Nizozemski schapendoes [Schapendoes]

Nika · 772218

MANDY

• Gost
Odgovori #1230 : 18 Marec 2010, 10:26:55
Ej miši no to pa je nekaj novega. Se mi zdi, da bi se tudi naša lahko spomnila kaj takšnega. Danes sta imeli posebno delo, po celi parceli sta znosili palce za paradižnik. Kar tekmovali sta katera si jih bo okoli sebe nabrala več, lumpi. Rep gor pa zeloooo dolgo palico v gobcu in dir. Nisem imela časa, da bi ju slikala  :'(. Ja prihaja pomlad  :D :D.

MANDY

• Gost
Odgovori #1231 : 19 Marec 2010, 09:25:51
Včeraj sva bili z Bello sami na travniku in lumpa najde nekaj lukenj. V eni je bil še verjetno volnj od miške, bila je zanimimva reakcija. Najprej nos do konca nato pa pihanje v lukno, sem se hecala da bo miš pri drugi luknji ven vrglo  :) :).
Stala sem blizu in jo opazovala, nato je čisto narahlo zakopala  me pogledala, če jo čakam in začela kopat kot nora.
Zemljo je pa metala na zadnje tace, hitro je nehala pa začudeno pogledala naokoli,češ kdo me obmetava  :o :o.
Pa spet v akcijo. Miške ni ujela (še sreča) se je pa zelo zabavala. V 90% sta na sprehodu BELLA in IDA skupaj, zato ni časa za takšne zabave saj imata non stop dirke.
Lep vikend želim vsem.

minči

• *
Odgovori #1232 : 19 Marec 2010, 10:49:29
Kopanje je za naši dve velika zabava, še posebej kar sta ulovili miši. Je pa res, da smo mi večkrat na dan na travniku. :o

Šuši je kar samostojna, si najde svojo zabavo in  malo divjanja s Sky, veliko pa sama teče.

A greste na kakšno razstavo? ??? Sem prebrala, da ste "čist noter padli"? :)

MANDY

• Gost
Odgovori #1233 : 19 Marec 2010, 11:22:08
Šle bomo v MB tokrat v nedeljo, ker je ima hči v soboto tekmo. Ja nam je kar všeč, predsem hčerki in seveda Belli. Tako sproščena je in res uživa v družbi   :P. Z Ido smo šli na razstavo le dvakrat, ker se je videlo da ji je grozno, ves ta hrup in pozornost ji ni všeč zato smo zaključili.  Jaz bi pa rada malo potovala in mogoče bo to priložnost, da tudi moža mal speljem od doma  >:D >:D.

minči

• *
Odgovori #1234 : 21 Marec 2010, 20:39:21
V MB je luštna razstava, ker je zunaj in tudi veliko prostora. :o

Šuši se je tudi že lepo navadila na razstave :o :o, čeprav uživa pa lih ne. Še vedno gre rajši na kakšen sprehod :P. Probali bova še na kakšno avstrijsko razstavo, ker je tam vsaj kaj konkurence :o in ljudje, ki se spoznajo na pasmo :o. Tako je veliko bolj pestro in zabavno. :o

MANDY

• Gost
Odgovori #1235 : 22 Marec 2010, 11:19:18
Ojla, kako nas je napihalo čez vikend, goza.A vseeno smo delali   ::) na vrtu. Za vsak ko sem dvignila lopato je Bella svojo priljubljeno žabico metala v luknjo  :). Včasih ji je celo uspelo, večinoma pa je z mojo pomočjo odletela na drugo stran vrta.
Žabico prime za nogo popravek krak in tako dolgo stresa z glavo, da ji odleti, potem jo pa išče vsa panična, sem jo zjutraj že pobirala pri sosedih, kar čez živo mejo in ograjo je odletela. Včeraj smo imeli pasji obisk, mlado Ello a se Bella ni preveč lepo vedla. Tako je bila navdušena, da jo je s svojim divjanjem čist prestrašila :(.
Za MB pa bom mogoče zraven vzela tudi Ido, da bo lahko delala zgago. Avstrijske razstave so lepe, z škotskim ovčarjem sem hodila kar veliko na njih, v lepem spominu mi je razstava v Tullnu.
Bom si vzela malo časa in posnela nove fotografije, Bella se je kar spremenila, ni več odlakana kot medvedek, tudi odtenki barv so spet malo drugačni, predvsem pa ni več okrogla kot žogica  :-X.

