Pozdravljeni!
Pri nas imamo štiriletnega havanskega bišona, ki je prav luštkan in priden psiček...kadar je v stanovanju in ob meni.
Kadar pa pride do okoliščin izven tega, pa se začne popolna podivjanost in neubogljivost, pri kateri več nimam pojma, kaj naj storim. Poskusila sem že marsikaj - priboljške za nagrado, dovolj gibanja, škropljenje z vodo ob neželenem vedenju, ima tudi omejitve, ki jih načeloma upošteva... nič se ga ne prime. Tudi na lulanje in kakanje zunaj se je kot mladič težko navadil (komaj po šestih mescih bivanja pri nas)
Najbolj me moti obnašanje ob obiskih. NEPRESTANO naskakovanje gostov, kadar jih pride več pa popolna neubogljivost, naskakovanje in še enkrat naskakovanje. Ukaze, ki jih zna sicer izpeljati takoj (npr. sedi, počakaj...), preprosto pozabi. Kadar ga v prisotnosti drugih pošljemo na balkon, se zavleče v kot in ga iz njega ne izvlečem niti z nagrado. Ko je bilo to nujno, sem uporabila metlo in postal je zelo agresiven. Tudi krepko me je že ugriznil leto nazaj, ker sem ga enkrat klicala, naj pride izpod babičine mize in ni hotel, pa sem ga želela prijeti, vendar ''problem babičine mize'' se več ne dogaja, saj smo omejili druženje z dedejom, ki je psu vse dovolil, ga skrivaj hranil itd.
Še vedno pa ga prime agresija, ko mu preprečujemo delovanje po njegovi volji v prisotnosti gostov in drugih psov. Tudi druge pse neprestano naskakuje oz. se z njimi ''pari'', ne glede na spol.
Ne vem tudi, kaj naj naredim glede lajanja. Kadar greva na sprehod in ga privežem pred trgovino, neprestano laja, če me ni v bližini, tudi po nekaj kilometrih sprehoda do trgovine. Včasih laja tudi, ko je sam doma. Histerično laja tudi, kadar gre kdo na sprehod s psi po ulicah in to zna biti precej nadležno.
Upam, da bi mi znal kdo pomagati z nasveti...če že ni prepozno za pasjo šolo, je pa ta vsekakor preveč za moj študentski žep