Hovawart

Marko · 238766

Inanna

• *
Odgovori #330 : 09 November 2010, 09:15:39
HoviBono, lep pesjak, definitivno zgleda večji kot sem si predstavljala :-[  :) Iz kje pa je Bono, katera psarna ali vzreditelj? Me kar ima, da bi imela takega 8)
La.nula Boš imela mladiča sedaj noter ali že zunaj?
Mi imamo tudi prozoren pleksi (ali nekaj takega) na dveh stranicah pesjaka, je super, ker ni prepiha, dež ne moti, a ostaja svetlo. Na tretji strani pa je stena/hiša in uta. Potem ima pes pregled nad celim dvoriščem, hišo in dogajanjem v okolici.
Pri nas imamo sicer betonirana tla, ampak izolirana(15cm) in prebarvana s pralno talno barvo. In rahlo nagnjena, da se voda lepo odteče, ko pereš pesjak. Za zunanje ležišče ima pa leseno, dvignjeno podlago - a'la euro paleta brez rež. Uta mora tudi obvezno biti dvignjena od tal.
Bi dodala sliko za boljšo predstavo, pa mi je šel disk in čakam, da mi povrnejo podatke  :-[

Ja, vsaj pozimi je fino, če je pes lahko noter. Samo meni je tudi bolje, če v garaži ali nekje tako, da ni pretoplo, da ni prevelik šok, ko greš ven na mraz.
Ima kdo od vas potem plaščke za pse ali jih prej ogrejeta ali kako?

HoviBono

• *
  • Bono - Tisa
Odgovori #331 : 09 November 2010, 09:28:14
Inanna - Pozimi prevelike temperaturne razlike za psa niso v redu, se strinjam.

Jaz sama za Bona nimam nobenega plaščka. Zimo in mraz pa Bono bolje prenaša kot pa vročino.

Bona smo pripeljali iz Češke. Njegovo pravo ime je Boney z Radynskeho podhradi.

lp.

La.nula

• *
  • Aston
Odgovori #332 : 09 November 2010, 14:06:03
Živjo...

HoviBono, vaš pesjak je  :o :o LEP, v vsakem pomenu besede!  :)...bom pokazala našim "majstrom", a bi ga lahko malo prekopirali?  :-[, ker je res lep...

La.Nula - po mojem ne bo nič narobe, če bo kvadratne oblike, samo bolj težko mislim, da je potem narediti predprostor (mislim vhod v uto, in potem je v L še en vhod, da psu ne piha.
Kako to misliš? Pes ima dva vhoda, enega v uto in enega znotraj ute v spalni prostor...tako imamo v planu. :)..

La.nula Boš imela mladiča sedaj noter ali že zunaj?
Mladička bomo imeli v garaži, tam do marca ali aprila, v bistvu je odvisno od temperatur. ;)

No danes je eden od naših "majstrov" prišel na idejo, da bi za streho pesjaka imeli (sicer nevem kako se že reče), tak material kot imajo za tople grede iz trde prozorne plastike, upam da veste kaj mislim, ker drugače ne znam opisati :-[

Aia pa glede velikosti pesjaka...mogoče bo vseeno 2mx3m, ker nam je brezveze delat pesjak npr. 4mx3m, ker bo naš noter samo čez noč...čez dan bo itak spuščen na vrt... ;) ::)...

LP L

HoviBono

• *
  • Bono - Tisa
Odgovori #333 : 09 November 2010, 14:24:56
Hvala La.nula!  ;D
Ti kar kopiraj tale naš pesjak - mi smo ga tud, samo če grem zdajle iskat slikico tistega pesjaka katerega smo mi kopirali, ne verjamem, da ga bom našla, ker sem ga že iskala in slikice ni.

Takole sem mislila, pasja uta v L (na zadnji slikici na tej povezavi se lepo vidi, kako je pasja uta narejena) http://pesjanar.si/forum/index.php?topic=374.150

Naša pasja koča ima streho prekrito s tegulo.

Na tej strani imaš še napisane mere (velikost psa - velikost pasje ute)

Skica za pasjo uto... http://www.mojpes.net/modules/odgovori/article.php?storyid=552

Pesjaki za pse - Mal idej.....  http://www.pesjak.si/ponudba-pesjaki-pasji-boksi
                              http://chinks.si/index.php/sl/pesjaki.html
                              http://www.pasjaoprema-sp.si/PBO/Enokapna%20streha.htm

LP, Nika

Inanna

• *
Odgovori #334 : 09 November 2010, 14:49:41
O super, da bo lahko na vrtu čez dan. Jaz bi tudi to izbrala, pa žal nimam ograje in moraš biti potem vedno prisoten in nadzorovat ::)  :) Morda nekoč...upam...
V tem primeru bo dobra tudi taka streha, ampak pomislite še na žgoče sonce in vročino pod tem...meni osebno je vseeno najbolj všeč navadna kritina. Je dobro, da ima pes senco.