minči

• *
Odgovori #1236 : 23 Marec 2010, 08:57:48
Čez vikend sem tudi jaz urejala vrt in naju je s Šuši tudi fino prepihalo. Je bila še od tuširanja vsa mokra, ampak ji ni prišel veter do živega. Včeraj, čeprav je deževalo, se je na sprehodu šla 3x kopat - hladit. Pri njej to pomeni, da se uleže v vodo.  ::)

Komaj čakam na nove fotke Belle, res me zanima kako se spreminja v odraslega psa. :o

MANDY

• Gost
Odgovori #1237 : 24 Marec 2010, 11:01:27
Evo nekaj naših obljubljenih fotografij.

Še nasmešek

Inšpekcija kuhinjskega pulta, vsa sreča, da ni večja  :P.

minči

• *
Odgovori #1238 : 24 Marec 2010, 16:56:07
MANDY, hvala za slikce! :o

Ja, sedaj se ji pa že vidi, da odrašča. :) Na koliko časa jo pa češete, ima kar ravno dlako? ??? Se mi zdi, da jo je imel tudi nekdo od njenih staršev.

Inšpekcija pa je tudi pri nas redno prisotna. :o :P

MANDY

• Gost
Odgovori #1239 : 25 Marec 2010, 11:38:12
Zadnje čase sva se kar česali, ker ji je full odpadala dlaka. Če si jo prijel v naročje si bil poln dlak isto je bilo na prostoru kjer je ležala. Pa še srbelo jo je in ko sem izčesala dlako ven je bilo bolje. Zdaj se mi zdi, da je čist brez dlake  ::).
Na RO pa je bila zelo pridna, veliko se je naučila in pridno papala "sirček", v petek pa bom morala vzeti še boljše priboljške (verjetno hrenovko), ker je na vadbišču veliko psov in jo je zelo težko prepričati, da sodeluje.

minči

• *
Odgovori #1240 : 25 Marec 2010, 13:54:52
Ja, ta prva menjava mladičkaste dlake je res zelo močna, kasneje tega ni več.  :o Šuši spušča veeelikooo manj dlake kot BOC Sky :o, se sploh ne da primerjat.

Schapendoesi potrebujejo več pogovorne vzpodbude pri delu, še posebej dokler so mladi. Šuši niso nikoli zanimali drugi psi  :o, prej kakšni priboljški, ki so jih tečajniki zgubljali po tleh. Sedaj je pa tako ali tako takoj "naspidirana" ko se začne delat. :o Jo moram prej umirjat kot pa priganjat. Vse se ji mudi naredit čim hitreje. :P

Trenutno ji spet narašča požrešnost, se vidi, da se bo kmalu gonila. :o

A na Barje bosta šli na razstavo? ??? Bi vaju prišla pogledat. :)

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #1241 : 25 Marec 2010, 14:27:19
Kako krtačo pa uporabljata za Bello in Šušu?Mogoče je pa "skrivnost" ravne dlake tudi v krtači. Ali pa to ni možno?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

minči

• *
Odgovori #1242 : 25 Marec 2010, 21:48:42
Schapendoese se razčeše samo z glavnikom. Krtačo se uporablja lahko samo na začetku česanja, za začetno razčesavanje.

