Skakanje po ljudeh in avtih

katkor · 3486

katkor

• *
: 25 Julij 2013, 09:41:10
Mam velik problem,no ja,mene to zelo obremenjuje.Moja Bona (Nemška ovčarka-1leto in pol) je drugače zelo hitro učljiva,pridna itd... ampak ko se kdo pripelje k hiši ali gre mimo ( ni glavna cesta,pesek je,naprej so še ene 4 hiše) je ne morem zaustaviti,leti čisto zmešana,kroži okoli ljudi in skače,tudi ko se pripelje avto,parkrat je že skočila nanj.Ni mi vseeno,vedno sem napeta ko se igrava zunaj in samo gledam kdaj bo šel kdo mimo.Tudi Bona verjetno čuti to mojo nesproščenost.Ne vem kako jo naj naučim da neha oz. preusmerim njeno pozornost ko gre kdo mimo ali se kdo pripelje.Ni prijetno ko skače po drugih in so se jo začeli bati,ker je drugače zelo prijazna psička in neizmerno ima rada ljudi.Prosim,če je imel kdo podobno izkušnjo in jo odpravil,mi naj pove kako.
Hvala...

Nemški ovčar je moč, ki jo lahko nadzorujete in usmerjate, je neskončna vdanost, prijatelj, na katerega se lahko zanesete in delovni pomočnik, ki vam z veseljem služi.

cici.bobnar

• *
Odgovori #1 : 25 Julij 2013, 10:03:10
 Podkupi par ljudi ki jih psica ne pozna in naj ji dajo priboljšek ali jo pobožajo(seveda čeje varno in nikogar nima namena ugriznit) ko grejo mimo nje, tako bo ugotovila da ji nič nočejo in so prijazni, da po njih ni treba skakati. Za avto lahko narediš še tako da ob domačem avtu se igrata, nagrajuješ to da se za avto ne zmeni. potem naj nekdo vžge ato in ista vaja, da ga ignorira. Potem lahko začneš s tem ob cesti in premikajočih avtomobilih.na povodec in postopno navajanje ,torej da se igrata v bližini ceste, ko se kdo mimo pripelje psa na prostor ali sedi, če je mirna pohvališ, če ne ignoriraš. Isto ko se kdo sprehodi mimo. Nato začni se približevat cesti, delaj na tem da bo avto ignorirala in se ne bo zaganjala vanj, ker je to lahko smrtno!!! nevarno

If a problem can be solved, don't worry about it.
If a problem can't be solved, what is the use or worrying?

Lunette

• *
Odgovori #2 : 25 Julij 2013, 10:08:40
Najbrž že veš...psu fizično ne dovoliš, da to izvaja  ;) Vem. Zlajnano. Ograja. Dolg povodec. Eni bi rekli še teletakt.
In učiš kje so meje ''teritorija''. Psa v nagonu pa boš z besedo z neba težko ustavila. Če bi psica znala odpoklic iz motečih dejavnikov bi poslušala. Tako pa od začetka začet vadit. Pozornost, samokontrolo, odpoklic. Vse znova. Kar pa brez kontorle nad vedenjem odpade. (torej prosto spuščen pes odpade). Pes se z žnaranjem v druge samopotrjuje in tista zabava je krepko bolj zabavna od vseh tvojih šunk.  Teme v isti smeri že obstajajo.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Lunette

• *
Odgovori #3 : 25 Julij 2013, 10:10:14
cici hranjenje od mimoidočih privede do še bolj ''sladkih'' pobegov z vrta  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

katkor

• *
Odgovori #4 : 25 Julij 2013, 10:16:50
Hranjenje mimoidočih tako ali tako odpade.Ker ni problem v tem da se jih boji,ampak obožuje ljudi in če bi jo hranili bi še bolj z veseljem letela do njih.Drugače pa,ona dobro ve kje je meja,nikoli ne gre na cesto ali čez mejo,jo večkrat opazujem kako se hoče "potuhniti" čez in se točno na meji ustavi in gleda če jo vidim,...tudi z domačim avtom nimam kaj vadit,ker točno ve,če se jaz ali moj usedema za volan,čaka pri vratih kdaj se bomo peljali.Sva z mojmu že poskušala tako da sem se jaz igrala z njo,on pa se je večkrat pripeljal in odpeljal,ampak domač avto jo ne zmede...Saj pravim da drugače hitro dojame vse,ampak ko kdo pride ali se pripelje je čisto druga psička...In ja,res bova začeli z odpoklicem,vse od začetka...

