Pes napada mačke

katra.krmelj · 12376

katra.krmelj

• *
: 17 Oktober 2013, 17:49:15
 >:(
Prosim za pomoč. Doma imamo dva psa. Psico, ki je stara 5 let in psa ki je star 10 mesecev. Napadla in zagrabila sta mi že dva sosedova mačka.  Doma imamo tudi veliko ostalih živali in majhne otroke. S psi se vsi aktivno ukvarjamo, psica je bila tudi v šoli.  Sumim, da pri lovljenju sosedovih muckov dobita nek čredni nagon in skupaj lovita. Psica prežene mačka v kot in prične lajati, pes pa pride in mačka zagrabi ter strese.
Kako preprečiti še kakšen tak incident?????? >:(
Prosim za čim več nasvetov

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #1 : 17 Oktober 2013, 17:54:19
Simpl, pse pod nadzor kakor vete in znate - špaga, ograja, pesjak... Klanje živali ni sprejemljivo

Lunette

• *
Odgovori #2 : 17 Oktober 2013, 18:49:27
Pse pod fizično kontrolo. Klanje NI sprejemljivo.
In pa dejansko pse naučit ubogat. Sori ampak dlake mi grejo po konci, ko poleg opisov problemov vidim stavek ''psica je bila tudi v šoli''. To da je bila v šoli še ne pomeni, da jo vi znate imet pod kontrolo oz. da dejansko uboga.
Čredni nagon? Imam več psov pa ni ''črednega nagona''. Ker so pod kontrolo. Moji sicer pod besedno, ker že znajo. Dokler pa niso znali bit 100% so bili pa na dolgi vrvi. In pika. Bolje psa met par mescev (ali leto +, odvisno od problema, ki ga prej sam ustvarjaš) privezanega VEDNO pa ga dejansko naučit ubogat, kot pa z lufta čakat, da bo enkrat samo z željo po izboljšanju kaj drugače. Se opravičujem, če je post grobo napisan, ampak res me ne more bolj razjezit, da po prvem umorjenem mačku kdo čaka kaj bodo psi očitno brez kontrole naredili z drugim. Ko niti do prve situacije nebi smelo pridet.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

katra.krmelj

• *
Odgovori #3 : 17 Oktober 2013, 19:18:24
Tudi jaz se zavedam da ni sprejemljivo. V kinologiji sem že dolgo časa in vedno sem imela po dva psa, a takega problema še nisem doživela pri mojih psih. S tem da imamo tudi doma muce, pa so s psi prijatelji. Vzgoja psa se pri nas začne že z dnem ko pride k hiši in do sedaj jim je bilo jasno kje so meje našega posestva. S psi sem tudi veliko med ljudmi, na javnih prostorih.... in nikoli nobenega problema.
Pač tudi sama vem, da so rešitve fizične narave, kot je naprimer veriga, pesjak itd... A sem hotela vprašati če se je kdo že srečal s podobnim primerom?!
So pa psi, ko so zunaj, pod nadzorom odrasle osebe. Da ne bo ponovno kakšne pomote.

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
Odgovori #4 : 17 Oktober 2013, 19:40:20
So pa psi, ko so zunaj, pod nadzorom odrasle osebe. Da ne bo ponovno kakšne pomote.

Ce uspeta poklat macke nista pod nadzorom in pika. Nekateri psi imajo pac plenski nagon kateri je se bolj izrazen, ko zacne plen bezati. To, da sta dva jima delo samo se olajsa.  In mnogo je psov, ki se z domacimi macki razumejo, tuje pa dojemajo kot plen jih posledicno lovijo/ubijejo. Torej, psa pod fizicni nadzor - torej povodec, veriga, boks, za ograjo, karkoli (ker na besedo ocitno ne ubogata). In zelo zelo tezko je naucit psa, ki je navajen loviti plen, da se tega ne pocne vec. Poiscite pomoc strokovnjaka, ampak psu, ki je ze ubil zival ne boste mogli nikoli vec 99% zaupat (ce pac vzamemo v zakup, da tudi najbolj streniranim psom nikoli ne mores 100% zaupat).

