Rodovniška /nerodovniška vzreja

Rinchy · 219430

Mel

• *
  • ...moj sonček...
Odgovori #300 : 04 Januar 2007, 12:57:00
No zdaj bomo pa prišli še do zadnje neumnosti in sicer te, da si psičke želijo mladičev zaradi materinskega občutka in je to njihova želja in jim moramo to dopustiti - izkusiti občutek materinstva. Seveda si morajo same izbrati ljubimca, ne?  :D Da bo vse tako kot je treba  :D

Srce ima razum, ki ga razum ne pozna...
http://orix.moj-album.com/

Miki-Kodeljevo

• Gost
Odgovori #301 : 04 Januar 2007, 12:59:23
top ni pravica, ampak je dolžnost. In to dolžnost ( kontrolirano vzrejo tako po značaju kot po številčnosti populacije) je človeštvo prevzelo,ko je udomačilo psa in izključilo naravne kriterije selekcije in naravnega zdesetkanja populacije.

lahko mu ga pa brez škode na roko mečeš , če boš potem imel boljši občutek glede njegovega seksa >:(
( neokusno šala, pokljanjam jo vsem bebcem, ki ne morejo dojeti kaj je to vzreja)
Deteljica.
Ne mi zamerit ker me vlečeš za jezik. Ti sploh veš kako je večina pasem nastala? Da je to umetno delo človeka? Da človek ni udomačil psa ker kot tak nikoli ni živel v divjini razen morda Avstralski divji pes Dingo? Da je večina pasem umetnih in od te umetne selekcije so se z leti pojavile tudi dedne degeneracije? Preberi malo zgodovino nastanka pasme psa ki prbiva v tvojem domu pa boš morda ugotovila da prvi predniki tvoje pasme sploh niso bili podobni tvojemu psu so pa z večletno selekcijo to postali? Zdaj pa resnično nima več smisla debatirati o rodovniku.

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
Odgovori #302 : 04 Januar 2007, 13:03:30
No, deteljica - dneva mi sigurno nisi pokvarila in užalila me tudi nisi  :D - saj mi ga vsako minuto lepša Taj! ;)

Lep pozdrav,
Tina in prečudoviti Taj ;D

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #303 : 04 Januar 2007, 13:05:40

... Saj vem, da hočeš povedati, da če nebi kupovali nerodovniških mladičev, da bi potem mogoče zatrli nerodovniško vzrejo, ampak pomisli kaj bi bilo z mladički, ki nebi našli doma - sploh nočem razmišljati kje bi končali. :-\
Tako, da je vse skupaj en začaran krog, ki bi ga morali začeti odpravljati pri tako imenovanih vzrediteljih in z zakonom o parjenju psov in nerodovniško vzrejo.

Lp, Tina

Ja, verjamam ,da je težko potegniti črto tistim ,ki vse gledajo svojega ljubega psa. Ampak včasih je treba preseči samega sebe- za to pa rabiš poleg ljubezni še določeno stopnjo osebnostne zrelosti.
kaj bi se zgodilo z mladiščki?
nič posebnega . Nikče jih ne bi plačal oz kupil in najprej bi šteparji nižali ceno potem pa bi jih rejci slej ko prej odpeljali tja kjer jih itak večina konča- v zavetišče, kjer bi jih prevzeli novi lastniki.
Pa tudi če bij pobili -pač eno leglo , še eno- potem pa bi bil krog prekinjen-ker ne bi  bilo denarja ,ki je edini spodbujevalec takega početja.
V roku 5 let bi bilo število pobitih ali v zavetišče oddanih psov zagotovo majše kakor je tako ,ko producirajo vsake pol leta nove , jih sproducirajo na tisoče od katerih jih pol pocrka v predprodaji od ostalih pa mnogi tao in tako itak zaključijo v zavetiščih ali zapuščeni na verigah.
Tistih nekaj posameznikov, ki v želji po enem leglu imajo eno leglo zanj poskrbijo in mladičke v lastno zgubo oddajo zastoj je tako malo, da res ne predstavljajo problema- toker vzporedno z njimi in zaradi njih ne cveti še industrija proizvodnje.

