PeSjanar.Si Forum

Zavetiščni boks => Društva in Zavetišča => Temo začel/a: Mili na 30 Junij 2012, 09:05:34

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Mili na 30 Junij 2012, 09:05:34
Mogoče  ne  spada  v  to  rubriko,  ampak  želim posvojiti  psa Flika  iz  Zavetišča  Horjul  - celo  življenje  sem  imela  setre, moj zadnji  seter Šum -  Gordon seter  je  preminil  v  starosti  12,6 let. Prav zato   sem  želela  posvojiti  najdenčka, ki   je  že   leto   dni   v  Sloveniji, pa  me  po   30   klicih, 4  e- mail  sporočilih - niti  ne  vrnejo  klica, vrnejo e-mail  sporočila, niti   se  ne  pozanimajo kakšna oseba  sem, ne  povabijo  na  interviju,  ampak  enostavno  NISO  ZAINTERESIRANI,  DA  BI  KUŽKA  FLIKA  ODDALI  V DOBRE  ROKE.  PREDVIDEVAM,  DA  BI  MORALA  NAJPREJ  DONIRATI  SREDSTVA, PREDNO   BI  BILA  ZAŽELJENA  OSEBA  ZA  POSVOJITEV.  Najmanjši  problem ,  ampak   naj   to   sporočijo.

Zelo  neprimeren  odnos  Zavetišča  za   brezdomne  živali, ki  naj  bi  se "borilo", da  bi   kužke/muce  posvojili  dobri  ljudje. Vzgojila   sem  4  setre, imela  tudi   leglo   setrov,  imam  ograjen  veliki   atrij, AMPAK OČITNO  NISEM  PRIMERNA  OSEBA  ZA  POSVOJITEV  SETRA FLIKA.

ŽALOSTNO  AMPAK  RESNIČNO . Me  zanima koliko  donacij  dobijo  za  tega  kužka in  ga  zato  ne  želijo  oddati

mILENKA  kNEZ, tREBINJSKA  14, lJUBLJANA
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Nika na 30 Junij 2012, 14:04:34
sprejemaš dejstvo, da bi moral biti na neograjenih površinah ves čas na povodcu?
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 30 Junij 2012, 15:00:41
sprejemaš dejstvo, da bi moral biti na neograjenih površinah ves čas na povodcu?
Verjetno da je  ;)
Sicer pa...  spremljam tudi jaz zgodbo od Flika...( pač seter in vsak seter pade pod moje spremljanje)
Eden od pogojev za oddajo  je tudi  ograjen vrt...

Jaz samo nekaj vem ... kolikor poznam setre... seter ni  klasičen lovski pes .  Pa naj bo anglež, gordon ali irec... setra je treba razumet.
In ni mi jasno zakaj Milenka ni primerna posvojiteljica... to mi pa res ni jasno ??? Jo poznam,vem da je in vzrejala in vedno imela setre...vzgojene
Celo življenje ima setre... ne  vem kdo drug  pozna setre  bolj kot ona...kot prvo. ;)
In  za moje pojme...  za posvojitelja bi meni po primernosti zmagal tak...prej kot nekdo ki nima niti blage veze o setrih in ima magari  6 hektarjev ograjenih.
 
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: McKruster na 30 Junij 2012, 15:30:30
Jaz sem tudi slišala, da je problem ker nima ograjenega vrta, ampak ne vem zakaj bi to bil tak problem, saj če ima atrij toliko za lulat je, za vse ostale aktivnosti setra je pa tako vrt premalo  ;)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 30 Junij 2012, 15:59:34
Kolikor vem Milenka ima vrt( če se prav spomnim) ... sicer atrij...  za lulanje intermezo čez glavo ... sej ja  pelješ  psa na sprehod... meni to sploh ne bi bilo pomembno... kar se tiče vrta. Oz  tak ki bi imel ogromen vrt  bi meni( osebno)  pomenilo da bo pes v vrtu... ...  si jaz predstavljam da bi bil pes prepuščen sam sebi v vrtu... seter/ sam  ...
ne bi zmagal  tak lastnik :-\ ... sigurno da ne. Seter rabi lastnika ,ki ga razume, se z njim ukvarja pogovarja .. diha z njim... sploh tak, ki  ima neko" nelepo zgodovino"

 In če se ne motim  Milenka  še celo od doma dela
 kar pomeni ,da bi bil pes 24/7 z novim lastnikom in  pozornostjo .... za  bilo katerega setra je to  jack-pot  lastnik  :D
 ne vem no...
 ne razumem res ne zakaj ni primerna... :-\ sploh pa še , ko spremljam zgodbo Flika in  vem ,da je Milenka pred kratkim izgubila Šuma....( gordona)
Za moje pojme bi bila to res "simbioza" za oba... :)

Morem priznat ,da sem kar malo presenečena ko sem tole prebrala ...

 
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: diva1 na 30 Junij 2012, 16:35:41


Saj ne morem verjeti, kar berem. >:( >:( Morda pa nas je vročina čisto "pokurila" in nam "skisala" zdravo pamet.

Moram povedati, da sicer ne vem, po kakšnem principu oddajajo zvetišča živali v nove domove, ampak to, kar je napisala gospa Milenka - tega pa ne morem in nočem razumeti...
Jaz sem vedno mislila, da vsa  zavetišča  delujejo v DOBRO ŽIVALI... Ampak sem se očitno "zmotila"...Kakšni drugačni interesi???? ??? ???
In iz napisanega in povedanega s strani drugih forumašev, je gospa Milenka idealna oseba za Flika... In on zanjo..

Pogoji, o katerih  zavetišča govorite (hiša, vrt...), pa dajte no... Večino časa so psi tako ali tako z nami, v stanovanjih, hišah,na kavčih... Zato, ker so "družabni" in ne nazadnje naši prijatelji . Prijateljev pa je ne pustimo pred vrati...

In glede na to, da je Flik že leto dni v Sloveniji..., še manj razumem ...
Pride oseba (v tem primeru Milenka) v zvetišče, se "zaljubi" v psa... In glede na veliko izkušenj, ki jih ima s psi...

Madonca,  ljudje , ki delate in "odločate" o posvojitvah v zavetiščih, veseli bi morali biti takšnih ljudi... Pa četudi niso izpolnjeni kakšni "papirnati" pogoji za posvojitev... Je pa volja, želja, "ljubezen" in veliko srce... To bi moralo šteti..  In ne nazadnje: Pravila so zato, da jih "kršimo"...
Gospa Milena, ne poznam vas. Ampak vam srčno želim, da najdete skupni jezik z zavetiščem Horjul. In da kmalu odpeljete Flika v "lepši, prijaznejši" zeleni svet.. Kjer ni ograj in pesjakov... Domov.

In glede na veliko prijaznih  člankov o zavetišču Horjul na sosednjem forumu in srečnih posvojitev ter velike medijske podprtosti Zavetišču Horjul, srčno upam, da je v vašem primeru prišlo do "pomote", do nesporazuma...

Milenka, ne vržite puško v koruzo, v ponedejek pojdite tja osebno... In upam, da bomo kmalu prebrali prijetno novico...
Milenka in Flik.... Kako je že Damayanti napisala... SIMBIOZA!!! :P :P :P

Milenka, iskreno vam želim, da boste ponovno "zadihali" z novo "srečo na vrvici"...
Lep pozdrav.
Tatjana

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: andreja na 30 Junij 2012, 16:42:22
Jaz tudi... :-\
Sem brez besed.

Če bi imela pol manj za ponudit bi bilo še vedno perfektno! Plus, da ne dvomim, da bi ga znala naučiti tudi odpoklica  8)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: aska na 30 Junij 2012, 17:32:19
Milenka, ne vržite puško v koruzo, v ponedejek pojdite tja osebno... In upam, da bomo kmalu prebrali prijetno novico...
Milenka in Flik.... Kako je že Damayanti napisala... SIMBIOZA!!! :P :P :P

Milenka, iskreno vam želim, da boste ponovno "zadihali" z novo "srečo na vrvici"...
Podpis! Sem tudi jaz prebrala na sosednjem forumu. Bi dodala še to, da oseben obisk v času uradnih ur.

lp
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 30 Junij 2012, 21:47:18
Brez komentarja................... nekako se prav zlobno smejim.
Nekateri neke zgodbe oz. drugo plat medalje že dolgo poznamo, čeprav največkrat izpljuvaln ala rekla, kazala, z zgodbicami neizmerne ljubezni; lahko ampak le za tiste mladoletne po letih in v glavi ;)
Za "Šerloke" pa predlagam izlete po okoliških krajih, pa kakšno debatico z domačini itd.  ;)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 30 Junij 2012, 22:16:19
Če sem prav razumela, pogoj za posvojit Flika ni ograjen vrt ampak zagotovilo, das pes   ne bo brez povodca na neograjeni površini. Brezpogojno. Nikoli nikdar. Zakaj imajo za tega psa tako strog pogoj ne vem, mora pa že biti dovolj utemeljen vzrok, saj za veliko večino psov (tudi lovskih) tega pogoja ni. Predvidevam, da ne gre toliko za lovski nagon kot za kakšne panične reakcije, ki pa se jih ni mogoče znebiti preprosto s šolanjem odpoklica in ostale poslušnosti. Ne gre pozabiti, da v zavetišča pridejo tudi psi s težko preteklostjo. Takim in podobnim psom rečem psi s posebnimi potrebami in ti se oddajajo izključno osebam, ki se jim lahko zaupa, da bodo pogoje striktno spoštovale. Ljudje, ki jim je prejšnjo mačko povozil avto (so jim jo zastrupili, "ukradli"ect.) v Horjulu nove mačke ne bodo dobili. Ne glede na "reference". Tisti, ki so prejšnjim psom dopuščali nenadzorovane izlete, pa ne bodo dobili psa, ki se ga ne sme spuščati. Ne glede na zamere.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: all_ na 30 Junij 2012, 22:35:07
Pa četudi niso izpolnjeni kakšni "papirnati" pogoji za posvojitev... Je pa volja, želja, "ljubezen" in veliko srce... To bi moralo šteti..
:D Žal včasih samo papir šteje, ostalo pa ne.  ;) :-\
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 30 Junij 2012, 23:00:10
Ljudje, ki jim je prejšnjo mačko povozil avto (so jim jo zastrupili, "ukradli"ect.) v Horjulu nove mačke ne bodo dobili. Ne glede na "reference". Tisti, ki so prejšnjim psom dopuščali nenadzorovane izlete, pa ne bodo dobili psa, ki se ga ne sme spuščati. Ne glede na zamere.
No, bodo pa dobili psa ljudje, ki jim je prejšnjega povozilo... načelnost? Mogoče višina donacije?

Danes je zgleda horjulski dan, in zagotovo ne gre za kakšne redke izjemne ali slučajne primere in ja, zagotovo gre za kakšne moje obsedenosti al kaj že, in zagotovo je tole vse na Radiu Hit danes en od mojih alter egov al kaj že... enivej, zmontiran današnji prispevek (http://bobi4ever.net/zh/horjul.mp3), če koga zanima.

Hec... po mamo z mladiči v koruzo je brez veze hodit, posvojitelju (ki je čisto slučajno še nekdanji vzreditelj pasme) je očitno brez veze odgovorit, kar mene seveda ne čudi, glede na to, da se niti na uradne dopise, na katere je treba odgovorit po zakonu, ne odgovori z obrazložitvijo, da se organu (ZH) pač ne zdi potrebno na vsak dopis občanov odgovarjat, čeprav organ izvaja javno službo... no comment.

Enivej, namen oz. glavna naloga zavetišč je iskanje primernih domov zanje, kar v precejšnji meri vključuje delo z ljudmi, pogovore, včasih tudi neprijetne, včasih tudi zavrnitve. Zavetišča niso sama sebi namen psi tam pa niso zaradi nabiranja donacij. Institut "psa s posebnimi potrebami" je preveč enostavno zlorabit, je pa za "image" (al pa money magnet) najbrž da fajn met psa s posebnimi potrebami že 434 al pa 1300 dni v zavetišču, a ne?   

Važno, da je vse visoko etično, strokovno, neosebno in objektivno...

Mili, škoda da nisi pogledala še na strani drugih zavetišč. V obalnem je iskal dom seter s "posebnimi potrebami", sicer ne bel. Pred kakšnim tednom ga je našel. Ga pa seveda privoščim tudi Fliku, čimprej...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 30 Junij 2012, 23:45:13
Če sem prav razumela, pogoj za posvojit Flika ni ograjen vrt ampak zagotovilo, das pes   ne bo brez povodca na neograjeni površini. Brezpogojno. Nikoli nikdar. Zakaj imajo za tega psa tako strog pogoj ne vem, mora pa že biti dovolj utemeljen vzrok, saj za veliko večino psov (tudi lovskih) tega pogoja ni. Predvidevam, da ne gre toliko za lovski nagon kot za kakšne panične reakcije, ki pa se jih ni mogoče znebiti preprosto s šolanjem odpoklica in ostale poslušnosti. Ne gre pozabiti, da v zavetišča pridejo tudi psi s težko preteklostjo. Takim in podobnim psom rečem psi s posebnimi potrebami in ti se oddajajo izključno osebam, ki se jim lahko zaupa, da bodo pogoje striktno spoštovale. Ljudje, ki jim je prejšnjo mačko povozil avto (so jim jo zastrupili, "ukradli"ect.) v Horjulu nove mačke ne bodo dobili. Ne glede na "reference". Tisti, ki so prejšnjim psom dopuščali nenadzorovane izlete, pa ne bodo dobili psa, ki se ga ne sme spuščati. Ne glede na zamere.

Moje veselje je nepopisno!!!  :o
Če bi že po nekem čudežu kdaj hotel žival iz zavetišča jo ne bi dobil. Jeeeeeeeeeee
Pa imam dober razlog, da vse tiste, ki posiljujejo s psi iz zavetišča brez vsakega pomisleka pošljem v PM (čeprav bi raje komu kakšno prisolil  ;) 8) )

Sam sebi se kdaj zdim smešen, da v tem otroškem vrtecu postov sploh še sodelujem  :'(
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 30 Junij 2012, 23:53:45

Če bi že po nekem čudežu kdaj hotel žival iz zavetišča jo ne bi dobil. Jeeeeeeeeeee

Bi  te preverili  ;)... in čist lahko da bi o tebi kot primernemu posvojitelju podal mnenje nek tvoj sosed ali nekdo iz tvoje soseske
In potem tako stvar zveš prek foruma...  med vrsticami....


Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: andreja na 01 Julij 2012, 00:21:01
...mela setrko s posebnimi potrebami s paničnimi izpadi ob določenih dražljajih... posvojeno psihično sesuto bitje... po treh letih je lahko bila marsikje spuščena in s krasnim odpoklicem. Se veliko da. Odvisno od primera do primera in z individualnim delom se lahko doseže zelo veliko.
Sicer pa to itak nima veze v tem primeru.

na obali (mogoče tudi v Ajdovščini) je velikokrat kakšen seter v zavetišču na žalost. V sosednji Italiji pa še 100x več :(
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 01 Julij 2012, 00:49:45
Sej če vzameš v zakup da setri so že tako sami po sebi eni posebneži, pa da doživi  še neko travmatično izkušnjo, je skoraj da ne vsak psihično sesut " s posebnimi potrebami"
Verjetno da se to vzame v zakup... al kako... se ne odločiš kar tako  z namenom posvojit setra.
Ker če bi se nekomu šlo zgolj za setra ga navsezadnje lahko tud kupi odraslega...izšolanega.
Če se pa odloči posvojit... namenoma vzet iz zavetišča... pa če setre pozna...
 sej ... ja   nima veze  ;)... jaz si pač tasvoje mislim...  dones še dodatno, pa ne da bi imela kakšen namen pljuvat po kom, daleč od tega, ampak  določene stvari  mi pa niso uredu . 
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: diva1 na 01 Julij 2012, 01:10:02
Če bi že po nekem čudežu kdaj hotel žival iz zavetišča jo ne bi dobil.


Pa vse to me vedno bolj spominja na Center za socialno delo... In en kup pogojev za dodelitev otrok... Enemu od staršev.

Ko pa sem slišala, da so Horjulci prijavili 100 jurjev čistega dobička....,Ja, to pa me je "streslo iz gat" in streznilo tudi.

In sem pogledala njihovo spletno stran, tako, iz radovednosti.. In kaj sem videla... Že na "naslovnici" odlično medijsko naravnan "projekt zbiranja denarja" v sto in eni obliki ... In to za "pomoč" zapuščenim živalim.  Prava tovarna idej...

Ja, lahko se ""učimo od njih.

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 01 Julij 2012, 10:07:12
Citiraj
No, bodo pa dobili psa ljudje, ki jim je prejšnjega povozilo... načelnost? Mogoče višina donacije?

Hudobno. V stilu. No naj se dopolnim: ljudje, ki jim je povozilo prejšnjo mačko v zavetišču ne bodo dobili novega v iste pogoje. Če jim je bil en povožen maček dovolj huda izkušnja, da naslednjega ne bodo več spuščali iz hiše (in jim v zavetišču verjamejo, da mislijo resno) bodo mačka dobili. Podobno velja za pse. Se bojim, da tudi krepka donacija tega dejstva ne bi spremenila.
Verjetno se s tem, da se od posvojitelja zahteva da mačke ne bo spuščal iz hiše, psa pa ne bo puščal  na neograjenem brez nadzora precej zmanjša možnost, da s ceste postrgaš, najdeš zastrupljenega, zabodenega, ustreljenega....svojega bivšega varovanca.

Citiraj
je pa za "image" (al pa money magnet) najbrž da fajn met psa s posebnimi potrebami že 434 al pa 1300 dni v zavetišču, a ne?   

Se bojim, da so taki bolj kot za money magnet za money žret. Psihično in očitno tudi fizično sesut pes, ki je dal skozi poleg starega lastnika še vsaj eno neuspešno posvojitev iz zavetišča v tujini.....Hja...nisem opazila, da bi ga uporabljali kot maskoto za izvabljanje denarcev. Lahko da sem kaj spregledala....

Kar se tiče psov v koruzi..... da je brezveze hodit po psico z mladiči v koruzo, ker jo mogoče ne bo več tam....nedopustno in nezaslišano. Razen če zadeva ni šla nekoliko drugače.... Recimo tako, da je "najditelj " videl v koruzi psico z mladiči (malo večjimi recimo), ki pa je pred njim zbežala. In v času klica v zavetišče ni več vedel, kje se psica nahaja. Če se psica boji in se pred ljudmi umika, pri tem pa je izgubljena in nima nekega stalnega terena na katerem bi se zadrževala....Verjetno je gospod poleg odgovora da je (v tem trenutku) brez veze hodit po psico, ker jo ne bodo našli, dobil tudi kakšno navodilo, kaj naj stori (nastavi vodo in hrano, opazuje, če se bo psica še pojavila in kje se običajno zadržuje.....) Navsezadnje, ko so prinesli vodo o psici ne bilo več ne duha ne sluha. Tako kot je niso mogli več najti "najditelji", je ne bi niti tisti iz zavetišča.
Ostalo v prispevku na linku pa....en gospod, ki odlično pozna Horjul zagotavlja, da tam ni nobenega zavetišča, drug ugotavlja, da dobivajo denar od Jankoviča, tretji navede dobiček, ki se ga zavetišču očita že huhu časa in ki se v vsakem krogu po netu še dodatno lepo odebeli.

ah, ah, vroče je da se kisa še kaj drugega kot kumarice.


Andreja: ja.....po treh letih.



Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 01 Julij 2012, 11:27:11
Ti praviš hudobno, jaz pravim niti slučajno, je samo dejstvo. Včasih rečem (na podlagi izkušenj) še blef.
Nesreče se žal dogajajo, in neodgovorno skrbništvo je jasno eno, nesreča pa nekaj drugega. Prodajat zgodbice v stilu "pri meni posvojitelj, ki mu je povozilo psa, drugega ne bo dobil", je navaden nekorekten blef. Prvič zato, ker se dogajajo nesreče, drugič zato, ker preprosto ni res. Potem je treba stavku dodat še "razen izjemoma" pol smo pa že tam, ko se začnejo težave. Kdo pa so izjeme? Je isto pri mačkih. Oddajanje živali je sila nehvaležno delo. Prodajanje zgodbic v takem stilu zna bit dober marketinški prijem, ne vidim pa kako bi lahko koristil dobrobiti živalim in spodbujal odgovorno skrbništvo. Vidim pa idealen razlog za obilo nezadovoljstva in slabe volje. Ker ne verjamem, da imajo v ZH zaposlenega strokovnjaka, izvedence al karkoli (pa še ti se zmotijo v ocenah), ki bi z gotovostjo lahko trdil, da se je nekdo iz nesrečne zgodbe naučil dovolj, da se ne bo ponovila, drugi pa ne. Ali pa da drugi ne bo ravnal z drugim psom drugače, prvi pa bo.

Image se gradi na več zgodbah, ne eni in več takih skupaj ustvari podobo, ki je lahko daleč od realne, se pa fajn sliši. Nekaj takih prijemov (kako recimo imaš psa ali dva 400 pa tolko dni, ostale pa v skrinjo pospraviš  ???) mi je bilo razloženih prav od tam, ko sem bila še tako zelena, da bolj ne bi mogla bit in si razbijala glavo s tem da kaj hudiča ima tolko marketinga za počet pri zapuščenih živalih. No, zdej nisem več zelena in mi je marsikaj jasno, pa pustimo to. Vsako zavetišče rabi podporo in donatorje, če hoče psom omogočit več kot 30 dni bivanja v zavetišču. Samo porabljeni naj bojo res za to in ne psom odvzet primernega doma, če bi ga lahko dobil.

Interesentu se pove in razloži, zakaj psa ne more dobit. Spoštljivo, korektno in direktno. Če je treba 30 krat, pa 30 x. Če je treba večkrat, pa pač še večkrat.

Glede na to, da je "punca s kruze" v eter povedala kako je bilo, glede na to, da je vmes tudi sporočilo poslušalke, ki so ji v ZH naročili ureditev papirjev potem pa se ne več javljali na telefon (in takih primerov je bilo več, pri spopadnja z nekaj takimi sem silom prilike pomagala tudi sama), glede na to, da imam miljon in en razlog za verjet v točnost navedb poslušalke in si v živo lahko predstavljam kako je pogovor potekal, se strinjam - je nedopustno. Hodit iskat pse kr nekam v koruzo res ni smiselno, se pa z nasveti pomaga ustvarit pogoje, da bojo psi še tam. Kot je namreč povedala poslušalka je pse našel njen oče, ko je bil s psičko na sprehodu, psi pa niso kazali interesa, da bi kam šli, torej niso mogli bežat. Na hrano in vodo so se najditelji spomnili sami, v zavetišču jim tega očitno niso svetovali.
Smo spet tam - se pove in razloži kaj in kako nardit, da bo za pse varno poskrbljeno. Precejšen del zavetiškega posla je pač komunikacija z ljudmi. V bistvu ga je več kot z oskrbo živali.
Eno je osebna in zasebna komunikacija, drugo pa uradna in formalna. Ti dve stvari sta med seboj ločeni. Celo v zakonodaji.

Gospod trdi, da v Hojulu zavetišča ni (kar je res) sprašuje pa se o ekonomičnosti izbire in logističnih težavah zaradi krajevne oddaljenosti, kar je povsem logično razmišljanje in povsem ustrezna tema debat tudi zaradi časovnih določil v pravilniku.

Jankovič res daje denar za zapuščene živali, celo največ v slo. Čisto možno je, da ga da tudi kakšnemu društvu, ne vem kaj je imela gospa v mislih, se pa strinjam z delom, da naj za žival poskrbi tisti, ki je za to zadolžen (in plačan).
Veliko ljudi ne ve kdo je za kaj pristojen tudi zato, ker marsikomu paše, da so stvari netransparentne in nejasne. V kalnem je lažje ribarit, in kadar stvari niso transparentne puščajo veliko "maneverskega prostora", če rečem lepo. Potem je stvari simpl ovreči z "argumentom", da "butec nima pojma o čem govori", še boljši je tisti, da je nor/obseden/vstavi po želji po repertoarju ZH.

Meni dobička ne more očitat nihče, ker ga pač ni. Tudi društvu ne, ker ga pač ni. Zna bit, da se ga da tistim, ki ga imajo. Transparento poslovanje in korektno sodelovanje stvari razjasni, pa ni treba nikomur nič očitat. Tako pa spet - v kalnem je simpl ribarit in "argument" "butci nimajo pojma" pri mariskom še vedno pali. Sicer se število manjša, pali pa še vedno.

Dejstvo je, da je treba potencialnemu posvojitelju povedat zakaj je zavrnjen in ne folk nategovat. Tale gospa ni prva s tako obravnavo, vsi se pa pač ne jezijo po netu. So tudi taki, ki grejo po psa (hvala bogu  :)) drugam, marsikdo zelo primeren. Jim gre pač vzvišen odnos, nejavljanje na tlf in neskončno ponavljanje "pokličite naslednji teden" na kaj vem kaj, pa grejo drugam. Psov je itak preveč in domov za vse ni. Zagovarjam sicer posvojitev pravega psa k pravemu človeku, ampak klinc, če se je treba ravnat tržno - pejte po psa tkja, kjer boste korektno obravnavani. Nikomur ni treba bit orodje za zdravljenje takšnih in drugačnih kompleksov.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 01 Julij 2012, 13:05:11
damayanti se "tam" ne morem strinjat, pa zato povem tule -(http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_020.gif) (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_020.gif) (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_020.gif) Ene se da utišast samo tako, da se nam onemogoči (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_005.gif) pisanje, ker na "argumente" nori/obsedeni/maščevalni/... nikakor ne trzamo "prav" (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_275.gif)
S tem, da prva nisi (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_275.gif), pa tudi jaz mislim, da nisem bila, sem pa zadevo namesto za klan pred slabim letom označila za kult in pri tem vztrajam še danes  :)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 01 Julij 2012, 13:25:24
  aha.... ;D... sem pač mislila da noben noče nič povedat   :D JBG :o ( tud pomislila nisem da si BAN)  :-[
 no sej  ::) jaz pa tud če me ,al pa ne.. ne bom več...  že tako ali tako poredko grem tja , pa kadar grem  se samo znerviram... edini zaključek je da se  razp*.... pa sploh ne nad nekom ,ki bi bil odgovoroen .. ampak nad čisto nekom  xy... ki sploh nima neke blage veze...
 sej mogoče  bo  damam nekega dne postalo jasno da neglede koliko dobrega nekatere  v realnosti naredijo druge v virtuali z "ritjo" poderejo... s takimi in drugačnimi vtikanji... ko ne bi bilo nič drugega treba kot samo   vzdržat se kljocat... pa počakat da  prvi kljocne  odgovoren s konkretnim odgovorom.
 zato pa javna podoba je kakršna je...
 škoda za pse ... kaj čmo  tko je
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: all_ na 01 Julij 2012, 13:39:12
  aha.... ;D... sem pač mislila da noben noče nič povedat   :D JBG :o

Saj pomoje si ti s svojim postom pokrila mnenja veliko ljudi....  :) Je pa pomoje dost ljudi javno tiho zato, ker se jim ne da zaje*avat.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 01 Julij 2012, 14:19:18
  aha.... ;D... sem pač mislila da noben noče nič povedat   :D JBG :o ( tud pomislila nisem da si BAN)  :-[
 no sej  ::)
Hehe sem ja, že dolgo.  ;D Pa menda ja si ne misliš, da se lahko z močjo argumentov prav dolgo "boriš" proti kultu, ki uporablja argument moči? Kje si pa že vidla, da je dovoljena druga plat v enopartijskem sistemu? Dvom je menda ja bogokleten  ;D

Žal tisto podiranje z ritjo (po mojem mnenju) sodi v "politiko" delovanja zavetišča, če ne drugo je več kot očitno sprejemljivo. Je za enopartijske sisteme verjetno tudi značilno, le da se včasih stvari začnejo kontra obračat, če je kje v okolici zasledit demokracijo in svobodo govora.
Izgovor, da je šefica na dopustu, je navaden bullshit. Zavetišče ima uradne ure, če šefica dela, je na dopustu, na bolniški al pa si samo misli kako je folk dosadan in butast in si zraven prepeva Frankov My way. Tlf. št. je na spletni strani zavetišča objavljena kot uradna telefonaka št. zavetišča in ne osebni tlf. šefice. Povsem običajno je, da se ne da vedno takoj javit na tlf, včasih tudi nekaj ur ne, obstaja pa poslovni bonton v katerem je predviden tudi čas za odgovor. Odgovor je tudi sporočilo, da bo zadeva obravnavana v naslednjih dneh, ko bo znanega več, ali kaj podobnega. Ni za pričakovat, da bo zavetišče, ki ima na dan veliko zgrešenih klicev, klicalo vsakega nazaj. Se mi zdi precej bolj logično, da klicatelj še poskuša. Mlatenje prazne slame o dopustih, pomembnejšem delu, psihološkem profilu... je bullshit za naivce. Očitno jih je še vedno dovolj, da si lahko to privoščijo.

Btw. šefica je pritožbenemu organu, ki jo je pozval k odgovoru, uradno odgovorila, da se ji ne zdi, da bi morala odgovarjat na vsak dopis občanov, in ga podučila, da nima podlage za ukrepanje, ampak seveda tisti, ki berejo bullshit o dopustu, tega ne vedo in najbrž niti smejo ne vedet. Kakšna mora biti šele interna (da ne rečem zakulisna) obravnava potencialnih posvojiteljev, kjer jasnovidna uporabnica "blizu zavetišču"celo na forumu, torej javno, napoveduje kaj bi se zgodilo, če bi se... in so očitno ocenjeni za "bruh ljudi".
Še dobro, da imajo v rokah usodo živih bitij.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 01 Julij 2012, 14:32:18
Hehe sem ja, že dolgo.  ;D Pa menda ja si ne misliš, da se lahko z močjo argumentov prav dolgo "boriš" proti kultu, ki uporablja argument moči? Kje si pa že vidla, da je dovoljena druga plat v enopartijskem sistemu? Dvom je menda ja bogokleten  ;D

 :-[ 8) .............Sleepy, imaš moj DA  ;D
Sem tudi sam prebral sosede..............pa saj je ZH eden od moderatorjev  8) ........................in imajo vsepovsod svoje "pralce" možganov  ;)
Bullshit  ;) , tudi meni je danes ta beseda kar rojila po glavi  :o
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 01 Julij 2012, 15:01:14
Hehe a ni hec, kako pogosto se tale "bullshit" asociacija v misli prikrade v predmetni zadevi  >:D

Tržno gospodarstvo, zgleda. Je šverc z juge zgleda čisto propadel (ne vem a zaradi konkurence al česa  ::)), pa je treba nove tržne niše iskat. Mogoče je brain laundry perspektivna reč  >:D
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 01 Julij 2012, 15:06:26
A ni čudno, enkrat se celo ujemamo. Tudi meni neke bulšit asociacije ne gredo iz glave. Asociacije so malo drugačne, isti je bulšit.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 01 Julij 2012, 15:24:05
A ni čudno, enkrat se celo ujemamo.

To se ti samo zdi  ;) . Povprašaj svojega psa po resnici  :D
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 01 Julij 2012, 16:35:21
A ni čudno, enkrat se celo ujemamo. Tudi meni neke bulšit asociacije ne gredo iz glave. Asociacije so malo drugačne, isti je bulšit.
Verjamem, zelo. Tudi moje so bile včasih, ko so mi še bile profesionalno, neopazno in pretanjeno sugerirane...

Bom citirala z drugega foruma, ker se mi zdi precej pomembno ne samo za Flika, ampak tudi za komentiranje sicer. Nenazadnje večkrat pravim, da je bistvo očem nevidno...

Šum:
Če  mi  ne  verjamete  pojdite  v  Zavetišče Horjul  -  tudi  vi  veliki  podporniki tega  Zavetišča  Horjul , predno  komentirate,
pojdite  si  pogledati  kužka FLIKA , pa  potem  ocenjujte/komentirajte/grajajte/ bodite  nesramni  kolikor   se  da, vzemiti   si  svoj   dragoceni  čas, ki   ga  preživljate  pred  računalnikom in pisarite kr  neki, ocenjujete, nalagate izlivate   svoj  žolč, pojdi  ga  pogledati,  ne  zaupajte  fotkam,  dotaknite   se  ga,  občutite  ga , pogovarjajte  se  z  njim, pobožajte  ga

 - najprej   boste  videli hudo  sestradanega  kuža Flika ( vipetki   so   taki) , z  zavozlano/neurejeno  svilnato  dlako, ponekod  ker  je   tako  neurejen  pobrito   dlako, in  kdor  pozna  setre ....,  in kar  je  najbolj  žalostno - z močno  rjavimi  zobmi (moj  Šum je  imal pri   12,7  mesecev  starosti popolnoma  bele  zobe ), predolgimi  nohti ..... je  pa  res,  da  nima  umazanih  ušeš, ker  so  mu  jih  pozdravili - pohvalno)

Vzamite   si  čas, poglejte FLIKA v živo v  Zavetišču  Horjul, ne  po   sliki lepo  prosim  -  v  živo   si   ga  poglejte,  potem  pa  komentirajte.  Jaz   sem  ga  videla   2  x

Vir: forum mojpes.net

Pejte, kot običajen, neposvečen xy "butec", pa ne se napovedat, pa pridite v času uradnih ur. Me zanima do kam boste prišli...
Ne vem v kakšnem stanju je prišel Flik, je pa v zavetišče že... koliko časa? Dva mesca? Nisem nikjer v temi zasledila, da bi imel težave pri hrani, pri vseh superlativih in hvalnicah in mitih o rdečem kavču, bi pa lahko bil počesan in imel postrižene nohte... Če se že ocenjuje primernost kandidatov, ki bi znali skrbet za psa enako dobro ali bolje...

Poskusa ustrahovanja z namigovanjem, da gre za žalitve pa sploh ne bom komentirala... preveč pritlehno in nevredno komentiranja, pa še nevarno je, da počim zraven od smeha. Res obupani poskusi. Kaj češ, če pa ni argumentov... Beda blišča najboljšega zavetišča...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 01 Julij 2012, 17:09:32
Nič ni važno bolj kot etična in moralna pospravljenost podstrešja. Nič ni važno bolj kot znanje in izkušnje. Nobene marketinške poteze na dolgi rok ne pomagajo. Nobeno pljuvanje po drugih ne prinese prav ničesar dobrega. Nobene podmukle igrice ne spremenijo dejstev: živali je preveč, posvojiteljev premalo. "Pametnih" mrgoli, denarja je premalo. Zakoni so, spoštuje jih le malokdo.

vir:
http://www.zavetisce-horjul.net/kolumna.php

 ;D :o ;D :o ..........Bullshit ;)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 01 Julij 2012, 17:18:09

Šum:
Če  mi  ne  verjamete  pojdite  v  Zavetišče Horjul  -  tudi  vi  veliki  podporniki tega  Zavetišča  Horjul , predno  komentirate,
pojdite  si  pogledati  kužka FLIKA , pa  potem  ocenjujte/komentirajte/grajajte/ bodite  nesramni  kolikor   se  da, vzemiti   si  svoj   dragoceni  čas, ki   ga  preživljate  pred  računalnikom in pisarite kr  neki, ocenjujete, nalagate izlivate   svoj  žolč, pojdi  ga  pogledati,  ne  zaupajte  fotkam,  dotaknite   se  ga,  občutite  ga , pogovarjajte  se  z  njim, pobožajte  ga

 - najprej   boste  videli hudo  sestradanega  kuža Flika ( vipetki   so   taki) , z  zavozlano/neurejeno  svilnato  dlako, ponekod  ker  je   tako  neurejen  pobrito   dlako, in  kdor  pozna  setre ....,  in kar  je  najbolj  žalostno - z močno  rjavimi  zobmi (moj  Šum je  imal pri   12,7  mesecev  starosti popolnoma  bele  zobe ), predolgimi  nohti ..... je  pa  res,  da  nima  umazanih  ušeš, ker  so  mu  jih  pozdravili - pohvalno)

Vzamite   si  čas, poglejte FLIKA v živo v  Zavetišču  Horjul, ne  po   sliki lepo  prosim  -  v  živo   si   ga  poglejte,  potem  pa  komentirajte.  Jaz   sem  ga  videla   2  x

Vir: forum mojpes.net

Pejte, kot običajen, neposvečen xy "butec", pa ne se napovedat, pa pridite v času uradnih ur. Me zanima do kam boste prišli...
Ne vem v kakšnem stanju je prišel Flik, je pa v zavetišče že... koliko časa? Dva mesca? Nisem nikjer v temi zasledila, da bi imel težave pri hrani, pri vseh superlativih in hvalnicah in mitih o rdečem kavču, bi pa lahko bil počesan in imel postrižene nohte... Če se že ocenjuje primernost kandidatov, ki bi znali skrbet za psa enako dobro ali bolje...

Poskusa ustrahovanja z namigovanjem, da gre za žalitve pa sploh ne bom komentirala... preveč pritlehno in nevredno komentiranja, pa še nevarno je, da počim zraven od smeha. Res obupani poskusi. Kaj češ, če pa ni argumentov... Beda blišča najboljšega zavetišča...

Najnovejše obvestilo:

FLIK NE IŠČE DOMA !

 ;D ;D ;D ;D ;D  (ne vem kje dobite tiste, ki bruhajo)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 01 Julij 2012, 17:52:48
se debata naprej plete pod drugo rubriko.... zanimivo kaj se napleta...


Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 01 Julij 2012, 17:58:37
Na netu, Poiščeš ikono med slikami, pol jo pa vstaviš kot sliko na forum  :)

Sicer pa fantastično, čista desetka! Temu se reče upravljanje z informacijami! Pod (ne ravno občudovanja al pa zavidnja vrednim) opisom Flika piše, da gre za žalitev in puf, tema gre zaklenjena v vsem viden arhiv, kjer bo na veke vekov ostalo v zraku seme dvoma.
Flik ne išče doma, torej ni na ogled nikomur, še najmanj tistim, ki bi nenapovedani v času uradnih ur prišli pogledat v kakšnem stanju je njegova dlaka. Seveda pa bodo lahko fanatični privrženci še naprej zvesto zatrjevali, da slika pove več kot 1000 besed...
Tako to delajo profiji. (http://cosgan.de/images/midi/verschiedene/b015.gif) 
Hudiča, pa sej res?! Sej zavetiščarstvo je biznis!?

