Napake pri vzgoji psov

tina-briard · 12395

tina-briard

• *
: 07 Avgust 2013, 12:58:40
Evo, da ne bodo samo samohvale po forumu in mi bodo moderatorji pustili to temo odpret.. ;)
Katere so bile vaše največje napake, ki ste jih delali ali pa jih še vedno pri vzgoji psa (psov)? In kako ste napako popravili-ali pa jo še boste. Pa prosila bi se, da se pri opisu izogibate teh poimenovanj-klasika, PM ipd. Torej čist praktični primer-napaka/napake in praktična rešitev.  ;)

rooxye

• *
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #1 : 07 Avgust 2013, 13:09:38
Moja največja napake je bila to, da sem kupil zatezno ovratnico in pa to, da sem delal po metodah Cesarja Millana, ki ga vsi poznamo. (da se izognem besedi klasika :P)

To napako sem popravil z nakupom klikerja in oprsnice. Se pa pri psu po slabem letu letu še vesno poznajo določeni znaki preteklega šolanje.

Zna bit zanimiva debata...  :o dokler se ne bo spustila na osebno raven

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #2 : 07 Avgust 2013, 13:24:47
Si že naredil napako....CM nima nič s klasiko......ena od večjih napak, ki se vleče čez par sosednjih tem.

moja največja napaka: smrkla tko 8, 9let stara peljem na sprehod dedovega Noja. Odlično izšolanega psa, ki mi je segal takole do vratu,  na poleg brez povodca paradirala po mestu (da tega izrecno ne bi smela in da sem imela dovoljenje za na polje in ne za mesto tukaj ni bistveno). Pes ubogal, naredil vse, kar sem si zamislila (sedi, prostor, skok čez kloco...ni da ni). Mulci so strmeli, moj ego do nebes....potem pa, da bi se še malo postavila pred njimi,sem mu pripeljala eno s povodcem čez ušesa. Brez vzroka. Ker sem videla tastare da so ga včasih. Pes me je samo pogledal...in sp$%&%$. Sem treščila iz neba na tla, letela za psom in najprej še nekaj ukazovala, nazadnje pa samo še milo prosila naj me vendar počaka...Pes je tekel proti domu in že sem se videla, kako mi bo deda kozje molitvice bral....ko se me je vendarle usmilil kakšnih 50m pred domom in potem prišel zmano na dvorišče kot da se ni zgodilo čisto nič. Ta pes mi je dal lekcijo za vse življenje.

rooxye

• *
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #3 : 07 Avgust 2013, 13:35:29
Si že naredil napako....CM nima nič s klasiko......ena od večjih napak, ki se vleče čez par sosednjih tem.

Spremljam tudi sosednjo temo...  ::)

Mi lahko nekdo razloži razliko med klasiko in pa med CM? So v klasiko vključeni še priboljški?

Edit: (sem pogooglal, mi je jasno)

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #4 : 07 Avgust 2013, 13:56:36
Cm prevzgaja .... tako, da ga lahko "enačite" edino s forumskimi prevzgojitelji :o ;D :o

BlackDevil

• *
Odgovori #5 : 07 Avgust 2013, 17:21:52
Ena izmed hujših stvari ki sem jih naredila je bila ta da sem kot otrok psu dala spodbudo za napad. Pes je bil vznemirjen in nervozen in se je zato obrnil k meni (spraševanje: smem ali ne smem?). Je kar dobro ugriznil. Ampak kar se mene tiče si je oseba ki jo je pes ugriznil sama kriva, ker je bila odrasla in bi morala vedeti da se tega kar je ona počela ne dela.

Mojim staršem in svojemu možu je pa povedala kaj sem naredila pa ji ni nihče verjel. Še zdaj ji ne.  ;)

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.