HoviBono

• *
  • Bono - Tisa
Odgovori #335 : 09 November 2010, 14:58:00
Mi smo tudi brez ograje okrog hiše - upam, da jo bomo kdaj imel  :-\ Moja največja želja.
Čeprav je tako, ko je pes mlad, je bolje, da je ves čas pod nadzorom ker mladost je norost in kaj hitro ušpičijo kakšno lumparijo. Lažje je pa takšne stvari (negativne) pri psu preprečevat kot pa jih odvajat.

Inanna - imaš prav ja, glede vročine. V pasji koči se kaj hitro segreje in je psu prevroče. No, Bono gre tudi v takšnih razmerah, ko je plus trideset in več, v super hladno garažo...  ;)

La.nula - upam, da vam uspe narediti pasjo kočo - seveda ko bo narejena, pa kakšno slikco prilimaj...  ;)

čaw

La.nula

• *
  • Aston
Odgovori #336 : 09 November 2010, 17:43:04

Hja, naš bo lahko res cel dan na vrtu in to pod budnim očesom (ni BigBrother, če ste to mislili  :P ::))...

Ja ko bo koča narejena slikce takoj prilepim ko bom lahko :)...pa še mere bom pripisala... ;)

LP L

Inanna

• *
Odgovori #337 : 10 November 2010, 10:16:39
La.nula, nekaj sem se spomnila. Če še niste naredili ute, vsaj ne do konca, imam en predlog. Pri nas je oče prišel na super idejo pri uti, in sicer: tista predelna stena v notranjosti ute je mobilna, kar pomeni, da je v hladnejših mesecih noter, da je manjši in toplejši prostor, poleti pa se jo enostavno dvigne ven (skozi strop - dvižna streha pri uti) in ima pes veliko več prostora. Kar se mene tiče je to super "izum".

La.nula

• *
  • Aston
Odgovori #338 : 10 November 2010, 21:56:28
Oila...

Inanna tudi mi smo to "gruntali" ampak je pri tem dva problema :-\..nosilci, ki bi to mobilno stenco držali, bi, ko te poleti ne bi bilo, ovirali psa...pa tudi stenca ne bi
bila dovolj močna, če bi se pes slučajno nanjo naslonil...
Drugače je to super ideja  ;D...

Aia pa hvala za vse predloge, mnenja, slikice,... :) :) :)

LP L

Macika

• *
Odgovori #339 : 10 November 2010, 22:01:45
Pri nas je predelna stena vedno v uti, ima pa poleti dvignjeno streho (približno 5 do 10 cm), da zrak bolj kroži. Je pa, čeprav je pesjak v senci, poleti na hodniku v hiši, ker je neprimerno bolj hladno kot pa zunaj.

Evo eno slikico naše ute, ko je bila še čisto nova (sva jo z očetom sama delala  :))

Najboljših in najlepših reči na svetu, ne moremo videti niti se jih dotakniti. Čutiti jih moramo s srcem …
(Hellen Keller)

Inanna

• *
Odgovori #340 : 10 November 2010, 22:50:55
Hm, mislim, da se ta predelna stena zatakne v dno, eno stranico (utor v steni, ne navzven) in v strop. Ko se jo vzame ven sploh ni moteče, tako in tako ima potem uta tudi pokrito dno.
Ja, senca je vsekakor dobrodošla  ;)

La.nula

• *
  • Aston
Odgovori #341 : 11 November 2010, 20:33:33
Oila...
Inanna, te razumem, ampak vseeno ali je utor v tleh ali pa nosilci "vn štrlijo"... :)...hvala za idejo, pa prosim ne zamerit ;)...