Miki- med nama res nima smisla debatirati, ker očitno ti nisi nič prebral oz sumim ,da celo si prebral , pa nič razumel. Tako kot v tej temi nič ne razumeš  ::).

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

leonora

• *
Odgovori #304 : 04 Januar 2007, 13:06:58
No zdaj bomo pa prišli še do zadnje neumnosti in sicer te, da si psičke želijo mladičev zaradi materinskega občutka in je to njihova želja in jim moramo to dopustiti - izkusiti občutek materinstva. Seveda si morajo same izbrati ljubimca, ne?  :D Da bo vse tako kot je treba  :D
Ha,potem je pa naša Biba plod prostitucije,ker so lastniki mame plačali skok  :-[  :-[
Je pri psih prodajanje seksa tudi kaznivo  ::)  :P  ???

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #305 : 04 Januar 2007, 13:11:29
No, deteljica - dneva mi sigurno nisi pokvarila in užalila me tudi nisi  :D - saj mi ga vsako minuto lepša Taj! ;)

Lep pozdrav,
Tina in prečudoviti Taj ;D

No problem, kar uživajta  ;)- samo ne okol hvalit , da je nerodovniški  ::), ker takoj srečaš pet debilov ,ki bodo tekli v KD Mislinja-saj so nerodovniški itak tolk super,a ne? Pa še cenejši, bolj ljubljeni, brez genetskih in ostalih bolezni, edini vredni ljubezni  >:D.

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
Odgovori #306 : 04 Januar 2007, 13:13:49
nič posebnega . Nikče jih ne bi plačal oz kupil in najprej bi šteparji nižali ceno potem pa bi jih rejci slej ko prej odpeljali tja kjer jih itak večina konča- v zavetišče, kjer bi jih prevzeli novi lastniki.
Pa tudi če bij pobili -pač eno leglo , še eno- potem pa bi bil krog prekinjen-ker ne bi  bilo denarja ,ki je edini spodbujevalec takega početja.

Deteljica, res je da ima vsak pravico do svojega mnenja - ampak ne privoščim nobenemu mladičku, ki pride na ta svet, da bi ga ubili in tudi, če je pač eno leglo ali pač en mladiček! :-\
Ker, če je že prišel na svet ima tudi pravico do možnosti, da bo svoje življenje lepo preživel v zavetju toplega doma družine ali posameznika, ki bo skrbel za njega in mu vračal toplino in ljubezen.

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
Odgovori #307 : 04 Januar 2007, 13:20:16
No problem, kar uživajta  ;)- samo ne okol hvalit , da je nerodovniški  ::), ker takoj srečaš pet debilov ,ki bodo tekli v KD Mislinja-saj so nerodovniški itak tolk super,a ne? Pa še cenejši, bolj ljubljeni, brez genetskih in ostalih bolezni, edini vredni ljubezni  >:D.

Hvalim se ravno ne okoli, da je nerodovniški, tako kot se nisem hvalila, ko sem imela rodovniškega psa....  :)
Kuža je pa itak lahko vsak super - rodovniški, nerodovniški, azilaš, mešanček, majhen, velik - vsi! ;)

Ahh ja.... vidim, da sva na različnih valovnih dolžinah in ne bova najdli skupne besede - zato je škoda smetiti temo... ;)

Lp

Miki-Kodeljevo

• Gost
Odgovori #308 : 04 Januar 2007, 13:41:02
Ja, verjamam ,da je težko potegniti črto tistim ,ki vse gledajo svojega ljubega psa. Ampak včasih je treba preseči samega sebe- za to pa rabiš poleg ljubezni še določeno stopnjo osebnostne zrelosti.
V roku 5 let bi bilo število pobitih ali v zavetišče oddanih psov zagotovo majše kakor je tako ,ko producirajo vsake pol leta nove , jih sproducirajo na tisoče od katerih jih pol pocrka v predprodaji od ostalih pa mnogi tao in tako itak zaključijo v zavetiščih ali zapuščeni na verigah.
Tistih nekaj posameznikov, ki v želji po enem leglu imajo eno leglo zanj poskrbijo in mladičke v lastno zgubo oddajo zastoj je tako malo, da res ne predstavljajo problema- toker vzporedno z njimi in zaradi njih ne cveti še industrija proizvodnje.

