PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Vzgoja in šolanje => Vzgoja mladička => Temo začel/a: Geri na 22 Januar 2007, 13:19:18

Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Geri na 22 Januar 2007, 13:19:18
Opazila sem, da ene najpomembnejših tem sploh ni odprte :-\

V glavnem, napišite svoje izkušnje s tem kako ste psa navajali na sobno čistočo, kdaj je bil sobno čist itd.

Jaz sem tamalo dobila od vzrediteljice sobno čisto, sem pa ostale navajala na sobno čistočo tako, da sem v vcju prekrila celo površino s časopisom in jo s časom krčila. Vedno zjutraj, takoj ko sem vstala, sem raje kot ven psa peljala na papir v kopalnico (pes velikosti 3 kg odrasel ;)) in šele potem ven na sprehod. To pa zato, ker sem želela da ko me ne bo bo šla v kopalnico lulat. Ko smo skrčili na 1 časopisni papir površine pa sem tja gor postavila podstavek z mačjim vcjem- pesek in pes je to počasi povezal in hodil tja na vc. Ta vc je potem Geri imela do pred kratkim, saj je bila recimo njena prva zima kar močna in v visokem snegu ni imela kam it lulat in je posledično zunaj bila samo na sprehodih, potrebo pa opravljala noter. Čeprav je imela notranji vc pa ni nikoli predstavljalo problema it zunaj lulat. Tudi sedaj ko nima več notranjega vcja (ker smo v hiši z vrtom) ga sploh ne pogreša. Ta notranji vc se je obnesel tudi pri nekaj kolegicah.

Whippeta sem dobila pri enemu leto sobno ne-čistega in je bilo seveda navajanje drugačno :) Zanj je prišlo v poštev samo lulanje zunaj. Sem ga pa vozila po 10x na dan ven lulat preden se je navadil da noter NI ok. In to ob vseh urah :(

+1
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: zoe na 22 Januar 2007, 13:31:19
Ginny je bila tudi sobno čista, ko smo jo dobili in ji je noter ušlo samo 3x. Na začetku sem jo vozila ven vsakič, ko se je zbudila, po igri, po jedi in podobno. Tudi ponoči sva šli vmes ven, da je ne bi preveč tiščalo. Ko je rastla se je podaljševal tudi čas, ko lahko zdrži brez lulanja, tako da zdaj brez problema in hodiva ven 3x na dan.

Še to se mi zdi pomembno, da psa nikoli ne kregamo, če mu uide notri, ampak stvar ignoriramo in pač pobrišemo. Baje je fino čez malo pošpricati s kisom, da se odstrani von po urinu, ki bi znal psa spomnit, da se tam lula. Na drugi strani pa mladiča, ko se polula na primernem mestu fajn pohvalimo.

lp
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: gulu na 22 Januar 2007, 14:04:39
No, Lum pa ni bil sobno čist, ko je prišel k nam, se je pa tega zelo hitro navadil.  Doma smo mu pač dali papir po tleh, pa je takoj skpiral, zakaj je tam. Pa zelo smo pazili na znake, ki jih kaže kuža, kadar ga tišči (isanje papirja, vohanje po tleh...), in smo ga takoj odnesli ven. Papir je imel tudi ponoči, ker ne spi v boksu, ampak ga je uporabil samo prvi dve noči, se mi zdi. Čez dan je nastopil problem, ker je bil po 14 dneh bivanja pri nas prvič malo dlje sam (ok.5h dop. in ok.5h pop.). Dopoldne kmalu ni bilo več problema, razen, če sem prišla reees pozno, in je papir ostajal suh. Popoldne pa je bila nuja očitno hujša in se je papir obdržal kak mesec po prihodu k nam. Potem pa sva šla v začetku avgusta na morje, tam je bil dostop do trave hitrejši in ves čas sva bil skupaj, in ko sva se vrnila, papirja ni niti pogledal več.
Seveda ga nikoli, ko je potrebo (velike ni nikoli) opravil doma, nismo kregali, ampak smo ga samo hitro odnesli ven, da je tam dokončal, če smo ga videli, nakar smo g seveda zeloo pohvalili in nagradili, oz. smo pač počistili. Je bil pa vedno sam nase zelo hud, če je moral na papir in ga je hotel na vsak način kaznovat tako, da ga je odrinil v kot ali pod omaro  :-\ ::).

+1
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Florinca na 22 Januar 2007, 14:20:24
Mladiči pri starosti dveh mesecev običajno težko zdržijo, da ne bi lulali 6, 7 ali več ur, kolikor so sami doma. Če ni večjih težav, se stvar uredi v enem mesecu. Vsaj v mojem primeru je bilo tako. No, lahko bi že prej, a je imela kakih 3 do 5 dni hudo drisko. Noč je hitro prespala brez izhodov, čez dan je trajalo malo dlje.

Kadar je bila sama doma, sem ji pustila časopisen papir, kjer je opravila potrebo. V času driske je mama okoli 12. ure hodila iz službe, da jo je peljala na potrebo. Ko smo bili doma, sem jo zelo natančno opazovala. Po igri, jedi itd. smo šli obvezno ven. Zelo hitro je tudi sama pokazala, kaj jo muči. Postala je nemirna. Če ji je začelo uhajat, sem ji z roko spodvila rep (avtomatično je nehala lulat) in jo hitro dvignila ter nesla ven. "Nesrečo" sem pa pobrisala s krpo, pomočeno v razredčen kis, da se je porazgubil vonj po urinu.

Nekaj težav smo imeli z lulanjem, kadar je kdo prišel domov, bodisi od domačih ali od obiskov. Ne glede na to, da je bila malo pred tem zunaj, je še vedno kaj ostalo v mehurju za prišleke.  :)  To smo reševali tako, da sem jaz že od daleč prišlekom kričala: "Ignorirat! Ignoriraj jo!" in hitela po krpo. Potem pa jo spet prijela pod ta zadnjo (tako, da sem spodvila rep) in ko se je umirila, jo je prišlek šele lahko pobožal. Čeprav že dolgo ne naredi več lužice, kadar kdo pride, jo še vedno malo ignoriramo ob prihodu, ker se le tako prej umiri. Šele, ko se umiri in usede na ukaz, je moja moja in božanje.   

+1
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: daša na 22 Februar 2007, 08:52:12
Živjo,jaz pa imam svojo psičko v pesjaku in smo jo začeli navajati hoditi na potrebo na časopisni papir.Bilo je vse lepo in prav,tudi ven sva hodili in je začela opravljati potrebo že zunaj in nič v pesjaku.To je trajalo nekaj mesecev,ko pa je spet začela opravljati potrebo v pesjaku in to tako,da ni bilo nič na papirju,samo včasih.Zdaj sva z psičko še več časa zunaj vsak dan(v gozdu,na travniku,na dvorišču),pa ob tistih urah,ko bi morala že res opraviti veliko potrebo,ampak se samo zunaj polula in nič drugega :-\ :-\.
A ima mogoče kdo kakšen nasvet?
Hvala že v naprej
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Panda na 08 Marec 2007, 20:39:56
Ha ha to je bla moja prva težava. Sem bla čist obupana, čist prestrašena, ker sem bila prepričana, da se tega ne bo nikoli naučil. Ben je namreč obrnil zunaj-notri in ko sva bila zunaj zadrževal in se potem doma olajšano polulal in pokakal, tako sem prvih nekaj dni tavala po naselju tud dve ure, nosila sabo vodo in mu jo dajala pit, da bi ga ja tiščalo, dokler ni bilo tako hudo, da se je le polulal in takrat sem skakala v luft in ga hvalila in nagrajevala in oh in sploh. Sreča, da je bilo lepo vreme  Bil je tako zmeden, da je celo, ko smo bili pri prijateljih na vrtu, ko ga je tiščalo poiskal vhod v hišo in se šel not polulat.  :)  . Druga sreča je, da živim v prtličju, v naročju se mi ni nikoli polulal, tako sem ga takoj zjutraj ko sem se zbudila zgrabila in se z njim v naročju oblačila, da sem ga peljala ven preden se je doma polulal in ga spet hvalila in hvalila. Pa takoj po igri in vedno ko se je zbudil sem letela ven preden, da se je polulal zunaj, da sem ga lahko nagrajevala. Glede na zmedo se je presenetljivo hitro naučil kako se stvari streže in že v štirinajstih dneh je dojel. Potem me je pa zezal in se delal, da lula, da bi dobil piškot  ;D . Zdaj je tako priden, da se ne bo nikoli pokakal na beton, vedno poišče še tako majhen košček zemlje.
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Alya na 11 April 2007, 15:19:36
Tudi mi imamo težave!!!Naš Chappi se skoraj vedno polula(in pokaka)v hiši! :-\ No,zdaj že lula in kaka včasih zunaj,ampak je tako kot bi se bal da bi bil kregan ko se polula zunaj in ko se notri da je priden...vedno ko se polula/pokaka zunaj ga pohvalimo s crkljanjem ali priboljškom,ko pa se notri pa ga kaznujemo... :-X Kaj naj storimo???Delamo vse prav?
PS:Zdaj ravno se mi je polulal NA PREPROGO!!! >:(  >:(  >:( JOJ... :-\
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Florinca na 11 April 2007, 15:22:31
Alya, premalo si napusala, da bi se dalo iz tega kaj sklepat. Koliko je pes star? Je pred lulanjem pil vodo ali se igral, morda pa se je česa ustrašil?
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Target na 11 April 2007, 15:24:33
Aha, kako pa to kaznujete?  >:D
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: KARMEN na 11 April 2007, 18:06:38
Mi smo našega dobili pri sedmih tednih starosti, takrat je lulal skoraj vsako uro, podnevi in ponoči. Papir se nikakor ni obnesel, bolje je bilo s staro brisačko, še dobro, da imamo v hiši dva pralna stroja. Kaznovali ga NIKAKOR nismo, tudi če se je polulal zraven nas. Velikokrat se je podnevi kar spozabil, pridivjal z vrta v hišo, se polulal in oddirjal naprej. Res je bilo veliko čiščenja, predvsem, ker so bile lužice vedno večje in so se kar zažirala v fuge v ploščicah. Ponoči sem velikokrat vstajala in ga vozila na vrt, ampak kaj, ko se je njemu spalo in se je polulal in pokakal kmalu potem, ko smo se vrnili v hišo. Sedaj je star skoraj 14 tednov, tega je vedno manj. Zadnji teden sem ga ponoči slišala, ko se je prebudil in ga takoj odpeljala ven, to je bilo potrebno samo še enkrat.  To noč smo mu prvič pustili odprta vrata stanovanja, kljub temu se je polulal na brisačko, pokakat pa se je šel na vrt. Mislim, da bomo kmalu rešeni tega problema, srečo pa imamo, ker živimo v hiši z izhodom na velik ograjen vrt. Pri prejšnjem psu pa je bilo huje, živeli smo v stanovanju in do sedmega meseca smo imeli redno čiščenje stanovanja, podnevi in ponoči, uh!

+1
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Tecka na 11 April 2007, 20:34:50
Tudi mi imamo težave!!!Naš Chappi se skoraj vedno polula(in pokaka)v hiši! :-\ No,zdaj že lula in kaka včasih zunaj,ampak je tako kot bi se bal da bi bil kregan ko se polula zunaj in ko se notri da je priden...vedno ko se polula/pokaka zunaj ga pohvalimo s crkljanjem ali priboljškom,ko pa se notri pa ga kaznujemo... :-X Kaj naj storimo???Delamo vse prav?
PS:Zdaj ravno se mi je polulal NA PREPROGO!!! >:(  >:(  >:( JOJ... :-\
To delate narobe. Mladič je še in še kar nekaj časa ne bo sobno čist. Ostalo so tako povedali ostali. Mislim pa da bi, glede na napisano, morali kupiti že odraslega psa. Če je že tak hud problem lulanje in pri tem tako narobe postopate, kaj bo šele, ko bu Chappi začel menjati zobe...  :-X :-X :-X.
Preberi si kaj več o vzgoji mladička. S kaznovanjem boste naredili veliko škode in nobene koristi.
lp
T.
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Alya na 12 April 2007, 13:15:26
Alya, premalo si napusala, da bi se dalo iz tega kaj sklepat. Koliko je pes star? Je pred lulanjem pil vodo ali se igral, morda pa se je česa ustrašil?
Pes bo 19.4 star 4 mesece,pred lulanjem je včasih pil...Ne razumem pa tega da ko je Chappi zunaj da noče spustit ko pa pride notri pa takoj!!!


To delate narobe. Mladič je še in še kar nekaj časa ne bo sobno čist. Ostalo so tako povedali ostali. Mislim pa da bi, glede na napisano, morali kupiti že odraslega psa. Če je že tak hud problem lulanje in pri tem tako narobe postopate, kaj bo šele, ko bu Chappi začel menjati zobe...  :-X :-X :-X.
Preberi si kaj več o vzgoji mladička. S kaznovanjem boste naredili veliko škode in nobene koristi.
lp
T.
S Chappijem je zdaj že bolje.Zdaj več lula in kaka zunaj kot notri!!! :o  Sem pa staršem in starim staršem povedala, ko me n doma da ga naj ne kaznujejo in jaz ga tudi ne,in moram priznati da je tako veliko bolje!Hvala.
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: gulu na 12 April 2007, 13:46:58
Alya - mladiček mora lulat vsakič cca. 20 minut po jedi, vodi, igri ali spanju. Takoj, ko se nehata igrati, je najbolje, da ga odneseš ven, pa bo hitro ugotovil, da je tako prav. Kaznuj ga pa nič, ker mu pač še ni čisto jasno, kaj je prav in kaj narobe. Ti ga samo lepo spodbujaj, pa se bo hitro vse uredilo, boš videla!

+1
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Alya na 12 April 2007, 16:28:13
Hvala,bom!
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Panda na 13 April 2007, 00:23:15
Ja, ne ga kaznovat, ko se polula notri, ro preprosto ignorirajte in pokrbite, da bi imel za to čim manjkrat priložnost, ne vem kje živiš, lažje je, če si v hiši ali pritličju. Jaz sem porajtala, da se moj v naročju ne polula, tako sem ga vedno ko sem zaslutila, da bo lulal zagrabla in odnesla ven.  Da ne govorim o tem, kot sem že omenila, da sem bila tud po dve ure z njim zunaj, ker je zadrževal toliko časa dokler je res šlo. Z vstrajnostjo in doslednostjo je dojel za kaj gre že po dveh tednih. Zdaj je zunaj toplo in če imaš le čas bodi čimveč zunaj in ko se poula skači od veselja. Pa ne dobesedno, da se te nau ustrašu :)
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Alya na 18 April 2007, 17:26:01
Uspelo mi je!!!Čpi že pridno lula zunaj notri le rednko!Hvala za nasvete!!! :-*
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Panda na 18 April 2007, 17:43:30
No vidiš, čestitamo. Joj jaz sem vedno tok vsesela ko uspem svojga kaj naučit. Sploh kaj takega, za kar sem prepričana, da ga nikoli ne bom.
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: gulu na 18 April 2007, 17:55:33
Bravo, Alya, le tako naprej!  :o
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Bela stella na 25 Junij 2007, 15:36:54
Naša Nala je stara 13 tednov. V hiši se je nekako kar odvadila lulanja, sicer sem res pozorna na to, da jo po igri, hranjenju itd vedno zvabim ven in jo potem zelo pohvalim ko se polula ali pokaka. Še vedno pa se kdaj polula notri, tega je vedno manj.
Naš problem pa je v tem, da se Nala večkrat dnevno polula notri v pesjaku. Namreč, ima velik pesjak z zunanjim in notranjim delom. Zunaj so samo deske po tleh, kamor bi jaz rada da ona lula, kadar je pač tam zaprta (se čist zavedam, da ne more zadržat). Ker zunaj lahko brez problema pospravim, počistim itd. Notranji del pesjaka je del ene zgradbe, notri ima pa hišo, in veliko prostora. Po tleh je na betonu zelen tanek tapison, na katereg pa ona stalno lula. Ko jo pridem iskat, je zunaj vse suho, notri pa polulano na večih koncih. Danes se je celo pokakala tam. Kako naj jo sedaj odvadim da to dela notri, ampak da to dela v zunanjem delu pesjaka? Tapisone sem danes dala ven, vse sčistila itd tako da mislim, da ni več vonja. Kakšen dober predlog prosim.
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Alya na 26 Junij 2007, 08:45:57
Hm...ne bi vedela. ??? Vendar je meni znano da psi svoje potrebe ne opravljajo tam kjer spijo!?

Aja,Chappi že 2 meseca ne opravlja svoje potrebe notri.Tako da lahko rečemo...Chapppi je sobno čist! ;Dsssss
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Bela stella na 26 Junij 2007, 09:25:17
Ja pravilno bi bilo, da tega ne dela jasno. Samo točno to dela. Tudi notri v stanovanju kjer ima Comfort, se je večkrat tam polulala. Ne vem od kje ji ta ideja, vem samo, da moramo to rešit.
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Alya na 26 Junij 2007, 10:01:34
Naredi pred opravljanjem potrebe kakšne znake?(Npr. hoja v krogu itd.)Potem bi bilo najbolje da jo hitro odneseš ven...
Ko se bo polulala na "pravem" mestu,jo pohvali(z crkljanjem,priboljški,...)ne pa je kregti,ko se polula/pokaka na "nepravem" mestu!Predvidevam da to veš. :)
Upam da bo vam kako uspelo!
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: deteljica na 26 Junij 2007, 10:20:07
Naša Nala je stara 13 tednov. V hiši se je nekako kar odvadila lulanja, sicer sem res pozorna na to, da jo po igri, hranjenju itd vedno zvabim ven in jo potem zelo pohvalim ko se polula ali pokaka. Še vedno pa se kdaj polula notri, tega je vedno manj.
Naš problem pa je v tem, da se Nala večkrat dnevno polula notri v pesjaku. Namreč, ima velik pesjak z zunanjim in notranjim delom. Zunaj so samo deske po tleh, kamor bi jaz rada da ona lula, kadar je pač tam zaprta (se čist zavedam, da ne more zadržat). Ker zunaj lahko brez problema pospravim, počistim itd. Notranji del pesjaka je del ene zgradbe, notri ima pa hišo, in veliko prostora. Po tleh je na betonu zelen tanek tapison, na katereg pa ona stalno lula. Ko jo pridem iskat, je zunaj vse suho, notri pa polulano na večih koncih. Danes se je celo pokakala tam. Kako naj jo sedaj odvadim da to dela notri, ampak da to dela v zunanjem delu pesjaka? Tapisone sem danes dala ven, vse sčistila itd tako da mislim, da ni več vonja. Kakšen dober predlog prosim.

Ni nenavadno,da lula tam. Namreč psi radi lulajo na mehko,vpojno podlago. Radi se tudi malo skrijejo, predvsem za kakanje. Vse to ji notranji del omogoča.
Pravlno,da si odstranila tapison. Pobriši s kisano vodo ,d auničiš vonj. Notranji del naj bo zaenkrat čim bolj gladek in nevpojen. Namesti kakšne časopise ali kaj podobnega v zunanji del- dve mesti  boš bvidela katero ji bolj paše , kjer hočeš da opravlja potrebo. Lahko poskusiš tudi s peskom ali mivko ali žaganjem ( daj okvir ,da bo omejeno.  Lahko malo zasloniš en del ograjo tam, da bo bolj intimno.
Potem ujemi malo lulanja ali ko zunaj lula poberi malo z lopatko polulane zemlje in pomešaj v ta del,da bo dišalo.
Večinoma psi ko odrastejo dobijo več smisla za higieno, tudi če se posebaj ne trudiš. Spuščaj jo tudi redno iz pesjaka, da čimvečkrat opravi zunaj.

+1
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: dog4ever na 26 Junij 2007, 10:43:50
Kako odvaditi psa, da ne spusti lužice, ko pridemo mi domov? Psica je sobno čista od prvega dne, celo sama gre ven, ko gre lulat. Edini problem je, da spusti lužico, ko mi pridemo domov oz. ko je sama več kot 2 uri. Kako jo tega odvadit? Nemogoče je, da jo takoj nesemo ven, ker stanujemo v bloku (z atrijem), ker so vrata na drugi strani stanovanja kot je atrij. V boksu nočem, da spi med našo odsotnostjo. Še kakšna ideja?
Psica je stara 3 mesece.
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: deteljica na 26 Junij 2007, 10:56:52
Zakaj nočeš ,da spi v boksu? Če bi bila v boksu jo potem vzameš ven brez besed in neseš na atrij ali ven, če nočeš da lula v atriju. Če imate atrij bi jo jaz itak zdaj ,ko je toplo puščala na atriju ko je sama. Tam vsaj ne bo škode,če se polula.
Drugače pa- ignoriraj psico in jo spusti ven , takoj ko prideš.
Ne sklanjaj se nad njo, ne ogovarjaj je, ne glej je , da se ne razburi ob prihodu. Najbolje,da jo spustiš ven in šele zunaj privežeš. Če to ni mogoče pazi,da se ne skloniš , ko jo pripenjaš. Počepni n jo vzemi v naročje ali pa pripni in pri tem glej stran.
Ko dodhajaš se ne poslavljaj in ne delaj cirkusa. Mirno reči grem adijo in zapri vrata.
Delaj na samozavesti psa, ko bio zrasla bo bolje. Lulanje je eden od znakov pripadnosti ,ki ga mladički kažejo nadrejenim.
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: dog4ever na 26 Junij 2007, 11:18:24
Smo jo zaprli v eno sobo, je bila ves čas čista, dokler ni nekdo prišel domov in jo spustil iz sobe. Tako da tudi boks ne bi pomagal. In se prostora nimamo v stanovanju za boks  :-[ je premajhno stanovanje.

Se mi zdi, da ji samozavesti ne manjka, ker se drugače ne podreja (ko recimo srečamo kakšnega psa na sprehodu).

Problem je v tem, da spusti lužico, že ko zasliši, da se odklepajo vrata. Jaz res upam, da bo bolje s starostjo.
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Alya na 26 Junij 2007, 11:36:29
Smo jo zaprli v eno sobo, je bila ves čas čista, dokler ni nekdo prišel domov in jo spustil iz sobe. Tako da tudi boks ne bi pomagal. In se prostora nimamo v stanovanju za boks  :-[ je premajhno stanovanje.

Se mi zdi, da ji samozavesti ne manjka, ker se drugače ne podreja (ko recimo srečamo kakšnega psa na sprehodu).

Problem je v tem, da spusti lužico, že ko zasliši, da se odklepajo vrata. Jaz res upam, da bo bolje s starostjo.
Predvidevam da imate za tisti mali(razstaven)boks,ali kletko,ali kaj že je prostor!? ??? :)
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: dog4ever na 26 Junij 2007, 11:46:39
ne :-[ nimamo. Je eno in pol sobno stanovanje, 2 otroka in pes (na srečo imamo atrij kar velik).
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Bela stella na 26 Junij 2007, 11:54:39
deteljica hvala za idejo, si si res prislužla piko ;) Žaganje sem sicer že včeraj posula pa ga je pojedla. S kisom sem tudi sčistila, zdaj rabimo samo še čas pa veliko vaje. Jo pa večkrat peljem ven, tudi zmeraj pohvalim zunaj itd. Mislim, da bo čas naš zaveznik tukaj. Bom sporočila kako nam gre.
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: deteljica na 26 Junij 2007, 12:26:57
ja čas je zagotovo zaveznik, tudi če delaš samo približno prav. Važno,da ne delaš čist narobe. Moja terierka je imela npr neprijetno navado, da se kot mladič ni polulala na tla, ampak je skočila na posteljo ali fotelj in se je raje tam- glavno da so tla čista in da se luža ne vidi , a ne  ;)
Pač psi majo  svoje računice o tem, kaj je bolj higienično  :D
Ni potem je bilo tega vse manj, zdaj pa je stara leto in pol in šele zadnji mesec sem malo bolj sporščena glede njenih podvigov.
Sploh nikoli namreč ni niti nakazala, kaj namerava. Kar med igro je nenadoma bila pod njo luža, še počepnila ni in sploh ni bilo povezave s tem kdaj je bila zunaj in kdaj je pila npr  :-\, al pa pes leži in gloda kost in potem, če si zelo pozorno pogledal malenkost dvigne rep in lula, ne da bi se ostalo vedenje spremenilo  ::)- težak primer- ampak je prerasla  :).
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: Bela stella na 26 Junij 2007, 12:30:39
Ja to je pa še slabše kot pri nas, ker naša vsaj malo nakaže no, če jo opazujem kar vidim ko postane nemirna. Sploh če hoče kakat. Vse bomo premagal ni hudič :D Takoj pa tud ne more bit tko kot mi želimo ni kej. Se bo že navadila, jst se bom pridno trudila da nam uspe.
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: majcek na 26 Junij 2007, 18:09:52
mi smo probali veliko  stvari.
najbolje so se obnesele neke "pleničke" ki se jih položi na tla potem pa je vedno gor lulal.
nekega lepega dne nas je pa sam presenetil in cvilil pred vrati :o mislila sem da me bo kap.
potem se je pa navadil da praska in cvili po balkonskih vratih.


P.S.:pleničke pa zato ker se tako zložijo in ker če jih potipaš imaš občutek da je plenička.
Naslov: Re: Sobna čistoča
Prispeval: *LuNa* na 26 Junij 2007, 19:28:47
Samo vztrajnost pa bo. Eni psi so prej sobno čisti, drugi kasneje. Moja je recimo to dosegla pri kakšnih 5-ih mesecih. Sem bila pa vztrajna in sem jo nosila ven na 20 minut + seveda vedno po jedi, pitju, igri ... Pa se je navadila. Je bil pa problem, ker se ni nič pripravljala, ampak še preden sem se zavedla, je že lulala. Se je pa potem tudi navadila, da je ponoči začela težit, ko jo je tiščalo. In sem jo samo popokala in nesla ven. Pa še to sem morala pazit, da sem jo takoj vzela v naročje in popokala ven - če sem se kaj obirala ali šla recimo jaz prej lulat, potem je ona že opravila svoje na hodniku.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Kateeq na 05 Oktober 2007, 11:34:37
No, jaz imam tudi en problemček...Naš Lou ( 5 mesecev) je bil lepo navajen na sobno čistočo, notri je lolal in kakal le v sili, če nas ni bilo doma, pa še to le na "plenico", ki jo je imela nastavljeno v sobi. Kot strela z jasnega, pa je začel pred kratkim lulati v dnevni sobi in kuhinji, kjer sicer ni njegov običajne "terietorij", saj je ko je sam le v moji sobi. Takoj ko ga spustim po celem stanovanju, pa čeprav sva bila prej na sprehodu se polula v dnevni sobi, kuhinji, jedilnici ali pa na hodniku. Kakšen nasvet, kako to odpraviti?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: zirafa na 18 November 2007, 00:52:35
no pa še jaz povem svojo "zgodbo". pri nas je šlo to neverjetno hitro skozi. že prvi dan, ko sem jo dobila (pri dveh mesecih) sva bili v enem popoldnevu 5x zunaj. pri vzrediteljih so bili navajeni na papir, pri nas pa to ni delovalo. prvih nekaj tednov sem imela oči na njej skoraj 24ur. nonstop sva hodili ven - skoraj na vsako uro. vsakič ko je zunaj opravila potrebo je bila takoj ful pohvaljena + priboljšek. seveda je kljub temu kdaj "ušlo" tudi v stanovanju- in to na tepih v dnevno sobo. pa sem kupila en mali tepih (v velikosti predpražnika) in ga postavila pred vhodna vrata, v dnevno sobo pa od takrat naprej nima vstopa(do nadaljnega :) ). in je takoj pogruntala zakaj je tepih tam - če je nisem pravočano peljala ven, je lulala na ta tepih. sedaj pri štirih mesecih gre na svoj tepih mogoče 1x v tednu, pa še to samo lulat, kaka obvezno zunaj. to je moja izkušnja, vsak pes pa je zgodba zase.. lp
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lejca_ na 18 November 2007, 11:20:39
Jaz pa zaenkrat nimam prav nobenih problemov z lulanjem. Pes je pri meni šele 14 dni, upam da bo tudi kasneje tako. Pri vzrediteljici so hodili lulat na papir v kletko (cela je bila namenjena stranišču). Ko nas je vzrediteljica pospremila do avta, smo ga dali na travo in upali, da se bo polulal. Skoraj smo že obupali, potem pa se je polulal. P se Na vsakem postanki smo ga dali na travo in se je vsakič polulal. Tudi doma se vsakokrat, ko ga nesem na travo takoj polula in čez nekaj minut še pokaka, če se. Sedaj ga vozimo ven na vsake 3-4 ure. Dvakrat se je malo (nekaj kapljic) polulal notri in sem ga takoj nesla ven, enkrat pa se je polulal, ko sem se zjutraj oblačila in ga nisem takoj peljala ven. Sem pričakovala, da bo huje. Tudi preprogo v sobi sem nameravala dati ven dokler se ne navadi, pa ni potrebe. Noč pa zdrži celo. Kadar imam faks vstajam bolj zgodaj, med vikendi pa okoli desete ure. Ko se zbudim, se zbudi tudi on, vendar se mu ne ljubi takoj vstat, jaz se najprej oblečem in gremo potem ven. Sedaj bom pa počasi podaljševala čas med lulanjem, vsak teden 30 min dalj.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: sasha na 05 Januar 2008, 12:02:10
Doma imam labradorko staro 4 mesece in imava malo problemov z navajanjen s sobno cistoco.. Takoj ko sem jo prinesla domov sem jo zacela navajati, da se lula zunaj - nosila sem jo ven po vsaki jedi, spanju, igranju, pa se vsako uro, in jo potem zunaj tudi fuuul pohvalila (me sosedje skos cudno gledajo :)), vse te stvari pocneva se danes, ko ima 4 mesece, nje se pa sploh nic ne prime  :( Niti se ne pripravlja preden se polula, niti ne nakaze, da bi sla lulat, ampak se samo polula kjer ji pac pase. Ce jo pri tem ujamem jo okregam in jo takoj nesem ven, da se tam polula do konca in jo pohvalim ter ji dam priboljsek, vendar tudi to ocitno ne pomaga :-\

Kaksen nasvet? Je imel kdo tudi take tezave? Kako ste jih resevali?

Hvala!
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lejca_ na 05 Januar 2008, 12:55:20
Hm...kaj pa če bi ji omejila prostor, da bi bila v boksu nekaj časa. Kadar jo ti skoz gledaš je zunaj, ko pa počneš kaj drugega jo daš pa v boks. Potem jo pa pustiš v boksu kakkšni dve uri in gresta ven na dolg sprehod. To bi bila rešitev, če se v boksu ne bi hotela polulat, drugače pa ne pride v poštev.
Če pa v stanovanju začne lulat, bi ji takoj spodvila rep in jo odnesla na travo, da tam dokonča in bi jo potem pohvalila.
Upam, da se bo čimprej navadila.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: sasha na 05 Januar 2008, 13:10:39
Tudi to, da naj se psi ne bi polulali na prostor kjer spijo pri njej ne velja.. Na svoje lezisce se mi je ze parkrat polulala.. :(

Saj ko jo vidim da zacne lulat notri jo takoj nesem na travo in jo pohvalim, samo tudi to ne ratuje ::)

Sem ji nastavila casopisni papir, ker so pri vzrediteljici lulali nanj, pa je vcasih sla nanj lulat najveckrat pa ne..in ko pridem domov je potem cela soba polulana, pa me ni samo 3 ure :( Casopisni papir je pa na prafaktorjih ::)

Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lejca_ na 05 Januar 2008, 14:02:15
Mogoče potem pride v poštev kakšna škatla v katero daš pesek, oz mora biti nekaj tršega, da ne bo zgrizla. Po vsej verjetnosti bo tudi pesek samo zbrskala, mogoče se pa splača probat, glede na to, da si že vse sprobala. Kakšen nasvet ti je dal pa vzreditelj?
Meni se zdi ful čudno, da tvoja psička tako veliko lula. Moj je star 4,5 meseca, pa greva zjutraj ven na sprehod, potem greva enkrat popoldne, in zvečer. Med popoldanskim in večernim sprehodom ga enkrat ali dvakrat spustim še na vrt, da se polula. To je pa vse. Gre mogoče tukaj za kakšne zdravstvene probleme?
Drugače pa sem enkrat slišala tudi en nasvet v zvezi  zlulanjem, ne vem pa, če je učinkovit. Cel prostor v katerem je pes, se pokrije s časopisnim papirjem, da se polula nanj, če se polula. Potem se mu pa vsak dan postavi manj časopisnega papirja, npr. en list časopisa manj in tako dalje. In pes naj se ne bi polulal na tisti del, kjer manjka časopis. Ker je površine s časopisom vedno manj, naj bi se na koncu polulal samo na en časopisni list. Če boš ti to postavila, bo samo vse zgriženo. Lahko bi pa probala s kartonskimi škatlami, ker so trše. Med sabo jih zlepi s širokim selotejpom, in potem ko se polula zamenjaj tisti del z novim kartonom. Mogoče bo pa šlo.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: sasha na 05 Januar 2008, 14:13:54
Pesek odpade, ker ga bo pojedla..

Pomojem ne gre za zdravstvene tezave, ker ponoci ko spi pri meni na postelji zdrzi brez problema celo noc (se pravi 8h)..
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: botticelli na 05 Januar 2008, 16:05:07
Na žalost je tako, da ne gre zlahka pri vsek kužkih. Je odvisno od psa do psa, včasih tudi od pasme...
Jaz sem imela tudi z mojo kitajčico strašne probleme za navaditi kje se lula. Moj nasvet: vtrajati je treba. Ni druge variante na žalost. Če delaš tako kot si napisala, potem mislim da dosti več ne moreš narediti. Moja se je tudi polulala na svoje ležišče, na moje ležišče, na preproge...podloga za lulanje je bila vedno v prafaktorjih :) Ampak sem vzrtrajala in sedaj, po letu in pol je ok :) JA na žalost je trajalo skoraj eno leto, da je recimo 98% sobno čista .
Ko greš od doma, jo zapri kam kjer naredi najmanj škode. Sčasoma se bo navadila. Pa res čim večkrat ven peljati čez dan.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Tixy na 24 Januar 2008, 21:58:05
Bom še jaz napisala nekaj o tem..  Naše izkušnje: psi so že bili navajeni.
Imeli smo tudi labradorca-ta je bil večji problem. Šli smo z njim 1,5h na sprehod-ni nič naredil. Pridemo domov in opravi potrebo sred dnevne sobe :D Predlagam, da ko je sama doma, da je na čim manjšem prostoru (kopalnica), kjer ji vse pokriješ z časopisom (lahko pustiš malo brez papirja), daš notri igračke in ležišče. Potem boš vidla, če je lulala na papir. Če je, ji počasi to zmanjšuj. Na tri ure jo pelji ven, posebej po hranjenju, igri, spanju... Mogoče ji je dolgčas?
LP in upam, da sem kaj pomagala :D
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: zirafa na 24 Januar 2008, 22:33:15
po mojem se ni treba preveč sekirat. če jo pelješ ven večkrat na dan, se bo že navadila. še vsak pes se je. eni prej, drugi  kasneje. vem pa da ni prijetno. ampak vsi smo dali to skozi :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Nincy29 na 16 Februar 2008, 11:00:23
hm..jst glede tega imam zelo različne izkušnje. ko sem dobila pred tremi leti prvega psa(iz zavetišča) je bil star niti 2 meseca in sem ga takoj po prihodu domov imela v hiši in niti 1x ni nič naredil v hiši v dobrem celem mesecu ko sem ga imela(potem mi je šel pod avto :'( :'( :'(). Druga izkušnja je ta da ko sem pred 2,5 leti dobila mešančka sem imela velike probleme znjim ni in ni se hotel navaditi na čistočo,potem se je po dveh mesecih navadil in je bilo kakšna 2 meseca vredu,potem pa je spet začel,zjutraj je bil cel hodnik popacan ;).potem je tut ta šel od hiše(prevelika agresivnost :-\) in zdej imam 4 mesece starega border collija ki ga imam 1 mesec in niti enkrat mi še ni nič naredil v hiši.tudi ko sem v šoli,to je sem osem ur odsotna on lepo počaka. :) :)..
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Tixy na 23 Februar 2008, 16:06:53
No, zdaj imam pa novega kužka!  Včeraj smo ga šli iskat in je pravi cukrček. Da se pa ne bo kdo pritoževal da to ne paše sem, bom še nekaj o tem rekla.. Tale naš Bailey je sobno skoraj čist, samo 1x se je ponesnažil..na pleničko.. tako da je tudi to super.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: eva na 16 Marec 2008, 10:48:21
naša dvomesečna šjora nikakor noče lulati na papir(nanj se uleže  ::) ).Ne opazim nobenih znakov da bi kazala da jo kam tišči.Ne kroži,ne ovohava tal samo spusti lužico in divja naprej.ko jo med lulanjem prestavim na papir me samo pogleda in se uleže.Zunaj ko se polula klikam in je zelo phvaljena.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lilit na 16 Marec 2008, 13:29:00
Jaz nisem dozivela, pa tudi ko sem okoli sprasevala, se nikoli ni nihce videl, da bi kaksen mladicek krozil in ovohaval pred lulanjem ::) se pred kakanjem prakticno ne.
Cimvec jo vozi ven, par tednov stisni zobe in brisi luzice, pa bo  :) mislim, da sta oba moja postala sobno cista, ko sem prakticno pozabila na to in se nehala sekirat :-[
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: eva na 16 Marec 2008, 13:44:11
Lilit se ne hecam...psica samo počepne in spusti.Zdaj jo vozim vn vsakič ko se zbudi vsakič ko pije,po igri po hranjenju pa gremo na daljši sprehod oz norenje na bližnjem travniku in stalno klikam.
Mene ne moti brisananje lužic.Samo ni mi jasno kako se lahko psica na polulan papir uleže in spitam gor
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: eva na 19 Marec 2008, 22:25:56
Mene pa zanima pri kerem mesecu so bili vaši psi sobno čisti.

lp
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: sasha na 20 Marec 2008, 06:50:54
Eva moja Zara je pocela iste bedarije kot tvoja. Nikoli ni nakazala, da jo tisci lulat, samo pocepnila je in se polulala. Ponoci tudi ni nic cvilila, da bi vedela da jo moram peljat ven.. ::)

Sobno cista je pa bila pri 6 mesecih (ok, mogoce ji sem pa tja se uide kaksna luzica, kadar je res kriza, ma ne v sobi ampak ze pred vhodnimi vrati, ker se jaz ne zmigam dovolj hitro) :-[
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: eva na 20 Marec 2008, 07:38:18
Ponoci tudi ni nic cvilila, da bi vedela da jo moram peljat ven.. ::)



Toi tudi moja počne.In ker jo imam ponoči v boksu se polula notri.
Zdaj me skrbi da se nebo navadila lulat v boks.

Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Nika na 20 Marec 2008, 07:38:55
Pri 3, sam sem ne štejem lužic od veselja, ki se še zdaj kdaj pojavljajo  :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: deteljica na 20 Marec 2008, 07:56:16
Lilit se ne hecam...psica samo počepne in spusti.
to ni še nič, če počepne in spusti. Ena moja žverca, ki j bila načelno fizično kmalu sposobna dolgo držat (od mladiča naprej celo noč in vso dopoldansko odsotnost) pa je imela še hujše fore.
Npr leži in žveči kost in niti ne vstane,niti ne počepne, samo mal rep dvigne in lula  :o Druga njena fora- nikol se ni polulal na tla, ampak je vedno skočila na fotlej al pa posteljo (po možnosti blazino) in se tam polulala  :D
No pa je počasi prerasla. Zdaj se zgodi kaj takega (da lula na kavč) samo , če se zelo razburi med divjo igro.

Koliko časa pa rabijo psi, da so zanesljivo čisti pa ni nobenega pravila- nekateri že pri treh mesecih (nekaj mojih se je polulalo samo 1x v življenju notr pa še takrat ne do konca) drugi rabijo nekje okol 6 mesecev starosti , da zdržijo celo noč in dopoldne, najhujši primerki nehajo s posameznimi podvigi šele okoli enega leta.
Posamezni pa imajo kakšno nesrečo vse življenje. Ampak to res ne redno ampak npr v posebnih okoliščinah- kot oni moj primerek,ki mu določena stopnja razburjenja lahko občasno  povzroči nenadno lulanje.

Edino neizpodbitno dejstvo je,da če psa vodiš redno pogosto ven VSAK slej ko prej neha lulat in kakat v prostoru , kjer živi.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: eva na 20 Marec 2008, 08:08:45
Ven jo odnesem po vsaki igri,ko se zbudi,ko poje in ko se nažlamapa vode.
Malo se je že navadila da če ne more zadržat gre na časopis.Potem ko bo vedela da je časopis za lulat bomo pa počasi umikali papir proti vratom in enkrat bo izginil.Tako smo mi navajali Živo nai sobno čistočo.Je pa bilo pri Živi lažje saj se je vrtela v krogih kot zmešana pa vohala po tleh,pa mencala pa še malo popiskala je zdraven.

Deteljica sem mislila da je moja šjora malo čudna pa vidim da ni edina.Najprej so mi vsi govorili da nisem dovolj pozorna na znake ki jih daje Drum.Sem se že malo zasekirala.Če smo živo naučili sobne čistoče pa je bil naš prvi kuža potem mislim da bomo tudi Drum nekako odvadili lulanja in kakanja v stanovanju.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Florinca na 20 Marec 2008, 13:07:11
Mene pa zanima pri kerem mesecu so bili vaši psi sobno čisti.

lp

Noč smo prespali brez lulanja praktično od prvega dne. Pri starosti 3 mesecev pa je zdržala tudi v dopoldanskem času, ko smo bili po službah (cca 8 ur). Tu pa tam se je še zgodila nesreča, ampak bolj po moji krivdi, ker sem spregledala znakov (če se je hotela igrat al pa it lulat je pokazala na enak način). Je pa res bolj enostavno psa naučit sobne čistoče, če ti na tak ali drugačen način pokaže, da je treba it, kot če samo počepne in naredi.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lilit na 20 Marec 2008, 13:11:27
Pri nas je trajalo obrakrat ene 3 tedne, da sta zastekala, v cem je fora. Ker pa ne eden ne drugi ni niti priblizno nakazoval, da ima kaksen namen, je bilo (je se) po tem cisto od mene odvisno, ce sem imela dovolj dober timing ali ne.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: zoe na 20 Marec 2008, 15:10:30
Ginny se je noter polulala samo 2x, se pravi je bila sobno čista že pred tretjim mesecom starosti. Sva pa res ful pogosto hodili ven. 1x se je polulala pred vrati, ko sva ravno odhajali ven; drugič pa jo je ful tiščalo in se je polulala točno ob rožo, ki je bila na tleh - sklepam, da zato, ker je bilo to najbolj podobno travi ;D ;D
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: uv na 25 Marec 2008, 12:45:40
Živjo.
Berem, berem, berem...in se še kar sekiram. Imamo 4 mesece starega Kavalirčka, zdaj že 3. teden pri nas. Ko smo ga dobili 'naj bi bil' navajan na lulanje, kakanje zunaj. Jok, odpade. Ko sem ga položila na lepo travico pred hišo in čakala kaj bo, ni bilo nič. Takoj ko sem ga prinesla nazaj v stanovanje, se je polulal. Enaka varianta s kakanjem. Ne da nisem potrpežljiva. ZELO sem potrpežljiva. Zdaj ga že toliko poznam, da točno vem kdaj kaj namerava... Takoj ko počepne, ga primem (nič ne vpijem, nič ne govorim, tudi dihati skoraj ne upam...) in ga nesem ven. Potem se on usede in me gleda. Tudi od pol šestih do cca osmih zjutraj vsak dan v tednu!!!! S tem, da sem ga dobila ko mu je kakec že skoraj ven gledal, prijela, nesla ven... Nič. Usede se in čaka. Ko pa sem ga prinesla nazaj v stanovanje, v pižami, vsa premražena, v hčerinih coklicah, je seveda potrebo takoj opravil. Groza!!! Zdaj sem mu 'naštimala' v kopalnico pleničko in hodi tja (več ali manj  :'(). A je to napaka??? Kaj naj še naredim? Moram reči, da smo res veliko zunaj. Vsi sodelujemo. Celo mož, ki je rekel, da se s tem ne bo ukvarjal.... Čakamo zunaj tudi po 4 ure!!! Človek skoraj ne more verjeti.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: deteljica na 25 Marec 2008, 13:02:03
UV slaba novica- očitno boste morali čakati več kot 4 ure ....Računajte na poletje....
a sploh nikoli ne opravi zunaj?
drugače pa vas čisto razumem- v tej situacij vam trenutno ne preostane drugega kot vsaj delna rešitev s plenico v kopalnici- vseeno poskušaljte dobit vsaj kakšen uspeh tudi zunaj.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: uv na 25 Marec 2008, 14:03:20
Deteljica, hvala za odgovor.
Sem pa tja mu uspe polulati se zunaj, na primer 2 x na teden.... Sigurno ne v enem dnevu! 2x v teh dobrih treh tednih se mu je uspelo celo 2x pokakati zunaj  >:( ... Ah... Če bi opisala še kakšen dogodek s čakanjem, bi mislila da sem nora... Me prav zanima kaj pravijo sosedje... Pred tem snegom, sem vzela knjigo, se usedla na travico in čakala...čakala...čakala.... To je delal tudi Lun. 8 ur!!!!!! Ne pretiravam. Celo popoldne. Sicer je bilo res pred tem snegom, takrat ko se je tako lepo otoplilo.... Zdaj bi najbrž prej zmrznila.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: deteljica na 25 Marec 2008, 14:21:14
Uv- priporočam vam,da greste za dopust kampirat  :).
Očitno si je kuža nekaj narobe razložila, poskušajte najt čim več časa čez vikende - na sprehodih pa tako, ko bo lahko zunaj dokler ne lula- potem pa nagrada. Ne izvajat psihičnega pritiska- mogoče jo preveč pričakujoče gledate  ::) ?
Jaz bi jo nesla ven- če ne rata v cca 15 minuta nazaj notr in v majhno kletko- se pravi njeno ležišče. Pa čez uro al pa dve spet ven - vzameš iz kletke in neseš ven. spet čakaš največ 10-15 minut, če ne rata ,spet v kletko. ITD dokler ne bo tako,da bo morala lulat. Če rata živčna probaj prej kot čez eno uro.Spremljaš lulanje z besedo - "lula" in daš potem piškot, psa pelješ not, pustiš zunaj kletke in se z njim ukvarjaš. Ko boš ene 50 X pkrila z besedo dejanje  poskušaj dat besedo ko j prineseš ven- mogoč ebo že pod klučem vedenje.
Če jo zalotiš pri potrebi- kot ste dosedaj delali , brez besed neseš ven in postopek 10 minut kot opisano.
Kadar bo sama- kar v kletko , če zdrži zunaj 8 ur bo tud v kletki med službo zdržala  :P. Nč šparat, pa brez čustev in brez drame. Bo že skapirala. Še vsak je .
V glavnem ključ mojega nasveta je ,da ji z omejevanjem prostora popolnoma onemogočiš opravljanje notr. Tako ji ne bo preostalo drugega kot to opravljat zunaj  ;).
Kletko nosi sabo -se pravi, če si v kuhinji v kuhinjo, v dnevno , v spalnico- tako da pes ni izoliran, samo zaprt. Al pa več klet- al pa kratek privez na njeno posteljo. Bo pa pogruntala,da če se polula zunaj ,da je pol piškot in da je potem notr spuščena in da se ukvarjate.
Sej v svojo postlo menda ne lula - al tud?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: uv na 26 Marec 2008, 08:02:39
Živjo, sem šele danes opazila odgovor, ker me včeraj cel popoldan ni bilo za računalnikom...
Peljali Luna pogledat v malo šolo...

Deteljica hvala za nasvet. Saj nekako tako počnem. Nosim ga dol in gor, ko mačka mlade... Drugače v svojo posteljico ne lula. Niti v avtu. Niti v naročju. Ko nas ni, ga zapremo v kopalnico, ki je kar precej velik prostor v naši hiši, in moram reči, da tudi po celi kopalnici ne lula in kaka. Praktično že nekaj dni samo na pleničko... Upam na lepo vremo v prihodnosti, mislim, da bo to edini zaveznik zaenkrat...

Ja, Deteljica, izključno gremo kamiprat... ;D Pa še to se bojim, da mi bo v šotor hodil... Sralko mali.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: alenka66 na 26 Marec 2008, 11:34:39
Naša Mimi je stara 4,5 mesecev in od tretjega meseca je čista.  :o Brez nasvetov in predlogov pasjih forumov, ne vem, kako bi se znašla. Sama na sebe sem ponosna, da sem vsaj dva meseca pred prihodom naše psičke temeljito prebrala knjige, članke, forume,...
Na začetku sem jo nosila (1 kg) pred blok na zelenico, ker ni zmogla poti do parka, pa je lulala in kakala, jaz pa skakala kot opica od veselja, pa še kakšem priboljšek je dobila ;) in je imela še večje veselje opravljat potrebo zunaj. Sedaj kar malo pogrešam to kepico v naročju.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Biba.Bibich.Teia na 12 September 2008, 17:30:54
Lp, vsem!

Mena zanima kako bi mojo višavko navadila na sobno čistočo. Ponoči se nikoli ne polula ali pokaka v hišo. Podnevi pa se vedno..Ne  vem  kako naj jo navadim na sobno čistočo.. Prav bi mi prišel kakšen nasvet glede tega..

 Že vnaprej hvala za odgovore!
Teia
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Heilie na 13 September 2008, 17:57:32
Pozdravljena!

Če si boš prebrala to temo boš dobila svoj odgovor.

Predvsem jo moraš naučiti tega, da se lula in kaka zunaj in ne v hiši. Jaz, ki imam prav tako mlado višavko, jo vedno, ko opazim da gre proti časopisnemu papirju, na katerega ponavadi lula če nas ni, dvignem in nesem ven. Ko se polula zunaj pa jo močno pohvalim. Zna biti pa to zelo naporno, saj to počnem že skoraj 2 meseca in še vedno se polula notri, če ne opazim, da jo lulati. Kar nekako ne zna pokazati, da mora iti.

Upam tudi, da bo kmalu lahko malo dlje časa zadržala. Ker sem že kar utrujena od tega laufanja ven in notr.

Veliko uspeha ti želim.


LP
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: _Dakota_ na 13 September 2008, 23:13:36
mja maltežanka je stara skoraj 6 mesecev .... za kakat že zna pokazat - začne praskat po vratih (če res noben ne opazi,se pokaka - ampak res hudo jo moa tiščat),za lulat pa ji nekako ne potegne,da bi vprašala - kt za kakat recimo. no bomo vztrajali,ankrat bo že. ;D sej za lulat tudi gre pred vrata,ampak če je takoj ne opaziš se polula ... no,počasi se daleč pride.  ;D
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Zoja83 na 19 September 2008, 14:32:29
Pri nas doma je pa tako. Kara je trimesečna mešančka, ki hodi na sprehod 4-krat na dan ali še večkrat. Vsakič se polula, zelo malokrat se zgodi, da se ne bi tudi pokakala. Znotraj se je polulala samo enkrat, pokakala se je pa samo danes že trikrat  ??? kljub temu, da je tudi zunaj dvakrat kakala. Čez dan ima na voljo brikete in svežo vodo, ki jih tudi non-stop je. Za zjutraj mi je jasno, da se pokaka noter, saj si vzamem 5 min časa, da si vstavim leče. To vem, da lahko odpravim, če jo takoj pograbim in letima ven.
Ali ji naj raje brikete dajem postopoma in na tak način reguliram njeno prebavo? :)
Me pa zanima še nekaj. Dosti je govora o tem, da odpeljete psa na sprehod po vsakem igranju, ampak moja Kara se vedno igra... :-[
Zdaj imama pa ravno borbe, da ne sme ležati na sedežni :)
LP
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Majchy na 19 September 2008, 14:40:37
Zoja83...Mladič ne sme imet na razpolago briketov cel dan. Dnevni obrok mu moraš nujno razdeliti na več majhnih.
Jaz imam za mojo 2-mesečno psičko 4-5 obrokov. Bolje da dobi večkrat in pomalo.

Glede lulanja in kakanja, pa je vse odvisno od lastnika, kolikokrat bo mladič opravil potrebo v hiši.
Mladička je treba redno nositi ven na potrebo, dokler je ne opravi. In če je potrebno tudi na eno uro.
Za ponoči pa imam nastavljeno budilko, da me zbudi in malo peljem lulat oz. po potrebi kakat.
Logično je da mladički veliko kakajo, sploh če se veliko gibajo. Moja kaka tudi 7x dnevno.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Smrček na 19 September 2008, 14:58:45
Uf kakšne probleme imate!! (moj se je polulu 1× in ene parkrat pokaku )  pa ga nismo vsako uro vozili vn :-\
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Zoja83 na 19 September 2008, 15:11:02
Zoja83...Mladič ne sme imet na razpolago briketov cel dan. Dnevni obrok mu moraš nujno razdeliti na več majhnih.
Jaz imam za mojo 2-mesečno psičko 4-5 obrokov. Bolje da dobi večkrat in pomalo.

Ko sem jo dobila iz društva, mi je njena prejšnja skrbnica rekla, da mora imeti brikete ves dan na voljo... :-\
Se mi zdi pa res boljše, da ji dajem manj, saj lahko tako bolj pazim na njo.

Ko sma zunaj, ni problemov. Opravi takoj in nato se še naprej sprehajava. Do zdaj se še ni zgodilo, da ne bi vsaj lulala zunaj. Je pa res, da jo nisem pohvalila, ker niti nisem vedela, da se to dela, ampak bomo to spremenili. :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Heilie na 19 September 2008, 16:11:54
Evo pri nas se končno nekaj premika. Kar naenkrat je naša kužika pri 4 mesecih dojela, kaj ji hočemo dopovedati in zdaj ko jo tišči in smo doma, zakoraka proti vratom, potem pa te pogleda in čaka. In če nič ne odreagiraš gre spet malo bližje vratom in nazaj do tebe in spet čaka. Tako da čez dan se praktično ne pokaka in polula več notri. Razen če jo kaj zmeša, potem se še zgodi kakšna nesreča, ampak to je bilo v tem tednu samo 1x.
Edin problem je ponoči, ker ima ful nereden urnik. Večino dni zdrži od 22h pa tam do 6h. Potem pa spet pride kake par dni ko se vsako noč pokaka in polula notri. Ko je bila še mlajša sem jo tudi ponoči vozila ven, pa sem zdaj pri 4 mesecih nehala, ker mislim, da bi že mogla zdržati. A je to narobe?
Pa tudi ful sem ratala utrujena od teh nočnih vstajan 3x na noč. Ker če jo imam pri sebi v sobi hoče iti ven ob 22h, pa potem tam okrog 2h, pa ob recimo 5h do 6h, pa ob 8h že spet skače okrog in prosi. Če jo pa pustim v sosednji sobi kjer ponavadi spi, pa tudi po celo noč včasih zdrži oz. do 6h, pa potem spet tam tudi do 10h. Tako da ne vem ravno kako s tem ravnati :-\
Upam, da bo kmalu tudi s tem prenehala.

Drugače pa je treba z navajanjem na sobno čistočo res imeti veliko potrpežljivosti. Ker največji problem je, da kužki res veliko lulajo in kakajo, ko so majhni. Naša lula sigurno vsako uro vsaj 1x, če ne spi kaj vmes, kaka pa tudi do 6x na dan. Je pa res, da zdaj če jo zamotiš ali rečes počakaj zdrži in ni treba takoj leteti ven.
Me pa zanima pri katerem mesecu se začne to umirjati oz. kdaj začnejo kužeki redkeje kakati in lulati?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: cukr na 06 Februar 2009, 17:57:23
moj ps je str 11 tednov in ga hocm navadt an plenicko, ko se polula kje drugje recm da tm ne sme in ga nesm na planicko malkrat se je ze polulu na plenicko in takrat ga pohvelm.
a mislt da mi bo uspel????
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 07 Februar 2009, 12:29:12
Zakaj bi ga pa to navajala? A ga ne bi raje na to,da se potreba opravi zunaj? Jaz niti čivave ne bi navajala na pleničko.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Me-Anja na 28 Februar 2009, 13:49:49
SIcer jz nimam psa ampak sem pa v velik trgovinah vidla kaplce k se jih da na določen mest in majo baje take sestavine da ps hitr zavoha pa ga tja prvlač in tm oprav potrebo.Nevem pa če deluje.
Lep pozdrav z Gojerenjske (kjer je sonce( :o))
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Macika na 28 Februar 2009, 13:55:10
Me-Anja, no piši slovensko. Prav težko je brat.

Meni so te kaplice tako tako no, z malo volje se psa v roku 14 dni prav fino navadi, da se potreba opravlja zunaj. Na začetku so izhodi bolj pogosto, potem pa se čas med njimi podaljšuje. In pa se strinjam s Čaro, meni je prav neumno psa navajat na pleničko. To je samo lenoba lastnika, da ne pelje psa ven na potrebo.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: esta na 29 April 2009, 13:17:09
Mene pa zanima, kako psa navajaš na sobno čistočo če te čez dan doma (8-14 h).
A je boljše če si za kakšen teden vzameš dopust, ali da mu daš časopis v stanovanje pa mu nekako dopoveš, da tam mora lulat, ali pač kupiš tisto mrežasto kletko za kakšno veliko pasmo pa čez dan kužka daš notri pa mu daš na eno stran posteljico pa vodo na drugo stran pa časopis. (Recimo za čivavo, yorkija)?

Hvala, Ester
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Cindy na 10 Junij 2009, 16:41:50
Z mojo psičko imam pa zelo velike težave s sobno čistočo, počasi obupujem  :( namreč jo imam že 3 mesece in je stara  že 6 mesecev, da bi bil kak rezultat ga niti ni. Moj postopek učenja, je bil enak, kot pri prvi psički, prva se je kar hitro naučila sobne čistoče: Ko sem jo prvi dan prinesla domov, jo nisem nesla v  hišo, ampak na travo, se je polulala in sem jo zelo pohvalila.
Zvečer preden grem spat jo peljem ven, čakam, da se polula, če se, jo pohvalim + posladek, ampak vedno se ne polula steče kar v hišo, čeprav jo ponovno nesem na travnik, ona steče nazaj vedno v hišo, velikokrat se je tudi zgodilo, da je prišla v  hišo in se je ponečedila noter pa, čeprav je bila pred tem zunaj in to se še vedno dogaja. Zjutraj vstajam in jo vozim ven in se skoraj vedno polula, jo pohvalim+posladek, ampak vsako jutro me čaka polulano-pokakano, ali je papir ali ni, se ona podela, čez noč je cca zaprta 7 do 8 ur, glede na njene iztrebke, se najmanj čez noč 2x pokaka pa 1 do 2x polula. Mislim, da pes pri 6 mesecih, bi lahko vzdržal nekaj ur. Lula tudi v svoji posteljci, lulala je tudi na kavču, zdaj ji gor več ne dovolim. Ker imam zunaj pred hišo travnik jo vozim velikokrat ven, samo kaj pomaga, če je zunaj in sam voha, podela se pa v hiši.  :'(, jaz ne morem biti zunaj ure in ure z njo. Razumem, da je še majhna in, da ponoči ne more še vzdržati 7-8 ur brez lulat/kakat. Svetujte mi, kako naj jo tega odvadim, kako naj jo naučim, da prosi za ven, ko jo tišči, skušam jo naučiti na ''glas'' sam ona laja samo takrat, ko sliši sosedovega psa. Mislim, da pri 6. mesecih bi moral biti kakšen rezultat, čez dan.
Hvala za nasvete in odgovore
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 10 Junij 2009, 22:07:58
Kako pa lahko sama steče nazaj v hišo? Zapri vrata, odnesi na travnik in bodita zunaj doklr ni luže in kupčka. Odvisno od potrebe. Zunaj samo voha? Igrače s sabo, posladke, vadit odpoklic, učit trikce. Teči z njo etc. Mogoče bi ji kaka visoka trava grmovje bolj pasalo za opravljanje potrebe. Zadnji obrok naj bo najkasneje ob 18h potem pa čez eno uro sprehod, ven da opravi potreb. Tik pred spanjem pa še 1x lulat. In potebi bi kakih 8h morala zdržati.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: san-san na 11 Junij 2009, 07:04:06
Pomoje 6 mesecev star mladiček zdrži ponoči brez hodit lulat in kakat  ???  Js imam 7 mesecev starega mladiča,pa že od 3.meseca ne hodi ponoči več lulat.. spal pa je v boxu ponoči.Če pa je že mogu it lulat ali kakat ponoči je začel ropotat po vratih od boxa  ::) se ni nikoli v box polulal.Provaj jo imet ponoči v boxu.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Cindy na 11 Junij 2009, 08:10:19
Vem, da pri 6. mesecih, bi se moglo mal kazati rezultati, saj kak  % le so, saj prvi mesec je bilo grozno, nikoli se ni zunaj polulala, ne glede koliko časa je bila zunaj, zdaj je malo bolje,  pri prvi psički so se rezultati zelo hitro pokazali, ampak odvisno je, kje je pes bil prej v kakih pogojih, moja je bila v zelo slabih razmerih, kjer je spala je jedla in kakala/lulala-katastrofa in to, kar na tleh na papirju, zato so večje težave in to sem vedela že prvi dan, da bo učenje trajalo mnogo več, kot pri prvi psički.
Čudno se mi zdi to, da se polula v svoji posteljci, kjer spi, rekla sem z visokim tonom NE, tudi, če jo opazim, da se že nastavi za lulat-kakat, rečem NE - pol pa steče k vratom za ven.
Zdaj če se pokaka v hiši in polula, zdej se že malo jezim pa ji rečem, lumpa, grda z visokim tonom - je to dobro, ali je res dobro to, da ignoriraš vse in lepo počistiš. Vem, da če nima zdravstvenih težav, da se bo naučila, preblem je le ta, da konec meseca grem z njo na morje in bodo težave tam. Imate še kak nasvet, kako se v 14 dneh psička navadi na sobno čistočo, še posebno, da je ponoči čist.
Hvala
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lejca_ na 11 Junij 2009, 09:10:56
Pomoje bo na morju super, če boste v senci in veliko zunaj, ker se bo navadila, da se zunaj lula. Je pa problem njena preteklost, ker se ji očitno to zdi nekaj normalnega.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: deteljica na 11 Junij 2009, 09:37:51
Cindy-žal ni drugega kot vztrajat. Psički so različno nadarjeni pa tudi presnovo imajo različno. Če pa ima en pes pri 6 mesecih še veliko problemov s čistočo sta samo dve, ali pa obe možnosti: da je imel nemarnega vzreditelja in se je navadil bit nečist v leglu (jih ni postavljal ven ,jim ni dal možnosti,da bi se naučili lulat zunaj, npr nekateri šteparji pa tudi nekateri "eminentni" vzreditelji malih pasem,ki se jim zdi normalno,da so psi ves čas notri) ali pa, da ni bilo reda in doslednosti v novem domu prvo obdobje.
Načloma se namreč psi naj ne bi  ponesnažili na ležišče oz v kletko. Niti kot mladički. Pri 6-7 mesecih bi morali biti vsi psi v globalu čisti- kar ne pomeni,da niso še vedno mogoče kakšne nesreče me digro, ko zamudimo domov, ob razburjenju, če preveč popijejo naenkrat ipd. Ampak to naj bi bil posamezne nesreče, ne pravilo.
In ni drugega recepta kot železna disciplina in vztrajat:
Strog urnik hranjenja in pitja vode- zadnji obrok tri ure pred spanjem, zadnje pitje vode eno uro pred spanjem. Več izhodov kot je to običajno in izhodi za izločanje ob istih urah, sprehodi pa lahko varirajo. Ampak držat se urnika za izločanje  striktno- če je izhod za zadnje lulanje ob 23 mora bit , tudi če smo prišli ob 22 h s sprehoda npr. In če je jutranje lulanje ob 6 mor abit, tudi če je nedelja in z mačkom, ker smo se privlekli domov ob 3 zjutraj. Pa če ga zalotiš vedno mirno vzdignit in nest ven, tudi če lula po tebi med potjo tudi če ima samo še eno kapljico. Ne najprej čistit in brisat. Ponesnaženo površino nujno oprat in našpricat z mešaico kisa ali odvračalom lulanja. Poscane zadeve iz blaga je dobro kar zamenjat- če je npr lulal v pasjo posteljo in je ni mogoče prav oprat, kupit enovo- za začetek kar plastično. Enako je nujno da nekaj ukrenete s kavčem oz fotelji in tepihi, če so bili kdaj polulani. Vsak vonj po preteklem onesnaženju namreč spodbuja novo dejanje.
Obenem je treba imet takega pacončka vedno na očeh. Uporabljate lahko hišni privez (psa vodiš s seboj po stanovanju in ga privežeš v bližino,če kaj delaš) , ker ne sme se zgodit, da mu uspe lulat ne da bi bi bil zaloten!
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Cindy na 12 Junij 2009, 21:12:13
Deteljica:
Tu pri meni je red, vedno preden grem spat jo peljem ven na potrebno, zjutraj tudi navsezgodaj, problem je pri vzreditelju, saj jo ni naučil nič, kjer je spala je imela WC in hrano, tako je navajena. Najbolj me moti to, da se ponoči podela velikokrat, danes je bilo najmanj 2x do 3x polulano, 1x pokakano, zadnji obrok dobi cca ob 18h. Zdaj sem dobila ene slastne palčke, ki opažam, da so ji full všeč, ko se zunaj podela jih vedno dobi, sem pa opazila, da je velikokrat sama prosila za ven, da je dobila palčko, polulala je samo 2 kapljici - mogoče bo šlo zdaj na bolje, sam vseeno, me moti, da dobim zjutraj ogromno lužic in kupčkov :(
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lili1 na 14 Junij 2009, 18:37:51
Tudi mi imamo probleme z navajanjem na čistočo.Imamo 4 mesece staro prinašalko in je zunaj v pesjaku. Dela ravno obratno kot bi bilo potrebno. Ko gremo ven na sprehod se nikoli ne polula in pokaka, takoj ko pa pride v pesjak se polula in pokaka. Zdi se mi da nenormalno velikokrat kaka, sigurno  6x na dan. Ali imate kakšno idejo, kako jo navaditi na lulanje in kakanje na sprehodu.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Cindy na 15 Junij 2009, 11:32:30
Meni pri 4. mesecih je tudi velikokrat kakala, čez noč so bili po 3 kupčki, da ne omenim, čez dan, ki jih je bilo mnogo več, saj sem samo čistila, zdaj ima preko 6 mesecev in se je začela še goniti in še vedno se podela, danes zjutraj me je čakalo ponovno presenečenje, 2x lulanje in kakanje, zvečer sem jo peljala ob 22.30h ven in zjutraj ob 5h, ko je cvilila, men se zdi čudno, da pes, ne zdrži ponoči 6h - 7h in to pri starosti preko 6. mesecev. Čez dan je malo bolje, saj se zaveda, da se ne sme in nekako mi nakaže za ven, ponoči je obupno, ima majhen prostor in zjutraj, me je prav strah, kaj me čaka. Mogoče obupujem, ker pri prvi psički, pri tej starosti je bila popolnoma sobno čista. Počakajmo še malo in vztrajajmo.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lejca_ na 15 Junij 2009, 11:36:36
S kakšno hrano ju pa hranita?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Cindy na 17 Junij 2009, 08:16:20
Jaz jo hranim s konzervo za pse, brikete ima pa pedigree junior, poslastice pasje piškotke, palče - tekočina samo voda. Pri mizi dobi zelo malo poslastic.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: sasha na 17 Junij 2009, 08:31:53
cindy zamenjaj hrano za eno bolj kvalitetno..
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Gala-V na 17 Junij 2009, 09:10:56
Hrano pa res moraš zamenjati vsaj s kakšnim Royal Caninom.

Jaz sem imela tudi velike težave na začetku z mojo Galo, saj se je ponečedljala v kletko vsakič, ko me ni bilo (sem šla na kosilo za 20 minut in me je pričakal pravi masaker). V razlog, zakaj to počne, se nismo poglabljali, ker je vsak rekel drugače. To smo rešili s stalnim redom v hiši. Vstala je ob 4ih zjutraj (in še danes je tako), takrat smo jo spustili ven in ji dali zajtrk. Jaz grem ob sedmih v službo in je bila do takrat zunaj (da iztrebi zajtrk). Potem je bila v kletki do 13.30, ko smo ponovili postopek (ko prvi pride iz službe). Večerja je bila okoli 19. ure, da smo do 23. ure vse lepo iztrebili... Po dveh mesecih takega reda nismo imeli več težav s čistočo. Enostavno ji nismo dali možnosti, da bi še lahko izločala blato, ker smo jo imeli toliko zunaj, dokler ni vsega naredila. Potem se je pri 5ih mesecih še enkrat polulala dedku na sredo tepiha v dnevni sobi, ampak to je bilo verjetno v znak nekega protesta, saj ji ni bilo všeč, da ni smela z mano zunaj "vrtnarit". ;D
Sva pa tudi uporabljali povodec doma, saj je izkoristila vsako sekundo moje nepozornosti, da je odhitela za vogal kaj narediti. Na povodcu je pa takoj začela vleči, ko je imela kaj takega v mislih - to odlično služi za boljšo orientacijo lastniku. Redno je bila na sporedu beseda "ne" in še bolj redno smrdeči priboljšek za vsako zunaj opravljeno potrebo.
Sedaj sva pa že tako daleč, da se noče niti na vrtu podelati v svoj standardni skriti kot. Vsak večer, ko greva "v hrib" že v prvih 50m opravi veliko potrebo. Z besedo "bravo" pa jo še vedno hvalim, očitno mi je prišlo v kri.  ;D
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 17 Junij 2009, 15:15:59
Cenovno je najugodnejša Bosh pa še vseeno OK. Če leži problem v tem. Ali pa kak Propac, Chicopee. Če ji daješ testenine je pomembno, da takoj ko so kuhane vodo odliješ. Sicer napijejo vode in potem je lulanje,lulanje, lulanje nonstop.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Mateya na 18 December 2009, 13:59:55
Živjo, jst imam pa malo drugačen problem, psička je bila lahko rečem kar sobno čista, redko kdaj se je ponoči polulala, sedaj pa je stara 2 leti, in je začela ponovno lulati ponoči notri, zvečer lula zunaj okoli 23-24 zjutraj pa ko se zbudi. Ima kdo kakšen nasvet kako je odvaditi lulati ponoči?

lp Mateja
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 18 December 2009, 16:01:27
Če je bila sobno čista že dlje časa, potem pojdi najprej do veterinarja da odpravite morebitne zdravstvene težave. Možno je tudi, če ni sterilizirana, da lula oz. markira pred gonitvijo.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Mateya na 21 December 2009, 10:08:01
TibiQ hvala, vendar je sterilizirana, če ne bo bolje bom res šla k veterinarju,

lp
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 21 December 2009, 10:11:37
Mi je šele kasneje kapnilo.. če pa je sterilizirana, je pa možna tudi inkontinenca zaradi sterilizacije. Skratka tudi to naj preveri veterinar!  ;)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: miško na 03 Marec 2010, 20:44:28
Zdravo,

Se bom še jaz oglasila :)
Tudi pri nas je nastal problem z lulanjem v hiši. Je bilo že bolje, lulal notri mogoče 1x na dan, potem pa se je to spremenilo. Je bil zunaj in prišel not samo lulat :-\
 Kaznijem ga ne, ko ga vidim da lula rečem samo fuj in ga dam takoj ven. Edino 1x sem ga rahlo frcnila pa je bila taka zamera da tega nisem več ponovila. No, to da lula bi še nekak prenesla, čeprav nisem najbolj vesela  :D. Zdaj pa par dni kar hodi in lula :-\ Polula cel hodnik, gre iz kuhinje v dnevno sobo in skoz teče za njim. Kaj je narobe, kako ga naj odvadim. Prvič sem opazla da je to naredil ko je bil zunaj in začel lulati, pol je pa videl mačka in je šel k njemu, in je še skoz za njim teklo. Sprašujem se če je res možno da je tako občutljivi da še zdaj od takrat ko sem ga rahlo frcnila in skregala dela to od straha?? Skoraj dvomim saj ni boječ, in nikoli ni doživel kake slabe izkušnje. Aja, pa star je 3 mesece :)

lp
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 03 Marec 2010, 21:30:02
Preberi temo od začetka  ;)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Monty na 21 Junij 2010, 18:33:52
Sem prebrala vse o sobni čistoči, kar sem našla, na tem forumu, vendar imam še vedno eno vprašanje. Čez nekaj dni bom pripeljala 9,5 tednov staro psičko domov. Vem pa, da trenutno opravlja potrebo povsod, tudi med ležanjem, igranjem, hranjenjem, skratka kjerkoli in kadarkoli in se na to že psihično pripravljam. Zanima me, ali naj ji ob prihodu sploh položim papir/peleničko na določen prostor, ali naj jo jo samo vodim ven, kar jo bom tako ali tako, edini problem je da sem v 9. nadstropju in bo trajalo par minut, da prideva na zelenico. Sicer bo to verjetno nepomembno, saj kot sem do zdaj opazila ne kaže nobenih znakov pred potrebo in bo "urjenje" še zelo zanimivo :).
Lp, Irena
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: ninci na 21 Junij 2010, 19:06:11
Sem prebrala vse o sobni čistoči, kar sem našla, na tem forumu, vendar imam še vedno eno vprašanje. Čez nekaj dni bom pripeljala 9,5 tednov staro psičko domov. Vem pa, da trenutno opravlja potrebo povsod, tudi med ležanjem, igranjem, hranjenjem, skratka kjerkoli in kadarkoli in se na to že psihično pripravljam. Zanima me, ali naj ji ob prihodu sploh položim papir/peleničko na določen prostor, ali naj jo jo samo vodim ven, kar jo bom tako ali tako, edini problem je da sem v 9. nadstropju in bo trajalo par minut, da prideva na zelenico. Sicer bo to verjetno nepomembno, saj kot sem do zdaj opazila ne kaže nobenih znakov pred potrebo in bo "urjenje" še zelo zanimivo :).
Lp, Irena

Če pri 9ih tednih iztreblja med ležanjem nekaj ni ok ??? To, da si v 9em nadstropju ni problem, kužka dviggneš v naročje in tako počakjata na dvigalo in ga v naročju neseš dol. Tudi jaz sem imela prvega v 10-em nadstropju in se mi tako v naročju ni nikoli plulal ali pokakal vedno je počakal, da sva prišla do dol, tudi če sem ga ujela med samim dejanjem in ga takrat dvignila je prenehal lulat.

