Oddaja/Prodaja odsluženih psov

Lauri · 57952

SKY

  • *
    • Prispevkov: 2.404
    • Točke: 4
Odgovori #30 : 30 Januar 2013, 23:00:51
Sam sem ozkoglednost očital predvsem nekomu drugemu, s katerim sva že prišla do rešitve. ;-)

In ni me zmotilo toliko to, da ljudje povedo svoja mnenja, ki gso v debatah vedno več kot dobrodošla, temveč bolj to, da se prehitro posplošuje in obtožuje oziroma setne dopušča drugačnih mišljenj in ravnanj.
Ja, eden od mojih psov ni le nedotakljiv, temveč bo tudi za vedno z mano, kajti njegov portret imam vtetoviran na levi rami.

In nočem, da se me narobe razume...tudi sam bolj spošujem vzreditelje, ki svoje ostarele pse obdržijo, le dopuščam tudi drugačnost.

Lp Z.

IF IT`S NOT A BORDER COLLIE, IT`S JUST A DOG!


diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #31 : 30 Januar 2013, 23:08:12
Ej, hvala Zoran. Zdaj pa si me "pomiril".. Morala sem to  "izstisniti" iz sebe ... Že celo popoldne me je po malem morilo...

Zdaj pa grem mirna v "krtovo" deželo.

Lahko noč.

Lp
Jaz



Polona

  • *
    • Prispevkov: 98
    • Točke: 3
Odgovori #32 : 31 Januar 2013, 00:42:07
Saj, poglejmo si samo naše strokovnjake, ki tekmujejo in šolajo na najvišjem nivoju. Velikokrat se ne more niti slediti, katerega psa imajo trenutno. Pa ne vem, če bi jim ravno lahko očitali, da ne znajo izbrati mladiča. Eno je tisto, kar mladič pokaže kot mladič, drugo pa tisto, kar razvije, ob še tako dobrem šolanju. ni vedno to, kar smo iskali.

Pa dajmo še kakšno o "strokovnjakih" in strokovnjakih. Jaz v vsakem športu poznam ljudi, ki so sposobni delat s tistim kar dobijo in ponavadi so ravno tisti najbolj uspešni. Pes, ki bi bil "vse kar pričakuješ in želiš" se ti zgodi enkrat v življenju. Vsi ostali imajo svoje pluse in svoje minuse. Včasih je treba zavoljo dobrega sodelovanja tudi malo spremeniti sebe, česar pa mnogi žal niso sposobni.  Ampak takih jaz nimam za strokovnjake... Lahko je delat s psom, s katerim imaš popolno kemijo ali "s polno ritjo je lahko srat", prava spretnost se pokaže tam, ko psu ni kar vse v zibko položeno. Žalostno je, da se s profesionalizmom izgubi tisto, zaradi česar smo se vsi sploh začeli ukvarjati z kinologijo - ljubezni do psov. Res mi je žal za časi, ko se je bistveno manj razpravljalo o tem kaj določen pes "ima" in kaj "nima" in iskati tistega pravega, pa bistveno več delalo s tistim kar si pač imel in poskušalo rešiti, kar se je rešiti dalo.
Vem kako je, ko pes ni to kar si pričakoval, vem pa tudi, kako te tak pes lahko preseneti če z njim vztrajaš. Da o tem koliko te nauči sploh ne govorim. Močno upam, da bom sposobna nehat s kinologijo tisti trenutek, ko mi bo eden od mojih psov predstavljal razočaranje... Služit denar ali pumpat si ego na drugem živem bitju pač ni na mojem "to do" spisku.

Pri tem kar pišem me osebne zgodbe sploh ne zanimajo, samo niti slučajno ne pristajam na posploševanja, da tako pač v "vrhunski kinologiji" je.




Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #33 : 31 Januar 2013, 09:15:24
Po definiciji, da vsak, ki se ukvarja s psi ali jih poseduje še v mojih očeh Ni Kinolog. Ne glede na to da tu pa tam prijadra na tekmo. Ker potlej so kinologi vsi, ki imajo doma psa (tudi namesto kompostnika, pa alarma, pa vrtnega palčka, zaradi otrok...)- no tudi ti se na nek način potlej ''ukvarjajo'' s psi. Jih zamenjajo, ko odslužijo namenu ali niso ustrezni ali...

 - ...logija je še vedno ''veda''. Četudi neformalna. Ampak pod vedo pa še vedno nekako paše -vedenje, znanje, učenje novega...in če tega ni ali je premalo... Se nauči kaj novega. Dojame kaj več. Deluje. Izboljšuje. In ravno čar Kinologije je v tem da se iz Nemogočega naredi Mogoče. Z znanjem, z vedo, s kino-logijo. To, da pa menjaš končni produkt kino-logije za to, da najdeš svojo ''sorodno dušo'' pa pač ni širjenje svojega znanja (svoje vede kino-logije  ;)) ampak iskanje psa s katerim se bo dalo delat brez posebne -logije  :P Je imaš pse s katerim gre na Izzi in imaš pse v katerega je potrebno vložit znanje.

Seved je konec koncev bolje, da psa oddaš kot pa da ga zaradi ''nepopolnosti'' zapreš/izoliraš nekam. Je tu praktično čudovita možnost za nekoga, ki si želi pa prav takega psa in bo zanj popolen. Žal pa vse premalo ljudi na drugi strani tako razmišlja. Pes je ''star'' takoj ko ni več 2,5 mesečnik. Oni bi pa mladička, da ga po svoje vzgojijo (da ne omenjam da so ravno taki potem največje katastrofe >:D). A lahko bi dobili že narejenega psa, ki nekomu samo ne hodi ravne linije poleg npr. pa zanj ni več popoln a lahko bi bil pa popoln premljevalec v hribe (tam ni ravnih linij :P)
Tale labika konkretno bi lahko bila čudovita spremljevalka eni povprečno aktivni družini. Odrasla, malce bolj umirjena (kar za labija lahko pomeni še vedno rahlo preveč za upokojence z menjanim kolkom), še nekaj aktivnih let je pred njo...pol pa gredo itak otroci na faks pa ni več časa za psa. Pri mladiču ki ima polno starost do 12-15 let pa potem na prej željo familije psi ostanejo breme dveh. Hja ko bo odrasli psi lahko tako na izi dobili nov normalen dom. :-\

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #34 : 31 Januar 2013, 10:46:28
Z letošnjim letom bomo tudi pri nas prišli v položaj,ko bo še zadnja psica v reprodukciji odšla v pokoj.Ena je odšla že predlani po svojem enem in edinem leglu v starosti 3 let,druga odhaja v pokoj letos po svojem drugem leglu v starosti 6 let.Obe mladi.Za Zaino so me že lani spraševali,če jo oddam,ker ne bo imela več mladičev?Pa sem jih gledala kot "tele v nova vrata"!Da bi jo dala stran?Mojo slončico? Niti pod razno!Saj ni samo zato prišla na svet in ostala doma,da bo producirala mladiče!Ravno tako Tinka!Si ne morem predstavljati da bi te svoje "babe" dala stran,obupna mi je že misel,da jih bom nekega dne tako in tako zgubila,ko bosta prečkali mavrico.
Vendar pa so na žalost tudi taki ljudje,ki so to sposobni naresti.Pri njih je bitna samo ena in edina stvar,ostalo ne šteje.Zame je vsak naš pes "oseba" z vsemi čustvi,ki mu pripadajo.In kot take jih tudi jemljem.