Miki- med nama res nima smisla debatirati, ker očitno ti nisi nič prebral oz sumim ,da celo si prebral , pa nič razumel. Tako kot v tej temi nič ne razumeš  ::).

Deteljica pa še kako dobro razumem smisel debate. Nikoli nisem imel rodovniškega psa pa tudi vprašanje če ga bom imel, pa to še ne pomeni da ne razumem bit te teme. Sem pa že 30 let akvarist in čeprav naše ribe nimajo rodovnikov se pojavlja zelo ostra debata katera riba je nekaj vredna in katera je zaslužila samo da se vrže v straniščno školjko ker se je pojavila kot plod ljubezni dveh rib v akvariju navadnega ljubitelja in ne znanega rejca ki selektivno goji ribe za zaslužek. Zame so vse ribe enako vredne najbolj pa tiste ki se pojavijo v mojem 500 litrskem akvariju po načelu samo najmočnejši preživijo in so plod naravne selekcije v akvariju. Ker pa se mije dogajalo da so se mi ribe med sabo skrižale, sem imel velike probleme višek pokloniti, pa nisem to hotel sam. Poklonil pa sem ogromno rib in če sem že katero prodal je bilo to mpo simbolični ceni za nakup hrane za ribe. Sem pa poleg akvaristike tudi splošni ljubitelj vseh živali in ne delam selekcije katera je vredna da živi in katera ni in so zame vse živali enako vredne. Smo pa nažalost v dobi, ko tvoje razburjanje ne bo rešilo azilov in spraznilo njihove prostore, kot tudi ne bo izkoreninilo nerodovniške pse, saj so v veliki večini na tem planetu. Zato ti priporočam da svojo energijo raje posvetiš svojemu ljubljencu in se nehaš ukvarjati z tujimi.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #309 : 04 Januar 2007, 13:56:05
Večina tistega, kar se pri nas prodaja kot nerodovniški tibetanski španjel s to pasmo nima nič skupnega. Gre za bolj ali manj uspele mešance od pekineza, ki dejansko zgledajo kot tibetančki (iz katreih naj bi  pekinezi tudi nastali). Navsezadnje, na našem koncu je bilo vse polno takih "TŠjev"  pred nekaj desetletji, vsi so bili plod "ljubezni" med pekinezerko in enim kosmatim mešančkom neznanega porekla, bili so izrezani TŠji, po vsem razen po značaju.

nerodovniški psi so res lahko lepi in zdravi in ah in oh...žal samo prvo generacijo, mogoče še naslednjo, potem pa adijo pasma. V nekaj generacijah nerodovniške vzreje bi se izgubilo to, za kar so se trudili večinoma zadnjih sto ali dvesto let, v nekaterih primerih pa še veliko veliko dlje. Brez rodovnikov ni mogoča nobena  načrtna vzreja - kar je bistvo pasemske vzreje.
In ja, starodavni primitivci, ki so naredili TŠje ali pa recimo samojede (ki so enaki sedaj kot so bili pred nekaj stoletji) so imeli njihove rodovnike, pa čeprav so bili zapisani samo v spominu in so se prenašali iz generacije v generacijo. Pa zelo so pazili kaj so parili s čim.

In ravno kupci nerodovniških psov so tisti, ki mašinerijo neselektivne vzreje ženejo naprej. Rejci bi nehali rediti pse takoj ko se jim to ne bi več splačalo. Dvomim, da bi mladiči prišli v zavetišča, saj bi si s tem še dodatno pokvarili posel. Deteljica ima prav, reja nerodovniških mladičev postaja čisto enaka kot farmska reja piščancev recimo. Žal vse bolj tudi pri nas. In taka reja vedno producira več kot lahko požre trg - višek itak konča na gnoju.

kar pa se naših vzrediteljev rodovniških psov tiče - za vsako od psem, ki mi je všeč in ne sodi ravno med redke pasme poznam vsaj enega vzreditelja, od katerega bi brez pomislekov kupila mladiča. Naše kinologije ni treba metati v nič, čeprav je to zelo moderno. Navsezadnje, glede na naše število imamo prav veliko zelo dobrih vzrediteljev, nekateri so prav v svetovnem vrhu. Pa ne z eno generacijo uvoženih staršev mogoče.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #310 : 04 Januar 2007, 14:07:17
Se pridružujem. Super napisano.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Mel

• *
  • ...moj sonček...
Odgovori #311 : 04 Januar 2007, 14:12:54
Tudi jaz.