Veliko sreče ;)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lejca_ na 21 Junij 2010, 19:17:12
Če imaš možnost, bi ga jaz na začetku vozila vsaki 2 uri ven, da ugotovi kaj se od nje zahteva. Poleg tega pa je treba nujno ven takoj, ko se zbudi, ko se nekaj časa igrata, prav tako po hranjenju. Če ne boš dovolj hitra, bo lužica.  Kadar nikogar ne bo doma, bi ga jaz dala v ogrado ali kletko s pleničko na enem delu. Je pa fino, da čim prej ugotovi, da je trava za lulat in ne stanovanje.
Zakaj jih pa vzreditelj na to ne nič ne navaja? Običajno so naučeni, da hodijo lulat na pleničko, časopis itd.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Monty na 21 Junij 2010, 22:53:05
Po moje je vse ok, ker sem jo že dobro spoznala, samo se jim vse dopušča, cele dneve se igrajo doma (pri njih) in norijo, nihče jim ne govori da ne smejo lulat doma ipd. Tako pač je, očitno je meni, da jo naučim takoj ko pride domov, seveda pa bo težje kot, če bi jo vsaj prej naučili, da lula na časopis..Sama jo probala naučiti brez časopisa, kot ste nekateri svetovali, kar ven na dve uri, upam, da bo dovolj pametna, da čim prej skapira :). Sicer pa sva s fantom odločila, da je kakšna 2 tedna ne puščava same, morda se v tem času že nauči opravljat vse zunaj  :D. Potem pa jo počasi navajat še na najino odsotnost in vse kar sledi, počasi z veliiiko potrpežljivosti, hehe :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 22 Junij 2010, 08:20:34
Glede kakanja ne vem, polulala se je pa tudi moja še kdaj med spanjem tja nekje do 12. tedna, mogoče celo še kdaj kasneje. Ni nič narobe. Pač je tako trdno spala, da se ni niti zbudila.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 22 Junij 2010, 12:22:28
Jaz bi jo kar takoj navajala da je sama, najprej se jo fajn zmatra, počaka da opravi svojo potrebo in se jo da v boks in gresta z dragim za kako urco v trgovino nakupit kar rabita. Prvi dan res ne bi, ker je toooliko dela, da se razkaže stanovanje, pkaže njeno mesto, njene igrače-pospravi stanovanje (rože, copati, čevlji...) da se igra, vodi ven, igra, igra. Drugi dan bi jo pa že samo pustla za kako urco.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Monty na 22 Junij 2010, 15:10:28
TibiQ jaz sem enakega mnenja, saj to so še "dojenčki", stari 8-10 tednov. Po moje, ko ji bo postalo jasno kaj mora in kje, bo vse ok.
Čara glede puščanja se mi pa zdi to dobra ideja, da se ne navadi preveč na to da sva non stop doma. Jo bova pa na začetku puščala v predsobi, upam, da ne bova potrebovala boksa. Sicer vem, da ga eni hvalijo, bom pa probala vseeno brez, ker do zdaj nikoli nismo imeli problemov s kužki doma, pa noben ni imel boksa. Če ji pustim poteljo in vodo v veliki predsobi bo po moje čisto zadovoljna, upam da bo to znala cenit :D.
Se pa bojim, da bo jezna name, ker ji vzreditelji pustijo ČISTO vse in bo malo težje na začetku, ker ji po moje ne bo jasno, ne samo zakaj je zdaj pri meni in kdo sem jaz, ampak zakaj vsa ta "pravila" obnašanja. No bo že, samo upam, da me bo marala, do zdaj se je vedno crkljala in igrala menoj  :).
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 22 Junij 2010, 16:17:55
Ne bo ji čisto jasno, da zdaj pa obstajajo pravila, kaj se sme in kaj ne sme, to ji je treba prvi dan predstavit. Bo malo več dela, kot če bi vzreditelji že delali v tej smeri, ampak nič tragičnega. Posteljo pa zna zgrist ;D ne kupit kake drage postelje, dokler ne zamenja zob ali pa je mine želja po grizenju. Pa žvake, igrače iz vrvi, napolnjen kong to je dobro za samostojno zabavo.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lejca_ na 22 Junij 2010, 16:38:05
V predsobi bo potrebno pospravljat čevlje  :P Zna se lotit tudi pohištva, ker jim je les super za glodat, kljub igračam ali pa, da bo praskala po vratih. Drugega pa mislim, da se na hodinku ne bo spomnila početi. Če bo začela uničevati, se pa lahko kupi tudi ograjica za mladičke. Če ji ne boste preveč popuščali, bo hitro ugotovila kje je meja.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Monty na 28 Junij 2010, 13:06:33
Luna je doma  :D! Precej raziskuje, ovohava, se igra, vsake toliko še malo joka. Glede sobne čistoče pa uh, res opravi potrebo kje se pač najde, tudi če jo cel čas gledam kam gre in kaj bo, ko se obrnem evo nje. Včeraj sva bili celi dan zunaj, pa je reva čakala, da prideva domov, da lahko v miru vse opravi  ::). No, malo bo težje kot sem mislila, pa bo že, ko jo bom ujela v pravem trenutku al kaj...
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Monty na 02 Julij 2010, 19:08:19
Že spet jaz  ::), bi raje videla, da mi ni treba spraševat za nasvete pa žal ni tako. Prebrala sem veliko o sobni čistoči in povsod piše da mladički večkrat opravljajo potrebo (na tri ure). Luna je danes lulala medtem ko sem spala  :-\ (žal nisem vedela da se je zbudila in ne, nimam je v boksu, posteljo ima ob moji, sicer me na dve uri zbudi ponoči da jo malo pobožam in gre nazaj spat),  potem pa komaj čez osem ur, na kar moram vedno čakat zunaj dve uri. Ponavadi čaka da pride domov in opravi, tisto pravilo da opravi potrebo po igri ali jedi nekako ne drži, ker se veliko igra in spi pa nič, tudi po jedi ni vedno tako, edino kar vem je da jo moram odpeljat ven takoj ko se zbudi, če me ne prehiti, ostalo pa je odvisno od sreče. Ne vem kako jo naj spodbudim da opravlja potrebo zunaj, vedno jo nagradim, če ji le uspe. Mislite, da je učenje sobne čistoče zunaj (brez predhodne uporabe papirja doma zamudno?), sicer doma sem jo včeraj poskušala ujet, da bi jo dala na papir vendar me vedno kje preseneti in mi nič ne uspe  :'(. Vem da je to dolgotrajen proces, vendar ne vidim napredka v bistvu ne vem če sem se zadeve prav lotila...
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: HoviBono na 02 Julij 2010, 19:37:35
Tudi jaz imam doma psičko in hodimo ven lulat kar lepo na približno 1 uro, mogoče uro pa pol - sploh zdaj, ko več pije, ker je vroče. In ker vidim, da imate probleme, bi se bilo pametno držati te 1 ure, in zagotovo se bo mladiček polulal zunaj.

Papirja tudi jaz ne uporabljam, ker se je povsod drugod polulala, samo na plenice, ki sem ji naštimala ne. Je pa tudi tako, da našo Tiso non stop spremljam kaj počne in tudi gledam, da je vedno v moji bližini. Se pa stanje seveda izboljšuje, ker jo res non stop vozimo ven, tako da sedaj že sama ve, kam se mora postaviti, ko jo lulat - pred izhodna vrata.  :)

LP, Nika
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lejca_ na 02 Julij 2010, 19:45:37
Če imaš dovolj časa, bi jo imela toliko časa zunaj, da bo opravila in potem bodi ful vesela+ piškotek. Seveda to ne pomeni, da stojita na miru. Pojdita na sprehod, mislim, da več kot pol ure- 1 uro ne bo mogla zadrževat. Pri nas se je vedno postavil pred vrata dnevne in čakal in takrat smo ga nesli ven. Torej je bilo ravno obratno, nikakor se ni želel polulat notri, ker je že na poti domov dojel poanto trave (pri vzrediteljici ni bil nikoli zunaj, ker je živela v bloku). Seveda je poleg vsega dobil tudi najmanj 2 polurne sprehoda in nekaj 5-10 minutnih. Zjutraj se je bilo tudi pri nas treba hitro obrnit. Takoj ko sem vstala iz postelje, sem ga nesla ven, kjer se je polulal, potem sem se napravila in sva opravila jutranji sprehod. Svetujem ti veliko doslednosti, da se navadi na nek red. Kadar je Cosmotu ušlo v stanovanju, sem obvezno pomila z razredčenim kisom, da je prekril vonj. Sem ga pa na nekajkrat ujela, ko je že začel lulat, takrat sem ga dvignila, mu spodvila rep in dirkala ven na travo, pol pa veselje zunaj  :D
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: botticelli na 02 Julij 2010, 23:57:33
Kot pri vseh zadevah, eni psi rabijo več časa drugi se takoj navadijo... pač vztrajaj in v najslebšem primeru čez par tednov bo ziher pogruntal :) Važno je res vztrajati in biti dosleden. Kot rečeno, pri enih je napredek viden v parih dneh, pri enih pa traja tudi več tednov... žal tako je, kot ljudje so si tudi psi različni.

Osebno bi pa raje počakala da se polula in šele pol greš na sprehod - ker vem da se lahko zgodi to, da ti bo lulal samo na dolgih sprehodih. Tako da jaz vedno počakam da opravijo, in se premikam v radiju parih metrov, pač včasih traja tudi 15 min in več pri mladičku. Moja metoda je tudi ta, da jih od prvega dne navadim na besedo WC, tako da ko opravljajo potrebo jim kot budala govorim zraven wc, wc,wc,... ja te včasih kdo čudno pogleda :) Ampak pri meni se je obneslo in povežejo besedo wc z opravljanjem potrebe. :) Pa seveda vedno sledi ful pohvala in priboljšek, kot je že lejca napisala. :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Monty na 03 Julij 2010, 01:10:30
HoviBono me veseli da napredujete  :), nam gre bolj počasi. Po moje zato, ker Luna nima nekega ritma. Recimo na uro in pol bi zanjo bilo brezveze, saj veliko spi, potem se malo igra, pa kaj spije, potem spet počiva. To že traja 3 ure in v tem času sem ugotovila da je ne tišči. Nato jo peljeva in sva zunaj kakšno uro sigurno in nič. Potem pa nazaj domov, ker se pa spet zelo utrudi nekaj poje in gre počivat. No pol se zna zgodit da jo bo tiščalo ali pa ne. Kot pravim, težko ulovim njen ritem, ona pa itak raje lula noter  ::). Danes je recimo lulala po komaj osmih urah, ne glede na to da sva jo vmes peljala ven in vse. No res pa je da ni niti en teden pri nama in bo verjetno počasi šlo na boljše, je pa stara 2 in pol meseca. Ukaze kot so sedi, pridi, prinesi, fuj ipd že počasi razume, tudi z vrvico vadiva, zato me te stvari ne skrbijo. Zunaj seveda manj uboga kot doma, vendar je to logično, tako da nekako vem da bo to počasi dojela. Njena jazbečarska radovednost, upornost in trma se že kažejo, vendar brez tega ne bi bila moja Luna  :D.
Lejca, trudiva se počakat da opravi, vendar včasih nama zmanjka časa, ko jo čakava po uro, uro in pol, veselje je pa seveda nepopisno ko dočakava  ;D. Tudi ta vročina nam ne gre v prid. Peljeva pa jo sigurno 5x na dan ven in sva zunaj vedno vsaj pol ure, v primeru da ji kaj rata :). Razredčeni kis pa je že vse te dni moj najboljši prijatelj, to vidim tudi po temu da se nikoli ne polula na istem mestu, torej očitno učinkuje, hehe. Mogoče bi ji tudi jaz morala spodviti rep, saj sem jo zadnjič med lulanjem odnesla na papir, za nama se je pa raztezala 3 meterska potka  :o, je pa problem tudi, če jo ustavim, moram počakati dvigalo, dokler prideva na dvorišče lahko preteče nekaj minut  :(, slabost bloka, pa vendar nekako upam da bo počasi šlo...
Botticelli sem že razmišljala o tem, da bi ji vsakič rekla lulaj, samo WC se boljše sliši  :D Vem da nam bo počasi ratalo, z veseljem se bom pohvalila ob tem veselem dogodku  ;D
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lejca_ na 03 Julij 2010, 15:16:49
Glede na to, da jo imate že bolj naštudirano, bo verjetno kmalu ugotovila.  :) Mehur ji pa tudi očitno zdrži več kot 4 ure. Kaj pa dela na sprehodu? Mogoče bi se zmenili za sprehod s kakšno pasjo prijateljico, mogoče jo bo posnemala.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: HoviBono na 05 Julij 2010, 07:51:24
Monty - vidim, da je se tvoja psička drugače obnaša kot naša. Naša je bolj naštimana in je lulala po igri, ene petnajst minut po pitju vode, po spanju. No, saj ne rečem, tudi naša se je kar nekajkrat polulala tudi notri, vsaj enkrat zagotovo v enem dnevu. Se pa pri nas stanje izboljšuje in vidim, da podaljšuje čas lulanja. Naša pudla Tisa je sedaj stara štiri mesece in pol.

Pri lulanju zunaj pa le vztrajaj. Tudi če boš videla, da ji je malo ušlo, ji le spodvihaj rep, dvigni in nesi ven. Tisti čas, ko jo držiš, tudi če čakaš na dvigalo, se ti ne bo polulala, boš videla. Pa seveda poskusi pogruntati, kdaj se ti ona doma polula in jo takrat pelji ven.
Jaz naši že tudi od vsega začetka, ko greva ven, govorim "lulat" in seveda potem, ko opravi, jo pobožam pod vratom in nagradim s sirčkom ali z briketki. Mislim pa, da besedo "lulat" psi bolj registrirajo kot pa "WC", ki se ga, če ga parkart ponoviš, skoraj ne sliši več...  ;)
Tudi našega "ta velikega" pesjanarja sem tako navadila in še zdaj, če se mi kdaj mudi, mu rečem "lulat" in točno ve, da si mora na hitro posikati mesto, kjer bo lulal.

Čimprejšnji uspeh pri lulanju zunaj ti želim,
lp, Nika

Kis in voda sta pa zakon ja - preverjeno.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: kavalirka na 28 September 2010, 20:10:04
Hoj.Mamo problem.Prejšnjo soboto je prišla k nam kavalirka. Stara je 10 tednov-pridna, ponoči ne joka, spi v odprtem boksu v kopalnici, poleg je plenička, ki jo ponoči uporabi. Finta pa je vtem - ona zunaj ( pa smo veliko zunaj ) ne bi kakala.Ko se že polula, zmatra, da je čissto fuč, jo peljem domov, ona pa v kratkem kakat na ploščice.Ignoriram, počistim, peljem ven, ona pa me gleda. Kaj naj? Cel forum sem prečesala po dolgem in počez, pa mi ne kapne. ? Zunaj skačem ko opica, ko se polula ali pa ji rata kakat ( 1x na tri dni ) , nagrada, božanje , a ne vem kaj naj.

Naj mi kdo svetuje- mamo jo radi , ane sme bit sama kje drugje kot v kopalnici, ker se bojim, da bo kupček.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 28 September 2010, 20:47:48
Jaz sem mojo naučila lulat zunaj s klikerjem. Je takoj skapirala kaj hočem od nje, pred uporabo klikerja me je pa samo čukasto gledala, ko sem jo hvalila, ko se je polulala (pa je že vedela kaj pomeni pohvala). Če še ne uporabljaš klikerja pa tule piše kako: http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=85.0
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: HoviBono na 29 September 2010, 08:21:59
Kavalirka - poizkusi si narediti urnik vodenja psička na sprehod ter urnik hranjenja. Recimo zjutraj ob šestih, potem pa na vsako uro ali dve uri pelji psička na sprhod. (Jaz sem kar vztrajala na vsako uro.) Sprehod naj bo intenziven, ker se takrat kuža tudi prej pokaka. Tega urnika pa se seveda drži. Če se ti kuža popaka notri, ga takoj pelji ven, ampak seveda ne verjamem, da se ti bo takrat še enkrat pokakal. Mogoče se ti bo ponovno čez kakšne tri uri. Mal je tudi fino gledat na uro in tako ne pozabiš, kdaj si peljala psička nazadnje ven.
Meni se je vse to, kar ti pišem, obrestovalo. Moja pudlica je pri 6 mesecih bila že povsem čista in je tudi sama nakazala, kdaj hoče ven. Vseeno sem jo pa še jaz raje dvakat več peljala na sprehod kot pa manj, samo da je potrebo res opravila zunaj.
Sedaj pri 7 mesecih sama nakaže (ko jo kakcat celo zajokca, da se ji "pač" mudi") drugače pa, jaz jo še vedno pogosto vozim na sprehode, na katerih pa seveda vedno ne naredi svojo potrebo.
Pa še tole. Midve s Tiso, ko greva ven, ji vedno govorim "lulat". Ko greva na zadnji večerni sprehod, točno ve, da se mora še zadnjič polulat in res takoj naštima svojo rito, potem pa gremo pa spat.
Lahko jo tudi za vsako lulanje in kakanje nagradiš s priboljškom, ampak to naj bo res tak priboljšek, da je slasten in naj ga dobi samo ko se polula in pokaka, seveda zunaj. Recimo sirček. Naj bo hrana, ki je res nora nanjo. Ne smejo biti pa briketi, ki jih ima za svoj obrok.
Upam, da ti bo uspelo, predvsem pa ne bodi živčna, ker kuža to čuti.

lp ;D
 
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 30 September 2010, 11:47:20
Če se ti kuža popaka notri, ga takoj pelji ven, ampak seveda ne verjamem, da se ti bo takrat še enkrat pokakal.
Jaz imam s tem ravno obratne izkušnje in ne bi tega svetovala. Pri nas je bil sicer problem z lulanjem, ampak psica me je dobesedno začela izsiljevat.. ko je želela ven "kar tako" (čeprav sva bili prej dve uri zunaj) je doma počepnila. To sem odpravila šele ko mi je kapnilo kaj počne in sem potem 2x ignorirala in nisva leteli takoj ko je počepnila ven.

Jaz ti sicer svetujem, da jo pelješ ven normalno, ko prideta domov jo pa čez par minut (po tvoji oceni koliko časa preteče od vrnitve s sprehoda, predno doma počepne), seveda predno se pokaka notri, spet pelji ven za enih 10-15 minut in takrat jo poskusi čimbolj ignorirat.

Še nekaj je; kužki rabijo svoj "mir" za opravljanje velike potrebe. Če se ves čas igraš z njo,.. se preprosto ne more spravit kakat in to opravi not, šele ko jo po sprehodu pač doma malo ignoriraš.  ;)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: HoviBono na 30 September 2010, 12:14:28
TibiQ - naša je sicer tudi začela z izsiljevanjem, in sicer, se je postavila pred vrata malo po tem, ko smo prišli domov. Ni pa izsiljevala na tak način, kot ga opisuješ ti. Dokler nisem vedela ali jo res še enkrat tiši ali ne, sem jo raje pač peljala ven.
Res pa je, da vsak kuža ima svoje finte in se jih ne da primerjati, prav tako reči, da je en način dober, drugi slab. Kužka je pač potrebno opazovati. Jez sem res pazila, da je bila moja psička vedno v bližini mene, da sem jo točno videla kaj počne, kaj bo naredila in kaj namerava narediti. V glavnem, ves čas pod nadzorom. 

Dobr, to za kakanje je tako, jaz s kakanjem nisem imela toliko problemov. Se ja pa parkrat zgodilo, da je rito že naštimala za kakcat in sem jo, tudi če je enega dreka že naredila, prijela in nesla ven in je na travi končala svojo potrebo. 

Sem pa tudi z opazovanjem pogruntala, da če se je fino napila vode, ene 15 minut po tem je zagotovo šla na potrebo. Ko sem že napisala, gledat uro, opazovat mladička in bo uspelo, zagotovo...  ;)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: kavalirka na 02 Oktober 2010, 11:18:49
No, počasi bo-si mislim.Zdaj jo vodimo ven po obroku, po spanju,..., pa se je trola mala zmislila, da bi blo fajn še malo tepih polulat. Sem ga pošpricala s kisom, a ona ima nos za to. Kljub temu najde vonj. Kaj naj, ga dam v čistilnico?
Zdaj pa že gre zunaj kakat, ko ne zdrži več. Ima včasih rito že ornk odprto, a ona bi šla domov. Jok, to pa ne! Jo zadržim zunaj, greva k njenemu grmu ( tam ji je že parkrat uspelo ) in čakam. Ona končno naredi, jaz sem opica-uau, juhu, pridna,...
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: kavalirka na 02 Oktober 2010, 11:20:30
Pa še to. Kako to ,da naša lola bola ponoči naredi kar tri kupčke? Bo kdaj nehala ponoč delat? Sicer ful pridno spi, ne joka.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 02 Oktober 2010, 12:11:28
Kdaj pa dobi zvečer nazadnje za jest? In kdaj gre zvečer nazadnje ven in kdaj prvič zjutraj? Trije kupčki ponoči so kar veliko.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: kavalirka na 02 Oktober 2010, 19:14:32
Nazadnje naša punči je ob 17.30 približno, a nikoli po 18.uri.Zvečer gre ven okoli 19-19.30, saj kasneje že spi. Ko pogledam ob 23., ona še kar spi. Zjutraj vstajamo okoli 6.ure, a dama ne bi šla ven, ker jo zebe. Jo popokam in greva lulat. Na hitro naredi in šus domov. Pa še to-ona zvečer zelo malo poje ( a pazi na linijo?), zjutraj bi pa vola pojedla.Čez dan kaka pribl.3-4x.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Tica na 02 Oktober 2010, 21:39:15
Je samo 2x na dan?? Moja labradorka je do nekje 3.meseca starosti hodila ven ponoci na kakanje zelo pogosto. Te 3-4 tedne sem se pač žrtvovala in vstajala tudi do 4x na noč, čeprav je bilo zunaj pol metra snega in precej pod nulo. Takrat sem jasno klela, ampak se je obrestovalo. Nekje pri 4 mesecih ni hodila več ven ponoči, le še pozno zvečer in zgodaj zjutraj. Jaz osebno mislim, da je morda tale plenička malo kriva. Pes od kolegice je tudi na začetku lulal in kakal na pleničko in je trajalo ogromno časa, da so jo odvadli vedenja, kot ga opisuješ. Naj ima zunaj svoje mesto, ne notri na plenički. Če je le mogoče žrtvuj nekaj svojega časa in bodi dosledna (vem, da je včasih to nemogoče, če si v šoli,službi itd). Poleg tega jaz mojo od vedno peljem ven na zadnje lulanje in kakanje ob 22h, čeprav drnjoha že od 20h naprej. Enostavno jo nekako vržem pokonci (ponavadi z briketom) in greva na njeno mesto pred hišo. Niti enkrat se temu še ni uspela izognit, leprav vsak večer poskuša. Potem pa spi do (poznega) jutra. Pri nas pali tudi to, da sem jo naučila ukaz "lulat" oz. "kakat" (verjetno je boljši kak drug, manj direkten ukaz, npr. pohiti) in jo potem zvečer, ko je vsa zaspana, nekako spomnim na to, da naj še opravi vse, preden gre spat, da je potem 100% mir.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 02 Oktober 2010, 21:43:43
Pri 10 tednih še ne more tako dolgo zdržati ponoči. Tudi če spi ob 23h jo takrat tudi še pelji ven. Še najbolje bi bilo, da bi jo čez noč pustila spat največ 6 ur in zjutraj hitro ven. Ko ponoči ni več nezgod, začneš počasi podaljševati ta čas za 15 minut.

Pa ji daj zvečer bolj malo za jest ;) . Če bo pa začela en obrok odklanjat, ga pa počasi ukineš, ker ga očitno ne rabi. Verjetno čez dan dobi dovolj.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: kavalirka na 03 Oktober 2010, 08:13:25
Naša punči je 3x dnevno. Zajtrk zmaže, kosilo poje , večerjo le malo pobrska ( kak briketek poje) pol pa spat. Zunaj ima en plac kjer rada lula, včasih kaka-moram povedat, da jo mamo zdaj ko je lepo vreme ogromno zunaj in ji ne preostane drugega kot pa naredit. Revico pa zebe zjutraj in zvečer in nebi šla ven-trebušček je še gol. ji bom zaštrikala pulover, palerino za dež že ima.Saj bo, vem da bo ker je naša pridna lepotička in jo mamo noro radi.
Hvala za odgovore, pa kar še pišite.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: HoviBono na 04 Oktober 2010, 09:02:48
Kavalirka - jaz bi psičnko vseeno, ne glede na to, da 19.30 že spi, peljala še na en sprehod ob 21. ali ob 22. uri. Takrat bi se ti zagotovo še enkrat pokakala.
Tudi naša šleva velikokrat zaspi okrog osmih, devetih, vendr jo vseeno zbudim in peljem še na zadnji sprehod.

Lepo, da se pri vas zadeve z lulanjem izboljšujejo - še tako naprej vztrajaj, pa bo
lp.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: kavalirka na 05 Oktober 2010, 19:22:07
Ja seveda bomo vztrajali, saj je kot tretje dete. Je naš cukrček.
Je pa zdaj en nov problemček. Naša punči noče v dežju lulat pa kakat. Trese se in sili nazaj v hišo. Pol pa v hiši opravi. Sem ji kupla palerino, pa jo še vedno pajtla - trese ko je zunaj na dežju. Drugače pa še malo manjka, pa bo frajerka znala naredit na ukaz. Sem mislila, da je to larifari, pa očitno ni. Ko jo zjutraj peljem ven takoj ko učke odpre, ji rečem lulat pol pa še kakat, pa ona v treh minutah al pa petih vse opravi.Pridna!
Ko bi le ne deževalo podnevi.
Lep pozdrav vsem pasjeljubcem in hvala za nasvete!!!
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Tica na 05 Oktober 2010, 20:22:38
Boljse je, ce ji reces medtem ko dejansko lula oz. kaka, potem scasoma poveze dejanje in besedni ukaz in ne traja 3 do 5 minut ampak recimo nekaj sekund (pri nas samo za lulanje).
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: kavalirka na 10 Oktober 2010, 19:12:13
Zgleda, da bo počasi naša deklina skapirala, da se one reči delajo zunaj. Jo lovimo in ji poskušamo uredit nek ritem za odvajanje. Pa je kar pridna, mi pa tudi. Vse se da , če se hoče- samo bolj počasi.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Trielix na 18 Oktober 2010, 08:35:44
Zdravo vsem!

Imam 5 mesečnega francoskega bulldoga in mislimi, da bo lulanje in kakanje velika uganka za naju! :) V zadnjih treh dneh nama je uspelo samo enkrat kakati vzunaj. Lulal še kar ni. Enkrat je vse skupaj opravin notri po moji krivdi.
Ven ga peljem zelo pogosto in malček zmeraj opravi vse skupaj v napačnem momentu. Danes npr. je lulal doma po sprehodu. Prišel je domov, pil vodo in voila!

Kakšni nasveti? Časopis? Ponavadi polula majhen tepih pred vrati kopalnice.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 18 Oktober 2010, 09:10:12
Nikar časopisa...Saj je pes.

Vztrajnost! Eni psi so res smotani glede tega, ne bi šli ven ker zunaj mokro, mrzlo, bav-bav.
Prva stvar zjutraj oz. vsakič ko se pes zbudi-ven na sprehod, z igračo in kakšno pijačo ali energijsko tablico zate in biti zunaj dokler ni lulanja in kakanja. Brez pardona. In potem kmalu cca 20min po obroku, pitju vode, trikcanju, igri,-je čs za lulanje in po obroku še za veliko potrebo. Pri nekaterih psih vem, da so se lastniki pošteno namučilu (bili 4h skupaj zunaj, da se je pes polulal).

Pravzaprav je pri tako malem psu nujno po sprehodu, čim se napije vode, nesti psa takoj ven, da lula (ne sprehod, samo lulanje). Kot si že ugotivla.

V hiši pa zaenkrat omejeno gibanje, zraven tebe, da lahko gledaš in pravočasno pobašeš psa, ali pa kletka.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Trielix na 20 Oktober 2010, 10:29:03
No evo zlo podobno jst delam. Moj pes že zadrži čez noč in ga ponavadi kar nafutram preden ga prvič ven peljem (sem zaposlen in nimam časa stati pred blokom 4 ure, ga pa mama pelje še dopoldne - ostajam tudi do 1h in 30 min). Danes recimo sem ga takoj nesel ven. Ni lulal ne kakal v celotni uri. Rinil je domov, vlekel proti bloku. Nekaj cajta je celo miroval in ovohaval travo in nič... Potem se ga peljal domov. Na hodniku pred stanovanjem pa je zaokrožil in se podelal (skoraj na sosedino preprogo). Maš prav glede vremena, mislim pa da ga moti tudi dogajanje okoli njega. (mesto)

Glede pitja vode imaš prav in bom tudi prakticiral od zdaj naprej. Zgleda da bova iz 6ih sprehodov nardila 12 da bo ratal :D

V stanovanju mi sledi na korak. Drgač sm pa že o kletki razmišljal ja :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 20 Oktober 2010, 14:23:47
Dokler še ni snega vzemi dopust in to natreniraj. Toplo priporočam.

Pa če je možno umakni tepihe ipd-pasja logika je, da kjer je luža je umazano, kavč, tepih ipd, pa vse to lepo "sčisti" (vpivna). ::)

V kletki se najverjetneje ne bi polulal, ker hoče bit na čistem (so reeeedke izjeme).
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Trielix na 20 Oktober 2010, 15:25:03
Dela cela familija na tem. Sam jim moram vbit v glavo da dokler ne bo tko ne bo nč. Upam da dopusta ne bom rabil za to.

Rezultat od petka do danes = 1x kakal na travi, lulal vedno notri in 2x kakal na hodniku od stavbe.  ???

Ni večjih napredkov. Morm začet čakat in lovit trenutke kot kaže.

Srečo mam da ne lula po tepihih in je lažje spucat. Bomo pa (je že dogovorjeno) nardil generalno čiščenje doma, takoj ko bo napredek.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lejca_ na 20 Oktober 2010, 18:40:23
Tole se meni zdi kar velik problem, ker psu niti malo ni jasno. Jaz bi se zjutraj na hitro oblekla in takoj šibala ven s psom v naročju in priboljški v žepu. Takrat se mi zdi skoraj nemogoče, da se ne bo polulal zunaj. Če se ti polula že ponoči, bi ga jaz imela v boxu in ga zjutraj takoj nesla ven. Če se začne vrtet na hodniku, ga primi v naročje in nesi ven. A se sprehajata, ko gresta ven, ali stojita na nekem travniku in čakaš, da se polula? Jaz bi ti svetovala hojo, da malo voha, vendar da se ne zadržuje predolgo na enem mestu. Potem si pa po službi spet vzami čas in ga sprehajaj dokler se ne polula in pokaka, ter mu daj nagrado. Če se doma ali na hodniku pripravlja oz. če že lula, ga samo primi v naročje in takoj nesi ven.
Med vikendom si pa vzami čas in ga vozi ven na dve uri, se igraj z njim, v stanovanju pa striktno pazi, da se ne polula. Kadar ga ne boš imel na očeh, pa ga zapri v box. Ko ga vzameš iz boxa, bodi obut in oblečen za ven, da ga samo vzameš in laufaš ven. Mislim, da bi to moralo delovati.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: kavalirka na 20 Oktober 2010, 19:31:31
Madonca mamo probleme! >:( No, nam že ratuje. Naša punca ima za hišo plac, kjer najraje dela svoje. Nam je ratalo že tako fajn, da punca na ukaz, al pa enostavno ve kaj mora, lula in kaka.  ;DSamo cvilit noče pri vratih ali kako drugače nakazat potrebo. ??? Mi jo po spanju, hrani,... ¸¸+- na 3 ure peljemo ven. Ponoči me pa pride zbudit.
Ej, saj bo, samo obupat ne smemo, pa radi jih imejmo!  :P
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Trielix na 21 Oktober 2010, 10:30:33
No evo tkole je. Napredek je... včeraj je spet kakal vzunaj. Danes sem ga peljal na sprehod (sva hodila) in ni opravil lulanja. Ko sva prišla domov je spil malo vode in evo ga :). Zdaj vem kako in kaj. Ponoči ne lula tako da mislim, da ni potrebe po boxu. Bova že popedenala. :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: botticelli na 21 Oktober 2010, 11:15:07
Jaz edino nebi psa sprehalaja in čakala da se polula med sprehodom v tej fazi ko se še navaja - ker se bo navadil in bo vedno lulal šele na sprehodu. Kar pa ni fajn če recimo se ti zjutraj mudi in želiš da pes čim prej opravi. Vsi moji so navajeni tako, da grejo na wc, sprehod je bil šele po tem ko opravijo. tako tudi ko gremo na sprehod vedno orpavijo takoj na začetku in je pol mir.

Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 21 Oktober 2010, 18:54:25
Ja psa se ne navaja na lulanje in kakanje tako, da ti stojiš kot lipov bog, kaj šele pes. Gibanje je tisto, ki pospeši izločanje.
Psa se pa da naučiti kaj pomeni "lulat"- dosledno izgovarjaš lulat, v momentu ko pes začne lulat in nagradiš, sčasom povežejo.
Meni je tazadnji problem, da mi gre pes na wc "samo" med sprehodom.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: botticelli na 21 Oktober 2010, 20:24:15
Problem je pri psih ki povežejo lulanje samo s sprehodom in se ti ne poščije eno uro ampak šele pol n akoncu sprehoda. no jaz takih težav nimam, pes ki mora na wc bo šel.
jaz vse navajam tako, da si izberem prostor, radij recimo 10 m in tam se pes giba, prevoha in gre na wc. Če grejo ven 5-6x na dan ne moremo vsakič na sprehod da se pes poščije samo na sprehodu.