Living is Easy with Eyes Closed

Hoiker's Cosmic Adventure
Moj album

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #5 : 17 Oktober 2013, 19:46:59
Ni bila mačka, je bila veverica. Je ni dobila v gobec, je pa gobec šel hudo blizu proti veverici. S tem, da sem jaz že prej šprintala, po bližnjici, da sem psici presekala pot in jo zgrabla za vrat, pa je potem sama od sebe šla na prostor...Če bi jo že imela v gobcu, bi psica letela po zraku. Dobesedno.

Klanje je STROGO PREPOVEDANO IN KAZEN PRIMERNA! Sicer, če si že dolgo v kinologiji, ti je to tako in tako jasno. Od zdaj naprej psom ne moreš več zaupati in morata biti fizično pod kontrolo, hkrati pa delat na poslušnosti, xy trikov. In onemogočit ponovitev.
Psi očitno niso pod nadzorom, vsaj ne dovolj dobrim, ki bi uspel preprečit tako obnašanje!

Vprašanje je bilo "Kako preprečiti incident?" In odgovori so bili jasni- štrik, pesjak, ograja. Drugih opcij ni. Frej kot ptiček na vej pa bosta lahko samo takrat, ko bo poslušnost izdelana in bosta ubogala ob mačkah na povodcu, zatem na tadolgem štriku in potem fraj. Če vam sploh uspe.

Pri takih psih je treba uvest blokado- ko se reče DOL! je to dol takoj in zdaj, brez mrdanja in premišlevanja. Povprašaj Damayanti kako je spravila svojo pod kontrolo glede mačk.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

Kimi

• *
Odgovori #6 : 17 Oktober 2013, 19:50:17
čara-brez mrdanja..kako ti to rata?

Tejch

• *
Odgovori #7 : 17 Oktober 2013, 19:52:15
Tako kot že prej omenjeno, fizična omejitev - povodec. Ko uboga na kratkem začneš delat na dolgem, potem čez čas ga še samo vleče za sabo, na koncu pa vleče za sabo samo neko kratko vrvico. Vsaj tako sem delala jaz in jo odvadila lovlenja divjadi, tudi tiste vrste katero je zaklala... Da se, ampak je potrebno vložit veliko truda in živcev (sama sem za to potrebovala pol leta, ampak to se mi zdi hitro)  ;)

KARMEN

• *
Odgovori #8 : 17 Oktober 2013, 19:56:32
Pripelji ju k meni za nekaj časa  ;). Ne bosta več napadala sosedovih mačk. Ker je zame takšno obnašanje nedopustno, mi na kraj pameti ne pade, da bi filozofirala in pametovala o neki pozitivni motivaciji in podobne  ::). Preprosto stresem! To je moja pozitivna motivacija  :P. Sedaj imam tri pse, do sedaj sem jih imela sedem, le pokojna samojedka je le enkrat stekla za kuro in ta zadnja psička je poskušala le preganjati. Prvo sem uredila v enem dnevu, drugo v treh, ker sem bila veliko bolj tolerantna. Pri njej sem namreč ugotovila, da se mačk zelo boji, zato jih preganja. Ne morem si predstavljati kako se počuti lastnik mačke, ki mu jo pes tako strese, zato sem pri teh zadevah nepopustljiva  ;).

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #9 : 17 Oktober 2013, 23:16:29
čara-brez mrdanja..kako ti to rata?

Tako kot sem napisala že prej. Psa okol obrnem in se zaderem FUJ TO DELAT! pa bo drugič raje izbral uboganje, kot posledice za neuboganje.
Je pa vprašanje če bi že ubila kako mačko, veverico, potem samo enkrat vržt psa na tla najbrž ne bi bilo dovolj. Če bi se to zgodilo, moj pes ne bi doživel svobode prostega gibanja oz. je kjer 100% ni mačk in v aktivnosti z mano.

Le vkup uboga gmajna!

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #10 : 18 Oktober 2013, 07:35:21
A sem hotela vprašati če se je kdo že srečal s podobnim primerom?!

