se lahko temu izognes in se stvar resi s sterilizacijo. *ce te morda zanima kaj vec o teh sredstvih, je eno izmed njih - trenutno naj bi bilo dalec najboljse na trgu - Alizin.

Se pa strinjam, da ni potrebe, da se s sterilizacijo caka nevem kako dolgo. Tudi meni ni vsec, da se sterilizira v zadnji tretjini (kot je napisala Deteljica - zavetisca so nekaj drugega). Zato je najboljse, da se pogovorite v veterinarjem in dogovorite za datum sterilizacije, cim prej!

Glede na napisano, pa niti ni nujno, da sta se sparila.

Lp in upam, da te boste zadevo resili cim bolj uspesno
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 19 Junij 2007, 12:15:14
Očitno vsi veterinarji ne poznajo novih sredstev, ker pred enim tedmom so psici od moje sestrične svetovali in aplicirali  verzijo dan po paritvi  :-\
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 23 Julij 2007, 13:11:40
PRVA GONITEV

Da ne odpiram nove teme.....

Pri kakšni starosti so se vaše psičke prvič gonile? Poznate kak primer, ko so se psičke bolj pozno gonile (več kot 12 ali več kot 18 mesecev)? Kdaj naj začnem zganjat paniko? Moja ima namreč dobrih 16 mesecev pa še nič ne kaže, da bi se gonila....  ???   
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 23 Julij 2007, 13:16:22
Naša Rumba se je prvič gonila pri malo več kot enem letu ::) Nismo nič zganjali panike, ko pride pride, upam da se bo tudi Brihta prvič čim kasneje :P

Lp nina
Naslov: Gonitev
Prispeval: zoe na 23 Julij 2007, 13:22:46
Ginny se je prvič gonila pri 10 mesecih.

Pomoje si lahko brez skrbi, se bo že gonila. Po možnosti v najbolj neprimernem času :P ;D
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 23 Julij 2007, 13:25:36
Po možnosti v najbolj neprimernem času :P ;D

V to pa niti najmanj ne dvomim.  ;)  ::)
Naslov: Gonitev
Prispeval: jenny3 na 03 Avgust 2007, 11:51:20
Moja se pri 14 mesecih goni že 2. :D

imam srečo, da bo do trbovljske razstave že konc :D ker v 1. se mi je začela gonit 2 dni pred ljubljansko razstavo :S ;D

lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: kala,runo,bella na 03 Avgust 2007, 11:58:29
Aho!

Kala se je v vseh desetih letih gonila samo dvakrat in še takrat je bil kažin >:(

Lp
Ana
Naslov: Gonitev
Prispeval: nikson na 23 Oktober 2007, 11:46:42
Ko je že govora o prvi gonitvi, mam par vprašanj! Moja psička je stara deset mesecev in se še ni gonila, vendar pa se vsaj mesec dni že čudno obnaša - skoz bi bila zunaj, doma včasih joka, zunaj jo sicer nekateri psi ovohavajo, drugi se zanjo sploh ne zmenijo, pa tudi dve kapljici krvi sm opazila enkrat samkrat, nič mi ni jasno. Kako sploh veš, da se psička dejansko goni? Ali je krvavitev močna in opazna, ali ne? To je moja prva psička, prej sem imela vedno pse, zato je to zame nekaj novega. Ali mi lahko da kdo kak koristen nasvet? Lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 23 Oktober 2007, 12:11:20
Male pasme se gonijo prej kakor velike. In pratipske kasneje kot ostale in velikokrat z večjim razmakom.
Prve gonitve- se dogodijo med 6 in 24 mesecem. Vse je normalno.
Redne gonoitve so lahko na tri mesece ali pa 14 mesecev.
Če imaš srečo, je tvoja psica na 14 mesecev -moja malinka je bila na cca 12 npr.
Če imaš smolo je na 4 mesece ali manj- v tem primeru bi se jaz osebno odločila za sterilizacijo.
Gonitev psice vzpodbudi prisotnost druge goneče psice- zato se več domačih psic pogosto goni " v paketu".
Gonitev je lahko zelo ali skoraj nič opazna - ni pravila. Načeloma pa če s spico živiš ( ni v boksu ali na vrtu) skoraj ne moreš spregledat. Ali je kje kakšna kaplica krvi, ali se pogosteje umiva kot navadno in psi postanejo "udvorljivi".
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 23 Oktober 2007, 12:14:11
Tudi moja se še ni gonila, zato bo to informacija iz druge roke.  ;)

1. Kri ali rjav izcedek je že lahko pokazatelj na gonitev. Ni treba, da je tega veliko.
2. Ene psiče so bolj ješče v času gonitve, druge odklanjajo hrano.
3. Na sprehodih zgleda, kot da kar naprej lula - v bistvu pa markira. Par kapljic tu, par kapljic tam. S tem da samcem vedeti, da je godna za paritev.
4. V prvih dneh gonitve samcem ne pusti blizu, ko so nabolj plodni dnevi, ji vabi k sebi.
5. Psica si intenzivno umiva češpljo.
6. Češplja je zelo povečana in rdeča, kot bi bila otekla.
7. Nekaterim psicam se spremeni vedenje. So bolj cartave, mirne.

Lahko so pa znaki skoraj neopazni. Psico obrni na hrbet in poglej češplo. A je kaj drugačna?

Kaj več bodo povedali tisti, ki imajo več izkušenj.
Naslov: Gonitev
Prispeval: nikson na 24 Oktober 2007, 12:46:03
Hvala vama za odgovore...bom lahko bolj pozorna na dogajanje okoli nje. Se mi pa zdi, da še ni pokazala teh znakov, saj si češpljo umiva kot ponavadi, zabuhla je pa že od nekdaj, tko da ne bi mogla rečt, da se ji je kaj povečala ali zatekla. Tudi s hrano je pri njej tako, da en dan ful je, drug dan pa niti ne, tko da se tud na to ne morm osredotočt, kar me je pa presenetl je predvsem to, da non stop teži za it ven in ima dneve, ko je zelo trmasta in neubogljiva (pa bo najbrž to bolj znak pubertete kot pa česa drugega, predvidevam!), se pa to dogaja res že kak mesec in kot sm brala v neki temi, je morda tudi vpliv lune?(malo za hec in malo za res!!!)...itak pa skoz iščemo kako žrtev za igro, vendar pa se mi zdi, da so ji bolj všeč odrasli psi, ki ji rinejo med noge (čeprov tud ne vsi!). Še enkrat hvala za odgovore in na kaj moram biti pozorna, pa najbrž ne bom falila...lepo se mejte s svojimi cukri...nikson ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 20 December 2007, 08:12:14
Pa smo jo dočakali - prvo gonitev namreč in celo pred drugim letom starosti!  :o
Naslov: Gonitev
Prispeval: andreja na 20 December 2007, 08:39:01
Se je pa pustila čakat ;)
Ste imeli vsaj mir do zdaj hi hi  >:D
Naslov: Gonitev
Prispeval: nikson na 20 December 2007, 10:25:12
Ojla, to je pa lepo slišat...naša se še vedno kuja in je ni od nikjer...mi pa skoz hoče tazadnjo ovohavat in potem dela neke čudne gibe??? :-[ Imamo pa teto puberteto in je čist nemogoča! Pa lep pozdrav, nikson
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 20 December 2007, 11:33:23
Se je pustila čakat, ja. Glavno, da dober timimg izbrala.  ;)  Ni tekem, razstav, dolgih sprehodov, ker je mrzlo, prazniki so in sem več doma. Res pridna punca.  ;D
Naslov: Gonitev
Prispeval: Jean na 20 December 2007, 11:45:26
Se je pustila čakat, ja. Glavno, da dober timimg izbrala.  ;)  Ni tekem, razstav, dolgih sprehodov, ker je mrzlo, prazniki so in sem več doma. Res pridna punca.  ;D

No ja, ampak saj ves, da je bila vabljena kot castna avstralka na sprehod na Krasu to nedeljo...pa drugic! Morda bo prisla kot "red-headed border collie" ko bodo borderji spet na vrsti.

Po vsej verjetnosti bo tudi nasa Olivia prikrajsana zaradi gonitve...sicer gre proti koncu, ampak ne vem, ce bo popolnoma izven nevarnosti do nedelje. To bodo samci povedali.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 20 December 2007, 11:49:38
Vem Jean, seveda vem. Hvala za vabilo. Res mi je žal, da ne moreva. Morda na spomlad, ko bo toplo sonce in bodo rožce cvetele (mrzim mraz).
Naslov: Gonitev
Prispeval: kaskae na 20 December 2007, 11:55:46
Ko je že glih odprta tale tema, imam tudi jaz eno vprašanje  :)

Zanima me namreč, ali psički na kakršenkoli način lahko škoduje fizično delo ( vleka sani ) v času gonitve  ???
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 20 December 2007, 12:01:22
Hmmm, a misliš, da volkulje kadar se gonijo tisti čas samo počivajo in se pustijo štreči?  :P

Kako bi pa psički to lahko fizično škodilo? Res ne vem. Če je v dobri fizični kondiciji, res ne vem, zakaj bi ji lahko škodilo. Če je delovna, je delovna in dela, ne glede na to ali se goni ali ne. Pač moje osebno mnenje, nimam kakih znanstvenih dokazov.  ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Majchy na 18 Januar 2008, 13:44:02
Mene pa nekaj zanima glede gonitve...

Psička od kolegice se je prvič gonila pri nekje 5ih mesecih. Sedaj pri 7ih mesecih se je krvavitev ponovila...
Je to normalno da se v prvem letu krvavitev lahko pojavi večkrat? Celo na 2 meseca razmika...

Sama niti nimam izkušenj s tem pa bi rabila kakšno mnenje, ker me res zanima.
Hvala.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 18 Januar 2008, 17:26:39
Majchy, tudi jaz nimam kakih posebnih izkušenj, ampak tole se mi zdi malo nenavadno. Se je pojavila samo krvavitev ali tudi druge z gonitvijo povezane stvari? Menim, da ne gre za gonitev. Če bi se to zgodilo moji psici, bi jo po hitrem postopku peljala h veterinarju.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 21 Januar 2008, 12:04:18
Lahko da se res goni, včasih se zgodi da prva gonitev ni taka prava. Je pa tam nekje 6 tednov po gonitvi tudi najpogostejši čas za razvoj piometre, ki je, če je odprta, zelo podobna gonitvi. Tako da obisk pri veterinarju res ne bi bil odveč. Čeprav se izcedek pri piometri za malenkost razlikuje od tistega pri gonitvi, tisti ki enega in drugega še ni videl, oboje zlahka zamenja.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Majchy na 21 Januar 2008, 12:20:21
Hvala obema za odgovor.  :)

Sem mogla najprej sploh pogledati kaj je piometra...  :-[

Za tiste, ki ne veste:
''Piometra je bolezen nesteriliziranih psic, predvsem v srednjih in kasnejših letih. Ime piometra izhaja iz latinščine, kjer "pyo" pomeni gnoj, "metra" pa maternica. Piometra je torej z gnojem napolnjena maternica.
Piometra se pojavlja po gonitvi, v kateri psica ni bila oplojena. Znaki se v tipični obliki pojavljajo od enega meseca do treh mesecev po gonitvi. Vzrok za nastanek sprememb v maternici so hormoni, ki jih v tem času izločata jajčnika. Glavna hormona, ki ju proizvajajo jajčniki, sta estrogen in progesteron. Do piometre pride, ko je v krvi prevelika koncentracija progesterona, oziroma ko je maternica pod vplivi estrogenov povečano občutljiva na progesteron. V obeh primerih nastanejo v sluznici maternice številne ciste s celicami, ki proizvajajo veliko količino tekočine. Ta se izloča v notranjost maternice in nastane tako imenovana cistična hiperplazija endometrija.''
[vir:http://www.mojpes.com/clanki/veterinar3.html]

Lanabela, torej piometra je z gnojem napolnjena maternica...  :-\
Kako pa se oba izcedka razlikujeta?
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 21 Januar 2008, 12:42:56
Od začetka zelo malo, tako da ne morem opisati. Malo drugačna barva, pa včasih izcedek ni čist ampak vsaj rahlo moten.Tudi samce privlači podobno kot da bi se gonila. Kasneje sicer postane razlika očitna, ampak jaz raje ne bi čakala tako dolgo.
Naslov: Gonitev
Prispeval: ABBY LABRADOR na 28 Januar 2008, 20:59:26
Če se vaša psička goni že nekje drugič pazite da ne dobi kakšne bakterije. Saj se od moje prijateljice dalmatinka goni že drugič in so prišle neke bakterije mislim da na sluznico in zdaj ima revčka za pest veliko bulo pri zadku :'(. Ta bula se potem še povečuje-ko se goni naslednič. Zato bo morala iti na stelerizacijo.

lp Abby in Monika
Naslov: Gonitev
Prispeval: nikson na 29 Januar 2008, 11:43:26
Pozdravljeni!

Tudi mi smo dočakali prvo gonitev, ki je nastopila par dni nazaj, Ishtar pa je stara že 13mesecev. Luštno je to, ker jo je dobila tako pozno, vendar pa kot sem že pisala smo jo kar nekaj mesecev pričakovali in mala je bila zelo svojeglava in trmasta. Zdaj smo jo končno dobili in mala je ratala blazno čustvena in bi se skoz cartala in stiskala, no, pa kdaj pa kdaj bi tud mojo nogo naskočila in se mal podrgnla. Zunaj drugim psom še ne pusti naskakovat, vendar pa ji je neizmerno všeč, ker je zanimiva za druge psičke, prej so se je večinoma bali, zdaj pa vsi nori letajo okoli nje. Meni so ti najini sprehodi kar stresni, ker se poleg drugih psov tudi njej nikamor ne mudi in bi se družla z vsakim, tko da jo morm kr mal vleči. Ne vem pa, kako dolgo traja krvavitev in ali po njej pride do tistih dni, ko ona pusti? Prosim za kak nasvet! Hvala in lep pozdrav, pa upam, da bova brez zapletov preživeli to obdobje... ;D :-[
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 29 Januar 2008, 12:06:21
Nikson, gonitev praviloma traja 3 tedne. Najbolj nevarni dnevi so nekje med 10 in 14 oziroma ko ni več kaplic krvi, ampak rjavkast izcedek. V tem času psičko nikar ne izpostavljaj drugim psom, kajti ko bo psička godna bo poslušnost šla po gobe.  ;)  Če imaš možnost jo odpelji kam daleč, kjer ni psov in samo na potrebo in domov. Da so nevarni dnevi veš tudi po tem, ko se psička nastavlja. Malo je stresno in zoprno, ampak tudi to bo minilo.  :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: nikson na 29 Januar 2008, 13:10:17
pozdravljena!

Hvala za tako hiter odgovor, sm ti hvaležna. Krvavitev traja zdaj ravno pet dni, pa se mi zdi, da traja že celo večnost. Tud nastavlja se včasih, vendar pa ji nato kmalu postane zoprno, ker hočjo skakat po njej.  A pol pa pravš, da bo hotla kar vsakemu dat? Upam, da tisti dnevi ne trajajo dolgo. Po tvojem pisanju sklepam, da tisti dnevi trajajo nekako štiri dni in ne več?! No to bomo pa že zdržali, hi, hi, hi ;) pa lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: Tecka na 29 Januar 2008, 15:14:48
Ne zanašaj se samo na tiste 4 dni. To je nekako tako kot pri ljudeh, ene malo prej druge malo kasneje. Jaz se z mojo celotno gonitev in še kakšen dan čez 100% izogibam samcev. Pa se moja sploh ne nastavlja, kvečejmu kakšnega bi takrat šavsnila ::) :-\. Ziher je ziher pravijo in tega se držim.
lp
T.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Domino na 10 Februar 2008, 17:12:23
Evo!