Nič ni važno bolj kot etična in moralna pospravljenost podstrešja.
...
Škoda, da sama ni prebrala, tako zares, kar je napisala drugim....

Sicer pa: akcija-reakcija, samo da ne boš rekla, da si pozabila...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 01 Julij 2012, 17:59:31
se debata naprej plete pod drugo rubriko.... zanimivo kaj se napleta...
Aja? Samo za paying customers al je vidno vsem?
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: andreja na 01 Julij 2012, 18:05:37
Pidog, tu jih imaš mali miljon... http://www.cosgan.de/smilie.php?wahl=7&ziel=ekelig

Nekaj se piše v temo ZH. Tudi glede prispevka iz radija...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 01 Julij 2012, 18:10:37
A, pa res. (http://katebushforum.com/forum/emot_special/th_pray.gif)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 01 Julij 2012, 18:25:11
Pidog, tu jih imaš mali miljon... http://www.cosgan.de/smilie.php?wahl=7&ziel=ekelig

..........to je pa že preveč  ::)

SUPER! Upam, da bo čim več bralcev obiskovalcev prebralo to temo in sami presodili; zaključek pa je najbolj zanimiv: FLIK ne išče doma!  ;)

Samo upam, da se kdaj ne najde kdo "v živo", ki bi mi začel prodajat angelske peruti; je lahko zelooo nevarno  >:(
JBG, genetika, ne morem pomagati  :(
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 01 Julij 2012, 19:00:30
(http://www.cosgan.de/images/midi/engel/d030.gif)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 01 Julij 2012, 19:05:29
hehe pidog genetika te jebe? Huh... hm... ??? a je laganje tudi genetsko pogojeno?  ::)

http://www.youtube.com/watch?v=y3aq5kw_Jm8&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=y3aq5kw_Jm8&feature=related)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 01 Julij 2012, 19:20:45
Huh... hm... ??? a je laganje tudi genetsko pogojeno?  ::)
HUH?!  :-[ vata mistejk det i mejk :-[ tole zgoraj ne leti na pidoga  :-[ 
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 01 Julij 2012, 19:23:01
Glede genetike...............stvar je precej "mistična" in o njej nihče (tudi tisti, ki so zanjo poklicani) prav rad ne diskutira, razpravlja. Obstajajo pa rezultati, ki so jih dosegli tisti, ki so nanjo prisegali  ;)

Tako "poklicani"  :o ...............kot demokratična družba, odgovor ZH:

Me iskreno veseli, da smo v zadnjih dneh očitno dali nekaj kosti za glodat, da ljudem ne bo dolgčas v življenju.

1. Nesojena Flikova posvojiteljica (Flik ni star tri leta in ni bil prej šolan) je meni osebno v prvih razgovorih po telefonu razlagala, da njen gordon doma trpi, tuli, ne more vstati, je gluh in slep, je shujšan, ker ne more jesti in da se zaveda, da je egoistična, ker se ne poslovi od njega. Na moje vprašanje, ali dobiva protibolečinsko terapijo (vsaj), je odgovorila, da pri veterinarju ni bila, da ve, da so vsi njegovi sorodniki že zdavnaj pokojni zaradi različnih oblik raka. Na moje osebno vprašanje v živo sem od nesojene posvojiteljice dobila odgovor da ga je odpeljala na evtanazijo, v isti sapi od osebe, ki je bila zraven pa, da je poginil.
2. Na moja vprašanja o tem, če se zaveda, da želimo, da je pes pod nadzorom, je odgovarjala s stavki: 40 let imam pse, vsi so bili v šoli. To zame ni odgovor na moje vprašanje in nikoli ne bo.
3. Z nesojeno posvojiteljico, ki je prišla nenapovedano izven časa uradnih ur, sem govorila osebno - predvsem zato, da ji povem, da ji ga bomo vseeno pokazali po tem, ko bo do konca skadila čik, ki si ga je prižgala pred zavetiščem po tem, ko je imela izpad o uradnih urah, ki ga ne mislim obnavljat - ker Flik res ne mara, da mu kdo s čikom v roki pred nosom maha.
4. Odgovorila sem na enega od premnogih telefonskih klicev takoj, ko sem lahko - in povedala, da bom poklicala tisti hip nazaj, ko bom lahko. Vmes je z mano govorila že inšpektorica VURSa ravno zaradi prijave nesojene posvojiteljice - sem prepričana, da je tam, kjer je odgovore na svoja vprašanja iskala, le-te tudi dobila.
5. Flik ni predmet porabe proračunskih sredstev, iskanje doma zanj traja toliko časa, da bo našel primernega po moji ali presoji mojih zaposlenih.
6. Nekaj tednov je dobival zdravila, zakaj in katera, je predmet debate med mano in resnim posvojiteljem. Njegovo fizično stanje morda nikoli ne bo bp, česar tistemu, ki se resno zanima za posvojitev kogarkoli od naših, nismo nikoli skrivali.
7. Cofov in zvozlane dlake nima, ker smo ga na mestih, kjer jih je imel, pobrili - vse ostalo bi bilo cukanje po nepotrebnem, ker je bil res zanemarjen, ko je prišel k nam.
8. Temo sem umaknila zato, ker sicer kljub sreči, da smo toliko pomembni, da ne gre brez porabe enormne količine časa in energije, ne mislim sodelovati več kot s srečo ob tem dejstvu. Drugače povedano, Flik pač ne išče doma na forumu, spletni strani ali kje drugje.


Še pojasnilo o psici z dvema mladičema v Domžalah: za sprejem je potrebna vsaj LOKACIJA najdbe. Če te ni, je nemogoče sprejeti psa. Ogorčeni "najditeljici"(in vsem ostalim ogorčenim nad našim nezaslišanim ravnanjem), ki to ni bila, pač pa je pred pol ure oče videl psico z dvema mladičema (na našo prošnjo je šla pogledat čez te pol ali kolikor že pač ure tudi sama, če je psica še "tam" in nam sporočila, da je ni) sporočam, da brez lokacije ne moremo sprejeti nikogar, kot je iz priloženega razvidno. Namreč o tej psici in dveh mladičih čez pol ure ni bilo nikjer ne duha ne sluha od tedaj do danes ne; ZH pa rabi nekaj več kot pol ure do Domžal konkretno.

In če že pišem, naj povem, da pišem na to temo prvič in zadnjič, materiala za obdelovat je več kot dovolj za kakšna dva meseca.


vir: forum mojpes.net


Flik, se ne oddaja ampak se ga bo oddalo nekam, kjer ne bo oddan ampak resnično oddan in ne preko forumov ali bilo kako drugače oz. bo oddan pravim ljubiteljem po naši presoji in šele takrat bomo lahko z resnim posvojiteljem sklenili dogovor o oddaji, čeprav se ne oddaja, ampak ob pravi oddaji ga bo lahko izbranec tudi videl pred oddajo, če le ne bo kadilec...................... ..... ;D

Raje posezite po rodovniških ali pa po sosedovih križancih ;D
Takšnim in drugačnim matošem pa se na daleč izogibajte................... ..če vas le ne prepričajo o skoraj človeških lastnostih svojih psov in neizmerljive ljubezni do le teh  ;D

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 01 Julij 2012, 19:26:12
(http://www.cosgan.de/images/midi/engel/d030.gif)

Pridi, pridi draga..................najpre j "kupiranje" krilc, da nastane "kapun", potem dalje  :o  8)  ;)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 01 Julij 2012, 19:33:10
A se lahko še enkrat citiram?  :-[ tisti del o genetsko pogojenem laganju? Hm... Kolikšna je verjetnost, da je zapisano resnica? Na podlagi izkušenj in še česa veliko bolj otipljivega.... hja, zelo majhna.

Hehe predvsem me zabava koruzni del, glede na to, da lahko znova in znova poslušamo posnetek in beremo skoraj diametralno nasrotno razlago... namreč je hec - imaš človeka na telefonu, ampak ga pa ne znaš vprašat KJE za vraga je ta lokacija?  ??? In se pogovorit in dogovorit tako, da ta ne bi razočaran za pomoč zaprosil radio?

No, če poslušam posnetek, preberem koruzni odstavek in računam verjetnost... poslušalke ne poznam in ne vidim razloga, da bi v eter lagala. Smetko pa poznam...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 01 Julij 2012, 19:47:18
Ko bo vročina popustila in se bo tisto scmarjeno v bučah povrnilo v približno normalno stanje se bo mogoče mogoče kdo mal u špegu pogledu, pa ne bo preveč vesel nad tem kar bo tam videl. Mogoče je od genetike odvisno, ali se bo nad videnim zamislil, ali pa bo v odsevu raje videl nekoga drugega.....
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 01 Julij 2012, 19:56:22
Sem prepričana, da nekdo nima razloga za bit vesel, ko se v špegu pogleda, ne zdaj, in ga ne bo kdaj kasneje, ko bo vročina popustila. Bi celo verjela, da ima ogledala raje pokrita, da se ni treba pogledat sploh... Sicer pa... čas je velik učitelj. Škoda samo, da vse svoje učence pobije.  ;D
Ali povedano drugače, velja jasno za vse, brez izjem:

(https://lh3.googleusercontent.com/-UnvAL3RiOvc/ToL8FaH72nI/AAAAAAAABpc/aGtxbi9UmS4/free-to-choose.jpg)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 01 Julij 2012, 20:39:31
Meni je bila tema preprodajalci in njihove marketinške poteze bolj pristna, pravilna.

Ja, Lanabela vprašaj se kdaj: "Ogledalce, ogledalce na steni povej.........kdo je največji "Platon"; ampak samo prek tipkovnice"
Kdaj pridemo podgane jagat?
Pa še vol nam je crknil.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 01 Julij 2012, 20:57:21
Ej Pipipi.......sem povedala kar sem imela za povedat, več ali manj. Edino glede podgan te moram malo razočarati: za tvojega x pinča ni ostalo nič, so jih moje samojedke in x huskica potamanile do zadnje že dolgo nazaj. Miši in voluharje tudi. Ni več golazni niti za vzorček. Glede vola pa....moje sožalje.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 01 Julij 2012, 21:45:17
Ej Pipipi.......sem povedala kar sem imela za povedat, več ali manj. Edino glede podgan te moram malo razočarati: za tvojega x pinča ni ostalo nič, so jih moje samojedke in x huskica potamanile do zadnje že dolgo nazaj. Miši in voluharje tudi. Ni več golazni niti za vzorček. Glede vola pa....moje sožalje.

 ;D  ;)
Hvala za sožalje. Se vidimo na olimpu.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 02 Julij 2012, 17:30:01
Tudi v arhive pri sosedih lahko "nekateri" (seveda tisti pravi, maralno-eticno cisti) pisejo  ;) . Eno partijski sistem  ??? ...........ma kje pa. Moralno-eticno cist, poln ljubezni in ......... :o ;D :o ;D

Ceprav ne ravno v povezavi (direktno ;) ) s pasjereja; vsekakor vredno ogleda:
http://tvslo.si/predvajaj/v-zivo-tv-slovenija-2/tv.slo2/#ava2.140028306;;
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 02 Julij 2012, 20:17:48
Oh Pidog, v arhive lahko gleda in tam, kjer je tema še odprta tudi piše vsak, ki plača članarino. Zelo preprosto, a ne. Je pa oni forum bolj striktno moderiran, tako da gredo pregrete kozlavnice hitro v arhiv.  V bistvu bi tudi tole, kar je bilo prestavljeno sem moralo na smetišče. Po drugi strani pa je  silno  ohlapno moderiranje tudi v redu. Tako si bo lahko še dolgo vsak, ki bo prišel prebirat tole temo videl telele možganske prdce. V bistvu zelo zanimivo tudi za kakšnega sociologa, ki ga zanima kako nastajajo masovne histerije in raznorazni lovi na čarovnice. Dejansko priporočam vsem, da si zelo natančno še enkrat preberejo vse, kar je bilo napisano. Če imajo težave z predsodki in
podobnim, priporočam, da za vajo v napisanem zamenjajo imena akterjev in ustanov (silno dobra vaja tudi za tiste, ki padajo na politične manipulacije). Kakšna ogledala ste si postavili nekateri s svojim pisanjem....upam da bo še dolgo tukaj na voljo za prebrat.
PS: če ste prebrali in prekopirali vse drugo iz sosednjega foruma, si preberite še Janin zaključek.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 02 Julij 2012, 21:11:50
No, v zaklenjene teme pač ne more pisat vsak, a ne. Tudi vsak ki plača ne, a ne. To lahko počno samo posvečeni s pravim mnenjem. JeČista desetka za upravljanje z informacijami. Za izvedbo, za samo uporabo in izbiro orodja pa seveda cvek!
Point of view. Eni pravite striktno moderiran, drugi pravimo enopartijski/enoumen/fobičen do drugačnega in kritičnega načina razmišljanja/klan/kult... vstavi po želji.

Zakaj pa bi moralo to na smetišče? Tako prav konkretni argumenti me zanimajo. Kaj je tisto, kar je za na smetišče, in kaj vredno branja? Kakšna je razlika med diktaturo in moderiranjem? Kje se konča (al pa na na striktnomoderiranem forumu sploh začne) pravica do obveščenosti? In kje nebuloze postanejo žalitve? Ko se kritično in argumentirano izjasni o posvečenih? Aja pardon, saj ne gre za žalitve, sej res. Gre za strokovne, visokoetčne psihoanalitične ocene nezaželenih uporabnikov, sej res!?

Nič ni bolj važno kot etična in moraklna pospravljenost podstrešja...

Dobro jutro in dobrodošli v demokraciji, kjer je kritično mišljenje (žal preredka) vrednota.

Meni je bila tema preprodajalci in njihove marketinške poteze bolj pristna, pravilna.
Hehe mogoče je bila pa res bolj ustrezna, mogoče še s podnaslovom: if you can't convince them confuse them.

Ceprav ne ravno v povezavi (direktno ;) ) s pasjereja; vsekakor vredno ogleda:
http://tvslo.si/predvajaj/v-zivo-tv-slovenija-2/tv.slo2/#ava2.140028306;;

Mnogo dobar!  ;D
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 02 Julij 2012, 21:20:35
PS: če ste prebrali in prekopirali vse drugo iz sosednjega foruma, si preberite še Janin zaključek.

Ne hvala, za odvajalo raje uporabim kaj drugega (sem si tole sposodila  :-[) Lahko bi rekla tudi i rest my case.



Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: karantanija na 02 Julij 2012, 21:44:15
Lep pozdrav. Na ta forum sem se pravkar registrirala samo zaradi tega, kar imam povedati v nadaljevanju. Nimam namena polemizirati z nikomer, napisala bom samo svoje mnenje. Berem veliko, tukaj in "tam", pa še kje in moram povedati, da mi vse skupaj že preseda.
Lanabela, pri registraciji sem se strinjala s pogoji, nekaj piše tudi o žalitvah, sovražnem govoru in še kaj...
Kam naj uvrstim tvoje "možganske prdce" in "kozlavnice"? S temi oznakami si ozmerjala tukaj pišoče. Ti smeš?
Ja, spremljala sem celotno zadevo tukaj in tam. Prebrala tudi zapis od Jane. Značilno. Kot ponavadi.
Vsi lažejo in se zmišljujejo, samo ona in Smetka in par cvetk zbranih okoli nikoli. Nekdo je že zapisal, pa sem pozabila kdo in kje, ....le zakaj in s kakšnim namenom bi poslušalka Radia Hit lagala v eter? Zakaj ona laže, v zavetišču pa je ena sama resnica? Pred kratkim sem opazila en podoben primer, niso se več oglašali na telefon, ko je bilo treba po mačko. Primerov je še, itak. Ampak vsi lažejo, ane?
Pa kaj se greste, podporniki tega azila? Ste čisto zgubili stik z realnostjo, ali kaj? Je to nek Pentagon, zaščiten z vseh strani in če kdo le pisne, dobi rafal, ali pa vsaj grožnje s sodišči? Smešno do amena.

Kar se tiče tega ubogega setra, ja, vodja zavetišča odloči, kdo je najprimernejši posvojitelj, o tem ni dvoma. Je pa vsaj osnova bontona, da se "neprimernemu" odgovori. Ampak bi verjetno kakšna krona padla dol, ne?
In kar si je privoščil tisti, ki je zadnji "smel" pisati v zaklenjeno temo, je pa višek vseh viškov. In kaj potem, če je gospa prišla iz trgovine z vrečko alkohola? Ste drugi sami abstinenti pa nekadilci? Če me spomin ne vara, na "hribčku" ponujajo prijateljem tudi borovničke, pa še kaj, pa na piknikih mojpesneta se tudi kak alkohol najde? Oni smejo gospa pa ne?
Dajte res, poglejte se že enkrat v kakšen špegu.
Nismo vsi budale in prdci, res ne.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 02 Julij 2012, 22:19:54
Oh Pidog, v arhive lahko gleda in tam, kjer je tema še odprta tudi piše vsak, ki plača članarino. Zelo preprosto, a ne.
Seveda, preprosto!
Samo popravek. Gleda lahko vsak, piše le tisti, ki plača članarino . Vse nadaljno so samo puhle besede oz. izgubljanje besed, časa.

Toliko o skisanih možganih, etiki, morali................ki lahko
 (http://www.cosgan.de/images/smilie/engel/g025.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)  recimo v tej vročini malo skisa možgane (čeprav sumim, da je vročina glavni krivec) .
Da bi pa sodil komu..................pa tako kot praviš: "free choice" ;)

Moderatorji, še naprej toliko pameti in dobre presoje  8)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: solata na 02 Julij 2012, 22:47:06
Lep pozdrav. Na ta forum sem se pravkar registrirala samo zaradi tega, kar imam povedati v nadaljevanju. Nimam namena polemizirati z nikomer, napisala bom samo svoje mnenje. Berem veliko, tukaj in "tam", pa še kje in moram povedati, da mi vse skupaj že preseda.
Lanabela, pri registraciji sem se strinjala s pogoji, nekaj piše tudi o žalitvah, sovražnem govoru in še kaj...
Kam naj uvrstim tvoje "možganske prdce" in "kozlavnice"? S temi oznakami si ozmerjala tukaj pišoče. Ti smeš?
Ja, spremljala sem celotno zadevo tukaj in tam. Prebrala tudi zapis od Jane. Značilno. Kot ponavadi.
Vsi lažejo in se zmišljujejo, samo ona in Smetka in par cvetk zbranih okoli nikoli. Nekdo je že zapisal, pa sem pozabila kdo in kje, ....le zakaj in s kakšnim namenom bi poslušalka Radia Hit lagala v eter? Zakaj ona laže, v zavetišču pa je ena sama resnica? Pred kratkim sem opazila en podoben primer, niso se več oglašali na telefon, ko je bilo treba po mačko. Primerov je še, itak. Ampak vsi lažejo, ane?
Pa kaj se greste, podporniki tega azila? Ste čisto zgubili stik z realnostjo, ali kaj? Je to nek Pentagon, zaščiten z vseh strani in če kdo le pisne, dobi rafal, ali pa vsaj grožnje s sodišči? Smešno do amena.

Kar se tiče tega ubogega setra, ja, vodja zavetišča odloči, kdo je najprimernejši posvojitelj, o tem ni dvoma. Je pa vsaj osnova bontona, da se "neprimernemu" odgovori. Ampak bi verjetno kakšna krona padla dol, ne?
In kar si je privoščil tisti, ki je zadnji "smel" pisati v zaklenjeno temo, je pa višek vseh viškov. In kaj potem, če je gospa prišla iz trgovine z vrečko alkohola? Ste drugi sami abstinenti pa nekadilci? Če me spomin ne vara, na "hribčku" ponujajo prijateljem tudi borovničke, pa še kaj, pa na piknikih mojpesneta se tudi kak alkohol najde? Oni smejo gospa pa ne?
Dajte res, poglejte se že enkrat v kakšen špegu.
Nismo vsi budale in prdci, res ne.

Se podpišem pod tole.
Sleepy, tebe je tudi fajn brat.  :)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 02 Julij 2012, 23:04:08
 :-[
Thx. Bo treba pol pa še kej napisat  :-[
 ;)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: solata na 02 Julij 2012, 23:16:03
:-[
Thx. Bo treba pol pa še kej napisat  :-[
 ;)

Le pogumno   ;)


Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 02 Julij 2012, 23:56:59
Ne morem, da ne napišem rek, vprašanje ki ga je rad pvedal, zastavil  (mladi) vodnik v JNA ("čobanin" po primarnem poklicu, ki je prišel, do kar dobrega poklica in ekonomske existence (glede na možnosti)......kar ni čisto nič narobe) :
"Vojnici, zašto komunizam nije još zavladao svetu ? "
"Zato jer savjest ljudi nije još na dovoljno velikoj razini!"
 :o
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 03 Julij 2012, 00:08:26
KAJ JE ZAJEDAVEC ALI PARAZIT?

Zajedavec ali parazit je živalski ali rastlinski organizem, ki živi v skupnosti z drugim organizmom
(gostiteljem), a ima koristi le zajedavski organizem, gostiteljski organizem pa trpi škodo.
Paraziti, ki lahko okužijo živila in vodo ter s tem povzroijo zdravstvene težave pri loveku, so
enoceline ali ve celine živali, ki živijo v/na drugem živem bitju (gostitelju). Gostitelju odjedajo
hrano, pijejo telesne-vitalne sokove, ali uniujejo celice in organe oziroma naenjajo dele njegovega
telesa. Telo pri tem slabi, lahko pride celo do alergije na povzroitelja, redkeje pride do težjih
zapletov in smrti. Na gostitelju se dobro prilagodijo, saj je pomemben vir hrane za njihovo preživetje
in razvoj. Na obrambni mehanizem gostitelja se prilagodijo tako, da prevzamejo ali ustvarijo na svoji
površini nekakšen plaš, ki je podoben tkivu gostitelja, ali izkoristijo protitelesa gostitelja, da
zakrijejo svoj obstoj in s tem oslabijo organizem. e pri tem ne povzroajo zdravstvenih težav, jih v
medicini težko odkrijejo.
Prenašajo se iz živali na loveka, iz loveka na loveka, ali iz loveka na žival. Nekateri paraziti
živijo samo v doloeni vrsti gostitelja, drugi potrebujejo za svoj razvoj ve gostiteljev. Spolno
dozorijo v konnem gostitelju, vmesne razvojne stadije (liinke, larve) pa imajo v vmesnem ali
prehodnem gostitelju.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 04 Julij 2012, 10:18:19
He he zajedavec ali parazit je živalski ali rastlinski organizem, ki živi v skupnosti z drugim organizmom (gostiteljem), a ima koristi le zajedavski organizem, gostiteljski organizem pa trpi škodo.(http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_148.gif)

No, zdaj ko je prvi oproda odpoklical zveste vojščake (no, vsaj tiste, ki so še ostali), in je poskrbljeno tudi za redne kronično zaprte uporabnike odvajal in njihovo zdravje ni v nevarnosti, si lahko privoščimo še kakšen možganski prdec. Morda tale selitev v področje prebave sploh ni slaba ali napačna. Stvari je slej ko prej pač treba prebavit, nenazadnje pa moderna medicina ugotavlja, da so črevesje naši drugi možgani (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_067.gif)
No, pa poglejmo če konzumacija tolikšne količine »junk food« ob vseh odvajalih in možganskih prdcih lahko rezultira v čvrst kakec.

Zavetišča, torej tudi velecenjeno in samo hvalevredno Zavetišče Horjul, izvajajo javno službo v okviru katere tudi po zakonu pridobivajo finančna sredstva za svoje delovanje ne samo od lokalnih skupnosti, pač pa tudi iz drugih virov. En tak vir so seveda donacije in posvojitve na daljavo.

Izvajalec javne službe je, hočeš nočeš, torej neke vrste javna oseba, podvržena takemu in drugačnemu nadzoru javnosti. Poveličevanje in kovanje v zvezde je najbrž da zaželjena posledica, saj nenazadnje omogoča izvrševanje tistega dela zakona, ki predvideva financiranje zavetišč iz drugih virov. Ker pa je izvšrevanje nalog zavetišča neločljivo povezano z delom z ljudmi, se neizogibno najde tudi kakšen nezadovoljen uporabnik storitev zavetišča. Nezaželjena posledica takšnega in drugačnega nadzora javnosti je torej antipoveličevanje in antikovanje v zvezde. Če je dovoljeno prvo, potem mora bit v demokratičnem svetu, jasno, dovoljeno tudi drugo. Sistemi, kjer je dovoljeno samo prvo, (pre)počasi pa kljub vsemu, izumirajo. Lahko jim rečemo enopartijski, lahko pa tudi drugače, je našteto že višje. 

Posameznik, najditelj torej, ki naleti na zapuščeno žival, pa sam za njo ne more ali želi poskrbeti, v skladu s predpisi, žival preda v oskrbo zavetišču, s katerim ima občina, v kateri je bila žival najdena, pogodbo. Jasno, saj zavetišče vendar izvaja javno službo. Podobno se je moralo zgodit s Flikom, saj se je nekako znašel v zavetišču. No, resnici na ljubo, lahko bi se zgodilo tudi kaj povsem drugega (niti ne bi bilo prvič, a ne?), pa za končni produkt, torej čvrst kakec, tokrat to niti ni pomembno. Morda se je pes sam sprehodil od Reke do ene od občin s katerimi ima ZH pogodbo in na meji pozabil pokazat dokumente. Se pač zgodi, a ne?
Pes se je torej nekako znašel v ZH, kjer so ugotovili, da je lastniški. Za lastniške pse plača namestitev v zavetišču lastnik. Ampak ta lastnik je na hrvaškem, pa še za društvo za zaščito živali gre. In glej ga zlomka, brez težav je dosežen dogovor, da pes ostane tukaj, za nameček pa še sočutni vodji ZH na misel ne pride stroškov zaračunati kolegom. Prevzem stroškov je torej na voljo donatorjem oz. posvojiteljem na daljavo.

Potem pa splet naključij, ki jasno to niso, povzroči, da si nekdo želi ponudit dom prav temu psu in nobenemu drugemu. Zakaj pa ne? Vsak od nas se je že vsaj kdaj v življenju zapičil v kakšno stvar in jo hotel takoj. Prav tisto in prav takoj. S tem pač ni nič narobe. Vprašanje je, če tej želji želi ali more ugoditi tisti, ki ima »predmet poželenja« v lasti, in prav lahko se zgodi, da ne. Nenazadnje je zavetišče tisto, ki svojim varovancem išče primeren dom in vsi kandidati pač niso primerni. Tudi s tem ni nič narobe, le kandidatom, kot smo že ugotovili, je treba to povedat. Če se jim ne, se prav lahko zgodi, da razkurjeni kandidat svoje nezadovoljsto javno obelodani. Ima vso pravico, saj ni šel na obisk k Poloni Samec fizični osebi, ki oddaja psa, pač pa Poloni Samec, odgovorni osebi in vodji Zavetišča Horjul, ki izvaja javno službo. Nezadovoljstvo, sicer čustveno obarvano, se je nanašalo na NEODGOVOR zavetišča, in ne na kot kaže sprejeto (pa ne povedano) odločitev, da gre za neprimernost kandidata, čeprav drži, da je kandidatka ob tem navedla nekaj svojih referenc. Morda je kakšno negativno res izpustila, kar pa ne spremeni dejstva, da odgovora ni dobila.

No, tudi takšni in drugačni odzivi na izraženo nezadovoljstvo so povsem logična posledica. Tisto, kar se vsaj meni sicer zdi povsem logična, predvidljiva in še bolj nesprejemljiva posledica je, da pes naenkrat ne išče več doma (kaj pa za posvojitev na daljavo je še na voljo?) z obrazložitvijo, da tako in tako ni predmet porabe davkoplačevalskih sredstev. Drži, žal povsem. Je pa v zavetišče prišel kot »predmet izvajanja javne službe«. Al kako? Pa pustimo ta del o mejah izvajanja javne službe za jesen, da ne bo zmanjkalo razlogov za porabo enormnih količin energije in posledično ne bi kdo utrpel pomanjkanje pozornosti. Za čvrst kakec in razumljiv nauk konkretne zgodbe je morda pomembnejši zaključek, kjer se v zaklenjeni temi še malo diskreditira nesojeno posvojiteljico, kar je morda še najbolj neokusno in nedopustno od vsega. Namigovanje na zlorabo »substanc« je sicer smešno, glede na to od kod prihaja, pa kljub vsemu nedopustno. Prav tako kvazi argumentirano in v točkah zapisano mnenje vodje zavetišča. Pogovori s strankami so namreč zasebne narave, njihova javna objava brez soglasja pa je nedopustna. Ampak cilj posvečuje sredstvo, (pre)drznim pa je treba preprečit, da bi si upali stegovati jezik (in prste po tipkovnici) in izrazit svoje nezadovoljstvo. Upravljanje z informacijami je pač staro skoraj toliko kot je stara beseda, in če imaš za sabo že kakšno tovrstno (uspešno) izkušnjo, gre verjetno lažje. Nenazadnje – o tem govori tudi Pezdir v prispevku.

Tako torej. Nauk je – ne drznite si svoje nezadovoljstvo z ZH povedat na glas, saj se vam lahko zgodi, da ostanejo v zaklenjenih pa vsem vidnih arhivih zapisane osebne diskreditacije na vaš račun. Bodite raje tiho, vzdihujte ob slikcah in informacijah, ki vam jih želijo ponudit (in ne tistih, ki vam »pripadajo«), klanjajte se in donirajte. Predvsem to zadnje, pa boste morda deležni celo kakšnega odgovora, če boste pridni in potrpežljivi boste morda lahko koga celo posvojili. Kljub vsemu je treba vsaj sem in tja koga oddat...

O ja, bučke tudi letos dobro obrodijo, saj so polja vsa zelena...   

(http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_112.gif)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Nika na 04 Julij 2012, 11:17:47
Vse se vrača, vse se plača  :)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 04 Julij 2012, 13:56:56
Tako pa Jana Pahovnik............pošteno da prilepim:

Ker sem zamudila ves tale 'žur', bom šele zdaj, čeprav ste že zaključili, dodala tole:

1. Vajo v šumovem (forumski nick) stilu smo v preteklosti ponavljali od začetka do konca in nazaj v zelo kratkih intervalih skoraj enkrat na teden. Iz njih smo se le nekateri nekaj malega naučili. Mogoče predvsem to, da ne gre vsemu, kar nekdo o nekom drugem v afektu napiše na nek forum, verjeti na prvo žogo, temveč da je za konstruktivno debato o kakšni nepravilnosti potreben še vsaj kakšen mini point z druge strani, ali pa vsaj ena mini distanca do napisanega v afektu. Upam, da bo po tejle vaji kakšen več razumel, kaj so to jezne objave po forumih (in fb). Take zgodbe se začenjajo, nadaljujejo in zaključujejo skoraj vedno povsem enako - iz 'pravljic' se transformirajo v prave 'drame'.

2. Ihanska zgodba je še ena v nizu 'skoči, potem razmisli'. Kaj je bilo ozadje, je že povedala Smet, kaj je bilo ospredje, pa lahko vsak posluša na radiu Hit. Zanimivo, kot vedno, da se takoj skače, ko nekdo reče Horjul. Sploh se ne posluša, kaj šele skače, o razmišljanju pa praktično ni sledu, ko v isti zgodbi nekdo po kuharsko zameša k Horjulu še mesto Ljubljana, neko neimenovano nemarno zaslužkarsko društvo, ki ga menda plačuje država in ljubljanskega župana. Da o tem, da je bilo govora o nekem očetu in koruzi, v kateri ni bilo več psov, se je pa v njej pričakovalo 15 zavetiških iskalcev le-teh tudi na radiu, ne bi razpredali. Tako sploh ni čudno, da gre nadaljevanje v stilu zgornje točke 1. Razumem, da župe, o kateri govori voditeljica na radiu, sama popolnoma nič ne razume, čudi pa me, da drugi župo mešajo, brez razmisleka, kaj vse je folk pred njimi že zmetal vanjo. Celo več - še sami bi mal svojih sestavin not nametali.

Samo malo zdravega razuma in malo distance, pa bo šlo razumet marsikaj, še preden bo komu od besa kri zalila oči.

Da bo Flik slej kot prej našel primeren dom, ni preveč za dvomiti. Če ga ne bo, bo pač imel podaljšanje začasnega. Je Smet povedala. Nič tako nerazumljivega, da bi bila potreba po posebnih pojasnilih. Ni ne prvi in ne zadnji. Moje stališče vsekakor je, da mu je bolje v pesjaku kot na ulici. Menda je bil Šum kar pogosto v Gmajnicah. Nekaj malega se še vedno najde tule in tule, nekaj pa vedo povedati razni ljubljanski prostovoljci.


vir: forum mojpes.net

Sleepy: Sam kot cinik, gnevator, zagovorni šteparije, sovražnik posvojitev, kastracij, strelizacij, kupiranja, oboževalec CM-ja, "lažovčina"............. 8)
Štorije kako, od kje vse psi pridejo v ZH so res že prav za v "forumski" arhiv  ;) . Ampak etično-moralna služenja ne poznajo meja  :-\

Uživajte, pa po AJPESU ne brskat. Raje opravljajte dobra dela in donirajte, pomagajte. Kajti mi rešujemo  :o ;D :o ;D
Flik se ne oddaja  :o .....................evo vam, pa se slikajte! :o :o :o ......................(malo se tudi oddaja)  :-\

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 04 Julij 2012, 15:27:43
Ma piiidooog?!?!  >:( A ne veš, da preveč poštenja povzroča drisko?!? (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_171.gif)
(http://www.sherv.net/cm/emoticons/toilet/toilet-reading.gif)

(http://www.en.kolobok.us/smiles/artists/big/Viannen_moi-girl.gif)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: RokaRoki na 04 Julij 2012, 15:36:32
Se strinjam s Sleepy - predvsem v nekaj prejšnjih postih je bilo nekaj trditev, ki bi jih z veseljem napisala sama.

Kamni se počasi valijo. S tem zavetiščem imam po eni strani najboljše izkušnje (kot posvojiteljica), po drugi strani pa podobne kot so opisane (ko je bilo treba pomagati drugim živalim).

Je pač tako - vsak, ki je velik, ali si to umišlja, raste, raste, dokler se počasi ne začne spodjedati sam z lastnim napuhom. Pred leti, ko sem si prvič drznila podvomiti v blišč tega zavetišča, sem bila deležna strašanskih očitkov, celo žalitev s strani podanikov/vernikov - nekateri med njimi to niso več. So pa še vedno veliki - nihče mi ne bo rekel, da sem imela prav. Spomin ni vrednota ...

Društvo, ki podpira Horjul, je lep primer slovenskega živalovarstva - Orwellova živalska farma z ustrezno hierarhijo.   Strokovna podkovanost (nekaterih članov) ni in ne more biti vse. Manjkajo etika/morala, odnos do soljudi, osnove bontona, ter daljnoročno razmišljanje - da s slabim odnosom do ljudi in vzvišenostjo do drugih, domnevno manjvrednih, škodujemo edino - živalim.

Se globoko strinjam, Sleepy - logika, argument, kritičnost (ki bi vzpodbujala k boljšemu) so hudo nezaželene zadeve. Treba je hvaliti, se klanjati, ali biti tiho. Kar ni ok, mora ostati preslišano, utišano, poteptano ...

Me veseli, če se bodo stvari počasi pomikale na bolje.

Še pomislek za konec: očitno ima to zavetišče še večji dobiček kot pred leti. Morda ima za to zasluge stric iz okolice Trebnjega, ki ima s svojim zavetiščem še večje zaslužke, poprejšnje rivalstvo pa se je spremenilo v zavezništvo (morda celo prijateljstvo?)? 
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lunette na 04 Julij 2012, 18:38:25
Berem debato, komentiram, ne ker vem, da se ne bo prišlo skupaj. Me pa samo nekaj zanima...dajmo na stran koliko ima kdo dotično zavetišče v želodcu, na žolču ali kjer koli že, pa kdo se meni samo zato, da se žerjavco dreza pa tko naprej...Eno čist resno uprašanje.
Je gospa prejšnjega psa res imela dovolj pod nadzorom? V vseh pisarijah tega nikjer ni konkretno utemeljila (ali sem spregledala ???). Ta podatek se je do sedaj vedno pretipkal z važnim podatkom da setra moraš pa čutit.  ::) Brez zamere poznam par setrov pa so vsi enako ''bolani'' na svoje lastnike kot so name moje mixi mrcine, ki setra še od daleč niso v kri dobile. Ok morda ne poznam razlike, ker do sedaj čutim vse svoje živali (jaz njih one pa mene pa nima veze a je to sploh pes). Priznam da je možno da npr. NO ne rabi nujno čutečega lastnika seter pa(čeprav čisto za res ne verjamem v to)...ampak res pa noben pes ne rabi pravljic zato da te čuti pa čeprav se potem sam šeta (redno!!!) po BS3.
Glede na to da so ga menda imeli parkrat na gostovanju v Gmajnicah mislim da ni šlo za sprehajanje 5m pred lastnikom brez povodca...ali pač?
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 04 Julij 2012, 19:46:59
Pa saj je v bistvu vse jasno. Nesojena posvojiteljica je odgovor dobila (psa je v živo videla in tudi pogovor je bil opravljen, še preden je njen prejšnji pes poginil), samo zadovoljna ni bila z njim. Pa se je vsedla na mail in na telefon, ko to ni zaleglo pa na inšpekcijo. Zakaj točno je bila zavrnjena niti ni pomembno, zadostuje že to, da se je njen prejšnji pes notorično potepal. Verjetno to ne bo ovira, da bi dobila setra v kakšnem drugem zavetišču, kjer se jim zdi to, da se pri njih posvojeni psi potepajo povsem ok.
Pri psici v koruzi pa je v bistvu "najditeljica" na posnetku (radio hit) povedala točno to, kot je trdila vodja zavetišča. Potem, ko odštejemo vse izlive ogorčenja in razočaranja ostane to: oče je videl psico z mladiči v koruzi, psice čez nekaj minut ni bilo več tam in kasneje o njej ni bilo več ne duha ne sluha.
Vse ostalo je kurjenje slame.  Samo par pomočnikov še manjka.  Bomo videli, koliko časa bo minilo, da se bodo še ti  registrirali....
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 04 Julij 2012, 20:23:15
Tako je! (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_101.gif) (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_101.gif) (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_101.gif) (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_101.gif)
Lanabela ti res preveč pravljice poslušaš (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_101.gif)
Sem se potrudila prišparat delo moji najljubši bleferki, in sem že sama v svojem prvem postu tele teme zapisala, da je tole zagotovo nameščeno in to by me! (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_101.gif)

Eh ja, ko bi le bilo tako simpl.

