Kako šolati psa ?

lupus · 67610

saxana

• *
Odgovori #120 : 17 November 2006, 13:10:14
Kaj pa če bi našli nekaj, kar ne dela čisto noben. In potem poskusili, kdo bo zadevo hitreje naštudiral in bolje izvedel?

Lahko se pomerite v Rally obedience-u, ki je nekaj vmesm med agility-jem in poslušnostjo

Lp, A

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #121 : 17 November 2006, 13:45:33
Kar se mene tiče RO nima od agilitija nič razen parkurja. Ovire se izdelujejo čisto drugače - tako kot pri poslušnosti. Vse ostalo tudi. Pa nekateri se s tem že malo ukvarjamo, tako za zabavo in popestritev, tako da ne bi bilo čisto pravično. Lahko pa poskusimo, jaz sem takoj za.

saxana

• *
Odgovori #122 : 17 November 2006, 13:56:59
Jah... no nekaj vaj je tudi iz agilyti-ja ... npr: miza, gugalnica, slalom, višinski skoki, daljinski skoki ... le, da se na ovire ne pošilja ... no sej ne rečem, da je isto .. ima pa nekaj prvin podobnih agility-ju.

... je pa lepo slišat, da še kdo dela rally, pa četudi le za zabavo   :)

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #123 : 17 November 2006, 14:01:53
Lahko pa poskusimo, jaz sem takoj za.

Dajte se zmenit no, jaz bi prav rada videla to :P Pridemo navijat seveda ;D

Lp nina

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #124 : 17 November 2006, 14:16:19
Saxana - vse tiste ovire (razen slaloma) se najdejo tudi pri klasični poslušnosti in pri reševalcih in izdelujejo se pri RO tako kot pri poslušnosti (ali pri reševalnih) in ne kot pri agilitiju. Ampak ni bistveno. Je pa RO tako za zabavo in popestritev zelo luštna, ampak da bi šla pa tekmovat bi bilo za mene, ki ne ločim leve in desne kar malo hudo. Ampak, če se zmenimo sem za.

Tecka

• Mali Pesjanar
  • **
  • večinoma blond
Odgovori #125 : 17 November 2006, 14:54:18
ampak da bi šla pa tekmovat bi bilo za mene, ki ne ločim leve in desne kar malo hudo.
Lepo slišat (prebrat), da nisem edina... ;)
Bi pa tudi jaz rada videla takšno tekmo. Bova "čirliderki" Ninci  ;D?
lp
T.

8)

scythe

• Pipi & Melkijad
  • Super Pesjanar
  • When I Grow Up I`ll Be Stable...
Odgovori #126 : 06 Marec 2007, 17:22:23
Potrebujem nasvet, kaj storiti v naslednji situaciji....

Pes ima na dvorišču določeno mejo, do katere lahko gre. Pojavi se nekaj in pes leti čez "mejo". Pes se na prvi,drugi (ali tretji) klic vrne - vendar ne do mene, ampak pač v nadaljevanje igre (ali česarkoli že), kar je prej zapustil (ko je letel čez mejo).

Kaj storiti v tem primeru? Kaznovati (če to - kako? Z ignoriranjem, privezom na povodec....?), pohvaliti, popraviti? Ni mi čisto jasno, ker je pes v bistvu prekršil nekaj, nato se v bistvu odzval na ukaz (čeprav včasih ne takoj), ki pa ga je tudi izvršil površno (na klic mora običajno priti do mene in ne zgolj nazaj na "dovoljeno" cono).

Zato lepo prosim za kakšen nasvet.  :-[

Lp,
Mojca

+1

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #127 : 06 Marec 2007, 18:08:51
Ce je sem, je sem. Ne pa par metrov stran. Al pa ga preprosto nauci ukaz "nazaj", ki mu bo pomenil nujno vrnitev v dovoljeno obmocje.

