Jaz sem očitno totalni darker, saj še podgane črne fašem

- s fantom sva ravnokar v drvarnici odkrila gnezdo treh črnih 'miši'. Fant jih je kar pobožal, pa sem seveda hotela še jaz. Ker jih z orokavičeno roko nisem mogla prijet v dlan, sem eno dvignila za kožo na hrbtu z golo roko ter si jo položila v dlan, ko sem pa jo osvetlila s čelko sem videla, da rep kar raste in raste

. V glavnem, sva ugotovila, da niso miške, ampak kar podgane (še slikala sva jih). Podgane so mi sicer strašno simpatične, ampak sem ena od najbrž mnogih, ki jih daje 'repofobija' in sem revico kriče odložila nazaj na poleno

. In zdaj me zanima:
- kot prvo, ali lahko prenese kakšno bolezen na mojega kunca, ki biva v tej drvarnici? (vem, da imajo glodalci lahko leptospirozo (no, in steklino, ampak nisem tako optimistična), kunec ni cepljen proti ničemur)
- najbrž ni pametno, da jih namestim v kletko za morskega prašička (preširoke rešetke, premalo prostora?) in imam v garaži, ki je toplejša, pa jih spuščam, da se razgibajo?
- sploh pa je najbrž preveč idilično, da bi mirno sobivali z njimi v drvarnici, jih lahko božam kot danes (sem pričakovala večjo plahost, mogoče so tako premražene?), jim milostno odstopim kaj kunčeve hrane in pričakujem, da jih ne bo čez par mesecev 300 in mi bojo požrle seno, drva in še kunca?
V glavnem, sem velik podganji fan (razen repka), ne bi nikoli pričakovala, da bi se mi divja oz neudomačena pustila tako božati, se pa niti malo ne spoznam nanje in ne vem, kako ravnati. Smilijo se mi v tem mrazu, če ostanemo pri 3 mi je tudi kul, na rep se bom že navadila, nočem pa ogrožati sebe ali kunca. Prosim za nasvete, hvala

.
Urša
ps: saj bi rekla, da bojo že same šle stran in se mi niti ne bo treba ubadati z njimi, a v tem mrazu mislim, da se ne bodo odpovedale časopisnim ostružkom, senu in kaki semenki... Je predober B&B