Lunette jaz gospe ne poznam in z njo nisem opravila razgovora. Ne poznam niti psa. Ne vtikam se v odločitve za ali za zavrnitev posvojitve niti za pse, ki jih poznam, ker menim, da je tisti, ki se odloča, presodil po svoji vesti in v največjo korist psa. Če se je zmotil, bo imel s tem sam opravka.
Za pse, ki se sprehajajo sami, je predvidena kazen. Če se je pes res dnevno sprehajal sam, potem se sprašujem kaj so počeli tisti, ki so za to vedeli, ali je gospa res tako polna keša, da je mirno plačevala kazen in se požvižgala na vse? In če se je pes res 12 let in pol šetal sam in umrl zaradi bolezni... potem čestitam za tako prometno vzgojo psa, ker dvomim, da je to lahko samo sreča. Enivej, nimam pojma, se samo sprašujem še o drugih možnih resnicah in ne eni sami.

Enivej, gospe ne poznam in niti nimam razloga, da ne bi verjela kar je zapisala - da odgovora ni dobila. Imam pa veliko razlogov (in materialnih dokazov), da ne verjamem vodji ZH.
In tudi če bi ga res dobila, bi se spodobilo, da se ji na forumu, kjer je zapisala svoje mnenje, pojasni da je odgovor dobila takrat in takrat na ta in ta način. Diskreditacije, kakršne si privoščite tam, so nedopustne in daleč od kakršnihkoli tehtnih argumentov.

Koruza torej. Sporen je bil in bo odgovor, da je brez veze hodit po pse. Tak odgovor si zavetišče ne bi smelo privoščit. Delo zavetišča je najditelja usmerit, da bo tako v pomoč, da se pse lahko najde. Če bi zavetišče to nardilo, posnetka na radiu ne bi bilo, a ne? Aja sej res, pomočniki... kako sem lahko pozabila?!  (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_101.gif)

Sicer pa - some of them wants to be abused...  ;)

Res je vse jasno...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 04 Julij 2012, 20:29:54
Aja, če se v občini Piran pojavljajo fantomske živali, to še ne pomeni, da se v občinah pogodbenicah ZH...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 04 Julij 2012, 20:58:07
FLIK SE NE ODDAJA!!!  ???

...........ma ni problem več Flik in drugo v povezavi z ZH ampak frik, ki se je sprehajal po BS3  ;) , gospodar pa alkoholik in strasten kadilec.

Vi kar prodajajte etiko/moralo naprej. Pa saj je tržno blago že dolgo!
Otročičem pa še naprej pesek v oči.

J.bi ga, rekla-kazala; predvsem na forumu za posvečene, kaj ne da.................hiv,hiv. Mogoče se pa znani kinologi kdaj ne motijo v izjavah ;) . Predvsem pa kakršen gospodar takšen pes.
Pa veselo resevanje, vsem "možganskim prdcem" :o

PS
Lanabela polobiraj malo pri sosedih tudi za tiste brez članarine............kot prepolna etike in morale predvsem pri tistih s pospravljenimi podstrešji ;)
Pisanja druge cvetke pa ne komentiram. Zakaj? Poiščite najine korespondence ;)
Prazna slama...................ampak samo za posvečene

In da, da kot pravi Lanabela. Preberite (čeprav to po njenem sodi v smeti) od začetka!

100.000EUR......kaj pa le še pristavite etično, moralnim reševalcem!
Na BIZI ju pa si oglejte registracijo. Ostali podatki so pa "ne za objavo". Kar se meni ne zdi nič čudnega.

KRUHA IN IGER!
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 04 Julij 2012, 21:15:12
Včasih so nas tako pumpali z raznimi samoprispevki in delajte za lastnino ki je od "nas vseh" .......................rezult at poznamo, krivdo pa zmetali na "usrani kapitalizem". S čimer se strinjam ob predpostavki, da je v lasti "komunizma", čeprav bi bilo bolj pravilno, parazitov: rdečih, belih, črnih, cerkvenih..................pa razit, parazit !
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 05 Julij 2012, 07:16:49
Hehe so se novodobniki imeli od koga učiti  :o

Pa saj je v bistvu vse jasno.
No, da bo lahko še bolj jasno, recimo kako je treba brati Smetkine zapise ali kako to delajo profiji, pa dejmo še kakšen možganski prdec locirat.

2. Na moja vprašanja o tem, če se zaveda, da želimo, da je pes pod nadzorom, je odgovarjala s stavki: 40 let imam pse, vsi so bili v šoli. To zame ni odgovor na moje vprašanje in nikoli ne bo.
Vir: mojpes.net forum, pisec Smetka, če kdo slučajno ne ve.

Temule v prostem času rečem, da se pisker loncu smeje  :o

Tole pa je citat iz dokumenta, ki se mu reče Pritožba in sicer na zavrnilno odločbo, ki jo je v postopku dostopa do informacij javnega značaja izdalo Zavetišče Horjul. Objavljam seveda z dovoljenjem (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_148.gif)

Iz izreka Odločbe in njene obrazložitve ne izhaja ali in kako je organ obstoj zahtevanih dokumentov sploh preveril in torej ni razviden nedvoumen razlog za zavrnilno odločbo. Tako ni jasno, ali organ ne razpolaga z elektronsko kopijo, prav tako pa tudi ne s tehničnimi sredstvi za pretvorbo zahtevane informacije iz fizične oblike v elektronsko ali organ ne razpolaga z zahtevano informacijo v fizični obliki, ki sicer obstaja pri drugem organu ali pa gre za neobstoj zahtevane informacije, zato v zakonitem roku vlagam pritožbo zoper citirano Odločbo.

Še dobro, da se ve kaj NI odgovor na vprašanje in kaj nikoli ne bo... (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_101.gif)

Pa dobro jutro vsem, tudi bleferjem  :)

http://www.youtube.com/watch?v=dX9GTUMh490  ;)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 05 Julij 2012, 07:26:23
Jej, še tole. Postopek dostopa do informacij javnega značaja se je nanašal ne seznanitev z informacijo - elektronsko kopijo akta, ki se mu reče uporabno dovoljenje za objekt Zavetišče Horjul.  ::)

Uporabno dovoljenje pa je akt, s katerim se dovoli začetek uporabe objekta...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 05 Julij 2012, 10:00:53
Berem debato, komentiram, ne ker vem, da se ne bo prišlo skupaj. Me pa samo nekaj zanima...dajmo na stran koliko ima kdo dotično zavetišče v želodcu, na žolču ali kjer koli že, pa kdo se meni samo zato, da se žerjavco dreza pa tko naprej...Eno čist resno uprašanje.
Je gospa prejšnjega psa res imela dovolj pod nadzorom? V vseh pisarijah tega nikjer ni konkretno utemeljila (ali sem spregledala ???). Ta podatek se je do sedaj vedno pretipkal z važnim podatkom da setra moraš pa čutit.  ::) Brez zamere poznam par setrov pa so vsi enako ''bolani'' na svoje lastnike kot so name moje mixi mrcine, ki setra še od daleč niso v kri dobile. Ok morda ne poznam razlike, ker do sedaj čutim vse svoje živali (jaz njih one pa mene pa nima veze a je to sploh pes). Priznam da je možno da npr. NO ne rabi nujno čutečega lastnika seter pa(čeprav čisto za res ne verjamem v to)...ampak res pa noben pes ne rabi pravljic zato da te čuti pa čeprav se potem sam šeta (redno!!!) po BS3.
Glede na to da so ga menda imeli parkrat na gostovanju v Gmajnicah mislim da ni šlo za sprehajanje 5m pred lastnikom brez povodca...ali pač?

Lunettka si mene najdla a ?... ja seter je pač posebnež.. ... če ti je dano razumeti al pa ne...
Kar se tiče Gospe in šetanja po BS3...
Sem Šuma spoznala... In sem spoznala njo...  Določenih stvari tudi jaz ne morem vedet ( ker sem iz Gorenjske) in ne iz BS3
ampak ravno vsega pa ne kupim.
Sem pa  začudena nad zadnjim postom... ker sem Gargamelco spoznala kakšnih 7-8 let nazaj.. na gorenjskem.... okolica kranja... iz  dva naselja od mojega bivšega naselja... periferija Kranja... razen če sem jaz kaj  zamešala...
 nima veze...
 Ne vem čemu sedaj vse to sploh pogrevat... kdo je in kdo ni...
 Gre se za pravnje usranih gat v javnosti
  A JE TREBA ????  Razen če je to v Slogu Britney Spears   "Any publicity is good publicity"( vsaka reklama je dobra reklama)
Če bi se odgovorilo tej dotični gospe TAKOJ... se to ne bi na javne forume preselilo.
A JE TAKO.... pa me briga za Ljudi v sklopu Horjula.. naj se grejo kar se čejo...
Poanta je v tem .. da ... vsi več vejo in  kokodajsajo po forumih in dajejo neke odgovore kot tisti ki bi jih morali.  kot prvo.
kot drugo.... naj se ti isti začnejo zavedat ,da vse dobro  kar koli naredijo s takimi potezami z "ritjo"poderejo !
In kot tretje
Oni so tam zaradi psov oz Živali zavetišče se grejo. A se razume kaj je zavetišče za izgubljene živali. In ne zaradi osebnih dram in zgodbic...

p.s. moram pa priznat da nad Gargamelco sem pa razočarana... lahko bi povedala kratko in jedrnato če je že res iz BS3 staroselka 25 let...  al je treba še  določene vložke dat vmes... natolcevanja o alkoholizmu...itd
Zelo žaljive stvari...+ da kot je Sleepy rekla... varstvo osebnih podatkov... je že res da je gospa takorekoč  pognala zadevo z Cruella postom... .Iz stališča Profesionalcev -ZH  bi se lahko to odgovorilo profesionalno-umirjeno in uglajeno...
 ampak ne.. kot ,da bi nekdo užival v prepucavanju....( to jaz osebno opažam že dalj časa)
To in še par določenih nijovih potez pa ni ravno v dobrobit ZH-ju... oz v dobrobit  tistim živalim tam ki naj bi iskale nov dom...


... kar je sleepy navedla in Rokaroki ? ... kolikor vem se je nekdaj borilo proti "takim" stricem ? A sedaj je to kooperacija al kaj ?

 
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: SinM na 05 Julij 2012, 10:03:59
Popolnoma sem odmislila »vsebino« odprte teme, prdce in ostale komentarje na visokem nivoju.
Glede na to, da Sleepy vedno poudarja svojo korektnost, me pa fejst zanima zakaj v odprti temi sama počne točno tisto, kar očita drugim.

In sicer: (citat)
===========================================
datum objave: nedelja, 28.12.2008 : 17:24:29
avtor: Sleepy
tema: Psi obalnega zavetišča za živali
stran 8
Nekdo je opisal svoje videnje komunikacije, druga stran pa NIMA MOŽNOSTI PODATI svojega videnja, kar je za korektnost nujno potrebno. In samo ti dve strani vesta, kaj je bilo in kako rečeno, vse ostalo je rekla-kazala in nesramno natolcevanje. Če je Dog47 zaledil kakršnokoli nekorektnost pri komunikaciji s katerim od zaposlenih v zavetišču, naj poda pritožbo, prijavo ali kar pač hoče vodstvu zavetišča, ki bo za razlago povprašalo vpletenega zaposlenega. Če zadeva ne bo rešena v razumnem roku ali po mnenju Doga47 korektno, ima zavetišče svet... in tako naprej.
Pisanje tukaj, kjer zavetišče uradno NE SODELUJE in je tole le tema, kamor prostovoljci sem in tja kaj napišejo - je po mojem mnenju samo še en poskus diskreditiranja in nesramno natolcevanje.
===========================================

Hmm...
Oprosti, kar imaš povedati kjerkoli in kadarkoli, ne samo v tej temi, pa če se še tako fajn bere in se zdi resnično, zame popolnoma izgubi kredibilnost.

t.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 05 Julij 2012, 10:30:06

In sicer: (citat)
===========================================
datum objave: nedelja, 28.12.2008 : 17:24:29
avtor: Sleepy
tema: Psi obalnega zavetišča za živali
stran 8
Nekdo je opisal svoje videnje komunikacije, druga stran pa NIMA MOŽNOSTI PODATI svojega videnja, kar je za korektnost nujno potrebno. In samo ti dve strani vesta, kaj je bilo in kako rečeno, vse ostalo je rekla-kazala in nesramno natolcevanje. Če je Dog47 zaledil kakršnokoli nekorektnost pri komunikaciji s katerim od zaposlenih v zavetišču, naj poda pritožbo, prijavo ali kar pač hoče vodstvu zavetišča, ki bo za razlago povprašalo vpletenega zaposlenega. Če zadeva ne bo rešena v razumnem roku ali po mnenju Doga47 korektno, ima zavetišče svet... in tako naprej.
Pisanje tukaj, kjer zavetišče uradno NE SODELUJE in je tole le tema, kamor prostovoljci sem in tja kaj napišejo - je po mojem mnenju samo še en poskus diskreditiranja in nesramno natolcevanje.
===========================================


Da ne pademo pregloboko v "SLO afere":

"Druga" stran IMAM MOŽNOST podati svoje mnenje tuka! Zato ker ga ni podala, se je pošteno preneslo njihovo mnenje iz sosednjega foruma, kjer pa druga stran NIMA MOŽNOSTI (če se "vodstvo" zavetišča drugače ne odloči oz. plačaš članarino, pa še takrat ni rečeno, da IMAŠ MOŽNOST)
ZH nima zaposlenih, ima pa recimo lahko prostovoljce, pogodbenike itd. , očitno pa ima svet, ki tudi očitno odlično funkcionira  ;) (tema FLIK v arhiv, FLIK SE NE ODDAJA in s tem se možnost, da bi naključni obiskovalec psa recimo pogledali izniči; o "glodanju kost" da ne govorima; samo za posvečene)
O transparetnosti delovanja, kakršni koli pa je v nadalje nesmiselno še izgubljati besede.

Mnenja "obeh strani", pa čeprav za videla-kazala so meni osebno čisto OK.
Res pa nisem tisti, ki bo kredibilnosti le teh sodil za druge................Imate, preberite obe strani in presodite. Svobodna odločitev, kakršna koli je!

PS
Mislim, da je "emocijski" biznis oz. "etično/moralno reševanje" kar dobičkonosna stvar  ;) . Mogoče eno od največjih odkritij............zame osebno, seveda.
Pa prot križancem se ne preveč pritoževat ;D ;) ,..................da ne bodo recimo hrvaški, mađarski, srbski, itd. rodovniški postali "bolehni od bolehnih" :o
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 05 Julij 2012, 10:41:55
O genetsko pogojenem "laganju": ja do neke mere je res tako - za razliko od živali, ki vidijo točno to, kar vidijo njihove oči, ljudje vidimo tisto, kar nam predelano servirajo naši možgani. Kaj nam bodo servirali je odvisno delno od genetike in delno od izkušenj (okolja). Zato dve osebi nikoli ne bosta istega predmeta ali dogodka opisali povsem enako, tudi če nobena od njiju ne bo lagala (razen če se prej ne zmenita seveda). Zato eni isti kozarec vidijo na pol poln, drugi pa napol prazen, zaradi tega isto sporočilo nam ljube (recimo politične) opcije ocenimo drugače, kot če bi bila spodaj podpisan predstavnik nam neljube. Če se tega zavedamo, lahko z upoštevanjem več virov dobimo nekaj približno objektivnega, če padamo na prvo žogo pač ne.

V povsem drugo kategorijo pa spada manipulacija, ki je zavestno zavajanje. Kolikor toliko spreten manipulator bo laži za svojo juho uporabljal zelo varčno, samo kot začimbe. Osnovo predstavljajo bolj ali manj spretno pomešane polresnice, poudarjanje enih dejstev, zamolčanje drugih, stavki vzeti iz konteksta, malce pomešani besede....

En tak primer zelo preproste, prozorne a očitno vseeno zelo učinkovite manipulacije so recimo podatki o dobičkih zavetišč. Uporabiš pravo številko, točno prepisano iz AJPESa. Dobrih 100 tisočakov čistega dobička iz prodaje. Super, krasna, sočna kost. A na isti strani je  (žal) še ena številka, ki se ji reče poslovni izid podjetja. Pri Horjulskem zavetišču  - dobre tri tisočake minusa. Hm...kaj zdaj: bajen dobiček ali izguba? (mimogrede, ravno danes objavljen podatek o podjetjih v državni lasti - krasen nekaj 100 miljonski čisti dobiček od prodaje. kako lepo bi bilo, če ne bi poslovni izid kazal izgube že drugo leto zapored...)

O parazitih govoriti v kakšnem drugem kot biološkem smislu je v današnji situaciji (ko se s paraziti zmerja cele družbene skupine in se jim jemlje sredstva in pravice) malce riski. Sploh ker se celo tisti redki, ki se še prištevajo med gostitelje, lahko čez noč znajdejo na drugi strani. Še posebej pa zadeva postane neokusna, ko začno eni "paraziti" s paraziti zmerjati druge "parazite", da bi se pririnili do večje porcije "krvi".

O uporabnem dovoljenju: nobene bojazni ni, da bi morebitne kršitve ostale skrite in nekaznovane - če vam je končno uspelo najti nekaj, kar se ne razpoči v prvi sapici, boste zadevo gonili do konca. Kar je seveda v redu in prav.

In ja, seveda. Če nekoga vprašaš, ali se zaveda, da bo moral biti pes pod nadzorom je odgovor lahko samo ja ali ne. To, da ima izkušnje in da pse šola resnično ni odgovor na vprašanje (sploh če se je prejšnji pes kljub izkušnjam in šolanju potepal)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 05 Julij 2012, 10:54:59

En tak primer zelo preproste, prozorne a očitno vseeno zelo učinkovite manipulacije so recimo podatki o dobičkih zavetišč. Uporabiš pravo številko, točno prepisano iz AJPESa. Dobrih 100 tisočakov čistega dobička iz prodaje. Super, krasna, sočna kost. A na isti strani je  (žal) še ena številka, ki se ji reče poslovni izid podjetja. Pri Horjulskem zavetišču  - dobre tri tisočake minusa. Hm...kaj zdaj: bajen dobiček ali izguba? (mimogrede, ravno danes objavljen podatek o podjetjih v državni lasti - krasen nekaj 100 miljonski čisti dobiček od prodaje. kako lepo bi bilo, če ne bi poslovni izid kazal izgube že drugo leto zapored...)


Ker vidim, da tudi v ekonomiji nisi "od muh". Bi te naprosil, da obrazložiš bralcem recimo bilančni "čisti dobiček" , ter "dohodninski" poslovni izid. Predvsem zakaj pride do razlik oz. kaj je tisto kar povzroči takšno razliko..............da bodo bolje razumeli tvoj hmm : dobiče ali izguba ?  :o
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 05 Julij 2012, 11:18:51
O knjigovodstvu sicer nimam pojma, a znam prepisati dve številki namesto ene. Znam tudi poiskati definicijo, če je treba:

Citiraj
ČISTI PRIHODKI OD PRODAJE vsebujejo prodajne vrednosti prodanih proizvodov oziroma trgovskega blaga in materiala ter opravljenih storitev v obračunskem obdobju (razen finančnih prihodkov na tej podlagi). Razčlenjujejo se na prihodke od prodaje lastnih poslovnih učinkov (proizvodov in storitev) ter prihodke od prodaje trgovskega blaga in materiala. Obračunani davek na dodano vrednost in druge dajatve niso všteti v prihodke od prodaje.

Citiraj
ČISTI POSLOVNI IZID POSLOVNEGA LETA je razlika med vsemi prihodki ter vsemi odhodki, zmanjšana za davek iz dobička in za druge davke. Pozitivni rezultat je čisti dobiček poslovnega leta, negativni pa čista izguba poslovnega leta.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: sasha na 05 Julij 2012, 11:24:34
Meni gre pa tole metanje polen pod noge z ene in druge strani počasi že na bruhanje.

Zato sem se odločila, da se distanciram od živalovarstvene scene in ne podpiram več ne enega ne drugega (ne s prispevki, sodelovanjem na licitacijah,...)..

Škoda, vem da bodo nasrkale živali, ampak preprosto vas ne morem več poslušat in spremljat. :-X
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 05 Julij 2012, 11:34:04
SinM - je bistvo povedal že pidog.
Poskusov diskreditacije mene je bilo na več koncih že toliko, da sem na to že povsem imuna, razložim pa lahko vseeno. Bom prijetno presenečena, ko se bo pojavil kakšen protiargument, o katerem se bo v resnici dalo debatirat. No, pa poglejmo nekaj dejstev:

1. Sleepy se je oglasila tule zaradi naslovnega posta uporabnice Mili, ki je bila zgrožena nad odnosom zavetišča.
2. Debata se je razvila iz naslovnega posta, teme ni začela Sleepy, se je pa vanjo vključila.
3. Sleepy je vsakokrat napisala, kar je imela za napisat, tam, kjer Zavetišče Horjul sodeluje, torej na forum mpn in na FB zid ZH. Ker pa je kritično izražanje o ZH nezaželeno, da ne rečem kar bogokletno, ji je to onemogočeno tako na FB zidu ZH (ker je res bogokletno če poveš, da ZH širi napačno interpretacijo predpisov, ki jo poleg vsega ne upoštevajo pri oddaji lastnega psa) kot na forumu mpn, kjer je najti kar nekaj visokoetičnih in podstrešnopospravljenih visoko strokovnih psihoanaliz uporabnice Sleepy.
4. Citiran je prispevek iz foruma mpn, ko je bilo Sleepy še dovoljeno pisati, iz leta 2008. In veljalo je za vsa zavetišča in vsa ostala področja, če bi želeli bit natančni. Sleepy je bila namreč včasih prav romantično prepričana, da se vse rešuje z dialogom, komunikacijo in na čim manj oči, če to ne gre pa pred institucijami. Ampak romantika in realnost sta dve različni stvari, živa bitja pa smo nepopolno prilagojena, ki se moramo naučit prilagajat, če želimo preživeti. Romantičen pogled na reševanje konfliktov pa je žal, po mojih izkušnjah v korist bleferjem.
...ko sem bila še tako zelena, da bolj ne bi mogla bit in si razbijala glavo s tem da kaj hudiča ima tolko marketinga za počet pri zapuščenih živalih. No, zdej nisem več zelena in mi je marsikaj jasno, pa pustimo to.
Zagotovo najdeš tako na tistem forumu kot tudi kje drugje takšne ali drugačne zapise, kjer Sleepy izraža takšno in drugačno podporo Zavetišču Horjul. Pa je ne več, za kar obstajajo tehtni argumenti. Kako pol? Ker sem podporo izrazila pred leti, jo moram izražat do konca življenja, kljub temu, da so dejstva taka, da bi to bilo v nasprotju z mojimi načeli?
5. Sleepy bi še vedno prav vse, kar je zapisala tule, zapisala tudi na velecenjenem forumu ob zavedanju, da bo deležna brezplačne, nenaročene, visokoetične in podstrešnopospravljene psihoanalize,  pa žal ne more, ker ji je pisanje tam onemogočeno.
7. Na ta forum se lahko, če se ne motim, registirira (povsem brezplačno) kdorkoli.
8. Svet se spreminja, tehnologija še hitreje, z njo pa tudi način komunikacije in odnosi v javnosti. Družabna omrežja, blogi, portali so malce spremenili vlogo medijev, in kar se je včasih v pismih bralcev natisnilo v časopisu, se danes objavi na blogih, forumih, spletnih omrežjih. Welcome to the 21st century  :)
6. Sleepy ob ukvarjanju s temle zavetiškim področjem na tak ali drugačen način sodeluje tudi s kakšnimi institucijami, uradi in ministrstvi, kjer ji je bilo svetovano izvajanje pritiska tudi s pomočjo medijev, ker se nekatere reči prepočasi odvijajo, pa se teh prijemov prav zares še ni poslužila. Je pa medij tudi internet.
7. SinM kateri del se ti zdi sporen, prav konkretno kateri, zaradi česar bi bila vprašljiva moja kredibilnost? Tako konkretno.

Kaj je torej bolj/manj kredibilno - onemogočit pisanje kritikom, dovoliti pisanje v zaklenjene teme ali se vključit v debato, ki je posledica prvega posta v temi?

Z leti se ne samo staramo, ampak pridobivamo izkušnje, znanje, postajamo modrejši, razumemo več stvari. Se prilagajamo situacijam in se učimo tudi od drugih  :)

P.S.
A ni hec, kako se na argumente vedno odgovarja s poskusi spodkopavanja kredibilnosti in dikreditacijami na osebnem nivoju? Se počutim kukr en Rado Pezdir, le da imam kakšno kilo in dlako manj  >:D
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Jean na 05 Julij 2012, 11:43:51
Meni gre pa tole metanje polen pod noge z ene in druge strani počasi že na bruhanje.

Slovenski nacionalni šport.  ;) Na vseh scenah, ne samo živalovarstveni. Pa pravzaprav ne samo pri slovencih. Kot kaže je to neka univerzalna lastnost človeštva.

Nič, probajte delati vsaj nekega dobrega tam, kjer lahko.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 05 Julij 2012, 11:51:32
O genetsko pogojenem "laganju": ja do neke mere je res tako - za razliko od živali, ki vidijo točno to, kar vidijo njihove oči, ljudje vidimo tisto, kar nam predelano servirajo naši možgani. Kaj nam bodo servirali je odvisno delno od genetike in delno od izkušenj (okolja). Zato dve osebi nikoli ne bosta istega predmeta ali dogodka opisali povsem enako, tudi če nobena od njiju ne bo lagala (razen če se prej ne zmenita seveda). Zato eni isti kozarec vidijo na pol poln, drugi pa napol prazen, zaradi tega isto sporočilo nam ljube (recimo politične) opcije ocenimo drugače, kot če bi bila spodaj podpisan predstavnik nam neljube. Če se tega zavedamo, lahko z upoštevanjem več virov dobimo nekaj približno objektivnega, če padamo na prvo žogo pač ne.
Žal, ob upoštevanju vsega navedenega v citatu, to pač ni mogoče. Ravno zato, ker vsaki možgani vidijo stvari kot jih vidijo, tudi tisti, ki bi želeli bit objektivni. Namreč do objektivnosti pridemo nekako z upravljanjem z informacijami - nekaj sprejmemo, nekaj pretehtamo, nekaj izločimo, kaj uvrstimo v katero kategorijo je pa spet subjektivno pogojeno, torej ne gre.
Svet je iluzija, realnost je iluzija. Resnic je toliko, kot je opazovalcev, če pa zaidemo v področje kvantne fizike je pa še malce drugače. "Resnico" na nek način oblikujemo s tistim, čemur posvečamo pozornost.  :)

Meni gre pa tole metanje polen pod noge z ene in druge strani počasi že na bruhanje.

Zato sem se odločila, da se distanciram od živalovarstvene scene in ne podpiram več ne enega ne drugega (ne s prispevki, sodelovanjem na licitacijah,...)..

Škoda, vem da bodo nasrkale živali, ampak preprosto vas ne morem več poslušat in spremljat. :-X
Jaz te čisto razumem, ampak - a naj bomo vsi o vsem tiho, ker kaj pa če...? Pravica do obveščenosti je ena temeljnih človekovih pravic, vsakemu pa je prepuščeno na izbiro ali želi biti obveščen ali ne. Če ne moreš ne spremljat in ne poslušat, potem tega ne počni. Pomagaš lahko še vedno, komur pač želiš, če želiš.
Ampak - kaj pa če bodo živali nasrkale še bolj, če bomo vsi tiho? Kaj pa če nasrkajo že zdaj, pa ti samo ne veš, ker je nekdo tiho, ker bi lahko še bolj?  ???

Hec a ne, kako se z lahkoto bistvo spregleda. Vsi imamo poln kufer nečesa pač že, ampak bolj malo pa se nas vpraša kje je bistvo? Po PRVEM postu uporabnice Šum na mpn bi lahko bilo vse urejeno z odgovorom vodje zavetišča, da je odgovor dobila takrat in takrat na ta in ta način. Ampak ga očitno ni, pa je treba posežt po ustaljenih prijemih - diskreditacijah, vključno s Smetkinim odgovorm v točkah.

Akcija - reakcija - kolikokrat je pa treba napisat?
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 05 Julij 2012, 12:08:20
V povsem drugo kategorijo pa spada manipulacija, ki je zavestno zavajanje.


Pri Horjulskem zavetišču  - dobre tri tisočake minusa.

Ne pri Horjulskem zavetišču, pač pa pri Poloni Samec s.p.

Pri s. p. številka, ki je v tistem polju, predstavlja podjetnikovo "plačo" oz njegov dohodek (s katerim si mora kupit kruh in druge dobrine), od katerega mora plačat še dohodnino. S tem, kako se je pri Poloni Samec s.p. znašla tam rdeča številka, se bo verjetno slej ko prej ukvarjal DURS, saj tista rdeča številka namreč pomeni, da ne samo, da Polona Samec v lanskem letu ni imela od česa živeti, saj ni prejela niti enega samega centa "plače" pač pa da je še celo plačala (bog ve kje je pa za to dobila? Si izposodila?), da je lahko delala. Torej ji ni ostalo niti za plačat osnovnih reči - vode, elektrike, hrane in tudi ne dohodnine, ki jo mora plačat s.p.
No, razen če ni 65.000 € dobička, ki jih je ustvarila v letu poprej, uporabila za življenje letos (kar pa bi pomenilo, da je bil tisti dobiček povsem realen, al kako?)
Kakorkoli, zna bit zanimiv primer za davčne inšpektorje, ki niso imuni na sume utaje davkov...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: kalsang na 05 Julij 2012, 12:14:55
Meni gre pa tole metanje polen pod noge z ene in druge strani počasi že na bruhanje.

Zato sem se odločila, da se distanciram od živalovarstvene scene in ne podpiram več ne enega ne drugega (ne s prispevki, sodelovanjem na licitacijah,...)..

Škoda, vem da bodo nasrkale živali, ampak preprosto vas ne morem več poslušat in spremljat. :-X

Se podpišem. Še zavedate se ne, kako negravžna je vaša komunikacija, skakanje v luft, obtoževanje itd. In koliko ljudi ste s tem že odgnali.

Če so nepravilnosti, jih je treba odpravit, ampak se da tudi drugače, ne na slovenceljsko značilni način, ki se ga tako radi poslužujete. Zavedajte se, da ste v končni fazi odvisni od donacij drugih. In veliko teh drugih takšen način komunikacije odbija.

lp
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: aska na 05 Julij 2012, 12:16:00
Slovenski nacionalni šport.  ;) Na vseh scenah, ne samo živalovarstveni. Pa pravzaprav ne samo pri slovencih. Kot kaže je to neka univerzalna lastnost človeštva.

Nič, probajte delati vsaj nekega dobrega tam, kjer lahko.
Podpis!
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: aska na 05 Julij 2012, 12:16:45
Meni gre pa tole metanje polen pod noge z ene in druge strani počasi že na bruhanje.

Zato sem se odločila, da se distanciram od živalovarstvene scene in ne podpiram več ne enega ne drugega (ne s prispevki, sodelovanjem na licitacijah,...)..

Škoda, vem da bodo nasrkale živali, ampak preprosto vas ne morem več poslušat in spremljat. :-X
Tudi od mene podpis!
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: SinM na 05 Julij 2012, 12:17:37
@ Sleepy - SinM je napisala, kar je napisala, brez namena nadaljnega debatiranja & v vednost trenutnim in bodočim »obiskovalcem« dotične teme.
Vsak posameznik si lahko na podlagi zapisanega (tu, mpn, fb, etc.) ustvari svoje mnenje, do katerega je nesporno in popolnoma upravičen.


Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 05 Julij 2012, 12:24:52
 :D Ja sej. Tudi Sleepy. Je odgovorila ravno zato, da si lahko vsak ustvari svoje mnenje o zapisanem, tudi tvojem.  :)

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 05 Julij 2012, 12:57:11
Se podpišem. Še zavedate se ne, kako negravžna je vaša komunikacija, skakanje v luft, obtoževanje itd. In koliko ljudi ste s tem že odgnali.

Če so nepravilnosti, jih je treba odpravit, ampak se da tudi drugače, ne na slovenceljsko značilni način, ki se ga tako radi poslužujete. Zavedajte se, da ste v končni fazi odvisni od donacij drugih. In veliko teh drugih takšen način komunikacije odbija.

lp

Kalsang, kaj pa se v ljubi SLO sploh reši?
"Čista lopata" s 1,5 leta vsakemu oz. cca 6 mesecev, ker so angelčki?................ampak tu vsaj nekaj je po drugi strani!  ;)
Fuj!

Odgnali?
 Seveda se strinjam. Vsak ima svoj razlog.

Način komunikacije. Zanimivo pogledat tudi način, pristop tistih odganih oz. zakaj so se "odgnali". Kakor kdo ;)
Zanimivo je prebrat tudi tiste odgnane  ;) in kar nekaj jih je za katere rečem škoda, da ne pišejo več. Predvsem odgnane pred mano ;)
Kdor se počuti pa odgnan zaradi mojega pisanja (seveda ne pišem sveto pismo in so seveda prisotne zmote) pa res ne morem pomagati. Predvsem pa se ne počutim prav nič krivega...................v mojih očeh seveda. Vsake imajo svojga malarja!
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 05 Julij 2012, 13:09:00
Kalsang, kaj pa se v ljubi SLO sploh reši?
"Čista lopata" s 1,5 leta vsakemu oz. cca 6 mesecev, ker so angelčki?................ampak tu vsaj nekaj je po drugi strani!  ;)
Fuj!

Odgnali?
 Seveda se strinjam. Vsak ima svoj razlog.

Način komunikacije. Zanimivo pogledat tudi način, pristop tistih odganih oz. zakaj so se "odgnali". Kakor kdo ;)
Zanimivo je prebrat tudi tiste odgnane  ;) in kar nekaj jih je za katere rečem škoda, da ne pišejo več. Predvsem odgnane pred mano ;)
Kdor se počuti pa odgnan zaradi mojega pisanja (seveda ne pišem sveto pismo in so seveda prisotne zmote) pa res ne morem pomagati. Predvsem pa se ne počutim prav nič krivega...................v mojih očeh seveda. Vsake imajo svojga malarja!

Sam kot etično/moralno sporen pisec (tak občutek imam; nič hudega  ;D ) OK........neki cinik. Kaj pa način komunikacije etično/moralno čistih?
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lilit na 05 Julij 2012, 13:19:29
Če so nepravilnosti, jih je treba odpravit, ampak se da tudi drugače, ne na slovenceljsko značilni način, ki se ga tako radi poslužujete.

Se strinjam. Hvala bogu da se nepravilnosti izpostavljajo, ampak ZH ocitate prepucavanje, sami pa zadnji 2 strani delate tocno to.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: kalsang na 05 Julij 2012, 13:22:20
Odgnali?
 Seveda se strinjam. Vsak ima svoj razlog.

Način komunikacije. Zanimivo pogledat tudi način, pristop tistih odganih oz. zakaj so se "odgnali". Kakor kdo ;)
Zanimivo je prebrat tudi tiste odgnane  ;) in kar nekaj jih je za katere rečem škoda, da ne pišejo več. Predvsem odgnane pred mano ;)
Kdor se počuti pa odgnan zaradi mojega pisanja (seveda ne pišem sveto pismo in so seveda prisotne zmote) pa res ne morem pomagati. Predvsem pa se ne počutim prav nič krivega...................v mojih očeh seveda. Vsake imajo svojga malarja!

Sam kot etično/moralno sporen pisec (tak občutek imam; nič hudega  ;D ) OK........neki cinik. Kaj pa način komunikacije etično/moralno čistih?

Pidog, ni letelo na tebe. V tem primeru si ti kot nedolžno pišče. Do kolen ne segaš komunikatorjem na živalovarstveni sceni. ;)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 05 Julij 2012, 13:33:19
Pidog, luštno se  je igrat se etično/moralno spornega (ali "politično nekorektnega") ali karže takega kontraša. Ponavadi zna biti celo simpatično, pa brez takih se niti debata ne more razviti. Dokler pri tovrstnem breinfartingu (izraz v originalu ni žaljiv in pomeni neškodljivo pametovanje, neargumentirano čveketanje) ne greš čez mejo. Tokrat si se pustil zmanipulirat mojstrom scene u nulo.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 05 Julij 2012, 13:38:21

En tak primer zelo preproste, prozorne a očitno vseeno zelo učinkovite manipulacije so recimo podatki o dobičkih zavetišč. Uporabiš pravo številko, točno prepisano iz AJPESa. Dobrih 100 tisočakov čistega dobička iz prodaje. Super, krasna, sočna kost. A na isti strani je  (žal) še ena številka, ki se ji reče poslovni izid podjetja. Pri Horjulskem zavetišču  - dobre tri tisočake minusa. Hm...kaj zdaj: bajen dobiček ali izguba? (mimogrede, ravno danes objavljen podatek o podjetjih v državni lasti - krasen nekaj 100 miljonski čisti dobiček od prodaje. kako lepo bi bilo, če ne bi poslovni izid kazal izgube že drugo leto zapored...)


