podgana

Šapa · 193600

boštjand

• *
Odgovori #90 : 22 November 2007, 15:07:20
ja sam moj je bilj aktiven ponoči!  ;D
sam jaz mu velikokrat podnevi ne dam miru. ravnokar jo je spičil spet iz dnevne v kletko v kuhinjo. drnjohat!
kakšno temperaturo je pa potrebno imet v stanovanju, da jih ne zebe?

regga

• *
  • Enya
Odgovori #91 : 22 November 2007, 15:20:53
Chiba, seveda da te je grizel, čega pa z mesom futraš  ;D Hecam se. Tole z veliiiiiiik mesa zna bit problematično, ker preveč beljakovin povzroči težave s kožo. Moji dobita od kakšnega nedeljskega kosila kakšen košček, to je pa to. Pa recimo da dam vsaki en pasji briket zjutraj ker imata kletko zraven hobuka s pasjo hrano. Potem se kar obesita na rešetke od kletke, da ne bi kaj zamudile  :D

Moji ponoči spita. Nase sem ju pa navajala s hrano. Obožujeta grah in sta ga dobili samo iz moje roke. Tudi na ime sem ju tako navadila.

boštjand

• *
Odgovori #92 : 22 November 2007, 15:29:39
Chiba, seveda da te je grizel, čega pa z mesom futraš  ;D Hecam se. Tole z veliiiiiiik mesa zna bit problematično, ker preveč beljakovin povzroči težave s kožo. Moji dobita od kakšnega nedeljskega kosila kakšen košček, to je pa to. Pa recimo da dam vsaki en pasji briket zjutraj ker imata kletko zraven hobuka s pasjo hrano. Potem se kar obesita na rešetke od kletke, da ne bi kaj zamudile  :D

Moji ponoči spita. Nase sem ju pa navajala s hrano. Obožujeta grah in sta ga dobili samo iz moje roke. Tudi na ime sem ju tako navadila.
grah ja. sem prebral vse poste, ki so napisani o tej temi. se pravi svež grah v stroku. verjetno grah iz konzerve ne pride v poštev ali kaj?

Chiba

• *
Odgovori #93 : 22 November 2007, 16:39:39

Moj dobiva tko v povprečju vsak drugi dan 2 pasja briketka. Ko jih je pa pogosteje dobival se mi je pa zredil :D tko da smo nehal tako redno dajat.  8)

CANIS CARNIUM - vzreja staffordshire bull terrierjev
http://www.carniumsbt.com/

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
Odgovori #94 : 22 November 2007, 16:55:04
bostjand - ce bos imel mladicke kar sporoci ;)  :-[

Kaksne barve pa je tvoj podgancek?

Se eno vprasanje za vse... podganco bi imela v svoji sobi, kjer bi imela tudi prosti izhod kadar sem doma. Koliko so pa podgance glasne (mislim tako ponoci... ker malo spala bi pa vseeno ;) ). Pa nekaj razmisljam, da mogoce bi 2 iz istega legla, istega spola.. koliko tezje jih je navaditi nase, ce zivijo takorekoc v krdelu? Pri kateri starosti pa lahko zapustijo leglo?

Ceprav pred to odlocitvijo je potrebno se kdaj malo vec casa preziveti z eno podganico.. da vidim reakcije. Glede na to, da me matra alergija. :-\ Predvsem na morske prasicke... kunci, hrcki so bili do sedaj vredu, oz. sem bila jaz ok v njihovi druzbi. Ampak boljse prej preveriti, kot pa nekaj nabaviti in potem zaradi zdravstvenih razlogov oddati :-\

boštjand

• *
Odgovori #95 : 22 November 2007, 17:21:59
jaz mu kakšen briket ponudim, sam ni zmeraj zainteresiran. ;D bomo vidl. če se bo začel rediti bom pa že zmanjšal. zelo rad ima tudi choco pops za v mleko. seveda mu dajem suhe. s tem ga podkupujem. ::) samiček (ime sem mu dal REMY) je belo-sive barve - slike še pridejo, samičko bom pa prvič videl čez približno 15 min. kar se tiče mladičkov pa ni problema (kadar bodo).bom sproti obveščal. zdaj grem pa po samičko

regga

• *
  • Enya
Odgovori #96 : 22 November 2007, 18:25:08
Mojidve nista glasni. Ko sem imela deguje sem včasih celo noč prebedela, ker sta skos neki škripala s kolesom, pa grizla rešetke, pa divjala po kletki... ::) Podganici imata pa take mehke gibe, da ju sploh ne slišim če sta kdaj budni.

