American Staffordshire Terrier

Gost · 337142

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #600 : 20 Avgust 2010, 12:18:05
Ne? S čim pa ? Vlečenje na povodcu je pomoje čisto stvar vzgoje :P

Meni se zdi, da je vlečenje ali nevlečenje bolj toleranca, odločitev lastnika. V končni fazi lahko pes vleče, pa vseeno ne skače na ljudi, je kulturen v obnašanju do psov, ne skače na stole, mize v lokalu.

Dobro vzgojen pes ne pomeni nujno tudi dobro šolanega (razni triki in sedi, prostor....). ;)

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #601 : 20 Avgust 2010, 12:45:33
Vlečenje na povodcu ni stvar šolanja, stvar šolanja je hoja poleg. Vlečenje na povodcu je stvar vzgoje tako kot je stvar vzgoje nedopuščanje skakanja po ljudeh, skakanje v druge pse itd. Odločitev lastnika ja seveda, ampak če ga bo peljal v šolo kjer bodo delali prostor, sedi, poleg, ne bo pes na povodcu na sprehodih zunaj poligona nič manj vlekel, kot je vlekel prej.  Ker lastniku šolanje nič ne pomaga če je že v osnovi vzgoja slaba in nima avtoritete nad psom ;)

In nikjer nismo rekli, da pes, ki vleče ni kulturen v obnašanju do drugih psov, samo ali je vlečenje stvar vzgoje ali šolanja.  Žal pa je velikokrat povezano to, da če vleče na povodcu je nevzgojen tudi v ostalih primerih - čist primer raznih mini pasem, ki za sabo šlepajo lastnika, bevskajo in se zaganjajo v mimoidoče kolesarje, motoriste sprehajace, .. Če bi lastniki odpravili vlečenje na povodcu bi najbrž tudi 90% ostalih stvari  ;)

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #602 : 27 Avgust 2010, 09:05:47
Spet vpadam, tokrat s vprašanjem za lastnike.
Na uho mi je prišlo, da ima ta pasma precej močan, specifičen vonj. Jaz še nisem kdaj s katerim sobivala in nimam pojma. Kako močan bi ta vonj naj bil?

Le vkup uboga gmajna!

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #603 : 27 Avgust 2010, 09:29:31
Moji psi so primer šolanih in nevzgojenih - vsaj kar se tiče vlečenja na povodcu in kraje hrane  :-[ .

Kar sem jaz stafordov poznala niso imeli nobenega drugačnega vonja kot ostali kratkodlaki psi.
Meni smrdijo šnavcerji npr.
Sicer pa če ima pes vonj ,kadar ni moker ali umazan to nakazuje zdravstvene težave- pogosto ledvice.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

Gaja

• *
Odgovori #604 : 27 Avgust 2010, 09:46:25
Ne, staffordi nimajo močnega vonja...vsaj naš in tisti, ki jih jaz poznam ne.

tjas

• *
Odgovori #605 : 29 Avgust 2010, 17:43:27
ne staffordi nimajo neprijetnega vonja, razen takrat ko kakega tihomirja spustijo  >:D :P

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #606 : 29 Avgust 2010, 18:22:42
Aha. Verjetno je tudi od nosa do nosa odvisno. Smo imeli enega kratkodlakega psa, ki je imel močan vnj kadar je bil moker (kot večina psov) in zadnje leto, tudi zaradi rimadyla verjetno, sicer pa čisto normalen pes.

Le vkup uboga gmajna!

4nit4

• *
Odgovori #607 : 20 Oktober 2010, 22:41:44
Lep pozdrav še od nove lastnice amstafija in vprašanje za vse:
- je tudi vaš mladiček grizel kot obseden (tudi vas)
- kaj ste storili, ko je šlo predaleč

Imam dva meseca staro samičko, ki gre velikokrat čez mejo. Oba s partnerjem sva pogrižena do krvi, če pa ji skušaš preprečiti, pa začne včasih tudi lajati in renčati. V šolo greva šele čez en mesec, zato prosim za odkrit nasvet. Na voljo ima polno igrač, z njo se igrava, ji dajeva tudi zvecljivo hrano, jo voziva na sprehode kakšnih petkrat dnevno.

POskusila sva že z osamitvijo in prijemom gobčka, ki sicer pomagata, ampak ostaja bojazen, da to ni prav, čeprav potem vedno pride do naju vsa prijazna.

Prosim za odkrite nasvete - verjamem, da je marsikdo poskusil tudi kaj zgoraj omenjenega, pa bo morda zdaj trdil da je vse to narobe, vendar ko te mladiček ugrizne v vrat ali pa obraz, se več ne daš.