In ja, se strinjam, ful je koristno da pes poveže besedo z opravljanjem potrebe, jaz imam kar wc, in ko enkrat pes skapira kaj hočeš, tudi če v hiši vprašam pse ali gremo na wc, vidim ali rabijo ali ne :) ker sami takoj pokažejo.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lejca_ na 21 Oktober 2010, 22:20:49
No evo tkole je. Napredek je... včeraj je spet kakal vzunaj. Danes sem ga peljal na sprehod (sva hodila) in ni opravil lulanja. Ko sva prišla domov je spil malo vode in evo ga :). Zdaj vem kako in kaj. Ponoči ne lula tako da mislim, da ni potrebe po boxu. Bova že popedenala. :)

A lulal pa niti enkrat ni zunaj? To mi je res nenavadno. Jaz sem morala zjutraj zelo hitro vstat in ga nest ven, drugače mu ne bi zneslo.
Ko ga boš spet peljal na sprehod in bo po sprehodu spet pil, ga po pitju takoj odnesi ven in mislim, da ti bo uspelo vsaj kakšno lužico v stanovanju preprečit.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 25 Oktober 2010, 11:12:53
Pa poskusite kot sem že napisala. Po uri sprehoda domov in še predno zaprete vrata za sabo se obrnite in takoj spet ven s psom. V tem času, ko boste vstopali, se bo pes verjetno že začel pripravljat da bo opravil svoje not in ker se boste obrnil in šli čist takoj spet ven, ne bo več mogel zadržat in ker boste zunaj, bo pač moral opravit zunaj. No, mogoče.. ampak poskusit vas nič ne stane!  ;)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: kavalirka na 26 Oktober 2010, 08:16:06
Popolnoma sočustvujem. :-\ Tut naša punca ga je take srala. ko je prišla not, evo luža!
Vztrajnost, pa bo . Nosila sem jo ful pogosto  in jo imela na očeh non stop, na eno in isto mesto za hišo, ki sem ji ga namenila za wc. Vsakič sem izgovorila - lula ali kaka, ko je pač tisto delala. In vam povem, v mesecu dni punca obvlada vse to na ukaz. ;D Naredi v manj kot pol minute. Takoj ko jo peljem tja in ji ukažem- seveda ko vem , da jo tišči - ona naredi. Prride prav ko dežuje, se ti mudi ali pa je mrzlo.
Kar mirno nadaljevat, pa ni vrag, da ne bo ratalo. :P
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Trielix na 28 Oktober 2010, 08:49:12
Napredek je. Lulal je že večkrat vzunaj. Tko kot pravi kavalirka... fajn bi blo, in to tudi delam, da bi pes imel nek WC prostor. Zjutraj, ko je psu mrzlo in me neumno gleda "kaj me pelješ ven", bi bilo dobro, da čimprej opraviva s potrebo.
Delava na tem in se trudiva :). Saj bo. Mislim da vedno bolj "šteka", da notri ni kul in da mora ven na potrebo. Včeraj je stal pred vrati, mama ga je spustila ven on pa je šel ven samo lulat :)! Napredek. Saj bo, samo počasi. :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lejca_ na 28 Oktober 2010, 11:02:52
Super, kar tako naprej. Če boš še naprej tako dosleden, bo situacija vedno boljša :) Ko bo zanesljivo dojel, da mora lulat zunaj, pa počasi podaljšuj čas med lulanji.
Jaz tega prostora za lulanje nikoli nisem prakticirala, ker je psu lažje, da se malo shodi in to vse skupaj pospeši. Pri mladičku z majhnim mehurjem sem počakala, da se je polulal in ga nesla noter. To sem delala večkrat na dan, ampak sem ga že takrat navajala, da ima poleg tega lulanja še normalne 3 sprehode. Sedaj sta tako navajena in v 15 min opravita svoje. Ker oba markirata, pa jih navadno sprehajam po 30 min, da se jima sprazni mehur, če se mi pa mudi, pa je 15-20 min zadovoljiv sprehod oz. ga po potrebi podaljšam. Pa vsak dan se trudim izpeljat še daljši sprehod. Če jih spustim samo ven, se bosta oba nekajkrat polulala, kakala pa ne bosta, edino če bi bila res sila. Drugače pa so sprehodi super tudi zame, da se vsak dan gibljem ne glede na vreme, psa sta pa tudi fit.
Pri sprehodih je treba paziti tudi, da se ne obrneš domov, takoj ko se pokaka, ker bo potem to povezal z vračanjem domov in bo potem zavlačeval na sprehodu, da bo dalj časa zunaj  ;).
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 28 Oktober 2010, 11:32:46
Zjutraj, ko je psu mrzlo in me neumno gleda "kaj me pelješ ven", bi bilo dobro, da čimprej opraviva s potrebo.
1. Sprehod ni namenjen samo lulanju in kakanju ampak tudi temu, da se pes razgiba in zdvija, da mu v času, ko je sam, ne hodijo po glavi neumnosti od viška energije. Itak potem cel dan prespi notri.

2. Če že sedaj in pri takih stvareh "kaj me pelješ ven" podlegate, boste, razen če imate že po naravi extra pridkanega kužka, imeli z vzgojo verjetno ogromno težav, ker vas bo pes vrtel okrog prsta kjer in kadar se mu bo zahotelo. Upam samo, da ne bo to peljalo še v kaj hujšega (npr. agresijo) kot samo v to, da boste pač psu sužnji.

3. To, da ga zebe, pa vseeno lahko izkoristite psu v prid. Ven mora in na tem vztrajajte, nagradite pa ga za kakanje zunaj s tem, da takoj, ko opravi, obrnete proti domu. Lejča je sicer pisala ravno obratno, ampak to, kar je ona pisala, velja za pse, ki zunaj uživajo, takim, ki bi radi čimprej domov, je pa to, da se takoj ko opravi, obrnete nazaj proti domu, pač nagrada.  ;)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: zoe na 28 Oktober 2010, 11:51:23
Samo nekaj bi pripomnila glede jutranjih sprehodov. Vse je odvisno od tega kako se pes navadi :) Moja psička ima veliko energije, a je navajena zjutraj it ven za max. 15 minut. V tem času mora it lulat in kakat, potem pa domov in nazaj spat ;)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 28 Oktober 2010, 12:13:17
Zoe, to je drugo. Tudi mi imamo včasih, ko jaz zaspim, samo 15 minut časa za sprehod zjutraj, ampak jaz sem tista, ki odločam kdaj se gre ven in za kako dolgo in poskrbim da psica opravi vse potrebe (in lula - ne samo da par kapljic pomarkira - najmanj 3x), pa psica je odrasla in umirjena in je ne rabim zjutraj tako znoret, kot ko je bila mladič ;)

+ Glede na to, da je pes cca. 9 ur sam, se mi zdi pomembno, da res dobro sprazni mehur, predno ostane sam, brez možnosti izhoda za lulat,..
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lejca_ na 28 Oktober 2010, 12:27:34
Tudi meni velikokrat zjutraj zmanjka časa in gremo za 20 min po eni poti, včasih pa podaljšam in gremo se 10 min po drugi poti. Pot je vedno ista in točno vesta, da bo to kratek sprehod. Mi gre pa na zivce, ker vem, da bi po kratkem sprehodu se vedno lahko lulala. Po enournem sprehodu pa se kapljice ne spustita vec. Ampak vseeno normalno zdržita 8,5-9 ur, da pridem domov in nič ne težita za ven, ker itak vedno gremo, ko se preoblečem. V glavnem ne zgleda, da bi ju kaj motilo. 
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: zoe na 28 Oktober 2010, 12:48:28
Zoe, to je drugo. Tudi mi imamo včasih, ko jaz zaspim, samo 15 minut časa za sprehod zjutraj, ampak jaz sem tista, ki odločam kdaj se gre ven in za kako dolgo in poskrbim da psica opravi vse potrebe (in lula - ne samo da par kapljic pomarkira - najmanj 3x), pa psica je odrasla in umirjena in je ne rabim zjutraj tako znoret, kot ko je bila mladič ;)

+ Glede na to, da je pes cca. 9 ur sam, se mi zdi pomembno, da res dobro sprazni mehur, predno ostane sam, brez možnosti izhoda za lulat,..

Se strinjam :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lejca_ na 28 Oktober 2010, 13:07:55
Je verjetno tud razlika med samci in samicami. Samci so vedno sposobni nekaj malega pomarkirat. Po dolgem sprehodu sicer le kapljice, ko pa doma popijejo nekaj vode, so spet sposobni lulat  ::).
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Trielix na 28 Oktober 2010, 20:58:14
TibiQ: Moj pes ima konstantno nekoga pri bajti :). Ven gre tudi 6x na dan.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: kavalirka na 01 November 2010, 09:34:10
Vprašanje - kdaj je kuža sposoben zdržat celo noč? ??? Naša punči me včsih zbudi, da skočim z njo lulat ( 1x na noč) , včasih pa je ne slišim in revica naredi lužo na hodniku. Saj me ne moti, le zanima me, kdaj pribl.bo spala celo noč.
Drugače pa je tako pridna - čista čez dan. :P
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Trielix na 02 November 2010, 06:57:47
No ja kolkr sm jst zdj razumel te odgovore morš to prakticirat in podaljševat ta čas dokler ga ne raztegniš do zjutraj. recimo en čas jo pelješ ob 1ih potem podaljšaš na 2 itd dokler ne prideš do jutra :)

UPDATE: Moj Ares je v enem tednu pokapiral kako in kaj, ko smo ga imeli na vikendu (lažji dostop do lulanja in kakanja vzunaj). Zdaj me čaka, da ga peljem ven in je že poštekal da jutranji sprehod s tem skrajša :D, tko da gre lahko domov spat :).
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: kavalirka na 02 November 2010, 09:10:02
Naša princesa je stara 3mesece in pol. Ponoči greva sigurno 1x ven, hitro naredi-niti minuta-pol pa kr spat.To me sam zanima ( je že 11 let kar smo mel kužka, pa sem vse pozabla ), kdaj neha ponoči lulat.  ???Saj ni krize, jo peljem, je itak pet metrov do njenega wc-ja ( smo v hiši ), sam včasih tako trdno spim, da reva verjetno obupa in se polula na hodniku. :P
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Trielix na 02 November 2010, 13:43:31
Ma zlo težko je pomoje rečt. Jst sm svojga psa dob precej pozno (5 mescov starga) in je že zdržal celo noč. Probaj ugotovit kdaj približno jo tišči... nato pa si štimaj budilko čedalje pozneje... in čez nekaj časa bo že počakala celo noč :).
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: botticelli na 02 November 2010, 15:04:43
Pri meni so vsi od prvega dneva zdržali celo noč :) Se pravi od starosti 2,5 meseca, je pa res da so spali z mano v postelji :) In potem zjutraj takoj ven.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: sp30 na 17 November 2010, 15:35:22
Mi imamo kar problem s sobno čistočo. Fora je v tem da ravno v obdobju navajanja na lulanje zunaj - si je tamali zlomiu nogo in nekaj časa ni smeu vn. Zato smo ga navajali na lulanje na planičko, ki je na balkonu. Zdaj pa večino časa lula vzunaj ampak kadar je sila se kdaj polula ali na preprogo ali pa v sobo ki jo najmanj uporabljamo.

Jaz sem se ful zavzela in ga vn vozim res pogosto, da nima prilike lulat doma, kupila sm kliker in ko se uzuni polula ga takoj nagradim in vse...ampak problem nastane pri mojih starših. Oče je cele dneve doma, ker je na bolniški in ko sem jaz na faxu ma skrb za Rooneya on. Ampak on zavrača kliker, ker s tem klik klik se pa res ne bo naučil in ga sploh ne morem pripeljat do tega da bi tut on mu klikal za zaželjeno vedenje, pač kot pohvala. S tem da mene mali ful uboga ( je res da se velik z njim ukvarjam, ga učim trikov...) starša pa ga imasta samo za crklanje in da mu podturita čimveč hrane...potem pa skos poslušam: ko te ni zraven ta tvoj pes nič ne uboga...bla bla...

Ampak ne vem več kako naj jima razložim če se s pom ne ukvarjaš ni nič. Naj tut ona dva kdaj povadita z njim protor ne pa da ga sam filata s priboljški zato ker fehta.

Mal sm jezna trenutno ( sm mal offtopic),

Zdaj pa me zanima če poznate še kakšno finto ki bi pripomogla k temu da pes ne bi  več lulal v stanovanju ( polula se 1x na dan) - star pa je 7 mesecev ( je pa njegova poškodba trajala kar 3 mesece - tudi zaradi napake veterinarja in nekaj časa sploh na tačko ni smeu stopit - zato pa zdaj mamo polulančka:)

Lp
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: sp30 na 17 November 2010, 15:37:59
No evo zlo podobno jst delam. Moj pes že zadrži čez noč in ga ponavadi kar nafutram preden ga prvič ven peljem (sem zaposlen in nimam časa stati pred blokom 4 ure, ga pa mama pelje še dopoldne - ostajam tudi do 1h in 30 min). Danes recimo sem ga takoj nesel ven. Ni lulal ne kakal v celotni uri. Rinil je domov, vlekel proti bloku. Nekaj cajta je celo miroval in ovohaval travo in nič... Potem se ga peljal domov. Na hodniku pred stanovanjem pa je zaokrožil in se podelal (skoraj na sosedino preprogo). Maš prav glede vremena, mislim pa da ga moti tudi dogajanje okoli njega. (mesto)

Glede pitja vode imaš prav in bom tudi prakticiral od zdaj naprej. Zgleda da bova iz 6ih sprehodov nardila 12 da bo ratal :D

V stanovanju mi sledi na korak. Drgač sm pa že o kletki razmišljal ja :)


ej frenčiji so hudiči ( naš prvih 14 dni sploh ni hotel uzuni lulat in kakat - SAMO DOMA - se mi zdi da najraje lulajo na znanem terenu), smo bli vedno takoooooooo veseli ko se je polulal na tujem terenu :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 17 November 2010, 17:42:07
Z zlomljeno nogo bi lahko šel ven. Gibanje pa je moralo biti omejeno-se pravi na povodcu in zgolj lulat, kakat.
Psa mej doma v boksu, preprosto. Ko bo čas za lulanje, kakanje, obrok, igro, učenje, cartlanje... pa najprej ven na zrak malo naokrog, potem pa v stanovanju.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: sp30 na 17 November 2010, 17:47:34
ne ni smel, 1 teden je meu strogo počivanje - pol pa je s težavo hodu. Operacija pa to..
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 17 November 2010, 20:12:19
Saj to ti hočem povedat, strogo počivanje ja. Ampak lulat in kakat ga kamot neseš ven in ga imaš na povodcu, da ne hodi.... ;) Potem pa počasi, korak za korakom okrevanje, ko je strogi počitek mimo.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: sp30 na 17 November 2010, 21:10:19
ja to ja ( no mogli smo ga držat skos da nis topu na nogico - zarad napake veterinarja mu je nogica začela odmirat in mu je že začela gnit) in pol po operaciji tut stopt ni smeu nanjo. Tko da vn smo ga nesli pa držali da se je polulal.

Bi pa radi da ko je doma in če ga tišči se polula na planičko na balkonu. Pa kdaj gre - kdaj pa tut ne.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: kavalirka na 19 November 2010, 05:54:13
Evo, naša pupa je stara 4 mesece in je čista tut ponoči.ALELUJA!!!
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: animallover na 19 November 2010, 10:09:09
Sem malo preletela zapise, pa vidim, da imamo podobne težave. Sicer kakanje ni več problem, lulanje počasi odpravljamo, me pa zanima kako je ponoči - naš kuži je star 3 mesece in me ponoči pride okrog tretje ure zbudit in mi pokaže, da se je polulal, potem pa nazaj spat. Vzrediteljica jih je namreč dvakrat na noč spustila na vrt. Zadnjič greva zvečer ven ob devetih. Poskusila sem ga čez noč zapreti v boks (ker tako ali tako tam spi, samo zaprla sem), pa je zdržal do jutra. Sicer me je zbudilo cviljenje in je komaj 'prinesel' ven, ampak je šlo.
Zanima me pa naslednje:
1. Je za tako mladega kužka slabo/škodljivo, če mora tako dolgo zadrževati vodo, ali to ni problem?
2. Vstajanje in brisanje me niti ne moti. Bolj me skrbi, da se bo navadil in bo hotel, tudi ko bo večji, ponoči na potrebo. Poznam namreč nekoga, ki odraslo psico ponoči dvakrat spusti ven, da gle lulat, kar se mi zdi nesprejemljivo, glede na to, da je zdrava.

Kaj torej svetujete? Naj bo čez noč v boksu, ali naj pustim odprto, da se polula v stanovanju, ko bo starejši, pa tako ne bo več težav?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: botticelli na 19 November 2010, 10:16:29
Če bo v boxu se bo sigurno hitreje navadila zadrževati.

Če bo spuščena bo trajalo dalj da se navadi, bo pa pogruntala sigurno.

Pa še to, ponoči psu ne puščati vode, zadnji obrok naj bo ob 6ih, ob 8ih se odstavi tudi voda, ven se ga pelje še pred spanjem recimo okoli 10ih-11ih, potem pa spet zjturaj. To se mi zdi taka osnovna rutina, če se je držiš pes pokapira. Pač eni rabijo več drugi manj. Jaz se držim tega ker nobeden od mojih nikoli ni bil v boxu doma, in spijo v spalnici oz na postelji :) Tako da pri meni je 2,5 mesečni mladiček od prvega dneva ker je pač spala v postelji zdržala čez noč :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 29 November 2010, 19:31:01
Psičko imej v boksu. Saj te zbudi civljenje. Nič slabega se ne bo razvila, samo prej bo sobno čista.  ;) Pa jaz bi jo tudi tik pres spadnjem dala lulat in potem takoj zjutraj ko se zbudi nesla lulat. Idealno je če nagruntaš urnik, kdaj se zbudi in cvili za lulat-pa si sama naredi budilko 1min prej, recimo.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: kavalirka na 30 December 2010, 06:31:25
Zdravo. Naša punca je bla pri 3 mesecih čez dan čista ;D, ponoči pa me je prišla zbudit še nekje do 4. meseca. Sem jo pač peljala ven, a zdaj je že 2 meseca tudi ponoči mir, tako da mislim, da se nimaš kaj bat navade nočnih pohodov na wc ???. Samo pazi, da ji ob pravi uri daš še zvečer zadnji obrok - okoli 18., pol pa nič več grickanja. Boš vidla, da bo - nič se bat. :P
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: ixus na 30 December 2010, 10:27:56
pozdravljeni

Imam labradorko je stara bo 3 mesece je zelo učljiva vendar mi kaka povsod kjer jo pritisne. Pokaka se 5-6x na dan 3x ponoči.  Ni mi  jasno zakaj odvaja toliko blata, ne vem ali imajo briketi preveč balasta ali je to normalno. Imam kakovostne brikete, ki jih ima zelo rada, kakec je čvrst pes se tudi kar malo preveč redi - ni še zelo debela ampak kaže da bo treba počasi reducirat hrano. Hranim ga 3x dnevno  po cca 20 dag  briketov + malo priboljškov(res malo-eno pest briketov) Imama pa občutek kot da je stalno lačna. Vem labradorcoi so požrešni pa vendar. Prejšnji lastnik je pse hranil 3x in to z nekimi poceni briketi tako da je

Ma ne vem to je moj tretji kuža pa se počutim kot da je prvi. V času ko sem imel zadnjega psa smo psu še kuhali tako da so bili briketi bolj pripomoček za učenje, tako da res ne vem kako naj ga hranim.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: sp30 na 30 December 2010, 13:32:57
Yeey mi smo tudi že en mesec sobno čisti, smo šli tudi na obisk, kjer imajo ful lesa + kamne v tleh in po steni pa se je super odrezal :) Res je bil priden. Ampak je pa dolgo trajalo, je pa že od začetka celo noč zdržal brez lulanja ( ker je spal na pojstli).
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 31 December 2010, 08:58:41
Pri nas (pri moji svakinji) imamo pa malo drugačen problem. Mali je sicer relativno sobno čist (že zna nakazat da ga tišči), a lula in kaka povečini samo na atriju ali balkonu, na sprehodu pa ne. Sprehodi nikakor niso prekratki, prej mogoče celo predolgi. Nekajkrat smo šli na sprehod skupaj, pa sem upala, da bo mogoče moja afna za "zgled" in medtem, ko se je ona polulala na vsake 3 metre, mali cel sprehod ni niti lulal, niti kakal, čeprav jo je z zanimanjem opazoval in tudi povohal vsakič prostor, kjer se je Jazz polulala  ???
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: sp30 na 31 December 2010, 10:18:17
no to je tudi naš delal, polulal se je vedno v stanovanju in pokakal. To na začetku ko smo ga prinesli domov, kakšen teden. Sem 4 ure čepela z njim pred blokom, se igrala, tekala pa nič. sva prišla v stanovanje pa takoj zopet...

Mi smo to rešili tako da smo ga zjutrj tako nesli ven lulat, po obroku zopet takoj vn...ubistvu smo bli bolj uzuni kot doma, pa se je potem navadu in lulal le na striktno eno mesto na zelenici ;D in tut smo šli na sprehod - lulal je le na tistem mestu.vem da smo bli vse ekstremno veseli ko smo šli na izlet in se je polulal na tujem terotoriju.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: pasja.zabava na 31 December 2010, 11:18:26
Jaz sem imela srečo kar se tega tiče. Psica je bila bolj packa in ji je kdaj ušlo. Je pa hitro pokapirala doggy door in jih še danes lepo uporablja.
Samček je bil zelo priden, niti enkrat ni naredil lužice ali kupčka notri. Smo ga pa na začetku spuščali ven na 2 uri in postopno podaljševali.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 01 Januar 2011, 13:02:26
Kot sem rekla, mali ne lula not. Lepo nakaže da ga tišči in počaka da ga spustiš ven, ampak na sprehodu bo tudi celo uro zadrževal, takoj ko pridejo pa domov, bo hotel it opravit na atrij. Ideja zdaj je, da ga v tem primeru ne spustijo na atrij, ampak takoj spet peljejo ven, bomo pa še videli, če bo delovalo.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: bimba986 na 10 Januar 2011, 19:52:25
Pozdravljeni!

MI imamo tudi eno težavico, predvsem s kakanjem naše psičke.  :) Ne gre se ravno za sobno čistočo, ker psičke nimamo v hiši. Skratka, stara je 9 mesecev in je mešanka med labradorcem in nemškim ovčarjem. Psičke nimamo zaprte v pesjaku, ker imamo okoli hiše ogromno prostora. Zapremo jo le ponoči in ko nas ni doma (v pesjak ne lula in ne kaka nikoli). Problem pa je, da kljub velikemu prostoru, ki ga ima na razpolago za opravljanje svoje potrebe, gre VEDNO kakat k sosedom.   :-[
Poskušali smo tudi s tem, da smo, vsakič ko je pojedla, šli z njo na travnik za hišo, da bi tam opravila svojo potrebo. AMPAK ne, ona gre še vedno kakat k sosedom.
Ne gre se zato, da bi nam bilo težko pobirat "drekce" za njo...le situacija je malo nerodna, ko sosedje pogostokrat zagledajo kupček na njiovem dvorišču.

Kakšen nasvet, kako naj to odpravimo?

Najlepša hvala!!!
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: ninci na 10 Januar 2011, 20:15:29
Pozdravljeni!

MI imamo tudi eno težavico, predvsem s kakanjem naše psičke.  :) Ne gre se ravno za sobno čistočo, ker psičke nimamo v hiši. Skratka, stara je 9 mesecev in je mešanka med labradorcem in nemškim ovčarjem. Psičke nimamo zaprte v pesjaku, ker imamo okoli hiše ogromno prostora. Zapremo jo le ponoči in ko nas ni doma (v pesjak ne lula in ne kaka nikoli). Problem pa je, da kljub velikemu prostoru, ki ga ima na razpolago za opravljanje svoje potrebe, gre VEDNO kakat k sosedom.   :-[
Poskušali smo tudi s tem, da smo, vsakič ko je pojedla, šli z njo na travnik za hišo, da bi tam opravila svojo potrebo. AMPAK ne, ona gre še vedno kakat k sosedom.
Ne gre se zato, da bi nam bilo težko pobirat "drekce" za njo...le situacija je malo nerodna, ko sosedje pogostokrat zagledajo kupček na njiovem dvorišču.

Kakšen nasvet, kako naj to odpravimo?

Najlepša hvala!!!

 ??? Preprečite psički da bi k sosedom sploh šla - jo imate pod nadzorom, ogradite parcelo, jo vodite na povodcu....  ;) Če bi sosedov cucek sral po mojem vrtu bi že  >:( . Očitno imate precej tolerantne sosede, če še niso popenili ;) Psička je vaša in je vaša odgovornost in morate narediti vse, da ni moteča za okolico.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: BiancaBučko na 10 Januar 2011, 20:19:06
Ograja okoli hiše mogoče ?  ??? Ampak res, da jo imate pa kar spuščeno po cele dneve... ???
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: bimba986 na 11 Januar 2011, 12:13:01
Psička je ful pridna. Tako smo jo naučili, odkar je prišla k nam nimamo ograje, sploh ne gre od hiše, razen, ko gre kakat... :) Naša hiša in sosedova (stara) hiša se dotikajo, zato nekako ni mogoče, da bi tam ogradili (smo že o tem razmišljali)...pravzaprav, ko gre kakat k sosedom, gre 2 metra stran od naše hiše (če razumete)...
Res jo imamo spuščeno, ker živimo v vasi, kjer smo praktično samo mi in sosedje, tako da psička nikogar ne moti, tudi sosedov ne, na srečo. :) No, kot pravim, sploh ne gre stran od hiše, ne pohaja naokoli. Zapremo jo samo, ko nas ni doma in ponoči.

Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: pidog na 11 Januar 2011, 13:15:12
Mislim, da ni nič narobe z vašo psičko. Poznam domač primer kjer je situacija podobna; gonič, ki je v pesjaku nikoli ne opravi potrebe tam ampak, zjutraj, stran od hiše. Z našim je isto. Nekaj časa je že kakcal blizu "doma" s časom pa vse dlje od svojega teritorija, tako rekoč pri sosedih. Sosedov pes pa pride na potrebo k nam :) . Naš je še bolj zadovoljen, če gre na nepoznan teren in tam zelo kmalu opravi potrebo (veliko potrebo enkrat na dan, malo vsakih 5m ;D ).........kot, da bi bila stvar povezana s teritorijem ali pa bolje, mejami teritorija. Seveda govorimo o psih, ki so večinoma neprivezano. Da ne bo pomote, ne klati okrog sosedov, samo pokakcat se gre tja.
Sam bi svetoval, da izberete povelje za potrebo (pri nas "pohiti") in ob opravljanju, pohval, ob koncu, nagrada.
Na kratek sprehod stran od hiše, da motorji "zalaufajo", in nekajkrat ponovit ukaz in je rezultat kmalu na tleh (saj pri nas je tako).
Tudi sam nimam problemov s sosedi in večino drekcev poskušam tudi pobrat (kakšen kdaj tudi uide).......pa še zgovarjam se lahko na mačke ;D

S psom ni nič narobe in se obnaša kot vsak pes (večina), ki živi na tak način.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 11 Januar 2011, 14:39:13
Naštudiraj urnik kakanja in pojdite še pravi čas na sprehod-tak daljši sprehod, za to tudi imamo pse :P . Z vrečko vred.
Jaz živim na vasi in pobiram za mojo psico, ker mi grejo na živce dreki na našem travniku, ob cesti, na gozdni poti.
Psi imajo načeloma svojo "hišo", parcelo čisto in se raje iztrebljajo kje drugje.

p.s. upam da je psica sterelizirana, da ne bo kakih neželenih mladičev.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: sp30 na 12 Januar 2011, 18:13:41
mene pa zanima par stvari:

- zakaj moj psiček po ''novem'' ko se polula, potem malo pobrca in kao zakoplje (ne vedno - recimo 2x na sprehod) se polula, pol pa mal pobrca
- pa po novem gre kakat v največje grmovje, ki ga lahko najde in uturi drekec v živo mejo (da ga ja čim težje poberem)

 :o
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: DOB na 12 Januar 2011, 22:53:47
Citiraj
- zakaj moj psiček po ''novem'' ko se polula, potem malo pobrca in kao zakoplje (ne vedno - recimo 2x na sprehod) se polula, pol pa mal pobrca

Meni je še bolj zanimivo da moja to naredi recimo enkrat na 100 lulanj, pa še to vedno na našem dvorišču.. Kar tako, randomly se spomne malo zakopat lulanje ::)

Citiraj
Naštudiraj urnik kakanja in pojdite še pravi čas na sprehod-tak daljši sprehod, za to tudi imamo pse

Meni jo zelo redko rata spravit kakat kje drugje kot na domačem dvorišču.. Ker jaz ji dam za jest po sprehodu (zasuk želodca itd), in rabi ravno 10min po hranjenju da jo lulat IN kakat prime.. ::) Če bi jo pa pred sprehodom bi šla pa ven s polnim želodcem.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lilit na 12 Januar 2011, 23:04:00
mene pa zanima par stvari:

- zakaj moj psiček po ''novem'' ko se polula, potem malo pobrca in kao zakoplje (ne vedno - recimo 2x na sprehod) se polula, pol pa mal pobrca
- pa po novem gre kakat v največje grmovje, ki ga lahko najde in uturi drekec v živo mejo (da ga ja čim težje poberem)

 :o

Pobrca zato, da se "podpise" - da se bolj poudari svoj vonj. Pac zdaj ko postaja odrasel je to bolj pomembno :)  verjetno se podpise samo tam, kjer je bilo vec drugih psov.
Zakaj gre pa v grmovje pa ne vem, to dela tudi moj, kot mladic je pa kakal kar kjerkoli, tudi sredi plocnika. Jaz se hecam, da ga je postalo sram ;)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: deteljica na 13 Januar 2011, 08:11:24
Ne glede na to, če nikamor ne gre, pes ne sodi sam ven, če ni ograjeno. Pika. Pes mora biti vedno pod nadzorom. Pika. Tu ni kaj razpravljat! Niti če koga moti, niti če ne.
Kar se tiče kakanja- če pes ni nikoli sam zunaj, pač greš in pobereš kakec. Oz ga pokličeš še preden stopi k sosedu . Pa tudi , če je pri vas blizu soseda, ga pobereš, ker drekci smdijo in naj ne bi ležali okoli.
Da se pse naučit, da hodijo na določen del vrta oz WC (večina ljudi ne želi imet min po vrtu , tudi če je na njihovem ograjenem). Za to pripravite en prostor z mešanico pesek žaganje 2 x2 m npr, kjer vam ustreza, ki ga seveda vzdržujete popolnoma čistega. Pes v času navajanja mora bit v hiši ali v pesjaku in ga vodite ven privezanega na ta prostir, ko ga zelo tišči, ter počakate, da opravi svoje. Opravlajne potrebe vežete s poveljem in sledi nagrada, lahko tudi psa potem spustite in se igrate ali greste na sprehod ali nazaj v hišo. Ponavljate nekaj tednov in potem poskušate, da ga spustite ko pridete iz hiše in če gre brez vrvice sam tja ga zeloo pohvalite itd. Če hoče opravit kje drugje, ga brez besed peljete tja, kjer naj bi opravil- kar takoj ne čakat da konča (enako kot za hišno čistočo).
Je pa to normalno, da gre stran oz na tuj teren, če to fizično ne preprečiš oz ne prešolaš:
 1)Ker hoče imet doma čisto in
2) ker hoče označit več teritorija.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: damayanti na 13 Januar 2011, 09:02:31
Naš damč... ko ga spustim na sprehodu... gre ful daleč stran... najprej pogleda če ga vidim in obvezno gre v grmovje se usrat...tudi v gmajni.
Meni je to super :o... ker po gmajnah iz grmovja pa res ne pobiram drekov :D

Doma  notri v hiši se pa nikoli ni nihče podelal...od malega oz.od prvega dne sem jih oba navajala da se zunaj lula in kaka.In se tega sveto držita.
Mislim , da samo enkrat, je damču ušlo pa še to v garaži tik pred vrati...izključno po moji krivdi ker sem mečkala z zavezovanjem superg. Je bil pa  še mladič takrat...in potem imel hudo slabo vest, ker je" potico nakidal".
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: BiancaBučko na 13 Januar 2011, 19:28:52
Moj Bučko tudi vedno pobrca, ko se polula ali pokaka, sploh ko se polula. Da še bolj razmeče svoj vonj naokoli. Je pa tudi že mimo moje glave letel njegov kakec, da ne govorim o tem, kako me velikokrat umaže, ko pobrca močno z zadnjima tacama...  :o kakat gre pa največkrat na kakšen hribček  :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Harlekin na 21 April 2011, 14:10:17
ful dobr prispevek o navajanju mladička na sobno čistočo. Res , prispevek je enkraten, vse izveš! sledi tej povezavi: http://www.n-tv.si/vzgoja-mladica-pes-lula-po-stanovanju-kako-psa-navaditi-na-cistoco ::) ::) ::) ::) srečno, HL
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Harlekin na 21 April 2011, 14:11:44
kdaj peljati mladička na potrebo in koliko lahko zadržijo glede na starost? Preberi si tukaj: http://www.n-tv.si/vzgoja-mladica-pes-lula-po-stanovanju-kako-psa-navaditi-na-cistoco
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 21 April 2011, 14:42:20
Vse ok, edino tisto "ne ne sme" se mi zdi povsem nepotrebno in brez smisla, oz. na posnetku jaz tega nisem zasledila in ne vem zakaj je napisano pod posnetkom drugače.  ???
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: NTD na 21 April 2011, 17:48:39
Pri nas pa imamo veliko srečo že od prvega dne, kar je najin Don z nama. Urnika glede lulanja in kakanja ne potrebuje, saj opravi potrebo ko ga peljeva ven, kar je sicer minimalno 4krat na dan. Niti ponoči še nikoli ni polulal, kaj šele pokakal stanovanja.  ::) Res je priden najin cartek.  ;D
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: amyZ na 27 April 2011, 08:25:30
Jaz sem pa pred skoraj dvemi tedni kupila maltežanko. Trenutno je stara 11 tednov. V boksu kjer je bila je imela vsepovsod papir, tako da doma sploh ni ugotovila, da bi mogla it na papir lulat, ampak je na njem tudi spala. Nato sem kupila plenične podloge in jo začela navajati na to. Glede na to, da bo dopoldne sama doma, se mora kar navaditi na njih, ker verjetno ne bo zadrževala še nekaj časa ne. Pa vendar še vedno lula vsepovsod kjer se spomni. Med tekom po stanovanju se kar vsede in pricurlja malo in tako dalje. Pa če se polula na podlogo jo pohvalim. Zdaj jo, ko se zbudi in se igramo dam na njen prostor, kjer ima hrano in podlogo, pa dam pregrado, da tam opravi. In ponavadi opravi tako kot je treba, in jo pohvalim in vse. Čez dve minute bo lulala že nekje drugje. Zdaj pa ne vem v čem je problem. Vsi pišete, da lulajo na eno uro, na dve uri in podobno. Moja gre lulat večkrat. Če gremo vn, gre v prvih petih minutah od 4x do ene 6x lulat. In to čisto po malem. Ali je to normalno? Glede na to da je še tolko mlada? In kaj naj naredim? Tudi če jo hvalim in se grem to z nagrajevanjem in ne kaznovanjem, ne rata. Zanimivo je, da izgleda kot da ne more nadzirat, a če jo daš na podlogo potem lahko drži tudi do 30min. Zdj nekako ve, da more se polulat tja in da gre potem lahko spet ven pa po stanovanju, samo zakaj se more čez 2minutki spet ululat? Če se polula tam kjer se ne sme ji rečem strogi ne, jo primem in odnesem na podlogo. Potem pa samo čukavo gleda in čaka.
Upam, da sem podala dovolj informacij, da mi boste lahko kako svetovali, ker se mi zdi, da samo še hodim naokrog po stanovanju in čistim.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: ursa_9 na 27 April 2011, 09:27:51
Takoj ko se psička zbudi, bi jo jaz najprej vn peljala na potrebo, da opravi kar ima za opravit in nato ful pohvalit...ker če jo boš hvalila, ko lula na plenično oblogo bo ona mislila, da je treba tukaj opravljati potrebo. Jaz sem svojega takoj ko se je zbudil nesla vn na travnik, in kadarkoli se mi je zdelo, da se bo spet polulal sem ga nesla vn in ga zelo pohvalila....mi smo se v 14 dneh potem čisto navadili na čistočo...
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: NTD na 27 April 2011, 10:00:39
Nasvet moje babice... oz. dva nasveta: 1.) Tam kjer se kuža polula, očisti s kisom. 2.) Ko se mladiček polula na mesto, kjer tega ne želiš (torej v stanovanju) mu na rahlo potisni gobček v lužico. Hitro bo nehal z lulanjem.
Drugače pa lahko v trgovinah za male živali kupiš kapljice za navajanje. Kadar jo pelješ ven, jih pokaplaš po travi in bo lulala, ker tega vonja v stanovanju ne bo, pa tudi lulala ne bo.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: ursa_9 na 27 April 2011, 10:08:09
Ja se strinjam, da tam kjer se polula, da očistiš s kisom, da pa mu potisneš gobček v lužico pa definitivno tega ne delaj!!!
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: NTD na 27 April 2011, 10:31:55
To so nasveti, ki jih je meni dala babica, vendar jih pri Donu ne rabim upoštevati, saj kot sem že napisala, je čist od dneva, ko je prestopil najin prag stanovanja. Tudi meni potiskanje gobčka v lužico ni najbolj všeč, vendar je pri našem mešančku, ki ga imata starša, to delovalo (preizkusila sta vse in nič ni zaleglo, kuža je lulal povsod). Oče je to storil samo enkrat in kuža si je zapomnil za vedno.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 28 April 2011, 08:36:02
 ::) Mene prav zanima a so vam tudi kot otrokom nos v plenice tlačili  ::)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: deteljica na 28 April 2011, 18:11:15
To so nasveti, ki jih je meni dala babica......
, ki se je rodila1840 al p amal kasneje  in še vedno širi 100 let stare babje čenče  ::).
Ne boš verjela, da je kinologija (in ostale znanosti) v zadnjem tisočletju zelo napredovala  ;).
A veš, da so v času tvoje babice še vse bolezni zdravili s pijavkami in puščanjem krvi  :P?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Miha007 na 28 April 2011, 23:47:18
In Zemlja je bila tudi ravnina  :D

Mladičke je treba ven peljat vsakih par (recimo 2h) ur in jih zelo pohvalit, ko opravijo potrebo pa hitr skapirajo za kaj se gre.