Če imaš dve podganici ju je kvečjemu lažje navaditi nase, kot pa če imaš samo eno. Ni tak stres pri menjavi okolja, ker sta skupaj. Ampak vse je odvisno od živali same. So si tako različne po karakterju da si ne moreš misliti.

Grah je najboljši svež, jaz pa uporabljam kar zmrznjenega ki ga odtajam. Tisti iz konzerve pa je preveč slan in ni v redu.

Chiba

• *
Odgovori #97 : 22 November 2007, 19:34:31
Edino kar jaz slišim je ko pije iz flaške. Zna bit kar nadležno ni pa tolk hudo, kot če bi manično grizel kletke.  :P

boštjand

• *
Odgovori #98 : 22 November 2007, 20:35:09
živjo!
evo. samička je doma. ime ji je SHIVA. spoznavanje je šlo kar gladko. REMY je bil izredno navdušen nad sostanovalko ;D.
kar malo preveč!  8) saj veste. sploh ženske veste, kako je z moškimi!! 8) REMY je čisto v elementu.če bi ga pustil, bi že danes zaplodil! :D SHIVA je skoraj iste barve kot REMY, le temnejše sive lise ima.
zamrznjen grah je pol v redu ali kaj? jaz pa svežega iščem, pa nič sreče. :) bom poizkusil z zmrznjenim grahom.
danes jih bom ločil, da ne bo kaj narobe(vsak v svoj prostor) pol bomo pa videli.
se mi zdi, da bodo mladički prav kmalu, potem pa gre REMY pod nož in jajčka preč. ;D

boštjand

• *
Odgovori #99 : 25 November 2007, 09:08:47
živjo!
kletka, ki sem jo sestavil iz ostankov omar je skoraj končana, sedaj je pa treba sam še tamala dva zbližat, da se ne pojesta. kadar jih dam skupaj, jo REMY samo hoče samo čimprej naskočit, ona pa se na vse kriplje brani. in to tako, da se da na bok in ga z zadnjimi tačkami odriva vstran. kadar je REMY v kletki, SHIVA  pa prosto teka po dnevni, pa mu pleza po kletki on jo pa hoče grizti po tačkah. malo mi je že zmanjkalo idej, kako ju spoprijateljiti, da bosta skupaj. se samice vedno branijo parjenja?
mislite, da SHIVA se ni godna? kaksne ideje?

regga

• *
  • Enya
Odgovori #100 : 25 November 2007, 09:26:37
Starejše podgane (oz. tiste ki so k nam prišle prve) vedno "pretepajo" prišleke. Zato je boljše da vse podgane, ki jih mislimo imeti skupaj, domov prinesemo istočasno. Tebi mogoče izgleda kot da se samček hoče pariti, v resni pa brani ozemlje.

Najbolje da ju spoznaš na nevtralnem teritoriju, kjer noben od niju še ni bil. Potem ju daj skupaj nekam kjer sta oba že bila (ne v kletko). Ko se bosta prenesla brez da bi se garbala, gresta pa lahko v kletko. Pričakuj, da se bosta tepla kakšne tri dni, potem pa se bo počasi umirilo. To je pač proces, skozi katerega boste šli. Vsakič ko ju boš ločil, boste naredili korak nazaj. Veliko sreče  :)

boštjand

• *
Odgovori #101 : 25 November 2007, 21:52:26
je že rešeno! ;D sta si že naredila gnezdo v kletki in sta skoz skupaj. tak da je fino.  8)

boštjand

• *
Odgovori #102 : 26 November 2007, 23:47:12
živjo!
popravljam prejšen post. samček vsake toliko napade samičko in zdi se mi, da ji puli dlake z vratu. to ponavadi počne po neuspelem poizkusu naskoka. spita pa skupaj. večkrat sem si že dobro ogledal samičko, vendar ni znakov poškodb.je pa izredno občutljiva. za skoraj vsak najmanjši dotik zacvili. opazill sem pa tudi, da ima zaprto levo očko, ko se zbudi. kot, da bi imela prehlajeno očko. če se ne bo izboljšalo, jo bom kar k vetu peljal.