loncha

  • *
    • Prispevkov: 85
    • Točke: 0
Odgovori #35 : 31 Januar 2013, 11:04:06
Sem se malo ugriznila "v jezik" in nehala debato konkretno z Zoranom po forumu. Kar seveda še ne pomeni, da sem spremenila mnenje o takšnih in podobnih stvareh. Bom pa vseeno napisala, ker to pa moram. Polona, kapo dol! Take poste je veselje brat in s takimi ljudmi verjamem in vem, da je tudi super sodelovat, se od njih učit in itd.  Tista mi je všeč in prekleto resnična..."s polno ritjo je lahko srat."  :)



McKruster

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 600
    • Točke: 1
Odgovori #36 : 31 Januar 2013, 11:11:42
Bom še jaz dodala nekaj na to temo. Torej doma ima trenutno 5 psov, od tega se ena 8 mesecev stara psička pač še vedno prodaja in 4 odrasle pse...trenutno so stari 8 pa pol, 7 in dvakrat po 6 let, torej nobeden ne bo več ravno za reprodukcijo  in ja zaenkrat mi ne pade na pamet, da bi katerega dala stran in ja, v bistvu se mi je zgodilo, da bom brez psice za razplod in brez možnosti za vzet novega psa. Ampak, a ste pomislili da je razlika mogoče med mano, ki imamo te pse doma, v dnevni sobi, ki spijo v spalnici in so družinski člani in pa psarno, ki ima 3-5 različnih pasem, v vsaki par psov, ti psi živijo v pesjakih in v drugačnem odnosu do človeka? Glede na to, da govorimo o konkretnem primeru, jaz mislim, da hvala bogu, da se tega psa oddaja, da bo ta pes šel na boljše, h kakšnemu lastniku kjer bo eden in edini, in kjer ga bodo imeli še nekaj let res radi. Evo, to je moje mnenje.



KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #37 : 31 Januar 2013, 11:21:02
Naj še jaz dodam svoje mnenje. Kdor mora večkrat zamenjati psa, zato da doseže svoj namen v svoji "profesionalni karieri" (kakršnikoli), je zame usmiljenja vreden. Lahko je biti dober z vrhunsko opremo  :P!
Zame je strokovnjak tisti, ki zna s kakršnimkoli psom, pa naj bo to vrhunski delovni ali čisto povprečni družinski pes, pokazati nekaj zelo dobrega in uspešnega.
Lahko je biti frajer s psom, ki je že po naravi pasme poslušen in ki ti bo po nekaj vajah do konca življenja brezhibno opravil zahtevano vajo (napr. večina labradorcev).
Zamenjaj tega psa s kakšno karakterno malo bolj zahtevno pasmo, s pasmo, ki včasih prej premisli, ali te bo upošteval ali ne, pa se tam pokaži, koliko si profesionalec  ::).
Glede oddaje odsluženih vzrejnih psov pa mislim, da je bolje, da pri osmih letih dobijo boljšega skrbnika, ker si ga zaslužijo.
Večina psov se ob menjavi skrbnika prej ali slej prilagodi novemu, ampak to res še ne pomeni, da je to dejanje humano. To dejanje je obsojanja vredno in vzreditelju sigurno ni v čast.
Poznam veliko zrediteljev, ki na svoji spletni strani objavijo upokojitev svoje psičke, jo sterilizirajo, od tam dalje pa psička uživa svojo starost pri človeku, ki mu je služila do takrat.
Glede pa oddaje psičke na Bolhi pa bi dodala še to, da sem si malo ogledala slike z razstav in če je handlerka z njo pozirala v večerni obleki z dekoltejem, me ne preseneča pridobitev nazivov  :o :o :o!



SKY

  • *
    • Prispevkov: 2.404
    • Točke: 4
Odgovori #38 : 31 Januar 2013, 11:31:28
Ja nič, očitno bom moral popolnoma spremeniti svoje življenje.
Imam zgleda veliko dela.
Poiskati novo službo, ker o psih nimam pojma, kinolog itak nisem, da bi se oklical za strokovnjaka, bog ne daj,...
Iti moram k spovedi ali kaj podobnega, ker sem v zadnjem dnevu spoznal, da ne samo da nimam pojma, ampak sem tudi zelo slab človek,...
Na koncu dneva pa si moram vzeti še čas, da si temeljito obrišem rit, ker z mojo polno ritjo, sem moral verjetno res veliko nasrat.