Pa smo tudi mi prišli do tega dne    ;)

Lp

Naslov: Gonitev
Prispeval: Majchy na 10 Februar 2008, 17:29:22
Lahko da se res goni, včasih se zgodi da prva gonitev ni taka prava. Je pa tam nekje 6 tednov po gonitvi tudi najpogostejši čas za razvoj piometre, ki je, če je odprta, zelo podobna gonitvi. Tako da obisk pri veterinarju res ne bi bil odveč. Čeprav se izcedek pri piometri za malenkost razlikuje od tistega pri gonitvi, tisti ki enega in drugega še ni videl, oboje zlahka zamenja.

Kolegica je šla k veterinarju, ker se je krvavitev zgodila že TRETJIČ!  ??? In je veterinar rekel da se stanje samo stabilizira, in da ni nič hujšega. Samo je res čudno, ker psica še ni stara eno leto pa je že imela 3 krvavitve...
Kakšno drugo mnenje? Bi mogoče mogla iti po drugo mnenje k drugemu veterinarju?

Lanabela? Hvala za nasvete...
Naslov: Gonitev
Prispeval: TYASHY na 10 Februar 2008, 18:47:51
Oj!
Jaz bi jo raje k veterinarju peljala... Lahko ima piometro pa jo ta vet ni v redu oz. pomnakljivo pregledal. Več mnenj bolje je :)
Lp,Tjaša
Naslov: Gonitev
Prispeval: Majchy na 10 Februar 2008, 19:58:32
Sicer je bila kar pri v dobri veterinarski ambulanti...  ::)
Ampak meni je to res čudno. Če bi se meni pri moji psici to zgodilo, bi že celo paniko zganjala...

Lanabela, je možno da je to res ''samo'' stanje, ki se še stabilizira? Hormonsko neravnovesje? To lahko pomoje ful vpliva na psico...
Svetuješ v tem primeru sterilizacijo?
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 11 Februar 2008, 13:25:39
Jaz ne bi delala panike, če je psica sicer v redu. Če jo je prijateljica tako ali tako mislila sterilizirati, naj počaka, da se zadeva malo umiri. Če je ni mislila pa naj potem, ko se bo ta zadeva z gonitvijo zaključila počaka na naslednjo pravo gonitev. Če se zadeva tudi v naslednjem ciklusu na bo izboljšala, pa ima na voljo dve opciji: sterilizacijo ali pa, če bi rada vzrejala, obisk pri specialistu za reprodukcijo, da se hormoni spravijo v red.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 21 Februar 2008, 07:46:24
Ah, ja... večinoma ste dočakali ;D ...mi pa še vedno čakamo  ::) Prvo gonitev namreč. Dinčk je stara že več kot 8 mesecev, pa še kar nič, čeprav mi je vzreditelj povedal, da se je mama prvič gonila že pri 6ih mesecih. Ali naj nebi bilo to nekako povezano? Pač, da lahko pričakujem prvo gonitev približno pri taki starosti, kot se je gonila mama?

lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 21 Februar 2008, 08:16:57
Ne, mama od moje se je prvič gonila pri 8-ih mesecih, Brihta in vse njene sestrice pa 14 dni pred enim letom oz. točno pri enem letu. Od Rumbe mama se je tudi prvič gonila se mi zdi da pri 9-ih mesecih Rumba pa točno na svoj prvi rojstni dan.
Bo že prišel ta dan nič panike delat ;) Ima še čas.

Lp nina
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 21 Februar 2008, 08:34:12
Saj, drugače kar se mene tiče, mi je čist uredu, če se začne gonit čim kasneje, pa potem tudi, če bi se samo enkrat na leto  :D Bi bilo za moje pojme čisto dovolj :) A je tukaj kakšna povezava v smislu, če se začne pozno, da se potem tudi naslednjič z daljšimi razmaki npr. na 7, 8 mesecev ali več? Ne delam ravno panike, samo malo me je strah, da nebi opazila, da se goni :-[ Ker je to moja prva psička-prej sem in smo imeli vedno psa. Zato me je malo strah :)

lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 21 Februar 2008, 08:34:51
Ah, ja... večinoma ste dočakali ;D ...mi pa še vedno čakamo  ::) Prvo gonitev namreč. Dinčk je stara že več kot 8 mesecev, pa še kar nič, čeprav mi je vzreditelj povedal, da se je mama prvič gonila že pri 6ih mesecih. Ali naj nebi bilo to nekako povezano? Pač, da lahko pričakujem prvo gonitev približno pri taki starosti, kot se je gonila mama?

lp

Od moje Flore mama se je prvič gonila nekje pri 9 mesecih, moja pa pri 21 mesecih!  :o  Meni je veterinar rekel, da se naj bi sestrce iz legla gonile ob približno isti starosti, kar pa pri nama ni držalo, ker se je Florina sestra prvič pri 12 ali 13 mesecih. Pomembna je baje tudi konstitucija. Če je psička bolj drobna in suha, se mora najprej malo porediti. Za velike pasme pravijo, da znajo prvo gonitev potegnit do dveh let. Še je čas, samo brez panike.  ;)  
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 21 Februar 2008, 08:38:44
Saj, drugače kar se mene tiče, mi je čist uredu, če se začne gonit čim kasneje, pa potem tudi, če bi se samo enkrat na leto  :D Bi bilo za moje pojme čisto dovolj :) A je tukaj kakšna povezava v smislu, če se začne pozno, da se potem tudi naslednjič z daljšimi razmaki npr. na 7, 8 mesecev ali več? Ne delam ravno panike, samo malo me je strah, da nebi opazila, da se goni :-[ Ker je to moja prva psička-prej sem in smo imeli vedno psa. Zato me je malo strah :)

lp

Ja, baje je povezava. Če se prvič pozno, se potem redkeje. Vsaj tako sem slišala, izkušenj nimam - je še prezgodaj (dva meseca od prve gonitve).

Bolje je, da si previdna in pozorna, kot da pride do "nesreče". Par strani nazaj je napisano, kaki so znaki, ko se psička goni. Priporočam, da si prebrereš.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 21 Februar 2008, 08:47:52
Hvala Florinca. Sem si prebrala celo temo, pa me je še vseeno strah. Ker je moja zunaj in ker je že na splošno zelo čista, me je malo strah, da nebi opazila, sploh če bi bila krvavitev v zelo blagi obliki in ker predvidevam, da se bo sproti "umivala". Drugače pa za enkrat še ni nič spremenila obnašanja...tako, da čakamo. ::) Do nesreče po moje ne more pridit, razen, če bo kakšen pes s sabo prinesel lestev, ali če mu bo uspelo skopat luknjo v beton :P

Pomembna je baje tudi konstitucija. Če je psička bolj drobna in suha, se mora najprej malo porediti. Za velike pasme pravijo, da znajo prvo gonitev potegnit do dveh let. Še je čas, samo brez panike.  ;)   
Ni ravno drobčkena :) pravzaprav precej močne konstrukcije. Pa ne debela, da ne bo pomote. Močne konstrukcije in ravno pravšnja ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 21 Februar 2008, 08:55:00
Če se ne bo njeno obnašanje spremenilo, se bo pa od psov. Ko bodo patruljirali pred vašo hišo (predvidevam, da si v hiši  :-[ ), boš vedela, da je nekaj na stvari.  ;)  Jaz se spomnim, ko sem enkrat Floro peljala za minutko ven (samo lulat) je from nowhere priletel en ogromen samec (vsaj 60kg). Sem ga zgrabila in počakala, da je pritekla še lastnica. Je revco ubogo (zihr je imel več kg kot ona) še čez pol travnika za nama vlekel. Psi zavohajo, da se psica goni na zelo daleč.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 21 Februar 2008, 09:01:07
Ja smo v hiši :) Drugače je gospodična čez dan zunaj ali pa vsaj na terasi. Samo terasa se lahko preskoči, tako, da bo ob prvih znakih tam le pod nadzorom. Čez noč je pa v pesjaku, kjer ni šans, da kdo pride noter. Na sprehodu bo pa izključno na povodcu. Sicer imamo srečo, da imamo razen enega restanta in enega verigarja same psičke tukaj okrog. Če bo pa kdo prišel, bomo pa že potem razmišljali kaj z njim :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: san-san na 21 Februar 2008, 09:14:52
Dina,sej ni nič takega to,pa pomoje boš sigurno opazla ko se bo začela gonitev  :) ko sem dobila js psičko nisem sploh vedla kako bo to zgledalo :-[.Pa prva gonitev niti ni taka "prava". Js jo tudi pričakujem kar hmalu(sam ne prvo),in se pripravljam kako bomo hodli iz hiše,ker mamo usaj štiri pse parkirane pred hišo  ;D Mogoče boš opazla na sprehodih...moja ena dva,tri tedne prej ful več voha,pa lula,vleče me iz ene strani na drugo  :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 21 Februar 2008, 09:22:26
Moja bučmanka na sprehodih sploh ne lula :o oz. je do zdaj samo 1 krat :) Vohljala bi pa...hm-če bi ji dovolila oz. jo nebi nazaj držala pri tem početju kar vedno ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: san-san na 21 Februar 2008, 09:34:47
aja....pa slabo sliši  :)
sej sem rekla da mogoče bo lulala več preden se bo začela gonit.Sej če samo voha ajde,samo kako vleče  >:(.Ja malo se ji meša zdej,pa sej bo šlo mimo  ;D
Naslov: Gonitev
Prispeval: nikson na 22 Februar 2008, 12:39:05
Ciao!

Tudi moja je veliko vohljala zunaj in me vlekla naokrog, nič slišala preden se je začela gonitev. Zdaj smo jo končno preživeli oz. tisto najhuje je mimo, ker ne pusti več in ji je sicer fajn, da jo ovohavajo, ampak čim hočejo kaj več, ne pusti. Tudi mi smo čakali in čakali (stara je bila 13, skor 14 mescev) in tudi jst sm se spraševala, če bom sploh opazila, da se goni, ko pa se je začelo, sem takoj vedela, da je to to. Močno je krvavela, kar naj ne bi bilo tipično za prvo gonitev in krvavitev je trajala polnih štirinajst dni, šele nato so prišli tisti zoprni dnevi, ko sva se umikali in bežali pred snubci, najtežje je bilo pa to, da ona bi in sm ubistvu jst bežala pred snubci in jo vlekla za sabo (pa nisva šle daleč od doma). Tako ni šlo, zato sm jo po nasvetu ene izmed forumašic (se mi zdi, da si mi ti Florinca svetovala to), začela vozit na polja, kjer sva v miru opravile vse potrebno in tudi zlavfala se je lahko, ker ni bilo nobenega psa. Očitno nam je kar dobro uspelo prebroditi ta mesec, morm pa rečt, da se mi je vleklo, kar ni hotlo biti konc. Pa sej ni bilo tako hudo ::) Aja, glede tega, da če se prvič goni pozno, da naj bi se kasneje samo enkrat letno, sem pa tudi jst že slišala in me zanima ali je dejansko kaj na tem? Meni bi bilo zelo super!!! ;) pa lp in nč bat, ni tako grozno kot se morda sliši...
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 22 Februar 2008, 13:00:38
Ciao!

Tako ni šlo, zato sm jo po nasvetu ene izmed forumašic (se mi zdi, da si mi ti Florinca svetovala to), začela vozit na polja, kjer sva v miru opravile vse potrebno in tudi zlavfala se je lahko, ker ni bilo nobenega psa.

Ja, jaz sem bila.  ;D  Me zelo zelo veseli, da kak moj nasvet še kdaj komu prav pride.  ;D  8)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 22 Februar 2008, 13:25:21
Kaj pa vem. Pri nas so se nekatere psice gonile na 8 ali 9 mesecev, ampak po nekaj gonitvah so vse prišle na približno 6 mesecev.
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 22 Februar 2008, 13:27:50
Kaj pa vem. Pri nas so se nekatere psice gonile na 8 ali 9 mesecev, ampak po nekaj gonitvah so vse prišle na približno 6 mesecev.
pri meni pa se jetastara začela na 11 potem pa vsaka naslednja še en mesec več presledka - vse do 18 mesecev.
terierka pa se je prvič pri 9 mesecih, zdaj je dve leti stara pa se še ni drugič - razumi če moreš- mogoče se pa sploh ne bo več nikol?
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 22 Februar 2008, 13:44:01
Mogoče se pa zgleduje po tastari? Saj verjetno se tudi pri mojih gonitev usklajuje - ker se tastara goni na 6 mesecev, tudi tamlade prej ali slej pridejo na ta ritem.
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 22 Februar 2008, 14:04:16
Mogoče se pa zgleduje po tastari? Saj verjetno se tudi pri mojih gonitev usklajuje - ker se tastara goni na 6 mesecev, tudi tamlade prej ali slej pridejo na ta ritem.
ne bi rekla, ker Raa npr je se ravnokar gonila, je že mimo pa stanujeta in spita skupaj in je ni ganilo  ::)
Naslov: Gonitev
Prispeval: nikson na 24 Februar 2008, 17:44:59
Ja zgleda da so te gonitve pri vsaki psici čist drugač, čeprov jst ne bi imela nič proti, če bi se gonila samo enkrat letno, bilo bi super!!! :o Je pa res, da je pri nas kar trajalo 1mesec (ubistvu še zmeraj malo diši) in je bilo kar naporno, glede na to, da bi naša kr vsakemu dala oz. ji je bilo zelo všeč, ko so jo kar naprej ovohaval in je imela več pozornosti...vsako priložnost pa je seveda treba izkoristit za igro in vsi psi so ji navdušeno sledili. ;D Držim pesti, da bo samo enkrat letno, vedla bom pa naslednjič. Želim vam čim več lepih, sončnih in navihanih dni s svojimi ljubljenčki, papa :P
Naslov: Gonitev
Prispeval: kanchy na 02 Marec 2008, 14:11:52
A je normalno če psica krvavi kar tri tedne? Jutri bo tri tedne od kar se je začela gonit (in krvaveti) pa še zmeraj teče  ??? Do zdaj se to še ni zgodilo, vedno je krvavela približno dva tedna potem še en teden brez krvavitve in gonitve je bilo po najdalj 22 dneh konec. Sedaj pa je že 20 dni pa še krvaveti ni nehala.

Lp, maja

Naslov: Gonitev
Prispeval: nyssa na 04 Marec 2008, 12:22:47
No,presenečenj še ni konec danes  :o
Najprej sneg,zdaj pa smo še ugotovili,da se je Tarina prva gonitev začela.
Paxx ni nič trzal,zato me je malo presenetilo vse skupaj,sploh,ker ima komaj 5 mesecev...  :-\
No,tako...zdaj pa se bo začelo zares.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 04 Marec 2008, 13:15:52

da se je Tarina prva gonitev začela.


 :o :o :o že??? naša bejba bo drug teden stara 9 mesecev, pa še kar nič 8)
Naslov: Gonitev
Prispeval: nyssa na 04 Marec 2008, 19:08:55
Ja,res nas je presenetila  :o
Nisem pričakovala tako kmalu,res ne.
Naslov: Gonitev
Prispeval: kanchy na 04 Marec 2008, 19:18:39
A je normalno če psica krvavi kar tri tedne?