Kako ste ga pa naucili, da ne sme preckati meje?

kalsang

• *
Odgovori #128 : 06 Marec 2007, 18:16:06
Nobeno kaznovanje in noben ukrep ne bo pomagal, da bo pes upošteval nevidno mejo na dvorišču. Prestopil je kvečjemu ne bo v prisotnosti osebe, ki ga nauči, da je ne sme prestopiti, ko bo pa z drugimi osebami ali ko bo sam na dvorišču, jo bo pa veselo prestopil.

Zato je najboljša in edina učinkovita metoda v tem primeru ograja.

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
Odgovori #129 : 06 Marec 2007, 18:21:12
ja najbolj je, da si umislite ograjo. pri nas npr. je lahko vse odprto pa če sem jaz sama doma ( tudi če spim on je pa zunaj na dvorišču) oz smo doma vsi razen očija bo rondo doma in ne bo poskušal jit po svoje, samo da se oči pokaže bi on že šel po svoje. in to je pri vsaki stvari tako, ker ve da mu oči vedno daje potuho itd. >:(. najbolje si je umislit ograjo, ker drugače boš skos razmišljala če je še doma itd. in te bo skrbelo.

DOGS ARE NOT OUR WHOLE LIFE, BUT THEY MAKE OUR LIVES WHOLE!
Roger Caras

scythe

• Pipi & Melkijad
  • Super Pesjanar
Odgovori #130 : 06 Marec 2007, 18:29:37
Kako ste ga pa naucili, da ne sme preckati meje?

Takoj prvi dan, ko je prišel k nam, smo na dvorišču "zarisali to mejo". Vsakič ko jo je prestopil (ali je to nameraval) smo izvajali ukaz "ne" in ga dosledno dajali nazaj. Sčasoma je pogruntal, da pač čez ne sme iti.
Enak primer imamo "znotraj dovoljene cone", ker se na vrtu nahaja majhna njiva. Na njivo ne sme (smo počeli enako kot pri tisti navidezni meji) in tudi ne gre. Včasih ga sicer v kakšni igri odnese korak ali dva na njivo, samo to je bolj ponesreči.

Nobeno kaznovanje in noben ukrep ne bo pomagal, da bo pes upošteval nevidno mejo na dvorišču. Prestopil je kvečjemu ne bo v prisotnosti osebe, ki ga nauči, da je ne sme prestopiti, ko bo pa z drugimi osebami ali ko bo sam na dvorišču, jo bo pa veselo prestopil.

Zato je najboljša in edina učinkovita metoda v tem primeru ograja.
Ne gre se toliko za možnost pobega (ker ga samega ne puščamo na dvorišču - ker pač nimamo ograje) kot za način "vzgoje", ki ga tukaj iščem.

Kako reagirati v situaciji, ko pes ne izvaja nekega ukaza dosledno (čeprav točno ve kaj nek ukaz pomeni)? Je potrebno ta ukaz bolje in več utrjevati, je potrebno kako kaznovati, ignorirati....itd. Ali je zgolj potrebno dosledno vztrajati vsakič ko nekaj zahtevam in ga bo že minilo? Dosledna sem namreč sedaj že 2 meseca, pa se situacija ne izboljšuje.  :-\
Ker tako kot je rekla Nika - če je "sem", je "sem" in ne par metrov stran. Pes je sicer prišel nazaj, pa vendar ne tako kot bi moral. Naj bi sledila pohvala, ignoriranje (ker ni bilo dosledno izvedeno), kaznovanje...?  ???

