Surova hrana

irenchy · 1180786

Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #360 : 16 Julij 2010, 12:49:13
EnNa, ta je zate. To je svinjski hrbet, nekako prirezan, ni kaj dosti reber, ki bi štrlela ven. Je bilo pa mesa kar nekaj gor. Od tega kosa kosti je ostalo le kakih 10 cm sredice. To sem kupila v MIR mesnem centru, cena okoli 1 eur na kg...
Isti tak center naj bi bil v Ljubljani:
http://odpiralnicasi.com/spots/panvita-mir-mesnica-vic-ljubljana-trzaska-e0b341c686




Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #361 : 16 Julij 2010, 15:09:51
Vse poje, ker pač drugega ni, nekaj pa vztrajno pljuva ven :) Organov sploh ne mara, ni variante.

>> To ni problem. Na začetku itak ne začneš z organi. Začneš z dolgočasnim, bež, nevtralnim mesom - torej perutnino.

Vsi so tudi toliko neješči, da so lahko brez hrane tudi po tri dni, pa jih sploh ne gane.....so prav zanimivi glede tega in itak so vsi na spodnji normalni teži, ker jim hrana ne pomeni skoraj nič :/

>> Kakšne pse pa imaš? Velikost, starost? Malo čudno je, da so vsi neješči. Je kaj takega, da ti delaš, da se zdijo neješči? Uporabljaš hrano za trikce? POnavadi taki psi jedo čez prag sitosti, ker jih hrana motivira. Mojadva recimo poskrbita, da vsak po nesreči padel košček mesa sploh ne pride do tal...  Jaz sem s surovim začela čisto po nesreči, sem začela uporabljat pri treningu, ker se je malemu mešalo. Večinoma psi zapopadejo kot nori. Prezentiraš, počakaš 10 minut in vzameš do naslednjega obroka. Psi komot zdržijo 2 dni brez hrane.

Malo gor med posti poglej, kako najceneje do mesa. Npr. jaz grem direkt v klavnico, da dobim organe, pa take zadeve, ki jih v trgovini ni, kot so sapniki, požiralniki, penisi, vampi. Poglej, kaj ti mesar lahko zrihta, pa vprašaj, če lahko dobiš kaj ovčkjega/kozjega - idealno je meso živali, ki se pasejo na prostem.

Glede kosti je veliko natančno napisano ene 2 strani nazaj, katere ja, katere ne.
Glede loja oz. maščob: v nekaj postih nazaj sem napisala, da slediš razmerju 80/10/10, še višje gor opisano, kako je to povezano s pravilnim razmerjem kalcija in fosforja in zakaj so kosti NUJNE. RAzmerje 80/10/10 izhaja iz celega plena, zato ko hraniš pač izbiraš take stvari, da v določenem časovnem obdobju sestavljajo cel plen, ker s tem vse pokriješ. Namreč različni deli telesa imajo različno sestavo in ni dobro pretiravat ne v eno ne v drugi skrajnost. 10% kosti komot notri prineseš samo s polovicami in četrtinkami piščancev, deli zajca in svinjskimi hrbti, nogicami, repki za manjše pse.

Maščobe so za pse dobre in ni v redu, da bi hranili samo nemastne piščance. preveč pa tudi ni dobro, vodi v mehkejše blato in enim dela prebavne motnje.  Recimo en dan daš bolj dietnega zajca, drugi dan divjačino, tretji dan je bolj mastna svinjina na jedilniku. Se vse izenači. Recimo če od ovac ne bi dobila čisto ničesar drugega, bi vzela tudi loj (malo za vmes).

Če bi bil pes lahko občutljiv, začneš s piščancem brez kože, najbolje kar s celimi ali polovicami prsi (s kostjo noter). To je najnežnejše meso, malo maščob, malo mehkih kosti. Samo to, nobenih organov, nobenih težjih kosti za začetek, pa ne prevelike količine. Po malo, lahko celo 3x na dan začneš.
 
Pri mačkah pazi le na zadostno količino tiamina (jaz mačk nimam, vem pa da je to nujno). Tiamin je B1 vitamin, največ ga je v svinjini, uničuje pa ga velika vročina, kuhanje v vodi.