Nemški ovčar je moč, ki jo lahko nadzorujete in usmerjate, je neskončna vdanost, prijatelj, na katerega se lahko zanesete in delovni pomočnik, ki vam z veseljem služi.

cici.bobnar

• *
Odgovori #5 : 25 Julij 2013, 10:18:21
aja to pa niserm videla oz. sem spregledala ta podaek, sem mislila da v njih skače ker se jih boji, oprosti.

If a problem can be solved, don't worry about it.
If a problem can't be solved, what is the use or worrying?

Lunette

• *
Odgovori #6 : 25 Julij 2013, 10:23:35
Psa na slednega. Z ''na suho'' narejenim odpoklicem. Pa ga delaš nekoliko dlje od meje. Tam kjer še lahko dela. Pa kake kolege, znance prosit, da se malce vozijo naokoli. Psi domač avto poznajo  ;)
Sicer pa...ograja   :)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #7 : 25 Julij 2013, 10:27:49
če se ti zaganja v avtomobil / kolesa in je ogrožena varnost psa ter privajanje odpove

teletakt in nekoga, ki zna z njim delati ali pa vedno fizično prepreči psu da bi skakal

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #8 : 25 Julij 2013, 11:11:38
Naj ne bo nikoli zunaj brez nadzora. ko ste zunaj skupaj, naj bo na skednem povodcu (ki naj bo dolg toliko, da je še pripravno, načeloma pa 5 - 10m). Tega povodca ne držiš v rokah ampak ga imaš ali pripetega za pas ali pa za kakšno drevo, količek...v tvoji bližini. Pomembno je, da če skoči ne doseže avtomobila ali ljudi. Ta povodec imaš samo za varnost, načeloma se ga čimmanj dotikaš in ga ne uporabljaš za korekcije. Lahko pa stopiš nanj in s tem ustavi psico.
Odločiti se moraš, kakšno vedenje do prihajajočih si od psice želiš. (da sedi, leži, pride k tebi...). Pomembno je, da bo psica ugotovila, da lahko pride do obiskovalca in dobi pozornost (božanje ali kar si že želi) od prihajajočega samo, če se vede po zaželjenem scenariju.  recimo: psica vidi prihajajočega - pride do tebe - skupaj gresta pozdravi prihajajočega, vendar hodiš samo dokler je mirna, čim se vznemiri se ustaviš, lahko greš tudi korak alidva nazaj...Začneš seveda na kratkem povodcu v inscenirani situaciji. Ko psica razume, kaj želiš od nje pa greš na dolg povodec.
Nekako v tem smislu.

katkor

• *
Odgovori #9 : 25 Julij 2013, 11:36:30
Bolj ko razmišljam kaj sem naredila narobe da je prišlo do tega vedenja,vidim da sem naredila ogromno napak pri učenju,preveč sem ji popuščala in bolj ko je starejša bolj se to opazi.Vidim da bom morala bolj odločno delati z njo in vse od začetka.Vem da nama bo uspelo.Bova začeli delati tole s povodcem,čeprav mi bo malo čudno da bom s povodcem hodila okoli hiše,ampak bova že,saj ne bo za vedno na povodcu.
Z ograjo je pa takole,imamo 1ha zemlje in bi šlo ogromno denarja da se vse ogradi,sva z mojim že razmišljala,da bi ogradila,samo tukaj pred hišo,kjer se najbolj zadržujemo (terasa in zgornji travnik) je pa problem tukaj,da ta cesta ki gre mimo naše hiše,nam zemljo deli,se pravi da je zemlja čez cesto tudi naša in letos enkrat (tako obljubljajo) naj bi se začela delati druga cesta,se pravi da bi naša hiša bila zadnja s to cesto in bi šele potem na meji postavila ograjo.