Sprašujem zato, ker imava večkrat situacijo v takšnem polovičarskem izvajanju ukazov (tole z dvoriščem in navidezno mejo je zgolj primer) in potem jaz nikoli ne vem kako naj odreagiram oz. pravilno korigiram ali karkoli bi pač morala narediti.

scythe

• Pipi & Melkijad
  • Super Pesjanar
Odgovori #131 : 06 Marec 2007, 18:34:49
ja najbolj je, da si umislite ograjo. pri nas npr. je lahko vse odprto pa če sem jaz sama doma ( tudi če spim on je pa zunaj na dvorišču) oz smo doma vsi razen očija bo rondo doma in ne bo poskušal jit po svoje, samo da se oči pokaže bi on že šel po svoje. in to je pri vsaki stvari tako, ker ve da mu oči vedno daje potuho itd. >:(. najbolje si je umislit ograjo, ker drugače boš skos razmišljala če je še doma itd. in te bo skrbelo.
Pobeg načeloma ni  tukaj problem, ker ga ne puščamo samega na dvorišču. Vpričo nas pa ne pobegne - črto prestopi zgolj v primeru ko na dvorišče prihaja (na primer) neka oseba in on z navdušenjem leti tja (meja/črta je seveda preventivno od ceste oddaljena cca 5m - s tem, da je cesta zelo zelo neprometna, ker živim v slepi ulici, z zelo nizko omejitvijo zaradi celih gruč otrok, ki se igrajo na cesti). Torej pes ne stopi na cesto, ampak prestopi črto tako, da lahko osebo "pozdravi" že cca 2 m pred "dovoljenim" območjem. Jaz pa bi rada, da počaka tam, kjer mora.

Torej ne gre se za ograjo (ker ga samega ne puščamo na dvorišču - če je sam, je v pesjaku ali pa v hiši), ampak za način kako naj popravim oz. ukrepam ob polovičarskem izvajanju ukazov.  :-[

Lp,
Mojca

Ribica_Tina

• *
Odgovori #132 : 06 Marec 2007, 19:00:44
Sicer čisto laično, pa vendar. Tvoj vražiček točno ve, kaj je "sem", vendar se mu pač trenutno bolj izplača leteti za zadevo, ki je preko meje, a ne? Se pravi, se mu mora bolj splačat ostati na domači strani. Če upoštevam nasvet svoje inštruktorice Ane oz sedaj Mojce ;), bi rekla, da ga moraš pričakati z nečim, kar je oh in sploh.
Ko mu izrečeš povelje "sem", imej pri sebi neko utrgano, zanimivo, dišečo, vabečo...whatewer nagrado. Če je usekan na hrano, kako salamco ipd. Dokler ne pokapira, da se mu vseeno bolj ne splača ostati na pravi strani meje, ponavljaj...potem počasi opuščaj.

Jaz to počnem doma, ker tudi nimamo še ograje v kompletu. Ker sem ne zaleže, sem si izmislila povelje "nazaj", kar pomeni, da mora ostati "doma". In kar pali, no. Potem pač laufa znotraj trenutno ograjenega območja, tisto, kar je pa še neograjeno pa nekako ignorira ;D Pa je volk sit in koza cela

Florinca

• Mali Pesjanar
  • **
Odgovori #133 : 06 Marec 2007, 19:05:33
Jaz sicer teh težav nimam, ker živim v stanovanju, ampak Ribica_Tina, bojim se, da bo tvoja metoda funkcionirala le do takrat, kadar bo v roki kaj slastnega. Ko tega ne bo več, tudi psa ne bo več. Ali pa se motim?

Kristinca & Florinca

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #134 : 06 Marec 2007, 19:46:42
Meni se ne zdi da bi psa, ki najprej recimo uide, potem pa se počasi po ovinkih prikotali nazaj za to hvalila, kaj šele mu dajala priboljške. Lahko da  bi dala psu ko pride nazaj takoj neko drugo nalogo naj jo naredi kot se spodobi in potem je lahko dvojno pohvaljen. Ali pa bi ga v molče privezala in peljala domov. Odvisno od situacije.

