Hovawart

Marko · 238761

Inanna

• *
Odgovori #390 : 06 December 2010, 11:04:28
Kaj pa potem belina na 2 ali 4 tacah? Skoraj tako kot pri kakšnem berncu, ki ima malo premalo beline (črno-rjav hovi) :D
HoviBono, tvoj je svetel pes, a isto velja za črne oz. črno-rjave? tam je mnogo bolj opazno.
Meni sicer sploh ni moteče, prej nasprotno, ampak standard je pa povsem druga stvar  ;)

leahomar

• *
Odgovori #391 : 06 December 2010, 13:12:38
Takle je standard za vse tri barvne kombinacije hovijev:

Črno – rjava
Barva je črna in bleščeča. Barva na lisah je srednje zlato rumena. Na glavi lisa prične pod nosnim mostom in je raztegnjena okrog kotička ust do grla.Točkasta oblika lise nad očmi je jasno vidna. Na prsih sta dve simetrični lisi, ki sta lahko povezani. Na prednjih nogah so lise, gledano s strani, od prstov do višine komolca. Na zadnjih nogah, gledano s strani, je lisa pod gležnji vidna kot širok trak. Nad gležnji je trak ožji in poteka na prednji strani nog do trebuha. Lisa je tudi na spodnjem delu repa.Vse lise so jasno začrtane. Posamezni manjši beli deli po prsih, posamezna bela dlaka na nogah in na konici repa so dovoljeni.Črna pigmentacija na vekah, ustnicah in blazinice na nogah.

Črna
Kožuh je črn in bleščeč. Posamezni manjši beli deli po prsih, posamezna bela dlaka na nogah in na konici repa so dovoljeni. Črna pigmentacija na vekah, ustnicah in blazinice na nogah.

Zlato rumena
Kožuh je srednje rumeno zlat, svetleč in postane svetlejši proti nogam in trebuhu. Posamezni manjši beli deli po prsih, posamezna bela dlaka na nogah in na konici repa so dovoljeni.Črna pigmentacija na vekah, ustnicah in blazinice na nogah.

lp

hovakaj

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #392 : 06 December 2010, 17:17:09
Inanna, belina je, kakor je Lea dodala standard, dovoljena.

Pri mladičih se včasih zgodi, da so konice prstov bele a to v večini primerov, ko hovi odraste, popolnoma izgine ( pišem za črnorjave in črne hovije). Ostane pa belina na prsih, ki se z rastjo hovija ponavadi manjša. Le ta naj bi bila dovoljena v velikosti dlani.

lp
T&A

hovakaj

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #393 : 06 December 2010, 17:29:23
Včerajšnji lep sončni dan smo izkoristili za izlet. Obiskali smo Allegro, psičko iz naše vzreje,  ki živi pri zelo prisrčni družini v Domžalah. Mama in hči sta se ponovno srečali po treh tednih :)

8) :D

Alessa&Allegra 1. teden in ponovno 12. teden :)  :P :o

lp
T&A

ps
Ne boste verjeli, kako je svet majhen, Domžale še manjše. Srečali smo Leo in njena dva hovija Ally in Barona.  ;D  4 hoviji na kupu  :P

La.nula

• *
  • Aston
Odgovori #394 : 06 December 2010, 18:56:55
Oila...

Allegra, še malo pa bo večja od Alesse :P..hec..drugače je pa prava lepotica! :o

No še nekaj našik slik:
Prvi teden pri nas...

Tretji teden pri nas...(po sprehodu)

Glede belin pri hovijih...a je bil kak primer v Sloveniji in drugod, da je bil hovi zaradi beline diskvalificiran?