Telebani pa si preberite vsaj knjigo Psi za Tebane  ;)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: NTD na 29 April 2011, 07:58:08
Oprosti,moja babica se ni rodila leta 1840, kar je prvo! Napisala sem, da sama tega ne počnem. MOJE osebno mnenje pa je, da s tem ni nič narobe. Napredek kinologije je res velik, ampak verjemi, da stari ljudje vedo marsikaj. Pa "pred 100 leti" so jim psi manj umirali in so bili precej manj občutljivi, kot danes.
Poleg vsega tega pa verjemi, da sem v svojem življenju prebrala verjetno 3krat več knjig kot ti, v zadnjem letu, kar sem nameravala kupiti psa, pa sploh.
Menim, da je forum tu zato, da si izmenjujemo mnenja in nasvete, ki pa jih vsak zase upošteva ali pa ne.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 29 April 2011, 09:01:37
Zakaj pa sama tega počneš, če meniš da s tem ni nič narobe?

In ja, stari ljudje vedo marsikaj, ampak nihče ne ve vsega in stari ljudje se dostikrat branijo novosti in če sodeluješ na forumu, moraš biti pripravljena tudi, da se ti pove zakaj nekaj ni tako dobro in je nekaj drugega bolj primerno,..  ;)

Torej čakam še vedno odgovor - zakaj se dojenčkom ne tlači nosa v plenice, da bi se čimprej navadili uporabljati wc?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: NTD na 29 April 2011, 18:44:16
Sama tega ne počnem, ker mi ni potrebno, saj je najin Don čist od prvega dne, kar sva ga pripeljala domov.  :P
Moj odziv je bil po mojem mnenju popolnoma primeren. Novosti ne zavračam, pripravljena sem prebrati vaše nasvete, ki pa jih bom upoštevala, ali pač ne. In iz istega razloga sem tudi sama podala komentar. Nikoli nisem rekla, da je to prav ali edina mogoča pot, vendar jo osebno sprejemam. Vam pa je ni treba. In nikoli nisem nikogar silila v to. Pika. Konec.

Zakaj dojenčku ne tiščimo nosa v plenico? Ravno zaradi tega, ker ima plenico in ne lula po celem stanovanju, ampak v plenico. In, ja vem, obstajajo pleničke za psa.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lilit na 29 April 2011, 18:53:44
Obstajajo nacini, ki so boljsi, hitrejsi, bolj ucinkoviti in bolj prijazni za ucenje sobne cistoce pri psu, kot je tlacenje smrcka v luzico. To je bil point te debate. :)

Ce bi poslusala mojo babico bi morali bit moji psi na verigi, obcasno spusceni da bi se sami zletali, jedli pa bi ostanke od kosila. Aja pa jaz bi morala bit ze zdavnaj mrtva, ker psi seveda prenasajo grozne bolezni, ce jim dovolis, da te polizejo.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: ursa_9 na 29 April 2011, 20:46:57
Sama tega ne počnem, ker mi ni potrebno, saj je najin Don čist od prvega dne, kar sva ga pripeljala domov.  :P

Dvomim, da se je tvoj psiček takoj navadil na čistočo, vsak mladiček se verjetno kdaj polula ali pa pokaka v stanovanje, ko je star 8-9 tednov, ja se pa hitro navadijo če jih tega naučiš.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: NTD na 29 April 2011, 22:31:48
Don se je v stanovanju polulal samo enkrat... :-[  ko smo prišli od veterinarja, kjer je doživel hud stres, drugače pa nikoli.  :P  Že vzreditelj mi je razlagal, kako je čist, pa tega nisem verjela dokler ni prišel k nama.  :o
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 01 Maj 2011, 21:46:02
Zakaj dojenčku ne tiščimo nosa v plenico? Ravno zaradi tega, ker ima plenico in ne lula po celem stanovanju, ampak v plenico. In, ja vem, obstajajo pleničke za psa.
Če torej dojenčki ne bi imeli plenic, bi bila ena izmed metod ta, da se jim tišči nos v lužice ???
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: amyZ na 02 Maj 2011, 13:05:03
Ne vem če ste odgovarjali meni ali kakšnemu mojemu prehodniku. V glavnem, jaz nimam problmeov, da moja ne bi lulala zunaj. Vedno, ko jo samo postavim na travo lula, in zdaj se večinoma tudi pokaka zunaj. Ponoči ni več kakcev. Še vedno pa je problem lulanja tam kjer bi bilo treba v stanovanju. Ravno včeraj sem jo postavila na pleničko, ji kot vedno govorila lulala, Nely lulat,... in za sekundo, ko je lahko šla iz plenice, je skočila v svojo pojsteljico in tam opravila potrebo. Polula se tudi čisto zraven posode za pit in jest. Na plenico pa skorajda ne. Ne vem zakaj, ker jo vedno, ko hoče lulat postavim tja. Pa ko da se boji tja lulat. Sedaj je že malo bolje, ker malo bolj zadrži lulanje, pa ko sem doma greva večkrat ven, ni pa govora da bi zdržala 2 ure, razen če res spi tisti čas, tako kot takrat ko me ni. In res bi bilo dobro da se navadi lulat tam kjer mora, ker še en lep čas ne bo zdržala celo noč in pa preko moje službe. Zdaj kakšne kapljice ne bi pomagale, ker itak s pleničko enkrat pobrišem njeno lulanje, pa nič ne pomaga. Pa še vedno kdaj lula v spanju!
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: riry na 02 Maj 2011, 15:36:16
Jaz ne razumem zakaj sploh navajat psa na pleničko, če ste doma? Ok, razumem, če je pes sam tistih 8 ur, ko je lastnik na šihtu, se mu omeji prostor, pa naštima pleničko - če nič drugega, da se pes bolje počuti, da se ravno ne onečedi na svoj "prostor". Ampak ko ste doma, pa ga res ni treba matrat s tem...ne vem no...mi smo našega mladiča na 2 uri in manj peljali ven na potrebo - pa smo v petem štuku brez lifta.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: NikaBarro na 02 Maj 2011, 18:03:01
uf, dobro da mi nimamo takih problemov, pri nas pes še na parceli ne lula pa kaka,enkrat mu je ušlo ko je bil majhen, drugače pa nič. Razen kadar ma drisko se revček gre u pesjaku čisto u kot pokakat, sam to itak ne šteje. ;D
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: ursa_9 na 02 Maj 2011, 18:47:47
Jaz sem že prej omenila, da jo moraš, ko se zbudi takoj vn pelati in ko opravi ful pohvalit....in to moraš nekaj časa delati in pes se potem sam navadi..
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Andie na 02 Maj 2011, 22:34:25
Jaz sem svojega opravljanje potrebe zunaj učila s klikerjem in se mi zdi da je hitro pokapiral. Pač počakaš da kuža konča in v tistem trenutku klikneš in ful nagradiš in skačeš od veselja  ;)
Sem ga pa od začetka nonstop nosila ven- po spanju, po igri, po pitju/hrani... Je šlo pa s svetlobno hitrostjo skozi njega, od takrat ko je začel piti do takrat ko sem se jaz oblekla in obula je lahko bila že lužica na tleh  :D je pa vedno celo noč zdržal  ::)
Prvih nekaj tednov se zaradi nesreč v hiši nisem jezila, potem ko se mi je pa zdelo da je že dovolj poštekal da ve kaj je treba sem ga pa za nekaj časa poslala v kletko da je lahko razmislil o svojih napakah  ;)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Miha007 na 02 Maj 2011, 22:50:19
Ne vem če ste odgovarjali meni ali kakšnemu mojemu prehodniku. V glavnem, jaz nimam problmeov, da moja ne bi lulala zunaj. Vedno, ko jo samo postavim na travo lula, in zdaj se večinoma tudi pokaka zunaj. Ponoči ni več kakcev. Še vedno pa je problem lulanja tam kjer bi bilo treba v stanovanju. Ravno včeraj sem jo postavila na pleničko, ji kot vedno govorila lulala, Nely lulat,... in za sekundo, ko je lahko šla iz plenice, je skočila v svojo pojsteljico in tam opravila potrebo. Polula se tudi čisto zraven posode za pit in jest. Na plenico pa skorajda ne. Ne vem zakaj, ker jo vedno, ko hoče lulat postavim tja. Pa ko da se boji tja lulat. Sedaj je že malo bolje, ker malo bolj zadrži lulanje, pa ko sem doma greva večkrat ven, ni pa govora da bi zdržala 2 ure, razen če res spi tisti čas, tako kot takrat ko me ni. In res bi bilo dobro da se navadi lulat tam kjer mora, ker še en lep čas ne bo zdržala celo noč in pa preko moje službe. Zdaj kakšne kapljice ne bi pomagale, ker itak s pleničko enkrat pobrišem njeno lulanje, pa nič ne pomaga. Pa še vedno kdaj lula v spanju!

Če ne zdrži dve uri, ga pelji ven na vsako uro.

Zvečer mu recimo ob 20-ih vzami posodo za vodo tako, da ne bo več pil do jutra nič.
Po zadnjem pitju pa seveda vsaj 2x ven na potrebo, da bo ziher mehur prazen.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: tprose4 na 09 Junij 2011, 12:53:56
Jaz sem pa šele danes ugotovila, da imamo dokaj velik problem...
Naša 7 mesečna psička načeloma pridno hodi lulat ven, včasih če se ji resnično mudi, pa teče v tuš, ker smo v bloku. Sicer smo imeli tu in tam še kakšno nezgodico in je nastala lužica v sobi... Ampak ponavadi opozori kdaj bi šla na potrebo in ko ji rečemo "lulalula" ali "kakakaka" začne v primeru da bi šla skakati pred vrati... Tako, da sem mislila, da je zelo pridna in da je že sobno čista ter da že pridno drži, ko naju ni doma ter počaka, da jo spustiva iz boksa (trudiva se, da naju ni doma maksimalno nekaj ur).
Zadnje čase sva začela opažati, da stanovanje smrdi po urinu, vendar sva mislila, da mogoče stopi v lužico, ko lula in sva ji vedno še bolj temeljito prala tačke...
Včeraj zvečer pa sem opazila lužo na njenem kovtrčku, ker jo je vztrajno lizala. Najprej sem mislila, da je luža nastala zaradi sline (na kovtrčku je žvečila kost iz kože), ko pa sem videla kako velika je luža, sem posumila, da se je polulala. In ko sem uporabila wc papir, sem videla da je vsekakor rumene barve.
Danes pa se mi je zdelo, da sem zopet zavohala vonj po urinu in sem zopet odkrila lužo na njenem povštrčku v kletki (bil je drug, ker sem polulanega dala prat)... Sedaj pa me resnično skrbi, da se to dogaja že dalj časa, pa tega nisva opazila (ima namreč prevleko iz dekice rjave barve) in da ona mogoče ni tako zelo pridna, kot sva mislila ter da že ves čas lula v svoji kletki, ko naju ni...
Ne vem kaj naj sedaj storim, ker sem ves čas mislila, da je kletka najboljši način za odvajanje lulanja po stanovanju... Ker sem mislila, da vedno pokaže, ko bi šla lulat... In da jo dovolj pogosto peljeva ven ali pa v tuš (tuš drugače obožuje, ker ima zelo rada vodo in ji občasno tuširava tačke)...
Hmmmm, sedaj sem pa res zaskrbljena kako jo bova tega odvadila :(
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 09 Junij 2011, 12:56:29
Glede na to, da sta šele v zadnjem času zaznala vonj po urinu, lahko tudi da si je psička prehladila mehur ali kaj podobnega. Pojdite najprej k veterinarju - če je možno ujemite urin v čisto posodico da ga bodo dali laboratorijsko pregledat - seveda se prej za to (in kdaj dela laboratorij) po telefonu dogovorite z veterinarjem, da ne boste zastonj nosili.

Sicer pa poskrbite za dovolj redne izhode in dovolj dolge sprehode.

Povejte še ali ste dali psičko morda sterilizirat?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: tprose4 na 09 Junij 2011, 13:11:15
Prej sva imela še cajtnge, na katere je hodila... Tako, da sva bila nekako "vajena" vonja po polulanem mladičku... Potem pa sva te cajtnge ukinila, ker ni več hodila tako pogosto... Ker na začetku je hodila takoooo pogosto, da od trenutka, ko je začela vohljati, nisva uspela z njo priti niti do kopalnice... In pogosti izhodi niso nič pomagali, ker bi lahko cele dneve preživela zunaj. Od samega začetka ima v kletki dekico, ki je takšna, da se ful ne pozna če je polulana ali pa da bi se poznala umazanija. Dostikrat jo je potrebno prati, ker je smrdela po polulanem, ampak sva za to krivila njene tačke, ker je kar naprej stopala v luže... Pač ima kosmate tačke...
Enkrat, ko sva imela obiska, smo opazili, da je šla lulat v boks in že takrat sem bila šokirana in sem potem razmišljala, če mogoče tega ne počne ponoči ali v najini odsotnosti... Ampak sem mislila, da je bilo mogoče takrat krivo samo razburjenje...
Sedaj, ko pa razmišljam vse za nazaj, se mi zdi, da bi bilo čisto mogoče, da bi gospodična občasno hodila lulat kar v svojo posteljico v boksu  :-\
Tako, da vem, da bom najprej iz boksa odstranila to dekico in dala not neko belo cunjo, na kateri bom lahko nadzorovala, kaj gospodična počne v boksu.
Ampak kaj pa storiti, če je v tem času ona svojo posteljico prepoznala kot stranišče? Ker kletke nima pregrajene ampak ima kar takšno velikost, kot jo bo imela, ko bo odrasla...
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: tprose4 na 09 Junij 2011, 13:51:16
Pa mislim, da je za bolj intenziven vonj po urinu zadnje čase kriva tudi vročina... Res ne vem no...  :-\ Pred prihodom mladička, sva se sprijaznila z mislijo, da se bova mogla navaditi, da stanovanje nekje do pol leta pač ne diši... In sva pač prenašala konstantni vonj po kisu in še čem... Pa sva čistila, prala, zračila itd... Pozornejša pa sva postala šele sedaj, ko sva mislila, da je najina punca že sobno čista in ko se kljub stalnemu pranju tačk in pranju tal nisva uspela rešiti tega vonja (mislila sva, da je krivo to, da mogoče stopi v lužico in potem na tak način "odišavi" stanovanje... in da ji mogoče preslabo obriševa tačke z mokro krpo)...
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 10 Junij 2011, 08:16:34
Moja psica je imela ravno pred kratkim vnetje mehurja. Urin je bil na videz popolnoma normalen (čist in ne moten, svetlo rumene barve .. skratka na videz nič posebnega in tudi zunaj je na videz normalno urinirala brez nekega mencanja,..) - je pa imela točno take težave, da je pri 4. letih sobne čistoče ni uspela zadržat v stanovanju, da je prosila za ven, pa ji je ušlo že po stopnicah do vhodnih vrat,.... Smo dali testirat in je pokazalo infekcijo. Sledili so antibiotiki, sedaj je ok.

Sicer res ni nujno, da ima vaša psička vnetje, in če mislite, da dejansko ne gre za ta problem, potem vam preostane da jo začnete res dovolj pozorno opazovat in dovolj pogosto in za dovolj dolgo vozit ven.

V tolažbo - moja psica je šele pri enem letu postala sobno čista.. ampak jaz sem naredila napako, ker sem reagirala na vsak njen "počep" v stanovanju in jo nesla ven in me je začela s tem izsiljevat za hodit ven, včasih pa se je polulala ker je bila pod stresom (ko je kaj želela, pa ni dobila). Ko sem to ugotovila, sem jo 2x, ko je spet počepnila notri, ignorirala, pobrisala in od takrat je sobno čista, če nima ravno kakšnih takih težav kot sedaj pred kratkim.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: tprose4 na 13 Junij 2011, 13:56:55
Mislim da pri nas ni šlo za to, ker ponavadi pri zdravstvenih težavah pride do sprememb v obnašanju. Ampak, mi imamo tu pa tam težavo s tem, da pač vohlja po tleh... In počepne ter se polula... Tako kot zunaj na travi. Ne da ne bi mogla zadrževati. Tako da mislim, da je ista fora tudi s posteljico. Ker recimo zunaj ne loči, da se lula in kaka na travo. Včasih se polula ali pokaka kjerkoli že je. Recimo zadnjič se mi je pokakala na prehodu za pešce  :-\ Po moje sva jo razvadila s tem, da takoj ko je pokazala da bi lulala ali kakala, da smo takoj leteli in da pač takoj ko jo pritisne to tudi naredi.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 13 Junij 2011, 14:57:15
Ja lej.. pri nas tudi ni bilo pri tem vnetju sprememb v obnašanju, pa ne da bi te karkoli prepričevala da je tvoja psička bolna.. pač sem ti navedla en možen vzrok in povedala kako je šlo pri nas (se pravi razen da je lulala not, ni bilo nič drugače).. če misliš da tvoja ni bolna, potem pač prav - to je tvoja stvar.

In če gre torej za problem vzgoje, potem še naprej vztrajaj oz. upoštevaj: dovolj redni izhodi in dovolj dolgi sprehodi, pa po igri, po pitju, ko vidiš da se začne obnašat tako da jo tišči...
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: tprose4 na 13 Junij 2011, 16:48:01
Sprememba v obnašanju sem mislila karkoli nenavadnega-to da se notri polula, ko je res že sobno čista definitivno je velika sprememba. Pri nas pa še nismo povsem sobno čisti, ker se je tut že pokakala pred vrata in se sem pa tja še naredijo "nesreče". In če moj fant potem kriči na njo, se "nesreča" kmalu za tem ponovi  :'( Ker se mu nikakor ne da dopovedati, da je najbolje, da se to ignorira in da je ravno kričanje recept za to, da se bo ponovno polulala nekje kjer se ne sme  :-\ Ima v glavi še vedno "staro metodo" tiščanja smrčka v lužico kot najbolj zanesljivo in si ne more kaj, da je nebi nadrl, ko počepne kje, kjer ne sme :(
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Kaili na 13 Junij 2011, 17:22:32
Povej mu, da ma tiščanje smrčka kvečjemu kontra efekt... pes se posledično boji lulat/kakat v prisotnosti 'tiščalca'... taki ponavad nočjo potrebe opravt na sprehodu (kjer jih načeloma nekdo več čas nadzoruje)... pol ko pridejo domov se pa skrijejo za kavč pa naredijo svoje
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 14 Junij 2011, 08:37:09
Ja no, potem si pa navedla vzrok težav. Torej začnite se dosledno držati nekih okvirnih pravil za navajanje na sobno čistočo, pa brez dretja,.. ko opravi notri. Pravzaprav svetujem popolno ignoranco... sem že zgoraj napisala kako je bilo pri nas.. pa ponavljam.. psica je kljub doslednosti pri izhodih... lulala not skoraj do enega leta, dokler nisem pogruntala, da moram povsem ignorirat njene "počepe" in potem se je stvar uredila v enem tednu.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: tprose4 na 14 Junij 2011, 08:50:06
Če bi se dalo tipom kej dopovedat... Bi blo po moje tut več lepo vzgojenih otrok in ne samo psov... Dosegla sem vsaj to, da ji nosa ne da v lužico, znori pa še vedno... Čeprav je dobro to, da smo večinoma same doma (in sedaj v bistvu opažam, ko sem to prebrala, da bi res znal bit vzrok to-ker imamo nek stalen urnik in red ter se ne spomnem, kdaj se je pri meni kam polulala... ker pač ne tulim na njo. ).
No naslednjič, ko se polula notri in če se bo moj spet drl na njo, bom njegov nos namočila v lužo, da si bo končno zapomnil, da se na psa ne dere  :o  :P  8)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: deteljica na 14 Junij 2011, 08:50:30
Sprememba v obnašanju sem mislila karkoli nenavadnega-to da se notri polula, ko je res že sobno čista definitivno je velika sprememba. Pri nas pa še nismo povsem sobno čisti, ker se je tut že pokakala pred vrata in se sem pa tja še naredijo "nesreče". In če moj fant potem kriči na njo, se "nesreča" kmalu za tem ponovi  :'( Ker se mu nikakor ne da dopovedati, da je najbolje, da se to ignorira in da je ravno kričanje recept za to, da se bo ponovno polulala nekje kjer se ne sme  :-\ Ima v glavi še vedno "staro metodo" tiščanja smrčka v lužico kot najbolj zanesljivo in si ne more kaj, da je nebi nadrl, ko počepne kje, kjer ne sme :(
Napaka je očitno špri fantu ,ne pri psu  :P. Pa pri obema, ker psice ne opazujeta. Če se je pokakala pred vrata, to pomeni, da je hotla ven, pa ji niste omogočili. Ko vidiš, da pes nekam odhaja ali se čudno vede to pomeni, da prosi ven. Predvsem,če odhaja v smeri proti izhodu ! Tvoja psica torej poskuša bit sobno čista in razume za kaj gre, nasprotono pa velja za vaju. Predvsem za fanta, ki je očitno pokvaril kar sta začela gradit. Zakaj psica lula v ležiče? Ker jo tam nista zalotila in ima mir. Psi vedo,da ni v redu in poskušajo prikrit. Moj mali je npr. kakec pojedel ( po njegovem mnenju pospravil  ::) )
Je pa res da je nekatere pse treba neprestano ven vodit,da se zadeve stabilizirajo. Meni se zdi, da malega vodim kar naprej in naprej pa še se je občano zgodila nesreča- vedno, kadar sem podcenjevala oceno časa oz okoliščin da mora spet ven. Npr ko si zunaj 2 uri , pride domov in se napije in pozabiš da moraš čez 10, 15 muinut spet ga peljat lulat, pa podobno.
Umetnost je, da psa zasačiš pri dejanju in ga prekineš na način, da ga ne ustrašiš (jaz ga samo nežno primem in nesem vem, če sem u gatah in bosa pač u gatah in bosa- razumeš? ) in neseš vem da tam dokonča- kot ti to uspe nekajkrat je psu v  ejasno. Ostane samo še da ga vodiš ven neprestano, na pol ure ,če je treba.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: deteljica na 14 Junij 2011, 08:53:27
Če bi se dalo tipom kej dopovedat... Bi blo po moje tut več lepo vzgojenih otrok in ne samo psov... Dosegla sem vsaj to, da ji nosa ne da v lužico, znori pa še vedno...
Čist dobronameren nasvet- znebi se tega tipa po hitrem postopku, ker to ni pravi človek za živet z njim in še manj imet skupaj z njim otroke  ;).
Lastnice psov imamo prednost pred ostalimi ženskami, da lahko bolje ocenimo potencialne partnerje, še preden se z njimi zaplezamo predaleč  8)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 14 Junij 2011, 09:38:13
Joj, šele sedaj vidim kako pomanjkljivo se bere tisto kar sem jaz napisala. Ja.. nisem mislila da ignorirajte prošnje oz. "namige" za ven.. ampak samo ko že dejansko počepne, pa še to je čisto odvisno od primera do primera. Deteljica npr. piše še o tisti drugi varianti, da psa tudi prekineš, brez da ga prestrašiš, da zunaj do konca opravi, kar je tudi čisto ok, samo pri nas je to vodilo v izsiljevanje za ven.. tko da je treba res psa opazovat in mal pogruntat kdaj lula ker ga tišči in kdaj zato, ker hoče izsilit izhod,...  ;)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: tprose4 na 14 Junij 2011, 09:52:09
Ne, saj ona ponavadi lepo pokaže, da bi šla ven. Gre do vrat in nazaj do mene in mislim, da že res dobro poznam njeno govorico. In ko jo vprašam, če bi šla "lula lula" ali "kaka kaka" začne poskakovat in cvilit, če bi šla. Ni da bi izsiljevala za it na sprehod. Ker od začetka delamo tako, da ko pride ven ni časa za vohljanje in igranje ampak mora najprej na "wc" in ko opravi svoje, sledi sprehod, tako da je drugače zelo pridna pupa.
To z lulanjem v kletki na skrivaj pa bi znalo biti čisto možno, ker vem, da do tega pride, če se s psom grobo ravna... Očitno bo treba še za fanta en kliker nabavit, pa ga mal prevzgojit. Ker če tko gledam... Tudi z ubogljivostjo nimamo težav, kadar smo same (pe čeprav na sprehodu med ljudmi in kužki)... Ko pa on vadi trikce z njo ali jo pelje na sprehod... Jao jao... En bolj živčen kot drug... Hehehe bo treba res še en kliker kupit  8)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Nejka na 19 November 2011, 15:12:51
Bi še sama pristavila "pisker" in opisala kakšen urnik nameravam uvesti, ko bo mladiček (Yorkshire terier) prišel v novi dom, torej v moje stanovanje, pa naj me kdo popravi in predlaga kaj drugega, če bo potrebno. :)
Glede na to, da sem študentka, ki ob študiju ne dela (vsaj takrat ne bom, ko bom dobila pasjega "cimra" in še kakšen mesec ali dva po tem), predavanja pa imam ob popoldnevih od 16. do cca 20.00 ure, sem si zamislila, da bi ga peljala na malo oz. veliko potrebo zjutraj ob 6. uri (samo 5 min, toliko da opravi kar mora), nato ob 8., ko bi se itak že vstala in bi ga peljala na cca uro dolg sprehod, nato spet okoli 11. ure (na potrebo) in pred predavanji še ene 2x, 1x od teh bi bil spet reden sprehod. Po predavanjih bi ga seveda takoj peljala ven (v kolikor me na začetku par tednov ne bo v teh štirih urah pričakala lužica), kar bi bilo nekje ob 20.15, in še zadnji pohod (malo daljši oz. intenzivnejši, da bi se poleg tega, ko bi opravil potrebo, še zmatral) ob 23. uri.
Bi bil tak "režim" primeren? Nekateri pravijo, da je potrebno psa peljati ven še ponoči, spet drugi pravijo, da če enkrat začneš s tem, bo pes iz navade delal silo ven sredi noči tudi, ko bo že starejši. Raje vidim, da me prvih nekaj tednov (v najslabšem primeru) počaka do 6. ure zjutraj lužica ali kupček in bo sčasoma sposoben zadržati od cca polnoči pa do 6. ure zjutraj, ko ga bom zunaj pohvalila in mu dala priboljšek, kot da psa celo življenje vozim na potrebo ob 3h zjutraj, kot so si nekateri navadili psa.
Kaj pa drugi menite o tem? Seveda lahko, da se motim in bi bila vesela morebitnih popravkov, da si bom prihranila kakšne večje lapsuse pri navajanju mladička na sobno čistočo.
Naj še dodam, da bo ob prihodu k meni star skoraj 4 mesece, vzrediteljica pa mi je zatrdila, da je sobno čist, vendar se bojim, da se bo zaradi novega okolja zmedel in se bo prejšnji red izgubil kot igla v senu. ;D
Aha, pa še to me zanima. Ob katerih urah naj ga hranim, da bo manj težav z opravljanjem potrebe po stanovanju? Na nekem drugem forumu sem prebrala, da je najboljše, če ima  pes zadnji obrok ob 18. uri, čez noč pa nima vode na razpolago, saj se s tem zmanjša možnost lulanja notri. Torej kje med temi sprehodi pridejo vmes obroki ter kdaj (pred ali po sprehodu)?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lejca_ na 19 November 2011, 16:59:27
Jaz nisem imela nikoli nekih določenih ur in tudi sedaj nimamo čisto določeno. Če bo pes ponoči spal, se mi zdi bolje, da ga ne zbujaš, ko pa se zbudi, ga je pa treba zelo hitro odnesti ven. Jaz sem dala nekaj čez pižamo in ga nesla ven, da se je polulal, potem sem se šla pa obleči in sva šla še na redni jutranji sprehod. Ko sem se jaz zbudila in vstala je bil on takoj pokonci, če me je pa on zbudil sem pač takrat vstala. Po sprehodu sem ga nahranila in kmalu po obroku spet peljala ven lulat. Potem je ponavadi spal in ko se je zbudil sem ga spet takoj nesla lulat. Čez dan sem mu razporedila 4 obroke, zvečer sem pazila, da ni bil obrok prepozno, da smo šli cca 1 uro po zadnjem obroku še na redni večerni sprehod. Vodo je imel ves čas na voljo in ni bilo problema. Se mi zdi, da je pri vsakem psu malo drugače in se je treba prilagodit samemu psu. Ko ga boš vmes pustila 4 ure samega bo verjetno vse ok ali pa bo na začetku jokal, potem se bo pa navadil, bi bilo pa dobro, če začneš postopoma. Drugače se pa potem vržejo po lastniku, pri meni sta oba zaspanca in zgodaj zjutraj sploh ne vstaneta, šele ko se oblečem in vidita, da gremo zaspano pritečeta k vratom. Če za vikend spim zjutraj ali vstanem in  delam na računalniku, potem spita in okoli desetih vstaneta sama od sebe in ju takrat peljem ven. Ne vem ali imam srečo, da sta zaspanca ali sem jih tako "vzgojila".
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: AmelainPikica na 12 December 2011, 00:28:59
Pozdravljeni,

jaz imam tudi težavo glede sobne čistoče ... ker nimam nikoli čisto.. stara je 2,5 meseca .
od samega začetka sem jo navajala na plenico in je hitro dojela da morja iti tja lulat ( se zgodi da ji včasih kar uide - tega ne razumem ampak ignoriram in pobrišem ). Kaka pa povsod in se vedno skrije ko kaka. in še ko kakec čistim pride zraven in puli iz rok robček čeprav ji govorim da to ne sme sploh ne posluša. 2 krat je kakala zunaj in takrat sem jo nagradila in ji dala priboljšek. ko sva zunaj na sprehodu sploh noče kakat ali pa lulat ( lula redko kdaj, kaka pa ne ) ko prideva notri in ko se preoblečem se ona že skrije in kaka.

Hvala za odgovore.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: smukec na 16 Januar 2012, 13:02:19
Zdravo, naša kužika bo stara 5 mesecev. Zna sama povedat kdaj moral lulat ali kakat, začne cvilit. Ko pa ponoči spiva pa s sprednjimi tačkami skoči na posteljo in prosi.
Mi je pa čudna ena stvar. Ko ponoči vstanem, ko me zbudi (danes npr. malo pred 4 uro zjutraj), se grem obleči in jo pokličem, da greva ven, ona sploh noče iti, ampak gre nazaj v posteljico, kot da se ji ne bi dalo ali kaj. Danes sem šel potem po njo v posteljico in sva šla ven in je takoj zunaj 1x lulala in še 2x kakala.

Kaj to pomeni, da me zbudi in nato noče iti ven, ali naj jo pustim v posteljici, če ne bo hotela iti in vidim kaj bo?
Pri koliko mesecih naj bi psička lahko zdržala do 6ih zjutraj (zadnji sprehod ima ob 22:00)?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Zumzum na 18 Januar 2012, 17:05:10
Zdravo!

Jaz mislim, da bi načeloma zdaj pri 5 mesecih že morala zdržati, vendar je vsak pes malo drugačen. Mogoče pa jo probaj ignorirati in boš videl kaj bo. Mene moja psica tudi pride zbudit zjutraj ob 6h pa se samo proč obrnem in gre ona nazaj spat in potem spi tudi do 8h včasih. Ona je zelo družabna in se načeloma vedno drži v bližini mene, zato mislim, da pač kadar se zbudi, pride pogledat kaj delam jaz. In me pri tem še malo po obrazu poliže. :D
Drugače pa je tudi pri nas dooolgo trajalo, da smo prišli do sobno čistega psa. In smo jo vozili ven vsako uro, vsakič po jedi, vsakič po igri, spanju itd. Pa še kar ji je ratalo zrihtat...
In tudi jaz sem enkrat zgrožena ugotovila, da se je polulala v svojo posteljo v boksu. In enkrat, še huje, se nama je s fantom na posteljo. Takrat je bil on doma z njo in ne vem točno kaj je blo in še zdaj je to za mene totalna uganka, glede na to, da sploh ne gre na posteljo, kavč ipd.  In midva je nisva zalotila, ampak šele ko sem šla spat, sem se vlegla na mrzzzzlo lužo fuuuuuj!
Jaz sem se ves čas držala načela, da jo je treba res redno ven vozit, ko jo zalotiš pri nesreči, jo samo mirno odneseš ven, da konča zunaj, ko opravi zunaj full pohvališ  (to delam še zdaj za vsak slučaj), predvsem pa, kar je najtežje, imeti potrpljenje in verjeti, da bo kmalu vse super obvladala. Ko sem imela hiperaktivnega grizli mladiča doma mi je najbolj pomagalo ko je moja prijateljica rekla: večkrat se lahko zgodi, da boš čisto obupana kaj delaš narobe in kdaj bo sprememba. In takrat moraš imeti v mislih, da je tvoje razmišljanje popolnoma normalno in si že na poti do uspeha. Pa še res je!!!

LP T
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: smukec na 19 Januar 2012, 14:10:38
Danes se je zbudila malce po 3 uri ponoči in s sprednjimi tačkami skočila na posteljo vsa vesela in dajala lupčke :) Sva jo ignorirala in je malce cvilila, pol sva ji pa rekla naj gre spat na prostor in je šla :) Čez 2 uri je bla spet pokonci in takrat je šla pol na sprehod :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: HUDMA na 22 Februar 2012, 00:34:59
Naša labradorka je stara dobra dva mesecs in pol in po prebranem sodeč, smo lahko z njo zelo zadovoljni. V svojo posteljico se je polulala samo prvi dve noči in nikoli več. Med 22.00 in 6.00 je ven ne vozimo. Velike potrebe ni še nikoli naredila v stanovanju, niti v avtu.
Imamo jo slab mesec dni in v zadnjih treh dneh tudi lula ne več v hiši, pač pa gre k vratom in zalaja - zacvili.
Odkar je prišla k hiši je zaradi uriniranja nismo zmerjali ali tepli, pač pa smo jo vedno, kadar se je polulala takoj postavili ven. Najprej je dojela zadevo tako, da ko se polula, mora ven in jzato e takoj po potrebi šla k vratom. :) Potem pa smo jo opazovali in jo (ko je hotela počepniti) z odločnim NE zamotili in postavili ven. No, hitro se je navadila in zdaj smo vsi zadovoljni.
Tudi nasplošno je zelo učljiv kuža in brez vsake (šolske, naučene) vzgoje razume ukaze: sem, sedi, v hišo (tam kjer spi), ne grizi ...
Je pa res, da je ves čas z družino in se razen kadar spimo vedno nekdo z njo ukvarja. Več kot dve uri še ni bila brez družbe! 
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: esta na 05 Marec 2012, 23:09:09
Lep pozdrav. V sredo grem po mladička, i še vedno ne vem, kako bi lahko izvedla sledeče. Ko bom v šoli, bo mladiček v ograjici, kjer bo imel svojo posteljico, igračke, posodice in vpojno podlogo. Sedaj me pa zanima, kako ga navaditi, da ko me ni doma, lula na tisto podlogo, ko pa sem, ga pa peljem ven? Ker  ko bom jaz doma, bi ga načeloma za vsako lulanje in druge stvar peljala ven, da se navadi, vendar me skrbi, kako bo potem vedel da v kletki lula na vpojno podlogo? Oz. če ga naučim lulati na vpojno podlogo, me skrbi, da se bo tako za vedno navadil, in ga bo tega zelo težko odvaditi. Ideje? :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Zumzum na 06 Marec 2012, 09:42:57
Zdravo,

pomojem bo šel sam avtomatsko na vpojno podlago in takrat ga zelooo pohvali. Sklepam pa po tem, ker se je naša vedno šla polulat na tepih - ko še ni bila sobno čista in se je med igro spomnila, da je treba odtočit, je načrtno tekla do tepiha in počepnila. Zato smo jih v prvi fazi odstranili. Pa tudi zunaj ne mara lulat na asfalt - vedno na travo ali vsaj zemljo.
Upam, da bo šlo :)

LP T
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Kelly 097 na 07 Maj 2012, 14:43:56
jaz imam pa podobno tezavo kot Esta .
Takole je :

Naj najprej omenim , da je danes 3. dan , ko je psicka pri nas . Pripeljali smo jo domov . Na tla smo polozili star casopisni papir . Prvo noc je zacela stokat in takoj smo jo odpeljal ven . To noc sem malo bolj trdno spala in je nisem slisala , ceprav sem bila v sosednji sobi . Ampak to ni problem . Sem zjutraj pobrisala nastale luzice in kupcek . 