Je pa res, da nihče ne pomisli, da preden sem prišel do polne riti sem 15 let garal s takšnimi in drugačnimi psi.

Aja, sicer ne paše v to temo, ampak če ima kdo kakšen odvečen akvarij,... Ga kupim. Ker za drugo kot za ribice res nisem.


p.s. Karmen, svaka čast! Po tvoje bi potem vsi, ki se imajo za strokovnjake (ker jaz to pač nisem), si vzeti recimo polarca in na njem pokazati strokovnost. Ja ljudje, ga pa biksate!   ;D
Če malo karikiram, zate recimo računalniški strokovnjak ni strokovnjak, dokler ne zmore na commodoru sprogramirat kakšnega izredno zahtevnega programa.  :o  WoW!

Pa lep pozdrav vsem pravim strokovnjakom!   :)


Lp Zoran

IF IT`S NOT A BORDER COLLIE, IT`S JUST A DOG!


KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #39 : 31 Januar 2013, 11:33:24
 :) :) :)
Vsak lahko izrazi svoje mnenje.



Lauri

  • *
    • Prispevkov: 85
    • Točke: 0
Odgovori #40 : 31 Januar 2013, 11:34:18
Ma itak je brezvezno tako skakanje v zrak. Najbolj smo bili verjetno vsi preseneceni nad tistim, da se oddaja psico, ko je odsluzila svoje kot plemenka. Sedaj ker je prestara legel pac ne sme vec imeti in se jo je potrebno znebiti. In nad takimi ljudmi se lahko jaz osebno samo zgrazam. Drugace je oddajati mladega psa, ce pac ugotovis da to ni to, kar si si predstavljal. Ce imas drugacne cilje in zelje ga je seveda boljse oddati. Da gres pa oddajat psa, ko je odsluzil svoje, si ne vem, tekmoval z njim, dosegal rezultate, ga imel za vzrejo, potem ko je pa za to prestar se ga pa znebis, to mi pa pac ni uredu, in taki ljudje so za moje pojme brez srca.  :-X Pes je bil s tabo tok in tok let, na stara leta se ga pa znebis ker ti je odvec, ne hvala.  :-X Taksne vzreje se jaz pac nebi sla.

Se podpišem, to je bistvo, to sem hotela povedati tudi sama.
Podpiram tudi vse napisano od Diva1!

Pes je živo bitje! Ni stroj, ki ne dela več kot bi moral, pa ga oddamo in kupimo novega, ki nam bo dobro služil.

Kdo ve kaj se je zgodilo z Neli iz psarne Neli goldy??? Je tudi pri  letih dobila nove lastnike?

Brezveze....



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #41 : 31 Januar 2013, 11:51:45
Karmen,meni je pa ena stvar nerazumljiva.Zakaj je tako pomembno,da se psico po koncu reprodukcijske kariere sterilizira?Ker meni osebno ni težko živet z psico,ki se 2x letno goni.In ne vidim prav nobenega vzoka,da bi jo sterilizirala.Pustimo ob strani to,da se narkoz pri psih bojim kot hudič križa,bolj me zanima kakšen je razlog za starostno sterilizacijo.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #42 : 31 Januar 2013, 12:06:47
Jaz ga ne vidim, ampak v nekaterih okoljih so AR s svojimi agitkami dosegli, da je praktično vsa populacija psic, ki se ne vzreja pokastrirana (pa imajo vseeno polna zavetišča in evtanazije po tekočem traku). Celo do te mere, da sploh niso mogli do konca izvesti raziskave o negativnih vplivih kastracije, ker starih nekastriranih psic preprosto niso našli.
Ampak valjda: veterinarji zatrjujejo, da je neodgovorno imeti nekastrirano psico ki ni za vzrejo. Ker si sicer kriv za reveže v zavetiščih, za potepuhe na cestah, pa še zdravje psice ogrožaš.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #43 : 31 Januar 2013, 12:16:03
Aja, sicer ne paše v to temo, ampak če ima kdo kakšen odvečen akvarij,... Ga kupim. Ker za drugo kot za ribice res nisem.
Mimo grede te se da čudovito ''šolat'' če jim pod nos piškote tlačiš.  :P Sicer pa gre tudi kako drugače ampak je že druga debata.