LP L&A

Inanna

• *
Odgovori #395 : 06 December 2010, 19:26:19
Hvala za odgovore in pojasnila :)
Joj, Allegra je zelo lepa punca, upam, da jo kdaj srečam na sprehodu ;) Do sedaj sem ene 3x samo velikega hovija  8)

hovakaj

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #396 : 06 December 2010, 22:02:34
La.nula, kako diskvalificiran? misliš na razstavi? Zaradi beline ne, so lahko edino nižje ocenjeni, dobijo recimo 4 ali 3 oceno. So pa lahko diskvalificirani zaradi drugih stvari, kot na primer: da se sodniku ne pusti pretipati, da zarenči na sodnika, da ga nalaja.... da se celo strga lastniku iz povodca in pobegne iz ringa, da se v ringu stepe z drugim psom...........

leahomar

• *
Odgovori #397 : 07 December 2010, 17:21:53
La.nula: čudovite slikce, še posebej druga na kateri leži pokrit z dekico  ;)

Hovakaj: Alessa in Allegra sta res lepotički  :) sem vesela da smo se srečali, škoda da nismo naredili ene fotke  ;)

Lp Lea, Ally in Baron

La.nula

• *
  • Aston
Odgovori #398 : 08 December 2010, 07:26:53
Oila...
Hovakaj, mislila sem razstave ja, pa mi je čisto iz glave ušla ta beseda :-[...

Leahomar, hvala :)..ja te slikice z deko so tudi meni najbolj zanimive...včasih se kar sam pokrije z dekico, tako da vidiš samo smrček in en kupček pokrit z dekico  :P :D..

LP L&A

leahomar

• *
Odgovori #399 : 20 December 2010, 21:13:40
Živjo. Kako kaj vaši kosmatinci v času zime? Naša Ally resnično uživa v snegu, kar pa kažejo tudi sledeče fotke.  :o

Pričakujem še vaše slikce ;)

Pozdravček, Lea in Ally

hovakaj

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #400 : 22 December 2010, 14:53:31
Živjo!
Lea, lepe slikce, lepa pozerka :)

Naša Alessa je preveč oskubljena za na sliko, dlaka še vedno noro leti z nje...

lp
T&A

hovakaj

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #401 : 23 December 2010, 14:31:19
No vseeno ena fotka naše kratkodlake princese :)  :o :P sem pa tja je še kakšna dolga dlaka vmes  :D ::) slika je nastala pred dobrim tednom dni.

La.nula

• *
  • Aston
Odgovori #402 : 24 December 2010, 19:27:20
Pozdrav...

Lea lepe slikice, še lepša pa pozerka ;D :-*
Hovakaj, pa res ja kratkodlaka :o...Alessa čim prej naj ti zraste tvoja lepa dlaka nazaj :) :-*

No ja, vsem hovijevcem in hovijkam želiva z Astonom vesel Božič in srečno Novo leto, pa čim več uživanja z vašimi kosmatinci  :) :-*

LP L&A

leahomar

• *
Odgovori #403 : 28 December 2010, 21:16:52
Živjo. Hvala hovakaj in la.nula.  :)
Tudi jaz vsem želim čim več uspehov v letu 2011.

Danes smo se z Ally odpravili na daljši sprehod in sicer na Veliko planino. To je bil prvi vzpon za Ally, zato smo šli tudi malo počasneje, še posebej med spustom.
Ally se je izvrstno odrezala, ves čas je prosto tekala in uživala. Spoznala je tudi frajerja s katerim sta se lovila brez prestanka.

Tu pa je nekaj fotk.

Lp

La.nula

• *
  • Aston
Odgovori #404 : 14 Januar 2011, 18:15:04
Oila...
Da se še mi malo po dolgem času oglasimo :)...Mi2 uživava na polno 8), če prav je veliko blata (sva potem oba rjava kot čokolada ::) :P)..no, Aston se lepo raste- se več sploh ne spomnim da je bil kdaj majhen :) :D...
Slikce bodo prišle na vrsto šele čez nekaj časa :-[ :-\...

Leahomar, slikice niso nič drugega kot čudovite ;D..sploh tazadnja je super 8)...