Oba imava izkušnje z različnimi pasmami, trmo in izsiljevanjem, ampak česa takega pa še ne.

Hvala.

ren

• *
Odgovori #608 : 21 Oktober 2010, 09:01:02
Pozdravljena!

Mislim, da sem nekaj nasvetov dala na sosednjem forumu...tudi glede šole. Kdaj ima zadnje cepljenje? Tam si napisala, da je psička stara dva meseca in pol.

Zavedati se moraš, da psa ne moreš vzgojiti v enem mesecu...Imej v mislih, da je še mladiček...ona spoznava vaju (predvsem, kje so meje: ali lahko spim na kavču, v postelji pri lastnikih, ali lahko čuvam svojo hrano in malo zarenčim, si lahko privoščim skakanje in grizenje, prosjačenje za hrano pri mizi, lajanje na vsakega, ki pride na obisk), vidva pa njo. Pri vzgoji je potrebno že zelo zgodaj postavit meje: vidva določita čas za igro in preko igre jo lahko vzgajata (za začetek). Kot sem ti že svetovala, naj bodo igre zanimive, da se bo zaposlila. Pomembna je tudi socializacija (spoznavala bosta, kako psička reagira v različnih situacijah ob različnih ljudeh, živalih). Sprehodi naj bodo kratki, saj je še mladiček, in zanimivi.

Sta opazovala psičko v leglu? Kako se je obnašala do bratcev in sestric? Kaj vama je svetoval vzreditelj?

ren

• *
Odgovori #609 : 21 Oktober 2010, 09:04:39
Odprta je tudi tema "Vzgoja mladička", mogoče boš našla uporabne nasvete.

4nit4

• *
Odgovori #610 : 21 Oktober 2010, 19:24:16
Hvala, prebrala sem po mojem že vse slovenske forume:)

caty je med svojimi prva prišla do človeškega obiskovalca, ni kazale nobene "agresije", je najbolj raziskovala.

Razumem, da je mladiček in da raziskuje, pri vsakem hujšem grizljanju in napadanju odreagirava, vendar je iz dneva v dan hujše. S komerkoli se pogovarjam, pove, da so tudi njihovi mladički grizljali, ampak ne zelo (do krvi in tako da ne spusti)

Opravljenih še nima vseh cepljenj, bila je le razglistena + 1. cepljenje

ren

• *
Odgovori #611 : 21 Oktober 2010, 20:04:20
A, oprosti, nisva se midve pogovarjali...ima pa lastnica podobno zgodbo.

Pred nakupom mladiča je zelo pomembno, da se spozna karakter staršev in "žlahte". Tudi vzrediteljeva naloga je, da se z bodočim lastnikom pogovori in da svetuje, kateri mladič bi bil najbolj primeren. Odgovoren vzreditelj začne z vzgojo in socializacijo legla, lastnik pa vse skupaj nadgrajuje. Zato sem vprašala, kaj ti je svetoval vzreditelj.

Poskusi z igro, kot sem že napisala: npr. vrzi igračko in jo nagovori, da jo prinese nazaj, potem reci "sedi", pohvališ, daš priboljšek. Lahko kupiš tudi igrače, v katere skriješ priboljške in pes mora malo razmisliti, kako priti do priboljška, ti določiš, kdaj je čas za igro in seveda jo ti tudi končaš. Zelo pomembno je, da ko ima igračko, naj jo izpusti sama, sicer se bo začelo renčanje in tekmovanje, kdo je boljši. Vse delajta na zabaven način in tako bosta preko igre osvojili ukaze "pusti (npr., mladička pri svojem raziskovanju poskusi žvečiti nekaj, kar bi lahko ogrozilo zdraveje....ukaz "pusti, ne" je v tem primeru pomemben), prostor, daj tačko, pridi, poleg, stoj". Potrebno pa bo vztrajati.

Mogoče bi lahko naročila tudi kakšno knjigo o vzgoji, psiholgiji psa, trikcih ... Pomagali vama bodo v pasji šoli, nasvete boš dobila tudi tukaj od drugih, pa bo.

Imaš kakšno sliko od malega hudička?

4nit4

• *
Odgovori #612 : 21 Oktober 2010, 21:50:45
Lp,

igrače so aktualne par minut, potem je bolj aktualno grizenje mojih rok, nog, vratu, še posebej las.

Berem že četrto knjigo

evo našo satanko:)

R13

• Gost
Odgovori #613 : 22 Oktober 2010, 14:05:01
Kako odreagira ko se ji rece "ne smes oz. fuj" ?  Je kaznovana ob izreku teh dveh besed?