scythe

• Pipi & Melkijad
  • Super Pesjanar
Odgovori #135 : 06 Marec 2007, 20:56:08
Meni se ne zdi da bi psa, ki najprej recimo uide, potem pa se počasi po ovinkih prikotali nazaj za to hvalila, kaj šele mu dajala priboljške. Lahko da  bi dala psu ko pride nazaj takoj neko drugo nalogo naj jo naredi kot se spodobi in potem je lahko dvojno pohvaljen. Ali pa bi ga v molče privezala in peljala domov. Odvisno od situacije.
Točno to! Tudi meni se ne zdi.... Ampak potem po drugi strani pa ga naj bi "pohvalila", ker v bistvu je izpolnil ukaz (samo ne takoj in ne tako kot bi jaz želela). Zato sem čisto namedena...  ??? :-[

Priboljški (ali igrače) pa v bistvu v takšnih momentih ne palijo. Ker ve, da narobe dela - in se po moje tako odloči, ker je presodil da je napaka "bolj vredna".  ::)

Florinca

• Mali Pesjanar
  • **
Odgovori #136 : 07 Marec 2007, 08:32:22
Ampak potem po drugi strani pa ga naj bi "pohvalila", ker v bistvu je izpolnil ukaz (samo ne takoj in ne tako kot bi jaz želela). Zato sem čisto namedena...  ??? :-[
/quote]

Če je ukaz napol izpolnjen, psa raje ne hvali. Prvič bo izpolnjen čez čas, potem pa vedno kasneje in nazadnje čez pol ure!

Lanabelin nasvet bo verjetno še najboljši.

Kristinca & Florinca

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #137 : 07 Marec 2007, 11:49:03
Še vedno je manj škode, če ga po nepotrebnem pohvališ kot pa če bi ga nadrla ali celo nabila ko (vendarle) pride. Potem raje ne bo več prišel. Ampak tako zelo pa cucki tudi niso neumni, da se ne bi spomnili kaj so ga lomili nekaj trenutkov pred prihodom. Prav imenitno znajo izkoristiti dejstvo, da bodo pohvaljeni z najbolj prijaznim lastnikovim glasom  in nagrajeni z najboljšim priboljškom ko pridejo - ne glede na to, kako in koliko časa ga bodo prej lomili. In velika večina bo to dejstvo znala s pridom izkoristiti.

Ribica_Tina

• *
Odgovori #138 : 07 Marec 2007, 18:11:36
Jaz nisem mislila, da se psa nagradi, če uide... ::) Ampak tekom učenja. Kljub vsemu je napaka vedno lastnikova. Če vohlja okrog kakih krtin (vem, da ji takrat odpoklic sploh ne diši), pa kljub temu piči k meni, ko jo pokličem, potem sledi kaka oh in sploh pohvala. Sicer pa ne.

Jah ne vem...kaj pa 10m povodec (ali več)? In da si v pripravljenosti? A to si sprobala? Torej, da odpoklic delaš le, ko si 100%, da ga boš dobila nazaj?

scythe

• Pipi & Melkijad
  • Super Pesjanar
Odgovori #139 : 07 Marec 2007, 18:13:59
Ampak tako zelo pa cucki tudi niso neumni, da se ne bi spomnili kaj so ga lomili nekaj trenutkov pred prihodom. Prav imenitno znajo izkoristiti dejstvo, da bodo pohvaljeni z najbolj prijaznim lastnikovim glasom  in nagrajeni z najboljšim priboljškom ko pridejo - ne glede na to, kako in koliko časa ga bodo prej lomili. In velika večina bo to dejstvo znala s pridom izkoristiti.
Se popolnoma strinjam. Torej - pohvalit nesmiselno, ker vemo kam pelje. Dretje (ali whatsoever) nesmiselno, ker se psu zameri prihod. Ignoriranje pa? Hmmm... pes pride, ti ga ignoriraš in pripneš (brez besede) - ni zanjga ne kazen, ne potrditev - torej "nič se ni zgodilo, bom naslednjič isto ponovil". Vsaj meni se zdi no.... Ampak res ne vem, zato tukaj sprašujem.  :-[

