Lep pozdrav vsem, ki prebirate to stran.
Jezna sem in povrhu vsega še besna. Zakaj?
Danes me je klicala gospa, ki kupuje kokerja. Prosila me je, naj ji s pomočjo "BOLHE" pomagam izbrati, kje naj kupi mladička. Zavrnila sem jo, vendar pa iz radovednosti odprla spletno stran bolhe in skorraj me je "kap". Oglaševanih je kar 6 RODOVNIŠKO NERODOVNIŠKIH legel. Praktično skoraj toliko, kot je registriranih legel v Sloveniji v celem letu (lani 9).
In zakaj se zdaj oglašam?
Najbrž zato, da izlijem jezo (pa brez zamere). Zakaj veliko ljudi razmišlja, da so rodovniški psi dragi in da lahko za male denarje kupijo nerodovniškega čistokrvnega psa. Veliko ljudi razmišlja , da je rodovnik samo papir za razstave, kamor oni pač ne bodo hodili.Ljudje, ki kupujete rodovniško nerodovniškega psa se morate zavedati, da ste kupili mešančka. Pes, za katerega ne moremo z dokumenti dokazati porekla je mešanček, samo podoben je neki pasmi.
Rodovnik je osebna izkaznica psa in njegovih prednikov. Je ša tudi oblika jamstva, da je pri rodovniškem psu veliko manj možnosti za bolezni , nepravilnosti.. In pa nenazadnje, kar je tudi zelo pomembno, je, da je rodovniški pes skorajšnje zagotovilo, da bodo novi lastniki za psa dobro skrbeli in prevzeli odgovornost. Praksa kaže na to.
Razlika med VZREJO in REJO psov je ogromna. DOBRA VZREJA je skrb za izboljšanje pasme na vseh področjih ali pa vsaj obdržati pasmo na nivoju, zdravo in podobno tistemu, kar zahteva FCI pasemski standard. Vzreja temelji na dobrih genetskih potencialih, na parjenju najbolj ustreznih predstavnikov pasme. Vzrejne komisije, vzrejni pregledi, zdravstveni pregledi, telesno ocenjevanje,preizkušnje naravnih zasnov, delovne preizkušnje za posamezne pasme psov - to je VZREJA. In potrebe psičke med brejostjo, med kotitvijo, v času skrbi za mladiče, potrebe mladičev v leglu in tudi kasneje.
Ko prinesemo domov RODOVNIŠKEGA mladička, ga je treba dobro oskrbeti (hrana, nega, šolanje, vzgoja in seveda veliko ljubezni). Če je to pasma, za katero se zahteva delovni izpit ali PNZ, ga je treba dodatno šolati (kar seveda nekaj stane). Ko je kuža dovolj star za vzrejni pregled, je porebno pridobiti vsa zdravniška spričevala, ki jih standard zahteva (npr. slikanje kolkov, komolcev, pregled očit, pogačic). Tudi to stane. Tudi telesno ocenjevanje ali prisotnost na razstavi nekaj stane.
Ko pridobimo vsa zahtevana potrdila, se odpravimo na vzrejni pregled. Tam se ocenjuje zunanjost psice, proporci, zobovje, odlakanost , pri samcih se pregledajo tudi moda. Na podlagi vsega navedenega( starost psa nekje 15-18 mesecev): zdravniških potdil, ocene zunanjosti, potrdil o opravljenih izpitih ali PNZ in vzrejnega pregleda, se izda vzrejno dovoljenje (ali pa tudi ne). Vse to je prav tako potrebno plačati. In nato se praktično lahko začne iskati primernega samca za psičko.
Običajno primeren samec ravno ne čaka pri sosedih, včasih se je treba peljati tudi nekaj 100 km. In če smo imeli "srečo" in je bil samec psički všeč, pričakujemo leglo.
Potrebno je oskrbeti bodočo mamico,poskrbeti za kotilnico (običajno preuredimo del stanovanja), dogovoriti se z veterinarjem, opraviti ultrazvok...
Med kotitvijo budno pazimo na psičko in smo veseli, če ni zapletov. Pojavijo se tudi stroški obvezne papirologije in veterinarskih obveznosti: prijava paritve, prijava legla, obisk vzrejnega referenta, tetoviranje..
Ko so mladički na svetu, pri nas vzamemo "porodniški dopust" in skrbimo, da je vse kot mora biti.
Uvedemo "pasji vrtec", mladiče socializiramo, navajamo na čistočo in red, poskrbimo za visokokvalitetno hrano, primerne igračke,skledice ...
Kužke cepimo in razglistimo in imamo dva meseca 24 urni zabavni program. Super je. Vzreditelji tudi skrbno izberemo nove lastnike naših kužkov. Želimo, da naši kužki najdejo topel dom in prijaznega gospodarja. Novi lastniki pa prijatelja in družinskega člana za dobrih 15 let. Običajno pa ostanemo povezani.
Žal se tega ne zaveda noben kupec nerodovniškega psa. Za psa odšteje 200 ali 300 evrov, kar se mu zdi ugoden nakup. Ko pa nastopijo težave in je treba pri veterinarju poravnati nekaj 100 evrov za zdravljenje, ljudje začnejo razmišljati. Upam, da sedaj razumete razliko med rodovniškimi in nerodovniškimi psi in vzrejo ter samo rejo.
NE PODPIRAM PRODUKCIJE NERODOVNIŠKIH MLADIČEV. iN TUDI NJIHOVE PRODAJE NE. Za nerodovniški o leglo nimam čestitk, zelo pa obsojam lastnika psice. Zakaj?
Zato, ker ste leglo načrtovali, je moja obsodba še toliko večja. Veste, treba je ločiti med ljubiteljstvom do psov in pohlepom. In to počnete iz leta v leto, običajno že kar pri naslednji gonitvi. Rodovniška vzrejna psica ima lahko prvo leglo pri točno določeni starosti, zadnje pa ne kasneje kot pri osmih letih. Večina nas pa pari psico psico dosti kasneje, kot določa pravilnik, saj psice ne obremenjujemo z mladiči, ko je še "pasji otrok". Običajno ima v svojem reprodukcijskem ciklusu največ 4 legla. In tudi mladičev ne oddamo pred dopolnjenim 9.tednom starosti.
V SLoveniji nas je pravih vzrediteljev le peščica: psarna Ankaranska, psarna Izpod Špika, psarna Tamalana, v zadnjem času se nam je pridružila tudi psarna English Lady in naša psarna Dravska.
Zato vsem kupcem psov svetujejem, da razmislite, kje je prav in varno kupiti psa. Naj vas ne vodi le denar, temveč tudi odgovornost.
P.S. Tako, hvala, da ste mi prisluhnili. Na to svoje pisanje žal ne bom odgovorajala v smislu debatnega kluba. Brez zamere.
Vsem pasjeljubcem pa želim prijetne poletne dni in druženja s svojimi ljubljenčki.
Našim dvem črnim damam (Divi in Kelly) in staremu gospodu (Misterju) gre dobro. Uživamo vsak dan posebej. Od jutra pa do poznega večera.Moj Mister je zame eden najbolj simpatičnih psov, ki ga odlikujejo predvsem neverjetna bistroumnost, hrabrost, vztrajnost, ponos in zvestoba do groba. Je pravi dečko. Dečko na prečko.
Pa lahko noč.