Če nisi prepričana, lahko vseeno komot daš občasne mesne obroke, po možnosti večje kose s kostmi za dentalno higieno.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #362 : 16 Julij 2010, 15:11:39
In še enkrat o kosteh, does and don'ts:

PREPOVEDANE kosti:

- VSE kosti NOG velikih živali (goleni), razen svinjske niso toliko trde, še jagnječje so mojim pretrde
- večina govejih, razen mogoče reber, če so zakopana v mesu, ne po eno samo rebro (jaz osebno ne dajem ničesar govejega, mogoče telečje hrbte z rebri, goveje kosti so najtrše namreč)
- kar vidiš, da je toliko trdo, da ne more takoj pregrizniti, lahko potencialno nalomi zobe.
- kosti za juho, kosti z mozgom, narezane kosti kot npr. kotleti (so kot britvice), majhni kosi narezanih kosti
- gole kosti, brez mesa gor
- tako majhne kosti, da vabijo k goltanju - za večjega psa so kurji vratovi in perutničke brez veze, še hrbti so sama kost in verjetno premajhni. Vem, pri barfu se pa ravno take kosti priporočajo, vendar so primerne občasno za mačka ali jorkija, ne pa za nekaj večje pse, ki npr. vrat pogoltnejo kot bombon.


PRIMERNE kosti (na prvi pogled se kosti ne sme videti!)

- pol ali cel piščanec, del purana ali pol ali cela kurja ali puranja prsa (kurje kosti so votle in so okej), pol zajca
Če je cel piščanec ali če daš polovico, je okej, da je gor perutnička, ker je ne more takoj pogoltniti. Ampak tudi moja dva recimo sta puranjo nogo parkrat ugriznila, naredile so se špice, ki sta jih hitro pobrala in požrla. Zgodilo se ni ČISTO nič. Kakec je bil okej.
- rebra (svinjska, telečja, goveja, jagnječja), samo morajo se držati skupaj, ne po eno samo in pokrito mora biti z mesom
- hrbti z rebri, ki štrlijo ven. Skratka dol poberejo večino mesa, ostane hrbtišče z rebri. Tako zadevo dam 1x na teden, ne večkrat, najraje svinjsko, ker so mehkejše kosti. Ko poglodajo meso in ostane samo še hrbtišče, kar vzamem in vržem. Za večjega psa mora biti to definitivno najmanj 20 cm dolg kos hrbta, raje več. Ko pobere meso dol, malo pogloda, lahko ta trdi center vržete.
- namesto govejih kupite teletino (mlajša žival, mehkejše kosti)
-kosti, ki so globoko zakopane v mesu, recimo kaj od ramena, lopatice, medenice
- Glave (posebno manjših živali, npr. zajcev, ovac, koz)

PERUTNINA:

Cel piščanec vsebuje cca 30% kosti in jih je torej 3x preveč. So pa piščančje kosti najmehkejše in s kosi piščanca nekajkrat tedensko notri komot prinesemo skupnih 10% kosti. Najceneje je kupiti celega piščanca in ga razrezati na polovico ali četrtino. Spodaj so pa kosi piščanca in % kosti v njih – v večini jih je odločno preveč in nikakor ne morejo tvoriti osnove jedilnika. Še prsa s kožo imajo 20% kosti!

breast, meat and skin                           20%
drumstick, meat and skin                   33%
thigh, meat and skin                           21%
leg, meat and skin                           27%
neck, meat only                                   75%
wing, meat and skin                           46%
wing, meat only                                   68%

Torej posamezni hrbti, perutnice in vratovi NISO primerni za že srednje velike pse – premajhni in prekoščeni so!


RIBE: če pes ribe je (moji jih žal ne), se da cela, neočiščena riba (najbolje skuše ali sardele, ker ne morejo biti gojene in imajo največ omega 3). Pri celem plenu kosti ni treba računati, ker je plen tak, kot je (ne gre niti v + niti v – glede količine kosti). Vendar pa so ribe bolj dodatek, da popestrijo jedilnik in niso primerne, da bi predstavljale večji delež prehrane. Večina hrane naj bo rdeče meso (ne perutnina in ribe), idealno bi bilo, da je hranjeno na travi, ne pitano, torej divjad/ovce/koze.



habitus

  • *
    • Prispevkov: 44
    • Točke: 0
Odgovori #363 : 16 Julij 2010, 16:36:39
Tudi moj  pes do tega tedna ni maral organov, ker sem mu vedno kupovala goveja ali svinjska. Zdaj pa sem na ljubljanski tržnici dobila pljuča, srce in jetra ovac in jagenjčkov, pes jih je pojedel s takim apetitom, da sem samo gledala. Nič več rezanja na mini koščke in skrivanja v srce ne bo potrebno. :D

Jaz zdaj odlašam že par dni s klicem v klavnico, Taar, ti veš, ker hodiš v klavnico-kam moraš to iti iskat, imajo svojo "mesnico", ločeno od prostora, kjer poteka ubijanje ali moraš biti tam zraven, da ti prinesejo meso za psa? Ja, strah me je. Zelo!