scythe

• Pipi & Melkijad
  • Super Pesjanar
Odgovori #140 : 07 Marec 2007, 18:17:18
Jah ne vem...kaj pa 10m povodec (ali več)? In da si v pripravljenosti? A to si sprobala? Torej, da odpoklic delaš le, ko si 100%, da ga boš dobila nazaj?
Razmišljam o tej opciji... Samo sedaj je dež vse uničil. Ampak, četudi je na povodcu - vseeno ni nujno, da bo prišel k meni. Potem povlečem povodec - in smo na istem - ga naj pohvalim, ker je prišel ker sem jaz povlekla povodec ali ponavljamo vajo, dokler jo sam ne izvede?
Sicer mi ne uhaja na sprehodih ali karkoli - vedno ga prikličem h sebi. Samo včasih on odpoklic naredi pod svojimi pogoji. Kar hočem odpraviti.  :-\

Lp,
M

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #141 : 07 Marec 2007, 18:21:23
Na psa privežeš povodec 10 m in ga pustiš pri miru ko namerava proti tisti navidezni meji ga pokličeš in če nadaljuje v smeri proti meji, primi povodec, stopi nanj, pač nekaj da se bo ustavil... če se ustavi sam ko ga pokličeš ali te pogleda klik in nagrada, ali pač neka pohvala, ki da psu vedeti da je to kar je naredil prav.
Jaz osebno če je spuščen in ignorira ali pride nekam v bližino grem brez besed do njega, ga primem za ovratnico in odpeljem na mesto, kjer je bil Sem!. Torej... ga pač korigiram. Tam naj potem naredi prostor, sedi ali karkoli in naj bo za to nagrajen. Za sam prihod pa ne, ker pač ni sam prišel.

To je pač ena izmed variant...  ;)

Lp nina

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #142 : 08 Marec 2007, 12:34:48
To da ga brez besed pripneš in odpelješ je kazen, v primeru mojih psic celo ena izmed hujših kazni. Seveda je najbolje, če ga dobiš med dejanjem samim - torej ne takrat, ko vendarle izvoli priti. Če recimo kakšna psica začne kopati miši in ko jo pokličem takoj neha in pride, je pohvaljena. Če povrh tega pride še hitro, se ji zna narisat tudi kakšen priboljšek, če je ravno slučajno v žepu. Če pa se ne zmeni za prvi klic, grem ponjo, jo pripnem in je konec zabave. Če druge ostanejo spuščene še toliko huje.

O tem, da bi ostale na neograjenem dvorišču brez nadzora raje niti ne razmišljam, ker je brezupno poskušati (zlasti ker so povsod okrog ceste) čeprav točno vedo do kod lahko gredo in dokler  mislijo da jih gledam tam tudi ostanejo. So pa glede tega bernci bistveno bolj pridni - veliko jih je, ki nikoli ne prestopijo meje tudi če kdo pusti vrata odprta in nikjer ni žive duše ki bi jih kontrolirala.

Florinca

• Mali Pesjanar
  • **
Odgovori #143 : 08 Marec 2007, 13:34:19
Če pa se ne zmeni za prvi klic, grem ponjo, jo pripnem in je konec zabave. Če druge ostanejo spuščene še toliko huje.

Lanabela, kdaj pa dotično psico spet spustiš? Še na istem sprehodu ali sta za tisti dan zmenjeni? Skratka: zanima me nadaljevanje, kajti jaz počnem podobno, le da še nekaj časa zahtevam hojo poleg in/ali par vaj poslušnosti - šele nato je ukaz šibaj, kar pomeni voljno.

+1

Kristinca & Florinca

beno

• Gost
Odgovori #144 : 08 Marec 2007, 13:36:45
ampak da bi šla pa tekmovat bi bilo za mene, ki ne ločim leve in desne kar malo hudo. Ampak, če se zmenimo sem za.