LP L&A

La.nula

• *
  • Aston
Odgovori #405 : 26 Januar 2011, 17:45:34
Pozdrav! :)

Evo, našega malega važiča :P :-*...hitro raste >:D...star je že 4 mesce in še malo...vsak dan se potepava..danes je od blizu spoznal konja :o...in srečala sva enega gospoda, ki me je vprašal: Katera pasma pa je to? (končno :-[)... :P 8) ::)

Kje ste pa ostali? Kako se imate? :)

LP L&A

hovakaj

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #406 : 01 Februar 2011, 11:27:16
Pozdrav vsem!

V soboto, 29.1.2011 je Sekcija za hovawarte Slovenije, kot vsako leto poprej, ozganizirala učne urice za najmlajše. To so bile letošnje prve učne urice, povabljeni pa so bili vsi lastniki z mladički iz vseh štirih lanskih legel.
Bilo je res hladno a mi hovijevci se ne damo in smo kljub mrazu preživeli lepo popoldne. Od naših mladičkov so se uric udeležili štirje: Ares, Aston Allegra in Artos. Več slik si lahko ogledate v galeriji na naši spletni strani: http://www.hovawart-exhortoalbo.com/galerija-ucneurice.html
Aston

Allegra

Artos

Ares

Inanna

• *
Odgovori #407 : 02 Februar 2011, 18:22:46
Danes ste pa v prilogi Delo in dom  :o Lep je tisti blondi :-*

shil

• *
Odgovori #408 : 04 Februar 2011, 10:59:25
Danes ste pa v prilogi Delo in dom  :o Lep je tisti blondi :-*

Jaz sem se v tem članku prvič seznanila s to pasmo in mi je postala (nam je) zelo všeč. Mi smo do pred kratkim imeli švicarja (VŠPP), bi je velik in izredno prijazen pes, pravi lepotec, a  na žalost so se mu  lansko leto pojavili epileptični napadi, ki so se kljub zdravljenju samo stopnjevali. Tri tedne nazaj (na njegov 5 RD) je bilo tako zelo hudo, da smo se morali od njega posloviti :(.  Ker je brez psa prav prazno si želimo novega "člana", sedaj iščemo novega psa, živahnega,družinskega, predvsem takšne pasme, ki naj bi, glede na izkušnje, ne imel veliko zdravstvenih težav. 
Ko berem članke o hovowartih mi je zelo všeč njihov karakter. Ker živimo na podeželju, bi imel dovolj prostora za tekanje in kot berem tudi ni pasma z lovskim nagonom (živimo namreč zraven gozda:). 
Zanima me, kakšne izkušnje imate gled zdravstvenih težav pri tej pasmi? Kako pa prenašajo življenje zunaj hiše - mi imamo namreč pesjak in pes načeloma ne hodi v hišo?

HoviNessa

• Vzreditelj
  • *
Odgovori #409 : 07 Februar 2011, 11:05:18
Pozdravljena Shil,

Nekaj malega o tej pasmi že vem, veliko pa ti lahko povem iz lastnih izkušenj, saj smo  imeli - pred našo Nesso - bernsko planšarko, kar je praktično isto kot švicar in imeli z revico kup težav :-\. Žal.

Hovawart je načeloma zelo zdrava pasma, brez gensko naslednih bolezni. Ravno zato smo se odločili za hovawarta, čeprav nam je berni še vedno najlepša pasma.
Hoviji niso potepuhi, saj morajo imeti svojega človeka ves čas na očeh. Včasih, ko grem z Nesso na srehod, je že prav sitna, ker se mi ves čas smuka okoli nog in se ne oddalji od mene, razen, če ji mečem žogo. ::) Zato se ne rabiš bat, da ti bo kam daleč pobegnil.
Kar se tiče življenja zunaj: veliko hovijev živi zunaj, razen pri nizkih temperaturah, saj nimajo poddlake. Ker pa nimajo nobenega vonja in ne spuščajo dlak, razen ob menjavi, že najdejo način, da pridejo v hišo ;) Njihovo "drugo ime" je namreč "sofawart":-) Če ste veliko zunaj, ni težav, saj hovi rabi socializacijo in je izjemno rad v svojem "človeškem tropu".Pesjak pa naj bo dovolj velik, da se lahko giblje.

