airedale, jaz sem zgoraj že nekaj opisala (tisto z povodci). Sem pa tudi z njo začela drugače delat, več nagrajevat in jo bolj gibat. Dela pa tudi veliko več prinašanja in včasih ji dovolim, da svoj nagon po lovljenju sporosti na dovoljen način, npr. pošljem brata, da se pred njo pelje z kolesom/smučmi, ona mora čakat, ga gledat, ko pa ji rečem, da lahko teče, pa ga začne lovit. Vem, da to lahko pripelje do neželjenega lovljenja vozil, ampak ona točno ve kdaj lahko kdaj pa ne, ker se zažene samo takrat, ko ji to dovolim (predvidevam, da bi isto naredila pri divjadi - če bi ji dovolila bi jo z največjim veseljem lovila). Aja, velikokrat naredim tudi to, da jo posedem nekje sredi travnika, jaz pa grem več kot 100m naprej, ona mora čakat dokler je ne pokličem, takrat pa me potem tudi lovi na nek način. Saj ne vem ali je to sproščanje lovksega nagona in nagona po preganjanju, ampak možno da je

. Je pa tudi večkrat v kakem stiku z živalmi (sicer kravami, dvijadjo za ograjo, kurami ampak je na povodcu, srne pa jih mora gledat in mirno sedet npr.), kjer se mora lepo obnašat in za to je seveda nagrajena. Tudi samokontrolo delama (na hrano, ljudi, žogice...). Imam pa pri njej srečo, ker je zelooo požrešna in zmotivirana na hrano in jo je zato zelo lahko nagrajevat

Aja, pa večkrat tudi skrivam kake igračke/hrano in jo pošiljam do njih, da jih išče. Sem nekje brala, da zlati prinašalci lovijo tako, da najprej z vohom najdejo žival, jo preženejo, da jo lovec ustreli, potem pa prinesejo. No, tako, da moja potem če vse skupaj sešteješ mogoče dela nekaj podobnega

.
Sicer pa poznam početje, kot ga dela Dino. Samo da sem imela na drugi strani povodca 40kg psa

. Ko sem začela na pravi način prevzagjat lovljenje je bila stara mislim da že več kot leto in pol, ne več mladiček, še manj pa psihično odrasel pes (križanka pasem, ki psihično dozorijo pri 3 letih). Prevzgoja mi je vzela pol leta. Sedaj je že pol leta prevzgojena in ne gre nič na slabše