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #364 : 16 Julij 2010, 17:10:33
Ne ne, sploh ničesar ne vidiš. Jaz hodim v razsekovalnico, kjer le pripeljejo in režćejo za trgovino.

V klavnici pa je tako, da koljejo v ponedeljek, potem je treba vse preveriti, zorganizirati. Zmenili smo se, da pridem v torek, ko končujejo z delom. Ko sem prišla, je bilo vse čisto do stropa, ker imajo stenske tuše, ki res celo stavbo v piko sperejo. Kot da bi bi pogledal v pomivalni stroj po pranju. Načeloma se sem ne hodi, predali so mi na hodnik. je bilo pa v hladilnici, tako da res nimam nobenih skrbi.

Vau, a jagnječji organi tako zaležejo? Meni osebno imajo npr. Jagnječja jetra imajo meni bolj nežen vonj kot prašičja. Pa tako malo bolj po divjačini zadiši. Nič čudnega, da jim je dobro...

Ampak res je zanimivo, dostikrat na forumu za surovo ljudje pojamrajo, da npr. jeter ne mara in pika. pa vprašajo katera jetra dajete? Goveja. In potem dobiš odgovor, hja, kaj pa jetra še kakih 5 drugih živali?



Mr_Globus

  • *
    • Prispevkov: 449
    • Točke: 0
Odgovori #365 : 16 Julij 2010, 19:03:39
Hvala za nimrod =)

Narocenih prvih 20 kil za probo in ce bo vredy, bo surova dieta celo financno dosegljiva =P



Lojze

  • *
    • Prispevkov: 1.198
    • Točke: 4
Odgovori #366 : 17 Julij 2010, 07:35:35
Tudi jaz sem včeraj naročila pri Nimrodu,robo dobimo v torek.Upam,da bodo mulci zadovoljni.
LP Tjaša



EnNa

  • *
    • Prispevkov: 421
    • Točke: 0
Odgovori #367 : 17 Julij 2010, 14:44:44
Taar, ko gledam po slikci "vaša" rebra se mi zdi, da so prečna razrezana, tista, ki sem jih jaz kupila so bila pa vzdolžno in tudi niso imela nič štrlečih kosti. Ampak tukaj zgleda kot, da Pje tako počasi in preudarno je. Pri nas so si zbasale pol kosa v gobec in potem mlele. Še nikoli niso trgale mesa, ker ga raje v ustih celega zmeljejo ::) Trenutno pa čakam bikove penise 8)

Vem, da se naj nebi dajalo kosti nog, ampak a tudi občasno ne za malo obglodat? Nisha ima probleme z zobnim kamnom in bi ji rada dala kaj takšnega, da se bo malo zamotila (nočem ji pa spet začet dajat posušenih bikovk)...

Bolj kot spoznavam ljudi, bolj ljubim pse (CHAMFORT)
"Šele, ko boste posekali zadnje drevo, zastrupili zadnjo reko, ulovili zadnjo ribo, šele takrat boste spoznali, da denarja ne morete jesti...
http://www.youtube.com/user/vabavaimu


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #368 : 17 Julij 2010, 16:06:05
Pje je hrbet, ne rebra. Take hrbte poceni dobim v mesnem centru MIR od Panvite, sem ti link za ljubljanskega dala.

Kosti nog ne dati, ni vredno, očistiti si pa na njih ne more, ker z zob ne more noter zasaditi. Edino lahko vzameš svinjsko kračo, tisti del med šunko in nogo, kar sicer ima v sredini kost noge, ampak je listo na izi (Pje že pol enkrat pojedel). 
Vzami take prašičje hrbte ali  noge. Itak pa vse sveže meso čisti zobe.

Zob si tudi nadalje ne morejo mazati, če jedo samo surovo - ker se obloge od ničesar ne morejo ustvariti.