Psicka zacne cviliti in praskati pri vrah , ko hoce na vecjo potrebo . Za manjso pa ostane tiho in cisto  nevidno pomoli smrcek k tlom toliko , da povoha , ali pa niti to ne . Ce jo zalotim , recem FUJ ! Ter jo odnesem na casopisni papir . Ko pa je nevidim , pa luzico mirno pobrisem . Kljub temu , da pa sem jo ze vedno , ko sem jo zalotila odnesla na casopis , pa se vedno potrebe ne opravi na papirju . Mogoce zato ker je takoj ne odnesem tja ? Sej bi jo , ce bi jo vidla . Naj kupim to vpivno podlogo , da bo hodila tja ?

Prosim za odgovore  :(
Lp
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Yushy na 07 Maj 2012, 20:59:36
Če te ne moti, da ti psička lula notri potem jo pač vsakič, ko se polula na papir zelooo pohvali in ji daj kakšen zelo dober priboljšek, lahko si omisliš tudi tisto vpojno podlago, vendar pa bi se jaz tega vsega izognila, če bi psičko čimprej rada naučila sobne čistoče. S tem jo boš navadila le tega, da je pač OK, če lula notri na določenem mestu in se ne bo kaj pretirano potrudila, da bi nakazala, da se ji kam mudi. Jaz ti priporočam, da si res vzamete 1 teden časa in ste v tem času dosledni s tem, da jo nosite ven in jo vsakič zeloooo pohvalite in nagradite. Mladiček pri tej starosti mora lulati takoj, ko se zbudi, malo po tem, ko se napije, vedno po igri, če pa ne počne nič pametnega pa jo nosite ven na kakšni dve uri oz. jo dobro opazujte in čim se vam zdi njeno vedenje že čisto malenkost sumljivo, takoj šibajte ven lulat. Tudi ponoči je zaželjeno, da se zbujate na kakšnih par ur in psičko nesete ven. Verjemi, da se vam bo obrestovalo in bo psička kmalu začela prositi tudi za to, da gre lulat.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Kelly 097 na 08 Maj 2012, 09:20:54
Ali potem svetujete , da umaknem časopisni papir in jo na vsake dve uri  (tudi ponoči) nosim ven na travo in jo zelo hvalim ? Naj uporabim tudi kliker ? Sem jo že malo navajala nanj .
Sicer je stara 7. tednov , če ima slučajno kaj veze s tem  ;)

Lp
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Yushy na 08 Maj 2012, 10:02:27
Če ti služba dopušča oz. katerekoli druge obveznosti, ki jih imaš potem naslednji dan, jo vsekakor nosi ven tudi ponoči. Lahko ji natakneš kakšno ovratnico z zvončkom, v primeru, da imaš bolj rahel spanec in čim ponoči slišiš zvonček takoj letiš ven. Vsaj pri meni se je tako obneslo, ker me res zbudi vsaka malenkost. Drugače pa se zbujaj ponoči na par ur in jo nesi ven lulat. Časopis bi jaz na tvojem mestu kar lepo pospravila, ker je to le slaba razvada in bo navajanje na čistočo trajalo precej dlje.
Če je že navajena na kliker ji lahko brez problema tudi klikneš, ko se polula in jo potem seveda zelo pohvališ in nagradiš. Hvali jo tudi med tem ko lula, v primeru, da jo to ne moti in potem ne preneha z lulanjem. Navadi jo tudi na določeno besedo, ki bo pomenila, da zdaj naj pa lula in ji to besedo vedno ponavljaj, ko gresta lulat in bo hitro dojela kaj to pomeni. Če boš pri tem res dosledna, bi v roku kakšnega tedna že morala nakazovati, da jo tišči lulat. Če se slučajno polula notri, to mirno ignoriraj kot da ni nič in lužico samo brez besed pobriši.
Kako to, da je pa stara le 7 tednov? In ja seveda ima starost velik vpliv pri tem, saj tako mladi kužki ne morejo dolgo držati in je zaradi tega treba hoditi ven zelo pogosto. S časom bo lahko zdržala vse dlje, tudi celo noč in ti ne bo več potrebno vstajati kar naprej.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Kelly 097 na 08 Maj 2012, 17:15:34
Eh , danes jih ima že 8 !!!!! Smo jo vzeli , ko je imela 7 tednov in 4 dni . Hvala za pomoč . ;D
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Isa na 13 Avgust 2012, 20:41:05
Imam cotončka, ki bo 20. avgusta star 3 mesece in se še vedno ni povsem navadil lulati zunaj.
Najprej sem uporabljala vpojne podlage na katere je hitro začel hoditi, ampak stvar sem hotela pospešiti, da bi se čimprej navadil potrebo opravljati zunaj. Ven sem ga nosila zelo pogosto in ga naučila, da ob ukazu "lulaj" opravi potrebo.
Mislila sem, da smo s tem že opravili in sem ga nesla lulat bol poredko in čakala na znake, da pač mora opraviti potrebo.
Znakov pa kar ni, sploh ne išče prostora, če je noter on kar gre in se polula kjer pač stoji, le pri kakanju lahko zadosti hitro opazim, ker takrat se vrti v krogu in in išče ustrezen prostor.
Včasih se zgodi tudi da recimo greva ven opravi veliko potrebo in ko prideva noter se čez 15 minut  polula notri. Lula povsod le v svoji kletki kjer je ponoči ne.
Če ga slučajno ponoči tišči lulat bo cvilil tako dolgo dokler ga ne pustim ven.
Imate kakšne nasvete?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: manchy na 13 Avgust 2012, 21:31:11
On je ja še dojenček. Pri taki starosti še sploh ne more zadrževati urina...
Lahko preteče še kar nekaj časa preden bo sobno čist. Vpojne podlage niso ravno najboljše za navajanje. Vztrajnost in redno nošenje mladička ven, tudi na uro in pol, če je potreba! Ter seveda pohvala. Preden bo pa čisto sobno čist, boste pa morali pobrisat še kar nekaj lužic  ;)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Ovcka na 13 Avgust 2012, 21:58:08
Mi smo skoraj do sestega meseca starosti ven hodili skoraj po 15x na dan. Po vsakem obroku, po vsaki igri, vsakic ko se je zbudil (spal je zaprt v boksu, takoj ko se je zbudil sem ga vzela v narocje in odnesla ven).. Ponoci je sicer zdrzal od enajstih/polnoci pa do sestih/sedmih zjutraj, samo cez dan smo bili pa res na vsako uro/dve zunaj. Je pa pri vsakem mladicu razlicno, tako da ce ne more zdrzati celo noc, pac nimas izbire.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Isa na 21 Avgust 2012, 22:24:32
No glede tega, da še ne more zadrževati se glih ne strinjam popolnoma.  :D
Spat recimo hodiva okrog polnoči, vstaneva pa ob osmih, včasih celo ob 9 in on to zdrži brez problema, dokler je v kletki seveda, če ne bi bil bi bile na tleh lužice. V svojo kletko kjer je ponoči se je polulal samo 1. noč potem pa več ne.
Je gospod in zadržuje ker noče po svoji postelci lulat.   ::) Kdo pa bi hotel!  ;)
Mislim, da sem začela prehitro s tem - manjkrat hoditi ven-  tako, da zdaj grem spet nazaj na prejšnjo stopnjo.
Če greva podnevi na vsaki 2 uri ven in ta čas postopoma podaljšujeva bi verjetno moralo biti ... upajmo, da bo čim prej.  :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: manchy na 22 Avgust 2012, 08:48:36
Čez noč zdrži, ker spi in vmes ne je, ne pije in se ne igra. Verjemi, mladički pri 3 mesecih starosti še ne morejo zadrževati urina. To pomeni, da če njega pritisne lulat in ga ti ne boš peljala ven v recimo desetih minutah, se bo pululal, čeprav se mu mogoče že svita, da ne sme tega početi v stanovanju.
Moj je od prvega dne, ko je prišel k meni, celo noč prespal brez problema, čez dan pa je bilo treba včasih hoditi ven tudi na uro in pol...
Tako majhen kuža mora iti ven zmeraj takoj, ko se zbudi, po jedi, po pitju, po koncu igranja in še kar nekajkrat vmes.
Za mojega lahko rečem, da je postal čisto sobno čist (da je res vedel, da ne sme tega početi noter in da je lahko zadržal recimo kakšne 4 ure) pri recimo 4,5 mesecih. Da pa je lahko zadrževal blato in urin 8 ur pa mislim ni bilo prej, kot pa pri pol leta ali še več...
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: anita na 02 November 2012, 10:58:25
živjo! imam maltežana ki je star 1 leto pa 8 mesecov dobila sem ga ko je bil star 1 leto.imam ga že 8 mesecev ko sem ga dobila od kolegice je bil tako zanemarjev imel je gredo pri gredi uglavnem sem ga mogla odvadit lulati in kakati v stanovanju in podnevi ne lula in ne kaka v stanovanju vec ker ga redno peljemo vn samo problem je ponoči in me zanima kako bi ga odvadla ponoči lulat v stanovanju?
 hvala za odgovor anita
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: LacenS na 02 November 2012, 16:37:18
jaz bi pokusila s kletko  ;D(sem vsesplošni zagovornik kletke  :D)...
teorija je takšna, da bo jo sprejel kot svoj prostor in se not ne bo želel polulat-pa ne kupit v velikosti, ki bi bila primerna za nemško dogo!
ampak dovolj veliko, da lahko komot stoji se raztegne itd...!!!
Vzami si kak teden, da ga navadiš-maš veliko že napisanega o tem.
Potem pa ga imej vsaj nekaj časa čez noč v kletki.
lp
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Miss.Cavalier na 03 November 2012, 21:15:02
Zdravo...


Doma imam psičko pasme Shih tzu in je stara 2meseca in pol...
Potrebo opravlja v hiši in  pod nobenim noče potrebe opraviti zunaj...
Zunaj je pa slabo vreme in je ne morem nesti ven ker se ne sme močiti... :'(
Imate morda kakšno idejo kako bi jo naučila da lula in kaka na eno mesto??

Hvala za vse odgovore....

Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: lotty na 03 November 2012, 21:25:47
Za ven moraš ustrajat............ jaz sem mojo trmasto vozila (če ni hotela nosila) po 20x na dan in več, vendar se je obrestovalo, od njenega četrtega meseca je 100 %, nikoli več pa nebi psu kupila plenic, naš prejšnji se jih je navadil in potem je res zelo težko ga navadit zunaj, najbolje je kar takoj ven. Naša tudi ne mara dežja, sploh ne mara vode in sem ji kupila dežni plašček. Sprva ga ni marala, a ko je ugotovila da jo pod njim ne zmoči, se je z njim hitro sprijaznila. Mlada je še, zdaj se lahko nauči vsega. ;D ;D ;D ;D
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Ovcka na 03 November 2012, 22:16:18
Zunaj je pa slabo vreme in je ne morem nesti ven ker se ne sme močiti... :'(

Oprosti, ampak, zakaj se ne sme zmociti?  ??? A je iz sladkorja?  >:D
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: Miss.Cavalier na 03 December 2012, 10:42:56
Zdravo!


Imam en problem...
Pred tremi tedni sem dobila psičko,ki ni bila navajena na lulanje in kakanje zunaj.Hišne čistoče so jo začeli učiti že prvi dan...Zdaj kaka zunaj ampak lula pa še vedno v hiši...Saj če jo peljemo ven in smo zunaj eno uro se ne polula ko pridemo v hišo prvo kar naredi se ponečedi.... >:(


A ima morda kdo kakšno idejo???


Lp Miss.Cavalier
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: Miss.Cavalier na 03 December 2012, 10:44:05
Hišne čistoče so jo začeli učiti že prvi dan
* hišne čistoče smo jo začeli učiti že prvi dan....
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: čara na 03 December 2012, 12:04:59
Budi zunaj dokler se ne polula zunaj. Bi blo fajn, če imaš koga, ki te lahko zamenja po par urah. Ena argetinka se je po 6 urah končno zunaj polula in pol še nekaj časa vedno na isto mesto zunaj. :)
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: MANDY na 03 December 2012, 13:52:40
Samo en nasvet, ko jo pelješ lulat se z njo ne igraj in ne sprehajaj. Bodi bolj pri miru, pač na travniku, ki se ti zdi primeren za to opravilo in čakaj, ko bo končno opravila svoje jo pohvali se poigraj in pojta na sprehod.
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: Nika na 03 December 2012, 13:55:12
Pred tremi tedni sem dobila psičko,ki ni bila navajena na lulanje in kakanje zunaj.

Če je prej lulala na pleničko bi mogoče pomagalo, da ji nastaviš polulano pleničko nekje zunaj na travi.
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: Miss.Cavalier na 03 December 2012, 13:59:24
Čara:
Dober predlog samo ne morem biti cel dan zunaj saj imam še veliko drugih opravil...

MANDY:
Kakor si rekla že delam,a ne pomaga.... :'(


Nika:
Ne prej ni lulala na pleničko...
Tudi s podlogo smo probali a jo je raztrgala.... (probali smo v hiši)
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: andreja na 03 December 2012, 14:02:29
Vzemi si čas in bo. 
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: Lunette na 03 December 2012, 17:58:07
Kam pa lula ko je notri?
Pleničke so ena čist super zadeva...če ni potuha za lastnika  ;)
Eno našo smo prav uspešno naučili na pasji wc (vse v kompletu) in prav brez najmanjše težave danes drži urin dokler ne pride A) ven na travo ali B) do wcja (in še trakrat proba počakat na možnost a). Psu jasno pokažeš to QL in OK to pa pač NE.
Super se obnese hišni boks opremljen s prostorom namenjenem lulanju. Vsak pes slej, ko prej naštudira, da se lula na določeno mesto oz sploh bolje, da ne v svoji bližini.
V skrajnem primeru razmaženega psa se wc material (plenička, tepih, krpe, časopis...) nese s sabo ven. In čaka. Lahko čakaš danes pa jutri in še dan kasneje enkrat sigurno spusti. Kot pa danes pa jutri in še dan kasneje rečt ''ne gre'' ker potem bo tudi leto, dve ali več kasneje imel pes težave s sobno čistočo.  ;)
Mojim maleckom se je vedno obneslu zunaj lulat ker smo imeli del aktivnega sprehoda potem pa samo rahlo šetkanje v ''prazno''. In pa lulu-dostava vsak moment ko je pes pokazal znak da ga tišči. Vedno opremljeni v copatih za ven, natikači v bližini, termo flisi za v mrzlo. Dežurstvo pač  ::) smo si pa razdelili. Jasno in natančno. Ne ''joooj sm mislu da boš ti''. Na-a od-do si ti na vrsti za vn laufat, od-do pa jaz.
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: Yuppie na 06 December 2012, 14:13:20
Tudi jaz se spopadam z mladičkom, ki se nikakor ne more navaditi, da mora lulati in kakati zunaj.
Vedno kadar ga peljemo ven se lepo polula in pokaka (seveda ne vsakič).
Problem je v tem, da potem lula tudi v stanovanju, tudi pokaka se, če ga ravno pritisne.
Očitno mu še ni prišlo v njegovo malo glavico, da se lula in kaka samo zunaj.
To stanje zdaj traja že skoraj 3 mesece, zdaj pa že skoraj obupujem.  :'( No, ne bom pa seveda obupala.

Je pa kuži star 5 mesecev in pol.
Pa pleničke tudi več ne nastavljam, ker jo vedno zgrize.  :-[
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: Yushy na 06 December 2012, 22:23:05
Kako ste se pa lotili navajanja na opravljanje potrebe zunaj? Če ste bili res dosledni, bi pri petih mesecih moralo to, da se pes polula in pokaka notri biti prej izjema kot pa pravilo. Na koliko časa pa mora lulat?
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: Yuppie na 07 December 2012, 09:10:16
Mislim da smo kar dosledni, saj ga peljemo ven največ na 2 uri. Dopoldan pa je z njim moja mama, ki ga ravno tako nosi ven na 2 uri.
Mogoče premalokrat? Ker pri prejšnjem kužiju nismo imeli takih problemov. Prejšnji se je tega naučil skoraj v 2 tednih, potem pa je bil čist. Zdaj pa ne vem več, ali nam bo sploh uspelo pri sedanjem, da se bo kdaj 100% navadil potrebe opravljati zunaj.

Še vedno se tolažim, da se vsak nauči, pa se bo tudi naš. Ampak le zakaj mora trajati tako dolgo.
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: Lunette na 07 December 2012, 09:56:06
Urnik hranjenja (in priboljškov in dodatkov ki padejo na tla) načeloma sovpada s terminom iztrebljanja. Vse met pod kontrolo. Veliko ven vozit. Ko pa to ne gre pa psa v bivalni boks. Čakat da ga mine pri 5 mesecih ne bo šlo  ;) njemu je čist OK in QL da se polula. Lulat ga, olajša, se za ostalo pa ga ne briga, ker njega pač ne moti, če lula nekje stran od svoje postelje. Brigat ga začne izključno takrat ko ve da se bo polulal v svoje ležišče. To pa dosežete z boksom. Pes bo omejen in se bo potrudil držat ali pa bo prosil za ven. Zdj mu je čisto useen kje lužo spusti. Seveda to ne pomeni, da ga zaprite za 24/7 v boks...samo takrat ko ne gre ga imet na očeh.
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: Yuppie na 07 December 2012, 10:01:34
 ;D ja, res je en lump. Točno ve, da je naredil narobe, ampak vseeno naredi.

Hvala za nasvet. Ga bomo upoštevali!
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: čara na 07 December 2012, 11:12:26
No, kot že xykrat. Lulat/kakat takoj ko se zbudi, po obroku, po pitju vode, po igri oz. že kar vmes med igro, pred nočnim spanjem. In opazovat psa, kadar kaj išče, zacvili in ga hitro nesti ven. Kadar ne moreš imeti uč nanj, je pa dober boks, ker so psi načeloma radi v čistem in bo zasmevkal, ko bo želel lulat/kakat.

Eni psi res rabi dlje časa.

Mogoče uporaben trik-kupit kak zvonček, psička naučit, da "pozvoni" in takoj ven, da se polula zunaj (si pač tako dolgo zunaj). Sčasoma dojame, da zvonenju sledi izhod ven. Probat ni greh.

Pa pes ni lump. On pač ne razmišlja tako kot ti, imajo drugačno logiko. Zato se pa moramo potrudit da mu na razumljiv način povemo kje se opravlja potreba.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Natalija na 08 December 2012, 20:43:17
Zdravo...


Doma imam psičko pasme Shih tzu in je stara 2meseca in pol...
Potrebo opravlja v hiši in  pod nobenim noče potrebe opraviti zunaj...
Zunaj je pa slabo vreme in je ne morem nesti ven ker se ne sme močiti... :'(
Imate morda kakšno idejo kako bi jo naučila da lula in kaka na eno mesto??

Hvala za vse odgovore....

Ti jo samo nosi ven, tud če je mlada se lahko zmoči samo mej jo v gibanju ko pa vidiš da se začne trest ali da leži pa na toplo pa če mate sneg ji sneg obriši ven z dlake pa bo.
pa veliko uspeha :)
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: fbShark na 14 Januar 2013, 06:27:11
Pozdravljeni!
Moj 2 in pol mesečni Shark še tudi ni pogruntal kdaj in kako lulat in kakat. Zdaj ga imam 2 tedna in je sobna čistoča večji problem kot prve dni, ko sem ga dobila. :( Vsakič, ko zunaj opravi ga pohvalim in dobi priboljšek ampak očitno ne povezuje tega. LP

Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: Kimi na 14 Januar 2013, 17:32:11
jaz sem mojo dobila pri dobrih 8 tednih in ni bila navajena lulanja in kakanja zunaj. prvi teden smo jo v ozili ven vsako uro, naslednji teden na uro in pol, potem na 2....je pa res da sem zaposlila tudi svoje starše, ko smo bili mi  v službi, pa tudi sine je bil s to funkcijo čist zadovoljen  ;D
med vsem tem časom se je samo 3 x polulala v stanovanju, kar se mi zdi neznanska sreča, ker sem mislila, da bo teh težav več.
sedaj je stara 7 mesecev in že dva meseca zdrži ob 8  zvečer, pa do 6 zjutraj.
čez dan pa ni ravno neki urnik, ker smo mešano doma in jo non stop sprehajamo :D, tak da več kot 4 ure ji ni nikoli potrebno čakat .
upam, da jo ta pridnost ne mine, ker sem se sedaj pohvalila (tok tok po lesu ) :D :D
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: nirvana na 06 Februar 2013, 18:49:51
Pozdravljeni,

Imam psičko staro 12 tednov. Dobili smo jo, ko je bila stara 9 tednov in ni bila vajena sobne čistoče. Moja mama že zgublja vse živce,ker se psička nikakor ne odvadi lulati in kakati po stanovanju. Vozimo jo ven vsaki 2 uri,po jedi,intenzivni igri, ampak ona se uspe še zmiraj usaj 3x polulati doma. Nabavili smo ji tudi pasji WC in dali nanj kapljice, ki naj bi privabile njeno zanimanje za opravljati potrebo tam,ampak ga uporablja za spanje. Rabila bi kakšen  nasvet, ker so moji doma vsi živčni in mi grozijo, da jo bodo dali stran -.-
lp Sara
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lunette na 06 Februar 2013, 19:00:14
Če je s psom zdravstveno vse OK pač zamudite tiste 3 termine  ;) Še večkrat ven in si naredit urnik. Beležit kdaj kaj počne in kolik ''kvalitetno'' se je pes zunaj sploh polulal. Nekaj glavih iztrebljan morajo pač konkretno opravit, ne samo na hitro. In pa če tistih nekaj trenutkov (ali kako uro pač) psa omejit (box, ograja) na površino njegove postelje in še polovico tega zraven. Ne zdaj psa zapirat v premale bokse za cele dneve, to je samo za premostit čas, ko je ne ujamete. Živčnost na zalogo pa se pač ne obrestuje...je bolj potrebno svoje živčke uskladit v to smer, da vsi pri tem sodelujete.  :)

Mi si mladiča vedno po urah razdelimo -zdaj ga čuvam jaz od-do pa ti. Pol pa tekmujemo komu se bo manjkart uspel notri polulat. :P Zdaj pri zadnji se je zgodilo morda samo 2-3x vsega skupaj.  ;) Pa še tako dosežemo, da noben ni glavni krivec - samo tisti na ''smeni'', ki je zamudil izhod ven. :P
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: fbShark na 11 Marec 2013, 04:27:37
Pri nas pa je tako, da je Shark do predkratkim (približno 1 teden nazaj) zamenjal sistem in zdaj kaka in lula notri. Star je 4 mesece ampak je bil že vredu in je lepo zunaj opravljal, kdaj pa kdaj se je notri polul, samo tole zdaj pa ne vem, kako naj odpravim. Zunaj ga vedno pohvalim in dobi priboljšek, čist se mu je porušil sistem.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 11 Marec 2013, 08:01:21
je že bilo nekaj nasvetov. Vkletkaš psa, ko je v hiši, ker psi se v svoj kotec zelo neradi podelajo. Potem ga pa vzameš iz kletke in neseš ven.
Bo treba biti vztrajen in pazljiv.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: TibiQ na 11 Marec 2013, 09:45:00
fbShark, jaz bi najprej razmislila kaj je sedaj drugače, oz. kaj se je zgodilo, da je začel početi nekaj, česar prej ni, potem pa od tu dalje.

Mogoče razmislite tudi v smeri kaj naredite ko to naredi notri. Ga peljete takoj ven,..? Mogoče mu nezavedno dajete potrditev, da je to fajn počet notri.
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: patrisha23 na 11 Marec 2013, 12:59:41
Pozdravljeni,

Prosim za pomoc/nasvet. Doma imam yorkshirja, puncko staro 4 mesce. Kljub temu da se veliko sprehajave zunaj mi se zdaj noce zunaj lulat in kakat. Sva lahko dve uri zunaj. Ko pride nazaj v stanovanje gre direkt lulat na planicko:(:(:( nevem kaj lahko se naredim? Hvala za vas odg.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lilit na 11 Marec 2013, 15:29:23
Fino bi bilo tudi izkljucit kaksne zdravstvene tezave.
Naslov: Noče in noče lulati zunaj.....
Prispeval: eeemmm na 11 Marec 2013, 16:58:40
Zdle ko bo toplo, bo lažje, ker bosta več zunaj in bo primorana zunaj opravit. Sicer pa... vedno, ko se zbudi, jo nesi ven, tudi vedno ko pije in je. Potem jo hvali na veliko + igra. Lahko pa pleničko vedno bolj proti vratam premikaš. Opazuj tudi njeno mimiko telesa pred tem, ko se polula v hiši. Ko boš naslednjič videla, da nekaj muti, jo nemudoma nesi ven. Naša je recimo sem in tja hodila, pa se v krogu vrtela ipd. Tamali je pa že od takrat, ko sem ga dobila, začel hodit sam proti vratam in cvilil, da sem vedela. Z njim tudi nisem imela tolk težav, ker sem ga dobila na pomlad in sva praktično bila cel dan zunaj. Z njo je bilo težje.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: fbShark na 15 Maj 2013, 13:40:30
Tiste težave z lulanjem in kakanjem notri je bilo samo prehodno čudno obdobje, mogoče 2 tedna. Potem se je stanje normaliziralo. Zdaj, ko je star 6 mesecev pa sploh nimamo težav s sobno čistočo.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: nayaa17 na 02 December 2013, 20:05:05
živijo
nekaj me zanima glede čistoče. moja 4 mesečna psička ima 3 obroke vodo pa neomejeno vedno. kaka samo zjutraj in pa zvečer je to premalo glede na to da berem da tudi po 5x hodijo nekateri kakat na dan???
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 30 December 2013, 19:24:33
Približno pri kateri starosti se začnejo mladiči zavedati svojega mehurja?
Eno psico smo spravili gor brez težav, drugega nam pa ne znese nikakor, lula kamor mu pride, niti ne počepne.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lusi na 30 December 2013, 21:26:30
Približno pri kateri starosti se začnejo mladiči zavedati svojega mehurja?
Eno psico smo spravili gor brez težav, drugega nam pa ne znese nikakor, lula kamor mu pride, niti ne počepne.

Koliko je pa star ta drug mladič?  :)

Eni prej, drugi kasneje. Moj zadnji mladič je baje potreboval pet mesecev, pa s(m)o poskusili vse sorte, da bi pokapiral prej (tudi nagrajevanje ob lulanju zunaj, pa res pogosto sem hodila ven z njim, pa nič..). Pač ni, je pa, pač kasneje, to je važno. Tudi ni niti počepnil, polula se je tudi v košari med igro.. ::) Smotk mali.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 31 December 2013, 06:37:55
Isto kot prva, 2 mesca. Ona je takrat stisnila za 3 ure, ta ne zdrži 20 min brez da kje pusti lužo. Čez noč se polula v box in potem direkt gor spi, ga očitno sploh ne moti. Prva je hodila na pleničko če je bla sila, ta najraje povsod okoli, samo na pleničko/papir ne.
Sej mi je jasno, da mladič take starosti ne zdrži 6 ur brez lulanja, samo vsaj eno uro bi po moje lahko, ali je bila psica pač ekstremni primer?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lusi na 31 December 2013, 11:24:46
Isto kot prva, 2 mesca. Ona je takrat stisnila za 3 ure, ta ne zdrži 20 min brez da kje pusti lužo. Čez noč se polula v box in potem direkt gor spi, ga očitno sploh ne moti. Prva je hodila na pleničko če je bla sila, ta najraje povsod okoli, samo na pleničko/papir ne.
Sej mi je jasno, da mladič take starosti ne zdrži 6 ur brez lulanja, samo vsaj eno uro bi po moje lahko, ali je bila psica pač ekstremni primer?

Pa verjetno ne lula na 20 min? Če lulala na manj kot eno uro, je ta malo huda.

Ne vem, s tem mladičkom, ki sem ga omenjala, sem bila res veliko zunaj, pa se je še kaj zgodilo notri.. kjerkoli pač že. Prej bi rekla, da sta oba (moj in tvoj) ekstremni primer. :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 31 December 2013, 11:30:45
Na manj kot eno uro lula, ja. In kaj sem opazila, nikoli se ne polula do konca, ampak naredi 5x po malo. Tako da če pridem prehitro nazaj domov, mi notri naredi še 2x po majhno lužico.
Smo bili pri veterinarju včeraj, ni nič narobe, da bi zaradi tega toliko lulal.
Čudno mi je, ker ga niti ne morem pogruntat kdaj ga tišči, da ga ven odnesem :) Ker kar stoji in lula, ali celo med hojo pušča za sabo.
Zunaj smo po vsaj 10x na dan, ponoči 1-2x
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: BlackDevil na 13 Januar 2014, 16:11:54
http://dogcare.dailypuppy.com/hardest-dogs-housebreak-2184.html (http://dogcare.dailypuppy.com/hardest-dogs-housebreak-2184.html)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 13 Januar 2014, 16:36:29
Mi smo malo popravili situacijo. Ne lula več nekontrolirano, večino potreb (že trkam) lepo opravi zunaj, drugače na plenico (razen če se ful trudi ciljat uspe it mimo, ampak nenamerno).
BOx je pa druga zgodba, ponoči ima čez polovico ležišče in čez pol pleničko, in lula notri (nas ne zbuja več). Tako da je tudi čez dan nekako povezal, da more notri nardit in se zgodi, da gre občasno lulat v box  :-X
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Boo na 13 Januar 2014, 17:22:44
Peljite ga se ponoci enkrat ali dvakrat ven  ;)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 13 Januar 2014, 19:14:15
Iskreno? Sama se zbudit ne morem, budilka bi mi zbudila otroka. Vstanem v primeru da ima otrok težave in takrat gremo seveda ven.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: nxyz na 13 Januar 2014, 19:27:55
Mogoče se bo vseeno lažje 14 dni zbujati ponoči in ga enkrat, mogoče dvakrat na noč peljati ven in bo potem vredu. Kot to, da psu ni jasno kdaj lula noter in ne.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 13 Januar 2014, 19:31:43
Sigurno.
Ampak ker se je zgodilo, da je 2x šel v box na plenico (mogoče mu ni poklapalo da ima v kuhinji še eno), ostalo pa ne hodi, se tolažimo s tem, da je bla ta plenica bližja in je bila huda sila ali naključje  ;D
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 13 Januar 2014, 21:21:03
Iskreno? Sama se zbudit ne morem, budilka bi mi zbudila otroka. Vstanem v primeru da ima otrok težave in takrat gremo seveda ven.

Jaz imam mladiča ponoči v tako majhnem boksu, da v njem samo spi in me zbudi, če mora lulati preden mi zvoni budilka. Če bi imel dovolj prostora, bi se seveda polulal in šel naprej spat, kar tudi naredi v večjem boksu, kjer je zaprt v moji odsotnosti. Preden sem ga ponoči dala v mali boks pa je lulal 2x na noč... Na začetku sem imela budilko na 4 ure pa me je kdaj zbudil tudi prej, zdaj je star 3 mesece in brez problema zdrži ponoči 7 ur.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 14 Januar 2014, 09:11:19
Mi smo namensko vzeli ogromen box, ker je v planu vedno psa puščati notri ko bomo odsotni. Vsaj dokler bomo v podnajemu, se pravi še vsaj nasledjih 2-3 leta (ker ne upamo reskirat, da nam pes kaj požre ali kako drugače uniči).
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 14 Januar 2014, 09:55:00
Mi smo namensko vzeli ogromen box, ker je v planu vedno psa puščati notri ko bomo odsotni. Vsaj dokler bomo v podnajemu, se pravi še vsaj nasledjih 2-3 leta (ker ne upamo reskirat, da nam pes kaj požre ali kako drugače uniči).

Zato imam jaz dva boksa ;) . Je pa res, da je mladič dovolj majhen, da se mi ni bilo treba zelo v stroške metati za nakup dodatnega boksa.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 14 Januar 2014, 10:06:44
Mi tudi 2, enega za avto in enega za doma. Oba smo kupili, da bi pa še tretjega, skorajda ni možno. Tistega iz avta ven jemat in nositi po stopnicah par krat na dan pa tudi ni glih idealno, pa spet ni tako majhen da bi notri samo ležal.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lilit na 14 Januar 2014, 10:08:34
Ce ni zelo velik, bi se znala obnest tudi kartonska skatla. Itak je samo zacasno.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 14 Januar 2014, 10:31:47
Hehe, no jaz imam tretjega v avtu  :P . Ampak imam tavelik boks že od prej, od starejše psice... Je pa bila razlika pri tem kako dolgo ponoči zdrži res očitna po tem, ko sem se odločila kupiti še majhen boks za spanje.

Mogoče pa lahko za ponoči samo s pregrado omejite psa v velikem boksu. Moj tamal boks je recimo tako majhen, da ga bo nekje čez 2 meseca že prerasel.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 14 Januar 2014, 10:51:17
Smo tudi o tem že razmišljali, da mu nekako omejimo gibanje v boxu (naredimo pregrado), ampak še nismo pogruntali s čim. Ker karton je itak ful užiten ( ::) :-\ ), bi mogli kupiti en kos mreže (če bi ga zadržalo), da ga notri fiksiramo ali nekaj podobnega. Probati ni greh.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: denis93 na 15 Januar 2014, 19:01:02
A je možno da kuža iz trme polula/pokaka kadar ga pustim samega, pa čeprav ga pred odhodom peljem ven ? Ali pa je iz samega stresa ker ostane sam, da se polula/pokaka ? Zato ker drugače zna zadržati in ko sem doma in če ga slučajno že zgodaj zjutraj tišči, me tudi zbudi, se pravi dobro ve da notri ne sme, ampak ko ga pustim samega me zmeraj čaka presenečenje...
Kako naj ga odvadim ?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 15 Januar 2014, 19:05:18
A je možno da kuža iz trme polula/pokaka kadar ga pustim samega, pa čeprav ga pred odhodom peljem ven ? Ali pa je iz samega stresa ker ostane sam, da se polula/pokaka ? Zato ker drugače zna zadržati in ko sem doma in če ga slučajno že zgodaj zjutraj tišči, me tudi zbudi, se pravi dobro ve da notri ne sme, ampak ko ga pustim samega me zmeraj čaka presenečenje...
Kako naj ga odvadim ?