Še enkrat, tokrat samo zate: preberi si še enkrat kaj pišeš si napisala?
Prilepi še definicijo čistega dobička od prodaje...................... ....je pa lepo, da priznaš, da o ekonomiji nimaš pojma. Bi pa o njej malo "možgansko prdela" ;)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 05 Julij 2012, 13:42:36
Tokrat si se pustil zmanipulirat mojstrom scene u nulo.

Ostro zanikam! Videl na lastne oči (mogoče celo vržem kdaj še nekaj "pravih" kart na mizo  ;) )
Še pomnite tovariši..................... .ko so se drugi na podobni (isti) temi pustili zmanipulirat meni  :P
Angelčki, prilepite še kaj od tam

PS
Mene "osebne žalitve" nič ne motijo..................upam, da je tudi obratna smer potem vsem jasna ;)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 05 Julij 2012, 13:49:08
Tokrat si se pustil zmanipulirat mojstrom scene u nulo.
Ti to na podlagi lastnih izkušenj? Samo uporabnike in forum si falila. Mojstri scene na tem forumu ne sodelujejo.... no, vsaj kot pišoči ne ;)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 05 Julij 2012, 14:24:50
Citiraj
Ti to na podlagi lastnih izkušenj?
Ja seveda, tudi med drugim. So seveda de tudi mene že fejst zmanipulirali (ne ravno živalovarstveniki, pa nič ne de, manipulacija je manipulacija), a sem prej ali slej to opazila. In se nekaj naučila. Žal večina ne opazi....
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 05 Julij 2012, 14:43:09
Ja seveda, tudi med drugim. So seveda de tudi mene že fejst zmanipulirali (ne ravno živalovarstveniki, pa nič ne de, manipulacija je manipulacija), a sem prej ali slej to opazila. In se nekaj naučila. Žal večina ne opazi....

Ker ostali ne vidimo......pa, da ni problem v tebi oz. tvojem pisanju. Mogoče bi ti pa znal kakšen sociolog ali pa psihiater pomagat  ???
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: čara na 05 Julij 2012, 15:43:42
Ne bom komentirala dogodkov in ne-posvojitve Flika. Ne poznam gospe, ki je hotela posvojiti flika, niti ne vodje zavetišča Horjul, niti nisem bila tam ko se je odvijal razgovor...Iz tega se je sedaj izcimila samo poteza v škodo Flika-da se ga ne oddaja prek foruma, spleta. No, "fina" reč! Ne razumem najbolj te odločitve.

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 05 Julij 2012, 16:16:39
Ja seveda, tudi med drugim. So seveda de tudi mene že fejst zmanipulirali (ne ravno živalovarstveniki, pa nič ne de, manipulacija je manipulacija), a sem prej ali slej to opazila. In se nekaj naučila. Žal večina ne opazi....

Tudi živalovarstveniki, pa ne na tem forumu, pa nočeš vedet  :)

Ne bom komentirala dogodkov in ne-posvojitve Flika. Ne poznam gospe, ki je hotela posvojiti flika, niti ne vodje zavetišča Horjul, niti nisem bila tam ko se je odvijal razgovor...Iz tega se je sedaj izcimila samo poteza v škodo Flika-da se ga ne oddaja prek foruma, spleta. No, "fina" reč! Ne razumem najbolj te odločitve.
Ni nujno, da je ravno v Flikovo škodo. Ne bo ne prvi in verjetno ne zadnji, ki se ne bo oddajal preko foruma in spleta. Zna pa bit, kot zgleda iz kronologije dogodkov, da taki visokostrokovni in racionalni odločitvi botruje tisto, kar je najbolj važno - moralna in etična pospravljenost podstrešja...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lunette na 05 Julij 2012, 16:18:50
Lunettka si mene najdla a ?...

Damayanti, ne nisem, ne najdla niti iskala tebe. In se tudi ni potrebno iskati v mojem postu, ker ni letel nate ampak na lastnico Šuma  ;)

Letelo je izključno na to da vedno ko se povpraša oz zapiše da je pa Šum sam šetkaril okoli se ga. nesojena posvojiteljica zagovarja z raznoraznimi dejstvi, ki vključujejo en kup čutenja setra kot posebneža, pa čas lastništva setrov, pa še in še...ampak na pisarije npr. Gargamelce pa še koga ni pa niti najmanjšega konkretnega odgovora z njene strani da to pa že ni res. Glede na to da svojo kredibilnost, edino pravo izbiro za Flika zagovarja samo in izključno s čutenjem setra, članstvom v Lionsih...ne zagovarja pa da je njegovo (domnevno) prosto šetkanje neresnično...no tega pa od nje ni (vsaj ne prebrati do sedaj - ali se motim ???).

Tako da ne nasedam na nobeno stran niti je ne podpiram niti nisem zmanipulirana s katere koli strani...ampak kokretnega odgovora Šumove pa nisem zaseldila ne tu ne pri ''sosedih''. So pa dolgi spisi (s pripovedovanjem pravljic) o čutenju. Samo to.

Kar koli se prepucava glede ''papeštva'' teh ali onih se pa ne grem.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 05 Julij 2012, 16:45:44
V bistvu ni noben. Čisto vsa zavetišča se srečujejo s podobnimi rečmi - zadovoljni/nezadovoljni obiskovalci ali posvojitelji, odslovljeni/neprimerni posvojitelji, kratek stik v komunikaciji med strankami in zaposlenimi, slab dan zaposlenih, zapleti ob ukrepanjih ob najdbi živali zaradi finančnih zapletov z občino, zapleti s papirji, pa kaj vem kaj še vse bi se našlo. Ena imajo težave z enimi papirji, druga z drugimi. Rečt ali se delat, da jih kje ni, in da je vse samo oh in sploh in krasno kot na slikcah, je pesek v oči in navaden blef. Je pa vprašanje na kakšen način take zaplete rešuješ - s tališča jaz sem "alfa in omega" vsi ostali, ki tega ne vidite, ste nevedni/butasti/utrgani (vstavi po želji) luzerji, zato se nimam z vami kaj kaj menit, ali pa s kakšnega drugega z nekaj več humanosti. Pač, nihče ni nezmotljiv, pa če bi še tako rad bil. Z argumenti se stvari da predebatirat, včasih celo najt boljše rešitve, s poskusi diskreditacij in spodkopavanjem kredibilnosti pač ne, vodi pa to v nekaj, kar očitno zgleda kot iskanje bolj papeškega od papeža. Takega pa, žal ni. V bistvu res ni nič važno bolj kot etična in moralna pospravljenost podstrešja, ni pa dovolj to napisat...

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 05 Julij 2012, 17:00:03
 Meni se to ne zdi nič posebnega - ni prvi in ne zadnji, ki je šel tako v arhiv. Če me spomin zelo ne vara, se je nekaj podobnega zgodilo z mopsom, ki je imel težav kot berač uši, od klicev je skoraj telefon pregorel, vsi bi imeli Mopska (ne pa Pasjega mladiča z psihičnimi in fizičnimi težavami, ki bo zahtval posebno skrb in nego) in zavrnitvi je seveda sledila huda užaljenost, obešanje po internetu, klici na inšpekcijo....že videno skratka. Pes je "šel v arhiv" in čez čas v miru  dobil primeren dom.
Ponavadi se tak vihar dvigne pri pasemskih psih (ali takih zelo podobnih določeni pasmi), čeprav ne vedno. Pri Fliku je nekaj podobnega. On je Seter. Kao nekaj silno posebnega med psi, kot trdijo  poznavalci. Ok, vsak pes je poseben in vsaka pasma ima posebnosti, ampak Flik je poleg tega da je Seter tudi Pes, ki ima zdravstvene in psihične težave. Prve zahtevajo dolgotrajno zdravljenje, druge pa med drugim tudi to, da je pes na neograjenem privezan. Kljub temu, da je Seter. Umik iz
aktivnega oglašanja pomeni oddajanje v miru, brez naglice in hude krvi.
Kar se tiče nesojene posvojiteljice - to, da se je Šum prosto šetkal po Ljubljani samo po sebi sploh  ne pomeni, da je lastnica slaba in neprimerna za kakšenga drugega Setra. Navsezadnje, tudi to, da se psa vzgoji tako, da se potepa brez večje škode (če odšteješ poscana vrata sosedov) ni od muh. Pomeni pa, da ni primerna za Psa, ki je slučajno tudi Seter, ki mora biti stalno pod kontrolo. Še posebej če na direktno vprašanje, ali ve, da bo moral pes biti pod kontrolo odgovori z izmikanjem (ima izkušnje, pse šola).
Žival, ki "gre v arhiv" lahko čez čas spet pride med tiste, ki se javno oddajajo, če se razmere spremenijo (se pozdravi, rehabilitira...)
Tudi nima nobene podlage trditev, da je šel pes v arhiv zato, da ga obiskovalci ne bodo mogli videti. saj obiskovalci že sedaj ne morejo prosto šetkati po zavetišču in si po želji ogledovati živali.

Je pa žal tako, da ko se strasti razkurijo, argumenti ne zaležejo več, saj se zadeve preselijo v sfere iracionalnega.

Citiraj
Tudi živalovarstveniki, pa ne na tem forumu, pa nočeš vedet 
Oh seveda, strašno veliko manipulirajo, in oh seveda de vem, samo da taglavni niso na tazelenem forumu. Ne glede na to, kako nekaterim njihova pravila in "politika" niso všeč.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Saga na 05 Julij 2012, 17:03:41
Kolikor sem jaz iz vsega pisanja razumela, jo je najbolj motilo/prizadelo/razjezilo, ker ni dobila odgovora. In priznam, tudi mene bi.

Ne poznam gospo, ne poznam Smetke/Polone (ista oseba-predvidevam), ne vem kakšo je naselje, kjer se je Šum sprehajal sam,...
Če se je tako trudila priti v stik z vodjo zavetišča  in niso bili niti toliko, da ji vsaj napišejo, da ni primerna in razlog zakaj, me ne čudi da je gospa tako čustveno odreagirala.
Če je Smetka vedela, da je Šum sam pohajal naokoli in če z odgovori ni bila zadovoljna - OK, ne daš psa. Razumljivo. Nekatere pač moraš zavrniti. Tudi jaz ga ne bi, če imam prav ali ne... je pa to že druga zgodba. Odločitev je pač treba sprejeti na podlagi parih pogovorov.
Ni mi pa jasno, zakaj ji tega ni povedala ali vsaj napisala. Toliko fer bi pa le morala biti. Pisala je o tem, da ji med pogovorom ni ''štimalo'', zapisano je, da se je Šum potepal,... nikjer pa ne piše, da je gospa od njih prejela odgovor, da po njihovi oceni ni primerna. In očitno ga res ni - in to ni prav.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lunette na 05 Julij 2012, 17:21:42
Jaz pa imam bolj občutek da je huda kri ker psa ni TAKOJ dobila bolj kot to da ni bilo odgovora takoj ( če kronološko pogledam zgobo od daleč in se ne obremenjujem kdo je kdo).
V stiku in želji po Fliku je bila še takrat ko je njen pes izdihoval zadnji zrak. Prišla ga je pogledat praktično takoj po poginu Šuma. In želela odgovor TAKOJ? Pravzaprav je bila pri psu celo 2x...v koliko...cca tednu dni? Pes pa ima bojda težave (zdravstvene), ki jih rešujejo.
Ok jaz da sem na njenem mestu se dogovorim, da v miru počakam (morda tudi sodeljujem pri zdravljenju saj bi pes itak potreboval zdravstveno pomoč pa je pri meni ali v zavetišču, a ne ???). Ampak vn padit ker ti niso ''prodal kile kruha takoj'' pa si res nebi dovolila.
Pišuka še nakup kuhinje do montaže lahko traja več ko en teden, no.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 05 Julij 2012, 18:54:13
Jaz ne vem kje ti to vidiš, še težje se mi zdi videt to gledano kronološko, ampak ok, smo že ugotovili, da vsaki možgani vidijo stvari po svoje. Jaz vidim podobono kot Saga, kaj mi je sporno sem pa napisala, in to ni dejstvo, da je bila posvojiteljica očitno ocenjena za neprimerno, ker je ne poznam, ampak dejstvo, da ji to ni bilo povedano. Tudi iz Smetkine razlage namreč ni mogoče zasledit, da gospa odgovor je dobila ampak je natrosenih nekaj točk povsem v stilu domnevnega gospejinega izmikavanja odgovru na vprašanje, če se je pes šetkal sam.

Kar se tiče nesojene posvojiteljice - to, da se je Šum prosto šetkal po Ljubljani samo po sebi sploh  ne pomeni, da je lastnica slaba in neprimerna za kakšenga drugega Setra. Navsezadnje, tudi to, da se psa vzgoji tako, da se potepa brez večje škode (če odšteješ poscana vrata sosedov) ni od muh. Pomeni pa, da ni primerna za Psa, ki je slučajno tudi Seter, ki mora biti stalno pod kontrolo. Še posebej če na direktno vprašanje, ali ve, da bo moral pes biti pod kontrolo odgovori z izmikanjem (ima izkušnje, pse šola).
Tukajle se zelo strinjam.

Oh seveda, strašno veliko manipulirajo, in oh seveda de vem, samo da taglavni niso na tazelenem forumu. Ne glede na to, kako nekaterim njihova pravila in "politika" niso všeč.
Hehe  ;D a češ kakšen primer? Recimo enega iz področja skupinske manipulacije, pa še vedli niste, ste si pa hiteli pripenjat priponke spletičen. Se vam je očitno zdelo strašno zabavno, če nekdo krši ustavno varovane pravice drugega (zasebnost in varstvo tajnosti pisem), zadnja v vrsti večih prav Smetka (ki to varovano pravico večkrat in brez slabe vesti krši), ki je hitela tujo korespondenco pošiljat vodji prijateljskega zavetišča, kjer ima zapuščeni pes po statistiki nekaj zadnjih let do l. 2010 le cca 50 % šans, da pride živ iz zavetišča, v dokaz da grdi rešitelji iz Lajke posvajajo njegove pse zato, da jih naprej oddajo. Očitno jim bolj privošči skrinjo, kot pa uspešno oddajo, ampak nekako je nekomu uspelo vas prepričat, da ne rečem zavest ali zmanipulirat, da je reševanje iz zavetišč "prepovedano" in posvojitelj ne sme psa oddat naprej, pač pa ga lahko izključno vrne v zavetišče (povedano tudi na predavanju o ZH by Petra) kjer ima cca 50 % šans, da pride ven živ. No, ta Smetkin trud je pa zagotovo nekaj, kar ji res, in to nepopravljivo zamerim, nima pa zveze z ničemer drugim. Kakorkoli, s tem svojim početjem ji je uspelo udesit še tisto malo navidezne varnosti, ki so jo imeli psi, da so jih zavetišča lahko dobila nazaj, če bi se jim to zdelo potrebno, ker je to zdaj precej bolj jasno marsikomu kot mu je bilo prej. Zagotovo je imelo to početje nekje skrito širšo korist za živali, ki je jaz res ne morem videt, ker najbrž nisem dovolj odprte glave, vse skupaj pa niti spominja ne na manipulacijo, ker ste seveda vsi dobro razmislili o početju od začetka do konca in se pač odločili, da je kršenje ustavnih pravic nekaj kar je za podpret, če ne drugače pa z znakom spletične.

Dobra manipulacija, al pa profesionalno izvedena je tista, ki je neopazna... Ampak okej, ti verjameš, da zeleni forum ne premore manipulatorjev. Prav.

Eh brez veze... Se opravičujem, ker si drznem dvomit o brezmadežni, pa to še napisat. Res, veliko bolje bo it dokončat začete stvari, pa veliko bolje bo vse skupaj po nasvetu nekoga iz enega od ministrstev spravit v medije. Tiste klasične. Pol bo šele halo, in delo za moralnoetične prostočasne hobi psihoanalitike. 

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: barbara10 na 05 Julij 2012, 19:46:12
Nisem vedela, da ZH izdaja Meliju Lajkine resence iz Melija... Vsak dan kaj izves.

V bistvu nisem vedela, kako je Meli prisel do informacij vsaj za enih par, kdo je bil resen iz strani Lajke. Jaz sem msilila, da je to nasel med oglasi na www. OK, morda res ni sam nasel in so mu prilezniki sporocili. Pa je to sigurno, da so v teh primerih prilezniki kar ZH?
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lunette na 05 Julij 2012, 19:49:01
Jaz ne vem kje ti to vidiš, še težje se mi zdi videt to gledano kronološko, ampak ok, smo že ugotovili, da vsaki možgani vidijo stvari po svoje.
Vsaki možgani vidijo drugače...ampak prebere se mi pa isto kakor koli obrnem... ;)

Citat iz sosednega foruma (malo sem ga skrajšala za hitrejše branje info ki mi ne ''grejo skupaj''  napisano 30.6.2012:
''Pred  10  dnevi je  umrčkov moj  prijatelj Šum,...torej je umrčkov 20.6....naj mu bo lepo na oni strani mavrice  :-*
...Skratka  gre  za  to, ko  mi  je  umrl  Šum torej celih 10 dni po tem je že nastala cela drama on nesojeni posvojitvi...pa če odštejem prvi dan ko je pes poginil pa zadnji dan ko je že pisala tale post...je torej ene 8 dnisem se  spravila  na  internet  z  željo,  da  bi   rešila  nekega  kužka  iz  zavetišča. Bilo  mi  je   vseeno   ali  je   rodovniški  ali  ne, kljub  temu,  da  sem  od  mladička  do  pozne  starosti  vzgojila  3  Irske  setre,imela  sem  celo   leglo - psarno ,  in enega  Gordon  setra,  ampak  sem  si  rekla, leto   dve  starega  kužka, ki  bi  postal  moj   spremljevalec, prijatelj, družabnik. ok sej lepo da poveš svoje reference...samo ni pa treba potem to nonstop ponavljati brez obrazložitve o enem ključnih vprašanj
...Dame  iz  zavetišča  Hurjul, razen  gdč. Jerneje, ki  je  očitno  edina  pozitivna  oseba  v  tem zavetišču Horjul, govorim iz  lastne izkušnje,  se  ne  zmenijo  zame recimo da imajo ob razgovoru za službo odgovorni mirno čas ene 8 dni da ti odgovorijo...no vsaj včasih je bilo takoGOSPODARICA/direktorica   gospa  Polona Samec, me  po  30  pozivih ni  uspela poklicati nazaj, res  je  zelo  zaposlena  gospodarica, ni  odgovorila  na  moje   4  maile če v 8 dneh naštepaš 30 klicov in 4 maile...malo zadihaš in počakaš...sodobna tehnika dopušča zabeležen klic, zelo  zaposlena  Cruella, ki  nikakor  ne  želi  oddati  Flika torej jaz vidim problem v neoddaji Flika takoj v 8 dneh,...
...Skratka  v  10  dneh no kronološko je sama povedala da v 10 dneh   Milenka  Knez  ni  uspela komunicirati  z   gospodarico  Polono  Samec, ni  bila  povabljena  na  intervijuok morda ne na interviju...a pri psu je bila 2X,  ni   dobila  odgovora zakaj  ne  bi  bila  primerna  skrbeti  za   mladega  - zdaj   vam  pa  tudi  povem  vsem - hudo  zanemarjenega, zavozlanega -  saj  veste  kako  svilnato dlako  imajo  setrihja seveda imajo svilnato dlako...pa ne iz danes na jutri...ampak to so že detajli v katere se res nebi spuščala bolj podrobno - NEPRIMERNO   SUHEGA ,  saj  ta  FLIK  tehta samo   enih   10  kguh...sori tole je ugotovitev strkovnjakinje in dolgoletne lastnice setrov...no ker ene 10 kg kužki so precej drugačni, kužki  v ZAVETIŠČU  HORJUL ,  ga  podrejujejo - no   ja   to   sem  ugotovila   v  15  minutah, ko  sem  ga  že drugič  obiskalano torej ga je le videla...v celih 10 dneh...''

Ok zdj pa al se sam men zdi da je vse to gospa hotela takoj zdaj odmah vse v 10 dneh...pa je mal pozabla umes zadihat...hkrati pa nikjer naprej v njenih postih ne zasledim obrazložitve a je al ni res da se je Šum sam sprehajal...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: HUDMA na 05 Julij 2012, 20:20:59
Tale debata je v celoti zrela za psihiatrično bolnišnico. Flik, držim pesti zate, slabo ti kaže - v vsakem primeru.  :(
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 05 Julij 2012, 20:34:57
 O, in ti se pa bojiš, da ostaneš zunaj pa je tole skok na zadnji vagon? :o Še en psihoanalitik, al kaj? Pa smo slovenci res en psiho narod, če psihoanalitiki rastejo za vsakim vogalim  >:D
Sicer pa debato komot pošlješ tja, če se ti zdi zrela, samo pisce pusti na miru  :P

Sorry Lunette, jaz vidim stvari do pikice isto kot prej. Mi je vseeno, če bi pred zavetiščem salte delala, cepetala, da hoče psa takoj, al pa si žile rezala. Sporno se mi zdi neizbranemu kandidatu tega ne povedat, ne pa ga ne izbrat. Lahko pogledaš tudi drugače, hipotetično. V primeru, da bi šlo za psa, ki je v zavetišču na račun občine, bi tak odnos lahko pomenil vse kaj drugega. Vsaj za plačnika. Recimo sum zlorabe proračunskih sredstev.

V bistvu nisem vedela, kako je Meli prisel do informacij vsaj za enih par, kdo je bil resen iz strani Lajke. Jaz sem msilila, da je to nasel med oglasi na www. OK, morda res ni sam nasel in so mu prilezniki sporocili. Pa je to sigurno, da so v teh primerih prilezniki kar ZH?
Po pravilniku mora itak posvojitelj zavetišču sporočit podatke novega lastnika, če psa odda naprej. Par telefonskih klicev, po možnosti sitnih, zna kakšno reč razkrit, prič si pa verjetno tako ne moreš dobit. Pa da rad šari po registru se je tudi znal pohvalit, pa zloraba pooblaščenega dostopa verjetno tudi kakšen podatek odkrije, če bi ga posvojitelj recimo pozabil sporočit. Ampak zna bit, da tudi to ni dovolj za priče dobit. Za materialne (pisne) dokaze, s katerimi je lahko sprožil postopek proti Lajki (ker naj bi posvajale pse za nadaljnjo prodajo mimo ZZZiv al nekaj takega) in njihovi pojoči članici, pa ja, je za končno dostavo vitezu poskrbel kar sam horjulski vrh. V verigi telefončkov, ki so poskrbeli za kršitev ustave in to, da so prave informacije prišle do pravega naslova (brez kakršnekoli manipulacije, seveda), pa se znajde še kakšna vidna članica ljubljanksega društva, kdo bi si mislil, morda je bila kakšna celo aktivna v Flikovi temi. Morda sta bili celo dve?  ;)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 05 Julij 2012, 21:20:12
Citiraj
Recimo enega iz področja skupinske manipulacije, pa še vedli niste, ste si pa hiteli pripenjat priponke spletičen.

Ah, to ni bila nobena manipulacija, še jaz, ki nisem nikjer čist zraven sem točno poznala obe plati. V to kako je šla korespondenca se ne spuščam, ker me sploh  ne zanima in naj se to zmenijo prizadeti med sabo. V delu, kjer so iz Lajke pošiljali v Meli "posvojitelje" in potem na svojo pest oddajali pse naprej pa se povsem strinjam s tem, da je tako početje absolutno nesprejemljivo. Jemanje in oddajanje psov iz zavetišča v sodelovanju z zavetiščem ja, isto početje za hrbtom zavetišča ne. Poznam obe plati medalje in to je moje mnenje, ki bi bilo povsem enako, če bi neki aktivisti kradli pse iz obalnega zavetišča.

S tem, da bi morali nesojeni posvojiteljici povedati, da psa ne more dobiti se seveda strinjam. Z dodatkom, da so ji med enim ali drugim obiskom to po vsej verjetnosti povedali, pa takega odgovora  ni sprejela in je naprej pisala maile, na katere pa ji niso več odgovarjali. Jaz ji tudi ne bi, če bi ji prej dovolj jasno povedala, da s posvojitvijo ne bo nič.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 05 Julij 2012, 22:48:44
Ne vem, če povsem točno veš za obe plati, ampak nema veze. Dejstva so kakršna so. Tajnost pisem je varovana z ustavo, kršitev, še toliko bolj kadar je narejena načrtno, mi je pa ravno toliko nedopustna kot mi je katerokoli kaznivo dejanje. Moja morebitna prizadetost na to ne vpliva. Tista na vrhu lestvice pa se je iz tega delala norca. Že res, da je drugi najbolši način reševanja problemov, da najdeš v njih nekaj humorja, kakšen humor je pa neokusen, tale konkreten je bil zame tudi manipulacija, s katero se je spodkopavalo kredibilnost Lajk in zmanjševalo spornost njihovega početja, izvedena povsem v Smetkinem stilu.

Pes je po naši zakonodaji stvar, in ga (žal še) ni zakona, ki bi lastniku preprečeval oddajo psa. Vseeno je, ali je pes posvojen v zavetišču načrtno, ali to nardi fizična oseba samoiniciativno, ali pa na namig društva. Svojega psa lahko odda tako tisti, ki ga je posvojil v zavetišču kot tisti, ki se ga je naveličal kar tako, po isti zakonodaji. Je bilo psom v večjo korist, dokler se tega ni razglašalo, pa zasluge za to spremembo pripisujem izključno Poloni in njenim vloženim naporom, da onemogoči nekaj psom življenje. Zato pa je tako težko oddajat pse in je tako pomembno zaupanje in korekten odnos.
Je razlika, ali pride za nadaljnjo oddajo psa posvojit nekdo v obalno zavetišče, pa nekoga nategne, pa potem recimo psica konča na naslovnici SN, pa se s tem spet malo manipulira, ali pa se posvoji pse zato, ker je njihova druga alternativa skrinja. Psi so bili namreč posvojeni v zavetišču, ki ima v zadnjih letih skoraj 50 % evtanazijo. Z novo pogruntavščino, ki je opazna tudi v eni od Smetkinih točk, bo statistika verjetno poskočila tam nekam na raven obalnega zavetišča, ampak v praksi pa ne verjamem, da bo kaj drugače. In meni precej dol visi za hrbet zavetišča in ego in ponos vodje, ki bi psa strpal v skrinjo, če ga ne bi posvojil kdo "nastavljen". Torej ne samo da je tako početje povsem v skladu z zakoni (in so drugačne interpretacije, kot si jih je privoščila recimo Petra na predavanju, napačna uporaba materialnega prava, lahko tudi zavajanje), nesprejmljivo mi je kršit ustavno varovane pravice zato, da bi Lajkam preprečil, da psu dajo možnost življenja! Na kraj pameti mi ne pade to skušat vsaj razumet, kaj šele se s takim početjem strinjat. Melijeva statistika je namreč bolj srh kot kaj drugega vzbujajoča, za moj okus je tudi horjulska preveč črna. In dokler bodo statistike take, vidim v načrtnem posvajanju odpisanih psov samo korist za konkretne pse, pa še zavetišče na ta račun solidno zasluži, pa bi se moralo samo potrudit najt psu dom. Če uspe Lajkam, bi moralo tudi zavetišču.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 06 Julij 2012, 07:39:41
Pasjereja je pač dober biznis...................in vsak biznis teži k temu, da je tržno uspešen; "denarno" uspešen. Če je biznis še take vrste, da poseže na naše "emocionalno" področje postane novodobno nadvse uspešno prepričevanje, posiljevanje predvsem pa teženje k temu, da se svojo glavo čim manj uporablja dobitna terna!
Seveda vsi "vpleteni" to striktno zanikajo; v imenu ljubezni, etike, morale, zdravja........!
Bullshit!

PS
Me pa kdaj resno zaskrbi, mi roji po glavi ali reči svojim otrokom: "Lumpi, lizači boste morali postat, če ne v življenju ne boste daleč prilezli"  ;)

PS1
Še nisem videl vzreditelja, ki bi rekel, da se s psi da dobro zaslužiti........vsi vzrejajo "v minus". Da o zavetiščih ni za izgubljat besed. Rodovniških legel pa kot peska in trave  ???
Oboji pa v v en rog, kašen velik biznis so psi brez rodovnika oz. mešanci..........če pa to kdaj ne "pali" je pa tu še zdravje, etika, morala..........in ostali tržni bullshit :o

Res pa je tudi, da trditi, da poštenost sploh ne obstaj, smešno. Obstaja vsepovsod, ampak jo je na zalost malo, vse manj!
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 06 Julij 2012, 10:01:24
Kolikor sem jaz iz vsega pisanja razumela, jo je najbolj motilo/prizadelo/razjezilo, ker ni dobila odgovora. In priznam, tudi mene bi.

Ne poznam gospo, ne poznam Smetke/Polone (ista oseba-predvidevam), ne vem kakšo je naselje, kjer se je Šum sprehajal sam,...
Če se je tako trudila priti v stik z vodjo zavetišča  in niso bili niti toliko, da ji vsaj napišejo, da ni primerna in razlog zakaj, me ne čudi da je gospa tako čustveno odreagirala.
Če je Smetka vedela, da je Šum sam pohajal naokoli in če z odgovori ni bila zadovoljna - OK, ne daš psa. Razumljivo. Nekatere pač moraš zavrniti. Tudi jaz ga ne bi, če imam prav ali ne... je pa to že druga zgodba. Odločitev je pač treba sprejeti na podlagi parih pogovorov.
Ni mi pa jasno, zakaj ji tega ni povedala ali vsaj napisala. Toliko fer bi pa le morala biti. Pisala je o tem, da ji med pogovorom ni ''štimalo'', zapisano je, da se je Šum potepal,... nikjer pa ne piše, da je gospa od njih prejela odgovor, da po njihovi oceni ni primerna. In očitno ga res ni - in to ni prav.

My Point Exactly !!! ( sicer sem pa to tam tud napisala)
 + da  a je bilo treba ?... a je bio potreba čakat toliko časa z odgovorom , da je prišlo na forum?...
 In da so forumaši prej pred  dotičnimi  objavljali zakaj nekdo ni primeren.

Flik, držim pesti zate, slabo ti kaže - v vsakem primeru.  :(
Tud jaz.

JBG cant save them all.... :-X.... dokler imam svoje imam z njim  dost dela... se res ne rabim obremenjevat še z drugimi ...
 pa še en tak občutek sem dobila , da če že posvajaš potem moraš vzet od kraja ne se izmišljevat  katerega bi rad... bože nedaj če je podoben čistokrvnemu potem si pa že "badavađija".
 mah  brez veze mi je že ... dot mam te teme...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 06 Julij 2012, 10:06:18
(http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_020.gif)

Pasjereja je pač dober biznis...................in vsak biznis teži k temu, da je tržno uspešen; "denarno" uspešen. Če je biznis še take vrste, da poseže na naše "emocionalno" področje postane novodobno nadvse uspešno prepričevanje, posiljevanje predvsem pa teženje k temu, da se svojo glavo čim manj uporablja dobitna terna!
Seveda vsi "vpleteni" to striktno zanikajo; v imenu ljubezni, etike, morale, zdravja........!
Bullshit!

PS
Me pa kdaj resno zaskrbi, mi roji po glavi ali reči svojim otrokom: "Lumpi, lizači boste morali postat, če ne v življenju ne boste daleč prilezli"  ;)

PS1
Še nisem videl vzreditelja, ki bi rekel, da se s psi da dobro zaslužiti........vsi vzrejajo "v minus". Da o zavetiščih ni za izgubljat besed. Rodovniških legel pa kot peska in trave  ???
Oboji pa v v en rog, kašen velik biznis so psi brez rodovnika oz. mešanci..........če pa to kdaj ne "pali" je pa tu še zdravje, etika, morala..........in ostali tržni bullshit :o

Res pa je tudi, da trditi, da poštenost sploh ne obstaj, smešno. Obstaja vsepovsod, ampak jo je na zalost malo, vse manj!
(http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_020.gif)

S to razliko, da jaz tulim v svoj rog in sicer ta, da sem proti kakršnikoli prodaji živih živali oz. služenju na na njih. Edini sprejemljivi kompromis se mi zdi pogajanje okoli tega kdo pokrije stroške cepljenj in s/k, če je to že opravljeno; torej zdanjšnji ali novi lastnik oz. v kolikšni meri kdo. Nekaj v smislu kar že zdaj omogoča Zakon o zaščiti živali, le da velja le za imetnike zavetišč. Ne zdi se mi sporno (ravno nasprotno), če te stroške krije novi lastnik. 
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lunette na 06 Julij 2012, 15:47:58
No moj post je bil obrazložitev kronologije...ma ja ni mogoče čist prav da ni dobila odgovora takoj oz vsaj ne takega kot si je ona zamislila recimo kar je sama že nekako to povedala(''...ker  je   je   Cruella  odločila, da  ga  Milenka  Knez  ne  bo  dobila, pa  niti   me  ne  pozna,  ni  me   videla, ni   se  pogovarjala  z  menoj...'') In še ena stvar zaradi katere me rahlo ne čudi da gospa morda kljub vsemu ni razumela odgovora...Prvo pravi da je psa videla 2x v živo...am...kako potem da je Samčeva ni videla, kar trdi nekaj stavkov naprej ???

Čisto hipotetično. Danes mi pogine pes. Hočem to pa to pasmo (ki niti ni glih prav pogosta - ala seter) Poiščem. Se zapiknem v točno določenega. Imam recimo da dovolj denarja (unih 1000eur ali več).  Ok pa da ga res ne grem iskat k nekomu, ki jih ima na lagru, uvožene prek meje, zložene v štuke.
Koliko je možnosti da ga dobim v 10 dneh? Oz. koliko je možnosti da v 10 dneh (pa prvi dan ga šele iščem po netu) uletim vzreditelju 2X na vrata, spustim 30 klicov, pošljem 4 maile, pišem poste o vzreditelju na netu...in da potem vzreditelj potrdi rezervacijo mladiča? S tem da na ključno vzrediteljevo vprašanje o prejšnjem psu najdem vse ostale odgovore samo konkretnega ne.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: barbara10 na 06 Julij 2012, 15:58:44
Eni pa pravijo: ce me hoce oz. kaj rabi od mene, bo se 1x poklical (da ne klicejo nazaj)...

Ce bi meni nekdo toliko tezil oz. klical milijonkrat, bi se sigurno 1x oglasila in mu povedala, da zal ne. Pa ni vazen razlog.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lunette na 06 Julij 2012, 16:05:04
Oh a ja...še eno neskladje v njenem pisanju mi je ta da najprej piše da je nihče (prav nihče) ni kontaktiral nazaj. A nekaj postov naprej pa čutno razlaga da jo je klicala veterinarka iz ZH ter ji povedala da takšne simbioze še ni videla...

Pa če zarad mene ne delajo prav v ZH/obalnem zavetišču/Lajki/Meliju... no se teli podatki ne skladajo s strani morebitne posvojiteljice. Ker me ni bilo zraven (si niti ne želim), debato spremljam od daleč...ampak too much mi pa je, da se potem konec koncev samo išče napake določenega zavetišča kot da imajo drugi imuniteto. To da pa morda nesojena posvojiteljica JE dobila odgovor ampak morda NE točno takega kot ga je želela slišat je pa krivda na nekorektnosti (nekje omenjeni lažnivosti) zavetišča. Uh djte mal umirit strasti do določenih zavetišč pa se uprašajte - a bi vi oddali psa nekomu, ki vas osira po netu ker ste mu dali napačen odgovor? Poleg tega pa sam piše en kup kontra informacij.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lunette na 06 Julij 2012, 16:07:03
Eni pa pravijo: ce me hoce oz. kaj rabi od mene, bo se 1x poklical (da ne klicejo nazaj)...

Ce bi meni nekdo toliko tezil oz. klical milijonkrat, bi se sigurno 1x oglasila in mu povedala, da zal ne. Pa ni vazen razlog.

E pa točno to! Sej gospa je že pridelala da očitno je odgovor NE ampak ne dojame zakaj...vsaj tako jaz razumem njeno pisanje. Kljub debatam na sosednjem forumu pa ni spisala enega posta v njen prid, da ni res da bi se Šum sam šetkaril okoli. Ker če jaz razumem je tu glavni problem zakaj ni primerna posvojiteljica. Prav tako na tem forumu je bilo prvo vprašanje na njen post prav to-ali sprejema pogoj privezanega psa. Pa tudi ni odgovorila. Sicer je to njena stvar a to odgovori ali ne...imam pa občutek da tudi ni odgovorila ZH.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 06 Julij 2012, 16:10:50
Eni pa pravijo: ce me hoce oz. kaj rabi od mene, bo se 1x poklical (da ne klicejo nazaj)...

Ce bi meni nekdo toliko tezil oz. klical milijonkrat, bi se sigurno 1x oglasila in mu povedala, da zal ne. Pa ni vazen razlog.
Jaz tudi  ;D

Lunette - Gospa pravi, da Samčeve NI videla, Samčeva pravi, da jo je. 1:1. Samčeva ima svoje zaposlene, torej je povsem mogoče, da jo je videla katera od zaposlenih?
Niti v eni točki odgovora Samčeve ni napisano, da gospa JE dobila odgovor tega in tega dne na tak in tak način, kar torej potrjuje navedbe gospe.

Ostalo sem že napisala, da se ne bi ponavljala, tudi o tem kako bi bilo, če bi hipotetično bila lastnik tega psa občina, in bi bil pes 10 dni dlje v zavetišču kot bi lahko bil.
En pravočasen pisen odgovor gospej bi bil dovolj trden in tehten argument za zaustavit vso tole karkoli že. V naslednjem postu pod postom gospe na mpn bi namreč lahko pisalo, da je dobila odgovor tega in tega dne na takšen in takšen način. Pa bi bilo end of story še predno se je začela.

O tem ali je primerna posvojiteljica ali ne pa si ne drznem sodit, ker je ne poznam, psa pa tudi ne.

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lunette na 06 Julij 2012, 16:46:22
Jaz tudi  ;D
...
O tem ali je primerna posvojiteljica ali ne pa si ne drznem sodit, ker je ne poznam, psa pa tudi ne.

E vidiš Sleepy. Tudi ti bi ji rekla ne brez obrazložitve. Nič spornega.