Evo danes smo delali uto...naredili smo lesen okvir, jutri sledijo še tla in izolacija (stirodur)...no tako...malo po malo :)..
Hmm..zataknilo se je pri velikosti vhoda :-[...se pravi, odrasel hovi je velik približno 70cm (1cm gor, dol)...koliko je potem priporočeno imeti velikost vrat? 60, 65, 70cm?? :-\

LP L

HoviBono

• *
  • Bono - Tisa
Odgovori #342 : 11 November 2010, 21:05:22
La.nula - naša uta ima velikost vhoda 71 cm (sem šla prav zmerit). Bono ima v vihru 66 centimetrov tako, da ta višina našemu psu čist odgovarja. Če bi bil Bono višji, bi mu pa še za par centimetrov odrezali, ker je bolje, da je večji vhod, da ko gre pes v uto, da si ne odrgne dlake na vihru. 
Jaz bi odrezala 70 - 71, ko bo dokončno zrasel, mu pa še vseeno lahko za kakšen centimeter povečaš.

papa

Inanna

• *
Odgovori #343 : 11 November 2010, 22:10:36
La.nula, zakaj bi zamerila  :o  8) Bil je le predlog, pri nas se obnese. Sploh ker ima še ležišče (blazina) na tleh in zagotovo ne čuti nobenih utorov ;)
Važno pa je, da naredite tako, da bo vam všeč in primerno za psa :)

La.nula

• *
  • Aston
Odgovori #344 : 13 November 2010, 20:46:34
Oila...
danes je k nam prikobacala ena hovi kepa ;D...kaj več pa jutri, ker danes je bilo vsega dogajanja "preveč"...

En lep hovi pozdrav (zdaj smo tudi mi del hovi družine  :P ::) 8))

L

*Lanchy*

• *
Odgovori #345 : 13 November 2010, 20:50:39
Čestitke!!! :o

Pa čimprej slikice malega nadobudneža! :)

hovakaj

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #346 : 14 November 2010, 07:57:40
Lana, zadnja slika Astona doma :) :P

by
T&A

Inanna

• *
Odgovori #347 : 14 November 2010, 08:58:36
La.nula čestitam pa veliko veselja z malo/veliko kepo :o Kaj vam bo to luštno :P

HoviBono

• *
  • Bono - Tisa
Odgovori #348 : 14 November 2010, 09:03:40
Lepo La.nula!!! :) :o  ;D Če boš pa potrebovala kakršnekoli nasvete, vprašanja, smo ti na forumu seveda pripravljeni pomagati .....  ;)

Lepo se imej in polubčkaj namesto mene malega Astona. Slikice seveda dobrodošle.

Lp, Nika

leahomar

• *
Odgovori #349 : 14 November 2010, 17:02:27
Pozdravljeni.

La.nula čestitke za novega družinskega člana  ;D
Prilepi kakšno slikco  ;)

No naša Ally pa je bila v peteh stara 5 mesecev in izgleda takole:

Lp

*Lanchy*

• *
Odgovori #350 : 14 November 2010, 17:28:46
Meni ne pokaže fotke, pa nevem zakaj... :(

BiancaBučko

• *
Odgovori #351 : 14 November 2010, 17:32:21
Tudi meni ne.

leahomar

• *
Odgovori #352 : 15 November 2010, 19:33:06
Hmm, bom probala še enkrat, čeprav meni pokaže.

HoviBono

• *
  • Bono - Tisa
Odgovori #353 : 15 November 2010, 19:36:51
Jaz imam tudi problem z odpiranjem slikic... To zadnjo je sedaj odprlo. Hvala Lea!  ;D

No, kot sem že "nekje" to napisala, bom pa še enkrat... ista Nessa...  ::) Je pa zrasla v prelepo hovi lepotičko  :-* :-* :-*

LP

La.nula

• *
  • Aston
Odgovori #354 : 16 November 2010, 17:21:25
Pozdravljeni....

evo, končno sem našla 10 min časa da vam malo sporočim kako nam gre :)...

Aston je zeloooo priden, uboga, zna že sedi, lupčka, fuj, ne in čakaj ;D...malo še zacvili, ko ga pustiš samega v uti (ki je končno na pol narejena, manjka še streha, ki jo trenutno nadomeščajo lesene deske in stirodur), uta je topla in pravzaprav uživa v njej... ;D
na sprehodu ne vleče naprej ampak hodi v štric 8)..pred 2 dnevi se jue al avta, danes se dela kot da ga ni in ga niti ne zanima, ko pelje mimo :o ;)...

V nedeljo smo bli na sprehodu z "gulu", in so ga naenkrat "napadli" (-vohali) 4-je psi...na začetku je vse jemal z rezervo proti koncu pa je kar tekel z njimi, jih vohal...tako da zelo hitro napreduje...