Desobediencia

  • *
    • Prispevkov: 1.107
    • Točke: 2
Odgovori #369 : 17 Julij 2010, 16:56:06
Pri nas hranimo mesano, meso je skoraj vedno surovo, poleg mesa pa briketi ali kuhano.
Zobe imajo vsi super ciste brez scetkanja.

Bi pa nekaj pripomnila glede jeter-so super, vendar ne pretiravat ker so mocna.

Mladicki komot jejo mesno hrano, jaz jim ko jih zacnem dohranjevat npr. zmiksam govedino in riz z malo korencka, da dobim pasteto..samo malo domisljije in se da ful ustvarjati. Ko so malo vecji pa lahko zunaj glodajo tudi surovo govedino, ce imajo zeljo.

Dogo Argentino - El Mas Mejor

Nochi tlen onca no huelitli mo patlaz, xic cualmeztli mo mantica, moyolica, inic ti nemiz inahuac yeliztli.


Desobediencia

  • *
    • Prispevkov: 1.107
    • Točke: 2
Odgovori #370 : 17 Julij 2010, 16:57:05
Zadnjic je recimo en nas tamali papcal Nanduja :)

Dogo Argentino - El Mas Mejor

Nochi tlen onca no huelitli mo patlaz, xic cualmeztli mo mantica, moyolica, inic ti nemiz inahuac yeliztli.


Desobediencia

  • *
    • Prispevkov: 1.107
    • Točke: 2
Odgovori #371 : 17 Julij 2010, 17:04:10
oh, ko dajo celo glavo se mi želodec obrne  :-[
ne morem gledat te oči  :-\
Z eno kravjo glavo se velik pes posteno nasiti :) Kosti ki ostanejo lahko pa fajn ponucate za kak odprt ogenj, ker gorijo skoraj bolje kot drva.

Dogo Argentino - El Mas Mejor

Nochi tlen onca no huelitli mo patlaz, xic cualmeztli mo mantica, moyolica, inic ti nemiz inahuac yeliztli.


agility loving girl

  • *
    • Prispevkov: 1.442
    • Točke: 0
  • Jaz in Iris :)
Odgovori #372 : 17 Julij 2010, 18:29:26
Hm, kaj pa to ko dajo cele zajce? Mislim s kožo, dlako, kot domači ljubljenček, samo da je mrtev.. :-\ Ni potem nič nevarno, da daš psa in zajčka, ki ga imaš doma skupaj?
Oz. enako z odlakano ovco. Nimajo nič težav potem na pašnikih? :-[


Kaili

  • *
    • Prispevkov: 257
    • Točke: 0
Odgovori #373 : 18 Julij 2010, 21:21:20
Zdaj pa sem na ljubljanski tržnici dobila pljuča, srce in jetra ovac in jagenjčkov

Kje pa je ta mesnica, mislim v katerem delu tržnice?

Sicer pa tudi jaz pri moji psički opažam, da so se ji 'oblikovale' mišice; majo bolj atletsko obliko. Mal je pridobila na teži, ampak sigurno ravno na račun mišic :)



Ron**Kala

  • *
    • Prispevkov: 738
    • Točke: 0
Odgovori #374 : 18 Julij 2010, 22:04:37
=)

A best friend is the one, who can look at you, with the biggest smile on your face and still know something is wrong!


habitus

  • *
    • Prispevkov: 44
    • Točke: 0
Odgovori #375 : 18 Julij 2010, 22:47:08
Kje pa je ta mesnica, mislim v katerem delu tržnice?

Sicer pa tudi jaz pri moji psički opažam, da so se ji 'oblikovale' mišice; majo bolj atletsko obliko. Mal je pridobila na teži, ampak sigurno ravno na račun mišic :)

Joj, točnega imena se ne spomnim, račun sem vrgla stran. Je pa pod arkadami, nasproti odprtega dela tržnice, kjer prodajajo sadje in zelenjavo. Če vstopiš kar v ta prvo mesarijo, greš še malo naprej, mislim, da je druga po vrsti (v smeri proti pravni fakulteti). So pa iz Prekmurja. Ovčji organi res niso dragi, mislim, da je srce okoli 2 eur/kg. Prodajajo tudi po delih ovce, npr. stegno, to pa stane precej več, mislim da od 6 do 8 eur.

Taar, hvala za odgovor glede klavnice.

