Neubogljivost - skakanje, agresija, lajanje

Sandra91 · 5822

Sandra91

• *
Pozdravljeni!

Pri nas imamo štiriletnega havanskega bišona, ki je prav luštkan in priden psiček...kadar je v stanovanju in ob meni.
Kadar pa pride do okoliščin izven tega, pa se začne popolna podivjanost in neubogljivost, pri kateri več nimam pojma, kaj naj storim. Poskusila sem že marsikaj - priboljške za nagrado, dovolj gibanja, škropljenje z vodo ob neželenem vedenju, ima tudi omejitve, ki jih načeloma upošteva... nič se ga ne prime. Tudi na lulanje in kakanje zunaj se je kot mladič težko navadil (komaj po šestih mescih bivanja pri nas)

Najbolj me moti obnašanje ob obiskih. NEPRESTANO naskakovanje gostov, kadar jih pride več pa popolna neubogljivost, naskakovanje in še enkrat naskakovanje. Ukaze, ki jih zna sicer izpeljati takoj (npr. sedi, počakaj...), preprosto pozabi. Kadar ga v prisotnosti drugih pošljemo na balkon, se zavleče v kot in ga iz njega ne izvlečem niti z nagrado. Ko je bilo to nujno, sem uporabila metlo in postal je zelo agresiven. Tudi krepko me je že ugriznil leto nazaj, ker sem ga enkrat klicala, naj pride izpod babičine mize in ni hotel, pa sem ga želela prijeti, vendar ''problem babičine mize''  se več ne dogaja, saj smo omejili druženje z dedejom, ki je psu vse dovolil, ga skrivaj hranil itd.
Še vedno pa ga prime agresija, ko mu preprečujemo delovanje po njegovi volji v prisotnosti gostov in drugih psov. Tudi druge pse neprestano naskakuje oz. se z njimi ''pari'', ne glede na spol.

Ne vem tudi, kaj naj naredim glede lajanja. Kadar greva na sprehod in ga privežem pred trgovino, neprestano laja, če me ni v bližini, tudi po nekaj kilometrih sprehoda do trgovine. Včasih laja tudi, ko je sam doma. Histerično laja tudi, kadar gre kdo na sprehod s psi po ulicah in to zna biti precej nadležno.

Upam, da bi mi znal kdo pomagati z nasveti...če že ni prepozno za pasjo šolo, je pa ta vsekakor preveč za moj študentski žep :(

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #1 : 28 April 2013, 12:51:10
Najbolje bo, če odtipkaš številko ALFAKAN ali Sedi5. Imaš problem, ki se ga moraš lotit celostno, za začetek pri sebi in dojemanju, razumevanju psa.
V prvi vrste je treba psa zmatrat in zaposlit (tek, rolerji, kolo) in pa zaposlitev možganov. Ampak ker ne veš kako in kaj, ti mora nekdo pokazat pravilno delo.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

Lunette

• *
Odgovori #2 : 29 April 2013, 16:30:28
Pomoč inštruktoraj je kot prvo najbolj potrebna stvar.
Lahko pa že danes - takoj - psa pripnete na povodec (bo 1m povsem dovolj) s katerim ga lahko brez konflikta prestavljate. Da se ne dogaja scena ''izpod babičine mize''. Kot najbolj pomembno pravilo pri težavnem psu je izogibanje konfliktom vendar vztrajanje pri svojem. Zato je povodec povsem na mestu tudi, ko so obiski. Preprosto pohodiš povodec in psa fiksiraš v tla, stran od naskoka obiska. Samo z izoliranjem psa potem, ko je že opravil svoje pač ni fore. Na sprehodu naskakuje...no pač ne sme več in pika.
Nekaterim ustreza tud to, da psa navežejo nase. Okoli pasu si pripneš torbico za priboljške nanjo pa navežeš dober meter povodca. Komplet obrok pohraniš izključno iz ''žepa'' in izključno za lepo vedenje (ne podkupuješ psa s hrano pod nosom!). Ker ti mora pes sledit čez cel dan pri vseh opravilih bo zmatran, kar je spet fino.
Torej dva zlata pravila:
1. Kdor teži nič ne dobi. - pospraviš posodo za hrano in hraniš psa izključno za lepo vedenje
2. Zmatran pes je priden pes. - dovolj psihofizične zaposlitve. Ob današnjem temu življenja pač naj celi dan sledi eni osebi v gospodinjstvu (ga pač navežeš nase).