Pa saj imaš na znakih napisano IN NARISANO! :-)

Ribica_Tina

• *
Odgovori #145 : 08 Marec 2007, 19:58:41
scythe...saj lahko kupiš en običajen povodec, pa ga imaš pač za zunaj (jaz ga vržem potem kar v pralni stroj).

z odpoklicem sem pa jaz počela naslednje: Šana je bila na povodcu (10 m), ko sem jo poklicala, je sledila oh in sploh nagrada, če je prišla hitro. Če se je vlekla, sem jo vzpodbujala (saj veš, moraš biti zanimiv, čeprav včasih zato prav smešen ::)). V kolikor me je ignorirala, sem potegnila za povodec, da jo je rahlo cuknilo in ta popravek je zadostoval, da je prišla. Oz če je šla v nasprotno smer, enako. Ko je prišla do mene, je bila pohvaljena. Takoj zatem sem naredila še en odpoklic, ki je bil navadno perfekten (ko so "kaznovani", so potem bolj pridni) in je bil temu primerno tudi nagrajen.

Tudi zdaj jo, ko jo zjutraj pred službo peljem na sprehod in ne pride na odpoklic, enostavno pripnem in greva na povodcu nazaj domov. Tako ne more ravno vohljati naokrog. In moram rečt, da se opazi razlika.

Moraš pa pazit, da pri tem ne delaš predvidljivih vzorcev (se ne ponavljaš).

+1

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #146 : 09 Marec 2007, 12:28:48
Citiraj
Lanabela, kdaj pa dotično psico spet spustiš?

Odvisno od situacije, ponavadi čez nekaj časa dobi nekaj za narediti in če naredi dobro je spet prosta. Če pa potem prekršek od prej ponovi, je njene svobode za tisti dan definitivno konec.

Citiraj
Pa saj imaš na znakih napisano IN NARISANO! :-)

Če si dovolj štorast in imaš z levo - desno dovolj velike težave, ti to, da imaš nekaj narisano prav nič ne pomaga.

scythe

• Pipi & Melkijad
  • Super Pesjanar
Odgovori #147 : 09 Marec 2007, 12:59:05
scythe...saj lahko kupiš en običajen povodec, pa ga imaš pač za zunaj (jaz ga vržem potem kar v pralni stroj).

z odpoklicem sem pa jaz počela naslednje: Šana je bila na povodcu (10 m), ko sem jo poklicala, je sledila oh in sploh nagrada, če je prišla hitro. Če se je vlekla, sem jo vzpodbujala (saj veš, moraš biti zanimiv, čeprav včasih zato prav smešen ::)). V kolikor me je ignorirala, sem potegnila za povodec, da jo je rahlo cuknilo in ta popravek je zadostoval, da je prišla. Oz če je šla v nasprotno smer, enako. Ko je prišla do mene, je bila pohvaljena. Takoj zatem sem naredila še en odpoklic, ki je bil navadno perfekten (ko so "kaznovani", so potem bolj pridni) in je bil temu primerno tudi nagrajen.

Tudi zdaj jo, ko jo zjutraj pred službo peljem na sprehod in ne pride na odpoklic, enostavno pripnem in greva na povodcu nazaj domov. Tako ne more ravno vohljati naokrog. In moram rečt, da se opazi razlika.

Moraš pa pazit, da pri tem ne delaš predvidljivih vzorcev (se ne ponavljaš).

Bom poizkusila, ker sem nekaj podobnega imela že sama v mislih. Vendar ne vem, koliko je kaj smiselna pohvala, ko psa sam "privlečeš" do sebe - ker je prišel zaradi tvojih korekcij in ne po svoji volji. Mogoče tako kot je rekla Lanabela - samo pohvala, ko pa naredi pravilno in sam od sebe pa izjemna pohvala + priboljški.

A pa se sedaj Šana od tebe ne oddaljuje več kot 10m? Ker Astor ima navado da šprinta naokoli - seveda tudi po več 10m stran (pač hiperaktivec). Kar naredi povodec seveda neuporaben. Oz. bomo pač spremenili sprehode.... Vsaj za nekaj časa.  ::)

Hvala Tina, Lanabela in ninci!