Nina



Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #376 : 19 Julij 2010, 09:42:46
Evo, ravnokar sem tudi jaz naročila pri Nimrodu prvih 10 kil (za več žal nimam prostora) in se res zahvaljujem za nasvet! :)
Če pomislim, da bi lahko na ta način iz nekje 120+ €  prišla na ene 60+... res upam, da se bo obneslo.
Zdaj pa samo še da nekje lokalno izbrskam kakšne ovčje in kozje mesnate kosti in organe, pa smo na konju!

A kdo dodaja lososovo olje? Se ga da kje dobit ugodno? To menda ni isto kot ribje olje, ki ga lahko kupiš v lekarni (cod liver oil).

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #377 : 19 Julij 2010, 10:55:20
Joj, točnega imena se ne spomnim, račun sem vrgla stran. Je pa pod arkadami, nasproti odprtega dela tržnice, kjer prodajajo sadje in zelenjavo. Če vstopiš kar v ta prvo mesarijo, greš še malo naprej, mislim, da je druga po vrsti (v smeri proti pravni fakulteti). So pa iz Prekmurja. Ovčji organi res niso dragi, mislim, da je srce okoli 2 eur/kg. Prodajajo tudi po delih ovce, npr. stegno, to pa stane precej več, mislim da od 6 do 8 eur.

Taar, hvala za odgovor glede klavnice.

Nina
Prekmurja?  :o Ko greš naslednjič tja jih lahko vprašaš od kod so oz prosiš za kontakt?


irzi

  • *
    • Prispevkov: 548
    • Točke: 2
Odgovori #378 : 19 Julij 2010, 12:02:49
Datelj, dobiš gas v vseh trgovinah za mele živali :)

"I did then what I knew then, when I knew better, I did better."
Maya Angelou


Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #379 : 19 Julij 2010, 17:32:02
A kdo dodaja lososovo olje? Se ga da kje dobit ugodno? To menda ni isto kot ribje olje, ki ga lahko kupiš v lekarni (cod liver oil).

James občasno dobiva lososovo olje od Fish4dogs in Grizzly Salmon oil, pol litra pride cca 15eurov. Vsakodnevno pa dobi ribje olje v kaspulah od Nutrilab.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #380 : 19 Julij 2010, 17:56:00
A kdo dodaja lososovo olje? Se ga da kje dobit ugodno? To menda ni isto kot ribje olje, ki ga lahko kupiš v lekarni (cod liver oil).

Omega 3 olje je zelo priporočljivo dodajati, skoraj nujno. Deluje protivnetno in narejenih je nešteto medicinskih študij, da pomaga pri artritisu, kožnih zadevah, za delovanje srca, pri rakavih obolenjih. Daješ ga lahko celo življenje.

Najbolje je kupiti olje za humano rabo, ponavadi v obliki kapsul. Izdelki za živali so skoraj vedno slabše kakovosti, manj nadzora pri shranjevanju, primesi. Poglej etiketo in naj vsebuje minimalno dodatkov (bolje nič). Pomembne so edino vrednosti DHA in EPA, to sta esencialni dve omega 3 mašč. kislini, ki ju telo nujno potrebuje za zgoraj omenjene težave in za delovanje možganov, teh naj bo čim več, najmanj 300 mg EPA DHA na 1000 mg olja.

Doziranje je 200 mg DHA +EPA  na 10 kg teže psa za normalno vzdrževanje, lahko pa komot več. Pri težavah s kožo  600 mg DHA+EPA na 10 kg.

Nikakor ni isto onega 3 ELA, ki jo ima laneno seme. ELA mora telo konvertirati v DHA in EPA in izkoristek je tako majhen, da je za pse zanemarljiv.

Velika razlika je med oljem telesa cele ribe (recimo lososovo olje, ni pa nujno iz lososa, bilo katere omega 3 ribe) in oljem ribjih jeter. Olje jeter rib ima ogormno količino vitaminov D in A in zelo malo DHA in EPA. Skratka, psa predoziraš z vitamini D in A in daješ zanemarljivo količino DHA in EPA.

Omega 3 dodajamo, ker je danes v mesu razmerje med omega 3 in 6 porušeno zaradi načina vzreje (preveč omega 6, ki deluje vnetno!). Meso živali, ki se pasejo, ima večjo vrednost omega 3, zato je zaželeno hraniti čim več divjačine, ovac in koz, seveda isto velja za prostoživeče kokoši in njihova jajca. In seveda občasno kako omega 3 bogato ribo, če jo pes mara. Je pa kakovostno omega 3 olje popolnoma dovolj.