In še ena praktična vaja, ki jo pokombinirate po svojih situacijah: http://www.youtube.com/watch?v=2ealapRYpMQ
npr. obisk - psu pohodiš povodec in mirno sprejmeš obiske. Ne da moraš vmes psa ''lovit'' in korigirat.  ;) Z obiski vred se prestavite v žnj prostor/se posedete...in psa fiksiraš/parkiraš. Ko se umiri pa preprosto nagrajuješ mirnost. Spontanost s strani vodnika je odločilna ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

simi

• *
Odgovori #3 : 29 April 2013, 23:16:03

V prvi vrste je treba psa zmatrat in zaposlit (tek, rolerji, kolo) in pa zaposlitev možganov. Ampak ker ne veš kako in kaj, ti mora nekdo pokazat pravilno delo.

Zmatran pes ni priden pes. Je samo tako zmatran, da ne dela sranja. Tako da ta nasevet, da naj se psa zmatra in zaposli ni ravno najboljši, kar se ga lahko da.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #4 : 30 April 2013, 07:56:51
Nisem zapisala stavka, da je zmatran pes = priden pes, tako da ni ravno na mestu pri citiranju mene.
Je pa dejstvo da, je psa treba dnevno zmatrat in zaposlit možgane! Dejstvo, neglede na to, ali ima človek s psom težave ali ne. Zato menda imamo pse, da se z njimi ukvarjamo in in še sebe razmigamo, a ne.
Vsak inštruktor, ki se ukvarja s psi bo to potrdil in pri čisto vsaki "prevzgoji" se najprej lotijo miganja. Zakaj? Zato, da se odvečna energija spuca. Če pa hoče kdo od psa, ki kipi od nestrošene energije začet zgolj in samo umirjat-hja no. Ni fer do psa.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

simi

• *
Odgovori #5 : 30 April 2013, 08:39:26
Samo izkoristila sem, ker stalno povdarijate znatrajte psa in zaposlite ga.

Moja pravezgoja, temelji ravno na obratnem. Pes mora začeti razmišljat s tem, da upočasniš gibanje, da mu omejiš gibanje, da ga izločiš. LE spočit pes lahko začne razmišljat in povezovati stvari med seboj.
Totalno kontra od vsega, vem. A uspešno in zelo hitro vidni rezultati.
Je pa res, da moraš vedeti kaj in zakaj tako delaš.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #6 : 30 April 2013, 10:53:19
Jaz tudi nisem nikoli razumela zakaj se svetuje, da morajo psa prej zmatrati, da potem dela. Jaz zelim da vso energijo pusti ravno v delu. Ze pozornost na vodnika je hudo tezka zadeva...

Ce pa se gre za brezdelne pse, pa ni noben problem, ce se jih "zgoni", da so potem pridni, ker so utrujeni.

Je pa tudi res, da bolj ko bo utrujen pes, manj mu bo do prepirov, norenja z drugimi psi... samo to je le del treninga, kjer se mu s strani drugih psov nic ne zgodi (canicross treningi...), da dobi pes na samozavesti, da se lahko lazje dela po prvem odstavku.

Jaz uporabljam oboje.

Lunette

• *
Odgovori #7 : 30 April 2013, 17:17:19
 :) odvisno kako si interpretiramo stvari  ;) Če smo pri psiho-fizičnem ''utrujanju'' je to daleč od zgonjen pes/spumpan, ob sapo od teka itd. Ker je zraven v pojmu psiho-fizično pomembno to, da med ''matranjem'' pes razmišlja. Tudi kako si kdo interpretira ''zaposlen pes'' je stvar posameznika očitno. Moji psi so zmatrani - zaposleni - pridni...pa niso poklicni športniki, ne tečejo ob kolesu (redko redko), ne tečejo canicrosa, niti niso spupmpani do ''jeziki do tal'', in tudi niso počasni na sprehodu.

