Švicarski Beli Ovčar [Berger Blanc Suisse,White Swiss Shepherd Dog]

ursa · 523944

JennyK

• *
Haha, Sharky, ja.... to je pa tudi meni znano. Pomoje mi psica med vikendi vrača "milo za drago". Namreč med tednom revico ubogo že ob 5,30 vlačim ven, na sprehod oz. opravljanje potrebe. In ji je taaaaka muka. Samo čaka, da se vrneva v stanovanje in zvizne dalje spat. No, med vikendom pa ona "najeda". Ima pa poseben način; vsede se na poušter in te nepremično bulji. In ne vem kako, ampak to buljenje oz. fixiranje me zbudi. Če pa vseeno občasno ni uspešna s tem načinom, pa rogovili, se sprehaja po meni (ja, psica ima "le" dobre 3 kile), vohlja v ušesih, lubčka.  :-\ In - doseže svoje!!!

[Sharky]

• *
  • Švicarski beli ovčar
Odgovori #1261 : 01 November 2011, 15:30:16
nekaj z današnje šetnje  :)

dva neuspeha, da ujamem pozo  :(  :P

[Sharky]

• *
  • Švicarski beli ovčar
Odgovori #1262 : 15 December 2011, 20:25:54
tema je čist zamrla  :( 

a že kej čakate sneg?  :) Jaz bi rad naredil ene par res dobrih fotk mojga beluha na belem  :D sam bo letos zgleda bolj slabo s snegom, glede na to da je sredi decembra zuni 9 stopinj in toča pada  ::)

5rAron

• *
Odgovori #1263 : 17 December 2011, 22:48:42
Pozdravček!
Evo, mi smo navsezgodaj že noreli po snegu (žal ga ni bilo veliko) in se veselili kepometa.  :o
Vsekakor upamo in si želimo kakšno radodarnejšo snežno pošiljko od tam zgoraj!
Kakorkoli, zvečer je bil naš kosmatinec tako utrujen, da je kmalu po 19. uri zaspal kot top!  :P ;)

Datelj

• *
Odgovori #1264 : 19 December 2011, 02:20:17
mojga beluha na belem  :D

misliš rumenuha na belem  :P

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby

[Sharky]

• *
  • Švicarski beli ovčar
Odgovori #1265 : 19 December 2011, 09:25:52
misliš rumenuha na belem  :P

ej!  :P na unih slikah je bil umazan  :P

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
  • white princess :)
Odgovori #1266 : 29 December 2011, 00:31:23
V nedeljo smo uživali na Veliki planini  :)

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #1267 : 29 December 2011, 10:18:37
Snežne radosti.  :-*
Jaz bom malo zasmetila, se opravičujem, ampak mi firbec ne da miru. Tale na fotki je Medo, in je husky mix z ovčarjem. A je kake verjetnost da ima švicarja v sebi, glede na izgled?  :-[Imam sicer tudi en video v igri, ampak njegovo gibanje je malo spremenjeno zaradi zloma noge in vijakov v nogi.

takole sedi ravno zaradi poškodbe, prej je normalno sedel, tudi zdaj je že začel spet normalno sedat.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

5rAron

• *
Odgovori #1268 : 30 December 2011, 22:10:04
Če gledaš telo, je res podoben švicarju  ;D
Glava ni tako tipična. No, kakorkoli, lep je.

[Sharky]

• *
  • Švicarski beli ovčar
evo še malo mojga klovna  :D

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
  • white princess :)
Hehe kaki raderčki  :D Simpatičen dečko

Mi pa izkoriščamo dneve kolikor se da (preden mi izpiti vzamejo ves prosti čas)  :)

[Sharky]

• *
  • Švicarski beli ovčar
tukaj si lahko pogledate oddajo v kateri so na kratko predstavili švicarje: http://www.rts.si/video/3493

V oddaji je tudi lastnica z Naik-om, ki je ata od mojega Barona  :)

5rAron

• *
... in ata od mojega Arona  ::) :-*

Ahri

• *
Pozdravljeni!
Ali mogoče kdo ve če se da kje v Sloveniji kupiti tudi nerodovniške švicarčke?

BlackDevil

• *
Ahri seveda lahko. Zavetišča jih imajo ogromno!

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.

Ahri

• *
No, sem se vseeno odločila raje za rodovniškega. Imam pa še eno vprašanje - bi mi lahko kdo svetoval kakšno dolžino ovratnice potrebujem za mladičko švicarko?