Smo, samo da je šlo za klanje kokoši in zajcev, vendar le domačih in od prvega soseda. Tudi mačke bi, sam do njih mu ni ratalo priti, je pa totalno zgrizel dva avta pod katerima se je mačka skrivala. Tud mi se nismo glih s pozitivo ukvarjal, ampak je pes bil deležen par starodavnih for za preprečevanje klanja, na koncu celo teletakt - želja po plenu je bila tako velika, da je zacvilil ko ga je streslo na najvišji jakosti in letel naprej za kuro. Če je bil spuščen smo mu dali na gobec nagobčnik in je pogruntal en kup načinov kako brez zob umoriti kuro.  Ni druge kot da fizično preprečiš dostop do živali, tak pes se ti ne bo spreobrnil.

Kimi

• *
Odgovori #11 : 18 Oktober 2013, 13:46:46
Uff .
Hvala bogu s tem še nisem imela problemov  :)

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #12 : 18 Oktober 2013, 13:55:59
Uff .
Hvala bogu s tem še nisem imela problemov  :)

Dokler jih nimaš (dokler pes ne ubije žival) imaš nabor pozitivnie motivacije- obstaja prav knjiga Chase!managing your dog's predatory instincts. 

Le vkup uboga gmajna!

Kimi

• *
Odgovori #13 : 18 Oktober 2013, 13:59:11
Zavedam se tega, da to lahko stori vsak pes. Moja je tako nežno bitje, da bi si upala , ampak samo upala trditi, da to ne bo storila. Ko pa pomislim, kako vestno  brani svoje ozemlje, pa je slika drugačna. Na tujca laja ko nora, glas ima pa takrat res, kot da je rotvajler  :P.
Danes bo jokala  :P :P :P, ker se mož vrača iz Francije in ga ni videla en mesec, sta pa zaljubljena do ušes, tak da komaj lakam večer hehe :P :P :P

Lunette

• *
Odgovori #14 : 18 Oktober 2013, 15:07:20
No mi smo pa meli ovčarko, ki je v prejšnjem domu serijsko morila vse podobno mačkam, lastne mladiče, kure...s tem da je bila to psica, ki je bila tudi splošno precej zmaltretirana in precej zahirana...skratka po prihodu k nam ni prišla v poštev nobena prisila, nobeno metanje ob tla, tudi dretje Fuj TO!, ker je bila preveč zmaltretirana, da bi to prenesla. Ali bi usekala iz strahu ali pa zbežala in se nikdar vrnila.
Pa je bilo to daleč od tega, da sem jaz nakužila vse kliker fore. Ampak sva dokaj hitro prišli do tega, da se to ne dela. Lačna je bila. Jedla je pa samo in izključno (privezana seveda na začetku) v prisotnosti ''plena''. Simpl ko pasulj. Bala se je svačega podobnega palci. Nabila agresijo do konca. Iz strahu seveda. No pa smo enako naredili. Dobiš hrano, če lahko v rokah držim metlo. Ni trajalo dolgo. Ampak je pa bila psica 100% pod fizično kontrolo, dokler ni 100% zaupala v vodnika. Potem so se začele pa stvari s svetlobno hitrostjo učit. Brez najmanjšega dvoma vanjo, do konca njenega življenja.
Ko enkrat imaš psa za katerega veš, da kolje - mu tega tud približno enkrat samkrat ne smeš več pustit. To sploh ni debate, niti izgovorov. Kako rešuješ je konec koncev stvar odločitve. Ampak večino prepovedanih stvari je tolk sladkih, ko te ni zraven. Jaz rajši kot same prepovedi izbiram drugo opcijo vedenja.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Tejch

• *
Odgovori #15 : 18 Oktober 2013, 16:20:54
Zavedam se tega, da to lahko stori vsak pes. Moja je tako nežno bitje, da bi si upala , ampak samo upala trditi, da to ne bo storila. Ko pa pomislim, kako vestno  brani svoje ozemlje, pa je slika drugačna. Na tujca laja ko nora, glas ima pa takrat res, kot da je rotvajler