TibiQ

• *
Odgovori #6 : 07 Avgust 2013, 17:33:59
Jaz sem naredila toliko napak, da sploh ne vem katero bi izpostavila kot največjo.   :-[  Sicer jih še delam, ampak občutno manj kot prej, ni mi pa toliko žal (zaradi sebe ne, žal mi je edino da je morala moja psica plačat zanje) - iz vsake sem se nekaj naučila - ene sem morala dlje ponavljat, da sem se potem naučila, ene pa še vedno ponavljam in se kar nekako ne naučim iz njih (babnica smotana)  ::)

V glavnem pa dostikrat obžalujem, da se kljub nasvetom nekaterih, zaradi nasvetov drugih, nisem odločila da doma postavim box, kamor bi psa zaprla, ko je po dvournem sprehodu in aktivnosti, spala 5 minut, potem pa spet težila za akcijo. OK, eni se s tem ne strinjate, ampak jaz bi izbrala to, ker tistega kar sem izbrala takrat, ne bom nikoli več ponovila. Pa ogromno vaj poslušnosti bi delala v osnovi čisto drugače (poleg brez cukanja,..) - samo tega sedaj ne bom pisala kje vse so bile napake, kako sem jih potem odpravila in v kakšni meri in zakaj, predvsem pa se ne da v podrobnosti kako bi z novim psom drugače (ker je treba prilagajat posameznemu psu), pa sedaj, ko končno razumem foro slednega - kot varovalko da se pes toliko časa ne potrjuje v napačnih izbirah vedenj in se potrjuje v pravilnih, dokler na koncu ne izbira samo pravilnih, bi tudi to delala drugače, pa še en kup takih stvari.

airedale10

• *
Odgovori #7 : 07 Avgust 2013, 21:15:56
Pri Dixu jih je ogromno: prva je bila način njegovega nakupa - točno tako kot ne bi smelo iti, pes je šel od preprodajalca k nekemu kmetu, mi smo se zmislili da bomo imeli psa, šli smo in ga pripeljali domov. In tako naprej. Pri prvem renčanju sem zbežala. Dolgo sem se ga bala. Uporabljala sem preveč sile in sem ga verjetno nezavedno vzpodbujala k agresiji, namesto da bi šla ''okrog riti v žep''. Zaradi vseh teh napak je bil pes evtanaziran zaradi agresije. Prosim brez obtoževanj, živel je pri starih starših, pri nakupu sem bila stara 6 let, ''prevzgajala'' sem ga sama pri 12 letih. In če drugi niso pomagali žal nisem mogla kaj dosti... Ampak me je Dix ogromno naučil in vseh teh napak ne bom čisto nikoli več ponovila, sigurno ne! (sem bolj na kratko povedala, če koga zanima ali če mu ni jasno lahko povem na daljše)

Pri Dinotu pa to, da sem ga podkupovala (priboljški v roki preden je naredil vajo) in preveč uporabe sile - zato sva nekaj časa imela kar probleme ker si ni želel sodelovati z mano, ni bil pozoren, ni delal če priboljškov ni bilo v rokah... In še vedno uporabljam preveč ''NE-jev'' in sile, čeprav se trudim čim manj se včasih še vedno spozabim, a je veliko bolje.  :)

tina-briard

• *
Odgovori #8 : 07 Avgust 2013, 22:11:32
Moje največje napake-prvi prejšnemu psu, da sem vsakič, ko se nama je pes približal (zaradi prve slabe izkušnje) zmrznila in avtomatsko zapaničarila (tako pri sebi). tega se dolgo dolgo nisem mogla odvadit-in ko sem se končno pomirila se je pomiril tudi pes.
Pri prejšni samici, pa sem naredila največjo napako, ko sem preveč pop...ko je pojedla shit v parku-in se je od strahu kar sesedla...
No eno izmed napak, ki jo pa sedaj popravljam, da sem dopustila, da mi je pes "pojedel" živce-zdaj ko mi hoče nervoza planit ven, zaprem oči parkrat zadiham in nadaljujem... ;)