MANDY

• Gost
Odgovori #1243 : 26 Marec 2010, 11:03:20
Najbolj se jo razčeše z glavnikom, a krtača je naši lumpi bolj pri srcu  ;).  Bella ni nikoli imela zelo skodrane dlake, o ja razen po morski kopeli  :). Naša naslednja razstava je MB in če bomo tam  dobili naziv PRM, imamo dovolj nazivov za prvaka mladih Slovenije.
Če nam to uspe bo naša naslednja razstava  Oktobra v Celju, drugače pa, ja se lahko vidimo na Barju.
Naša Bella bi si pa na vsak način rada našla pajdaša za divjanje. V petek je namreč na poligonu veliko psov saj imajo tudi šolo agilitya in psi navdušeno lajajo se igrajo. Saj ne rečem, da ne uboga samo jaz moram vložit veliko več truda, da dosežem to.
Ko prideva iz šole v torek je najbolj utrujena Bella ob petkih pa je slika obrnjena  :P. In danes je ta dan, žurka  :-*.
Lep vikend želim.

minči

• *
Odgovori #1244 : 26 Marec 2010, 12:22:33
Standard za dlako govori : COAT
HAIR: The Schapendoes has a thick coat with sufficient undercoat.  The coat is long, a good 7 cm or more in the region of the hindquarters.  It is not smooth, but lightly waved.  Definitely curly, frizzy hair is not permitted.  The hairs grow very densely together; they are fine and dry, but above all, never silky.  The coat, where it is long, is inclined to stand off in tufts, giving the Schapendoes a large girth, especially at the rear.  The Schapendoes has a tremendous top knot, moustache and beard.

COLOUR: All colours are permitted.  Preference is given to blue-grey to black.

Zelo skodrana dlaka je napaka. Še vedno pa mora bit skodrana.

Nekaj lepih primerkov:

Res pa je, da če psa pogosto češeš ima potem bolj gladko dlako. Tako jih veliko češe samo 1x na mesec. Moram pa priznat, da smo tudi me že prišle na česanje na 1 mesec, ker sploh ni potrebe po več česanju. Vozli se ne delajo. Kar se pa nabere listja in vejic, večina vse odpade že na sprehodu, ostalo pa potegnem ven z roko.

MANDY

• Gost
Odgovori #1245 : 06 April 2010, 10:09:11
Zelo lepi Sch. lahko bi še dala zraven sliko Šušu, ki je prav tako lepo odlakana. Evo naše letos prve morske slike, bilo je malo časa za užitke, bo pa za prvomajske praznike lepše.

Mislim, da se bo tudi Bella kmalu ženila, kaj pa Šušu ?

minči

• *
Odgovori #1246 : 06 April 2010, 10:40:47
O, ste uživali na morju. :o A sta se Bella in Ida kaj kopali?

Kdaj pa se je Bella gonila? Šuši naj bi se gonila konec aprila, začetek maja. Mislim, da se bo konec aprila, lahko pa že prej, ker se je Sky začela veliko prezgodaj.

MANDY

• Gost
Odgovori #1247 : 06 April 2010, 11:55:08
Uživali  ???, bolj delali razen Belle in Ide. V morje sta šli samo enkrat in to do trebuha pol pa ni bilo pretiranega navdušenja, Ida se stara  ;) jo bolijo kosti in ji je voda premrzla  :o, Bella pa ima itak rada smo toplice  :).
Bella bi se lahko gonila v začetku maja, obnaša se že tako, bomo videli. Bo pa od prejšne gonitve minilo natanko šest mesecev.

minči

• *
Odgovori #1248 : 07 April 2010, 10:38:11
Uh, šest mesecev je zame kar hitro. Sem zelo vesela, ker se moji dve gonita na večji razmak. Na razstavo na Barje boste šli?

MANDY

• Gost
Odgovori #1249 : 07 April 2010, 11:06:28
Kaj hočeš narava dela po svoje. Upam, da bo pa zato manj problemov kot pri Idi, ki se goni na osem mesecev.
Ne  bomo šli na Barje, je mala po moje čist brez dlake  :(. A mi lahko zaupaš kakšen šampon uporabljaš za Šušu, do zdaj smo imeli puppy šampone proti bolham ne vem kaj naj kupim? Je kar veliko izbire v trgovinah.

minči

• *
Odgovori #1250 : 07 April 2010, 11:32:08
Kar se tiče dlake: tako kosmata, kot je bila do sedaj, naprej ne bo več. Odrasla dlaka je drugačne strukture. Tudi podlake mora biti veliko manj, kot pri mladiču. Veliko schapendoesov ima preveliko poddlake, kar pa ni pravilno. Glede na slikce bi jaz prej rekla, da ima prej preveč dlake kot pa premalo. Slikce schapendoesov, ki sem jih objavila, so slikce samcev, ki pa imajo vedno več dlake( in daljšo) kot samice. Tako, da na razstavo se lahko mirno prijavite.