Ne bi nihče vedel? Še zmeraj nismo končali s krvavitvijo  ???
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 04 Marec 2008, 19:32:44
Ne bi nihče vedel? Še zmeraj nismo končali s krvavitvijo  ???

Kanchy najbolje, da pokličeš k veterinarju. Naša je 16-i dan nehala krvaveti, prej je pa res lilo iz nje.
Mislim pa da je enako kot pri ženskah.. pri vsaki to poteka drugače, ene bolj krvavijo druge manj.

Lp nina
Naslov: Gonitev
Prispeval: kanchy na 04 Marec 2008, 19:44:20
Ok, hvala bomo poklicali.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 04 Marec 2008, 21:21:07
Mamina tastara psica ima zelo močne in zelo dolge krvavitve zaradi cist na jajčnikih. Če bi bila mlajša bi jo dali operirat, tako pa pač s tem živi.
Naslov: Gonitev
Prispeval: nincy na 04 Marec 2008, 21:38:32
Paxx ni nič trzal,zato me je malo presenetilo vse skupaj,sploh,ker ima komaj 5 mesecev...  :-\


Heh, naša je tut kar pri 5-ih mesecih začela. In je blo res ... -> :o kanchy, tut jaz poznam vzrediteljico, pa se je ena psica mislim, da tut gonila skor ali celo več kot 1 mesec...

Lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: Azu na 04 Marec 2008, 22:13:45
Pri tamladi je krvavitev trajala tam okoli 24 dni, samo ni bila krvavitev nikoli mocna (prvih par dni in zadnjih par ni bilo skoraj nic krvi).
Naslov: Gonitev
Prispeval: sarci na 11 Marec 2008, 15:20:18
Mene pa nekaj zanima, pa upam da mi bo kdo znal pomagat.
Jolly se je zacela gonit 25. februarja (takrat sem opazila kapljice krvi), in je vmes res veliko kapljalo, plus vulvo je imela zelo povecano. Danes oz. včeraj sem pa opazila da se ji je pomanjsala, kapljic ni vec toliko oz. jaz jih nisem nic opazila, mozno da zaradi tega ker mami skos pomiva (ona pravi da je nekaj malega bilo), in me zanima ce je mozno da je ze konec gonitve, glede na to da je sele 16. dan ?
A je mozno da se je ubistvu ze prej zacela gonit samo da pac ni krvavela?
Naslov: Gonitev
Prispeval: kanchy na 11 Marec 2008, 15:24:49
Sarci naša je vedno (razen to zadnjo gonitev) krvavela le približno 15-16 dni potem pa je bilo se par dni malo bolj "nevarnega" obdobja ko naj bi bil najprimernejši čas glede zanositve.

Naslov: Gonitev
Prispeval: jenny3 na 11 Marec 2008, 19:00:25
sarci kolikor jaz vem se dejanska gonitev začne že pred krvavitvijo. pomoje je čisto možno, da je konec krvavitve, je pa res, da ti bo sedaj jolly še nekaj časa dišala...

aja, pa če kdo misli kdaj pariti je ful priporočljivo, da si zapisuje dneve in koliko je krvavela psica, koliko je odmikala rep, ker je tako lažje določiti dan najprimernjejši za parjenje ;) to je ponavadi okoli 12 dne. (samo dobronamerni nasvet :) )

lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: sarci na 11 Marec 2008, 22:52:24
Hvala vama za odgovore :)

Ja Jolly je ze vceraj oz. predvcerajsnjim odmikala rep in dejansko nastavljala enemu samcu ki je bil zraven (seveda sta bila oba pripeta in na varnostni razdalji). Me pa skrbi da ni bilo pred krvavitvijo kaj narobe, ker je bila namrec z istim samcem spuscena zunaj na sprehodu - tisti teden preden sem opazila kri. In jo je probaval naskocit pa se ga je skos izogibala oz. mu ni pustila. Vseeno me pa skrbi da ni SLUCAJNO do cesa prislo, ko sem pogledala stran. Bo treba it na UZ za mirno spanje.

Lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 11 Marec 2008, 22:57:51
Hvala vama za odgovore :)

Ja Jolly je ze vceraj oz. predvcerajsnjim odmikala rep in dejansko nastavljala enemu samcu ki je bil zraven (seveda sta bila oba pripeta in na varnostni razdalji). Me pa skrbi da ni bilo pred krvavitvijo kaj narobe, ker je bila namrec z istim samcem spuscena zunaj na sprehodu - tisti teden preden sem opazila kri. In jo je probaval naskocit pa se ga je skos izogibala oz. mu ni pustila. Vseeno me pa skrbi da ni SLUCAJNO do cesa prislo, ko sem pogledala stran. Bo treba it na UZ za mirno spanje.

Lp

Sarci pes in psica če se sparita to ni en dva tri ampak ko se sparita sta ponavadi "zlepljena" vsaj cca. 10 min. Tako da tudi če si stran pogledala se je vmes težko kaj zgodilo ;)

Lp nina
Naslov: Gonitev
Prispeval: sarci na 11 Marec 2008, 23:52:14
Mah jaz sem itak dokaj panicna kar se takih stvari tice, tako da hvala da si me pomirila :D
Naslov: Gonitev
Prispeval: kanchy na 12 Marec 2008, 20:26:43
Sarci pes in psica če se sparita to ni en dva tri ampak ko se sparita sta ponavadi "zlepljena" vsaj cca. 10 min. T

Pri naši je nažalost trajalo veliko manj kot 10 minut... kakšnih 5 pa še to bi težko rekla (ko jo je soseda videla (bolj zaslišala) in je šla hitro tja je bilo že prepozno  :-\ )
Naslov: Gonitev
Prispeval: sasha na 15 Marec 2008, 09:14:17
Evo jaz imam tudi eno vprasanje, ker se pocasi priblizuje Zarina prva gonitev..

Ker je moja prva psicka je tudi mene zelo strah, da bom kaj "spregledala", ker bi ji rada takoj zacela dajat klorofilne tabletke (zivimo na dezeli, kjer so odvezani psi prej pravilo kot izjema ::))..

Torej kaksni so najbolj ocitni znaki? Sem prebrala ze celo temo, samo Zara ze od nekdaj na travniku lula po miljonkrat, je itak skos ful (jah labiji so kante za smeti :)), carta se tudi skos..

Kaj je potem edina sansa da jo gledam v vulvo in ko bo krvava je to to? ???

Je pa sedaj zacela odmikat rep, ce jo zacnes bozat po trebuscku in okoli zadnjih tac..

Hvala!
Naslov: Gonitev
Prispeval: ABBY LABRADOR na 15 Marec 2008, 14:48:08
Ali je možno, da se Abby še lahko goni čeprav je stelerizirana? ???
Mislim, da naju psi še bolj zasledujejo.
Naslov: Gonitev
Prispeval: san-san na 17 Marec 2008, 08:17:02
sasha, a si sigurna da se še ne goni  ???  če odmika rep,je to že skori proti koncu gonitev... nevem no  :-[
Naslov: Gonitev
Prispeval: sasha na 17 Marec 2008, 08:51:59
San-san nimam pojma ??? Krvi ni bilo nobene, pa bi jo sigurno opazila, ker je skos v moji sobi, ko sva bile na sprehodu naju ni obletaval noben pes, tudi pred hiso ni bilo nobenega snubca, tako da res ne vem :-\
Naslov: Gonitev
Prispeval: jenny3 na 17 Marec 2008, 15:56:59
nekatere psice odmikajo rep vedno. ko se gonijo, ko se ne gonijo... ::) tako da samo to bi bilo nesmislno gledati. je pa res, da v tistih dneh ko se bi one parle pa odmikajo rep vsakemu njim simpatičnemu psu... :D

Na vsake toliko poglej če ima kaj repom in ko se bo pokazala kakšna krvava kapljica boš vedela, da se je začelo... ;) sicer pa teh nekaj tednov malo bolj paziš na psico, sicer gonitev ni noben bav bav.

lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 17 Marec 2008, 17:26:28
Naša Rumba je sterilizirana pa če jo pobožam pri korenu repa takoj umakne rep ::)

Sasha pri nas je bil najbolj zanesljiv nasvet "glej med noge" ::)

Lp nina
Naslov: Gonitev
Prispeval: san-san na 17 Marec 2008, 21:35:46
 :) a odmikajo rep prav tko..kot ko se goni? al to useeno malo drugače odmika rep,verjetno  :-[
Naslov: Gonitev
Prispeval: sibila na 17 Marec 2008, 21:58:53
Ali je možno, da se Abby še lahko goni čeprav je stelerizirana? ???
Mislim, da naju psi še bolj zasledujejo.

Kot jaz vem se prav gonit ne more.mislim na ta način,da bi potem lahko postala breja.Lahko pa ima še določen delež hormonov,sploh če je bila pred kratkim sterilizirana...
Ponavadi pa gre v takih primerih lahko za kakšno vnetje...Malo jo opazuj ali ima kakšen izcedek in kako se kaj obnaša,ali noče jesti,veliko več pije,je nezainteresirana,...
Če jo na veliko ovohavajo in hočejo naskakovat bi lahko bilo to,pa jo malo bolj opazuj.Če pa jo je samo kakšen eden poskusil,pa po moje ni panike,nekateri so pač zelo "potentni"... :P :-[
Naslov: Gonitev
Prispeval: ABBY LABRADOR na 22 Marec 2008, 13:22:03
Hvala sibila.
Naslov: Gonitev
Prispeval: sasha na 31 Marec 2008, 08:05:57
Ninci kdaj ste vi zaceli dajati vasi Femme Tabs tablete?
Naslov: Gonitev
Prispeval: dog4ever na 31 Marec 2008, 08:19:28
Na navodilih pišePRVI dan gonitve. To je pa ponavadi prvi dan krvavitve. Sem pa jaz iskala te tablete kakšni 2 leti nazaj in so rekli, da jih ne bodo več prodajali :( A sedaj jih, a kaj* :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 31 Marec 2008, 09:12:23
dog4ever, imajo jih tukajle: http://www.zoomarketpreis.si/index.php/cPath/183_267_296 (http://www.zoomarketpreis.si/index.php/cPath/183_267_296) Drugje jih še nisem zasledila... jaz sem rajši kupila sprej.
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 31 Marec 2008, 09:34:13
Pa se vam res zdi,da imajo ti pripomočki kakšen  omembe vreden učinek :-\?
jaz sumim,da pomagajo predvsem polnjenju blagajne proizvajalcev in trgovcev :P.
Ne uporabljam ničesar.
Pa imam vedno mešano krdelo. Za odganjanje vsiljivih tujih  samcev se mi najbolj obnesejo domači samci   :D 8).
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 31 Marec 2008, 09:49:56
Še ne vemo, kako sprej deluje, ker se miss še ne gonijo - še vedno ne ::) Meni ga je priporočala lorry, pravi, da je zelo vredu. ...bom videla kako se bo obneslo. Malo me je strah kakšnih vaških cuckov, ki jih kar spuščajo in sem za vsak slučaj kupila.
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 31 Marec 2008, 09:54:39
Še ne vemo, kako sprej deluje, ker se miss še ne gonijo - še vedno ne ::) Meni ga je priporočala lorry, pravi, da je zelo vredu. ...bom videla kako se bo obneslo. Malo me je strah kakšnih vaških cuckov, ki jih kar spuščajo in sem za vsak slučaj kupila.

Kupi še deodorat in cucke pošpricaj v glavo, če bodo tečni. Pa polne žepe kamnov tud deluje - predvsem pri vaških ščenetih , ki vedo kaj je to NLP .
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 31 Marec 2008, 10:01:49
A jim lahko kaj škodi deodorant? ...recimo, če ga slučajno v oči ali pa v šnoflo zadanem?

če bojo preveč nasilni lahko fašejo tudi kakšno brco v rit :) imam rada živali, ne rečem, ampak menda bom ja rajš kakšnem cucku dala kak pospešek, kakor da tvegam, da jo slučajn... nisem jaz kriva, če neznani pesjani krožijo okrog brez nadzora ::) nekateri so celo tako predrzni, da pridejo na dom :-X
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 31 Marec 2008, 10:31:25
A jim lahko kaj škodi deodorant? ...recimo, če ga slučajno v oči ali pa v šnoflo zadanem?



valda jim škodi, pomaga pa zelooo-  pa naj jih imajo doma, pa jim ne bo nič škodilo  a ne?
če pa te zelo skrbi njihovo zdravje, pa zmešaj v plastenko z razpršilom  mal kisa pa vode  ;)

Moje ljubiteljstvo je zelo ozkosrčno, ko se gre za nalegovanje   :-[
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 31 Marec 2008, 10:43:12
ja no...tok grda ne morem bit, da bi jim kej tazga naredila, da bi jim full škodovalo :) sej še vedno upam, da naju ne bojo nadlegovali :) če bo pa kakšen tak, da se ga bo dal ujet ga bom pa kam prvezala :P
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 06 April 2008, 11:52:37
No, pa smo jo tudi mi dočakali :D :D :D ...Se mi zdi, no :) Zdaj me pa zanima, če kdo od vas uporablja sprej za preprečevanje vonja. A naj jo že danes začnem špricat, ali še malo počakam?

lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 06 April 2008, 13:31:53
Ninci kdaj ste vi zaceli dajati vasi Femme Tabs tablete?

Ups sploh nisem videla tegale. Mi smo začeli po navodilih - prvi dan. Sem jih pa mislim da 16-i dan nehala dajat.
dog4ever, dobiš tabletke v trgovini Doget v Murglah, pa v trgovini (ne vem imena :-[) na tržnici v BTC-ju.
Deluje ali ne deluje, raje jih dajem in imam mir. Imeli smo ga letos in tudi pri Rumbi ko je bila še gonečka. Kljub temu da so pred blokom takrat stale trume samcev, ko se je gonila sosedova psička jih ko se je gonila Rumba ni bilo. Pri Brihti je prišel en "preddvorski gonič", ki je po 2h urah čakanja pred vrati obupal in odpeketal dalje. Prav tako na treningih in vajah ni bilo problemov.



Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 08 April 2008, 13:04:53
Glede na to, da se naša goni, mi pa imamo šolo, me zanima koliko časa naj hodim tja brez nje? Celo gonitev? Koliko časa povprečno traja gonitev? Ali na začetku, na sredini in na koncu psom isto "diši"?

hvala in lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 08 April 2008, 14:09:53
Odvisno od inštruktorja in skupine. Najbrž bo on povedal svoje videnje njegovih tečajev.
Kar se mojega mnenja tiče lahko goneče psice mirno hodijo na tečaje. Tudi v vsakadanjem življenju so del realnosti.
Pošpricaj jo s sprejem  in ne bit ravno s češplo pred nosom nekastriranih samcev.

Svoje goneče psice mirno sprehajam s svojimi nekastriranimi samci. Jih pa budno nadzorujem in ne dovolim vohanja zadnjega dela  ;). Edino  imam samce tiste dni tri zelo vroče dni navadno privezane  :D.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 08 April 2008, 14:27:42
Ja inštruktorja sem že vprašala kaj misli in je rekel, da po njegovih izkušnjah sprej nič ne pomaga in da je gonečka zelo moteča za druge. Tako, da sem rekla ok, pač pridem jutri sama in bomo doma vadile kar bojo pač delali, potem za naprej bom pa videla. hm...kako pa vem kdaj so najbolj vroči dnevi? :-[ ...prva psička :-[
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 08 April 2008, 15:42:46
Sej vidiš po vednju psice in psov. Drgač pa cca enkrat po 10 dnevu od začetka se začne pa cca tri dni.