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Dobiš pri vzreditelju :)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

sandora

• *
Pozdravljeni, sem nova na forumu in imam tudi sama eno leto in pol starega Švicarja Ayka =)
evo ene par slikic ko je bil še majhen

sandora

• *

eva123

• *
Živjo! Imam psičko, švicarsko ovčarko, ki je marca dopolnila 8 let... Odločila sem se, da vam v tej temi napišem nekaj v zvezi z njenimi problemi, če mogoče lahko kakorkoli pomagam, da bi se kdo izognil težavam, ki jih imam jaz.. v glavnem stvar je taka.. Naša Sindy (Fliegeland, s psarne z Maribora), je pred dneva letoma začela šepati.. Najprej je pošepala sem in tja, takrat ko se je zaležala ipd.. 5-krat sem jo peljala k veterinarju v Kranj in v Medvode, kjer je bil vedno odgovor na njeno šepanje, da je pač si površinsko poškodovala tačko, ipd.. Dokler nisem obrnila stotih forumov in zahtevala od veterinarja, da ji slika kolke. Itak je sledil šok, veterinar je povedal, da so kolki katastrofa in konec in da nimam več izhoda.. Da bo po cca.pol leta nehala hodit in da je injekcija edina rešitev.. Da pa lahko poskusim pri dr.Matkotu v Topolšiči.. No, naslednji dan sva bile na poti v Topolšico, Matko jo je slikal, povedal, da je edina rešitev za njo  umeten kolk.. Po pogovoru z Matkotom sem Sindy prijavila na operacijo, ki so jo izvedli že čez cca.14 dni. Matko mi je rekel, da kljub temu, da ima Sindy slaba oba kolka, operira le enega in to zadostuje za normalno življenje psa, saj kao pes sam pravilno porazdeli težo na tri noge in ga nič več ne boli. Okrevanje je bilo težko, sploh zato, ker pes ne sme biti nič spuščen, po cele dneve smo presedeli z njo na verandi, kar je težko, saj je Sindy po naravi hiperaktivna... No, po prvem pregledu je Matko ugotovil, da je kolk super in da nadaljnih težav ne bo več... Na žalost pa temu ni bilo tako.. počasi sem jo začela voziti na sprehode- 3x na dan po 15min- kot mi je naročil Matko in sem slišala, da je v kolku nekaj klika... takoj sem jo peljala v Topolšico in Matko je po slikanju ugotovil, da ima Sindy strgan meniskus v kolenu na desni-operirani!!nogi... da naj počakam in se bo verjetno samo popravilo, drugače spet operacija kolena.. nogo sem ji 2-krat na dan mazala s konjsko mastjo, po navodilih sem ji jo masirala in celo klicala neko žensko, da je na daljavo opravljala reiki terapijo.. Tako se je koleno pozdravilo, meniskus se je zacelil.. Do 14 dni nazaj, ko je ponovno začela šepati.. Spet sem jo peljala k Matkotu, ta pa je ugotovil, da je še drugi kolk tako fuč, da je edini izhod operacija.. in sem jo spet prijavila na operacijo... to naj bi imela 31.5., 3 dni nazaj pa jo je začelo zanašati v stran, postala je zaspana in apatična, ponovno sem jo peljala v Topolšico, Matko sumi na klopni artritis, terapijo že izvajamo, krvne rezultate še čakamo, bomo pa verjetno morali prestaviti operacijo za kak mesec... katastrofa..

V glavnem grozno je, ko imaš psa rad, kupiš ga v prepričanju da je z njim vse ok, da ima zdrave kolke, pa temu ni tako.. Matko mi je povedal, da je operiral že nekaj Švicarjev in mi pokazal rentgensko sliko Dexterja, ki je kakor vem tudi s psarne Fliegeland.  Vse vas pozivam, da slikajte kolke svojega kužka do 9 meseca, ko se še da ukrepati..
Drugače pa je Sindy super kužica, verjetno najbolj prijazna na svetu, tako do ljudi kot do ostalih psov.. Odlično se razume tudi s poštarjem  :) je izredno hiperaktivna in tole zapiranje v pesjak in omejevanje na 1m povodec jo zelo potre.. je moja prva kužica in mi je vsakič hudo, ko jo vidim da pošepa..
Če se zgledujem po njej, je Švicarski ovčar verjetno najboljši pes na svetu..  :) zato tega nisem napisala, da vam zagrenim dan, ampak v vednost, da je displazija kolkov 85% dedna in da se jo ob zgodnjem odkrivanju uspešno zdravi z manj invazivno operacijo..

lp, eva...

Datelj

• *
Ksalang, resnično hvala za tole.

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.