In ja ko bo Kinologija nehala bit osnova za biznis ampak osnova za znanje in dobrobit psov (temu je namenjena veda o psih-za ostalo vemo da obstajajo drugi izrazi in dejavnosti) bom jaz zelo vesela.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #44 : 31 Januar 2013, 12:21:42
Mislim, da jih sterilizirajo predvsem zaradi tega, da imajo v hiši čimmanj gonečih psičk, da se ne zgodi kakšen "ups", morda pa tudi zaradi tega, da zmanjšajo možnost bolezni na rodilih.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #45 : 31 Januar 2013, 12:24:16
Ob omenjanju dobrobiti živali mi vse bolj postaja slabo. Res.


njufkaAisha

  • Gost
Odgovori #46 : 31 Januar 2013, 12:26:43
Žalostno,pa sem vedno mislila da je pes človekov prijatelj....ja pes je človekov prijatelj,človek pa njemu vedno ni.
Psi niso avto,ki bi ga menjal ko se ga naveličaš.
Vsak ki želi imeti psa bi se moral prej vprašati :

bom zmogel psu priskrbeti hrano ki jo potrebuje

bom lahko poravnal stroške veterinarja,če zboli

bom z njim   hodil na sprehod "vsak dan"

bom ga imel še vedno rad,če bo kaj ušpičil

bom prenašal pasjo slino,dlako....

bom.......

Res škoda,včasih bi bilo pametno,da bi si psi lahko sami izbirali svoje skrbnike.....zdaj so pa odvisni od nas  in naša dolžnost je,da jim poskušamo nudit vse kaj potrbujejo,zato moramo za njih skrbet tudi ko so stari,bolni.Pes ni igračka,ki bi jo menjal vsake toliko časa ali kupil drugo.
Zato raje razmislite,če ste na psa sploh pripravljeni(vsak kuža (vsaka žival)ko  je majhna je lepa,samo eni nevedo ,da zraste).



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #47 : 31 Januar 2013, 12:28:40
 :) hja ob vsem tem kar nastane iz tega pa res.  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


njufkaAisha

  • Gost
Odgovori #48 : 31 Januar 2013, 12:30:55
Lunette,a si mislila od mojega?



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #49 : 31 Januar 2013, 12:56:49
Ne, je mislila na moje.

Sicer pa: tudi sama sem nekoč že oddala odraslo psico, ker se ni mogla vključiti v krdelo. Ne vidim prav nobenega smisla, da po vsej sili vztrajaš pri psu, ki se ne more vključiti (ali pač ne odgovarja iz takega ali drugačnega vzroka), če je tako zate kot za psa bolje, da gre v okolje, kjer bo (v mojem primeru recimo) edini pes. Zakaj bi 15+ let vzdrževal psa, s katerim se ne pobereš (in posledično tudi on ni zadovoljen), če pa ta lahko v drugem okolju zaživi polno življenje in je nekomu v veliko veselje in ponos.

Če si pustiš doma mladiča za vzrejo, pa se kasneje izkaže, da ne ustreza tvojim kriterijem za vzrejo, ga moraš oddati. Ker če tega ne narediš, lahko zelo hitro prenehaš z vzrejo.