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #614 : 22 Oktober 2010, 14:24:17
To pa ne verjamem, da so igrače tako nezanimive. Seved pod pogojem da se ne igra sama ampak z vami-dolga cifa, katero vlečeš po tleh in se potem pocufata in jo spustiš, stečeš stran in spodpubajš, potem pa menjavaš za hrano, nošene igrače do tebe.

Psička sploh ni agresivna-je normalen mladič.

Čimprej v kvalitetno malo šolo.

Le vkup uboga gmajna!

ren

• *
Odgovori #615 : 22 Oktober 2010, 14:50:28
Se strinjam s Čaro; igrače so kot nek pripomoček tebi, da z njimi motiviraš psičko. Verjetno so ji zato nezanimive, ker od njih ni odziva, ko pa grize tebe, pa odziv je...Strinjam se tudi, da pri mladički, ki je star komaj 2 meseca, ne moremo govoriti o agresiji. Igra se, samo...ta igra je s tvoje strani nezaželjena (tako kot ni bila zaželjena pri mamici in jo je ta znala ukrotiti).

Poročaj, če bo kaj napredka. Pa srečno z malim hiperaktivcem.

4nit4

• *
Odgovori #616 : 22 Oktober 2010, 19:49:51
so torej tudi vaši stafiji grizli do krvi?

hvala za nasvete, bomo poskušali še bolj vzpodbujati igro. Kako pa ste naučili mladičke prinašati igrače?

Dina

• *
Odgovori #617 : 23 Oktober 2010, 17:30:57
Naša Trixie niti ni poskušala grizt. Vsaj takoj od začetka ne. Ko je kdaj poskusila smo se striktno vsi držali, da se ji reče odločno NE in se jo ignorira, fizično odstrani dokler se ne umiri. In nimamo problemov. Tudi ko je bila starejša in je kdaj poskusila je veljalo isto. Sedaj ji lahko dobesedno daš roko v gobec, pa se bo sama umaknila, nikoli niti ne poskuša stisnit. Torej bi lahko rekla, da ne, stafforda ni grizla nič več in nič dlje kakor nemka, mešanček, ali kak drug pes, ki smo ga imeli. Pač je mladič. Če jo tega ne bosta odvadila sedaj, verjemi, da zna biti še hujše v fazi menjave zobkov...

...sledi svojim sanjam

all

• Gost
Odgovori #618 : 31 Oktober 2010, 19:43:45
Sem popolnoma nova tukaj, sem prebrala celo temo zdaj bom pa z vprašanji napadla :-[
Naj samo povem da so vaše psice in psi prelepi! Sama sem odrasla z dvema, sedaj sem starejša in razmišljam o svojem amstaffu :)

Zdaj pa eno morda malo kočljivo vprašanje - kakšna je približno cena enega amstaffa, psičke so verjetno malce dražje? Sicer se mi to vprašanje zdi malo trapasto, samo upam da razumete da sprašujem čisto iz firbca, ker psičko bom en dan imela ne glede na ceno  :)  Sem se pa čisto zagledala v bluenose staffije :-[

4nit4

• *
Odgovori #619 : 31 Oktober 2010, 23:48:34
Dina, hvala za odgovor. Naša pač neprestano poskuša, sploh pa se tega loti, ko ji ne ugodiš. Ne vem več, to traja že precej dolgo in drugače, kot da ji primemo gobček ne pomaga. To se mi pa zdi malce prehudo.
Ampak moj to počenja in ga mala upošteva. Vedno bolj se sprašujem, če to delajo tudi mladički drugih pasem.

Dina

• *
Odgovori #620 : 01 November 2010, 17:10:40
Moraš se zavedati, da bo vsak mladič, ne glede na pasmo šel točno do tja, kamor mu boš/bosta dovolila. Glede prijemanja za gobček, saj jo ni treba močno stistnit, lahko jo samo primeš in ostro rečeš ne, da bo skapirala, da se to pač ne dela. Ampak pri tem moraš biti kar precej vztrajna, predvsem pa odločna. Rezultatov nikar ne pričakuj čez noč. Svetujem ti tudi, da jo odvadita čim prej, ko bo v fazi menjave zobkov, bo zadeva lahko še bistveno slabša.

...sledi svojim sanjam

ren

• *
Odgovori #621 : 03 November 2010, 09:10:39
All, cene so prib. 800+, če so psičke dražje pa ne vem. Cena se verjetno oblikuje na osnovi kvalitete ( zdravstveni testi, šolanje, razstave, naskok, oddaljenost primernega samca: npr. če se samec nahaja v Franciji, je strošek za vzreditelja večji (pot, prenočišče...)), perspektivnost mladičev...