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #9 : 07 Avgust 2013, 23:45:23
Pri Dinotu pa to, da sem ga podkupovala (priboljški v roki preden je naredil vajo) in preveč uporabe sile - zato sva nekaj časa imela kar probleme ker si ni želel sodelovati z mano, ni bil pozoren, ni delal če priboljškov ni bilo v rokah... In še vedno uporabljam preveč ''NE-jev'' in sile, čeprav se trudim čim manj se včasih še vedno spozabim, a je veliko bolje.  :)

Mogoče se pa motiš in ni problem v preveč ampak v nepravilni uporabi sile...........ogromno ljudi, otrok malo meša ene stvari  ;).
In glede na pasmo, ki zna biti kar trmoglava in precej ostra sem skoraj prepričan v svojo trditev; kar nekaj takih poznam ;) , zadnji je ne dolgo nazaj zaradi "prevelike ostrine" (neobvladovanja psa ;)) moral v večna lovišča.
Mlada si še za takšnega psa ampak brez dela ni jela ;) ;D

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #10 : 08 Avgust 2013, 00:49:14
Nič se ne moti. Bolj ko je pes trmast in težak, bolj se splača delat po kliker sistemu. Nekaj pozornosti je treba nameniti ukinjanju nagrade (ta del večini začetnikov ne gre in potem hrano v nedogled vlačijo za seboj po žepih) pa treba je vedeti, kdaj je vendarle treba vedenje psa prekiniti s silo (v idealnih razmerah sicer nikoli, a vemo, da razmere niso idealne)

airedale10

• *
Odgovori #11 : 08 Avgust 2013, 07:29:41
Pidog, začuda s psom sploh nimam problemov, tiste za katere sem pisala uspešno odpravjam oz. sem jih skoraj že odpravila, tudi agresije do psov se odvaja.  :) Pasma je res trmasta, ampak se vidi ogromno razliko prej - uporaba sile, podkupovanje, samo suhoparna poslušnost, brez dovolj gibanja in zdaj - čim več uporabe ''pozivitne motivacije'',  nikoli podkupovanje, zabavno učenje trikcev, veliko igre, veliko gibanja...  :) Prej je vedno trmaril, zdaj pa se to ne opazi več toliko.

MANDY

• Gost
Odgovori #12 : 08 Avgust 2013, 09:40:00
Moja prva lekcija je bila pri 7 letih, ko me je stričev kuža pošteno ugriznil v roko. Kriva sem bila seveda jaz, ker mu nisem dala miru  :).
Prvi samo moj oz. najin pes škotska ovčarka, definitivno preveč klasična vzgoja (preveč sile in visokih tonov - žal mi je Mandy).
Pri bradatki Idi sploh ne vem, ker je bilo tolikooo problemov in se mi zdi, da smo jih kar lepo umilili. Ker nisem želela uporabit sile so večkrat tekle moje solze jeze in razočaranja, ko ni bila zraven  :-[.
Schapendoes Bella pri njej bi samo malce manj uporabljala nagrado-priboljške, bolj premišljeno, drugače moj super kuža. Sch.-Mon Ami nepopisan list, bomo videli.
Vsak dan se učimo  :-* :)

cici.bobnar

• *
Odgovori #13 : 08 Avgust 2013, 10:06:33
Napako sem naredila pri dedovem psu, ki me je ugriznil v faco tam ko sem bila stara ene 5,6 let, deda me je pustil na vrtu s srednje velikim psom,on je šel zalivat rože na drugo stran hiše, jaz pa sem psa cukala, vlekla za ušesa, rep, ker mi pač nihče ni povedal da ne smem, sem pa tudi preizkušala meje tega pesa, in meja je bila pri tacah. Nisem vedela da ga boli in sem ga orenk stisnila, on se je pa lepo obrnil in me šavsnil po obrazu. Nič se mi ne pozna zdaj, sem pa mela ez čelo in nos par prask. Sreča da me ni v oko. Budala otroška ;P

If a problem can be solved, don't worry about it.
If a problem can't be solved, what is the use or worrying?

