Sem zelo vesela, za novico o novem leglu teh prijaznih in kuštravih kužkov. Upam, da jih prideva pogledat in pocrkljat.
Najin je sedaj že velik fant star leto in pol, ampak vse se je začelo s tem majhnim rjavim kužkom, ki je zgoraj na drugi sliki. Ime mu je Toy in je zelo energičen, zvedav in zvest kuža. To so res zelo prijazni kužki, ki morajo biti vedno v centru pozornosti in so zelo navezani na svojega lastnika/družine. Pri nas ga imamo v hiši in to pomeni, da caplja naokrog sedaj za enim, sedaj za drugim. Vesel je vsakega, ki pride k hiši in prav tako se dobro razume z otroki. Če opazi, da se ga otrok boji, se obrne in gre stran od njega.
Najrajši prosto leta po kakšnem gozdu ali travniku, sploh če ima za družbo še kakšnega kužka, ki ga lahko preganja ali obratno. Med igro je nežen in ni agresiven. Toyu plavanje v morju ne diši preveč, zato pa naravnost uživa na snegu. Mislim, da bi lahko skakal po njemu ure in ure. Užitke mu preprečujejo le snežne kepe, ki se mu delajo po tačkah, spodnji strani kožuha in glavi (ja, glavo je treba poriniti v cel sneg

). Kepe se najlažje odstranijo z mlačno vodo. Če jih poskušate z rokami, jih toplota rok spremeni v led.
Mi imamo doma tudi ovčke, a se nam zdi, da imajo ovce takšno avtoriteto, da se jih kar malo boji. Na pašniku ponavadi najde kaj boj zanimivega, kot so ovčke. Mu bo morala Bella pokazati, kako se to dela.

Sama nega dlake ni tako zelo zahtevna, ampak je vseeno potrebno redno česanje, drugače se mu dlaka sprime. Zelo dosleden je potreben biti tam nekje pri starosti enega leta, ker takrat so se na Toyu delali celi šopi dlak, ki smo jih odstranjevali kakšen teden, vsak dan sproti. Med redno nega, spada tudi čiščenje ušes, da se mu ne vnamejo.
Hodimo v šolo, kjer je priden in poslušen. Če je dobro motiviran (hrana, igrače) je zelo hitro učljiv.
Skratka, šapiji so res eni takšni mali, prijazni medvedki in ga priporočam vsem, ki imate dovolj prostega časa in energije in ste 100% pripravljeni deliti svoj dom z kosmatincem. Potrebuje veliko pasje in človeške družbe.
Hvala Mandy, ker ste nama ga zaupali. Mi uživamo!