Neyka

• Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • Neon say: BU
Odgovori #312 : 04 Januar 2007, 16:24:55
Taj - da je kruto pobiti celo leglo se strinjam - če pa pogledam dolgoročno in pomislim da bi manj psov pristalo na cestah, ubitih ali v zavetiščih pa eno leglo ni velika žrtev.

Drugače pa Lanabela - lepo napisano

Miki zate samo še to - pasme so nastale z načrtno selekcijo, ki jo je (kako presenetljivo) izvajal človek.

Ha,potem je pa naša Biba plod prostitucije,ker so lastniki mame plačali skok  :-[  :-[
Je pri psih prodajanje seksa tudi kaznivo  ::)  :P  ???

Joj kako sem jaz pokvarjena...prodajam svojega psa  ;D ;D ;D Le pri kom si vzela svojega psa - daj se malo zamisli  ;D ;D

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #313 : 04 Januar 2007, 16:44:17

Ker, če je že prišel na svet ima tudi pravico do možnosti, da bo svoje življenje lepo preživel v zavetju toplega doma družine ali posameznika, ki bo skrbel za njega in mu vračal toplino in ljubezen.

žal te moram razočarati- ne narava , ne kapitalizem ne poznata pravice in možnosti do idiličnega preživetaja ::) vseh osebkov
Pravice take in drugačne so samo umeten pravni  konstrukt raznih ustav, v posmeh realnosti in za boljše počutje tsitih , ki pišejo zakone.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #314 : 04 Januar 2007, 16:53:56
Kruto, a še kako realno. Pa ne na to gledat preko svojih oči, ampak recimo kako delajo s psom pri kakem sosedu.

Če bi bil svet idealen, sploh nebi bilo te debate. Vsak bi naredil čim več za psico, mladiče bi producirali samo zdravi osebki, vsi psi bi dobili idealne lastnike...

Žal trenutno samo pravljica...

Dovolj je da pogledamo v zavetišče, prisluhnemo zgodbi aktivistov za dobrobit živali... Ker tisti, ki jim je vseeno za mladiče navadno dobijo zelo slabe lastnike. Redki majo srečo.
Nihče od teh, ki prodajajo pse brez rodovnika, pa svojega mladiča nebi vzela nazaj, če nebi bilo zanj v redu poskrbljeno. Sej celo vedli nebi. Pozabijo nate v trenutku, ko odpelješ mladiča, oz. ko pospravijo denar v žep.
Verjetno so izjeme. Sama še nisem slišala za nobeno.

Tak odnos, kot ga pa imam sama s svojo vzrediteljico pa lahko samo vsem želim.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

*sara*

• *
Odgovori #315 : 04 Januar 2007, 17:17:13
Hvalim se ravno ne okoli, da je nerodovniški, tako kot se nisem hvalila, ko sem imela rodovniškega psa....  :)
Kuža je pa itak lahko vsak super - rodovniški, nerodovniški, azilaš, mešanček, majhen, velik - vsi! ;)

Ahh ja.... vidim, da sva na različnih valovnih dolžinah in ne bova najdli skupne besede - zato je škoda smetiti temo... ;)

Lp
samo eno vprašanje. kaj pa je to kd Mislinja :-[?? sm opazla na bolhi, da imajo kar nekaj mladičkov različnih pasem ???

...Hey babe, take a walk on the wild side...
...http://goldenhandling.webs.com...