Ali je gospa primerna posvojiteljica ali ne tudi jaz ne mislim sodit, ker je ne poznam.

Želim pa s svojimi posti samo to povdarit, da tudi tale gospa ni prav nič konkretnih odgovorov dajala, nasprotno pa jih moramo vsi pričakovat od ZH. Morda so se prav vse fajn zmenle pa je bilo potrebno teme odpirat samo zato, da se je gospa lahko mal potolažla (verjamem da ji je neznosno hudo ob izgubi Šuma). Se je pa tema obrnila samo v eno smer...kako je dotično zavetišče tako pa tako...in da ima v tej zgodbi medalja samo eno plat.

Torej ker me ni bilo tam, ne poznam gospe, ne poznam ZH zaposlenih osebno, ne poznam psa...vidim pa da so nasprotujoče informacije tudi z druge strani medalje ne samo z ene.  ;) Dejstvo, ki ga ne gre kar tako postaviti na stran.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: HUDMA na 06 Julij 2012, 16:49:49
Kakor jaz razumem, Flik še vedno čaka na novega lastnika, saj dosedanji kandidati niso bili primerni zanj oz. je prišlo do nesrečnih naključij pri komunikaciji med zavetiščem in kandidati.
PIKA.

Ali boste vendarle do septembra razpredale kdo, zakaj, kje in kako laže. Flik od tega nima nič.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 06 Julij 2012, 17:12:55
Ja o nečem je pač treba razpravljat. In razpravlja se pač.... do konca, ne do septembra  :P Flik se ne oddaja. Baje. Podpičje  :P

E vidiš Sleepy. Tudi ti bi ji rekla ne brez obrazložitve. Nič spornega.

Ali je gospa primerna posvojiteljica ali ne tudi jaz ne mislim sodit, ker je ne poznam.

Želim pa s svojimi posti samo to povdarit, da tudi tale gospa ni prav nič konkretnih odgovorov dajala, nasprotno pa jih moramo vsi pričakovat od ZH. Morda so se prav vse fajn zmenle pa je bilo potrebno teme odpirat samo zato, da se je gospa lahko mal potolažla (verjamem da ji je neznosno hudo ob izgubi Šuma). Se je pa tema obrnila samo v eno smer...kako je dotično zavetišče tako pa tako...in da ima v tej zgodbi medalja samo eno plat.

Torej ker me ni bilo tam, ne poznam gospe, ne poznam ZH zaposlenih osebno, ne poznam psa...vidim pa da so nasprotujoče informacije tudi z druge strani medalje ne samo z ene.  ;) Dejstvo, ki ga ne gre kar tako postaviti na stran.

Ne, ne bi ji rekla "ne" brez obrazložitve, ne vem kako si to uspela razumet.  :-\ Na telefon bi se ji javila.
Ne drznem si sodit ali je primerna posvojiteljica ali ne za Flika, ker ne poznam ne nje, ne psa. Torej ne ocenjujem njene primernosti sploh, in je tudi sicer ne bi na podlagi postov na netu.
Debata se je pa obrnila kot se je. Ne prva ne zadnja taka, samo da bi jo bilo tako simpl preprečit, da bolj ne bi moglo bit. Sicer je pa vse za nekaj dobro, in ziher so tudi take debat. Za kej že.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lunette na 06 Julij 2012, 17:19:54
oh ja  ::) prav lepo sem to razumela  ;)
In ker ne moremo ocenjevat gospe, tudi prav tako ne moremo ocenjevat zavetišča. Ker nas ni bilo zraven v konkretni situaciji. Kot pravim, kaj pa če sta se čist use zmenle pa samo odgovor ni bil pravi? Ampak kljub temu se je razvila debata, ki Fliku (in ostalim varovancem ZH) prav nič ne koristi, če se vsi potencialni posvojitelji odvrnejo od ZH. Pa delajo prav ali pa ne. Živali so tam in od tam se tudi oddajajo. Dobrobit živali je na prvem mestu pa tudi če se nahajajo v ''napačnem'' zavetišču a ne.
Živela živalovarstvena scena  :)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lunette na 06 Julij 2012, 17:23:14
Torej ne ocenjujem njene primernosti sploh, in je tudi sicer ne bi na podlagi postov na netu.
Debata se je pa obrnila kot se je. Ne prva ne zadnja taka, samo da bi jo bilo tako simpl preprečit, da bolj ne bi moglo bit.

Debata bi se lahko mirno preprečila tudi z druge strani če bi le rekla kaj in kako je s sporno točko posvojitve. No pa se ni. Se pa na podlagi postov ocenjuje ravnanje ZH.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 06 Julij 2012, 17:45:26
oh ja  ::) prav lepo sem to razumela  ;)
In ker ne moremo ocenjevat gospe, tudi prav tako ne moremo ocenjevat zavetišča.
Ne, očitno nisi. Zavetišče (vsa pravzaprav) izvajajo JAVNO službo in so podvržena takemu in drugačnemu nadzoru javnosti in ja, vsak lahko ocenjuje odziv zavetišča, ker le to izvaja javno službo. Sem že napisala, ne vem če je treba še en krog.
Ampak ja, dejmo vsi mižat o vsem, ker bomo s tem, ko bomo na kaj opozorili, zagotovo komu, ki je najbolj važen pri vsem, povzročili neizmerno škodo. Sem napisala že tudi to.
 :)
Če pa misliš kakšno moje osebno ocenjevanje pa, ja, iz razloga poznavanja bi v bistvu lahko ocenjevala veliko več, kot pa to počnem in se omejujem na izvajanje službe zavetišča.

Torej - zavetiščarstvo je biznis, zaje***, ampak če se vsaj približno držiš zakona, pa tega ne poveš ali najdeš način, da ne poveš, potem tudi dober. Pa ne tega okoli govorit, ker lahko škodite psom, ki so tam nameščeni... Nič zato, če se jim dela škoda iz kakšnega drugega razloga.

Lahko pa zanj poskrbite tudi sami. Nihče vam nič ne more (po trenutno veljavni zakonodaji), le v sedmih dneh, če ga nihče ne pogreša, ga morate prijavit nase, če ni označen. Še občine bodo zagotovo vesele. No, prej ga je fino peljat do prve vet. ambulante, kjer bodo preverili če je označen.

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 06 Julij 2012, 17:54:52
Se pa na podlagi postov ocenjuje ravnanje ZH.
Kot se na podlagi slikic ustvarja fama...

Zelo preprosto - če ni dovoljeno izrazit nestrinjanje, potem je neetično dovolit hvalisanje. Prvo bojda škodi psom, drugo pa zagotovo odpira denarnice. Nehaš z drugim in posledično izginejo razlogi tudi za prvo. Zavetišč je veliko, pa se o večini ne piše prav dosti, bi bilo pa zanimivo videt koliko donacij prejmejo. Ugibala bi, da zelo malo.
Jing-jang, akcija-reakcija, + -. Brez enega ni drugega, če je eno, je neizogibno tudi drugo.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 06 Julij 2012, 18:13:09
Torej - zavetiščarstvo je biznis, zaje***, ampak če se vsaj približno držiš zakona, pa tega ne poveš ali najdeš način, da ne poveš, potem tudi dober. Pa ne tega okoli govorit, ker lahko škodite psom, ki so tam nameščeni... Nič zato, če se jim dela škoda iz kakšnega drugega razloga.

Lahko pa zanj poskrbite tudi sami. Nihče vam nič ne more (po trenutno veljavni zakonodaji), le v sedmih dneh, če ga nihče ne pogreša, ga morate prijavit nase, če ni označen. Še občine bodo zagotovo vesele. No, prej ga je fino peljat do prve vet. ambulante, kjer bodo preverili če je označen.

 ;D ;)
...........samo, da ga vam zavetiščarji ne ukradejo, odvzamejo, dokler je še neoznačen ;D .
Kaj ko bi uzakonili, da mora pes najprej v zavetišče? Moralno/etičnih razlogov čez glavo..........zato zavetiščarji, pljunite v dlan. Dobrote, aktivistov, prostovoljcev nikoli premao  :o

Flik se ne oddaja.................zaradi prevelike "gonje", buma, tralal , ker je pes s "posebnimi potrebami" (po mednarodni definiciji :D )....................vidi ga lahko le potencialno "primeren" kandidat ;D
Ma dajte no dajte. Zapojmo raje kakšno otroško  ;D
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lunette na 06 Julij 2012, 18:57:46
vsak lahko ocenjuje odziv zavetišča, ker le to izvaja javno službo. Sem že napisala, ne vem če je treba še en krog.

Ne,ne ni treba še en krog, ker se ocenjuje odziv zavetišča samo na podlagi forumskih spisov.  Zraven se pa ne vključuje tudi druge strani (v tem primeru) Pravzaprav se je cel krog peljal brez mojega mnenja. Dodano je bilo samo proti koncu. In ga tudi zaključujem, ker se ne razume dejstva, da nisem na strani gospe niti nisem na strani ZH-ampak smo že tam...če nisi za si proti, a ne.
In ker je ZH javna služba je čisto lahko bil pogovor z gospo morda izveden...ampak kljub vsemu jim pa ni potrebno na forum objavlat čtiv. So najbrž stvar ZH in nesojene posvojiteljice. Koliko je zavetišč/društev v Sloveniji pa vsa niti niso na vseh forumih aktivna za prav vsako žival posebej.  ;) Ali potlej oni ne izvajajo stvari pravilno  ??? ker ne dajejo informacij javnega značaja...na forum?
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 06 Julij 2012, 19:08:45
Ja ja, debata je šla kamor je šla kar sama od sebe(http://cosgan.de/images/midi/konfus/c040.gif).....
Če se bo gonila do septembra nič ne de, na oddajo Flika to ne bo vplivalo. Na ugled zavetišča tudi ne - se na Horjul in v manjši meri še na nekaj  "izbranih" zavetišč v ciklih izliva toliko gnojnice, da nekaj dodatnega zasmrajevanja ne bo vplivalo na nič. Za ljudi, ki se trudijo delat najboljše v takem vzdušjuje sicer hudo(http://cosgan.de/images/smilie/ekelig/n025.gif) ampak jbg, saj sčasoma se utrdiš. Kar ne ubije krepi. Vzrok za začetek cikla je ponavadi povsem banalen, zelo redko kaj oprijemljivega. Najpogosteje je užaljenost nekoga ki ni dobil živali (večinoma gre za mačke, ker se oddajajo samo kot notranje ali pa pasemske pse)(http://cosgan.de/images/smilie/konfus/d075.gif), pa užaljenost nekoga, ki ni uspel spraviti živali v zavetišče (prava reč, če slučajno če obstaja povsem objektiven vzrok)(http://cosgan.de/images/smilie/konfus/d075.gif), pa užaljenost, ker se drznejo spakovati zaradi hrane za živali in ne vzamejo čisto vsakega pofla(http://cosgan.de/images/smilie/konfus/d075.gif), pa užaljenost, ker si ne morejo ogledovati živali kot v živalskem vrtu(http://cosgan.de/images/smilie/konfus/d075.gif). Pa obešanje na narobe obrnjene stavke, napačno besedo....čemur rečejo kritika. Na kar se potem obesi vse od Adama in Eve naprej. Včasih imam občutek, da nekateri živijo samo zato, da brskajo za napakami in "napakami".
Kritika je OK, opozarjanje na dejanske napake je OK, a žal gre večinoma za gonjo ki pogosto preide v področje iracionalnega.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 06 Julij 2012, 19:41:39
Tako je. (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_148.gif) Absolutno samo tako in nič, niti za pikico, drugače. (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_167.gif) Manjka mogoče edino še poziv, da raje kaj dobrega naredite in pomagajte, najraje s kakšno donacijo, da olajšate delo tistim, ki se trudije delat le najboljše kljub krivičnih iracionalnim gonjam.  (http://cosgan.de/images/midi/verschiedene/b020.gif)

(http://cosgan.de/images/midi/konfus/a050.gif)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: barbara10 na 06 Julij 2012, 19:50:50
Dejstvo je, da ne ena ne druga stran ni podala izjave iz prve roke, kjer bi natancno navedli vse od a do ž, seveda brez manjkajocih, nasprotujocih, dodanih zadev. Prav tako nikogar od nas ni bilo zraven in je tezko govoriti, kaj je manjkajoce in kaj dodano. Problem je tudi natancnost zapisa dejstev (ki ne vemo, kaj so, ker nas ponovno ni bilo zraven). Lahko verjememo enemu, drugemu, nobenemu, (obema ne gre)... Najbolj realni v ocenjevanju so lahko le tisti, ki ne poznajo nobenega ali pa oba (in to Dobro).

Iz prve roke je od vpletenih podala "izjavo" le potencialna posvojiteljica, tisti, ki pa je z njo kontaktiral, pa ne (ce prav razumem). Ne glede na natancnost podanih podatkov.

Velika teza pa je tudi na mnenjih ljudi, ki poznajo vsaj enega od udelezencev. Seveda, ce ga poznajo Dobro - ne nujno zasebno. Njihove izkusnje. Dobre in slabe.


Meni osebno veliko pove odgovor na vprasanje, ce bo pes vedno na povodcu: "pasje sole, ukvarjanje s psi, izkusnje..." To jaz razumem kot biti pripravljen vloziti delo, cas, denar v to, da bo enkrat pes lahko spuscen. Kot je prej pisalo, vsak clovek po svoje razume. Zato tak odgovor ni neprimeren (pove Veliko).
Zame je vzgojiteljica v vrtcu rekla moji mami, da iz mene nic ne bo. Na koncu sem pa pomagala njeni hcerki pri ucenju, ker je pisala cvek ;) Zato ne gre trditi ne za cloveka, ne za psa..., da tega pa ne bo nikoli mogel...

Veliko mi pomenijo izkusnje s pasmo! Retrieverjev (priznanih) je 6 vrst. Ocitno razlicni od drugih lovskih pasem (kje so sele druge nelovske pasme). Se vec, med sabo so razlicni! Je tudi res, da so posamezni primerki iste pasme, celo v bliznjem sorodstvu, lahko isto leglo, kot dan in noc. Pa kljub vsemu se zdalec niso podobni drugi pasmi (se gibljejo v nekih okvirih). Zato je res ogromno, ce clovek pozna pasmo. Npr. ce ze za CCR najdeta 2 dobra posvojitelja, eden je imel ZP, drug CCR. Ga das tistemu, ki je imel CCR. Nic lazjega.

Jaz recimo rabim pse za delo, kjer morajo biti nujno spusceni (in to v gozdu), le z odsevnikom okoli vratu, ki je na jezka. Morajo me poslusati, ne goniti divjadi... pa niti en pes, ki je prisel v moje roke, ni bil ze narejen (pa ne vsi mladicki!). Eni so rabili vec casa, eni manj (pa noben od mojih posv ni sel modeliranja cez). Vsekakor imam raje lovske pse ali bivse lovske pse z nosom "na mestu" in spredaj (ne potlacen nos, ker so depriviligirani za delo z nosom). To ne pomeni, da nelovski psi ne bi mogli delati istega dela.
Prav tako bom jaz tista, ki bom izbrala psa za delo, sama. Glede na njegov karakter. Pa posteno povedano ne mislim razlagati nobenemu zavetiscarju..., zakaj ravno tistega (znanje me je kar stalo in si naj odgovore na zakaj pridobijo kar sami). Ce mi vzreditelj, zavetiscar lahko svetuje, super. Ampak dejansko mi ne more, ker tega dela s psi ne pozna! (Bleferje pa sovrazim v dno duse!) Ce ga imam moznost testirati (psa), potem ima moznost, da ga posvojim. Sicer pa trenutno ne iscem nobenega, ki ne bi bil za delo.
Pa bi seter bil tudi primeren kandidat (v casu, ko je bil v "angleski seter" v koperskem zavetiscu, so imeli tam se cokaladnega "labradorja" - se dobro, da sta bila samca, ker bi drugace se tezje spala)! Seveda spuscen (kater kreten bi takoj spustil odraslega psa z zgodovino oz. ko se pes ni narejen!) Res je, da se ti lahko zgodi marsikaj, tudi nam se je. Ne po moji napaki. Sem se pa naucila iz te tuje veliko!

In tudi razumem, da za zival, ki je ze enkrat imela zalostno zgodbo, ki je prisla v tvoje roke, za katero si odgovoren, se bos potrudil oddati pravemu (ce ti je seveda mar za zival), pri katerem se mu vec ne bo ponovila zgodba. S tem ni cisto nic narobe.

Pa tudi res, da nikjer nisem prebrala s strani zavetisca, da so gospe dali odgovor. Ce bi ji s kratkim stavkom po mailu odgovorili na 1 izmed 4, bi imeli celo pisni dokaz ;)


Sramota za tako predavanje, kjer se je zavajalo javnost o oddajanju psov posvojenih v zavetiscu naprej! Sploh glede na tisto mismas pogodbo. Poleg tega bi bilo potrebno kar overiti te zadeve pri notarjih, da bi res dobro veljale!
Seveda se iz tiste vroce juhe ni zgodilo nic proti Lajkam! Ker niso mogli nic! Le ustrahovali so posvojitelje, VURS jih je klical na razprave... Dajte no, nehajte!

Lanabela: nastej izbrana zavetisca! Za veliko od njih so konkretni dokazi! Za veliko od njih je VURS tudi kaj naredil (ni VURS vendo ta slab ;), ampak ce dejansko lahko nekaj naredi, potem naredi). Premalo si "zraven", da bi vedela, kaj pises. Ne pusti, da ti perejo mozgane: preberi, preveri, razmisli! Ne poslusaj ne ene, ne druge strani! Saj imas glavo! Imej jo tudi za te zadeve!
Te napake zavetisc, ki si jih nastela, niso ravno napake ;) Obstajajo Napake!
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 06 Julij 2012, 20:07:16
Kadar gre za Napake, je prav, da se jih prijavi pristojnim organom in prav je, da ti ukrepajo po zakonu. Govorim o gonjah, ki nastanejo iz ništrca, se razplamenijo do neba....potem pa brez pompa ugasnejo. Za njimi ne ostane nič drugega kot nekaj dima in veliko smradu. In takih je velikanska večina - vsaj od teh, ki se gonijo po netu.
O tem, kdo ima bolj oprano glavo seveda lahko razpredamo v nedogled. Dokler nisem na lastne oči videla, kako se je iz  povsem navadne izmišljotine skotila jara kača v kateri je bilo toliko laži in hudobije da glava peče sem bila povsem nevtralna. Zdaj pač nisem več.

Katera so ta zavetišča je znano in naštevanje niti nima smisla. Bolj zanimivo je, katerih zavetišč ni na tapeti, pa bi morala biti.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lunette na 06 Julij 2012, 20:11:42
Ok ampak najbrž nebi cepetala do neba in nazaj če ti psa nebi v 10 dneh kar dali? Pa zraven na 2 foruma pisala vsakič drugačne poste, ki si zelo kontrirajo?
Potem se pa za lažnivce označuje samo tiste ki so ti malo bolj na žolču kot oni drug. No to nikakor ni način izpodbijanja kredibilnosti samo ene strani, ker obstaja tudi druga. In res prav nobeden ni bil konkretno zraven, da bi z gotovostjo trdil da v konkretnem primeru laže ena stran druga pa je povsem resnična. Kot pravim morda je pa gospa dobila odgovor morda ga ni...ne verjamem ne eni starni ne drugi, ker me ni bilo zraven.
Eni pa očitno lahko verjamejo/sodijo/peljejo debato v to smer(vstavi poljubno) samo zato ker se jim zdi na podlagi nekih izkušenj da je pa nekdo tolk patološki lažnivec da lahko to že vejo ko odpre usta/pritisne črko. Pa čeprav tudi druga stran nič kaj enotna ne izgleda (vsakič malo drugačen podatek).
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 06 Julij 2012, 20:50:29
Ker moramo seveda vsi počet iste stvari, tako po taktu, in boh ne dej, da kdo kje ven štrli. So what, če je cepetala do neba? Ker to, da nekdo cepeta do neba je seveda veliko pomembneje kot to, da očitno ne obstaja dokaz, da je odgovor dobila...

Kadar gre za Napake, je prav, da se jih prijavi pristojnim organom in prav je, da ti ukrepajo po zakonu.
Kdo pravi, da se jih ne? O učinkovitosti naših organov se lahko prepričaš iz poročanja medijev, izbrisani so se dajali kolko let? Morali so it ven, da prideš ven moraš najprej ponucat vse doma. To traja leta, medtem pa se blefira in prodaja zgodbice, da tisti drugi lažejo, dokaz je pa najbrž to, ker se itak nič ne zgodi. Ker bi zagotovo se že, če bi bilo kaj res, a ne?
Bez pritiska medijev gre še počasneje, če se zadeva pojavi v medijih (če se tiče ZH seveda, če je pa zadeva plod bolne domišljije in se tiče obalnega zavetišča, potem sodi to v povsem drugo področje, tisto najbrž, ko javnost mora vedeti), je to zlivanje gnojnice, škoda, ki se dela psom in podobni bla bla bla in pravljcie za male otroke.

Al pa recimo. Prijaviš sum kaznivega dejanja, ker za kaznivo dejanje gre, ker ga pač KZ prepoveduje. Če bo tožilec šel v resnici v pregon, se odloči on. Lahko recimo ugotovi, da gre za nesorazmernost med kaznijo in "količino" kaznivega dejanja in od pregona odstopi (za krajo čokolade v trgovini recimo ne greš v zapor, ampak kraja pa je). Kaj zdej? Ima javnost pravico to vedet? Ker KZ zakonik dejanje obravnava. Al se temu reče, da gre za laž, ker pregona ni bilo?

Brez veze, ni ga bolj slepega od tistega, ki noče videti. Bomo kakšno rekli čez cca 10 let.

Lunette ti to o čem konkretnem ali samo tako malo na splošno?

Dokler nisem na lastne oči videla, kako se je iz  povsem navadne izmišljotine skotila jara kača v kateri je bilo toliko laži in hudobije da glava peče sem bila povsem nevtralna.
Jaz sem tudi že marsikaj na lastne oči videla, pa marsičesa še zdej ne morem verjet, zato please, do tell this story. Me res firbec matra.

Al pa če gremo res raje kakšno otroško zapet...

P.S.
And pity – people who inspire it in you are actually very powerful people. To get someone else to take care of you, to feel sorry for you – that takes a lot of strength, smarts, manipulation. Very powerful people.
 :)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 06 Julij 2012, 21:02:32
Citiraj
Ker moramo seveda vsi počet iste stvari, tako po taktu, in boh ne dej, da kdo kje ven štrli.
Točno tako. Še posebej če ven štrli zato, ker je boljši. Potem ga je treba še posebej dobro zatolčt (ŽAL velja za vsa področja, ne samo za uavetišča).
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 06 Julij 2012, 21:18:12
Če je nekdo boljši, to neizogibno pomeni, da je nekdo drugi pa slabši. Ker gre pri tem za subjektivno ali pa dogovorjeno oceno in dojemanje (ker mi do zdej še nihče ni uspel odgovorit, kdo je pa tista avtoriteta, ki to upravičeno lahko določa), zase pa seveda vsak rad misli, da je jasno boljši in ne slabši - je takale dikcija call 4 trouble.
Meni osebno so veliko bližje drugi termini, ki so zna bit tudi bolj nevtralni in celo realni. Recimo drugačno, ven štrleče, neobičajno v primerjavi z običajno, povprečno, enako ali kaj podobnega.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 06 Julij 2012, 21:22:28

Potem se pa za lažnivce označuje samo tiste ki so ti malo bolj na žolču kot oni drug. No to nikakor ni način izpodbijanja kredibilnosti samo ene strani, ker obstaja tudi druga. In res prav nobeden ni bil konkretno zraven, da bi z gotovostjo trdil da v konkretnem primeru laže ena stran druga pa je povsem resnična. Kot pravim morda je pa gospa dobila odgovor morda ga ni...ne verjamem ne eni starni ne drugi, ker me ni bilo zraven.


Glede lažnivstva................... si prva v vrsti, da počistiš pred svojim pragom ;) .
Jast sem zmeraj ZA  :o

Barbara 10  (http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/a040.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 07 Julij 2012, 03:28:45
Sleepy: tu ne gre za to, koga jaz ocenim, da je boljši, ker je ta ocena povsem irelevantna. Pomembno je, koga ocenijo za boljšega tisti, ki so spodaj. In ga hočjo odžagat vsaj toliko, da ne bo več štrlel. Pogosto tega niti ne počnejo zavestno (z namenom).
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 07 Julij 2012, 08:18:34
Ja sej, natanko tako. Saj pravim, da je v tem je catch. In zato, pravim se recimo strašno izogibam ne samo označevanju ampak tudi dojemanju sicer, da je nekaj boljše/slabše, prav/narobe in podobno in pravim, da je to izvor mnogih težav. (še "normalen" uporabim v izjemnih primerih in skrajno redko). Ker je eno lahko samo v primerjavi z drugim. In če je nekaj (karkoli, kdorkoli) označeno za (naj)boljše, pa je vseeno kdo to naredi (ali pa samo dovoli) vse ostalo torej to ni. In vse kar iz tega sledi je logična posledica. Ker kdo pa je avtoriteta in s katero pravico trdi, da je nekaj/nekdo boljše v primerjavi z vsem/i ostalim/i?
Jaz elitizma že v osnovi ne maram. Sem pač levičar po duši.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 07 Julij 2012, 09:46:01

Meni osebno veliko pove odgovor na vprasanje, ce bo pes vedno na povodcu: "pasje sole, ukvarjanje s psi, izkusnje..." To jaz razumem kot biti pripravljen vloziti delo, cas, denar v to, da bo enkrat pes lahko spuscen. Kot je prej pisalo, vsak clovek po svoje razume. Zato tak odgovor ni neprimeren (pove Veliko).

No vidiš... točno tako kot si tudi ti v nadaljevanju napisala tako nekako tud jaz razmišljam, sploh ko se gre za posvajanje določenih psov.
Ja priznam jaz preferiram lovske pse... ne vseh, definitivno pa ptičarje.  in tak pes ni važno v katerem zavetišču je meni pade pod drobnogled in ga spremljam. ( in potem mi nekdo napiše " no sej..."  :-X)
očitno  to preferiranje je v očeh določenih prostovoljcev ZH (- vsaj tako je moč tudi prebrati) sporno, kot je sporno ,da si nekdo zaželi točno določene barve mačka. ???
In zmotilo me je tam v temi in bi me v vsaki temi kjer bi se oddajal ptičar NI VAŽNO KATERO ZAVETIŠČE , da je pogoj   velik ograjen vrt, in pa da se novi lastnik zaveže in podpiše da bo ta pes doživljensko na neograjenih površinah  na povodcu.  ???
Sory ampak jaz osebno tega ne bi podpisala.( torej bi bila ravno tako neprimerna posvojiteljica) pa to ne pomeni, da ko bi ga takega kot je domov privlekla pa kar takoj spustila na travnik.... nikakor.
Bi pa začela delat na njemu na sebi na šolanju oz vzgoji....  pa si upam trdit da v treh mesecih bi bil ko "bubica v loju" tačetrt mesec  ko bi se klimatizirial bi pa imela  jaz njegovo šolo
In v tem šolanju sem  miljon % prepričana ,da bi mi pes posvoje zašleval  vsaj to minimalno .... ker npr seter je tak!( pa mi lahko nekdo napiše nima rodovnika sej ni čistokrven...  ::) tud če ni setra ima v sebi kar je nedvomno)...
In nekomu objasnit, (ki si v glavo ubije da povodec in ograja  je čudežna mast/ rešitev vseh problemov) da to ni to je težko.Obrazložit da se da tudi drugače  da je mogoče  naredit v tej smeri da tak pes normalno živi in sobiva- brez povodca brez ograj/ DA TAKO MORA. ( Travniki in prostranstva so setrov teren- v urbanem je na povodcu kot vsi drugi-in lepo hodi poleg brez da lastnik srfa za njim- velik pes je,  in hudo  lepo zgleda, ko ti velik pes  hodi poleg...in je vrvica okras- ne nuja)
Ampak dokler pa tega ne OSVOJI , da vedno in vstrajno sporobava do kje je meja.... in ko spozna mejo,  še naštudira kje je luknja v zakonu da spet sproba " nadmudrit" lastnika.

In tak pes... težko najde primernega lastnika, vsaj takega ki bi bil pripravljen vložit res ogromno tuda volje dela in časa da psa spravi na tako "linijo" da pes lahko normalno sobiva v dobri veri,  da je svoboden- ampak še vedno pod kontrolo.
Setri so freelanderji... to je dejstvo. Predno ga izšolaš/ vzgojiš/... traja... ker ni dovolj zgolj šolanje.. ampak čas( tega folk nima oz ga ima stalno manj) Spomin dela setru, da ne govorim....po 5ih LETIH  se spomne iz katerega grma  je ptič ven zletel...in to na enem xy travniku kjer je bil mogoče dvakrat v življenju.
Da ga imaš zgolj na ograjenem vrtu.. :-9   ::)  1,20 ograja je p***** dim zanj preskočit  ;)... takih bodočih  lastnikov ki imajo Fort knox doma tud ni veliko.Pa še to če bi nekdo si utopično predstavljal ,da bo tak pes tam srečen in zadovoljen- se krepko moti.( lahko se slepi in sam sebi govori kolk je srečen pes ampak nikoli in nikdar ne bo)
NARAVNA  ZASNOVA pač ni  nekaj za na kruh namazat...
 eh ja.....
 načeloma sem tud jaz razmišljala... kaj bom ,ko teh dveh mojih ne bo več( upam da bosta še dolgo :))
 Pa npr pomisliš... mi je všeč ta in ta pasma... zdej  kakšen je bil mladič te pasme  tudi veš( ker si ga imel)  pa se spomniš koliko je uničil, pa kolk je bilo treba vložit vanj, pa kakšne napake si delal, pa kakšne napake je pes delal... pa ko jih nisi več  ko je prišel v puberteto ...pa je vse pozabil..pa kdaj je  bil toliko umirjen da te je začel sploh upoštevat..pa prideš nekje do tega da tam pri 3h 4ih letih je pa nekje začel malo pozornosti dajat nate se je umiril delno .... pa spet pomisliš... kaj pa če bi iz zavetišča  vseeno vzel nekoga ,ki je že odrasel tam 3-4 leta , in ga pelješ  v šolo..... malo se navezuješ z njim malo ga razcrklaš... pa imaš za leto ali leto in pol fajn družinskega člana....
Ampak očitno, da tako razmišljanje je pa bogokletno. ( v stilu ti bi a ? in to zastonj?... e ne boš!  nema zastonjkarstva  badavađija (http://forum.homepageofthedead.com/images/smilies/upyours.gif))
pol  si pa misliš...ku*c pa posvajanje pri nas pa patriotizem do domačih ... če bi se odločila al bi starega kupila al pa šla čez mejo... after all... "negledam na vero in nacijo"  :o
... pa še enkrat .... ne mislim s tem kot ,da pljujem po določenih, daleč od tega.
  tako pač jaz vidim in spoznavam stvari

p.s.
Še posebej če ven štrli zato, ker je boljši.
Če nekdo ven štrli ker je boljši potem je treba ta renome obdržat, kot prvo, in naredit vse  in delat v tej smeri ,da je še boljši....
 zgolj malo strokovnosti- za kronco. ( ne pa  delat  v tej smeri da te potem  lahko pljujejo...in to javno)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: karantanija na 07 Julij 2012, 10:09:32
Se strinjam damayanti. Če si zapičiš določenega psa v glavo (s tem ni nič narobe) greš lahko tudi v tujino. Prav blizu, v puljskem in reškem šinteraju so redno "na razpolago". Saj Flik izvira od tam...
Samo potem si hudobec, ki šverca pse (čeprav vse papirje urediš)...ker naši morajo v zavetiščih pa umret....... ???
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 07 Julij 2012, 10:23:20
Pot takimi danimi pogoji tud "živi" ne .
Za une xyžnj mešance se mogoče res ne ,da predvidet kaj je in kaj ni...pri takem se pa da. In fajn je, da se upošteva   naravo psa( pa  je zarad mene lahko 1600x brez rodovnika in  mi sam papež lahko napiše da ni  rečeno da je ta pasma...  ::))
Čudni pogoji res... ampak ne morem in ne morem si pa pomagat da ne bi tega pogoltnila.. na podlagi česa se ocenjuje...
pa če čisto odmislim... nesojeno posvojiteljico...
kalup neprimernega posvojitelja... kdo ga določa... ;D
 
Iskreno jaz sem  neprimeren posvojitelj  v tem kalupu...
 čez dobre tri tedne grem na morje... kot vsakič doslej bom šla  vsak drug dan zjutraj ob 7ih na katamaran. (Damč spi... mu na kraj pameti ne pade da  šel z menoj tako zgodaj) Dina bo pa čakala da gre  / rutinsko/ ... pa bova šli v šoping... po Splitski rivi bova  naredili điro... šli na kavo, prebrali časopise ob kavi in ona  če še dela tam tista kelnarca ob skledici smetane...p potem  na tržnico... kjer bo neprivezana sedela z povodcem v gobcu in   cekarjem pred njo ob robu ribje tržnice in čakala da  kupim  za južno...( pa bo 300 golobov skakalo pred njo pa še kakšen potepuški maček se bo smukal okoli nje...pa se ne bo premaknila)...
pa če bodo polne roke bo sama svoj povodec nosila in polek korakala  .. NEPRIPETA...

eto ti zgodovine prostega šetanja psa... čao zavetiščniki... no vsaj pri nas... upam močno da nekje drugje..mogoče tud v drugi državi je komu jasno da lahko pes hodi z lastnikom tud polek ...če je naučen tega.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: karantanija na 07 Julij 2012, 10:49:44
Kul  8)

Se strinjam ja, da pod takimi pogoji ne živi ampak životari, 300, 564, 1892 dni...
Ampak, kot je rekla tista, ki je smela pisati v zaklenjeno temo o Fliku, so psi v naših zavetiščih rešeni  :o in jih ni potrebno reševati iz njih.
Verjetno to še posebej velja za tiste, ki so "rešeni" za kakih 30 dni  >:(
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 07 Julij 2012, 10:53:40

Ampak, kot je rekla tista, ki je smela pisati v zaklenjeno temo o Fliku, so psi v naših zavetiščih rešeni  :o in jih ni potrebno reševati iz njih.
Verjetno to še posebej velja za tiste, ki so "rešeni" za kakih 30 dni  >:(
Sem mislila , da sem zgolj jaz spet kaj narobe razumela ;D...pa vidim da tud ti ;) :D
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: karantanija na 07 Julij 2012, 11:03:09
Jaz kar naprej skoraj vse "narobe" razumem  ;D   :P
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 07 Julij 2012, 12:39:57
O vidiš jaz tudi.  ;D Pa je nekaj časa že kazalo, da bi še znalo kej bit iz mene, kljub iracionalnemu uporništvu, pa se je v postopku oblikovanja nekaj zalomilo, pa sem se dokončno in očitno nepopravljivo pokvarila. Kaj čmo, se zgodi tudi najboljšim, da jim sem in tja spodleti  (http://cosgan.de/images/smilie/teufel/a020.gif)

Ampak, kot je rekla tista, ki je smela pisati v zaklenjeno temo o Fliku, so psi v naših zavetiščih rešeni  :o in jih ni potrebno reševati iz njih.
Verjetno to še posebej velja za tiste, ki so "rešeni" za kakih 30 dni  >:(

Rešeni, rešeni, seveda! Kako pa?  :o Poglej una dva stafforda podhranjena, je bilo celo v medijih, takih klasičnih (to se menda še sme, se mi zdi  ::)), ki ju je nekdo skušal rešit tako, da je o njunem stanju obvestil nekoga, ki je prijavo spisal, vse po uradni poti, inšpektorja na teren nateral, da je psa odvzel z odločbo in ju predal v oskrbo zavetišču. Pa zdej nihče (no, nekaj posvečenih najbrž že ve) ne ve kaj se je z njima zgodilo in rešitelji se bodo lahko do konca življenja spraševali kaj sploh so nardili? In naslednjič mogoče raje ne bojo nič, ker večina ne mara met življenj na vesti. Ampak ne zdej dreveščk gledat, je treba gledat gozd. Vse je šlo po "propisima". In treba je vložit vse svoje napore, da v takem zavetišču ostane še več živali (ali pa gre mogoče še za kakšno drugo sorodnost in usklajevanje statistik?) pa nikar si vest razbijat kaj se z njimi zgodi, ker so že rešene, veste. Veliko med njimi tudi nadloge, ki se ji reče življenje...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: čara na 07 Julij 2012, 13:42:19
Osebna izkušnja s posvojitvijo psice. Po evtanaziji psa sem vsak vikend tja hodila sprehajati pse (nekako se je bilo treba zamotiti). Pa mi je v oči padel Lux, mešanec z ZP, znal je dati tačke, se cufal, tekal za žogico, dotiki BP, znal pa je biti zoprn do psov, ampak sem imela že takorekoč zmenjeno šolo in bi delali na tem.....Pa ker doma ni bilo blagoslova, je šel k drugim. Še vedno pomislim nanj in bi se super ujela z njim!

In peljem na sprehod Brino (no zdaj jo kličemo Bina). Popolnoma nezainteresirana zame, še malo treme je imela na začetku, požrla vsako nesnago, nič ni znala (saj nisem niti pričakovala), ko je videla igračo BINGO! cufa, žoga, vse je bilo na novo in vse je bilo super. EEE PA SEM SE ZALJUBILA! In ta pes me je že kar nekaj stvari naučil in že tri leta me uči sproščenosti, zaupanja!

Malo pogovorov, če je že kak interesent za njo, kaj so oni opazili kak dom potrebuje. Se napovem za drugi dan, da bi jo še malo bolj spoznala-pa sem drugi dan bila skoraj 4 ure tam, čvekala, se igrala (čudno da me niso stran napodili!). Tretji obisk je bil z bratom, da še kdo drug vidi psico in smo se domenili kako poteka posvojitev, koliko je posvojnina in naslednji teden je prišla k nam(teren je pač treba pripravit).