Ja sem sumila, se je vse grono strah vseh motenj  :P
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 08 April 2008, 16:30:05
Jah, ne vem...midve nameravava vsekakor it na poligon kadar bo prost, da ne bomo koga ovirale oz. dekoncentrirale pri delu :P Ker enomesečna pavza ne obeta nič kaj dobrega...

Pa hvala ti za pojasnila :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: andreja na 08 April 2008, 18:22:43
Da psica ne sme na poligon med gonitvijo je res bedarija. Če so se ljudje odločili imeti samca, bi lahko bili v bistvu veseli, da bi lahko šolali v takih razmerah in učili poslušnost tudi ob gonečkah.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lilit na 08 April 2008, 18:30:27
Zanimivo da prihajajo taki argumenti vedno od lastnikov samic ::) >:D
Naslov: Gonitev
Prispeval: andreja na 08 April 2008, 18:31:19
Če bom imela kdaj samca, bom trdila isto.  8)
Naslov: Gonitev
Prispeval: andreja na 08 April 2008, 18:32:56
Kakorkoli, pes ma da uboga.

Moja gre v prostor tudi, če se ustraši pasjega napada. Ni isto kot gonečka, ampak mislim, da tudi zelo močen nagon.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lilit na 08 April 2008, 18:46:07
Sej ne pravim, da ni res, ampak ce se dejansko ne rabis s tem ubadat, je drugace.
Pa pri pasjem napadu se Berry verjetno ne zacne trest, dobi zamegljene oci, se zacne zasanjano premikat in je ne briga ne bev ne mev...

Pa vem, da je moj samec tak, kakrsen pac je, samo sori, lahko se malo prilagodimo drug drugemu, ne... :)

(ker ce ucenje poslusnosti ob gonecki ne uspe in pes zbezi, posledic upsa ne bo nosil on >:D)
Naslov: Gonitev
Prispeval: andreja na 08 April 2008, 18:58:27
Ona brezglavo zbeži, po kakih 50 metrih pa malček preveri, če je šel kdo za njo  ::)
Če jo seveda preseti in napade iz zasede ali brez opozorilnih znakov.

To mi je kak mesec nazaj naredu nek lovski pes od nekih lovcev, ki so lovili na travniku, kjer mi reviramo. Direkt proti cesti je zašibala.
Od tistih lovcev, ki so bili tam, mi verjetno noben ne bo reku da zavežem psa ;)

Je pa pri enem težje kot pri drugem. In kaj češ lepšega, kot pa da pes, ko v bistvu še ne ve točno za kaj gre, vadi ob taki motnji, ko je pa starejši, bi pa moral že kaj več vedet in tudi nebi smelo biti pretežko.

Sigurno je težje psa naučit poslušnosti, če sreča gonečko samo parkrat pa še takrat, ko mu rata malo zviznit ;)

Vedno je boljše, če si sam narediš okolje, v katerem vadiš, ne pa da te okolje preseneti nepripravljeno.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Bambi na 08 April 2008, 19:32:41
Lilit, ta argument so ljudje slišali tudi že od mene, pa čeprav imam samca (sicer nikjer ne trdim, da je nek blazen mačo...).

Tudi na agi tečaju drugim rečem, naj ne ostajajo doma zaradi naju; pa imajo nekateri boljši občutek že zaradi sebe, pa prešpricajo samo tiste 3, 4 kritične dni. Pa še če sem malo žleht - v 6ih letih treningov se je mogoče ravno ene 6x zgodilo, da mi je pes ušel s parkurja povohat gonečo sošolko (da se razumemo, nekaj-sekundni pobeg, ne pa navalinarodenepridemnazaj pobeg), nobena od teh gonečih sošolk pa ni bila normalno funkcionalna med gonitvijo. Ali mesec pred njo zaradi PMSa, ali mesec po njej zaradi PostMSa...

 >:D >:D >:D

Pa tudi če bom kdaj imela kakega bolj tipičnega psa ne bom nikomur omejevala treningov, kot so drugi napisali - če se morajo navaditi strelomirnosti, pasjemirnosti itd, se lahko tudi gonečkomirnosti...  ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: dog4ever na 08 April 2008, 20:12:39
Jah, ne vem...midve nameravava vsekakor it na poligon kadar bo prost, da ne bomo koga ovirale oz. dekoncentrirale pri delu :P Ker enomesečna pavza ne obeta nič kaj dobrega...

Pa hvala ti za pojasnila :)

Tudi če greš na poligon, ko ni nikogar tam, pusti psica vonj. In ko bodo naslednjič imeli tečaje, bodo samci vohali po tleh, da je bila tam goneča psica.

Pojdi na tečaj in ne povej nobenemu (razen inštruktorju), da se psica goni. Ker če to izvejo lastniki samcev, potem imajo takoj izgovor, zakaj njihov pes ravno tisti dan ne dela ::)
Jaz sem ponavadi izpustila samo tiste kritične 3 ali 4 dni. Več nikoli. Psico so pa naskakovali (oz. poiskušali) tudi še mesec in pol po koncu gonitve...
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 09 April 2008, 07:55:56
Ja saj drugače meni nebi blo panike it na tečaj, ker moja se tako in tako vsede, tud če jo kdo preblizu repa poboža in full skriva tisto.. :o mlada je še, ane pa ji je nerodn, da bi jo kdo videl oz. gledal  :P :P :P Pač ravno najbolj vroče dneve nebi hodila tja, toliko imam tudi po glavi pošlihtano... Ampak inštruktor pravi, da boljše, da ne pridem, ker bom zelo moteča za ostale. Čeprav sem mu povedala, da se je začela gonit v nedeljo in da je našpricana s sprejem (ki po njegovih izkušnjah sploh nič ne koristi ???), je rekel, da najbolje, da ostanemo doma. Ne vem, a je mislil, da bomo kar cel mesec zdaj doma ali kaj? ...saj jaz denar stran mečem... ::) :-\ :-\
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 09 April 2008, 07:59:01
Zanimivo da prihajajo taki argumenti vedno od lastnikov samic ::) >:D

jaz imam in sem imela tudi samce  :P.
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 09 April 2008, 08:08:05
Ampak inštruktor pravi, da boljše, da ne pridem, ker bom zelo moteča za ostale. Čeprav sem mu povedala, da se je začela gonit v nedeljo in da je našpricana s sprejem (ki po njegovih izkušnjah sploh nič ne koristi ???), je rekel, da najbolje, da ostanemo doma. Ne vem, a je mislil, da bomo kar cel mesec zdaj doma ali kaj? ...saj jaz denar stran mečem... ::) :-\ :-\

Točno to. Če zahtevajo da ne hodite z gonečkami v skupine, naj imajo za vas individualne ure. To so dolžni. Ker ste jih plačali in ker tečaj ima svoj potek.
Vse prevečkrat se zgodi,da so psice zaradi gonitev diskriminirane. Nekateri potem po tej pavzi kar nehajo hodit, ker ne morejo več ujet skupine.
V glavnem pa  so ljudje polni izgovorov. Takoj ko psi bluzijo po svoje iščejo izgovore. In kaj je lepšega kot goneča psica. Ampak od izgovorov še noben ni napredoval in noben psa nič naučil  :-X.
Treba je pač delat v vsaki situaciji. 8)
Ponekod doživiš celo,da se psi nej ne bi igrali,da se ne sme žogic metat, ko nek drug pes dela, ker kao ima močan nagon plena  :o, pa ga to moti  ::).
Pa tista smrtna tišina in odganjanje psov na izpitih in tekmah- pa kaj ga serjete ljudje  ::).
 A šolamo pse za sterilen laboratorij al za vsak dan  :-\ ?
In pol se v drugi temi vsi čudijo zakaj spuščeni psi po Tivoliju nič ne ubogajo  :D ?
Naslov: Gonitev
Prispeval: andreja na 09 April 2008, 08:15:44
E ja...
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 09 April 2008, 08:33:28
Rečeno mi je bilo tako, naj pridem pogledat kaj bojo delali in potem doma sama delam z njo ;D Pač saj ok, če bi mi rekel, tisti najbolj kritični teden, naj ostanem doma - ne pa celo gonitev :-X Mejčken mi je mimo to, ker potem bomo dejansko zamudile en mesec :-\
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 09 April 2008, 08:45:40
Naša je delala in trenirala celo gonitev, sredi gonitve je bila celo dva dni na lavinskem tečaju. S tem so bili seznanjeni vsi, inštruktorji in ostali vodniki, da so lahko pazili svoje pse. Kakšnih večjih pretresov pa zaradi tega ni bilo ;) Na lavini sta bili celo dve gonečki, pa so vsi samci preživeli :P

Lp nina
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 09 April 2008, 08:51:13
Hvala za informacijo ninci :) ...pri nas se zgleda bojijo gonečk >:(

Še nekaj sem mislila vprašat, pa mi je šlo iz glave prej :-[

Ali ste lastniki psičk med gonitvijo kdaj opazili kakšno čudno vedenje, v bistvu čisto skregano z logiko obnašanja, ki ga je imela psička pred gonitvijo? Jaz opažam zelo hitro menjanje razpoloženja in zdaj tuhtam, če gre to res pripisati gonitvi, ali je mogoče kaj drugega?

Čisto konkretno en dan je bila full lena bi kar poležavala in se crkljala, kar drugače ni v njeni navadi, zavračala je hrano, dejansko je zgledalo, kot da se ji ne ljubi jest. Drugi dan je bilo vse ok, normalno je jedla, normalno se je obnašala. Včeraj pa spet en šok oz. druga skrajnost, se je umikala pred mano, ni se pustila niti pobožat, dobesedno se je skrila v kočo in me iz nje gledala :-X tudi žogica, na katero je drugače dobesedno nora je ni ganila...jaz pa spet paniko zagnala, da se me je psica odpovedala :-X :-X :-X
Naslov: Gonitev
Prispeval: andreja na 09 April 2008, 09:00:15
Hormonska nihanja vplivajo na psice...
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 09 April 2008, 09:05:49
In to v taki meri, da je njeno obnašanje skoraj neprepoznavno in jaz vsak dan mislim, da ji kaj fali??? :o
Naslov: Gonitev
Prispeval: andreja na 09 April 2008, 09:07:13
Po moje je čisto možno. Sama sicer nimam takih izkušenj, oz so zelo omiljene.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 09 April 2008, 09:15:47
Jaz sem se pa full sekirala včeraj, ker drugač me skor podre (od veselja), ko pridem domov, včeraj pa nič in se mi je full čudno zdelo. Bomo videli kakšno presenečenje me kaj danes čaka... :D
Naslov: Gonitev
Prispeval: sasha na 09 April 2008, 09:25:21
Nama so v soli tudi rekli naj manjkava samo tisti en najbolj "vroc" teden, ostalo naj pa kar hodiva, ker se morajo samci navadit ubogat tudi v blizini goneck..Ce bi bila pa res kriza so nama pa rekli da bova imeli individualne ure..
Ful mi je cudno da bi zdej spustila cel mesec..
Naslov: Gonitev
Prispeval: dog4ever na 09 April 2008, 10:07:46
Če je vodnik resen, potem pes dela v vseh okoliščinah.
Če pes vodniku voha po tleh že brez motenj in nima pozornosti, potem bo tak vodnik našel vsak (pa čeprav zelo bizaren) izgovor, zakaj pes ne dela. Zato je bolje, da taki ne vejo, da se psica goni.  :P
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 09 November 2008, 14:38:11
Potrebujem nasvet...

Dina se je 2. gonila konec septembra cca. 3-4 tedne. Potem ni bilo nobenega izcedka ali česarkoli več. Prejšnji teden sem opazila tako rdečkasto sluz, vendar nisem mogla bolj podrobno pogledat kaj bi bilo, ker je mogla hitro "pospravit". O tem sem opozorila veterinarja (tam smo bile prejšnjo nedeljo zaradi visoke temperature, ki jo je spremljala apatičnost in zavračanje hrane in vode), ki mi je rekel, da ni nič takšnega in da se mogoče še vedno ali pa že spet goni. Potem je bil spet cel teden mir oz. brez kakšnih posebnosti, danes pa pridem zjutraj h njej ima pa spet en čuden, malo lepljiv izcedek, in to v takšni količini, da je imela čisto mokro dlako po repu in po zadnjih tacah.

Ne vem kaj lahko naredim, niti kaj bi to lahko bilo...ima mogoče kdo kakšne podobne izkušnje?

lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: dog4ever na 09 November 2008, 17:19:49
mogoče je vnetje maternice (piometra).
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 09 November 2008, 17:26:42
Sem razmišljala o tem...in o tem, da bi bila eventuelno oktobrska gonitev kao gonitev in da bo sedaj taprava...vsekakor gremo jutri nazaj h vetu.
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 09 November 2008, 19:12:28
Sem razmišljala o tem...in o tem, da bi bila eventuelno oktobrska gonitev kao gonitev in da bo sedaj taprava...vsekakor gremo jutri nazaj h vetu.

Predgonitev ne traja 3-4 tedne, ampak običajno samo 1 teden.
Predlagam, da gresta jutri k veterinarju, sploh če je izcedek takomočan se ni za hecat.

Lp, nina
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 09 November 2008, 19:28:31
Ja itak da greva nazaj h vetu. Jaz sem itak paničarka, kar se psa tiče (sama bolj redko vidim dohtarja, pa če sm čist frtik), grem za vsako malenkost vprašat. Ker danes ne dela, sem pa malo povprašala vas.

Edino čudno se mi zdi, da je izcedek čisto brez vonja. ???
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 10 November 2008, 19:23:20
Me smo nazaj od veta. Dina ima vnetje maternice. Dobile smo tablete, ki baje vnetje omilijo, ne pa tudi popolnoma pozdravijo. Tako, da se moram zdaj na hitro odločit, ali tvegat še s hormoni, ali pa sterilizirat. :-\
Naslov: Gonitev
Prispeval: zoe na 12 November 2008, 13:12:10
A si imela namen vzrejati?
Naslov: Gonitev
Prispeval: dog4ever na 12 November 2008, 14:09:51
Če se vnetje hitro opazi, se ga lahko pozdravi tudi z antibiotiki in zdravili. Če tega ne počne tvoj veterinar, potem pojdi do drugega... Meni piometra ni dovolj močan razlog za sterilizacijo. In jaz bi vsekakor poiskusila z zdravili.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 12 November 2008, 19:23:12
...ne bo šlo. Dina bo jutri zjutraj sterilizirana. Držte pesti, da bo šlo...ker ma full slabo krvno sliko  :'(
Naslov: Gonitev
Prispeval: andreja na 12 November 2008, 19:55:12
Uf. Res je veliko govora o sterilizacijah zadnje dni...  :-\

Bomo mislili na vas!  :-*
Naslov: Gonitev
Prispeval: sasha na 12 November 2008, 19:57:54
Dina ali ji bodo vzeli vse ven? Verjetno ja, glede na to, da ima piometro, ane?

Upam, da cimbolje prenese sterilizacijo in da bo hitro nazaj na svojih nogah :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Dina na 12 November 2008, 20:00:27
Ja, vse bojo vzeli.
Naslov: Gonitev
Prispeval: sasha na 12 November 2008, 20:05:05
Uf revcek :(

En nasvet - med okrevanjem ji dodajaj vitamin C za hitrejse celjenje ran - preverjeno deluje ;) Sva dale z Zaro ravno 3 tedne nazaj sterilizacijo cez :) S tem, da so se nama 3 dan vneli sivi, potem je pa se izcedek iz vulve dobila ::) Pa smo na koncu vse porihtali.