Tudi za mojo sem mislila isto stvar. Psica je prijazna, prej prestrašena kot pogumna. Sicer svoje ozemlje zelo brani (laja res kot nek enkrat večji pes, se zaganja po boksu), ampak ko je izven pesjaka in pride "vsiljivec" k njej pa ali se ga boji ali pa se hoče cartat. Res nikoli ni kazala na to, da bi komu kaj naredila (razen kuri, miški, ptiču), divjad je samo lovila, če je pa že imela možnost, da bi ji kaj naredila, pa ni vedela kako oz. sploh ni pokazala nekega interesa. Tudi ob napadih s strani psov se sploh ni branila... No, dokler ni prišel dan, ko je zaklala žival, eno tako kar fejst večjo in težjo od nje. Od takrat naprej vem, da psu ne moreš nikoli 100% zaupat in da ima vsak pes, pa naj zgleda še tako prijazen, kosmate uhe :P

Se pa da vsako stvar, tudi klanje živali rešit. Samo pravilno se moraš lotit in vložit not dovolj truda in časa pa bo. Lahko traja ful dolgo, lahko pa da sploh ne porabiš veliko časa, meni je npr. vzelo pol leta.  ;)

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #16 : 18 Oktober 2013, 16:57:36
Tejch, ti si zrihtala odpoklic in da se za živalmi ne zaganja. Misliš, da če bi kje na samem dobila žival iste vrste kot je bila zaklana, bi jo pustila na miru al bi jo isto pospravila?

Za mojga lahk trdim s tistimi 99%, da v sebi nima žilice za klanje. Je že imel dve lepi priliki, ko je bil v polnem zagonu za živaljo (upravičeno), kokoši mu dnevno frčijo okrog glave.. Ajd, z lisico bi se res znalo kaj naredit, ker ima tako prvobitno sovraštvo do njih, druge živali so pa čisto varne.

srna

• *
Odgovori #17 : 18 Oktober 2013, 17:03:14
Res nikoli ni kazala na to, da bi komu kaj naredila (razen kuri, miški, ptiču), divjad je samo lovila, če je pa že imela možnost, da bi ji kaj naredila, pa ni vedela kako oz. sploh ni pokazala nekega interesa.

Tudi "samo" lovljenje divjadi je skrajno nedopustno in neodgovorno od lastnika/vodnika psa. Ter tudi kaznivo.

Tejch

• *
Odgovori #18 : 18 Oktober 2013, 18:47:01
Tejch, ti si zrihtala odpoklic in da se za živalmi ne zaganja. Misliš, da če bi kje na samem dobila žival iste vrste kot je bila zaklana, bi jo pustila na miru al bi jo isto pospravila?

Je že bila v taki situaciji, 2 metra stran. 2x sem jo poklicala pa je cela vesela prišla k meni in se več ni ubadala z njo. Je pa res, da je bila žival znotraj ograde, midve pa veni, ampak včasih jo je ravno hotela ubit tudi v taki situaciji. Da bi pa tako žival srečali izven ograje pa je res res malo verjetno, ker ima lastnik od tistega dogodka ogrado porihtano, prej pa je imel nekje luknjo in so se mu prosto sprehajali okoli ;)

srna, vem, da je kaznivo, nedopustno in ja, skrajno neodgovorno je bilo, da je nisem že prej imela na povodcu in da nisem teh stvari porihtala (sem probavala, ampak neuspešno, ker sem delala na napačen način). Psica je tudi zelo počasna in ji je vsaka žival zbežala zelo hitro, potem pa je pač naletela na počasno žival, z malo kondicije, za katero tudi predvidevam, da je med begom padla, potem pa jo je psica ubila. Vsekakor pa to ni izgovor in se sedaj tega še predobro zavedam in verjemi, da take napake ne bom ponovila  ;)

srna

• *
Odgovori #19 : 18 Oktober 2013, 20:35:57
V bistvu sem napisala čisto na splošno, ni letelo prav nate, ker ne poznam tvoje situacije (je pa tisti stavek, ki sem ga citirala, res poln nasprotij - in tudi opravičil za psa).

Ni mi simpatičen ta olepševalen izraz, da pes divjad "samo lovi". Kot da divjad pregon jemlje kot dobro rekreacijo in trening za olimpijske kvalifikacije.