Je pa očitno tudi razlika v interpretaciji ''učenje psa''. Jaz svoje pse ali pse, ki jih dobim zaupane v ''obdelavo''...zmatram (ne spumpam) pred resnim delom izključno z morda tremi meti žogice (v primeru ekstrem hiper psa). Potem pa ''matranje'' (delo, zaposlitev...) poteka v slogu ''biti v dogajanju'' in ''razmišljanju o situaciji''. Končni produkt je pes, ki razmišlja (in razmišlja prav). Samozavesten pes, ki zna v bodoče shendlat sitaucijo (brez moje pomoči, tudi izven moje prisotnosti).
Če pa si ''učenje psa'' predstavljamo kot prilagajanje psa našim zahtevam...pa morda v končni biti ne govorimo o psu, ki se je nekaj naučil ampak samo prilagodil sitauciji...no morda se je - kako se podjarmiti lastniku na ljubo miru.
Meni ljubši končni produkti so psi z lastno glavo in lastnimi mislimi. O ti šmet, krivoverstvo - psi so živa, čuteča, razmišljajoča...bitja s katerimi si delimo svet. :P In konec koncev bitja, ki si zaslužijo nekaj več kot status vrtnega palčka, piknik dekoracije, kavč dodatka ali kompostnika.  ;)

Tako, da zame je in bo še vedno koncept ''zmatran=priden''  ;) ker še vedno govorim o psu, ki se miselno potrudi s pomočjo psiho-fizičnih dejavnosti k ''stanju duha'' ki je primeren sobivanju z ljudmi. Brez ene polovice ni celote. :)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

marko88

• Gost
Odgovori #8 : 31 Oktober 2013, 18:19:33
:) odvisno kako si interpretiramo stvari  ;) Če smo pri psiho-fizičnem ''utrujanju'' je to daleč od zgonjen pes/spumpan, ob sapo od teka itd. Ker je zraven v pojmu psiho-fizično pomembno to, da med ''matranjem'' pes razmišlja. Tudi kako si kdo interpretira ''zaposlen pes'' je stvar posameznika očitno. Moji psi so zmatrani - zaposleni - pridni...pa niso poklicni športniki, ne tečejo ob kolesu (redko redko), ne tečejo canicrosa, niti niso spupmpani do ''jeziki do tal'', in tudi niso počasni na sprehodu.

Je pa očitno tudi razlika v interpretaciji ''učenje psa''. Jaz svoje pse ali pse, ki jih dobim zaupane v ''obdelavo''...zmatram (ne spumpam) pred resnim delo izključno z morda tremi meti žogice (v primeru ekstrem hiper psa). Potem pa ''matranje'' (delo, zaposlitev...) poteka v slogu ''biti v dogajanju'' in ''razmišljanju o situaciji''. Končni produkt je pes, ki razmišlja (in razmišlja prav). Samozavesten pes, ki zna v bodoče shendlat sitaucijo (brez moje pomoči, tudi izven moje prisotnosti).
Če pa si ''učenje psa'' predstavljamo kot prilagajanje psa našim zahtevam...pa morda v končni biti ne govorimo o psu, ki se je nekaj naučil ampak samo prilagodil sitauciji...no morda se je - kako se podjarmiti lastniku na ljubo miru.
Meni ljubši končni produkti so psi z lastno glavo in lastnimi mislimi. O ti šmet, krivoverstvo - psi so živa, čuteča, razmišljajoča...bitja s katerimi si delimo svet. :P In konec koncev bitja, ki si zaslužijo nekaj več kot status vrtnega palčka, piknik dekoracije, kavč dodatka ali kompostnika.  ;)

Tako, da zame je in bo še vedno koncept ''zmatran=priden''  ;) ker še vedno govorim o psu, ki se miselno potrudi s pomočjo psiho-fizičnih dejavnosti k ''stanju duha'' ki je primeren sobivanju z ljudmi. Brez ene polovice ni celote. :)

Vsak pes ima svoje muhe, se pa kr strinjam z tvojo izjavo.