Vzreditelj, ki oddaja iztrošene psice, jim sicer omogoči boljše življenje kot so ga imele pri njem,  je pa povsem jasno, da tak vzreja samo zaradi denarja in mu je za njegove psice eno figo mar. Še slabše mnenje imam o tekmovalcih, ki menjujejo pse kot umazane štumfe. Ko enega zaserjejo, si vzamejo drugega.



njufkaAisha

  • Gost
Odgovori #50 : 31 Januar 2013, 13:26:08
Lanabela
vem da ne paše sporočilo k tekoči temi
ampak moram priznat,da imaš čudovite pse,sicer med samojedom in novofundlandcem ni velike bistvene razlike z slinjenjem ter dlako,ampak ker jih imamo radi jih sprejmemo tudi z takšnimi napakicami (naši slina teče v "potoku",samo ko vidi koga jest,z dlako pa nimamo nekih večjih problemov,20 minutno vskodnevno krtačenje,pa gre.)



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #51 : 31 Januar 2013, 13:46:57
Vedno sem živela s samcem v hiši,trenutno živim z dvema! In trenutno imam v hiši dve goneči psici!Pa ni nikoli bilo nobenega upsa!To je moja odgovornost!In kot vzreditelj se tega zavedam.Mogoče sem res jaz "šuknjena" in v ta konteks celo jemljem to,da z možem že 14 dni spiva vsak na enem koncu bajte.Eden v bližini psic,drugi v bližini samcev.Ampak drugače ne gre.Tudi take stvari moraš vzeti v zakup,če se greš vzrejo.Če pa to jemlješ z "levo roko" se pa upsi dogajajo.Zelo pogosto.



Tika

  • *
    • Prispevkov: 305
    • Točke: 0
  • mala cvilka Tika
Odgovori #52 : 31 Januar 2013, 15:04:08
Ko je že taka debata ... ;)
Moram priznati, da so konji malce spremenili moj pogled na svet. In sedaj podobno razmišljam tudi z vidika psov.
Doma imamo dva konjiča, že kar v letih, ki naši družini dajeta veliko in še več. In imela sta tako fajn prejšnje lastnike da so ugotovili, da nimajo nič oni od konja (ker ga oač ne rabijo) in konj še manj od njih. In so bili toliko fer da so to videli in ponudli priložnost lepega, aktivnega “penziona“. In to je pri konjih nekaj običajnega in nihče ne skače v “luft“ ko do tega pride.

Verjetno bo tej konkretni psici bolje na stara leta in je morda prav, da teh 5 let preživi drugje... In vem, da če bi jaz bila v situaciji ko moji psici ne bi več mogla nuditi kar ona rabi, bi definitivno razmišljala o kakšnem aktivnem drugemu domu. Ker si to zasluži in ker ji gibanje, tek ... in delo predstavlja življenje. In ne, ni pes ki bi imel noro rad druge ljudi. Njeno življenje bi bilo idealno če bi bili le jaz in ona. Ampak vem da bi sčasoma imela ravno tako rada nekoga drugega ... In MI, ljudje, imamo pri tem največji problem ...
Bog ne daj da bi res prišlo kdaj do te situacije, ampak vem pa da če bi, da bi se potrudila in bila toliko fer do nje da bi ji našla en fantastični novi dom ;) In me prav nič ne bi zanimalo kaj bi pisali in si mislili drugi ljudje ...

In konec koncev, meni osebno se ne zdi tako narobe če oddaš starejšega (odsluženega) psa nekomu drugemu. Morda nekemu upokojencu, ki bi šel 10x na dan s psom ven, ki bi se pogovarjal z njim itd. Mislim, da nobenemu ne bi bilo težko. Edino nam, ker bi imeli zopet v mislih ”Joj, kaj si bodo mislili ...”


SKY

  • *
    • Prispevkov: 2.404
    • Točke: 4
Odgovori #53 : 31 Januar 2013, 15:52:33
Evo, to je to! :-)

Hvala Katja za razumen post in zdravo, realno gledanje na stvar.