Mi je pa zelo všeč tvoj odgovor!

airedale10

• *
Odgovori #20 : 18 Oktober 2013, 21:09:13
Kako vam uspe psa odvaditi preganjanja divjadi (oz. odpoklica ko je prisotna divjad)?  ???  Dino je 4 letni jazbečar, lovskih prednikov, kupljen za lovskega psa in mislim da (priznam da se na to ne spoznam najbolje) pri začetnikih ne ravno najbolje lovsko vzgojen, pogosto je z lova zbežal, zdaj pa gre zaradi tega bolj redko. Ampak ima res veliko nagona in ko zavoha, kaj šele vidi divjad čisto znori, se vznemiri in takrat ni drugega kot da si osredotočen na to da držiš povodec da ti ne pade iz rok.  :P Ker drugega se ne da čisto nič, mi je pa parkrat padel iz rok in takrat sem res komaj komaj dobila psa da ni zbežal, bolj je bila sreča da sem ga ujela kot pa kaj drugega. Drugače pa ga ptice ne zanimajo, kokoši tudi ne zelo, mačke sicer ga ampak ve da jih ne sme preganjati, sem ga tako navadila in s tem ni nobenih težav, lahko je mačka 1 meter ali manj proč od njega pa ne bo nič. Ni mi pa jasno, kako bi ga lahko odvadila od preganjanja divjadi, kako se sploh lotiti.  ???  Razen seveda fizične kontrole - nikoli brez povodca (razen v ograji) kar itak vedno mora biti ker odpoklic ni 100%.  :) Edina možnost se mi zdi da pač drugače poskušaš izboljšati odnos s psom in ga bo potem tudi divjad manj zanimala - a trajalo bi res ogromno časa verjetno in po pravici povedano dvomim v opazne rezultate. Saj z mladičem mislim da ni tako zelo težko, ampak a je sploh mogoče z odraslim psom, ki je že velikokrat preganjal živali, jih ubijal (prav ubijal ne, ampak bil v stiku s sveže ubitimi pa ja - ne vem točno kako gre to pri lovcih, tako da ne bom preveč pametna)  ???  Še posebej če pes tudi drugače ni še čisto porihtan kar se drugih stvari tiče.. Razen res v zelo dolgem časovnem obdobju...

Ovcka

• *
Odgovori #21 : 18 Oktober 2013, 22:22:12
airedale10 najboljsi nacin pri lovskih psih je pomoje vedno ta, da mu zaposlis oz. pravilno usmeris te njegove lovske nagone. Ne vem sicer tocno kaksno delo na lovu so imeli jazbecarji (razen tega, da so zgonili divjad ven iz jam), ampak lahko poskusis nekaj v tem smislu. In streniran pes je tudi poslusen pes (pa seveda, trening samokontrole in odpoklic).  :) Spomnim se enkrat na forumu je bil objavljen posnetek od deteljice, kako trenira njeno NLT Fito za rov (ne spomnim se v kateri temi, mogoce pri NLTjih, mogoce pri Lovu - malo poisci).

Moj album

Tejch

• *
Odgovori #22 : 19 Oktober 2013, 12:40:08
airedale, jaz sem zgoraj že nekaj opisala (tisto z povodci). Sem pa tudi z njo začela drugače delat, več nagrajevat in jo bolj gibat. Dela pa tudi veliko več prinašanja in včasih ji dovolim, da svoj nagon po lovljenju sporosti na dovoljen način, npr. pošljem brata, da se pred njo pelje z kolesom/smučmi, ona mora čakat, ga gledat, ko pa ji rečem, da lahko teče, pa ga začne lovit. Vem, da to lahko pripelje do neželjenega lovljenja vozil, ampak ona točno ve kdaj lahko kdaj pa ne, ker se zažene samo takrat, ko ji to dovolim (predvidevam, da bi isto naredila pri divjadi - če bi ji dovolila bi jo z največjim veseljem lovila). Aja, velikokrat naredim tudi to, da jo posedem nekje sredi travnika, jaz pa grem več kot 100m naprej, ona mora čakat dokler je ne pokličem, takrat pa me potem tudi lovi na nek način. Saj ne vem ali je to sproščanje lovksega nagona in nagona po preganjanju, ampak možno da je ;) . Je pa tudi večkrat v kakem stiku z živalmi (sicer kravami, dvijadjo za ograjo, kurami ampak je na povodcu, srne pa jih mora gledat in mirno sedet npr.), kjer se mora lepo obnašat in za to je seveda nagrajena. Tudi samokontrolo delama (na hrano, ljudi, žogice...). Imam pa pri njej srečo, ker je zelooo požrešna in zmotivirana na hrano in jo je zato zelo lahko nagrajevat  :) Aja, pa večkrat tudi skrivam kake igračke/hrano in jo pošiljam do njih, da jih išče. Sem nekje brala, da zlati prinašalci lovijo tako, da najprej z vohom najdejo žival, jo preženejo, da jo lovec ustreli, potem pa prinesejo. No, tako, da moja potem če vse skupaj sešteješ mogoče dela nekaj podobnega  :P .