*sara*

• *
Odgovori #316 : 04 Januar 2007, 17:20:56
S tem  če ga plačaš , si podmazal mašinerijo štepanja, preprodaje (Matoš in KD Mislinja pa še hujših) in za taka dejanja  imam jaz na zalogi samo zaničevanje in prezir.  >:( , in prav vesela sem, če sem komu takemu pokvarila dan vsaj s tem,da sem ga užalila  :D.
Poglej napr širše območje Mislinje- tam se je folku masovno zmešal. In isti ljudje ,ki so plačali nerodovniškega psa se potem hitijo zgražat nad pogoji , ki jioh ima npr Matoša v svojem hlevu-a jim ne potegne,da so oni sami ustavrili vse puppy mile in Matoše. Ja prav oni- čeprav je njihov pes "plod ljubezni" na sosedovem dvorišču- kajti oni dajejo zgled in lažno upanje,da bo z nerodovniškm psom morda le vse v redu in da je to sprejemljiv nakup.
sm prej prilepla napačen citat :-[

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
Odgovori #317 : 04 Januar 2007, 17:29:10
KD Mislinja je "kinološko društvo",ki se ukvraja "z vzrejo" najrazličnejših pasem.V resnici pa so rodoviki ponarejeni,psi pa pripeljani iz pasjih farm,ki so ponavadi na Madžarskem :(.
To je pomoje to...skratka ne kupovat psa tam!!!!

Irenchy tudi mene zanima kam se je izgubila Tyashy...

Prijatelji so tisti,ki ravnajo z nami,kot da smo najdragocenejši.Najbližji so nam,najbolj razumejo kaj nam pomeni življenje.Do nas čutijo tisto,kar čutimo sami.Z nami so povezani v zmagoslavju in nesreči.Premagujejo uroke naše osamljenosti.

Lp,Tjaša - http://tjasa-ron.moj-album.com/

scythe

• Pipi & Melkijad
  • Super Pesjanar
  • When I Grow Up I`ll Be Stable...
Odgovori #318 : 04 Januar 2007, 17:31:30
samo eno vprašanje. kaj pa je to kd Mislinja :-[?? sm opazla na bolhi, da imajo kar nekaj mladičkov različnih pasem ???
KD Mislinja preprodaja mladiče različnih pasem. Samo bejži stran od tam! In od kakšnega Matoše tudi!

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
Odgovori #319 : 04 Januar 2007, 17:33:33
Irenchy tudi mene zanima kam se je izgubila Tyashy...

Glede na njeno starost sklepam, da več kot polovice vsega ne razume. Če ne razume tega nekdo, ki je star ...  ::) :-X
Tako, da ji predlagam, naj povabi starše na forum in naj oni preberejo to temo ter se vključijo v debato, če jim kaj ni jasno.  ;)

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard

*sara*

• *
Odgovori #320 : 04 Januar 2007, 17:35:34
Hvala! že letim stran ;)

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
Odgovori #321 : 04 Januar 2007, 17:47:00
pametna punca ;)

Prijatelji so tisti,ki ravnajo z nami,kot da smo najdragocenejši.Najbližji so nam,najbolj razumejo kaj nam pomeni življenje.Do nas čutijo tisto,kar čutimo sami.Z nami so povezani v zmagoslavju in nesreči.Premagujejo uroke naše osamljenosti.

Lp,Tjaša - http://tjasa-ron.moj-album.com/

kala,runo,bella

• *
Odgovori #322 : 04 Januar 2007, 18:22:13
Aho!
Andreja ti pa jaz povem eno izjemo. Za vse mladičke ,ki smo jih imeli, bi pa rajši videla da jih nebi, je lepo poskrbljeno, vse mladičke še vedno spremljam čeprav so že odrasli.

Lp
Ana

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
Odgovori #323 : 04 Januar 2007, 18:30:11
Glede na njeno starost sklepam, da več kot polovice vsega ne razume. Če ne razume tega nekdo, ki je star ...  ::) :-X
Tako, da ji predlagam, naj povabi starše na forum in naj oni preberejo to temo ter se vključijo v debato, če jim kaj ni jasno.  ;)

ma ja.škoda je ker je idealna priložnost, da si razščitiš pojme. ampak ja sej potem, ko je pa prepozno pa :-X

TYASHY...nihče ti noče nič slabega, ampak samo to, da ne boš ena izmed tistih, ki bo imela doma fake od goldna, ki bo skoraj da stal na treh nogah in bil reden gost pri veterinarju.