Kako drugo zavetišče zna biti, da bi me zavrnilo, zaradi tega ker sem bila ogromno tam, veliko spraševala o psici ipd...Iskreno povedano, če na mojem drugem obisku ne bi dobila odgovora Da, lahko posvojiš ali pa NE, ne moreš je ali pa Prehitro je še za odločitev, pridi še enkrat drug teden bi cepetala in trepetala. Ker rada vem pri čem sem.

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 08 Julij 2012, 20:59:41
Citiraj
Bi pa začela delat na njemu na sebi na šolanju oz vzgoji....  pa si upam trdit da v treh mesecih bi bil ko "bubica v loju"

Damayanti, če trdiš, da lahko zrihtaš sesutega psa s paničnimi izpadi v treh mesecih tako, da v vseh situacijah, na katere lahko naleti prosto spuščen v naravi odreagira varno in kontrolirano - ali si genij in vsaka ti čast, ali pa z delom  z zares sesutimi psi nimaš nobene izkušnje. Vseeno ali so Setri ali ne (bi si celo upala trditi, da je izrazito mehke pse, kar Setri  pač so, precej težje sestaviti nazaj kot kakšnega bolj trdega psa).
Glej: če si želiš psa (vseeno ali je Seter ali ne), ki bo lahko samostojno spuščen delal tudi na večjih razdaljah ne boš jemala psa, ki je sesut, ki panično beži, ampak si poiščeš takega, ki bo za tak življenski stil primeren....

Bom vprašala drugače: ali trdiš, da lahko (v treh mesecih ali v treh letih) iz močno streloplahega psa (ki ga pok spravi v nekontroliran, brezglavi beg) narediš psa, ki bo lahko delal spuščen na terenu brez nevarnosti, da bi ti jo ob pokanju pocedil? Seveda ne vem ali je Flik streloplah ali ne (pa ne mi rečt, da Setri pa ne morejo biti streloplahi, ker vem da so lahko), a  drugih paničnih reakcij ni nič lažje odpraviti. Trditi si upam, da so nekatere hude oblike neozdravljive in jih je mogoče obvladovati samo tako, da je pes povsod tam, kjer obstaja najmanjša verjetnost, da bo naletel na tisto, česar se boji, na povodcu.

Sem velika zagovornica  (kontrolirane) pasje svobode. A nekaterih psov iz takih ali drugačnih vzrokov ni varno spuščati. Ali trdiš, da ti psi, ki morajo biti na povodcu nimajo kvalitetnega življenja, ali pa to velja samo za Setre?
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 09 Julij 2012, 07:36:38
Joj tole je pa tako odvisno od posameznega psa, posameznega skrbnika, tandema in še kupa okoliščin, da je po moje nemogoče ocenjevat al pa trdit, da nekaj ni možno. Jaz se vedno znova čudim, kako lahko kdo prepričano in samozavestno trdi, da je nekaj nemogoče, nepopravljivo al pa da je bolje v skrinjo pospravit.
K meni je v začasno skrbništvo prišel pes, o katerem je bilo veliko napisanega, da je narjena nepopravljiva škoda... z navodilom, da mora bit vedno na povodcu in načeloma ločen od drugih živali, predvsem psov. Povodec itak pri meni ni nikoli problem, ločenost od drugih živali pa je takorekoč nemogoča, ampak nema veze, bilo je navodilo. Res je, da je bil še mladič, pa vseeno. Jaz nisem imela z njim enega samega problema od trenutka, ko mi je bil dan v naročje, ne bi rabila povodca sploh, takorekoč naliman je bil name in mu množica živali pri tem ni škodila prav nič. In ni bil skoz na povodcu (seveda pa mesta za bit brez povodca previdno zbiram). Pred mano je precejšen del bojda nepopravljivega popravil že nekdo drug v dobrem tednu.

V obalnem zavetišču je pes, ki je prišel iz težkih razmer, lahko bi se mogoče celo o zlorabi razpravlajlo. Ovčar, pa še čuvaj. Se obnaša tako, je bil tudi po TV, sprejema rutino ne pa ljudi razen nekaj izjem, brez težav pa se je navezal na fanta, ki je zdaj njegov sprehajalec in je z njim čisto drug pes - na pogled običajen kavč pes kakršnih je veliko. Pa ne v treh mesecih ampak takorekoč v trenutku. Zna bit, da je ta fant en in edini v celi SLO, dejstvo je, da obstaja.
Kaj je mogoče in kaj ni se pač ne da vedet, ker kar nekomu ne uspe v letih lahko nekomu drugemu v nekaj dneh, če je pravi za pravega psa. Zato pravim, da je hudičevo težko oddajat pse, zlasti tiste, ki so malo posebni, ker steklene krogle, ki bi napovedala prihodnost in uspešnost, ni in v odločitve in zavrnitve tistih, ki pse oddajajo, se zato ne spuščam. Sami morajo živet s posledicami svojih odločitev, pa kakršnekoli že so, kar je za mnoge dovolj težko breme. Tudi s kakšno, da so psa oddali napačnemu, al pa s takšno, da so ga raje prikrajšali za dom, ker so nekoga ocenili napačno ali pa psa raje strpali v skrinjo.

Konkretno za Flika recimo piše, da se od sprehajalcev ne oddaljuje. Sicer pa je odgovornost odločitve in pravica izbire za (ne)posvojitev jasno na ZH. Od kandidatke pa se mi zdi kvečjemu fer in korektno, da je povedala kaj meni o "bit stalno na povodcu" tako kot je res, ne pa bluzila da ja, seveda, s figo v žepu, kar bi bilo očitno bolj modro, al kaj? Je treba povedat tako kot je, na obeh staneh, obem pa naj bi bil skupen interes - najboljše za konkretnega psa, pri čemer vsaka stran pozna samo polovico relavantnih dejstev - zavetišče o psu, posvojitelj pa o sebi in pogojih, ki jih lahko nudi psu.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 09 Julij 2012, 07:46:46
Aja, pa tole seveda nista samo dve izjemi, podobnih primerov imam še nekaj "na zalogi". Med njimi 3 take, kjer je bilo govora tudi o evtanaziji. Psi se še vedno živi  :)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 09 Julij 2012, 16:53:25
Damayanti, če trdiš, da lahko zrihtaš sesutega psa s paničnimi izpadi v treh mesecih tako, da v vseh situacijah, na katere lahko naleti prosto spuščen v naravi odreagira varno in kontrolirano - ali si genij in vsaka ti čast, ali pa z delom  z zares sesutimi psi nimaš nobene izkušnje. Vseeno ali so Setri ali ne (bi si celo upala trditi, da je izrazito mehke pse, kar Setri  pač so, precej težje sestaviti nazaj kot kakšnega bolj trdega psa).
Glej: če si želiš psa (vseeno ali je Seter ali ne), ki bo lahko samostojno spuščen delal tudi na večjih razdaljah ne boš jemala psa, ki je sesut, ki panično beži, ampak si poiščeš takega, ki bo za tak življenski stil primeren....

Bom vprašala drugače: ali trdiš, da lahko (v treh mesecih ali v treh letih) iz močno streloplahega psa (ki ga pok spravi v nekontroliran, brezglavi beg) narediš psa, ki bo lahko delal spuščen na terenu brez nevarnosti, da bi ti jo ob pokanju pocedil? Seveda ne vem ali je Flik streloplah ali ne (pa ne mi rečt, da Setri pa ne morejo biti streloplahi, ker vem da so lahko), a  drugih paničnih reakcij ni nič lažje odpraviti. Trditi si upam, da so nekatere hude oblike neozdravljive in jih je mogoče obvladovati samo tako, da je pes povsod tam, kjer obstaja najmanjša verjetnost, da bo naletel na tisto, česar se boji, na povodcu.

Sem velika zagovornica  (kontrolirane) pasje svobode. A nekaterih psov iz takih ali drugačnih vzrokov ni varno spuščati. Ali trdiš, da ti psi, ki morajo biti na povodcu nimajo kvalitetnega življenja, ali pa to velja samo za Setre?
Govorila sem zgolj in izključno za setra.
In tudi kar sem govorila sem iz stališča setra kot karakter.
 Na drugo kar sem ti boldala... bom spodaj odgovorila :)

Točno za Flika ne morem navajt .. ti pa lahko navedem da moj  seter, je normalno stabilen pes/ s kontrolo na daljavo/ strelomiren/ vendar nekoncentriran! Njega  v urbanh središčih prosto ne bi mogla  brez povodca sprehajat prav dolgo... ker njemu to ni... da bi on  šetal poleg kamor bi se spomnila- ko bi se naveličal bi zavil  v en bife in  se ugnezdil pod mizo- pa bi bilo zaključeno
...  ko ga dam v varstvo skupaj z psico je kolikor toliko normalen( vzame v zakup- da je on sedaj odgovoren za psico in da se bosta pač prilagodila dani situaciji).... v primeru da ga ne dam skupaj z njo je paničen...psihotik!...Ne je ne spi samo teži in domov rine.
Nikjer nisem napisala ,da sesutega psa zrihtaš v nulo!
( v nulo ( po sebi v nulo) zrihtaš psa ,ki ga vzgajaš od malega pa še to s primernim karakterjem)... kar pomeni, da je v vseh danih  in vseh možnih situacijah skuliran.
Če je pes posvojen in  stravmiran...potem verjetno če se greš neko vzgojo/ prevzgojo sčasoma spoznaš tudi kaj psa stravmira..in delaš točno na tistem ,da se taka travma  omili ali  celo odpravi.
Sicer ne vem kako to sklepaš mehak in trd pes...  ampak seter ni mehak... ja deluje mehak...  ampak ni ( najbolj milega in "lajk" ali pa tolerantnega karakterja so irci,  sledi anglež "tolerantno"- s tem da anglež ima največji lovski nagon med vsemi- in najtrši karakter je gordon ( zelo podobno kot ljudje...irci veseli , angleži osvajalski in trmoglavi zadrgnjeni škoti). Seter je pes s karakterjem...in to posebnim(  ne znam drugače obrazložit).
Celotna  vzreja pasme je bila namenska/ delo je namensko/ in  tudi nekdo ,ki si ga omisli za delo si ga mora omislit namensko.
V grobem vsako delo z setrom  mora bit kompromis med vodnikom in psom... ampak rabi pa še vedno "gospodarja" da se počuti varnega ...(  ne vem niti kako bi ti drugače obrazložila).
Nekdo ki je vse življenje delal z nemškimi ptičarji in si bo omislil setra- bo po vsej verjetnoti rekel ta pes je zanič.. ne dela/ sploh če se bo lotil z njim delat kot z nemcem.
Seter je pač  "seter"... njegova glavna karakteristika je nos ( potegne dvakrat na tako dolžino kot nemc)... zato se reče tudi da dela na daljavo... veliko setrov ne aportira temveč zgolj dviguje... preiskuje... veliko jiih ne nakazuje strogo kot je značilno za ptičarja  ampak se vkoplje... nekateri celo različno na  določeno perjad drugače.
Tudi odpoklic( ko  se nekateri zgražajo ,da ko mu zažvižgaš mora  kot strela ravno do vodnika) seter tega ne dela...

Zakaj jih je toliko po zavetiščih in to iz Italije... ti pa tudi lahko povem. Ker  Italjani/lovci kupujejo  "šolane" pse...
En vodnik/ eno upoštevanje/ rabi se navezat na vodnika... ko se  bo bo delal -pri drugem vodniku  ne dela. Drug vodnik/ nepoznavanje karakterja -> rastur od psa...potem pa nič vreden... in šuk čez mejo...
 s tem da setera je treba tud pazit... če ga ne znaš kontrolirat zelo rad začne gonit. Še ena dodatna karakteristika ,da se zgubi  ;)... ker ni gonič.  Kar pomeni da goni z visokim nosom...in ne nizkim- kot dela gonič ali šarivec... zato se slednja lahko vrneta po isti sledi... un pa ne.

A razumeš kaj hočem povedat...  ubistvu kaj sem ves čas hotela povedat... nekdo ki pozna  točno določeno pasmo- karakter se mi zdi smiselno da je primeren posvojitelj določene pasme( če se že gremo) pa tud redko se najde ravno tak.... pa pustimo sedaj tam uno celotno zgodbo ker o tistem se mi resnično ne da več... zame je zaključeno.
 npr  bi bila v  nekem  xy zavetišču samojedka... celo življenje jih imaš... verjetno bi bila najbolj konkretna posvojiteljica... poznaš različne karakterje kalup psa.. veš kaj lahko kaj ne kako se jih šola imaš izkušnje itd...
 ali ne bi bila primerna ?

Glede streloplahosti.

 več vrst strelopalhosti je... ena je prirojena streloplahost ... tak pes se bo vedno bal poka.( živ krst ga ne bo spravil u red... tak pes nikoli in nikdar ne bo delal... dejstvo)
Druga je na podlagi slabe izkušnje... to se da popravit. Vstrajno in z razumevanjem- psa.
potem imaš občutljivost na strel ...
Iskreno povedano... veliko setrov sem videla...  da bi vedela za streloplahega... čist pošten ga ne poznam. Poznam jih nekaj, ki so tipično kavčpegli in so občutljivi na strel... ( irci)
Angleži... sploh izvora Italija- Hrvaška...so več ali manj  95% lovska vzreja...  občutljivost na strel se pojavi... streloplahost ne.
Je pa nekaj... kot sem že napisala... seter je pes ki ne more bit sam... tudi ko dela...  dela boljše v tandemu ali v skupini...
 eden izmed tistih psov ,ki se od drugega psa uči  oz se počuti boljše ob drugem psu.

Načeloma jaz osebno če bi iskala psa za delo- konkretno- potem vsak zavetiščar odpade  ;) Tud odpade vsaka druga pasma ,ki ni ali šarivec ali ptičar
  kupila bi takega psa ... in to iz skrbno načrtovanega legla kjer bi točno tisto kar bi rabila  že iskala v njegovh prednikih... velika večina  naravnih zasnov pri ptičarjih in šarivcih  je  prirojenih.( kri ni voda)
Če bi pa posvajala.... kot ptičarja iz zavetišča... bi vzela v zakup( in  bi bil drugi pes ob že popolnoma izšolanem in stabilnem prvem)... če bi bil stravmiran....  verjetno pa ,da  prosti đir po Splitski rivi  ne bi prišel v poštev...
 upam da sem ti odgovorila... vsaj približno  :)

 se pa nič ne duvanim kaj jaz bi :) kaj jaz ne bi :)... ...  nasplošno za vse pasme/ niti pod razno...... ( tud želje nimam po kakšnih prevzgajanjih ali vzgajanjih sploh ne pasem ki jih ne poznam ali   mešancev... jaz sem ziheraš- ali je  pasma ali pa ni( pa še to iz dveh že zgoraj navedenih skupin)... pa naj se nekomu zdi še tako grdo in brezsrčno ... tko je  pošteno povem in ni me sram.
če... res ( ČE) bi se pa  po ne  vem kakšni xy opciji spravila  namenoma  posvojit iz zavetišča in vzgajat/prevzgajat  je pa  1. opcija seter.( pa če ne kar edina)
Tud žimavca ne bi.. pa lahko rečem da žimavka pa je v nulo... ampak poznam pa  karakter žimavca- zato ne.
Mogoče se z leti moje mnenje spremeni... sedaj je stališče tako kot je.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 09 Julij 2012, 17:07:48
Še nekaj sem se spomnila... stari lovci so temu rekli "špartansko šolanje"( men osebno je kruto- in totalka mimo) poznam še celo enag modela( res "modela") ki je tako šolal N.O.
 da je namenoma vzel starejšega psa ga sesul in poten na novo postavil/ izšolal... tako da tud za psihično sesute pse  po vsej verjetnosti obstaja neka možnost ,da nekega dne pa bodo ok....( za 3 leta starega setra sploh- če vzameš v zakup da dokončno ga nekje  vzgojiš po svojih željah tam pri 5ih letih ko se  skulira)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 09 Julij 2012, 17:53:55
Glej. Zelo lepo si opisala Setre. Kot pasmo. Ja, pa bom citirala enkrat za spremembo C.M. Najprej vrsta (Pes) potem pasma (Seter). Ker ste se vsi zapičili v to, da je Flik Seter. In ker poznate Setre, poznate tudi Flika, veste kako bi v določenih situacijah odreagiral, kaj potrebuje, kaj ima rad....Če bi šlo za enega xy mešanca na podlagi njegove slike tega zanesljivo ne bi trdili. Kaj ko bi najprej pogledali Flika kot Psa in za trenutek pozabili da je tudi Seter. Pa bi vzeli v ozir najprej njegovo zdravstveno stanje (ki več kot očitno ni dobro, saj je pes na terapiji, ki bo očitno dolgotrajna). Če bi nesojena posvojiteljica v Fliku videla Psa, ki je dal veliko skozi, ki je prišel v zavetišče v obupnem stanju in je sredi terapije, potem zagotovo ne bi po forumih pisarila o tem, da nima lepe svilene dlake značilne za setra in da je shiran (in ga v zavetišču kljub temu, da je tam že dva meseca niso zrihtali tako, da bi bil tak, kot se za Setra spodobi. Ker o Setrih nimajo pojma. Da ne napišem še kaj zraven, na kar namiguje ta obtožba). Če bi nesojena posvojiteljica v Fliku videla Psa, ki ima poleg fizičnih tudi psihične težave, ne vemo kakšne, a recimo da je plašen in obstaja velika verjetnost brezglavega bega, bi ji bilo jasno, da mora biti tak pes na povodcu. A ona ve, kako se vedejo setri in pričakuje, da temu manjka samo roka poznavalca, pa malo šolanja, pa bo tak, kot seter mora biti.
A razumeš, kaj hočem povedat?
Meni bi se v takem primeru bolj primeren od poznavalca pasme Seter zdel primeren nekdo z izkušnjami s sesutimi Psi. Ampak. Recimo da bi se gospa brez izmikanja strinjala, da bo imelaFlika kljub temu, da je Seter vedno na povodcu. In bi z njim delala, pa bi v nekaj mesecih uspela spraviti njegove strahove pod kontrolo. A misliš da v tem primeru ne bi bilo mogoče poklicati v zavetišče, pa povedati, kako je Pes napredoval in da sta na točki, ko bi lahko počasi in previdno začela delat brez povodca. ne bi bila ne prva in ne zadnja.

A če bi bil v zavetišču samojed ali bi bila jaz kot poznavalka pasme bolj primerna posvojiteljica? Malo morgen. Če bi bil v zavetišču plašen samojed s paničnimi izpadi, bi bila jaz kot posvojiteljica absolutno manj primerna od nekoga, ki ima žilico za delo s plašnimi psi. Jaz jo nimam. Lažje delam z agresivci ali nekontroliranimi divjaki - če se že spravim. Ne glede na pasmo.

Aja, kar se tiče sesuvanja in nazaj sestavljanja psov: pravijo, da se da to narediti samo z nemškimi ovčarji, pa še to ne z vsakim. Tega, kako so končali tisti, ki po ponovnem sestavljanju niso funkcionirali kot bi bilo treba ti pa verjetno niso povedali.

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: barbara10 na 09 Julij 2012, 19:17:04
Jaz se ne strinjam le v delu, ko pravis, da je lazje delo s plasnimi psi... tistim, ki so delali s plasnimi psi. Jog, tudi tukaj je veliko na pasmi.

Mi imamo bolj lovske, bivse lovske pse ali pa pse, ki imajo z lovskimi psi skupno zgodovino nekje dalec nazaj. Pa je bila sedaj nekaj mesecev v varstvu mesanka z veliko borderskimi problemi (ni imela le problema s streloplahostjo, vse ostalo katastrofa). Za nas tezko. Veckrat sem ze mislila poklicati na pomoc nekoga, ki ima izkusnje s psi z velikim pasnim nagonom (samo ker se ne gibam v teh vodah, pasnih, nimam pojma, kdo bi bil primeren zanjo)... Spravili smo jo v stanje, ko je bolj mirna, da se razume s psi (vsaj domacimi), naucila se je pasje govorice, ne skoci vec v psa, ko gre mimo nje (ni dajala niti svarilnih signalov, sla je direktno v pretep), sedaj zna dajati miritvene signale ali pa ignorira - je pa se dalec od popravljenega psa...), celo slisi, ker ni vec v afektu, kokosi so se vedno problem, divjad tudi (bi gonila, ce bi lahko), ljudem se hitro podreja (ni samozavesti v tej psicki)... Sedaj je nekaj dni na testiranju nazaj in ce ne bo slo, pride nazaj (in se ji bo iskalo nov ustrezen dom) in takrat bomo imeli vec casa, tudi da gremo do "mojstra" pasnih psov, nekoga, ki je ze obvladal borderja s hudimi nagoni... Vceraj zvecer je prvic prisla nazaj k lastnici v novo hiso in je "otozna" - pri nas se je ze vkljucila v kardelo, brez katerega je ne bi slo popraviti in nauciti pasje komunikacije, ter da ima lahko tudi ona v pasjem svetu prijatelje ter da ni vsak pasji "ugriz" ugriz - da je uporaba gobca in tack lahko del igre. In seveda, sedaj ze slisi, ko jo poklices, da sedaj pa koncec lajanja (je pasla avtomobile ob ograji in nic slisala)... Sicer pa cisto nezahtevna psicka.
Tisti problem, ki je lastnico najbolj motil, pa se pri nas ni pojavil in nismo mogli delati na njemu. Nekaj zadev se je naucila od nasih psov tj. zraven posode lezi in je, vendar ne cuva... Ima poleg vsega se neke druge fobije tj. ne upa lizati jogurtovega loncka (prvic sem srecala tak problem - da se loncka boji). Prisli smo sedaj ze skoraj do tocke, da bi tudi to ze lizala.

Namrec, tudi plasen pes ni le plasen, temvec je kombinacija marsicesa: genetike, okolice in on sam (eksistencializem). Problemi pri tem setru so predvidevam zaradi okolice ;)
Ce imas ob znanju resevanja problemov plasnih psov se znanje o pasmi, si na konju. Sicer pa le na pol ;)
Dosti lazje je resevati take probleme s predhodnim znanjem genetike, kajti po ostalo gres lahko v ustrezno pasjo solo ali poklices pomoc na dom. Pa gospa naj bi tudi rekla, da bo sla z njim v solo, sicer lovsko - a niso vse lovske sole slabe (za leseno zlico). Sploh ne za pticarje v Ljubljani pri eni gospe.
Zato je tudi bistveno tezje/zanimivo delati z mesanci, kjer je genetika popolna neznanka in nimas dodatne pomoci.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: barbara10 na 10 Julij 2012, 12:20:49
Se en nasvet pri prevzgajanju psov: ne zadajajte si casovnega plana, ker boste lahko le razocarani, amapak plan mora izgledati takole:
1. problemi:
a) se boji moskih, odreagira tako in tako
b) preganja macke
c) ne mara psov
d) ne more biti spuscen, ker...
...
2. cilji:
a) se vec ne bo bal moskih oz. vsaj bo odreagiral tako in tako
b) ne bo vec preganjal mack ali vsaj slisal med "pregonom" ter se vrnil
c) bo ignoriral pse
d) da bo lahko spuscen izven urbanega okolja, na travniku, v gozdu (in ne bo preganjal divjadi, pa bo slisal, ko ga poklices...)
...
3. metode dela, vaje (black box):
a) moski mu daje hrano, iz rok, ga pelje na sprehod...
Seveda odvisno od zacetnega problema oz. zacetne reakcije. Lahko da je za zacetek vec kot dovolj, da je tam en moski prisoten na koncu sobe, ki ga ne gleda, ne ogroza, pes pa ima moznost se umakniti.
Ce je pes zelo "bogi", bo rabil nekaj casa, da se odpre. Ponavadi pa, ko se jim odpre, je napredek zelo hiter.
Sproti si pises, kaj je delovalo, kaj ni oz. kako se je pes odzval na dolocene zadeve. Pa potem spreminjas strategijo, se vrnes korak nazaj, pa cez teden lahko spet poskusis prvotni plan, ker je pes ze "zrel". Sicer se zna na kaksni tocki napredek ustaviti, takrat je najbolje malo prekiniti z visanjem drazljajev ter premisliti, zakaj se je ustavilo in narediti novo strategijo.
...
d) vaje najprej s povodcem, nadzorovano na ograjenem poligonu brez, sledni povodec v naravi... odvisno od napredka psa in izkusenosti, iznajdljivosti... vodnika

Dobro je, da imate koga za pogovarjati se o teh problemih... vec glav vec ve. Ter da imate se nekoga, ki pomaga pri vsem tem in da se vsi ostali vsaj priblizno drzijo navodil. Ce pa imate se instruktorja/e, pa toliko bolje.


V "fizikalnem" jeziku: vhod -> black box -> izhod
Vhod je povezan z okoliskimi spremenljivkami, ki vplivajo na psa (ter v zacetni fazi dajo ven napacen rezultat na izhodu).
Pravi rezultat na izhodu je naceloma le eden in je nas cilj, ki smo si ga zastavili na zacetku (ce se ga ne doseze v parih mesecih, se ga poskusa dosci v parih letih; klub temu, da se kaksnega ne bo dalo 100% doseci, se lahko poskusa toliko casa, dokler je pes ziv).
Black box je pes, na katerem testiramo vsako spremeljivko posebaj, spremljamo rezultat na izhodu. Variiramo spremenljivko in cakamo na ustrezen razultat. Ko je le-ta dosezen, se vrze v black box drugo spremeljivko, ki lahko pokvari rezultat prve, pa se vrnemo korak nazaj in jovo na novo...

Ni nujno, da gre hitreje cloveku, ki in pozna pasmo in ki se je ze srecal s problemom in ga resil, najvec lahko naredi clovek, ki ga je pes s problemom sprejel tj. z dolocenimi psi lahko delam le jaz, z dolocenimi le mama, z dolocenimi obe.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 20 Julij 2012, 22:44:40
Sedi, cvek! Nič se nisi naučila. Nažicano te nima kaj brigat!?
  >:D  :P


Zdej kar se pa prostovoljstva tiče - zakaj pa bi morali tisti, ki skrbijo za zapuščene živali, delat zastojn, pa delajo družbeno koristno delo, medtem ko zaslužek vzrediteljev ni sporen? Enako bi veljajo za vzreditelje. Iz ljubezni do pasme lahko kaj prostovoljno opravijo. Ker namreč 600 € za psa, od katerega gre del za plače zaposlenih, pa je psica celo sterilizirana je še vedno manj kot recimo 800 € za psa, strošek morebitne sterilizacije pa ostane lastniku, in ne gre nič za plače. 

Drugače pa ja, v nekaterih zavetiščih je veliko prostovoljnega dela, v kakšnem pa temu rečejo zloraba prostovoljcev.

Za moj okus bi bilo čudovito, če bi vsa zavetišča pripravljala letno poročilo kot ga Gmajnice, kjer bi bili prikazani in razdelani vsi podatki, vključno s financiranjem iz proračuna, iz drugih virov, število sprejetih in oddanih živali, št. evtanazij, dolžina bivanja in take reči. Pa da vidim junaka, ki bi zasebnikom rekel, da morajo tole takole napisat in javnosti predstavit...  :D
naučila ?...
imam svojo predstavo...
In čist iskreno... tukej se pa tud men mal bedast zdi primerjat... vzreditelja.. pa naj bo to pošten nepošten, al pa štepar...
 ker navsezadnje.. Sleepy... vsak od zgoraj naštetih  iz svojega žepa plačuje   futr, veterinarja, oskrbo itd...+ da psa dejansko kupi.. pa nič važno za kolk.
 za zavetiščnike pa  Tud oni in mi vsi plačujemo poleg še svojih ... ker občina smo MI davkoplačevalci...  ;)

Ne rečem, da zdej pa niso upravičeni plače dobit... ej sory sam lepo al pa grdo... ti dam primer... pa živalovarstvo in ljubiteljstvo gor al pa dol. Zadevo je treba dojet kot je ; ljudje tam ki delajo tam  so  rešitelji in rablji hkrati... če pa komu ni to všeč... potem se pa naj tega ne gre.
jaz če delam, moram v enem mesecu tolk in tolk prodat, da imam plačo... če ne prodam je nimam
Če se sama odločim ,da ta mesec pa ne bom vsega prodala bom  še mal podaljšala z robo ker mi je všeč ker  je fajn za pogledat v skladišču...  če imam dovolj  sredstev   da pokrivam  dve plače  ,prav, moj problem, če pa nimam pa kdo mi je kriv ... se ne morem  lih prvoščit robo občudovat...

Veš kaj me moti pri teh zavetiščih...  pa ne to ,da se podaljšuje življenska doba živalim, ampak to ,da na take  inštitucije se ponavad priklopi še enih 5 cuzavcev zraven k plačo vleče pa si je tud prbližno ne zasluži.
 in ne mi rečt da takih ni... ;)
 
Lanabela . ;)... (  ne morem se spomnit naslova une knjige :-[- cel popoldan že tuhtam ... vem pa da je bila not prav cela procedura kako so jih učil govorit ;D)


Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: diva1 na 20 Julij 2012, 22:53:17
Aja, sem še nekaj pozabila..

Meni je 500 EUR veliko denarja...

In se sprašujem, če zavetišča kalkulirajo pri izstavitvi računa plačniku  tržne cene veterinarskih ambulant in klinik oz dnevne oskrbe psov 
t. im. pasjih hotelov? Plače in prispevki za zaposlene? Najbrž so tudi zajete v tem znesku. A ni nič več volunterskega dela?  Se vse "računa"?
Voluntersko delo - kaj je to?... Potem si pač vol....


Sleepy, hvala za izčrpen odgovor.

Ekonomska situacija v naši ljubi državi že dolgo ni več rožnata. In zdaj, ko "ugašajo" takšni in drugačni  socialni transferji (otroški dodatki, štipendije,subvencionirana prehrana za otroke,  razna nadomestila), je znesek 500 EUR za mesečno oskrbo psa veliko... In bojim se, da tudi tukaj kmalu več ne bo plačnika... Ker ne bo od kje vzeti...

Pa da ne boš mislila, da imam "trdo in črno" dušo.. Nasprotno.  Že dve leti imamo doma  2 mačka, azilanta... Ime pa jima je Ratko in Zlatko..
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 20 Julij 2012, 23:22:36
Ja zavetišča nas fejst koštajo, in v situaciji v kakršni smo (ko se zakoni spreminjajo v paketih čez noč, tako da nihče niti ne ve prav kaj je v njih) se prav lahko zgodi, da se bo kakšen taprav ne samo spomnil (ker to se je že marsikdo) ampak tudi udejanil recimo samo 10 dnevno plačevanje za živali (manj ne gre, zaradi nevarnosti stekline) in še to samo najnujnejšo oskrbo. Zato nekako ne razumem pljuvanja v lastno skledo - bi radi potunkali požrešne privatnike, a kaj, ko so ti za občine (oziroma nas vse) cenejši.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 20 Julij 2012, 23:50:22

Jaz ne vem kdo bi rad potunkal požrešne privatnike, dejstva so kakršna so in niso nič drugačna, če se o njih govori ali pa ne. Desni opciji je filozofija 30 dnevnega plačevanja oskrbe živali v zavetiščih že dolgo preveč, to ni nekaj novega. Dokler ne bodo privatniki od sebe dali poročil, kakršno dajejo Gmajnice, bo težko realno ocenjevat kdo je cenejši in kdo ne, ker menda tudi tukaj šteje KAJ se za vložena sredstva dobi (kot šteje vzrejni pregled, pa ne vem kakšna ocena, pa skok iz ne vem kje...). Ker iskreno povedano - meni se ne zdi najbolj smiselno (da o moralni spornosti ne govorim) privatniku, pa če je še tako cenejši, plačat račun, ki ga izstavi, če žival potem pospravi v skrinjo. Škoda denarja. In če tako naredi s polovico živali... tudi težko razumem, da je žival 30 dni povsem zdrava, 33. al pa 34. al pa 40 je pa evtanazirana iz veterinarskih razlogov. Sorry, denarja za 30 dni oskrbe je bilo v tem primeru škoda, ker je bila verjetno bolna že prej. Al pa je mogoče veterinarski razlog tudi bivanje čez 30 dni? Ko se moramo že ravno vest varčevalno.
Meni se zdi pričakovanje po transparentnem delovanju precej daleč od pluvanja v lastno skledo, skrivanje in mutenje pa vzbuja zanimanje institucij in sproža veliko več neželenih efektov, kot pa priznavanje dejstev.
Sicer je pa za občine še najbolj ugodno, da za zapuščeno žival poskrbi najditelj sam, če iščemo cenovno najugodnejšo rešitev. Napotek, da predpisi velevajo, da je žival nujno peljat v zavetišče, je namreč napačen. Najditelj je v prekršku le, če v sedmih dneh živali ne prijavi nase, če nima lastnika.
Sicer pa sem za preventivo tudi v tem primeru.


Sleepy, hvala za izčrpen odgovor.

Ekonomska situacija v naši ljubi državi že dolgo ni več rožnata. In zdaj, ko "ugašajo" takšni in drugačni  socialni transferji (otroški dodatki, štipendije,subvencionirana prehrana za otroke,  razna nadomestila), je znesek 500 EUR za mesečno oskrbo psa veliko... In bojim se, da tudi tukaj kmalu več ne bo plačnika... Ker ne bo od kje vzeti...

Pa da ne boš mislila, da imam "trdo in črno" dušo.. Nasprotno.  Že dve leti imamo doma  2 mačka, azilanta... Ime pa jima je Ratko in Zlatko..

Malenkost in ne, ne bom.  :) Se v bistvu strinjam, mi je to že kdaj tudi kdo zameril, tak iz "moje strani". Ampak denarja je tolko, in mora bit za vse. Zato pa zagovarjam transparentnost, čiste račune in solidarnost. Je manj razlogov za slabo voljo, nepotrebno burjenje domišljije pa še fer je bit lažje in bolj pravično delit.
Sej vsaj v tem se menda strinjamo, da so izjeme in barabe povsod. Vsako stvar se da zlorabit, in vedno se najde kdo, ki jo in vedno gre to potem na račun poštenih. Pa mamo v bistvu vsi istega "sovražnika" in vsaj morali bit met precej podoben cilj. Samo se očitno ne znamo menit tako, da bi bila kakšna korist od vsega skupaj. Ker stvari so redko črno-bele.

Ratko in Zlatko   :D :D :D :D Čestitam za izvirnost pri imenih, pa tudi za posvojitev  :)

P.S.
Hehe take ideje se uresniči, ne pa napiše. Ker se hitro kdo najde, ki to lahko zlorabi  :D
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 21 Julij 2012, 00:21:54
Ne rečem, da zdej pa niso upravičeni plače dobit... ej sory sam lepo al pa grdo... ti dam primer... pa živalovarstvo in ljubiteljstvo gor al pa dol. Zadevo je treba dojet kot je ; ljudje tam ki delajo tam  so  rešitelji in rablji hkrati... če pa komu ni to všeč... potem se pa naj tega ne gre.


Veš kaj me moti pri teh zavetiščih...  pa ne to ,da se podaljšuje življenska doba živalim, ampak to ,da na take  inštitucije se ponavad priklopi še enih 5 cuzavcev zraven k plačo vleče pa si je tud prbližno ne zasluži.
 in ne mi rečt da takih ni... ;)
 
Lanabela . ;)... (  ne morem se spomnit naslova une knjige :-[- cel popoldan že tuhtam ... vem pa da je bila not prav cela procedura kako so jih učil govorit ;D)
Ja, se strinjam, in eni to zelo resno jemljejo. Menda se jim reče profiji, kot sem uspela dojet razliko med enimi in drugimi. Če se da, recimo hipotetičen primer, miljon evrov na leto za zapuščene živali, pa jih gre polovica v skrinjo, je pol mio slabe investicije. Jo je pol po moje boljše investirat v preventivo, pa mogoče tako vplivat še na zmanjšanje prve polovice. Samo za kaj takega "pogruntat" rabiš podatke (do katerih je težko prit), pa delat kalkulacije, pa zna bit, da pride do neskladja interesov zlasti s prejemniki tiste polovice...
Pa dejmo pol raje fejst ogradit svoj vrtiček in pazit, da kdo zraven ne pride. Če pa že... pol ne sme podatkov dobit, če pa še to rata, pol je pa ziher psihopat al pa obseden.

In ja, povsod se najde kdo, ki se šlepa tako ali drugače. Nenazadnje imajo korist pogodbene VA, pa kašen dobavitelj hrane, pa mogoče še kdo. Sej ni na nobenem področju kaj dosti drugače in verjetno da profiji vejo zakaj nočejo dajat od sebe podatkov, se upirajo pisanju poročil in so pogruntali, da po 30 dneh žival ni več last občin ampak njihovih pravnih oseb. Najbrž zato,ker jim je tako zelo mar za živali...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 21 Julij 2012, 10:26:42
Dejstvo je, da je  v interesu občin  to, da se potepuške živali spravi s ceste. Ker so nevarne (ugrizi, bolezni) in nadležne. Kaj se potem zgodi z njimi, je iz tega gledišča pravzaprav vseeno, glavno da jih ni na cesti in da se ne morejo več namnožiti. Čist tko gledano. In čist tko gledano tudi ni v interesu občin, da se živali v nedogled valjajo po boksih in zasedajo prostor. Četudi ne več na njihove stroške.
Tako da....bi bilo mogoče pametno pozabiti na stare zamere pa malo skupaj stopiti, da bi se vsaj ohranilo to, kar imamo sedaj (če bi zavetišča financirala država in ne občine, bi bila zagotovo že na tnalu, skupaj z invalidi, upokojenci in drugimi nebodigatreba paraziti). No saj, nekateri so to že zmogli, od združenja zavetišč pa koristi ne bodo imela samo ta zavetišča ampak tudi živali.
Zdej...Čist lepo in prav je odkrivati napake, se boriti za zakonitost, transparentnost delovanja in kar je še podobnih zadev. Kar se počne s pomočjo pristojnih inštitucij. Če ne delujejo, je treba poskrbeti, da bodo delovale. Težko pa me bo kdo prepričal, da je kakršnakoli potreba za negativne kampanje po FB in forumih, še manj me bo kdo lahko prepričal v dobronamernost osiranja kolegov po istih medijih. Še zlasti, če tisti, ki osira druge sam enako ali še bolj pridno požira javna sredstva. In maže sebe z drekom, ki ga meče na druge. Če gre samo za osebno zamero, je šla veliko predaleč. Če gre za taktiko lovljenja sponzorjev, je kontraproduktivna. Če gre za odvračanje pozornosti od sebe..isto.

