Napad zaradi hrane

Ria · 1670

Ria

• *
: 25 Januar 2013, 22:15:59
Imava dva 10-mesečna bokserčka, samčka in samičko. Samička misli, da je glavna, samček se ji velikokrat podredi (v bistvu se vsem,ker je tak karakter) :( Kljub vsemu se 99% časa odlično razumeta, se tiščita med spanjem, si delita igrače, se skupaj igrata.

Se je pa pri 6 mesecu začelo dogajati, da ga je samička občasno šavsnila..Ne, da bi ga ugriznila do krvi, ali sploh ugriznila, ampak šavsnila po zraku. Takrat so mi v šoli rekli,da se pripravlja na gonitev, ampak do nje še ni prišlo  ??? nekaj časa sem spremljala ta njena obdobja, in do tega je prišlo vedno,ko je bila večja sprememba luna, nato pa se je to umirilo samo od sebe.

Zadnji teden pa se ji spet nekaj dogaja. Vedno ga "napade",ko je hrana v igri. Če jesta iz posod manjše koščke, ni nobenega problema, ker dovolj hitro je, če pa dobita kak večji kos mesa,ki ga je potrebno žvečit, in ona vidi, da je počasna, da je samček že pojedel, je pa katastrofa in se zakadi vanj, ko se ji približa,ko nehata jest (prej mu jaz ne pustim,da gre zraven). Zato sem ju začela ločevat. Ona je v kuhinji, on v dnevni sobi. Ko sta nehala jesti, sta se normalno sprehajala, po stanovanju, ko je on po parih minutah prišel v kuhinjo,kjer je ona prej jedla, se je zapodila vanj, in živčno gledala, če je še kje jih kaj ostalo, da ne bi on dobil...Potem sem poizkusila tako, da sem ju po hranjenju zaprla v boks, da se je ukvarjala s tem, zakaj sta zaprta, ne s tem,da se je ravnokar jedlo. Ko sem ju ćez 2 min spustila, je bilo ok. Danes sem pa bila z njo,da sem jo opazovala,ko je jedla, in iskreno povedano, se mi je zasmilila...Na vsak način je hotela pogoltnit cel kos, stalno je gledala k vratom,se živčno prestopala, in goltala tisti velik kos..kot da bi se bala,da bo zdaj,zdaj vstopil. Kos sem ji vzela, in ga začela rezati na manjše koščke,da bi dosegla, da se umiri,da bo videla,da lahko dovolj hitro je, da ji ne bo nihče vzel. In ves čas, ko je čakala,da zrežem, se je prestopala, buljila v vrata, nato mene, kot da bi me priganjala, naj pohitim..potem je vse zgoltala. Nato sem pospravila  in se cel čas pogovarjala z njo, tudi ko je prišel samček sem ji nekaj razlagala, da se je fokusirala name, ne nanj,in je bilo ok...ko pa sem čez dve uri pojedla jogurt, sem jima dala za polizat lonček, je lepo čakala, da je pršla 2x na vrsto. Nato sem ga odložila, in ga je mali želel povohat, ji pa spet ni bilo prav.

Če pomislim za nazaj, je vedno živčno - hlastno jedla, vzrediteljica mi je tudi govorila,da je bila velikokrat izrinjena iz posode, ker je bila najbolj drobna,in da se uči borit za hrano. Izhaja to iz tega? Zakaj šele zdaj? Kako ji naj pokažem,da ji hrane ne bo nihče vzel,da naj počasi je? Isto živčno se obnaša, če ima v boksu na pol pojedeno žvečko...živčno se prestopa po prostorih ter vsa v krču čaka, če bo šel on proti sobi,kjer so boksi,ker ga mora prehitet, da jo bo čuvala. (zdaj ji žvečko,če ne poje vzamem, da se ne živcira) Kako ji pomagat?

Aja, ko skoči vanj, vedno odreagiram z glasnim ne, ne sme, včasih sem jo tudi stresla, in vedno mora v boks, kar je zanjo najhujša kazen,ker je ločena od nas, ki se imamo fino v drugem prostoru...samo ne pomaga nič ???

Once you go boxer, you never go back :)

Taar

• *
Odgovori #1 : 25 Januar 2013, 23:27:30
Preventiva pred kurativo - med hranjenjem ju loči na način, ki jo manj živčno dela. Ali njega v boks ali njo v boks. Ali pa v ločena prostora. Ne ji pa ''pomagat'' če golta, čim več mira ji daj med hranjenjem. Tudi moja samica je kao šefica pred samčkom, pa tudi zelo hitro golta, če se le da.

Kot praviš pri žvečkah - vse odstrani, da si ne bo zamišljala, da mora kaj braniti. Pravilo pri vedenjskih težavah je, da naj pes čim manj ''vadi'' vedenja, ki jih nočemo (oz. ki mu škodijo). V tvojem primeru poskusi hranjenje tako zorganizirati, da ne bo imela nobene možnosti branjenja (s fizičnim ločevanjem).

Druga zelo pomembna veščina je samokontrola, ki jo gradiš z igro It's yer choice. No, ime ni važno, važno je, da pes pride do spoznanja, da se hrano dobi tako, da se samokontrolira.
http://www.youtube.com/watch?v=wSqGMs-eFB8
http://www.youtube.com/watch?v=ipT5k1gaXhc

Sčasoma se igraš z obema psoma v istem prostoru - da se bo naučila, da hrano BO dobila, če bo le pustila drugega psa pri miru. Mogoče bo treba na začetku imeti psa na nasprotni strani sobe, počasi pa vse bliže - do te mere, da se bo še dobro počutila.
http://www.youtube.com/watch?v=TGp0siY1zEk

Mojadva tako ležita ko kuham, ker vesta, da me na ta način najlažje pripravita do priboljškov. Samička na začetku ni hotela biti zraven samčka in se je rinila meni pod noge (da bi ona prej dobila). Hitro je ugotovila, da deluje le to, če leži stran od mene, na prostoru in se ne premika niti ko mečem hrano mimo njiju. (če se vstaneta, hitro z nogo stopi na priboljšek). Tara je na ta način postala veliko bolj tolerantna do Pjeja, ker asoccira njegovo bližino z hrano.

bamfel

• *
Odgovori #2 : 26 Januar 2013, 00:08:35
Jaz izkušenj z psi nimam. Vidim pa, da naš pes kosti golta, če je kakšen maček blizu. Zato mu dajem kosti samo na terasi. Tja mački nimajo nikoli izhoda. Tam lahko kost gloda dva dni, medtem ko jo v prostoru požre v trenutku. Če je to izvedljivo pri dveh psih ne vem. Pri nas ta sistem deluje.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #3 : 26 Januar 2013, 13:27:58
Hrani ju ločeno, posebej pazi na razne kosti ali žvečke. Če se psi iz istega krdela med seboj stolčejo, se ne stolčejo kar tako za prazen nič ampak so vedno vmes stvari (hrana, igrače, pozornost) ki si jih hočejo prisvojiti. Živčnost pri jedi ni dobra, še posebej ne pri pasmah, ki so nagnjene k zasuku želodca.
Samokontrolo in strpnost pa vadiš tako, kot je napisala Taar: priboljške si zaslužita z mirnostjo.