Polula se zaradi stresa, ne trme. Najlažje ga tega odvadiš z boksom.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: denis93 na 15 Januar 2014, 19:45:54
bom poskusil, mogoče pa pomaga  :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lunette na 16 Januar 2014, 08:45:23
Denis iz drugih tem je videt, da tvoj pes en mal paničari kot te ni. Zanalašč se sigurno ne podela. Psi takih zadev ne delajo zato, da bo potem zanalašč lastnik piz... in pucal.  :P  ;)
Se pa sigurno od razburjenja in napačne informacije kako izgleda ''čakat''. Ločitvena tesnoba se zna zarad takih ''nezgod'' še povečat. Sploh, če padeš ven, ko vidiš podelano ali že, če samo globoko zavzdihneš '' ne že spet''. Skratka zadeve ''ne opaziš'' in v nadalje psa naučiš počakat samega. Bivalni boks. Osvojene ''crate games''. Brez tega ga ne zapiraj! Pes mora to znat. Drugače mu bo stres še večji. Glede na velikost psa tudi manjša soba v kateri lahko varno počaka. Vendar je prednost boksov v tem, da je to tudi drugače njegovo redno mesto, ležišče. Ne da je zaprt tam nekje (boks ali soba) samo v času odhoda. Anksiozno do amena. Torej psa naučit bit miren/spontan na nekem mestu. Kaj to bo se odločita sama. Omejitev pa zna pomagat pri hitrosti učenja.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: denis93 na 16 Januar 2014, 10:35:41
Pa saj načeloma, je njegova cela hiša (kadar je sam) oziroma nadstropje, kjer sva po cele dneve (seveda, kadar nisva na sprehodu ali pač kjer koli..)
Glede ločitvene tesnobe pa počasi napredujeva in mislim do bova tudi to kmalu prešla ;) Bom pa poskusil ga navaditi na boks in ga pustil (ko bo navajen na boks, da ne bo pomote) v boksu, če bo pomagalo..  :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lunette na 16 Januar 2014, 12:38:42
Cela hiša (oz. nadstropje) je absolutno preveč. Če maš možnost postavit kamero si oglej kaj dejansko počne. Večina frustrira, ker se ne zna umirit. Torej se psa naučit umirjat. Kar pa vsekakor ne gre po celem flatu. Lah boks. Lah pa pri tako velikem psu tudi samo neka soba. Kot pravim večinoma tista v kateri je tako ali tako njegov prostor. Psi SVOJ prostor kar nujno potrebujejo. Ona fora ''naj ma čim več'' prej pridela probleme kot omejitev.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 16 Januar 2014, 13:20:12
Karo je kot mladič spal v bolj visoki kartonasti škatli, deka spodaj. Rezultata sta bila dva. Jokal kadar je moral na wc, ker je res že od mladička imel smisel za čistočo in drugo, kot odrasel pes se je z največjim veseljem basal v kartonaste škatle, ni važno kako majhne (bil je pa "dalmatinec"). :)

Saj otroci so se tudi zbujali ponoči, a ne? Pa še kdaj se bodo, pa kolikokrat te bodo zbudli ob 3-5h zjutraj, ko se bodo pijani prevrgli na hodniku :D  Ni jih treba zdaj v vato zavijat, če se bodo 14 dni zbudili zaradi budilke ali pasjega cvileža ali zaradi tega ker se ti zbudiš. V končni fazi, če bi ti ali partner moral-a za službo vstat ponoči ob 3-4h zjutraj bi tudi bila budilka na sporedu.  ;)

Nič se sekirat, če se kdo zbudi, se bo pa nazaj zaspalo. Važno da nimaš kake smrdljive klobase v boksu, pa da se sobna čistoča čimprej porihta. :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 16 Januar 2014, 18:35:54
Mi imamo hvala bogu tako pridnega otroka, da od 2 mesecev naprej spi celo noč v kosu in ko ga zbudiš, je cela uzbuna. (tudi če ga zbudimo zjutraj za vrtec)
Se pa nam je pojavil v zadnjih dneh še en problem, pes je začel žret in trgat plenice. Poje jo samo na mestu kjer je polulano, drugo zgrize  :-X Javka pa nič ponoči.
Očitno bo res treba vstajat. Potem nas pa spet druga stvar bega, ko se je sam zbujal za ven, je potem dojel da je ura za vstat in on bi norel po stanovanju še vsaj 2 uri. V boxu pa tulil, da se ga sliši do pred bloka.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 16 Januar 2014, 19:16:06
To z norenjem bi se dalo rešit. Ven lulat/kakat, ko opravi pa pobašeš psa nazaj spat. Se bo navadil da ponoči so izhodi SAMO za nujno lulanje/kakanje...pol pa ajaja. Lahko mu malo pomagaš spat, da ga ob ušesih nežno in počasi pomasiraš kako minutko.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 16 Januar 2014, 20:38:58
Pa mogoče večerni sprehod daljši ali igra pred spanjem, da gre zmatran spat in se ne bo že v tistih parih uricah spočil.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: simi na 16 Januar 2014, 22:14:48
Mladiček rabi red, zato je pomembno da se držite ur.
Mora vedeti kdaj bo jedel, kdaj bo šel ven, kdaj se bo igral, kdaj bo spal. Ko bo imel rutino, bo tudi sobno čist.
Abi bo čez 2 dni stara 4 mesece, mirno zdrži ponoči 10 ur, danes 12 brez lulanja in kakanja.
Čez dan točno ve, kdaj bo šla ven in nimamo več nesreč. V enem tednu je bila sobno čista.
Pa ima na voljo celo stanovanje in nima kletke.
Tako otrok, kot pes potrebujeta rutino in red.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 17 Januar 2014, 06:46:35
Zvečer imamo krajši sprehod in igro obvezno, drugače tuli ko gre v box.
Red ima vedno isti, vedno ob isti uri se odpravljata/mo od doma, vedno ob isti uri hrana, vedno ob isti uri dolg sprehod in igra zunaj, vedno na isti interval hodimo ven, vedno ob isti uri zvečer spat. Dejansko se tega držimo še od otroka, tam je tudi vse natempirano.
Danes smo ga ponoči peljali ven okoli 4h, je potem še ene 10 min jokal in zaspal. Več kot očitno pa plenico uniči še prej, preden zaspi.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: simi na 17 Januar 2014, 07:25:06
Če hočete imeti sobno čistega psa, najprej odstranite plenice. Ker če lahko nekje lula, potem bo lulal in se ne bo učil zadrževati.
Moja bo jutri stara 4 mesece, pa smo že drugič 12 ur brez lulanja in kakanja čez noč. Pa nima zvečer nobenega dolgela sprehoda. 10 minut za lulat in kakat.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 17 Januar 2014, 09:17:03
Sicer vem, da psom paše red, ampak moji psi ga nimajo, ker je pri meni to neizvedljivo. Edini red pri tamalem je ta, da se v tamalem boksu spi in pika. Pa še nekaj drugih malenkosti, ki so bolj rutinske. Zaposlitve ima pa čez dan dovolj, da ga moram na večerno lulanje pred spanjem skoraj zvleči... Več kot 8 ur ga ponoči ne pustim, se mi zdi za 3 mesečnika preveč. Še teh 8 ur je ponavadi zato, ker ugasnem budilko in zaspim nazaj...  ::)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 17 Januar 2014, 10:14:59
Če nima plenice se polula kar kamor pride (od štarta jih ni imel). Na koncu pa še par ur spi v lulanju brez problema, ga ne gane sploh.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 17 Januar 2014, 11:27:14
Preveč reda (ob urah obrok, sprehod) zna biti zoprno, ker mimogrede pridejo dnevi, ki so izven rutine-pa rabi bit obrok ob drugačni uri, sprehod takisto. No, nekateri sploh nimamo rutinskih dnevov (blagoslov, če se mene vpraša).

Več časa kot preživiš z mladičem in več kot jih imaš za sabo-prej se naučiš prebrati znake za wc.

Kar se tiče zadrževanje urina etc...Sem mnenja, da ne za ljudi, ne za živali ni zdravo, da se poln mehur zadržuje. To so bakterije, stranski produkti, odpadni material, namenjen, da se spravi ven, čim je potreba.

8-9 ur načeloma ni nek problem, ker spimo (noč), odrasli psi tudi prespijo odsotnost 8-9ur...Vendar takoj ko pridem domu, gre pseto na wc. če me 12 ur ne bi bilo-bi nekoga prosila da pride vmes mladiča malo ven spustit, se poigrat in mu dat obrok.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 31 Januar 2014, 17:58:13
mladič, ki je bil od rojstva v stanovanju vs. mladič, ki je bil "zunaj"? Je kdo opazil razliko oz. težje učenje sobne čistoče pri enih in pri drugih?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 31 Januar 2014, 20:34:24
Bistveni sta dve zadevi. Človek-kako dobro opazuje psa, pozna ritem in pravočasno vozi mladička ali pa odraslega psa ven. Druga reč je v samem psu-so psi, ki imajo večji smisel za higieno in sobno čistočo in se hitro navadijo dat znak, da morajo na wc in tudi držijo, če je treba, potem imaš pa packe, pri katerih porabiš več časa.

So druge, bolj pomembne stvari glede vzreje legla (vsesplošna socializacija legla in ukvarjanje z mladički)-avtomatsko je več ukvarjanja, človeške bližine, če je leglo v dnevni sobi, kot če je zunaj.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lusi na 31 Januar 2014, 21:03:09
Bistveni sta dve zadevi. Človek-kako dobro opazuje psa, pozna ritem in pravočasno vozi mladička ali pa odraslega psa ven. Druga reč je v samem psu-so psi, ki imajo večji smisel za higieno in sobno čistočo in se hitro navadijo dat znak, da morajo na wc in tudi držijo, če je treba, potem imaš pa packe, pri katerih porabiš več časa.

So druge, bolj pomembne stvari glede vzreje legla (vsesplošna socializacija legla in ukvarjanje z mladički)-avtomatsko je več ukvarjanja, človeške bližine, če je leglo v dnevni sobi, kot če je zunaj.

Kot pravi Čara, bistven je človeški faktor (predvidevanje), sploh tam, kjer mladič malo "zamuja" pri tem. So si pač različni. To, da je mladič "priden", še ni mogoče pripisovati izključno človeškemu dejavniku.

Mladički, ki so bili pobrani v pomurskih romskih naseljih (torej so se skotili in odraščali na goli zemlji) to zgoraj tudi potrjujejo. 
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 31 Januar 2014, 21:17:40
Naš je (na žalost) pravi pujs - niti da ne opišem kakšnega sem ga danes pobrala ven iz boxa, ker mi je šlo na bruhanje. Dosti krat se sprašujemo, če nam to dela nalašč. Namreč smo zunaj po uro pa pol, hodimo, se igramo, tekamo, klikamo - skratka pes je zaposlen in ima svoj "free time", pridemo v stanovanje in mi nekje naredi še en pljunek. Ker ja, po stanovanju pušča pljunke, se ne polula orng, ker se nima kdaj. Ker ga vozim vztrajno ven na 2 uri ali še manj.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 01 Februar 2014, 10:55:45
mladič, ki je bil od rojstva v stanovanju vs. mladič, ki je bil "zunaj"? Je kdo opazil razliko oz. težje učenje sobne čistoče pri enih in pri drugih?

Ne.

Naš je (na žalost) pravi pujs - niti da ne opišem kakšnega sem ga danes pobrala ven iz boxa, ker mi je šlo na bruhanje. Dosti krat se sprašujemo, če nam to dela nalašč. Namreč smo zunaj po uro pa pol, hodimo, se igramo, tekamo, klikamo - skratka pes je zaposlen in ima svoj "free time", pridemo v stanovanje in mi nekje naredi še en pljunek. Ker ja, po stanovanju pušča pljunke, se ne polula orng, ker se nima kdaj. Ker ga vozim vztrajno ven na 2 uri ali še manj.

Mogoče je pa to problem, da se mu zunaj preveč dogaja in nima časa lulat. Najprej počakajte, da opravi potrebo, potem pa se zabavajte. Peljite ga vedno na isto mesto in tam počakajte, da bo vedel, da se tam nič ne dogaja in je čas za lulanje.
Pa, če je na vsaki dve uri ali manj zunaj, ga mogoče nikoli tako zelo ne tišči in si lahko "privošči" malo in po malo lulati. Pri mojem je zelo očitna razlika zjutraj, ko ga res tišči in čez dan, ko špara, da gre polulati čim več dreves...

Jaz bi sicer šla do veterinarja, če bi pes nonstop puščal male lužice, ker to že bolj meji na vnetje mehurja.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 01 Februar 2014, 11:36:27
Ja, najprej imamo opravljanje potreb, ker hodimo ob cesti nekaj časa, potem pride vse ostalo. Pa tudi vsakič ko si želi iti na travo ga pustimo, se polula in gremo naprej. Povprečno na enem sprehodu lula 7-8x (ja, imam prešteto) in potem takoj ko stopimo notri spet..
Smo bili pri veterinarju pred kratkim, pa pravi da ni nič, da je težava nekje drugje.
Zadržuje lulanja pa sploh ne, kar spusti vsakič ko ima kaj spustit. Edino zjutraj sprazne cel mehur
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lunette na 01 Februar 2014, 12:13:38
Najbolj zabavna razlaga kazni za lulanje mladička mi je bila od Iana Dunbarja -> mladič se počepne, ti skočiš v zrak ''neeee!!'' in ga ihtno odneseš ven, na mrzlo, mokro zoprno...  :P

Tistim, ki se zdijo plenice vir vsega zla pri učenju sobne čistoče ne morem pomagat, da ne znajo psa učit...česarkoli... 8)
Moja tamala psica je sobno čista. Od prvega dne bivanja pri nas. Torej od 8 tedna naprej. Ko smo bili budni in aktivni se je psico nosilo ven ob najmanjšem znaku ''lulat me''. Lulat in samo lulat. Sprehod v to ne štejemo. Najprej se mora pes podelat, potem se lahko žura. Drugač znajo ''pozabit'' oz pridelat idejo, da se gre ven vedno za 1uro+. Skrajno nepraktično ko se ti kdaj mudi in je znat ''lulat'' odlično in praktično.  ;) Ko te šanse ni bilo... Ali je bil dan kot danes - zoprno leden in nemogoč... zvečer ali zgodaj zjutraj...pa je psica mirno šla na pleničko. Tja in nikamor drugam. Z odraščanjem je sama opustila idejo po lulanju kjer koli drugje kot zunaj. Brez ene same lužice ali kakice kjerkoli.  8) Večino mladičev, ki nimajo možnosti ''wc-ja'' pa poznam, da vsaj vsake toliko kje naredijo kupček. Itak, da je mehak in topel tepih npr njihova prva izbira. Pa rajši vidim, da pes ve kam lahko gre in kam ni potrebe it.

Razlika med mladičem od znaj ali notri...ni fore in je odvisno samo od doslednosti in comonsensa za psa. Imam psa, ki 10let ni rabil bit sobno čist. Pesjakar. Odlično sobno čist v mesecu dni. Tako, da se mu je lahko 100% zaupalo, da ni tace dvignil. Samo dosledno psa ven na ''wc izhod''. Spet striktno ločen od sprehoda. Notri pa je namesto wcja imel ''gatice''. V katere se je polulal natanko 2x. Je ugotovil, da ne teče tja kamor si je zamislil  >:D

Najboljš od vsega je, da se s psom ne kregaš in ga naokoli prineseš. Sej pravim. Če je komu smešno in odvečno naj bo. Sem pa ponosna na svoje nadprinde pridne pse  8)
Vsekakor je precej praktično za ujet trenutek ''lulat me'' nadvse uporaben bivalni boks in pa privez psa. Da ga navežeš nase ali blizu sebe. V času čakanja pa spat v boks. Psi si tudi zaslužijo čisto svoj ''brlog''. Tisti, ki ga nimajo si ga najdejo sami. Koliko psov se odlično počuti pod mizo, posteljo, za kavčem...skratka zabubljeni? Kolikor jih poznam - večina. Navajanje na marsikaj je s tem neverjetno poenostavljeno.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 01 Februar 2014, 16:51:28
Box imamo, hodi sam v njega - tudi lulat, na svoje ležišče (pujs). Če mi daja znake itak letimo takoj ven (ne glede kako oblečeni in obuti, sam da se gre), znakov dosti krat ne daja - milimeter skloni rit in že nardi.. Dokler rečem NE! je že mimo in on beži ker ve, da ne sme.. Ko brišem se pa pride prilizovat, hudič mali. Tudi vodo sem "zaplenila", mu ponudim na uro do uro pa pol, se napije in potem ven. Drugače se je samo nacejal in lulal še več kot sedaj.
Bomo še naprej vztrajali in upali na boljše.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 01 Februar 2014, 17:05:10
Jaz se v tem primeru ne bi posluževala "ne"-jev, ko se polula. Normalno, da potem pobegne in ne opravi do konca, ko ga prime pa na hitro malo spusti... Ali pa naredi, ko ga ne gledate...

Nič se ne pride prilizovat, ampak se vas trudi umirit in vam dopovedat, da vam nič noče, ker se jezite nanj...

Jaz bi vseeno povprašala kakšnega veterinarja o tem lulanju in nacejanju vode. Moj tudi, ko je po več ur skupaj zunaj ne lula toliko pa bi lahko kjerkoli in kadarkoli... Če se res veliko napije, se tudi veliko polula naenkrat, mogoče gre dvakrat, ker si ne vzame časa (pa potem vsak drevešček na daljšem sprehodu)...
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 01 Februar 2014, 18:11:43
Smo probali tudi brez ne-jev, pa naredi točno isto.. pljunec in gre sedet v kot.
Itak moremo po tablete za razglistit pa bomo vprašali
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lusi na 01 Februar 2014, 18:24:57
Smo probali tudi brez ne-jev, pa naredi točno isto.. pljunec in gre sedet v kot.
Itak moremo po tablete za razglistit pa bomo vprašali

Koliko je zdaj star?

Nerodna situacija drugače.. lansko leto sem imela dva mladiča enake starosti in z obema ravnala enako, pa je bil drugi enaki "pacek". Sem imela box ob postelji, pa kdaj ponoči ni nič zajokal, se enostavno polulal in spal naprej, polulal se je tudi med igro v košari, brez da bi dal pred tem kakšenkoli znak, niti ni počepnil, je kar tečt je začelo. Ni mi bilo jasno, kaj delam narobe, res.. Potem sem bila z njim zunaj še večkrat kot s prejšnjo mladičko (poleg teh običajnih izhodov po jedi, vodi, pa še 15min recimo po tem), pa tudi to ni pomagalo. Baje je tam pri 5-ih mesecih osvojil sobno čistočo. Ga je pa lastnik pohvalil zunaj s priboljškom, ko je naredil svoje.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 01 Februar 2014, 19:05:21
Smo probali tudi brez ne-jev, pa naredi točno isto.. pljunec in gre sedet v kot.

Ja, ker je že tolikokrat slišal tisti ne. Moja tastarejša je po samo enem takem "ne" začela lulati tako, da je nisem videla...Sem imela z njo večje probleme kot zdaj s tamalim. Za zunaj sem pa dejansko šla klikati, ko je lulala, ker ji drugače ni bilo jasno zakaj jo nagrajujem.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 02 Februar 2014, 08:25:17
Mičken je še, proti 3,5m gremo. Sej vem, da ne more zadržat dolgo, malo bi pa že lahko.
Drugače je pa on isti - kjer je, tam teče.. Ponoči nič ne joka, samo naredi in se uleže nazaj, jodlat začne komaj ob 6h zjutraj.
Brikete imam skozi v žepu, pa malo boljše priboljške - za lulanje dobi ta fine, dosti pohvale in božanje (po moje če me kdo posluša mislijo, da sem čez les - priiiiiiden, bravoooooooo z bebavim glasom)
Vedno bolj razmišljam, da je pač pacek, ker ga ne gane niti v dreku ležat.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lunette na 02 Februar 2014, 08:25:41
Najbolj zabavna razlaga kazni za lulanje mladička mi je bila od Iana Dunbarja -> mladič se počepne, ti skočiš v zrak ''neeee!!'' in ga ihtno odneseš ven, na mrzlo, mokro zoprno...  :P
Ta-dam ->
... tudi lulat, na svoje ležišče (pujs). Če mi daja znake itak letimo takoj ven (ne glede kako oblečeni in obuti, sam da se gre), znakov dosti krat ne daja - milimeter skloni rit in že nardi.. Dokler rečem NE! je že mimo in on beži ker ve, da ne sme..
Pa točno to vam dela kar smo napisali ;)
Nč ne ve, da je narobe naredu. Samo točno ve, da ste našpičeni. In zraven našpičenih ljudi ni zabavno bit. Nč se vam ne prilizuje. Samo pride preverjat, če ste že kaj manj sitni.
Torej zakaj bi vam dajal znake, če pa je eliminiran na mrzlo. Zakaj bi se ne skrival (v boks recimo), če pa tako prihrani eno burno reakcijo, ki se zgodi točno takrat, ko lula? Dejte si predstavljat, da vsakič ko vašega moža tišči lulat, da mu stojite za hrbtom in ga korigirate, da ja ne bo mim školjke  >:D ''neeee! pazi kje lulaš''  >:D
V tem kratkem času kot ga imate ste probali z in brez NE-jev. To je tako hitra menjava sistema, da ga pes lih, kar ne more razumet in si ustvarit sliko, da zdaj pa ne paničarite več (če ste pa tolikokrat prej).

Pri vsej sobni čistoči je najbolj terna - umirjenost, skuliranost. Nikar skakat v luft, ne-jat, hitet, ''oooh'' in ''aaaah''. Ti šment luža. Pobrišeš. Konec. Manj, ko bo scen, manj, ko bo pozornosti, prej bo priden. Spontanost in čim manj kazni. Ja metanje na mrzlo v vsej ihti ''danes nam bo pa uspelo ga prav čas vn odnest, ne glede na to kako smo oblečeni'' JE kazen za lulanje.
Počasi pa umirjeno. Ker je v temlem norem vremenu to podvig za zdravje (ni treba premalo oblečeni ven hodit, no). Mladič vam ne lula kar naprej, ampak dovolj pogosto pa.  ;) Torej ga dovolj pogosto mirno nesite ven. Počakajte da se popiška. Ter takoj nazaj noter. V vašem primeru ga niti nebi nagrajevala, od začetka pa sploh ne signalizirala, da je lulal. Ker je do sedaj bil navajen, da scena okoli lulanja pomeni kazen. Odhod nazaj bo čisto dovolj velika nagradica.
Boks pa zmanjšat. Samo na spalno površino. In pa čez noč se vsaj enkrat vstat pa psa pravočasno lulat.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lunette na 02 Februar 2014, 08:26:55
Brikete imam skozi v žepu, pa malo boljše priboljške - za lulanje dobi ta fine, dosti pohvale in božanje (po moje če me kdo posluša mislijo, da sem čez les - priiiiiiden, bravoooooooo z bebavim glasom)
Vedno bolj razmišljam, da je pač pacek, ker ga ne gane niti v dreku ležat.
No nehate scene delat iz enega čist fiziološko normalnega pojava  ;)
In pa ni ga psa, ki bi bil pujs (mimogrede tud pujsi ne ležijo v svojih izločkih, če le imajo toliko prostora) do te mere, da bi samoiniciativno živel v svojih izločkih. To je navada, ki si jo z izkušnjami pridelajo.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 02 Februar 2014, 08:28:33
Pri nas ni norega vremena  >:D Smo na Obali, na 13 stopinj, edino dež je, kar ga nenormalno moti in včasih se kar matramo, da se polula na mokro travo - to mu je pa fuj  :-X
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lunette na 02 Februar 2014, 08:31:10
Jp. Ker je za kazen na nenormalno fuj vremenu  ;) Vi ste tisti, ki ga ihtno eliminirate ven, pa vi ste tisti, ki neee-jate, pa se delate prrriiiiiddddnneee in ga filate z kvazi nagradicami  ;) Torej zakaj že bi pes naj sproščeno šel na wc?  :P

Dajte vse to nehat delat.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 02 Februar 2014, 08:38:51
Smo prebrali tolko različnih verzij da ne vemo več kaj je prav. Pri prvi se je super obneslo zunaj nagradit, v 2m pri nas je bila čista.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lunette na 02 Februar 2014, 08:57:26
Verzij je toliko kolikor kombinacija vodnik-pes obstaja  :) Ampak v splošnem pa velja, da ''ne'' ne pomaga, kreganje ne zaleže oz. je napačno interpretirano itd. Po vsem prebranem kaj ste probali pa kaj vam ne gre. Probajte to spremenit. To je pa edini univerzalen nasvet, ki vedno velja.  :) Če nekaj ne gre, je treba probat drugače. Sploh, če napredka ni oz. je krepko minimalen ali celo obraten od želenega (lulanje tako, da se skrije v boks)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Prue na 02 Februar 2014, 12:04:21
Jaz imam tudi probleme in sicer pes je star 7 mesecev in še ne gre sobna čistoča :( Poskusila sem vse in čisto nič mu ni jasno če ga pohvalim če naredi zunaj in me samo čudno gleda.
Do včeraj sem mislila da je varna soba pred njegovimi podvigih(v 4 mesecih se ni nikoli sem), potem pa se je enkrat in čez eno uro še enkrat v sobi. Do sedaj je počel vedno to na hodniku. 1,5 meseca se ni polulal v kletki, včeraj pa sem videla da je deka mokra in se je tudi na svoje ležišče in to je moral narediti v petek ko sem ga zaprla v kletko za eno uro, da sem šla v trgovino. Drugače ponoči zdrži tudi 9 ur brez nesreč.
Lunette mi lahko opišeš natančno kako je potekalo navajanje z 'gatkami' tvojega starejšega psa in kako izgledajo te gatke, kako se je pes navadil nanje in jih ni odstranil?
Ne vem več kaj naj naredim :'(
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 02 Februar 2014, 12:51:51
Poskusila sem vse in čisto nič mu ni jasno če ga pohvalim če naredi zunaj in me samo čudno gleda.

zato sem jaz moji tastarejši šla klikat za lulanje, da je vedela zakaj nagrada. Sva pa imeli nekaj časa problem, da zunaj sploh ni šla lulat, je tudi uro in pol na sprehodu držala, da ji je na koncu pred vhodnimi vrati ušlo... Nisem pa okoli padala od veselja in pretiravala, samo klik-nagrada-pridna. Pa nikoli prekmalu v žepe po nagrado, ker bo pes pozabil, da lula in pritekel po nagrado.

Sicer pa ja, čim manj drame... Pač se polula in počistiš... Moj bo čez en teden štiri mesece in lula že ful manj kot na začetku, se vidi, da tudi zadržuje, česar nekje do 3 meseca starosti ni ravno obvladal...

Pa zdaj v tem ogabnem vremenu tamalega tudi oblečem za ven, da gre res lulat in kakat, ker sicer ves nesrečen sili domov in nič ne opravi.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: zoe na 02 Februar 2014, 13:09:45
Js mislim, da je nekaj odvisno tudi od razmer v leglu iz katerega prihaja mladiček. Če so mladički imeli take razmere, da so morali lulati in spati na istem prostoru, mislim, da to vzamejo kot normalno in počnejo to tudi vnaprej. V osnovi so psi zelo čiste živali, in če se le da že nekaj tedenski mladički ne lulajo tam, kjer spijo... ampak, če druge možnosti nimajo, potem se navadijo, da se lula in kaka povsod in kadarkoli.

Moja je bila drugače ekstra pridna glede sobne čistoče in se je v stanovanju polulala samo 2x. Veliko je pripomoglo to, da sem jo velikokrat peljala ven lulat, sigurno pa je ogromno prinesla iz legla, ker ji je bilo ob prihodu k meni že popolnoma jasno, da se lula na travi.

Se pa strinjam z vašimi nasveti glede navajanja mladička na sobno čistočo.

Tale delček o lulanju in še čem je iz odlične knjige Culture Clash, priporočam v branje ;) http://www.luckydogsportsclub.com/pdf_files/HW/Ideal_Pup-Empathy101.pdf
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Prue na 02 Februar 2014, 13:14:16
Verjetno bo to kot praviš zoe, da je odvisno od razmer v leglu, moj primer :-\. Pri vrediteljici so imeli svojo sobo v kateri so se igrali, spali in tudi lulali...
Jaz samo upam, da ne bo vedno tako, ker me ta problem res mori :(
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 02 Februar 2014, 13:59:35
Naš je bil na slami, tam so spali in lulali. Kakali sicer zunaj,razen če je komu ušlo.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lunette na 02 Februar 2014, 18:07:27
Moj tavečji je lulal, kakal in kakor koli svinjal v svojem pesjaku praktično od prvega dne svojega življenja. Pa res res ni imel pri 10letih popolnoma nobenega problema pri navajanju na sobno čistočo. Bi jo pa imel, če bi imel šanso se pomarkirat v stanovanju.
Gatice za samčka? Trak za okoli pasu, na vrhu na velkro ježeka zapet. Vmes pa higienski vložek  8) Dvakrat je bil moker tam ko si ni predstavljal da kdaj bo  >:D In pa res res po sistemu ven na striktno wc izhod. Prve dni na približno uro. Po kakem tednu že na nekaj ur. Čez noč nikoli težav, ker je bil omejen in je zažnaral za ven.
Ok gatice so skrajna drastična rešitev, ker men se pa res ne da s psom pogajat a se bo markiralo al ne. Pri mladem psu tega ni lih potrebno. Dol vlekel si jih ni, ker imam pse na takem zaupanju, da si nikoli ničesar dol ne vlečejo. Če jaz kaj gor na njih montiram pač tko je.
Seveda je očitno lahko problem od to kje je mladič prišel. A nikakor ne pretirano dolgo. Sploh mladič že prvi dan da vse na record in se začne prilagajat novemu sistemu.
Psa pač enostavno več ven dajat. Predvsem še preden sploh mora prosit za ven.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 02 Februar 2014, 18:26:25
Psa pač enostavno več ven dajat. Predvsem še preden sploh mora prosit za ven.

Predvsem to ja... Da ne pridelaš potem še izsiljevanja za ven, ko je kužku malo dolgčas pa pocvilka in se ga panično ven nese, potem se pa zunaj zabava namesto da bi lulal...

Nisem napisala, ampak tudi jaz prakticiram izhode samo za lulanje in nazaj - največ 20 minut pa še to je zato, ker sta dva in se mi je zdaj tastarejša začela zmišljevati kdaj bi lulala, ker je itak prevečkrat zunaj za lulanje...  ::) Načeloma je dovolj 10 minutk, če pelješ psa ven takrat, ko ga tišči... Dolgi sprehodi pa posebaj...
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: zoe na 02 Februar 2014, 19:41:50
Soba je lahko čisto ok (ne kot edini prostor, kjer so mladički vseh 8 tednov), če se zagotovi posebno mesto za lulanje - časopis, pleničke, trava..., in da to mesto ni isto (istega materiala morda), kjer mladički spijo.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 03 Februar 2014, 09:05:13
Danes mi je "počil film", tako da bomo box preselili v spalnico (kamor do sedaj pes ni imel vstopa), otroka izselili iz spalnice.
Zdej (odkar ni več ne-jev) spušča povsod, prej je samo v kuhinji (hvala bogu za ploščice). Ven bomo hodili na 2h striktno (čeprav on seveda nebi, ker je trava mokra - ampak cel dan ga pa ja ne morem imet notri?)
Je pa sigurno ta mulc med večjimi packi ki jih poznam, to sigurno  :-X
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: cici.bobnar na 03 Februar 2014, 09:51:38
če ga maš po cele dneve notri niti ni čudno da ti ščije povsod,btw. to na dve uri bi moral prakticirat od samega začetka, pa bi imeli zdaj veliko manj zafrustriranega in "packastega" psa.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lusi na 03 Februar 2014, 10:04:48
Mladič je danes star 3,5 m (kar je res še malo..), "težave" pa omenjate že nekaj tednov.. Če ima človek le možnost, se pri tej starosti psa res pelje ven na dve uri in nič več, kvečjemu manj (npr. po obroku oz. pitju vode se gre čez 15 min od zadnjega lulanja spet). Vaša pričakovanja so glede na starost psa in navajanje (če res ni bilo na 2h) nerealna. Lastnik psa, ki sem ga omenjala, mi je poročal o sobni čistoči pri (šele) 5-ih mesecih in se mu je zdelo to nekaj normalnega.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: cici.bobnar na 03 Februar 2014, 10:21:08
tako mlad kužek ne more zadrževati dolgo urina in blata, sploh če ni redno peljan ven, ta vaš sprehod ki traja uro in pol je brezvezen, če mene vprašate. sploh če delate med tem, psička psihično utrujati uro ali uro in pol je delo "zastonj" ker bo od tega odnesel bore malo, saj se toliko časa ne more koncentrirati kot bi se sicer moral med različnimi vajami. Vajo izvajajte kratek čas, in jo prekinite dokler je pes še zainteresiran, tako tudi igro, ko je najbolj zabavno jo prekinite in nadaljujte s sprehodom. tako se lahko izognete temu da bo psiček odločal tudi kasneje ko odraste, kdaj in koliko časa se bo delalo vaje in se igralo. ko mu ne bo več zanimivo bo pač nehal ubogati in karkoli boste skušali naprej nredii, bo zamanj in vsako kreganje in kaznovanje bo sprožilo kontra učinek, pes bo postal neubogljiv in nevodljiv. to je samo moje mnenje in predlog, dela pa vsak kakor želi. peljati ven na potrebo - na 2 uri, če ne še manj, za 10 -15 minutk da se polula/pokaka in noter. po vsaki igri, pitju vode ali hranjenju, čez 15 do 20 minut ven isto za 10 minutk da se polula/pokaka. po vsakem spanju čez 15 minut ven da se polula>/pokaka in nazaj domov. To NI sprehod, le opravljanje potrebe, kar tako mlad kuža v bistvu najbolj potrebuje. če se želite uro in pol sprehajati, se sprehajajte in ne utrujajte psa cel sprehod z miselnimi vajami, ker od tega ne bo nič odnesel.
moj pes je zunaj lahko lulal tudi 10 x v desetih /petnajstih minutah, pa ko sva prišla domov je čez par minut spet bila luža. mirno pobrišete, se ne kregate z njim,ga ne kaznujete. počasi bo dojel da se to opravlja zunaj.
če ne želite celo večnost brisati lužic in blata s tal, kupite  pleničko za lulanje/kakanje, če se polula drugje pobrišite in dajte papir na pleničko, kupijo se tudi kapljice katere naj bi pes zavohal in tam potem lulal/kakal, pokapate par kapljic na pleničko, vsak dan pleničko premikajte bližje k vratom, (ko se že navadi lulati/kakati nanjo) in nato ven na travo nato pa jo odstranite, bo kmalu razumel kje se opravlja potreba.


Lp, Cici.b
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 03 Februar 2014, 10:29:43
Kje pa piše, da ga od prvega dneva dalje ne vozimo ven toliko?
Kje piše, da nimamo pleničk?
In ne, pes eno uro in pol ne dela, se tudi sprehajamo, ker doma ga ne utrudimo toliko, kot se zunaj. Mladiča polnega energije pa je težko imet v stanovanju, zato tudi hodimo ven. Ne bomo ga do 6m šparali in se ne sprehajali nič.
Logično, da mladič ne more zadrževat po 6 ur, ampak vsaj malo bi lahko, po mojem mnenju. Prejšnja psica je pri tej starosti hodila ven na 4h.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: cici.bobnar na 03 Februar 2014, 10:36:55
. Ven bomo hodili na 2h striktno (čeprav on seveda nebi, ker je trava mokra - ampak cel dan ga pa ja ne morem imet notri?)
Je pa sigurno ta mulc med večjimi packi ki jih poznam, to sigurno  :-X

niste nikjer omenili , da imate pleničke.

nihče ni rekel da ga morate šparat, niti da ga ne smete nič sprehajat, rekla sem:

vaš sprehod ki traja uro in pol je brezvezen, če mene vprašate. sploh če delate med tem, psička psihično utrujati uro ali uro in pol je delo "zastonj" ker bo od tega odnesel bore malo, saj se toliko časa ne more koncentrirati kot bi se sicer moral med različnimi vajami.

 Vajo izvajajte kratek čas, in jo prekinite dokler je pes še zainteresiran, tako tudi igro, ko je najbolj zabavno jo prekinite in nadaljujte s sprehodom

če se želite uro in pol sprehajati

nikjer nisem napisala da se ne smete sploh sprehajati, rekla sem le še tole:
 To NI sprehod, le opravljanje potrebe, kar tako mlad kuža v bistvu najbolj potrebuje.

nikjer ne piše samo to potrebuje, ne se sprehajat, šparajte ga...itd.




Logično, da mladič ne more zadrževat po 6 ur, ampak vsaj malo bi lahko, po mojem mnenju. Prejšnja psica je pri tej starosti hodila ven na 4h.


vaše mnenje o zadrževanju je popolnoma nerealno pri tako mladem psu. 
noben pes ni kopija drugega psa, lahko so si podobni po karakterju in izgledu, ne morete pa reči če je prejšnja hodila na 4 ure ven bo pa ja tudi ta. vsi psi so različni in to ne pomeni če en lahko pri 3 mesecih zdrži 4 ure, da bo tudi drug in še nešteto takih je, ki tega ne zmorejo, zato znižajte svoja pričakovanja in se postavite na realna tla. ta pes je drugačen, sam svoj, in pri vsakem gre postopek navajanja na nekaj drugače in je nerealno pričakovati da se bo obnašal isto kot prejšnji psi.

lp
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 03 Februar 2014, 10:44:02
V prejšnjih postih je dosti krat omenjeno da imamo plenice in na koliko časa pes hodi ven.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Nika na 03 Februar 2014, 10:45:16
Komplicirate. Psa 25x na dan ven, vsakič ko počepne povedat "priden lulat", če se pa notr zgodi pa pobrisat in se nič sekirat. Brezveze se ukvarjat s tem kdaj in kako dolgo je psica lahko zdržala, ker eni prej pogruntajo drugi kasneje. Če vidite da mu mehur še ne zdrži, ga pač vozite na eno uro, ker pri dveh se vam bodo še dogajale nesreče. Moj se ni polulal v hiši niti enkrat ne, ker mu nisem dala priložnosti pa je bil star še manj kot dva meseca. Bolj kot ga "serjete" bolj se bo razvadil in na toplem lulal - delajte kot da je dva mesca star, 15min pred vsemven , 15min po vsem ven, za drugič pa veste da se mladiča ne kupuje na zimo (če se vam ne da vsako uro ven hodit), po možnosti se ga vzame tam kjer ga vsaj mal navajajo na takele stvari.

Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lilit na 03 Februar 2014, 11:17:21
Pa ce nocete, da vam lula vsepovsod, ga imejte omejenega oz. cimbolj pod kontrolo... ravno zdej imajo v Lidlu neke poceni otroske ograjice.
Dve uri je res premalo... jaz bi hodila tudi na pol ure... j*ga imate pac vreme. Lahko vas tolazi vsaj to, da samo dezuje in da ni vse zmrznjeno ;)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 03 Februar 2014, 11:33:52
In da nimate drsališča povsod okoli hiše. Mislim, v 48urah sem bila s svojo psico zunaj samo po 4x 200m ker, se kaj več tudi njej ni dalo drsat.

Sicer pa-ne jamrat, ne komplicirat. Prilagodit se mehurju. Na wc 15minut pred spanjem, obrokom, kmalu po igri ali že med intenzivno igro. Takoj po obroku, takoj za tem ko pije vodo. Preostali čas 1x v 60 minutah. Se pravi lih tam 25x bo wc izhod.

Kakšna je prehrana? Kuhana, po možnosti preveč kuhane in ne takoj odlite testenine, zelenjava? To vse je diuretik. Koliko stopinj je v hiši? Bolj je toplo, bolj je suh zrak-bolj je žejen. Na 20-21 stopinj hišo, vlažilce na radiator.
Če vseeno veliko pije-bi sama sumila sladkorno ali pa kako drugo težavo.

Dojenčki imajo plenice, pasje mladičke se pa ven vozi.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 03 Februar 2014, 13:00:01
Zdej celo razmišljamo, da a)markira b)išče pozornost. Ker delamo od doma, sicer pomeni da je skozi nekdo doma, ampak se ne moremo ukvarjat 24/24 z njim.
Pes je na briketih, izključno.
V stanovanju pa okoli 20-22 stopinj.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lusi na 03 Februar 2014, 13:08:01
Logično, da mladič ne more zadrževat po 6 ur, ampak vsaj malo bi lahko, po mojem mnenju. Prejšnja psica je pri tej starosti hodila ven na 4h.

No, meni se pa zdi normalno, da pes pri tej starosti ne zdrži 4 ure. Ja, če je prvo uro buden, ostale tri pa prespi. Ampak potem mora spet takoj lulat. Pri vsakem mladiču bom pričakovala, da bom vsake toliko brisala za njim prvih 6 mesecev - če bo bolj priden, toliko bolje, če pa manj, se bom pa jaz toliko pogosteje sprehajala dol in gor.

Mali, ne samo, da se je ponoči polulal tudi v box in potem spal na tem, če je že zajokal, se mi je med nošenjem po stopnicah polulal tudi v naročju (pa sem hodila oblečena spat prav s tem namenom, da me ni treba čakat). Pač je rabil malo dlje, da je skapiral, ampak je, pri 5-ih mesecih.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 03 Februar 2014, 13:13:13
Če bi markiral, ne bi kar nekje naključno lužic spuščal... Poleg tega je to v takem obsegu za mladiča skrajno nenavadno. Moj sicer pri tej starosti že markira, ampak samo zunaj in ne vedno. Ko se mu zazdi, gre na enem sprehodu vse pomarkirat (dviguje nogo, na "strateških točkah" in ne kar spotoma), potem je pa za nekaj časa mir....

Če išče pozornost, je to zato, ker delate dramo okoli njegovega lulanja... Torej sistem je isti: na dve uri ven, če se polula doma pobrišite brez besed in ignorirajte psa medtem... Med posameznimi lulanji pa psa omejite, lahko tudi s privezom v vaši bližini, če mu je vseeno v boksu.

Redno na 4 ure pa noben od mojih psov pri tej starosti ni hodil lulati. Šele po starosti 6 mesecev...
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 03 Februar 2014, 13:23:41
Hvala vsem za nasvete
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Nika na 03 Februar 2014, 13:35:32
Zdej celo razmišljamo, da a)markira b)išče pozornost.

Mislim... ::)

Kot da se ne zavedate da imate mladiča in ga je treba naučit sobne čistoče
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Prue na 03 Februar 2014, 13:43:46
Koliko sekund po lulanju še velja nagrada, da ve zakaj se gre? Zdaj ko začne lulati ga pohvalim in nato sežem z roko v žep in pes hitro spusti nogo in zdaj ne vem ali se polula do konca ali preneha zaradi priboljška :-\
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: cici.bobnar na 03 Februar 2014, 14:00:22
počakaj da se do konca polula, ko neha ga pohvališ
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lunette na 03 Februar 2014, 16:52:44
... ampak se ne moremo ukvarjat 24/24 z njim....
24/24 se mislim, da noben ni z mladičem ukvarjal. Tudi nihče ne pravi, da se moraš 24/7. Imamo vsi službe (bolj ali manj), družinske obveznosti, čas zase itd. ampak če želiš psa imet čim prej sobno čistega to pomeni pač nekaj mesecev (v najslabšem primeru tam ene 3mesece če mladiča dobiš 2-3mesečnika) med 10-25X izhod za ''brezveze''. Po parih dneh režima traja wc izhod s potjo po stopnicah gor in dol 5-10min. Kar znese samo od 1,5h do max 4h v celem dnevu. Če toliko časa za psa ni...pač ni v enem kosu ampak je po etapah.

Pa predvsem NEHAJTE, kar naprej nagrajevat, če vam to ne gre. Že res, da se čuje moderno ''pozitivne motivacije pa nagrajevanje kar naprej'' v kombinaciji ''vse si mora zaslužit'' ampak pretiravat pa res ni treba, no.  ;) Se mi zdi, da so eni kar malo obremenjeni, ker ''morajo'' non-stop nagrajevat. Ni treba, sploh, če ne gre za načrtno oblikovanje vaj.  ;D
Kljub vsemu so stvari v življenju zastonj oz. samoumnevne. Npr. opravljanje fizioloških potreb.  8) Res, da vse povsod piše in se opozarja, da se za lulanje mladiča nagrajuje. Že že. Ampak nagrada je lahko odhod nazaj na toplo (in suho >:D). Recimo, da je razlika, če psa zmotiš z nagrado med samim lulanjem ali če ga nagradiš, ker se je hitro popiškal in hitro nazaj noter prišel.
Jaz sem vedno nagrajevala takoj PO dogodku za odhod iz ''wc sprehoda''. Če je pes zažnaral za ven in ni lulal ni bilo nagrade. Tako bi se samo naučil zaje#$%, prav tako zavlačevat, žurat...skratka, če sem želela psa naučit ''ven-lulat-nazaj'' je pes šel ven-lulal in prišel nazaj po nagrado. Nobenih šetenj za 20min ven-zrihtat-konc. Nimam jaz časa vseh po vrsti prosit za lulat ::) Če se ni lulalo minuto po prihodu ven se je šlo brez nagrade nazaj noter. Pač večkrat na dan ponoviš vajo pa skuži.

Tisti, ki imate probleme (po možnosti z že starejšim mladičem) pač zadevo izvajat bolj pogosto. Simpl. Ni nobenih drugih študij  ;) Nič se obremenjevat ''kdaj pa kako nagradit'' pa ''kaj vse še psu nastavit''...večkrat ven in to še preden naredi kaj narobe. Prazen mehur težko lula  :P
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 03 Februar 2014, 17:07:41
Se strinjam z Lunette. Jaz pravzaprav tamalega zdaj nič ne nagrajujem za lulanje zunaj, ker gre takoj lulat in kakat, ko ven pride, če ga tišči. Hrana je samo motnja ob kateri pozabi, da ga je sekundo prej nekam tiščalo....

Pri psici sem klikala izključno zato, ker zunaj sploh ni šla lulat... Pa je bilo treba povedati, da se zunaj bolj splača kot notri ;) .
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 21 Februar 2014, 17:15:33
Naša nesrečna sobna čistoča  :o
Ok, scanje se je nehalo, čez noč skorajda - kar naenkrat ni blo več nenadnih luž (ta velikih), sedaj že nekaj časa.
Markiranje? Smo skorajda prepričani, da naš malac to počne. Po temeljitem opazovanju se opazi vzorec:
- nagaja psici/nagaja otroku/počne nekaj nezaželenega
- NE! in takoj prekinemo dejanje
- gre označit nekaj svojega (igrača, ležišče, deka, kost.. točno ve katero je njegovo, na njeno ni nikoli to naredil)
Zunaj tudi že 'pridno' šnjofari in označuje kjer je najbolj polulano.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Lunette na 21 Februar 2014, 17:39:42
Mogoče ste ga pa z vsemi ''ne'' prej, ko je počepnil naučili, da ''ne'' pomeni ''lulat''  :P
Vsak prilično razburjen pes lula. Sploh mladič. Torej bo lulal, ker ga evforičnega sklincate. In vsak mladič lula, ko se neha igrat (po vaše najbrž nagajat komu). Lahko je pa pač pridelal vzorec, da je bolje lulat po svojem, kot po tujem.

No, da dodam še to  :) Moj tastarejši ko vidi eno od naših mačk, ki jo neskončno obožuje (res jo ima rad)...ona njega pač ne >:D in ga pošlje po mačje v trikrasne...se tok razburi, da mora praktično takoj lulat. Ne markirat, ker to pač ne počne v hiši. Ampak mu pač one oteče in mora takoj takoj ven. Če ga prav čas ne spustimo kar križem stoji in cepeta ''hitrohitrohitro''  :D Zdrži, a če bi bil mladič bi sigurno spustil.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 21 Februar 2014, 17:44:47
Ni, da se polula. Spusti samo par kapljic, toliko da zmoči (na deki npr pusti za pol dlani, pa 4m star puppy argentinc nardi že konkretno lužo). Ko lula, lula orng, zdej samo še zunaj. Pa ni to samo naše naumljenje, ga je opazovalo več ljudi.
Doma se s psico ne igra (ker ne dovolimo), če se igra z nami pa seveda takoj ven in nima težav. Ko ga pa psica skuša odgnat (in ga ne more) in mi interveniramo, bo spustil te njegove 2 kaplje. Lulal do konca pa ne bo (več). Tudi če popolnoma mirno prekinemo ta njegova dejanja, bo še vedno isto. Verjetno mu je moteče, da vedno psica dobi 'prav' in našo pomoč, on pa more prenehat s svojimi dejanji.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 21 Februar 2014, 19:53:22
To lulanje je precej tipično izražanje stresa. Nekaj morate spremeniti, ker očitno ne ve točno kaj in kako naj se obnaša v teh situacijah in je potem pod stresom, ko ga okregate. Poskrbite že preventivno za to, da neželenih vedenj ne počne. Naučite ga pravilne igre z otrokom/psico in naučite ga kdaj je zaželjen mir in se tega držite (če je treba, fizično preprečite dostop do otroka ali psice kadar nimate časa za učenje). Odpovejte se besedi NE pri prekinjanju vedenj, raje psa pokličite k sebi in ga primerno zaposlite (ne mu samo podturiti druge igrače, ker boste pridelali izsiljevanje za pozornost). Naučite se njegov ritem in ga zaposlite čez dan dovolj pogosto, da ne bo počel neumnosti, ker mu je očitno dolgčas.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: dogs-along na 21 Februar 2014, 22:34:32
Mene je kar malo groza, priznam. Psica ga videt ne more, ker je velik proti njej in ji nagaja (ji stopi na rep in jo potem z gobcem suva za vrat/v hrbet), na koncu jih imam oba zaprta, vsakega v svoji sobi.
Dolgčas pa se mi zdi, da mu je konstantno. Ne glede na to koliko klikamo čez dan, mu možgani še vedno delajo na polno, fizično ni nikoli utrujen.
Kmalu štartamo s pasjo šolo, upam da bo potem boljše.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 22 Februar 2014, 00:36:45
Potem rabite težje, fizično in psihično bolj zahtevne vaje (ampak še vedno starosti primerne). Po možnosti nekaj, kar bo skupaj zahtevalo koncentracijo in fizični napor. Ena taka stvar je iskanje, prosto ali po sledi - igrače, hrano...uporabite domišljijo. Pa premagovanje različnih ovir (ne skakanje pri tej starosti). Npr. ga naučite, da gre okoli drevesa/kola/stožca in ga potem pošiljate od daleč okoli dreves oz. kar najdete na sprehodu. Lotite se zahtevnejših trikcev, sestavljajte vaje, vmes naj bo veliko igre in vaje za samokontrolo....
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: denis93 na 22 Februar 2014, 09:26:06
Ko sem jaz dobil Togota ( 9mesečni argentinc) ni imel najmanjšega pojma o kakršnem koli ukazu kaj šele sobni čistoči... Imela sva kar malo problemov s to sobno čistočo, še najbolje  pa ko je bil sam doma in ker je bil to zanj velik stres, skoraj nisem prišel nikoli domov ne da bi bila lužica oz velika luža ali kup  >:( >:( V samem začetku sem verjetno naredil napako, ker sem ga kregal po tem ko je bila stvar že narejena in verjetno tudi ni dojel zakaj je kregan...  In to nama nikakor ni šlo, on je bil živčen, jaz jezen itd.. Potem pa sem probal nov pristop, da ko sem naletel na lužo ali kupček ga nisem kregal nisem vzdihoval ne nič, ampak sem preprosto počistil, čez nekaj časa malo pobožal Toga, da je vedel da nisem hud  :D (ker na koncu se me je že kar izogibal ko me je videl vzdihovati in bogati ob lužici) Ko sem odhajal ( se pravi ko sem ga pustil doma samega) nisem delal nobenega cirkusa in lupčkanja in poslavljanja ampak sem preprosto mirno odšel. Če ni bilo nobene luže ko sem prišel domov, sva šla normalno pač ven (tako kot vsakič) in če se je takoj polulal sem ga lepo pohvalil in z dobro voljo nazaj v hišo. S takim pristopom se nama je v mesecu in pol ali pa malo več stanje spremenilo za skoraj 100%.. Ni več jokanja ko ostane sam (malo pocvili, potem je pa tiho oz miruje tudi cel dan (pa čeprav ni nikoli sam cel dan), nimava več nezgod z lužicami in kupčki, skratka vse je na boljšem  ;D ;D
In to je moja zgodba kako je meni uspelo  :D :D
Naslov: navajanje na sobno cistoco
Prispeval: mskrbecz na 22 Julij 2014, 07:49:31
Vem da je tema ze odprta, ampak imam vprasanje v kolikem casu naj bi se psicka naucila pokazati da jo tisci? Pri nas je dva tedna, pa ni najmanjsega sledu o tem da bi kaj nakazala. Uporabljam pa tako metodo, da jo cez dan nosim ven po jedi, po igri in tako dalje, zato skoraj ni nezgod. Ce se ze kaksna pripeti, pa samo brez besed pobrisem. Ko se polula zunaj, pa jo pohvalim. Ponoci pa se jaz vedno ne zbudim vsakic ko se ona, zato veckrat nastane kaksna luzica. Zbudi se dvakrat do trikrat na noc. Verjetno je se premlada da bi zadrzala urin celo noc? Kuzika je stara dva meseca in pol. Delam vse prav? Hvala za odgovore
Naslov: navajanje na sobno cistoco
Prispeval: Asja na 22 Julij 2014, 08:31:34
Delaš prav, vendar pri tej starosti ne moreš pričakovati 100 % uspeha v tako kratkem času. Kak mesec potrpi, vmes pa pridno hodi z njo ven in se meči po tleh od veselja, ko se bo polulala in pokakala na travi  ;D

Moja izkušnja je taka - psičko smo dobili, ko je bila stara 6 mesecev, sicer iz zavetišča, kar pomeni, da je mislila, da je naše stanovanje njen drugi boks in je seveda na začetku pridno lulala in kakala povsod. Da je bila čisto "suha", je rabila 3, 4 tedne.
Naslov: navajanje na sobno cistoco
Prispeval: mskrbecz na 22 Julij 2014, 13:12:57
No samo da ne delam nic narobe pa bo pocasi uspelo verjetno :)

Hvala za odgovor
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: BlackSwan na 23 Avgust 2014, 08:03:23
Živjo, mene pa zanima, zakaj velikokrat vidim pri nasvetih kako mladička naučiti, da ne lula notri, da ne sme videti da pobrišeš lužico? Pač da če najdeš lužico ignoriraš (ne kregaš - to razumem zakaj), ampak da tudi ne sme videti da jo pobrišeš in poskusiš odstraniti vonj (da ga medtem zapreš drugam,...).

Bi razumela če bi bilo npr. ker označuje in bi pač še enkrat označil na istem mestu, če te vidi 'odstranit dokaz', ampak mladički lulajo, ker ne morejo zadržati, ne zaradi označevanja, mar ne? Torej, mi lahko kdo razloži kakšna je potem logika za tem, da ne sme videti čiščenja, ali sem to prebrala kakšno bedarijo?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 23 Avgust 2014, 12:59:59
Živjo, mene pa zanima, zakaj velikokrat vidim pri nasvetih kako mladička naučiti, da ne lula notri, da ne sme videti da pobrišeš lužico? Pač da če najdeš lužico ignoriraš (ne kregaš - to razumem zakaj), ampak da tudi ne sme videti da jo pobrišeš in poskusiš odstraniti vonj (da ga medtem zapreš drugam,...).

Bi razumela če bi bilo npr. ker označuje in bi pač še enkrat označil na istem mestu, če te vidi 'odstranit dokaz', ampak mladički lulajo, ker ne morejo zadržati, ne zaradi označevanja, mar ne? Torej, mi lahko kdo razloži kakšna je potem logika za tem, da ne sme videti čiščenja, ali sem to prebrala kakšno bedarijo?

Zato, da slučajno ne začne lulati notri zato, da dobi pozornost. Ja, tudi tega se spomnijo  ;) . Sicer še nisem slišala, da bi bilo treba mladiča zapirati stran, glavno, da se nič posebnega med čiščenjem ne dogaja (nobenega klepetanja s psom itd...). Enako velja za nerganje ali mrke izraze na obrazu ob čiščenju, ki bi kakega občutljivčka lahko spravili v stres...
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: BlackSwan na 23 Avgust 2014, 14:36:04
Zato, da slučajno ne začne lulati notri zato, da dobi pozornost. Ja, tudi tega se spomnijo  ;) . Sicer še nisem slišala, da bi bilo treba mladiča zapirati stran, glavno, da se nič posebnega med čiščenjem ne dogaja (nobenega klepetanja s psom itd...). Enako velja za nerganje ali mrke izraze na obrazu ob čiščenju, ki bi kakega občutljivčka lahko spravili v stres...

Haha, ojoj, prepametni, za to pa res še nisem slišala. Dobro da moj ni pogruntal tega, ker je kar precej attention whore :P. Sedaj razumem, hvala.
Nisem prebrala, da ga je treba zapreti stran, le da ne sme videti. Sem si razlagala tako, da ga je najlažje za tistih 5 minut čiščenja zapreti v sosednjo sobo, ne bo videl nič in se ne bo motal pod rokami :D.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: BlackSwan na 03 Oktober 2014, 00:45:11
Hja, sedaj je pa moj začel puberteto in označuje pohištvo ??? Prvič je naredil eno res majhno lužico na mojo posteljo in sem mislila, da mu je pač ušlo, čeprav mi je bilo že takrat čudno, ker je takoj nehal, včasih ko mu je uhajalo je naredil cel bazen ::). Ni pa dvignil tace, zato temu nisem dala preveč pomena, mu pa nisem več dovolila na posteljo ravno zaradi možnosti, da jo je poskušal označiti. Pa se je v zadnjih 2 tednih še ene 2x pojavila res micena lužica, vedno ob predmetih (ne pa na njih, oz. se je pač videlo da ni dvignil tace, ampak samo počepnil zraven). E danes sem ga končno ujela v aktu tako da sem videla točno kaj se zgodi, šel je lulat pol ure prej, tako da ni šans, da ga je tiščalo, in je dvignil taco ob radiatorju in pokapljal svoje, kar lepo pred mano ::)

Torej, zanima me, če se to vedenje da odpraviti (verjamem da se da brez kastracije), ter kakšna mora biti moja reakcija? Naj mu zunaj prav tako poskusim preprečiti označevanje (na vogale mu seveda že tako ne bi pustila, ampak on lepo po punčkasto označuje robove in središče dvorišča), bo to pomagalo znotraj hiše ali se bo izrazilo na kak drug, še bolj neprijeten način (se mi zdi da je označeval že ko je bil 4 mesece star, par kapljic tu, par kapljic tam, ampak še zmeraj ne dviguje tace, mogoče 1x na mesec, in do danes nikoli ni označeval prav predmetov, recimo vogala hiše, itd, tako da temu nismo dajali preveč pozornosti)?
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 03 Oktober 2014, 10:31:01
Jasno in glasno mu povej, da se notri to ne dela. Zunaj, na neprimernih mestih, tudi. Če pa označuje grmičke in drevesa pa ne vidim problema, samec pač.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 03 Oktober 2014, 12:17:40
A dejansko markira? Ali pa mu uide?
Če markira je rešitev v več dela, poslušnost, triki, pašnja in tako kot je Roxy rekla. Malo več reda, kar je NE je NE. In kar je JA, je JA.

Ni možno, da bi imel vnetje mehurja ali težave z ledvicami? Ali pa da bi jedel kake preveč kuhane testenine, take, ki niso bile takoj odlite ali pa nasplošno kuhano hrano, ki zna biti diuretik (sploh zelenjava in kaka zelišča)?

Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: BlackSwan na 03 Oktober 2014, 12:53:13
A dejansko markira? Ali pa mu uide?
Če markira je rešitev v več dela, poslušnost, triki, pašnja in tako kot je Roxy rekla. Malo več reda, kar je NE je NE. In kar je JA, je JA.

Ni možno, da bi imel vnetje mehurja ali težave z ledvicami? Ali pa da bi jedel kake preveč kuhane testenine, take, ki niso bile takoj odlite ali pa nasplošno kuhano hrano, ki zna biti diuretik (sploh zelenjava in kaka zelišča)?

Ravno to včeraj me je prepričalo da markira, uhaja mu že nekaj časa ne, dvignil je taco ob radiatorju in spustil curek. Mislim, da je tudi z mehurjem in ledvicami vse vredu, obnaša se popolnoma normalno, ni apatičen, nič ga ne boli, je in pije normalno, skratka nič ne kaže, da bi bilo karkoli zdravstveno narobe (pa sem taka da takoj opazim, ko ni čisto pri sebi in ga vlečem k veterinarju, smo tudi urin že dali pregledati, ker sem mislila, da je nekaj narobe :-[). Je na briketih, kuhano hrano/zelenjavo/sadje dobiva kvečjemu kot priboljške, česar včeraj ni bilo (zgodilo se je pa ob polnoči, pol ure po zadnjem večernem lulanju, tudi pil ni pred tem).

Torej je vredu, če se mu take stvari prepovejo? Ker sem brala, da ima lahko counter-productive učinek, če je razlog njegovega markiranja nesigurnost in neprepričanje vase (novi predmeti, nove osebe, novi vonji v hiši,.. ampak v tem primeru v tej sobi zagotovo ni bilo nič novega), potem naj bi označevali še bolj ravno zato, da si pridobivajo samozavest. Nikoli se mi ni zdel teritorialen ali dominanten (zato moram reči, da je bilo lulanje na mojo posteljo naravnost šok), ker sem namenoma izbrala takega iz legla. Prav tako se mi ne zdi nesiguren. Je nervozen in opozarja na nove, neznane stvari (bale na travnikih, ipd), nikoli pa npr. ne rata prestrašen/prizadet, če sem razočarana, ko mu kaj ne gre oz. mu nočem pomagati, če rečem "ups", ipd.

Skratka, sem pa prebrala še to, da je lahko včasih markiranje (ne uhajanje kot pri mladičku!) tudi posledica prevelike vzhičenosti, kar pa bi bil res perfekten razlog zanj, ker mu je ko je bil majhen ušlo dobesedno vsakič, ko je prišel kdo na obisk (:D), pa tudi če je bil to oče, ki ga je videl najmanj 5x na dan in je njegovo obiskovanje še zmeraj vrhunec dneva (hmpf, sem ljubosumna ;D). Ugotovila sem, da se je do sedaj vsakič markiranje zgodilo ravno, ko je bil oče nekje zraven (sedel na postelji, stal blizu radiatorja, ignoriral njegovo skakanje, nekaj od tega). Nils ga je vsakič do amena vesel in zgleda veselje sedaj izraža z markiranjem (zagotovo pa ni več uhajanje, to je popolnoma minilo, pa še dvignil je taco). Mogoče se je prestavil s skakanja (ker oče sedaj končno ignorira po mojih navodilih) na markiranje :S Upam, da ga moja pozornost (prepovedovanje) ne bo še bolj spodbujala :-\
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Roxy na 03 Oktober 2014, 13:45:26
Markira sigurno ne od veselja, tisto mladičkasto lulanje je čisto nekaj drugega. Je pa možno, da z markiranjem sprošča stres, ki ga doživi ob ignoriranju s strani očeta. To pomeni, da nimate dovolj jasno zastavljenih pravil (npr. pri pozdravljanju) in zato ne ve kako naj se vede. Tudi zbujanje pozornosti je možno (glede na tvoj opis manj verjetno), še posebaj, če jo takrat dobi. Temu se izogneš tako, da "kazen pade iz neba", npr. ključi priletijo zraven njega na tla... Ampak v primeru markiranja zaradi stresa, se boste bolj morali posvetiti drugim stvarem v njegovem življenju (predvsem doslednosti in jasnim pravilom).
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: BlackSwan na 04 Oktober 2014, 14:49:19
Markira sigurno ne od veselja, tisto mladičkasto lulanje je čisto nekaj drugega. Je pa možno, da z markiranjem sprošča stres, ki ga doživi ob ignoriranju s strani očeta. To pomeni, da nimate dovolj jasno zastavljenih pravil (npr. pri pozdravljanju) in zato ne ve kako naj se vede. Tudi zbujanje pozornosti je možno (glede na tvoj opis manj verjetno), še posebaj, če jo takrat dobi. Temu se izogneš tako, da "kazen pade iz neba", npr. ključi priletijo zraven njega na tla... Ampak v primeru markiranja zaradi stresa, se boste bolj morali posvetiti drugim stvarem v njegovem življenju (predvsem doslednosti in jasnim pravilom).

Verjetno res. Sem očetu rekla, da pes markira zaradi stresa, ker mu je enkrat dovoljeno skakati, enkrat ne, in ga je končno prepričalo, da mora biti to pravilo 100% uveljavljeno vedno (do zdaj bi rekla da je bilo pri njemu ene 80%, samo pri meni 100%). Bomo videli, če se bo markiranje ustavilo :) Zbujanje pozornosti bi bilo možno, ampak ne markira okoli mene (ko je bil mlajši so bili vsi taki poskusi usmerjeni ravno proti meni, ne očetu), torej tokrat verjetno to res ni to. Najlepša hvala za nasvet. Je pa res po karakterju malo jokica (to pravim ljubeznivo :D), če česa ne dobi. No sedaj je očitno še polulanček, če česa ne dobi :D

Če pa čez čas nič ne bo pomagalo in bo šlo snip-snip si bo pa sam kriv ;D.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Tincitin na 11 November 2016, 10:30:08
Pozdravljeni,
Tudi sama imam manjši problem glede sobne čistoče, pa me zanima če mi zna kdo svetovati. Imam psičko staro 5mesecev. Ko smo jo dobili ni bila navajena na dobno čistočo, zato sem se zelo trudila, hodila z njo lulati ven po vsaki igri, 10min. po pitju itd. Ko je bila stara 3-4 mesece sem bila velikokrat presrečna zjutraj ko sem videla da je celo noč zdržala brez lulanja ali kakanja. Na žalost pa se zdaj pri 5mesecih ponoči zbuja in cvili (česar prej ni nikoli počela) povrh vsega pa, ko pritečem do nje, najdem v njeni sobici že lužico ali kakec, zato začenjam sumiti da se polula al pokaka najprej nato pa začne šele cviliti, ko je že vse prepozno.

Naj še omenim da jo vsak dan pred spanjem zvečer (okoli 21.30) peljem ven, da se še polula ali pokaka nato pa jo pelejem spat.
Upam da mi zna kdo svetovati saj ne vem več kaj delam narobe. Ali naj začnem uporabljati box za ponoči, čeprav mi ta ideja nikoli ni bila všeč. Ali naj ponoči ignoriram njeno cviljenje in se bo s tem navadila da nočnih izletov ni in bo sčasoma obupala ter zdržala do jutra?
Hvala za vaše odgovore!
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: riry na 11 November 2016, 12:12:24
Jaz bi jo, kljub temu, da je že opravila svoje notri, peljala ven, če cvili, potem pa nazaj spat. Tudi kadar se je naša mladička notri polula, smo jo vseeno peljali še ven, pa je ponavadi zunaj "dokončala" opravek ;). Mi sicer našo polletnico peljemo nazadnje lulat ob 23h in do 7h, 8h zdrži brez problema (je pa v boxu, tako da zagotovo spi in se ne sprehaja po sobi, tako da verjetno tudi to vpliva?). Morda uvedete še eno vmesno lulanje za nekaj časa, da jo prehitite ;). Na srečo hitro rastejo, pa bo verjetno v kratkem dojela in znala zadržat tudi ponoči :).
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Mucika na 21 Avgust 2019, 15:46:15
Pozdravljeni,
Koliko časa naj, bi 3,5 mesecni mladic zdrzal ponoci brez lulanja? Namreč moja psicka gre zvečer lulat potem pa po 7 urah odkar je sla zvečer se jaz sama od sebe zbudim in jo nesem ven lulat kljub temu, da ona se ne bi sla. Ker ji odprem boks in jo neswm ven ker ona noce. Zdaj pa ne vem a naj jo pustim da sama zacne cvilit? Al naj jo vseeno na silo mal ven nesem? Ne vem kolk časa je še dobro oz ni ok da urin zadrzuje. Jo dam pa potsm nazaj, spat ker želim da ne bo prov zgodi vstajala in se je lepo navadla da spi potem se do pol osmih takrat pa ko pridem do njenega boksa je pa, cist drugače kot zjutraj ko noce vstat lepo vstane in gremo. Pa še eno vprasanje.. Kdaj začnejo psi nakazovat da bi sli lulat? Ker jaz jo zdaj se vedno vozim ven če se zbudi takoj, če je aktivna not na eno uro če je mirna pa na 3..in če jo tko doseldno vozim no nobene luze nikjer. Če pa pustim da recimo bi ona sama povedala da jo tisci se pa notri polula. Hvala za odgovor.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: trigi na 22 Avgust 2019, 09:44:24
3,5 mesece star mladič bi načeloma moral zdržat celo noč brez lulanja, je pa čisto odvisno od psa do psa.
Če se ti sama zbudiš in ona še nima interesa iti ven, bi jo jaz vseeno peljal, sploh glede na to da ne daje nekih izrazitih znakov, kdaj jo tišči.

Nekateri psi znajo pokazati da jih tišči že pri štirih tednih ... nekateri nikoli :)
Jaz bi na tvojem mestu vzpostavil reden dnevni urnik in ga potem prilagajal, če bi se izkazalo da ne more zdržati toliko časa.
Glede na starost, mislim da bi moralo 1x na 3 ure zadostovati.

Še nekaj.... nekateri psi nakazujejo da jih tišči s tem, da gredo pit vodo ;)

Lp, Črt
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Mucika na 22 Avgust 2019, 10:31:13
Hvala za odgovor. Ja ona zdrži celo noc že od dveh mesecev le da je takrat ob pol sestih mogla ven ker se je zbudila sama zdaj pa ji očitno ni več nujno.
Res, nekateri nikoli ne pokažejo? Ojoj kaj potem tut ko bo že bolj odrasla recimo od šest mesecev naprej ali oa potem ko bo že odrasla potem ne bom vedla kdaj jo bo tiščalo če mi ne bo nakazala, se mi bo lahko tudi takrat notri polulala če jo ne bom vozila na 3 ure? 🤔 Zdaj sem jaz itak z njo doma se tako da lahko vozim tako nekako potem ko bom sla v službo bi jo rada navadila da gre zjutraj lulat preden grem od doma, bi bilo pa fajn da bi sla pa potem med vikendi kasneje da ne bi vstajal ravno ob pol sestih takrat. Večina ki majo pse pravi da med vikendi lepo spijo do takrat kot oni. Zato sem upala da bi jo nekak tako navadla samo zdaj si jo ne upam predolgo pustit ker je le še mladic zato jo peljem ven že ob 5.30. Je pa tudi že po 8 ur zdržala ponoci brez da bi sama hotla lulat.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: trigi na 23 Avgust 2019, 07:02:43
Tudi če dejansko ne bo nikoli pokazala da jo tišči, to ne pomeni da jo boš morala voziti ven na 3 ure.
Ko bo večja bo brez problema zdržala 6 ur, če pa boš imela službo, pa boš samo morala ustvariti ritual, da je zjutraj treba narediti vse, ker bo potem morala biti dlje časa sama.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Keka na 23 Avgust 2019, 09:29:52
Čist ok je, da mladička ponoči pelješ ven, da se polula, ker ga s tem učiš tudi kje se lula, oziroma da se lula zunaj in ne bo bojazni, da bi mu zjutraj ušlo.
Po mojem vedenju, kar sem prebrala, se celotna prebava v času počitka umiri, cela peristaltika pa hitreje dela ko je pes aktiven in najbrž je podobno tudi z lulanjem.
Če sicer zdrži do jutranjega vstajanja pa poskusi brez nočnih lulanj. Poskusi tudi z učenjem, da se polula na ukaz - ko počepne reci npr. "lulat" in ko to opravi, nagrada. Pri mojih je fino, ker na stavek "lulat pa pančat" vesta, da morata spusti vse ven, ker to pomeni, da gremo notri in da nekaj časa ne bomo šli več ven - drugače šparata urin za označevanje dreves in ne lulata na polno, če ni treba :)
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: čara na 23 Avgust 2019, 12:14:53
Bina se za lulanje pretegne in cvileče zazeha. Kdaj se tudi vsede, včasih je preprosto tečna.

Mladiči pa načeloma lulajo kmalu po obroku/pitju vode, kmalu  po sprehodu, po ali med intenzivno igro in kadar se zbudijo. Potem se pa tekom odraščanja ti intervali daljšajo.

No, moja seniorka NIKOLI ni za vikend spala. Je blo treba vstat ob približno isti uri, pa pač hodim nazaj spat, če imam možnost. Zato sem se tudi navadila, če sem prišla sredi noči, sem jo peljala za tistih 15 minut na wc, dala posladek in imela mir do kakih 10-11h.
Naslov: Sobna čistoča
Prispeval: Mucika na 24 Avgust 2019, 08:50:06
Pri nama je zmeri tako da gre lulat okol 22.15 in potem zjutraj med 5.30 in 6h(zato ker se jaz zbudim in jo peljem ne ker bi ona hotla) in potem se je navadla da spi nazaj do okol 7.30 al pa 8h. Tako da ni nobenega nocnega lulanja, Keka. To na ukaz lulat pa tudi že zna.
Vceri sem mal bl pozno domov prisla in sem to izkoristila da sem jo peljala lulat se enkrat ob 23.30. Ker sem ob 5.30 tko al tko vstala ker sem mogla, dat mackoma za jest sem jo takrat odprla boks in mal pocakala kaj bo.. Sam mal se je pretegnla, usedla in se takoj spet nazaj ulegla kokr da ne more ustt😂 zato sem nazaj zaprla in sla spat in je spala do 8ih brez luze in cviljenja.
Drugače pa mene sam to mal bega.. Pac ona je zmozna da se 3 ure nepolula čez dan včasih clo 4 če se spi vmes. Problem je če se igra gre včasih potem čez eno uro že lulat spet drugič se pa igra pa ne gre po eni uri. Ali pa zadnjic je sla lulat potem se je ene 20 min vozila v avtu do doma potem doma je še eno uro grizla zvecilko spravi umirjene stvari pa se mi je not polulala po uri in pol... Tako da res ne morem vedet. Zdaj pise da nekje kolkor mescov nej bi mel pes tok ur naj bi zdrzal kar drzi pa ne vedno. Koliko časa pa potem velja to pravilo da ga je treba ven pelat po vsaki igri, vsakic ko se zbudi itd? Do kterga mesca? Sej se mi ne mudi sam tok da vem kdak pricakvt.