Lunette

• *
Odgovori #14 : 08 Avgust 2013, 10:21:51
Nobene napake ravno ne obžalujem, ker sem se iz njih precej naučila. Bi pa obžalovala če bi jih ponavljala v nedogled ;)
Žal mi je pa psa, ki je bil večji del splošno po ''pasje'' obravnavan. Kot prvo pesjakar. Kot drugo pa je zaradi mojega neposlušanja svoje vesti bil deležen praktično vseh vzgojno priporočenih prijemov s strani inštruktorja. Tako je dal čez večino averzivov. Pri zadnjem, ki sem ga želela preizkusit pa sem iz firbca prvo električno ovratnico namestila sebi okoli noge. Tko za probo. No pes je ni dobil nase.  :) Zgolj zato, ker sem se sama sebe spomnila ''zakaj že to delam psu in zakaj nisem fer do psa'' in ''zakaj že ni pomagalo''.
Pes v osnovi ni bil od začetka mojmoj. Kot pravim pesjakar katerega sem pa sprehajala. In bi res lahko rekla, da je bila največja napaka to, da sem po navodilih drugih (kao strokovnega kadra z licencami) terala poligon čeravno sem pri njemu potrebovala prosto vodljivost (in ne izpahnejo ramo seveda ko je bil na povodcu ::)) v povsem drugačnih okoliščinah. Skratka nisem bila fer do njega.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

jst

• *
Odgovori #15 : 08 Avgust 2013, 10:29:48
Moje največje napake-prvi prejšnemu psu, da sem vsakič, ko se nama je pes približal (zaradi prve slabe izkušnje) zmrznila in avtomatsko zapaničarila (tako pri sebi). tega se dolgo dolgo nisem mogla odvadit-in ko sem se končno pomirila se je pomiril tudi pes.

Enako jaz. Tega sem se sicer povsem zavedala (!), ampak strah je podzavesten, odvajanje je bila težka stvar.
In, ja problem je bil v meni, ne v psu,  :) pes je samo reagiral na mojo živčnost.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #16 : 08 Avgust 2013, 10:30:01
.... In bi res lahko rekla, da je bila največja napaka to, da sem po navodilih drugih (kao strokovnega kadra z licencami) terala poligon čeravno sem pri njemu potrebovala prosto vodljivost (in ne izpahnejo ramo seveda ko je bil na povodcu ::)) v povsem drugačnih okoliščinah. Skratka nisem bila fer do njega.

To samo dokazuje trditev, da si že zgodaj kazala predispozicije, da ne misliš s svojo glavo oz. bi lako po svetu hodila in pisala po forumih brez nje ;D ;)

Lunette

• *
Odgovori #17 : 08 Avgust 2013, 10:41:25
Pidog, kaj, če se nebi več posvečal striktemu citiranju mojih zapisov ??? Če že trdiš koliko nesmislov jaz zapišem...koliko jih šele ti.  :D

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

vesna-skway

• *
Odgovori #18 : 08 Avgust 2013, 10:54:13
Največji kiks je bil fleksi in prepozno navajanje na povodec, tako da je imel zelo različne dolžine štrika na začetku. Odpravljala z ustavljanjem (peso bil na kratkem povodcu).  ;)

Tejch

• *
Odgovori #19 : 08 Avgust 2013, 11:58:13
Pri meni je bila največja napaka uporaba sile, ki mi je čisto uničila psa. Tudi v pasjo šolo nisem šla in poslušala sem napačne ljudi. Da je nisem primerno socializirala (predvsem glede psov). Krivim se tudi za oba napada, ki ju je fasala (pri prvem sem jo še tolažila in sem bila sama veliko bolj šokirana kot ona) in se zato posledično boji večine psov, ki so večji od nje. Pa tudi napaka je bila, da sem ji preveč zaupala in je naredila tako stvar, ki je nikoli ne bi smela.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #20 : 08 Avgust 2013, 12:01:26
verjetno da nisem šel delat pnz, so me punce tle prepričale da ni dobro spodbujati psa goniti .če že nisem lovec
danes pa vem da je to neumnost,