regga

• *
  • Enya
Odgovori #103 : 27 November 2007, 14:21:50
Ali si mogoče opazil, da glavo nosi bolj postrani? Lahko je vnetje srednjega ušesa. To zna biti kar nevarno, ena od mojih podganic se ni zmazala kljub antibiotikom. Vnetje se je razširilo na možgansko ovojnico in potem nimaš več kaj  :(

boštjand

• *
Odgovori #104 : 27 November 2007, 16:10:48
ma ne. ne zdi se mi, da bi nosila glavico postrani. danes je bila očka že bolje. sam Remy jo pa še zmeraj napada. zdaj sem opazil da jo ovohava in s tačkami praska po tazadni, potem pa se spravi na njen vrat. jezi me, ker se ona skoraj nič ne brani!! >:( morala bi se branit.
sam je zelo zanimivo. Remy se je zelo navadil plezat in ko si nekaj upiči v glavo (se v nekaj zagleda), bo to tudi dobil. vedno najde pot. edino skakat si tolk ne upa.
Shiva je pa čisto drugačna. zelo slabo in okorno pleza, višina pa ni problem za skočit. še jaz se kdaj ustrašim, da si je kaj zlomila. ona pa kar lepo odtaca naprej. kihata mi pa oba. vendar dokaj redko, oziroma ne več tako pogosto.

regga

• *
  • Enya
Odgovori #105 : 27 November 2007, 16:26:37
Potem je v redu. Mogoče ji je kaj padlo v oko-kakšen drobec, ali pa se je ob kaj podrgnila/udarila.

Jah naskakujeta se pa tudi moji samici-se gresta vlakec gor in dol po kletki  :o , tako da pri samcu in samici lahko pričakuješ x 10  ;) Samica je verjetno že breja in najbolje da daš Remy-ja čimprej pod na snip snip  ::) Ko se bo samička "gonila" jo bo verjetno vseeno naskakoval čeprav bo kastriran. Podgane pač, takle mamo!

Pa ne se sekirat, se bosta že zmenla. Sem ti rekla da se bosta na začetku "garbala" tako da tisti ki boste najprej kupili eno podganico in potem čez nekaj časa še eno vzamite to v zakup.

boštjand

• *
Odgovori #106 : 27 November 2007, 23:27:34
ma ja res mi je  malo hudo gledat kako se zapodi za njo in jo začne grist. ona pa cvili. ga kar moram malo skregat. sam je zanimivo, da se ji nikjer nič ne vidi. zgleda, da jo samo uščipne z zobmi. ravnokar spet poslušam cviljenje. :-\ mi je kar malo žal, da nisem takrat v trgovini kar dva vzel, ker sta bila že skupaj. Remy in še samička.pa sem samo tega vzel. verjetno bi bilo manj problemov. pa tudi mladički že. :D

Chiba

• *
Odgovori #107 : 28 November 2007, 06:49:45
Če bi takrat vzel v trgovini bi bila velika možnost, da imaš brata in sestro.
Še zdaj je vprašanje če sta v sorodu..

regga

• *
  • Enya
Odgovori #108 : 28 November 2007, 10:56:12
Ja, še kregaj ga in podalšuj vse skupaj! Pusti ju, da se zmenita a ne! A misliš da ve, zakaj ga kregaš? Tudi meni se je Nikki smilila, ko je revica kar na rešetkah obešena spala, ker si ni več upala na tla. Me je izočilo, da bom naslednjič raje dve na enkrat vzela. Ampak zdaj sta pa prijateljici, ena drugo negujeta, spita skupaj,...

Malo potrpi pa bo. Pa upam, da ti ne bo treba mladičev kačam futrat in ti bo uspelo vse oddati.

Glede parjenja znotraj familje pa pri glodavcih ni problema.