Veliko podatkov lahko najdeš na spletni strani naše Sekcije za hovawarte http://www.hovawart-slo.si/, pa tudi na spletnih straneh vzrediteljev te pasme, ki jih(nas) prav tako najdeš na strani Sekcije.

Upam, da sem ti vsaj malce pomagala. Prilagam pa še slikce ;D ;D
Pozdravček,
Bojana in Nessa

»Imamo kaj praznovati: košček življenja, ki nam je preprosto podarjen: današnji dan. «

Web: http://hovawart-vombarogianland.si

Blog: http://hovawart-vombarogianland.blogspot.com

Dolgouhec

• *
Odgovori #410 : 03 Marec 2011, 16:02:20
Pozdravljen Shil

Glede zdravja hovawarti sodijo med zelo zdrave pasme, ki lahko dočakajo lepo starost. Pomembno je, da psa kupite pri dobrem vzreditelju, tako imate veliko več možnosti, da dobite res zdravega psa. Redno jim morate čistiti uhlje, če ne se lahko hitro vnamejo, drugega ni potrebno. Zavedati pa se je treba, da vsak pes lahko zboli, se zastrupi ali kaj podobnega.

Glede življenja v pesjaku - če ni hude zime, lahko mirno živi v pesjaku, toda s tem psom se je potrebno veliko ukvarjati in potrebuje ogromno človeške bližine, saj prav hrepenijo po lastniku. Idealno zanj bi bilo, da bi dopoldan, ko nikogar ni doma, bil na vrtu (ali v pesjaku), da lahko čuva svoj teritorij - tam lahko tudi ponoči spi, popoldne pa bi bival z vami v hiši.

Preden se odločite za sam nakup, pa se še malo pozanimajte o samem karakterju - če vas kaj dotično zanima.

Lovskega nagona nimajo dobro razvitega, tako da se psi ne potepajo, oziroma kot je rekla že Bojana, na sprehodu ves čas hodijo za tabo kot lastna senca.

LP Tea in Kim

Več o Kim: www.kim-hovi.si

HoviBono

• *
  • Bono - Tisa
Odgovori #411 : 03 Marec 2011, 16:41:31
Jaz bi pa samo popravila - hovawart ima poddlako (podlanko) Blond psi zelo izrazito, Black&tan - malo manj, črn - najmanj poddlake. Psi so načeloma lahko zunaj v pesjaku, vendar ko se temperature spustijo pod -10 in več, je priporočljivo, da se psa premkane v toplejši prostor. Nešega damo v klet že, ko je -7 stopinj.

lp. Nika & Bono & Tisa  ;)

Dolgouhec

• *
Odgovori #412 : 03 Marec 2011, 17:34:34
Imajo poddlako, vendar zelo malo. Res je kar si napisala - blond jo ima največ, nato črno-rjav in črn najmanj, toda noben nima izrazito veliko poddlake.

HoviBono

• *
  • Bono - Tisa
Odgovori #413 : 03 Marec 2011, 17:53:05
Dolgouhec - lahko ti povem, da jo ima naš veliiiko in ko se otopli, je dlake veliko. Seveda, psi ki so v stanovanju, jo imajo manj od psov, ki so čez zimo notri - to je tudi eno od dejstev, ki jo morate upoštevati.  ;)

Dolgouhec

• *
Odgovori #414 : 03 Marec 2011, 19:47:43
Normalno, da so psi, ki živijo zunaj bolj oddlakani kot tisti, ki živijo v stanovanju. Jaz pravim, kako piše v standardu, ki določa povprečne (običajne) hovawarte. In tam je navedeno, da imajo malo poddlake.

leahomar

• *
Odgovori #415 : 09 Marec 2011, 09:59:01
Živjo.