Lp Z.1

IF IT`S NOT A BORDER COLLIE, IT`S JUST A DOG!


kalsang

  • *
    • Prispevkov: 1.781
    • Točke: 3
Odgovori #54 : 31 Januar 2013, 17:07:42

Glede pa oddaje psičke na Bolhi pa bi dodala še to, da sem si malo ogledala slike z razstav in če je handlerka z njo pozirala v večerni obleki z dekoltejem, me ne preseneča pridobitev nazivov  :o :o :o!

Tale handlerka je v temo brcnila s tovrstno opravo, kar dokazujejo tudi precej skromni doseženi nazivi. Tako opravljene gospe in gospodične v razstavnem ringu ne samo izgledajo kot ribe na suhem, temveč tudi izkazujejo osnovno nepoznavanje razstavne scene: večina moških sodnikov je namreč gejev. :D

Drugače pa, se strinjam, da je žalostno vse skupaj, ampak menim, da je veliko bolje, da gredo odslužene vzrejne psice v dobre domove, kjer bodo samo ljubljeni kavč psi. Prav tako je bolje, da gredo v drug dom psi, ki se ne morejo vklopiti v dano krdelo/okolje. Tudi glede tekmovalnih psov sem podobnega mnenja. Seveda, pod pogojem, da gredo na boljše in v  prave roke, kar zna biti v tem primeru bolj kočljivo kot v primeru odsluženih vzrejnih psov. Meni sicer na pamet ne pade, da bi dala svoji psici stran. Sem nameraval vzrejat, pa se je moja mlajša vzrejna psica, ki sem jo obdržala izkazala za neprimerno. Ni šla stran, vzrejam pač ne, ampak to je bila moja osebna odločitev, ki nima veze z odločitvami in okoliščinami drugih. Težko je posploševat, saj stvar še daleč niso črno bele. V danem primeru glede na znana dejstva sicer predvidevam, da je psica res odveč, zato ji lahko samo želim čim boljši novi dom. Oddajanje in zamenjevanje psov in pasem kot po tekočem traku pa je seveda obsojanja vredno. Tudi takšne primere poznamo in Sky, pa tudi dotična psarna ne spadajo mednje (slednja vsaj še ne). Takšni ljudje že v prvi vrsti ne bi smeli imeti psov.



diva1

  • *
    • Prispevkov: 532
    • Točke: 0
Odgovori #55 : 31 Januar 2013, 17:57:42
Zanimivo vas je brati... Pro & contra, kot vedno..

Sem pa iz teh popisanih strani nekaj "izluščila"...  Ljudje, ki že dolgo bivamo s psi in občasno tudi vzrejamo, ja,  mi  smo na strani "ostarelih in odsluženih psic" in doživljenskega sobivanja. Zanimivo.  Pa nas je kar nakaj  vzrediteljev pisalo v to temo...  Niti eden od nas pisočih ni "metal" svojih psic iz svoje dnevne sobe in dvorišča, da bi naredil prostor novi, dobičkonosni psički.  Ter na ta način opravičeval "kvalitetnejšo" vzrejo..

Res je, mi ne živimo od svojih psov.. Imamo (zaenkrat še) službe... Psi so pač naš "hobi" In vsak hobi nekaj stane...
Vzrejo pa  jemljemo kot prekleto odgovoren "hobi", ker na svet "spravljamo" živa bitja... In tako se vedemo tudi tudi do naših penzionistk.
Zaslužena penzija!

In dokler se bo lahko vsak jurček ali cvetka šel vzrejo, brez osnovnih človeških in emocionalnih vrednot, tako dolgo bo do takih zgodb prihajalo.. Upam samo, da bo takšne "vzreditelje" trg izločil... Dober glas seže v deveto vas, slab pa še dlje..