Toliko. Btw...Kaj bi si mislili o recimo veterinarju, ki bi šel po forumu (recimo da temle, ne nekem strokovnem) osirat svojo konkurenco?
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 21 Julij 2012, 11:07:39
No saj, nekateri so to že zmogli, od združenja zavetišč pa koristi ne bodo imela samo ta zavetišča ampak tudi živali.
Joj ne bučk prodajat, prosim. 5 privatnikov se je združilo v boju proti nadležni civilni družbi, trije od njih poslujejo nezakonito (en se trudi stanje nekako spravit v zakonito), en med njimi (ne vem če v imenu vseh petih ali samo ene) poskuša malo ustrahovat drugače misleče pripadnike civilne družbe, ki se trudijo prit do podatkov.
V interesu živali je transparentno poslovanje, ne pa skrivanje. Se pa strinjam, da je v interesu živali (vseh in ne samo zapuščenih) skupno iskanje rešitev in konsenzov. Če bi rekli bobu bob, pa zavetišča živijo od števila zapuščenih živali, nekatera tudi od donacij. Mnogim vzrediteljem vzreja prinaša nekaj dodatnih evrov in pokrije kakšen izlet v tople kraje, če ne drugače pa za udeležbo na razstavi, preprodajalci pa itak - to nam je vsem jasno kakšen je njihov namen. V taki pisani družbi je iskanje sogovornikov, ki bi v ospredje svojih interesov postavili izključno korist živali skoraj mission impossible, najmanj pa izredno težko.

Zamere (očitno še vedno uspešno) prodaja tisto pridruženo zavetišče, ki ima strašno veliko masla na glavi. Če so pa gospodje in gospe združeni pripravljeni sodelovat, pa lahko odprejo karte kadarkoli - recimo za začetek v podajanju IJZ in ne izogibanju. Vsaj kar se mene tiče. Pa v to pravljico nekako ne verjamem, glede na njihovo konstantno izbjegavanje transparentnemu poročanju. Verjamem pa, da si kdo želi vzbudit zmotno videnje, da civilna družba ni pripravljena sodelovat, zlasti ker dlje od prodajanja zgodbic itak večini ni nič jasno.

Kar se negativnih kampanj tiče se strinjam samo deloma. Verjetno še ni utonila v pozabo neokusna negativna kampanja okoli psičke Honey, pa je bilo vmes tudi nekaj dejanj z elementi kaznivih dejanj (pri akterjih kampanje), obtožb/trditev, ki so se izkazale za neosnovane in neresnične, trditev, ki v predpisih nimajo nobene osnove. Združena zavetišča...

Pa še druga kampanja - znan spletni portal poveličuje eno samo zavetišče (pogojno "po novem" še nekaj zasebnih), pa to zavetišče deluje nezakonito. Ja logično, da se bo pojavila protikampanja, eskalira pa zato, ker se prikriva dejstva, po večini z diskreditacijami na osebnem nivoju.

Tretja kampanja, tokrat zakulisna - "konkurečni" organizaciji se je skušalo preprečit začetek poslovanja s prekinitvojo dogovorjenega posla, da bi se ji onemogočilo verifikacijo. Tisti, ki so štikce vlekli, so najmanj posredno povezani s prvima dvema kampanjama ali vsaj eno. Pa za to reč ve samo nekaj ljudi. Nisem več ziher, da je to prav. In to ravno zaradi bučk, kako so privatniki stopili skupaj. So ja. Zaradi zaščite lastnih interesov, ne interesov živali.

Četrta kampanja - kadarkoli se jaz osebno oglasim na temo zaščite živali, tudi kadar samo odreagiram na zapisano, ali pa samo navedem podatke (računi zavetišč so dostopni vsem, občino je treba zaprosit za dostop do IJZ), se mi skuša podtaknit vse - od zlobe, do osebnih zamer. Ker bo full boljše, pa manj živali bo končalo v skrinjah, če bom tiho? Ampak ta kampanja je zgleda še najmanj sporna...

Če bi vet. navedel nekaj dejstev, recimo o resničnih stroških povezanih s s/k, povedal kolikšen je zaslužek, kolikšna bi bila realna cena, s katero bi se približali cilju zmanjševanja populacije recimo mačk, povedal kdo so tisti, ki zadevu preprečujejo - je to zame samo pozitivno. Verjamem pa, da bi 90% veterinarjev in še nekaj zagovornikov "pravice do zaslužka" skočlo u luft, češ da ga vodijo osebne zamere...

Bi bil cajt, da se pogovarjamo o dejstvih, znanih in preverljivih. Osebne zamere so sicer lahko gojene v kakšnih glavah, ampak dejstev pa žal ne spreminjajo.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Roxy na 21 Julij 2012, 11:17:04
Sicer je pa za občine še najbolj ugodno, da za zapuščeno žival poskrbi najditelj sam, če iščemo cenovno najugodnejšo rešitev. Napotek, da predpisi velevajo, da je žival nujno peljat v zavetišče, je namreč napačen. Najditelj je v prekršku le, če v sedmih dneh živali ne prijavi nase, če nima lastnika.


Verjetno mora najdbo nekam prijaviti ali kaj? Ker po tej logki lahko vsak pobere izgubljenega psa, ki ni čipiran, reče, da ga ima že 7 dni pri sebi in ga da pisat nase. Ga lahko veterinar kar tako vpiše v register ali bo šel sam preverjat ali je kje kdo tega psa iskal? (seveda je to teoretični primer ne ravno dobrega najditelja ali celo tatu)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 21 Julij 2012, 11:26:09
Ja, seveda mora. Mamo predpise, ki določajo protokol ob najdbi živali. A hočeš res rečt, da tega ne veš?
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Roxy na 21 Julij 2012, 11:42:18
Vem, ampak kot se je tvoj zapis bralo, bi kdo mislil, da gre to kar tako prosto po prešernu...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 21 Julij 2012, 12:08:57
Ne vem kaj gre lahko prosto po prešernu. Najditelj je v prekršku le, če v sedmih dneh živali ne prijavi. Kolikšna je zagrožena kazen se mi pa ne ljubi it zdajle gledat. Tudi laž obravnavajo predpisi, kar se pa registracije neoznačene živali tiče pa ja, lahko naredi tako kot si zapisala in ne stori prekrška kar se tiče področja zaščite živali.
Bi pa včasih sicer to celo lahko bilo v korist posamezni živali, velja pa vseeno - žival je treba vrnit, če je lastnik znan.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: aska na 21 Julij 2012, 12:13:51
Ne vem kaj gre lahko prosto po prešernu.
Preberi si tole zakaj je bilo tisto vprašanje:
Vem, ampak kot se je tvoj zapis bralo, bi kdo mislil, da gre to kar tako prosto po prešernu...
;)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 21 Julij 2012, 12:17:17
Za občino je najcenejše, če poskrbi, da so vsi psi počipirani. Kadar je znan lastnik, občini ni treba plačat nič, zavetišče pa se mora samo palčkat z lastniki. Še kakšen € plusa bi znalo kanit v blagajno, od pobranih kazni.
In oh seveda, živali ni treba vrniti, če zaradi kršitev inšpektor odredi odvzem.

In oh seveda, že od daleč se vidi, zakaj je združenje nastalo. Da imajo od tega korist tudi živali je pa tudi jasno. Se bo zanesljivo pokazalo tudi na statistikah najbolj demoniziranega zavetišča.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 21 Julij 2012, 12:28:06
Seveda. Točno tako.  :) In tako so živeli srečno do konca svojih dni in se malo manj srečno spraševali, zakaj se jim godi taka grozna krivica v smislu FB in forumskovsih gonj.  :)

Aska, priznam jaz sploh ne razumem kaj hočeš povedat in/ali vprašat. Kaj in zakaj naj si spet preberem? Sem napisala povsem jasno kdaj je najditelj v prekršku. In da ni prekršek kar se tiče živalovarstvene zakonodaje, če naredi tako kot piše Roxy.
KAj si torej hotela povedat?
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 21 Julij 2012, 12:38:21
Se bo zanesljivo pokazalo tudi na statistikah najbolj demoniziranega zavetišča.

(http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_101.gif) (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_101.gif) (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_101.gif) (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_101.gif)

Seveda se bo! Sej se že! (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_101.gif) Investicija - cca 20 € po živali (kolikor je cena evtanazije, ki ne bo zaračunana občini). Namreč gospodarskim družbam ni treba delat prav nobenih statistik za živali v svoji lasti, torej za (ne)žive po 30. dnevu, anede? In če niso evtanazirane do 30. dne, so prav fajn statistična bučka za naivne kupce.

Lepo, da še verjameš v pravljice. Jaz pa bojda uničujem iluzije. Polono vpraši, ona ve. Je povedala to tudi meni. (http://www.smileyparadies.de/girls/smilie_girl_101.gif)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Roxy na 21 Julij 2012, 12:40:34
Ne vem kaj gre lahko prosto po prešernu. Najditelj je v prekršku le, če v sedmih dneh živali ne prijavi. Kolikšna je zagrožena kazen se mi pa ne ljubi it zdajle gledat. Tudi laž obravnavajo predpisi, kar se pa registracije neoznačene živali tiče pa ja, lahko naredi tako kot si zapisala in ne stori prekrška kar se tiče področja zaščite živali.
Bi pa včasih sicer to celo lahko bilo v korist posamezni živali, velja pa vseeno - žival je treba vrnit, če je lastnik znan.

Ja, vem, da bi bilo včasih v korist živali, še posebaj pri nečipiranih in takih, ki jih lastnik ne išče.
Sicer ne vem čisto natančno kako je potem z vpisom v register. Je potem veterinar v prekršku, če takega psa vpiše v register? Zdaj naj bi človek imel neko dokazilo od kje je žival, ampak pri najdenčkih je to lahko kvečjemu posvojitvena pogodba zavetišča? Ampak v primeru, da je zmenjen z zavetiščem psa itak tam označijo. (bolj natančno poznam proceduro pri mladičih znanega porekla, ne pri najdenčkih) Glede kazni pa itak - če nihče ne prijavi, je ne bo. Torej, če veterinar psa kar vpiše v register, seveda ne najditelj ne veteriner ne bosta nikogar prijavljala...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lunette na 21 Julij 2012, 12:45:39
''...priznam jaz sploh ne razumem...''

Tale besedna zveza se nenavadno velikokrat pojavlja. ;)

Sicer pa ker sem iz firbca malo gledala zavetiščarske strani...nenavadno veliko psov je takšnih ki spominjajo na to pa ono pasmo. Žal večinoma nečipirani pri svoji mladi odrasli dobi.  :-\Bi bilo morda zanimivo zvedet kako je ta pes prišel do te ''vestne'' družine ki sedaj nima več časa zanj (in predvsem zakaj ni več časa zanj).
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 21 Julij 2012, 12:49:01
Je potem veterinar v prekršku, če takega psa vpiše v register?
Kateri zakon bi pa kršil?  ???

Če psa najdeš, veterinar ugotovi, da ni označen, nihče ga ne pogreša, ga oglašuješ, pa se nihče ne javi, al pa če se, pa reče, da noče več psa - kakšen papir bi imel?
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 21 Julij 2012, 12:49:33
Če prav razumem, bo v spremenjenem zakonu tako početje  (vpis v register najdenega nečipiranega psa na svoje ime) nekolikanj težje - vedno bo pred vpisom treba dokazati lastništvo (bodisi vzreditelja in številko čipa matere, bodisi prejšnjega lastnika, bodisi zavetišče). Psa neznanega izvora bo lahko registriralo samo zavetišče.
Če se bo tudi v praksi izvajalo bo to skrajno fajn.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 21 Julij 2012, 12:52:44
Psa neznanega izvora bo lahko registriralo samo zavetišče.

Ja, lobij je močen in pri koritu, to drži. Ampak v tem primeru, se bomo nadvse potrudili dodat tudi obvezo o obveznih kompletnih poročilih ali zastavili kakšno drugo vprašanje komu drugemu. :)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 21 Julij 2012, 12:53:37
Kdo "mi"? A niste tudi vi zavetišče?
Moram priznati, da mi je ta popravek zakona čedalje bolj všeč.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 21 Julij 2012, 12:57:29
Če prav razumem, bo v spremenjenem zakonu tako početje  (vpis v register najdenega nečipiranega psa na svoje ime) nekolikanj težje - vedno bo pred vpisom treba dokazati lastništvo (bodisi vzreditelja in številko čipa matere, bodisi prejšnjega lastnika, bodisi zavetišče). Psa neznanega izvora bo lahko registriralo samo zavetišče.

Btw. v bistvu me zmrazi, dobesedno in od groze, ko pomislim, da je bila tole moja ideja pred nekaj leti... Bom zelo podrobno preštudirala takratni odgovor, da vidim kaj se je v tem času tako spremenilo. Uvoz psov je k temu zagotovo pripomogel...  :(
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 21 Julij 2012, 13:02:43
Ideja o čipu matere bi znala biti kar nova. No vsaj zame je. Saj so si že prej na razne načine trudili zajeti nerodovniške - a povsem brez vsakega uspeha.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 21 Julij 2012, 13:03:14
Kdo "mi"? A niste tudi vi zavetišče?
O lej no :) Hec a ne? Tisti "mi zavetišče" mi omogoča samo malo boljše poznavanje situacije, ki pa nima nikakršne zveze z mojim delovanjem na tem področju, ko se kolikor se pač lahko distanciram od tega "mi zavetišče". Mi je vseeno a paše pes na obalo al pak drugam, vsi bi morali imet precej podobne možnosti, pogoje, varnost, pa še kaj.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 21 Julij 2012, 13:16:22
Aha. Hvala za pojasnilo.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 21 Julij 2012, 13:20:35
Sej, a veš, poročilo, ki bi bilo po mojem okusu obveza za vsa zavetišča, pišejo samo Gmajnice ;)

Ideja o čipu matere bi znala biti kar nova. No vsaj zame je. Saj so si že prej na razne načine trudili zajeti nerodovniške - a povsem brez vsakega uspeha.
O čipu mogoče res, z uspehom se pa moram žal strinjat. Sicer pa, iz l. 2008:
Vsak posvojitelj (kupec) psa bi moral ob prevzemu skrbništva podpisati pogodbo oz. izjavo o posvojitvi, na kateri bi bilo razvidno kdo je lastnik breje psice in kdo novi skrbnik mladiča.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Roxy na 21 Julij 2012, 16:16:43
Kateri zakon bi pa kršil?  ???

Če psa najdeš, veterinar ugotovi, da ni označen, nihče ga ne pogreša, ga oglašuješ, pa se nihče ne javi, al pa če se, pa reče, da noče več psa - kakšen papir bi imel?

Saj zato sprašujem, ker se mi zdi, da tu nekaj manjka, kar bi v tem primeru preprečilo morebitno zlorabo (se nekdo laže o najdbi psa, pride novica prepozno do lastnika)... Zame je to namreč skoraj prosto po prešernu. Pri tem pa pripelješ rodovniškega psa iz tujine in moraš imeti 101 potrdilo o izvoru psa, da ti ga vpišejo v register. Spet, precej teoretično, ker bi pes po zakonu itak moral biti čipiran in je tisti, ki izgubi nečipiranega psa in izgube ne prijavi,v prekršku... Ampak ali v primeru, da pes ni zaveden v zavetišču tudi velja ta rok do kdaj ima lastnik čas priti po psa?

Če prav razumem, bo v spremenjenem zakonu tako početje  (vpis v register najdenega nečipiranega psa na svoje ime) nekolikanj težje - vedno bo pred vpisom treba dokazati lastništvo (bodisi vzreditelja in številko čipa matere, bodisi prejšnjega lastnika, bodisi zavetišče). Psa neznanega izvora bo lahko registriralo samo zavetišče.
Če se bo tudi v praksi izvajalo bo to skrajno fajn.


Ja, to imam jaz v mislih. Meni se zdi to zelo v redu (če se bo izvajalo), predvsem zaradi vseh tistih "zaželjenih legel" in podobnih....
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 22 Julij 2012, 08:05:05
Hecna reč. Kaj pa preprečuje vodji zavetišča, da ne laže? Recimo o najdbi psa?  ??? Sicer pa razlog več za čipiranje živali. Če pa najdena žival ni označena pa ni zagotovila, da bo lastnik pravočasno (torej v 8 dneh) zvedel kje je in zahteval vrnitev. Se je že zgodilo in je bil pes že v novem domu. Vse po predpisih.

Meni se zdi, da bi se živalovarstveni predpisi morali spreminjat tako, da so v podporo koristi in varnosti živali, ne pa da se kakšna skupina ljudi privoščljivo hihita, ker naj bi zdej pa odklenkalo drugi skupini, medtem ko imajo dosti večjega "profija" kar v svojih vrstah. Ne vem, če ima vurs podatke koliko psov je bilo najdenih neoznačenih, pa so bili registrirani na najditelja, da bi bilo treba to na tak način uvrstit v zakon. Še  bolj simpl čipiranja niso mogli izvest, zdej bojo pa isti ljudje, v isti sestavi, spremenili zakon in bo vse tko kot mora bit? Najbrž ja... Urednik Financ je podobnemu početju na drugem področju rekel pajdaško poslovanje. Samo da tukaj gre pa za živa bitja... Se ni za bat za lakoto v Sloveniji, glede na količino bučk na trgu. Čeprav... no, tudi kupcev je še vedno veliko.

Če pripelješ psa iz tujine, potem je prav, da ga spremljajo neki dokumenti, če ne zaradi drugega pa zaradi preprečevanja širjenja bolezni. V nekaterih državah imajo v ta namen dolgotrajne karantene. Če ga pa najdeš v "njivi" in je neoznačen, pa papirjev ni, je pa pes že tukaj. 


Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 22 Julij 2012, 09:12:13
Bo kar prav tako, če se bo le izvajalo. Lastniki legalno uvoženih in po regelcih označenih psov so imeli že zdaj  pri registraciji silne težave, če niso mogli dokazati izvora psa. Če si pa pripeljal nečipiranega psa na šverc pa nisi imel niti najmanjše težave. Temu bo zdaj (mogoče) odklenkalo. Upam da, ker se bo s tem stopilo na prste ne samo tistim parim, ki si prešvercajo psa zase, ampak številnim nelegalnim prekupčevalcem. Psov, ki jih prepeljejo ti je več kot dovolj, da je sprememba zakona ne samo  smiselna ampak krvavo potrebna.
Lastnik psa, ki se izgubi, je dolžan javiti pristojnemu zavetišču, da je psa izgubil. V določenem roku. Če tega ne stori, se šteje za namerno zapustitev (in če nekdo res intenzivno išče psa, ne bo obvestil samo pristojnega zavetišča ampak vsa, saj jih ni toliko).
Lastnik, ki se drži pravil in ima psa čipiranega, itak nima nobenega problema z dokazovanjem lastništva. 

Zdaj...ne rečem, da se zavetiščar ne more zlagati, enako kot se lahko zlaže policaj ali sodnik. Manj verjetno vsekakor, kot da se zlaže politik.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 22 Julij 2012, 10:07:26
Mislim, da ni skrivnost, da sem proti uvozu psov, sem pa tudi zato, da veljajo enaka pravila za vse - in da se zaradi obetajočih sprememb privoščljivo ne hihitajo tisti, ki imajo v svojih vrstah in poveličujejo profija tudi na tem področju. Se ne reče zastojn, da če si do nosa v dreku, drži usta zaprta, pa s temle ne mislim tebe.

Sem pa seveda zato, da se predpisi za zaščito živali sprejemajo v interesu zaščite živali, za stopit na prste švercerjem pa skoraj da imamo še kakšne druge predpise. Sicer pa idiotproof stvar baje ne obstaja in hude barabe že najdejo pot. Sicer je pa menda znano dejstvo, da je pri nas sistemska korupcija kar solidno zasidrana.

Jaz govorim o dolžnostih in prekrških najditelja, ne lastnika, ki se mu tudi sicer težko pripiše zapustitev neoznačenega psa. Ne vem pa zakaj se redno pozablja na del člena, ki govori o protokolu ob najdbi živali (dober dril, sezona bučk in/ali pajdaško poslovanje, bi rekla):
1. najdbo živali prijaviti najbližjemu zavetišču za zapuščene živali ali pristojni veterinarski organizaciji; .


:))) Z zadnjim stavkom se pa zelo strinjam  :D :D :D Ampak izjeme potrjujejo pravila  :D 
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 22 Julij 2012, 10:30:34
Ja, prav je, da za vse veljajo enaka pravila. Doslej so imeli težave samo tisti, ki so uvažali označene pse. Fino bo bilo tudi, ko bodo (če bodo, recimo da s spremembo zakona dobijo v roke orodje, ne pomeni pa žal, da ga bodo tudi uporabljali) sledljivi tudi nerodovniški. To je zanesljivo tudi v interesu živali. In ja, barabe vedno najdejo pot. A če se jim jo dovlj oteži, si najdejo lažji zaslužek.
IN oja. Občasno kašen politik odpre usta in se ne zlaže.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Balinkugla na 22 Julij 2012, 11:43:00
Zanimiva debata. Za kakšen komentar bom morala prej bolj natančno prebrati, ampak že po hitrem preletu postov imam občutek, da bom prebrala veliko argumentov in to na nivoju, prav fajn za spremembo.
 :P
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Roxy na 22 Julij 2012, 12:33:19
Če pa najdena žival ni označena pa ni zagotovila, da bo lastnik pravočasno (torej v 8 dneh) zvedel kje je in zahteval vrnitev. Se je že zgodilo in je bil pes že v novem domu. Vse po predpisih.

Čisto iz firbca - je dobil psa nazaj? In ali ima sploh možnost dobiti psa nazaj, če se najditelj ali novi posvojitelj odločita, da psa ne dasta nazaj? Predvidevam, da je vse v rokah tistega na katerega je pes na novo (oz. prvič) pisan, glede na to, da lastnik nečipiranega psa težko dokaže lastništvo.
Dobra šola za lastnika nečipiranega psa pravzaprav, bi bilo mogoče treba kakšno tako prigodo večkrat javno povedat pa bi mogoče kdo več čipiral svojega psa. Ali pa sem samo naivna pa raje ne bi, da ne bi dobili kakšne kazni za psa, ki prosto leta naokoli...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 22 Julij 2012, 13:08:59

Dobra šola za lastnika nečipiranega psa pravzaprav, bi bilo mogoče treba kakšno tako prigodo večkrat javno povedat pa bi mogoče kdo več čipiral svojega psa. Ali pa sem samo naivna pa raje ne bi, da ne bi dobili kakšne kazni za psa, ki prosto leta naokoli...
Sem se spravila prav brat poročilo od gmajnic... in je tud lepo opazno da največ psov ki se znajdejo v zavetišču in je vrnjenih  so v času gonje... tako da... ja kazen  da bi bili  malo bolj pozorni na pse tud lastniki samcev... ajde.
Je pa še nekaj... pred leti vem da je bil primer izgubljenega lovskega psa( ni bilo čipiranje še obvezno).. dejansko izgubil se je na delu.. malo star- temu posledično še tud  zgolj tetovaža v ušesu( kakšne so tetovaže... vidim pri mojih dveh..od Dine totalno neberljiva- zeleno nekaj)... in nihče ne more  rečt da ga lastnik ni iskal... je + cela LD in še sosednja zraven...  dajal na lokalni radio... vsepovsod so viseli listki in slike psa... v tem in drugem okraju...
 In pes se je dejansko potem znašel v zavetišču... ampak čisto na drugem koncu regije...recimo gorenjske...
 kaj misliš  folk ( mogoče sedaj ve )  ne pomisli, da za ta in ta okoliš je pa odgovorno neko  zavetišče  na severu gorenjske prej kot pa kakšno drugo  v bližnjih krajih- vsaj po km-logiki . Ti rajoni ki jih pokrivajo zavetišča so ponavadi tud  mal nelogično zmedeni.  ;)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 22 Julij 2012, 16:41:45
Zato pa o izgubljenem psu obvestiš vsa zavetišča. saj jih ni dosti več kot 10.
Še vseeno lažje, kot obvestiti vse slovenske veterinarske ambulante.
Drugače pa...tetovaža, če je dobro narejena je berljiva tudi še pri 13 in več let starih psih (pri mojih jo lahko razbereš celo na fotografiji). Če če je tetovirni zanikrn pa.....meni je v bistvu kar malo žal, da se ne tetovira več, če čip odpove imaš še vedno neizbrisljivo oznako za rezervo.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 22 Julij 2012, 17:52:51
Zavaravanje neprijatelja?

Eno je obveznost tistega, ki psa izgubi. Zapustitev psa se šteje za prepovedano ravnanje, in če lastnik živali ne prijavi izgube, gre (lahko) za namerno zapustitev psa, za kar je zagrožena kazen. (se mi zdi da 400-800 €)

Drugo pa je dolžnost najditelja.

V primeru opustitve ravnanja gre v enem primeru za prekršek, v drugem pa ne.

Tretje je pa praksa. Živimo v informacijski dobi. Menda. Žalostno je, da je namen čipiranja samo neke vrste zagotovilo, da bo država vsako leto pokasirala za cepljenje. A ni nekako logično, da če lastnik prijavi izgubo psa najbližji VA, ta vnese to v CRP, pa imajo dostop do tega podatka vsi? Pa ni bojazni, da se psa išče v napačnem zavetišču, ker so območja res pomešana. Da bi bilo treba obveščati vsa zavetišča je milo rečeno iracionalnost, poleg tega je lahko najditelj obvestila VA. Pol bi bilo treba pregledat še vse oglase vseh radijskih postaj. Če pes ni čipiran, potem je pa ves sistem brez veze, tudi če bi deloval kot mora in lastniku ne preostane drugega kot obvestit vse živo in preverit vse oglase, če hoče psa nazaj. Al pa če se npr. izgubi pes turistov. Ampak takih primerov vseeno ni večina.

Čisto iz firbca - je dobil psa nazaj? In ali ima sploh možnost dobiti psa nazaj, če se najditelj ali novi posvojitelj odločita, da psa ne dasta nazaj? Predvidevam, da je vse v rokah tistega na katerega je pes na novo (oz. prvič) pisan, glede na to, da lastnik nečipiranega psa težko dokaže lastništvo.
Dobra šola za lastnika nečipiranega psa pravzaprav, bi bilo mogoče treba kakšno tako prigodo večkrat javno povedat pa bi mogoče kdo več čipiral svojega psa. Ali pa sem samo naivna pa raje ne bi, da ne bi dobili kakšne kazni za psa, ki prosto leta naokoli...
Ne, ni ga dobil, je pa bilo veliko hude krvi. Je šlo sicer za posvojitev iz zavetišča, ampak že pred leti, ko nečipirani psi še niso bili ravno stari ali "nezakoniti".
Poznam pa tudi primer (ni povezan z nobenim zavetiščem), kjer so čipiranje oz. vpis v CRP izvedli malce po domače, najditeljica je opravila vse, kar zakon veleva, pa je po nekaj mesecih psa vrnila, menda v izogib še večjim sitnostim. Ker vrana vrani očesa ne izkljuje, menda.
Težko je zahtevat nazaj psa, za katerega ne moreš dokazat lastništva, moraš pa razložit, zakaj ni čipiran, pa bi recimo moral bit.
Sploh je pa hec, ko čipiran pes pride v zavetišče, pa se lastnikom sanja ne, ker je pes pobegnil ko je bi v varstu, da bi lahko v tistem zavetišču bil, pa ga iščejo vsepovsod tostran in onostran meje, in ko že skoraj obupajo dobijo obvestilce vursa, da so namerno zapustili psa... khm?!  ???  Čipiran in odpeljan v zavetišče...  :(

Kar se preganjanja švercarjev tiče - imamo druge predpise in organe za to, ne ravno vurs. ZZZiv naj bi govoril o zaščiti živali, ne pa o preganjanju določenih skupin. Ne verjamem, da se psi švercajo po kakšnih tajnih hodnikih, predvsem tisti preprodajalcev ne. Jih kar lepo v kamionih in avtih pripeljejo. Svojih pomislekov v zvezi s predvideno rešitvijo v zakonu pa ta trenutek ne bom javno pisala.

Al pa mogoče še konkreten primer, kako to zgleda v praksi. Eni modreci so pred časom naumili, da bi bilo fino še mene namočit v kakšne švercerske posle. Kar je sicer kraljevska neumnost, ker do takrat v resnici o ničemer pojma nisem mela, pa nema veze. Dobila sem povsem uradno vabilo na pogovor povsem uradnega organa. Je bilo zabavno, za razliko od njih, ki si z mano niso mogli pomagat prav nič, sem jaz zvedela marsikaj novega  :), ma nema veze. Švercanje psov je preiskoval carinski urad in ne vurs (čeprav res da v sodelovanju z njimi in policijo). Pogovor je bil nadvse poučen, pa se idejnim vodjem projekta prav lepo zahvaljujem  ;D V bistvu je rezultat pozitiven  >:D V glavnem carina je tista, ki naj bi nadzirala vnos v državo vsaj kar se juge tiče. Vurs bi pa lahko svojo gosposko rit dvignil, da poskrbi za boljše razmere psov pri znanih (pre)prodajalcih. Kup pritožb, pa nobenih rezultatov, pa pristojni so za nadzor iz zaščito živali....
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 22 Julij 2012, 18:02:23
Če je pes čipiran ni problema (seveda, če čip deluje in če so na njem pravi podatki - zelo pogosto so čipi "prazni" ali pa se podatki nanašajo na čisto drugega psa), govorili smo o primeru nečipiranega psa.
Preprodajalci (pri tem mislim predvsem na tiste, ki nimajo registrirane dejavnosti in pse švercajo) večinoma vozijo iz držav EU. Tisti, ki vozije pse iz bivše juge, so predpise ob uvozu že osvojili.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 22 Julij 2012, 18:27:00
Ja če je nečipiran, pa mu ne bi bilo treba bit, je to res nerodna reč (modri pripravljalci predpisov). Zato pa je koristno psa čipirat. Če ni, pa bi moral bit, potem nimam nekega hudega razumevanja za lastnika, da pa ima težave z vpisom v register kupec (pa pustmo zdej zakaj je kupil psa od preprodajlca) se mi pa ne zdi ravno ustrezna rešitev. Ne moreš problema reševat tako, da kupcu zagreniš življenje, da se ti ni treba z izvorom ubadat.

Preprodajalci (pri tem mislim predvsem na tiste, ki nimajo registrirane dejavnosti in pse švercajo) večinoma vozijo iz držav EU. Tisti, ki vozije pse iz bivše juge, so predpise ob uvozu že osvojili.
Sej!? Se jasno strinjam. Dotok živali ne bo manjši (ker ni logike, ker uvozniki iz juge zdej vejo kako), namesto preprodajalce se bo preganjalo njihove kupce (ker v vseh letih niso naredili nič), transport čez slo v Italijo bo še naprej potekal nemoteno. Pri tem da tisti, ki bodo zadevo nadzirali, ostajajo isti, pa je nadzor šepal že zdej, samo odgovornost bodo malo preložili na druge. V bistvu je fajn bit vursovec...
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 22 Julij 2012, 18:37:10
Če bodo lastniki vedeli, da bo z registracijo psa neznanega izvora problem, takšnih psov ne bodo več kupovali  -> prerodajalci bodo ostali brez posla -> ali bodo svojo dejavnost  legalizirali ali pa se bodo začeli ukvarjeti zdrugim poslom
Nekaj strani nazaj smo govorili o odgovornem nakupu....

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Saga na 22 Julij 2012, 20:59:23
Sploh je pa hec, ko čipiran pes pride v zavetišče, pa se lastnikom sanja ne, ker je pes pobegnil ko je bi v varstu, da bi lahko v tistem zavetišču bil, pa ga iščejo vsepovsod tostran in onostran meje, in ko že skoraj obupajo dobijo obvestilce vursa, da so namerno zapustili psa... khm?!  ???  Čipiran in odpeljan v zavetišče...  :(

Pes je bil čipiran in niso lastnikov obvestili?! In kaj... je moja psica čipirana čist tko za okras al kaj?
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 22 Julij 2012, 21:18:20
Pes je bil čipiran in niso lastnikov obvestili?! In kaj... je moja psica čipirana čist tko za okras al kaj?
očitno ;)... pa za denar iz tošla sčupat  :)...
 samo res,  na cajte se dolečene zadeve zdijo prav trapaste :-X... cel kup enih zakonov , nekih obveznosti, ko bi pa dejansko pričakoval da je tisti zakon nečemu namenjen pa nič od nič
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 22 Julij 2012, 21:37:07
Ja res. Samo če nekdo psa res tako zelo obupno išče na tej in na oni strani meje, potem je skrajno nelogično, da se ne pozanima tudi po zavetiščih. saj jih ni toliko.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 22 Julij 2012, 21:46:50
Pes je bil v varstvu na drugem koncu Slovenije, ob meji, zavetišča je menda precej oddaljeno in niti pomislili niso, da bi lahko bil tam, so pa obvestili mnoge VA, menda tudi čez mejo. CRP???
Ker razloga zavetišča za neobveščanje ne poznam, se bom komentarju na to temo izognila.

Pes je bil čipiran in niso lastnikov obvestili?! In kaj... je moja psica čipirana čist tko za okras al kaj?
VURS jih je obvestil  :D
Nekako verjamem in mislim, da to ni ravno pogosta praksa, se je pa zgodilo, ja. Zakaj in kako se je zgodilo, da je bil obveščen vurs lastnik pa ne, pa res ne vem. Se dogaja vse mogoče in možno je marsikaj. Bi pa bilo zanimivo mogoče res kdaj pogledat tudi to statistiko (če že morajo bit navedene druge ure, da se meri odzivni čas, čeprav se tistim, ki ga prekršijo, ne zgodi prav nič). Dolžina bivanja lastniških psov v zavetišču in razlog za to dolžino. V bistvu res ne vem kako je s prevzemom živali recimo iz zavetišč, kjer za vikend nimajo uradnih ur?

Če bodo lastniki vedeli, da bo z registracijo psa neznanega izvora problem, takšnih psov ne bodo več kupovali  -> prerodajalci bodo ostali brez posla -> ali bodo svojo dejavnost  legalizirali ali pa se bodo začeli ukvarjeti zdrugim poslom
Nekaj strani nazaj smo govorili o odgovornem nakupu....
Eh ne, ne verjamem, da gre ta reč tako simpl. Vsaj v praksi ne. Sploh pa take reči ne vodijo v odgovorno lastništvo. Predvsem iz "pravega" razloga ne. Ne vem kolikšno je ravno število preprodajalcev oz. če se k nam masovno vozijo živali iz EU, ampak če bo kakšen manj res ne bo nič narobe. Ampak stanje živali pri tistih, ki bodo, bo verjetno še kar naprej tako kot je. Ker v to pa ne posežejo, pa bi lahko, tako da ne verjamem, da bodo potem. Tisti moteči "brez rodovnika" bodo pa itak ostali, ker bo žival lastne reje. In še vedno pravim, da si vurs sam sebi daje potuho, da jim ne bi bilo treba dvignit riti in ukrepat. Ker za zaščito živali imajo zakon že zdaj. In da so zakoni in vurs, žal, komedija.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: damayanti na 22 Julij 2012, 21:51:12
... samo recimo ,da je to en star dec... ki psa zgubi v gmajni npr na jagi ...pa ga išče po celi gmajni , da na lokalni radio, pa se pozanima kje je najbližje zavetišče, pa še tja obvesti... pa ga išče recimo  par dni ... celo gmajno prečeše cel rajom... a ves tačas  pa pes npr   v enem zavetišču na Jesenicah..pa se nekomu ne blagovoli odčitat čip pa poklicat po telefonu lastnika pa rečt poslušte vaš pes je tukaj...
Koji klinac se pol psi čipirajo???...  Zarad česa un ne obvesti lastnika... da lahko računa namestitveni dan al kaj?... da ga proda  če se  nihče ne javi sam od sebe ???
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Saga na 22 Julij 2012, 21:56:37
Ampak, če pes pride v zavetišče se pogleda če je čipiran, je tako? In ko se ugotovi, da je, tudi lastnika ni problem najti. In po moji logiki, bi zavetišče naj javilo, da je pes pri njih... mogoče so pa lastniki na to računali, ne vem (jaz bi v vsakem primeru klicala in sporočila).

Očitno ni bil problem ugotoviti kdo je lastnik, saj je vurs brez problema poslal kazen, ker so namerno zapustili psa  ;)

Se imam za miroljubno in razumno osebo, ampak tako jeb**** v glavo pa ne bi tako lepo prenesla.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Saga na 22 Julij 2012, 22:08:02

Ker razloga zavetišča za neobveščanje ne poznam, se bom komentarju na to temo izognila.


Če sem prav razumela iz prejšnjih postov, vi delate v zavetišču. Kakšen pa bi lahko bil razlog, da se lastnika ne obvesti?
Meni ne pade nič na pamet.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 22 Julij 2012, 22:09:36
Tako naj bi šlo, ja. Ne, niso lastniki na to računali, psa so dali v varsto, ker so bili odsotni in pes je tam pobegnil in se znašel v zavetišču. Vmes, ko so se lastniki vrnili in iskali psa, pa so dobili obvestilo, da se njihov pes, nahaja v zavetišču, in da so osumljeni, da naj bi ga namerno zapustili. Menda so bili prijavljeni 9. dan bivanja v zavetišču. Pravzaprav še dobro, da so psa sploh dobili nazaj, če dobro pomislim.  ???