Šampone za Šuši pa kupujem znamke- Bio-groom.

MANDY

• Gost
Odgovori #1251 : 07 April 2010, 12:32:01
No to pa je dobra novica, sicer pa dlako še kar zgublja. In predvsem nima enakomerno dolge.
Sem danes opazila, da se kar sama češe, ko se drgne ob "liguster"-živo mejo ali steno.
Bio-groom za dolgo dalko?

minči

• *
Odgovori #1252 : 07 April 2010, 12:48:36
Kar se tiče dolžine dlake: je normalno, da ima na različnih delih telesa različno dolgo( kar omenja tudi standard). Šuši se vedno drgne ob fasado hiše.

Pri šamponu moraš pazit, da ni regeneratorja(vsaj pred razstavami), za bolj suho, resasto dlako oz. za srednje dolgo.

minči

• *
Odgovori #1253 : 07 April 2010, 13:21:46
Sem šla pogledat katerega imam trenutno: BG country freesia, malo jih menjam, so pa vsi od Bio-groom. Ne sme bit za svilnato dlako. Dlaka pri schapendoesih ne sme bit presuha, malo, malo mora bit mastna. Pa spet ne preveč, nekateri imajo premastno.
Večina šamponov za dolgo dlako ima vsaj malo regeneratorja. Tako, da je najboljše če vzameš čist splošnega.

MANDY

• Gost
Odgovori #1254 : 07 April 2010, 14:01:53
NAJLEPŠA HVALA.

minči

• *
Odgovori #1255 : 07 April 2010, 17:18:30
Ni za kaj.  :)
Regenerator in šamponi za lažje razčesavanje niso primerni za schapendoese( vsaj pred razstavo ne), ker se potem ne delajo "šopi"(nekaj podobnega dredom-samo, ne tako zavozlani), ki pa po standardu morajo biti. Poleg tega pa nastane dlaka premehka, lahka in se dviguje v zrak.

minči

• *

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #1257 : 08 April 2010, 13:43:42
Ja tudi pri moji mami so vsega i svašta sprobla og oreha na glavi, rumenjaka, celotne jajce, neko smrdljivo zadevo, še obrili so jo kot otroka...Pa so lai še vedno redki in tanki ;D Poanta je, da zares spremenit dake z nobenim preparatom ne moreš.
Bela: Mogoče bi pa z drobnimi viklarji poskusila? ;D

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

MANDY

• Gost
Odgovori #1258 : 09 April 2010, 10:38:22
Meni je čist všeč takšna kot je skodrana ali ne, moja lumpa je. :-* Jupi jajčka  bi rekla Bella to pa ona obožuje, točno ve kdaj se v kuhinji panira meso, ker ona dobi kar ostane jajčk. Ukrast pa jih ne more več saj jih strogo pospravljamo.
Viklarji,  ??? mislim, da bi znorela na sprehodu jo moti vsaka vejica, ki se ji obesi na dlako. Sem ji poskusila speti dlako nad očmi, ej katastrofa, znorela je. Včeraj sem naredila hudo napako vsaka je dobila govejo kost iz juhe. Nekaj časa sta veselo glodale, pol pa se je Bella spomnila, da bi bilo dobro nekaj shranit za hude čase in to v cvetočo gredo - narcise >:(. Naslednjič dobi kost v pesjak. :P :P

minči

• *
Odgovori #1259 : 12 April 2010, 09:03:42
Z raznimi prehrambnimi dodatki se kar da dlako izboljšat. :P

čara tvojega posta o viklerjih pa ne bom komentirala, ker je čisto mimo. >:(

Pri nas se ne zgodi, da bi Šuši kaj zakopala, prej vse poje. :D

Včeraj smo bili na razstavi (Wieselburg), Šuši spet pobrala BOB.  :o Sva pa spet doživele, da si razstavljalci za pse, ki jih je že premagala Šuši, najamejo "hendlerje".