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #21 : 08 Avgust 2013, 12:31:08
Najvecja napaka pri vzgoji je to, da ni vzgoje/ni meje oz. da se pes sam vzgaja/da lahko pocne kar se mu sprdne/da si sam visa cilje...

airedale10

• *
Odgovori #22 : 08 Avgust 2013, 16:03:40
Enako jaz. Tega sem se sicer povsem zavedala (!), ampak strah je podzavesten, odvajanje je bila težka stvar.
In, ja problem je bil v meni, ne v psu,  :) pes je samo reagiral na mojo živčnost.
Enako. :) Sicer to včasih še sedaj, ampak je veliko boljše in se tudi pes izboljšuje ko jaz ostanem mirna. :)

TibiQ

• *
Odgovori #23 : 08 Avgust 2013, 20:04:29
verjetno da nisem šel delat pnz, so me punce tle prepričale da ni dobro spodbujati psa goniti .če že nisem lovec
danes pa vem da je to neumnost,
Pa saj pnz greš verjetno še vedno lahko delat? Koliko je pa stara Asja?

Lunette

• *
Odgovori #24 : 08 Avgust 2013, 20:05:30
Iz gat stresenih nagonov je težko pobirat ostanke.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

TibiQ

• *
Odgovori #25 : 08 Avgust 2013, 20:08:15
Ma daj Lunette, ti nič ne veš. Ji bo z alfa rollom dopovedal da mora.
Citiraj
ampak strah je podzavesten, odvajanje je bila težka stvar.
Se strinjam in jaz se še odvajam in dvomim da bom kdaj se odvadila.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #26 : 08 Avgust 2013, 20:37:59
Citiraj
Pa saj pnz greš verjetno še vedno lahko delat??

ne . do drugega leta  starosti

da bi bila dober lovec pa ni dvoma, tko kot je še vedno njena mama

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

tina-briard

• *
Odgovori #27 : 08 Avgust 2013, 20:49:26
Najvecja napaka pri vzgoji je to, da ni vzgoje/ni meje oz. da se pes sam vzgaja/da lahko pocne kar se mu sprdne/da si sam visa cilje...
Barbara, sem spraševala po lastnih napakah-ne o napakah na splošno.

airedale10

• *
Odgovori #28 : 08 Avgust 2013, 21:39:25
Ma daj Lunette, ti nič ne veš. Ji bo z alfa rollom dopovedal da mora.Se strinjam in jaz se še odvajam in dvomim da bom kdaj se odvadila.
Meni zadnje čase odvajanje taga paničenja ko vidiva spuščenega psa začuda kar lepo uspeva.  :o Delam veliko na tem in se moram pohvalit :P da pri zadnjih nekaj psih nisem bila čisto nič v paniki, tudi danes sem srečala psa ob katerem sem nazadnje ko sem ga srečala dvignila psa v naročje in tekla proč, danes pa psu samo strogo ''miruj'', tistega niti enkrat pogledala, se normalno pogovarjala naprej s psom na poleg in kratki popravki če je kaj želel, enkrat ga je povohal tisti pes in ko sem mu malo ostro rekla je tudi Dino ostal priden.  :o Sem malo izven teme, ampak sem prav vesela da nama končno z enim ''pristopom'' gre ker ponavadi se je vedno vse ustavilo, zdaj pa kar ne morem verjet da ga lahko spuščen pes povoha in ni težav... :) Pa tudi glede pozornosti name zelo lepo napreduje ker včasih ni imel nobene, danes sva lepo hodila po ulici in ga klikala čisto različne trikce, pred par meseci ni šans da bi on to delal, zdaj pa brez problema vse mogoče.  :-*

Taja :)

• *
Odgovori #29 : 08 Avgust 2013, 22:24:35
Pozdravljeni!
Vem da to vprašanje ne spada v to temo, a potrebujem čimhitrejši odgovor. Doma imamo novofundlandca in me zanima, ali se pse te pasme lahko postriže. Ker v tej vročini mu je neznosno. Prosim za vaša mnenja  :)