Pa še en pomislek, dvom, se mi poraja glede oddaje starejših psov in psic.  Vsi, ki imamo stare pse, vemo, da starost prinaša takšne in drugačne  zdravstvene težave in težavice.. Zdravljenje in obiski pri veterinarjih pa stanejo..

In nam, ki so nam naši ostareli psi "družinski" člani, ne bo težko plačati zdravljenja... Pa če bomo dali "zadnji" dinarček... Kaj pa novi lastnik?  Bo "zmogel"? Finančno in emocionalno? Ne vem.

Tako mimogrede, jaz sem za svojega prejšnjega samca pustila v zadnjih dveh letih njegovega življenja (tam nekje od 14. pa do 16. leta njegove starosti)  tako ocenjeno na "prst" denarja za nakup  najmanj 2 ali pa morda celo 3. mladičkov. Pa moram povedati, da imam "zlatega" veterinarja. Korektnega in zelo poštenega...In mimogrede, hvala Iztok, da si vedno "priskočil na pomoč". In prišel tudi domov.












solata

  • *
    • Prispevkov: 233
    • Točke: 0
Odgovori #57 : 31 Januar 2013, 21:54:19
SKY, imam eno vprašanje zate;

predstavljam si, da si se pred nakupom dobro pozanimal o mladiču, ga spremljal v leglu, testiral, itd....se pravi, da si ga zelo premišljeno izbral.
Pa me resno zanima...kje se lahko potem "zatakne"? Kaj mora biti s psom narobe, da ga ne želiš obdržati, z njim delati?



ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #58 : 31 Januar 2013, 22:24:51
No ker velikokrat debatiramo o dobri in slabi rodovniški vzreji mislim, da je tudi to lahko en izmed pokazateljev kako ločimo zrnje od plevela. Tisti vzreditelji, ki jim ni vseeno za svoje pse in ki so s srcem pri stvari bodo za pse skrbeli in bodo le-ti živeli kot družinski člani tudi potem ko niso več primerni za vzrejo. To so ljubiteljski vzreditelji, kjer ni pomembna kvantiteta ampak kvaliteta, tako oskrbe legla kot izbire plemenjaka itd. Ti so ponavadi pripravljeni v svoje pse vložiti več in mislim, da bi vsi imeli pse od Dive  ;D

Jaz si ne predstavljam da bi dala stran našega že malo gluhega, slepega in dementnega seniorčka, niti katerega drugega za to da bi naredil prostor mlajšemu  ??? . A ni tudi to čar bivanja s psom, da jih spremljamo skozi vsa ta leta? Da nam najprej živce kravžljajo kot mladiči in pubertetniki, potem ko so ravno pravi in taki kot smo jih hoteli pa prehitro pride čas, ko se postarajo do te mere, da jih spet pestijo druge težave in smo na začetku pri kravžljanju možgančkov, kako jim čim bolj olajšat in polepšat njihove zadnje mesece ali leta ?

Upam, da ta labradorka in vsi njej podobni najdejo eno fajn družino, kjer jo bodo maksimalno razvajali in ji še polepšali preostanek življenja.  Mogoče namig vsem tistim, ki nočejo odšteti visoke vsote denarja za psa, vseeno pa hočejo pasemskega ;)


 



karamela86

  • *
    • Prispevkov: 391
    • Točke: 0
Odgovori #59 : 31 Januar 2013, 23:51:24
Kakor koli obrneš.. te psi si ZASLUŽIJO boljše lastnike...

pred kratkim je nek štepar PRODAJAL odsluženo psičko bokserko za 250EUR. (Zanemarimo to, da iz meni neznanih razlogov ni mogel z njo opravljati vzrejnega izpita in po tem je kljub temu imel kar nekaj legel z njo..) ... vidim da oglas ni več aktiven in samo močno upam da je psička prišla v roke taki osebi, ki ji bo nudila dom in življenje, kakor si ga vsak pes zasluži..