Aja, pa se to..ugotovila sem, da so najcenejsi oblizi za rano v lekarni (10 kom je 1,5 €)..ce bos slucajno rabila ;D
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 25 November 2008, 09:48:00
Kmalu bo eno leto odkar se je moja psica gonila prvič in edinkrat. Stara je dobri dve leti in pol (32 mesecev). Saj vem, da je po karakterju še zelo otročja, ampak saj setri so tako ali tako dolgo otročji...  ::)  Gonitev na 12 in več mesecev?  ???  Vsakič, ko se malo bolj umiva po češplji, si mislim, aha zdaj pa bo, ampak nič od tega.  :-\   
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 25 November 2008, 11:28:04
 Jaz imam zdaj že druge psico,ki se goni na več kot 12 mesecev. (malinois in NLT)
In prva je imela enkrat mladiče in jih je bilo 11 mleka pa ko krava simentalka.
Se pravi število gonitev ni povezani s plodnostjo.
Kar se mene tiče je gonitev na 12, 14 al pa  15 mesecev čist o.k.- manj problemov. Edino nerodno, če je na 12 mesecev in to vedno v obdobju,ko ti ne paše terminsko legla met.
Imam tudi vtis, da psice, ki se redkokdaj gonijo imajo tudi manjkrat nevidezne brejosti in druge težave.

Sicer pa se divji kanidi tudi gonijo samo enkrat letno.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 25 November 2008, 11:59:30
OK, hvala deteljica za svojo izkušnjo, si me en malo pomirila.  ;D

Mi je pa vzrediteljica rekla, da so se njene psice gonile na toliko mesecev, kolikor so bile stare pri prvi gonitvi. Se pravi, če je imela psica prvo gonitev pri 9 mesecih, se je gonila na 9 mesecev. Flora se je prvič gonila pri malo manj kot 2 letih, mislim, da je imela 21 mescev, kar pomeni gonitev na 21 mesecev.  :o  :o  :o  Bomo videli, če res.  ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: kala,runo,bella na 25 November 2008, 12:06:30
Naša Kala se je v enajstih letih gonila samo dvakrat, pri 2 letih in pri 4  ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Seerland na 05 December 2008, 11:59:22
Pa smo se še mi začeli goniti...Noora je stara skoraj 11 mesecev in ta teden je bila čudna, doma je veliko ležala, cartljiva je tak vedno, ampak zdaj še posebej. Jaz se nisem kaj preveč obremenjevala, ker pač ma ta svoja čudna obdobja..Zjutraj ko smo se zbudili, pa sem opazila kapljice. Ne veliko, ampak toliko, da sem vedela koliko je ura. Potem je začelo malenkost bolj, je imela dlako pod repom rdečkasto mokro.Smo šli v akcijo, kupiti plenice, pa niso imeli dovolj velikih. Smo hoteli kupiti hlačke, pa so bile premajhne. Zdaj imamo pač gate, vrezano luknjo za rep in vložek. Noori nič ni jasno, gleda se cel čas v rit. Je pa srečna, da za seboj več ne pušča madežev, ji je bilo prej malo nerodno, od kod madeži, če se pa ni polulala pa nič ;D
Me pa zanima ena stvar...pred meseci, stara je bila 6 mesecev sva že mislila, da se goni. Ravno tako čudno obnašanje, ob čohanju rep čisto čiiisto na stran, sosedov pes je pel kot čriček...ampak krvi ali kakšnih drugih izcedkov pa ni bilo...Kaj je torej bilo tisto? Kar tako pač neko smešno otroško obnašanje, ali prva gonitev, takšna mila??
Zdaj je srečna v hlačkah in veselo spi  :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: TOBI na 08 December 2008, 12:05:05
Mene pa zanima, če ima kdo psico, ki se nikoli ni gonila (pa je stara npr. že 10 let) oz. če kdo ve, ali obstajajo take psičke? Ali gre pri njih za hormonske motnje ali je lahko kaj drugega?
LP!
Naslov: Gonitev
Prispeval: balka na 06 Februar 2009, 10:45:08
Živijo!
Imam psičko, staro 5 let in pol in v zadnjih dveh letih se je njena gonitev zelo spremenila. V prvem letu je pritegnila veliko samcev, sedaj, v zadnjih dveh letih pa jo v nobenem obdobju gonjenja na sprehodu niti ne povohajo več. Je to normalno?
Sicer preživi cel dan v hiši, tako da razumem, če snubcev ni na dvorišču. Ampak na sprehodu? Je to sploh možno, da se zgodi, kot posledica nekega normalnega stanja, ali lahko že meji na kakšno bolezen?

Psička že od malega ne mara nobenih psov, saj ima že skozi njeno celo življenje negativne izkušnje z njimi (na njeno nesrečo jo je veliko potepuških psov napadlo) in nam to v bistvu prija, saj ne odživlja nobenih travm, ko ji veliki psi sledijo. Skrbi pa me, da je to posledica kakšne bolezni.

Hvala za odgovor!
Naslov: Gonitev
Prispeval: TOBI na 11 Februar 2009, 14:01:28
Hej balka!

A se psička sploh goni (ima izcedek) ali se sploh ne vidi, da se goni in vi pač samo veste, da je prišel njen čas... ?
Naslov: Gonitev
Prispeval: kalsang na 11 Februar 2009, 15:24:30
Balka, nekatere psice se zelo diskretno gonijo. Moja mlajša psica se na primer v času gonitve obnaša popolnoma normalno, do drugih psov je zelo zadržana, še bolj se me drži in tudi psi je ne zavohajo kar tako. Smo že bili v družbi s kakšnim samcem. Lastniku sem povedala, da se mala goni in naj ne dovoli, da bi jo vohal, pa je samec sploh porajtal ni. Njena mama bi pa vsakemu psu dala vedeti, da se goni, ko pridejo tisti plodni dnevi. Živo nasprotje.

Mislim, da nimate nobenega razloga za skrb. Nekatere psice svojega stanja pač ne razglašajo tako zelo. ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: balka na 11 Februar 2009, 16:25:20
Hvala za odgovore! Da, smo prepričani da se goni, saj pušča izcedek po celem stanovanju. ;) Ta pojav, da se nekatere psičke manj opazno gonijo, poznam, vendar se je naša začela šele pred dvemi leti postopoma vedno bolj "diskretno gonit".... to se ne dogaja od zmeraj..

Mogoče se je le malo hormonsko spremenila ter za ostale pse ni več zanimiva. Mene sicer ta diskretnost nič ne moti, nam je še v prid, v primerjavi s trumo psov pred hišo v začetku ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Florinca na 13 Februar 2009, 22:52:38
Pri nas smo po 14 mesecih  :o   :o  dočakali drugo gonitev.  Flora je sitna ko driska, neješča, drugače pa enako scrkljana.  ::)  In ravno v tem času moram zbolet, da ves dan prenašam njihovo visočanstvo, sitnobo malo. Pa še za valentinovo ne moreva h najinemu dragemu, da se ne bi zgodil ups.  ::) 
Naslov: Gonitev
Prispeval: Kana na 24 Februar 2009, 10:54:35
Tudi pr nas imamo prvo gonitev.
Danes opazil malo večji krvavi izcedek. Takoj jo pregledal in opazil še majhno bulico v mednožju.
Takoj poklical veterinarja ter mu opisal situacijo. Zanimalo ga je še starost in pasma. 7 mesecev in mešanec s ši cujem.
Povedal mi je, da se goni.
Tudi moji psički odpada dlaka in bolj malo je. Zanima me ali je to normalno. Drugače obnašanje je enako.
Naslov: Gonitev
Prispeval: MIŠA na 24 Februar 2009, 11:04:46
opazil še majhno bulico v mednožju.

Se opravicujem, ampak nisem dobro razumela napisanega: a to ti je veterinar povedal, da je dobila bulico v mednozju zato ker se goni? Al kako je s to mednozno bulo? Meni se ta bula glih ne zdi normalno. Sploh, ker je splosno znano, da majhne pasme "cakajo" z gonitvijo kar dolgo. Ti pa pises, da ima psicka samo sedem mesecev in je manjse rasti.
Missa
Naslov: Gonitev
Prispeval: Gaja na 24 Februar 2009, 11:20:23
Moja čivava ima tudi 7 mesecev in se zdaj prvič goni. S tisto bulo pa lahko misli povečan spolni organ. Čeprav se mi zdi malo čudno, da lastnik ne bi vedel kako zgledajo pasji spolni organi.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Kana na 24 Februar 2009, 11:29:14
Veterinar mi je samo povedal, da se goni.
Jaz sem pa opazil, to bulico in mu to tudi povedal. Najbrž je povečan spolni organ.

Moja čivava ima tudi 7 mesecev in se zdaj prvič goni. S tisto bulo pa lahko misli povečan spolni organ. Čeprav se mi zdi malo čudno, da lastnik ne bi vedel kako zgledajo pasji spolni organi.
Ja pač nismo vsi vsevedi. Nekateri imamo pač prvič psa in ne poznamo še vseh stvari.

Ja stara je 7 mesecev in je manjše rasti. Poglej slikco.
Naslov: Gonitev
Prispeval: MIŠA na 24 Februar 2009, 11:41:08
Kana,
ja seveda, da nismo vsevedi! Ampak napisal si zelo cudno "diagnozo". Hecno je  napisano. ;D
Sicer pa smo danes v dobi elektronike in ce ti ni odvec, daj poslikaj tisto "mednozno bulco". Ker se mi zdi cudno, da ne ves, ali tista "bulca" tudi zna lulati ali je tam v mednozju samo za okras  ;) Je pa vsekakor res, da spolovilo dokaj nabrekne, ko se psicke gonijo in spominjajo na malo zemljico bolj kot na bulco!
Missa
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 24 Februar 2009, 12:43:21
Pa kaj ste tako pikolovski. Saj pravzaprav pred gonitvijo tista zadevica med nogami res fino oteče in na zgornji strani res zgleda kot bi se notri naredila bulica. (in takrat, ko se ravno ta bulica zmehča, je psica godna za parjenje, so rekli v starih časih, ko še ni bilo brisov in hormonskih testov)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Gaja na 24 Februar 2009, 12:46:27
Nihče ni pikolovski, ampak a se ti ne zdi, da bi vsak lastnik lahko vedel kako zgleda pasji spolni organ? Ne vem no, men se zdi to nekaj normalnega. Saj psička ima luliko že od zmeraj, ji ni zrasla zdaj ko se goni (če se).
Naslov: Gonitev
Prispeval: Kana na 24 Februar 2009, 12:52:14
Po vaših besedah, naj grem jaz zdej njej brskat po njenem mednožju in raziskovat njene dele, da bom vedel kaj je kaj, al kaj?
Tudi vi, ki ste imeli kakšno prvo žival ali pa podobno niste vsega takoj vedeli.
Po knjigah pa ne kaže podrobno oz. kot je v živo videti spolni organ.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 24 Februar 2009, 12:54:32
gaja, meni se pa zdi, da ti ne veš, kako zgleda tisti organček, kadar se psica goni. Se spreminja veš. In tudi na tistem delčku lahko zrastte kakšna bulica, taka resnična.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Kana na 24 Februar 2009, 12:57:03
Po moje, pa previdnost ni nikoli odveč in se o tej zadevi malo pozanimaš.
Sej zato pa so forumi o različnih debatah in da kdo kaj komu razloži, če tega ne ve, ali svetuje in podobne stvari.

Če pa nekateri oz. nekatera ni prebrala mojega posta v celoti, bom še enkrat napisal:
Prvič imam psa.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Gaja na 24 Februar 2009, 13:00:03
vem, vem. jaz sem razumela kot da Kana ne loči neke bule in organa. da je tista bula nekje zraven lulike, ne na njen. no, saj ni panike. mala se goni, tako da le pazi na njo  ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Kana na 24 Februar 2009, 13:05:58
Kana ne vem če loči neko bulo in pa organa. Najbrž ja. Kana je psica na sliki.
Jaz pa ne ločim, ker ne vem še tolko o teh zadevah, se pa učim.

Ker sem najbrž nerazumljivo napisal, sem še enkrat pregledal njeno mednožje in ugotovil, da ta bulica gre ven iz njene lulike. Torej po vaših besedah, lahko sklepam, da gre za povečan spolni organ.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Gaja na 24 Februar 2009, 13:08:26
Kana je tudi tvoj nick in s tem sem mislila tebe.
Naslov: Gonitev
Prispeval: MIŠA na 24 Februar 2009, 14:44:57
No, no, no...saj ni tako hudo, kot je napisano... ;D Vsak pac razume po svoje. Jaz sem pac razumela, da ima kuzica poleg fracke se neko bulco.
No, sedaj sem dobila na mail tudi slikco, ki mi jo je poslal  lastnik Kane in moram reci, da si zal z njo ne morem kaj dosti pomagati. Tudi na povecani sliki se ne vidi nic konkretnega:

(http://www.moj-album.com/slike/41322/dK5CxnTt7UsUV3R6.jpg)

Meni osebno izgleda vse skupaj malo "hecno" nic kaj podobno fracki ali zemljici  :-[

Missa

Naslov: Gonitev
Prispeval: kalsang na 29 Marec 2009, 17:28:35
Res se slabo vidi, ampak se mi zdi, da je močno otekel predel tik za vulvo. Po navadi to res oteče in otrdi, tako da verjetno ni razloga za paniko. Je pa res močno otečeno.
Naslov: Gonitev
Prispeval: wragec na 21 Maj 2009, 22:19:33
Tudi naša se je začela pri 10 mescih gonit, najprej ji teden dni ni bila všeč hrana (najprej sem pomislil da noče briketov) potem pa sem opazil kapljice krvi, kar sedaj traja že dva dni. Zaenkrat še snubcev ni bilo in upam da tako tudi ostane.
Naslov: Gonitev
Prispeval: chory na 23 Junij 2009, 19:54:00
Eno vprašanje.
Naša Aska se pri dobrih desetih mesecih prvič goni.Vse je normalno, le vonj je grozljiv.
Res zelo smrdi.To ni naša edina psica, ne prva.A nikoli ni nobena ob gonitvi smrdela.Vonj izcedka od devetega dne dalje, je neznosen.Psička nima vročine in ne drugih bolezenskih znakov.Je kdo opazil kaj podobnega?
Če se ne bo umirilo jo bomo peljali k veterinarju, ker se bojim, da bi šlo za vnetje.
Vprašanje je le informativno ker smo imeli že veliko psičk a nikoli ni nobena ob gonitvi tako zaudarjala. :-\
Naslov: Gonitev
Prispeval: čara na 06 Julij 2009, 12:27:27
Vnetje? Ne nujno piometra ampak kako vaginalno vnetje mogoče.
Naslov: Gonitev
Prispeval: shawtyy* na 04 Avgust 2009, 22:42:24
tudi mi smo se včeraj začeli prvič goniti(: ajka bo konec meseca stara  16 mesecev (ni to malo pozno za 1 gonitev? ):) me zanima pa kako dolgo traja gonitev? mislim kako dolgo psička krvavi?

lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: dog4ever na 05 Avgust 2009, 08:53:59
shawtyy*, odvisno od psice. Nekatere krvavijo samo do plodnih dni, nekatere pa 3 tedne.
Naslov: Gonitev
Prispeval: kalsang na 05 Avgust 2009, 08:58:26
Krvavitev traja en teden do deset dni, gonitev pa tri tedne od prvega dne krvavitve. Vrhunec gonitve je od 12. do 16. dne od prvega dne krvavitve.
Naslov: Gonitev
Prispeval: dog4ever na 05 Avgust 2009, 11:47:39
Krvavitev lahko traja tudi ves čas gonitve (3 tedne)! Naša psica je že taka  ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: MANDY na 05 Avgust 2009, 11:52:00
Tudi pri nas krvavitev traj ves čas. Sem pa imela psičko, ki je tudi grozno zaudarjala pri gonitvi a ni bilo z njo nič narobe. Vonj je imela tudi dlaka, pri njej smo že po vonju vedeli kdaj se bo gonila.
Naslov: Gonitev
Prispeval: MoNiKa na 12 Avgust 2009, 14:26:58
Tudi moja yorkica se je začela prvič goniti pri osmih mesecih!!!
Me pa zanima nekaj drugega ... z nekom sem danes imela čuden pogovor o gonitvi ... iiinn...sva prišla tudi na pse. Trdi, da se tudi psi gonijo - na tak način kot psice ... tolikokrat in tolikokrat na leto ... in je trdil da so takrat čisto nori. Meni se zdi (pred psičko sem imela tudi psa), da je zavijal in norel takrat, ko so se gonile druge psice, ne pa ON SAM!!! Upam, da razumete kaj hočem vprašati ... se psi tudi gonijo??????!!!!! ???
Naslov: Gonitev
Prispeval: kalsang na 12 Avgust 2009, 18:02:24
Ti imaš prav, ne tvoj sogovornik. Pes se ne goni kot psica, temveč ga vznemirjajo psice, ki se gonijo v njegovi okolici.
Naslov: Gonitev
Prispeval: nejcb na 12 Oktober 2009, 23:40:07
Pozdravljeni.