Tudi Baron ima v zimskem času zelooo veliko poddlake. Toliko, da tudi če dlako z roko umakneš, ne prideš do kože. Seveda vse to zato, ker je ves čas zunaj. Tudi ko ga povabiš v hišo, se tam zadrži le nekaj minut, potem pa gre nazaj na vrt čuvati, saj mora imeti ves čas vse pod kontrolo.
Ko pride pomlad je vsakodnevno česanje pri njem nuja, saj se mu drugače dlaka, ki odpade nekako zaplete in jo je kasneje težje dobiti ven.

Ally zaenkrat še nima čisto prave dlake, ampak se vseeno vidi razlika v primerjavi z Baronom, saj je ona ves čas notri (razen ko se sprehajamo) in nima niti malo poddlake čeprav je zima.

Je pa zanimivo kako enim ustrezajo nizke temperature... Baron je prav zadovoljen, ko se pozimi temperatura spusti pod 0 stopinj. Takrat vsa njegova energija pride na plan. Medtem ko vročino težje prenaša. Na morju se na vsake pol urce ohladi s čofotanjem, medtem pa leži v senci. Poleti ga sprehajamo zgodaj zjutraj in pozno zvečer.

Lp Lea

HoviBono

• *
  • Bono - Tisa
Odgovori #416 : 09 Marec 2011, 12:24:17
leahomar - tvoje opisovanje Barona je povsem isto kot pri našem Bonu. Se jim pozna, da so zuanj in povsem drugače prenešajo vročino in mraz.
Tako da, kot sem že napisala, dlake je dovolj - sploh spomladi bi jo lahko izvažala...   ;)

leahomar

• *
Odgovori #417 : 17 Marec 2011, 10:12:27
V soboto smo obiskali bratca moje Ally, Amosa, ki živi pod Nanosom. Skupaj z mamico Nesso smo šli na štiri-urni sprehod in moram reči da smo se imeli super.
Prilagam slikce.

Mamica Nessa, Amos in Ally

Amos

Moja Ally

Ally in Nessa

Lp Lea

HoviBono

• *
  • Bono - Tisa
Odgovori #418 : 11 April 2011, 12:11:10
Lea - Super slikice!!!

Naj še jaz dodam slikce našega Bona z enkratno frizuro...  :o

Pa seveda, lepo pomlad želim vsem hovijem in njihovim lastnikom!  ;)

La.nula

• *
  • Aston
Odgovori #419 : 11 April 2011, 13:15:43
Hej  :)

Uuu kako so luštni tile vaši hoviji...Ally in Bono sta super lepa :-*...Bonu pa tako paše tale odštekana frizur'ca :P ;D :o :D...

Pri nas je kar veliko novega...z Astonom hodiva v šolo in mu gre super...trikce/vaje hitro pokapira in mi je v pravo veselje delat z njim :)
Od našega zadnjega javljanja tule, se je Aston preselil v pesjak, ker uživa 100 na uro...ima celo dvorišče pod nadzorom in se mu je čuvajski nagon še toliko bolj izrazil :)...

2.4.-sva se udeležila Učnih uric v Velenju...Aston se je tam malo poigral s svojo sestrico in dvema bratcema...vsi vidno rastejo v prave lepotkote :-*...
Nekaj slik iz uric najdete na: http://www.hovawart-exhortoalbo.com/aktualno_ucneurice2.html
                                        http://www.hovawart-slo.si/index.php?subaction=showfull&id=1301981953&archive=&start_from=&ucat=1&
Mi2 sva na uricah uživala in se tudi nekaj naučila...vreme je bilo odlično, družba pa tudi... :) :)

Prijavila sva se tudi na CAC Barje :)...a gre še kdo na Barje?...

Še 2 slikice

˙

LP L&A