Hm, star dec praviš.  :D Kaj pa stara baba?  :P
No, resno. Nonca je imela psa, tudi noniča. Nekega lepega dne zgine in ga ni in ni in ni. Je bila žalostna, pa se je počasi sprijaznila, da je šel verjetno umret, ker je že tako star in kot so včasih to verjeli. Pol pa ji nekdo končno pove, da imamo pa tudi zavetišča, in da če je v zavetišču pogledala, mogoče je pa tam. Možakar jo posadi v avto in pelje v zavetišče. Še dobro, da nonci ni odpovedalo srce - psu pa tudi. In še dobro, da je bil pes star, pa se nislo grebli za posvojitev, pa da leta niso razlog za skrinjo. Mislim celo, da je bil v zavetišču več kot 30 dni, nisem pa ziher.
Zgodi se res marsikaj in ne, še vedno ne vejo vsi kakšni so postopki ob izgubi psa. Meni so ravno pred dnevi eni lastniki (recimo temu starejši), ki jim je pes pobegnil ob nevihti, ker ni bilo nobenega doma, da ga pospravi v hišo, rekli, da so (kao ljudje) premalo obveščeni o tem. Pa so taki, ki mislijo, da jih čip odvezuje obveznosti.
Sej se mora vsak sam pozanimat in nepoznavanje zakonov nobenega ne odrešuje krivde, pravim samo, da je razlogov res lahko morje in čez in da se zgodi res skoraj svašta.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 22 Julij 2012, 22:19:01
Če sem prav razumela iz prejšnjih postov, vi delate v zavetišču. Kakšen pa bi lahko bil razlog, da se lastnika ne obvesti?
Meni ne pade nič na pamet.
Mi?  :o  :P
Malce drugače je, ampak nima veze, kakšen razlog vseeno poznam  :)
Taki čisto tehnični razlogi so recimo napačni podatki v CRP ali pa nevnešeni - potem so druge poti, se pa pride do lastnika. Lahko bi bil recimo pes v tako slabem stanju, da se zadevo raje prepusti vursu v obravnavo kot pa obvesti lastnika. Lahko se ne javi na telefon, obvestila po pošti pa ne sprejme. Lahko je dlje odsoten, pa se ga ne da obvestit.
Glede na to, da ima lastnik obvezo prijavit izgubo (zavetišče pa preverit, če je pes na seznamu pogrešanih), bi se lahko čakalo tudi to, iz kaj vem kakšnega razloga - recimo tudi takega, da je pes že 5ič v enem letu v zavetišču. 
V bistvu pa ne bi rekla, da bi lahko govorili o kakšni pogosti praksi neobveščanja, prej kakšni izjemi.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 22 Julij 2012, 22:22:06
Se imam za miroljubno in razumno osebo, ampak tako jeb**** v glavo pa ne bi tako lepo prenesla.
He he tudi jaz ne  ;D
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 22 Julij 2012, 22:28:59
Citiraj
Tisti moteči "brez rodovnika" bodo pa itak ostali, ker bo žival lastne reje

Tudi pri nerodovniških iz lastne reje bi se lahko stanje precej popravilo (če se bo v praksi zakon vsaj približno izvajal) ker bo moč ugotoviti, koliko legel je imela posamezna psica in kdaj (in bo odpadel en od vzrokov za nerodovniško rejo - namreč da lahko pari vsako gonitev, pa mu nihče nič ne more). Tudi ga bo moč (vsaj teoretično) čopnit, če bo oddajal premlade, necepljene in nečipirane pse (pod pogojem seveda, da jih bo novi lastnik pripeljal cepit. Recimo da naslov rejca se bo že spomnil, ko mu bo zagustilo - zdaj ga ni nihče nič vprašal). S tem bi bila nerodovniška reja vsaj nekoliko manj zanimiva. mogoče bi se ščasoma celo skrčila na znosno mero  - nerodovniških  legel, ki si jih privoščijo lastniki psic za svojo dušo, ker bi pač radi mladičke, ni toliko, da bi ogrožali pasmo in tudi za mladiče načeloma kar v redu poskrbijo).

Ilegalnih preprodajalcev, majhnih in srednjih je veliko, kakšnega res masovnega pa naš trg niti ne nese (najgrši primer, "KD" Mislinja je - upam da -  dokončno saniran, čisto neučinkoviti vursovci tudi niso). In znajo biti prefrigani od vraga, prešvercane mladiče prodajajo kot svojo rejo (tiste boge psice, ki jo imajo za zavajanje kupcev tudi ne bodo mogli kar vse leto po malem navajati kot mater legla). Če se jim dovolj zagreni življenje bo vsaj kakšen manj.

Je pa res kot sem že napisala: to je samo orodje, lahko se ga koristno uporabi ali pa tudi ne. Jaz ne bi bila čist pesimist že kar v naprej.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Saga na 22 Julij 2012, 22:31:00
Naslednjič rečem veterinarju naj pregleda podatke  ;D
Sem jaz tudi pomislila na to, da bi lahko bil pes v slabem stanju, ampak sem potem šla v to smer, da pa je mogoče že kakšen teden-dva lutal okoli in je to razlog za slabo stanje...
Moram pa priznati, da sem imela v glavi mojo psico in o kakšnih ''povratnikih'' nisem razmišljala  :-[

Glavno, da se ne dogaja pogosto  ;D
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 22 Julij 2012, 22:40:20
Žal se pa dogajajo nenavadno pogosto nedelujoči čipi, čipi brez vnešenih podatkov, čipi z vnešenimi napačnimi podatki, zastareli podatki v podatkovni bazi (ne spremenijo lastništva, pes je pa že šel čez par lastnikov)....Se pa stanje tudi tu izboljšuje. Sploh, ker so nekateri za svojo malomarnost dobili kazen (tukaj mislim na čist določene terenske veterinarje, ki so redno pobrkali podatke ali pa jih pozabljali vnest, da ne bo kakšne hude krvi po
nepotrebnem)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 23 Julij 2012, 00:06:05
Jaz po naravi tudi nisem pesimist, ima pa vurs orodje že zdaj, pa ga bolj špara za lepo videt, se mi zdi. So stvari se mi zdi bolj odvisne od žilavosti posameznih inšpektorjev al pa zateženosti posameznih prijaviteljev. Jasno pa, da tudi na vursu ni vse kar zanič. Zna bit tudi res, da ni podpore drugih služb, kadar bi jo rabli - recimo epilogov na sodišču, pa da zgubijo voljo, čeprav je to meni slab izgovor.

Ma pri teh nedelujočih čipih jaz nisem ziher, da gre ravno vedno za čipe. Zatajijo tudi čitalci, zna bit da celo večkrat kot čipi. Malo bolj švoh baterija, pa ne potegne. Al pa mu kej drugega ne paše. Včasih je treba res z različnimi čitalci preverit, pa celega psa pogledat, ker znajo čipi tudi malo potovat.
Pri ne vpisu je bil včasih res problem predvsem s tem terenskim cepljenjem, ko so vzeli premalo čipov na teren, ampak to je bilo bolj v začetku, ko se je čipiranje uvajalo. Zdej se mi zdi, da ne več. Je tudi problem, da so podatki na lokalu, pa jih v CRP ne prenesejo. Je čas en mesec, pa se vmes lahko malo pozabi, pa si spet ne moreš pomagat dosti. Še najmanj štekam napačne podatke, ampak pač, se zgodi. Ampak glih full pogosto (glede na število sprejetih psov) to vseeno tudi ni. Po JUSu bi znalo to vse še bit okej, pri japoncih bi bila pa že kriza  :D

Ne vem no, "moja" statistika se mi zdi da je kar solidna: čez 90% označenih psov (čip ali tatoo), eni podatki pobrkani, enkrat lastništvo ni bilo prenešeno, telefoni pogosto manjkajo ali pa je številka napačna, manj kot 5 (kakšni trije) nevpisanih v CRP (pa vnešeni na lokalu), pred leti en cepljen nečipiran, po enega čipiranega lastnik ni prišel. Za kar nekaj let. In to po sedaj veljavni zakonodaji. Se mi zdi, da bi bilo kar OK, če bi bilo tako po vseh občinah.

Saga ja, se splača preverit, predvsem telefon in če sploh je vpisan. Bolje drži ga nego lovi ga.  :)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Saga na 23 Julij 2012, 10:33:16
Bom, definitivno. Ziher je ziher  :)
Rada verjamem, da se meni to ne bo zgodilo, ampak...

Sicer je odpoklic taka zadeva na katero dam veliko poudarka in tu pri nas mora biti res 100% (ceste, veliko otrok, ljudi, drugih psov) moja psica je pa baje nevarna... vsaj tako drugi pravijo  ::) pa čeprav ima šele 8 mesecev in ji ne dovolim, da se šetka do drugih ljudi (jo ustavim, pokličem ali preusmerim pozornost). 
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 23 Julij 2012, 11:06:41
Bi samo povedal dve zgodbi.
Kolega je imel strašne probleme na meji (SLO-HR), seveda na naši strani, ko je carinik ob "prebiranju" čipa povedal, da to sploh ni ta pes (čipiran v SLO, čip delujoč) in ga nazadnje skoraj obsodili švercanja. Seveda so na koncu prišli do tega naj pokličejo vzreditelja (rodovniški pes) itd.......................skr atka s psom je prišel domov. Drugi dan se odpravi na lokalno veterino naj preverijo čip. S čipom vse OK. Carinik očitno ni niti vedel kako ravnati z aparaturo za branje čipov.  ;D

Pre nekaj časa se je v našem (in malo širšem) okolišu potikal mešanec (med polarno pasmo in kakšnim NO; nekaj takega po videzu sodeč :-\ ). Pozneje sem izvedel, da se je potikal tudi drugod pomestu. Pes je bil videti socializiran, ni smrdel..............skratka kar OK. In damo psu jesti,ga čez noč zaprem v drvarnici. Drugi dan oglas na lokalni radijo. Pozanimam se na policiji, kjer svetujejo naj raje povprašam veterinarje.......... Ne spomnim se že čisto točno, ampak nekako v tem tonu; policija, vurs mi svetuje naj obdržim psa še nekaj časa, če se kdo javi, nato naj ga spustim...................... .ker če oni posredujejo lahko postane toliko drago, da lastnikov pa sploh ne bo od nikoder. Spomnim se, da sem vprašal, če lahko odčitajo čip.......................in kaj bomo s tem rešili, je bil odgovor ???
Seveda so se (očitno) lastniki (mladi) z zeleno ibizo, celjske registracije pripeljali mimo....................tebi nič, meni nič, pes v avto in adijo (brez mev ne bev >:D )....................res pa je, da psa ni več naokoli 8)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 09 Avgust 2012, 12:09:24
Tole mi je ostalo na stand by, pa ker res ne maram blefiranja in zavajanja, pa da se ima ljudi za norca (ker se res dela škoda še vsem ostalim) in ga je bilo res preveč od tam gor, dejmo tole dopolnit.

V povsem drugo kategorijo pa spada manipulacija, ki je zavestno zavajanje. Kolikor toliko spreten manipulator bo laži za svojo juho uporabljal zelo varčno, samo kot začimbe. Osnovo predstavljajo bolj ali manj spretno pomešane polresnice, poudarjanje enih dejstev, zamolčanje drugih, stavki vzeti iz konteksta, malce pomešani besede....

En tak primer zelo preproste, prozorne a očitno vseeno zelo učinkovite manipulacije so recimo podatki o dobičkih zavetišč. Uporabiš pravo številko, točno prepisano iz AJPESa. Dobrih 100 tisočakov čistega dobička iz prodaje. Super, krasna, sočna kost. A na isti strani je  (žal) še ena številka, ki se ji reče poslovni izid podjetja. Pri Horjulskem zavetišču  - dobre tri tisočake minusa. Hm...kaj zdaj: bajen dobiček ali izguba?

Polona Samec je edini ustanovitelj zavoda Zavetišče Horjul. Zavod je bil v sodni register vpisan 30.9.2011 (tri mesece pred koncem leta torej), TRR je odprl 6.10.2011 (torej je lahko posloval manj kot tri mesece v letu 2011). V manj kot treh mesecih poslovanja je uspel pridelati 19.873 € čistega presežka prihodkov obračunskega obdobja (pri neprofitnih organizacijah se to ne imenuje dobiček - same shit, different name), pri čemer ni bilo niti centa proračunskih sredstev. Torej? Slabih 20.000 v treh mesecih poslovanja? 24.500 prihodkov od poslovanja? Bajen dobiček ali izguba? Kaj tretjega?
Kakorkoli, ni slabo, za tri mesece poslovanja je to naravnost bajno in za čestitat! (http://cosgan.de/images/smilie/konfus/a075.gif)

P.S.
CUT THE CRAP! Dovolj je blo! Sicer bi bilo lepo, da te reči pojasnijo gospa sami, ko že dopuščajo širjenje dezinformacij, pa če nočejo pa prav, bom še naprej to počela jaz. Neprijetno sicer, pa kaj čmo. Življenje baje ni pravljica  >:D

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 12 Avgust 2012, 19:26:03
Ja Sleeppy si pa tudi zlobna. Vsem gre v nos če človek z izvajanjem moralno/etičnega biznisa še kaj zasluži. Kaj pa reševanje ubogih živalic.  ;D :o ;D :o

"Če nima pes patentina pa po psa v zavetišče ali na cesto"..................to je edina resnica, ki v "babji" pasjereji obstaja ;D (če seveda ni "pravi" mešanec :-\ )
Pa denarja ne zraven mešat. Pasjereja je pač hobi, dokler govorima o nadzorovani vzreji. Vse ostalo so zaslužkarji in šteparji, ki nam uničujejo pasme. Nobenega spoštovanja do psov, pardon pasem, te te te  ;D :o ;D :o

PS
Potem omenjeno zavetišče obstaja manj kot leto  :o :o :o  ali pa jih lahko označimo za šteparje, preprodajalce, izmečke, goljufe, zavajalce, šušmarje......... ;)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 14 Avgust 2012, 11:53:41
Ja a ne.  :D Zlobna pa še kej  :D Res grdo, da mi gre v nos, da se z izvajanjem moralno/etičnega biznisa služi nelegalno (in jebe druge). Grdo, grdo, res grdo. Še sploh potem, ko je bilo vložene toliko energije in posvečena leta življenja za rešitev problema z nekim drugim nelegalnim zavetiščem. In po tistem, naj bi bilo vse drugače... moralno/etično legalno  >:D

 :D :D :D res, a potegnemo analogijo?
PS
Potem omenjeno zavetišče obstaja manj kot leto  :o :o :o  ali pa jih lahko označimo za šteparje, preprodajalce, izmečke, goljufe, zavajalce, šušmarje......... ;)
Če so šteparji, preprodajalci, izmečki, goljufi, zavajalci, šušmarji.... tisti, ki delajo brez papirjev, kaj bi bilo potem zavetišče, ki dela brez papirjev?  ??? No, al pa zavetiščA, da bomo korektni.
 >:D
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: pidog na 14 Avgust 2012, 13:04:46
Pravičnim, moralno/etično nespornim je v preljubi deželi hlapcev zmeraj odpuščeno  ;D ;)
Niso krivi oni, le drugi so "žleht"  :o , raji pa peska v oči ;)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Sleepy na 19 Avgust 2012, 16:17:00
 :D :D :D
Peska bo pa kmalu zmanjkalo, tolko je bilo že zmetanega "raji" v oči v teh zadnjih... 10 in več (?) letih...
Kdo ve koliko ga je bilo vzetega s kupa tistih z zemljo zravnanih razlogov, ki kot da nikoli niso obstajali... ki jih ni, ni...  ::) Mogoče za ščepec ali dva preveč...  :D
(http://i279.photobucket.com/albums/kk143/faeini1/th_Emoticon_digging-1.gif)
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: KARMEN na 06 April 2017, 12:47:41
Pozdravljeni!
Tukaj bom kopirala link in Print screen besedila izkušnje moje nečakinje, ki je s svojima staršema doživela "krasen" sprejem v zavetišču Horjul.
Ker je Jana Pahovnik takoj vse komentarje prenesla v arhiv foruma (zadnji je moj-mene je že pred časom na fb zablokirala, ker ji nisem bila dovolj všečna, oziroma ponavadi napišem, kar mislim) in pričakujem, da jih bo tudi od tam kar kmalu izbrisala, želim da se tudi na tem forumu prebere spodaj napisano:


http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,51280.0.html

 
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Re: Ana

  Avtor Tema: Re: Ana  (Prebrano 50 krat) 
KARMEN, Zoia, eva84, neznalec (+ 2 skritih) in 1 gostov pregleduje to temo. 

koper
novinec
*
Offline Offline

 Sporočil: 3


WWW
 
 
Re: Ana

« : sreda, 05.04.2017 : 18:23:13 »
 

Pozdravljeni
Z psom sem rastla že od otroštva. Zadnjo psičko smo imeli 14 let. Pokopali smo jo 11.3.2017. Naša psička je bila mešanček med terjerjem in čivavo. Mladiča [/b]mi je sestra prinesla,ker psička ni bila čistokrvna in ni bila primerna za prodajo,družina, ki jo je vzela je ni marala, ker je lulala v hiši. Ne vejo, kaj so zamudili. Psička se je takoj naučila lulati venih. Bila je naš družinski član. Živela je v hiši bila stalno z nami, hodila z nami na dopuste,....4 februarja je imela prvi napad in skoraj umrla. Organe ji je začela zalivati voda. Težko je dihala in jedla ni skoraj nič. Na veterinarski postaji so jo komaj rešili. Od tistega dne naprej ni nikoli več bilo kot prej. Naredili smo analizo krvi, kardiološki pregled,... Dobila je različna zdravila. Iz 11,5kg je prišla na 4. Imela je tvorbo v mehurju. Psičko smo morali evtanazirati. Kljub temu, da smo rekli psa nikoli več, smo sledili zapuščenim psom. Psom za posvojitev. Na spletu smo v zavetišču Horjul našli skoraj identično psičko.V pon. 3.4.2017 smo jo najavljeni obiskali. Sprejela nas je predvidevam ena od skrbnikov. Vrata smo komaj lahko prestopili. Psičko je držala ob sebi in nam praktično sploh ni dala možnosti stika z njo. Njen odnos je bil hladen in nesramen. Ni nam dovolila, da bi psičko lahko peljali malo na sprehod. Ves čas nas je prepričevala, da ta pes ni primeren za nas. Ana je karakterno zelo podobna naši pokojni psički. Neprimerno se ji je zdelo, da doma imamo tudi druge živalce. Nemogoče se ji je zdelo, da bi se ta pes lahko prilagodil komurkoli razen njej očitno. Psa sploh niso nameravali oddati. Skrbnica azila si ni vzela niti minuto časa za nas sprejet. Na spletu sploh ni objavljeno, da je psička sterilizirana in da ima mladička. Mož se je sprehodil ob ograji in eden od skrbnikov mu je rekel naj se odstrani. Celo uro vožnje proti domu smo bili tiho. Zadnje besede ki so nam ostale so bile no, pa se bomo poslovili.
Je v vašem interesu živalce oddat ljudem, ki bi za njih lepo skrbeli. Ljudem, ki pogoje več kot izpolnjujejo, saj bi psička živela v hiši in spredaj imela ogromen travnik. Ali pa vam je ljubše imeti psičko v boksu. Nepočesano, neurejeno, blatno in žalostno.
Sramota je, da taki ljudje odločajo o usodi nekoga ki je nemočen in nebogljen. Ljudem katerim sem svojo izkušnjo povedala ne morejo verjeti.
Nazaj grede smo se ustavili v sv. Antonu.
Lahko so vam za vzgled.
Lp

 maja_kalis
midi
***
Offline Offline

 Spol: Ženska
 Sporočil: 207

WWW 
 
Re: Ana

« Odgovor #1 : sreda, 05.04.2017 : 21:00:23 »
 
Pozdravljeni koper,

moram napisati, da sem ob prebiranju zgornjega zapisa malo presenečena, saj je bila moja izkušnja pri tem istem posvojitvenem razgovoru popolnoma drugačna. Že po telefonu smo vam povedali, da sem nam ne zdi, da bi Ana ustrezala glede na vašo trenutno situacijo kar se preostalih živali tiče, tako da ste že pred prihodom k nam vedeli, da se nam Ana ne zdi primerna psička. Nihče ne dvomi, da ste za svojo psičko poskrbeli maksimalno in da bo temu tako tudi v prihodnje ko/če se odločite za novega pasjega člana. Tudi sama sem vam v času vašega obiska večkrat povedala, da v kolikor bi imela kakšnega psičko, ki bi ustrezala vašim željam glede velikosti in bi bila primerna za v dano okolje, da vam bi jo brez pomisleka oddala, saj se mi ni niti za trenutek zdelo, da bi bilo za psa slabo poskrbljeno. Ana je res na las podobna vaši pokojni psički, vendar pa to ne pomeni, da bi se brez problema vklopila v vaše okolje. Ko za katerega koli psa, ki se nahaja v naši oskrbi povemo, da ni primeren za sobivanje z mački, da ne mara otrok, da se boji moških, da ne mara družbe ostalih samcev ali karkoli podobnega, tega ne pravimo kar tako. V tem primeru so bile problem druge živali, ki so že pri hiši. Pa ne zato, ker bi se meni zdelo to neprimerno samo po sebi, ampak zaradi Aninega karakterja in nagona. V času njenega bivanja pri nas smo jo že toliko spoznali, da stvari ne govorimo kar tako. Morda še beseda ali dve o gibanju na območju zavetišča. Gibanje je trenutno omejeno, prav tako tudi sprehajanje psov, saj zaradi sprejetja večjega števila pasjih mladičev veljajo poostreni karantenski pogoji. Zdravje in dobro počutje naših varovancev nam je vedno na prvem mestu.
Se pa ni potrebno posebej bati za Anino usodo, tako kot vsi naši varovanci bo odrepkala v nov dom tisti trenutek, ko bo prišel pravi zanjo.

Prijazen pozdrav, Maja

Prijazen pozdrav, Maja
 

Smetka
Moderator
*****
Offline Offline

 Sporočil: 20.040

WWW 
 
Re: Ana

« Odgovor #2 : sreda, 05.04.2017 : 21:14:41 »
 
Aha.. Se nekdo, namesto katerega moramo mi misliti. Kokosi in macke za leto in pol staro psico z izrazenim terierskim nagonom niso prijateljice. Nam zanje ni vseeno.
Kdo je ta skrbnica azila, ki si ni vzela nic casa? Jaz (retoricno vprasanje)? Prepricana sem, da vas je v Sv. A tonu pricakal direktor komunale in vam osebno oddal novega druzinskega clana.
Konec dober, vse dobro 😉.
 

http://www.zavetisce-horjul.net
http://www.facebook.com/zavetisce
 
 
 
binulja
midi
*
Offline Offline

 Spol: Ženska
 Sporočil: 1.562

Re: Ana

« Odgovor #3 : sreda, 05.04.2017 : 21:28:21 »
 
Glede na to, da je lastnik zavetisca obcina, bi se spodobilo, da pride vsaj Popovic, ce ze izolski in piranski zupan nimata casa. (sarkazem off) Nekateri nadvse radi rinejo z glavo skozi zid...
 

www.zavetisce-horjul.net
http://www.facebook.com/ZavetisceHorjul
 
Jana
Jana Pahovnik
 administrator
*****
Offline Offline

 Spol: Ženska
 Sporočil: 32.578

 Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW Email 
 
Re: Ana

« Odgovor #4 : sreda, 05.04.2017 : 21:56:56 »
 

Citat: koper , sreda, 05.04.2017 : 18:23:13

Psičko je držala ob sebi in nam praktično sploh ni dala možnosti stika z njo. Njen odnos je bil hladen in nesramen. Ni nam dovolila, da bi psičko lahko peljali malo na sprehod. Ves čas nas je prepričevala, da ta pes ni primeren za nas. Ana je karakterno zelo podobna naši pokojni psički.

Ne vem, kako gresta skupaj trditvi, da s psico 'praktično sploh niste imeli stika', veste pa, da je 'karakterno zelo podobna vaši pokojni psički'?
Vprašanje je retorično in nanj ne želim odgovora.


Citat: koper , sreda, 05.04.2017 : 18:23:13

Skrbnica azila si ni vzela niti minuto časa za nas sprejet.

Zavetišča niso sprejemni centri za obiskovalce, temveč inštitucije, kjer nudijo oskrbo zapuščenim živalim in oddajajo le-te najbolj primernim posvojiteljem. 


Citat: koper , sreda, 05.04.2017 : 18:23:13

Na spletu sploh ni objavljeno, da je psička sterilizirana in da ima mladička.

Po predpisih lahko gredo psice iz zavetišča v posvojitev samo sterilizirane. Oditi v zavetišče in pričakovati posvojitev nesterilizirane psice je neodgovorno početje in kraja dragocenega časa zavetiškemu osebju. Predpis, ki bi določal, da morajo biti podatki o sterilizaciji psice in podatki o njenih mladičih objavljeni, ne obstaja.

Veseli me, da ste bili v Sv. Antonu zadovoljni. Če bi pred objavo vašega pisanja v tej temi namesto nase vsaj za trenutek pomislili na Ano, bi bilo veselje še večje. 

 Jana
>>naš živalski svet<< | >>naši Annabel in Hannah<<
 
 
 koper
novinec
*
Offline Offline

 Sporočil: 3


WWW
 
 
Re: Ana

« Odgovor #5 : Danes ob 05:37:17 »
 
Pozdravljeni
Najprej bi želela povdariti,da se podobnost psičke ne nanaša samo na zunanji videz,ampak tudi na karakter sam.Kar je bilo takoj očitno.Sicer sem samo želela opisati svojo slabo izkušnjo.Glede na to,da smo člana družine te iste pasme imeli in z njim živeli 14 let,človek že prepozna določene stvari.
Glede ostalih komentarjev bi se vdržala,ker se mi ne zdijo niti primerni niti ničemur podobni.Toliko v vednost glede obalnega zavetišča.Osebje je zelo prijazno.Prijetno so nas presenetili.Gospa,ki je v zavetišču vodja,je sicer kot smo opazili izredno zasedena in veliko na terenu,....kljub temu nas je po telefonu osebno kontaktirala.Roza povodec,s katerim smo šli na obisk Ane bomo podarili.Dogovarjamo se za posvojitev in pripravljamo vse potrebno za fantka Cheesy
Rada bi se opravičila,če sem vas z svojo iskrenostjo prizadela,saj to ni bil moj namen.Ne mešajte politike in živali.
Želim vam čudovit dan in vam pošiljam toplino našega sončka iz obale Cheesy Cheesy Cheesy
 
Zavetišče Horjul
Moderator
*****
Offline Offline

 Sporočil: 997
 
 
Re: Ana

« Odgovor #6 : Danes ob 06:50:21 »
 
Citat: koper , Danes ob 05:37:17

Pozdravljeni
Najprej bi želela povdariti,da se podobnost psičke ne nanaša samo na zunanji videz,ampak tudi na karakter sam.Kar je bilo takoj očitno.Sicer sem samo želela opisati svojo slabo izkušnjo.


Evo, super. Stresli ste se, spljuvali zavetišče in zaposlene, razložili vsem, da ste užaljeni, ker niste dobili, kar ste pričakovali in je vašim očem všečno. Pa še vodja vas ni pozdravila osebno! Dobili ste svojih 5 minut, ki jih boste s pridom izkoriščali še naprej in razlagali to tragedijo, ki se vam je pripetila vsakemu, ki vas bo želel poslušati. Mi res radi pomagamo - če vam je zdaj lažje, je cel svet takoj lepši.

O karakterju pa ne bi... a ne? Ker samo potrjujete, kar smo ocenili namesto vas. Da se blazno precenjujete v svojih sposobnostih in vedenju o psih. Ano s kokošmi združit bi bilo stresno in neuspešno početje tako zanjo kot za kokoši.

Čestitke za fantka  Cheesy! In nov povodec  Cheesy!

 
 

www.ZAVETISCE-HORJUL.net | ZH na FB | PRRRodAJALna ZH
koper
novinec
*
Offline Offline

 Sporočil: 3


WWW
 
 
Re: Ana

« Odgovor #7 : Danes ob 07:26:24 »
 


Niti se nisem nič stresala , še manj pa nisem užaljena.Bila sem samo razočarana in neprijetno presenečena.Če bi na vsak način hotela dobiti to kar mi je po vašem mnenju všečno,kar pa ne drži,bi si to kupila.Svet nikakor ne more biti lep,če obstajao ljudje kot ste vi.Od vsega tega nam bo v lepem spominu ostal vsaj Anin pogled.
Upam pa,da  mi nikoli več ne bo potrebno imeti stika z negativnimi in sovražno nastrojenimi ljudmi kot ste vi.Konfliktni,pametni z sposobnostjo videnja v naprej,.....
Prisrčno vas pozdravljam in se hkrati poslavljam,ker z takimi ljudmi resnično ne želim imeti stika.
 

KARMEN
rad pišem
****
Online Online

 Spol: Ženska
 Sporočil: 360



Re: Ana

« Odgovor #8 : Danes ob 10:33:03 »
 
Naj dodam svoje mnenje glede dogodka:
Mislim, da gre tukaj predvsem za odnos med skrbnikom v zavetišču, ki je bil trenutno prisoten in družino, ki je prišla najavljena. To so bili moja sestra, njen mož in nečakinja.
Če bi gospa, ki je psičko držala v naročju, pomislila le na to, da je punca (srednješolka) s pokojno psičko preživela 14 čudovitih let, bi se morda pa le malo drugače obnašala.
Strinjam se, da je v zavetiščih primarna skrb za živali in verjamem, da je Zavetišče Horjul lahko vzgled marsikateremu zavetišču, mislim pa da bi se morali nekateri malo zamisliti (tudi tisti, ki tukaj pišete komentarje), da je odnos med zaposlenimi v zavetišču in morebitnimi posvojitelji zelo pomemben, predvsem kadar je posvojitelj še zelo prizadet zaradi izgube dolgoletnega pasjega prijatelja.
Nisem bila zraven dogodka, verjamem pa nečakinji, ki je s kraja odšla zelo prizadeta in razočarana.
Pa ne zaradi tega, ker niso dobili psičke Ane ali katerega drugega psička iz omenjenega zavetišča, ampak predvsem zaradi obnašanja osebe, ki je bila prisotna ob obisku.
Naj navedem le še, da je nečakinja že od malih nog, takoj ko je postala sposobna, za svojo psičko zelo odgovorno in zgledno skrbela, z očetom jo je tudi pospremila na njeni zadnji poti.
Mislim, da bi bilo smiselno, da se nekateri vzdržite nestrpnih in ciničnih komentarjev, ker oseb, ki so prišle v zavetišče ne poznate in jih po opisu njihove izkušnje, tukaj ne morete soditi.
Vodji zavetišča pa svetujem, da poskrbi, da bo v bodoče ob obiskih prisotna oseba, ki zna delati tudi z ljudmi, ne le z živalmi.
 
 

 
 Zavetišče Horjul
Moderator
*****
Offline Offline

 Sporočil: 997

 
Re: Ana

« Odgovor #9 : Danes ob 12:36:40 »
 


Karmen, prosim, svetujte tistim, ki vas za nasvet prosijo.

 www.ZAVETISCE-HORJUL.net | ZH na FB | PRRRodAJALna ZH
 
 
 
 
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zavetišče Horjul  |  Arhiv Zavetišča Horjul (Moderatorji: kaja, Smetka, Zavetišče Horjul, Sine)  |  Tema: Re: Ana « nazaj naprej »

 
 


Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Nika na 06 April 2017, 13:41:32
Kaj so sploh silili tja, če jim je bilo že v štartu povedano da psička ni primerna za njih?
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: KARMEN na 06 April 2017, 13:44:37
Želeli so si ogledati tudi druge kužke, ampak jim je to bilo onemogočeno, ker jih niso spustili skozi vrata.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Nika na 06 April 2017, 15:09:28
"Tudi sama sem vam v času vašega obiska večkrat povedala, da v kolikor bi imela kakšnega psičko, ki bi ustrezala vašim željam glede velikosti in bi bila primerna za v dano okolje, da vam bi jo brez pomisleka oddala, saj se mi ni niti za trenutek zdelo, da bi bilo za psa slabo poskrbljeno."

Menda pa cela Slovenija trenutno ve, da je Horjul v karanteni.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: KARMEN na 06 April 2017, 15:14:25
Nika, verjetno nisi dobro prebrala, da gre za odnos do oseb, ki pridejo v zavetišče, ne za to, da so šli domov brez kužka  ::).
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 06 April 2017, 16:26:14
Zadnje čase je izjemno veliko ljudi skrajno užaljenih, ker ne dobijo točno določenega psa iz tega zavetišča. menda jih je nekaj 100 tedensko :)
Sicer pa, jaz bi bila na vašem mestu hvaležna, če bi mi v štartu povedali, da izbrana psica ni združljiva z mojimi ostalimi živalmi. Hvala čast bogu, da vsi ki oddajajo pse ne govorijo samo o večni hvaležnosti in o ljubezni, ki da pozdravi vse probleme...prihrani veliko težav in stresa vam in živalim.
A mi lahko prosim razložite, kaj bi imeli od tega, če bi izbrano psico peljali na sprehod in se še dodatno navezali nanjo, če pa težava ni povezana z vami ampak z živalmi ki jih imate doma in s katerimi psica ni združljiva? Po sprehodu ne bi bila nič bolj združljiva z njimi.
Pa še to: ponavadi sta za to, da gre nek stik v napačno smer krivi obe strani.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Nika na 06 April 2017, 16:32:24
Seveda sem prebrala, samo obe strani in ne samo eno. Pa čist razumem da zagovarjaš svojo žlahto, sam pač..ker psa niso dobili je treba u jok pa na drevo, sej to je vsakič isto. Če ga ne bi v kakem drugem zavetišču, bi pa o tistem brali.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: KARMEN na 06 April 2017, 18:00:50
Škoda truda in energije  :P
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: ninci na 06 April 2017, 18:49:38
Nima smisla tule pogrevat stvari iz drugih forumov, ker dosegli itak ne boste nič. Kot razumem iz kopiranega, so oz. bodo posvojili drugega psa, tako da je zgodba zaključena, saj so očitno našli psa (in zavetišče),  ki jim vizuelno in karakterno ustreza. Kar je pa konec koncev poanta vsega skupaj, a ne?  ;)





Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Lanabela na 06 April 2017, 20:05:33
....in tudi psica je dobila novega lastnika, tako da konec dober vse dobro. Sem pa sama opazila, takrat, ko sem še imela mladiče za prodat, da si lahko še tako takten, če nekomu ne daš mladiča, ker se ti  zdi, da iz katerega koli razloga nesodita skupaj,  bo nesojeni lastnik užaljen do groba in naprej.
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: KARMEN na 07 April 2017, 09:05:46
Ja, za vse se je končalo najboljše, kot se je lahko, predvsem za psičko  :).
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: _ZOYA_ na 10 April 2017, 13:54:49
Omg, a sedaj bodo psico oni poznali bolje, ker so na spletu prebrali opis, videli sliko in jo za malo časa videli v živo. Psica pač ni primerna za njih, a zato je treba pljuvati čez zavetušče? In igrati neke užaljence? Normalno, da ne bodo dali vsakemu psa...

Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: Tiasshy na 10 April 2017, 16:41:59
Jaz imam zelo zanimivo izkušnjo, sicer s francoskim zavetiščem. S fantom sva se odločila posvojiti, in sta nama v določenem zavetišču kar dva kužka padla v oči. Rotweilerka manjše rasti in mešanček z labradorjem. Greva na obisk (brez klica, saj pri tem zavetišču ni potrebne najave). Torej prikaževa se, in so naju zelo lepo sprejeli. Sama sva se malo sprehodila med kužki v kletkah, saj je bil moški, ki sprejema obiskovalce ravno na sprehodu. Po parih minutah se prikaže in mu poveva, da se zanimava za posvojitev ter kateri pes naju zanima. Takoj ko je slišal ime Irka (mala rotweilerka) naju je skušal prepričati, da je to pes za naju. Ko sem omenila drugega psa, je bil manj jasen, ampak Irka je pa res pes za naju. Ni vprašal kako živiva ali kje, ali imava vrt... Samo razlagal je, kako je to mirna psička, popolna za naju... Seveda, ker je rotweiler sva potrebovala določene papirje, tako da takojšnja posvojitev ni bila mogoča. Ampak je zavetišče zelo pomagalo, organizirali so obisk specialista za nevarne pasme (rotweiler v franciji je označen kot nevaren pes. Da ga lahko posvojiš potrebuješ posebne papirje, da si sposoben, opraviti moraš nek poseben tečaj, in domači obisk). Namesto čakanja treh mesecev, kot je to standard, sva vse opravila v enem mesecu. Celo strokovanjak je bil navdušen nad nama... Čeprav sem pričakovala ogromno negativnosti, saj sva živela v majhnem stanovanju sredi mesta z dvema mačkoma.  Posvojitev je bila uspešna, čeprav je bila psica mentalno slaba. Šele po enem letu je postala res samozavestna in popolna psička...

Kar sem želela povedati, malo sem se počutila, kot da sploh nimam druge možnosti kot da jo posvojim! :D Gospod jo je tako hvalil, samo njo, da je res popolna! :D In samo za naju. Da je samo naju čakala. Brez da bi naju poznal... :D Res je da sva se ful vrgla v vse papirje... Mogoče je za vse, ki toliko vložijo samo za posvojitev, videti da so dobri skrbniki...

Ampak ja, to je moja prva izkušnja z zavetiščem. :D Nevedna čist, ampak so naju tako lepo sprejeli. Vse papirje pomagali urediti. Uredili obiske. Res ne morem prehvaliti. Sva šla večkrat tudi obiskati skupaj z Irko, da so jo malo videli. :D
Naslov: Delovanje slovenskih zavetišč
Prispeval: lely na 24 April 2017, 15:27:20
No ja horjul..Ko se je nas pes izgubil in je pristal v zavetiscu v Horjulu, so nam ga vrnili kar cez ograjo. Brez da bi nas kdo vprasal ce imamo kaksen dokaz da je sploh nas...(mladic,rodovniski)Res pa je bil tam samo par ur..Drugace nimam nic proti zavetiscu tud doniram redno samo to me res malo zmotilo...