Obračam se na vas, ker se je naša malamutka Nuuka začela goniti. Stara je 5,5 mesecev.

Pred 3 dnevi smo opazili povečano "luknjico" zadaj, danes pa še par kapljic roza izcedka (krvi), kar je le še potrdilo gonitev.

S čistočo nimamo težav (spodnjice, plenice itd..), vendar bi se pa radi ognili navala psov. Živimo v bloku, okoliš je pa tak, kjer je tekom celega dneva kar precej psov zunaj na sprehodih, določeni so tudi spuščeni.

Prebral sem to temo o gonitvi, kjer določeni navajajo, da psici v času gonitve dajejo klorofilne tablete, ki izničijo vonjave. No, vprašanje se poraja zato, ker Nuuka trenutno dobiva antibiotike Synulox zaradi blažjega vnetja grla (kašlja), pa me zanima, če lahko poleg antibiotikov dajemo še te tablete (npr. DogStop) za izničenje vonja?

Hvala!
Naslov: Gonitev
Prispeval: čara na 21 Oktober 2009, 21:35:53
Psico napokaš v avto in peleš dleč stran na sprehod. Obstaja pa tudi sprej ki prekrije vonj. Pa na štrikecu jo mej, da ne bo upsa.
Naslov: Gonitev
Prispeval: cuffyka na 05 Maj 2010, 18:51:05
A je možno da psica po gonitvi postane bolj agresivna?
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 09 Maj 2010, 18:13:26
ja, to je normalno, mine po enem tednu ponavadi.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Misa na 23 Avgust 2010, 18:27:32
Živijo,moja sunnyka s že tretjič goni...
In pač vem da ji nabrekne spodnje spolovilo...
sam  da zdaj vidim notranjsot spolovila...

A je to kaj narobe???
Al pa ima tok močne hormone?

evo slikca..
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 23 Avgust 2010, 20:59:46
pri mojih psicah ni nikoli tako izgledalo. Lahko gre tudi za izpad nožnice, mogoče ne bi bilo slabo it do veta?
Naslov: Gonitev
Prispeval: Desobediencia na 24 Avgust 2010, 00:54:09
Tole ni nic lepo videt, jaz bi sla k vetu.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Misa na 24 Avgust 2010, 09:20:33
no dobro samo mnjenje me je zanimal...če praaviš da ni v redu...bom jo raje k vetu pelala...
drugače boli jo ne.... kadar je samica v bližini jo zapre...če pa ni nobenega al pa če je samec se pa full odpre:S
Naslov: Gonitev
Prispeval: Misa na 25 Avgust 2010, 11:40:14
Sem šla do veta je rekel da je vse u redu...da je to normalno.. pač ima tko močne hormone...
tako da je  kul;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: tjas na 26 Avgust 2010, 18:48:58
Missa h kateremu vetu si pa jo peljala, tole niti malo ni videti ok? 
Naslov: Gonitev
Prispeval: ovnica90 na 11 Januar 2011, 16:27:49
pozdravljeni vsi skupaj!

imam psičko bull terrierko, staro 10 mesecev, ki je dobila prvo menstruacijo, da temu tako rečemo. zanima me, če kdo ve koliko časa to pri tej pasmi traja in kdaj jo lahko peljem na sterilizacijo?

prosim, če mi kdo lahko kaj pove, ker na spletu ne najdem nič.

hvala
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 11 Januar 2011, 16:31:02
pozdravljeni vsi skupaj!

imam psičko bull terrierko, staro 10 mesecev, ki je dobila prvo menstruacijo, da temu tako rečemo. zanima me, če kdo ve koliko časa to pri tej pasmi traja in kdaj jo lahko peljem na sterilizacijo?

prosim, če mi kdo lahko kaj pove, ker na spletu ne najdem nič.

hvala

Temu se reče gonitev ;) Traja od 3h tednov do enega meseca, psice so različno godne zato jo morate ves čas fajn pazit pred snubci. Sterilizirate jo čez cca. 2 do 3 mesece, ko je prekrvavljenost maternice manjša.

Naslov: Gonitev
Prispeval: ovnica90 na 11 Januar 2011, 16:33:18
na vsake koliko časa pa to traja?
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 11 Januar 2011, 16:35:45
na vsake koliko časa pa to traja?

Različno od samice do samice, v povprečju na nekje 6 mesecev.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Gaja na 19 Julij 2011, 10:11:47
Mene pa zanima, če moram zagnat paniko, ker se moja psička še ni gonila? Do sedaj je zmeraj imela redne gonitve na približno pol leta, zdaj pa ni še nič. Gre pa za tri leta staro čivavo. Drugače je psička normalno živahna, ješča,...ne zgleda, da bi bilo kaj narobe.

Hvala!


LP gaja
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 19 Julij 2011, 11:29:50
Ali je edina psica v hiši?
Naslov: Gonitev
Prispeval: Gaja na 19 Julij 2011, 12:38:06
Ne, imam še eno mlajšo čivavo, ki se je gonila normalno.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 19 Julij 2011, 12:58:31
kadar je skupaj več psic, se pogosto gonijo skupaj in se zgodi, da se kakšna goni kasneje, ker "čaka" drugo. Pri nas se je vedno, kadar se je kaj dogajalo z glavno psico (da je zamujala z gonitvijo, da je bila kastrirana ali da je poginila) porušil cel ritem gonitve ostalim in je trajalo kakšna dva cikla, da so se spet ujele.
če s psico sicer ni nič narobe, po moje lahko mirno počakaš še en cikel, če se še takrat ne bo gonila, pa vprašaš veterinarja, ki se spozna na reprodukcijo.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Gaja na 19 Julij 2011, 13:04:23
Ja, vedno sta se gonili skoraj hkrati. Samo pri nas naj bi bila glavna ta, ki se ni gonila.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Urša_Doggy na 17 Avgust 2011, 23:08:03
Pozdravljeni!
Moja psica je imela/ima 2 gonitev. Okrog hiše je bil kakšen snubec ampak smo jo pazili in je vse vredo. Brala sem da gonitev traja 3 tedne do 1 meseca. Naša je imela krvavitev nekje 8-9 mogoč 10 dni. Verjetno se je začela gonit že malo prej ampak nismo opazili (seveda je vedno pod nadzorom :)). Je gonitve konec oz. v kateri fazi je sedaj?

P.S.
Sosedova psica se goni in leži neki pes na cesti zato sem malo v dilemah a je konec al kako :(.
Naslov: Gonitev
Prispeval: leahomar na 18 Avgust 2011, 07:50:50
Naša je pri gonitvi malo več kot en teden krvavela, potem dober teden ni krvavela (takrat je bila še posebej navdušena nad samčki), potem pa je spet malce krvavela nekaj dni.
Lahko, da je ravno v tej umesni fazi...
Čuvajte jo ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Urša_Doggy na 18 Avgust 2011, 09:31:59
Ja zgleda, da je v tej fazi. Pazimo jo, da se še sama ne zaveda zakaj je zdaj toliko omejena (prej je lahko tekala okrog hiše ko smo mi bili noter in na vseh sprehodih je bila spuščena (seveda v parku, gozdu, travniku) zdaj pa nonstop na povodcu in z nami v hiši) :).
Naslov: Gonitev
Prispeval: leahomar na 18 Avgust 2011, 09:58:13
Vem kako je to :) tudi naši ni blo jasno kaj se zdaj dogaja, da mora biti kar naenkrat privezana ;)
Saj bo hitro mimo pa bo spet veselo tekala naokoli ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: deteljica na 18 Avgust 2011, 10:14:14
Probaj s kakšnim psom čekirat kako se vede (če še stoji al ne), pa boš imela podatek, če je že čez gonitev al ni. Za vsak slučaj jo imej vseeno še kakšen teden v hiši na sprehodih pa če ne stoji več lahko začneš popuščat s privezovanjem -(če uboga seveda) nadzor pa itak psi zmeraj rabijo
Naslov: Gonitev
Prispeval: martina.o na 18 Avgust 2011, 10:55:37
Po fazi proestrusa nastopi faza ESTRUS , (ponavadi je konec krvavitve po kmečko povedano ) ko začne progesteron naraščati. To je to -ko se psičko lahko OPLODI.
Zakaj se ne obrneš na vzreditelja-ico - pa te bo poučila o teh stvareh. če se nisi že prej. Nihče ti pa ne more zagotoviti do dneva natančno, kdaj se ne da več oploditi.

Kaj pa ima tuj pes ležat kr nekje? ::)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Urša_Doggy na 18 Avgust 2011, 21:00:23
Hvala za pomoč :). Nažalost je v našem kraju kar nekaj psov ki se naokrog klatijo :/.
Naslov: Gonitev
Prispeval: martina.o na 18 Avgust 2011, 21:41:40
Če pes naskoči psico, se skotijo neželeni mladiči.  Potem pa nimaš kam z njimi in pridejo v roke neodgovornim ljudem - in tako se začarani krog nadaljuje. :(
Naslov: Gonitev
Prispeval: Nika4 na 11 Marec 2012, 23:18:28
Mene pa zanima, če imate goneče psičke na sprehodih skoz na povodcih, ali jih kdaj vmes tudi spustite na kakšnem varnem območju, kjer ni psov na vidiku? Ker moja psička rabi veliko gibanja in na povodcu se ne "zlaufa" veliko. Moja psička se sicer še ne goni ampak zbiram informacije, ker bo prva gonitev najbrž kmalu tu.
Naslov: Gonitev
Prispeval: mimi89bu na 12 Marec 2012, 00:54:53
Kako pa sploh ves, da se je gonitev "prijela"? Da je psicka breja? Mi smo vceraj noreli z bullom in jo je kar naskakoval. Ima krvavitev. Smo ju vedno narazen dali.Mi je pa kolegica rekla, ki ima 1x letno mladiče, da se vidi, ko se skupaj primeta in en cas ne gresta narazen. Je to to?

Jaz sem sedaj igro prekinila z psmi, dokler ne bo konec gonitvije. Me je strah, da ne bi bilo kaj nepricakovanega. Me pa se nekaj zanima. Ker imam doma se psa. A lahko mali pes (pekinezer) naskoci nemsko bokserko, oziroma, se lahko kaj "prime"?
Sicer ju imam skoz na oceh in ga kregam, ce jo hoce naskocit. Sta pa le ponoci sama.

Ko ji krvavitev poneha, je konec, je potem ne morejo vec oplodit? In potem tudi nehajo cvilit vsi psi okoli nje? Nas tamali je tecen kot driska... nonstop hodi za njo pa cvili... tega pri prejsni gonitvi ni delal.
Naslov: Gonitev
Prispeval: riry na 12 Marec 2012, 11:32:25
Če samček ni kastriran, ju jaz ne bi puščala samih. Spomnem se enega članka v neki reviji mnoga leta nazaj (sem bila še otrok ;)), ko je samček čivave oplodil nemško dogo (so bile tudi slike poleg), tako da ni za riskirat...
Naslov: Gonitev
Prispeval: black beauty na 12 Marec 2012, 12:27:59
Mene pa zanima, če imate goneče psičke na sprehodih skoz na povodcih, ali jih kdaj vmes tudi spustite na kakšnem varnem območju, kjer ni psov na vidiku? Ker moja psička rabi veliko gibanja in na povodcu se ne "zlaufa" veliko. Moja psička se sicer še ne goni ampak zbiram informacije, ker bo prva gonitev najbrž kmalu tu.

Jaz imam svojo spuščeno ;) Ampak spustim jo samo zato, ker sem 100%, da mi ne bo nikamor ušla, ker menda imajo ene samičke kar željo po potepanju v tem času.... zadnjo gonitev nama je enkrat cel sprehod sledil tudi najbolj vztrajen snubec, pa sem jo kljub temu imela odpeto, ker ga je gladko malo ignorirala :P

mimi89bu js bi ju na tvojem mestu ločla za ta čas...
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 12 Marec 2012, 13:14:49
Na sprehodih ni varno spuščati povodca iz rok (če nismo 100% da ni nikjer v bližini prav nobenega samca in nimamo psice z absolutnim odpoklicem - ker sta oba pogoja skupaj le izjemno redko izpolnjena to v praksi pomeni, da mora biti gonečka na povodcu. Če naletimo na dovolj močnega in pohotnega samca, nam to, da samica samca ignorira ne pomaga čisto nič).
Pustiti gonečko da se igra z nekastriranim samcem je neumno - prvič se mimogrede zgodi, da jo zaskoči, drugič pa je to zelo nesramno tako do samca  in njegovega lastnika.
Če je razlika v velikosti res velika, potem psice kar tako mimogrede ne bo zaskočil, kar pomeni, da sta takrat, ko ju gledamo lahko skupaj. Morata pa biti obvezno ločena, če ju nimamo časa nadzorovati in kadar sta sama - če imata mir in dovolj časa, jima lahko uspe tudi kakšna akrobacija (je bilo že videno). Man kravala bo, če bo v boksu psica, pes pa prost.
Naslov: Gonitev
Prispeval: ninci na 12 Marec 2012, 13:32:21
Kako to izgleda pri nas....
https://www.facebook.com/photo.php?v=3520777773618&set=vb.205728836121837&type=2&theater

Samec (prinašalec) je kastriran če ne ju niti slučajno ne bi takole pustila skupaj. Tudi drugače sta večino časa v teh vročih dneh ločena ali pod nadzorom, ker je psica tako nadležna, da pes ne ve kam bi se dal in se živčno prestavlja iz enega konca na drugega psica pa ga matretira s svojim osvajanjem.  ::)

Naslov: Gonitev
Prispeval: karamela86 na 02 April 2012, 14:51:22
Mi imamo doma dve samici in enega samca. Ko se malamutka goni, jo Kan stalno ovohava in leze za njo - pudelj je sicer kastriran, pa vseeno ga goneče psičke privlačijo in takrat njegov nos rata priključek na zadnji del psice, medtem ko imamo sedaj doma prvič gonečo se bokserko in jo niti pogleda ne. Mogoče kdo ve zakaj? Sprašujem zgolj iz radovednosti :)

Naslov: Gonitev
Prispeval: lara na 02 April 2012, 16:41:27
Mene pa zanima, koliko časa v povprečju je še treba paziti psičko, ko se krvavitev že konča?
Se opravičujem, če je že kje napisano :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Jazz na 02 April 2012, 18:35:14
Mi smo našo za vsak slučaj še ene 3 dni imel pod kontrolo, potem pa ne več tko. Ampak smo še vseeno mal pazili  :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: mimi89bu na 03 April 2012, 00:56:02
Jaz sem pazila se en teden, ker je nas tadrugi se vedno hodil za njeno ritjo.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Ria na 03 April 2012, 07:23:41
Kako to izgleda pri nas....
https://www.facebook.com/photo.php?v=3520777773618&set=vb.205728836121837&type=2&theater


 :D :D :D ajej, bošček...pa mu res ni nič jasno :D
Naslov: Gonitev
Prispeval: lara na 03 April 2012, 13:33:10
hvala za odgovore! :) včeraj je bilo 5 dni po koncu, pa se je ob srečanju z enim samčkom obnašala kot prej :)

pa še nekaj bi vprašala, med gonitvijo se ji nikakor ni ljubilo hoditi na dolge sprehode..pa še zdaj gre z ne takim navdušenjem kot prej, čeprav se je gonitev že končala...je možno, da je to kaj zaradi vpliva gonitve ali gre le za malo toplejše vreme? :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: kalsang na 03 April 2012, 14:12:07
Ko se krvavitev konča, se prava gonitev šele začne! Na splošno velja, da je treba na psico paziti tri tedne od prvega dneva krvavitve. Ko se krvavitev konča, nastopi ovulacija, torej najbolj plodni dnevi, zato je treba na psičko še kako paziti.