Imaš že ogledano kakšno linijo? Mene bi bolj kot barva zanimalo naslednje: karakter staršev, povprečna življenjska doba psov iz izbrane linije, vzrejna ocena, rezultati obveznih in priporočljivih zdravstvenih testov (npr. ataxia), skrb za samico in leglo (prehrana, socializacija ...). Govorim nasplošno, ker ne poznam podrobno te pasme. Svetujem pa ti, da se v nakup podaš z glavo, predvsem pa si vzemi čas za raziskovanje pasme (knjige, članki, forumi) in vzrediteljev (spletne strani, forumi, pogovori z lastniki, predvsem tistimi, ki imajo pse iz linije, ki ti je všeč, razstave, vzrejni pregledi).

all

• Gost
Odgovori #622 : 03 November 2010, 18:23:13
Hvala za odgovor! Ker nisem imela sploh cifre v glavi okvirne.

Zaenkrat sem gledala blue rock kennel iz avstrije, če sem konkretna zaradi barve, drugače pa vse psarne od slovenskih naprej. Švedski FireWood's mi je tudi všeč.

Ampak imam še precej časa za branje pred sabo, ker psa še ne planiram imeti kmalu oz. je to pogojeno s trenutnim ljubljenčkom, tako da zanekrat uživam zgolj v izobraževanju :) Hvala pa za napotke.

ren

• *
Odgovori #623 : 03 November 2010, 19:47:05
Katere pasme sta bili psički s katerimi si odraščala?

Spletno stran psarne FireWoods sem si že ogledala (sem imela označeno), avstrijske pa ne poznam. Iz psarne FireWoods mi je všeč CH BLACK JACK KING OF RINGS (vzreditelj je iz Srbije) in NORTHEREN AMSTAFF HERA.

all

• Gost
Odgovori #624 : 03 November 2010, 23:19:04
amstaffa sta bila oba :) oz. če sem natančna en rodovniški in en nerodovniški (pa ne me prašat zakaj, ker še sama ne vem), tako da je bil samo en dejansko "prava stvar", čeprav je bil drugi meni osebno tudi izredno lep, da karakterja ne omenjam ker je bil za pojest :-[. je pa to že dolgo nazaj in nobenega ni več z nami. tako da karakterno pse poznam :)

ta dva ki si jih omenila iz firewoods sta pa super ja :)

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #625 : 04 November 2010, 07:32:05
Eni psi so res krokodili.  :D Moraš res spretno umikat roke, pa nastavit igrače v gobec, kupovat kvalitetne žvake (jaz grem rada v MR. Pet ker imajo pestro izbiro)

Skoraj 100% sem, da bi ji bila zelo zanimiva igrača-cufa ali vlečka, na cufo lahko 1.5M vrvice privežeš in povlečeš pred njo cufo in bo zagrabla in lahko skupaj tečeta ali ce pocufata, nato ti plen izpustiš, stečeš hitro stran zapoloskaš in bi skoraj zagotovo mladič pridirjal s cufo za tabo in tako nekajkrat, vmes malo menjaj za priboljšek (brez besede pusti zaenkrat), tako tudi zaključi igro.

Prijem za gobec ni prehud, to delajo tudi starejši psi, da ukrotijo razgrajače.

Kupi kakšen črni kong.

Le vkup uboga gmajna!

ren

• *
Odgovori #626 : 04 November 2010, 10:11:08
all, kakšno je bilo rodovniško ime psičke? Bi bilo zanimivo pogledati njene sorodnike. Kakšen karakter sta imeli? Ste imeli obe hkrati? Kakšno starost sta dočakali? sta imeli kakšne  zdravstvene probleme? Me zanima, ker osebno ne poznam nobenega, ki bi imel predstavnika te pasme.

all

• Gost
Odgovori #627 : 08 November 2010, 12:49:03
Uf imena se ne spomnim, ker je res dolgo nazaj že. Sta se pa najprej razumela, potem pa ne več tako zelo in smo se od enega prej poslovili.

Karakter je bil super, jaz sem bila otrok pa sem bila deležna samih poljubčkov ;D Včasih je bilo malo ljubosumja, pa se je dalo vse rešit z dovolj pozornosti in igre. Problemov zdravstvenih pa ni bilo. Pa nasploh je bila psa sama prijaznost.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #628 : 11 November 2010, 20:54:54
.......
Pa se cestitka :)

Kje se kupijo taki rogi? Sem že lani gledla, pa nikjer našla.

Le vkup uboga gmajna!

rapgirl

• *
Odgovori #629 : 11 November 2010, 21:53:09
Kje se kupijo taki rogi? Sem že lani gledla, pa nikjer našla.

Zadnjič so jih v Celju v Kiku že imeli. Ne vem če točno takšne barve. ;)

"A dog can express more with his tail in minutes than his owner can express with his tongue in hours."