Sicer pa poznam početje, kot ga dela Dino. Samo da sem imela na drugi strani povodca 40kg psa :P . Ko sem začela na pravi način prevzagjat lovljenje je bila stara mislim da že več kot leto in pol, ne več mladiček, še manj pa psihično odrasel pes (križanka pasem, ki psihično dozorijo pri 3 letih). Prevzgoja mi je vzela pol leta. Sedaj je že pol leta prevzgojena in ne gre nič na slabše  ;)

airedale10

• *
Odgovori #23 : 19 Oktober 2013, 12:57:32
airedale, jaz sem zgoraj že nekaj opisala (tisto z povodci). Sem pa tudi z njo začela drugače delat, več nagrajevat in jo bolj gibat. Dela pa tudi veliko več prinašanja in včasih ji dovolim, da svoj nagon po lovljenju sporosti na dovoljen način, npr. pošljem brata, da se pred njo pelje z kolesom/smučmi, ona mora čakat, ga gledat, ko pa ji rečem, da lahko teče, pa ga začne lovit. Vem, da to lahko pripelje do neželjenega lovljenja vozil, ampak ona točno ve kdaj lahko kdaj pa ne, ker se zažene samo takrat, ko ji to dovolim (predvidevam, da bi isto naredila pri divjadi - če bi ji dovolila bi jo z največjim veseljem lovila). Aja, velikokrat naredim tudi to, da jo posedem nekje sredi travnika, jaz pa grem več kot 100m naprej, ona mora čakat dokler je ne pokličem, takrat pa me potem tudi lovi na nek način. Saj ne vem ali je to sproščanje lovksega nagona in nagona po preganjanju, ampak možno da je ;) . Je pa tudi večkrat v kakem stiku z živalmi (sicer kravami, dvijadjo za ograjo, kurami ampak je na povodcu, srne pa jih mora gledat in mirno sedet npr.), kjer se mora lepo obnašat in za to je seveda nagrajena. Tudi samokontrolo delama (na hrano, ljudi, žogice...). Imam pa pri njej srečo, ker je zelooo požrešna in zmotivirana na hrano in jo je zato zelo lahko nagrajevat  :) Aja, pa večkrat tudi skrivam kake igračke/hrano in jo pošiljam do njih, da jih išče. Sem nekje brala, da zlati prinašalci lovijo tako, da najprej z vohom najdejo žival, jo preženejo, da jo lovec ustreli, potem pa prinesejo. No, tako, da moja potem če vse skupaj sešteješ mogoče dela nekaj podobnega  :P .