Med gonitvijo in tudi po njej so psice lahko bolj utrujene, počasne kot po navadi.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Rinchy na 03 April 2012, 15:59:22
Ko se krvavitev konča, se prava gonitev šele začne! Na splošno velja, da je treba na psico paziti tri tedne od prvega dneva krvavitve. Ko se krvavitev konča, nastopi ovulacija, torej najbolj plodni dnevi, zato je treba na psičko še kako paziti.

Med gonitvijo in tudi po njej so psice lahko bolj utrujene, počasne kot po navadi.
Pri moji je bilo pa drugače. Do 24.dneva je kar močno krvavela, od 24.dneva naprej malo manj ampak je še vseeno krvavela in takrat se je začelo samcem trgat, pa tudi nastavljaja se je in umikala rep. Ko je čisto nehala krvaveti je že zaključila z gonitvijo, samcem ni bila več zanimiva... Je bila pa to njena prva gonitev in je kar sprememba v vedenju, je dosti bolj umirjena in lena.
Naslov: Gonitev
Prispeval: sibila na 03 April 2012, 16:09:45
Pri mojih dveh je tudi različno, Lona ima vroče dni še med krvavenjem, ampak krvavi tudi več kot 3 tedne, ko neha krvavet je vsega konec, Mimi pa ima tako šolsko, po krvavitvi in med 10-14 dnem odmika rep. Pa Lonka se vmes obnaša nemogoče, potem pa več ni spremembe in se ji nič na obnašanju ne pozna, borderka pa je vmes kot ponavadi pridna, ful drugačna pa po gonitvi, prav opazna razlika je, prvič sem se kr malo ustrašila take nenadne spremembe, zdaj pa ni več tako očitno, ampak se ji vseeno še pozna, ja. ;) Pol, ko pa mine ta cca. dva meseca pa se ji naenkrat odpelje in je kot nova. ;D
Naslov: Gonitev
Prispeval: lara na 03 April 2012, 17:37:05
Hvala za mnenja! :)
Moja pa sploh ni ne vem kako močno krvavela, tako da sploh ni rabila tistih "gat", ker smo tistih cca. 20 kapel na dan že pobrisali  ;) res pa, da je bila to njena 1. gonitev..jo bom še vseeno raje malo pazila..
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 03 April 2012, 20:00:57
Ponavadi se zelo lepo vidi, kdaj s psica neha gonit, ker takrat postane huda na preveč vsiljive samce.
Naslov: Gonitev
Prispeval: lara na 03 April 2012, 20:30:01
naša ne zda bit huda, pa pomojem tudi nikoli ne bo znala ;) nima ravno čuvajskih nagnjenj, flatka namreč :D
Naslov: Gonitev
Prispeval: mimi89bu na 04 April 2012, 01:09:22
Uf, moja tudi pokaze :) Ji grejo res na zivce. Oreng. In s prve, ko jo samec povoha, se usede :) Potem pa laja pa renci pa klavsa nanj, ce ji se naprej tezi... medtem ko bi ona norela na bolj nedolzen nacin hehehe :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Nika4 na 10 Maj 2012, 22:21:03
Moja 11 mesečna labradorka se še vedno ni gonila. Pa nič ne kaže na to da bi se v kratkem kaj dogajalo. Bi me moralo skrbeti ali se tudi to dogaja?
Naslov: Gonitev
Prispeval: sasha na 11 Maj 2012, 06:48:44
Ne - moja se ni do 14 meseca, pol je bila pa sterilizirana ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 11 Maj 2012, 11:12:34
Ne, to je povsem normalno, večina večjih psic se prvič goni nekje med 9 in 12 mesecem. Možno je sicer, da se psice gonijo s 6 meseci, včasih celo pri petih, a ne tako zelo pogosto, kot se to prikazuje v agitkah za zgodnjo sterilizacijo.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Desobediencia na 11 Maj 2012, 15:29:48
Psice raje kar se ene par dni po domnevnem koncu gonitve pazit ce imate samce doma, da ne bo presenecenj.
Vcasih tudi samo ne marajo doticnega samca, ostalim so pa vec kot na voljo hehe.
Naslov: Gonitev
Prispeval: karamela86 na 14 Maj 2012, 07:55:47
Vprašanje.

Okoli 10.4.2012 je psička nehala krvaveti. Krvavela je približno 14 dni. Še vedno se ji niso potegnili seski in vulva je še kar velika. Ker je to naša prva gonitev, nisem najbolje izurjena v situaciji po gonitvi. Imamo namreč tudi malamutko, vendar se njej tako seski kot vulva potegneta nazaj (kolikor je možno videti pri tistem kožuhu). Je pa tako, da seski se niso potegnili v celoti, nekateri so drugi spet ne. Kaka ideja?
Naslov: Gonitev
Prispeval: Roxy na 14 Maj 2012, 08:54:48
Moja je imela večje seske po gonitvi še do navidezne brejosti, potem so se pa počasi zmanjšali...Torej še okoli 3 mesece ali več po gonitvi (se ne spomnim več točno, ampak je bilo kar dolgo).
Naslov: Gonitev
Prispeval: karamela86 na 14 Maj 2012, 09:37:35
Moja je imela večje seske po gonitvi še do navidezne brejosti, potem so se pa počasi zmanjšali...Torej še okoli 3 mesece ali več po gonitvi (se ne spomnim več točno, ampak je bilo kar dolgo).

Se mogoče spomniš kako je bilo takrat z vulvo? Tudi povečana?
Naslov: Gonitev
Prispeval: Roxy na 14 Maj 2012, 10:12:14
Se mogoče spomniš kako je bilo takrat z vulvo? Tudi povečana?
Ne, ni bila.
Naslov: Gonitev
Prispeval: karamela86 na 14 Maj 2012, 10:23:39
No bomo počakali še dva meseca pa videli :) Hvala za odgovor  :-[
Naslov: Gonitev
Prispeval: Desobediencia na 14 Maj 2012, 14:05:24
Pri nas vulva ostane povecana kadar so breje.
Naslov: Gonitev
Prispeval: karamela86 na 14 Maj 2012, 15:09:29
Pri nas vulva ostane povecana kadar so breje.

Ne me strašiti, smo jo pazli ko svoje oči :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Desobediencia na 14 Maj 2012, 17:57:38
Hehehe, potem v vasem primeru to ni to :)
Naslov: Gonitev
Prispeval: mimi89bu na 15 Maj 2012, 00:28:45
Moja je mela seske še dolgo po krvavitvi velike... pol ne več in potem spet. Vulva je normalna... pri moji se normalizira že zadnji dan krvavitve... še že med krvavitvijo opaža, da gre nazaj.
Naslov: Gonitev
Prispeval: lotty na 22 Maj 2012, 07:57:19
Kako se pa rešujete vsiljivih samcev......mi imamo dva taka da sem že pri kraju z živci >:( >:( >:( >:( >:( >:( Preden grem v službo ( ob 5.30 zjutraj ) preganjam pse, ves hišni prag imam "poscan"  :'(, tako da mi vse smrdi, pa še vhodna vrata so mi poškodovali..... >:( Rada imam pse in nobenega nebi poškodovala.... a igubljam živce :'(
Naslov: Gonitev
Prispeval: kalsang na 22 Maj 2012, 11:19:05
Jaz sem se tovrstnim težavam izogibala tako, da sem gonečko za vsak sprehod, za vsako lulanje naložila v avto in jo odpeljala stran od doma. Vso gonitev se ni smela niti enkrat polulat pred hišo, na domačem vrtu ali blizu hiše. Tako ni bilo nobenega vonja, ki bi samce opozarjal, da je v hiši gonečka. Poleg tega se ni zadrževala na vrtu, temveč je bila v hiši.

Naslov: Gonitev
Prispeval: black beauty na 22 Maj 2012, 12:11:15
Moja znanka je imela podobno situacijo, ko ji je bilo vsega dovolj, je poklicala zavetišče, so prišli po njih in jih odpeljali...
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 22 Maj 2012, 12:46:36
- če veš, kdo je lastnik, se poskusiš z njim pogovoriti
- če ne deluje, včasih pomaga dopis (ki naj zgleda čim bolj uraden) da bo njihov pes odpeljan v zavetišče, če ga ne bodo pospravili (sporočilce s takšno vsebino je moč tudi pritrditi na ovratnico psu, če gre občasno domov in se ni zakoreninil pred hišo)
- dejansko spraviš pse v zavetišče
- kadar nič od naštetega ne pomaga, lahko pse ujameš in za čas gonitve zapreš v pesjak ali kakšno drvarnico, vsaj veš kje so, pa škode ne morejo delat.

Predvsem pa: psica med gonitvijo ne sme biti zunaj (tudi če je pesjak in zanesljiva ograja ne)
Naslov: Gonitev
Prispeval: lotty na 22 Maj 2012, 19:25:02
Pri lastnici nisem dosegla nič ???, zato sva z mojim zmenjena da bova poklicala zavetišče, ko bo naslednjič pred našim vhodom :-[

Naša Lotty je pa tudi med gonitvijo super in pridna punca ;D
Naslov: Gonitev
Prispeval: Desobediencia na 23 Maj 2012, 00:26:47
Kako se pa rešujete vsiljivih samcev......mi imamo dva taka da sem že pri kraju z živci >:( >:( >:( >:( >:( >:( Preden grem v službo ( ob 5.30 zjutraj ) preganjam pse, ves hišni prag imam "poscan"  :'(, tako da mi vse smrdi, pa še vhodna vrata so mi poškodovali..... >:( Rada imam pse in nobenega nebi poškodovala.... a igubljam živce :'(
Te cisto razumem. K nam je sosedov zacel hodit ko se je ena psica gonila in od takrat hodi non stop cez cel dan. Zivi pri sosedu na farmi, ta pa je vecinoma odsoten in psi so ves cas spusceni. Prvic se pojavi ze zgodaj zjutraj. Do vceraj so ga tamladi navduseno sprejemali in mu je bilo ful fajn hodit k nam, danes zjutraj se je pa zgodil preobrat in so ga napadli, kolikor ga tako mladi pac lahko. In sem pustila par sekund, glih toliko da ga prestrasijo ker mi ga je POLN KUFER, non stop lajanje in sunder zaradi njega cez cel bozji dan, ga spodis in cez par minut spet pride. Ni bilo skode, cvilece je odsepal domov in je bil celo cel dan mir, zdaj zvecer se je pa spet prikazal. Predstavljaj si, celo odraslega samca spustim za njim ravno toliko da ga spodi, potem ga odpoklicem. Pa je cez par minut spet nazaj.
Naslov: Gonitev
Prispeval: karamela86 na 23 Maj 2012, 07:44:27
Te cisto razumem. K nam je sosedov zacel hodit ko se je ena psica gonila in od takrat hodi non stop cez cel dan. Zivi pri sosedu na farmi, ta pa je vecinoma odsoten in psi so ves cas spusceni. Prvic se pojavi ze zgodaj zjutraj. Do vceraj so ga tamladi navduseno sprejemali in mu je bilo ful fajn hodit k nam, danes zjutraj se je pa zgodil preobrat in so ga napadli, kolikor ga tako mladi pac lahko. In sem pustila par sekund, glih toliko da ga prestrasijo ker mi ga je POLN KUFER, non stop lajanje in sunder zaradi njega cez cel bozji dan, ga spodis in cez par minut spet pride. Ni bilo skode, cvilece je odsepal domov in je bil celo cel dan mir, zdaj zvecer se je pa spet prikazal. Predstavljaj si, celo odraslega samca spustim za njim ravno toliko da ga spodi, potem ga odpoklicem. Pa je cez par minut spet nazaj.

That's what we call love  ;D

Mi smo imeli samo z enim sancem "težave". in še zdaj ko se ne goni več, vsakič prilaufa do nas s polnim šusom, brez lastnika in nadzora... 
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 23 Maj 2012, 11:12:53
Zanimivo. zato ker pri nas takrat, ko smo imeli kakšnega svojega samca (celo kastrat je štel) ni bilo drugih samcev, oziroma če je že kateri prišel je na hitro pomarkiral in izginil.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Desobediencia na 23 Maj 2012, 15:55:38
Ti povem, da ima tale debelo kozo, zato ker jih se ni posteno dobil. Nek BC mix. Ce bi lahko pustila da ga moj malo strese bi verjetno celo izginil za par dni, pa mi je po drugi strani zal psa ker je neskodljiv, samo nadlezen. A veste kaj pomeni da nekdo non stop prihaja na tvoje dvorisce, non stop hodim ven in klicem pse nazaj, moz je zadnjic celo en kamencek v njega zabrisal in je pobegnil, pa bil kmalu spet nazaj. Ga podis od dalec, pa te gleda dokler res ne priletis za njim s palico. Dostikrat pijem jutranji Capucinno kar stoje pred bajto, da lahko vsi ki jih spustem ven opravijo svoje v miru brez da pritezi.
Po drugi strani ima pa isti sosed kao nemca, ki me hoce sklatit s kolesa vsakic ko grem mimo (sama, brez psov) in se niti malo ne heca, sosed pravi da je "nezaupljiv kadar se temni". Takle mamo.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 23 Maj 2012, 16:48:05
Mene nejbolj skrbi, ker dvorišče ni v celoti ograjeno, pa bi se lahko zgodilo, da bi nabasale na psa (na svojem so žleht tudi kadar se gonijo) poškodovale ga sicer ne bi kaj preveč, lahko pa bi zapaničaril, skočil na cesto, kakšna moja pa za njim....
Pri samcih je bilo pa v glavnem to, da so sproti za vsako gonečko temeljito vse prescali, pa zgleda da je na tuje delovalo odbijajoče...
Naslov: Gonitev
Prispeval: Desobediencia na 23 Maj 2012, 16:49:11
No, tole s cesto tudi mene skrbi. Je sicer makadamska pot ampak razni pick upi vseeno znajo prisibat mimo.
Naslov: Gonitev
Prispeval: martina.o na 23 Maj 2012, 17:56:24
Če prihaja nadležen samec ob gonitvah, ga privežeš na drevo, lepo, na štrik, da mu nič hudega, daš zraven posodo z vodo, če je vroče in je žejen, pokličeš lastnika in poveš, da je tam in bo tam tako dolgo, da ga pridejo iskat..
.. vedno bo tako in poveš, da drugič ne bodo več obveščeni, kje je..