No sva šla pa včeraj dopoldan na sprehod po okolišu in sva srečala 3 upokojenke, in so vse začele joooj kok je lepi ta kužaaa...in potem se ena pomembna oglasi, iiijoj tak je kot naš Maki (?!), se ozre za drugima in reče da je to mešanček ??? ???...in potem jaz da to ni mešanček ampak je to čistokrven Hovawart....unim pa itak ni blo nič jasno ::) :-\...

Hja je pa dobil novo krtačo in šampon...krtača ni nič posebnega, ker se more najprej navadit nanjo, tako da preden ga začnem česat mu pustim da jo malo prežveči oz. sproba da mu ne bo nič naredila...

Leahomar, Vaša Ally je res lepotica  :-*...luštna!

LP A&L

HoviBono

• *
  • Bono - Tisa
Odgovori #355 : 16 November 2010, 17:34:42
Hvala La.nula za izčrpno poročanje!!! Seveda tisto o mešančku, se pa kar navadi, da boš morala ponavljati in dokazovati, da je to hovawart. Potem te bodo pa še ene trikrat vprašali... kaj...?! ker ne bodo zastopili besede hovawart... := Tvojega Astona zamenjujejo z mešančkom, mojega blondinca pa z zlastim prinašalce....  ;)

Samo nekaj bi pa pripomnila - šampona čez zimo ne boš potrebovala. Ker je kuža zunaj, ga ni priporočljivo kopati. Itak pa boš pa kmalu opazila, da hoviji ne smrdijo. Jaz našega še niti enkrat nisem našamponirala in lahko rečem, da ne smrdi.

Krtači ga pa kar pogosto, da se privadi in da bo vedel, da je to pač opravilo, ki spada zraven k negi dlake. Zraven lahko dodaš še odpiranje oziroma pregled zobkov. Na koncu pa seveda sledi nagrada - priboljšek.  ;) ;D

papa, Nika

La.nula

• *
  • Aston
Odgovori #356 : 16 November 2010, 17:43:21
Joj, sem se vam pozabila prej zahvaliti z čestitike :-[...Hvala! :)

HoviBono, šampon sem kupila čist tako ::) (spotoma), rok trajanja mu ne bo potekel do poletja :)...kopat pa ga zdaj res ne nameravam, ker je prehladno :)...

LP A&L

leahomar

• *
Odgovori #357 : 17 November 2010, 07:17:01
La.nula super da vam gre tako dobro in da je Aston tako zelo priden. Le tako naprej!
Res je kot pravi HoviBono, navadi se na izjave da je tvoj kuža mešanček  :) saj se ti bo to dogajalo vsak dan... Meni se je v skoraj treh letih šele trikrat zgodilo, da je oseba sama vedela da je pasme hovawart :) Enkrat sem celo slišala da je rotweiler in enkrat nemški ovčar  :o Je rekla gospa "tole je pa rotweiler, sem ga sama imela 14 let"  :P

Kot sem razumela si iz Vodic? Lahko se kdaj dobimo in gremo skupaj na sprehod, saj sem z Ally velikokrat v Žejah pri fantu in se skupaj z njegovim psom sprehajamo...  :)

Lp, pa prilepi kakšno slikco ko bo čas  ;)

leahomar

• *
Odgovori #358 : 17 November 2010, 07:19:27
Aja, pa hvala za komentarje o Ally  ;D
HoviBono z Nessko sta si res zelo podobni, imata iste poglede, isto glavo,... No pa saj je logično, "jabolko ne pade daleč od drevesa"  ;)

Lep dan vam želim pa polupčkajte svoje kosmatince.

Lp

hovakaj

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #359 : 17 November 2010, 09:22:40
La.nula, sta pa frajerja :). Aston je bil že v leglu velik dobrovoljček in tak je, kot vidim, tudi naprej.

Kar se tiče "mešančka" ja to so stare fore. Sama sem doživela le 2x, da so ljudje poznali hovawarta, drugače je vsesorte mečanček... :) ampak počasi  si vse več ljudi zapomni ime pasme in nekoč bo pasma bolj poznana. Do takrat pa bomo mi lastniki vedno in ponovno vsakemu razlagali, da je to hovawart, pa 3x ponovili, ker bodo res vprašali, hova...kaj že?  :P ;D

Sliko pa le prilepi kakšno, ko utegneš. Danes letim še na pošto, da pošljem pozabljeno :) ... hehe smo se začvekali in pozabili.

Javili so se mi že vsi lastniki in vsi malčke zelo pohvalijo, tako da sem zelo vesela, saj mi je s tem potrjeno, da ves naš trud ni bil zaman.

lp
T&A