Sicer pa poznam početje, kot ga dela Dino. Samo da sem imela na drugi strani povodca 40kg psa :P . Ko sem začela na pravi način prevzagjat lovljenje je bila stara mislim da že več kot leto in pol, ne več mladiček, še manj pa psihično odrasel pes (križanka pasem, ki psihično dozorijo pri 3 letih). Prevzgoja mi je vzela pol leta. Sedaj je že pol leta prevzgojena in ne gre nič na slabše  ;)
Hvala (tudi tebi Ovcka)!  :) To označeno tudi jaz delam z njim. Le da ne lovljenje kolesa, ampak mu zavežem njegovo cufo (najraje krzneno, da je res kot pravi plen), potem mora čakati in mu jaz bežim z njo, jo vlečem po tleh in jo on lovi, potem se vlečeva, jo prinaša itd. Na to igro je čisto nor (prinašanje mu ni ravno velik užitek), tako da bi bilo tudi to eno tako poenostavljeno sproščanje nagona mogoče. Pa to da jo pokličeš in te lovi - on sicer mene ne (če ga pokličem me itak mora da pride  :P ampak ni mu pa lovljenje v neko veselje), ampak če pa imam v rokah cufo in z njo bežim pa jo z največjim veseljem lovi.  :)
Sicer pa da izdam malo več kot bi lahko  :-[ zaenkrat je Dino še v lasti lovca in gre še vedno na lov, a zelo redko. Bo pa enkrat v prihodnosti (nevem točno kdaj, a enkrat precej kmalu) postal zares moj, tudi uradno in jaz seveda z njim ne bom več hodila na lov.  :) Tako da se mi zdi ta predlog da se mu najde kako tako aktivnost pri kateri bi lahko sprostil svoje nagone koristen, ampak pojma pa nimam kako bi to naredila.  :-[ Razen da kaj doma improviziraš z rovom... http://www.youtube.com/watch?v=55DYzrJRInc a ta posnetek si mislila slučajno?  :) Saj kaj podobnega bi se verjetno dalo tudi doma improvizirati, da nekako narediš rov, pa z lisico ne vem če (nimam pojma kje jo dobit), ampak nekaj kar spominja nanjo bi se pa že dobilo.  :) Si mislim da bi mu bilo to zelo všeč, že lani ko sva bila na lovski razstavi (CAC Snežnik) in so demonstrirali to izvlačenje, sva gledala in je tako norel ko je videl pse ki to delajo da sem ga mogla samo čimprej proč odpeljati  :o (mi je še vedno malo žal da nisva šla probat, ker jih je veliko šlo). Tudi enkrat sem mu čisto za hec ko nisem vedela kaj bi delala z njim  ::) naredila en tunelček, ga postavila tako da ni mogel ven na drugi strani, zatemnila in dala na konec njegovo krzneno cufo ni jo je moral ven prinesti.  ::) Ni ravno pravo in zelo kratek tunelček, ampak to igro je čisto oboževal.  :-*

Tejch

• *
Odgovori #24 : 19 Oktober 2013, 13:15:32
Mogoče tudi to kaj vpliva, da hodi na lov? In da je bil vzgajan za vzpodbujanje nagona? Ne vem, se ne spoznam na to, prav tako ne na jazbečarje in njihov lovski nagon, tako da ti glede ostalega ne morem pomagat.

Ovcka

• *
Odgovori #25 : 19 Oktober 2013, 15:16:57
Ja, ta posnetek sem mislila  :) Z rovom pac improviziras (magari nekaj naredite doma), namesto lisice pa uporabis kaksno krzno v obliki aporta, pa tudi samo krzno bi bilo ok.. Potem pa vaje poslusnosti, samokontrola (sploh v situacijah kjer se srecate z divjadjo), sploh samokontrola in poslusnost na obmocjih, kjer je moznost divjadi (recimo gozd). Ampak itak, samo vaja vaja vaja. Noben lovski pes se ne skoti naucen, vsakega je treba naucit in nagone pravilno usmerit za to kar so bili vzrejani  ;) Recimo za primer: z mojim sem imela problem pri prvem treningu z divjadjo (fazanom), ker ga ni hotel pobrati in prijeti v gobec in ga je pljuval ven. Pa sem mu ga sama dala v gobec in zacela tect stran, on pa s fazanom v gobcu za mano. In potem je (to vse na prvem treningu) usekal noter nagon in mu je postalo vsec. Sedaj, ko treninga z divjadjo nimava, pa na sprehodu najde mrtvega ptica, se mi usede in nepremicno gleda vanj ter caka na dovoljenje, da ga prime in nese.. Pa ceprav ni treningov z divjadjo (samo z aporti), on bi vseeno delal kadar se znajde v taki situaciji :)

Uglavnem, delaj z njim tisto, kar vidis, da mu je vsec, kar mislis, da bo potesilo njegove nagone. In ce imas streniranega lovskega psa ga tudi ni problem ustavit, ce se kdaj slucajno zazene za divjadjo.  :)

Moj album

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #26 : 19 Oktober 2013, 19:10:42
Hmm ovcka, verjetno bi imela večje težave, če bi od malega kazal orng nagon, interes za mrtve ptice, preganjal žive, mrtvo pa bi ti trgal oz. raje pojedel kot prinesel?