Pri nas jih itak ni, samo enkrat je bil eden pred 9 leti, imamo tudi svoje (ga) samc(a)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Desobediencia na 31 Maj 2012, 22:01:00
To je ta madrfaker :)

(https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/534249_10150944335596940_989202385_n.jpg)
Naslov: Gonitev
Prispeval: sasha na 31 Maj 2012, 22:04:08
A un črn tam v daljavi?
Naslov: Gonitev
Prispeval: Desobediencia na 31 Maj 2012, 22:33:31
Ja, bezi domov. Samo to ne pomeni da ga ne bo nazaj 8)
Naslov: Gonitev
Prispeval: barbara10 na 01 Junij 2012, 11:52:34
Malo za hec: ga bo treba kar posvojit, ko si vas je ze izbral ;) Potem ne bo problem s prihajanjem, kvecjem z odhajanjem  >:D
Naslov: Gonitev
Prispeval: Desobediencia na 01 Junij 2012, 14:39:57
Ja, komi ga cakam :P On ima tko moje psice rad, ne mene. Imam dve gonecki trenutno, SPET celo noc nisem spala, vsakic ko sem sla pogledat zakaj lajajo je bil tukaj. A veste un filing, ko razmisljas na kak nacin bi ga fental.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 01 Junij 2012, 15:34:40
Ja, poznam ta občutek. Tale ščenek:
(http://s1.mojalbum.com/997981_8399167_8399294/pomladanski-sprehod-z-dodatkom/8399294.jpg)
je bil neverjetno vztrajen, ne samo, da je vsako gonitev taboril pri nas in hodil krast hrano sosedovim mačkam ampak je ponoči kot kakšen nesrečen Romeo buljil v okno za katerim je bila njegova nesojena.....in pri tem ure in ure čemel na sredi ceste. Vsake toliko me je vrglo u luft škripanje zavor ali hupanje. Pa je izginil šele potem, ko sem vaškim klepetuljam rekla, da imam že zmenjen datum, za njegovo kastracijo.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Jazz na 01 Junij 2012, 17:31:47
Joj, mi imamo pa takooo srečo  :o Naša psica se trenutno že 4. goni, pa še nikoli nismo imeli obiskovalcev oz. teh vaških zoprnjakov (kljub temu, da živimo na vasi). OK, sosedov pes tiste ta najbl ''ta hude'' dni mal cvili pri ograji.. drugače pa nič :). Imamo večje težave z mačkami  :P
Naslov: Gonitev
Prispeval: Desobediencia na 01 Junij 2012, 19:05:08
Jaz sem v domaci Ribnici imela obiske enega Kokerja ki je kradel suvenirje od nas, ker ni mogel do psice. Obleke s stojala, superge, sandale ki so bili pred hiso. Mozu je sesul nove superge med drugim.
Ko sem sla lastnikom na dom pa sploh niso opazili da jim pes tako dalec odhaja.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Nika4 na 18 Avgust 2012, 21:44:56
Katera je zgornja meja starosti, do katere naj bi se psice srednjih in velikih pasem že morale goniti? Moja labradorka gre proti 15 mesecu, pa še vedno ne duha ne sluha o gonitvi.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Ria na 05 Oktober 2012, 08:06:22
Kako veš, kdaj je prvi dan gonitve? Jemali bomo tabletke Femme tabs, zato je pomembno, da ne začnemo prepozno, pa ne vem,če bom vedela kdaj je prvi dan...
Naslov: Gonitev
Prispeval: SinM na 05 Oktober 2012, 08:24:02
Da se gonitev bliža opaziš, ko začne "rožica" nabrekati.
Bodi pozorna na svetlo-rdeče kapljice. Če je punca zelo čista, jih ne boš našla na tleh.
Se bo pa na veliko umivala.  ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Ria na 05 Oktober 2012, 09:02:31
Jah umiva se precej, fant jo tudi ovohava, skoz mi je za ritjo, in se mora tiščat, sitna je, kot sto mater, tudi do njega..ne vem,se lepo igrata, potem se pa naenkrat spomni, da ji gre na živce,ga gleda, nabira smrček, pa mu skoči v gobec, in ga na lahno ugrizne,..potem ga še 15 min grdo gleda, potem pa pozabi...wtf ??? Tamal je čisto zmeden...gre pa za prvo gonitev, stara je 7 mesecev...krvi še nisem opazila, pa pozorno spremljam..se pravi, ko pride prva kapljica je uradno prvi dan,in začnem s tabletkami?
Naslov: Gonitev
Prispeval: andreja na 05 Oktober 2012, 09:19:42
Prve gonitve znajo biti netipične in če je izločka malo in se pridno umiva, ga lahko tudi zgrešiš. Zgodi se lahko celo, da ga ni! Temu se reče tiha gonitev ;)

Lahko bi probala, ko psička že nekaj časa spi (takrat se ne umiva ;) ), jo najprej lepo pobožat, da je ne ustrašiš in ko se zbudi z robčkom malo pobrišeš. Če je kaj izločka, bi se ga moralo videt na belem robčku.

Lahko pa tudi, da ima pač takšen začetek in se bo začela za prav gonit vsak čas
Naslov: Gonitev
Prispeval: Saga na 05 Oktober 2012, 15:31:16
Ko bi le moja imela tiho gonitev......  ::) Pa to je hujše kot pri nas babah...
Hvala bogu smo že pri koncu, dan-dva popazit in si lahko oddahnem. Jaz sem opazila da se je začelo, ko se mi je v krilo usedla  :D Mi je pustila lep štempel!
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lunette na 05 Oktober 2012, 16:42:00
Jemali bomo tabletke Femme tabs,
Sem mal iz ''vaje'' ker mam same mixike pa te sterilizirane...Femme tabs? To so kontracepcijske al kake tabletke. Dajte me razsvetlit  :)

Drugač pa pred leti ko smo mel doma gonečke pa še ni blo za dobit gatic...sva z babi šivale gatice za psice. 8) So se jim dale že nekaj časa pred pričakovano gonjo oz. ko se je že zdelo da so sitne (pa ja ''rožica'' nabrekne  ;)). Tko vsaj za nekaj uric na dan...da se je vidlo če že ''flekajo''. Potem so pa tako imele termin in se je že kaj hitro opazilo razliko kdaj bo.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Ria na 05 Oktober 2012, 17:02:08
Femme tabs so klorofilne tabletke, ki prikrijejo vonj,da se psička goni. Iz prve roke ne morem še poročati :P sem pa prebrala kar nekaj pozitivnih kritik.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lunette na 05 Oktober 2012, 17:49:05
 :D ej čuje se ko une za ženske ''femmelalala'' ki so antibaby. no pol pa tako  :) Pa vseeno...kje, kako, zakaj, cena, ostali učinki...mali informacij prosim. Me zanima.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Nika4 na 20 November 2012, 22:33:42
No pa smo jo dočakali! Prvo gonitev pri dobrih 17 mesecih  :D
Naslov: Gonitev
Prispeval: Ria na 21 November 2012, 08:52:01
:D ej čuje se ko une za ženske ''femmelalala'' ki so antibaby. no pol pa tako  :) Pa vseeno...kje, kako, zakaj, cena, ostali učinki...mali informacij prosim. Me zanima.

Ojej,šele zdaj videla.Mi smo jih kupili na tržnici v BTCju, v Zoo Market Preis, imajo pa tudi internetno prodajalno http://www.zoomarketpreis.si/advanced_search_result.php?keywords=femme&osCsid=2047cf47883c0fc64843476c1bf32f97&x=0&y=0 (http://www.zoomarketpreis.si/advanced_search_result.php?keywords=femme&osCsid=2047cf47883c0fc64843476c1bf32f97&x=0&y=0)

O učinkih še ne morem govorit, ker tisto kar smo mislili, da je PMS je bila navadna očitno tečnoba  (ja, zelo smo lunini ??? )
Naslov: Gonitev
Prispeval: Nika4 na 27 November 2012, 20:51:40
koliko dni ponavadi goneči psici teče kri iz tamale? Hebi že od začetka gonitve 14 dni kar precej teče vsak dan. Nekje sem zasledila da krvavijo 1 teden, moja že 14 dni, pa me zanima koliko časa bo ta krvavitev še trajala.
Naslov: Gonitev
Prispeval: LacenS na 03 Januar 2013, 15:05:24
Imam psičko in se je včeraj začela gonit-krvav izcedek(prva gonitev). Sem v Ljubljani in me zanima, kako se lastniki gonečk kaj znajdete s sprehodi. Jih sprehajate normalno-iste poti iste ure, ali kaj sprehod prilagodite zaradi drugih psov?-če ja kako?
lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: Miss.Cavalier na 02 Marec 2013, 15:56:51
A je možno da 3mesečni pes oplodi psico???

Prosim da čim prej odgvorite
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 02 Marec 2013, 16:28:01
Trimesečni ne, samo malo starejši pa včasih lahko.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Miss.Cavalier na 02 Marec 2013, 17:21:48
Oooo najlepša hvala....
Naslov: Gonitev
Prispeval: Miss.Cavalier na 15 Marec 2013, 19:13:22
Eno vprašaje ....
A med gonitvijo so psice bolj živahne???
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 15 Marec 2013, 19:43:20
Različno. Naše so.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Ria na 05 Maj 2013, 21:46:14
Femme tabs so klorofilne tabletke, ki prikrijejo vonj,da se psička goni. Iz prve roke ne morem še poročati :P sem pa prebrala kar nekaj pozitivnih kritik.

Evo,zdaj lahko povem tudi iz naših izkušenj. Delujejo na tuje pse, na daleč je ne zavohajo. Ne delujejo pa na domačega samca...
Naslov: Gonitev
Prispeval: Maruša na 24 November 2013, 13:23:11
Pozdravljeni!
Naši Nali se je danes pričela prva gonitev (skotila 27.03.2013). Pa me zanima kako delujejo na psičke špreji in tabletke proti vonju? (Namreč hodimo v pasjo šolo in bi radi s treningi tudi nadaljevali).


Hvala za odgovore!

lp
Naslov: Gonitev
Prispeval: Ria na 24 November 2013, 17:19:36
Mi smo vseeno hodili v šolo,razen en teden,ko je bila plodna ne. Po moje,da je najbolje,da poveš v šoli,in delaš v skladu z navodili. Konec koncev je tudi to za samce trening  :P
Naslov: Gonitev
Prispeval: Maruša na 26 November 2013, 15:21:19
Hvala za odgovor
Naslov: Gonitev
Prispeval: TibiQ na 29 November 2013, 20:51:26
No, mi imamo pa sedaj, ko je končno sterilizirana, skoraj večje probleme kot ko se je gonila. Sedaj jo pa res hoče skoraj vsak naskočit  ::)
Naslov: Gonitev
Prispeval: Kimi na 29 November 2013, 21:04:07
Tole pa ne razumem. Naša je sterilizirana že skoraj eno leto, pa v tem času ni prišel blizu niti en kuža  ???. tudi povoha je nobeden ne  ;)
Naslov: Gonitev
Prispeval: TibiQ na 29 November 2013, 23:41:39
Kaj vem. Očitno oddaja nek vonj - hormoni se naj bi itak še nekaj časa izločali, sam res se dogaja, da me lastniki psov, ki jih srečujem, sprašujejo če se spet goni, ker se psi začnejo obnašat kot so se običajno takrat, ko je bila na začetku gonitve.

Tudi ne gre samo za poskuse naskakovanja, ampak cviljenje, vohanje, žnaranje.. tko kot se psi, ki so zainteresirani in osvajajo, pač obnašajo.  ???
Naslov: Gonitev
Prispeval: lejca_ na 30 November 2013, 12:55:04
Točno tako se nekateri samci obnašajo do mojega kastriranega samca. Ampak to se dogaja še vedno cca 9 let po kastraciji   ::). Lastniki me potem sprašujejo, če se psička goni. Najhuje pa je, ko na polju srečamo kakšnega samca brez lastnika in se ga ne uspemo znebit oz ga privezat na povodec. Za mojega drugega samca, ki je prav tako kastriran se pa taki samci sploh ne zmenijo.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Kimi na 30 November 2013, 13:12:19
no za tole bi bila dobra kaka strokovna razlaga. jaz res nimam problemov..mogoče še pridejo ???
Naslov: Gonitev
Prispeval: martina.o na 30 November 2013, 13:58:21
Moj samec že dolgo živi z gonečimi psicami in nima s tem problemov, edino v estrusu jih strogo  ločim.
Se mu pa utrga , če pride v stik s kastriranim samcem ali sterilizirano psico.
Nimam pametne razlage za to.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lanabela na 30 November 2013, 14:43:53
Verjetno jih zmede povsem nenaravno in nenormalno hormonsko stanje, ki ga psi seveda lahko zavohajo. Je pa zanimivo, da ne naskakujejo vseh kastratov. Pa da ne bo kdo mislil, da kastate (obeh spolov) naskakujejo samo samci....
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lunette na 30 November 2013, 15:53:41
Sicer me zanima kaka strokovna razlaga zakaj bi to lah blo. Ampak pri mojih (že 4) psicah se nikoli to ni pojavilo. Niti pri psicah v okolici, ki so sterilizirane. Pa jih je tudi precej.
Ne naskakovanja njih ne one koga drugega.  ??? Prav tako moje živijo z nekastriranim samcem BP.
Je pa edno ena psica, ki je bila sterilirzana takoj po ''upsu'' vsaj dve leti po tem bila en mal zmedena, ko je zavohala drugo gonečko. Zdaj je ne iztiri niti, če je ta gonečka zraven nje. Pa prvo leto po S je hopsala svoje postle. No tud to je izzvenelo.
Naslov: Gonitev
Prispeval: Roxy na 30 November 2013, 19:04:55
Pri moji so pa s sterilizacijo izginili vsi problemi z nadležnimi samci  (no, kakšen s hormoni napumpan navdušenec se še najde). Pred tem se je večini mešalo tudi, ko se ni gonila....

Vem pa za kar precej primerov, ko se nekastrirani samci čisto "zaljubijo" v kastrirance...
Naslov: Gonitev
Prispeval: Lusi na 30 November 2013, 19:47:06
Moja psica je bila sterilizirana pri enem letu in je še vedno precej zanimiva za samce.

Ne prenese pa samcev-kastratov - jih napade. Imam kar "problem", ker si ljudje mislijo "o lej, psička, no pojdi pozdravit" - predpostavka, ki pri moji pač ne vzdrži.