Živjo! Imam psičko, švicarsko ovčarko, ki je marca dopolnila 8 let... Odločila sem se, da vam v tej temi napišem nekaj v zvezi z njenimi problemi, če mogoče lahko kakorkoli pomagam, da bi se kdo izognil težavam, ki jih imam jaz.. v glavnem stvar je taka.. Naša Sindy (Fliegeland, s psarne z Maribora), je pred dneva letoma začela šepati.. Najprej je pošepala sem in tja, takrat ko se je zaležala ipd.. 5-krat sem jo peljala k veterinarju v Kranj in v Medvode, kjer je bil vedno odgovor na njeno šepanje, da je pač si površinsko poškodovala tačko, ipd.. Dokler nisem obrnila stotih forumov in zahtevala od veterinarja, da ji slika kolke. Itak je sledil šok, veterinar je povedal, da so kolki katastrofa in konec in da nimam več izhoda.. Da bo po cca.pol leta nehala hodit in da je injekcija edina rešitev.. Da pa lahko poskusim pri dr.Matkotu v Topolšiči.. No, naslednji dan sva bile na poti v Topolšico, Matko jo je slikal, povedal, da je edina rešitev za njo umeten kolk.. Po pogovoru z Matkotom sem Sindy prijavila na operacijo, ki so jo izvedli že čez cca.14 dni. Matko mi je rekel, da kljub temu, da ima Sindy slaba oba kolka, operira le enega in to zadostuje za normalno življenje psa, saj kao pes sam pravilno porazdeli težo na tri noge in ga nič več ne boli. Okrevanje je bilo težko, sploh zato, ker pes ne sme biti nič spuščen, po cele dneve smo presedeli z njo na verandi, kar je težko, saj je Sindy po naravi hiperaktivna... No, po prvem pregledu je Matko ugotovil, da je kolk super in da nadaljnih težav ne bo več... Na žalost pa temu ni bilo tako.. počasi sem jo začela voziti na sprehode- 3x na dan po 15min- kot mi je naročil Matko in sem slišala, da je v kolku nekaj klika... takoj sem jo peljala v Topolšico in Matko je po slikanju ugotovil, da ima Sindy strgan meniskus v kolenu na desni-operirani!!nogi... da naj počakam in se bo verjetno samo popravilo, drugače spet operacija kolena.. nogo sem ji 2-krat na dan mazala s konjsko mastjo, po navodilih sem ji jo masirala in celo klicala neko žensko, da je na daljavo opravljala reiki terapijo.. Tako se je koleno pozdravilo, meniskus se je zacelil.. Do 14 dni nazaj, ko je ponovno začela šepati.. Spet sem jo peljala k Matkotu, ta pa je ugotovil, da je še drugi kolk tako fuč, da je edini izhod operacija.. in sem jo spet prijavila na operacijo... to naj bi imela 31.5., 3 dni nazaj pa jo je začelo zanašati v stran, postala je zaspana in apatična, ponovno sem jo peljala v Topolšico, Matko sumi na klopni artritis, terapijo že izvajamo, krvne rezultate še čakamo, bomo pa verjetno morali prestaviti operacijo za kak mesec... katastrofa..
V glavnem grozno je, ko imaš psa rad, kupiš ga v prepričanju da je z njim vse ok, da ima zdrave kolke, pa temu ni tako.. Matko mi je povedal, da je operiral že nekaj Švicarjev in mi pokazal rentgensko sliko Dexterja, ki je kakor vem tudi s psarne Fliegeland. Vse vas pozivam, da slikajte kolke svojega kužka do 9 meseca, ko se še da ukrepati..
Drugače pa je Sindy super kužica, verjetno najbolj prijazna na svetu, tako do ljudi kot do ostalih psov.. Odlično se razume tudi s poštarjem

je izredno hiperaktivna in tole zapiranje v pesjak in omejevanje na 1m povodec jo zelo potre.. je moja prva kužica in mi je vsakič hudo, ko jo vidim da pošepa..
Če se zgledujem po njej, je Švicarski ovčar verjetno najboljši pes na svetu..

zato tega nisem napisala, da vam zagrenim dan, ampak v vednost, da je displazija kolkov 85% dedna in da se jo ob zgodnjem odkrivanju uspešno zdravi z manj invazivno operacijo..
lp, eva...