Lp,
Mojca

sailila

• *
Odgovori #148 : 09 Marec 2007, 13:50:09
no,ko pa ze delite nasvete bi pa ze jaz prosila za enega ;) pri starsih imamo psa mesaneca med dobermanom in po vsej verjetnosti rottwailerjem(da ima dobermana v sebi sem 110% ker sem videla mamico in je bila te pasme),samec,star 19mesecev,pripeljali smo ga iz zavetisca kjer se je skotil se z dvema sestricama in so ga pri starosti 3 tednov >:( dali z sestricami v svoj boks ker je pac nekdo mamico posvojil,mi smo ga posvojili pri 5tednih(da ne boste sedaj javkali zakaj tako kmalu ker tudi meni to ni bilo vsec in sem celo v zavetiscu prosila ce bi lahko kontaktirali bodocega lastnika mamice in ce bi lahko nas z njo prezivel se 4 tedne na nase stroske v zavetiscu ampak so mi v zavetiscu grdo zabrusili da ce ga pac jaz danes pri 5tednih ne posvojim ga bo pac nekdo drug jutri >:() toraj mladicka smo ze od prvega dne vzgajali z doslednostjo,vsi clani isto,ga vodili skoraj vsepovsod z nami,ga primerno socializirali in pes ima ze od samega zacetka reden dostop na teraso in nazaj v hiso(spi pa seveda v hisi)problem je da se pes sploh ne zanima za vodnika(v tem primeru sem to jaz in da ne bo pomote to je moj 3pes).hodila sem z njim tudi v pasjo solo,kjer so mi ze po mesecu dni dali vedeti da je pes hiperaktiven,zivcen, zelo dominanten(NI pa agresiven) in da pri njemu ne bo nic pomagalo razen kaksna bodicasta ovratnica ali pa "sut v glavo" >:( ja,to so bile besede instruktorce...jaz sem bila seveda takoj proti temu in sem prenehala z solanjem v tej pasji soli...toraj da ne razlagam predolgo,pes uboga sedi,prostor,tudi poleg(vendar ne cel sprehod ampak sma pa prisla tako dalec da ne vlece)problem nastane pri odpoklicu(zanima ga vsa ostala okolica in kljub treniranju na 10m povodcu,raznih pohval(priboljski,igrace...)in cim bolj preusmerjanje pozornosti name(takrat se pocutim kot kloven ;D) pes ne pritece k meni :'(,niti pri katerih drugih vajah ali pa na sprehodu pes ni NIKOLI fiksiran name(tako da je zaradi varnosti VEDNO na povodcu)niti ga ne zanimajo prevec ljudje(seveda je prve 2min vesel ko pride kdo od domacih domov ampak potem se pa spet fiksira na okolico).drugace se dobro razume z mackami,konji in psim(razen dva samca ne mara)probala sem ze vse od klikerja,klasicnega solanja,z hrano,z besedno pohvalo,z igracami do metode Linde Teling Jones...vendar uspehov ni :-\ drugace pes zaupa cloveku,lahko mu vzames hrano,lahko se ga dotaksnes kjerkoli in niti v sobivanju z njim ni nikakrsnih vecjih konfliktov samo vedno bolj imam obcutek da enostavno noce delati z clovekom ampak mu je clovek pac kot nekakasno nujno zlo :(

zelo bi bila vesela vasega mnenja,nasvetov kako taksnega psa pripravis do tega da sodeluje z clovekom...HVALA ;)

P.S. psa nismo nikoli na grobo ucili oz. ga tepli ali karkoli podobnega

Florinca

• Mali Pesjanar
  • **
Odgovori #149 : 09 Marec 2007, 15:05:35
Pri vama je problem v pozornosti. Vse drugo je zanimivo, samo ti ne, je tako?

Za začetek priporočam branje (in izvajanje) tega  http://www.pesjanar.si/index.php/2006/501  če seveda že nista.....

Kristinca & Florinca