Tole je zanimivo, tekoče olje, za humano rabo, koncentrirano DHa in Epa. je že kdo to videl pri nas?

http://www.nordicnaturals.com/en/Products/Product_Details/98/?ProdID=1431
Ima pa vitamin E iz sojinega olje... hudiča, te soje je danes povsod...

Recimo te kapsule imajo 600 mg, kar veliko dozo EDA in EPA na 1000 mg:
http://www.lekarnar.com/izdelki/super-omega-3-now-kapsule



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #381 : 19 Julij 2010, 17:58:12
Jamsi, kaj piše na Fish4dogs? Koliko DHA in EPAa na 1000 mg? Sem videla pri mojem veterinarju, da so dobili.



Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #382 : 19 Julij 2010, 18:44:33
V Szombathelyu so me hoteli prepričat za YUMEGA DOG proizvode...
najbolj smešno mi je bilo le to, da je tetka še manj vedela o omega oljih kot jaz  :D (jaz tudi ne vem veliko ali tota res ne gre za distributerja)
3x mi je ponovila, da mad. vizsli, ki je zmagala na Cruftsu to dajejo   ;D ...
www.lintbells.com
Baje bo tekom mesca tudi pri nas za dobit. Komu znano??


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #383 : 19 Julij 2010, 18:54:06
Za preverjat kakovost izdelka, ki naj bi vseboval omega 3 je čisto preprosto. Pogledaš sesatvine in mora pisati ČISTO olje rib (salmon, anchovies, herring, vse je dobro), NE olje jeter (cod liver oil). Prav tako je nateg, če je notri kako rastlinsko olje, npr. laneno (flax seed oil). To je čisto nateg,. ceneja za proizvajalca, psu pa ne nuca čisto nič. Laneno olje (flax seed oil) vsebuje ALA omega 3 maščobno kislino, ki jo mora telo konvertirati v DHA in EPA - vendar je izkoristek pri psih skoraj ničen.

Izogibaj se vsem oljem, ki se hvalijo, da imajo omega 6, poglej moj zgornji post zakaj. Mi hočemo NIČ omega 6, ker je v mesu omega 6 sa sodobnim načinom reje veliko preveč in deluje vnetno!

Ta izdelek Yumega dog:
http://www.lintbells.com/page/yumega-plus
Poglej iz katerega olje je:
The omega  (ne hvala!) in Yumega Plus will help to calm your dog's skin to reduce itching and scratching, and support skin health over the longer term

NATURAL PRODUCTYumega Dog contains the finest natural sources of essential Omega 3 and 6 seed oils from natural coldpressed golden flax, starflower (ne hvala!) and fresh salmon oil, recommended to improve sensitive skin.

Nikjer ne piše, koliko je DJHa in EPa na 1000 mg olja. To je edina info, ki nas zanima!

Torej inferioren izdelek s sestavinami, ki v pasji prehrani nimajo haska in so celo škodljive.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #384 : 19 Julij 2010, 19:41:55
Dober izdelek z omega 3 ima čim več DHA in EPa na 1000 mg in je za humano rabo (večji nadzor pri pridelavi, namreč problem so tudi težke kovine in pri izdelkih za ljudi je bolj verjetno, da bodo to preverjali ali čistili). Po hitrem pregledu izdelkov za ljudi v Sloveniji nekaj izdelkov z najvišjo ravnijo DHA in EPA:

http://www.lekarnar.com/izdelki/super-omega-3-now-kapsule
koncentrat naravnega ribjega olja 1000 mg 
EPA:   360 mg
DHA:  240 mg
Skupaj: 600 mg
Cena 15,42 eur za 60 kapsul (0,257 eur/kapsulo)

http://www.lekarnar.com/izdelki/ribamed-1000-40-kapsul
kapsula RibaMed 1000 vsebuje:  380 mg EPK in DHK (skoraj pol manj kot zgornje)
Cena 8,49 za 40 kapsul (0,212 eur/kapsulo, dati pa bi moral DVE, da bi dosegel isto kot pri zgornjih kapsulah)

http://www.lekarnar.com/izdelki/omegadefend-kapsule-dve-za-ceno-enih
843 mg koncentriranega ribjega olja:
eikozapentaenojska kislina (EPK) etil ester...........235 mg
dokozaheksaenojska kislina (DHK) etil ester...........192 mg
skupaj: 427 mg, če prav računam bi bilo to 506 mg na 1000 mg.
Te kapsule so sedaj v akciji, 60 kapsul za 7,76 eur (0,13 eur /kapsulo)



