Pozdravljena Shil,
Nekaj malega o tej pasmi že vem, veliko pa ti lahko povem iz lastnih izkušenj, saj smo imeli - pred našo Nesso - bernsko planšarko, kar je praktično isto kot švicar in imeli z revico kup težav

. Žal.
Hovawart je načeloma zelo zdrava pasma, brez gensko naslednih bolezni. Ravno zato smo se odločili za hovawarta, čeprav nam je berni še vedno najlepša pasma.
Hoviji niso potepuhi, saj morajo imeti svojega človeka ves čas na očeh. Včasih, ko grem z Nesso na srehod, je že prav sitna, ker se mi ves čas smuka okoli nog in se ne oddalji od mene, razen, če ji mečem žogo.

Zato se ne rabiš bat, da ti bo kam daleč pobegnil.
Kar se tiče življenja zunaj: veliko hovijev živi zunaj, razen pri nizkih temperaturah, saj nimajo poddlake. Ker pa nimajo nobenega vonja in ne spuščajo dlak, razen ob menjavi, že najdejo način, da pridejo v hišo

Njihovo "drugo ime" je namreč "sofawart":-) Če ste veliko zunaj, ni težav, saj hovi rabi socializacijo in je izjemno rad v svojem "človeškem tropu".Pesjak pa naj bo dovolj velik, da se lahko giblje.
Veliko podatkov lahko najdeš na spletni strani naše
Sekcije za hovawarte http://www.hovawart-slo.si/, pa tudi na spletnih straneh vzrediteljev te pasme, ki jih(nas) prav tako najdeš na strani Sekcije.
Upam, da sem ti vsaj malce pomagala. Prilagam pa še slikce

Pozdravček,
Bojana in Nessa