Goniči so sploh težki za naučit zanesljiv odpoklic. Se še spomnim, ko sem malo spraševala naokoli, ravno za spravit nagon pod kontrolo. Če ne misliš dejansko delat s psom v lovu, dosledno trenirat in ker mešance oz. pse brez rodovnikov menda v lovskih šolah niti ne jemljejo zraven-je edina opcija NIČ z divjadjo in samo delat na samokontroli, poslušnosti, eventuelno obrambo, kjer tudi krotiš nagone in menda pomagajo tudi pri nagonu lova.

Pa smo spet tam. Delavni sprehodi in fizična kontrola.

Le vkup uboga gmajna!

damayanti

• *
Odgovori #27 : 19 Oktober 2013, 20:14:44
sem malo začela brat tole temo  tja do nesprejemljivega in  buhu sem pregutala, potem mi pa tole papeštvo ne gre več  ::)

a sem jaz pravilno prebrala... psa domače mačke pustita pri miru, napadata druge mačke  na domačem vrtu-dvorišču.
 in sedaj vi svetujete ,da psa morata bit pa strogo na povodcu etc. ??? ker na svojem vrtu oz dvorišču zrukata TUJO mačko.

mačka je hišna žival po zakonu, da smo si na jasnem...... tako kot pes nima kaj delat po tujih vtovih in dvoriščih tudi mački nimajo kaj iskat po tujih dvoriščih in vrtovih.

In sedaj zato ker tuji mački letajo po nekem dvorišču in vrtu  mora lastnik  tistega vrta dat svojega psa strogo na povodec ,da se  bodo psu na njegovem teritoriju lahko tuji mački šetali.
   Ma dej nehejte srt klamfe
  :-X
Odvajat psa, da na svojem  vrtu preganja tuje mačke...  ja seveda ja ::) 

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

Ovcka

• *
Odgovori #28 : 19 Oktober 2013, 21:27:42
Hmm ovcka, verjetno bi imela večje težave, če bi od malega kazal orng nagon, interes za mrtve ptice, preganjal žive, mrtvo pa bi ti trgal oz. raje pojedel kot prinesel?

Ja seveda, saj tezave imas lahko pri vsakem psu, ki nima pravilnih nagonov. In pes, ki je grizac in trgac ter nima mehkega ugriza (se pravi hoce divjad okusit, zgrizt, ali drzi tako mocno, da poskoduje oz. predre kozo) se niti ne uporablja na lovu (in naj se nebi niti pri vzreji). Govorim predvsem za prinasalce. In ce se ze nanasa tole na mojega, zive ptice niti ne opazi, golobe pogleda, mu je zanimivo ce odletijo pred njim, drugace gre mimo kot da ni nic. Isto s kurami, goske so mu malenkost bolj zanimive predvsem zaradi velikosti. Mimo mrtve ptice pa ni sans da gre, ker ve, da se z njimi naceloma nekaj pocne (in hoce delat).

Citiraj
Goniči so sploh težki za naučit zanesljiv odpoklic. Se še spomnim, ko sem malo spraševala naokoli, ravno za spravit nagon pod kontrolo. Če ne misliš dejansko delat s psom v lovu, dosledno trenirat in ker mešance oz. pse brez rodovnikov menda v lovskih šolah niti ne jemljejo zraven-je edina opcija NIČ z divjadjo in samo delat na samokontroli, poslušnosti, eventuelno obrambo, kjer tudi krotiš nagone in menda pomagajo tudi pri nagonu lova.

Pa smo spet tam. Delavni sprehodi in fizična kontrola.

Pa saj jazbecarji ne spadajo med gonice, zato tudi odpoklic naj nebi bil problem. Niti naj nebi gonili, ker so bili vzrejani kot krvosledci in pri lovu v duplinah in rovih.

Moj album

srna

• *
Odgovori #29 : 19 Oktober 2013, 23:50:42
a sem jaz pravilno prebrala... psa domače mačke pustita pri miru, napadata druge mačke  na domačem vrtu-dvorišču.

Ne nujno, ker nikjer ne piše, ali sta psa mački lovila (in dobila) na svojem ali sosedovem dvorišču in kaj od "ostalih živali" imajo.
Vmes pa je debata tudi zastranila na par drugih primerov.