Kaili

  • *
    • Prispevkov: 257
    • Točke: 0
Odgovori #385 : 19 Julij 2010, 20:51:50
Jaz dajem NutriLab kapsule; 60 jih stane nekje 5-6 evrov. So iz čistega ribjega olja
na 1000mg olja je 180mg EPA in 120mg DHA



Alma

  • *
    • Prispevkov: 1.487
    • Točke: 0
Odgovori #386 : 19 Julij 2010, 21:14:47
Taar ti ne razumeš, če pa zmagovalec Cruftsa to dobiva  :D :D :D ja mora biti dobro  :D
maja, saj za to, če so iz jeter mi ni vedela dat odgovora, itak da je rekla, da so rastlinska super in da ne ne kapsule za humano rabo niso ok za pse ...
potem sem se poslovila...nasploh, ker mi je zabluzila, da moji psici preveč izpada dlaka in da MORAM to kupit hahahahaha
cene pa take, da te kap



habitus

  • *
    • Prispevkov: 44
    • Točke: 0
Odgovori #387 : 19 Julij 2010, 22:17:50
Kaj si pa mislite o tem?

http://www.gnld.com/store/Product.aspx?NAV_CATEGORY_ID=3952&CATEGORY_ID=3962&PRODUCT_ID=11246&ATTR=allInfo

3 kapsule vsebujejo 410 mg EPA in 350 mg DHA.

http://www.gnld.com/store/Product.aspx?NAV_CATEGORY_ID=3952&CATEGORY_ID=3962&PRODUCT_ID=11714&ATTR=allInfo

Pri zaužitju treh kapsul dobite  460 mg EPA, 480 mg DHA, 50 mg DPA in 80 mg ostalih mešanih maščobnih kislin omega-3.




Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #388 : 19 Julij 2010, 22:43:45
Nič posebnega, ker 3 kapsule vsebujejo skupaj 940 EPA+DHA. To pomeni, da ena vsebuje 313mg. To je pa tudi standardna  vrednost v običajnih kapsulah. Najvišjo vrednost do zdaj sem našla v teh:
http://www.lekarnar.com/izdelki/super-omega-3-now-kapsule

Te pa zgleda, da so znižane in imajo preračunano cca 500 mg EPA in DHA (7,76 eur):
http://www.lekarnar.com/izdelki/omegadefend-kapsule-dve-za-ceno-enih



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #389 : 19 Julij 2010, 23:13:37
Am J Vet Res. 1998 Jul ;59 (7):864-8  9659553  Cit:12   Duration of effects of dietary fish oil supplementation on serum eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid concentrations in dogs.
[My paper] R A Hansen, G K Ogilvie, D J Davenport, K L Gross, J A Walton, K L Richardson, C H Mallinckrodt, M S Hand, M J Fettman
Department of Clinical Sciences, College of Veterinary Medicine and Biological Sciences, Colorado State University, Fort Collins 80523, USA.
OBJECTIVE: To determine how long serum concentrations of omega-3 fatty acids remain elevated after cessation of dietary fish oil supplementation. ANIMALS: 12 healthy Beagles. PROCEDURE: Baseline serum concentrations of linoleic acid, linolenic acid, arachidonic acid (AA), eicosapentaenoic acid (EPA), and docosahexaenoic acid (DHA) were measured. Dogs were then fed a diet supplemented with soybean oil or fish oil for 8 weeks, and serum fatty acid concentrations were measured while dogs were fed the experimental diets and for 18 weeks after they were switched to a maintenance diet. RESULTS: For dogs fed the fish oil diet, serum EPA and DHA concentrations were significantly increased by week 1 and remained increased for 7 (DHA concentration) or 3 (EPA concentration) weeks after dietary fish oil supplementation was discontinued. CONCLUSIONS: In dogs, supplementation of the diet with fish oil may have effects for several weeks after dietary supplementation is discontinued. CLINICAL RELEVANCE: Studies of the effects of fish oil supplementation that use a crossover design should allow for an appropriate washout period