- Sue Ailsby

kalsang

• *
Ni za kaj. ;)

Malo spremljam in menda so rezultati dobri. Pri nas, hvala ne vem komu, zaenkrat (še) ne rabimo, ampak nikoli se ne ve, saj je ena psica že seniorka. Sicer poka od zdravja in upam, da bo tako še kar dolgo. Če pa bi se pojavile težave s sklepi, bi verjetno najprej poskusila z matičnimi celicami.

Datelj

• *
Sem poklicala (trapa, pozabila, da je nedelja) in okvirno povprašala, kako in kaj. Okvirna cena za komolec - komplet pregled, slikanje, preiskave, postopek, zdravila - med 400 in 500€, kar zahteva nekaj finančnega planiranja, ni pa nedostopno.

- Sue Ailsby

eva123

• *
Zdravljenje z matičnimi celicami je dolgotrajno, ni še preverjeno itd.. Če je kdo že popravil svojemu psu kolke z matičnimi celicami, naj se mi prosim javi.. Sama sem prebrala 1001 stvar o kolkih, tudi o matičnih celicah in se o vsem pozanimala... Dr.Matko je najbolj usposobljen ortoped, ki letno opravi 1200 operacij pri psih, tudi njega sem povprašala o matičnih celicah in zaenkrat to še na žalost ni rešitev.. No, logika je itak preprosta.. operacija kolka= 2500eur, zdravljenje z matičnimi celicami=cca.400eur.. zakaj bi se kdo sicer odločil za menjavo kolka, v kolikor je zravljenje z matičnimi celicami 100% učinkovito?!

Sicer bi bila sama tudi vesela novice, da je to rešitev.. Tako da, če je kdo svojemu psu ozdravil kolke z matičnimi celicami, naj pove.. Ostalim sem pa zgornji post itak napisala samo z namenom, da bi lastniki švicarskih ovčarjev s psarne v Mariboru mogoče odkrii displazijo še v dovolj zgodnji fazi, ko se jo da odpravit z drugačnim posegom kot je umeten kolk! Zgolj zato, ker je displazija 85% dedna!

kalsang

• *

nastee

• *
Niso sicer kolki, ampak naš ima hudo komolčno displazijo (pri približno 1 letu operiran na obeh komolcih). Lani je bilo stanje že tako slabo, da je lahko hodil le še približno pol ure, oktobra smo poskusili z matičnimi celicami in danes (star je 6 let) zjutraj in je stanje bistveno boljše kot pred enim letom - sprehodi so dolgi dobre pol ure zjutraj in 1 uro popoldan.

Zdravljenje z matičnimi celicami je dolgotrajno
kako to misliš? Pri našem so se rezultati pokazali nekje po 1 mesecu...  ;)

Naša izkušnja z matičnimi celicami je skratka zelo pozitivna - glede na stanje psa, si na tako izboljšanje niti pomisliti nisem upala. Na videz sicer še vedno hodi katastrofalno (me ljudje redno sprašujejo, če je star, če ima zlomljeno nogo itd...), ampak se mi zdi bolj pomembno, da je na sprehodih spet živahen in poln energije, kot pa kako ta njegova hoja zgleda... ;)

“Questers of the truth, that’s who dogs are; seekers after the invisible scent of another being’s authentic core.”
- Jeffrey Moussaieff Masson

5rAron

• *
Kolikšna je možnost dednosti kolčne oz. komolčne displazije, če imajo starši oceno A oz. 0?

rapgirl

• *
Kolikšna je možnost dednosti kolčne oz. komolčne displazije, če imajo starši oceno A oz. 0?

To pomeni, da starši nimajo displazije. Mislm da je C ali D najslabša, A je najboljša. Več generacij ima A, manjša je možnost displazije.

"A dog can express more with his tail in minutes than his owner can express with his tongue in hours."

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Lahko ima 3 generacije A pa je lahko pri potomcu tudi slabši rezultat. Zato se pa vedno slika ;) JE pa verjetnost manjša.
Dobro je videt tudi kakšne rezultate imajo brati, sestre, tete...
Preden se kupuje seveda. Ko pa psda že imaš in se sprašuješ kakšne kolke ima pa ga lepo pobašeš v avto in pelješ slikat :) si najbolj miren. Plus, če je slučajno kaj narobe, lahko kakšno zadevo malo prilagodiš preden pride do večjih poškodb zaradi nevedenja.

In če je v času rasti pridelal kako poškodbo(ico) ali bil predebel ali hitreje zrasu, je tudi samo minus pri degeneraciji sklepov...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P