DOGS ARE NOT OUR WHOLE LIFE, BUT THEY MAKE OUR LIVES WHOLE!
Roger Caras

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
Odgovori #324 : 04 Januar 2007, 18:41:08
pa še prodan kor čistokrvni brez rodovnika po zanimivi ceni....

DOGS ARE NOT OUR WHOLE LIFE, BUT THEY MAKE OUR LIVES WHOLE!
Roger Caras

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
Odgovori #325 : 04 Januar 2007, 21:29:58
KD Mislinja je "kinološko društvo",ki se ukvraja "z vzrejo" najrazličnejših pasem.V resnici pa so rodoviki ponarejeni,psi pa pripeljani iz pasjih farm,ki so ponavadi na Madžarskem :(.
To je pomoje to...skratka ne kupovat psa tam!!!!

Pa zakaj nihče nič ne ukrene glede tega - kako se lahko sploh KD Mislinja predstavlja, kot društvo, če to ni, ali pa sem jaz narobe razumela in v resnici je društvo in se ukvarja z packarijami.
A ni nobenega, ki bi imel pooblastila, da bi taka društva in vzreditelje tipa Matoša kaznoval in jim dal prepoved prodajanja in "vzrejanja" psov?
Res, da sem videla na Preverjeno, da tile inšpektorji ravno niso pravični in se jih očitno da podkupiti, ampak vseeno bi moral biti nadzor tudi nad inšpektorji - ne vem - kje je tukaj pravna država, da taki zloglasneži lahko poslujejo mirno, kot da ne delajo nič narobe, pa čeprav se javno ve skoraj vse glede teh poznanih prekupčevalcev psov!

Yo

• *
Odgovori #326 : 04 Januar 2007, 21:35:11
Vsa "pooblastila" imajo kupci.
Pred nakupom naj se pozanimajo, kaj in kje kupujejo. Pika. Povpraševanje rodi ponudbo. In vsem, ki mislite tam kupiti - razmišljajte o tem!

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
Odgovori #327 : 04 Januar 2007, 21:40:33
Mogoče bi res morali na Kinološki Zvezi Slovenijie narediti črno listo "vzrediteljev" pri katerih naj se ne kupuje mladičev!
In da bi vsak, ki želi psa, najprej preveril črno listo, ki bi bila dostopna za vse!

Mel

• *
  • ...moj sonček...
Odgovori #328 : 04 Januar 2007, 21:45:31
Mah Kinološka zveza...Ne računaj na to, da bodo oni naredili črno listo,...Sploh pa imajo oni čez samo rodovniške pse, pa po mojem osebnem mnenju še te ne tako, kot bi bilo treba, glede na poplavo ponarejenih rodovnikov, ki pridejo izpod rok šteparjev.

Baki

• *
  • Ko se enkrat zaljubiš v bernčka,...
Odgovori #329 : 04 Januar 2007, 23:07:50
Ko sem tole brala, sem se nekaj časa odločala, če se sploh vključim v to ali raje ne.

Pri nas smo imeli vedno rodovniškega psa. Zakaj ne bom pisala, ker se je ne to temo že veliko povedalo.
Mislim, pa da se z napadanjem na ljudi, ki imajo drugačno mnenje ne bo nič spremenilo. Eni imajo svoj prav in pika. Govorijo svoje in si hkrat tiščijo ušesa in se slepijo.

Jaz ne moram sovražit oz. prezirat nekoga, ker nima rodovniškega psa. Veliko je takšnih, ki pred nakupom psa sploh ni razmišljalo v tej smeri, zakaj bi bil nakup rodovniškega psa boljš, pa zdaj razmišljajo drugače. Zame takšni lastniki niso nič slabši in manj odgovorni od nas, lastnikov rodovniških.

Ne podpiram pa parjenje teh kužkov naprej!
Vem, rekli boste, da se mora to enkrat končati,..., pa vseeno, to je moje mnenje.