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #10 : 25 Julij 2013, 11:41:36
Moja je skakala po ljudeh, da bi jih prelubčkala in se jim prikupila, ampak ona je nežno in počasi skočila, ni bil rusk trusk, zdaj me pa maš...No, pa je to izzvenelo skoraj samo od sebe, s pomočjo povodca, da fizično ni mogla skočit, če je imela vse 4 na nogah, pa se je na željo mimoidočega lahko približila, ampak čim je skočila, pa je blo konec luštnega.

Pri psih velja čisto isti stavek kot pri nas. Kar se Janezek nauči, to Janez zna....Od prvega dneva vzgajaš dosledno in maximalno izkoristiš čas z mladičem, priložnosti, da ga oblikuješ v odraslega psa, ki ti je v še večje veselje in ni ogroža drugih, sebe, tebe pa uboga iz veselja in spoštovanja.

Še vedno čas popravit stvari, samo traja dlje časa...če ni ograje, bo pa štrik, na začetko ti bo čudno, kot praviš, ampak varnost je le prva. Če bi se moja psica zagnala za avto in skočila nanj, bi jaz verjetno ukrepala zelo ostro in hitro (dobesedno bi jo vrgla dol oz. potegnila od avta)...še vedno pa ostaja, da brez nadzora ne bo nikoli smela biti, ker čim bo imela priliko se zagnat-se bo! In to verjetno takoj ko bo sama....je bila na vasi psica, v prisotnosti lastnikov kot bubica, ignorirala avto, kadar je bila sama, se je pa zabila vanj.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

karamela86

• *
Odgovori #11 : 25 Julij 2013, 14:53:30
Imam hiper psico, verjemi vem kaj je tvoj problem. Naši niti ograja (žica 1,30cm in takoj poleg cipresa 1,50) ne pomaga. Jaz rešujem tako: pes vedno pod nadzorom, nikoli sama na vrtu, učila sem jo pa s slednim povodcem. Jaz je nisem nikamor privezala, je imela 10m tanki povodec oziroma vrvico (lahko si sama narediš, karabin + vrvica) in to je to. Preprečila sem ji tako da sem stopila na vrvico (na koncu sem naredila vozel, ker če imaš čevlje z večjim profilom ti se vrvica izmuzne) če se ni odzvala na klic. No zdaj sem uspela kokr tolk porihtati odpoklic, tako da vrvice ne potrebujemo več, še vedno če se nam kdo približa na sprehodu hoče skakati, to ji preprečujem zopet fizično (ne dovolim da skače, tako da povodec tiščim dol) in z odločnim NE SKAČI. Ni idealno je pa vedno bolje. Aja pa na sprehodih jo odpoklic učim tako da jo za brezveze pokličem ko se kam zašnjofa, ko pride super fino pohvalim in rečem šibaj naprej ali kaj takega. Toliko da jo prekinem v elementu ko nekaj počne ali pa čisto brez veze toliko da se počohava poigrava in greva naprej.

Pri meni se občutna razlika opazi odkar sem začela z njo hodit na treninge agilityja kjer imamo spuščene pse, na začetku je bila katastrofa, zdaj se mi pa vedno manj zmeni tako za pse kot za ljudi, tudi na sprehodih, pa hodim tja približno štiri mesece.

katkor

• *
Odgovori #12 : 25 Julij 2013, 15:06:39
Me veseli da ti je uspelo izboljšati,bom tudi jaz danes začela isto delati,Imam polno povodcev doma,tako da jih bom združla in še kako vrvico dodala da bo daljše in boma začele,samo da današnja vročina mine...Saj tudi pri nama ko sva lani hodili v šolo je bilo dosti boljše,greva septembra spet...

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #13 : 25 Julij 2013, 16:12:30
Raje daj tistih par evrov za slednega, združeni povodci so prvič pretežki, drugič pa je preveč mest, na katerih lahko popustijo.

karamela86

• *
Odgovori #14 : 25 Julij 2013, 22:11:26
Raje daj tistih par evrov za slednega, združeni povodci so prvič pretežki, drugič pa je preveč mest, na katerih lahko popustijo.

Se strinjam. Jaz sem se za vrvico (tanjši sledni povodec) odločila predvsem zato ker jo ne ovira pri najini igri in čez čas pomoje kar pozabi da ga ima :)