Chiba

• *
Odgovori #109 : 28 November 2007, 11:07:48

Glede parjenja znotraj familje pa pri glodavcih ni problema.

Zanimivo. Imaš kakšen članek?

regga

• *
  • Enya
Odgovori #110 : 28 November 2007, 11:14:39
Ne, članek ne...Pa niti nisem človek, ki bi verjel kar vsem člankom iz neta  ;)

Chiba

• *
Odgovori #111 : 28 November 2007, 11:19:43
Ne, članek ne...Pa niti nisem človek, ki bi verjel kar vsem člankom iz neta  ;)

Ni bilo nikjer napisano iz kje naj članek bo. Zanima me če imaš kjerkoli kakšno študijo ali pa priporočaš knjigo itd, ker to prvič slišim pa me zanima zakaj pri glodavcih ni problem parjenje v sorodstvu.

regga

• *
  • Enya
Odgovori #112 : 28 November 2007, 11:38:34
1. zato ker podgane v naravi ne pobašejo culico in odpotujejo stotine kilometrov daleč, da se slučajno ne bi parile s sorodnikom. Naravna selekcija naredi svoje.
2. vse podgane v ujetništvu so v bližnjem ali pa daljnem sorodstvu
2. knjige...hm, ne to res nisem študirala za kakšen izpit, tk da ti tukaj ne morem pomagati  :o, O tem sem se jaz pogovarjala s profesorjem na faksu.

Ja seveda je sveža kri dobrodošla, s tem se strinjam. Ni pa zdaj za zganjat paniko.

Chiba

• *
Odgovori #113 : 28 November 2007, 11:43:54
Kaj pa za ostale glodavce? Enako ni problema?

regga

• *
  • Enya
Odgovori #114 : 28 November 2007, 11:55:13
Najbolje da pogledaš kako živijo v naravi. Recimo pri degujih se parita le vodilni samec in vodilna samica. Pri miškah gre kar vse povprek,...Bilo mi je pa rečeno, da pri glodavcih ni panike. Seveda je pa tako, da v naravi kakšen mutant sigurno ne preživi, kaj šele da bi se paril. Naprej se prenašajo zdravi geni.

Če je boštjand kupil podgani v isti trgovini sta si v zelo v sorodu  ;)

boštjand

• *
Odgovori #115 : 28 November 2007, 14:26:21
v isti trgovini ja. v TUKANU. sta iste barve, le da ima Shiva bolj temne sive lise. ločim jih po lisah in po tem, da ima Remy ogrooomna jajca!! :o

boštjand

• *
Odgovori #116 : 28 November 2007, 14:31:37
aja. še to moram vprašat! katerega veterinarja priporočate za kastriranje samčka in koliko to stane? čim bližje. sem namreč iz Idrije.

boštjand

• *
Odgovori #117 : 28 November 2007, 14:43:41
kar se pa mladičkov tiče, če bodo, upam da bo zadosti interesentov, da mi res ne bo treba iskati okrog kakšnih ljubiteljev in imetnikov kač. to ni moj namen! torej, če bodo in kadar bodo vam sporočim. kakšnega bom še verjetno obdržal, ker je kletka res velika, za druge pa upam, da se boste "zagrebli" ali vsaj povedali naprej, navdušili znanca za podgance,....! veliko hodim v ljubljano tako, da dostava ne bo problem, z veseljem pa bom sprejel tudi koga na domu. za tiste, ki pa še živijo pri starših, prosim, da se prej z njimi posvetujete, da ne bo kakšnih brezdomcev! :)

regga

• *
  • Enya
Odgovori #118 : 28 November 2007, 18:40:49
Veterinarji za male glodavce, kunce, plazilce, ptice in ostalo "eksotiko"...

http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=8392

boštjand

• *
Odgovori #119 : 28 November 2007, 19:20:40
v ponedeljek peljem samčka k veterinarju Plevnik v logatec kastrirat. kolk hitro se vidi, če je samička breja. so kakšni očitni znaki obnašanja,.... jutri bo en teden odkar jih imam skupaj. jo je ali jo ni? :P se v enem tednu že kaj vidi?