Zgolj za predstavo

... med športnikom in jagrom, sploh tistimi ki so si ( za nepoznavalce) na videz podobni.
Ker imam velikokrat občutek, da ljudje tlačijo v en koš ene in druge zgolj na podlagi tega da je pač pes.
In nekomu ki ne pozna dela in naloge iz vidika za katero je bila določena pasma ustvarjena oz kaj je namen pasme in dela, si resnično ne more predstavljati, ali razumeti zakaj imajo nekateri kupirane repe ( športniki) in drugi a skrajšane repe ( lovci)
je pa nekaj... kupiranje ušes
tega npr pri lovcih ni , dočim pri špotnikih vsaj psih za delo na obrambi je.
( pustimo sedaj une ki jim ušesa krajšajo kupirajo za druga dela- pasji boji- kar je itak iz strani nekoga ki ima rad pse popolnoma nespejemljivo oz še celo kriminalno - kar tudi je)
iz mojega stališča si ne morem pomagat da ne dobim vtisa da se športnike ( npr dobermana v tem primeru) kupira( predvsem ušesa) zgolj iz stališča da izgleda " oster" ali drugače povedano dobi tisti "Fierce Look" pri nekupiranih ušesih pri dobermanu se pa tisti "firce look" nekako izgubi in na brzino pogledano... od daleč( sploh pri rjavem dobermanu... je potrebno resnično dvakrat pogledat da vidiš da dejansko je doberman in ne nemški kratkodlaki ptičar
Mi je bilo pa resnično fenomenalno primerjat veliko šnavcarko ( lani na morju Jazz ) in Dino ( ostodlako ptičarko)( sploh ker sem res pod nos že parkrat dobila da imam rjavega šnavcarja

če jih ne vidiš skupaj, in zgolj po videzu... na brzino( sploh če je to še nekdo ki ne pozna dobro ne ene ne druge pasme - zgolj na brzino po videzu)...
ja sta si nekako podobna ( Šnavcar in žimavec) Oba brkata in bradata ter čupasta v ksiht

Ko jih imaš pa v realnosti možnost primerjat, je pa res razlika.
Jazz( šnavcarka) je večja, mirna tako malo rezervirana- stabilna . Njene reakcije premiki so kot bi bili točno z namenom. Dobiš občutek, da je vsak njen gib dejanje in energija ki jo vloži v določeno delovanje točno z namenom
dočim naša je Dina je proti njej kot bi bila na 220 prklopljena

manjša, non stop nekaj išče- šnofa , v vse se vtakne... težko na miru... tracka z energijo...ona naredi še 30 dejanj prej in potem ko naredi eno usmerjeno z namenom.
Štrcelj/ rep ji pa dela zraven ne 100 na h ampak 600 na h